FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πρόσφυγες
- 20|03|2018 16:15

Άνθρωποι με καταγωγή από διάφορες χώρες, μαζί με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας , αλλά και στελέχη των ΜΚΟ, βρέθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν κάτω από άθλιες συνθήκες στα hot spot. Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία για τους 35 Αφρικανούς που βρίσκονται φυλακισμένοι, όταν συνελήφθησαν αδιακρίτως μέσα στο κέντρο της Μόριας σε επιχείρηση της αστυνομίας μετά από επεισόδια το περασμένο καλοκαίρι. Ακολούθησαν ομιλίες των διοργανωτών αλλά και ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης.

«Συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετέτρεψε τόσο τη Λέσβο, όσο και άλλα νησιά του Αιγαίου, σε νησιά-φυλακές. Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία, οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Μόριας παραμένουν απάνθρωπες και ανεπίτρεπτες. Δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη και δίκαιη διαδικασία ασύλου. Στη Λέσβο, μερικές δεκάδες Ελλήνων δικηγόρων καλούνται να διαχειριστούν υποθέσεις ενός προσφυγικού πληθυσμού που ξεπερνάει τους 7.000. Ο όρος της νομικής βοήθειας έχει χάσει το νόημά του. Η αυθαίρετη κράτηση των αιτούντων άσυλο καλά κρατεί. Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κρατούνται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο, δηλαδή το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου της Μόριας, είναι αιτούντες άσυλο. Οι ανύπαντροι Σύροι άνδρες κρατούνται μόλις φτάσουν και παραμένουν υπό κράτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους. Η κυβέρνηση δεν παρέχει επαρκή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Υπάρχει διαρκής έλλειψη διερμηνέων, γεγονός που υπονομεύει τις διαδικασίες αξιολόγησης της ευαλωτότητας και παροχής ιατρικής φροντίδας. Χιλιάδες παιδιά στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα…», υποστηρίζουν εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, για να καταδείξουν μεταξύ άλλων και το προβληματικό της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. «Καταγγέλλουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φέρουν την ευθύνη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Καταγγέλλουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στρέφουν την πλάτη τους στις τοπικές κοινωνίες των Ελληνικών νησιών οι οποίες υποστηρίζουν τους πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια. Απαιτούμε να ανοίξουν τα νησιά και να δημιουργηθούν επαρκείς υποδομές υποδοχής των προσφύγων στην ενδοχώρα, όχι κέντρα κράτησης. Τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη και να επιτρέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα στις χώρες τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης».

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 20|03|2018 16:05

Μια ωραία εκδήλωση διοργανώθηκε το Σάββατο από την τοπική διοίκηση Λέσβου του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών (IPA), το Σάββατο το απόγευμα στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.

Η εκδήλωση έγινε για να δοθούν επιταγές οικονομικής υποστήριξης σε έξι αστυνομικούς της Λέσβου, κατοίκους  οικισμών που επλήγησαν από τον σεισμό του Ιουνίου 2017,  τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές.

Η οικονομική αυτή βοήθεια προήλθε από πρωτοβουλία της τοπικής διοίκησης να απευθύνει σχετικό αίτημα προς την Κεντρική διοίκηση της Ένωσης στην Ελλάδα, που με τη σειρά της διαβίβασε το αίτημα προς τις αντίστοιχες Ενώσεις άλλων χωρών. Τα δε χρήματα που συγκεντρώθηκαν προέρχονταν από την ανταπόκριση Ενώσεων αλλά και μεμονωμένων αστυνομικών από διάφορες χώρες.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για το πλούσιο έργο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών που αναπτύσσει δράσεις αλληλεγγύης αλλά και αλληλοενημέρωσης και επιμόρφωσης μεταξύ των μελών της με παγκόσμιο κοινό σύνθημα το SERVO PER AMIKECO στη γλώσσα Εσπεράντο που σημαίνει "Υπηρετώ δια της φιλίας".

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Λέσβου κ. Παναγιώτης Σαμαράς, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης  κ. Ιωάννης Καραπατάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης κ. Χριστιάνα Καλογήρου η οποία με την ευκαιρία εξήρε συνολικά το έργο της αστυνομίας και της πυροσβεστικής τόσο στην περίοδο των σεισμών όσο και γενικότερα στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά με έμφαση στο προσφυγικό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης  η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πόπη Γόμου Πρωτογεράκη, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αγγελική Σαραντινού, οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης  και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών.

