FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 12|04|2018 18:17

ΕΚΕΙ, ΕΚΕΙ, ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ!

Οι εξαγωγές της Ελλάδας το 2017 έφθασαν περίπου τα 20 δις. Λίγο αυξημένες σχετικά με την προηγούμενη χρονιά. Όμως οι εξαγωγές της Πορτογαλίας την ίδια χρονιά, έφθασαν τα 80 δις! Κι αυτή πέρασε από μνημόνιο αλλά το αποτίναξε από πάνω της σε λίγα χρόνια. Συμβιβάστηκαν και συνεργάστηκαν όμως Δεξιοί και Αριστεροί. Εμείς ακόμα μιλάμε για Καθαρή Έξοδο. Λες και υπάρχει… ακάθαρτη έξοδος! Και η Πορτογαλία έχει Αριστερή κυβέρνηση. Αλλά εκεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, είναι σοβαροί κυβερνήτες και δεν μπουρδολογούν με διχαστικές θεωρίες «καλών» και «κακών». Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με την αντιπολίτευση, προωθούν σε μια συνεχή διαδικασία τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Και ιδού το αποτέλεσμα. Η ατμομηχανή της χώρας τους δουλεύει, εξάγει, με φυσικό αποτέλεσμα να εισρέει συνεχώς φρέσκο χρήμα στην αγορά της. Ενώ εμείς μιζεριάζουμε πανηγυρίζοντας τις αναιμικές αυξήσεις. Στα μόλις 20 δις από τις εξαγωγές, προσθέστε και κάπου 15 δις από τον τουρισμό, μας κάνουν 35 δις. Η υπόλοιπη αύξηση του ΑΕΠ προέρχεται από ανακυκλούμενο χρήμα, δανεικά (κι αγύριστα εννοείται) και προγράμματα των οποίων η παραγωγική αποδοτικότητα ακόμα αναμένετε να αποτυπωθεί στους οικονομικούς δείκτες. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει τα πάντα, έχει υποσχεθεί τα πάντα. Σ’ ένα βασικό ερώτημα δεν έχει απαντήσει ακόμα. Πώς θα δημιουργηθεί πλούτος σε τούτη την έρμη χώρα. Το πολυδιαφημισμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ακόμα αναμένετε! Όχι ότι θα λύσει τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας με την δεδομένη φιλοσοφία και την διαχειριστική ανικανότητα που διέπει την κυβέρνηση. Αλλά τουλάχιστον θ’ αποτύπωνε την αναπτυξιακή πρόθεση της κυβέρνησης. Διότι με πανηγυράκια στις διάφορες Περιφέρειες και με ανούσιες θεωρίες περί «δίκαιης ανάπτυξης», μπορεί να εγκλωβίζεις τις μάζες σε ιδεολογικοπολιτικά αναχώματα. Αλλά όμως έτσι ο πλούτος δεν έρχεται. Και δεν είναι μόνο η άτιμη πραγματικότητα που σε κυνηγάει. Είναι και οι απέναντι μας. Οι Τούρκοι. Πως θα στήσεις άμυνα όταν δεν έχεις χρήμα; Φρέσκο χρήμα όμως, δικό σου. Δεν πρόκειται περί πρωτότυπων απόψεων πλην όμως αναζητούνται τα αυτονόητα σε μια χώρα που… τρικλίζει. Αλλά ευτυχώς! Την κατάλληλη στιγμή ο κατάλληλος άνθρωπος. Ο Τέρενς Κουίκ με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών, πραγματοποίησε μια σημαντική παρέμβαση. Όσο εμείς ξεκοκαλίζαμε το κοκορέτσι, εκείνος στην μακρινή Ζιμπάμπουε υπέγραψε με τον Κονσταντίνο Τσιουένγκα, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επιχειρηματική συμφωνία! Αυτά για να μην λέτε ότι δεν γίνεται τίποτα…

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1929

Η μοναδική εκλογή γερουσίας στην Ελλάδα

Ήταν το σώμα που ιδρύθηκε με το ελληνικό Σύνταγμα του 1927 ως δεύτερο νομοθετικό σώμα. Με καθολική ψηφοφορία εξελέγησαν από τον λαό 92 γερουσιαστές, ενώ επιπλέον 18 εξελέγησαν από τα διοικητικά συμβούλια επαγγελματικών οργανώσεων και τα πνευματικά ιδρύματα. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 10 που εξέλεξε η βουλή, σύνολο 120. Η θητεία του γερουσιαστή ήταν 9 χρόνια αλλά κάθε τρία χρόνια ανανεωνόταν η σύνθεσή της κατά το ένα τρίτο με καθολική ψηφοφορία στο τρίτο των εκλογικών διαμερισμάτων της χώρας. Η γερουσία καταργήθηκε στις 1 Απριλίου 1935 με το κίνημα του Κονδύλη. Από την Λέσβο εκλέχθηκαν δυο Γερουσιαστές. Ο Στυλιανός Κρητικάς του Αγροτοεργατικού (Αλεξ. Παπαναστασίου) με 6.971 ψήφους και ο Ορέστης Κυπριανός που υποστηρίχθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου με 6.088 ψήφους.

 

Είπε

«Στόχος μου ως οινοποιού είναι να μεταφέρω στο οινόφιλο κοινό την ωμή κομψότητα και το βάθος της έκφρασης των εδαφών και του σταφυλιού της δυτικής Λέσβου με έναν δωρικό τρόπο, δηλαδή με λιτές, ξεκάθαρες, αρμονικά συνδυασμένες γραμμές, χωρίς άχρηστα τεχνητά στολίδια».

Γιάννης Λάμπρου,

οινοποιός ιδιοκτήτης της «Μεθυμναίος»

(ΠΟΛΙΤΙΚΑ)

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 12|04|2018 18:13

Μετανάστης(;) κατά… μεταναστών

Το όνομα αυτού Θεόφιλος Μιχαήλ (sic). Δηλώνει οικονομικός μετανάστης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, που τον ανάγκασε να μετοικίσει στο μακρινό Κατάρ, κλείνοντας αναγκαστικά την επιχείρηση που είχε στη Λέσβο. Και μαθαίνουμε για την περιπέτειά του, μέσω επιστολής «αγανάκτησης» που απέστειλε αυτές τις μέρες (όλως τυχαίως;) σε δύο γνωστές ιστοσελίδες που καταπιάνονται με τα (παρά)θέματα του προσφυγικού. Το αν είναι fake πρόσωπο ή όχι, θα φανεί σύντομα. Εμείς παραθέτουμε πάντως εν ολίγοις το εντυπωσιακό περιεχόμενο της επιστολής «αγανάκτησής» του για το «κακό» που έχει βρει τον τόπο του ελέω προσφυγικού και καταπιανόμαστε με μία μικρή λεπτομέρεια: Ο οικονομικός -κατά δήλωσή του- μετανάστης συντοπίτης μας, έφυγε από τη Λέσβο πριν την προσφυγική κρίση, δηλαδή το 2014! Αλλά, παρά το ότι κατά δήλωσή του, δεν έχει βιώσει καμία εκ των συνεπειών που έχει προκαλέσει αυτή όπως και η «ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ» που επικαλείται, έχει το κουράγιο μέσα στην δική του δυστυχία στην ξενιτιά, να προβληματίζεται και να τοποθετείται με φοβερή ανάλυση για τα αδιέξοδα του προσφυγικού στη Λέσβο. «Πλουμίζοντας» τον προβληματισμό του για όλα ετούτα με τα χρυσαυγίτικα τσιτάτα «γιατί δεν έμειναν αυτοί οι πρόσφυγες να πολεμήσουν για την πατρίδα τους» και με τον φόβο «εξισλαμοποίησης» της Λέσβου. Υπενθυμίζοντάς μας δε, πως η συνθήκη της Λωζάννης, «δεν επιτρέπει να κατοικούνται τα νησιά από ισλαμικό πληθυσμό»! Και αναρωτιόμαστε εύλογα, που βρίσκουν το κουράγιο κάποιοι να προπαγανδίζουν μέχρι και από το μακρινό… Κατάρ (αν όντως είναι υπαρκτό πρόσωπο ο εν λόγω) για τα «δεινά μας». Γιατί έχει αποδειχθεί έτσι κι αλλιώς ανώφελο να αναρωτιόμαστε με ποιό κριτήριο κάποιοι αναδημοσιεύουν τέτοιες… βαρυσήμαντες απόψεις και σε τι αποσκοπούν.

