FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 11|04|2018 18:13

Ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (Ο.Τ.Α.Λ.) Α.Μ.Κ.Ε., θα συμμετάσχει στο «Yachting Festival - Θαλάσσιος Τουρισμός», που οργανώνεται από τη «Mact Media Group» στη Μαρίνα του Αλίμου, από την Πέμπτη, 12 έως τη Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018. Το εν λόγω festival, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης - Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της «fed HATTA» (Ελληνική Ομοσπονδία Ενώσεων, Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), της «Hellenic Yacht Brokers Association», του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και του Δήμου Αλίμου, θα επισκεφθεί πλήθος κόσμου, καθώς και Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού.

Η έκθεση

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Λέσβος θα έχει την ευκαιρία εντός του περιπτέρου της, να προωθήσει τόσο τις σχετικές με το θαλάσσιο τουρισμό και το yachting τουριστικές της υπηρεσίες (ακτοπλοΐα, ελλιμενισμός και ναυλώσεις σκαφών, sailing, καταδύσεις και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες), όσο και το γενικότερο τουριστικό και γαστρονομικό της πλούτο, οργανώνοντας παράλληλα τον επίσημο μπουφέ «heavy hors d’oeuvre» με προϊόντα του νησιού, που θα παρατεθεί προς τους εκπροσώπους των 400 και πλέον τουριστικών γραφείων της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι θα παρευρεθούν στην έκθεση (θα τον επιμεληθούν οι αρχιμάγειρες του Chef’s Club of Attica «Acropolis»).

Εντός του ενιαίου περιπτέρου της Λέσβου, θα μπορούν να φιλοξενηθούν: α) εξειδικευμένα φυλλάδια για όλα τα είδη του θαλάσσιου τουρισμού στη Λέσβο, β) γενικά prospectus για το νησί, γ) διαφημιστικό υλικό για τον κάθε γεωγραφικό προορισμό, δ) φυλλάδια άλλων εξειδικευμένων θεματικών προϊόντων, ε) τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα και προωθητικό υλικό της λεσβιακής γαστρονομίας (κατά τακτά διαστήματα θα διεξάγονται γευσιγνωστικές δοκιμές προς τους επαγγελματίες και το κοινό της έκθεσης, από τους chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Acropolis»). Όπως τονίζεται τώρα στη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΑΛ, η παραλαβή και η φόρτωση των εκθεμάτων (banners, αφίσες, έντυπα, προϊόντα, εξοπλισμοί, κ.ο.κ.), θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 και την Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 (μέχρι τις 2 μ.μ.), στα γραφεία του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. (Ασκληπιού 34, Χρυσομαλλούσα, Μυτιλήνη).

Κατηγορία Οικονομία
- 11|04|2018 18:04

Στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή Προτάσεων από Φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικούς Συλλογικούς Φορείς (Πολιτιστικούς, Αθλητικούς, κ.α.) η ΕΤΑΛ Α.Ε. καλεί τους ενδιαφερόμενους την Δευτέρα 16 Απριλίου, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, σε συνάντηση ενημέρωσης και παρουσίασης της μεθοδολογίας υποβολής πρότασης χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση είναι ανοικτή από τις 30 Μαρτίου με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παρουσίαση είναι η κύρια παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί και θα πρέπει να την παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να προετοιμασθούν κατάλληλα.

 

Οι δράσεις

Το Τοπικό Πρόγραμμα τώρα «LEADER/CLLD», Μέτρο 19 του ΠΑΑ, «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER ΤΑΠΤοΚ - ΠΑΑ 2014-2020», αφορά παρεμβάσεις σε:

 

- Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας σε δημόσια κτήρια

- Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση και επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών

-Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας.

-Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων

-Στήριξη για υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

-Πρόληψη δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα

-Αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα

Αφορά όλη τη Λέσβο

Οι Δράσεις εφαρμόζονται σε όλη την περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος τον Δήμο Λέσβου, και απευθύνεται σε, Φορείς Δημοσίου Τομέα: Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' και Β' Βαθμού και φορείς τους, Άλλοι Δημόσιοι Φορείς, Φορείς εκτός Δημοσίου Τομέα- Ιδιωτικοί Συλλογικοί Φορείς με καταστατικό χαρακτήρα παρεμβάσεων δημοσίου συμφέροντος ή τοπικής ανάπτυξης. (Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σωματεία, ΑΜΚΕ, ΜΚΟ - ΝΠΙΔ κ.α.)

Η πλήρης πρόσκληση με τα παραρτήματά της και όλο το αναλυτικό πληροφοριακό υλικό, είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή, είτε από την έδρα της ΕΤΑΛ Α.Ε., είτε μέσω του διαδικτύου www.etal-sa.gr και διατίθενται δωρεάν.

Κατηγορία Κοινωνία
- 11|04|2018 18:01

Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, η Πανελλήνια, αμιγώς δικηγορική Ένωση, που σκοπεύει στην ανάπτυξη του νομικού προβληματισμού, στην βελτίωση του δικανικού βήματος και στην επίλυση, σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τους άλλους συναρμόδιους φορείς, πρακτικών προβλημάτων της καθημερινής μαχόμενης δικηγορικής πραγματικότητας, πραγματοποιεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη, το 6ο της πανελλήνιο συνέδριο, με κύριες θεματικές α) Περιβάλλον και Ποινικό Δίκαιο, β) Αθλητικό Ποινικό Δίκαιο γ) Ζητήματα Mεταναστευτικού και Προσφυγικού δικαίου και δ) σύγχρονα προβλήματα δικηγορίας.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και γίνεται σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δήμο Λέσβου και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Πάνω από 80 συμμετέχοντες εκτός Μυτιλήνης θα έρθουν στη Λέσβο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Το Διοικητικό της Συμβούλιο, αποτελείται από τους: Βασίλη Ταουξή (Πρόεδρο), Θόδωρο Μαντά (Αντιπρόεδρο), Θανάση Αναγνωστόπουλο (Β΄ Αντιπρόεδρο), Στυλιανό Παπαγεωργίου - Γονατά (Γεν. Γραμματέα), Βαγγέλη Γκιγκιλίνη (Εκτελεστικό Γραμματέα), Δημήτρη Γκαβέλα (Ταμία), και Γιάννη Γλύκα, Ευτύχη Αλιγιζάκη, Χρήστο Μαυρομάτη, Αντώνη Βουλγαράκη και Παναγιώτα Τσίχλα (Μέλη).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 14/4/2018 (10:00 - 20:00)

Έναρξη Συνεδρίου: Βασίλειος Πέππας, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Χαιρετισμοί (10:00 - 11:00)

Ταουξής Βασίλης, Πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Καλλίας Δημήτριος, Πρόεδρος Δικηγορικού συλλόγου Μυτιλήνης, Γκρίτζαλης Στέφανος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιαννέλης Γιάννης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Καλογήρου Χριστιάνα, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Γαληνός Σπύρος, Δήμαρχος Λέσβου, Μουλιανιτάκη Μαρία, Πρόεδρος Εφετών Βορείου Αιγαίου, Χριστόπουλος Αριστοτέλης, Εισαγγελέας Εφετών Βορείου Αιγαίου, Πλαγάκος Γεώργιος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Μυτιλήνης, Παπαματθαίου Αντώνιος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, Ζαννάρα Ανθίππη, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Σταματογιάννης Γεώργιος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Α΄ Συνεδρίαση (11:00 - 14:15)

«Περιβάλλον και Ποινικό Δίκαιο»

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Κουτζαμάνη Ευτέρπη (τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου), Αθανασίου Χαράλαμπος (Βουλευτής, τέως Αρεοπαγίτης).

