FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Σκίτσα
- 05|03|2018 18:07
Κατηγορία Ιατρικό Βήμα
- 05|03|2018 17:59

Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι μια εξέταση απόλυτα ασφαλής, σύντομη και ανώδυνη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την πρώιμη ανίχνευση της συγγενούς βαρηκοΐας και κώφωσης. Βασίζεται στην καταγραφή των ήχων που παράγονται από τα έξω τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός όταν σε αυτό μεταδίδονται ειδικά διαμορφωμένοι ήχοι.

- Γιατί είναι σημαντικό να γίνει η εξέταση;

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της βαρηκοΐας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ένα παιδί που δεν ακούει δεν θα αναπτύξει επαρκώς το λόγο και την ομιλία. Είναι γνωστό πλέον πως δεν υπάρχουν κωφάλαλοι αλλά κωφοί. Η αλαλία οφείλεται στο γεγονός πως οι άνθρωποι δεν έλαβαν εγκαίρως ηχητικά ερεθίσματα ώστε να μάθουν να μιλούν. Όσο πιο πρώιμα γίνει η διάγνωση και θεραπεία ενός βαρήκοου ή κωφού παιδιού τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να αναπτύξει επαρκώς λόγο και ομιλία με αποτέλεσμα την μετέπειτα ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Η αδρή εξέταση της ακοής με την ανταπόκριση του νεογνού σε δυνατούς ήχους δεν επαρκεί και μπορεί να υποκρύπτει μονόπλευρη βαρηκοΐα ή βαρηκοΐα μικρού βαθμού, η οποία χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην εξέλιξη ενός παιδιού. Στις ΗΠΑ και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης οι ωτοακουστικές εκπομπές εφαρμόζονται υποχρεωτικά εδώ και χρόνια σε όλα τα νεογνά.

- Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και προτιμούμε να γίνεται με το παιδί σε κατάσταση ύπνου ή σε κατάσταση ηρεμίας στην αγκαλιά των γονιών του. Συνιστούμε στους γονείς να το έχουν ταΐσει λίγο πριν. Η εξέταση γίνεται με την τοποθέτηση στην είσοδο του αυτιού ενός ειδικού ακουστικού το οποίο καλύπτεται από ένα μαλακό σιλικονούχο βύσμα. Όσο πιο νωρίς διενεργείται η εξέταση στη ζωή ενός νεογνού τόσο το καλύτερο.

- Τι κάνουμε σε περίπτωση μη καταγραφής των ωτοακουστικών εκπομπών;

Όταν δεν καταγράγονται ωτοακουστικές εκπομπές δεν σημαίνει απαραίτητα πως το παιδί είναι βαρήκοο ή κωφό. Θα πρέπει να επαναλάβουμε την εξέταση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχει περιεχόμενο στην είσοδο του αυτιού ή υγρό πίσω από το τύμπανο. Αν οι ωτοακουστικές εκπομπές συνεχίζουν να μην καταγράφονται τότε προχωρούμε σε μία άλλη εξέταση, τα ακουστικά προκλητά δυναμικά.

* Η κ. Αθανασία Παπαγιάννη είναι Χειρουργός Ωτορυνολαρυγγολόγος ενηλίκων και παίδων.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|03|2018 17:53

«Ένα βιβλίο για το ελαιόλαδο, επειδή το ελαιόλαδο αποτελεί για τη χώρα μας έναν τεράστιο πλούτο, οικονομικό, κοινωνικό-πολιτικό, πολιτιστικό, διατροφικό, οικολογικό, που σήμερα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Καθώς όλες οι άλλες χώρες προοδεύουν, η Ελλάδα έχει μείνει ουραγός, χάνοντας συνεχώς ευκαιρίες (και περί τα 420 εκ. ευρώ ετησίως) και έδαφος στον ανταγωνισμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταντήσει και το λάδι ένα χαμένο εθνικό προϊόν, όπως η σταφίδα. Ούτε έχουμε τα περιθώρια να επιζήσουμε μόνο από τον παρασιτισμό και τον τουρισμό της φτήνιας».

Μ’ αυτά τα λόγια ο Βασίλης Ζαμπούνης, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ελιά και το λάδι, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να αναλάβει την πρωτοβουλία και τον συντονισμό μιας εγκυκλοπαίδειας για την ελαιοκομία. Στην πολυσέλιδη έκδοση, 700 σελίδες, παρουσιάζεται αναλυτικά, με απλό και κατανοητό τρόπο, η ιστορία, η παραγωγική διαδικασία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι προοπτικές αυτού του εμβληματικού, για τη χώρα μας, προϊόντος. Συμμετέχουν 37 συγγραφείς, ειδικοί επιστήμονες, που καλύπτουν όλη την «αγροδιατροφική αλυσίδα» του ελαιολάδου. Οι 700 έγχρωμες σελίδες κοσμούνται με εκατοντάδες φωτογραφίες, ανάμεσά τους και του γνωστού φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή.

