FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Διαδρομές
- 14|03|2018 17:04

 

Αυτό το χωριό, που επισκέφτηκα το 1986, το 1998 και πρόσφατα, με τον κεντρικό δρόμο που καταλήγει στον πλάτανο, με τα μαγαζάκια του ένα γύρο και τα δύο του καφενεία, έχει την ελιά (το 1992 μού είπαν για 12.000 μόδια) και τα ζώα (3.000 αιγοπρόβατα το 1992), μια περιοχή που αρχίζει από τον όρμο και καταλήγει βαθειά, δυτικά, μέσα στον ελιώνα, τα πεύκα και τις υπέροχες ρεματιές. Επάνω στον δρόμο βγάζουν τις ελιές στον συνεταιρισμό, του 1903, με πρώτο ιδιοκτήτη τον Χατζηλάμπρου με το υπέροχο ανακαινισμένο σπίτι απέναντι. Από το 1935 ανήκει στον συνεταιρισμό και δυστυχώς, ο υπέροχος καπνοδόχος «έσπασε» στο τέλειωμα του, χωρίς ελπίδα σωτηρίας (βλέπεις δεν έχουν πια αξία χρήσης). Κάτω από την Κοίμηση της Θεοτόκου, λειτουργεί και το ιδιωτικό ελαιοτριβείο, ιδιοκτησίας των Αφών Βασιλείου, πιο παλιό από αυτά των Λουτρών, του 19ου αιώνα. Το 1891-92 δούλευαν εδώ ελαιόμυλο και μετά το νοίκιαζαν σε διάφορους ιδιώτες (οι υιοί Βασιλείου). Το ερειπωμένο Αρρένων (1996) και το κάπως διατηρημένο Παρθεναγωγείο, αναφέρονται να λειτουργούν το 1909. Τα ωραία σπίτια δείχνουν την οικονομική ευρωστία του χωριού, των εμπόρων, των κτηματιών, των εργοστασιαρχών, όπως παντού στο νησί, κάτι που επαναλήφθηκε χωρίς οικονομικό υπόβαθρο, στις βίλες της οικονομικής κρίσης. Αυτή η μαύρη πέτρα, αντάμα με την «βέρα ροζωπή» Μυστεγνιώτισσα, το ηφαιστειακό γυαλί, ο Ιγκνιβρίτης, ανήκει μόνον εδώ! Η κόκκινη καλύπτει τεράστιες επιφάνειες, ερχόταν και από το Σαρμουσάκ, ενώ αυτή η μολυβιά έβγαινε μόνον εδώ! Και τι δεν χτίστηκε από αυτή!! Το «Πανελλήνιο», αμέτρητα τόξα και λαμπάδες σε πόρτες και παράθυρα της πρωτεύουσας και της γύρω περιοχής! Η εκκλησιά του Αφάλωνα, στο Βοστάνειο σχολείο των Παμφίλων και σε βρύσες, ένα γύρο από το ακρωτήρι, που κλείνει την νότια πλευρά του όρμου, έβγαινε ο μαύρος ιγκνιβρίτης! Μόνο που δυστυχώς, με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να μαδάει! Παντού το βλέπουμε στον καιρό μας αυτό το ξέφτισμα, που τότε δεν το ήξεραν, αλλιώς θα έβαζαν την ροζ πέτρα! Εκεί που έχει και η εκκλησιά το εξάλφα, το σημάδι των μαστόρων, το φυλαχτό που συνήθιζαν να λαξεύουν οι μαστόροι των ισναφιών, μαζί με το πεντάλφα, σε τόσες εκκλησιές, σπίτια και βρύσες! Οι δύο βρύσες του χωριού από την ίδια πέτρα είναι φτιαγμένες. Μια στην ρίζα του μεγάλου αρχοντικού και η άλλη, στην αγορά, απέναντι από το καφενείο! Που είχε πριν ένα λιόμυλο! Αυτή η βρύση έχει μια επιγραφή, του 1789 (1240), όμως δεν ανήκει σ’ αυτήν, αλλά στο παλιό τζαμί, παρ’ όλο που πάντα οι Τούρκοι ήταν λίγοι. Είχαν και ένα σχολείο! Αλλά αυτά είναι γραμμένα! Είπαμε πως θα βρούμε αυτά που χάνονται και ανήκουν στην πολύτιμη μνήμη του κάθε ανθρώπου! Ήδη έχουν φύγει αμέτρητοι άνθρωποι, πολύτιμοι στην Δημόσια Ιστορία!

 

* 1. Περπατώντας τη Λέσβο - 2 Εμπρός Βόρειος Άξονας. Έρευνα μαζί με Μάκη Παυλέλλη!

Στο χωριό 

Ερειπώθηκε το Αρρένων 

…και κρατιέται το Παρθεναγωγείο

 

Αυτή η μαύρη πέτρα 

…σε αρχοντόσπιτα 

…και βρύσες 

…έβγαινε στο νότιο ακρωτήρι 

…αλλά μαδάει, ενώ η κόκκινη με το εξάλφα κρατά 

…όπως διαλύονται και οι καπνοδόχοι 

Στο χωριό με τα δύο καφενεία

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 14|03|2018 16:59

Ο αναμορφωμένος Καλλικράτης, θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των  αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας, όπως λένε τα τελευταία δημοσιεύματα που πληθαίνουν ξανά όσο πλησιάζει η (νέα) ημερομηνία παρουσίασης του νομοσχεδίου. Μάλιστα εμφανίζονται και νέα δεδομένα, όπως η «Έξυπνη κάρτα δημότη», ενώ φαίνεται πως έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο η διατήρηση των τοπικών κοινοτήτων…


Οι σημερινές θητείες των αιρετών πάντως, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, θα παραταθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2019, όπως έχει ξαναγραφεί και το πιθανότερο είναι ότι η νέα αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει από 1η  Ιανουαρίου- του επόμενου χρόνου των εκλογών- και όχι 1η Σεπτεμβρίου.


