FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 02|03|2018 14:27

Είπαμε. Όσο βαστεί τούτο το ακροβατικό θρίλερ με Τσίπρα, θεσμούς, κρίση, ενοίκια και «Novartis» και την κατακρεουργημένη εθνική μας υπερηφάνεια να απειλείται και να αντιστεκόμαστε, για να μη μπλαντάξω ολότελα, λέω, για χαλαρωτικό, να θυμηθούμε μια ιστοριούλα με τα πάθια μου που τα θυμούμαι και γελώ, μπας και αλλάζει, λίγο-λίγο, η διάθεσή μας.

Έχω και τον Περικλή να φωνάζει: «Έτούτα να τα εύθυμα είναι χρειαζούμενα στην εποχή μας. Γράφε τα».

Ντροπιάρης από τη φύση μου κι ανιχνευτής του σωστού δρόμου, κι ας βγάζει σ’ αγκαθερά μονοπάτια, πήρα θάρρος, λοιπόν, δε με κρατεί τίποτα.

Άα. Έχω ακόμα ένα κουσούρι. Δε μπορώ να πω ψέματα μηδέ να παρανομήσω. Είναι πάνω απ’ τις δυνάμεις μου. Όσες φορές θέλησα να πω κανένα ψεματάκι οι γυναίκες μου βάζανε τα γέλια. «Μπαμπά στραβώνει η μύτη σου».

Οπότε, για να μην στραβώσει ολότελα ή να μη μεγαλώνει σαν του Πινόκιο, δε λέω ποτέ μου. Ούτε αυτά τα ωραία που σάζουν τη ζωή μας. Όχι. Φοβάμαι τη μύτη μου την προδότρα.

Μιλώ με την καρδιά μου, χωρίς να ζυγίζω, συνήθως, τα λόγια μου, και να δεις, όλο την πατάω.

Όπως τότε. Στρατιώτης, εν σωτηρίω έτει 1960 μ.Χ., μόλις είχα τελειώσει γεωπόνος και κλήθηκα να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Τότε βέβαια, στρατιώτης, σήμαινε χειρότερα απ’ τους σημερινούς φυλακισμένους. Για να πάρουμε άδεια, ήταν ολόκληρη ιστορία. Μια φορά το χρόνο και να δούμε. Είχαμε βέβαια καμιά διανυκτέρευση και σπανιότατα εικοσιτετράωρη άδεια. Μεγάλη υπόθεση. 

Είδανε, που λες, αυτοί με τα πολλά γαλόνια και τ’ αστέρια στους ώμους τα χαρτιά μου, καλός, λέει, είναι τούτος, αντέστε τον στον ολάκερο Αρχηγό Στρατού τον Καρδαμάκη που ζητούσε γεωπόνο.

Όπως καταλαβαίνετε τα …έβρεξα απ’ το φόβο μου και διέθεσα μια ολόκληρη μέρα να γυαλίζω στέμμα, κουμπιά, ζώνη, άρβυλα μέχρι και τα νύχια μου.

Στο τζιπ, μεσημέρι φτάσαμε.

Με το έμπα, λες κι ήτανε όνειρο, στο γραφείο του στο ΓΕΣ, τράβηξα μια προσοχή και χαιρετούρα, που τρόμαξα για την …παλικαριά μου. Κουνήθηκε ολάκερο το …Πεντάγωνο!

«Κάτω το χέρι, γεωπόνε», μου είπε …φοβισμένος!

Στάθηκα σε σκέτη προσοχή, έβλεπα αστράκια και δίπλα μου τον ταξίαρχο και το συνταγματάρχη από τη μονάδα που υπηρετούσα ως οπλίτης πεζικού, να με κοιτούν σαν εξωγήινο πλάσμα και να τρέμουν μην και πετάξω καμιά κοτσάνα. Κάτι που το συνηθίζω ως τα σήμερα. Γι’ αυτό και μένω πάντα στάσιμος.

«Σας ακούω», είπα μουδιασμένα και τον κοίταξα στα μάτια.

Αυτό ήταν. Με συμπάθησε.

«Θα σε στείλω στο δάσος», χάραξε, απόμεινα στήλη άλατος.

«Μάλιστα», απάντησε …κάποιος από μέσα μου.

«Θα μείνεις εκεί τρεις μήνες και θα ετοιμάσεις πεύκα, βελανιδιές κι ό,τι άλλο νομίζεις για το Αρχηγείο στον Άγιο Αντρέα».

«Ροβινσώνας Κρούσος στο βουνό, δηλαδή», τόλμησα να πω.

Και να δεις, αντί να με στείλει παραμεθόριο, γέλασε. Οι από δίπλα μου, γουρλώσανε τα μάτια τους και θέλανε να με πνίξουν, ενώ εγώ, ηρέμησα. «Δικός μου είναι», σκέφτηκα.

«Ξηρά τροφή, απομόνωση, συγκέντρωση και δουλειά. Κατάλαβες γεωπόνε;», ξανάπε.

«Πού θα κοιμάμαι αρχηγέ μου;», πέταξα τη δεύτερη κοτσάνα.

«Στα δέντρα».

«Ταρζάν δηλαδή;»

«Ακριβώς», είπε περιπαιχτικά, και γύρισε στο συνταγματάρχη.

«Δώστε του αιώρες και τα σχετικά. Εν τάξει;»

«Στις διαταγές σας», είπε ο συνταγματάρχης και χαιρέτησε σαν αυτόματο.

Εγώ, για άλλη μια φορά, μπερδεύτηκα τα έκανα μούσκεμα.

«Συγνώμην, αλλά, επιστημονικά, δεν γίνεται να μεταφυτέψω άγρια δέντρα από το βουνό δίπλα στη θάλασσα», είπα, σκευόμενος την αιώρα και τη σκληρή ζωή κει πάνω.

