FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 10|04|2018 16:11

Τη μνήμη του αδικοχαμένου Παναγιώτη Κυμούρη τίμησαν φίλοι, συνάδελφοι και απλοί γνωστοί το Μεγάλο Σάββατο, στον «Ταρλά», στο ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώθηκε για τον «Κυμ», ο οποίος ζει στις καρδιές όλων.  

Ένα χρόνο μετά τον απροσδόκητο χαμό του, που βύθισε στο πένθος όλη τη Λέσβο, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του νησιού και συνοδοιπόροι του στο λιμενικό σώμα συναντήθηκαν στον «Ταρλά» και έπαιξαν… μπάλα, την οποία τόσο αγαπούσε ο ίδιος. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Λέσβου, ο Σύλλογος Παλαιμάχων Παλλεσβιακού, οι Παλαίμαχοι της Γέρας –τη δημιουργία των οποίων πρωτοστάτησε ο Παναγιώτης Κυμούρης- και η ομάδα του Λιμενικού Σώματος, μαζί με διαιτητές του Συνδέσμου Λέσβου παρέλασαν στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης και ακολούθως έγιναν όλοι μαζί μια αγκαλιά στο κέντρο του γηπέδου, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Από μια τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσε να λείπει ο «Ντάρκο»! Ο σκύλος, ράτσας Μαλινουά, τον οποίο εκπαίδευσε εντατικά, αποτελώντας ένα αχώριστο δίδυμο στη δύναμη της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης, ο κουμπάρος του «Κυμ», Γιώργος Κουτρομπίλας διάβασε ένα γράμμα, κρατώντας τον «Ντάρκο». Χρειάστηκε να σταματήσει αρκετές φορές, αφού η φωνή του κόμπιαζε, την ώρα που ο αγαπημένος του σκύλος στεκόταν προσοχή, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον «συνάδελφό» του. Υπενθυμίζεται ότι ο «Ντάρκο», μετά τον ξαφνικό χαμό του Παναγιώτη Κυμούρη σε ηλικία μόλις 43 ετών, αποστρατεύθηκε από το Λιμενικό Σώμα, αφού βρισκόταν σε περίοδο έντονου στρες. Μάλιστα, σε ένδειξη σεβασμού, δόθηκε στην οικογένεια του «Κυμ», ζώντας μαζί με τους γονείς του.

Στην είσοδο, φίλοι και γνωστοί που βρέθηκαν στον «Ταρλά» άφηναν ένα συμβολικό ποσό, το οποίο δόθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό. Παρόντες, εκατοντάδες φίλοι του «Κυμ», καθώς και ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Τάσος Χατζηγιοβάνης, ο οποίος παρέδωσε στην οικογένειά του μια φανέλα του «Τριφυλλιού», υπογεγραμμένη από όλους τους ποδοσφαιριστές. Άλλωστε, ο Παναγιώτης Κυμούρης ήταν φανατικός υποστηρικτής του ΠΑΟ. Εκεί, εκπροσωπώντας τις τοπικές αρχές, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου καθώς και αρκετοί σύμβουλοι της αυτοδιοίκησης.

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή όταν ο Παναγιώτης Κυμούρης αισθάνθηκε αδιαθεσία, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Λίγο πριν φτάσει σπίτι του, υπέστη έμφραγμα και προσέκρουσε πάνω σε στύλο της ΔΕΗ. Άμεσα μεταφέρθηκε στο «Βοστάνειο», όπου οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν. Δυστυχώς, η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά σχεδόν μια μέρα μετά, μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο Παναγιώτης Κυμούρης «έφυγε» ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, σκορπώντας τεράστια θλίψη σε όλη τη Λέσβο.

Κατηγορία Σκίτσα
- 10|04|2018 14:05
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 10|04|2018 13:10

Μπόμπιρας προβληματισμένος, Μεγαλοβδομάδα του 1950.

Σκεφτόμουνα, και φανταζόμουνα το Χριστό μας έναν Αγωνιστή, έναν Ειρηνικό Επαναστάτη, που ‘χε για λάβαρο ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη, την Ανθρωπότητα θαρρώ, ενάντια στο κακό και την αμαρτία, κι εμείς, οι μικροί αθρώποι που φοβόμασταν μη χάσουμε πλούτη και μεγαλεία, τον κυνηγούσαμε να τον σκοτώσουμε.

Το έβρισκα άδικο, φρικτό.

Τον ήθελα τον Ιησού κάτι σαν τον Άϊ-Γιώργη σε άτι καμαρωτό μ’ ολόχρυσο σπαθί, να τον φοβούνται και να γίνουνε όλοι καλοί. Γιατί, σκούπιζα τα ματάκια μου όταν τον σκεφτόμουνα απροστάτευτο να θέλουνε να τον σταυρώσουν.

