FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
- 09|03|2018 20:09

Κροτοφοβία και σκυλιά που… τρελαίνονται

Κροτοφοβία είναι ο φόβος που καταλαμβάνει έναν σκύλο στο άκουσμα ισχυρού ήχου (κρότος). Ένας σκύλος που αντιδρά με σημεία φόβου μετά την τουφεκιά, κρίνεται ακατάλληλος για κυνήγι. Από την άλλη πάλι, χρόνια τώρα υπάρχει ένας μύθος πως τα σκυλιά ράτσας ντόπερμαν διαθέτουν εκ φύσεως μικρό κρανίο και καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσεται το μυαλό τους, σταδιακά τρελαίνονται! Πώς «κολλάει» ο συνειρμός με τα ελληνοτουρκικά; Ε, να θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τον Ερντογάν ως το κυρίαρχο ντόπερμαν, που με τα χρόνια και μεθυσμένο από την δύναμή του, αρχίζει και τα χάνει, ενώ ως κροτοφοβικοί θα μπορούσαν να εκληφθούν οι λογής - λογής πολεμοχαρείς συμπατριώτες μας, που από την σιγουριά του καναπέ τους, εκφράζονται αλόγιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φθάνοντας μέχρι το σημείο να καλούν σε μποϋκοτάζ κλπ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες των λόγων τους. Η ένταση που διέρχονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι γεγονός. Είχαμε χρόνια να βιώσουμε ανάλογες καταστάσεις καθόσον η διακυβέρνηση Ερντογάν έδειχνε πιο συνεννοήσιμη, πιο διαλλακτική από των προκατόχων του. Κατά τα άλλα, η θεωρία του «κακού γείτονα» ίσχυε και ισχύει! Τώρα όμως με την πίεση που δέχεται από πολλές πλευρές η Τουρκία, καταφεύγει κι αυτή στην πεπατημένη, με λεονταρισμούς δηλαδή προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Κανείς δεν αναφέρεται, με την στρατηγική έννοια, σε εμπλοκή, αλλά και κανείς δεν μπορεί μέσα στην νευρικότητα της ατμόσφαιρας, να αποκλείσει και το ατύχημα. Ήσσονος σημασίας συνοριακά περιστατικά, όπως αυτό με την ελληνική περίπολο στον Έβρο, πάντα γίνονταν και διευθετούνταν με τοπική συνεννόηση. Άμα δείξουν όλοι κατανόηση και υπομονή θα επέλθει ηρεμία, ακόμη κι αν η υπόθεση εξελιχτεί σε «παζάρι» και όχι σε απόδοση δικαιοσύνης. Άλλωστε για ποια δικαιοσύνη μπορεί να μιλήσει κανείς στην Τουρκία σήμερα, τη στιγμή που χθες ακόμη ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, δήλωνε ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, επικαλούμενος μάλιστα πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν στο Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας. Ειρήνη και συνεργασία χρειαζόμαστε τόσο η Τουρκία με τον γονατισμένο τουρισμό της, όσο κι εμείς που βιώνουμε τα μνημόνια και την οικονομική δυσπραγία. Έρχεται καλοκαίρι, οι πολίτες και στις δύο ακτές του Αιγαίου προσδοκούν να δουλέψουν και να βιοποριστούν από τον τουρισμό, αλλά ο τουρισμός είναι «αέρας», επηρεάζεται από το παραμικρό, πόσο μάλλον από επαπειλούμενους κινδύνους ασφαλείας και πολεμικών ιαχών.

Αναστηλώνεται το Μοναστήρι Βαζελώνος στην Τραπεζούντα

Η πρώτη μονή που ιδρύθηκε (270 μ.Χ.) στον Πόντο είναι του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, η οποία θεωρείται μάλιστα ως ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά μοναστήρια, προϋπήρξε δε του ονομαστού Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά. Βρίσκεται 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας στην δασώδη ορεινή περιοχή της Ματσούκας ( Macka). Στο διάβα της ιστορίας υπέστη ποικίλες καταστροφές και άλλες τόσες επισκευές. Η τελευταία ανακατασκευή της Μονής έγινε από τον ηγούμενο Λαυρέντιο, το 1719, με στήριξη από τον Τσάρο Μεγάλο Πέτρο, οποίος, όπως και ο Τσάρος Αλέξανδρος είχαν θεσμοθετήσει την ετησία επιχορήγηση της Μονής. Μάλιστα κάποια από τα ιερά κειμήλια της Μονής που διασώθηκαν μετά το 1922, βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα οι αρχές διαπιστώνοντας ίσως το έλλειμμα στα τουριστικά έσοδα από το μακροχρόνιο κλείσιμο, για να γίνουν επισκευές στο Μοναστήρι του Σουμελά, εκτός που επισπεύδουν το άνοιγμα του στους επισκέπτες, άρχισαν να ενδιαφέρονται και για άλλα χριστιανικά μνημεία της περιοχής, η μακροχρόνια εγκατάλειψη των οποίων τα μετέτρεψε σε ερειπιώνες, λόγω βανδαλισμών αλλά και καταστροφών από κυνηγούς θησαυρών. Τελευταία το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού ενέταξε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το έργο αποκατάστασης της Μονής, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2020. Στο μεταξύ γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθόσον ως οίκημα το μοναστήρι υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως περιοχή όμως στο Υπουργείο Δασών, εξακολουθούν να αφήνουν απροστάτευτο από την φθορά της φύσης και των ανθρώπων, το χριστιανικό αυτό μνημείο του Πόντου.

Ανασκαφές στο νησί «των Αμαζόνων» της Κερασούντας

Η αρχαιολογική έρευνα στο νησάκι απέναντι από την Κερασούντα, το μοναδικό τουρκικό κατοικήσιμο νησί στη Μαύρη Θάλασσα, ξεκίνησε το 2011, ενώ σποραδικά έγιναν κάποιες άλλες εργασίες το ΄12 και το ΄15 και ήδη ήλθαν το φως ευρήματα κυρίως από την βυζαντινή περίοδο (ερείπια τειχών, θεμέλια ναών και παρεκκλησίων, τάφοι κλπ.). Φέτος οι ανασκαφές που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, θα γίνουν εκτεταμένα, καθόσον μόνο στο 10% της επιφάνειας έχουν γίνει έρευνες. Ο επικεφαλής των ανασκαφών αρχαιολόγος Güleç δήλωσε ότι από τα μέχρι τώρα ευρήματα τα παλαιότερα ανάγονται στον 4ο αιώνα π.Χ.. Όμως στόχος των αρχαιολόγων είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν, να συνδέουν το νησί με τα όσα η μυθολογία αναφέρει, ότι δηλαδή οι Αμαζόνες εγκαταλείποντας την Τροία βρήκαν καταφύγιο στο νησί αυτό του Πόντου, το οποίο συνδέεται επίσης με τον μύθο της αναζήτησης από τον Ηρακλή, του «Χρυσόμαλλου δέρατος»!!! Προσδοκίες …για να ελκύσουν τουρίστες και χρήμα!