Μ.ΟΡΦ

 

Δύο Πολιχνιάτες για τη ΝΟΔΕ Λέσβου

Οι πιο παρατηρητικοί ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου Νομαρχιακής Οργάνωσης, Μελών Νομαρχιακής Οργάνωσης Διοικουσών Επιτροπών (Ν.Ο.Δ.Ε), Προέδρων Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ. Τ.Ο) και μελών Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε), θα είδαν πως την βασική Εγκύκλιο της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ για την 13η Μάη, την κοινοποίησε στα τοπικά μέσα πρώτα ο Νίκος Κατράνης ως Υπεύθυνου Στρατηγικού  Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βορείου Αιγαίου του κόμματος και μετά ο Στρατής Καραγεωργίου (με νέα ανακοίνωση) ως προς της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ. Με μία ενέργεια που μπορεί και να εκληφθεί και ως μία πρώτη… «κόντρα» για ένα τυπικό πάντως θέμα. Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση των δύο εκ Πολιχνίτου ορμώμενων στελεχών της ΝΔ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο προεκλογικά, όσο (πιστεύουμε) και μετεκλογικά…

Μ.ΟΡΦ

 

Παπαρίσβας καλεί Κύρτσο για τον… ΦΠΑ ρ4

Το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ, εξακολουθεί να «δουλεύεται» από τη Μυτιλήνη μέσω… Βρυξελλών, με στόχο φυσικά το να εξαντληθούν οι πιθανότητες να μην περάσει το ερχόμενο καλοκαίρι η κατάργησή του. Με τον πρόεδρο του παραρτήματος  Ανατολικού Αιγαίου στο Οικονομικό Επιμελητήριο Παναγιώτη Μπαρούτη να αποκτά και νέους συμπαραστάτες, όπως τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτη Παπαρίσβα. Ο οποίος χθες δημοσιοποίησε τις αντίστοιχες δικές του επαφές με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο για την αναγκαιότητα της παραμονής του μειωμένου ΦΠΑ. «Εξελίξεις όπως το μεταναστευτικό και η εντεινόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, επιβάλλουν την παραμονή των μειωμένων συντελεστών των νησιών. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κύρτσο και με όποιους άλλους θεωρηθεί απαραίτητο θα συνεχιστεί, ώστε να επηρεάσουμε θετικά για την παραμονή τους. Θα επανέλθουμε με νέα ενημέρωση», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου που δείχνει ότι κρατά και αυτός με τη σειρά του «ζωντανό» το θέμα της διατήρησης του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τα νησιά μας.

Μ.ΟΡΦ

 

Κριτική Βαρβιτσιώτη (1)

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα επεισόδια στη Λέσβο και τη Χίο, δήλωσε: «Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις περιοχές της Μόριας Λέσβου και  Χαλκειούς Χίου επιβεβαιώνουν όσα έχουμε -επανειλημμένως- επισημάνει.

Ότι, δηλαδή, δεν υπήρχε κανένα απολύτως σχέδιο προετοιμασίας της χώρας  για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές -ως απόρροια της αλλαγής στάσης της Τουρκίας- με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να κατακλύζουν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Και ότι, όσο η Πολιτεία αδυνατεί να επιβάλει την τάξη, τόσο τα περιστατικά ανομίας θα πολλαπλασιάζονται, με τους παραβατικούς μετανάστες να στρέφονται, πλέον, κατά των νησιωτών, απειλώντας ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Την ίδια ώρα, τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κατονομάζουν την ελληνική Κυβέρνηση ως υπαίτια για τη -μέχρι στιγμής- αποτυχία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα, όχι μόνο στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την επιστροφή μεταναστών προς τη γείτονα χώρα, αλλά και στην αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων».

 

Και αναδρομή Κικίλια (2)

Στην ίδια κατεύθυνση πριν από λίγες ημέρες, σχολιάζοντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του Σκάι το ρεπορτάζ των «New York Times» για την κατάσταση στη Μόρια, o Βασίλης Κικίλιας θέλησε να μιλήσει για την περίοδο που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και, όπως είπε, υπεύθυνος της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Μαίνονταν οι πόλεμοι στη Συρία και το Ιράκ, κανένα πρόβλημα δεν είχαμε με τον τουρισμό μας, κανένα πρόβλημα δεν είχαμε με τα νησιά μας και αντισταθήκαμε σθεναρά και με σχέδιο και με στρατηγική, μαζί με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό, τον Μιλτιάδη τον Βαρβιτσιώτη, στην προσπάθεια να φυλάξουμε τα 16.500 ναυτικά μίλια των θαλάσσιων συνόρων μας» είπε ο κ. Κικίλιας.

Καλό είναι πάντως να μην ξεχνάμε ότι το 2015 μπορεί να κορυφώθηκαν οι προσφυγικές ροές, όμως πολύ νωρίτερα είχαν αυξηθεί κατακόρυφα. Την εποχή που περιγράφει ο κ. Κικίλιας, δημοσιεύτηκε και η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (με ημερομηνία 8.10.2014), η οποία ανέφερε:  «Σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση 223,22% των αφίξεων το καλοκαίρι του 2014 σε σχέση με αυτό του 2013 - 22.089 αφίξεις έναντι 6.834. [...] Σε όλο αυτό το διάστημα, οι άνθρωποι κρατούνται στις εντελώς ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της Αστυνομίας ή του Λιμενικού (λιμεναρχεία, αστυνομικά τμήματα) ή παραμένουν σε χώρους που διατίθενται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, από την τοπική αυτοδιοίκηση ή την Εκκλησία. Όπου υπάρχουν οργανωμένα κέντρα κράτησης (Λέσβος, Σάμος, Χίος), αυτά είναι υπερπλήρη (με κρατούμενους έως και 3 φορές πάνω από την επίσημη χωρητικότητά τους).

Οι υφιστάμενες σήμερα δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα, δεν επαρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου, τόσο από πλευράς κάλυψης των πρώτων βασικών αναγκών, όσο και από πλευράς γρήγορης και ορθής ολοκλήρωσης των διαδικασιών της πρώτης υποδοχής [...]. Παράλληλα, οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών είναι ιδιαίτερα προβληματικές».

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα γίνεται σαφές, ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, η εκάστοτε, όσο μαίνονται πόλεμοι στη γειτονιά μας, είναι να διαχειριστεί το θέμα με όποιον τρόπο μπορεί. Για να λυθεί, δεν αρκεί η όποια εσωτερική αντιπαράθεση, αλλά να ασχοληθεί εμπράκτως, και όχι μόνο στέλνοντας «τσεκ», η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το θέμα είναι κατ΄εξοχήν ευρωπαικό.

Αν.Παζ.

 

Παπαρίσβας καλεί Κύρτσο για τον… ΦΠΑ

Το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ, εξακολουθεί να «δουλεύεται» από τη Μυτιλήνη μέσω… Βρυξελλών, με στόχο φυσικά το να εξαντληθούν οι πιθανότητες να μην περάσει το ερχόμενο καλοκαίρι η κατάργησή του. Με τον πρόεδρο του παραρτήματος  Ανατολικού Αιγαίου στο Οικονομικό Επιμελητήριο Παναγιώτη Μπαρούτη να αποκτά και νέους συμπαραστάτες, όπως τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτη Παπαρίσβα. Ο οποίος χθες δημοσιοποίησε τις αντίστοιχες δικές του επαφές με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο για την αναγκαιότητα της παραμονής του μειωμένου ΦΠΑ. «Εξελίξεις όπως το μεταναστευτικό και η εντεινόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, επιβάλλουν την παραμονή των μειωμένων συντελεστών των νησιών. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κύρτσο και με όποιους άλλους θεωρηθεί απαραίτητο θα συνεχιστεί, ώστε να επηρεάσουμε θετικά για την παραμονή τους. Θα επανέλθουμε με νέα ενημέρωση», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου που δείχνει ότι κρατά και αυτός με τη σειρά του «ζωντανό» το θέμα της διατήρησης του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τα νησιά μας.