Κι ήρθε η Μεγάλη Πέμπτη με τις εκκλησιές βουτηγμένες στο πένθος, μαύρες και μαβιές κορδέλες, τα μισά κεριά σβηστά, παπάδες και παπαδάκια στα μαύρα και τα Ευαγγέλια, Δώδεκα. Κι η ορθοστασία δύσκολη τόσες ώρες. Έκανε και κρύο, πολλά τα χνώτα, ζεσταινόμασταν.

Άκουγα τα Ευαγγέλια κι έβαζα απ’ ένα δαχτυλάκι στην άκρη.

Ξανασηκώθηκαν οι Χριστιανοί, μέτρησα, ήταν το πέμπτο δαχτυλάκι.

Δύσκολη η καθαρεύουσα, αλλά σαν άκουσα «Στέφανο εξ ακανθών… άρον-άρον σταύρωσον Αυτόν…» συγκλονίστηκα, σταυροκοπήθηκα. Τέλειωσε το Ευαγγέλιο, ακούστηκαν λίγοι ακόμα ύμνοι, έπεσε νεκρική σιγή.

Την διέκοψε το θρόισμα από τα ράσα, το θυμιατό και βήματα. Πολλά βήματα. Μονότονα, πένθιμα.

Μπροστά οι λαμπάδες εξαπτέρυγα και θυμίαμα, πίσω ο παπά Μιχάλης.

Αψηλός, μαύρη γενειάδα, ξέπλεκα κορακίσια μαλλιά ως τη μέση, μπλαβισμένες κατακούτελα φλέβες πεταμένες όξω, ολόδροτος, τα τεράστια μάτια του βρεμένα, σε έκσταση, και τα τεντωμένα στιβαρά του χέρια με τον Εσταυρωμένο να τρέμουν από δέος. Στεντόρεια, παλλόμενη η φωνή του γιόμιζε θρήνος την κατακόμβη.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…»

Είδα τα καρφιά, είδα το αίμα να τρέχει κι ένιωσα μαζί μου να κλαίνε αθρώποι, εικόνες και τέμπλο. Τον βάλανε στη μέση και τον φορτώσανε στεφάνια.

Ήρθε η ώρα, φίλησα τα πόδια Του που έφτανα, και δεν έφευγα, γιατί Τον λυπόμουνα, μόνο Του, στο Σταυρό απάνω όλη τη νύχτα. Γιατί;

Έπρεπε φαίνεται να περιμένουμε τις κοπελιές πρωί-πρωί μ’ αγκαλιές λουλούδια, να βάλουνε τέχνη πολλή, να στολίσουνε τον Επιτάφιο, να τον εκάνουνε όμορφο, μυρωδάτο, σαν που ταίριαζε, μνήμα για το Σωτήρα μας. Ένα έργο τέχνης.

Και το βράδυ, περίμενα, στο μέσον της ακολουθίας, να πάρουνε τα παλικάρια τον Επιτάφιο, κι όλοι μαζί, να γυρνάμε δρόμους και σοκάκια, όλο το χωριό, απόσταση μεγάλη, με τα εξαπτέρυγα, παπάδες και ψαλτάδες και τη χορωδία των κοριτσιών με τον ανεπανάληπτο δάσκαλο το Γιάννη επικεφαλής, να ψέλνουνε τα εγκώμια, κι απ’ όπου περνάγαμε, στις πόρτες οι γυναίκες με λαμπάδες και θυμιατά να προσκυνάνε, για να καταλήξουμε στην πλατεία μπροστά στην εκκλησιά, Επιτάφιοι και πιστοί.

Χαρά κι ευλάβεια μεγάλη να περάσω όρθιος από κάτω, να μπω στην εκκλησιά, να ξανανάψω την πένθιμη λαμπάδα μου, που να πω την αλήθεια δεν μου άρεζε. Ήθελα την άσπρη, την πλουμιστή, από το νουνό μου, τον Αριστοτέλη, που, ντυμένος στα πιο καλά μου, και μ’ ευτυχώς, καινούργια παπούτσια, βαστούσα, μαζί μ’ όλο το τσούρμο να πάρω το Άγιο Φως από το χέρι του σεβάσμιου παπά-Μιχάλη.

Θαύμαζα το μπάρμπα-Γιάννη τον καντηλανάφτη με τη βράκα, πώς με το μακρύ κοντάρι και το κερί στην άκρη άναβε πολυελαίους και μανουάλια, που είχε σβήσει πριν λίγο με το μεταλλικό χωνάκι.

Όλα αστράφτανε σήμερα. Άσπρες οι κορδέλες και τα λάβαρα κι οι παπάδες με τα καλά τους, τα χρυσά τα άμφια να παίρνουνε θέση στον αυλόγυρο, στη μικρή εξέδρα.