  

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Έχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθιές, βαθύτατες ρίζες εδώ και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει».

Με τα παραπάνω λόγια, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχτηκε τον όμιλο προσκυνητών από το Δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, υπό το δήμαρχο Μανώλη Καρρά, που επισκέφθηκε την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, την Τρίτη (5 Μαρτίου), στο διάλειμμα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν γίνουν σε αυτά τα μέρη, «εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες».

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Γιορτάστηκε σε όλη την Τουρκία η Ημέρα της Γυναίκας με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο Ερντογάν, που κάλεσε την διεθνή κοινότητα να είναι «ειλικρινής» στο θέμα της γυναίκας και διακήρυξε ότι ενέργειες βίας κατά γυναικών και παιδιών είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! Λίγες μέρες πριν, η Αστυνομία της Άγκυρας διέλυσε βίαια και με χρήση δακρυγόνων, διαδήλωση γυναικών που διαμαρτύρονταν για την βία σε βάρος τους και συνέλαβε 15 από αυτές! Βίαια διαλύθηκε και διαδήλωση γυναικών στο Μπακίρκιόϊ της Πόλης υπέρ της ειρήνης και κατά της εισβολής στο Αφρίν. Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης διοργάνωσε γιορτές (συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κ.ά.) σε όλη την επικράτειά του, ωστόσο οι περισσότερες εκδηλώσεις και εκθέσεις έγιναν στο Περίπτερο 3 της Διεθνούς Έκθεσης (Φουάρ), όπου παρουσιάστηκαν χειροτεχνίες, εργόχειρα κ.ά., από γυναίκες της Σμύρνης. Συγκέντρωση - διαδήλωση έγινε χθες το απόγεμα και στο γειτονικό μας Αϊβαλί, όπου οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην παραλία μπροστά από το άγαλμα του Κεμάλ. Σήμερα δε το βράδυ σε κέντρο του Μοσχονησιού, οι γυναίκες του Αϊβαλιού θα διασκεδάσουν με τις μουσικές και τα τραγούδια του συγκροτήματος «Καφέ Αμάν» από την Πόλη σε μια μοναδική συναυλία με τραγουδιστές τον Στέλιο Μπεμπέρη (Stelyo Berber) και την σύζυγο του Πελίν.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|03|2018 20:02

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας αναφέρονται σήμερα στον σημαντικό αυτόν αυτοδημιούργητο συντοπίτη μας, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1916. Μετά από σπουδές στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης, εργάσθηκε σαν δάσκαλος στην Κομοτηνή. Επέστρεψε στην Μυτιλήνη και εργάσθηκε σαν μουσικός (δεξιοτέχνης στο βιολί) και μετά ως καφεκόπτης.

Στη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, εντάχθηκε μαζί με τα αδέρφια του Σιδερή και Στρατή στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Το Μάη του 1949 διηύθυνε την πρώτη Συναυλία της Χορωδίας Μυτιλήνης, που είχε επανιδρυθεί πάνω στα χνάρια της παλιάς Χορωδίας Μυτιλήνης (1931-1939). Το Νοέμβρη του 1950 παίχτηκε η πρώτη λαογραφική επιθεώρηση με τίτλο «Η Μυτιλήν» σε μουσική δική του. Από κει και πέρα άρχισε μια δημιουργική εποχή με συναυλίες και λαογραφικές επιθεωρήσεις με δική του μουσική. Έχει γράψει πολλά τραγούδια ελαφρά, λαϊκά και χορωδιακά. Μετά την αποχώρηση του από την Χορωδία Μυτιλήνης, δημιούργησε το 1983 και διηύθυνε μέχρι τον θάνατό του, τη Μικτή Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μυτιλήνης, που τώρα φέρει το όνομα του.

Κορυφαία στιγμή της πολιτιστικής του δημιουργίας η μελοποίηση της «Ειρήνης» του Γιάννη Ρίτσου, έργο που παρουσίασε στις 6 Απριλίου 1985 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με την Χορωδία του Δήμου. Ο προσκαλεσμένος ποιητής κατασυγκινημένος, εκδήλωσε την έκπληξη και τον θαυμασμό του για τον συνθέτη - μαέστρο και τους χορωδούς, ζήτησε δε να του δώσουν την συναυλία ηχογραφημένη. Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον Νίκο Μυρογιάννη δίνοντας το όνομα του στην μικρή πλατεία κοντά στο σπίτι του στην Χρυσομαλλούσα. Όλα τα χρόνια, εργάσθηκε ανιδιοτελώς μόνο από μεράκι και αγάπη για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο.

Η ακούραστη καλλιτεχνική του δημιουργία, συχνά σε δύσκολες συνθήκες, με ήθος και ανθρωπιά, κοντά στους καημούς και τις χαρές του λαού μας, στόχευε πάντα στην καλλιέργεια και στην ανάταση της λαϊκής ψυχής.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|03|2018 19:58

Η προγραμματισμένη και πολυδιαφημισμένη συναυλία Πορτοκάλογλου με το Μουσικό Σχολείο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα και ακυρώθηκε, όπως αποκάλυψε πρώτα το «Ε», φαίνεται ότι δεν έγινε και για έναν ακόμη λόγο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλη Καπιωτά, ουδέποτε ρωτήθηκε η Διεύθυνση (σ.σ. από το Μουσικό Σχολείο) για την πραγματοποίηση ή μη της εν λόγω συναυλίας.

Η συναυλία που είχε ανακοινωθεί για σήμερα, είχε διαφημιστεί και προβληθεί από τον μεγάλο χορηγό των συναυλιών αυτών, τη «Lidl» και είχε φτάσει στα περισσότερα σπίτια της Μυτιλήνης μέσω του διαφημιστικού φυλλαδίου που διανέμει κάθε εβδομάδα με τις προσφορές της, ακυρώθηκε με ευθύνη του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Κι όλα τα παραπάνω, ενώ η παραγωγή της συναυλίας είχε επικοινωνήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης με το Μουσικό Σχολείο. Ακόμα και ο ίδιος ο Νίκος Πορτοκάλογλου επικοινώνησε επανειλημμένως με το σχολείο χωρίς να λυθεί το όποιο τυπικό πρόβλημα.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του σχολείου αποφάσισε να απευθυνθεί στο Υπουργείο Παιδείας για να πάρει άδεια σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Μουσικά Σχολεία ανά τη χώρα. Η άδεια δεν δόθηκε και η συναυλία ακυρώθηκε. Αυτή την πανηγυρική σύμπραξη τριών γενιών επί σκηνής, την προβολή του σχολείου και των ταλέντων του, το Μουσικό Σχολείο τα αρνήθηκε, σε εξαίρεση με όλα τα άλλα, για λόγους… γραφειοκρατικούς. Και εν τέλει, χωρίς να τηρηθεί η «γραφειοκρατία», αφού δεν ρωτήθηκαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι! Έτσι ακυρώθηκε μια ξεχωριστή σύμπραξη με έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη, που μόνο όφελος θα είχε το σχολείο!