Αναλυτικότερα η «εγκυκλοπαίδεια» χωρίζεται σε επτά ενότητες και σε 38 κεφάλαια. Οι ενότητες είναι: Ιστορία και Πολιτισμός, Η πρωτογενής παραγωγή, Το ελαιοτριβείο, Συσκευασία-Τυποποίηση, Θέματα χημείας του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου, Υγεία και διατροφή, Θέματα αγροτικής ελαϊκής πολιτικής.

Μερικοί από τους τίτλους των κεφαλαίων είναι: Η διαδρομή του ελαιοδένδρου διά μέσου των αιώνων, Ελαιόλαδο: Παραδοσιακές πρακτικές στην καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό και τη λατρεία, Ελληνικές ποικιλίες ελιάς, Εγκατάσταση ελαιοφυτείας, Τεχνικές πολλαπλασιασμού της ελιάς, Σύγχρονες μέθοδοι άρδευσης, Η διαχείριση του εδάφους, Ορθολογική λίπανση της ελιάς, Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς και η αντιμετώπισή τους, Το κλάδεμα της ελιάς, H καρποφορία της ελιάς, Συγκομιδή ελιάς για παραγωγή λαδιού, Η Ευφυής Γεωργία στην καλλιέργεια της ελιάς, Κλιματική Αλλαγή και Καλλιέργεια της Ελαίας, Ορθές βιομηχανικές πρακτικές στο ελαιοτριβείο, Καινοτομίες στο ελαιοτριβείο κατά την παραλαβή του παρθένου ελαιολάδου, Ορθές πρακτικές κατά τα στάδια της μεταφοράς, αποθήκευσης και συσκευασίας ελαιολάδου, Η οργανοληπτική αξιολόγηση και η σημασία της στον ποιοτικό έλεγχο του παρθένου ελαιολάδου, Το πυρηνέλαιο ως ένα ιδιαίτερο προϊόν, Τα ήσσονα συστατικά του ελαιολάδου, η διατροφική του αξία και οι εφαρμογές στη μαγειρική, Ελαιόλαδο και πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων, Ο τομέας του ελαιολάδου στην ΚΑΠ, Πρότυπα και Πιστοποίηση Ελαιολάδου, κ.ά..

«Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιστημονική καινοτομία. Η έκδοση αυτή έχει ως σκοπό να εφοδιάσει με τις κατάλληλες γνώσεις τον φοιτητή, τον γεωπόνο, τον νέο, ακόμη και τον έμπειρο ελαιοκαλλιεργητή και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, όσον αφορά στην αύξηση της απόδοσης και βελτίωσης της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων. Οι γνώσεις που δίνονται στο βιβλίο ανοίγουν νέες αγορές και μπορούν να επηρεάσουν προς το βέλτιστο τους τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής ελαιολάδου ακόμη δε και την αλυσίδα παραγωγής[…]», έγραψε μεταξύ άλλων για το βιβλίο, ο Ιωάννης Θεριός, ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας του ΑΠΘ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη «Γαία επιχειρείν» και την «Άξιον εκδοτική».

 

Π.Σ.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|03|2018 17:48

Η «Νεκρή Ζώνη» ή «No Man’s Land» όπως είναι πιο γνωστό, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Χάρολντ Πίντερ, έρχεται τη Δευτέρα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης για μία παράσταση στις 9 το βράδυ. Με τέσσερις άντρες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, επιχειρεί μια βουτιά σε μια μετέωρη στιγμή ανάμεσα στην ύπαρξη και στην ανυπαρξία, το γνωστό και το άγνωστο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Βασισμένο στην καινούργια μετάφραση του Αντώνη Πέρη, η οποία παρεμπιπτόντως, χαρακτηρίζεται από ένα άρτιο και καλοδουλεμένο λεξιλογικώς κείμενο, και στο λιτό σκηνικό της Όλγας Μπρούμα, το οποίο ενισχύει το αίσθημα του παραλόγου και του ψυχρού κλίματος που επικρατεί στο έργο, μυεί τον θεατή στη φιλοσοφία του συγγραφέα, αποδεσμεύοντάς τον από τα συμβεβηκότα κι επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του μονάχα στην ουσία.

 

Ο Πίντερ

Ο Χάρολντ Πίντερ θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος του Θεάτρου του Παραλόγου στη Βρετανία και το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με έντονο το στοιχείο του υπαρξισμού, ο συγγραφέας προσπαθεί να δημιουργήσει ερωτήματα σχετιζόμενα με τη ζωή, τις επιλογές του ανθρώπου, καθώς και το αποτέλεσμα αυτών, την κοινωνία, την τέχνη και τη μνήμη ως καταλυτικό παράγοντα των προαναφερθέντων. Η «Νεκρή ζώνη», αποτελεί έναν λαβύρινθο καλά ριζωμένο στο ασυνείδητο, όπου δεν υπάρχει κανένας μίτος για να βρεις την έξοδο. Είναι το σημείο, όπου «…τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δεν γερνάει. Όλα παραμένουν για πάντα παγωμένα και σιωπηλά…».