Κι εμείς, έτοιμοι, με τα κόκκινα αυγά να κατρακόσουμε, να φάμε και κανένα κουλούρι, δώδεκα ακριβώς, σα χτύπαγαν χαρμόσυνα οι καμπάνες κι οι τρακα-τρούκες παραβγαίνανε με το κάψιμο του Ιούδα, κι αγκαλιές, ευχές και φιλιά, στο πρωτάκουσμα του Χριστός Ανέστη.

Κι όλοι μαζί, σμάρι βουερό, ψέλναμε ξανά και ξανά το μήνυμα το μεγάλο.

Καλή Ανάσταση φίλοι μου.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 10|04|2018 13:08

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εν όψει Πάσχα και για μία ακόμα χρονιά, ενημερώνει τα παιδιά και τους γονείς για τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από τα παιδιά.
Τα στοιχεία, που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν παιδιά, οικογένειες, ανθρώπους που ζουν γύρω μας και αναπάντεχα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.
Δυστυχώς το να προμηθευτούν τα παιδιά αυτά τα είδη παραμένει εξαιρετικά εύκολο, πολύ απλά από το κατάστημα της γειτονιάς τους. Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι δυναμιτάκια, κροτίδες και βεγγαλικά στα χέρια των παιδιών γίνονται «φονικά όπλα» που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα και πρέπει όλοι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας. Για την προστασία των κατοικιδίων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει από το απόγευμα του Μ. Σαββάτου να φροντίσουν να είναι σε κλειστό χώρο.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|04|2018 13:05

Η συνήθης πρακτική από τους χριστιανούς της χρήσης αρχαίων λίθων και δη επιγραφών στην οικοδόμηση ναών διέσωσε ακόμα μία, αυτήν που μπορεί να δει κανείς στο εξωκκλήσι του Αγ. Γεωργίου στον Καλαμιάρη, αν κοιτάξει πάνω και αριστερά από την είσοδο του Ναού. Την ύπαρξή της γνώριζα από το βιβλίο του Μάκη Αξιώτη, Περπατώντας τη Λέσβο, Α´, σελ. 111, πίν. 18, αλλά μάταια την αναζήτησα το καλοκαίρι του 2016. Αντ’ εμού την επιγραφή εντόπισε και φωτογράφισε ο Ασημάκης Παυλέλλης.

Το τοπωνύμιο «Καλαμιάρης» αφορά οικισμό μεταξύ Παμφίλων και Παναγιούδας, ονομαστό για τα αρχοντικά του αλλά και για την καταγωγή του Ποιητή Οδυσσέα Eλύτη (βλ. Δ. Μπούμπας, « Παναγιούδα: Από τον Εύκλο στον Ελύτη», Μυτιλήνη 2004, 31.

Eικ. 1. Η εντοιχισμένη επιγραφή σε μαύρο περίγραμμα, στην πρόσοψη του Αγ. Γεωργίου (φωτ. Α. Παυλέλλης).

 

Την διέσωσε βέβαια κατά τις ανάγκες των μαστόρων, σπασμένη περιμετρικά. Το κείμενο της επιγραφής, δημοσιευμένο από παλιά στον τόμο Inscriptiones Graecae XII 2, 408 της Λέσβου, είναι το εξής:

 

- - - - - - - - - - - -

δος συντρόφου, [ὧν δὲ κυρί-

α Τάτα τῶν θρεψά[ντων καὶ ὧν

αὐτοὶ βούλονται.

 

Eικ. 2. Το θραύσμα της επιτύμβιας επιγραφής στον Άγ. Γεώργιο, στον Καλαμιάρη Παναγιούδας (φωτ. Α. Παυλέλλης).

 

Από το ελλιπές κείμενο στοιχειωδώς καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για επιτύμβια επιγραφή, που ίδρυσαν για τους γονείς τους (τῶν θρεψάντων) τα παιδιά τους τα όψιμα ρωμαϊκά χρόνια, τον 2ο/3ο αι. μ.Χ. Η χρονολόγηση βασίζεται στο σχήμα του Φ, του Ψ, του Ω και στο μηνοειδές σίγμα. Βασίζεται επίσης στον τύπο του κειμένου, που αρχίζει συνήθως με «ὑπὲρ τοῦ τάδε» και τελειώνει με «μνείας χάριν», που εμφανίζεται σε ύστερες επιγραφὲς. Γι’ αυτό και η συμπλήρωση του κειμένου, είναι επισφαλής κατά την γνώμη μου. Όσο για την σημερινή κατάσταση της επιγραφής, φαίνεται σαν κάποιος να ζωγράφισε τα γράμματα με άσπρο χρώμα.