 

Αγνοήθηκαν οι πλέον αρμόδιοι!

Ο κ. Καπιωτάς σημειώνει: «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι ουδέποτε είχαμε ενημερωθεί είτε εγγράφως είτε προφορικά για οποιοδήποτε αίτημα ή την πρόθεση του Νίκου Πορτοκάλογλου να διοργανώσει συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης».

Και επισημαίνει ότι εάν μετά την αποστολή του αιτήματος από τον καλλιτέχνη το εν λόγω σχολείο είχε συνεργαστεί με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Λέσβου και τη σχολική σύμβουλο Μουσικής, Ευανθία Αναγνωσταρά, η οποία έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου, το θέμα θα είχε διευθετηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις προς όφελος του σχολείου και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, από τη στιγμή που η Υπηρεσία αλλά και η σχολική σύμβουλος που έχει την παιδαγωγική ευθύνη είναι φορείς που είναι οι πλέον αρμόδιοι για τη διεκπεραίωση τέτοιων ζητημάτων.

Παρόλ’ αυτά επισημαίνει ότι για τέτοια ή σχετικά θέματα (είσοδος τρίτων σε σχολεία, υλοποίηση εκδηλώσεων, κτλ.) «έχουν ενημερωθεί οι δ/ντές των Σχολικών Μονάδων αρμοδιότητάς μας», εγγράφως αλλά και προφορικά επανειλημμένως στις συναντήσεις τους με το δ/ντή της Δ/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, κ. Καπιωτά, στα γραφεία της Υπηρεσίας.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|03|2018 19:51

Δημήτρης Φύσσας

Τραγούδια της φυλακής

Εκδόσεις Gutenberg

Αθήνα 2017, σελ. 316

Ένα βιβλίο με 400 περίπου ελληνικά τραγούδια σχετικά με τη φυλακή, το κάτεργο και την εξορία, καθώς και λίγα ποιήματα, που δεν έχουν μελοποιηθεί ακόμα ή δεν έχουν δισκογραφηθεί, με το ίδιο θέμα. Τραγούδια, ρεμπέτικα, λαϊκά, δημοτικά μπαλάντες, αλλά και ροκ και χιπ χοπ, που έντυσαν με μουσική, σημαντικοί συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Μούτσης, ο Σπανός, ο Πλέσσας, ο Καλδάρας, ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου, ο Δερβενιώτης αλλά και νεότεροι, όπως ο Νικολόπουλος, ο Πορτοκάλογλου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Το παλιότερο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και το έγραψε ο Βυζαντινός Μιχαήλ Γλυκύς.

Τα τραγούδια είχε συλλέξει αρχικά η Λαοκρατία Σερβίδου, και στη συνέχεια ο Δρ. Ροβήρος Μαράνος Καραντουμιτράκε, λογοτεχνικοί ήρωες του συγγραφέα. Ο Δημήτρης Φύσσας ολοκλήρωσε τη συλλογή, τα σταχυολόγησε, συμπλήρωσε τα σχόλια και έγραψε το επίμετρο. Στο τέλος θα βρείτε πληροφορίες με στοιχεία για το συνθέτη, το στιχουργό, και τον πρώτο ερμηνευτή, γενική βιβλιογραφία και ιντερνετική βιβλιογραφία.

Ένας σχεδόν πλήρης οδηγός των τραγουδιών που αναφέρονται στη φυλακή κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Γιατί υπάρχουν και τα δεσμά της ψυχής….

Η καθηγήτρια Άννα Λυδάκη σε παρουσίαση του βιβλίου ανάμεσα στα άλλα γράφει: «Ο Φύσσας ως συγγραφέας βρίσκει ένα ωραίο τρόπο να παρουσιάσει τη συλλογή του συνδέοντάς την με μυθοπλασία: Μας αφηγείται πως τα τραγούδια βρέθηκαν σε ένα ντοσιέ της Λαοκρατίας Σερβίδου, της αντικαθεστωτικής και αντικομμουνίστριας ηρωίδας προηγούμενου έργου. Οι περιπέτειες της καταγραφής των τραγουδιών και της πορείας τους μέχρι να φθάσουν στα χέρια του συγγραφέα, αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα σχόλια στις σελίδες 203-291 και πραγματικά εντυπωσιάζει το πάθος του ερευνητή να μην αφήσει τίποτα ασχολίαστο, βοηθώντας τον αναγνώστη να κατανοήσει την ιστορία των τραγουδιών και μέσα από τους στίχους τους να δει έναν ολόκληρο κόσμο, εκείνο των κρατουμένων.

Για τη φυλακή γενικά έχουν γίνει πολλές σημαντικές εργασίες από ερευνητές. Όμως, στη συλλογή του Δημήτρη Φύσσα “ακούγεται” η δική τους φωνή μέσα από τα αδέσποτα μουρμουρίσματα ή η φωνή δημιουργών που μπόρεσαν να εκφέρουν λόγο για τους φυλακισμένους με μια σπάνια εν-συναίσθηση. Και ένας ολόκληρος κόσμος αναδύεται μέσα από τους στίχους που μας καλούν να στοχαστούμε πάνω σ’ μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων».

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 09|03|2018 19:47

 Η περίεργη και σοβαρή υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές Φεβρουαρίου, συνεχίζεται να ερευνάται από τις ελληνικές αρχές, που εξετάζουν τη δράση μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Λέσβο, αλλά και γενικότερα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 του περασμένου Φλεβάρη, όταν άνδρες του Λιμενικού Σώματος εντόπισαν στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης, ένα αυτοκίνητο τύπου βαν, στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί, ένας άνδρας και μία γυναίκα νεαρής ηλικίας. Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το νοικιασμένο αυτοκίνητο ανήκε σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο έφερε διπλές πινακίδες. Ειδικότερα, κάτω από τις κανονικές πινακίδες του αυτοκινήτου, χακί χρώματος, εντοπίστηκαν πινακίδες που ανήκαν σε όχημα του Ελληνικού Στρατού. Επιπλέον, κατά την έρευνα, βρέθηκε ότι το βαν των αλλοδαπών διέθετε μηχανήματα ασύρματης επικοινωνίας. Ακολούθησε σύλληψη και οι αλλοδαποί στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Η υπόθεση συζητήθηκε και στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που κατατέθηκε. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στις 4 Μαρτίου, «από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου ενεργείται, κατόπιν παραγγελίας της οικείας Εισαγγελικής Αρχής, προκαταρκτική εξέταση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επισημαίνεται δε ότι, λόγω της αρχής της μυστικότητας που διέπει το συγκεκριμένο στάδιο της ποινικής διαδικασίας, δεν είναι επιτρεπτή η, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, γνωστοποίηση, κατά τη διάρκεια και μη αυτού, των όποιων συλλεχθέντων στοιχείων».

Κατηγορία Πολιτική
- 09|03|2018 18:29

H Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, αλλά μέσω του βουλευτή Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου εξηγεί γιατί καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για «επιπολαιότητες και παραλείψεις».