Μ.ΟΡΦ

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 12|04|2018 18:04

Χριστός Ανέστη λοιπόν! Σε πείσμα όσων αρνούνται τα θαύματα. Η περίοδος των διακοπών σχεδόν για όλους έφτασε ή φτάνει στο τέλος της, ίσως έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε το νόημα όλων αυτών των προετοιμασιών που προηγούνται της κορύφωσης της Μεγάλης Εβδομάδας. Κάθε χρόνο παρατηρώ γνωστούς και φίλους να τρέχουν σαν κυνηγημένοι από κατάστημα σε κατάστημα, για να προλάβουν: από τον τσαγκάρη και το καθαριστήριο, μέχρι τα είδη δώρων και τα μεγάλα super market, εκσφενδονίζονται με ταχύτητα αστραπής, κουβαλούν πακέτα και σακούλες, κρατούν λίστες και σημειώνουν εκκρεμότητες, ακόμη και ύστερα από οχτώ χρόνια οικονομικής κρίσης. Οι κύριοι, συνήθως συνωστίζονται στα βενζινάδικα, ενώ οι κυρίες ποδοπατούνται στα κομμωτήρια. Την τιμητική τους έχουν τα ζαχαροπλαστεία: τσουρέκια, κουλουράκια, νηστίσιμα γλυκά και μη,  τυλιγμένα σε κορδέλες ισορροπούν στα καθίσματα του συνοδηγού, παρέα με σακούλες της λαϊκής και μισοάδεια πορτοφόλια. Κάπου-κάπου, αν κοιτάξεις προσεχτικά, διακρίνεις και τα απαγορευμένα: κροτίδες και βεγγαλικά, όλα τα «πυρομαχικά» της Ανάστασης, που οι τολμηροί και οι «μερακλήδες» μελετούν ήδη από την περασμένη χρονιά.

Μου επιτρέπετε να ρωτήσω «προς τι όλα αυτά»; Ξέρω τις απαντήσεις: «Το Πάσχα είναι οικογενειακή γιορτή» «Η οικογενειακή ατμόσφαιρα επιβάλλει ετοιμασίες», «Πρέπει να τηρούμε τα έθιμα», «Επιβάλλεται να ευθυγραμμιστούμε με το πνεύμα της γιορτής». Κάθε φορά που αντιλέγω ότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι περίοδος πένθους και νηστείας, άρα εσωστρέφειας και περισυλλογής, συνεπώς δεν ενδείκνυται, για να ξενυχτάς, να πίνεις, να ξεφαντώνεις, να ψωνίζεις αρειμανίως και να ασχολείσαι με την εξωτερική σου εμφάνιση οι περισσότεροι με στραβοκοιτάζουν. Το καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω και τι εννοούν με αυτό που μου λένε, είναι τόσο μεγάλο το μεταξύ μας χάσμα όμως, που μόνον γενναίες αμοιβαίες υποχωρήσεις έχουν την ελπίδα να το γεφυρώσουν.

Φέτος στα κοινωνικά δίκτυα συνάντησα συχνά αναρτημένη την εικόνα του νεκρού Τσε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, από ανθρώπους μάλιστα που δε διανύουν την πρώτη τους εφηβεία. Παλιμπαιδισμός, σημαίνει πολλές φορές να εξισώνεις τα άνισα. Σημαίνει άραγε ότι ο πολιτικός ρομαντισμός της παράταξης που μας κυβερνά αρχίζει να ριζώνει στις ψυχές των Ελλήνων; Να περιμένουμε ότι οι δημοσκοπήσεις για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν; Όλα καλά, αλλά τι φταίει ο αθώος Ναζωραίος να συγκρίνεται με τον αντάρτη της Λατινικής Αμερικής; Σας εκλιπαρώ μην αρχίσουμε για άλλη μια φορά αυτή τη συζήτηση για τον ταξικό χαρακτήρα του Χριστού, γιατί μεγαλώνω και πια δεν αντέχω. Δεν ήταν πολιτικός ηγέτης Εκείνος, ούτε κοινωνικό κίνημα, άλλο πράγμα καθιερώθηκε να είναι και ειλικρινά έχω κουραστεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια. Πια δεν κουνώ καν το κεφάλι μου. Αποχωρώ από τη συζήτηση.

Ακόμη και αν μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας δε γνωρίζει τι γιορτάζει και γιατί, άρα αγνοεί και το πώς, η περίοδος του Πάσχα έχει πάντα ιδιότητες καταπραϋντικές στην ψυχή όλων. Ίσως γιατί μπαίνει για τα καλά η Άνοιξη, αυτήν όλη την καταλαβαίνουμε, τι να πω; Τον τελευταίο καιρό η Μεγάλη Εβδομάδα ξυπνά μέσα μου την απόδραση από κάθε υλική ανάγκη, κάτι που το μεταφράζω ως ψυχική ευφορία, ως κάθαρση. Όσο πλησιάζουν οι μέρες της Ανάστασης, τόσο σκέφτομαι ότι εκτός από μία βαθειά ενδοσκόπηση, τα εγκόσμια μικραίνουν μέσα μου. Όλα τα υλικά και τα φθαρτά. Είναι μια συμπεριφορά δυστυχώς περιστασιακή, σχεδόν ευκαιριακή, που διαρκεί όσο και οι μέρες του Αγίου Πάθους. Φοβάμαι ότι ούτε οι πρόσφατες ιστορικές μας περιπέτειες κατάφεραν να μας διδάξουν ότι η κοινωνικότητα, στην πιο αυθεντική και ειλικρινή της εκδήλωση, συντελείται σε επίπεδο ψυχικό και πνευματικό, δεν εξαργυρώνεται με υλικές ανέσεις και αισθητικές βελτιώσεις.     

Οι άνθρωποι που νομίζω ότι ζουν γνήσια την κάθε τους στιγμή είναι όσοι αναπτύσσουν μια σχέση απαγκίστρωσης από τις υλικές ανάγκες, όσοι γιορτάζουν επιμελώς ατημέλητα, όχι όμως για λόγους επίδειξης ενός εναλλακτικού life style. Και αν διαφωνείτε, δεν πειράζει. Είπαμε: Χριστός Ανέστη για όλους! 

               

Καλυψώ Ν. Λάζου - Μπαλτά,

Φιλόλογος

Κατηγορία Πολιτική
- 12|04|2018 18:01

Με απλή και «ανόθευτη», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αναλογική αλλά χωρίς όριο στη θητεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών πρόκειται να κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο Καλλικράτη.

Συγκεκριμένα, αν και ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση που έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας», δεν είναι ακόμη γνωστός, φαίνεται ότι έχουν ήδη «κλειδώσει»:

-Η απλή και «ανόθευτη» αναλογική, με το υπουργείο, ωστόσο, να δείχνει διατεθειμένο , προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις των αιρετών, να την «νοθεύσει» κάπως, υιοθετώντας κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, πλαφόν από 2 έως και 8% (σ.σ. θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, δηλαδή, χαμηλό στους μεγάλους δήμους και υψηλό στους μικρούς) για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο.

-Η μη υιοθέτηση της αρχικής πρότασης για όριο στη θητεία των αιρετών (δύο για την πενταετία, τρεις για την τετραετία), καθώς το τελικό νομοσχέδιο δεν θα περιέχει τέτοια διάταξη. Πρόκειται για θέμα που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και θα αφορά, όπως ζητούσαν οι αιρετοί, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.Δεν μπορεί δηλαδή να ισχύει μόνο για τους αυτοδιοικητικούς,ενώ θα εξαιρούνται για παράδειγμα οι βουλευτές.