«Στη Γαλλία ήμουνα, αυτό έκαναν. Γίνεται».

«Μα εκεί έχουν τα μέσα», αντιμίλησα.

«Ό,τι θέλεις στη διάθεσή σου. Αυτοκίνητα, στρατιώτες, γερανό… Σύμφωνοι;»

Πήγα να πω «στις διαταγές σας», δε μου βγήκε, αντέδρασα.

«Θα το κάνω αρχηγέ μου γιατί είστε καλός άνθρωπος».

Κείνη την ώρα ένοιωσα μια τρύπα να με καταπίνει και τους διπλανούς μου αστεροσκέπαστους να με στύβουν σαν ατίθασο πλασματάκι.

Χτύπησα το πόδι μου, χαιρέτησα με πάθος, έκανα μεταβολή κι ως άνοιγα την βαριά ξύλινη πόρτα να φύγω, γυρίζω και του λέω:

«Θα το κάνω αλλά αν δεν πιάσουν, δε φταίω εγώ;»

«Είσαι αριστούχος γεωπόνος. Θα…».

«Και η ιδέα δικιά σας, αρχηγέ μου, θα πετύχουμε!!»

Εδώ, όλοι γελάσαμε.

Τρεις μήνες, λοιπόν, στην αιώρα να κοιμάμαι, έγινε ένα μικρό θαύμα. Θα τα πούμε άλλη μέρα.

 

Κατηγορία Σκίτσα
- 02|03|2018 14:24
Κατηγορία Δεύτερη ανάγνωση
- 02|03|2018 13:57

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΗ: Σε πλειστηριασμό βγήκε το σπίτι πρώην γνωστού εκδότη συγκροτήματος εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφώνου, τηλεόρασης ακόμα και γραφείου ταξιδιών! Στις παλιές καλές μέρες, με το συγκρότημα του ήταν φόβος και τρόμος πολιτικών και άλλων δημοσίων λειτουργών. Ήταν αυτό που λέμε ότι ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις. Μέχρι που ήρθαν τα μνημόνια και ο Αλέξης. Όλα αυτά τα …καλά χρόνια ισχύος δεν είχε καταφέρει να τακτοποιήσει τα δάνεια του. Μετά του έφταιγε ο Τσίπρας! Καημένε… Η αξία της κατοικίας του 9 εκατ. ευρώ! Η τιμή εκκίνησης 4,7 εκατ. ευρώ αλλά έκλεισε στα 11,7 εκατ.. Τώρα λουφάζει έχοντας πάντα συντροφιά με μια γάτα Ιμαλάϊων…

Ανασχηματισμός ήταν και πέρασε…

 

ΕΙΠΕ

«Έχω νιώσει τον πόνο της προσφυγιάς, θυμάμαι τις εποχές που φεύγανε μπουλούκια Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά και Αμερική. Αυτό που έχει γίνει εδώ, αξίζει συγχαρητήρια. Οι άνθρωποι αυτοί φέρνουν τον μεγαλύτερο πόνο».

Γιώργος Μαργαρίτης, λαϊκός τραγουδιστής, επισκεπτόμενος το Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ

Γεγονότα

1995: Μετά από πολύμηνη αναμονή, η ΝΕΛ βλέπει το όνειρο της να γίνεται πραγματικότητα. Οι μετοχές της εισάγονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κι έτσι γίνεται η τέταρτη ναυτιλιακή εταιρεία που εισάγεται.

1997: Ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θ. Λέκκας, εκλέγεται πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου με 58 ψήφους έναντι των καθηγητών Κοκκώση (28 ψήφους) και Μάργαρη (18 ψήφους). Η πρυτανική αρχή στη συνέχεια στελεχώθηκε με τους αντιπρυτάνεις Σωκράτη Κάτσικα και Μαρία Καΐλα.

1999: Πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή» από την υπουργό Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη. Στην εκδήλωση χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μηθύμνης, Χρυσόστομος, ενώ παρέστη και ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης.

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Η μορφή του Νερού» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία «Θαύμα» στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.μ..

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Έκθεση ελληνικών περιοδικών και κόμικς συλλογής Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιππείου στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και οι «Έηζολ 3» σε ένα μοναδικό ροκ πάρτυ στο «Κτήμα Οινοφόρος» στις 10 μ.μ. (είσοδος 12 ευρώ).

ΘΕΑΤΡΟ

Η παράσταση «Φοβάσαι τον θάνατο;» από τους «Άστεγους» στο θεατράκι τους (Θεοφράστου 24, Μυτιλήνη) στις 9 μ.μ..

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

Σεμινάριο με θέμα «Φροντίζοντας με ασφάλεια - H αποφυγή του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης ή του συνδρόμου compassionfatigue» στα γραφεία της Συνύπαρξης (Σμύρνης 7) στις 6 μ.μ..

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

«3o Drag Day-Gp Auto Moto-Drift 2018» στον Πολιχνίτο στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στις 10 π.μ..

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η παράσταση «Φοβάσαι τον θάνατο;» από τους «Άστεγους» στο θεατράκι τους (Θεοφράστου 24, Μυτιλήνη) στις 9 μ.μ..

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

«3o Drag Day-Gp Auto Moto-Drift 2018» στον Πολιχνίτο στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στις 10 π.μ..

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αιολικός - Τριγλία στο πλαίσιο της Γ΄ Εθνικής στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, είσοδος 5 ευρώ.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 02|03|2018 13:52

Οι Μυτιληνιοί στο ΣτΕ

Στα παραλειπόμενα από τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των δικηγορικών Συλλόγων των νησιών για την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά, διαβάζουμε ενδιαφέρουσες αναφορές στον αθηναϊκό Τύπο για τους Μυτιληνιούς εκπροσώπους μας.

