FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 16|03|2018 16:48

Τραπεζικά χαράτσια…

Aυτό που συμβαίνει με τις προμήθειες στις τράπεζες ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία. Πας να πληρώσεις τα χίλια δυο χαράτσια που έχουν επιβληθεί εδώ και μια δεκαετία στην καμπούρα μας και ζητάνε οι τράπεζες έξτρα χαράτσι 1, 5 ευρώ για κάθε συναλλαγή.  Τραπεζική προμήθεια, το λένε ευγενικά οι υπάλληλοι. Οι λέξεις όμως και το ευγενικό ύφος δεν αλλάζουν τίποτα στον νέο φόρο που σκαρφίστηκαν οι τραπεζίτες  με τις ευλογίες της κυβέρνησης, για να γεμίζουν τα ταμεία τους, αυτά τα ταμεία που τα έκαναν γιούργια την προηγούμενη δεκαετία με τα θαλασσοδάνεια και τις κάρτες.

Φίλος καλός πήγε να πάρει χθες ένα παράβολο τριών ευρώ από την τράπεζα και ο ταμίας ζήτησε και την προμήθεια του 1,5 ευρώ. Όπως το διαβάζετε για 3  ευρώ χαράτσι 1, 5 ευρώ. Εάν αυτά γινόταν επί επαράτων Σαμαροβενιζέλων και όχι επί της πρώτης φορά  Αριστεράς κάποιοι θα καίγανε τις τράπεζες. Τώρα δεν προλαβαίνουν. Συσκέπτονται για το  πιο θα είναι το επόμενο χαράτσι που θα το εμφανίσουν ως προσφορά στους αδυνάτους και συμβολή στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Α.Ω.

 

Και η διάσταση του προβλήματος!

Χωρίς να θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, θα πρέπει όσοι ασχολούνται με το προσφυγικό και ιδιαίτερα όσοι ασκούν κριτική να αναγνωρίσουν ότι σε σχέση με το 2017, όπου μετρήσαμε θύματα την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς, η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Ενδεχομένως γιατί δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας. Και ειδικά ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν θα πρέπει να πέφτει σε παγίδες κινδυνολογίας που βλέπουν «σοκ» και «χάος» παντού. Μια ενημέρωση από τα στελέχη του Κέντρου για το τι συμβαίνει κάθε φορά, είναι απαραίτητη για να τονίζονται οι καταστάσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Για να γίνεται ξεχωριστό κάθε φορά τι είναι «τρομακτικό» ή «παραβατικό» και τι διαχειρίσιμο και ελεγχόμενο.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ή ότι δεν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές ή και απελπισία και απόγνωση λόγω του πολύμηνου εγκλωβισμού, και άρα το όποιο πρόβλημα λύθηκε. Έχει σημασία όμως να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Αν.Παζ.

 

Αν τα κάνει, να πανηγυρίσει 

Η χθεσινή ημέρα αναμφίβολα εκτοξεύει τις προσδοκίες για μία ακόμη φορά της δημοτικής αρχής, στην κατεύθυνση να παράξει έργο και σε πρώτη φάση δικαιώνει αφενός τις επαφές του δημάρχου σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αφετέρου τον προγραμματισμό (σε παραγωγή μελετών και ωρίμανση γενικά των έργων) του αρμοδίου αντιδημάρχου του Κώστα Κατσαρού. Δεν είναι λίγο εξάλλου σε περιόδους που πέφτουν χρήματα, να έχεις ώριμες περιπτώσεις έργων να εντάξεις… Το στοίχημα για τη δημοτική αρχή όμως παραμένει το να καταφέρει να υλοποιήσει τα έργα και τούτο τίθεται ταυτόχρονα και ως το… πρόβλημα της κυβέρνησης για να δικαιώσει και αυτή τις πανηγυρικές εξαγγελίες της. Αφού αν δεν γίνουν τα έργα αυτά, οι πανηγυρικές εξαγγελίες για την εκτόξευση των προγραμμάτων θα μείνουν κενό γράμμα. Και τα προβλήματα των δήμων να απορροφήσουν τους πόρους, παραμένουν άλυτα.

Μ.ΟΡΦ

 

Κουβέντα για τη χρηματοδότηση του κολυμβητηρίου

Το κολυμβητήριο ξεπέρασε άλλο ένα περίεργο γραφειοκρατικό εμπόδιο και με τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της γνωστής πια 11μελους επιτροπής που αποφαίνεται για το αν επηρεάζονται τα ιαματικά σε περιπτώσεις γειτνίασης με ένα έργο σαν κι αυτό του κολυμβητηρίου στα Θέρμα, ουσιαστικά έφτασε ακόμα πιο κοντά στο να αποκτήσει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Παρ΄ όλα αυτά, μέσα στο χθεσινό πανηγυρικό κλίμα εξαγγελιών από την κυβέρνηση, δεν ακούστηκε, ούτε διέρρευσε κάτι σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου. Με δεδομένο λοιπόν πως ο δήμος προχωρά τις εναπομένουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να φτάσει κοντά στην δημοπράτηση και έχουμε πιάσει ήδη Μάρτη, μήπως το βασικότερο θέμα για την κατασκευή του κολυμβητηρίου πρέπει να μπει πιο επιτακτικά;

Μ.ΟΡΦ

 

Το Παλιό Λιμεναρχείο ...πάει δήμο!

Με νέα επικοινωνία του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Γιώργο Τερζάκη, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο δήμαρχος έμαθε τα ευχάριστα που αφορούν στο Παλιό Λιμεναρχείο. Χωρίς να είναι κάτι ακόμα ανακοινώσιμο, φαίνεται πως η ΕΤΑΔ μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της, καταλήγει στο να δώσει έναντι ενοικίου το κτήριο στον δήμο Λέσβου για 20 χρόνια και την επόμενη εβδομάδα, όπου ο Σπύρος Γαληνός θα περάσει ξανά από τα γραφεία της εταιρίας, μπορεί να έχουμε και… υπογραφές.

Μ.ΟΡΦ.

 

Από τον Μαυραγάνη στον Λαμπρόπουλο

Την προεδρία του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου φαίνεται ότι ανέλαβε ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, στη θέση του Ξενοφώντα Μαυραγάνη, που όπως είχαμε γράψει σε αυτή τη στήλη, παραιτήθηκε «σιωπηρά». Την ανακοίνωση ότι το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου θα δεχτεί οικονομικές προσφορές, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για το βάψιμο του κτιρίου του στο Πλωμάρι, υπέγραψε ο κ. Λαμπρόπουλος ως πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Υγείας. Ο κ. Μαυραγάνης δεν βρήκε σύμφωνα με πληροφορίες ανταπόκριση από την ηγεσία της 2ης ΥΠΕ  και παραιτήθηκε, αλλά το γεγονός ότι στη θέση του μπήκε ο συνεργάτης του κυβερνητικού βουλευτή είναι από τα αξιοσημείωτα, που δεν περνά ασχολίαστο , αν και μιλάμε για άμισθες θέσεις!