-Επαναφορά της τετραετούς (από πενταετής) που είναι σήμερα, θητείας για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν, η πενταετία να μπαίνει στο τραπέζι των, κατά τα φαινόμενα, σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών από την μια πλευρά και ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ από την άλλη, και δεν αποκλείεται να δοθεί ως ένα ακόμη αντάλλαγμα προκειμένου να μειωθούν οι αναταράξεις, ή οι ενστάσεις που θα υπάρχουν για άλλες αλλαγές.

-Η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και η διεξαγωγή τους την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (α΄γύρος) και την τρίτη Κυριακή, εφόσον χρειαστεί, β΄ γύρος, καθώς, όπως και σήμερα, για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη θα απαιτείται το 50%+1.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 12|04|2018 17:49

Απάντηση στα όσα αποκλειστικά δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης στο «Ε» εξέδωσε το γραφείο τύπου του δήμου. Θυμίζουμε ότι ο κ. Τρακέλλης είχε τονίσει ότι «η κυβέρνηση δίνει χρήματα στον Δήμαρχο και την Περιφερειάρχη, αλλά οι τελευταίοι δεν δίνουν χρήματα στην Κοινότητα».

«Με έκπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις του προέδρου της Κοινότητας Μόριας περί δήθεν χρημάτων που δίνει η κυβέρνηση στον δήμο και την περιφέρεια και εκείνοι δεν τα δίνουν στην κοινότητα» αναφέρει αρχικά το γραφείο τύπου του Δημάρχου εκτιμώντας ότι «η δήλωση αυτή έγινε από τον κ. Τρακέλλη εν τη ρύμη του λόγου, ως μια προσπάθεια να τονίσει με λάθος τρόπο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό της Μόριας και δεν την εννοούσε, αφού σε περίπτωση που ισχύει το αντίθετο η δήλωση αυτή είναι ψευδής, απαράδεκτη και ίσως αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας».

Είναι γνωστό, προσθέτει, ότι «ο δήμος έχει σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των κατοίκων της Μόριας και σε συνεργασία με τον πρόεδρο κατέβαλε και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Κάτι που δημόσια έχει αναγνωρίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο πρόεδρος. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την σκοπιμότητα της αψυχολόγητης αυτής δήλωσης. Ο κ. Τρακέλλης γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε ο δήμος Λέσβου έλαβε χρήματα για την κοινότητα Μόριας και δεν τα έδωσε. Αντίθετα, από δικούς του πόρους διαθέτει κονδύλια, προσωπικό και μέσα για να πραγματοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις που ανακουφίζουν το χωριό. Επίσης, ο δήμος Λέσβου και ο δήμαρχος προσωπικά παρεμβαίνει και διεκδικεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, την πραγματοποίηση σημαντικών έργων με στόχο τόσο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την λειτουργία του Κ.Υ.Τ Μόριας, όσο και την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων».

Και καταλήγει: «Θα πρέπει στο μέλλον ο κ. Τρακέλλης να είναι περισσότερο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί όχι στην μετατόπιση ευθυνών με ανούσιες δηλώσεις, αλλά στο να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για τη Μόρια και τους κατοίκους της».

 

Κατηγορία Πολιτική
- 12|04|2018 17:46

Σε μια κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι Έλληνες λιμενικοί πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες με καταπονημένα πλωτά μέσα. Εκτός όμως από την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκονται διαρκώς σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται και εκφράζονται φόβοι πως με την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία οι αριθμοί των αφίξεων μπορεί να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τριπλασιαστούν παραμονές της φετινής τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την αδιαφορία που φαίνεται πως δείχνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική Ακτοφυλακή.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος σημειώνουν ότι το τελευταίο σκάφος που παραλήφθηκε ήταν το 2016 το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης «Γαύδος», το οποίο επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής,ως γνωστόν στην περιοχή των Ιμίων, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ακούν για νέα σκάφη, αλλά δεν τα βλέπουν

Έκτοτε οι λιμενικοί ακούν εξαγγελίες για εξοπλιστικά προγράμματα με σκάφη που αναμένεται να παραγγελθούν, με άγνωστο χρόνο παράδοσης τους. Αυτή τη στιγμή όμως κάνουν περιπολίες με τα υπάρχοντα πλωτά μέσα, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου με άλλα σκάφη, αφού εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα «απογυμνωθούν» άλλες υπηρεσίες της χώρας που τα χρησιμοποιούν.

Το ευτύχημα είναι ότι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μηχανικών του ΛΣ τα σκάφη αυτά να είναι καλά συντηρημένα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Σε αντίθεση, η Τουρκική Ακτοφυλακή εδώ και μία δεκαετία υλοποιεί για την επίτευξη των στόχων της ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προμήθειας πλωτών και εναέριων μέσων, που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως επισημαίνεται, στη χώρα μας σημαντικά έργα περιμένουν να υλοποιηθούν, ύψους περίπου 185 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Θαλάσσιων Συνόρων, αλλά και η προμήθεια τριών 30μετρων σκαφών και 15 άλλων μικρότερων ταχύπλοων σκαφών. Δυστυχώς, οι διαδικασίες προμήθειας των παραπάνω - παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους - προσκρούουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προώθησης των διαγωνισμών και σχετικές ιδεοληψίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των χρηματοδοτήσεων τους. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη αφενός το στενό πλέον χρονοδιάγραμμα απορρόφησής τους και αφετέρου ότι πρόκειται υποχρεωτικά για διεθνείς διαγωνισμούς υπαγόμενους σε ενωσιακούς διαγωνιστικούς κανονισμούς.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|04|2018 17:25

Του ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Μετά την συνομιλία μου με την Ανθή, και την δημοσίευσή της με τη μορφή συνεντεύξεως, με πήραν τηλέφωνο πολλοί συμπατριώτες - φίλοι Μυτιληνιοί, μ’ ένα καλό λόγο ο καθ’ ένας! Όμως, ένας μικρός 27 - 28 ετών έκανε τη διαφορά. Με πήρε για άλλο λόγο. «Είσαι έξω από τον χορό Δεσπότη μου, μου λέει, δεν ξέρεις τι τραβάμε, δεν ξέρεις ποια είναι η αλήθεια...».

Λόγω του διαβήτη που με ταλαιπωρεί, περπατώ αρκετά και στον περίπατο μου με απασχόλησαν αυτές οι «φίλιες» αντιδράσεις.

Βρε λες να είπα κάτι λάθος σκέφτηκα; Λες να έθιξα κανέναν χωρίς να το θέλω, (πέραν από εγωισμούς βέβαια που ήταν σίγουρο ότι θα έθιγα).

Ο μικρός που μου τηλεφώνησε, προσπαθούσε με χίλιους δύο τρόπους να δικαιολογήσει την απέχθειά του προς όλους αυτούς που ήρθαν και χάλασαν τον τόπο μας. Ένα «επιχείρημά» του όμως, μου καρφώθηκε στο μυαλό. Πολλοί απ’ αυτούς Δεσπότη μ, (σ.σ οι πρόσφυγες), έχουν κινητά smartphones πολύ καλύτερα και πολύ πιο ακριβά απ’ αυτά που έχουμε εμείς!! Άρα έχουν χρήματα και δεν έχουν καμιά απολύτως ανάγκη βοηθείας!!! Εμάς να κλαίς που «πεινάμε»  πραγματικά, λόγω της κρίσης.

Δεν θα σχολιάσω το «επιχείρημα». «Ου με πείσεις, καν με πείσης», έλεγε και ο Αριστοφάνης κι η γιαγιά μου, η κυρά Λεμονιά, πρόσφυγας από τα Κάλαργα της Περγάμου στην Καλλονή ως το τέλος της ζωής της, έλεγε: Άμα θες να δείρεις το σκύλο θα βρεις το ξύλο!