«Εννοείται ότι δεν πρόκειται να πω για την έκβαση της υπόθεσης, λόγω και της παλιάς μου ιδιότητας, δεν θα ήταν σωστό», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, που έκλεισε πάντως, την αρχική του τοποθέτηση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχει νομική βάση η αίτηση ακύρωσης και την ελπίδα του ότι θα έχει καλή έκβαση. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν μπαίνει στην ουσία. Ο κ. Αθανασίου μπήκε στην αίθουσα, ενώ είχε αρχίσει η εκδήλωση, κι όμως οι περισσότεροι στο πάνελ σηκώθηκαν όρθιοι για να τον υποδεχθούν με χειραψία.

«Σπαράζει η καρδιά που δεν υπάρχουν χώροι. Αυτό όμως δεν πρέπει να συγχέεται με το θέμα τι θα γίνει με τα νησιά μας. Η οικονομία καταρρέει, τουρισμός δεν υπάρχει και αλλοιώνεται και ο πολιτισμός, αλλοιώνεται η σύσταση των νησιών. Αρκεί να σας πω ότι το ένα δέκατο του πληθυσμού της Λέσβου αυτή τη στιγμή είναι μετανάστες και πρόσφυγες», σημείωσε ο βουλευτής της Ν.Δ, σύμφωνα με την «Εφ.τ. Συντ.».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Ευάγγελος Γκιγκιλίνης, πιο λιτός, υπογράμμισε το παράδοξο να μην απαιτείται αιτιολόγηση της βλάβης δημοσίου συμφέροντος, την οποία υποτίθεται ότι θέλει να προλάβει η απόφαση γεωγραφικού περιορισμού.

Αν.Παζ.

 

Απτόητος ο Στρατής Κύτελης

Ο Στρατής Κύτελης συνεχίζει καθημερινά τις επαφές του για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Επαφές για την στελέχωση του συνδυασμού αλλά και επαφές με τον κόσμο στη Μυτιλήνη και στα χωριά όπου ήδη διαθέτει αρκετούς φίλους. Χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατρός, διατηρεί πολλές φιλίες όπου με την γνωστή μεθοδικότητα του, περιμένει κι αυτός την τροποποίηση του «Καλλικράτη» προκειμένου να οριστικοποιήσει ονόματα. «Όποτε και να γίνουν εκλογές εγώ είμαι έτοιμος κατά 80%» τονίζει με αυτοπεποίθηση. Έχει τη διαβεβαίωση από την Πειραιώς, ότι θα υποστηριχθεί, ενώ σε προηγούμενη κομματική συνεδρίαση ζήτησε ευθέως από τα εδώ κομματικά στελέχη που ενδεχομένως έχουν διαφορετική εκτίμηση για την υποψηφιότητα του, να την εκδηλώσουν. Όλοι όμως τον διαβεβαιώνουν για την στήριξη του κόμματος. Πάντως καλό είναι το  συντομώτερο δυνατόν να  ξεκαθαρίσει το κόμμα κεντρικά αλλά  και τα τοπικά στελέχη το πρόσωπο που θα ηγηθεί του δημοτικού συνδυασμού, ανάβοντας το πράσινο φως για τις περασιτέρω κινήσεις του, είτε το πρόσωπο αυτό είναι ο νυν αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, είτε άλλο στέλεχος. Εκτός  και εάν η ...εκκρεμότητα αυτή εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες…

Σ.Σ.

 

Εσωκομματικές εκλογές και στην ΝΔ

Κι αν στο «Κίνημα Αλλαγής» έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές συνέδρων, στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται για τις εσωκομματικές εκλογές. Ως γνωστόν οι προηγούμενες έγιναν τον Μάιο του 2016 στις οποίες αναδείχτηκαν οι νέες Τοπικές Επιτροπές αλλά και η Νομαρχιακή Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Στρατής Καραγεωργίου. Ήδη η πρώτη σχετική εγκύκλιος του κόμματος κυκλοφόρησε όπου αναφέρονται οι νέοι τρόποι ανάδειξης της νέας Νομαρχιακής η οποία θα είναι διαφορετική. Διότι ενώ μέχρι τώρα μόνο οι εκλεγμένοι στις Τοπικές Επιτροπές ψήφιζαν για την Νομαρχιακή, τώρα αλλάζει ο τρόπος. Πλέον θα έχουν την δυνατότητα όλα τα μέλη του κόμματος να ψηφίζουν και να εκλέγουν την Νομαρχιακή Επιτροπή. Κάτι τέτοιο σαφώς δυσκολεύει σημαντικά το ρόλο κομματικών παραγόντων, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην όλη εσωκομματική διαδικασία. Ήδη οι πρώτες ζυμώσεις στο κόμμα έχουν αρχίσει και οσονούπω θα εκδηλώνονται ένας-ένας τα μέλη που θα φιλοδοξούν για τις κομματικές θέσεις…

Σ.Σ.

 

Περιμένουν το φοιτητικό επίδομα

Ενώ σε μια σειρά πόλεις και Πανεπιστήμια οι δικαιούχοι φοιτητές έχουν λάβει το φοιτητικό επίδομα των 1000 ευρώ, οι Μυτιληνιοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιμένουν ακόμα. Και πρόκειται όχι για το επίδομα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά για αυτό του 2016- 2017. Κι ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσει τα χρήματα, και οι περισσότεροι φοιτητές ανά την Ελλάδα τα έχουν λάβει από τον Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιμένουν. Τι συμβαίνει στο... Λόφο;

Αν.Παζ.