«Στο Σ/Ν δεν προβλέπονται ασφαλιστικές δικλίδες και το νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε να μη γίνεται ανεξέλεγκτη παραγωγή, διακίνηση, καλλιέργεια και φύλαξη της κάνναβης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα που άπτονται της δημόσιας τάξης, όπως είναι η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών και να παραπέμπει όλα τα ζητήματα εφαρμογής σε κυβερνητικές αποφάσεις, και συγκεκριμένα σε ΚΥΑ. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας ζητά εν λευκώ εξουσιοδότηση, πρώτον, γιατί δεν είναι ορθό να νομοθετούμε με Υπουργικές Αποφάσεις και δεύτερον γιατί είναι αντισυνταγματική η εισαγωγή, στο δίκαιό μας, διατάξεων ουσιαστικού δικαίου με Υπουργικές Αποφάσεις».

Ένα δεύτερο ζήτημα, το οποίο και έθιξε ο βουλευτής στην ομιλία του, είναι το γεγονός ότι στα κωλύματα της παραγράφου 5 του άρθρου 1 δεν εξαιρούνται τα πλημμελήματα που έχουν σχέση με την παράβαση του νόμου περί των ναρκωτικών (την κατοχή και την προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών), ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την παράλειψη αυτή.

Κατηγορία E-TV
- 09|03|2018 18:21

Ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος, γιος του αεικίνητου Κώστα, λίγο πριν πεθάνει από βαριά αρρώστια άφησε ένα σημείωμα στον πατέρα του. Επιθυμία του ήταν να ιδρυθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά ένα χαμόγελο! Έτσι ιδρύθηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού» που μετά την 22ετή προσφορά του σε όλη την Ελλάδα κατόρθωσε να φέρει σε πέρας άλλον ένα στόχο ετών. Να φτιάξει μία στέγη αξιοπρεπή για τα παιδιά στη Λέσβο που την έχουν ανάγκη. Και τα κατάφερε με πολύτιμους συμμάχους του τους ομογενείς του Καναδά και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Επόμενο στοίχημα να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει το «σπίτι της Θείας Νέλλης» στο Καγιάνι και να λειτουργεί απρόσκοπτα φιλοξενώντας 25 παιδιά.

 

Συγκινητική ήταν χτες στο Επιμελητήριο η εκδήλωση για το νέο σπίτι του «Χαμόγελου» που φέρει το όνομα της Νέλλης Μπίνου, η οποία άφησε στον οργανισμό, τόσο το εν λόγω οίκημα, όσο και το σπίτι της στο Κολωνάκι. Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν η αντιπεριφερειάρχης Πόπη Πρωτογεράκη Γόμου, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη και Μιχάλης Καπιωτάς, εκπρόσωποι της εκκλησίας, και του λιμενικού. Βρίσκονταν όμως και ο ανιψιός της Νέλλης Μπίνου, Μανόλης Μπίνος, αλλά και ένα «παιδί» που φιλοξενούνταν στο «σπίτι» της Κέρκυρας, η Μαριλένα, μόνο που πια έχει γίνει μητέρα. Μεγάλωσε και ήρθε να σπουδάσει στη Μυτιλήνη, πήρε το πτυχίο της και έκανε οικογένεια. «Αυτό έρχεται να αποδείξει ότι εμείς σαν συνένωση δυνάμεων μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σήμερα η Μαριλένα είναι μια καλή μητέρα, μια καλή σύζυγος με αρχές που πήρε από το χαμόγελο του παιδιού» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Από αριστερά, ο ανιψιός της Νέλλης Μπίνου, Nίκος Μπίνος, ο Κων/νος Γιαννόπουλος και ο εκπρόσωπος της καναδικής πρωτοβουλίας, Ιωάννης Γεωργούδης.

Στη Λέσβο
Το «Χαμόγελο στη Λέσβο ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές με τη Νομαρχία να συγκεντρώνει πολλές δυνάμεις. «Δυστυχώς όμως κάποιοι με το “υπερχείλισμα” της φιλανθρωπίας -με την κακή έννοια- μάς δυσκόλεψε. Πάντως ήταν η πρώτη Νομαρχία στην Ελλάδα που έφτιαξε δίκτυο συνένωσης δυνάμεων. Έχουμε ανοίξει ανοιχτή γραμμή, στέγη για τα παιδιά στην Αθήνα, έχουμε καλύψει ιατρικές ανάγκες» είπε ο κ. Γιαννόπουλος.
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Για κάποιους το προσφυγικό ήταν μόδα. Ειδικά τα παιδιά. Το Λιμενικό, όμως που δεν φάνηκε, ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά. Έτσι, το Χαμόγελο ενέταξε στη Λέσβο την κινητή μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά στο ΕΚΑΒ. Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι αν δεν υπήρχε το Νοσοκομείο δεν θα μπορούσαμε κι εμείς να προσφέρουμε.»
Το Χαμόγελο συνεργάζεται με τοπικούς φορείς, χωρίς να τους υποκαθιστά. Με τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Αστυνομία, την Τροχαία.

Καναδοί και ΔΟΜ
Μιλώντας για τις προσπάθειες αποκατάστασης του σπιτιού, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε: «Οι πρώτοι που μας βοήθησαν ήταν οι ομογενείς του Καναδά. Έκαναν πολλές προσπάθειες, ενώ το Χαμόγελο ζήτησε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα σχετιζόμενο με το προσφυγικό. Και ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ενόσω προχωρούσαμε και βάλαμε δύο σπίτια, ένα στη Λέσβο και ένα στην Καβάλα που μας άφησε ένας ομογενής στην Αφρική, ξαφνικά μας λένε ότι η σύμβαση που υπογράψαμε δεν ισχύει, γιατί το προσφυγικό δεν είναι πλέον σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Κι ενώ είχαμε προσλάβει προσωπικό! Χάρη στον κ. Στυλιανίδη, Ευρωπαίο Επίτροπο, μας έδωσαν μια προθεσμία ενός μήνα να ολοκληρώσουμε ένα έργο, το πώς τα καταφέραμε, ένας θεός το ξέρει. Βεβαίως υπήρχαν και οι κακοθελητές που έστελναν την πολεοδομία, τη δασική υπηρεσία κλπ. Να σας εκμυστηρευτώ εδώ ότι η Νέλλη Μπίνου είχε ιδιαίτερη αγάπη στα δέντρα. Το δασαρχείο μας είπε ότι έπρεπε να κοπούν κάποια δέντρα. Τελικά το κόψαμε τόσο- όσο.»
Η καναδική πρωτοβουλία έδωσε την ασφάλεια να συνεχιστεί η πορεία του έργου.

Από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού, το οποίο είναι εξοπλισμένο και μπορεί να φιλοξενήσει 25 παιδιά.