Α. Ω.

 

Εκλογές στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου προσκαλεί όλα τα τακτικά μέλη να λάβουν μέρος στις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στον 1ο όροφο του Ξενοδοχείου Λέσβιον, όπου μεταξύ άλλων θα γίνει και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας η Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Απριλίου την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο.

Αν.Παζ.

Κατηγορία Δήμος
- 16|03|2018 14:47

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Τοπικών Συμβουλίων, των φορέων και δημοτών, οι συναντήσεις εργασίας από τον δήμαρχο Λέσβου, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, της ΔΕΥΑΛ και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, συνεχίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και στις Δημοτικές Ενότητες Καλλονής και Πλωμαρίου. 

Η ενημέρωση αφορούσε την ανάδειξη των τοπικών προτάσεων και προβλημάτων, αλλά και την αναλυτική ενημέρωση για τα δρομολογηθέντα ζητήματα. Ο δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την ανταπόκρισή τους, έκανε αναφορά στα έργα που ολοκληρώθηκαν, εξελίσσονται ή προγραμματίζεται να γίνουν σ’ αυτές τις περιοχές στην κατεύθυνση της ουσιαστικής βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών, αλλά και στα έργα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής. Ο κ. Γαληνός τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, με συντονισμένες, εκτεταμένες και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, αλλά και με μια σειρά από σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί  και θα εκτελεστούν στο άμεσο μέλλον, η εικόνα των παραπάνω περιοχών και του νησιού γενικότερα αλλάζει, με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή και το νησί μας γενικότερα. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε γόνιμο και εποικοδομητικό κλίμα, από τους παρευρισκόμενους τέθηκαν ερωτήσεις και ζητήματα που τους απασχολούν. Επίσης, διατυπώθηκαν απόψεις, υποβλήθηκαν προτάσεις για έργα και παρεμβάσεις, ενώ ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, έδωσαν αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αναφέρθηκαν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο.

 

- 16|03|2018 14:34

Στην ημερίδα με τίτλο «Η θάλασσα που μας ενώνει» που πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης το περασμένο Σάββατο, κεντρικός εισηγητής ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης, της καταλλαγής και της συνεννόησης, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού, στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, τονίζοντας: «Η θάλασσα όντως ενώνει και οφείλει να ενώνη! Οι λαοί περί την θάλασσαν του Αιγαίου οφείλομεν να την βλέπωμεν ως ενωτικήν δύναμιν και να την προστατεύσωμεν από την ανθρωπογενή μόλυνσιν να διασώσωμεν τον θαλάσσιον πλούτον και την απαράμιλλον αιγαιοπελαγίτικήν ωραιότητα» . Για να καταλήξει: «Εις το Αιγαίον Πέλαγος των μεταναστών και των προσφύγων δοκιμάζονται όμως σήμερον αι ανθρωπιστικαί αρχαί του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά και η χριστιανική αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπον».

 

«Τα Ωραία του Πέραν»: Έκθεση σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο Σισμανόγλειο

«Τα Ωραία του Πέραν» αφηγούνται με την τέχνη τους, δεκαπέντε Έλληνες εικαστικοί που συνδέονται βιωματικά και πνευματικά με την Κωνσταντινούπολη. Παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια ομαδική έκθεση από σήμερα Παρασκευή 16/3 έως τις 13/4, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού και, όπως εξήγησε το τρυφερό λογοπαίγνιο του τίτλου της έκθεσης, αποτελεί προφανή αναφορά στο δημοφιλές μελόδραμα του Τυμφρηστού «Η Ωραία του Πέραν» (1920) και στη βασισμένη σε αυτό και αντίστοιχα επιτυχημένη ομότιτλη ταινία του Ορέστη Λάσκου (1953) που γυρίστηκε στην Πόλη. Στην έκθεση (ζωγραφική και φωτογραφία) συμμετέχουν οι: Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Βενετσανόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένη Κουκούλα, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Πάρις Πετρίδης, Κωνσταντίνος Πίτας, Βαγγέλης Πούλης, Βιργινία Φιλιππούση. Η έκθεση θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο και στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

 

Και νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα εξακολούθησε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ και αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας νέα ιστορικά χαμηλά εν μέσω σειράς αρνητικών εξελίξεων. Έτσι η ισοτιμία πλησιάζει περίπου τις 4 λίρες με το δολάριο και τις 5 λίρες με το ευρώ. Μέσα στην βδομάδα οι τιμές κυμάνθηκαν: 1 ευρώ = TL 4,80, 1 δολάριο = 3,87 λίρες.

Η πτωτική τάση σχετίζεται με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας της Τουρκίας απ’ τον οίκο «Moody’s» στην κατηγορία Ba2 από την Ba1, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη απώλεια θεσμικής δύναμης και τον αυξημένο κίνδυνο εξωτερικού σοκ λόγω του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η τελευταία μείωση της λίρας επιταχύνθηκε μετά την ψήφιση σε κλίμα έντασης από το κοινοβούλιο στις 13 Μαρτίου, ενός αμφισβητούμενου νόμου που τροποποιεί τον εκλογικό νόμο.

 

Γάλα από τον Δήμο Σμύρνης στα παιδιά από την Συρία

Εδώ και χρόνια ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης έχει καθιερώσει την καθημερινή διανομή γάλατος στα παιδιά των δημοτών του ηλικίας 1 έως 5 ετών, που έχουν ανάγκη. Το αγελαδινό γάλα προμηθεύονται από τον συνεταιρισμό κτηνοτρόφων του Τίρε, που εκτρέφει 2,5 χιλ. αγελάδες. Έτσι βοηθούν τους παραγωγούς και εξασφαλίζουν υγιεινή διατροφή των παιδιών. Η διανομή γινόταν στα σχολεία αλλά από το 2012 την ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας. Ο Δήμος με 62 συνεργεία που έχει συγκροτήσει, μοιράζει το γάλα σε 388 συνοικίες πόρτα - πόρτα, σε 125.000 σπίτια δημοτών, που έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμα . Πρόσφατα προστέθηκαν και 6.500 παιδιά από την Συρία που διαμένουν σε διάφορες περιοχές του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, στα οποία χορηγούνται 8 λίτρα γάλατος την εβδομάδα.