 

Η έκρηξη του δημάρχου

Σε αυτό που φαίνεται ότι επέμεινε ο δήμαρχος στην προσυνεδρίαση που συγκάλεσε πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήταν στο ότι πρέπει όλα τα μέλη της δημοτικής αρχής να (απο)δείξουν την προθυμία τους να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη έναντι του δημοσίου συμφέροντος. Βάζοντας δηλαδή προχτές, την κρίσιμη ώρα της συνεδρίασης, πάνω απ΄ όλα την επικύρωση (μέσω της κυκλοφοριακής μελέτης) της εκτέλεσης του έργου για να επιφορτιστεί στη συνέχεια, με τους τρόπους που θα εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις των ανθρώπων που θίγονται. Αυτή του η στάση κατά την ερμηνεία των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, δεν έθετε σε καμία περίπτωση σε δεύτερη μοίρα την αγωνία των κατοίκων. Όμως επειδή είχε ενδεχομένως αντιληφθεί ότι το θέμα… «έκαιγε» ίσως και πάνω από τις αντοχές κάποιων συνεργατών του και γενικά προσφέρονταν στο να χαθούν εκτός από τις εντυπώσεις και η ουσία του θέματος, ζήτησε απόλυτη «πειθαρχία». Και αν το δει κάποιος εντελώς απομακρυσμένα από το κρίσιμο διακύβευμα που αναδεικνύει το ίδιο το έργο, αλλά και τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες, θα δει πως ο δήμαρχος, για αυτά που είχε εν πάση περιπτώσει στο μυαλό του, εν δικαίω εξερράγη. Αφού είδε τελικά την αντιπολίτευση να προσχωρεί πρόθυμα στη θέση, ότι το έργο «πρέπει να γίνει», δείχνοντας υπευθυνότητα και κάποιους δημοτικούς του συμβούλους να ζορίζονται. Για να μην υπάρχουν βέβαια παρεξηγήσεις, το σχόλιο αυτό αφορά στην πολιτική γραμμή της δημοτικής αρχής και δεν αποδοκιμάζει απαραίτητα όποιον έχει αντίθετη άποψη από αυτή. Εξάλλου σε αυτήν την υπόθεση του αγωγού κάτω από την Αεροπόρου Γιανναρέλλη, είναι φανερό ότι όλοι (μα όλοι!) έχουν δίκιο.

Μ.ΟΡΦ

 

Γι΄ αυτό γίνεται τώρα το έργο

Αυτό που έγινε σαφές προχτές στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ότι το θέμα της Λαγκάδας, είναι δυνατό να αλλάξει μέχρι και τις πολιτικές ισορροπίες. Γιατί ένα εργοτάξιο στημένο στο πιο κομβικό σημείο της πόλης και προκαλώντας αναπόφευκτα μεγάλες επιπτώσεις στους κατοίκους, στους οδηγούς και κυρίως στους καταστηματάρχες, δημιουργεί νέα δεδομένα. Που είναι σίγουρο πως καμία δημοτική αρχή δεν θα ήθελε να έχει επί των ημερών της. Ακόμα και η σημερινή! Γιατί ξεκίνησε όμως τώρα; Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε την ικανότητα και ευσυνειδησία του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη που επί των ημερών του είναι προς δημοπράτηση (ή δημοπρατήθηκαν) έργα ύψους 35 εκ. ευρώ, έχουμε την αίσθηση ότι δύο παράγοντες συνέβαλλαν στο να γίνει αυτό το έργο… ταμπού για την αυτοδιοίκηση: Πρώτον το ότι έχουμε πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ που δεν είναι αιρετός, αλλά διορισμένος και άρα δεν υπολογίζει το κόστος σε επίπεδο ψήφων για να προχωρήσει το εν λόγω έργο και δεύτερον το ότι ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο αγωγός και η Αεροπόρου Γιανναρέλλη, δεν είναι πια ακραίο σενάριο… Και για να μην έχουμε παρεξηγήσεις αυτό δεν το λέμε εμείς. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Γιαννάκης μιλώντας για την απροθυμία προηγούμενων δημοτικών αρχών να εκτελέσουν το εν λόγω έργο! Ποιοι ήταν παλαιότερα (μεταξύ βέβαια και άλλων) πρόεδροι της ΔΕΥΑΜ όμως; Μα και ο Αντ. Γιαννάκης, αλλά και ο κ. Κώστας Κατσαρός. Δηλαδή σαν αυτοκριτική ακούγονται όλα αυτά εκτός των άλλων...

 

Γι΄ αυτό γίνεται τώρα το έργο

Αυτό που έγινε σαφές προχτές στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ότι το θέμα της Λαγκάδας, είναι δυνατό να αλλάξει μέχρι και τις πολιτικές ισορροπίες. Γιατί ένα εργοτάξιο στημένο στο πιο κομβικό σημείο της πόλης και προκαλώντας αναπόφευκτα μεγάλες επιπτώσεις στους κατοίκους, στους οδηγούς και κυρίως στους καταστηματάρχες, δημιουργεί νέα δεδομένα. Που είναι σίγουρο πως καμία δημοτική αρχή δεν θα ήθελε να έχει επί των ημερών της. Ακόμα και η σημερινή! Γιατί ξεκίνησε όμως τώρα; Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε την ικανότητα και ευσυνειδησία του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη που επί των ημερών του είναι προς δημοπράτηση (ή δημοπρατήθηκαν) έργα ύψους 35 εκ. ευρώ, έχουμε την αίσθηση ότι δύο παράγοντες συνέβαλλαν στο να γίνει αυτό το έργο… ταμπού για την αυτοδιοίκηση: Πρώτον το ότι έχουμε πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ που δεν είναι αιρετός, αλλά διορισμένος και άρα δεν υπολογίζει το κόστος σε επίπεδο ψήφων για να προχωρήσει το εν λόγω έργο και δεύτερον το ότι ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο αγωγός και η Αεροπόρου Γιανναρέλλη, δεν είναι πια ακραίο σενάριο… Και για να μην έχουμε παρεξηγήσεις αυτό δεν το λέμε εμείς. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Γιαννάκης μιλώντας για την απροθυμία προηγούμενων δημοτικών αρχών να εκτελέσουν το εν λόγω έργο! Ποιοι ήταν παλαιότερα (μεταξύ βέβαια και άλλων) πρόεδροι της ΔΕΥΑΜ όμως; Μα και ο Αντ. Γιαννάκης, αλλά και ο κ. Κώστας Κατσαρός. Δηλαδή σαν αυτοκριτική ακούγονται όλα αυτά εκτός των άλλων...

