FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 10|03|2018 14:29

 Τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν έχει βρεθεί ακόμα μια κοινή γραμμή πλεύσης, ώστε να μετατραπεί η χώρα σε κέντρο του παγκόσμιου yachting, οι Τούρκοι σχεδιάζουν «απόβαση» τουριστικών σκαφών στα ελληνικά νησιά για την καλοκαιρινή περίοδο.

«Οι Τούρκοι γίνονται πολύ ανταγωνιστικοί τελευταία και κινδυνεύουμε το καλοκαίρι να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τουρκική πλημμυρίδα σκαφών», επισήμανε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής, Γιώργος Βερνίκος, σε κλειστή σύσκεψη όλων των φορέων του θαλάσσιου τουρισμού, στην οποία παρευρέθη και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Έχοντας το συντονισμό της συζήτησης, ο κ. Βερνίκος «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» απευθυνόμενος τόσο στον υπουργό για τα κενά του νόμου που πέρασε πρόσφατα και τα οποία έχουν βραχυκυκλώσει την αγορά, όσο και στους φορείς που παρά τις ως τώρα υποχωρήσεις δεν φαίνεται να είναι εύκολο να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το πλήρες άνοιγμα τα αγοράς.

 

Τι κάνουν οι Τούρκοι

Την περσινή σεζόν το Λιμενικό Σώμα έβγαλε «STOP» στα περίπου 1.000 ξύλινα τουρκικά σκάφη που κάνουν μίνι κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για τις λεγόμενες γολέτες, που μπορούν να φιλοξενήσουν από 10 μέχρι 20 άτομα και τα οποία δραστηριοποιούνται έντονα στο Αιγαίο. Αιτία, το γεγονός ότι τα σκάφη αυτά δεν συμμορφώνονται σε όσα προβλέπει ο «Paris MoU», το μνημόνιο συνεννόησης δηλαδή που υπογράφηκε στο Παρίσι αναφορικά με τον κρατικό έλεγχο των λιμανιών και τα θέματα ασφάλειας των επαγγελματικών σκαφών.

Ένας δεύτερος λόγος που προκάλεσε την κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με όσα λένε παράγοντες της αγοράς, ήταν και τα ναύλα που έκαναν τα σκάφη αυτά και τα οποία ενδέχεται να ήταν παράνομα. Η κίνηση του Λιμενικού Σώματος προκάλεσε πέρυσι πολιτικές τριβές με τις τουρκικές αρχές. Ωστόσο υπήρξαν και αντιδράσεις Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι συνεργάζονταν με τις τουρκικές επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα αυτών, οι Τούρκοι απέσυραν πλήρως τα σκάφη από το Αιγαίο.

 

«Ντρίμπλα» Ερντογάν

Για φέτος, όμως, όπως αποκάλυψε ο κ. Βερνίκος, ετοιμάζεται αντεπίθεση. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, οι τουρκικές αρχές μελέτησαν το ζήτημα και είδαν ότι η μετατροπή τους σε σύγχρονα σκάφη που να πληρούν όλους τους κανονισμούς ασφαλείας είναι εξαιρετικά δαπανηρή και δύσκολη τεχνικά. Έτσι, η κυβέρνηση της Τουρκίας εξέδωσε νόρμα, ζητώντας από όλους τους πλοιοκτήτες των περίπου χιλίων ξύλινων σκαφών να επιστρέψουν στο κράτος όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας των πλοίων τους και αντί αυτών θα προμηθευτούν κρατικά έγγραφα μεν, πρωτόγονων δε σκαφών, τα οποία όμως δεν εμπίπτουν στον «Paris MoU». Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, ήδη δύο τέτοια τουρκικά σκάφη με τα νέα χαρτιά προσέγγισαν το τελευταίο διάστημα ελληνικό νησί.

Λέγεται μάλιστα ότι στο Υπουργείο Ναυτιλίας έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να ελεγχθεί το μέγεθος του φαινομένου, αλλά και το κατά πόσο τηρείται η νομιμότητα.