 

Και στα Δίδυμα φεστιβάλ άγριων χόρτων

Στα Αλάτσατα, κοντά στον Τσεσμέ, όπου διαμένουν πολλοί Τουρκοκρητικοί και γνωρίζουν από την παράδοση των οικογενειών τους να αξιοποιούν και να μαγειρεύουν τα άγρια χόρτα «του βουνού», τα τελευταία οκτώ χρόνια διοργανώνονται κάθε χρόνο την άνοιξη, γιορτές που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Ακολουθώντας τα Αλάτσατα κι άλλες πόλεις, όπου πρωτοστατούν οι Τουρκοκρητικοί, διοργανώνουν ανάλογες γιορτές. Στα Δίδυμα, λίγο νοτιότερα, απέναντι από την Σάμο, για δεύτερη χρονιά θα γίνει από 20 έως 23 Απριλίου, ανάλογο φεστιβάλ αφιερωμένο στην υγιεινή διατροφή και στην γαστρονομία της φύσης (Vegetarians) με παράλληλες εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, εκθέσεις (φυσικών προϊόντων - καλλυντικών) αθλητικές έως και φροντίδας για κατοικίδια ζώα. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να επισκεφθούν τα Δίδυμα, πάνω από 200.000 άτομα. Επίσης και στο γειτονικό μας Αϊβαλί, ανακοινώθηκε η διοργάνωση στις αρχές Μαΐου φεστιβάλ χόρτων, αλλά φέτος με την πρώιμη άνοιξη μήπως θα έχουν ξεσποριάσει ρε γειτόνοι ως τότε τα ραδίκια;;;

 

Σμύρνη: Κατασκευάζεται το μακρύτερο τούνελ στην Τουρκία

Ένας υπόγειος διπλής κατεύθυνσης αυτοκινητόδρομος, με 7 χλμ. μήκος, 3 + 3 λουρίδες κυκλοφορίας και δύο γέφυρες 280 και 920 μέτρων μήκους, θα γίνει στην Σμύρνη. Ο υπόγειος δρόμος ξεκινά από τον σταθμό λεωφορείων στη βόρεια πλευρά της πόλης, διέρχεται από το κέντρο (Κονάκ) και καταλήγει στον Βουτζά στο νότο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν συντελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις . Η κατασκευή θα γίνει με την χρήση «μετροπόντικα» και θα κοστίσει 183 εκατ. λίρες. Οι αρχές εκτιμούν ότι με την χρήση του υπόγειου αυτοκινητόδρομου «εξπρές», θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην μεγαλούπολη των 4 εκατ. κατοίκων και θα αποσυμφορηθεί το κέντρο από τα συχνά μποτιλιαρίσματα.

 

Προσδοκία για ανάκαμψη του τουρισμού κρουαζιέρας

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που επισκέφθηκαν τα τουρκικά λιμάνια της Τουρκίας ήταν το 2017 = 307, το 2016 = 538, το 2015 = 1296 και το 2014 = 1096 , ενώ το 2018 μέχρι σήμερα κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν έδεσε σε τουρκικό λιμάνι . Μετά την τεράστια αυτή ύφεση, φέτος διαφαίνεται κάποια βελτίωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού (İMEAK) για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Τουρκία, Yusuf Öztürk, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση «Seatrade Cruise Global Fair» στη Φλόριντα των ΗΠΑ και είχε συνεργασία με διεθνείς παράγοντες του τουρισμού της κρουαζιέρας. Ήδη ανακοινώθηκε ότι νορβηγικά πλοία θα προσεγγίζουν το 2018 και το 2019 το Κουσάντασι, ενώ κατά τον Öztürk και άλλες εταιρείες κρουαζιέρας σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και ο κολοσσός «Holland America Line», που όμως μελετά για το 2020. Η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στην Τουρκία (Σμύρνη, Κουσάντασι, Μαρμαρίς, Αττάλεια κ.ά.) ενδιαφέρει και τα ελληνικά νησιά, για εμάς δε στο Βόρειο Αιγαίο, σημασία έχει η επιστροφή των κρουαζιερόπλοιων στην Κωνσταντινούπολη.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|03|2018 14:22

Με επιτυχία παρουσιάστηκε στο Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade την Τετάρτη, το βιβλίο του Ιωσήφ Μποτετζάγια, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Η ανθρώπινη ιστορία των σκύλων» από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Αφορμή για την έκδοση του βιβλίου ήταν οι παρεμβάσεις του Φιλοζωικού Συλλόγου «Κιβωτού» στα σχολεία της Λέσβου. Τον συγγραφέα παρουσίασε ο Δημήτρης Κουζινόγλου, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της «Κιβωτού» Μυτιλήνης. Με τον συγγραφέα συζήτησαν η Εύη Σαμπανίκου, καθηγήτρια και o Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, αναπληρωτής καθηγητής, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Προλόγισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

 

Την επόμενη Τετάρτη

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, η Άννα Μαρκοπούλου, δρ. Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, θα δώσει διάλεξη με θέμα ««Τέχνη και Φύση: Μίμηση ή Δημιουργία;». Ποια είναι η σχέση της τέχνης και της φύσης; Άραγε η τέχνη συνιστά μια απλή μίμηση της φύσης ή είναι δημιουργία μιας μετα-φύσης; Το ερώτημα αυτό οδηγεί, με τη σειρά του, στη διερώτηση για τη φύση της τέχνης: Τι είναι η τέχνη για τον καλλιτέχνη; Είναι μια αναπαράσταση της φύσης ή μια βιωματική δημιουργία, μέσω της οποίας ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναδημιουργεί τη φύση, αλλά και, ταυτόχρονα, τον εαυτό του; Τι είναι  η τέχνη για τον θεατή; Είναι μια αισθητική απόλαυση ή είναι μια ενεργή μέθεξη στο έργο τέχνης, ένα έναυσμα για αυτογνωσία, κάθαρση και αναγέννηση εαυτού; Αυτά τα αρχαιότατα, αλλά και ταυτόχρονα, πολύ επίκαιρα ερωτήματα θα αποτελέσουν τους βασικούς θεματικούς άξονες, γύρω από τους οποίους θα περιστραφεί η ομιλία.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|03|2018 14:17

Το «Κτήμα Οινοφόρος» υποδέχεται την άνοιξη με ένα μοναδικό μουσικό διήμερο με τη Γιώτα Νέγκα και τίτλο «Φύλλο ανδρικό», όπου θα ερμηνεύσει τραγούδια ανδρών, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο 17 Μαρτίου στις 10 το βράδυ.

Η Γιώτα Νέγκα, σύγχρονη λαϊκή ερμηνεύτρια, ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της καλοκαιρινής της περιοδείας, επιστρέφει φέτος το χειμώνα και παρουσιάζει μια παράσταση όμοια με μουσική βιογραφία, βασισμένη σε τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει άντρες καλλιτέχνες.