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

Μαρκής Βασίλειος, (τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου)

«Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος»

Κάστιζα Αντιγόνη, (Εφέτης Εφετείου Αθηνών)

«Περιβάλλον και Ποινική Προστασία»

Τρούμπης Ανδρέας, (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, τέως Πρύτανης) «Εγκληματικότητα και Βιοποικιλότητα»

Σπιλάνης Ιωάννης, (αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου)

«Περιβάλλον, Νησιωτικότητα και Δικαιοσύνη»

Ροδίτης Αλέξανδρος, (Δικηγόρος Μυτιλήνης)

«Δίκτυο Νatura και ποινική προστασία»

Σαντή Αγγελική, (Δικηγόρος Μυτιλήνης)

«Η σημασία διατήρησης πολιτιστικού περιβάλλοντος στον σύγχρονο αστικό χώρο. Η περίπτωση του Σάρλιτζα»

Κωνσταντίνου Ιωνάθαν, (Δικηγόρος Αθηνών)

«Μη χρηματική ικανοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος στην περιβαλλοντολογική ποινική-αξίωση περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης»

Χατζηλεωνίδα Δήμητρα, (Δικηγόρος Μυτιλήνης)

«Περιβάλλον και ποινικό δίκαιο»

Μπούζα Καλλιόπη, (Δικηγόρος Καλαμάτας)

«Εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος»

Γκιγκιλίνης Βαγγέλης, (δικηγόρος Μυτιλήνης)

«Νομική θωράκιση του δάσους»

Δερδεμέζης Χρίστος, (δικηγόρος Αθηνών)

«Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών»

Κουφέλος Παναγιώτης, (Δικηγόρος Μυτιλήνης)

«Ποινικές Διατάξεις της Περιβαλλοντολογικής Νομοθεσίας»

ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Β΄ Συνεδρίαση (14:15 - 17:00)

«Ζητήματα Προσφυγικού και Μεταναστευτικού Δικαίου»

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Χαραλαμπάκης Αριστοτέλης, (δικηγόρος - καθηγητής Δ.Π.Θ.), Μαντάς Θεόδωρος, (δικηγόρος- Αντιπρόεδρος Ένωσης).

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

Μαρούπα Ειρήνη, (Δικηγόρος Πειραιά)

«Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι»

Κουμή Νικολέττα, (Δικηγόρος Χίου)

«Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας 18ης Μαρτίου 2016 και ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα και συνθήκες/ νομολογία ΕΔΔΑ»

Μυρογιάννης Σταύρος, (Δ/ντής Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά-Τεπέ)

«Καθημερινά προβλήματα και αντιμετώπιση των στο Κέντρο Φιλοξενίας»

Μπαλακτάρης Παναγιώτης, (Δικηγόρος Αθηνών)

«Νομική, Ανθρωπιστική και Διεθνής διάσταση του Μεταναστευτικού»

Παπαδόπουλος Κυριάκος, (Λιμενικός - πρωταγωνιστής ντοκιμαντέρ 4,1 Miles)

«Άκρως επικίνδυνο πέρασμα στη δύση»

Σκουντιανέλλης Ευστράτιος, (Δικηγόρος - ασχολούμενος με θέματα αλλοδαπών)

«Νομική και πραγματική διαπλοκή Ποινικού Δικαίου και Δικαίου Αλλοδαπών, υπό την συνθήκη των έννομων συνεπειών της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας»

Γκαβέλας Δημήτρης, (Δικηγόρος Αθηνών)

«Πως ορίζεται ο διακινητής;»

ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γ΄ Συνεδρίαση 17.00-20.00

«Επίκαιρα Προβλήματα Μαχόμενης Δικηγορίας»

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Γονατάς - Παπαγεωργίου Στυλιανός, (δικηγόρος - αν. καθηγητής Δ.Π.Θ.), Καλλίας Δημήτριος, (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης).

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

Μακρής Κωνσταντίνος, (Εφέτης Εφετείου Βορείου Αιγαίου)

«Απών ο κατηγορούμενος στη ποινική δίκη;»

Σταματογιάνης Γεώργιος, (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά) «Νομική βοήθεια - Legal Aid»

Πετρέλλης Ιωάννης, (Δικηγόρος Μυτιλήνης)

«Λόγοι αναβολής στην ποινική δίκη»

Χουλή Κατερίνα, (Δικηγόρος Χίου)

«Διαμεσολάβηση. Εναλλακτική και Υποχρεωτική. Συμβατές η ασύμβατες έννοιες;»

Μπουρλετίδου Παναγιώτα, (Δικηγόρος Πειραιά, Δ/ντρια ΚΕΔΙΠ)

«Ο νέος θεσμός της διαμεσολάβησης»

Χατζησίμου Ελεάννα, (Δικηγόρος Μυτιλήνης-Λήμνου)

«Αυτεπάγγελτη έρευνα παραγραφής απαιτήσεων κατά δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Εξαίρεση από τον κανόνα»

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος, (Δικηγόρος Αθηνών)

«Προστασία μαχόμενων ποινικολόγων, από παράνομες συμπεριφορές εντολέων και αντιδίκων»

ΔΙΑΛΟΓΟΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Κυριακή 15/4/2018 (11:00 - 16:00)

Δ΄ Συνεδρίαση (11:00 - 16:00)

«Αθλητικό Ποινικό Δίκαιο»

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Ερωτοκρίτου Ερωτόκριτος, (Αρεοπαγίτης, πρώτος Αθλητικός Δικαστής), Βουρλιώτης Χαράλαμπος, (Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου).

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

Σακελλαροπούλου Βιργινία, (Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ανεπιστέλλον μέλος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και Εποπτεύουσα στη Δ/ση Δίωξης Ηλεκτ. Εγκλήματος)

«Ντόπινγκ. Μια κρίσιμη συνάντηση Δικαίου και Ιατρικής»

Οικονόμου Γεώργιος, (Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου)

«Αθλητικός Νόμος»

Προκοπίου Δημήτριος, (Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας)

«Αθλητικό Ποινικό Δίκαιο»

Παναγιωτόπουλος Δημήτριος, (Δικηγόρος-Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος του Ελ.Κέντρου Έρευνας Αθλητικού Δικαίου)

«Έννοια και μορφές ευθύνης στην αθλητική δράση»

Γεωργούλας Στράτος, (καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου-εγκληματολόγος)

«Αθλητισμός και κρατικοεπιχειρηματικό έγκλημα»

Δανιήλ Γεώργιος, (δικηγόρος - Ειδικός Επιστήμων Δ.Π.Θ.)