Κατηγορία Παιδεία
- 20|03|2018 15:53

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία ορίζεται από την Παρασκευή 16 ως και την Πέμπτη 29 Μαρτίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 29 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

 

Περαιτέρω ενημέρωση

Με την ευκαιρία αυτή το Υπουργείο ενημερώνει τους υποψηφίους και για τα παρακάτω:

  1. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ειδικά, οι υποψήφιοι με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά α) είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. β) είτε ειδικό ποσοστό θέσεων (1%) των εσπερινών ΕΠΑΛ ΜΟΝΟ σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ. Το κοινό ειδικό ποσοστό που διεκδικούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια είναι 5% των θέσεων, ενώ στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των θέσεων (μόνο για φέτος).
  2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).
  3. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.
  4. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2016 ή το 2017 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕΛ θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε (5) επιστημονικά πεδία.
  5. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα,οι υποψήφιοι μπορούν να τα αναζητούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Κατηγορία Επιμύθιον
- 20|03|2018 15:41

Ένα κύριο χαρακτηριστικό της αρχαίας φυλής μας ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος και οι πρωτιές μας σε όλα τα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και του αθλητισμού.

Σήμερα δεν ξέρω ποιοι μας ματιάσανε ή τι βαρύ άγος κουβαλάμε και έχουμε τόσες αρνητικές επιδόσεις και τόσα παγκόσμια ρεκόρ.

Ας θυμηθούμε κάποια από αυτά.

Έχει, φαίνεται για τα μάτια, ψηφισθεί εδώ και χρόνια ο αντικαπνιστικός νόμος και συνεχίζει μια συνομωτική και ενορχηστρωμένη καταστρατήγησή του, με πρώτη και μεγαλύτερη συνέπεια να γίνεται η ιερή ώρα της συνεύρεσης και της μέθεξης των ανθρώπων σωστό μαρτύριο.

Συνεχίζουμε να έχουμε πρωτιές στα θανατηφόρα τροχαία. Το θέμα δεν εξαντλείται στο αν επαρκούν οι ΜΕΘ ή τα μνήματα, αλλά πάει πολύ πιο πίσω, στην οδική παιδεία και στην ασφαλή οδοποιία σε όλη την επικράτεια.

Έχουμε τα τελευταία χρόνια έξαρση και τεχνολογική αναβάθμιση του κοινού εγκλήματος που μόνο σε υπανάπτυκτες, θεσμικά ανοχύρωτες και σεσημασμένες χώρες έχει παρατηρηθεί, και οι λόγοι είναι προφανείς.

Έχουμε έκρηξη του παράνομου τζόγου που σημαίνει ότι έχει απαξιωθεί ο όρος «εργασία», αλλά και του νόμιμου τζόγου που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την φοροείσπραξη ακόμα και παράνομων εισοδημάτων.

Και φυσικά, συνεχίζουμε να είμαστε πρωταθλητές στους φόρους παντός είδους και στην εξ αυτών απότοκο μαύρη οικονομία σε ποσοστά επί ενός ισχνού ΑΕΠ.

Βέβαια υπάρχουν και ελάσσονα θέματα που προσδιορίζουν κι αυτά την κατατομή μας.

Πίνουμε περισσότερο εμφιαλωμένο νερό, σε μια χώρα που φημίζεται για τα φυσικά της νερά και καταναλώνουμε κατά κεφαλήν τις περισσότερες πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη.

Εάν αληθεύει το ότι εδώ και πενήντα χρόνια ο άνθρωπος έχει εισέλθει στη γεωλογική εποχή του «οικοφάγου» (HOMO OECOPHAGUS), τότε, ο Έλληνας θα πρέπει να είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του.

Το θέμα της NOVARTIS (ευφυές σύνθετο από το nova και ars-artis που σημαίνει, κατά το λατινικό λεξικό του Ουλερίχου, τρία τινά: τέχνη, ευεργεσία και ....απάτη) που ταλανίζει αυτό τον καιρό την επικαιρότητα ανέδειξε και μία ακόμα εθνική νόσο. Πετύχαμε τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη ποσοστιαία φαρμακευτική δαπάνη από όλες τις χώρες του κόσμου και που μεγάλο τμήμα της αφορά τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια και τα τεστ μοριακού ελέγχου του αίματος.

Σκέφτηκε άραγε κανείς «αρμόδιος» γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο σε μια υποτίθεται πολιτισμένη κοινωνία που ζει σε μια ευλογημένη χώρα της εύκρατης ζώνης;

Η απάντηση έχει δύο σκέλη, που αφορούν μεταρρυθμίσεις και όχι καταστολή, απάντηση που είναι κόλαφος για τις επιδόσεις της κρατικής μηχανής.

Το ένα σκέλος αφορά τη δόλια διόγκωση της δαπάνης με αμοιβές και υπερτιμολογήσεις εις βάρος των Ταμείων, θέματα που ελπίζουμε να απασχολήσουν τη δικαιοσύνη.

Το άλλο είναι η διάρθρωση της δημόσιας υγείας. Πού είναι οι γιατροί και τα εξοπλισμένα δημόσια ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Μόνο ο γιατρός μπορεί να ελέγξει και να αποτρέψει την αυτοσχέδια φαρμακευτική δαπάνη.