Από τον Στέλιο Καζαντζίδη έως και τον Χρήστο Θηβαίο, από τον Στράτο Διονυσίου μέχρι τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, και από τον Σταύρο Ξαρχάκο έως τον Νίκο Παπάζογλου, η Γιώτα Νέγκα μοιράζει τα φύλλα της τράπουλας στους άντρες που χάραξαν μέσα της, δρόμους. Παίζει με το μεγάλο στοίχημα να τους «δώσει» πίσω ως δώρο τη δική της καθαρή γυναικεία ερμηνευτική υπογραφή, μέσα από ένα σύγχρονο unplugged λαϊκό ήχο, τριών μόλις οργάνων. Στη δύσκολη αναμέτρηση απαραίτητοι συμπαίκτες της, είναι τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας, τα οποία κάνουν τη σύνδεση των χρονικών βαθμίδων και δηλώνουν το μέγεθος της λαϊκής ερμηνευτικής της υπόστασης στο σήμερα.

Σε ένα καρέ που το έπαθλο είναι η κάθαρση και νικητής πάντα η ψυχή, η Γιώτα βγάζει από το μανίκι της τον κρυμμένο άσσο που θα συμπληρώσει όλες τις μετέωρες παρτίδες: την απόλυτη θηλυκή της ματιά σε έναν κόσμο χαρτογραφημένο από άντρες.

Συντελεστές: Νίκος Κατσίκης - μπουζούκι, Βασίλης Κετεντζόγλου - κιθάρα, Dasho Kurti - ακορντεόν, Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης, Επιμέλεια προγράμματος: Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Οργάνωση παραγωγής: «Stray Music».

Πριν συμπληρώσετε χρόνο από την τελευταία επίσκεψή σας στο νησί, επανέρχεστε με νέο πρόγραμμα. Πώς νιώθετε για τη συναυλία που δώσατε πέρσι με το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης;

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία! Τα παιδιά ήταν υπέροχα, είχαν δουλέψει παρά πολύ με τους καθηγητές τους το πρόγραμμα και το χάρηκα πολύ! Θα μου μείνει αξέχαστη και θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη και την μουσική που μου χάρισαν!».

«Φύλλο ανδρικό», λοιπόν, με ανδρικές φωνές που ξεδιπλώνονται σαν τράπουλα. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στον «Οινοφόρο».

«Στο πρόγραμμα αυτό θέλησα να συγκεντρώσω όλους τους αγαπημένους μου ερμηνευτές σε μια παράσταση. Να τραγουδήσω ανδρικά τραγούδια που ποθούσα πάντα μέσα από την γυναικεία μου ματιά. Από τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αλλά και κάποια επιλεγμένα τραγούδια από το προσωπικό μου ρεπερτόριο».

Από τους μεγάλους άντρες ερμηνευτές της λαϊκής σκηνής. ποιους ξεχωρίζετε και γιατί;

«Ξεχωρίζω όλους όσους αναφέρω στο “Φύλλο Ανδρικό” και άλλους τόσους που δεν χώρεσαν!».

Τι μουσική ακούτε και ποιους σύγχρονους τραγουδιστές ή τραγουδίστριες εκτιμάτε;

«Ακούω ανάλογα με την στιγμή και το συναίσθημα... Ξεχωρίζουν μόνοι τους με την δουλειά τους: Ζουγανέλη, Μποφίλιου, Χαρούλης, Ρίζου, Παπαγεωργίου, Σελεμίδου...».

Ξεχώρισαν κατά τη γνώμη σας, ισότιμα και οι γυναικείες φωνές;

«Φυσικά και ξεχώρισαν και τις τιμώ όλες, τις θεωρώ δασκάλες μου, τις έχω στην ψυχή μου».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Κλείνοντας μετά το Πάσχα την χειμερινή περιοδεία, τα επόμενα σχέδια έχουν μια καλοκαιρινή περιοδεία και μια δισκογραφική δουλειά!».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|03|2018 14:05

Άλκη Ζέη

Πόσο θα ζήσεις ακόμα γιαγιά;

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2017, σελ. 319

 

Σου έφερα την εφημερίδα. Ανοίγω τα μάτια. Με πήρε, φαίνεται, ο ύπνος κάτω από τη γλυσίνα. Από πάνω μου στέκει ένα ψηλό πανέμορφο παλικάρι. Έχει ένα μικρό μούσι και πράσινα μάτια. Μοιάζει σαν να βγήκε από μυθιστόρημα του Σταντάλ. Είναι ο εγγονός μου ο Αντουάν. Πότε μεγάλωσε τόσο;

- Απόψε έχει πανσέληνο, λέει.

Κοιτάζω την εφημερίδα. Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017. Τρομάζω. Πώς έφτασα ως εδώ. Είχα υποσχεθεί στα παιδιά δεκατρία χρόνια. Αν και μου φαινότανε πάρα πολλά... τότε. Ποιος μου χάρισε γενναιόδωρα άλλα τέσσερα κι ίσως απομένουν και κάποια ρέστα ακόμα;

Κοιτάζω γύρω. Στην άλλη άκρη, κάτω από τη γλυσίνα που ξαναζωντάνεψε όλα αυτά τα χρόνια, στην αυλή του σπιτιού μας στις Μηλιές στο Πήλιο, ένα όμορφο κορίτσι με ξανθά σγουρά μαλλιά και πράσινα μάτια γράφει στον υπολογιστή. Τα λεπτά δάχτυλά της πετάνε σαν φτερά πεταλούδας. Πού εγώ - χτυπώ αργά-αργά κάθε γράμμα και πολλές φορές το διπλανό απ’ αυτό που πρέπει. Είναι η εγγονή μου, η Άννα.

Τώρα πια τα εγγόνια μου είναι μεγάλα. Δεν ρωτάνε «πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;». Μόνο κάνουν σχέδια τι θα κάνουμε του χρόνου στην πανσέληνο. Αν μου φαινότανε πολλά τα δεκατρία χρόνια, ο ένας χρόνος μοιάζει ακόμα πιο μακρινός. Δεν λέω τίποτα, τους αγκαλιάζω και τους δυο και χαίρομαι τη στιγμή. Αποδώ και μπρος οι στιγμές μετράνε».

Το παραπάνω σημείωμα είναι  από το οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της πολυαγαπημένης Άλκης Ζέη. Όπως γράφει η επιμελήτρια Ελένη Μπούρα, το βιβλίο αυτό δεν είναι καινούργιο ούτε όμως και παλιό. Είναι μια συλλογή από αυτοβιογραφικές αφηγήσεις και διηγήματα μυθοπλασίες που μπορούσαν αυτά που περιγράφονται να είχαν συμβεί και πραγματικά, όπως λέει η συγγραφέας. Το καινούργιο σ’ αυτό το βιβλίο είναι ότι στις περισσότερες ιστορίες προστέθηκε και η σημερινή αφήγηση της Άλκης Ζέη, η ματιά της που σχολιάζει και φωτίζει ύστερα από χρόνια. Διαφοροποιείται μες στο κείμενο με πλαγιογραφή. Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, τρία βιβλία: «Η δωδεκάτη γιαγιά και άλλα…»,  «Αρβυλάκια και γόβες», «Σπανιόλικα παπούτσια και  άλλες ιστορίες».