«Τα αθλητικά εγκλήματα»

Αλιγιζάκης Ευτύχης, (Δικηγόρος Πειραιά)

«Επαγγελματικός Αθλητισμός και Βία»

Μπενέα Μαρία, (Δημοσιογράφος-Νομικός)

«Αθλητικά Δικαστήρια»

Θάνου Μαργαρίτα, (Δικηγόρος Αθηνών, νομική σύμβουλος ΚΑΕ Παναθηναϊκός)

«Κανονισμοί ΕΣΑΚΕ και Ευρωλίγκα: Πλαίσιο ποινών και ζητήματα εφαρμογής δικαίου»

Πουλής Νίκος (Δικηγόρος LLM Αθηνών, Τακτικό Μέλος Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος)

«Η έννοια του φιλάθλου πνεύματος στο πειθαρχικό αθλητικό δίκαιο»

Ράλλης Γεώργιος, (Δικηγόρος Καλαμάτας)

«Τα στημένα»

Κατσιβαρδάς Χάρης, (Δικηγόρος Αθηνών)

«Δωροδοκία - Δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα»

ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

16:00: Γεύμα στο Marina Yacht Club (από τον δικηγορικό σύλλογο Μυτιλήνης).

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|04|2018 17:26

Το Restory (Ρίστορι) είναι ένα κοινωνικό και πολιτιστικό εγχείρημα που ενεργοποιεί ξανά εγκαταλελειμμένους χώρους και κτήρια - ορόσημα της ιστορίας και ταυτότητας ενός τόπου, κινητοποιώντας τις τοπικές κοινότητες με συλλογικές δημιουργικές δραστηριότητες. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται στη Γέρα και τα πολυάριθμα βιομηχανικά της κτήρια.

Σε μια ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 14 Απριλίου στις 19:00, στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά (Παππάδος Γέρας), το Restory συστήνεται στο ευρύ κοινό και γνωστοποιεί την έως τώρα δράση του με την τοπική κοινότητα της Γέρας. Για το ζήτημα των βιομηχανικών κτηρίων της περιοχής και το μέλλον τους, θα μιλήσει ο αρχιτέκτων μηχανικός Κος Στρατής Φραντζέσκος.

Θα ακολουθήσει συναυλία στον ίδιο χώρο, από το διεθνούς φήμης μουσικό Νίκο Τουλιάτο, ο οποίος στο πλαίσιο του προγράμματος θα παραδώσει ανοιχτά εργαστήρια κρουστών (10, 11, 12 και 13 Απριλίου και ώρα 18:00-20:00) μέσα στο βιομηχανικό κτήριο της Κοιν.Σ.Επ. Μοδούσα στον Παππάδο.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική από τους Vinyl Company.

Το Restory υποστηρίζεται από το -START Create Cultural Change <https://www.facebook.com/startgreece/?fref=mentions>, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Την τρέχουσα δράση του Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, στηρίζει ο Παγγεραγωτικός καθώς και όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Γέρας, η ΚοινΣΕπ. Μοδούσα και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του προγράμματος κα Στέλλα Αυγουστίδου (αρχιτέκτων μηχανικός, υπότροφος του προγράμματος START). Τηλέφωνο: 6937403252, e - mail: restory.yera@gmail.com.

Facebook page: Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας.

 

 

Ο Νίκος Τουλιάτος

Ο Νίκος Τουλιάτος, αποτελεί έναν από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες μουσικούς της σύγχρονης και αυτoσχεδιαζόμενης μουσικής. Βασικός συνεργάτης για περισσότερο από 30 χρόνια των Θάνου Μικρούτσικου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή κ.α. έχει συνεργαστεί διεθνώς με σημαντικούς ξένους μουσικούς, με εικαστικούς, καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες Έλληνες και ξένους, έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει παραστάσεις multi media στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θέατρο. Συμμετείχε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Με προσωπική δισκογραφία που ξεπερνά τα 20 albums υπήρξε συνδημιουργός των ΙΣΚΡΑ - ΝΟΤΕS - ΚΑΡΜΑ - ΤΗΛΕΘΡΟΟΝ, δημιούργησε την ομάδα κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ με την οποία συμμετείχε σε παραγωγές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1993 δημιούργησε μαζί με τον κόσμο την μεγαλύτερη ορχήστρα κρουστών (περίπου 30.000 άνθρωποι). Τα τελευταία 20 χρόνια πρωτοπορεί στη χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων ως κρουστά όργανα καθώς επίσης και στα κρουστά ιδιοκατασκευής.

Το 2004 συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με ομάδα 400 ατόμων εθελοντών τυμπανιστών και την ομάδα ΗΧΟΔΡΑΣΗ όπως και στην τελετή λήξης των αγώνων με ομάδα 30 μουσικών, χορευτών και ηθοποιών χρησιμοποιώντας αντικείμενα των αθλητών σαν κρουστά όργανα, σε δική του σύνθεση.

Κατηγορία Επιμύθιον
- 11|04|2018 16:06

Λέγαμε τις προάλλες -έχουν βλέπεις και τα άρθρα τον συνειρμό τους- ότι στο ανώγειον της ανθρώπινης ευφυΐας βρίσκονται οι σκιτσογράφοι και μάλιστα αυτοί της πολιτικής επικαιρότητας.

Την ίδια στιγμή πήρα στην ηλεκτρονική μου αλληλογραφία από φίλο μια γελοιογραφία του Μητρόπουλου: Ο ένας δημόσιος υπάλληλος σκουντάει τον συνάδελφό του και του λέει: «Ξύπνα Θανάση, σχολάσαμε»!

Μέσα σε τρεις λέξεις όλη η κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης για την οποία έχουν γραφτεί τόνοι υποδείξεων και μελετών, έχουν καταστρωθεί προγράμματα επί προγραμμάτων και έχουν γίνει ευχέλαια επί ευχελαίων.

Τρεις λεξούλες τόσο καλοβαλμένες που δεν χρειάζονται ούτε καν το σκίτσο για να εκφράσουν το συμβαίνον.

«Ξύπνα» που σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε λήθαργο και συ και αυτοί που σου επιτρέπουν να το κάνεις επί πληρωμή, και «σχολάσαμε» στον αόριστο δηλαδή προ ώρας και τετελεσμένα. Ακόμα και το όνομα «Θανάσης» έχει τον συμβολισμό του, «που ‘σαι Θανάση», «ποιός Θανάσης» και στην κανονική του μορφή «Αθανάσιος» που σημαίνει αθάνατος, άτρωτος και αεί υπάρχων!