 Ο πολίτης αισθάνεται ανυπεράσπιστος και ακαθοδήγητος στο θέμα της νόσου. Πάει από γιατρό σε γιατρό ψάχνοντας. Κάνει πειράματα, αγοράζει με ευχέρεια μόνος του ασυνταγογράφητα φάρμακα, και στο θέμα της διάγνωσης πολλές φορές χρησιμοποιεί τη μέθοδο των αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίοι (όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος) κάθονταν άρρωστοι στην αγορά και έπαιρναν συμβουλές από διερχόμενους ομοιοπαθείς.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα παρελκόμενο πρόβλημα που προσβάλλει και το βαλάντιο και τη νοημοσύνη του πολίτη, αυτό της σαγήνης των παραϊατρικών σκευασμάτων και μαντζουνιών. Για πάσα νόσο ...για τις κλειδώσεις, για την αμνησία, για τον τέλειο έρωτα, για τις τρίχες, για τη σκληρή μοναξιά, για την απαισιοδοξία, για την πολυπόθητη αθανασία...

Είμαστε φτωχοποιημένοι (υπάρχουν συντάξεις που δεν καλύπτουν ούτε τα φάρμακα) αλλά και εντελώς ανυπεράσπιστοι μπροστά στις σειρήνες της κερδοσκοπίας και της απάτης. Καθόλου απίθανο να ξαναδούμε να περιφέρεται μεταξύ μας ο Νοστράδαμος με τις συνταγές του και ο Απολλώνιος ο Τυανέας με τα χαϊμαλιά του.

Το κράτος έχει πρωταρχική ευθύνη να προστατεύσει και να καθοδηγεί τον πολίτη, κι αυτό θα το πετύχει μόνο με προσεκτικές μεταρρυθμίσεις.

Γι’ αυτές μάλλον ωρύονται οι δανειστές μας (όρα και πρόσφατες δηλώσεις Μοσχοβισί), ενώ εμείς συνεχίζουμε να σφυράμε «κλέφτικα» ....

 

Κατηγορία Μετασχηματισμός
- 20|03|2018 15:38

Όπως αναλυτικά περιγράφηκε στα προηγούμενα άρθρα οι αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, μας προκαλούν άγχος και ενεργοποιούνται αμυντικοί μηχανισμοί που ως αποτέλεσμα έχουν να μην επιτελείται η διαδικασία της μάθησης και έτσι να μην προσαρμοζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους αμυντικούς μηχανισμούς θα αφιερώσουμε μια σειρά άρθρων για να περιγράψουμε τι σημαίνουν αυτοί οι αμυντικοί μηχανισμοί στο επίπεδο της ψυχανάλυσης.

Ως μηχανισμός άμυνας ορίζεται η ασυνείδητη ενδοψυχική διεργασία που δρα για να ανακουφίσει τη σύγκρουση και το άγχος που προέρχονται από τις ενορμήσεις και τα ένστικτα ενός ατόμου.

Η εξοικείωση με την έννοια της άμυνας και την ποικιλία των αμυντικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της ψυχαναλυτικής διάγνωσης του χαρακτήρα. Οι βασικές διαγνωστικές κατηγορίες που χρησιμοποιούνται από τους ψυχαναλυτές για τον προσδιορισμό των τύπων προσωπικότητας αναφέρονται σε μια ιδιαίτερη άμυνα ή σε ένα σύνολο αμυνών που επιστρατεύονται κατ’ εξακολούθηση από το άτομο. Έτσι, ο διαγνωστικός όρος στον οποίο καταλήγουν οι ψυχαναλυτές αποτελεί ένα είδος στενογραφημένης περιγραφής, με την οποία περιγράφεται ο συνήθης τρόπος άμυνας ενός ατόμου.

Οι άμυνες έχουν πολλές λειτουργίες που είναι ευεργετικές. Στην αρχή αποτελούν υγιείς και δημιουργικούς τρόπους προσαρμογής του βρέφους στο περιβάλλον του και συνεχίζουν να λειτουργούν προσαρμοστικά σε όλη την διάρκεια της ζωής. Όταν επιστρατεύονται για να υπερασπίσουν το άτομο από κάποια απειλή, ονομάζονται άμυνες. Ένα άτομο με αμυντική συμπεριφορά προσπαθεί, σε γενικές γραμμές, να επιτύχει έναν ή και τους δύο από τους ακόλουθους σκοπούς:

- Την αποφυγή ή τη διαχείριση κάποιου ισχυρού και απειλητικού συναισθήματος, συνήθως του άγχους,

- ενίοτε όμως και της υπερβολικής θλίψης ή και άλλων αποδιοργανωτικών συναισθηματικών εμπειριών, και τη διατήρηση της αυτοεκτίμησής του.