 

Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί!

Πολλά τα χθεσινά σενάρια για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο στον ανασχηματισμό που εκ των πραγμάτων οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός μετά την αποπομπή και την παραίτηση δυο κορυφαίων στελεχών του, που παραδόξως είναι ζευγάρι και ένεκα της αποκάλυψης για το επίδομα ενοικίου, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και εκτός κυβέρνησης! Τα πρόσωπα που έπαιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή, τουλάχιστον για τα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με την περιοχή μας, αφορούσαν τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας. Στο μεν ένα ήταν δεδομένη η απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα, που μάλιστα τις τελευταίες μέρες ασθενεί λόγω υπερκόπωσης, και τελικά επιβεβαιώθηκε με την απομάκρυνση του, τη μοναδική σ’ αυτόν τον μίνι ανασχηματισμό, στο δε Ναυτιλίας τα ήξεις-αφήξεις για την παραμονή ή όχι του Π. Κουρουμπλή, τελικά τον κράτησαν στο κυβερνητικό σχήμα και ελέω... «Novartis»! Ο απομακρυνθείς Γ. Μουζάλας, τουλάχιστον για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά, ήταν ...κόκκινο πανί, έχοντας χάσει προ πολλού τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους φορείς τους, γι’ αυτό και η απομάκρυνση του ήταν επιβεβλημένη -άργησε μάλιστα πολύ κατά πολλούς και όχι άδικα γιατί είχε μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος. Ο διάδοχος του, Δημ. Βίτσας, έχει τις προϋποθέσεις για να αλλάξει τουλάχιστον το κλίμα, συνομιλώντας με τους εκπροσώπους των νησιών, λειτουργώντας πιο αποτελεσματικά και πιο έγκαιρα για αυτά που μπορούν να γίνουν ώστε και να βελτιωθούν οι υπάρχουσες δομές, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα νησιά από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αποτρέποντας να ξαναζήσουμε καταστάσεις σαν αυτές που μόλις πριν μερικές μέρες βίωσε η περιοχή της Μόριας. Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί αν η εποχή Βίτσα θα φέρει καλύτερες μέρες στη διαχείριση του προσφυγικού ή όχι.

Μα.Μ.

 

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 02|03|2018 13:49

Ο Σύλλογος Πασχόντων και Φίλων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Μυτιλήνης «ΕλπίΖΩ», πραγματοποίησε την κοπή της βασιλόπιτας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ. Στη γιορτή παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο βουλευτής Γ. Πάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης, η αντιπεριφερειάρχης Πόπη Γόμου-Πρωτογεράκη και η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα. Επίσης μέλη του συλλόγου στα οποία δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Χάιδος παρέδωσε επιστολή στον βουλευτή Γ. Πάλλη με τα αιτήματα τους.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 02|03|2018 13:47

Η κυκλοφοριακή μελέτη για τις ημέρες των εργασιών στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Θα ζήσουμε κατά πως φαίνεται να το δούμε και αυτό. Να οδηγούμε μέσα στα στενά της Λαγκάδας και του Λαζαρέτου! 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 02|03|2018 13:46

Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού του Παραρτήματος της Μυτιλήνης, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και προχώρησε και στην βράβευση αριστούχων παιδιών των μελών της. Στην εκδήλωση της ΕΑΑΣ Μυτιλήνης έδωσαν το παρόν και αρκετοί εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών του νησιού.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 02|03|2018 13:41

Φέτος οι εθελοντές στο Σίγρι δίνουν ποικίλα ερεθίσματα και το συγκεκριμένο μάθημα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα αγόρια και τα κορίτσια της περιοχής να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο του κλασικού χορού. Εκτός απο τα παιδιά του Σιγρίου, έρχονται και απο την Άντισσα! Φωτό: Αντώνης Χιώτης

Κατηγορία Οικονομία
- 02|03|2018 13:32

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς είχε προχωρήσει σε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό την απομάκρυνση του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου της NEL Lines, «European Express». Το γιαπωνέζικο σκαρί, μήκους 159 μέτρων, βρίσκεται παροπλισμένο στο Πέραμα και αποτελεί κίνδυνο, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν λόγω κακοκαιρίας έχουν σπάσει επανειλημμένα οι κάβοι του, με αποτέλεσμα να προξενεί ζημιές σε άλλα παροπλισμένα πλοία ή να κάνει μια μικρή… βόλτα ακυβέρνητο.

Ο διαγωνισμός της ΟΛΠ Α.Ε. ωστόσο δεν κατάφερε να αναδείξει πλειοδότη, με αποτέλεσμα να κριθεί άγονος. Η εταιρεία αποφάσισε να τον επαναλάβει, με σφραγισμένες προσφορές, στοχεύοντας στην εκποίηση και την απομάκρυνση εκτός λιμενικής ζώνης. Σε δηλώσεις του, ο Κινέζος διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Captain Fu Chengqiu, επεξηγώντας για την απόφαση της εταιρείας, σημείωνε ότι προέχει «η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των επιβατών, που αποτελούν βασικές προτεραιότητες του λιμανιού του Πειραιά».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογη τύχη κάποια στιγμή θα έχουν και τα άλλα πάλαι ποτέ κραταιά πλοία της ΝΕΛ, «Μυτιλήνη» και «Θεόφιλος», που βρίσκονται επίσης παροπλισμένα σε Δραπετσώνα και Πέραμα, αναμένοντας καρτερικά να ολοκληρωθεί έστω και άδοξα το δικό τους μαρτύριο.