Στο πλαίσιο της βελτίωσης τώρα των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα θα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών, όπως είναι η «έξυπνη κάρτα δημότη» και τα 1200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών. Για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής  αρμόδια για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά και τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από τοπικές και δημοτικές κοινότητες (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου) με αυξημένες αρμοδιότητες. Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή  των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους δήμους και στις περιφέρειες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.

 

Πιο μικρό… καλάθι
Το νομοσχέδιο υπενθυμίζεται ότι θα πάρει την οριστική του μορφή μετά από διαβούλευση δυο μηνών ενώ έχει ήδη προηγηθεί διάλογος για πάνω από ένα χρόνο με τους  αυτοδιοικητικούς φορείς γύρω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. «Κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης  αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές που θα ανακοινωθούν, εξηγώντας ότι «θα πάμε για  αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης». Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές δηλαδή δεν θα είναι στο μέγεθος που αρχικά είχε διαφανεί, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός «δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα που θα θέλαμε για να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε  τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|03|2018 16:43

Θετικές ειδήσεις για τον Ελληνικό Τουρισμό αλλά και για την Λέσβο έφερε η 52η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) που πραγματοποιήθηκε από 7-11 Μαρτίου στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 110.000 ειδικών του τουριστικού κλάδου από όλο τον κόσμο καθώς εκτιμάται ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση επισκεπτών.

Η Λέσβος προβλήθηκε ιδιαίτερα σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της έκθεσης και συμμετείχε με ειδικό stand στο ενιαίο περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων μέσω του οποίου ενημέρωσε δημοσιογράφους και επαγγελματίες του τουρισμού για τον μεγάλο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της καθώς και τις δυνατότητες τουριστικών δραστηριοτήτων που προσφέρονται στους επισκέπτες ενώ διέθετε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό προβολής.

Το περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (Hall 4.1b Adventure Travel) είχε ως βασικό στόχο την προβολή ως τουριστικών προορισμών αειφορίας και ποιότητας, των 127 περιοχών από 35 χώρες που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO. Επίσης η προβολή των  εναλλακτικών μορφών τουρισμού, των μοναδικών εμπειριών που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες τους καθώς και τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα των περιοχών των Γεωπάρκων.

Η Λέσβος και το απολιθωμένο δάσος προβλήθηκαν μέσω των δράσεων ανάδειξης των απολιθωμάτων στα χερσαία πάρκα και το θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης, τα εντυπωσιακά ηφαιστειογενή τοπία και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, τις περιοχές οικολογικής σημασίας, καθώς και τοπικά προϊόντα της Λέσβου.

Διεθνής συνέντευξη Τύπου

Την προηγουμένη της λειτουργίας της έκθεση το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων διοργάνωσε με επιτυχία διεθνή Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από διεθνή και γερμανικά μέσα ενημέρωσης με θέμα την προώθηση των Γεωπάρκων UNESCO ως προορισμών βιώσιμου τουρισμού.

Βασικός ομιλητής ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητής Νίκος Ζούρος ο οποίος παρουσίασε τη Λέσβο ως παράδειγμα  των δράσεων των 127 Γεωπάρκων UNESCO.

Σε επαγγελματίες του τουρισμού

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές εκδηλώσεις με συμμετοχή μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του τουρισμού

Στην πρώτη με ομιλητή τον Καθηγητή Ν. Ζούρο παρουσιάσθηκαν οι δραστηριότητες των γεωπάρκων για την ανάπτυξη και προώθηση του γεωτουρισμού. Με το τέλος της παρουσίασης πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς όπως εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του National Geographic, Εθνικοί Οργανισμοί Τουρισμού, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικές αρχές αλλά και πολλά τουριστικά γραφεία συζήτησαν τρόπους ανάδειξης και προβολής των γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών.

Στη δεύτερη παρουσίαση ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος παρουσίασε τη συνεργασία με την στήριξη του Προγράμματος INTERREG GEO-IN μεταξύ των Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου με θέμα «Νησιωτικά Γεωπάρκα». δραστηριοτήτων.

 

Συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια της ITB 2018, ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με υπουργούς και αξιωματούχους κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο πρόγραμμα της UNESCO  για τα Γεωπάρκα.

Κατηγορία Πολιτική
- 14|03|2018 16:38

Μετά την αντίστοιχη συνάντησή του στη Χίο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταμάτης Μαλέλης, συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της Λέσβου συζητώντας μαζί τους για τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης στην πρώτη του αυτή συνάντηση γνωριμίας ουσιαστικά, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του και κυρίως στο μεταναστευτικό αλλά και στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης της Λέσβου. Επανέλαβε ότι θα κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος και ότι θα προσπαθήσει να συσπειρώσει πολίτες  που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στον τόπο του. Πρόσθεσε δε ότι θα χρησιμοποιήσει την δημοσιογραφική ιδιότητα του για να προβάλει τα θέματα που αφορούν το Β. Αιγαίο, ενώ στις επαφές του ο κ. Μαλέλης συνοδευόταν από την συνεργάτη του κ. Κλειώ Σιταρά.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|03|2018 16:35

Σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade παρουσιάζεται το βιβλίο του Ιωσήφ Μποτετζάγια, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Η ανθρώπινη ιστορία των σκύλων» από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Τον συγγραφέα παρουσιάζει ο Δημήτρης Κουζινόγλου, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της «Κιβωτού» Μυτιλήνης. Με τον συγγραφέα συζητούν: η Εύη Σαμπανίκου, καθηγήτρια και o Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, αναπληρωτής καθηγητής, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προλογίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Το βαθύ, υγρό βλέμμα του σκύλου φανερώνει αγάπη και αφοσίωση, αλλά κρύβει πάντα και μιαν αδιόρατη μελαγχολία, ακόμη κι όταν αυτός παίζει. Υποθέτω ότι αυτό το βλέμμα, με το βάρος του παρελθόντος μέσα του, ώθησε τον Ιωσήφ Μποτετζάγια στη συγγραφή αυτής της εξαιρετικής και πρωτότυπης μελέτης. Ο συγγραφέας πιάνει το νήμα από την αρχή και αντλεί δεδομένα από τη μυθολογία, την ιστορία, την αρχαιολογία, την τέχνη, την αρχαιοελληνική γραμματεία και τα γραπτά μνημεία γενικότερα, μελετά ιερά βιβλία και παραβολές, ιστορίες των αγίων και άλλες αφηγήσεις, προκειμένου να παρουσιάσει την ιστορία του σκύλου και την εκάστοτε σχέση του με τον άνθρωπο στο κυνήγι και στους πολέμους, την αντιμετώπισή του από τις θρησκείες, και τις σχέσεις στοργής και απέχθειας που κατά καιρούς αναπτύσσονταν ανάμεσά τους. Η ιστορία του τετράποδου που αποφάσισε να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, έστω και χωρίς να έχει πάντα ανταπόκριση, φανερώνει ένα παρελθόν εσαεί παρόν και μας ωθεί να αναθεωρήσουμε στάσεις και απόψεις για τα μη ανθρώπινα ζώα.», γράφει η Άννα Λυδάκη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στον πρόλογο του βιβλίου.

 

Ο συγγραφέας

Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας είναι αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στην περιβαλλοντική πολιτική και κοινωνιολογία, καθώς και στην περιβαλλοντική ιστορία, όπου και οι εξής δημοσιεύσεις: «Η Ιδέα της Φύσης: απόψεις για το περιβάλλον από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας» (εκδ. Κριτική 2010), «H Φύση στο Δικαστήριο», στο «Περί Ζώων - Με λογική και συναίσθημα» [Α. Λυδάκη & Γ. Μπασκόζος (επιμ.), εκδ. Ψυχογιός 2011], και, μαζί με τον Σ. Κουρουζίδη, «Η εμφάνιση και η ανάπτυξη του ελληνικού περιβαλλοντικού κινήματος», στο «Περιβαλλοντική Ιστορία» [Χλ. Βλασσοπούλου & Γ. Λιαρίκου (επιμ.), εκδ. Πεδίο 2011].

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|03|2018 16:12

«Δεσμευόμαστε ηθικά απέναντι στους συμμετέχοντες και την τοπική κοινωνία ότι τα σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ θα γίνουν, με ή χωρίς τη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου», τόνισε ο διευθυντής του διεθνούς Φεστιβάλ «AegeanDocs», Κώστας Σπυρόπουλος.

Απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν από τον δήμαρχο Λέσβου που εξέφρασε την προσωπική του άποψη στο «Ε» ότι είναι «ακριβά» τα σεμινάρια, μετά την απόφαση του αρμόδιου νομικού προσώπου να «κόψει» τη χρηματοδότηση, σχολίασε σχετικά: «Κάποιος στο Δήμο Λέσβου “μέτρησε” τους επωφελούμενους από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του “AegeanDocs” και τους βρήκε 15». Ο κ. Σπυρόπουλος εξηγεί ότι δεν είναι 15, αλλά 115 οι συμμετέχοντες, ενώ είναι 17 τα δημοτικά σχολεία που συμμετέχουν.

 

Το «μαύρο»

Κάνοντας λόγο για «μαύρο στα σεμινάρια» μετά την απόφαση του νομικού προσώπου, ο κ. Σπυρόπουλος καλεί τη Δημοτική Αρχή να αναλογιστεί ότι «μαύρο» σημαίνει να μην κάνει ταινία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης για τον ήρωα του ’40, που παρελαύνει πρώτος-πρώτος στις εθνικές γιορτές.

Να μην κάνει ταινία το Σχολείο της Βρίσας για το σεισμό που χτύπησε το χωριό και πλήγωσε το σχολείο, ούτε να εκπαιδευτούν και να κάνουν ταινίες οι μαθητές από τα Χίδηρα, την Άντισσα και την Ερεσό.

Να μην κάνει ταινία το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για τα τροχαία με μηχανάκια, που αφανίζουν τη νεολαία, ούτε το Εσπερινό που δείχνει με υπερηφάνεια τη μαθήτρια του, που μπήκε στα 65 της στο Πανεπιστήμιο, ούτε το ΕΠΑΛ Γέρας, που έχει εντάξει την ταινία του σε πρόγραμμα «Erasmus», ούτε τα ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, ούτε το Πειραματικό Μυτιλήνης για τη ρομποτική, ούτε το Σχολείο της Μόριας που θέλει να δείξει την αλήθεια για το προσφυγικό στο χωριό, ούτε το Σχολείο της Καλλονής για το Αριστοτελικό θαύμα στον κόλπο της Καλλονής, ούτε το Μουσικό Σχολείο, που κάνει μαθήματα οργάνων στην αίθουσα της γυμναστικής. «Μαύρο στην ιστορία και την παράδοση σημαίνει η στάση του Δήμου» προσθέτει.

Και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «δε θα γίνουν ταινίες για το “Go Back”, ούτε για το έθιμο με τους κουδουνάτους, ούτε για τους αγγειοπλάστες στα Τσουκαλαριά, ούτε για τα αρχοντικά και την αρχιτεκτονική παράδοση. Μαύρο στα “AegeanDocs” σεμινάρια, σημαίνει μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την προβολή του τουρισμού, την πολιτιστική ζωή και την εκπαίδευση σε εκατοντάδες Μυτιληνιούς. Αυτό θέλει ο δήμαρχος; Αδιανόητο να το πιστέψουμε».