Λίγες μέρες μετά, έτυχε να παρακολουθήσω μια συνέντευξη, πάνω στους ίδιους προβληματισμούς, του γνωστού καθηγητή Παναγιώτη Καρκατσούλη, (που ως καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει ενδελεχή γνώση πάνω σε αυτά τα θέματα) λαύρου εναντίον της ενεστώσας δημόσιας διοίκησης, μιας διοίκησης που παραμένει άθικτη επί δεκαετίες και έχει δικαίως γίνει το κόκκινο πανί της μνημονιακής διαπραγμάτευσης.

Τι είναι άραγε το Δημόσιο;

Ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα τι είναι, πόσο ακριβώς είναι και τι έργο επιτελεί.

Δόθηκαν εντολές άνωθεν, να απογραφούν για άλλη μια φορά οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, και μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχουν απαντήσει δεκαεπτά (!) διευθυντές εκ των περίπου 1800 οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Εάν μάλιστα προσθέσουμε και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (νπιδ) αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα κλυδωνίζεται εν μέσω ενός ωκεανού δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα ωκεανού αχαρτογράφητου.

Βέβαια δεν είναι δίκαιο ούτε και εθνωφελές να ενοχοποιούνται συλλήβδην οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά αυτοί που τους διορίζουν, τους διοικούν και υποτίθεται τους οργανώνουν.

Το οργανόγραμμα είναι το «α» και το «ω» της δημόσιας διοίκησης, όπως και κάθε μεγάλης οικονομικής μονάδας.

Ποιοί είμαστε, πόσοι πρέπει να είμαστε, τι ακριβώς κάνουμε (κάποια στιγμή θα πρέπει να μπούμε και στον πειρασμό να δούμε αν το κάνουμε καλά βάσει προδιαγραφών) και τι πρέπει να πληρωνόμαστε.

Ο προαναφερθείς καθηγητής, επεσήμανε μεταξύ άλλων και το ότι ο κύριος όγκος του κυρίως δημοσίου, διεκπεραιώνει έγγραφα και αλληλογραφία. Ελάχιστες υπηρεσίες ως εκ της φύσεώς τους προσφέρουν πραγματικό και χειροπιαστό έργο.

Την ώρα που γράφεται το άρθρο ακούω να εξαγγέλεται η πρόσληψη 8116 μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Και εννοείται ότι δεν μπορεί να σταματήσει η υγιής ανανέωση της δημόσιας διοίκησης, ωστόσο τι σημαίνει αυτό το «μονίμων»; Σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη χώρα οι όροι «μόνιμος» και «εποχιακός» αποτελούν και οι δύο ύβρη προς την εργατική αξιοπρέπεια και το «καλώς έχειν» της πολιτείας.

Η διάκριση «αορίστου ή ορισμένου χρόνου» που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα λειτουργεί κοντά εκατό χρόνια άψογα και απροβλημάτιστα και θα έπρεπε να την οικειοποιηθεί ένα έξυπνο σύνταγμα, για την περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντ’ αυτού παρελαύνουν κάτι απερίγραπτες διατάξεις στο εν ισχύι σύνταγμα, όπως αυτή του άρθρου 103 παργρ. 4: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν». Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα!

Και βέβαια σ’ όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τη σύγχυση των εξουσιών. Είναι βαθιά και ανεξίτηλη παράδοση το να κρέμεται και να χειραγωγείται το κομμάτι της εκτελεστικής εξουσίας που είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι από την εκάστοτε νομοθετική, επί σκοπώ πρόσκαιρου κομματικού κέρδους και ποδηγεσίας ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού.

Τελικά, σκέφτομαι, μήπως θα ‘πρεπε να παραφράσουμε την προαναφερθείσα γελοιογραφία ως: «Ξύπνα Θανάση, σχολάσανε», και στο σκίτσο ο Θανάσης να μην είναι ο ένας εκ των δύο δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ο καημένος ο Έλληνας που πληρώνει έναν σκασμό φόρους και περιμένει επί δεκαετίες το θαύμα;...

Κατηγορία Παντός καιρού
- 11|04|2018 15:37

«Κάθε λαός είναι υπεύθυνος για την ιστορία του».

Κορνήλιος Καστοριάδης.

Σε μια πρόσφατη έρευνα - δημοσκόπηση της MRB βρέθηκε ότι το 28,7% των Ελλήνων ( ο ένας, περίπου, από τους τρεις ερωτηθέντες) πιστεύει ότι κάποιοι (πιθανώς εχθροί της Ελλάδας) μας ψεκάζουν με αεροπλάνα (με άγνωστη αποβλακωτική ουσία).

- Είμαστε καλά από μυαλό;

- Όχι, βέβαια! Αλλά γιατί μας εκπλήσσει το φαινόμενο;

Πέρα από τα ηρωικά και αυτοκολακευτικά που ακούγονται στις εθνικές γιορτές και τα πανηγύρια, η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι ο ορθολογισμός και ο ανορθολογισμός κατέχουν ίσα μερίδια στην ιστορία του έθνους μας.

Η τρισχιλιετής ιστορία μας γεμάτη αντιφάσεις, μια του ύψους και μια του βάθους. Οι αρχαίοι Έλληνες που θεοποίησαν με την απαράμιλλη Τέχνη τους το «μέτρον», που θεμελίωσαν την Τυπική Λογική (Αριστοτέλης) και διατύπωσαν τις βασικές αρχές της, επανειλημμένα, τις παραβίασαν βάναυσα. Εξοστρακίσανε, ακόμα και τον Δίκαιο Αριστείδη, γιατί, λέει, παραήταν… δίκαιος! Την ίδια τύχη είχαν και οι δοξασμένοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες ο Μιλτιάδης και ο Θεμιστοκλής. Αλλά και στη νεότερη εποχή, δεν υπέστησαν τα ίδια και χειρότερα ο πρώτος άξιος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ι. Καποδίστριας, που δολοφονήθηκε, και ο δημιουργός της «Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» Ελ. Βενιζέλος, με το περίφημο «Ανάθεμα» και τις δύο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του;

Εμείς που φτάσαμε σε αξεπέραστα ύψη, μέχρι σήμερα, τον φιλοσοφικό στοχασμό, καταδικάσαμε σε θάνατο τον Σωκράτη και κατηγορήσαμε για… ασέβεια (Γραφή ασεβείας) τον Αναξαγόρα και τον Αριστοτέλη, αναγκάζοντάς τους, για να αποφύγουν το θάνατο, να αυτοεξοριστούν. Αλλά το πιο αλγεινό παράδειγμα που ντροπιάζει τον Ελληνισμό ως γεννήτορα της Φιλοσοφίας είναι ο οικτρός θάνατος της σπουδαίας γυναίκας, Νεοπλατωνικής φιλοσόφου, Υπατίας, την οποία λυντσάρισε, στην Αλεξάνδρεια το 415 μ. Χ, ο φανατισμένος χριστιανικός όχλος!