 

Μαρία Σ. Διακουμάκου είναι φιλόλογος - επιγραφικός, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|04|2018 12:49

Για έβδομη συνεχή χρονιά ο Μόλυβος ετοιμάζεται με ενθουσιασμό να υποδεχτεί το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας «Αρίων»! Από 1 έως 7 Αυγούστου 2018, σας περιμένουμε να μοιραστούμε μουσικές εμπειρίες και βέβαια να απολαύσουμε «δημιουργικές» διακοπές.

Συναυλίες, σεμινάρια, διαγωνισμοί, εργαστήρια και πολλές ακόμα δράσεις για παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές.

Και βέβαια, κάθε βράδυ, υπέροχες συναυλίες για όλους.

Συναυλίες

Ανοιχτές στο ευρύ κοινό, καθημερινές βραδινές συναυλίες στο Μόλυβο με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών από τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία, τη Σερβία, την Ελλάδα, καθώς και συναυλία των συμμετεχόντων σπουδαστών του φεστιβάλ.

Ο Αρίωνας θα βρεθεί με συναυλίες και εκτός Μολύβου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, καθώς και στο Πολύκεντρο Μανταμάδου.

Παράλληλες δράσεις

Καθημερινές μικρές παραστάσεις - performances με χορό, παραδοσιακή και κλασική μουσική στα πιο όμορφα σημεία του Μολύβου.

Σεμινάρια, διαλέξεις και εργαστήρια μουσικών συνόλων.

Διακεκριμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό διδάσκουν και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με μικρούς και μεγάλους κιθαρίστες που θα συμμετέχουν στον Αρίωνα.

Τα μαθήματα είναι προσαρμοσμένα για όλα τα επίπεδα και απευθύνονται σε παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές.

Διαγωνισμοί

Για τους πιο μελετηρούς, θα λάβουν χώρα τέσσερις διαγωνισμοί με σημαντικά βραβεία: για μικρούς κιθαρίστες έως 13 ετών, για νέους έως 17 ετών, για κιθαρίστες χωρίς όριο ηλικίας, καθώς και για κιθαριστικά σύνολα.

«Ο μικρός Αρίων»

Για τις οικογένειες που θα βρεθούν στη Λέσβο το διάστημα 30 Ιουλίου - 5 Αυγούστου προσφέρεται μια παράλληλη δράση και για παιδιά από 7 - 12 ετών. Σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν μικροί κιθαρίστες, αλλά και παιδιά που δεν είχαν απαραίτητα επαφή έως τώρα με τη μουσική. Στις πέντε μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά με τη βοήθεια των έμπειρων υπευθύνων, θα φτιάξουν και θα παρουσιάσουν την παράσταση «Ιστορίες από τη ζωή του Αρίωνα» με δομικά υλικά τη μουσική, το τραγούδι, την κίνηση και το λόγο.

Οι προσκεκλημένοι:

Hubert Kaeppel (Γερμανία, κιθάρα), Michael Dauth (Μ. Βρετανία, βιολί), Ema Kapor (Σερβία, κιθάρα), Bastian Hildner (Γερμανία, κιθάρα), Wolfgang Jellinghaus (Γερμανία, κατασκευαστής κιθάρας), Johannes Moeller (Ολλανδία, κιθάρα), Θανάσης Ζήρος (κιθάρα), Ευθύμης Πανταζόπουλος (ιδιοκτήτης μουσικής σχολής Καλλονής), Ελένη Σκάρκου (κιθάρα), Βασίλης Καναράς (κιθάρα), Στέλιος Κυριακίδης (κιθάρα), Χλόη Αλιγιάνη (χορός), Μάιρα Μηλολιδάκη (σοπράνο), Αντζουλέτα Πουσναρά (μουσικοκινητική αγωγή), Αντώνης Βερβέρης (διεύθυνση χορωδίας).

Διοργάνωση: Φορέας Τουρισμού Μολύβου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κορίνα Βουγιούκα

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης που συνεχώς θα εμπλουτίζεται: www.arionfestival.com.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|04|2018 12:37

Πέρσι μου χάρισε, εγκάρδια προσφορά, το ποιητικό της «Της αγάπης αίματα». Έκπληξη αληθινή, γιατί δεν φανταζόμουν τέτοια και τόση ευαισθησία, φαντασία, βαθύ στοχασμό, ευγένεια ψυχής και πλούτο συναισθημάτων. Διάβασα τα ποιήματά της, τα ξαναδιάβασα και κάθε φορά ένιωθα να με τρυπά βαθύτερα η ματιά της, να με σπρώχνει ο άνεμος της ψυχής της, όπως η ίδια λέει, να με συγκλονίζει η δύναμη της αλήθειας της και να με παρασύρει απαλά στ’ αφροπέλαγα της νιότης μας, η γλυκύτητα της αγάπης της.