 

Το Φεστιβάλ

Όσον αφορά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ «AegeanDocs» στο οποίο προβάλλονται όχι μόνο οι ταινίες που δημιουργούνται μέσα από τα εργαστήρια (18 ταινίες δημιουργήθηκαν πέρυσι) αλλά δημιουργίες από όλο τον κόσμο (100 ταινίες προβλήθηκαν συνολικά το 2017 σε όλα τα νησιά της περιφέρειας) θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της χρηματοδότησης τόσο από το Δήμο όσο και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που θα εξετάσουν αυτές τις ημέρες το αίτημα για χρηματοδότηση.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι συνδιοργανωτής των φεστιβάλ «AegeanDocs» και ο Γιάννης Σκοπετέας, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και υπεύθυνος του μεταπτυχιακού για το ντοκιμαντέρ, αναρωτήθηκε, μιλώντας στη Μυρσίνη Τζινέλλη για την «ΕΡα Αιγαίου», γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν στο Δήμο, τα πολλαπλά οφέλη που έχει η διοργάνωση για την προβολή του νησιού: «Για να γίνει ένα φεστιβάλ αξιοπρεπές και να φέρεις στο νησί αναγνωρισμένους ανθρώπους του χώρου, που θα βοηθήσουν στο να διοχετευθεί η τοπική κουλτούρα ανά την επικράτεια, χρειάζονται κάποια χρήματα. Το φεστιβάλ “AegeanDocs” αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα προβολής για τη Λέσβο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το Πανεπιστήμιο οικονομικά δεν μπορεί να συνδράμει φέτος στη διοργάνωση αφού έχει κλείσει προϋπολογισμό, αλλά θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να στηρίζει την πραγματοποίησή του».

Κατηγορία Αγρότες
- 14|03|2018 15:59

Το κλάδεμα για την ελιά θεωρείται από τις βασικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Προσανατολίζει το δέντρο στην καρποφορία, αφαιρεί τα άχρηστα και άρρωστα κλαδιά, δημιουργεί νεανική βλάστηση, διευκολύνει τις εργασίες συγκομιδής και εργασιών στο δέντρο και συμβάλλει στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές κλαδέματος; Ποτέ κλαδεύουμε; Ποιες είναι οι διάφορες τακτικές κλαδέματος στις ντόπιες ποικιλίες; Πώς συνδυάζεται με την λίπανση, με το πότισμα, με τα ζιζανιοκτόνα; Τι προσέχουμε πριν κλαδέψουμε; Πώς ελέγχουμε τα αποτελέσματα; Τι είναι το κλάδεμα καρποφορίας και ανανέωσης; Μπορεί ο καθένας να κλαδέψει; Ποια είναι τα σύγχρονα μέσα κλαδέματος; Αυτά και αλλά ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο καλλιεργητή, θα απαντηθούν στα δωρεάν σεμινάρια που οργανώνει το κατάστημα «Γεωπονείν» με τον γεωπόνο Βασίλη Γάλλο.

Το πρώτο σεμινάριο θα γίνει στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» στην Βαρειά σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα.

Κατηγορία Παιδεία
- 14|03|2018 15:53

Ανακοινώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας Μαΐου 2018 παρατείνεται έως και τις 25/3/2018. Οι εξετάσεις για την πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας του έτους 2018 θα διεξαχθούν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην πανεπιστημιακή μονάδα της Μυτιλήνης. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διεξάγει τις εξετάσεις για την πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας υπό την αιγίδα του ΚΕΓ.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν οι υποψήφιοι που έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας τους την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για το επίπεδο Α1 για παιδιά 8-12 ετών έχουν τα παιδιά αλλοδαπών, αλλογενών και ομογενών που είναι 8-12 ετών (έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 12ο την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους). Δεν υφίσταται άλλος ηλικιακός περιορισμός. Πρέπει ωστόσο να συστήνεται στους υποψήφιους ηλικίας κάτω των 16 ετών να μην επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις του Β2, του Γ1 και του Γ2 επιπέδου, γιατί το περιεχόμενο των εξεταστικών θεμάτων απαιτεί γνώσεις και εμπειρίες που δε διαθέτουν οι μικρής ηλικίας υποψήφιοι.

Οι ημερομηνίες των εξετάσεων, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, βρίσκονται στο <http://www.greek-language.gr/certification/node/15.html>.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 14|03|2018 15:46

Η ιστορική συγκυρία

Αναμφίβολα, η παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Αιολικό. Να διώξει από πάνω του μια «ρετσινιά» χρόνων, που (κακώς) του έχουν προσάψει εκείνοι που ισχυρίζονται ότι σκέφτεται πάντα τον… εαυτό του και πως δεν έχει βοηθήσει ποτέ κανέναν. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστες φορές βρέθηκε σε θέση να μπορεί και να μην το πράξει. Ναι, έκοψε βαθμούς στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα από την ΑΕΛΚ με εκείνο το 1-1 στον «Ταρλά» τη χρονιά που (εν τέλει) ανέβηκαν οι Καλλονιάτες στη Γ’ Εθνική. Ήταν άλλες όμως οι συνθήκες που διαμορφώνονταν τότε μεταξύ τους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούν, όσοι κατηγορούν τον Αιολικό, είναι πως όταν είχε εκείνος ανάγκη τους βαθμούς, επίσης δεν βοηθήθηκε από «συντοπίτες» του. Αυτή είναι η φύση εξάλλου των Λέσβιων, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική άλλων περιοχών. Μέχρι και στο τοπικό τον έριξε το 2000 ο Αιγέας Πλωμαρίου με το 2-2 του Β’ Γύρου στη Δ’ Εθνική, ενώ και ο Ατρόμητος Αγ. Μαρίνας του στέρησε το 2004 τις όποιες πιθανότητες για μια άνοδο σε ένα μεταξύ τους 0-0 στο Περιφερειακό, τη χρονιά που ανέβηκαν ΑΟ Μάνης και Κερατσίνι. Σήμερα, ο Αιολικός καλείται να αποφασίσει αν του αρκούν οι 29 πόντοι για να παραμείνει στην κατηγορία. Έχουν βγει τα κομπιουτεράκια. Θα είναι άνετος ή στο τέλος θα πέσει (και) εκείνος, αν αρχίσουν τις… αλλαξομπαλιές οι υπόλοιποι; Την Κυριακή υποδέχεται τον Διαγόρα που καίγεται για βαθμούς. Φιλικό ή πόλεμος; Μια δίκαιη μοιρασιά ή να κερδίσει ο καλύτερος;

Β.Παπ.

