FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 16|04|2018 18:37

Ασθενοφόρο σε ακινησία επί μακρόν!

Από την ίδρυση τους τα κέντρα υγείας δημιουργήθηκαν για να αποκεντρώσουν τις υπηρεσίες υγείας και να τις φέρουν πιο κοντά στην περιφέρεια της κάθε περιοχής, προκειμένου να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. Γι’ αυτό άλλωστε πέρα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φρόντισαν να τα ενισχύσουν με υποδομές και εξοπλισμό ώστε να είναι σε θέση να προστρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής ευθύνης τους και να μη χρειάζεται να τρέχουν στην πόλη. Αυτά όμως είναι σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί στην πραγματικότητα η απαξίωση των Κ.Υ. βαίνει από το κακό στο χειρότερο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα του λόγου το αληθές περιστατικό που συνέβη την Δευτέρα του Πάσχα με ηλικιωμένη σε χωριό του ορεινού Πλωμαρίου, που έπεσε κάτω και έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Επικοινώνησαν οι συγγενείς με το Κ.Υ. Πλωμαρίου για να ζητήσουν ασθενοφόρο για την μετακίνηση της και βρέθηκαν προ της δυσάρεστης έκπληξης ότι το ασθενοφόρο δεν μετακινείται εδώ και καιρό! Και ευτυχώς που η πρόσκληση στο ΕΚΑΒ ήταν άμεση και η ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τα περαιτέρω. Το ερώτημα όμως παραμένει, γιατί το ασθενοφόρο του Πλωμαρίου είναι σε αχρηστία; Και τι κάνουν οι υπεύθυνοι και της 2ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Κ.Υ. Πλωμαρίου ώστε το ασθενοφόρο να εξυπηρετεί την περιοχή και οι κάτοικοι της να μη βρίσκουν... τοίχο - πόρτα, όποτε το χρειάζονται; Τι περιμένουν δηλαδή για να διορθώσουν αυτήν την «ανορθογραφία» που εκθέτει το δημόσιο σύστημα υγείας, που κατά τ’ άλλα το υπουργείο θέλει να το αναβαθμίσει, μη μπορώντας να λειτουργήσει αυτά που ήδη υπάρχουν. Εξηγήσεις πάντως, για το γεγονός ότι δεν κινείται το ασθενοφόρο περιμένουμε!
Μα.Μ.

 

Σούβλισαν με τους πρόσφυγες
Μεγάλη επιτυχία είχε η γιορτή που διοργάνωσαν η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», η Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης, το Jesuit Refugee Service, η «Αλληλεγγύη για Όλους», το Help International και το Movement on the ground, με την ευκαιρία του Πάσχα, στο ξενοδοχείο «Βότσαλα» της Παραλίας Θερμής τη Λαμπροδευτέρα.
Συμμετείχαν πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες από όλες τις δομές. Χαιρέτισαν εκπρόσωποι των διοργανωτών και χορωδία έψαλλε ύμνους. Ακολούθησε γεύμα με πασχαλινά φαγητά, ζωντανή μουσική και τραγούδια. Το γλέντι ολοκληρώθηκε με χορούς από τις πατρίδες των προσφύγων.
Τα αρνιά ήταν προσφορά κτηνοτρόφων της Λέσβου .
«Η Ανάσταση έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για τους πρόσφυγες, που έχουν υποστεί τα δεινά των πολέμων και της βίας και ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή», τονίζουν τα μέλη της «Συνύπαρξης».
Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν με πρωτοβουλία της εν λόγω κίνησης έχουν διοργανωθεί ανάλογες Γιορτές με την ευκαιρία της λήξης του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων, στον ίδιο χώρο.
Αν.Παζ.

Επιχείρηση πάρκινγκ στο «Οδ. Ελύτης»
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί το παρκάρισμα στο Αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, από τότε που ανέλαβε τη λειτουργία του η Fraport Greece. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η εξεύρεση μιας θέσης πάρκινγκ για επιβάτες ή επισκέπτες, που βρίσκονται εκεί είτε για να ταξιδέψουν είτε για να παραλάβουν δικούς τους ανθρώπους, θεωρείται ένα μικρό θαύμα κι αυτό γιατί με τους τόσους περιορισμούς που υπάρχουν, πλέον, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι διαθέσιμες θέσεις. Μια λύση που θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση θα ήταν η δρομολόγηση ειδικού λεωφορείου, που θα μεταφέρει από και προς τη Μυτιλήνη τους υπαλλήλους του αεροδρομίου, ανάλογα με τις βάρδιες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να «ελευθερωθούν» οι περίπου 30-35 θέσεις που προορίζονται αυτή τη στιγμή για εκείνους. Τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά για τους ίδιους, εξοικονομώντας χρήματα εφόσον θα περιορίζονταν οι προσωπικές τους μετακινήσεις με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Ας μην ξεχνάμε, πως υπάρχουν υπάλληλοι που δουλεύουν «σπαστό» ωράριο μέχρι και σήμερα, όντας αναγκασμένοι να πηγαίνουν ως και δύο φορές στο αεροδρόμιο καθημερινά. Ας μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι, γιατί με τα έργα ανακατασκευής του αεροδρομίου το ζήτημα του πάρκινγκ θα έρθει ξανά, αργά ή γρήγορα, ως ύψιστης προτεραιότητας στο προσκήνιο.
Β.Παπ.

 

Τις πταίει με τα του Καλογρίτσα;

Δεν είναι μόνο ο οδικός άξονας «Καλλονής - Σιγρίου» που έχει καθηλωθεί χωρίς να προβληματίζεται πραγματικά κανείς εκ των αρμοδίων. Από το «Βήμα» έρχονται παράλληλα πληροφορίες περί αναζήτησης ενός «από μηχανής σωτήρα» και για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο του δρόμου «Πάτρας-Πύργου» όπου ομοίως έχει μειοδοτήσει κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα. Το σχετικό ρεπορτάζ μάλιστα, ισχυρίζεται πως οι αμφιβολίες για τη λειτουργία του εν λόγω έργου έχουν εκφραστεί  -ακόμα και από στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών- για τη δυνατότητα υλοποίησης του άξονα Πάτρα - Πύργος, λόγω των υπερβολικά υψηλών εκπτώσεων και στις οκτώ εργολαβίες και καθρεφτίζουν ένα κυρίαρχο πρόβλημα που θέτει εν αμφιβόλω την ποιότητα των έργων. Βέβαια αν για την περίπτωση του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου, κυρίαρχο είναι το ζήτημα των μεγάλων εκπτώσεων, για αυτόν του Καλλονής - Σιγρίου, θεωρητικά πρόβλημα με τα χρήματα (μετά την συμπληρωματική σύμβαση) δεν φαίνεται να υπάρχει… Τις πταίει όμως πραγματικά ποιος θα μας πει;

Μ.ΟΡΦ

 

Τα κτήρια έχουν ιστορία (1)

Το ζήτημα της μη αξιοποίησης κενών και εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτηρίων σε μια εποχή κρίσης και ραγδαίων αλλαγών (και άρα αναγκών), στερεί πολύτιμους οικονομικούς πόρους από τις πόλεις και τα χωριά ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει έννοιες όπως η συλλογική μνήμη και ταυτότητα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο θεσμικό, πολεοδομικό, οικονομικό, νομικό, μη υγιούς συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και κοινωνικό. Ποτέ δεν υπήρξε σοβαρό κοινωνικό αίτημα για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία για αναξιοποίητα κτήρια. Το Restory ξεκινά έτσι από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες τοπικές κοινότητες, θεωρώντας ότι οι ίδιες μπορούν να είναι οι φορείς και εκκινητές αλλαγής για τον τόπο τους καταπολεμώντας έννοιες όπως ο τοπικισμός, ο ωχαδερφισμός και η κοινωνική αδράνεια.