Η ιστορία μας έχει να επιδείξει θαυμαστά ηρωικά κατορθώματα και παράλληλα, εμφύλιους πολέμους και αδελφοκτόνους διχασμούς, που ντροπιάζουν το έθνος μας. Ακόμα και ο μεγάλος ξεσηκωμός του 1821 θα κατέληγε στον ολοκληρωτικό αφανισμό του γένους, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, 1823, 1824, εάν δεν παρενέβαιναν οι τρεις «Προστάτιδες Δυνάμεις» και δεν καταναυμαχούσαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναυαρίνο.

Και μέσα σε μια πεντηκονταετία της πρόσφατης ιστορία μας έλαβαν χώρα ένας ολέθριος Διχασμός, 1914 - 1922, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή, τρεις δικτατορίες και ένας Εμφύλιος,1944 - 1949, του οποίου οι πληγές, φαίνεται, να μην έχουν κλείσει ακόμη.

Στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, οι κάτοικοί του, άπειρες φορές, γνώρισαν τα πιο ειδεχθή δικτατορικά καθεστώτα: Μετά τον «Χρυσούν Αιώνα» της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, οι Τριάκοντα Τύραννοι. Μετά τον Μακεδόνα Αλέξανδρο οι αλαζόνες βασιλιάδες επίγονοί του, οι οποίοι με τις εμφύλιες διαμάχες τους άνοιξαν το δρόμο για την Ρωμαιοκρατία…

Ενάμισι αιώνα χρειάστηκε ο σύγχρονος Ελληνισμός, μετά την Επανάσταση του 1821, για να συναντηθεί και πάλι με τη Δημοκρατία. Αφού πορεύτηκε τους σκολιούς και εθνοφθόρους δρόμους της Μοναρχίας και της νόθας «Βασιλευόμενης» Δημοκρατίας και αφού έζησε περιόδους εμφύλιας έχθρας και εθνικής ντροπής, με παράφρονες δικτάτορες και απατηλά δημοψηφίσματα, μετά την κατάρρευση της Χούντας της 21ης Απριλίου του 1967, ζει σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας. Και πάλι, όμως, εμφανίζεται ένα μεγάλο μέρος του λαού να μην έχει διδαχθεί τίποτα από τις οδυνηρές περιόδους της Ιστορίας του. Επαναλαμβάνει και πάλι τις υπερβολές και τα λάθη του παρελθόντος. Συγχέει την ελευθερία με την ασυδοσία. Ταυτίζει το θάρρος με το θράσος. Τοποθετεί το ατομικό του συμφέρον υπεράνω του κοινωνικού συνόλου και της πατρίδας. Πολιτεύεται όχι για να προσφέρει, αλλά για το προσωπικό του όφελος. Και κυβερνά, όχι ως εντολοδόχος του λαού, αλλά ως μικρόψυχος εκπρόσωπος του κόμματός του.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αφήσουμε κατά μέρος τις ηρωικές μεγαλαυχίες, την μονόπλευρη θέαση της Ιστορίας μας και τον εθνικό ναρκισσισμό μας και να ομολογήσουμε ολόκληρη την αλήθεια! Για τα λάθη, και τις εθνικές καταισχύνες, για τις ήττες και τις εθνικές συμφορές που επισωρεύσαμε στην πατρίδα με τις αλόγιστες πράξεις μας, με τους τυφλούς φανατισμούς, με την μικρονοϊκή φιλαρχία μας και τις εμφύλιες διαμάχες.

Ναι, θα ήταν αποτελεσματικότερο για την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας, εάν αναδεικνύαμε τα εγκληματικά ιστορικά λάθη που διαπράξαμε στην μακρά διαδρομή της Ιστορίας μας.

Υ.Γ. Εάν υπάρχει πρωθυπουργός, να «μαζέψει» τον Καμμένο, προτού να είναι αργά.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 11|04|2018 14:44

H επιτεινόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία πολλαπλασιάζουν τα προσφυγικά κύματα προς τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που καταγράφεται με τον μεγάλο αριθμό αφίξεων που καταφθάνουν στα νησιά τον τελευταίο καιρό.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες αποπλέουν από τα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, ιδιαιτέρως του Βορείου Αιγαίου, ολοένα και περισσότερες βάρκες, σε σημείο που να δημιουργείται η εντύπωση ότι είμαστε μπροστά σε έξαρση του προσφυγικού με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Όπως καταγράφεται πλέον, καθημερινά καταφθάνουν από παντού περίπου 30 με 35 βάρκες, με τους αριθμούς να ξεπερνούν προηγούμενες καταγραφές, φαινόμενο που είχε καιρό να παρατηρηθεί. Ενδεικτική της ενίσχυσης του προσφυγικού ρεύματος είναι ο υπερπληθυσμός που φιλοξενείται στο κέντρο της Μόριας, που ήδη είναι υπερδιπλάσιος των δυνατοτήτων που μπορεί να φιλοξενήσει το κέντρο, ενώ η αυξητική αυτή τάση δημιουργεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους, δεδομένου ότι ο αναμενόμενος καλός καιρός μάλλον θα ενισχύσει τις αφίξεις με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαχείριση της κατάστασης.

Πέρσι τέτοιον καιρό στη Μόρια φιλοξενούνταν 2.400 πρόσφυγες και φέτος έχουν ανέλθει σε 6.300 περίπου, γεγονός απολύτως προβληματικό, καθώς οι δυνατότητες του hot spot έχουν προ πολλού ξεπερασθεί. «Η κατάσταση είναι απελπιστική» σημειώνει αρμόδια πηγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Επιδείνωση μετά τη Βάρνα

Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή των νησιών του βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται περίπου 13.000 πρόσφυγες από περίπου 6.000 πέρσι. «Η διαφορά είναι σαφέστατη''» σε σχέση με πέρσι τονίζει η ίδια πηγή και σπεύδει να εξηγήσει ότι «εμφανώς πια υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό».

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πιστεύουν βαθιά ότι «από την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας και εντεύθεν η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».Και επισημαίνουν πως «αν δεν ανακοπεί εγκαίρως το εντεινόμενο προσφυγικό κύμα το καλοκαίρι θα διαμορφωθούν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», που δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμες.