 

 

Νόελ Μπάξερ

Το χνάρι που δεν έσβησε (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2017, σελ. 649

 

Ένα πληθωρικό πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, γραμμένο µε ψυχή και µε την ιδιαίτερη χαρακτηριστική γραφή της Νοέλ Μπάξερ που, για µία ακόμη φορά, µπλέκοντας έξοχα τη μυθιστορία µε την ελληνική ιστορία, ανιχνεύει τις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης φύσης.

Η συγγραφέας  γεννήθηκε στην Αθήνα από Ελληνίδα μητέρα και Βρετανό πατέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Από τότε ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα.

Κατηγορία Πολιτική
- 16|03|2018 14:01

Την ανάγκη διατήρησης μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο, αλλά και επαναφοράς του καθεστώτος αυτού στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ζήτησε με δύο διαδοχικές παρεμβάσεις του ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προχθές.

Ο Νότης Μαριάς εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης των Περιφερειών που υστερούν, είπε πως το θέμα είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και φυσικά, πόροι. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μία χώρα της οποίας σχεδόν όλες οι Περιφέρειες υστερούν και αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία μάλιστα έχουν ενταθεί λόγω της μνημονιακής πολιτικής.

 

Η παρέμβαση

Ειδικότερα απευθυνόμενος στην παρευρισκόμενη Ευρωπαία επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, συνέχισε: «Θέλω όμως κυρία Κρέτσου να αναφερθώ σε ένα ειδικό θέμα που αφορά τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο, τα οποία έχουν πάρει μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018, μια ρύθμιση για να διατηρήσουν χαμηλό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Είναι μια ρύθμιση που ίσχυε πάντα και αυτά τα νησιά επελέγησαν να εξαιρεθούν γιατί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των μεταναστευτικών ροών. Το θέμα είναι όμως ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εξαίρεση για όλα τα νησιά του Αιγαίου, να έχουν χαμηλό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, να μπορέσουν να περάσουν στην ανάπτυξη και είναι κάτι που πρέπει να το δείτε».

Μάλιστα, συνεχίζοντας στη δεύτερη παρέμβασή του, ο Νότης Μαριάς ανέφερε πως «η τρόικα στην Ελλάδα έχει επιβάλλει μια σκληρή φορομπηχτική πολιτική μέσω των μνημονίων με ιδιαίτερα αυξημένο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Ειδικότερα έχει επιβάλλει νομοθεσία η οποία κατήργησε το προνομιακό καθεστώς μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που ίσχυε στα νησιά του Αιγαίου». Και αναφερόμενος στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, ο ευρωβουλευτής κατέληξε: «Ο χαμηλός Φόρος Προστιθέμενης Αξίας βοηθούσε στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών λόγω της απόστασής τους από την κυρίως Ελλάδα αλλά και λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία η οποία έχει ιδιαίτερα χαμηλό ΦΠΑ. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και η Λέρος από 1η Ιουλίου 2018 θα χάσουν επίσης το δικαίωμα του μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Πρόκειται για νησιά που πλήττονται από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να διατηρηθεί ο μειωμένος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο και ταυτόχρονα να επανέλθει ο μειωμένος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας για τα νησιά του Αιγαίου».

Κατηγορία Οικονομία
- 16|03|2018 13:52

Από τη Δευτέρα και σε διαδοχικές φάσεις για τρεις ομάδες Περιφερειών θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» μετά τα τεράστια προβλήματα που εντοπίστηκαν από τη μεγάλη «ζήτηση» στην πλατφόρμα, στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ «exoikonomisi.ypen.gr».

Είχε προηγηθεί η κατάρρευσή της πλατφόρμας, όπου υποβάλλονταν οι αιτήσεις, λόγω του τεράστιου αριθμού επισκεπτών, εξέλιξη που σύμφωνα με το Υπουργείο διερευνάται για το κατά πόσο οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται πως μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών. Διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Σε κάθε περίπτωση ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που προέκυψε, επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχους που ενέχει κάθε διαδικασία, όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δεσμευόμενος «ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος, όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

 

«Πάγωμα» και επανέναρξη στις 19 Μαρτίου

Υπό τις δεδομένες συνθήκες ο υπουργός αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων το απόγευμα της Τρίτης (13/3). Τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν μέχρι εκείνη την ώρα παραμένουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια. Διευκρινίζεται ότι ακόμα ουδείς χρήστης έχει ολοκληρώσει την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση «exoikonomisi.ypen.gr». Από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι από τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονία, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας. Από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι από τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ιόνιου, Βόρειου Αιγαίου, Κρήτης, και από τη Δευτέρα 2 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι από τις περιοχές της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα «ανοίγει» από τις 8 το πρωί.

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 16|03|2018 13:51

Πέρασαν 55 χρόνια από το 1963, τότε που παρακρατικοί σκότωσαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη και έκαναν τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να υποβάλει το ερώτημα: «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;». Υποτίθεται πως μετά από την πάροδο τόσων ετών, η δημοκρατία μας έχει εξυγιανθεί, έχει ανδρωθεί και «έχει βρει» τον δρόμο της. Δυστυχώς, το ίδιο ερώτημα πλανάται στα χείλη όλων, έστω και αν πολλοί δεν το ομολογούν. Πολλοί, βέβαια, θα απαντούσαν σε αυτό το ερώτημα λέγοντας πως τη χώρα μας την κυβερνά η εκλεγμένη κυβέρνηση και μέσω αυτής ο λαός που την εξέλεξε. Όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν έτσι. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαν έτσι, γιατί διαχρονικά τη χώρα κυβερνούσαν κάτι δυναμικές μειοψηφίες που με τον δυναμισμό τους κατόρθωναν να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους εκάστοτε κυβερνώντες. Και αυτό ίσχυε σε όλους τους τομείς της κρατικής δραστηριότητας. Αυτές οι μειοψηφίες έβλεπαν πως δεν πρόκειται να κυβερνήσουν με νόμιμο τρόπο, έβλεπαν πως δεν μπορούσαν να καταπολεμήσουν τις ιδέες που γεννιούνταν με τις δικές τους ιδέες και προσπαθούσαν να κυβερνήσουν με τον εκβιασμό και τη βία, με την κτηνώδη δύναμη. Και εξαίρεση βέβαια σε αυτή την πρακτική δεν αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που αυτός δεν περίμενε ποτέ πως θα κυβερνήσει. Κι έτσι είναι μπλεγμένος στα δίχτυα που ο ίδιος έστησε…

Και για να γίνω πιο σαφής. Όταν υπηρετούσα ως σχολικός σύμβουλος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επισκέφτηκα ένα Τεχνικό Λύκειο. Σε συζήτηση που είχα με τους εκπαιδευτικούς, αυτοί παραπονέθηκαν ότι οι μαθητές «δεν διαβάζουν». Τους παρατήρησα πως δεν βλέπω να αφήνουν κανένα στην ίδια τάξη και αυτοί με αφοπλιστικό τρόπο μού είπαν πως αν αφήσουν κάποιον στάσιμο, την επόμενη θα βρουν το αυτοκίνητό τους καταστραμμένο! Και με διαβεβαίωσαν πως στο παρελθόν είχε συμβεί αυτό! Κάποιοι, λοιπόν, με απειλές και εκβιασμούς κατορθώνουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους στα κέντρα εξουσίας και να διαμορφώνουν αποφάσεις που τους εξυπηρετούν.

