FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 08|02|2018 20:07

Το 1ο Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου θα διοργανωθεί στις 17 και 18 Μαΐου 2018 στην Αθήνα, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη και την προώθηση του γεωτουρισμού αλλά και τις δυνατότητες δημιουργίας γεωπάρκων. Στο συνέδριο αυτό , όπως και σε όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τον γεωτουρισμό και την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς του τόπου μας, η Λέσβος έχει να επιδείξει πολλά αφού οι δράσεις του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους αποτελούν πρωτοποριακές και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα γεωπάρκα ανά τον κόσμο.Ετσι κι αλλιώς η παρουσία του δικού μας Νίκου Ζούρου , ως προέδρου του Παγκόσμιου δικτύου Γεωπάρκων είναι καθοριστική και στο εν λόγω συνέδριο που θα αναδείξει τον γεωλογικό πλούτο Ελλάδας και Κύπρου και την αξιοποίηση του στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης .

Σημαντικές παρουσίες
Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς, Εθνικές Επιτροπές Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, Πανεπιστήμια, Μουσεία, ερευνητικοί φορείς και εκπαιδευτικοί. Διοργανωτές του είναι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με τη στήριξη των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, Περιφερειών και Δήμων περιοχών που διαθέτουν ή επιθυμούν να δημιουργήσουν Γεωπάρκα, του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, Φορέων Διαχείρισης Γεωπάρκων της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και Πανεπιστημίων, Μουσείων και Επιστημονικών φορέων.
Το Συνέδριο στοχεύει ειδικότερα: α) στην ενημέρωση για το Πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και την προώθηση της δημιουργίας γεωπάρκων σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, β) στην ανάδειξη και προβολή του έργου και τα οφέλη τους προς τις τοπικές κοινωνίες, γ) στην παρουσίαση της συνεισφοράς των Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και δ) στη μεταφορά ορθών πρακτικών και δράσεων σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς, καθώς και στη συμβολή τους στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Σε ποιους απευθύνεται
Το συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη των εμπλεκόμενων Υπουργείων, στους αιρετούς και σε στελέχη των Περιφερειών και των Δήμων, σε στελέχη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αναπτυξιακών εταιρειών, σε μελετητές, σε ερευνητές και επιστήμονες που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές προστασίας και διαχείρισης, σε εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες, φοιτητές και απλούς πολίτες.
Μέσα από διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, οι προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληρούν νέες υπό ένταξη περιοχές, τα χαρακτηριστικά και οι δράσεις των υφιστάμενων Ελληνικών γεωπάρκων, ορθές πρακτικές και βέλτιστες προσεγγίσεις από το δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, αλλά και τη λοιπή διεθνή εμπειρία πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, προστασίας και διατήρησης της κληρονομιάς, δημιουργίας και προώθησης δράσεων υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού καθώς και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.hellenicgeoparks.gr.

Τα Γεωπάρκα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα πέντε περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών του Οργανισμού, το Διεθνές Πρόγραμμα Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων (IGGP). Αυτές οι περιοχές είναι το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο. Αντίστοιχα, η Κύπρος φιλοξενεί μια περιοχή, το Γεωπάρκο του Τροόδους.
Έχουν δημιουργηθεί από τοπικές πρωτοβουλίες, με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, με έμφαση στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του αβιοτικού και γεωλογικού πλούτου, και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος, και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ερμηνεία, ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, την ολιστική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την προσέλκυση, ενημέρωση και φιλοξενία επισκεπτών, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής.

- 08|02|2018 12:06

Σκόρπιες γνώσεις επιγραμματικά

- Τέσσερα είναι τα μεγάλα πάθη του Κινέζου: τα τυχερά παιχνίδια, η σαρκική ηδονή, το χασίς και το θέατρο.

- Κατά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο είναι 17 εκατομμύρια. Κατά το Ελβετικό Ινστιτούτο Γενετικής GENEA οι Έλληνες και ελληνογενείς (που έχουν και ελληνικό αίμα) ανά τον κόσμο ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια. Ειδικά στα Σκόπια υπάρχουν 300.000 ελληνογενείς, στην Αλβανία 900.000 Έλληνες, στη Βουλγαρία 4.400.000 ελληνικής καταγωγής, στην Τουρκία 20.000.000 Έλληνες.

- Οι τρεις Γραμματείες γύρω από το Γραφείο του Πρωθυπουργού απασχολούν 80-85 μετακλητούς υπαλλήλους και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια.