Σε μια Ανοιχτή Εκδήλωση το Σάββατο 14 Απριλίου στις 19:00, στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά (Παππάδος Γέρας), το Restory συστήνεται στο ευρύ κοινό και γνωστοποιεί την έως τώρα δράση του με την τοπική κοινότητα της Γέρας. Για το ζήτημα των βιομηχανικών κτηρίων της περιοχής και το μέλλον τους, θα μιλήσει ο αρχιτέκτων μηχανικός  Στρατής Φραντζέσκος.

 

Τα κτήρια έχουν ιστορία (2)

Restory σημαίνει «ξανά-ιστορία». Με Ανοιχτές Συναντήσεις πολιτών, Ομάδες Έρευνας, Επισκέψεις σε εγκαταλελειμμένα κτήρια που ανοίγουν για το κοινό, Ομάδες Συνεντεύξεων από πρώην εργαζόμενους και χρήστες των χώρων και άλλα συμμετοχικά εργαλεία, δημιουργεί στα μέλη των τοπικών κοινοτήτων καινούριες οπτικές γι’ αυτά τα «ερείπια», ώστε να λάβουν δράση από κοινού προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Το υλικό που συλλέγεται οπτικοποιείται σε μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο μέσα σε ένα από τα εν λόγω κτήρια που παρουσιάζεται στο τέλος στο ευρύ κοινό. Οι ομάδες που δημιουργούν οι ίδιοι οι πολίτες, τροφοδοτούν η μία την άλλη, ώστε η τελική παράσταση είναι αποτέλεσμα όλης της κοινότητας. Έτσι, δίνεται ένα πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα της αξίας, της δύναμης και του πρακτικού αποτελέσματος της συλλογικής δράσης. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι γνώμες και προτάσεις των πολιτών για τα κτήρια. Στο πλαίσιο του προγράμματος Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, θα υλοποιηθούν και πρακτικές προτάσεις όπως για παράδειγμα καταγραφή των βιομηχανικών κτηρίων της περιοχής και σχετικός χάρτης.

Αν.Παζ.

 

Κατηγορία Διαδρομές
- 16|04|2018 17:06

Μετά στην περιήγηση μας στην απέναντι Μικρασιατική χώρα, από την Τένεδο, έως και την Πέργαμο, επιστρέψαμε στην Νησαία Ήπειρο, την Λέσβο, μια ακόμα από τις αμέτρητες φορές που το έχουμε επιχειρήσει στο παρελθόν.

Ερευνήσαμε την ενδοχώρα των Μυστεγνών και θα στραφούμε στην περιοχή της Γέρας, στον απέραντο ελαιώνα της, τον σπαρμένο με τα σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας, που αρχίζει από την παραλία του πανέμορφου κόλπου και ανηφορίζει στο τείχος των ασβεστολιθικών της βουνών, που την χωρίζουν από τους μεράδες της Αγιάσου. Το δικόρυφο Πετροβούνι ( 756 μ και ο Στρόβιλος 672 μ) και το Περιστέρι με το οροπέδιο του Καρυώνα. Η νότια πλευρά, που βλέπει στο πέλαγος, γεμάτη από υπέροχους όρμους και απόκρημνα, «θαλασσινά βράχια» συνεχίζεται με τις περιοχές του Πλωμαρίου. Και στο μέσον «τα πέντε ν’ανάβουνε χωριά ο Παπάδος, ο Πλακάδος, ο Παλαιόκηπος, ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός, εξουσία και κλήρος» της γενιάς του Ελύτη. Που τώρα ο γενέθλιος τόπος της μάνας του ποιητή έδωσε το όνομα του σε δύο κέντρα του πολιτισμού! Στις παλιές μηχανές του Ψύρρα και του Βρανά Νικολάου! Το επίνειο, το αρχαίο Πέρασμα, το Βιομηχανικό Πέραμα, το Προσφυγικό χωριό! Με το τζαμί, που δεν υπάρχει φωτογραφία του!

Το 1987 έγραψα για τον Παγγεραγωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Αθήνας το πρώτο μου βιβλίο «Στα Χνάρια τα Παλιά». Ήταν η πρώτη περιγραφή, το πρώτο οδοιπορικό στην Γέρα και γύρω από τον Κόλπο της. Από τότε βρεθήκανε πολλά καινούργια πράγματα! Δημοσιεύτηκαν αρκετά στο Οδοιπορικό της Εφ. Εμπρός και ορισμένα προστέθηκαν στο δίτομο «Περπατώντας τη Λέσβο», το 1992. Αρκετές θέσεις της προϊστορίας της περιοχής, από την 3η έως την 1η χιλιετία π.Χ. προστέθηκαν στο υλικό. Το 1994 άρχισε η ανασκαφή στις Χαλακιές (οικόπεδο Βουσβούνη και το 2005 λίγο πιο επάνω, οικόπεδο Κουρτεσιώτη), στην πασίγνωστη για τις αναφορές παραλιακή θέση με τα εξοχικά, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων πρόσθεσε σημαντικότατες σελίδες στην προϊστορία της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του νησιού! Πρόβαλλε ανάγλυφη η Μυκηναϊκή Λέσβος στο προσκήνιο! Το 2016, ο Κων. Ε. Καμπουρίδης δίνει τα νέα στοιχεία για την Λέσβο του 16ου αι. με το βιβλίο του για το Οθωμανικό Κατάστιχο απογραφής του 1548! Προστίθενται πολύτιμα στοιχεία στην σκοτεινή μεταβυζαντινή περίοδο του νησιού! Μια πρόγευση υπήρχε και από το βιβλίο των Καρύδη - Kiel λίγα χρόνια πριν. Ερωτήματα όπως το που βρισκόταν η Επισκοπή Γέρρας, του 14ου αι. αρχίζουν να δέχονται απαντήσεις! Η ανεύρεση προϊστορικής κεραμικής στο μικρό Μεσαιωνικό Κάστρο, στο Μέτι των νότιων παραλίων, δίνει το δικαίωμα της υπόθεσης αξιολόγησης μιας παλιάς αναγραφής, χαμένης μακριά από την ιστορική πραγματικότητα! Το γραφικό, ανιστορικό, γενέθλιο του Μπαρμπαρόσα χρειάζεται ιστορική τοποθέτηση! Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να προσθέσω τα σημερινά στοιχεία επάνω από τον όγκο της παλιάς πληροφορίας, τονίζοντας το αξίωμά μου ότι «η σημερινή μου βεβαιότητα είναι η αυριανή μου αμφιβολία».