Οι υποστηρικτές της ψυχολογίας του Εγώ έδωσαν έμφαση στον τρόπο λειτουργίας των αμυνών για την αντιμετώπιση του άγχους. Οι υποστηρικτές της θεωρίας των αντικειμενοτρόπων σχέσεων, που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της προσκόλλησης και του αποχωρισμού, ήταν οι πρώτοι που επισήμαναν ότι οι άμυνες μπορούν να επιστρατευθούν και για την αντιμετώπιση της θλίψης. Τέλος, οι υποστηρικτές της ψυχολογίας του Εαυτού τόνισαν το ρόλο των αμυνών στην προσπάθεια που καταβάλλει κάθε άτομο για τη διατήρηση μιας ισχυρής, σταθερής και θετικής αίσθησης του εαυτού του.

Κάθε άτομο εκφράζει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένες άμυνες οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Η προτίμηση και η αυτόματη χρήση μιας μεμονωμένης άμυνας ή μιας ομάδας αμυνών είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ τεσσάρων, τουλάχιστον, παραγόντων:

α) της ιδιοσυγκρασίας ενός ατόμου

β) της φύσης των αρνητικών ψυχοπιεστικών παραγόντων που επηρέασαν ένα άτομο στη διάρκεια της πρώιμης παιδικής του ηλικίας

γ) των αμυνών που λειτούργησαν ως πρότυπα ή που διδάχτηκαν από γονείς και άλλα σημαντικά πρόσωπα

δ) των συνεπειών που βίωσε ένα άτομο μετά την επιστράτευση συγκεκριμένων αμυνών (σύμφωνα με την ορολογία της θεωρίας της μάθησης ονομάζεται «αποτέλεσμα της ενίσχυσης»).

Οι άμυνες που χαρακτηρίζονται ως πρωτογενείς ή ανώριμες ή πρωτόγονες ή «χαμηλότερης τάξης» είναι όσες αφορούν την οριοθέτηση ανάμεσα στον εαυτό και στον εξωτερικό κόσμο. Αντίθετα, οι άμυνες που χαρακτηρίζονται ως δευτερογενείς ή πιο ώριμες ή ανώτερες ή «υψηλότερης τάξης» σχετίζονται με την εσωτερική οριοθέτηση του ψυχικού οργάνου, όπως τα όρια ανάμεσα στο Εγώ ή στο Υπερεγώ και το Εκείνο, ή ανάμεσα στο τμήμα του Εγώ που παρατηρεί και στο τμήμα του Εγώ που βιώνει την υποκειμενική εμπειρία.

 

Παντελής Παπαδόπουλος

<http://www.papapan.gr/issues/15-defence-mechanisms>

Περίληψη του 5. και 6. κεφαλαίου από το βιβλίο της Nancy McWilliams «Ψυχαναλυτική Διάγνωση», Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|03|2018 14:19

Το Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa, του χρυσού μας Ολυμπιονίκη στο Σίδνεϋ Κώστα Κεντέρη, επέλεξαν οι συντελεστές μιας εκ των τελευταίων παραγωγών του ινδικού κινηματογράφου για να καταλύσουν στην Ήπειρο, όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα ταινίας τρόμου!

Μεγάλοι αστέρες του Bollywood βρίσκονται στην Ελλάδα και ανάμεσα στα πολύωρα γυρίσματα των σκηνών της ταινίας που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στη βραβευμένη ξενοδοχειακή μονάδα που διατηρεί στο Πάπιγκο ο Μυτιληνιός Κώστας Κεντέρης και η σύζυγός του Έλσα Έξαρχου.

Η ταινία φέρει τον τίτλο «Myshkil» και παραγωγός της είναι ο φημισμένος Ινδός Ραβίντερ Ντάρια, ο οποίος επέλεξε το Πάπιγκο Ιωαννίνων και τα Σύβοτα Θεσπρωτίας για τα γυρίσματα, έχοντας εντυπωσιαστεί από την ομορφιά του ελληνικού τοπίου. Πρόκειται για ένα θρίλερ, το οποίο γυρίζεται με τα πιο σύγχρονα μέσα, «παντρεύοντας» την Ανατολή με τη Δύση.

Ασφαλώς και η προβολή των μοναδικών ομορφιών της Ηπείρου αποτελεί μια εξαιρετική διαφήμιση, ακόμα περισσότερο όμως τα λόγια που συνοδεύουν τις δηλώσεις του διάσημου παραγωγού, ο οποίος είναι μαγεμένος: «Το Πάπιγκο έχει μια μαγική ατμόσφαιρα, που θέλω να περάσω μέσα στην ταινία» σημειώνει σε ελληνικά και ξένα Μέσα. Ο Ραβίντερ Ντάρια δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην κινηματογραφική βιομηχανία της Βομβάης, που είναι παγκοσμίως γνωστή ως Bollywood. Οι ταινίες του μάλιστα έχουν σημειώσει τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην Ινδία.

Τα τηλεοπτικά συνεργεία της ινδικής παραγωγής έχουν κλέψει τις εντυπώσεις, όπως και οι διάσημοι ηθοποιοί του Bollywood

Μεγάλη παραγωγή

Για τις ανάγκες της παραγωγής της ταινίας έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα συνολικά 45 άτομα από την Ινδία, ανάμεσά τους σκηνοθέτες, ηθοποιοί και τεχνικό προσωπικό. Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει πολύ διάσημα ονόματα του Bollywood, όπως τους Ινδούς ηθοποιούς Κουνάλ Ρόι Καπούρ, Νάζια Χουσεΐν, Αρτσένα Σαστρί και Σάφακ Ναζ.