Ο χώρος
«Ο χώρος είναι αξιοπρεπέστατος για τα παιδιά, αγοράστηκαν έπιπλα, φτιάξαμε το τζάκι, υπάρχουν δωμάτια για τα βρέφη, μπάνια, και πολλοί χώροι που αξιοποιήθηκαν για να χωρέσουν περισσότερα παιδιά» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος. Χάρη στην προσφορά ενός συντοπίτη μας το «Χαμόγελο» πήρε ένα οίκημα που ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε χάρη στη χορηγία τοπικών επιχειρήσεων και ενός διασώστη. Εκεί θα στελεχωθεί με κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, σε συνδυασμό με τις άλλες δράσεις του οργανισμού. Θα παρέχει υπηρεσίες σε κάθε παιδί στους τομείς βίας, υγείας, της εξαφάνισης και της φτώχειας. Είναι αρχή του Χαμόγελου να υπάρχει αλληλοκάλυψη και εποπτεία, γιατί το θέμα δεν είναι ένα σπίτι να γίνει ίδρυμα. Έτσι το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης να γίνει πραγματικότητα.

Το συγκινητικό σημείωμα του 10χρονου Αντρέα λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Από τον Καναδά
Διακόσες χιλιάδες καναδικά δολάρια συγκεντρώθηκαν από τον κάθε ομογενή Έλληνα εργαζόμενο και επιχειρηματία, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο Χαμόγελο του παιδιού. Ο Ιωάννης Γεωργούδης που εκπροσώπησε την καναδική πρωτοβουλία ερχόμενος στη Λέσβο, γεννήθηκε στον Καναδά, γόνος μεταναστών τόνισε: «Όταν με κάλεσε ο κ. Πεκ (σ.σ. πρώην πρέσβης στον Καναδά) να τον βοηθήσω για το σπίτι στη Λέσβο, το θεώρησα τιμή. Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι θα γνώριζα αυτόν τον υπέροχο κόσμο που λέγεται Χαμόγελο. Ένιωσα ταπεινός και υπερήφανος. Η ένδειξη ενός πολιτισμού είναι πώς φροντίζει τα παιδιά του. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομογένειας στον Καναδά συγκεντρώθηκαν τόσα πολλά χρήματα, τόσο γρήγορα»
Και κατέληξε συγκινώντας άπαντες: «Σαν δεύτερης γενιάς Καναδός από Έλληνες γονείς, θέλω να σας πω ότι δεν είναι υπηκοότητα, είναι τρόπος ζωής. Όταν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στον Καναδά, είδαμε τον Λιμενικό Κυριάκο Παπαδόπουλο να σώζει ζωές και οι 1000 ομογενείς φύγαμε με δακρυσμένα μάτια. Όλη η ομογένεια μου είπε να σου πω “ευχαριστώ”.»
Το «στοίχημα» πλέον είναι να λειτουργήσει το «Σπίτι της Νέλλης» και μάλιστα απρόσκοπτα. «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε», όπως είπε και ο μικρός Ανδρέας.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 09|03|2018 17:55

Δεκτό έκανε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης το αίτημα για περαιτέρω προανάκριση που αφορά την υπόθεση απόπειρας ζωοκλοπής από τρεις Αιθίοπες, στην υπόθεση με την καραμπίνα στη Μόρια, που έχουν προφυλακιστεί στη Χίο και έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν συνελήφθησαν τα σωστά άτομα. Η ένορκη κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα που κάλεσε το «100» μετά τους πυροβολισμούς του κτηνοτρόφου ήταν το ισχυρό χαρτί των δικηγόρων των μεταναστών, Βαγγέλη Γκιγκιλίνη, Δημήτρη Κουζινόγλου και όσων «έτρεξαν» την υπόθεση.

Τι έχει δηλώσει ο επιχειρηματίας που κάλεσε το «100» μετά τους πυροβολισμούς; «Το απόγευμα της Τετάρτης (σ.σ. 21 Φεβρουαρίου) και ενώ ετοιμαζόμουν να κλείσω, τρεις-τέσσερις άνθρωποι μπήκαν στο μαγαζί μου και άρχισαν να φωνάζουν "police, police" καθώς και κάτι άλλο που δεν καταλάβαινα αφού δεν γνωρίζω ξένες γλώσσες. Αμέσως κάλεσα το 100, λέγοντας σε μια γυναίκα αστυνομικό που απάντησε στην κλήση, ότι κάτι συμβαίνει. Λίγο μετά ήρθε και άλλος ένας, ενώ όλοι μαζί παρέμειναν εκεί μέχρι που ήρθε η αστυνομία που τους προσήγαγε, όπως και τον κτηνοτρόφο».

Είναι κόπτες χριστιανοί

Η δημοσιογραφική έρευνα του «Ε» έδειξε ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι για απόπειρα ζωοκλοπής ηλικίας 21, 22 και 24 ετών, είναι κόπτες χριστιανοί από την Ερυθραία. Ο Biniyum Tesefay υπέβαλε αίτημα ασύλου στις 8 Μαϊου 2017. Ο Αfework Bayhu υπέβαλε αίτημα ασύλου στις 7 Αυγούστου 2017. Ομοίως στις 7 Αυγούστου 2017 υπέβαλε αίτηση ασύλου και ο 23χρονος Binyam Hali. Και οι τρεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, είναι βαθιά θρησκευόμενοι - και στις 7 το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν, κινούνταν πεζοί από τον καταυλισμό επί του κεντρικού δρόμου, από την Παναγιούδα στη Λάρσο, προς το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης το οποίο τους έχει παραχωρηθεί από την τοπική ορθόδοξη εκκλησία για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Το ίδιο κάνουν κάθε μέρα για να προσευχηθούν, και τώρα, λόγω της Μεγάλης Σαρακοστής, αυτό το κάνουν πολλές φορές την ημέρα κατά το τυπικό του δόγματός τους. Λίγα μέτρα μετά τη στάνη του 55χρονου, διαπίστωσαν ότι πίσω τους σταμάτησε ένα αυτοκίνητο από το οποίο βγήκε ένας άγνωστός τους άνδρας. Άρχισαν να τρέχουν. Ο ένας προς το εκκλησάκι ενώ οι δυο από τους τρεις μπήκαν στην αυλή επιχείρησης χονδρικής πώλησης τροφίμων και άλλων ειδών λιανεμπορίου. Τότε άκουσαν και τους πυροβολισμούς. Φοβούμενοι ότι ο τρίτος σύντροφος τους είχε δεχθεί αυτούς τους πυροβολισμούς, άρχισαν να φωνάζουν και να καλούν τον επιχειρηματία να ζητήσει την επέμβαση της Αστυνομίας.

Οι τρεις προφυλακισθέντες είναι γνωστοί στους Μοριανούς και ολοένα και αυξάνονται οι πληροφορίες τους στο «Ε», ότι δεν πρόκειται για παραβατικά άτομα. Εφόσον η προανάκριση θα συνεχιστεί είναι στην κρίση του ανακριτή αν οι τρεις Αιθίοπες θα αφεθούν ελεύθεροι.