 

Η θάλασσα

 

οι ψαρόβαρκες 

οι εποχές 

ιστορίες τζαμιών

νερόμυλοι

ένας ανεμόμυλος

και αρχοντικά

και τροβαδούροι, η Γέρα που θα δούμε

 

 

Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 16|04|2018 15:23

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ «ΕΜΠΡΟΣ»

Τι ευτυχής συγκυρία! Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 κυκλοφορούσε το πρώτο φύλλο του ημερήσιου πλέον ΕΜΠΡΟΣ. Και τότε είχαμε… εγκατασταθεί στην δεύτερη σελίδα. «Δρόμοι Επικοινωνίας» τότε (πρόγονος της Δεύτερης Ανάγνωσης…) με πολύχρονη ήδη… προϋπηρεσία στο εβδομαδιαίο «Ε». Εμπειρία κι αυτό! Να μετατρέπεσαι από εβδομαδιαίος σε καθημερινός. Τονίζαμε τότε: «Από τους χαλαρούς ρυθμούς της εβδομαδιαίας έκδοσης στη δίνη της καθημερινής ενημέρωσης δεν είναι και ό, τι το καλύτερο. Αλλά σαφώς είναι μια εμπειρία που αξίζει τον κόπο. Αξίζει, μια εμπειρία με τέτοιους συνεργάτες που έχει τούτη η εφημερίδα και με τη σιγουριά της προσφοράς μιας άλλης αντίληψης και επιπέδου εφημερίδας. Και πράγματι. Το καθημερινό έχει παλμό, άγχος, μια άγρια σκληρή ομορφιά. Τότε ακόμα κυκλοφορούσαν τα Αιολικά Νέα του Γ. Κονδυλούδη και ο Λεσβιακός Κήρυξ της Αμαλίας Καρβελά. Ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει ο Δημοκράτης Μυτιλήνης του Δημήτρη Κίνδερλη. Και οι τρεις αυτές, για διαφορετικούς λόγους δεν υπάρχουν πλέον. Τότε ο αειθαλής Δημοκράτης βρισκόταν στο 55ο έτος του και σταδιακά τον αναλάμβανε η Νίκα Σκούφου. Παρών τότε η Τηλεόραση Μυτιλήνης του Μανώλη Γιαννακέλου με παρουσιάστρια στο δελτίο ειδήσεων την Μαρία Κόλλια. Κυβέρνηση είχαμε το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Υπουργός Αιγαίου ο Νίκος Σηφουνάκης και Νομάρχης Λέσβου ο νεοεκλεγείς Παύλος Βογιατζής με Αντινομάρχη τον Σπύρο Γαληνό. Δήμαρχος Μυτιλήνης, ο επίσης νεοεκλεγείς Άρης Χατζηκομνηνός. Έκτοτε, δεκαπέντε αξέχαστα χρόνια. Εκ των οποίων τα μισά με τον αστερισμό των μνημονίων. Η χώρα μας, όπως ατομικά και ο καθένας μας, βιώσαμε με άνευ προηγουμένου δεκαπενταετία. Από τις δόξες των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004, την νίκη στο Γιούρο, στην Γιουροβίζιον, στο πλαστικό χρήμα και στη ζάλη του εύκολου χρήματος, βρεθήκαμε χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε, σε μια άλλη εποχή. Στην ψυχρολουσία των μνημονίων που έφερε τα πάνω κάτω. Ο τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, δέχθηκε κι αυτός το δικό του σοκ. Δεν το έχει ξεπεράσει. Κι ούτε θα το ξεπεράσει εύκολα. Ειδικά ο έντυπος. Εδώ τα δικά μου παιδιά, αλλά και πόσο άλλων δεν διαβάζουν εφημερίδα. Άραγε τι μέλλον μπορούμε να έχουμε εμείς οι εφημεριδοφάγοι; Σε λίγα χρόνια θα καταντήσουμε γραφικοί μιας πάλαι ποτέ ξεπερασμένης εποχής. Οι Δρόμοι Επικοινωνίας τότε, η Δεύτερη Ανάγνωση σήμερα, συνεχίζουν την πορεία τους σε τούτη δω την εφημερίδα. Μερικές φορές δεν έχει σημασία το τέρμα, το τέλος. Έχει το ίδιο το ταξίδι. Και όπως και να το κάνουμε, το ταξίδι της έντυπης δημοσιογραφίας, ασκεί ακόμα την γοητεία του ταξιδιού…

 

Είπε

«Οι ΜΚΟ λειτουργούν έξω από κανόνες, χωρίς να έχουν πάρει τις προβλεπόμενες άδειες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες αναστατώνουν την τοπική κοινωνία και φέρνουν έναν εκνευρισμό που δεν βοηθά σε τίποτα».

Σπύρος Γαληνός

Δήμαρχος Λέσβου

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1982

Γεγονότα

- Διορίζεται νέος Νομάρχης Λέσβου ο Κώστας Στρατινάκης στη θέση του Κ. Τασσόπουλου. Είναι ο πρώτος Νομάρχης του ΠΑΣΟΚ και στις πρώτες του δηλώσεις τονίζει πως «Ο πολίτης θ’ αντιμετωπίζεται ισότιμα και ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και πολιτικές πεποιθήσεις». Πραγματοποιεί μια σειρά από λαϊκές συνελεύσεις σε χωριά της Λέσβου προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα τους. Τον Νοέμβριο του 1983 μετατίθεται στην Νομαρχία Πρεβέζης και τον αντικαθιστά ο Νίκος Σηφουνάκης.

- Νέο Δ.Σ. στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Πρόεδρος παραμένει ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Αντιπρόεδρος ο γιατρός Θόδωρος Χοχλάκας και μέλη τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Απόστολο Αποστόλου και τους Μ. Καμπαδέλλης, Ιγνάτιος Προβέτζας, Κ. Βοστάνης.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 16|04|2018 15:21

Μετά τη χθεσινή του επίσκεψη, το πρωί της Παρασκευής, στον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τον Ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο βρέθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, καθώς και για τις διαδικασίες που διεκπεραιώνονται στην Υπηρεσία Ασύλου.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 16|04|2018 15:15

Αναγκαία επισήμανση για τις εκλογές των ΝΟΔΕ

Μία αναγκαία επισήμανση, σχετικά με το χθεσινό μας ρεπορτάζ για τις εκλογές ανάδειξης των νέων αιρετών διοικήσεων όλων των κομματικών οργάνων της ΝΔ, είναι ότι η προθεσμία για όσους θέλουν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, για να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση κάρτας μέλους (12 ευρώ), δεν έληξε προχθές. Καθώς όσοι δεν πρόλαβαν αυτή την προθεσμία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να ανανεώσουν την κάρτα τους μέχρι και τις 4 Μαΐου, αλλά μόνο ηλεκτρονικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση: www. member.nd.gr