- «Όσο περισσότερο φοβόμαστε εμείς οι ψηφοφόροι τόσο πιο δειλοί είναι αυτοί που ψηφίζουμε. Και ύστερα τούτοι οι διαχειριστές του φόβου θυσιάζουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία» Αντρέι Στάσιουα, Πολωνός συγγραφέας. Σας θυμίζει κάτι;

- Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές (έχουν, αλλά δεν πληρώνουν τα χρέη τους) χρωστούν 20 δις ευρώ ευθύνη των Τραπεζών και ανέρχονται στους 10.000 δανειολήπτες.

- Τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ζημιώθηκε 86 δις ευρώ από τις πολιτικές ακροβασίες Τσίπρα-Βαρουφάκη.

- Οι δικηγόροι σ’ όλη τη χώρα ανέρχονται σε 42.000. Είναι πολλοί για μια χώρα 11 εκατομμυρίων.

- Λαμόγια λέγονται οι αβανταδόροι των παπατζήδων και κατ’ επέκταση οι δόλιοι.

 

Το συλλαλητήριο της Κυριακής

Όπως και να το δει κανείς η μαζική συγκέντρωση τόσου κόσμου απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα εκφράζει συν τοις άλλοις το θυμό, την αγανάκτηση και την απελπισία του λαού γι’ αυτά που βιώνει επί μια οκταετία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας και οι γύρω απ’ αυτόν πληρώνουν όσα έκαναν στις τότε κυβερνήσεις με τους «αγανακτισμένους», τους «δεν πληρώνω», τη στείρα αντιπολίτευση. Πλησιάζει ο καιρός που θα βρεθούν εκτός κυβερνήσεως και τότε θα βγουν στο φανερό οι πομπές τους.

Για εκείνον που λυπήθηκα σφόδρα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Το μύθο που δημιούργησε περισσότερο με την τέχνη του παρά με την πολιτεία του να τον σπαταλά στα πεζοδρόμια και στις άστοχες παρεμβάσεις. Βεβαίως και δεν θα συμμετείχα στο συλλαλητήριο.

 

Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

Και λίγη ιστορία: Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου είναι:

  1. Οι πυραμίδες του Χέοπα στην Πίζα της Αιγύπτου.
  2. Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία.
  3. Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.
  4. Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
  5. Ο φάρος της Αλεξάνδρειας.
  6. Ο Κολοσσός της Ρόδου.
  7. Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας.

 

Οι αγρότες στους δρόμους

Ο Χατζηγάκης επί κυβερνήσεως Καραμανλή μοίρασε το 2009 425 εκατ. στους αγρότες για να ανοίξουν τους δρόμους… Ο Κοντός το 2008 έδωσε 104 εκατ. στους συνεταιρισμούς δανεικά και αγύριστα. Το 1992 οι υπουργοί Μωραΐτης και Κοσκινάς μοίρασαν στους αγρότες 500 εκατ. Όλα τα παραπάνω ποσά ήταν παράνομα και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα ζητάει πίσω.

Ο δε νυν περισπούδαστος υπουργός του κ. Τσίπρα Αποστόλου διαμηνύει στους αγρότες ότι δεν θα επιστρέψουν τα ποσά που εκβιαστικά έλαβαν, αλλά θα πληρωθούν απ’ τον κρατικό κορβανά… Δοξάστε τον!

 

Οι αγρότες στους δρόμους (2)

Το Σύνταγμα επιτάσσει η φορολογική υποχρέωση των πολιτών να είναι ανάλογη με τα ετήσια εισοδήματά τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι φοροκλέφτες είναι οι έχοντες και ακολουθούν όλοι όσοι μπορούν να αποφύγουν τη φορολογία. Οι μεγαλοαγρότες της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης κ.λπ. είχανε συνηθίσει να εισπράττουν μεγάλα ποσά από επιδοτήσεις, πώληση προϊόντων, να απολαμβάνουν προνόμια και να φορολογούνται ελάχιστα. Είναι καιρός να πληρώσουν και αυτοί το κατά δύναμιν. Με βρίσκουν σύμμαχο όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές τους εισφορές που πρέπει να εξορθολογιστούν.

 

Ελαιόλαδο και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στέφανος Κάλης της Παθολογικής Κλινικής του Χάρβαντ δήλωσε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα είναι διπλάσια απ’ ό,τι στην Ιταλία και Ισπανία. Αυτό έχει σημασία στη μακροβιότητα των Ελλήνων και στη μείωση των καρδιακών παθήσεων έναντι άλλων λαών. Η ετήσια κατανάλωση λαδιού στην Ελλάδα είναι 180.000 τόνοι έναντι 300.000 τόνων ετήσιας παραγωγής.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 08|02|2018 11:49

Η δική μας… Novartis!