Τα γυρίσματα της ταινίας «Mushkil» είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά, ωστόσο επιστρέφοντας στο Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa. Με την επιστροφή τους στο ξενοδοχειακό συγκρότημα που δημιούργησαν με πολύ μεράκι ο Κώστας Κεντέρης και η Έλσα Εξάρχου, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και τεχνικό προσωπικό απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του διάσημου Spa, αλλά και του χαμάμ, τα οποία έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις.

 

Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa

Καλύτερο ορεινό θέρετρο της νότιας Ευρώπης

 

Το ξενοδοχείο του χρυσού μας Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη, στα Ζαγοροχώρια, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του ελληνικού ορεινού τουρισμού, έχοντας διακριθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα World Luxury Hotel Awards. Το Δεκέμβριο του 2017 μάλιστα, το Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa ψηφίσθηκε ως το Καλύτερο Ορεινό Θέρετρο στη Νότια Ευρώπη, σε μια φαντασμαγορική τελετή που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Kulm, του St. Moritz στην Ελβετία και καλύφθηκε τηλεοπτικά ζωντανά από το κανάλι France24.

Συνολικά, περισσότεροι από 300.000 διεθνείς ταξιδιώτες ψήφισαν σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, επιλέγοντας τους νικητές ανά κατηγορία. Το Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa διακρίθηκε ανάμεσα σε 180 πολυτελή ξενοδοχεία από 80 διαφορετικές χώρες, τα οποία είχαν την ευκαιρία να μετάσχουν ως υποψήφια στα παγκόσμια βραβεία στις κατηγορίες τους, προβάλλοντας τους προορισμούς τους.

Τα World Luxury Hotel Awards είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που ορίζεται ως τα «Όσκαρ» της τουριστικής βιομηχανίας ανά την υφήλιο, επιλέγοντας τα κορυφαία ξενοδοχεία. Ο θεσμός των βραβείων ξεκίνησε το 2006 και έκτοτε έχει εξελιχθεί στο πιο σημαντικό επίτευγμα της βιομηχανίας πολυτελών ξενοδοχείων, προσφέροντας διεθνή αναγνώριση τόσο στις ίδιες τις μονάδες, όσο και στους προορισμούς όπου δραστηριοποιούνται.

Το Mikro Papigo 1700 Ηotel & Spa πήρε το όνομα του από το αναπαλαιωμένο οίκημα και πρώτο κτίριο του συγκροτήματος, το οποίο χρονολογείται από το 1700 και αποτελεί μύθο από μόνο του. Σημειολογικά 1700 είναι επίσης και τα είδη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που συναντώνται στον Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αώου . Το ξενοδοχείο του Κώστα Κεντέρη στα Ζαγοροχώρια αποτελείται συνολικά και από ακόμα τρία κτίρια, διαθέτοντας 29 δωμάτια και σουίτες, χώρους Spa με σάουνα, χαμάμ και πισίνα.

Κατηγορία Πολιτική
- 20|03|2018 11:40

Στο τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, επισήμανε ότι «όσο συνεχίζεται αυτό το αλισβερίσι με την απέναντι τουρκική ακτή, με συχνά άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως με το να είναι οι άνθρωποι στο έλεος των λαθρεμπόρων, θα έχουμε άσχημα γεγονότα. Αυτό που πρέπει πρωτίστως να γίνει, είναι να χτυπηθεί από την Τουρκία το κύκλωμα των διακινητών».

Ακόμη ο υφυπουργός σημείωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν χρειάζεται οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να πάνε στην κεντρική Ευρώπη, να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. Θα πρέπει η διαδικασία που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά μας, να γίνεται στο απέναντι έδαφος και ο αριθμός που θα είναι συμφωνημένος από την Ευρώπη, να περνά ασφαλώς.Τώρα η Ελλάδα λειτουργεί σαν φίλτρο για να προστατεύουμε τους Ευρωπαίους από τους "κακούς" μετανάστες. Και πολλές χώρες δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, όπως οι χώρες του Βίσεγκραντ, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Σλοβακία κλπ». Η παραπάνω αναφορά του υφυπουργού, με αφορμή το τραγικό συμβάν στο Αγαθονήσι γίνεται για να γίνει, γιατί σ’ αυτήν τη φάση και με όσα έχουν προηγηθεί και κατατεθεί από όλες τις πλευρές στερείται ρεαλιστικότητας. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να έχει τύχη πριν τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας και ενδεχομένως να ήταν μέρος της συμφωνίας. Τώρα όταν κατατίθεται εκ των υστέρων αποτελεί ευχή και τίποτα παραπάνω.