Φέτος μου χάρισε, από καρδιάς, τον «Τιμολή» της κι άλλα διηγήματα. Μου συνέβη αυτό που αναζητούμε και προσδοκούμε όλοι μας, μέσα στην ακινησία της καθημερινότητας, που οδηγεί σε τέλμα το νου και την καρδιά μας. Έκρηξη συναισθημάτων, βουτιά απύθμενη στο παρελθόν, θύμισες που συγκλονίζουν, συγκινούν και δακρύζουν. Η αξέχαστη γαλήνη της μορφής του αγιοκαλόγερου Δανιήλ. Η μάντρα με τα πρόβατα και γύρω τους ο πατέρας, η μάνα, με ήρεμα χαμόγελα, τα κορίτσια, τ’ αγόρια , πρόσωπα γελαστά, χαρούμενα, ευτυχισμένα. Λες και ξυπνάς από βαθύ λήθαργο και νιώθεις ότι είδες ένα όνειρο ζωντανό σαν ζωγραφιά, με χρώματα αληθινά κι αμόλυντα, από χέρι μαγικό κι ευλογημένο, το χέρι της Βασιλικής Τσικνή-Φραντζή.

Μεγάλωσε στης Άντισσας τα καλντερίμια. Ματωμένα γόνατα, μαυρισμένοι αγκώνες, τρεχαλητά στις ρεματιές και τα λαγκάδια. Αξέχαστα χρόνια, με τις χαρές, τις αγκαλιές, τις πίκρες, τις πληγές, πολλές φορές αγιάτρευτες, μα αξέχαστα, για όσους επιζητούν να μην αφήσουν τη γκρίζα στάχτη της λησμονιάς να τα σκεπάσει. Και δεν μπορεί να τα σκεπάσει, όταν υπάρχουν γραφίδες που σου δίνουν «Της αγάπης αίματα» τον «Τιμολή της Αναστασώς», τον «Μεγάλο καημό» και τα «Πάθια του βουνού».

Γι αυτά τα «Πάθια» κι όλα τ’ άλλα, ψάχνω να βρω έναν τρόπο να της εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, για ένα δάκρυ που μου κύλισε διαβάζοντάς τα. Δυσκολεύομαι, γι αυτό θα της ξαναχαρίσω κάτι πολύτιμο, μα πιο εύκολο, γιατί δεν σταμάτησε ποτέ. Την αληθινή αγάπη μου, που ξεκίνησε τότες, απ’ τα καλντερίμια κι έφτασε μέχρι σήμερα, το ίδιο αληθινή, το ίδιο ζεστή και κυρίως βαθειά ανθρώπινη.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|04|2018 12:34

Μοναδική ήταν η πασχαλινή γιορτή των Ναυτοπροσκόπων του Μολύβου. Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου με την Ομάδα της Κοινωνικής Προσφοράς (Caring Lesvos) και το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας διοργάνωσαν το Κυνήγι Πασχαλινού Αυγού. Με χειροποίητα γλυκά, παιχνίδια, κατασκευές και πολλά άλλα! Προπάντων με όλα τα παιδιά του χωριού.

Μοναδικές ήταν και οι κατασκευές της 3ης Αγέλης Λυκοπούλων Μυτιλήνης. Πασχαλινά αυγά και καλαθάκια για γνωστούς και φίλους.

Η 2η Ομάδα Προσκόπων Μυτιλήνης έζησε μια μοναδική εμπειρία στην ορεινή ανοιξιάτικη φύση του χωριού. Γνώρισαν την Αγιάσο, ενώ πραγματοποίησαν ορεινή πεζοπορία ως την κορυφή του Λεσβιακού Ολύμπου στο 967 μέτρα. Η απαράμιλλης ομορφιάς και εναλλαγών Λεσβιακή φύση έδωσε στους Προσκόπους την ευκαιρία να γνωρίσουν την άγνωστη σε πολλούς ορεινή Λέσβο και φυσικά να απολαύσουν τη θέα ολόκληρου του νησιού από το ψηλότερό του σημείο.

Για τη Λαμπροβδομάδα η 3η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης ετοιμάζει ένα διήμερο στο δάσος της Αμαλής πάνω από την πόλη της Μυτιλήνης.

Ενώ οι Ανιχνευτές θα ενώσουν το παραθαλάσσιο μνημείο της φύσης την Παναγιά την κρυφτή με το «λωβοχώρι», την άγνωστη Σπιναλόγκα της Λέσβου στα ορεινά της επαρχίας Πλωμαρίου.