Οι ήρωες του έργου, το ίδιο πολύσημοι, όπως και τα λεγόμενά τους, έχουν κάτι το παγωμένο κι αινιγματικό. Μοιάζουν με σκοροφαγωμένες αναμνήσεις-αναθυμιάσεις ενός ένδοξου παρελθόντος. Θυμούνται και δεν ελπίζουν. Ο κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένας ποιητής, ο Χιρστ (Γιώργος Αρμένης), ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στο αλκοόλ, προσπαθώντας να υπομείνει την ατέρμονη μοναξιά και τις σκέψεις που τον ταλανίζουν. Έχει διανύσει το ταξίδι και νιώθει να καταρρέει μπροστά στη θέαση του προορισμού.

 

Οι τρεις ήρωες

Οι υπόλοιποι τρεις ήρωες, πιθανόν είναι αποκυήματα της φαντασίας του, μέσω των οποίων συνδιαλέγεται και ξεδιπλώνει τους προβληματισμούς του, και αποτελούν την ενσάρκωση των τριών πτυχών του ανθρώπινου ψυχισμού, κατά τον Φρόυντ  (Εκείνο, Εγώ, Υπερεγώ), ή με άλλα λόγια, των τριών μερών της ψυχής, κατά τον Πλάτωνα (Λογιστικό, Θυμικό, Επιθυμητικό). Πιο συγκεκριμένα, ο οικονόμος-γραμματέας του κεντρικού ήρωα, Φόστερ (Αντώνης Καρυστινός), παρουσιάζεται ως ο πιο ατίθασος, περιπετειώδης και τολμηρός εκ των υπολοίπων. Οι κινήσεις του κι ο επιτονισμός της φωνής του, συνθέτουν με μεγάλη επιτυχία το προφίλ του ήρωα. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως αποτελεί την ορμέμφυτη πτυχή του Χιρστ, η οποία υποκινείται μονάχα από τα ένστικτα και θέλει να καλύψει τις βιολογικές του ανάγκες με οποιονδήποτε τρόπο (Εκείνο/Επιθυμητικό).

Στενός φίλος του Φόστερ αλλά και υπηρέτης-σωματοφύλακας του Χιρστ, είναι ο Μπριγκς (Γιάννης Στεφόπουλος). Γκροτέσκος κι έντονα εκφραστικός, πιστός στο καθήκον του και περιποιητικός με το αφεντικό του, βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση να εκπληρώσει κάθε επιθυμία του, πριν καν προλάβει να γίνει επιθυμία του (Υπερεγώ/Θυμικό).

Τέλος, επισκέπτης και φίλος του Χιρστ, με μείζονα ρόλο στην εξέλιξη του έργου, παρουσιάζεται ο Σπούνερ (Αλέκος Συσσοβίτης). Ποιητής κι αυτός, όχι και τόσο επιτυχημένος, αποτελεί τον πιο ομιλητικό ήρωα του έργου καθώς, ενσαρκώνει τη φωνή της λογικής και του ορθού τρόπου σκέψης, ο οποίος δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Εκτιμά τις διάφορες καταστάσεις, ελέγχει την πραγματικότητα και βοηθά τον Χιρστ να ξεχωρίσει τις σκέψεις του και να τις κατανοήσει (Εγώ/Λογιστικό).

Παρεμβάλλεται ανάμεσα στις ενορμήσεις του Φόστερ και τις απαγορεύσεις ή προσταγές του Μπριγκς, προσπαθώντας να εναρμονίσει τις συγκρούσεις που απορρέουν. Όλα αυτά, δένουν αρμονικώς με την ερμηνεία του Αλέκου Συσσοβίτη, ο οποίος χρησιμοποιεί μία άρτια κινησιολογία κι έναν εύστοχο επιτονισμό που εκφράζουν σταθερότητα, πυγμή και σιγουριά.

Αναμφίβολα, η «Νεκρή Ζώνη», εγείρει προβληματισμούς κι ερωτήματα σχετικά με την ατομική υποκειμενικότητα του ανθρώπου και με το πώς ο ίδιος καθορίζεται από τις επιλογές του. Κι όπως, πολύ σωστά είπε ο κυριότερος εκπρόσωπος του υπαρξισμού, Ζαν-Πoλ Σαρτρ: «Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος. Καταδικασμένος, γιατί δεν εδημιούργησε, δεν έπλασε μόνος του τον εαυτό του κι ωστόσο ταυτόχρονα ελεύθερος, γιατί από τη στιγμή που πετάχτηκε στον κόσμο, είναι υπεύθυνος για ό,τι κάνει».