 

Ενδιαφέρεται ο Στρατής Καραγεωργίου

Έσπευσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας, Στρατής Καραγεωργίου, μετά τη δημοσίευση σχολίου μας για τις εσωκομματικές εκλογές, να μας ενημερώσει ότι οι τροποποιήσεις στο καταστατικό του κόμματος τού δίνουν τη δυνατότητα να είναι και πάλι υποψήφιος. Κι όπως φάνηκε, το σκέφτεται κι ενδέχεται να είναι και πάλι υποψήφιος. Και γιατί όχι; Τόσα χρόνια στο κόμμα και στην προεδρία, σε δύσκολες μάλιστα εποχές για τη ΝΔ, μπορεί να συμβάλει προκειμένου η κομματική οργάνωση να αντεπεξέλθει στις εκλογικές απαιτήσεις. Απλώς κάποιοι ελπίζουν τούτη τη φορά να πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στη Νομαρχιακή Επιτροπή και να αντιπαλέψουν όλες οι τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα, χωρίς αποκλεισμούς. Διότι στα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα, η λογική της ομοφωνίας σε τέτοιες εκλογικές διαδικασίες, όπως επιχειρήθηκε σε προηγούμενες καταστάσεις, είναι αντίφαση στην ίδια την λειτουργία ενός τέτοιου κόμματος. Και όπως φαίνεται, στόχος της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να κερδίσει τις εκλογές. Είναι να φέρει ένα νέο αέρα και πνεύμα στο κόμμα, συμβατά με τα υπόλοιπα σύγχρονα ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά κόμματα. Αν αυτό θα συμβεί και θα αποτυπωθεί και στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, θα φανεί εκ του αποτελέσματος!

Σ.Σ.

 

Συνεχής η προβολή της Λέσβου

Τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB στη Γερμανία ήταν εξαιρετικά θετικά καθώς το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος προκάλεσαν το ενδιαφέρον τόσο στους εμπορικούς επισκέπτες, και ειδικούς που ασχολούνται με τον τουρισμό όσο και στους απλούς επισκέπτες.  Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους στη συνέντευξη Τύπου και τις παρουσιάσεις που υλοποιήθηκαν αύξησαν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO κατάφεραν στο μέγιστο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της παρουσίας τους στην ITB για να προβάλουν το προφίλ και την προβολή τους, να συζητήσουν με κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς, να παρουσιαστούν στην τουριστική αγορά και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες. Πηγή όλων αυτών το Μουσείο Απολιθωμένο Δάσους Σιγρίου και κυριότερα η διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Ζούρου. Μακάρι και τα υπόλοιπα μουσεία της Λέσβου, αν όχι και οι τοπικοί μας άρχοντες να δουλέψουν στην ίδια κατεύθυνση.

Αν.Παζ.

 

Μνηστήρες για την Περιφέρεια...

Σε λίγες εβδομάδες, όταν θα έχει δοθεί σε διαβούλευση και η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο «Καλλικράτη», θα βρισκόμαστε στον τελευταίο γύρο πριν τον τερματισμό των σημερινών αυτοδιοικητικών αρχών και την εκλογή των νέων με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προκύψει μετά τη ψήφιση του προωθούμενου νομοσχεδίου. Με αυτά τα δεδομένα όλοι που επιθυμούν να πάρουν μέρος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές αρχές, προετοιμάζονται από τώρα με επαφές και συναντήσεις με πρόσωπα και πολιτικούς χώρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα τους, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη τύχη όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Βέβαια πολλά γίνονται στο παρασκήνιο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά όσο περνά ο χρόνος και πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα αρχίζουν να εμφανίζονται και κάποιες εξελίξεις στο προσκήνιο. Προς το παρόν πάντως αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι τουλάχιστον στην Περιφέρεια έχουμε δυο σίγουρες υποψηφιότητες, αυτή της νυν περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου και του γνωστού δημοσιογράφου Στ. Μαλέλλη, ενώ έχει διαρρεύσει και η επιθυμία του πρώην πρύτανη του Μετσόβιου, Κ. Μουτζούρη να είναι υποψήφιος, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως από τον ίδιο -πέρα από τις διάφορες διαρροές- η ειλημμένη απόφαση του. Κάτι που θολώνει και η πρόσφατη τοποθέτηση του στην προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προχθές εγκαινιάστηκε. Πέραν των παραπάνω δεν υπάρχει καμιά άλλη κινητικότητα για άλλα πρόσωπα και πολιτικούς χώρους που παραδοσιακά στις τελευταίες αναμετρήσεις κατεβάζουν συνδυασμούς και επιδιώκουν την εκπροσώπησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κάτι που προφανώς αναμένεται να επαναληφθεί δεδομένου και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που βοηθά μια τέτοια εκπροσώπηση. Ο μεγάλος άγνωστος εν προκειμένου είναι αν θα υπάρχει ξεχωριστή υποψηφιότητα από το κυβερνών κόμμα, ή αν θα αναζητηθούν άλλες συνεργασίες.

 

Εξοικονομώ ή ...αγκομαχώ;

Μετά από είκοσι περίπου εξαγγελίες τα τελευταία δύο χρόνια περί «άμεσης» προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Μετά από την οριστική -υποτίθεται- προκήρυξη του προγράμματος στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά την εξαγγελία ότι ναι μεν το πρόγραμμα «άνοιξε» αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει τέλος Φεβρουαρίου. Μετά την αναβολή του ανοίγματος της πλατφόρμας για τις 8 Μαρτίου. Μετά την νέα αναβολή για άνοιγμα της πλατφόρμας στις 12 η ώρα (εδώ βέβαια γελάμε, η ώρα τους μάρανε) στις 12 Μαρτίου. Η πλατφόρμα τελικά άνοιξε αλλά όσοι δυστυχείς μηχανικοί, σύμβουλοι ιδιώτες επιχείρησαν να μπουν, απλά έσπασαν τα νεύρα τους αφού το σύστημα συνεχώς έπεφτε. Την ίδια στιγμή τα τηλέφωνα του Υπουργείου δεν απαντούσαν, η δε εταιρία που έφτιαξε το σύστημα παρέπεμπε στο ...Υπουργείο!