Κατηγορία Δήμος
- 10|04|2018 12:19

Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των λαϊκών συνελεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε 11 συνοικίες της πόλης της Μυτιλήνης από τις αρχές Ιανουαρίου έως το τέλος Μαρτίου 2018, κατά τη διάρκεια των οποίων εκλέχθηκαν τα αντίστοιχα τοπικά - συνοικιακά συμβούλια και τα τριμελή προεδρεία, έχει αξία να καταγραφούν συγκεντρωτικά τα προεδρία αυτών καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους. Εξάλλου ήδη έχει αποτυπωθεί, πως ο «θεσμός» αυτός που ξεκίνησε να λειτουργεί σε εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, τυγχάνει της αποδοχής των δημοτών που συμβάλλουν εθελοντικά με τις παρεμβάσεις τους στην κατεύθυνση της «διευκόλυνσης» του έργου της δημοτικής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα τοπικά - συνοικιακά συμβούλια θα λειτουργούν αυτόνομα και ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός προς την Δ/Κ Μυτιλήνης, συγκεντρώνοντας, καταγράφοντας και ιεραρχώντας τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε περιοχή. Επιπλέον, αφού επεξεργάζονται με τη διενέργεια αυτοψίας το κάθε θέμα, θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις προς τη δημοτική κοινότητα και τις αρμόδιες αντιδημαρχίες του Δήμου, καθώς και να εισηγούνται νέες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση - αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής τους και την εν γένει ανάπτυξή της.

«Ένα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία όλων»!

«Ο άτυπος αυτός θεσμός των τοπικών - συνοικιακών συμβουλίων που καθιερώσαμε, δεν έγινε απλά για να αποτελέσουν τα μέλη, τους μεταφορείς και ταχυδρόμους αιτημάτων. Ο ρόλος τους θα είναι πολύ πιο σημαντικός, αφού έγιναν για να αποτελέσουν χρήσιμα «εργαλεία», καλύπτοντας καίριες και σημαντικές αδυναμίες του Καλλικράτη, οι οποίες δεν μας επέτρεπαν να μεριμνούμε όπως θα θέλαμε για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους συνδημότες μας και την κάθε γειτονιά της πόλης. Ειδικά δε σε ορισμένα θέματα καθημερινότητας, που δεν απαιτείται οικονομική δαπάνη, η επίλυση προβλημάτων θα μπορεί να γίνεται απευθείας από τα ίδια τα τοπικά συμβούλια. Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε μία αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία, προς όφελος όλων των δημοτών και της κάθε συνοικίας της πόλης αντίστοιχα», δήλωσε περιχαρής για την «επίσημη» λειτουργία όλων των συνοικιακών συμβουλίων πλέον ο κ. Πίτσιος.

Τα προεδρία των 11 συνοικιακών συμβουλίων:

 1. «Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα»

Κουζινόγλου Αλέκος 6946 004766, e - mail: alek.kouz@gmail.com

Παναγιώτου Δημήτρης 6944 773583, e - mail: dpanagiotou8@gmail.com

ΠατρικοπούλουΜαριάνθη 6948806955, e - mail: marianthi1975@hotmail.com

 1. «Αλυσίδα, Λαζαρέτο, Λαγκάδα, Καμάρες»

Βλάχου Άννα, 6940 924652, e - mail: georgiosvlachos1963@hotmail.com

Γογγολίδη Ελένη, 6942 695413, e - mail: elenigoggolidou@gmail.com

Μανδαμαδιώτου Μάχη, 6932 258400, e - mail: ikitinis@gmail.com

 1. «Βαρειά & Ακρωτήρι»

Βέτσικας Γρηγόρης, 6945 320043, e - mail: grvetsikas@gmail.com

Κεχαγιάς Παντελής, 6974 642321, e - mail: pkechagias2@yahoo.gr

Λαδάκης Εμμανουήλ, 6972 314642, e - mail: mladakis@otenet.gr

 1. «Βουναράκι, Πυργέλια, Υφαντήριο, Άνω Γήπεδο»

Αδαλής Χάρης, 6946 415145, e - mail: x-adalis@otenet.gr

Γαβριήλ Κυριακή, 6934 300485, e - mail: k.gabriil@oaed.gr

Χαβραλής Λευτέρης, 6949 738677, e - mail: chavralis@hotmail.com

 1. «Καλλιθέα & Μαύρα Σίδερα»

Κοκιούσης Σπύρος, 6983 513797, e - mail: takoteo@yahoo.gr

Σπυρέλλης Παναγιώτης, 6983 509909, e - mail: pan.spyrellis@gmail.com

Χατζημανώλης Βαγγέλης, 22510 46844, e - mail: hatzimanolis.evag@gmail.com

 1. «Κέντρο Πόλης & Αγορά»

Βαγιού Ερατώ, 6979 228852 e - mail: eua.erato@hotmail.gr

Βλάχος Ιωάννης, 6945 159402, e - mail: jv5159402@gmail.com

Παπαχρυσού Παναγιώτα, 6986 046998, e - mail: papachrysoup@gmail.com

 1. «Κούλμπαρα & Κιόσκι»