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Αντώνης Πέρης, Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, Συν-σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη, Σκηνικά - κοστούμια: Όλγα Μπρούμα, Βοηθός σκηνογράφου: Σίλια Κόη, Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Φωτιάδη, Μουσική επιλογή - Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Σορώτος, Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας, Video: Ηλίας Μόσχοβας, Πάνος Οικονόμου, Art direction: Όλγα Μπρούμα, Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ειρήνη Λαγουρού, Παραγωγή: FAUST / Μανόλης Σάρδης-PRO4.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 ευρώ γενική είσοδος και 13 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων). Η προπώληση τους θα γίνεται στο Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου, ενώ για πληροφορίες - κρατήσεις, μπορείτε  να απευθύνεστε στα τηλ. 22510 37394, 6934-115555.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|03|2018 17:39

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η Εταιρεία «Μέθεξις», παρουσιάζουν τη θρυλική παράσταση «Χana Zoo» στη Μυτιλήνη στο Δημοτικό Θέατρο το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 17:30 και στις 19:15 το απόγευμα για δυο μοναδικές παραστάσεις.

Στην παράσταση «Χana Zoo - 10 Χρόνια μαζί!» παρουσιάζονται όλες οι μεγάλες επιτυχίες του Μάνου Βαφειάδη που λάτρεψαν τα παιδιά μέσα από το «Mazoo and the Zoo» και το «Χana Zoo». Είναι ένα ξέφρενο πάρτι γεμάτο τραγούδι και χορό. Οι θεατές με έναν μαγικό τρόπο βλέπουν να έρχονται για να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί τους όλοι οι αγαπημένοι τους ήρωες.

Η Τερέζα, ο Παύλος και η Νίκη ανεβαίνουν στο Μαγικό χαλί του «Χana Zoo» και ταξιδεύουν σε όλη την Χοραλία. Πρώτος σταθμός η Ινδία για να συναντήσουν την Τίγρη που είναι «μπουρλότο και όλες ζηλεύουν το λυγερό κορμί της». Επόμενος σταθμός η Αφρική για να συναντήσουν την αγαπημένη τους Καμήλα και τον μαλλιαρό Γορίλα. Το ταξίδι δεν έχει τελειωμό! Να ‘σου και η Κατσίκα που είναι γλύκα και μοιάζει με την Μόνικα Μπελούτσι, να ‘σου και ο Σκαντζόχοιρος, να ‘σου και η Αγελάδα που είναι η πιο ωραία στην Ελλάδα, να ‘σου και ο Παπαγάλος, να ‘σου και όλη η υπόλοιπη τρελοπαρέα. Οι μικροί (…και όχι μόνο) φίλοι συμμετέχουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, χορεύοντας και τραγουδώντας, σε μια ονειρεμένη παράσταση που θα τους μείνει αξέχαστη!

Πρωταγωνιστούν: Τερέζα Σάσσου, Παύλος Πιερρόπουλος, Νίκη Λάππα, Σκηνοθεσία: Παπαγάλος, Κείμενα: Μπουμπού η Αλεπού, Μουσική: Ντρούλης Ντρούλης χοντρούλης, Χορογραφίες: Αστακός, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Τριπόδης.

Προπώληση εισιτηρίων 8 ευρώ στο Δημοτικό Θέατρο (τηλ. 22510 37394) και ηλεκτρονικά στο viva.gr. Γενική είσοδος 9 ευρώ, ενώ ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ (διάρκεια: 80 λεπτά, Παραγωγή «Μέθεξις», τηλέφωνα επικοινωνίας: 2107622034 & 6943290294).

Κατηγορία Παιδεία
- 05|03|2018 17:29

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων που συνδέονται έμμεσα με τα μαθήματα που διδάσκονται και θέλοντας να συνδέσουν οι μαθητές την θεωρία με την πράξη, το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης αξιοποιώντας το μάθημα της Χημείας (με θέμα την απόσταξη) επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας «Ούζο Πλωμαρίου - Ισιδώρου Αρβανίτη» στο Πλωμάρι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργοστασίου και ενημερώθηκαν για την διαδικασία παραγωγής και απόσταξης του ούζου.

Αφού φόρεσαν όλοι τις εργαστηριακές μπλούζες που τους χορηγήθηκαν από την ποτοποιία, επισκέφτηκαν όλους τους χώρους μαθαίνοντας για την απόσταξη και τις αποστακτικές στήλες. Το σχολείο θα πρέπει με κάθε τρόπο να συνδέει την θεωρία που προσφέρει στους μαθητές/τριες με το κομμάτι της παραγωγής και της πράξης γενικότερα. Πέραν από τα πειράματα που γίνονται στους εργαστηριακούς χώρους του σχολείου, η σύνδεση με την πραγματικότητα φέρει την πραγματική και ουσιαστική γνώση στα παιδιά προετοιμάζοντάς τα για τις παραπέρα σπουδές τους. «Όλο αυτό αποτελεί φιλοσοφία και όραμα του σχολείου μας και ελπίζουμε ότι το παρέχουμε στους μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου», λέει η διεύθυνση του σχολείου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|03|2018 17:22

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Λέσβου, η οποία κοινοποιείται επίσης στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στο τοπικό συμβούλιο του Πολιχνίτου και στο Σύλλογο Πολιχνιατών Αθήνας, ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας αναφέρεται στα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα της περιοχής, επιζητώντας τη διευθέτησή τους. Στηλιτεύει δε τη δημοτική αρχή για την «αδιαφορία και απραξία που έδειξε», παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τόσο στον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό όσο και στους εκάστοτε αρμόδιους αντιδημάρχους.