Και προσδοκίες από τον τουρισμό

Το δυστύχημα είναι το Βόρειο Αιγαίο οδεύει προς μια εντυπωσιακή τουριστική χρονιά, η οποία μπορεί να νην επιμερίζεται ισομερώς σε όλα τα νησιά, αλλά το βέβαιο είναι ότι αναμένεται εντυπωσιακή άφιξη τουριστών κυρίως από τις ευρωπαικές χώρες που βάζουν τα νησιά μας ξανά στον τουριστικό χάρτη. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Περιφέρειας ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ, κυρίως στη Σάμο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σάμου, όπου τα πάντα είναι κλεισμένα για τους θερινούς μήνες. «Η Σάμος είναι όλη πουλημένη», γεγονός πρωτοφανές και δηλωτικό της δουλειάς που γίνεται στην περιοχή. Βέβαια η Σάμος πάντα πρωτοπορούσε σε σχέση με τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου , ως το πλέον αναπτυγμένο τουριστικά νησί του βορείου Αιγαίου, αλλά και τα άλλα νησιά της περιοχής, μηδέ της Λέσβου εξαιρουμένης, οι προσδοκίες για τη φετεινή τουριστική περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες και το γεγονός αυτό προβληματίζει και ανησυχεί κατά πόσο θα επηρεαστεί από τυχόν ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο προσφυγικό

Επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα

Υπό αυτές τις συνθήκες όλοι μπορούν να αντιληφθούν τις συνέπειες ενός εντεινόμενου προσφυγικού κύματος, ή ενός θερμού επεισοδίου τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της συνεχούς έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

Συνδυαζόμενα τα παραπάνω επιβάλλουν το λιγότερο επιφυλακή και εγρήγορση στις ελληνικές αρχές και απόλυτη προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.Με τη διαχείριση του προσφυγικού εκ των πραγμάτων να είναι ένα θέμα που να χρήζει άμεσης και συνεχούς αντιμετώπισης, ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην εικόνα των νησιών μας, που δεν αντέχουν πλέον κι άλλα πλήγματα.

Τσακωμός μεταξύ Ιρακινών και Σύρων το βράδυ της Λαμπροδευτέρας

Διαλύθηκε το νυχτερινό ιατρείο

Μεγάλος καβγάς μεταξύ Ιρακινών και Σύρων προσφύγων το βράδυ της Λαμπροδευτέρας στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας διέλυσε εντελώς το νυχτερινό ιατρείο του Κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το που ξέσπασε ο καβγάς κάποιοι πρόσφυγες απευθύνθηκαν στο ιατρείο, αλλά ακολουθήθηκαν από άλλους προκειμένου να συνεχιστεί ο τσακωμός, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση του νυχτερινού ιατρείου, όπως τόνισε στο «Ε»¨, ο διοικητής του Κέντρου, Γιάννης Μπαλπακάκης.

Στο μεταξύ, οι ροές δεν γνωρίζουν αργίες. Συνολικά 607 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης τις μέρες του Πάσχα. Συγκεκριμένα από το πρωί της μεγάλης Πέμπτης μέχρι και χτες Λαμπροτρίτη το πρωί 418 πέρασαν στη Λέσβο, 69 στη Χίο και 120 στη Σάμο.

Συνολικά από την 1η του μήνα μέχρι και σήμερα το πρωί στα νησιά πέρασαν 1173 πρόσφυγες και μετανάστες, 630 στη Λέσβο, 281 στη Χίο και 262 στη Σάμο. Με τις χτεσινές νέες αφίξεις (107 προσφύγων και μεταναστών) στο Κέντρο της Μόριας, το τελευταίο μετρά πλέον 6.290 άτομα, σε υποδομές για 3.000 και να ασφυκτιά από τον υπερπληθυσμό που φιλοξενεί.

Κατηγορία Δήμος
- 11|04|2018 14:41

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου των προσκλήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ, ο δήμος Λέσβου, υπέβαλλε χθες σχετική πρόταση για να εντάξει 12 σχολικά συγκροτήματα στο πρόγραμμα. Έχοντας ολοκληρωμένες μελέτες εν αναμονή της πρόσκλησης, ο δήμος σε πρώτη φάση στοχεύει να αντλήσει έως και 6 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του προγράμματος (10 εκ. ευρώ) που αφορά αποκλειστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων στην Παιδεία.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο εν λόγω πρόγραμμα λήγει στις 17 του Απρίλη, με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστα Κατσαρό, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να προσθέσει στην πρόταση (των 12 σχολείων) άλλα δύο σχολικά συγκροτήματα. Τονίζοντας στο «Ε», πως η ετοιμότητα του δήμου Λέσβου και για το παρόν πρόγραμμα, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της δημοτικής αρχής τα τελευταία χρόνια να συμβάλλει στην βελτίωση των υποδομών για την Παιδεία στο νησί. Με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις.

Τα σχολεία

Τα σχολεία τώρα που μπήκαν στην πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμισή τους είναι τα εξής: Από τη Μυτιλήνη το συγκρότημα του «Παρθεναγωγείου», τα Κεντρικά Λύκεια και τα 15ο , 8ο και 7ο Δημοτικά σχολεία. Στο υπόλοιπο νησί, το σχολικό συγκρότημα των Παμφίλων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), το Γυμνάσιο Καλλονής, το Δημοτικό Αγιάσου, το 3ο Πλωμαρίου, το Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρας και το δημοτικό και Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών με επεμβάσεις που ιδίως αφορούν στο κτηριακό κέλυφος καθώς και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ώστε να ικανοποιούν ή και να ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Ειδικά για τους χώρους συνάθροισης κοινού οι παρεμβάσεις αφορούν θέατρα, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες διαλέξεων, μουσεία, χώρους αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και κτήρια παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κατηγορία Οικονομία
- 11|04|2018 14:28

Με τη συμμετοχή 359 δειγμάτων ελαιολάδων από την Ελλάδα , αλλά και από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με πέρυσι,  ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), που έλαβε χώρα φέτος στους Δελφούς, από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου.

Η διεθνής 20μελής κριτική επιτροπή απένειμε συνολικά 242 μετάλλια σε ελαιόλαδα από διάφορες ελαιοπαραγωγικές χώρες, με καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού να αναδεικνύεται το ισπανικό Palacio de los Olivos από την Ανδαλουσία. Μεταξύ των βραβευθέντων όμως υπήρχαν και 10 ελαιόλαδα από τη Λέσβο, που απέσπασαν συνολικά τρία χρυσά, έξι ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλια, ενώ παράλληλα απονεμήθηκαν και δύο ακόμη τιμητικά βραβεία ανά ποικιλία και περιοχή.

                                                                                                                        Βραβεύτηκαν λεσβιακά λάδια

Συγκεκριμένα, χρυσό μετάλλιο απέσπασαν τα ελαιόλαδα «Olvia» (Μιχαήλ Τζωρτζής - 80% Αδραμυτινή, 20% Κολοβή), «Σαπφώ» (Papadellis Olive Oil - 60% αδραμυτινή, 30% Κολοβή, 10% Αγριελιά) και «Eirini Plomariou» (Ειρήνη Πλωμαρίου - Κολοβή). Ασημένιο μετάλλια απονεμήθηκε στα ελαιόλαδα «Eleon» (Μιχαήλ Τζωρτζής - 80% Αδραμυτινή, 20% Κολοβή), «Acaia» (Hellenic Agricultural Enterprises - Κολοβή), «Acaia Flavoured With Oregano» (Hellenic Agricultural - Κολοβή), «Blackbird Natural Treasures» (Ιωάννης Κανέλλος - 80% Κολοβή, 20% Αδραμυτινή), «Oilon Organic» Γεώργιος Φραγκόπουλος - Κολοβή) και «Oilon Early Harvest Organic» (Γεώργιος Φραγκόπουλος - Αδραμυτινή). Τέλος το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το ελαιόλαδο «Porto Gera» (Porto Gera - Κολοβή).