Μ’ αυτά λοιπόν στο μυαλό μου να τριγυρνούν, άρχισα αξημέρωτα Λαμπροτετάρτη τον περίπατο μου για τον διαβήτη. Κάποια στιγμή βλέπω μπροστά μου έναν μετανάστη που μιλούσε στο κινητό, με ανοιχτή κάμερα, μπροστά από τον εργασιακό του χώρο. Η όψη του εξέπεμπε γλύκα και καλοσύνη. Μίλησε ελάχιστα και έκλεισε. Κοντοστάθηκα. Ξεπέρασα τις αναστολές μου και τον πλησίασα. Μου μίλησε με μεγάλο σεβασμό, τόσο προς το σχήμα μου, όσο και προς το πρόσωπό μου. Έτσι με μισά Αγγλικά μισά Ελληνικά τον ρώτησα, αγενέστατα, μετά από χίλιες συγγνώμες, που μίλαγε με βιντεοκλήση πρωί -πρωί. Με κοίταξε στα μάτια και μου απάντησε ευθέως. Με την κόρη μου, την χαιρέτησα πριν πάει σχολείο. Τα μάτια του βούρκωσαν. Έχει μείνει πίσω μου λέει στην Πατρίδα και μου λείπει πολύ. Έσκυψε το κεφάλι, τον φώναξαν και για να πιάσει δουλειά, χαιρετηθήκαμε και συνέχισα το περπάτημα για άλλα 3 χλμ. Στο δρόμο μου έρχονταν εικόνες.

Η πρώτη ήταν σε περιφορά του Επιταφίου πριν 5 - 6 χρόνια σε γειτονιά της Αθήνας. Με έκπληξη είδαμε μια μάνα από το μπαλκόνι του σπιτιού της, να κρατάει ένα τάμπλετ και να «αναμεταδίδει» την πομπή που περνούσε έξω από το σπίτι της. Σταμάτησε ο Δεσπότης που προεξήρχε, την χαιρέτησε και της λέει: που μας δείχνεις; Εκείνη με κλάματα στα μάτια του απάντησε, στον γιο μου που είναι μετανάστης στην τάδε χώρα, που δεν έχουν Εκκλησία και δεν πήγαν στον Επιτάφιο. Ευλόγησε τον Δέσποτα του λέει. Και ο Δεσπότης ρώτησε πως τον λένε; Άκουσε το όνομα του, του φώναξε δυνατά, Χρόνια πολλά Γιώργη και Καλή Ανάσταση! Η έρμη μάνα, διαβιβάζοντας τις  ευχαριστίες του παιδιού της, με κλάματα στα μάτια, ευχαρίστησε κι αυτή τον καλόκαρδο Δεσπότη και συνεχίστηκε η διακοπείσα περιφορά.

Η δεύτερη εικόνα τώρα. Εγώ στο Γκαμπορόνε. Δεσπότης πλέον. Όλη την Μεγάλη Βδομάδα το σκάιπ ανοιχτό. Μετά τις ακολουθίες η μάνα με καλούσε να δει πως είμαι, πως πήγε η μέρα. Της μιλούσα, αλλά έβλεπα μια θλίψη στα μάτια της. Ήξερα πως κλείνοντας θα έβαζε τα κλάματα, γιατί όσο μεγάλο κι αν ήταν το «αξίωμα» μου, για εκείνη δεν ήμουν παρά το μικρότερό της παιδί που έλειπε από κοντά της.

Μεγ. Πέμπτη βράδυ λοιπόν, δεν άντεξε και με ρωτάει, παιδί μου τι έχεις; δεν σε βλέπω καλά; Είσαι άρρωστος; Και ήμουν κι ας προσπαθούσα τεχνειέντως να της το κρύψω. Εκείνη, μέσα από την οθόνη του σκάιπ και παρά τα 6.000 χλμ που μας χώριζαν το είχε καταλάβει με μια ματιά. Όσο κι αν το διέψευδα, όσο κι αν επικαλούμουν την κούραση των ημερών, εκείνη με μια μόνο ματιά είχε καταλάβει τα πάντα.

Ποιά η διαφορά λοιπόν, ανάμεσα στον πρόσφυγα που μιλούσε με την κόρη του το πρωί της Λαμπροτετάρτης, με τη μάνα που μετέδιδε από το μπαλκόνι της την περιφορά του Επιταφίου στον γιό της στην άλλη άκρη της γης και της μητέρας του «επιφανούς» Δεσπότη που σπάραζε βλέποντας τον γιό της ασθενή;;;

Καμιά απολύτως. Πικρή η προσφυγιά, μεγάλος ο καημός, αβάσταχτος ο χωρισμός των οικογενειών και τεράστια η ανάγκη για επικοινωνία, για μια ματιά, έστω κλεφτή, για να διασκεδάσει, αν είναι μπορετό, την απόσταση που χωρίζει γονείς από παιδιά, άντρες από τις γυναίκες τους, οικογένειες από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αντί να κρίνουμε λοιπόν, τι το θέλει ο πρόσφυγας το κινητό, καλύτερα ας προσευχηθούμε να πάψει ο πόλεμος, να ‘ρθει ειρήνη στους λαούς, να σταματήσει η οικονομική κρίση κι όλοι να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά στις πατρίδες μας, εκεί που είναι οι ρίζες μας, οι φίλοι κι οι οικογένειές μας και να μην αναγκαζόμαστε να παίρνουμε τον πικρό δρόμο της ξενιτιάς για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Προσευχή λοιπόν φίλε Βαγγελάκη κι όχι κατάκριση. Κατανόηση και καλός λογισμός κι όχι καταλαλιά. Συμβαίνει σε πολλούς δίπλα σου που εσύ αρνείσαι πεισματικά να δεις -ευτυχώς όχι σε σένα ακόμα- αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην θες να καταλάβεις, ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή, εύκολα μπορείς κι εσύ  να βρεθείς στη θέση του άλλου, που τώρα κατακρίνεις.

«Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου...» Ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου.

 

*+Αρσινόης Βασίλειος

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 12|04|2018 16:52

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή οι χρόνιες αυτοάνοσοι νόσοι Εκλώδης Κολίτιδα και Νόσος Crohn χαρακτηρίζονται από υφέσεις, και εξάρσεις, κατά τις οποίες η διατροφή θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, έτσι ώστε να βελτιώνονται τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Η διατροφή στις ΙΦΝΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς άτομα με τη νόσο Crohn ειδικά, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο υποθρεψίας, ενώ υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων (Σίδηρος, φολικό οξύ, Ψευδάργυρος, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Βιταμίνες Α,D,E,K, Β12), οι οποίες επιβάλλεται να διορθωθούν.

Κατά την ύφεση, συστήνεται η προσκόλληση σε μια Μεσογειακού τύπου Διατροφή, από την οποία δεν χρειάζεται να αποκλειστεί κανένα τρόφιμο, εκτός και αν πυροδοτεί κάποιο γαστρεντερικό σύμπτωμα. Για παράδειγμα, μπορεί στη νόσο Crοhn να υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, επομένως στην περίπτωση αυτή αποφεύγεται η λακτόζη. Επίσης, άτομα με Ελκώδη Κολίτιδα ενδέχεται να βοηθηθούν με συμπλήρωμα προβιοτικών. Απώλεια βάρους σε ασθενείς με υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί να υποστηριχθεί μόνο σε φάση ύφεσης, ενώ συστήνεται τακτική άσκηση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με σκοπό την αύξηση της μυϊκής μάζας, για τουλάχιστον 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα. Τέλος, η τήρηση ημερολογίου καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Αναφορικά με την έξαρση, διάφορες δίαιτες είναι στη μόδα, χωρίς να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Γενικά, δεν συστήνεται κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά η διατροφή του κάθε ατόμου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Γενικά, συστήνεται μια ελαφριά διατροφή, με μικρά, συχνά γεύματα, τα οποία καταναλώνονται με ηρεμία.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στην επαρκή πρόσληψη υγρών και πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, τυρί). Γενικά, καλό είναι να αποφεύγονται τα πικάντικα, λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα, και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (όσπρια, ωμά φρούτα με φλούδα), η λακτόζη (γάλα, μαλακά τυριά, κρέμα γάλακτος, επιδόρπια γιαουρτιού), και τα αεριούχα ροφήματα, το αλκοόλ και ο καφές, και τα γλυκαντικά με υπακτική δράση (σορβιτόλη, ξυλιτόλη). Είναι προτιμότερο κατά την έξαρση να επιλέγονται επεξεργασμένα δημητριακά (άσπρο ρύζι, πατάτα, χυλός βρώμης), ξεφλουδισμένα φρούτα (μήλο, μπανάνα, πεπόνι), κομπόστες, ζελέ, χυμοί χωρίς φυτικές ίνες, ζωμοί και σούπες, καλοβρασμένα λαχανικά (πχ. καρότο, κολοκύθι) και ψητά άπαχα κρέατα, κοτόπουλο και ψάρι.

Προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ήπια ή μέτρια ελκώδη κολίτιδα (μόνο τα VSL#3, E. coli Nissle 1917), και ειδικά σε φλεγμονή του θυλάκου από τελικό ειλεό (VSL#3), αλλά όχι σε Νόσο Crohn.

Η υποθρεψία, και ειδικά σε παιδιά είναι ένα μείζον πρόβλημα στις ΙΦΝΕ. Η παρακολούθηση της κατάστασης θρέψης των ασθενών, και ειδικά η παρακολούθηση της κατάστασης θρέψης και της ανάπτυξης των παιδιών είναι απαραίτητη.

Αν και για τη διατήρηση της ύφεσης δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα φαίνεται η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών να έχει ευεργετική δράση, ενώ η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και κρέατος επιβαρυντική για τη διατήρηση της ύφεσης στην Ελκώδη Κολίτιδα.

Συμπερασματικά, η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Φλεγμονών του Εντέρου. Αν και πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε ύφεση φοβούνται να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά να ακολουθείται μια υγιεινή διατροφή, στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής. Στην έξαρση, η διατροφή και πάλι είναι αρωγός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης!

 

*Η Μαρία Μαντζώρου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

MSc Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου και King’s College London

και υπ. διδάκτωρ (PhD cand.) Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|04|2018 16:28

Ένα από τα παλαιότερα ψητοπωλεία της πόλης της Μυτιλήνης, ο «Παράσχος», ανέστειλε ξαφνικά τη λειτουργία του πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά στους καταναλωτές για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Το Ψητοπωλείο «Παράσχος» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990, αρχικά σε ένα μικρότερο κατάστημα από εκείνο που ήταν σήμερα, απέναντι από τον ΟΤΕ επί της οδού Βουρνάζων. Στη συνεχεία, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μεταφέρθηκε σε ένα αρκετά μεγαλύτερο, λίγα μέτρα παραπέρα, στην Πλατεία Αλυσίδας, ικανοποιώντας γευστικά γενιές και γενιές με τα υπέροχα εδέσματά του.

Ως ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα ψητοπωλεία της Μυτιλήνης, ο «Παράσχος» αποτέλεσε επίσης για αρκετά μεγάλο διάστημα… συνώνυμο της φοιτητικής ζωής. Ειδικά μετά το 2000, όταν αυξήθηκαν ραγδαία οι φοιτητές στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το ψητοπωλείο είχε αυξημένη «ακαδημαϊκή» πελατεία με πολλές ειδικές προσφορές, πολύ πριν εκείνες καθιερωθούν στις μέρες μας μέσα από το διαδίκτυο.

 

 Εμβληματικό ψητοπωλείο

Αναμφίβολα, ο «Παράσχος» ήταν ένα εμβληματικό ψητοπωλείο εντός της πόλης και σίγουρα θα λείψει από τους θαμώνες του. Το δυσάρεστο, βέβαια, σε κάθε τέτοιο «λουκέτο» είναι πως βγαίνουν στην ανεργία αρκετές οικογένειες. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που απασχολούν αρκετούς υπαλλήλους, τόσο πίσω από τον πάγκο (ψήστες, τυλιχτές, εξυπηρέτηση), όσο στην προπαρασκευή (κουζίνα), αλλά και στο σέρβις (σερβιτόρους, delivery).

Δεν γνωρίζουμε εάν η αναστολή της λειτουργίας ενός τέτοιου πετυχημένου ψητοπωλείου, ειδικά μετά από 28 χρόνια συναπτούς παρουσίας στο χώρο της  εστίασης, οφείλεται στα αποτελέσματα της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, που πλήτει αδιακρίτως μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις , επώνυμες ή όχι, σε κάθε περίπτωση όμως κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Συνολικά, εξάλλου, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαν καταγραφεί 18.700 «λουκέτα» σε επιχειρήσεις όλης της Ελλάδας, με τις εκτιμήσεις των αρχών να υπολογίζουν ότι ξεπέρασαν τα 32.000 μέσα στο έτος.

Εμείς από την πλευρά μας, ελπίζουμε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον το ψητοπωλείο «Παράσχος» να επιστρέψει στις επάλξεις με τις γνωστές γευστικές του δημιουργίες. Αντί για αντίο, λοιπόν, θα πούμε εις το επανιδείν…

Κατηγορία Πολιτική
- 12|04|2018 16:26

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο, με εκατέρωθεν δηλώσεις από στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, ενώ παράλληλα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που στοχοποιούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το καθεστώς Ερντογάν. Αντικρούοντας την επιθετική ρητορική των Τούρκων, η ελληνική Κυβέρνηση απαντά σε πιο ήρεμους τόνους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία στα νησιά μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στο Γενικό Επιτελείο Στρατού θεωρούν ότι Ίμια, Καστελόριζο και η ευρύτερη περιοχή κοντά σε Οινούσσες, Χίο, αλλά και Λέσβο έχει στοχοποιηθεί από τους Τούρκους, τονίζοντας πως υπάρχει παρουσία ελληνικών υποβρυχίων σε μόνιμη βάση.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, διαμηνύοντας πάντως ότι το υπουργείο Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις, ακόμα και αν οι γείτονες προσπαθήσουν να προκαλέσουν «θερμό επεισόδιο». Ο όρος παραπέμπει στην κρίση των Ιμίων, το 1996, ενισχύοντας το φοβικό σύνδρομο στην κοινωνία.

Δεν είναι λίγα εξάλλου τα περιστατικά των τελευταίων μηνών, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία «εξαπολύει» σταδιακά τις επιθέσεις της στη χώρα μας, παίζοντας στα όρια της προκλητικότητας. Αρχικά, ο εμβολισμός του πολεμικού πλοίου «Γαύδος» στα Ίμια, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η επιθετική στάση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού απέναντι στο πλωτό γεωτρύπανο της Eni στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το πρόσφατο τελευταίο επεισόδιο με το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής στη Χίο, επιβεβαιώνει το κλίμα έντασης στην περιοχή.

Αδύνατο να προκληθεί η Λέσβος

Στρατιωτικές πηγές, μιλώντας στο «Ε», επισημαίνουν ότι στρατηγικά είναι πολύ δύσκολο να επιχειρηθεί «θερμό επεισόδιο» σε ένα τόσο μεγάλο νησί όπως η Λέσβος. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι αν προκληθεί επεισόδιο στο Αιγαίο, αυτό θα επιχειρηθεί να συμβεί κοντά στην περιοχή των Ιμίων, με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι να βρίσκονται συχνά σε συνθήκες άτυπου ναυτικού αποκλεισμού από μέρους των Τούρκων, όπως επίσης το Καστελόριζο και η Ρω. Επίφοβη είναι και η νήσος Παναγιά κοντά στις Οινούσσες, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ισχυρό τετελεσμένο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία για να «ρυμουλκήσει» την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση.

Ένα πιθανό «ατύχημα»

Άλλη πηγή σημειώνει στο «Ε» πως χωρίς να εξαιρεθεί ένα πιθανό «ατύχημα», δεν συμφέρει γενικότερα την Τουρκία να προχωρήσει σε κλιμακούμενη ένταση ή κάποιο «θερμό επεισόδιο» στα μεγάλα νησιά της Λέσβου, της Χίου ή της Σάμου, λόγω της ετοιμότητας που υπάρχει εκεί από τον ελληνικό στρατό.