Καρέτα Τούλα, 6978 815920, e - mail: karetae@hotmail.gr

Λαγκαδάς Μιχάλης, 6944 794165, e - mail: michalis58@outlook.com

Χαραλαμπίδης Ευστράτιος, 6977 330035, e - mail: efstchar@yahoo.com

 1. «Νεάπολη & Πληγώνι»

Αβαγιανός Δημήτρης, 6932237027, e - mail: dimitriosavagianos@gmail.com

Καραβιάρη Χαρίκλεια, 22510 63237 & 6941 588179

Μανιάτογλου Αρετή, 6974 712375, e - mail: exlesvos@otenet.gr

 1. «Συνοικισμός, Επάνω Σκάλα, Άγιος Ευδόκιμος»

Παπαδοπούλου Δέσποινα, 6981 455057, e - mail: papadopouloubetty@gmail.com

Σκουντιανέλλης Στρατής, 6932 036696, e - mail: stratis_sk@hotmail.com

Σφαγμένος Βασίλης, 6978 647108, e - mail: vsfagmenos@gmail.com

 1. «Χάλικες (Κάτω, Μεσαίος, Άνω)»

Κουζούμης Χρήστος, 6948 572904, e - mail: kouzoumisx@gmail.com

Νείρος Αντώνης, 6944 947530, e - mail: aneiros@aegean.gr

Πουλέλλης Χρήστος, 6932 213029, e - mail: poulop1961@gmail.com

 1. «Χρυσομαλλούσα & Μακρύς Γιαλός»

Αβαγιανού - Διακορώνα Αθανασία, 6945 898797, e - mail: nasdiac09@yahoo.gr

Γεωργούλης Δημήτρης, 6980 283072, e - mail: georgoulisjim@live.com

Πρωτοψάλτης Βασίλειος, 6942 407744, e - mail: vasileios.pro@gmail.com

Κατηγορία Πολιτική
- 10|04|2018 12:16

Το πρώτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ έχει προγραμματιστεί για τις 18 και 19 Απριλίου στην Αθήνα, η προετοιμασία του οποίου απασχόλησε τη συνάντηση των δυο Προέδρων, Γιώργου Πατούλη και Κώστα Αγοραστού.

Το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί θα έχει ως κεντρικό θέμα τη «Μεταρρύθμιση στη Λειτουργία του Κράτους - Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Κατά τη συνάντηση συμφώνησαν το κοινό πλαίσιο των θεμάτων τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση και επεξεργασία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Οι πρόεδροι των δύο Ενώσεων απέστειλαν πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων καλώντας τους να συμμετάσχουν στις εργασίες παρουσιάζοντας τις προτάσεις και τις θέσεις τους για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση ενωμένη και με σχέδιο διεκδικεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την κυβέρνηση και τις ηγεσίες των κομμάτων να διατυπώσουν τις θέσεις τους για μια ουσιαστική Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση».

Κατηγορία Πολιτική
- 10|04|2018 12:11

«Πότε θα μας παρουσιάσετε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Κράτους; Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση; Πότε θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή;». Αυτά είναι τα τρία ερωτήματα που θέτει η ΚΕΔΕ, στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και ζητά «καθαρές» και άμεσες απαντήσεις.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ, σημειώνει:

«Είναι προφανές ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. να επιβαρύνει το κλίμα, ενόψει της πολυ-αναμενόμενης παρουσίασης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών του Σχεδίου Νόμου για τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προτεραιότητά μας, η Μεταρρύθμιση

Αυτό που επιδιώκουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. είναι να υπάρξει ένας γόνιμος, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης και των αιρετών εκπροσώπων του θεσμού μας , ώστε να γίνει πράξη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό αποτελεί για μας το κυρίαρχο ζήτημα κι αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προχωρήσει ενόψει της κατάθεσης του ν/σ, στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, καθώς και στη διοργάνωση για πρώτη φορά κοινού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. με την ΕΝ.Π.Ε., με στόχο την προώθηση του μοντέλου της αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης.

Ο διάλογος ξεκινά με την κατάθεση του ν/σ

«Για να υπάρξει όμως διάλογος, είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές και κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Η Κ.Ε.Δ.Ε. τις έχει ήδη παρουσιάσει από τον Οκτώβριο του 2016.

Ο ουσιαστικός διάλογος και η διαβούλευση ξεκινά από τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών θα μας παρουσιάσει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που αφορά στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν αποτελεί διάλογο η πρακτική των συνεντεύξεων, των επιλεγμένων διαρροών και των ομιλιών χωρίς αντίλογο σε συνέδρια και συσκέψεις.

Ο ίδιος άλλωστε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, είναι αυτός που υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα μας δώσει έγκαιρα το σχέδιο νόμου πριν το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει πάνω στο περιεχόμενο του επαρκής χρόνος για δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί το ν/σ στη Βουλή για ψήφιση. Περιμένουμε λοιπόν καλόπιστα και με διάθεση συνεργασίας με τον κ. Υπουργό, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του.» Δεδομένου ότι το Πάσχα σε λίγο θα είναι παρελθόν και ακόμη το σχέδιο νόμου δεν έχει δοθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, δικαιολογημένες οι ενστάσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι!