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 09|03|2018 17:53

Είναι πανθομολογούμενο ότι η εξουσία είναι πολύ γλυκιά. Είναι μια «πολύφερνη» νύφη και γι’ αυτό οι «μνηστήρες» της είναι πάντα πάρα πολλοί. Και είναι και βολική, γιατί κάνει ό,τι τής ζητήσεις. Δεν σου αρνείται τίποτε. Εξασφαλίζει χρήμα και δόξα όχι μόνο σε αυτούς που την κατακτούν, αλλά και στους δικούς τους, τους συγγενείς, τους γνωστούς και τους φίλους. Και γι’ αυτό οι «μνηστήρες» της, κάνουν ό,τι είναι δυνατό να την κατακτήσουν και όταν την κατακτήσουν να τη διατηρήσουν. Στο προηγούμενο σημείωμα είχαμε πει πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν τον οστρακισμό και τη συκοφαντία για να απαλλαγούν από τους «οχληρούς» και επικίνδυνους αντιπάλους τους. Σήμερα τα δύο έχουν συγκεραστεί στο ένα, στη συκοφαντία. Με όπλο αυτή, οι πολιτικοί προσπαθούν να απαξιώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, να τους εκτοπίσουν και να κυριαρχήσουν.

Και είναι η συκοφαντία πολύ εύκολη, γιατί ο συκοφάντης βρίσκει περισσότερους οπαδούς από τον φιλαλήθη, γιατί η φύση του ανθρώπου είναι φιλοκατήγορη. Να συκοφαντήσεις έναν έντιμο άνθρωπο είναι το ίδιο εύκολο, όπως το να σκοτώσεις κάποιον που κοιμάται, είχε πει κάποιος. Κι είναι και μέθοδος πολύ αποτελεσματική και δραστική. Ο Διογένης από τη Σινώπη έλεγε πως από τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης, ενώ ο Ν. Σαμφόρ τόνιζε πως η συκοφαντία είναι σαν την ενοχλητική σφήκα που, αν προσπαθήσεις να τη διώξεις, σου επιτίθεται με μεγαλύτερη μανία. Και ο Σωκράτης έλεγε πως ο κακόλογος και συκοφάντης είναι χειρότερος από τον φονιά, γιατί ο συκοφάντης σκοτώνει την τιμή ενός ανθρώπου, ενώ ο φονιάς τη ζωή του και επειδή η τιμή είναι ανώτερη από τη ζωή, η κακολογία και η συκοφαντία είναι σοβαρότερη από τον φόνο. Κι από την άλλη, ο φονιάς σκοτώνει με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του μόνο τους ζωντανούς, ενώ ο κακόλογος με μια κουβέντα του και με μεγάλη ασφάλεια, σκοτώνει και ζωντανούς και πεθαμένους. Ένας Σπαρτιάτης κάποτε ακόνιζε το ξίφος του. Κάποιος τον ρώτησε αν είναι κοφτερό. Και εκείνος απάντησε πως είναι πιο κοφτερό και από την συκοφαντία. Τόσο φοβερό πράγμα είναι η συκοφαντία. Και ο λαός αξιολογώντας με παρόμοιο τρόπο τη συκοφαντία, λέει: «Κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα».

Και δεν είναι τυχαίο πως η συκοφαντία στοχεύει πάντα τους πιο ικανούς. Αυτή συνήθως χτυπά τους άξιους ανθρώπους, όπως τα σκουλήκια ρίχνονται στα καλύτερα φρούτα. Η συκοφαντία είναι αδιάφορη για τους τιποτένιους, έλεγε ο Μπαλζάκ. Τα καρποφόρα δέντρα συνήθως πετροβολούν οι άνθρωποι. Αυτός που αξίζει, συκοφαντείται και πετροβολείται. Όταν είσαι μετριότητα, το δύσκολο δεν είναι να αποφύγεις τη συκοφαντία, αλλά να τη βρεις.

Και στο σκάνδαλο της «Novartis», κανείς δεν ξέρει αν οι «αναφερόμενοι» πολιτικοί είναι πράγματι «μπλεγμένοι» ή απλώς συκοφαντούνται. Η δικαιοσύνη θα το δείξει. Όμως δεν είναι δυνατό να κατηγορούνται και να σπιλώνονται άνθρωποι, όποιοι και αν είναι αυτοί, με αόριστες αναφορές άγνωστων «προστατευόμενων» μαρτύρων. Και είναι αυτό το πιο επικίνδυνο, γιατί δεν είναι φοβερό το αγκάθι της φραγκοσυκιάς που φαίνεται, αλλά το αγκάθι που είναι στη φαρμακόγλωσσα του συκοφάντη και δεν φαίνεται. Και πρέπει να έχουμε υπόψη πως, όπως έλεγε ο Αίσωπος, «δολοφόνοι δεν είναι αυτοί που κάνουν τα μαχαίρια, αλλά αυτοί που τα χρησιμοποιούν». Έτσι και τώρα πιο άθλιοι από τους συκοφάντες είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις συκοφαντίες.

Στην προκειμένη περίπτωση, τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή όλοι να είναι ένοχοι, πράγμα σχεδόν απίθανο, ή όλοι να είναι αθώοι ή άλλοι να είναι ένοχοι και άλλοι αθώοι. Αυτοί που θα κριθούν ένοχοι οφείλουν να τιμωρηθούν σκληρά και παραδειγματικά. Αυτοί, όμως, που είναι αθώοι, αλλά σπιλώνονται και συκοφαντούνται, και αν ακόμη δικαιωθούν, ποτέ δε θα επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν τη συκοφαντία. Γι’ αυτό το έγκλημα επιβάλλεται να τιμωρηθούν αυτοί που τους σπίλωσαν και τους εξευτέλισαν. Έτσι δεν έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι;

Ας έχουμε πάντως υπόψη πως μπορεί το φεγγάρι να συκοφαντεί τον ήλιο, όταν εκείνος λάμπει και τον πιστεύουν τα άστρα. Μα όταν ο ήλιος εμφανιστεί, το φεγγάρι χάνεται. Όταν κάποιος φορτώνει το πουλί της συκοφαντίας που εξαπολύει με υπερβολικές συκοφαντίες, είναι επόμενο αυτό να πέσει από το βάρος του και γρήγορα θα τελειώσει η αποστολή του. Και τότε η συκοφαντία γίνεται όπλο που δεν σκοτώνει τον άλλο, αλλά τραυματίζει τον χρήστη του. Και το χειρότερο είναι πως και η επόμενη κυβέρνηση θα θελήσει να διερευνήσει υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα της παρούσας. Κι είναι εύκολο η πλειοψηφία να μεταχειρίζεται όπως θέλει τη μειοψηφία. Γιατί όπως είπαμε, η συκοφαντία είναι εύκολο πράγμα. Όποιος θέλει να πετροβολήσει κάποιον, βρίσκει πέτρες ακόμη και στην επιφάνεια της θάλασσας. Η «λάσπη» γίνεται από χώμα και νερό, και αυτά τα στοιχεία υπάρχουν άφθονα στη φύση. Τελειώνω με μία πρόβλεψη: όσοι από τους κατηγορούμενους θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, θα είναι πρώτοι σε ψήφους (!).