Όπως σημειώνουν, η ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες, με συνεχείς παραβιάσεις, εκτιμώντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βαλθεί να κάνει επίδειξη ισχύος, τεστάροντας τις αντοχές τόσο της Ελλάδας, όσο και των Ευρωπαίων. Όσοι έχουν γνώση των συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της Τουρκίας, όμως, δεν πιστεύουν ότι μπορεί να εκτραχυνθεί η κατάσταση σε τέτοιο βαθμό, που να προκαλέσει αναταραχή στο Αιγαίο με την Ελλάδα, χώρα σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ.

Μπορεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επαγρύπνησης, ειδικά οι μονάδες που θα κληθούν να αντιδράσουν πρώτες σε περίπτωση τουρκικής επιθετικής ενέργειας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι στον αέρα. Η απειρία, άλλωστε, των νέων Τούρκων πιλότων που ανέλαβαν υπηρεσία μετά τις εκκαθαρίσεις του 2016, τις οποίες προκάλεσε η απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποιο λάθος χειρισμό, το λεγόμενο «ατύχημα», λόγω των υψηλών ταχυτήτων των μαχητικών αεροσκαφών.

 

Δεν αποκλείουν την προβοκάτσια

 

Παρότι η τουρκική προκλητικότητα έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με περιστατικά που λίγο έλειψε να… ξεφύγουν από αέρος και διά θαλάσσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι δύσκολα θα εμπλακεί το πολεμικό ναυτικό ή η αεροπορία της Τουρκίας σε ένα πιθανό «θερμό επεισόδιο». Κι ας προκαλεί στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Yeni Safak» με δημοσίευμα που αναλύει σενάρια «εμπλοκής» στο Αιγαίο με πιθανό «χτύπημα» ελληνικού πλοίου από τουρκικό μαχητικό, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στις αντιδράσεις της Δύσης.

Στην Τουρκία αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έστρεφε εναντίον της εταίρους και συμμάχους, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, πλοία του οποίου βρίσκονται στα νερά του Αιγαίου, εκτελώντας περιπολίες, στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης. Δεν αποκλείουν πάντως μια προβοκάτσια ανάλογη με εκείνη που επιχειρήθηκε στα Ίμια το 1996 από κάποιους σκληροπυρηνικούς Τούρκους (πχ Γκρίζους Λύκους).

Σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει αντιδράσεις, εκτιμάται πως η Τουρκία ίσως επιχειρήσει να αποβιβάσει αντί στρατιωτών, σε κάποια ακατοίκητη βραχονησίδα, ψαράδες ή βοσκούς, τους οποίους θα προστατεύουν ναυτικές δυνάμεις. Το σενάριο αυτό ταιριάζει στην τουρκική τακτική, προβαίνοντας έτσι σε μια επιθετική ενέργεια μικρής κλίμακας, η οποία δεν θα δικαιολογεί εκ πρώτης όψεως γενικευμένη στρατιωτική αντίδραση.

 

Η κρίσιμη απειλή του τουρισμού

 

Οι ειδικοί τον αποκαλούν «υβριδικό πόλεμο» και ισχυρίζονται ότι είναι πιθανόν η Τουρκία να κινηθεί επιθετικά, χωρίς, όμως, να χρειαστεί να «λερώσει» τα χέρια της. Ας μην ξεχνάμε ότι εντός της Τουρκίας φιλοξενούνται σήμερα περίπου 3,5 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «απειλεί» ότι όχι απλώς μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή την «κάνουλα», αλλά και να σπρώξει κύματα προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. Εκεί όπου άλλωστε είναι αυξημένη η ανησυχία λόγω του σημαντικού αριθμού αφίξεων τις τελευταίες εβδομάδες τόσο στη Λέσβο, όσο και σε Χίο, Σάμο.

Καμία αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας, καμία κατάληψη εδάφους. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να «επιτεθεί», είναι πολύ πιθανό να επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό, με την έναρξη της σεζόν να βρίσκεται προ των πυλών, «τορπιλίζοντας» έτσι τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η απειλή είναι ιδιάζουσα. Και δεν σχετίζεται με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Χρειάζεται επομένως διαρκής επαγρύπνηση, ορθός και αποτελεσματικός σχεδιασμός, ώστε εάν η Τουρκία επιχειρήσει να υπονομεύσει την τουριστική σεζόν στο ανατολικό Αιγαίο, η απάντηση της χώρας μας να είναι άμεση, υποστηρίζοντας την αμυντική επάρκεια με διπλωματικές πρωτοβουλίες, που θα περιορίσουν τη «ζημιά» εν τη γενέσει της.

 

Η διατήρηση του τουριστικού ενδιαφέροντος

Εκείνο που επιβάλλεται πλέον, από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά μοιάζει και επιθετική και απρόβλεπτη, είναι η επιφυλακή και η εγρήγορση των ελληνικών αρχών. Να υπάρξει μεν προετοιμασία για παν ενδεχόμενο, αντιμετωπίζοντας δε τις όποιες προκλήσεις με σύνεση, ηρεμία και διπλωματία. Ο πανικός εξάλλου, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ο χειρότερος σύμμαχος και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι ενεργούν με καθαρό μυαλό, αλλά και αποφασιστικότητα που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ετοιμότητας τους.

Πρωταρχικός στόχος λοιπόν, πρέπει να είναι η διατήρηση του τουριστικού προϊόντος σε υψηλό επίπεδο. Ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η σεζόν και στο τέλος αυτής να έχουν γίνει άλματα προς τα εμπρός, αντί για οποιαδήποτε -έστω και μικρή-οπισθοχώρηση. Εξάλλου, δεν υπάρχει στις μέρες μας καμία πολυτέλεια για απώλεια θέσεων εργασίας ή εσόδων, σε μια περίοδο που η χώρα προσδοκά πολύ σύντομα να αρχίσει η συζήτηση για την έξοδο από το μνημόνιο. Και το μόνο βέβαιο είναι πως από άλλη αφετηρία θα ξεκινήσει έπειτα από μία καλή τουριστική σεζόν και αλλιώς μετά από μια προβληματική εξέλιξη στο Αιγαίο, που είναι πιθανό να επηρεάσει το τουριστικό προϊόν μακροπρόθεσμα.

 

Η Τουρκία έχει χάσει ήδη

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθεί κανείς είναι ότι η Τουρκία δεν έχει να χάσει το παραμικρό σε αυτή την ιστορία, έχοντας υποστεί καθίζηση τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και τα ελληνικά νησιά έχουν κερδίσει σημαντικό από το χαμένο έδαφος έναντι της κίνησης στα απέναντι παράλια.

Η αποφυγή του πλήγματος στον τουρισμό της Ελλάδας καθίσταται πρωταρχικός στόχος. Μονόδρομος. Και σε αυτή την προοπτική, θα πρέπει έγκαιρα και κυρίως αποτελεσματικά, η χώρα μας να διαχειριστεί την όποια αύξηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προκύψει από τις ακτές της Τουρκίας, σχεδιάζοντας έγκαιρα σε επίπεδο υποδομών, προλαμβάνοντας καταστάσεις. Οφείλει δε να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου, προωθώντας πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο απώλειας μιας ακόμα χρονιάς τουριστικά, ειδικά τη δεδομένη χρονική συγκυρία που οι κρατήσεις στο ανατολικό Αιγαίο είναι σε άνοδο.  

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|04|2018 16:19

Το ταξίδι της κινητής βιωματικής έκθεσης του WWF Ελλάς για τη διατροφή συνεχίζεται στην Μυτιλήνη τον Απρίλιο, με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF να προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά μιας καλύτερης διατροφής. Στις 22 και 23 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η κινητή έκθεση του WWF θα «μαγειρέψει» μαζί με ενήλικες και παιδιά της Μυτιλήνης μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας και του πλανήτη.

Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε 15 πόλεις της χώρας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, το WWF Ελλάς ξεκινάει από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το ταξίδι του και στη Λέσβο. Εκεί, τα παιδιά, αλλά και όλοι oι πολίτες της Λέσβου, θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να μάθουν αλλά και να συνομιλήσουν με την ομάδα του WWF, για τη διατροφή μας, «μαγειρεύοντας» μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας αλλά και του πλανήτη. Βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και πρακτικές συμβουλές προς γονείς για μία πιο υγιεινή και υπεύθυνη διατροφή είναι μόνο ορισμένα από όλα όσα περιλαμβάνει η κινητή βιωματική έκθεση του WWF, που έχει ως στόχο να αποκαλύψει πώς μπορούμε μέσα από το πιάτο μας να προστατέψουμε και τον πλανήτη.

Όσοι βρεθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πληροφορίες έκθεσης WWF Ελλάς:

22 Απριλίου 2018, 18:00 - 20:00 και 23 Απριλίου 2018, 17:00 - 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (Π. Κουντουριώτου 3), σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου.

 

Η εκστρατεία του WWF Ελλάς: Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης

Στόχος της πανελλήνιας εκστρατείας του WWF Ελλάς, «Υγιή Παιδιά, Υγιής Πλανήτης» είναι να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν το φαγητό και να αντιληφθούν με βιωματικό τρόπο ότι οι διατροφικές τους επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τόσο την υγεία τους, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Το «μενού» της νέας αυτής εκστρατείας περιλαμβάνει: ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, τη νέα ιστοσελίδα του WWF για τη διατροφή www.wwf.gr/food, μία κινητή διαδραστική έκθεση και μία σειρά εκπαιδευτικών animations, τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από το <https://vimeo.com/album/4783258>.

 

Ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία για τη διατροφή μας

Ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 - 17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20 - 30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας -αν δεν είναι σωστή- κοστίζει στην υγεία μας αλλά και τον πλανήτη!

Πόσοι γνωρίζουν άλλωστε ότι ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος εκλύει 30,4 κιλά CO2 στην ατμόσφαιρα ή ότι μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού; Όλοι έχουν ακούσει για τη μεσογειακή διατροφή, αλλά πόσο γνωστό είναι ότι το παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο διατροφής ωφελεί και το περιβάλλον, μειώνοντας κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού;

«Βιώνουμε μια τεράστια πρόκληση τόσο για την υγεία μας, όσο και για το περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία: τη διατροφή μας. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις σχετίζονται άμεσα με το… «πιάτο» μας: η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των εδαφών και η ρύπανση των υδάτων, η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από τη νέα μας εκστρατεία, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς τη σύνδεση και με βιωματικό τρόπο να μοιραστούμε με παιδιά και ενήλικες σε όλη τη χώρα αυτό που πλέον είναι σαφές σε όλον τον κόσμο: πώς ό, τι είναι καλό για την υγεία μας είναι και για το περιβάλλον», σημείωσε η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία.

Μεγάλος δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Tο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διανέμεται ήδη σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, WWF Ελλάς, τηλ: 210-33 14 893, c.sotiriou@wwf.gr.

 

Κατηγορία Υγεία
- 12|04|2018 15:54

Τη διαβεβαίωση ότι σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η λειτουργία του Γηροκομείου Μυτιλήνης που λειτουργεί με ευθύνη των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, έδωσε στην εφημερίδα μας ο δικηγόρος των «Φιλανθρωπικών Καταστημάτων», Παναγιώτης Παπάμαλης, αναφορικά με το χτεσινό μας ρεπορτάζ για το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ που επιδίκασε στο «Βοστάνειο» το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και αντιστοιχεί στο σιτηρέσιο 18 ετών που παρείχε το νοσοκομείο στο γηροκομείο Μυτιλήνης.

Ο κ. Παπάμαλης εξήγησε ότι έχει ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης και του ποσού του 1.693.818,55 ευρώ, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Οκτώβριο. Ωστόσο το Πρωτοδικείο επιδίκασε τον περασμένο Φεβρουάριο ως προσωρινά εκτελεστή την απόφαση για 200.000 ευρώ, τα οποία ήδη κατέσχεσε το «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, γεγονός που φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα τη διοίκηση του Ιδρύματος, και βεβαίως τον πρόεδρο αυτής, Μητροπολίτη Ιάκωβο. «Αιφνιδιαστήκαμε από την αγωγή, αλλά και για το ποσό και το ύφος των εκπροσώπων του Νοσοκομείου», τόνισε ο κ. Παπάμαλης, επιχειρώντας από την άλλη να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εν όψει και της συνέχειας της δικαστικής αντιπαράθεσης.

«Πρωτόγνωρη» αντιδικία

Από την άλλη, κύκλοι του Μητροπολίτη εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για το «πρωτόγνωρο», όπως χαρακτηριστικά μας είπαν γεγονός, μια δομή του κράτους να βάλει κατά μιας κοινωνικής δομής, όπως αυτής του Γηροκομείου, αλλά και του έργου που προσφέρει η Μητρόπολη. Έσπευσαν μάλιστα να επισημάνουν στο «Ε» ότι το Νοσοκομείο ελάμβανε κάποια χρήματα από οίκημα που εκμεταλλεύονταν στην οδό Βουλής, τα 3/7 του οποίου ανήκουν στο Νοσοκομείο, μέσω του «Βοστάνειου» κληροδοτήματος  και τα υπόλοιπα στο γηροκομείο.

Πρόκειται για μια υπόθεση που, πάντως, κρατά χρόνια, ενώ στο παρελθόν με υπουργικές αποφάσεις, κάποιες οφειλές είχαν διαγραφεί. Ο εν λόγω ανταγωνισμός επί της ουσίας ξεκίνησε με την αγωγή που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από πλευράς «Βοστανείου» Νοσοκομείου, τυπικά όμως έκλεισε όταν το Νοσοκομείο σταμάτησε το 2013 να παρέχει σίτιση στο Γηροκομείο. Ήταν μάλιστα η εποχή, που τα «Φιλανθρωπικά» αποφάσισαν να παρέχει το ίδιο το γηροκομείο το σιτηρέσιο των γερόντων, αφού η παρασκευή του φαγητού έκτοτε γίνεται μέσα στο ίδρυμα. Τα «Φιλανθρωπικά» έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, κυρίως, ως προς τη συμπεριφορά του «Βοστανείου» Νοσοκομείου και όχι ως προς το ποσό, το οποίο είναι αρκετά υψηλό από τη μια, από την άλλη όμως αισιοδοξούν ότι στο Εφετείο θα μειωθεί ή θα βρεθεί κάποια άλλη συμβιβαστική λύση.

Ξενίζει τους παλαιότερους

 Η δικαστική αυτή διαμάχη ξενίζει τους παλαιότερους κυρίως Μυτιληνιούς που είχαν συνδέσει το Νοσοκομείο με το Γηροκομείο, λόγω του γεγονότος ότι πρόεδρος και στα δυο ιδρύματα ήταν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης. Και ένεκα αυτής της σχέσης η συνεργασία των δυο γειτονικών μάλιστα ιδρυμάτων ήταν άριστη και μόνιμη.Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο ...αυλάκι, όταν από τη διοίκηση του Νοσοκομείου (το οποίο μέχρι κάποια εποχή ήταν και «Ιερό»), απομακρύνθηκε ο Μητροπολίτης να εκπροσωπεί τη Μητρόπολη. Είναι φανερό ότι μπορεί ο νομικός εκπρόσωπος των Φιλανθρωπικών και της Μητρόπολης να δείχνει ψύχραιμος από αυτήν την εξέλιξη, δεν παύει ωστόσο να προκαλεί πικρία και δυσαρέσκεια που εν αναμονή των περαιτέρω δικαστικών αντιδικιών δεν εκδηλώνεται στο βαθμό που ενδεχομένως θα ήθελαν.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top