Τα προβλήματα που θίγει ο Σύλλογος εστιάζονται στην «άθλια και επικίνδυνη», όπως χαρακτηρίζεται, υφιστάμενη κατάσταση της εσωτερικής οδοποιίας της Νυφίδας, τα ακλάδευτα επί χρόνια δέντρα στην παραλία, τον παραλιακό φωτισμό, τους κάδους σκουπιδιών, τα προβλήματα υδροδότησης τους καλοκαιρινούς μήνες και το λιμάνι της Νυφίδας.

 

Προβλήματα που χρονίζουν

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται: «Η διάλυση του οδοστρώματος, οι λακκούβες και η κάλυψη των δρόμων από θάμνους δυσκολεύει την κυκλοφορία για πεζούς και οχήματα. Η τελευταία υπόσχεση του δημάρχου και αντιδημάρχου κ. Κατσαρού στις αρχές Μαΐου 2017, ήταν ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί να ασφαλτοστρωθούν 1.000 έως 1.500 μέτρα. Η αποξήλωση των δρόμων θέλει σοβαρή αντιμετώπιση και όχι βιαστική επίσκεψη συνεργείου για να καθαριστούν τα χόρτα.

Οι δενδροστοιχίες της παραλίας έχουν πολλά χρόνια να κλαδευτούν, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του συλλόγου μας. Τα δένδρα έχουν γίνει τεράστια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ξεριζωθούν σε περίπτωση θυελλωδών ανέμων, συνέβη πριν ένα χρόνο. Αυτό είχε σαν επακόλουθο την καρατόμηση ορισμένων δένδρων από δημότες με καταστροφικό τρόπο και τέλος την απώλεια τους. Η Δημοτική Αρχή μάς απάντησε διά του αρμοδίου υπαλλήλου της, κ. Δημήτριου Μάντζαρη, ότι ουδέποτε έχει υποβληθεί αίτημα κλαδέματος. Θα επισημάνουμε ότι τη θερινή περίοδο η Δημοτική Αρχή έστειλε συνεργείο και έκοψε όσα κλαδιά έγερναν στο δρόμο και εμπόδιζαν τη διέλευση των λεωφορείων.

Ο παραλιακός φωτισμός της Νυφίδας έχει καταστραφεί, οι κολόνες έχουν διαλυθεί και το δίκτυο των καλωδίων είναι στην επιφάνεια της παραλίας και στη θάλασσα. Επιβεβλημένη είναι επίσης η τοποθέτηση καινούριων και περισσότερων κάδων σκουπιδιών, γιατί οι υπάρχοντες έχουν διαλυθεί».

 

Θα είναι αδιάβατος

»Η επισκευή του παραλιακού δρόμου λίγο πάνω από το λιμάνι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα ,γιατί σε λίγο θα είναι αδιάβατος από τη διάβρωση της θάλασσας. Το λιμάνι της Νυφίδας έχει αφεθεί στην τύχη του. Η μελέτη χρονίζει παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει ο λιμενοβραχίονας και ο φωτισμός του.

Τέλος, τα προβλήματα της υδροδότησης κατά τους θερινούς μήνες οξύνονται. Ζητάμε να γίνει επιτέλους καθαρισμός της δεξαμενής».

Στον επίλογο της επιστολής του, ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας Πολιχνίτου Λέσβου σημειώνει: «Δυστυχώς, μπαίνουμε στην πέμπτη χρονιά, που ο σύλλογος μας ζητά από τους αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής, γραπτά και προφορικά, την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Χορτάσαμε υποσχέσεις χωρίς ανταπόκριση. Ελπίζουμε αυτή τη φορά, αν και στο τέλος της θητείας σας, να ανταποκριθείτε σε αυτό το στοιχειώδες χρέος σας».