Ας θυμηθούμε, ακόμη, εκείνη την άθλια και ντροπιαστική για μια δημοκρατία σκηνή, στην οποία ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κάποιος Φωτόπουλος, κρατούσε «όμηρο» την υπουργό, την -υποτίθεται- προϊσταμένη του, σύμφωνα με την απόφαση του ελληνικού λαού, την απειλούσε και την ανάγκαζε να στέκεται προσοχή μπροστά του! Απειλούσε, βέβαια, πως θα κατεβάσει τους διακόπτες και θα δημιουργήσει οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ο εκβιασμός στην αποθέωσή του!

Και σήμερα σωρεία γεγονότων έρχονται να μας πείσουν πως ζούμε τη «δημοκρατία των εκβιασμών». Πριν από λίγες μέρες, η Πολιτεία (;) αποφάσισε να μεταφερθεί ένας επίδοξος δολοφόνος από μια φυλακή σε άλλη. Και η απόφαση εκτελέστηκε. Ξεσηκώθηκαν, όμως, πάλι οι «δυναμικές μειοψηφίες» και κατόρθωσαν να ανατρέψουν αυτή την απόφαση, εξευτελίζοντας το κράτος και αυτούς που το εκφράζουν. Κι, όμως, είναι γνωστό πως με βάση την Κυβερνητική Τέχνη δεν πρέπει να επιβάλλονται ποινές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, και, αν επιβληθούν, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ανακαλούνται. Δεν είναι δυνατόν η δικαιοσύνη να αποφασίζει κάτω από πίεση, εκβιασμούς και πολλές φορές βία. Γιατί ο δικαστής που φοβάται είναι χειρότερος και από τον αγράμματο δικαστή.

Το ερώτημα «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» εγείρεται ακόμη εντονότερο μετά τα κωμικοτραγικά γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στην Τούμπα κατά τον αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ. Τη μια το γκολ του ΠΑΟΚ ακυρώθηκε, την άλλη -μετά από διαβούλευση στα αποδυτήρια- επικυρώθηκε ως κανονικό. Τη μια παρεμβαίνει κάποιος παράγοντας και, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, απειλεί τον διαιτητή πως αν δεν κατακυρώσει υπέρ του ΠΑΟΚ το γκολ, «τέλειωσε», και την άλλη ορμά ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Σαββίδης, ως «ταύρος μαινόμενος» στο γήπεδο, απειλώντας να τα «κάνει όλα λίμπα». Και δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά άφησε να φαίνεται και το όπλο που κρεμόταν από τη μέση του, σε μια έκφραση «άθλιου» συμβολισμού.

Όμως, ας δούμε το πράγμα και διαφορετικά. Ο κ. Καμμένος κατηγορείται για κάποιο «σκάνδαλο», για τη διερεύνηση του οποίου η αντιπολίτευση ζητά σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όπως έγινε και με την υπόθεση «Novartis». Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν αντιπολίτευση, θα ψήφιζε θετικά. Τι θα κάνει, όμως, τώρα; Η γυναίκα του Καίσαρα, κατά το λεγόμενο, δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται πως είναι. Υπάρχει, όμως, το όπλο του εκβιασμού. Ή με προστατεύεις, έστω και αν πιστεύεις ότι «αμάρτησα», ή σε ρίχνω! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πώς ασκείται η πολιτική στη χώρα μας. Δεν θα είχε άδικο κάποιος, αν υποστήριζε πως ζούμε μια άλλη μορφή δημοκρατίας, την «δημοκρατία του εκβιασμού». Με μια τέτοια όμως δημοκρατία, η χώρα δεν μπορεί να ορθοποδήσει και να πάει μπροστά.

Πάντως η ιστορία έχει δείξει πως η βία μπορεί να καθυποτάξει τα πάντα, αλλά οι νίκες της διαρκούν λίγο. Αυτοί που στηρίζονται στη βία, γρήγορα θα φτάσουν στο σημείο να την τρέμουν, γιατί, όπως έλεγε ο Σέλεϋ, θερίζεις αυτό που σπείρεις, γιατί η βία προκαλεί πάντοτε βία.

- 16|03|2018 13:49

Έχουμε πει (γράψει) πολλές φορές ότι η θεωρία της ιστορίας, οι θεωρητικές γνώσεις, για τον ιστορικό είναι στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για να κάνει με επαγγελματισμό και σοβαρότητα τη δουλειά του. Φυσικά και δεν μπορούμε σε μια επιφυλλίδα να το εξηγήσουμε αυτό, άλλωστε δεν είναι σήμερα ο λόγος περί θεωρίας. Ωστόσο, πέραν της θεωρίας, σημαντικό επίσης (μερικές φορές ίσως και πιο σημαντικό) είναι να εντοπίζουμε και να γνωρίζουμε τα γραπτά ιστορικά τεκμήρια, τα ιστορικά κατάλοιπα για το παρελθόν μας, ντοκουμέντα κάθε είδους, και με βάση αυτά να πορευόμαστε στην ιστορική περιπέτεια. Δεδομένου μάλιστα ότι σε μια χώρα, όπως η δική μας, και για ποικίλους λόγους, δεν έχουμε τις συνεχείς σειρές τεκμηρίων που διαθέτουν οι άλλες χώρες και κυρίως -αλλά όχι μόνο- οι δυτικές χώρες με τα συστηματικά αρχεία, πολλές φορές βρεθήκαμε και βρισκόμαστε στην ανάγκη οι ιστορικοί, να κατασκευάζουμε σειρές τεκμηρίων, με άλλα λόγια να κάνουμε τη δουλειά άλλων ειδικοτήτων, να εντοπίζουμε και να ταξινομούμε έγγραφα κάθε είδους ώστε να καταστούν προσιτά στην έρευνα, να καταστούν δηλαδή ιστορική πηγή. Τι να κάνουμε... αυτά μας έτυχαν, με αυτά θα πορευόμαστε.