 

Η περσινή «απειλή»

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι πέρυσι το φθινόπωρο, η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών, δηλαδή των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, καθώς και των δρομολογίων επιβατηγών και εμπορικών πλοίων από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά. Απόφαση που δεν ίσχυσε, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις κοινωνίες των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων, η οικονομία των οποίων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων για τις αγορές τους. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν επίσης και από πολλούς Τούρκους, για τους οποίους τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν τόπο ολιγοήμερων διακοπών ή ακόμα και εξορμήσεων Σαββατοκύριακου, βρίσκοντας σε ιδιαίτερη κοντινή απόσταση την ευκαιρία να απολαύσουν διακοπές χωρίς περιοριστικούς όρους (όπως η τεράστια φορολόγηση στο αλκοόλ) της κυβέρνησης Ερντογάν.

 

 

Καθυστερεί η Ελλάδα

 

Φορείς του θαλάσσιου τουρισμού επιμένουν πως πρέπει να ανοίξει η αγορά των σκαφών αναψυχής, ώστε να επωφεληθεί η Ελλάδα από την έλευση τουριστών με πολύ μεγάλα εισοδήματα. Μετά το περσινό κυνήγι των παράνομων ναύλων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, φάνηκε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου να βρεθεί μια κοινή γραμμή και να ανοίξει η αγορά επί ίσοις όροις για όλους.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα αντίθετα πολλές φορές συμφέροντα είναι δύσκολο να προσπελαστούν. Η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού συμφώνησε μεν να ανοίξει η αγορά και για τα σκάφη με σημαίες εκτός Ε.Ε., κάτι που θα επιτρέψει να έρθουν νόμιμα στη χώρα μας και τα λεγόμενα mega yachts, τα οποία πολλαπλασιάζουν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία γενικότερα. Όμως οι πράκτορες δεν φαίνεται να ικανοποιούνται και ζητούν επιπλέον να μη χρειάζεται να ανοίξουν υποκατάστημα. Σημειώνουν επίσης ότι τα σκάφη με ξένη σημαία συμφωνούν να πληρώνουν το ΦΠΑ για τα ναυλοσύμφωνα, αλλά αν επιβληθεί ίδρυση υποκαταστημάτων τότε θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με άλλα φορολογικά βάρη. Η θέση της αυτή, όμως, αμφισβητήθηκε έντονα από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν θα υπάρξει άλλη επιβάρυνση. 

Ο κ. Βερνίκος από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι η συνέλευση δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις και ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τρία υπουργεία (Ναυτιλίας, Οικονομικών και Εργασίας). Προσέθεσε ότι καλό θα ήταν να γίνουν ορισμένες μελέτες προκειμένου να διευκρινιστεί το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 10|03|2018 14:05

Δεδομένου ότι βαίνει προς ολοκλήρωση και ο τρίτος κύκλος επώασης (21 ημέρες ο καθένας) και ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος έχει επιβαρυνθεί σημαντικά ελέω ευλογιάς και καταρροϊκού, η χθεσινή συνάντηση της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγ. Αποστόλου, εστίασε στην αναγκαιότητα της άρσης της απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων προς σφαγή, αλλά και στην άρση της καραντίνας που έχει επιβληθεί στο νησί. Με την κ. Καλογήρου να μεταφέρει αυτό το αίτημα και να ζητά από τον Υπουργό να ενθαρρύνει την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών για να ανάψει το σχετικό «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. Από εκεί και έπειτα, η σημαντική αυτή συνάντηση με τον Υπουργό, έθεσε επί τάπητος την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων ανακούφισης των κτηνοτρόφων (και παραγωγών γάλακτος) της Λέσβου και κυρίως στήριξης της λεσβιακής κτηνοτροφίας γενικότερα, προκειμένου αυτή να αρχίσει να ανακάμπτει.