Μ.ΟΡΦ 

Απαισιοδοξία, αν δεν επέλθει ομαλότητα 4

Μπορεί η έναρξη της τουριστικής σεζόν να πλησιάζει, αλλά η ένταση στο Αιγαίο δε λέει να κοπάσει και τα μηνύματα που φτάνουν στα ελληνικά νησιά είναι απαισιόδοξα. Παρότι παραδοσιακά ο Μάρτιος είναι μήνας που δείχνει τα τελευταία χρόνια το πώς θα κινηθεί η αγορά της Τουρκίας, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα απέναντι παράλια, οι μόλις 150 Τούρκοι ταξιδιώτες στη Λέσβο τις ημέρες του ορθόδοξου Πάσχα δεν ευνοούν για αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχουν ξεπεραστεί σχετικά έγκαιρα, φέτος, όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες ως προς την έκδοση βίζας, ωστόσο ούτε τα νέα γραφεία που άνοιξαν σε Αϊβαλί, Τσεσμέ, Κουσάντασι, ούτε η παράταση του μέτρου της ολιγοήμερης θεώρησης εισόδου μπορούν να αντιστρέψουν το διαμορφούμενο αρνητικό κλίμα, αν δεν υπάρξει επιτέλους ομαλότητα στην περιοχή. Η πτώση του ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, χθες ανοικτά της Σκύρου, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά, αφού έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και πιο προβληματική σχέση των δύο χωρών, μετά τα όσα συνέβησαν στον Έβρο με τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και την «εμπλοκή» από αέρος και δια θαλάσσης στα περιστατικά της Χίου και της Ρω. Το καλοκαίρι αναμένεται θερμό, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι γνώστες του τουρισμού στη χώρα μας εκφράζουν ανοικτά την απογοήτευσή τους, αφού τα «μερομήνια» δεν είναι καλά…

Β.Παπ.

 

Ο Λόγος και ο αντίλογος έχουν θέση! 

Στη διαδρομή των 15 χρόνων της ημερήσιας έκδοσης του «Ε», πολλοί ήταν οι συνοδοιπόροι που ο καθένας έβαλε τη... πινελιά του, συμβάλλοντας στον πλουραλισμό και στην εγκυρότητα της, που ήταν αδιαπραγμάτευτες αρχές έναντι της κοινής γνώμης και των αναγνωστών της. Το «Ε» αποτέλεσε και αποτελεί βήμα διαλόγου και απόψεων, ενδεχομένως και διαφορετικών προσεγγίσεων και αυτό το διαφοροποιεί έναντι του ανταγωνισμού. Και αλίμονο αν δεν ήταν έτσι! Στις εποχές που ζούμε ο καθένας έχει τη δική του οπτική και τις δικές του παραστάσεις για να εκφραστεί, που πρέπει να είναι σεβαστές και καλοδεχούμενες, ειδικά σε μια τοπική εφημερίδα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο λόγος, όπως και αν εκφράζεται, δεν επιδέχεται αντιλόγου. Αυτή είναι η αξία του διαλόγου και του πλουραλισμού που σέβεται τη διαφορετική άποψη και ενδεχομένως την επιζητά, γιατί η κοινωνία μας σε τελική ανάλυση δεν είναι μονολιθική! Θα ήταν άλλωστε και πολύ μονότονο να μην υπάρχει η πολυχρωμία των απόψεων. Το «Ε» λοιπόν, έχει επενδύσει στη λογική αυτή, με σαφή δείγματα γραφής, που δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις ή κακές στιγμές, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση. Και αυτό θέλουμε για άλλη μια φορά να το κάνουμε σαφές, με αφορμή την 15ετή αυτή διαδρομή. 

Μα.Μ.

 

Το πρώτο φύλλο στο οπισθόφυλλο

Στο σημερινό οπισθόφυλλο του «Ε» , αντί της συνήθισμένης ύλης του επιλέξαμε να βάλουμε το πρώτο πρωτοσέλιδο της ημερήσιας έκδοσης του , πριν από ακριβώς 15 χρόνια.
Τότε  ήταν Δευτέρα 14 Απριλίου 2003, με το εισαγωγικό σημείωμα  των συνοδοιπόρων της εκδοτικής αυτής προσπάθειας και με τον τίτλο: «Ξεκινάμε μαζί...με σεβασμό στον διάλογο και τον πλουραλισμό». Ηταν οι δικές μας «προγραμματικές δεσμεύσεις» στο αναγνωστικό κοινό και στην κοινή γνώμη των νησιών μας, που θέλουμε να πιστεύουμε  ότι έχουμε τηρήσει στο ακέραιο σε όλη αυτή τη διαδρομή. Δεκαπέντε χρόνια μετά «Συνεχίζουμε μαζί...» με τις ίδιες αρχές και δεσμεύσεις σε πιο δύσκολες εποχές και για τα νησιά μας και την κοινωνία τους , αλλά και για τον ίδιο τον τοπικό Τύπο, που όμως τώρα έχει παράθυρο επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου!

«Ε»

 Απαισιοδοξία, αν δεν επέλθει ομαλότητα

Μπορεί η έναρξη της τουριστικής σεζόν να πλησιάζει, αλλά η ένταση στο Αιγαίο δε λέει να κοπάσει και τα μηνύματα που φτάνουν στα ελληνικά νησιά είναι απαισιόδοξα. Παρότι παραδοσιακά ο Μάρτιος είναι μήνας που δείχνει τα τελευταία χρόνια το πώς θα κινηθεί η αγορά της Τουρκίας, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα απέναντι παράλια, οι μόλις 150 Τούρκοι ταξιδιώτες στη Λέσβο τις ημέρες του ορθόδοξου Πάσχα δεν ευνοούν για αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχουν ξεπεραστεί σχετικά έγκαιρα, φέτος, όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες ως προς την έκδοση βίζας, ωστόσο ούτε τα νέα γραφεία που άνοιξαν σε Αϊβαλί, Τσεσμέ, Κουσάντασι, ούτε η παράταση του μέτρου της ολιγοήμερης θεώρησης εισόδου μπορούν να αντιστρέψουν το διαμορφούμενο αρνητικό κλίμα, αν δεν υπάρξει επιτέλους ομαλότητα στην περιοχή. Η πτώση του ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, χθες ανοικτά της Σκύρου, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά, αφού έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και πιο προβληματική σχέση των δύο χωρών, μετά τα όσα συνέβησαν στον Έβρο με τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και την «εμπλοκή» από αέρος και δια θαλάσσης στα περιστατικά της Χίου και της Ρω. Το καλοκαίρι αναμένεται θερμό, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι γνώστες του τουρισμού στη χώρα μας εκφράζουν ανοικτά την απογοήτευσή τους, αφού τα «μερομήνια» δεν είναι καλά…

Β.Παπ.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|04|2018 14:47

Σήμερα παρουσιάζουμε μία επιτύμβια επιγραφή της ρωμαϊκής εποχής εντοιχισμένη σε πηγάδι στην πλατεία των Κεραμειών. Την επιγραφή εντόπισε και φωτογράφισε ο Ασημάκης Παυλέλλης.