 

Απρόβλεπτες καταστάσεις

Όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, τη στάση του Ερντογάν σχετικά με τους πρόσφυγες και κατά πόσο η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για μια ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων-μεταναστών, ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι «στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού δεν μπορούν να προβλεφθούν τα πάντα. Διότι μπορεί ξαφνικά να αλλάξει ο σχεδιασμός της τουρκικής ηγεσίας, η οποία χρησιμοποιεί ως μέσον πίεσης της Ευρώπης, της Ελλάδας τους ανθρώπους αυτούς, οι ροές να αυξηθούν και να βρεθούμε ξανά προ απρόβλεπτων γεγονότων».

 

 

Οι συγκρούσεις φέρνουν πρόσφυγες

Τέλος, ο κ. Μπαλάφας τόνισε: «Η κατάσταση οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και δεν μπορεί η αντιμετώπιση από τους Ευρωπαίους να είναι ότι σας δίνουμε κάποια χρήματα και κάντε το κουμάντο σας. Η Τουρκία πήρε τα χρήματα που της έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει, και νομίζω ότι προς το παρόν η κατάσταση θα διατηρηθεί σε μια ηρεμία, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει». Και δεν μπορεί να προβλέψει όταν υπάρχει ένας απρόβλεπτος Ερντογάν που απειλεί και με το προσφυγικό -ότι θα ανοίξει την στρόξιγκα και θα μας πνίξει- για να πιέσει τους Ευρωπαίους και κυρίως εμάς αυξάνοντας τις προσφυγικές ροές , που ειδικά τώρα που οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν αναζωπυρωθεί είναι πιθανό ενδεχόμενο οι αφίξεις από τις απέναντι ακτές να αυξηθούν και στη Λέσβο που εξακολουθεί να παραμένει πρώτος προορισμός!

Κατηγορία Πολιτική
- 20|03|2018 11:28

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα και Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, με θέμα τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων (με τη ΣΟΧ 2/2017) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1/9/2017, 265 άτομα υπέγραψαν οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης για την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και  απ΄ αυτούς, οι 57 απασχολούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Μυτιλήνη. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, προέρχονται από πολύμηνη ανεργία και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται άτομα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ακόμα και μέλη οικογενειών στις οποίες υπάρχει έστω και ένα άτομο με αναπηρία. Έχοντας, λοιπόν, υπόψη τα ανωτέρω και με δεδομένη την πραγματική ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο, η προσωρινή πρόσληψή τους στο Hot Spot του νησιού τους παρέχει μία πρόσκαιρη λύση στο εργασιακό τους πρόβλημα.

«Απλήρωτοι από το Δεκέμβρη του 2017»

«Εντούτοις όμως, οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2017 έως και σήμερα, παρά τις υποσχέσεις του προκατόχου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για εξόφλησή τους εντός του Ιανουαρίου του 2018. Επιπλέον, αρκετοί εξ αυτών προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, μένοντας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και τώρα, όχι μόνο αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και το ρεύμα τους, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον και θέμα επιβίωσης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου στην ερώτησή του και ζητά καταρχήν από τους (συν)αρμόδιους Υπουργούς την εξήγηση για τον λόγο της καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των ΚΥΤ, αφού υπήρχε η πίστωση των χρημάτων. «Μήπως διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων αναγκών των Υπουργείων σας, τις οποίες εσείς κρίνατε μεγαλύτερης προτεραιότητας από την πληρωμή των εργαζομένων;», σημειώνει ο κ. Αθανασίου στην ερώτησή του και καταλήγει: «Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των ΚΥΤ με τη ΣΟΧ 2/2017 (Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου); Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων σας ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον»; Η ερώτηση Αθανασίου έρχεται μετά και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στην υπηρεσία ασύλου και ενώ έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν ομαλοποιηθεί τα πράγματα, δυστυχώς επαναλαμβάνεται η ίδια ...ιστορία!

Κατηγορία Πολιτική
- 20|03|2018 11:06

Ό,τι κι αν προηγήθηκε, όπως κι αν έγινε αυτό πραγματικότητα, σε κάθε περίπτωση το περασμένο σαββατοκύριακο και στο ΣΕΦ του Πειραιά, κατατέθηκε στον πολιτικό βίο της χώρας, η ληξιαρχική πράξη γέννησης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ή ακριβέστερα, του φορέα που θα επιδιώξει να εκφράσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το «Κίνημα Αλλαγής», μετά την εκλογή ανάδειξης του επικεφαλής του, κατέθεσε προχθές την ιδρυτική του διακήρυξη, όρισε το καταστατικό του και κυρίως επιχείρησε να αποτυπώσει το στίγμα του. Το οποίο σύμφωνα με την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, με αυτόνομη πορεία και δυναμική, «πάντρεμα» των (ηλικιακών) του αντιθέσεων, συμπυκνώνεται καταρχήν στον…ανένδοτο για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων και την ισχυροποίηση της χώρας στον κόσμο. Και με βασική πρόταση, την ξεκάθαρη θέση απέναντι στο δίλημμα της προόδου ή της συντήρησης. Στο ιδρυτικό συνέδριο του (νέου) κινήματος, δυναμική παρουσία είχαν και οι Μυτιληνιοί σύνεδροι (αριστίδην και υποψήφιοι), μεταξύ αυτών και ο πρώην Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο κατά δήλωσή του υποψήφιος Περιφερειάρχης Σταμάτης Μαλέλης και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, Παναγιώτης Χριστόφας.