 

Παρουσία και του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κώστα Αδαμίδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα. Καλογήρου αρχικά έθεσε την άμεση ανάγκη στήριξης με σειρά μέτρων των κτηνοτρόφων της Λέσβου.

 

 

Τα αιτήματα

Η Περιφερειάρχης ζήτησε, επίσης, την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων προς σφαγή, γεγονός που όπως είπε θα οδηγήσει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, καθώς και την ειδική αποζημίωση των κτηνοτρόφων της Λέσβου που υπέστησαν μεγάλη μείωση στα εισοδήματά τους, ως αποτέλεσμα του περιορισμού των αγοροπωλησιών των ζώων και της μεγάλης μείωσης των τιμών του γάλακτος. Επιπρόσθετα, κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να εξετάσει τη δυνατότητα, ειδικά για τη φετινή περίοδο, επιδότησης του γάλακτος που μεταποιείται εκτός Λέσβου και που εξαιρείται του Προγράμματος στήριξης μικρών νησιών. Ο Υπουργός από τη μεριά του - που είναι γνώστης της δύσκολης κατάστασης που πέρασε η κτηνοτροφία της Λέσβου- έδειξε ενδιαφέρον στα αιτήματα της περιφερειακής αρχής και καταρχήν δεσμεύτηκε να συμβάλλει προκειμένου να επιταχυνθούν οι (γραφειοκρατικές) διαδικασίες μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Υπουργείου, με απώτερο σκοπό το αίτημα άρσης της καραντίνας, να φτάσει γρήγορα στις Βρυξέλλες. Αφού από τα κεντρικά της Ε.Ε. μπορεί να βγει μία τέτοια απόφαση. Και έδειξε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη στήριξη που απαιτείται να δοθεί προς την κτηνοτροφία της Λέσβου. 

Κατηγορία Παιδεία
- 10|03|2018 13:59

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ικανοποιήθηκε το αίτημα των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ του νησιού μας, για την ένταξη του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλήνιων Εξετάσεων για το έτος 2018. Οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας για τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν στον τόπο τους και με αυξημένο φέτος το ποσοστό εισακτέων στα ΑΕΙ από 1% σε 5%. Το αίτημα να συμπεριληφθεί στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. του τομέα Πληροφορικής το 2018 και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, είχε ζητήσει με ερώτηση του στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα γονέων και μαθητών χαιρετίζει η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: «Η ποιοτική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας».

 

Έχουν τέσσερις επιλογές

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, θα μπορούν να ενταχθούν απευθείας στην αγορά εργασίας, με βάση το πτυχίο της ειδικότητάς τους, επιπέδου 4, είτε να επιλέξουν μία από τις τέσσερις επιλογές συνέχισης της κατάρτισής τους:

  1. Να φοιτήσουν στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας», με το οποίο τούς δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπό την εποπτεία του σχολείου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.
  2. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Στα ΤΕΙ με ειδικό ποσοστό θέσεων με κατώτατο όριο το 20% και στα πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 5%.
  3. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα οργανώσουν τα ΑΕΙ με δωρεάν φοίτηση λαμβάνοντας πτυχίο επιπέδου 5.
  4. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΙΕΚ -με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας- και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.

Επίσης, στο νησί μας το 1ο ΕΠΑΛ έχει ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ», ένα από τα εννιά σε όλη την Ελλάδα, με πρόσληψη ψυχολόγου, εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία, δράσεις βελτίωσης του κλίματος του σχολείου κ.ά.. Από την επόμενη σχολική χρονιά θα γενικευτεί σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Κατηγορία Πολιτική
- 10|03|2018 12:13