 

Επιτέλους επικοινωνία

Καλός φίλος της εφημερίδας και γνώστης του αντικειμένου, ανέλαβε να επιμείνει με ένα τηλέφωνο στο χέρι, μέχρι να πάρει απαντήσεις. Όταν κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά με την εταιρία -γιατί προφανώς και αυτής τα τηλέφωνα ήταν φορτωμένα- τον παρέπεμψαν πάλι στο Υπουργείο, όπου βέβαια εξακολουθούσαν να μην σηκώνουν τηλέφωνα. Στην εύλογη παρατήρησή του: «Ναι, αλλά η πλατφόρμα γράφει το όνομα της εταιρίας σας, δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι δυσφήμιση για εσάς;», δεν φάνηκε να ...ανατριχιάζουν. Θυμίζοντάς μας με την συμπεριφορά τους, έναν κρατικοδίαιτο γραφικό τύπο που πριν από πολλά χρόνια έλεγε χαριτολογώντας κυνικά σε συνεργάτες του: «Ρε σεις, αυτοί νομίζουν πως θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά, εμείς τα φράγκα ήρθαμε να πάρουμε»!

 

Αδιαφόρετοι

Και με τα πολλά είχε τη φαεινή ιδέα ο φίλος, αντί να επικοινωνεί με τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του Υπουργείου, να τηλεφωνήσει απευθείας στο ιδιαίτερο γραφείο του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη (ξέρετε, εκείνου που διαρκώς χαμογελά, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς το γιατί)! Και ώ του θαύματος εκεί σήκωσαν το τηλέφωνο. Και του απάντησαν το αμίμητο: «Ναι και εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και σκεφτόμαστε από …βδομάδα να εγκαταστήσουμε και δεύτερο server»! Τι να πει κανείς; Προφανώς μετά από τόση προετοιμασία και αναβολές, οι άνθρωποι αιφνιδιάστηκαν για άλλη μια φορά από το ...αυτονόητο! Όχι τίποτα, αλλά για να μην θεωρήσετε υπερβολικό τον τίτλο του σχολίου, φίλοι αναγνώστες.

Π.Μ.

Κατηγορία Παντός καιρού
- 14|03|2018 15:40

«Οι άνθρωποι δεν διακρίνονται σε παρατάξεις, διακρίνονται σε ποιότητες», γράφει ο Άγγελος Τερζάκης. Και η ρήση του αυτή επιβεβαιώνεται διαχρονικά, από την πολιτική μας ιστορία. Οποιαδήποτε απόπειρα έγινε να παρουσιαστεί κάποια πολιτική παράταξη ως διαθέτουσα το αγγελικό… πρόσημο του «ηθικού πλεονεκτήματος», οδηγήθηκε στην αυτογελοιοποίηση, διότι σύντομα αποκαλύφθηκε ότι οι φανταχτερές ταμπέλες των κομμάτων με τις οποίες διαφημίζεται το «κατάστημά» τους πως, τάχα, διαθέτει το πιο σπάνιο και καθαρό« υλικό», δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με το περιεχόμενο της ηθικής αλλά ούτε και της δημοκρατικότητας των στελεχών τους -και πολύ περισσότερο των οπαδών τους- κι ας αυτοπροβάλλονται ως οι αυθεντικοί εκπρόσωποι της ηθικής και της Δημοκρατίας (Τσίπρας: «Eίμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας»!).

Ο κάθε πολίτης που έχει μελετήσει τη νεοελληνική μας Ιστορία ή έχει βιώσει κάποια κεφάλαια της σύγχρονης πολιτικής μας Ιστορίας, έχει συναντήσει πρόσωπα που διαδραμάτισαν θετικό ή αρνητικό ρόλο στην Ιστορία, πρόσωπα που ανήκαν στη δεξιά παράταξη και τις διάφορες παραλλαγές της, τα οποία διακρίθηκαν για την πίστη τους στις αξίες της Δημοκρατίας και τις αρχές της ηθικής και πρόσωπα που προέρχονταν από την ίδια παράταξη, τα οποία, αντίθετα, στιγματίστηκαν στην ιστορική διαδρομή τους για τις αντιδημοκρατικές και ανήθικες πράξεις τους.

Και κατά τον ίδιο τρόπο, έχουμε συναντήσει πρόσωπα από την αριστερή παράταξη και τις διάφορες παραλλαγές της, τα οποία διακρίθηκαν για την ειλικρινή πίστη τους στη Δημοκρατία και τα οποία επέδειξαν, ως πολιτευόμενοι, άμεμπτη ηθική. Και, αντίθετα, πρόσωπα από την ίδια παράταξη που βίασαν βάναυσα τη δημοκρατία και την ηθική.

Και, βέβαια, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στην πολιτική ηθική δεν αρκεί να ρίχνεις το μεγαλύτερο νόμισμα στον δίσκο της εκκλησίας ούτε είναι δημοκρατία το «μπάτε σκύλοι κι αλέσετε κι αλεστικά μη δώσετε». Ηθική είναι και ο σεβασμός στην αξιοκρατία και το να βάζεις πάνω από το κομματικό σου συμφέρον ό,τι ωφελεί την κοινωνία -χωρίς αποκλεισμούς και ανόητα «πρόσημα».