Έχουμε κι εμείς τη δικιά μας Novartis. Τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου, όπου οι εξελίξεις από τον Αύγουστο και μετά είναι ραγδαίες και αναπάντεχες. Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα στη Δικαιοσύνη, όπου θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες. Σημαντική συμβολή σε όλα αυτά έχει και ο Σύλλογος Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής που δείχνει αποφασισμένος να πιέσει ως το τέλος για την απόδοση ευθυνών. Αλλά και η ίδια η τοπική κοινωνία απαιτεί να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και να φθάσει στο ακροατήριο. Έτσι όσοι έχουν ευθύνες να πληρώσουν, οι δε αθώοι να μην έχουν το στίγμα της ενοχής. Γιατί, αν και υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, σε τέτοιου είδους υποθέσεις όλοι και όλα «τσουβαλιάζονται». Καλόν λοιπόν είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η όλη δικαστική διαδικασία.

Σ.Σ.

 

Πιέσεις για κάθοδο Δημήτρη Παπαγιαννίδη

Σοβαρές πιέσεις δέχεται ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου. Πιέσεις όχι μόνο για να δώσει το «παρών» στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά ακόμα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος με τη σοβαρότητά του έχει αφήσει το στίγμα στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά επίσης και με τη σημαντική και ουσιαστική βοήθεια που είχε δώσει ως διοικητής του ΕΚΑΒ, χαίρει γενικής εκτίμησης. Και σαφώς είναι ένα πολύ γερό χαρτί για τη Ν.Δ., αρκεί βέβαια να αξιοποιηθεί σωστά από το κόμμα του. Προς το παρόν βέβαια ανθίσταται σθεναρά, αλλά πάντα το σκέφτεται…

Σ.Σ.

 

Μπήκε το «Νήσος Χίος», τι γίνεται με «Αριάδνη»;

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Χίος» της HSW αντικατέστησε το «Νήσος Μύκονος» στην επονομαζόμενη γραμμή «κρουαζιέρα στο Αιγαίο», η οποία ξεκινά από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και πιάνει σε Σύρο, Μύκονο, Εύδηλο, Καρλόβασι, Βαθύ, Αγ. Κήρυκο, Φούρνους, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο και Καβάλα. Πρόκειται για ένα πλοίο γνωστό στους κατοίκους της Λέσβου, αφού στο… ντεμπούτο του, μετά τη ναυπήγησή του το 2007, είχε εξυπηρετήσει τη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη, την οποία καλύπτει αυτή την περίοδο το «Νήσος Ρόδος» για την ίδια εταιρεία, αλλά και το Blue Star 1 από την έτερη ακτοπλοϊκή που δραστηριοποιείται στο Β. Αιγαίο. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι ποιο πλοίο θα χρησιμοποιεί η HSW κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το «Αριάδνη» που συγκέντρωνε πολλά θετικά σχόλια ως «αρχοντοβάπορο» επιστρέφει αυτές τις ημέρες από την Ιταλία για τον χειμερινό δεξαμενισμό του, αλλά όπως φημολογείται η ναύλωσή του θα παραταθεί και μετά το Πάσχα. 

Β.Παπ.

Έρημο και κλειστό 

Το Δημοτικό Ελαιοτριβείο Πολιχνίτου. Εγκαινιάστηκε, μετά από μακρόχρονη μη λειτουργία του, επί δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου με πολλές φιλοδοξίες να καλύψει τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών της περιοχής. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά, αφού λειτούργησε για μια δυο χρονιές, έκλεισε. Ξεχασμένο σήμερα, εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο, χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ … Κρίμα βέβαια τα λόγια αλλά και τα χρήματα…

Σ.Σ.

 

Κανένας άλλος;

Όλες οι σύγχρονες προσεγγίσεις στα θέματα τουρισμού τονίζουν ότι βασική προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής είναι η δημιουργία και προβολή μιας ταυτότητας με την οποία θα αναγνωρίζεται από τους δυνητικούς επισκέπτες και θα ξεχωρίζει τον προορισμό από άλλους ανταγωνιστικούς, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητές του. Η «ταυτότητα» αυτή έχει επικρατήσει να λέγεται διεθνώς brand name του προορισμού και η διαδικασία προσδιορισμού της κατόπιν μελέτης, branding. Αυτήν την - επιβεβαιωμένη στην πράξη - επιστημονική αλήθεια, όσες περιοχές την υιοθέτησαν και έσπευσαν να την υλοποιήσουν στην πράξη και να την προβάλουν, είδαν σύντομα χειροπιαστά αποτελέσματα στον τουρισμό τους, με αποτέλεσμα συνήθως να επανεπενδύσουν μέρος του οικονομικού οφέλους που προέκυψε στον εμπλουτισμό και περαιτέρω προβολή της τουριστικής τους ταυτότητας με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Έστω και με καθυστέρηση, τέτοιες προσεγγίσεις άρχισαν να ωριμάζουν και στον τόπο μας μεταξύ των φορέων των άμεσα εμπλεκόμενων με τον τουρισμό αλλά και των φορέων της αυτοδιοίκησης. Και αυτό είναι σίγουρα κατ’ αρχήν θετικό.