Ένα απλό και εύκολα κατανοητό παράδειγμα για τη Λέσβο είναι λ.χ. η αξιόλογη συναγωγή του μητροπολίτη Ιακώβου Κλεομβρότου, ο οποίος συνθέτοντας το τετράτομο έργο του, Mytilena Sacra, προσπάθησε και εν πολλοίς κατάφερε να συγκροτήσει μια πηγή για την εκκλησιαστική αλλά και τη γενική -ας το πούμε έτσι- λεσβιακή ιστορία, εντοπίζοντας και καταστώντας γνωστά τα γραπτά (λυτά έγγραφα, κατάστιχα, κώδικες) αλλά και διάφορα άλλα είδη (εικόνες, λειτουργικά βιβλία, κτλ.) που εντόπισε αυτός και οι συνεργάτες του στους ναούς και τις μονές της Μητροπόλεως Μυτιλήνης. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την προσπάθεια του μητροπολίτη Μηθύμνης, Διονυσίου, ο οποίος δημοσίευσε σε Παράρτημα του Δελτίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης, κιόλας από τη δεκαετία του ΄30, δυστυχώς σε περιλήψεις, τα έγγραφα που του έστελναν από διάφορα χωριά της επαρχίας του, οι κατά τόπους επίτροποι των ναών και δεδομένου ότι πολλά από αυτά χάθηκαν, έχουμε τουλάχιστον τις περιλήψεις και τα βασικά στοιχεία τους (πρόσωπα, ημερομηνίες, ποσά κτλ.).

Τέτοια παραδείγματα μπορούμε να εντοπίσουμε και να αναφέρουμε και άλλα, όπως λ.χ. την προσπάθεια του πρόσφατα αποθανόντος ηγουμένου της Μονής Λειμώνος, Νικόδημου Παυλόπουλου, να εκδώσει τον κατάλογο των εγγράφων και των βιβλίων της μονής του, ενώ δυστυχώς, δεν έχουμε κάτι ανάλογο για τους ναούς και τις μονές της Μητροπόλεως Μηθύμνης.

Θα σταθώ όμως στο έργο του Νικόδημου Παυλόπουλου, επειδή μου δίνει την ευκαιρία να επισημάνω πώς είναι δυνατόν να ανασυγκροτήσουμε ακόμα μια πολύτιμη πηγή της λεσβιακής ιστορίας, έστω και αποσπασματικής, έστω και ασυνεχούς.

Έχω πει και γράψει πολλές φορές ότι μια μορφή ιστορικής πηγής αποτελούν τα σημειώματα που υπάρχουν πάνω στα παλιά βιβλία, οι ενθυμήσεις, τα βραχέα χρονικά. Με άλλα λόγια, κάποτε, ορισμένοι άνθρωποι, συνήθως ιερωμένοι αλλά και άνθρωποι άλλων ιδιοτήτων, σημείωναν, με όσα γράμματα ήξεραν, στα λευκά περιθώρια των βιβλίων, στα εξώφυλλα και στα παράφυλλα της αρχής και του τέλους των βιβλίων ό,τι θεωρούσαν σημαντικό και άξιο να σημειωθεί. Τούτο το έκαναν τις περισσότερες φορές συνειδητά, για να θυμούνται δηλαδή ένα σημαντικό γεγονός, προσωπικό ή γενικό (τη γέννηση ενός παιδιού, τον θάνατο ενός προσώπου, την εμφάνιση μιας αρρώστιας, ένα καταστροφικό γεγονός, μια πυρκαγιά, μια πλημμύρα κτλ.). Λέγω τις περισσότερες φορές, επειδή συναντούμε κάποτε και άσχετα πράγματα (δοκιμές κονδυλίου), ή κακότεχνους στίχους κτλ. τα οποία μάλλον τα αποθησαύριζαν παίζοντας (πρὸς εγλεντζέν) και διασκεδάζοντας, αλλά και αυτά έχουν τη σημασία τους, ως έργα των ανθρώπων. Όλα αυτά όμως, αν τα συγκεντρώσει κάποιος και σχηματίσει ένα σώμα (ένα corpus), όπως έχει γίνει κάποιες φορές, μπορεί να ανασυγκροτήσει μια πρώτης τάξεως ιστορική πηγή, η οποία είτε ως παραπληρωματική να πλαισιώνει ήδη γνωστά πράγματα, είτε να φέρνει στο φως καινούριες πληροφορίες.

Αυτό είναι ένα ζητούμενο και για τη λεσβιακή ιστορία, για το οποίο θα επανέλθω περισσότερο αναλυτικά σε δεκαπέντε ημέρες.

Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 16|03|2018 13:44

ΒΑΣΤΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ…

Ευτυχώς που έκαναν στάση εργασίας προχτές οι δημοσιογράφοι για να γνωρίσουμε το «Power of Love»! Τι τύχη κι αυτή! Αντί για τους «Αταίριαστους», απολαύσαμε θεϊκά γυναικεία κορμιά, βαρβάτα νεανικά σώματα γεμάτα τατουάζ, αραχτά πάνω σε πολύχρωμους καναπέδες. Ενίοτε βαριεστημένα αυτά να κινούνται σε χώρο δέκα περίπου τετραγωνικών μέτρων αγκαλιά με μαξιλάρια, φραπέδες κι ό,τι άλλο διαθέτει ένα σύγχρονο ελληνικό σπίτι. Κλεισμένοι στο σπίτι του έρωτα (!;), χώρια δωμάτιο για τους άνδρες, χώρια για τις κοπέλες (ναι τώρα τους έπιασαν οι σεμνότητες…), αντάλλασαν αμπελοφιλοσοφίες περί του σύγχρονου έρωτα. Και κάπου ενδιάμεσα, το αγόρι συναντούσε το κορίτσι όπου μέσα από ένα …πλούσιο λεξιλόγιο πενήντα λέξεων, εμβάθυνες τις γνώσεις γύρω από αυτό ακανθώδες θέμα. Και εάν ήθελες να ξεφύγεις; Να πας πού; Στο «Shopping Star», στο «Survivor Πανόραμα», μήπως στο «Slam», στην ζωηρή «Τατιάνα Live» (γιατί βγαίνει και dead;), στο απρόοπτο «Ρουκ Ζουκ» ή στην πάντα διαχρονική Ελένη; Οπότε ως …οξυγόνο ακολούθησε η «Δεύτερη Ματιά» της κρατικής τηλεόρασης, όπου με την χαρακτηριστική της βροντώδη φωνή, η πρώην δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Κατερίνα Ακριβοπούλου κατακεραυνώνει καθημερινά με τη γνωστή της αντικειμενικότητα, το παλιό καθεστώς. Και …χύνονται τα μυαλά σου στην επικαιρότητα με το νέο αστέρι της πολιτικής ζωής, ονόματι Φώτης Κουβέλης να επικρίνει τον προϊστάμενο του, Πάνο Καμμένο για «υπετροφικό λόγο»! Ο δε «μικρός» Καμμένος, ο Δημήτρης καλέ, ο βουλευτής, να επικρίνει την συγκυβερνήτρια βουλευτή Αννέτα Καββαδία ότι διαθέτει «ατροφικό εγκέφαλο»! Η οποία αντιδρώντας τον απαξίωσε ως «χυδαίο και ακροδεξιό». Τέτοιο σουρεαλιστικό τοπίο δεν έχει ξανά υπάρξει από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Κρίμα τα φυσίγγια του Κολοκοτρώνη και τα μπουρλότα του Κανάρη! Και εάν μεν στην τηλεόραση όλα αυτά περιορίζονται στα στενά όρια της μικρής οθόνης, πού να περιοριστούν οι γίγαντες της ελληνικής πολιτικής ζωής; Έχουν ξεφύγει για τα καλά… Μέχρι και ο γείτονας σουλτάνος Ερντογάν εξίσταται αποκαλύπτοντας πως φτιάχνει όπλα γιατί έχει κακούς γείτονες! Αντέχεται άλλωστε γείτονας σαν τον Κουβέλη, τον Καμμένο, την Καββαδία;