Πρόκειται για την επιτύμβια επιγραφή του Αρτέμωνος και της Ατούς, η οποία ήταν εντοιχισμένη εκεί ήδη από το 1880, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τους Γάλλους Pottier Hauvette-Besnault στο αρχαιογνωστικό περιοδικό BCH 4 (1880) 447. Λίγο αργότερα, το 1899, περιελήφθη στο Inscriptiones Graecae XII 2, 487 τόμο της Λέσβου. Το πηγάδι όμως, παρότι παλαιό, δεν φαίνεται εγκαταλελειμμένο, αλλά ανακαινισμένο και σε άριστη γενικά κατάσταση.

Αν κοιτάξει κανείς με προσοχή, θα διακρίνει αριστερά από την επιγραφή έναν στέφανο ελιάς με την συνήθη υπογραφή Ο ΔΑΜΟΣ να αχνοφαίνεται. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος -άγνωστο για ποιον αρχαίο δήμο της Λέσβου πρόκειται- ίδρυσε την επιγραφή, κάτι που συνέβαινε συχνά κατά την ρωμαϊκή εποχή και μάλιστα στην Λέσβο. Η σχέση των δύο, του Αρτέμωνος και της Ατούς, δεν προκύπτει από το κείμενο της επιγραφής, αλλά προφανώς ήταν σύζυγοι, οι οποίοι φρόντισαν φευ! και για την μετά θάνατον συγκατοίκηση!

Το πηγάδι στην πλατεία των Κεραμειών

Η επιτύμβια επιγραφή του Αρτέμωνος και της Ατούς εντοιχισμένη στο πηγάδι της πλατείας των Κεραμειών. 1ος αι. μ.Χ.

Η επιτύμβια επιγραφή του Αρτέμωνος και της Ατούς. 1ος αι. μ. Χ.

Ο στέφανος ελιάς με την αναγραφή Ο ΔΑΜΟΣ μόλις να διακρίνεται στο εσωτερικό του. 

Το κείμενο της επιγραφής είναι το εξής:

 

Ὀ δᾶμος.                                Ἀρτέμων χαῖρε.

                                                Ἄτω Περιστράτω χαῖρε.

 

Το όνομα Ἀρτέμων μαρτυρείται σε άλλες δύο επιγραφές του νησιού, αλλά γενικά ήταν κοινό σε όλο τον ελληνικό κόσμο. Αντιθέτως, το γυναικείο Ἄτω ήταν σπάνιο, αφού ακόμα μία φορά μαρτυρείται σε αττική επιγραφή. Όσο για το Περίστρατος, το πατρώνυμο της Ατούς, απαντά συχνά μόνο στην απέναντι ακτή της Μ. Ασίας.

 

Φωτ. 1. Το πηγάδι στην πλατεία των Κεραμειών

Φωτ. 2. Η επιτύμβια επιγραφή του Αρτέμωνος και της Ατούς εντοιχισμένη στο πηγάδι της πλατείας των Κεραμειών. 1ος αι. μ.Χ.

Φωτ. 3. Η επιτύμβια επιγραφή του Αρτέμωνος και της Ατούς. 1ος αι. μ. Χ.

Φωτ. 4. Ο στέφανος ελιάς με την αναγραφή Ο ΔΑΜΟΣ μόλις να διακρίνεται στο εσωτερικό του.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|04|2018 14:43

Το Κτήμα Οινοφόρος υποδέχεται σήμερα, Σάββατο τον σπουδαίο καλλιτέχνη Μπάμπη Στόκα μαζί με την ξεχωριστή Βίκυ Καρατζόγλου. O Μπάμπης Στόκας με τις αγαπημένες επιτυχίες των Πυξ Λαξ αλλά και τα ολοκαίνουρια τραγούδια του ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και κάνει στάση στη Μυτιλήνη.

Με εφόδιο τη ξεχωριστή φωνή και ερμηνεία, συναντάει τη Βίκυ Καρατζόγλου, για να μας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο τόσο στην πολύχρονη μουσική διαδρομή του Μπάμπη, όσο και σε τραγούδια από όλους τους χώρους της ελληνικής μουσικής που άφησαν ιστορία. Για όλ’ αυτά μιλά σήμερα στο «Ε».

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τη Βίκυ Καρατζόγλου;

«Είχα δει την Βίκυ σε διάφορες μουσικές σκηνές, είχα ακούσει και το προσωπικό δίσκο της και ξεχώρισα ιδιαίτερα μάλιστα το τραγούδι «το όνειρο». Έτσι σε ένα live της που είχα πάει, της πρότεινα να έρθει μαζί μου για συναυλίες. Έτσι απλά έγινε και τώρα πια είμαστε φίλοι εκτός από συνεργάτες, που για μένα είναι πολύ σημαντικό».

Τι θα μας παρουσιάσετε το Σάββατο στον Οινοφόρο;

«Θα σας παρουσιάσουμε τραγούδια από την δισκογραφία μου και της Βίκυς, τραγούδια φίλων και γενικά τραγούδια που αγαπάμε. Έτσι κι αλλιώς κάθε βραδιά είναι μοναδική και είναι συνάρτηση δικιά μας και του κόσμου!

Είστε «ροκ» ή λαϊκός; Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας ταυτότητα;

«Νομίζω ότι είμαι και τα δυο. Έτσι κ αλλιώς το ροκ και το λαϊκό είναι πρώτα ξαδέρφια. Το ίδιο αγαπάω τον Μπρους Σπρίνγκστιν και τον Τσιτσάνη. Η αλήθεια στη ζωή σου κάνει τη διαφορά. Το ροκ και το λαϊκό είναι το ίδιο».

Αν και είναι «παιδί» των 90's, οι Πυξ Λαξ διαφοροποιήθηκαν. Ποια ήταν η συνταγή κατά τη γνώμη σας;

«Ήταν χημεία και βίωμα και η παρέα γενικά που έκανε τα τραγούδια που φτιάχναμε μοναδικά. Αυτή η παρέα δεν έγραφε τραγούδια κατά παραγγελία έγραφε τραγούδια που ένιωθε και που την απασχολούσαν, για αυτά που έβλεπε γύρω της και για αυτά που την ενοχλούσαν. Ετοιμάσαμε με το Φίλιππο και με την ομάδα των Πυξ Λαξ στους Αγίους Αναργύρους, την παλιά μας γειτονιά, ένα δίσκο που λέγεται «Μία μέρα πριν το χειμώνα» και που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Panik Oxygen. Θέλαμε να δούμε αν τελικά μπορούμε να ξανά κάνουμε τραγούδια όλοι μαζί με τον τρόπο που τα κάναμε. Ο κριτής βέβαια πάντα είναι ο κόσμος και αυτός θα μας πει αν τελικά είχαμε δίκιο. Εμάς μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει και η μεγάλη περιοδεία των Πυξ Λαξ για τα 30 χρόνια της μπάντας και θα είναι μια γιορτή και ένα ευχαριστώ στον κόσμο που τόσο μας αγάπησε. Θα παίξουμε σε μεγάλες πόλεις με τη μεγαλύτερη στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, στις 12 Ιουλίου».