Υπήρξαν παράλληλα και δύο τιμητικά ειδικά βραβεία που κατέληξαν σε χέρια παραγωγών της Λέσβου, αφενός για το ελαιόλαδο ανά ποικιλία, το οποίο απέσπασε το «Eirini Plomariou» (Ειρήνη Πλωμαρίου - Κολοβή), αφετέρου για το καλύτερο ελαιόλαδο ανά περιοχή, το οποίο απέσπασε το «Σαπφώ» (Papadellis Olive Oil - 60% Αδραμυτινή, 30% Κολοβή, 10 Αγριελιά).

Το γεγονός της διάκρισης των λεσβιακών ελαιολάδων μεταξύ τόσων πολλών συμμετεχόντων δειγμάτων αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο παραγωγής, όχι μόνο εντός των στενών εγχώριων συνόρων, αλλά γενικότερα σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντας τη Λέσβο ένας εκ των δυνατών «παικτών» στην αγορά του συσκευασμένου ελαιολάδου και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, κοντράροντας τους κορυφαίους.

Αυξημένες συμμετοχές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλότερη ποιότητα των συμμετεχόντων δειγμάτων οδήγησε σε αύξηση των μεταλλίων και μάλιστα κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως, μάλιστα, στις κατηγορίες των χρυσών και των αργυρών. Το ίδιο, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, συνέβη και με τις ελληνικές συμμετοχές όπου παρατηρείται αύξηση των βραβεύσεων κατά 46%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες πως η εσοδεία 2017/18 θα ήταν υψηλής ποιότητας. Πιο συγκεκριμένα, από τα 171 ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον ATHIOOC 2018, μετάλλιο πήραν τα 107, με 22 χρυσά, 54 αργυρά και 30 χάλκινα, ενώ ένα απέσπασε και το μεγάλο χρυσό. Πρόκειται για το Omphacium Organic της Ελαιουργίας Παπαδόπουλος στην Ηλεία, από τη σπάνια ποικιλία ελιάς Νεμουτιάνα.

Διεθνής χαρακτήρας

O διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena» οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο.  Φέτος, μάλιστα, η συμμετοχή των ξένων ελαιολάδων ξεπέρασε εκείνη των ελληνικών. Η πιστοποίηση του διεθνή χαρακτήρα του διαγωνισμού ενισχύεται επίσης από την προέλευση των κριτών του, αφού οι 20 εξ’ αυτών κατά τη φετινή διοργάνωση προέρχονταν από 11 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Κροατία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Τυνησία και Αυστραλία.

Η επιλογή των Δελφών για τη διεξαγωγή του ATHIOOC 2018 είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του ιστορικού ελαιώνα της Άμφισσας και την ισχυροποίηση της εικόνας του ATHIOOC μέσω της ταύτισής του με τον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσα σε άλλα, οι κριτές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν το αρχαίο μονοπάτι που συνδέει τους Δελφούς με την παραθαλάσσια Κίρρα διασχίζοντας το μοναδικής ομορφιάς Δελφικό Τοπίο, ενώ την τελευταία ημέρα φύτεψαν, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, από μία ελιά στον κήπο της οικίας του Άγγελου Σικελιανού. Η τελετή απονομής των μεταλλίων και των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο και θα συνδυαστεί με μια ολοήμερη παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό.

Κατηγορία Πολιτική
- 11|04|2018 14:24

Ο πρώην -πολυσυζητημένος πανευρωπαϊκώς- υπουργός Οικονομικών, της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνης Βαρουφάκης έρχεται στο νησί μας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή ως επικεφαλής του «MέΡΑ25» (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής). Μάλιστα το νεοσύστατο κόμμα ξεκινά από τη Λέσβο την πανελλαδική του εξόρμηση με στόχο την δημιουργία «τοπικών ομάδων ανυπακοής» ανά την επικράτεια, και ταυτόχρονα την κατάρτιση ψηφοδελτίων μέσω της διαδικασίας της «αλυσιδωτής οργάνωσης», όπως θέλει να ονομάζει το εν λόγω εγχείρημα.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη η Λέσβος επιλέχθηκε ως πρώτος σταθμός γιατί αποτελεί μια περιοχή που συμπυκνώνει ένα πλέγμα προκλήσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εδώ, στις 12 και 13 Απριλίου, ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25» Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με μέλη του DiEM25 (πανευρωπαϊκό κόμμα) και του «ΜέΡΑ25» καθώς και με φορείς και συλλογικότητες του νησιού.

Τα επτά βασικά σημεία του πολιτικού προγράμματος του «ΜέΡΑ25» όπως πρωτοπαρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο είναι τα παρακάτω: Η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, η γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία ενός Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (ΔΕΣΠ), η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και ο σεβασμός στη μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Εστιάζει στο ριζοσπαστικό -όπως ακούγεται- «Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (ΔΕΣΠ)» που θα επιτρέψει στα φυσικά και νομικά πρόσωπα να συναλλάσσονται μεταξύ τους, και με το Δημόσιο, χωρίς τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος.

Έτσι, σε περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέες απειλές κλεισίματος των τραπεζών ή ακόμα και αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «το ΔΕΣΠ πολύ εύκολα, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα πληρωμών, θα επιτρέψει την ομαλή συνέχιση των συναλλαγών και, εάν χρειαστεί, τη μετάβαση σε νέο, ηλεκτρονικό, εθνικό νόμισμα». Πρόκειται δηλαδή για το σύστημα πληρωμών που είχε προτείνει, ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση εξόδου της χώρα από την ευρωζώνη, ο Γ. Βαρουφάκης όντας υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα η οποία δεν έγινε αποδεκτή, για να ακολουθήσουν οι γνωστές εξελίξεις με την αποπομπή του από την κυβέρνηση και στη συνέχεια με την οριστική ρήξη.

Κατηγορία Δήμος
- 11|04|2018 13:16

Στα βαθιά γρανάζια της γραφειοκρατίας ρίχνεται η γνωστή δωρεά του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Παν. Παρασκευαϊδη, με τον  αντιδήμαρχο Παιδείας Μιχάλη Ταμβακέλλη να προετοιμάζει το έδαφος για την Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκειμένου το δωρηθέν οικόπεδο επτά στρεμμάτων να μπορεί να έχει στο μέλλον δυνατότητα ανέγερσης  σχολείου. Η δωρεά περνά αυτές τις ημέρες από «κόσκινο» από τη νομική υπηρεσία, με τις υπηρεσίες του δήμου γενικότερα να συγκεντρώνουν όλες τις εγκρίσεις και τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αποταθούν εν συνεχεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και να αιτηθούν την απαραίτητη τροποποίηση. Με δεδομένο πως η δωρεά προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την λειτουργία σχολείου, η δημοτική αρχή τρέχει τις διαδικασίες, προκειμένου να είναι σε κάθε περίπτωση σε θέση να μετατρέψει το οικόπεδο που βρίσκεται στο Κουμκό είτε σε νέα στέγη για το Μουσικό Σχολείο, είτε για το Ειδικό. Διεξάγοντας παράλληλα τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την γνωστή εδώ και μήνες περίπτωση ιδιώτη, που πουλά ένα οικόπεδο 14 στρεμμάτων στη Βαρειά και θεωρητικά μπορεί να «περπατήσει» γρηγορότερα, ως λύση για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου.