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ…

Ο Κώστας Μουτζούρης θέλει να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ως ανεξάρτητος. Ανεξάρτητος όμως θέλει να είναι και ο Σταμάτης Μαλέλλης. Οι οποίοι και οι δυο τυχαίως τα έχουν καλά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος ως πρύτανης του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο δεύτερος με αλλεπάλληλες δηλώσεις περί συνεργασίας Κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε εμείς οι εξαρτημένοι πολιτικά, τι ψηφίζουμε;

 

Η μάχη Ελλάδας - Τουρκίας συνεχίζεται σε κάθε επίπεδο…

 

ΕΙΠΕ

«Στην Λέσβο όλοι μιλάνε για branding. Το branding μπορεί να δουλέψει μόνο όταν έχουμε φτιάξει το προϊόν και μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε σωστά!»

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 1971

Πεθαίνει ο Δημήτρης Σουρλάγκας

Πεθαίνει σε ηλικία 88 χρόνων ο Δημήτρης Σουρλάγκας, ο οποίος είχε γεννηθεί στον Μεσαγρό το 1882. Γενικός διευθυντής της εταιρείας «Σουρλάγκας ΑΕ», επί εποχής του, η εταιρεία επεκτάθηκε κτιριακά και αναπτύχθηκε επιχειρηματικά, όταν την ανέλαβε μετά από σπουδές στη Ροβέρτειο Αγγλική Σχολή της Κων/πολης. Το 1939 έγινε δήμαρχος Μυτιλήνης, αλλά παραιτήθηκε με την έναρξη της Γερμανικής κατοχής το 1941. Δήμαρχος ξαναέγινε το 1968 από τη Δικτατορία της Χούντας, αλλά πολύ σύντομα παραιτήθηκε πάλι. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Νυκτερινής Σχολής Μυτιλήνης και πρόεδρος της Επαγγελματικής Σχολής (Υπομηχανικών). Υπήρξε και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή, αλλά και εκεί διαφώνησε και παραιτήθηκε. Με την πολιτική, η επιχείρηση κρατούσε αποστάσεις ασφαλείας.

Κατηγορία Οικονομία
- 16|03|2018 13:33

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργάνωσε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής την Τετάρτη, εκδήλωση βράβευσης των γυναικείων συνεταιρισμών της Λέσβου.

Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν:

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος Αικατερίνη Γιαννακή.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Άγρας. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος Άννα Βουγιουκλή.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Ασωμάτου. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος Μαρία Κοντάρα.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Γέρας. Το βραβείο παρέλαβε το μέλος Δέσποινα Κωνσταντέλια.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Μεσοτόπου. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος Ελένη Πίτσα.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Μήθυμνας. Το βραβείο παρέλαβε το μέλος Ιωάννα Στυψιανού.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Παρακοίλων. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος Μαρία Γιαβάση.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Πέτρας. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος Ελένη Χιώτη.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Πολιχνίτου. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος Ειρήνη Καρατζάνου.

- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος Μαριάνθη Κατσαμπά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας, Καλλιόπη Γόμου-Πρωτογεράκη, ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Ταξιάρχης Βέρρος, η περιφερειακή σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας, Μαρία Νικολάρα, και ο γενικός διευθυντής της Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Αναστάσιος Περιμένης, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν και μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια των Γυναικείων Συνεταιρισμών της Λέσβου.

Στην ομιλία της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να βραβεύσει τους γυναικείους συνεταιρισμούς της Λέσβου, μίλησε για πράξη συμβολική, που έχει τον χαρακτήρα της αναγνώρισης, της ενίσχυσης, της υποστήριξης και της προτροπής.

 

Η Χ. Καλογήρου

«Χαίρομαι για τη σημερινή μας συνάντηση. Κάθε φορά που γίνεται μια εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες αισθανόμαστε -όλοι πιστεύω- ότι ποτέ αυτό που κάνουμε δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε αυτό που οι γυναίκες καθημερινά κάνουν. Δεν μπορεί να είναι ποτέ στο ύψος αυτού που κάθε φορά με τη γυναικεία έμπνευση και συμμετοχή συντελείται» ανέφερε η κ. Καλογήρου αρχικά. Μιλώντας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τόνισε: «Και κατά το παρελθόν και σήμερα και αύριο, το ζήτημα της ισότητας θα τίθεται πάντα. Πεποίθησή μου και βίωμά μου είναι ότι οι ανισότητες αίρονται στην πράξη. Η νέα ισορροπία που επιδιώκουμε και το νέο περιεχόμενο που θέλουμε στις σχέσεις μας, δεν μπορεί να κατακτηθεί παρά μόνο μέσα από τη συμμετοχή. Συμμετοχή σε όλα τα μέτωπα, σε όλους τους τομείς σε όλες τις περιοχές δράσης».

Η βράβευση των γυναικείων συνεταιρισμών του νησιού, έχει τον χαρακτήρα της αναγνώρισης, της ενίσχυσης, της υποστήριξης και της προτροπής, επεσήμανε. Και κατέληξε: «Κάθε φορά μια επιβράβευση γίνεται και νέα αφετηρία και η ηθική ικανοποίηση που συνοδεύει κάθε πράξη αναγνώρισης γίνεται και υλική δύναμη για την επόμενη φάση. Σήμερα έχουμε υποχρέωση όλοι, όπου και αν βρισκόμαστε, όποιο ρόλο και αν έχουμε, όποια ευθύνη και αν κουβαλάμε, να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι κερδίζουμε και ως άτομα και ως κοινότητα ανθρώπων. Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή δύναμη δημιουργία και έμπνευση».

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top