Κατηγορία Οικονομία
- 02|03|2018 13:25

Σε αγορά 10 νέων πυροσβεστικών οχημάτων συνολικής αξίας 4 εκ. ευρώ, ειδικά για την πυρόσβεση και διάσωση αεροσκαφών, προχώρησε η Fraport Greece. Η επένδυση αυτή βελτιώνει σημαντικά την πυρασφάλεια στα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία από τον Απρίλιο του 2017, στο πλαίσιο της γενικής αναβάθμισης και του πλήρους εκσυγχρονισμού τους.

Τα πρώτα τρία πυροσβεστικά οχήματα έχουν σταλεί ήδη στα αεροδρόμια της Fraport Greece σε Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά και Ρόδο, ενώ τα υπόλοιπα επτά θα παραδοθούν τον προσεχή Απρίλιο στα αεροδρόμια Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Σάμου, Μυκόνου, Κω και Ζακύνθου.

Επιπρόσθετα, η Fraport Greece κάλυψε το κόστος της αρχικής εκπαίδευσης του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και εκείνα της αντικατάστασης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας, που ανέρχονται περίπου σε 800.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα η αγορά νέου εξοπλισμού περιλαμβάνει: 21 στολές χημικής προστασίας, 65 νέες αναπνευστικές συσκευές, 180 φιάλες αναπνευστικών συσκευών, 518 πλήρεις συλλογές Μέσων Ατομικής Προστασίας για κάθε πυροσβέστη (κράνος, κουκούλα πυρκαγιάς, στολή καθημερινής υπηρεσίας, επενδυτής και περισκελίδα πυρκαγιάς, γάντια, μπότες), 14 ανιχνευτές εκρηκτικών αερίων, 12 συλλογές φορητών διασωστικών εργαλείων (διαστολέας και κόφτης μετάλλων) και 15 ανεμιστήρες θετικής πίεσης απαγωγής καπνού.

 

 Πρωταρχικός στόχος η ασφάλεια

 Με αφορμή την αγορά του πυροσβεστικού εξοπλισμού, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece κ. Alexander Zinell επεσήμανε πως «η ασφάλεια στα αεροδρόμια είναι εξαιρετικής σημασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece έχει υπογράψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρόσβεσης και διάσωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ως εκ τούτου, η εταιρεία, καταβάλει 10,5 εκ. ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και 4% επί του ποσού αυτού ως ετήσιο διοικητικό τέλος διαχείρισης. Η Fraport Greece έχει υπογράψει ξεχωριστή σύμβαση ύψους 800.000 ευρώ ετησίως με την Πολεμική Αεροπορία, για υπηρεσίες διάσωσης και πυρόσβεσης στα αεροδρόμια Ακτίου και Χανίων. Σημειώνεται ότι όλα τα κόστη της τακτικής εκπαίδευσης των πυροσβεστών επιβαρύνουν την εταιρεία.

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 02|03|2018 13:19

Παρακολουθώντας την άθλια πραγματικά εικόνα που παρουσίασε η Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για τον ορισμό προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της «Novartis» και έχοντας υπόψη τους σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους που απειλούν από όλες τις πλευρές τη χώρα μας, σκέφτηκα να τιτλοφορήσω το άρθρο μου «Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν» ή «Ο κόσμος χάνεται και η γριά ψειρίζεται» ή «Άναρχοι …άρχοντες» ή «Πολιτικός αμοραλισμός». Διαπίστωσα, όμως, πως είχα στο παρελθόν χρησιμοποιήσει αυτούς τους τίτλους σε άρθρα μου, σε άλλες κυβερνήσεις. Πείστηκα ότι τίποτε δεν αλλάζει στην πολιτική ζωή του τόπου μας, πως «το πάθος δεν γίνεται μάθος» και πως οι ίδιες αρχές και οι ίδιες αξίες την διαμορφώνουν πάντοτε. Βεβαιώνεται η άποψη του Θουκυδίδη πως η φύση των ανθρώπων δύσκολα αλλάζει και πως όσο αυτή παραμένει η ίδια, θα βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια φαινόμενα πολιτικής παθογένειας.