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 05|03|2018 17:16

Μη με ρωτήσετε πώς έγινε αυτό, αλλά να, κάπως ξεχύθηκαν ως χείμαρρος από την συμπιεσμένη μνήμη μου, κορυφαία γράμματα που είχα μάθει από Δασκάλους μεγάλης πνευματικής εμβελείας, όπως ο αείμνηστος Νίκος Ξανθάκης, στη Λεόντειο των αρχών της δεκαετίας του ’70, όταν το τότε 6ετές Γυμνάσιο ισοδυναμούσε με -και υπερτερούσε σε- πολυετείς σπουδές σε σύγκριση με το τρέχον «αδιαμεσολάβητο» πανεπιστήμιο. Για Όλους μας, τα «λαμπρά μυαλά» του Πρακτικού -με Γάλλους καθηγητές ολκής στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες των Ιησουιτών-, το τότε λεγόμενο «Ελληνικό Πρόγραμμα» -Αρχαία, Ιστορία, Νέα, Θρησκευτικά…- ήταν αυτό που κυριολεκτικά μας σημάδεψε -και εν πολλοίς μας ταλαιπωρεί ψυχολογικά- έως σήμερα.

Θυμάμαι την έμφαση στη σημασία της γλώσσας -ως εννοιολογικό περιεχόμενο αλλά και ως γραμματο-συντακτικός κώδικας- στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Για παράδειγμα, ο τίτλος του παρόντος αρθριδίου σημαίνει απολύτως διαφορετικό πράγμα αναλόγως με τον τονισμό της λέξης «ακρίβεια». Δηλαδή, η έκφραση «εποχή της ακρίβειας» αναφέρεται στο τιμολόγιο των δημόσιων υπηρεσιών και των μανάβικων, το πόσο έχουν δηλαδή τα κολοκυθάκια στις λαϊκές. Ενώ η έκφραση «εποχή της ακριβείας» αναφέρεται στο νέο τεχνολογικό Κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας και αδυνατούμε να τον καταλάβουμε ως προς τις συνέπειες και τις ευκαιρίες μας. Η «εποχή της ακρίβειας» αναφέρεται στη λειτουργία των αεριτζήδων, των καρτέλ και των συντεχνιών λόγω -ή μέσω- της αδυναμίας/συνδρομής της κρατικής μηχανής και των πολιτικών προστατών τους. Η «εποχή της ακριβείας» είναι ό,τι καλπάζει μπροστά στα μάτια μας: γεωργία ακριβείας -δηλαδή γεωπονικές εφαρμογές σε επίπεδο αγροκτήματος, ιατρική ακριβείας- δηλαδή εξατομικευμένες θεραπείες ακόμα και σε άγριες νόσους, περιβαλλοντική διαχείριση ακριβείας -δηλαδή ακριβείς δράσεις σε επίπεδο ατόμου ή οικοσυστήματος, μεταφορές ακριβείας- δηλαδή βελτιστοποιημένες διασυνδεδεμένες μεταφορές, πόλεις ακριβείας -δηλαδή αριστοποιημένα συστήματα κυκλοφορίας, πολεοδομίας ή επικοινωνιών- και όλα τα άφθονα λοιπά σε περίπου κάθε τομέα δραστηριότητας. Κι όμως, η λειτουργική αυτή διαφορά δεν εφαρμόζεται εν οίκω λόγω της καταναγκαστικής ιδεολογίας του bullying κατά του Ορθολογισμού της καθ’ Ημάς λυρικής «προόδου».

Τω καιρώ εκείνω, μας έλεγαν οι Δάσκαλοι μας, «προσοχή, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να ομιλούμε όλοι την ελληνική και να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας». Μια Βαβέλ των εννοιών και των αναγνώσεων, δηλαδή. Και θυμάμαι, ένα μάθημα του Δάσκαλου μου, Ν. Ξανθάκη περί Παπαδιαμάντη -στο πρωτότυπο, βεβαίως!- για την τρομερή πρόβλεψη Του «η Ελλάς αγωνίσθηκε για την ανεξαρτησία της ώστε να αποδείξει ότι δεν μπορεί να αυτοκυβερνηθεί»! Ο Άγιος των Γραμμάτων δεν ήξερε από Μνημόνια, δεν ήξερε από κυβερνητικά σχετικιστικά Αφηγήματα. Γνώριζε όμως ότι ακόμα και ο «εμφύλιος» κατά την περίοδο της Επανάστασης για τη διαχείριση του «Αγγλικού Δανείου», έγινε. Προχωράμε σήμερα στην «έξοδο από το Μνημόνιο -του Τσίπρα» με όρους γενικευμένης σύγχυσης: η λήξη της δανειακής σύμβασης -γιατί περί αυτού πρόκειται- περιγράφεται ανάλογα με τον κάθε Υπουργό που ομιλεί ως «τέλος της επιτροπείας», «τέλος της επιτήρησης», «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας», και λοιπά ανάλογα. Η «έξοδος» (θα) είναι «καθαρή», «υβριδική», «αποτέλεσμα ολιστικού προγράμματος», «(θα) περιλαμβάνει πρόγραμμα αυτό-επιτήρησης», κ.ο.κ.. Τα «θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα» δεν είναι κατ’ αυτούς αποτέλεσμα των επιβεβλημένων πολιτικών του/των Μνημονίου/ων, αλλά δήθεν της εμπνευσμένης εφαρμογής του από την αγαπημένη Κυβέρνηση των Μοσκοβισίδων και λοιπών Νταϊσελμπλούμιων. Μ’ αυτή τη λεκτική σαλάτα, μ’ αυτήν την εγκαθιδρυμένη α-νοησία, θα προσεγγίσουμε τη σύγχρονη απάντηση στην παλαιά προφητεία του Παπαδιαμάντη; Βοήθεια μας!