Από τη νομική υπηρεσία περνάει αυτές τις ημέρες η δωρεά του γνωστού εκπαιδευτικού Παν. Παρασκευαϊδη, για να διαπιστωθεί εάν το οικόπεδο στο Κουμκό δεν έχει κάποιου είδους κώλυμα (π.χ να είναι δεσμευμένο) και να τεθεί και τυπικά στη διάθεση του δήμου Λέσβου, που είναι ο αποδέκτης της αξιέπαινης αυτής δωρεάς. Όπως λέει όμως στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Ταμβακέλλης, δυστυχώς το αίτημα για τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού είναι αναπόφευκτο, με τη δημοτική αρχή να έχει ξεκινήσει ήδη τη γραφειοκρατική προσπάθεια να… φτάσει κάποια στιγμή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και να εξασφαλίσει δηλαδή (το γρηγορότερο) σε έναν χρόνο, την αναγκαία αλλαγή του Πολεοδομικού και το οικόπεδο να μπορέσει να γίνει σχολείο. «Είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο. Υπάρχουν ακόμα προβληματισμοί για το οικόπεδο, καθώς δεν φαίνεται επί του παρόντος, ούτε η δυνατότητα εισόδου σε αυτό, όμως με δεδομένο πως θα γίνει οπωσδήποτε σχολείο, το προχωράμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταμβακέλλης. Τονίζοντας πως ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τρέξει ουσιαστικά και… plan A και plan B, αφού ως γνωστόν, υπάρχει (και είναι πιο προχωρημένη) η προοπτική του (προς πώληση) οικοπέδου στη Βαρειά, από ιδιώτη.

Οι διαπραγματεύσεις για τη Βαρειά

Με τον δήμο να είναι ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπό του, γνωρίζοντας πως αν τα καταφέρει και έρθει σε συμφωνία για την αγορά του, θα γλιτώσει τουλάχιστον την προοπτική στέγασης του Μουσικού Σχολείου από την προαναφερθείσα γραφειοκρατία που απαιτείται για το οικόπεδο δωρεάς Παρασκευαϊδη. Εξάλλου, ο δήμος Λέσβου έχει εξασφαλισμένη για την περίπτωση του οικοπέδου στο όριο μεταξύ Βαρειάς και Κουμκό (14 στρεμμάτων) και τη συνδρομή των Κτηριακών Υποδομών ΑΕ που είναι έτοιμη για τα τοπογραφικά, στην κατεύθυνση εξασφάλισης -μεταξύ άλλων- και της ταχύτερης το δυνατό λύσης για το στεγαστικό αδιέξοδο του Μουσικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα λοιπόν, ο δήμος «τρέχει» παράλληλα και την περίπτωση του οικοπέδου «Παρασκευαϊδη» και εκείνη του οικοπέδου στη Βαρειά και αναλόγως της πορείας αυτών, θα αποφασίσει το που είναι δυνατό να στεγάσει τι από το Μουσικό και το Ειδικό. Και για το τελευταίο θα πρέπει να θυμίσουμε πως υπάρχει και η προοπτική της περιοχής της Θερμής, με ένα ακόμη οικόπεδο που εξαρχής είχε οριστεί ως ιδανικό να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο σχολείο.

Κατηγορία Υγεία
- 11|04|2018 12:47

Μία δικαστική διένεξη με φόντο απλήρωτα γεύματα 20 ετών έρχεται να βάλει σε περιπέτειες το Γηροκομείο Μυτιλήνης. Αθετώντας, όπως προκύπτει έως τώρα, τη δέσμευσή τους τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης να καταβάλλουν τα συμφωνηθέντα ποσά που αντιστοιχούσαν στο σιτηρέσιο των γερόντων τροφίμων του Γηροκομείου επί 20ετίας, βρέθηκαν αντιμέτωπα με το Νοσοκομείο. Η διοίκηση του «Βοστανείου» κατέθεσε αγωγή τον Δεκέμβριο του 2016, η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και άμεσα εκτελεστό είναι το ποσό των 200.000 ευρώ, για το οποίο το Νοσοκομείο προχώρησε σε κατασχέσεις.

Αναλυτικότερα, το υπέρογκο ποσό του 1.693.818,55 ευρώ καλούνται να καταβάλουν τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Το ποσό μοιάζει τεράστιο, αν και αντιστοιχεί ουσιαστικά σε μια εικοσαετία οφειλόμενων των Φιλανθρωπικών στο «Βοστάνειο». Ωστόσο, είναι γνωστό, από πολλές διαρροές ότι το γηροκομείο ως κοινωνική δομή, δεν είναι κερδοφόρα επιχείρηση και ήδη προσπαθεί να τα βγάλει πέρα όπως μπορεί, εφόσον φιλοξενεί και τρόφιμους με οικονομικά προβλήματα. Η απόφαση είναι πρωτόδικη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σε επόμενη φάση, όταν ενδεχομένως εκδικαστεί έφεση των Φιλανθρωπικών και γίνει κάποιος διακανονισμός. Εν τούτοις άμεσα εκτελεστή είναι η απόφαση για τις 200.000 ευρώ, για τις οποίες το Νοσοκομείο «έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες», όπως τόνισε στο «Ε», ο δικηγόρος του «Βοστανείου», Θέμις Κεφάλας, εννοώντας ότι προχώρησε σε κατασχέσεις.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, από τη δεκαετία του 1960, με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, είχε προσδιοριστεί ένα κονδύλι ώστε να παρέχει το σιτηρέσιο των τροφίμων του γηροκομείου, το Νοσοκομείο. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης κλήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2016 να επιδικάσει την αγωγή του «Βοστανείου» κατά των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων. Εν τέλει το ποσό των περίπου 1,7 εκατ. ευρώ αφορά την περίοδο 1995 έως 2013, εκ των οποίων οι 200.000 ευρώ είναι ποσό άμεσα και προσωρινά εκτελεστό.

Το «Ε» επικοινώνησε και με τον δικηγόρο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, Παναγιώτη Παπάμαλη, ο οποίος λόγω κωλύματος θα αναφερθεί στο τι λέει η πλευρά που εκπροσωπεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό που γίνεται κατανοητό, πάντως είναι ότι η μη διαχείριση του προβλήματος από πλευράς Φιλανθρωπικών εγκαίρως, αλλά και η αξίωση ενός τεράστιου ποσού από πλευράς Νοσοκομείου επιφέρει μεγάλη ανησυχία τόσο στο προσωπικό, όσο και στους τρόφιμους του Γηροκομείου.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top