Το αγαπημένο σας συγκρότημα και ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης;

«Αγαπημένο μου συγκρότημα είναι οι pink Floyd και αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι ο Μπομπ Ντίλαν, ο μπρους Σπρίνγκστιν, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Μάρκος Βαμβακάρης»

Η Λέσβος βρίσκεται εδώ και καιρό στο μάτι του κυκλώνα; Τι εντύπωση έχετε αποκομίσει για το νησί και τους κατοίκους;

«Έχω αποκομίσει τα καλύτερα για τους ανθρώπους της Λέσβου που έχουν δείξει σε όλους μας τα καλά χαρακτηριστικά του λαού μας σε όλα τα πέρατα του κόσμου».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|04|2018 14:26

Βασίλης Ψαριανός

Η επανάσταση της Φούλας. Μια νουβέλα και άλλα διηγήματα

Εκδόσεις Νοών

Αθήνα 2017, σελ. 186

 

Ο Βασίλης Ψαριανός, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μελετητής της τοπικής ιστορίας, δοκιμιογράφος και πολύ καλός πεζογράφος έχει στο ενεργητικό του δύο συλλογές διηγημάτων: «Τα λαδωμένα τετράδια» (2006) και «Λεσβιακά διηγήματα» (2016).

Στην παρούσα συλλογή που περιλαμβάνει μια νουβέλα και 21 μικρότερα διηγήματα ο συγγραφέας μετατοπίζει το κέντρο της έμπνευσής του από τον γενέθλιο τόπο του, τη Λέσβο, στον αστικό χώρο, όπου έζησε τα χρόνια της ωριμότητάς του.

Μέσα στις 80 σελίδες της παραπάνω νουβέλας ο συγγραφέας παρουσιάζει, σε αδρές γραμμές, τη «θητεία» των ηρώων του σε ιδέες και «κακοφορμισμένες» καταστάσεις που σημάδεψαν τη νιότη πολλών ανθρώπων της γενιάς του και καθόρισαν ολόκληρη την κατοπινή ζωή τους.
Οι ήρωές του, είτε πρόσωπα - σύμβολα των κακοποιημένων ιδεών, είτε πρόσωπα που εκπροσωπούν την καθημερινή γενναιότητα της κοινής λογικής, είναι οι άνθρωποι που έζησαν την δικιά τους μικροϊστορία. Είναι αυτοί που υπέστησαν την βάσανο της ανθρωπιάς τους στην περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους και την βάσανο της ελευθερίας, όταν με… «καισαρική τομή» γεννήθηκε η ελληνική Δημοκρατία.
Και, τελικά, στην περιπέτεια της ανθρώπινης ζωής, η μόνη ανθεκτική «ουσία» απέναντι στην ιδεολογική φθορά, αποδεικνύεται ο έρωτας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Με τη νουβέλα «Η επανάσταση της Φούλας», από την οποία τιτλοφορείται ολόκληρο το βιβλίο, όπου περιέχονται και 21 ακόμα, μικρότερα διηγήματα, ο συγγραφέας Βασίλης Ψαριανός εγκαινιάζει τον «απόπλου» του, από τον γενέθλιο τόπο του, τη Λέσβο, που υπήρξε, μέχρι τώρα ο κατ’ εξοχήν χώρος απ’ όπου εμπνεόταν στη διηγηματογραφία του και τη μετάβασή του στον αστικό χώρο, όπου έζησε τα χρόνια της ωριμότητάς του.
Μικρό δείγμα γραφής ένα απόσπασμα από το διήγημα: «Το τρένο των εννιάμισι»: «Το συνήθιζε, όταν ένιωθε τη μοναξιά να τον πνίγει, να παίρνει το τρένο να κατεβαίνει στο κέντρο και από εκεί πάλι πίσω. Ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους, τους ζωντανούς ανθρώπους που κουβέντιαζαν, που γελούσαν, που κουβαλούσαν στα πρόσωπά τους την κούραση, τις έγνοιες τους, που ερωτοτροπούσαν. Παρατηρούσε τα πρόσωπά τους και προσπαθούσε να μαντέψει τη ζωή τους, ξετύλιγε μόνος του με τη φαντασία του το κουβάρι της ζωής τους. Αυτή είναι χωρισμένη, η άλλη ήρθε από τη Βουλγαρία και περιποιείται κάποιον συνταξιούχο, ο καλοντυμένος κύριος δουλεύει στο πολιτικό γραφείο κάποιου υπουργού, ο άλλος με το ονειροπόλο ύφος νομίζει ότι είναι μεγάλος καλλιτέχνης, επειδή ήταν κομπάρσος σε μια ταινία… Πολύς κόσμος στην αποβάθρα του σταθμού. Ήταν η ώρα που οι εργαζόμενοι γυρνούσαν στα σπίτια τους από τις δουλειές. Πού να βρεθεί άδεια θέση. Κρεμάστηκε από τη χειρολαβή και περίμενε μήπως κατεβεί κανείς στους ενδιάμεσους σταθμούς. Κοίταζε μήπως κανείς από τους καθισμένους ήταν υπ’ ατμόν για να κατεβεί στον επόμενο σταθμό. Κάποιος είχε μισοκλείσει τα μάτια του και λαγοκοιμόταν. Η κοπελίτσα με τα ξανθά μαλλιά έπαιζε με το κινητό της, η άλλη δίπλα με τα βαμμένα κόκκινα μαλλιά είχε βουλωμένα τα αυτιά της κι άκουγε μουσική με αποχαυνωμένο ύφος. Κάποια στιγμή η κοπελίτσα σταμάτησε να παίζει με το τηλέφωνό της, σήκωσε το κεφάλι της και η ματιά της έπεσε πάνω του. Τότε είδε τα μάτια της: δύο αστραφτερά γαλάζια, όπως εκείνο της θάλασσας που στραφταλίζει κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Κι ήρθαν οι θύμησες και του θάμπωσαν τον μεσημεριάτικο ήλιο».

 

Αιολικά γράμματα

τεύχος 290

Μάρτης - Απρίλης 2018, σελ. 64

 

M’ ένα εκτενές αφιέρωμα στο Διονύσιο Σολωμό και κυρίως στο έργο του «Η γυναίκα της Ζάκυθος» κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα», που διευθύνει και εκδίδει ο Κώστας Βαλέτας. Από την υπόλοιπη ύλη ξεχωρίζουμε το κείμενο του Γιάννη Χατζηβασιλείου: «Στρατής Αναστασέλλης. «Ο λογοτέχνης κι επιδέξιος χειριστής του αγιασώτικου ιδιώματος» και το διήγημα του Κώστα Λιάκου «Το νοσταλγικό πρωινό της Αγίας Θέκλης».