Έχει επικρατήσει και έχει ριζώσει βαθιά μέσα στο μυαλό και την ψυχή αυτών που μας κυβερνούν το «Πας μη Έλλην …βάρβαρος», καθένας που δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και πρέπει να εξοντωθεί. Αν οι ιθύνοντες δαπανούσαν στην ανεύρεση τρόπων επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τον λαό τόση φαιά ουσία, όση δαπανούν στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων εξόντωσης των αντιπάλων τους, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Και μη νομίζετε πως αυτή η τακτική είναι γνώρισμα των τελευταίων ετών. Υπήρχε από την αρχαιότητα, χαρακτήριζε τις παρηκμασμένες και ξεπεσμένες δημοκρατίες και σχετίζεται με την παθολογία των πολιτικών αγώνων. Τον 4ο π.Χ. αι. στην Αθήνα, οι αντίθετοι σε μια πολιτική επιδίωκαν να αχρηστέψουν τον εμπνευστή της ή άλλον από τους υποστηρικτές της με τον οστρακισμό και την πολιτική δίκη, μέσα που νόθευαν την πολιτική διαμάχη με στοιχεία αλλότρια προς την πολιτική και έφθειραν τα πολιτικά ήθη. Το αμυντικό σύστημα του πολιτεύματος παρήγε και χρησιμοποιούσε ως μέσο για την επίτευξη των στόχων του, την πληγή της συκοφαντίας. Με τον όρο «συκοφάντης», οι αρχαίοι δήλωναν τους εκβιαστές που αποσπούσαν χρήματα από πλούσιους ή απλώς εύπορους πολίτες με την απειλή ότι θα τους σύρουν στα δικαστήρια ακόμη και με ασύστατες κατηγορίες. Το φαινόμενο αυτό άρχισε νωρίς, διαδόθηκε πολύ και έγινε χρόνιο. Εμφανίστηκε μάλιστα και στις δημοκρατίες άλλων πόλεων. Ο Αριστοτέλης ταυτίζει τους συκοφάντες με τους δημαγωγούς αυτών των δημοκρατιών (Πολιτ. 1304 b 20 κ.ε.), ενώ ο Αριστοφάνης, με κάποια υπερβολή και ποιητική αδεία, υπαινίσσεται ότι όλοι οι Αθηναίοι ήταν συκοφάντες (Εκκλ. 439 κ.ε.).

Η αθηναϊκή δημοκρατία, όπως και η σημερινή, έδινε το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να γίνεται αυτόκλητος δημόσιος κατήγορος (ο βουλόμενος). Τον προκαλούσε μάλιστα να ασκήσει αυτό το δικαίωμα με το δέλεαρ του χρηματικού κέρδους που ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (το μισό ή τα δύο τρίτα) της δημευόμενης περιουσίας του κατηγορουμένου που καταδικαζόταν. Ο κατήγορος από την πλευρά του, δεν διέτρεχε σοβαρούς κινδύνους. Αν η κατηγορία του απορριπτόταν με τα τέσσερα πέμπτα των ψήφων, είχε να χάσει μόλις χίλιες δραχμές. Αν εισαγόταν σε «δίκη συκοφαντίας» και καταδικαζόταν, η ποινή δεν ήταν μεγάλη. Η μεθόδευση αυτή ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής και ηθικής κρίσης, εύκολα παράγει και αναπτύσσει τη συκοφαντική διάθεση, όπως συμβαίνει και σήμερα. Άνθρωποι αναίσχυντοι και τυχοδιωκτικοί αναδέχονταν τον κίνδυνο μικρών ζημιών από χαμένες αγωγές υπολογίζοντας στα κέρδη από αγωγές που κέρδιζαν!

Ένας άλλος παράγοντας που ευνοούσε τη συκοφαντία ήταν η απουσία δημόσιου κατηγόρου και ανακριτή. Η ανάκριση απλώς κατέγραφε στοιχεία που προσκομίζονταν από τους κατηγόρους. Η δικονομία δεν προέβλεπε εμβάθυνση στην υπόθεση κατά την ακροαματική διαδικασία. Αλλά και η κακή διάθεση των φτωχών πολιτών απέναντι στους πλούσιους συντελούσε στην ανάπτυξη της συκοφαντίας. Το πλήθος ήταν εύπιστο, όταν καταγγελλόταν ένας πλούσιος, και οι άνθρωποι του λαού που μετείχαν στη σύνθεση του Ηλιαστικού δικαστηρίου που δίκαζε την υπόθεση, έρεπαν προς την καταδίκη του κατηγορουμένου.

Θα ρωτήσει κανείς τι σχέση έχουν όλα αυτά με την υπόθεση της «Novartis». Πώς δεν έχουν; Όλοι οι κατηγορούμενοι δέχτηκαν στη Βουλή πως υπάρχει σκάνδαλο στον τρόπο που λειτουργούσε αυτή η φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες. Το γεγονός ότι υπάρχει σκάνδαλο δε σημαίνει πως αυτό το δημιούργησαν οι δέκα διωκόμενοι πολιτικοί και εξέχοντες άνδρες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας. Παλαιότερα έλεγαν «ένας μάρτυρας, κανένας μάρτυρας». Είναι δυνατό τώρα να στηριχτεί κατηγορία πάνω σε αόριστες καταγγελίες άγνωστων ατόμων, «προστατευόμενων» και «κουκουλοφόρων»; Αυτοί που εξυπηρετούνται από όλη αυτή την κατάσταση διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και λένε πως τα δέκα αυτά άτομα είναι απλώς «αναφερόμενοι». Δεν είναι «κατηγορούμενοι». Αυτοί θα μας κάνουν να ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέρουμε! Αλήθεια, τα πρόσωπα αυτά «αναφέρονται» ως τι; Ως μεγάλοι ευεργέτες ή ως σωτήρες του έθνους; Αναφέρονται ως απατεώνες και ως λυμεώνες του δημοσίου χρήματος. Μερικοί μάλιστα με αυθάδεια και απύθμενη υποκρισία, τους κάλεσαν να αποδείξουν την αθωότητά τους! Αλλά πότε θα την αποδείξουν; Και, αν την αποδείξουν, δεν θα έχουν πληγωθεί ηθικά και πολιτικά; Μπορεί η πληγή να κλείσει αλλά το τραύμα θα παραμείνει για πολύ καιρό ή και για πάντα. Αλλά γι’ αυτό στο επόμενο…

- 02|03|2018 13:08

Με αφορμή την επιφυλλίδα για την τοπική μας ιστορία και συγκεκριμένα την περίπτωση των φίλων που καταγίνονται να ανασυγκροτήσουν την ιστορία του χωριού τους (Νέες Κυδωνίες - Μπαλτζίκι), έγραφα πόσο ελλιπείς είναι οι γνώσεις μας -ακόμα και σε μας τους επαγγελματίες- και θα εξακολουθήσουν βέβαια να είναι, επειδή ένα από τα χαρακτηριστικά της ιστορίας είναι η συνεχής βελτίωση των γνώσεων, η προσκομιδή νέων στοιχείων και η επεξεργασία των παλαιών κάτω από νέα πρίσματα ιστορικής προοπτικής. Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν λοιπόν οι γραμμές αυτές (το στέγνωμα ανακαλεί πάντα την παλαιά τυπογραφία που έπρεπε να στεγνώσει το μελάνι), όταν ένα άλλο γεγονός, εντελώς συμπτωματικά ήρθε να με συναντήσει και να μου υπενθυμίσει απώλειες ή να επιβεβαιώσει τα όσα παραπάνω επισημαίνω.