Δήμος Καλλονής προς το παρόν δεν υπάρχει. Σαφής ένδειξη (παρά τα σενάρια που επιμένουν να υποστηρίζουν πως θα γίνει διάσπαση του δήμου Λέσβου) ότι μπορεί να υπάρξει, δεν έχει προκύψει, όμως τούτο δεν εμποδίζει την ανάπτυξη στρατηγικών και κυρίως την ανάδειξη υποψηφίων διεκδικητών του (προσδοκώμενου) νέου δήμου. Και τις τελευταίες ημέρες, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής, αρχίζουν και διαρρέουν πιο έντονα από ποτέ σενάρια που δείχνουν πως οι δύο βασικοί διεκδικητές της δημαρχίας της, θα είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες της περιοχής: Ο σημερινός αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος και ο επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Κυρατζής, αδελφός του τέως δημάρχου του καποδιστριακού δήμου Καλλονής, Γιώργου. Τα ονόματα που εμφανίζονται ως οι βασικοί μονομάχοι στον… ακήρυχτο προς το παρόν αυτόν «πόλεμο», δεν προκαλούν βέβαια ιδιαίτερη έκπληξη, αφού αμφότερα έχουν αξιοσημείωτη (και πολιτική) δράση τα τελευταία χρόνια στο λεκανοπέδιο και όχι μόνο. Αντίθετα προκαλεί έκπληξη η εναλλαγή των συσχετισμών που γίνονται εδώ και καιρό γύρω από την (πιθανή) υποψηφιότητά τους και σε έναν μεγάλο βαθμό καθορίζονται από δύο άλλα πρόσωπα, η παρέμβαση των οποίων μπορεί να γείρει την πλάστιγγα είτε προς τη μία υποψηφιότητα, είτε προς την άλλη. Και αυτά δεν είναι άλλα από τον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου και την ισχυρή προσωπικότητα στην Καλλονή, του δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Καλλονής, Άρη Ελευθερίου.


Σίγουρα η ανάπτυξη αυτών των σεναρίων, μπορεί στη Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλους πρώην καποδιστριακούς δήμους, να προκαλεί έως και εκνευρισμό. Εξάλλου επί του παρόντος, υπάρχει ένας δήμος για όλο το νησί και ακόμα και η πιθανότητα διάσπασής του, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να σημάνει αυτόματα την «ηγεμονία» της Καλλονής, έναντι άλλων περιοχών, όπως σε εκείνη του Πλωμαρίου ή του Μολύβου. Η κουβέντα αυτή όμως (που έχει ασφαλώς αξία), δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το ρεπορτάζ. Εξάλλου η (προ)διάθεση της Καλλονής και της ευρύτερης περιοχής να διεκδικήσουν την επανίδρυση ενός δικού τους δήμου, είχε αποτυπωθεί από τις πρώτες ημέρες που η κουβέντα περί διάσπασης του δήμου Λέσβου, ξαναμπήκε γερά στην αυτοδιοικητική ζωή της Λέσβου. Και ειδικότερα καταδείχθηκε τον περασμένο Απρίλη, όταν και πραγματοποιήθηκε το γνωστό «κάλεσμα πολιτών» σε αυτοδιοικητική συνάντηση στα ΤΕΛ Καλλονής, με πρωταγωνιστές παράγοντες της… Καλλονής.


Ο… Καλλονιάτικος δήμος
Τότε μάλιστα, πολλοί που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις και έχουν ειδική αντίληψη της «ανθρωπογεωγραφίας» της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής, είχαν αντιληφθεί την ύπαρξη τριών στρατοπέδων, μπροστά στην κοινή επιδίωξη επανίδρυσης ενός δήμου με κέντρο το « λεκανοπέδιο». Εκείνο του Άρη Ελευθερίου με την υποστήριξη του Ταξιάρχη Βέρρου αλλά και του Μιχάλη Ρούσση, εκείνο του Στρατή Κυρατζή, αλλά και αυτό των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν καλοβλέπουν επουδενί το ενδεχόμενο να υπαχθούν σε έναν δήμο που θα παίζει πρώτο ρόλο η… Καλλονή. Ειδικότερα, η προοπτική υποψηφιότητας του γνωστού Καλλονιάτη δικηγόρου, εμφανίζονταν και ως «φαβορί» για να επικρατήσει στις εκλογές και θεωρούνταν ως… δεδηλωμένη πρόθεσή του να επιστρέψει στα κοινά, από την δυναμική εμπλοκή του κ. Ελευθερίου στην μάχη υπέρ της διάσπασης του δήμου Λέσβου.