Αναδημοσιεύουμε μια πρόσφατη επιστολή του Δημήτρη Τζανέλλη από την Άργενο, ο οποίος εθελοντικά εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί το Μουσείου Γεωργίου Βαλέτα: «Το κτίριο του Μουσείου έχει αρκετές φθορές απ’ το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Εγώ βαρέθηκα να πληρώνω και θα αναγκαστώ να παραιτηθώ. Κάνε μια προσπάθεια, αγαπητέ Κώστα, κι εσύ. Είναι κρίμα αυτό το στολίδι του χωριού να καταστραφεί».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|04|2018 14:21

Ολοκληρώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Απριλίου οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ», με κοινό εορτασμό των θεατρικών ερασιτεχνικών της ομάδων, της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου του 2018 με τον γενικό τίτλο «Το θέατρο εναντίον κάθε μορφής φασισμού».
Οι εκδηλώσεις που σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και στις 30 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής και την 1 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσοτόπου. Η ανταπόκριση του θεατρόφιλου κοινού, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ήταν ενθουσιώδης και στη Μυτιλήνη και στα χωριά.
Ο θεσμός αυτός που διοργανώνεται εδώ και αρκετά χρόνια θα κλείσει τον φετινό κύκλο των εκδηλώσεων με περιοδεία αυτό το Σάββατο στις 8:30 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας και την επόμενη μέρα Κυριακή 15/4 πάλι την ίδια ώρα, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 140 χρόνων από την ίδρυση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 16|04|2018 14:19

Μαζί με την Άνοιξη και τα χελιδόνια, έγινε για μια ακόμα φορά η μετακίνηση των επισκεπτών του Πάσχα προς την πατρογονική τους, ως επί το πλείστον, εστία. Είναι κι αυτό μια από τις πασχαλινές μαγείες καθώς συγγενείς και φίλοι ανασταίνουν ψυχικούς δεσμούς και συνευρέσεις που εκ των πραγμάτων διασπώνται από την απόσταση που επιβάλλουν οι επιλογές ζωής των «μεταναστευσάντων». Σ’ αυτό το χαλαρό κλίμα, γύρω από τραπέζια, σ’ εκκλησιές, μ’ επισκέψεις και κεράσματα, κουβέντες δίνουν και παίρνουν. Ο παρατηρητής βρίσκει την ευκαιρία να δει, να διαισθανθεί το κλίμα των αντιλήψεων που επικρατούν πέρα του καθημερινού περίγυρου και χώρου του.
Ως τέτοιος παρατηρητής, κατέγραψα και «κωδικοποίησα» μια σειρά από στοιχεία. Η βασική παρατήρηση αφορά στις θέσεις των «αυταπατηθέντων» των εκλογών του 2015. Δεν παρουσιάζει καθαυτό ενδιαφέρον η τάση των «κοψοχέρηδων», αυτοί πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, έναντι οποιουδήποτε κυβερνητικού σχηματισμού. Αντιθέτως, ενδιαφέρον όντως παρουσιάζει το «αφήγημα» όσων επιμένουν στην ορθότητα της τότε επιλογής τους επενδύοντας την με ιδεολογικά στοιχεία -κυρίως αυτών που δεν προέρχονται από το 4% του λεγομένου Συνασπισμού. Το πρώτο στοιχείο είναι η συμμαχία του Τσίπρα με τον Καμμένο. Επαναλαμβανόμενο επιχείρημα στις συζητήσεις ήταν ότι η «εταιρική σχέση μαζί του κάνει κακό στο κόμμα (Σύριζα)… αλλά κάνει καλό στη χώρα…». Το δεύτερο στοιχείο είναι η «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια». Το τρίτο στοιχείο είναι η πολιτική και κομματική δράση της ομάδας του Μαξίμου. «Είναι ν’ απορείς» που λέει και το τραγούδι, για το πού οδηγεί ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών αλλά και η ανελαστική πεποίθηση της ορθότητας της ψήφου από πολλούς υποστηρικτές της, σε μια συζήτηση.
Για παράδειγμα: δεν καταλαβαίνουν ή δε θέλουν να ομολογήσουν ότι το επιχείρημα περί τη σχέση «Αριστεράς» με τον Καμμένο οδηγεί λογικά, νομοτελειακά στην παραδοχή ότι η καθαυτό πολιτική του Σύριζα κάνει κακό στη χώρα. Το επιχείρημα αυτό δικαιώνει τον Καμμένο, με το τραινάκι και το σπασμένο χεράκι του Αλέξη, που κρατά στις ράγες τη χώρα, τον οποίο όμως ταυτόχρονα απορρίπτουν μετά ιδεολογικής βδελυγμίας. Δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι το Μνημόνιο του Τσίπρα τελειώνει επειδή λήγει η σχετική σύμβαση -και οι δανειστές θέλουν να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο όπως-όπως- κι ότι ο Τσακαλώτος δηλώνει ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση αφορά στη μεταμνημιονιακή επιτήρηση: με άλλα λόγια, πέραν των αχρείαστων δεινών της τελευταίας τριετίας, διαπραγματευόμαστε ένα νέο «μνημόνιο» χωρίς χρηματοδότηση όμως. Δεν καταλαβαίνουν επίσης -κι εδώ υπάρχει έντονη ιδιοτέλεια του κάθε συζητητή- ότι οι κουβέντες για το ποιός διορίσθηκε σε μια θέση ευθύνης, πού μετακινήθηκε ο άλλος, ποιός απομακρύνθηκε από την τάδε θέση, ποιός εμφανίσθηκε από το πουθενά, ουσιαστικά παραπέμπουν σε λειτουργία «Αυλής». Αυλικοί περί τον Τσίπρα, όπως στις κλασσικές εκδοχές αυταρχικών καθεστώτων του παρελθόντος. Όλο αυτό το κομματικό -και πελατειακό- πηγαινέλα ουδεμία σχέση έχει με το πρότυπο της φιλελεύθερης Ευρώπης, την οποία παραδόξως έχουν πλήρως κι ανενδοίαστα οικειοποιηθεί, αν μάλιστα το θέμα της συζήτησης πάει και στα ελληνοτουρκικά, με χαλαρότητα προσφεύγουν στην ομπρέλα του ΝΑΤΟ και την κάλυψη των Αμερικανικών βάσεων!
Όποιος επιχειρήσει να οργανώσει και να ερμηνεύσει αυτό το ανερμάτιστο μείγμα, σε ένα συμπέρασμα μόνο θα καταλήξει: πλήρης από-πολιτικοποίηση της κυβερνητικής στόχευσης του Σύριζα, εξάντληση εντός των κομματικών στεγανών των ιδεολογικών ζητημάτων και μόνο ζητούμενο, η προστασία του θώκου της «Αυλής».
Η δεύτερη βασική παρατήρηση αφορά στην Αντιπολίτευση. Δυστυχώς, διέκρινα ότι αναπτύσσεται σε μερικούς υποστηρικτές της η ανακλαστική αντίδραση στο διχαστικό «Ή εμείς, ή αυτοί» του Τσίπρα. Κι αυτή είναι: «ή αυτοί, ή εμείς». Όση σημασία έχει η στρατηγική νίκη των φιλελεύθερων και αμιγώς φιλευρωπαϊκών δυνάμεων, άλλη τόση έχει η ένταξη ενός ηττημένου Σύριζα σε μια μετεκλογική ισορροπία και συνομιλία πολιτικών δυνάμεων εντός του Κοινοβουλίου κι όχι στα κάγκελα.
Φοβούμαι ότι ο συνδυασμός των δύο παρατηρήσεων είναι επικίνδυνος για το μέλλον. Και με τα μυαλά που κουβαλούν αρκετοί, φαίνεται ότι βγαίνουμε από την πολυετή κρίση, με φόρα, ώστε να την επαναφέρουμε…