Η πρόεδρος του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, σκιαγράφησε το πολιτικό πλαίσιο του νέου φορέα χαρακτηρίζοντας το «το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής». Με έντονες αναφορές στο παρελθόν και στις ρίζες του πολιτικού χώρου που θα εκπροσωπεί από εδώ και στο εξής το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως «η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές», προσθέτοντας πως «από σήμερα, κηρύσσουμε ανένδοτο αγώνα για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο». Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο ΣΕΦ, η κ. Γεννηματά έθεσε το βασικό στρατηγικό δίλημμα που θα επιχειρήσει να θέσει στον δημόσιο διάλογο το Κίνημα από τούδε και στο εξής και το οποίο είναι «πρόοδος ή συντήρηση».

Προς τα Αριστερά ή Δεξιά;

Στο συνέδριο μίλησαν βέβαια και πολλά ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην τοποθέτησή του στάθηκε στην αναγκαιότητα να γίνει το Κίνημα Αλλαγής ένα ρεύμα ανανέωσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης χωρίς να αποφύγει την κριτική για το φιάσκο των εκλογών για την ανάδειξη των συνέδρων, σχολίασε πως δεν βοηθάει ούτε ο ηγεμονισμός, ούτε όμως και η Βαβυλωνία. Ενώ είχαν ενδιαφέρον και οι (διαφορετικές) τοποθετήσεις που αφορούσαν στις (πιθανές ή μη) πολιτικές συνεργασίες με άλλα κόμματα στο μέλλον. Αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε μέτωπο δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης την απεξάρτηση της παράταξης από τη Δεξιά. Με τον Λοβέρδο να …συνθέτει και να παραπέμπει την κουβέντα περί των πιθανών συνεργασιών για μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι πιο παρατηρητικοί των εργασιών του συνεδρίου, περιμάζεψαν την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά για την άμεση συγκρότηση επιτροπών που θα καταρτίσουν τα κατά νομό ψηφοδέλτια. Που έδειχνε αν μη τι άλλο, πως το Κίνημα είναι σε εκλογική… ετοιμότητα.

 

Οι Μυτιληνιοί της Αλλαγής

Εκ μέρους των στελεχών, μελών και φίλων του Κινήματος από τη Λέσβο, έχει σημασία η αναφορά εκείνων που παρευρέθηκαν στις εργασίες του συνεδρίου. Είτε ως αριστίδην μέλη, είτε ως υποψήφια. Αναλυτικότερα στο διήμερο του ΣΕΦ, έδωσαν το παρόν, ο Νάσος Γιακαλής, ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Παναγιώτης Χριστόφας, ο Γιώργος Μήλιος, ο Γιώργος και η Ειρήνη Πετρέλλη, ο Κώστας Κορδώνης, ο Αντώνης Κουμαράς, η Ρένα Καμπούρογλου, ο Δημήτρης Καπετανάς, ο Αλέκος Γιατζιτζόγλου, ο Μιχάλης Μαμάκος, ο Γιάννης Τσακίρης και η Άννα Ανδριώτου. Ένα κράμα δηλαδή παλαιών και νέων προσώπων, που αντικατοπτρίζει και το στοίχημα του ιδανικού «παντρέματος» της δυναμικής και των δύο «πλευρών», μέσα στους κόλπους του νέου Κινήματος. Με το Νίκο Ανδρουλάκη πάντως, να δίνει τον δικό του τόνο σε αυτήν την υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά πως η μεγάλη δύναμη της αλλαγής που παρατηρείται στο χώρο, μπορεί να αποτελεί και μία παγίδα: «Υπάρχουν πολλοί που το μόνο καταφύγιό τους είναι το κλέος του χθες. Η συζήτηση για το παρελθόν είναι γόνιμη όταν προσφέρει πληροφορίες, ιδέες και εμπειρίες που φωτίζουν το τι συμβαίνει σήμερα …. Σέβομαι την ιστορία και την προσφορά όλων των στελεχών της παράταξης αλλά η ανανέωση είναι ζωτικό θέμα για να βρει ο χώρος μας τη χαμένη της γοητεία .… Αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Χριστόφας: «Ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού»