Κατηγορία Πολιτική
- 09|03|2018 17:43

Με την ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης), η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα. Η κα. Καλογήρου στην ομιλία της παρουσίασε τις θέσεις της για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, σημειώνοντας αρχικά ότι οι προτάσεις που πρόσφατα έγιναν γνωστές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλλον προκαλούν απογοήτευση και προϊδεάζουν για τις μελλοντικές δυσκολίες. Ενώ άσκησε κριτική, στην αναφορά της για τη νησιωτικότητα και με αφορμή την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, στο γεγονός πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζεται σαν είναι μια περιφέρεια του… Βελγίου. 

 

Η Περιφερειάρχης επεσήμανε ακόμη ότι οι νέες προκλήσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλές, αλλά αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λιγότερα χρήματα. «Το να κάνουμε πολλά με λίγα, είναι ένα ωραίο σύνθημα, αλλά τα συνθήματα δε λύνουν προβλήματα. Οι πόροι τα λύνουν και η συνεργασία. Προφανώς πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των πόρων -αυτό πρέπει να είναι το νόημα του συνθήματος αυτού. Με απλοποίηση διαδικασιών και γρηγορότερες διαδικασίες εγκρίσεων», είπε χαρακτηριστικά. Για την επόμενη περίοδο η κα. Καλογήρου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η κατανομή των πόρων να μη γίνει με μοναδικό κριτήριο το ΑΕΠ των Περιφερειών, αλλά να ληφθούν υπόψη κοινωνικοί δείκτες που εξασφαλίζουν τη σωστή αποτύπωση της κατάστασης για κάθε Περιφέρεια.

 

Διέξοδο για τους νέους

Κλείνοντας την τοποθέτησή της έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα. Το ένα αφορά στην απόλυτη ανάγκη να στηριχθούν οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη με ενίσχυση των πολιτικών ένταξής τους στην αγορά εργασίας, αλλά και την προετοιμασία τους για ένα μέλλον που θα είναι σημαντικά διαφορετικό από το σήμερα. «Η αντιστοίχιση προσόντων και αναγκών αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα που η Ευρώπη ακόμα δεν έχει αντιμετωπίσει κατάλληλα χάνοντας την ευκαιρία να δώσει επαγγελματική διέξοδο σε χιλιάδες νέους.

 

 «Απροθυμία της Επιτροπής να συζητήσει για τα νησιά»

 

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τη νησιωτικότητα. Η κα. Καλογήρου είπε μεταξύ άλλων: «Είδαμε με απογοήτευση την απροθυμία της Επιτροπής να συζητήσει για τα νησιά και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας και στήριξής τους. Στην Ελλάδα ωστόσο -και όχι μόνο- τα νησιά βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα στη διασύνδεση, την υγεία και φυσικά την οικονομία, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ που αποτελούσε για χρόνια ασπίδα προστασίας για την τοπική οικονομία. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό στον τόπο του, αλλά δεν είναι δυνατόν η Λέσβος να αντιμετωπίζεται σαν να είναι μια Περιφέρεια στο Βέλγιο. Από την πολιτική προστασία μέχρι την υγεία και από τον τουρισμό μέχρι την εκπαίδευση, ένα νησί χρειάζεται διπλή προσπάθεια για να ανταπεξέλθει. Αυτή η ιδιαιτερότητα οφείλει να αποτυπωθεί με σαφή μέτρα και προβλέψεις στη νέα Πολιτική Συνοχής».

 

Κατηγορία Παιδεία
- 09|03|2018 15:59

Από τον περασμένο Νοέμβρη το «Ε» είχε αποκαλύψει την προοπτική μετεγκατάστασης του Μουσικού Σχολείου στο «Κουμκό» και τις (προχωρημένες) επαφές της δημοτικής αρχής με ιδιώτη, στην κατεύθυνση εξαγοράς οικοπέδου 14 στρεμμάτων, για την κατασκευή ολοκαίνουργιου σχολικού συγκροτήματος. Ωστόσο από χθες αναδείχθηκε άλλη μία προοπτική που φαντάζει και αυτή ιδανική για να δοθεί στο εγγύς μέλλον μία αποφασιστική λύση στη στέγαση του εν λόγω σχολείου, αφού σύμφωνα με επιβεβαιωμένες από τον δήμο Λέσβου πληροφορίες, εμφανίστηκε ιδιώτης που είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει δωρεάν μία έκταση επτά περίπου στρεμμάτων, για να φιλοξενήσει το νέο «σπίτι» του Μουσικού Σχολείου. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται και αυτό στα όρια της περιοχής «Κουμκό», είναι κοντά στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Ακαδημίας και σήμερα αναμένεται η περίπτωσή του να εξεταστεί από τους αρμοδίους αντιδημάρχους και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αριστείδη Καλάργαλη, οι οποίοι έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον ιδιώτη.

Το φιάσκο της υπόθεσης «Κατσάνειο», σε συνδυασμό με την καθημερινά δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να δημιουργεί η συστέγαση του Μουσικού Σχολείου με το 5ο Γυμνάσιο, φαίνεται ότι δρομολογούν εξελίξεις. Και αν και αυτές οι εξελίξεις, δεν εγγυώνται άμεσες λύσεις, σε κάθε περίπτωση όμως δείχνουν μια προοπτική που θα διευθετήσει στα επόμενα χρόνια οριστικά το ζήτημα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου.

Έτσι, παρά το ότι η δημοτική αρχή έχει ρίξει ήδη τον κύβο για αγορά έκτασης από ιδιώτη στην περιοχή του «Κουμκό», στο δρόμο που οδηγεί στη Βαρειά, ευρισκόμενη κοντά και στην σχετική υπογραφή συμβολαίων, από χτες στο τραπέζι έχει άλλη μία αξιοσημείωτη περίπτωση. Αφού ο ιδιώτης (εκπαιδευτικός, συγγραφέας και σχολικός σύμβουλος) Παν. Παρασκευαϊδης, φέρεται να προσέφερε χθες ως δωρεά, μία έκταση ιδιοκτησίας του, που φτάνει τα επτά στρέμματα, κοντά στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Ακαδημίας, προκειμένου να χτιστεί εκεί το νέο Μουσικό Σχολείο.

 

Σήμερα η συνάντηση με τον δωρητή

Την πρόταση αυτή επιβεβαίωσαν στον «Ε» τόσο ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Ταμβακέλλης, όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός, οι οποίοι σήμερα θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον ιδιώτη, για να εξετάσουν την προοπτική που παρουσιάζεται. «Πράγματι υπάρχει αυτή η πρόταση, αλλά είναι πρώιμο να πούμε το οτιδήποτε ακόμα πριν δούμε τις λεπτομέρειες», είπε ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός στο «Ε», παραπέμποντας στις επόμενες ημέρες για τα σπουδαία. Εξάλλου για να προχωρήσει η περίπτωση αυτού του οικοπέδου (που ασφαλώς είναι πιο συμφέρουσα από την υπάρχουσα, αφού θα γλιτώσει τον δήμο Λέσβου από τα έξοδα αγοράς του οικοπέδου), θα πρέπει να εξεταστεί αφενός η καταλληλότητά του, αφετέρου η δυνατότητα κατασκευής σχολείου εκεί. Βάσει δηλαδή του τι προβλέπει το σχέδιο πόλεως.