Βοηθώντας λοιπόν μια συνάδελφο στον καταρτισμό της βιβλιογραφίας των καραμανλίδικων βιβλίων, δηλαδή των βιβλίων που προορίζονταν για τους Έλληνες ορθόδοξους κατοίκους της Ανατολής που ήξεραν να διαβάζουν ελληνικά, αλλά δεν ήξεραν την ελληνική γλώσσα (οπότε τα βιβλία τα προορισμένα γι’ αυτούς, γράφονταν με ελληνικούς χαρακτήρες που αποτύπωναν την τουρκική γλώσσα), έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο τυπωμένο στην Αθήνα το 1870, το οποίο έφερε τον εξής τίτλο: Η Λεσβά﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κικ, εις ύφον Ελληνικόία Σαπφώ, ήτοι ασματολόγιον περιέχον εξωτερικά άσματα, εις ύφος Ελληνικόν, Ευρωπαϊκόν και Τουρκικόν, τινά μεν μετενεχθέντα εκ της Κωνσταντινουπολίτιδος εις την Λεσβιακήν Γραφήν, έτερα δε νυν το πρώτον εκ της Ευρωπαϊκής εκδιδόμενα υπό Νικολάου Δ. Βλαχάκη Αθηναίου, εκδοθέντα δε δαπάνη και συνεργεία του Κυρίου Σταυράκη Α. Αναγνώστου, του εκ Μανταμάδου της Λέσβου, Αθήνησιν, εκ του τυπογραφείου της Θέμιδος. 1870.

Το βιβλίο αυτό είναι γνωστό στην ελληνική βιβλιογραφία, μάλιστα ο Γιώργος Βαλέτας στην Αιολική Βιβλιογραφία του, τυπωμένη το 1940, το περιγράφει αναλυτικά (σ. 27-28), δίνοντας πολλά στοιχεία του, που προξενούν μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο, ελπίζω, σύντομα να ικανοποιήσω επειδή νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, καθώς εκτιμώ ότι θα προσφέρει κάποια στοιχεία επιπλέον στις γνώσεις μας (έχω εντοπίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών). Εννοώ ότι το βιβλίο θα προσφέρει στις γνώσεις μας για τον Σταυράκη Αναγνώστου, ο οποίος είναι πασίγνωστος για τη συγγραφική του δράση και το πιο σημαντικό του έργο Λεσβιάς Ωδή έχει γνωρίσει αρκετές επανεκδόσεις του.

Ωστόσο σε μένα τουλάχιστον, καίτοι ως Μανταμαδιώτης και ιστορικός έπρεπε να το γνωρίζω ήδη, ο Σταυράκης Αναγνώστου δεν μου ήταν γνωστός ως χορηγός έκδοσης βιβλίων και το βιβλίο που μόλις ανέφερα τον αναφέρει σαφέστατα ότι συνήργησε στην έκδοση ενός βιβλίου και χρηματικά πέρα από τη συγγραφική του βοήθεια (δαπάνη και συνεργεία). Εξάλλου ενδιαφέρον παρουσιάζει να εξακριβώσουμε τον λόγο, για τον οποίο ο Σταυράκης Αναγνώστου συνεργεί στην έκδοση ενός καραμανλίδικου βιβλίου, αν όντως είναι καραμανλίδικο. Και το λέω αυτό επειδή το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το έχω πιάσει ακόμα στα χέρια μου και, από την εμπειρία μου, δεν μπορεί κανένας να μιλά για ένα βιβλίο παρά μόνο μετά από αυτοψία. Εξάλλου, όπως αναφέρεται από τον Γ. Βαλέτα, υπάρχουν στην αρχή του βιβλίου στίχοι του Σταυράκη Αναγνώστου αφιερωμένοι στον γιο του, Αριστομένη Σταυρίδη (στα χρόνια αυτά τα επώνυμα ήταν πολύ ρευστά σε σημείο που πατέρας και γιος να μην φέρουν ταυτόσημα επώνυμα). Το βιβλίο εξάλλου, φέρει και κατάλογο συνδρομητών, στοιχείο που μας βοηθά πολύ στην κατανόηση της διακίνησης ενός τέτοιου βιβλίου μέσω του συστήματος της συνδρομής, δηλαδή της προαγοράς του πριν από την έκδοσή του.

Πληροφορίες πολλές από ένα αντίτυπο βιβλίο, επειδή τα βιβλία, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, πέρα από το περιεχόμενό τους, είναι φορείς και μιας άλλης παράλληλης ιστορίας, δηλαδή του χορηγού τους, των συνδρομητών, της βιβλιοθήκης που τα περιέχει και κυρίως των ενθυμήσεων που πολλές φορές αναγράφονται πάνω στα λευκά μεσόφυλλα ή και στα περιθώρια των τυπωμένων σελίδων τους. Όμως είτε έτσι, είτε αλλιώς θα ξαναμιλήσουμε για το βιβλίο αυτό και τον χορηγό του Μανταμαδιώτη Σταυράκη Αναγνώστου.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top