Ενώ εντύπωση προκαλεί και η πρώτη καταγεγραμμένη προσωπική πολιτική θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, Παναγιώτη Χριστόφα που έρχεται να καλύψει εκείνη που εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης: «Γυρίζουμε στη Μυτιλήνη με ικανοποίηση και με γεμάτες αποσκευές, με νέο πρόγραμμα, νέο σύγχρονο καταστατικό και δεσμεύσεις για ηλεκτρονικό κόμμα. Κοινή διαπίστωση ότι απαιτείται εγρήγορση και συμμετοχή για να βάλουμε τέλμα στην καθημερινή "εξίσωση προς τα κάτω" που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, στο διχασμό της κοινωνίας για το κάθε μικρό ή μεγάλο. Όμως για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κατά την άποψη μου, αλλά και πολλών που με σταματούν στους δρόμους της Μυτιλήνης, αυτό πρέπει να συνοδευτεί από τη ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού», υποστήριξε ο Παναγιώτης Χριστόφας δίνοντας ενδιαφέρον στην όλη συζήτηση για το νέο φορέα και σε …τοπικό επίπεδο.

 

Σήμα Κινήματος: Από τον Ήλιο του ΠΑΣΟΚ, στο ρόδο

Το Κίνημα Αλλαγής δεν συγκροτήθηκε μόνο καταστατικά. Παρουσίασε προχθές και το νέο επίσημο σήμα του, ένα ρόδο με κόκκινο, μπλε και πράσινο χρώμα. Ένα σήμα που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τον Ήλιο του ΠΑΣΟΚ αλλά έχει το πράσινο χρώμα του. Θέλει να δείξει τη σύνθεση των διαφορετικών δυνάμεων και χρωμάτων κι έχει μια κίνηση που θέλει να δώσει το σύνθημα της κοινής πορείας και ορμής. Όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά συμβολίζει το ρόδο της ελπίδας με αναφορές στις αξίες και τις παρακαταθήκες της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ σηματοδοτεί το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της.

Κατηγορία Δήμος
- 20|03|2018 10:54

Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιαστεί και μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο «Καλλικράτη». Αυτό τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο 247 o υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επισπεύδοντας το χρονοδιάγραμμα των δύο μηνών που ο ίδιος είχε προαναγγείλει πριν από μία εβδομάδα. «Τέλη του μήνα θα έχουμε το νομοσχέδιο των θεσμικών αλλαγών, ώστε μετά το Πάσχα να το ψηφίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, παραπέμποντας για τα σπουδαία που αφορούν (ενδεχομένως) και στο χωροταξικό, για το καλοκαίρι. Εξάλλου, εάν και εφόσον προκύψει διάσπαση του δήμου, αυτή θα έρθει (με συμπληρωματική παρέμβαση επί του νομοσχεδίου) εκείνη την περίοδο, ούτως ώστε να διαμορφωθεί και ο νέος εκλογικός χάρτης της Λέσβου, που εκ των πραγμάτων θα ανοίξει και το παιχνίδι στις επικείμενες  δημοτικές εκλογές. Δε αποτελεί μυστικό ότι οι επίδοξοι μνηστήρες για τους δημαρχιακούς θώκους- αν τελικά δεν προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους κυβερνώντες σε σχέση με το χωροταξικό- ήδη προετοιμάζονται παρασκηνιακά αναμένοντας την τελική διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη της Λέσβου και ανιχνεύουν προθέσεις προσώπων που ενδεχομένως επιθυμούν να συστρατευτούν μαζί τους. Είναι βέβαιο ότι με την ψήφιση του νέου αυτοδιοικητικού νόμου και εφόσον ο ενιαίος δήμος Λέσβου αποτελέσει παρελθόν θα υπάρξει κινητικότητα για τις δημοτικές εκλογές στο νησί, αφού οι ενδιαφερόμενοι εκ των πραγμάτων θα μπουν μπροστά για να προκαταλάβουν καταστάσεις. 

Ο κ. Σκουρλέτης, μπήκε στη διαδικασία να μιλήσει ξανά για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές και αναφορικά με το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την παρουσίαση του σχετικού πορίσματος και ακόμη δεν έχουμε κείμενο νομοσχεδίου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακό που έχει περάσει πολύς χρόνος. Καλό είναι να προαναγγέλλεις και όχι να αιφνιδιάζεις».

Εκλογές το φθινόπωρο και απλή αναλογική

Και αφού διαβεβαίωσε πως μετά το Πάσχα η Βουλή θα ασχοληθεί με τον «Καλλικράτη», αναφέρθηκε και στο χρόνο της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επαναλαμβάνοντας ότι αυτές θα μετακινηθούν από το Μάιο του 2019 το φθινόπωρο του ίδιου έτους. «Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επειδή πρέπει να αποσυσχετιστούν από τις ευρωεκλογές, αυτό έκανε κακό το λένε όλοι, πάνε για το φθινόπωρο του 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών όταν ρωτήθηκε για τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που κάνει ή θέλει να κάνει στο υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι είναι: Ο διαγωνισμός για τις 8.800 προσλήψεις μόνιμων στους δήμους, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια και το νομοσχέδιο που θα εισαγάγει την απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top