Ο πανίσχυρος Στρ. Κυρατζής στην «περιφέρεια»
Από τη στιγμή όμως που το περίφημο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» πήγε πολύ πίσω και ακόμα και σήμερα που γράφεται το ρεπορτάζ, δεν έχει προκύψει η αναθεώρησή του, τα τότε δυναμικά εκλογικά σενάρια εξασθένισαν. Ως τις αρχές του νέου χρόνου όπου χωρίς πάντως «φανφάρες», άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως η πρόθεση του Στρατή Κυρατζή να διεκδικήσει -σε κάθε περίπτωση- τον δήμο που πιθανά θα προκύψει από την διάσπαση. Ο επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, διατηρεί -παρά τη συνύπαρξή του με τον Στρατή Καραγεωργίου στη δημοτική του παράταξη- κριτική στάση σε πράγματα και καταστάσεις της «τοπικής ΝΔ», όμως ουδείς εκ του χώρου του, μπορεί να αμφισβητήσει τη δυναμική της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του. Με καταγωγή από το Σκαλοχώρι (σ.σ. διαμένει μόνιμα στην Άντισσα) δυναμική παρουσία στα αγροκτηνοτροφικά θέματα που είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή, γνώση των ιδιαίτερων προβλημάτων της, αλλά και οικογενειακή «κληρονομιά» στην αυτοδιοίκηση από την πρότερη θητεία στον καποδιστριακό δήμο Καλλονής του αδελφού του, του γνωστού δικηγόρου Γιώργου Κυρατζή, ο Στρατής Κυρατζής, διαθέτει αναμφίβολα ένα ελκυστικό «πακέτο». Είναι ενδεικτικό της δυναμικής του στον (υπό διαμόρφωση) δήμο όπου αναφερόμαστε μάλιστα, το ότι αναδείχθηκε πρώτος σταυροφόρος σε όλο τον δήμο Λέσβου (1497), με μόλις 70 ψήφους από τη Μυτιλήνη! Ο ίδιος, αποφεύγει να μιλάει για τις προθέσεις του ανοιχτά, όμως οι τελευταίες κινήσεις του, προδίδουν πως στο μυαλό του είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και πως δεν πρόκειται να μην κατέλθει ως υποψήφιος εάν και εφόσον προκύψει «δήμος Καλλονής». Και γνωρίζοντας (σ.σ. έχει αποτυπωθεί στις τελευταίες εκλογές), πως έχει πολύ μεγάλη δυναμική στα χωριά της περιφέρειας της Καλλονής, πιστεύει στις πιθανότητες εκλογής του, ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο αντίπαλός του. Ποντάροντας δε, στο ότι δεν έχει διαχειριστεί εξουσία εντός των ορίων της «επικράτειάς» του, ο Στρατής Κυρατζής θεωρεί ότι είναι μια ολόφρεσκη υποψηφιότητα (σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη από τη ΝΔ) για τον δεύτερο τη τάξει δήμο, χωρίς φθορά, αφού είναι ως σήμερα επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου.