Και η δημοκρατικότητα των πολιτευόμενων, τόσο των πολιτικών ηγετών, όσο και των απλών πολιτών -εκτός από την πιστή τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων- αποδεικνύεται και από τον σεβασμό στην αντίθετη γνώμη, την αναγνώριση ότι άξιοι, έντιμοι και πολύ χρήσιμοι άνθρωποι δεν είναι μόνον αυτοί που συμφωνούν μαζί μας.

Η παράταξη, λοιπόν, δεν προσδιορίζει την ανθρώπινη ποιότητα. Γιατί, απλούστατα, το ποιόν του κάθε ανθρώπου είναι προσωπικός άθλος, προϋποθέτει εσωτερική καλλιέργεια, αυτογνωσία και αυτοπειθαρχία, προσωπικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν αποκτώνται στα «κατηχητικά» των κομμάτων (και φοβάμαι ούτε και της Εκκλησίας).

Αλλά η μελέτη της Ιστορίας οδηγεί και σε ένα ακόμα συμπέρασμα: η ανωτερότητα μιας πολιτικής παράταξης και η θετική της συμβολή στην βελτίωση της κοινωνικής ζωής και την πρόοδο της χώρας, δεν έχει σχέση με το πώς αυτοπροσδιορίζεται μια παράταξη ως Δεξιά ή Αριστερά, ως Συντηρητική ή Προοδευτική, Δημοκρατική ή Πατριωτική. Υπήρξαν παρατάξεις που υποσχέθηκαν την πρόοδο και έφεραν την οπισθοδρόμηση, και παρατάξεις που χαρακτηρίστηκαν ως συντηρητικές, οι οποίες με βαθιές και χρήσιμες τομές απάλλαξαν τη χώρα από χρόνιες παθογένειες που την κρατούσαν καθηλωμένη στην υπανάπτυξη.

Και υπήρξαν διάφοροι «…ισμοί» που εισέβαλαν στην πολιτική κραδαίνοντας την ρομφαία της μεγάλης ανατροπής και της κάθαρσης, που υποσχέθηκαν ένα νέο κόσμο «αγγελικά πλασμένο» και οι οποίοι επέβαλαν στους λαούς τα πιο απάνθρωπα, φασιστικά καθεστώτα.

Και για το «ποιόν», λοιπόν, ή κατά την «αριστερή» ορολογία για το «ηθικό πλεονέκτημα» των πολιτικών παρατάξεων, ισχύει η λαϊκή ρήση «τα ράσα δεν κάνουν τον παππά», «ο εστί μεθερμηνευόμενον»: εάν η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος είναι απαίδευτοι κι ανίκανοι, λαοπλάνοι και τυχοδιώκτες, αρχολίπαροι και θεσιθήρες, κανένα ιδεολογικό «ένδυμα» δεν μπορεί να κρύψει την ηθική γύμνια και καμιά ταμπέλα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ηθική υπεροχή του κομματικού οργανισμού.

Και ούτε μπορούν να πείσουν -για πολύ- τους πολίτες για το «ηθικό πλεονέκτημα» της παράταξης.

Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί ότι είναι «γυμνός ο βασιλιάς» και θα φυσήξει ο άνεμος της λαϊκής οργής που θα γκρεμίσει τις ψεύτικες ταμπέλες.

 

Υ.Γ. Στη γειτονιά μας, έβαλε λουκέτο και το μοναδικό ΠΡΟΠΟτζίδικο που είχε απομείνει. Σημάδι πως κι η τελευταία ελπίδα πεθαίνει!

Κατηγορία Δεύτερη ανάγνωση
- 14|03|2018 15:30

ΝΑ ΜΗΝ ΣΩΘΟΥΜΕ!

Μπούκαρε με πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο. Τον τιμωρείς; ΌΧΙ. Τιμωρείς την ομάδα που είναι πρόεδρος; ΌΧΙ. Τι κάνεις; Σταματάς το ποδόσφαιρο. Τους τιμωρείς όλους. Αριστερός τακτικισμός. Και αν είναι πρόβλημα οι φίλαθλοι γιατί δεν σταματάς και το μπάσκετ; Και στο βόλεϊ πέφτει ξύλο, στο πόλο, ίσως αύριο και σε αγώνες πινγκ-πονγκ και σκάκι! Τα ίδια κουμάσια δεν πάνε και εκεί; Έκανες κάτι για τους χούλιγκαν που είναι το φυτώριο της Χρυσής Αυγής και των κουκουλοφόρων; ΤΊΠΟΤΑ. Πετάς μια παρόλα για πολιτικό κόστος. Πολιτικό κόστος είναι να συλλάβεις τον Ιβάν. Και πού είναι όλοι αυτοί οι θεσμικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν την αγανάκτηση τους; Ο λαλίστατος δήμαρχος Μπουτάρης; Ο ακέραιος περιφερειάρχης Τζιτζικώστας; Ο Ζουράρις να μας πετάξει καμιά αρχαιοελληνική αρλούμπα; Και οι βουλευτές της συμπρωτεύουσας, χαμένοι στη σιωπή τους. Τρελοί είναι; Ο Ρώσος μοιράζει χρήμα και συμφέρει! Τραγικό για μια χώρα με δεδομένα τα προβλήματα, ν’ ασχολούμαστε με το οφσάιντ, με το πιστόλι του Ιβάν και να γίνονται όλα ένας αχταρμάς. Ήμασταν που ήμασταν, φαίνεται ότι τώρα αποτρελαθήκαμε πια για τα καλά. Τώρα που οι Τούρκοι μάς πατούν τον κάλο. Τώρα που οι Σκοπιανοί μάς κάνουν τσαμπουκάδες. Τώρα που οι Αλβανοί βγάζουν στόμα. Τώρα που θα έπρεπε να συζητούμε για το χρέος, το έλλειμμα, το πλεόνασμα. Τώρα που θα έπρεπε να αγωνιάμε για τις ιδιωτικοποιήσεις μήπως και δημιουργήσουμε καμιά θέση νέα εργασίας, να έλθει φρέσκο χρήμα απ’ έξω. Όχι δανεικό κι αγύριστο, χρήμα για επένδυση σε μια χώρα όπου η ξεραΐλα ονομάζεται «δίκαιη ανάπτυξη». Τώρα που θα έπρεπε ν’ αναρωτιόμαστε για την κομματικοποίηση του κράτους. Τώρα που θα έπρεπε να δημιουργήσουμε πλούτο. Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Αλέξης. Καλά κάνει! Αφού τσιμπάμε... Πετάει δυο - τρία ανούσια τσιτάτα και παθαίνουμε οργασμό! Με παλαβωμένους πολίτες. Ο άλλος με τη γυναίκα του έπιασε δουλειά επί ΝΔ, πλούτισε επί ΠΑΣΟΚ, έκανε σπίτια, πήγε ταξίδια, καταθέσεις στις τράπεζες, τακτοποίησε και τα δυο του παιδιά, πήρε αυτός και η γυναίκα του συντάξεις κι εφάπαξ. Ήταν όμως προοδευτικός! Και ψήφισε Τσίπρα! Κατηγορεί το παλιό καθεστώς! Και ζει τώρα με τις ονειρώξεις ότι «όλοι ίδιοι είναι». Ρωτώντας «και οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι;». Όχι, να μην σωθούμε. Δεν το αξίζουμε σαν λαός. Να καταστραφούμε, να έλθει πάλι μια εθνική καταστροφή να βάλουμε μυαλό. Δυστυχώς, βάλαμε την πέμπτη και πατάμε γκάζι προς τα εκεί. Χωρίς σωτηρία…