Το Αφήγημα του Ερίδματου συνίσταται στο να κλείνει το μάτι στον «ετερόκλητο όχλο» -που η «Μακεδονομαχία» του είναι μια μικρή παράπλευρη έκφραση της συλλογικής ταυτότητας μας. Όπως το χαλασμένο ρολόι δείχνει δύο φορές την ημέρα με ακρίβεια την ώρα, έτσι κι ο Ερίδματος Κυνικός παραδέχεται ενίοτε καταστάσεις και συνθήκες «όχλου» που εγγυήθηκαν την καρέκλα του. «Υπομονή, παιδιά», τους λέει: «από τον Αύγουστο και μετά, θα κάνουμε πάρτυ»! Αυτό είναι το Αφήγημα.

Οφείλω να σταματήσω, εδώ κι απότομα, τη σειρά των σκέψεων, λόγω δημοσιογραφικού χώρου. Το πρόβλημα της πρόβλεψης Παπαδιαμάντη είναι όμως μέγα. Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω…

Κατηγορία Αστυνομία
- 05|03|2018 17:10

Ένα περίεργο περιστατικό φέρνει στη δημοσιότητα το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλονής, καταγράφοντας την πρόθεση ενός 70χρονου στην Καλλονή να απειλεί έναν 24χρονο ότι θα σκότωνε με την καραμπίνα του ένα αδέσποτο σκύλο. Ο 24χρονος ο οποίος κινούνταν πεζός, ενεπλάκη σε αυτή την αδιανόητη απειλή και κατάφερε μάλιστα να αποσπάσει το κυνηγετικό όπλο του 70χρονου ο οποίος στη συνέχεια τράπηκε σε… φυγή. Το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής τώρα, διενεργεί την προανάκριση για το περιστατικό, έχοντας κατασχέσει το κυνηγετικό όπλο που παραδόθηκε από τον 24χρονο…

Κατηγορία Αστυνομία
- 05|03|2018 17:08

Χθες ξημερώματα δύο ανήλικοι εισέβαλαν σε εμπορικό κατάστημα στη Μυτιλήνη και έκλεψαν από αυτό ένα κινητό τηλέφωνο και μικρό ποσό μετρητών. Λόγω της μικρής τους… λείας, οι δύο αποπειράθηκαν στη συνέχεια να ανοίξουν άλλο κατάστημα, αυτή τη φορά μία ταβέρνα, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τίποτε σημαντικής αξίας. Για κακή τους τύχη όμως, η Αστυνομία τους εντόπισε και τους συνέλαβε με τους δύο 17χρονους να αντιμετωπίζουν πια κατηγορίες για κλοπή αλλά και για απόπειρα κλοπής. Και τους γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου…

Κατηγορία Παιδεία
- 05|03|2018 16:58

Τηλεκπαίδευση έρχεται στις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού και δημιουργία υποδομών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο», συνολικού προϋπολογισμού 1.588.891,72 ευρώ.

Δικαιούχος υλοποίησης του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η ολοκλήρωσή του πρέπει να έχει γίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019.

Το έργο αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης και γενικότερου εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου, δηλαδή στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λήμνο. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή υποστηρικτικής υποδομής για την αναβάθμιση της λειτουργίας του «Υγρού Εργαστηρίου» του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας της Σχολής Περιβάλλοντος.

Η κ. Καλογήρου δήλωσε σχετικά: «Με την απόφαση ένταξης δίνουμε τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό, μέσα και όπου χρειάζεται να αναβαθμίσει τις αντίστοιχες υποδομές και δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις ώστε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μπορεί να ανταποκριθεί στο απαιτητικό ανταγωνιστικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής, προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας».

- 05|03|2018 15:30

Δύο μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή της Βαρειάς, ο οποίος ιδρύθηκε το 1838, βρίσκονται τέσσερις ρωμαϊκές επιγραφές, που χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις των τεσσάρων κιόνων του νάρθηκα του ναού. Στις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν, οι ενεπίγραφοι λίθοι έχουν πλαισιωθεί με κόκκινο χρώμα.

Πρόκειται για 4 επιτύμβιες επιγραφές, τις οποίες ίδρυσε ο δήμος προς τιμήν των θανόντων αυτών λόγω προφανώς της δημόσιας δράσης τους. Το κείμενο όμως των δύο από αυτές παραπλανά με την χρήση της δοτικής πτώσης, που απαντά σε αναθηματικά μνημεία προς θεούς, βλ. παρακάτω Κλεοδάμω, Καλλικλῆι. Από το σχήμα των γραμμάτων (Α, Ω, C=Σ) χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 2ο αι. μ.Χ..