«Καθαρές» απαντήσεις σε 3 ερωτήματα

Στη βάση των παραπάνω η ΚΕΔΕ ζητά με δημόσια δήλωσή της να απαντήσει ξεκάθαρα ο υπουργός στα τρία παρακάτω ερωτήματα:

Πρώτον, πότε θα δώσει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, πόσο χρόνο θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση.

Τρίτον, πότε το ν/σ θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Επιπρόσθετα η ΚΕΔΕ σπεύδει να θυμίσει παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη ότι έχει ήδη προηγηθεί «οργανωμένη, θεσμική συζήτηση στο υπουργείο από το καλοκαίρι του 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2017, η οποία κατέληξε σε πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύμορφης συζήτησης», αλλά και ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του πως το συγκεκριμένο πόρισμα δεν δεσμεύει πολιτικά τον ίδιο και δεν απηχεί τις απόψεις του, αλλά αποτυπώνονται σε αυτό οι απόψεις των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου. «Τελικά τι ισχύει; αναρωτιέται η ΚΕΔΕ, συμφωνεί ή όχι με το πόρισμα; Κι αν συμφωνούσε εξαρχής, γιατί έπρεπε να χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος από το Φεβρουάριο του 2017, προκειμένου να αποκτήσει το πόρισμα αυτό τη μορφή του νομοσχεδίου που αναμένουμε;»

Αποτελεί σοβαρή υπόθεση

«Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνει τέλος η ΚΕΔΕ στην παρέμβαση της, είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα, που απαιτεί σοβαρή και υπεύθυνη μελέτη, ουσιαστικό διάλογο κι επαρκή χρόνο διαβούλευσης. Θα επιμείνουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμιση, κι όχι ένα νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με διαδικασίες express, για να προχωρήσουμε απλά κι μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Υπουργό να μας παρουσιάσει άμεσα το ν/σ καθώς και να παραστεί στις εργασίες του κοινού συνεδρίου μας με την ΕΝ.Π.Ε., προκειμένου να μας παρουσιάσει τις απόψεις του με τον πιο επίσημο τρόπο».

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 10|04|2018 12:06

Με ξαφνική και κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά μέσα σε λίγες ώρες απάντησε ο Ερντογάν στις ενστάσεις κρατών-μελών προς την Κομισιόν, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Τρίτη. «Ο,τι συνέβη με τις αφίξεις μεταναστών σε όλη τη διάρκεια της νύχτας αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχει τις ροές προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα όπλο που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες μάλιστα», τόνιζαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως προσέθεταν, είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων είχε προορισμό την Χίο όπου υπήρχαν «θέσεις». Το τελευταίο τρίμηνο στο συγκεκριμένο νησί οι αφίξεις ήταν σχεδόν μηδενικές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν πολλές μεταφορές στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί το hotspot στη  Χίο, της ΒΙΑΛ, όπου έως χθες παρέμεναν 1.250 άνθρωποι, ενώ στη δομή χωρούν 1.010 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το αδιαχώρητο στη Μόρια

Αντίθετα, στη Λέσβο, όπου κυρίως καταλήγουν οι μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών -169 άτομα τη Μ. Τρίτη-, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, καθώς 6.000 άτομα μένουν στη Μόρια που χωράει με δυσκολία 3.000.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών ήταν αναμενόμενη από τις ελληνικές αρχές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ο αριθμός των ατόμων που επρόκειτο να περάσουν το Αιγαίο ήταν μεγαλύτερος από τους συνολικά 244 που πραγματοποίησαν το ταξίδι επιβαίνοντας σε επτά λέμβους, ωστόσο και οι τουρκικές αρχές λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Η «απόβαση» των μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την αντίδραση έξι κρατών-μελών και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel απαιτούν η καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας (που ισχύει από τις 20 Μαρτίου 2016), να εκταμιευθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι αναλογικά από τα κράτη-μέλη, πρόταση ωστόσο που απορρίπτει ο πρόεδρος Γιούνκερ. Τα κράτη-μέλη κάνουν λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Κινητικότητα

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ένα γεγονός που, παρά τον γραφειοκρατικό του χαρακτήρα, αναδεικνύει την κινητικότητα -αν μη τι άλλο- που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών αρχών.

Έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αφορά την έγκριση ποσού για διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά και το αντίστροφο για τις συνομιλίες που θα έχει «ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με Τούρκο αξιωματούχο εντός της τρέχουσας εβδομάδας».

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top