- 16|04|2018 14:17

Την Πέμπτη 12 Απρίλη, τιμήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου η παγκόσμια μέρα της κοσμοναυτικής. Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν ήταν ο Σοβιετικός κοσμοναύτης που, στις 12 Απρίλη του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ήταν Τετάρτη του Πάσχα, στις 09:07 ώρα Μόσχας, που ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο διαστημόπλοιο Βοστόκ3KA μεταφερόμενο από τον πύραυλο Βοστόκ 8К72К. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Το κωδικό του όνομα στη διάρκεια αυτής της πτήσης ήταν Κέδρος. Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει η είσοδός του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτό του προσγειώθηκε 1,5 - 2 χιλιόμετρα από τις ακτές του Βόλγα!

Από τότε που εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης, ο Σπούτνικ, η μελέτη και η χρησιμοποίηση του κοσμικού διαστήματος αποδείχτηκε σαν η πληρέστερη και περισσότερο συγκεντρωτική έκφραση της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης. Παρουσιάστηκε μια χωρίς προηγούμενο σε βάθος και διαστάσεις επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παροτρύνοντας σε απίστευτα ασυνήθιστο βαθμό την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, η κοσμοναυτική εφάπτεται άμεσα με τον επιστημονικοτεχνικό, τον κοσμοθεωρητικό και τον κοινωνικό τομέα. Οι τεράστιες διαστάσεις της κοσμοναυτικής, και τα σύγχρονα επιτεύγματά της, που συνδυάζουν τα πάντα, μας υποχρεώνει να εκτιμήσουμε την έξοδο του ανθρώπου στο διάστημα, όχι μόνο σαν εξαιρετικό γεγονός, αλλά και σαν αφετηρία μιας νέας εποχής στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και νέες εποχές δεν εγκαινιάζονται συχνά…

Η πρώτη πτήση του ανθρώπου στον αέρα ήταν στην εποχή της ένα εξαιρετικό άλμα στο άγνωστο, που μπορεί να συγκριθεί με το άλμα στο διάστημα του Γιούρι Γκαγκάριν. Είναι κάτι το διαφορετικό βέβαια η απόσπαση του ανθρώπου από τη Γη, η πτήση στον αέρα και μετά στον χωρίς ατμόσφαιρα χώρο. Τέτοια προβλήματα είχε θέσει ο άνθρωπος στον εαυτό του από πολύ παλιά. Ο μυθικός Ίκαρος, με τίμημα τη ζωή του πλησίασε προς τον Ήλιο. Ο Συρανό ντε Μπερζεράκ και ο Σουίφτ, πριν από την πτήση στα 1783 με αερόστατο των αδελφών Μογκολφιέ, είχαν γράψει για τα κράτη της Σελήνης και για τα νησιά που επιπλέουν στο διάστημα. Τα πρώτα «βήματα» στις πτήσεις έγιναν με αργούς ρυθμούς εκατοντάδων χρόνων. Αλλά από τον πρώτο Σπούτνικ μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό των 450 τόνων, και από τη μία περιστροφή γύρω από τη Γη μέχρι τις πολύμηνες επιστημονικές εργασίες στον ΔΔΣ, πέρασε από ιστορική άποψη ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η γρήγορη ανάπτυξη της κοσμοναυτικής επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι η κατάχτηση του διαστήματος αποτελεί σύνθεση, οργανική συγχώνευση του συνόλου των προηγούμενων γνώσεων κι επιτεύξεων της ανθρωπότητας!

Πρέπει να πούμε ότι η σύγχρονη διεργασία επίδρασης του διαστήματος στη διαμόρφωση της συνείδησης του ανθρώπου έχει βαθιές ρίζες. Η διεργασία αυτή, με ορισμένες πλευρές της φτάνει ως την αρχαιότητα, ως τους αρχαίους Έλληνες. Για τους οποίους έλεγε ο Μαρξ ότι «θα μείνουν πάντα δάσκαλοί μας εξαιτίας της επιβλητικής αντικειμενικής αφέλειας, που προβάλει κάθε αντικείμενο, ας πούμε χωρίς πέπλους, στο καθαρό φως της φύσης του, αν και αυτό είναι ένα αμυδρό φως» (Κ.Μαρξ - Φ.Ένγκελς. Από τα νεανικά έργα. Μόσχα 1956). Στην εικόνα του αρχαίου διαστήματος κυριαρχούσε η αντίληψη για τον άνθρωπο σαν μόριο του διαστήματος. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έβλεπαν τον άνθρωπο διαστημοποιημένο, στον ίδιο βαθμό στον οποίο το διάστημα ήταν εξανθρωπισμένο...

Μέσα από τον διαστημικό λάκκο των λεόντων,

Κατηγορία Οικονομία
- 16|04|2018 14:11

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με αποτέλεσμα να μείνουν δεμένα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, την Τετάρτη 18 Απριλίου, από τις 6 το πρωί ως την επόμενη μέρα.

Η ΠΝΟ αντιδρά σε σχέδιο υπουργικής απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας («Διενέργεια μεταφορών εμπορευμάτων μεταξύ ελληνικών ηπειρωτικών λιμένων ή ελληνικών νησιωτικών λιμένων») που, όπως αναφέρει, δίνει το δικαίωμα σε πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων να έχουν την ελάχιστη στελέχωση (safe manning) πληρωμάτων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ και 1 κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης.

«Με το σχέδιο υπουργικής Απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας ανοίγει η κερκόπορτα για την άλωση των ενδομεταφορών από πλοία με σημαία τρίτου κράτους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ και προσθέτει ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τις διαρκώς προωθούμενες νέες «ρυθμίσεις» και συνεχείς περικοπές».

Αναπροσαρμόζονται τα δρομολόγια

Η 24ωρη απεργία της ΠΝΟ οδηγεί τις ναυτιλιακές εταιρείες να αναπροσαρμόσουν τα δρομολόγια τους από και προς τη Λέσβο. Έτσι, αντί το «BLUE STAR 1» να αναχωρήσει στις 18 Απριλίου (20:00) από τη Μυτιλήνη προς Χίο και Πειραιά, θα ξεκινήσει το ταξίδι του την Πέμπτη 19 Απριλίου στις 9 το πρωί και θα επιστρέψει στις 9 το βράδυ από Πειραιά προς τα νησιά μας.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top