Η πρωτότυπη και ευφάνταστη χρήση τους ως βάσεις κιόνων ερμηνεύεται από το στρογγυλό σχήμα των λίθων, στην επιφάνεια των οποίων χαράχτηκαν οι επιγραφές. Το σχήμα τους θυμίζει τα επιτύμβια μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου, στρογγυλά στο σχήμα, όπως οι βωμοί προς τους θεούς, που καλούνται «ηρώα» και τα ιδρύει ο δήμος. Τα ανάγλυφα φίδια που περιτρέχουν την επιφάνεια των δύο από τις επιγραφές συμβολίζουν ότι οι εν λόγω αποθανόντες κατέστησαν αθάνατοι. Έτσι ερμηνεύεται και η χρήση της δοτικής πτώσης των ονομάτων. Η μετάβαση στην διάσταση του ήρωα αποθανόντων είναι συχνό φαινόμενο της εποχής αυτής κυρίως στα νησιά και αποτελεί τιμή για την εν ζωή δημόσια δράση τους, χωρίς όμως να αναγράφεται στον λίθο ο συγκεκριμένος λόγος.

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Βαρειά

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Βαρειά

Σύγχυση παρατηρούμε σχετικά με τον τόπο ευρέσεως των επιγραφών. Ο Κυριακός Πιττάκης, Αρχαιολογική Εφημερίδα, Αθήναι 1841, 447-449, αναφέρει ότι οι επιγραφές αποτελούν τις βάσεις των κιόνων του νάρθηκος της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονος στην εξοχή, την καλούμενη Χάλικα, στα νότια της πόλης της Μυτιλήνης. Σχολιάζει μάλιστα το όνομα του ναού λέγοντας: «Εις την εκκλησίαν ταύτην των Αγίων Πάντων πιθανώς να ήσαν τα Ηρώα των Μυτιληναίων της Νήσου Λέσβου, οι χριστιανοί καθιερόνοντες το μέρος τούτο, ένθα ελληνικά μνημεία Ηρώων ήσαν, έδοσαν καταλλήλως την ονομασίαν της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων». Ο F. Bechtel, Sammlung der griechischen Dialekt-Inschriften, Göttingen 1884, 99-100, από την άλλη πλευρά, αναφέρει ότι οι επιγραφές βρίσκονταν στο Σχολείο στην Μυτιλήνη, χωρίς άλλη διευκρίνιση. Τέλος, ο εκδότης των επιγραφών της Λέσβου, G. Paton, Inscriptiones Graecae XII 2, 1899, 72, αρ. 27-292 αναφέρει ότι οι επιγραφές αυτές βρέθηκαν όλες μαζί στο νότιο τμήμα της πόλης της Μυτιλήνης, κοντά στην κοίτη ενός ποταμού ή χειμάρρου και από εκεί μεταφέρθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις κιόνων στην εκκλησία της Αγ. Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Βαρειά. Για την ύπαρξη παλαιότερου ναού στην θέση αυτή κάνει λόγο ο Μ. Αξιώτης, Περπατώντας τη Λέσβο Α΄, Αθήνα 1992, σελ. 82, πίν. 9. Περισσότερες και ακριβείς πληροφορίες για την περιοχή θα βοηθούσαν να αποσαφηνίσουμε τον τόπο, όπου οι επιγραφές βρέθηκαν.

Η επιτύμβια του Ηρωΐδου Κλέωνος (IG XII 2, 287)

Η επιτύμβια του Κλεοδάμου Νουμηνίου (IG XII 2, 288)

 

Το κείμενο των επιγραφών είναι το εξής:

 

  1. Ὀ δᾶμος.

         Ἠρωῒδαν Κλέωνος     

τὸν εὐεργέταν.

 

  1. Ὀ δᾶμος.

Κλεοδάμω τῶ

Νουμηνίω.

 

  1. Ὀ δᾶμος.

Λεύκιον Ἀντώνιον,

Μάρκω ὔϊον, Καπίτωνα

ἤρωα.    

 

  1. Ὀ δᾶμος.

                Καλλίκλῃ

                Μνασάν-

                δρου ἤρωι.

 

 

Η επιτύμβια του Λ. Αντωνίου Καπίτωνος (IG XII 2, 289)

Η επιτύμβια του Καλλικλέους Μνασάνδρου (IG XII 2, 290)

 

Από τα ονόματά τους φαίνεται ότι μόνο ο Λεύκιος Αντώνιος Καπίτων ήταν Ρωμαίος στην καταγωγή, ενώ οι άλλοι τρεις ήταν Έλληνες.

Οι φωτογραφίες των επιγραφών είναι του Παναγιώτη Χλίμπου και τον ευχαριστώ θερμά.

 

Μαρία Διακουμάκου, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top