Κομβικής σημασίας απόφαση

Σε κάθε περίπτωση όμως, η δωρεά αυτή, δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον δήμο Λέσβου και για το Μουσικό Σχολείο. Με τον δήμο ειδικά, αν και εφόσον κριθεί ότι το υπό δωρεά οικόπεδο πληροί τις προδιαγραφές για να γίνει σχολείο, να καλείται να πάρει μία κομβικής σημασίας απόφαση άμεσα. Αφού μην ξεχνάμε ότι έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά την πρώτη περίπτωση οικοπέδου για την κατασκευή σχολείου, έχοντας αναθέσει μάλιστα και στις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» τη σχετική μελέτη…

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 09|03|2018 15:44

Το αστυνομικό δελτίο της… Μόριας εξακολουθεί να καταγράφει την αυξημένη παραβατικότητα στην περιοχή μεταξύ του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του οικισμού του χωριού, αλλά την ίδια ώρα οι ζωοκλοπές παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, εντείνοντας των προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της δράσης της Αστυνομίας. Οι κάτοικοι της Μόριας, που επισκέφτηκαν μάλιστα την περασμένη Τετάρτη τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου Ανδρέα Στεφάνου, ισχυρίζονται ότι ακόμα… περιμένουν τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα που αιτήθηκαν για να προστατευτούν οι περιουσίες τους και θεωρούν αδιανόητο το ότι δεν έχει γίνει κατορθωτό ως σήμερα να εντοπιστούν τα άτομα που προβαίνουν σε συνεχείς κλοπές ζώων. «Δεν προχωρούν ούτε οι αποζημιώσεις, δεν γίνεται τίποτα για μία καλύτερη διαχείριση εντός του Κέντρου, δεν διευθετείται το θέμα με τα λύματα και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε ούτε από αυτούς που κλέβουν καθημερινά τα ζώα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν πως οδηγούμαστε στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης, χωρίς να κρύβει την απαισιοδοξία του για το αν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

 

Στη Μόρια, οι κάτοικοι πίστευαν ότι μετά το ακραίο περιστατικό με τον συγχωριανό τους που σήκωσε καραμπίνα κατά μεταναστών που φέρονται να επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτήμα του, η πολιτεία θα έκανε το χρέος της και θα συνέβαλλε στο να επιστρέψει σε κάποιο βαθμό το αίσθημα ασφάλειας στο χωριό. Ωστόσο ακόμα και μετά τη συνάντησή τους με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου Ανδρέα Στεφάνου μέσα στην εβδομάδα, δεν είδαν να…. υποχωρεί η παραβατική δραστηριότητα, ειδικά από το μέτωπο των ζωοκλοπών. Οι οποίες έχουν προκαλέσει αγανάκτηση, καθώς όσο περνούν οι μέρες, γίνεται σαφές, αφενός πως οι τρεις μετανάστες που φυλακίστηκαν ως εν δυνάμει ζωοκλέφτες, μάλλον δεν ευθύνονται για το φαινόμενο και αφετέρου πως η δραστηριότητα αυτή, είναι παγιωμένη, οργανωμένη και τυγχάνει έως και… κάλυψης. Με τον ίδιο τον πρόεδρο του χωριού μάλιστα να μην διστάζει να μιλήσει για «σπείρα» που δρα ανενόχλητη εδώ και καιρό η οποία κλέβει τα ζώα, τα σφάζει και πουλά παράνομα το κρέας σε καταυλισμούς. «Έχουν χαθεί πάνω από 250 ζώα. Προφανώς δεν τα κλέβει κάποιος εξαθλιωμένος για να τα φάει. Κάποιος τα κλέβει και τα πουλάει. Μιλάμε για μεγάλη ποσότητα κρέατος που δεν μπορεί να μην ξέρει κάποιος πως και που αυτή διακινείται…», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, παρά τις συλλήψεις που καταγράφονται καθημερινά στα δελτία Τύπου της Αστυνομίας, δεν σταματούν ούτε οι διαρρήξεις και οι μικροκλοπές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

 

Μπλόκα και… κρυφό σχέδιο

Τι κάνει όμως η πλευρά της Αστυνομίας για να καταφέρει να περιορίσει έστω την αυξημένη παραβατικότητα στην περιοχή; Σύμφωνα και με την ενημέρωση του Αστυνομικού Διευθυντή στην επιτροπή κατοίκων της Μόριας, ο σχεδιασμός που υπάρχει στοχεύει μέσω μπλόκων σε επίμαχα σημεία, να καταφέρει να πιάσει επ΄ αυτοφώρω τους ζωοκλέφτες και να εξιχνιάσει την «μπίζνα» που πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από αυτή την δραστηριότητα. Ωστόσο η Αστυνομία δεν ήταν εκ των πραγμάτων σε θέση να… προαναγγείλει τα μέτρα που πρόκειται να λάβει και κατ΄ επέκταση να παρουσιάσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, πέραν του να δώσει στους κατοίκους που επισκέφτηκαν τον κ. Στεφάνου, τη διαβεβαίωση πως θα γίνει ότι καλύτερο για να παταχθεί καταρχήν το φαινόμενο των ζωοκλοπών. Από εκεί και έπειτα, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας στη συνάντησή τους με την επιτροπή κατοίκων, ζήτησαν ψυχραιμία, ειδικά μετά το περιστατικό της καραμπίνας και συνέστησαν στους κατοίκους να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την άμεση δράση για οτιδήποτε ύποπτο αντιλαμβάνονται. Αφήνοντας βέβαια τους κατοίκους με ανάμεικτα συναισθήματα ως προς το αποτέλεσμα της συνάντησης…

 

Εξιχνίαση παλιάς κλοπής

Σε κάθε περίπτωση, προχτές η Αστυνομία εξιχνίασε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, μία περίπτωση κλοπής και μία απόπειρα κλοπής, που διαπράχθηκαν, πριν από ένα μήνα περίπου.

Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας αλλοδαπός, ηλικίας 25 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κλοπής, της απόπειρας κλοπής και της πρόκλησης φθορών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, ο 25χρονος μπήκε στο σπίτι 64χρονης ημεδαπής στην περιοχή της Μόριας, παραβιάζοντας είσοδό του και αφού ερεύνησε τους εσωτερικούς χώρους του, αφαίρεσε τα χρηματικά ποσά των 2.050 ευρώ και των 500 δολαρίων, καθώς και διάφορα αντικείμενα, συνολικής αξίας 400 ευρώ περίπου. Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε επίσης ότι ο δράστης, ενεργώντας με την ίδια μέθοδο, εισήλθε σε δημόσιο κτίριο στη Μυτιλήνη, με σκοπό την κλοπή, χωρίς ωστόσο τελικά να αφαιρέσει κάτι από αυτό.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top