 

ΕΙΠΕ

«Η κατάληξη της Συνεταιριστικής, όπως και η κατάληξη μιας σειράς άλλων συνεταιριστικών εγχειρημάτων, ήταν αποτέλεσμα της υπερίσχυσης ιδιοτελών τοπικών ιδιωτικών συμφερόντων, έναντι του συλλογικού και κοινωνικού και έχει δυσφημήσει την συλλογική οικονομική δραστηριότητα στο νησί μας».

Γιώργος Πάλλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λέσβου

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 1945

Δημιουργείται η Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Με πρωτοβουλία της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ Μυτιλήνης, μέρος των βιβλίων του ακαδημαϊκού Δημήτρη Βερναρδάκη μεταφέρεται από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα η Βιβλιοθήκη και συγκροτείται μετά από πολυετή προσπάθεια η πολυπόθητη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η εφημερίδα «Ελεύθερη Λέσβος» δημοσιεύει την επίσημη ανακοίνωση λειτουργίας της στο κτήριο της οδού Σμύρνης και ενημερώνει για το ωράριο λειτουργίας της, ενώ η ίδρυση οριστικοποιείται και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Παράλληλα, γίνονται προσφορές βιβλίων, με σημαντικότερες αυτές των Χ. Μπίνου, Αρ. Νιάνια, Γρ. Ρουσέλλη, Α. Σιφναίου και των ομογενών από τη Νέα Υόρκη, Γ. Παπανικόλα και Στρ. Χατζηρόκα. Τέλος, πολύ σημαντική υπήρξε η προσφορά ολόκληρης της βιβλιοθήκης του γυμνασιάρχη Ιωάννου Ολύμπιου από τον ίδιο. Από το 1952 η βιβλιοθήκη γίνεται δημόσια.

Κατηγορία Πολιτική
- 14|03|2018 15:20

Ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που προέκυψε από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Με πέντε σχολές και 26 Ακαδημαϊκά τμήματα, το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από το Σεπτέμβριο θα βρίσκεται στα νέα μηχανογραφικά.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την επιλογή που έκανε η ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα θα ήθελα να καταθέσω ως τεχνοκράτης, ως τέως πρύτανης, ως μηχανικός που έχει ασχοληθεί με έργα την εκτίμησή μου στους χειρισμούς στην ηγεσία του υπουργείου για να επιτευχθεί ο στόχος. Σε 9 μήνες αφού εξαγγέλθηκε να είναι έτοιμος ο Νόμος νομίζω ότι είναι ένα επίτευγμα που πρέπει να καταγραφεί. Επετεύχθη επίσης πλειοψηφική συναίνεση και στη βουλή. Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής, σε αυτούς που συνέβαλαν, φοιτητές, διοικητικοί, διδάσκοντες, εργαστηριακοί και τις ηγεσίες για τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ. Μας περιμένει πολλή δουλειά γιατί δεν είναι ένα Ίδρυμα που δημιουργείται εκ του μηδενός, και πρέπει να συντήξουμε δύο διαφορετικές νοοτροπίες» τόνισε ο κ. Μουτζούρης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττική , Κώστας Μουτζούρης μιλώντας και στο CNN Greece έκανε λόγο για ένα «πρωτοποριακό εγχείρημα σε πανελλήνιο επίπεδο στο οποίο παύει ο διαχωρισμός μεταξύ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Η ίδια προσπάθεια γίνεται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ώστε να μπορέσουν να ενοποιηθούν ΤΕΙ με Πανεπιστήμια».

Ο κ. Μουτζούρης διατηρούσε εδώ και μήνες ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και από τον περασμένο Νοέμβριο φαίνονταν ότι υπήρχε κατ αρχήν θετική απάντηση για τη θέση αυτή.Αλλωστε και οι δυο τους είναι καθηγητές στο ΕΜΠ στο οποίο ως γνωστόν φοίτησε και ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας και τους δυο καθηγητές του, γεγονός που έπαιξε το ρόλο του στο ...συνοικέσιο!

Η Διοικούσα Επιτροπή το Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει εννέα μέλη, εκ των οποίων τα τρία έχουν θέσεις Αντιπροέδρων.  Τον Κώστα  Μουτζούρη, παρότι δεν ανήκει στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ ,ο υπουργός Παιδείας τον θεωρεί ως τον πλέον κατάλληλο γι αυτό το καινοτόμο εγχείρημα. Η  Διοικούσα Επιτροπή, θα έχει θητεία δύο ετών, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τη μεταβατική περίοδο..

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top