Ο ικανός Ταξ. Βέρρος και η «διανδρία»
Ο οποίος αντίπαλός του, είχε εξαρχής και συνεχίζει όπως δείχνουν ξανά οι πληροφορίες που έρχονται από τη «συμπρωτεύουσα», δύο πρόσωπα. Αφού από πέρυσι μιλούσαμε ουσιαστικά για μία «διανδρία» των Άρη Ελευθερίου και Ταξιάρχη Βέρρου που θα διεκδικούσε την εξουσία του νέου δήμου. Η «διανδρία» αυτή τώρα, παρά την αίσθηση «παραίτησης» του κ. Ελευθερίου από το ενδεχόμενο να πολιτευτεί ξανά μετά από χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, δεν έσπασε. Αλλά εξακολουθεί να υφίσταται, μόνο που επικεφαλής, φέρεται να είναι πια ο σημερινός αντιδήμαρχος Καλλονής. Ο επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός, γνωστός πολιτικός μηχανικός που έχει θετικό πρόσημο ως σήμερα στην αντιδημαρχία της Καλλονής. Η δημοφιλία του δεν αμφισβητείται και ξεπερνάει τα όρια της δημοτικής του ενότητας όπως δεν αμφισβητείται και η ικανότητά του να βρίσκεται πάντα μπροστά από τις εξελίξεις. Ο Ταξιάρχης Βέρρος, παρά τις δυσκολίες του Καλλικράτειου δήμου Λέσβου, θεωρείται ότι έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να λύσει χρόνια προβλήματα στην πόλη της Καλλονής γεγονός που τον καθιστά (και ως ενεργό αντιδήμαρχο) ιδιαίτερα «δυνατό» (ειδικά στο «κέντρο» του λεκανοπεδίου) σε περίπτωση που κατέλθει ως υποψήφιος. Ο ίδιος, έχει τεστάρει τις δυνάμεις του ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, τόσο ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 2010, όσο και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές όπου αναδείχθηκε μεταξύ των πρώτων σταυροφόρων της παράταξης Γαληνού. Με αναφορά και αυτός στον χώρο της ΝΔ, αφού από εκεί προέρχεται, ενδιάμεσα ο Ταξιάρχης Βέρρος έχει κατέλθει πάντως υποψήφιος βουλευτής και με το Ποτάμι, αποδεικνύοντας πως η επιρροή του είναι αυτόφωτη. Ενώ η συμμαχία που φαίνεται πως έχει εδώ και καιρό με τον Άρη Ελευθερίου, που διαθέτει και εκείνος μεγάλη επιρροή στην επίμαχη περιοχή, του δίνει τη δυνατότητα αφενός να προβάλλει σημαντική αντίσταση στα «κάστρα» της οικογένειας Κυρατζή στην «περιφέρεια», αφετέρου να αντλήσει ψηφοφόρους από την δεξαμενή της «κεντροαριστεράς».Αθανασίου και Ελευθερίου… κρίνουν τη μάχη
Η διαφαινόμενη μάχη ανάμεσα σε Ταξιάρχη Βέρρο και Στρατή Κυρατζή λοιπόν, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και… ιντριγκάρει εκ προοιμίου. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα, μπορεί να θεωρηθεί και ένα από τα πιο δυναμικά και αμφίρροπα «μπρα ντε φερ» που (θα) έχουμε δει ποτέ σε εκλογές. Είναι αμφότεροι πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με τη ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν σημαντικές προσωπικές επαφές που ξεπερνούν τις κομματικές γραμμές, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί το στοιχείο ότι στις τελευταίες εκλογές βγήκαν εκ των πρώτων σε σταυρούς σε όλο το δήμο, παρά το ότι δεν προέρχονταν από τη Μυτιλήνη και φυσικά ήταν πρώτοι στην επικράτεια της Καλλονής. Χαρακτηριστικά ο Στρ. Κυρατζής είχε 1497 ψήφους και ο Ταξ. Βέρρος 980, κάτι που δείχνει πως η επικράτηση (αν και εφόσον προκύψει ο δήμος που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν) θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Τις οποίες λεπτομέρειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τόσο ο Άρης Ελευθερίου με αναφορά στην «κεντροαριστερά», όσο και ο Χαράλαμπος Αθανασίου εκφράζοντας τη ΝΔ, αλλά και το που θα τοποθετηθεί χωροταξικά η Αγία Παρασκευή. Που επί του παρόντος αποτελεί μία δεξαμενή ψηφοφόρων που ούτε ο Ταξιάρχης Βέρρος, ούτε ο Στρατής Κυρατζής έχουν ευχέρεια να αντλήσουν…

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top