 

Κανένας άλλος; (ΙΙ)

Πλην όμως, η ταυτότητα μιας περιοχής αναγκαστικά είναι μία και όχι πολλές, γιατί αλλιώς όχι απλά δεν βοηθά στην ανάδειξη της περιοχής αλλά μάλλον μπερδεύει τον δυνητικό επισκέπτη. Για να πούμε ένα απλοϊκό παράδειγμα, αν μια προσέγγιση παρουσιάζει την Λέσβο π.χ. ως προορισμό φυσιολατρικού τουρισμού και μια άλλη ως προορισμό για… κοσμική ζωή, η μια προβαλλόμενη φυσιογνωμία αναιρεί την άλλη. Γι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι πολλοί τοπικοί φορείς ξεκινούν τις προσπάθειες τουριστικής προβολής από τη μελέτη αναζήτησης της τουριστικής ταυτότητας, είναι εξόχως αρνητικό ότι οι κατά τα λοιπά επαινετές αυτές προσπάθειες είναι αποσπασματικές και ασυντόνιστες.

 

Όχι εφησυχασμός

Ασφαλώς και είναι θετική η εξαγγελία του κυβερνητικού βουλευτή κ. Πάλλη, ότι θεωρεί βέβαιη τη διάσπαση του Λεσβιακού Δήμου - τέρατος , μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μερικές μόνο παρατηρήσεις. Επειδή το θέμα έχει μακρά και κακή πείρα εξαγγελιών που δεν υλοποιήθηκαν, θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί φορείς και παράγοντες, αλλά και ο… ίδιος ο βουλευτής, να μην εφησυχάζουν, αλλά να παρακολουθούν το θέμα με συνέπεια μέχρι να το δουν δημοσιευμένο σε ΦΕΚ!

Η δεύτερη παρατήρηση. Κάποιοι που πιστεύουν και παλεύουν για περισσότερους των δύο Δήμων στο νησί, σίγουρα έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εμμένοντας στις απόψεις τους αλλά με προσοχή και ρεαλισμό. Γιατί ακόμα και όσοι πιστεύουν στους περισσότερους των δύο Δήμων ασφαλώς δεν αρνούνται ότι κατ’ αρχήν οι δύο Δήμοι είναι καλύτεροι από τον έναν. Και θα πρέπει να προσέξουν - χωρίς ασφαλώς να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να μεταπείσουν τους αρμόδιους - να μην δώσουν άλλοθι σε κάποιες προσχηματικές λογικές που θα λένε λίγο - πολύ «αφού δεν μπορείτε να συμφωνήσετε στον αριθμό των Δήμων, μείνετε στον έναν και βλέπουμε»!

Π.Μ.

 

Θέλει προετοιμασία  5

Μπορεί η διάσπαση του Δήμου - τέρατος να θεωρείται από πολλούς επιβεβλημένη, μπορεί τα σημάδια από επίσημες τοποθετήσεις αλλά και διαρροές να είναι αρκετά ελπιδοφόρα, τουλάχιστον για τους δυο Δήμους, όμως η διάσπαση ενός Δήμου δεν είναι μια απλή υπόθεση, γιατί σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά από πρακτικά ζητήματα που σίγουρα απαιτούν μια καλή προετοιμασία. Ενδεικτικά θέματα που θέτουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες είναι η μελλοντική λειτουργία της Πολεοδομίας, της ΔΕΥΑΜ, των τεχνικών υπηρεσιών και άλλα πολλά.

Απαιτείται λοιπόν να αναλάβει η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή την πρωτοβουλία να εκπονήσει μελέτη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών στα πλαίσια των χωριστών Δήμων, στηριγμένη στο έμπειρο υπηρεσιακό δυναμικό της αλλά, αν χρειαστεί και με εξωτερική βοήθεια τεχνοκρατών. Μια τέτοια μελέτη, πέρα από το ότι θα μας εξασφαλίσει από φαινόμενα διοικητικού χάους που θα προκύψουν από την πιθανή διάσπαση του Δήμου, θα λειτουργήσει και ενισχυτικά στην ίδια την απόφαση της διάσπασης, αφού θα έχει λυμένα προκαταβολικά τα πιθανά προβλήματα που θα χρησιμοποιούνταν ως επιχειρήματα εκ του πονηρού, για τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης του ενός Δήμου.

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 08|02|2018 11:25

Συχνά ακούγεται ότι σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού απαγορεύεται η κατανάλωση γάλακτος και κόκκινου κρέατος. Υπάρχουν όμως ενδείξεις γι’ αυτή την απαγόρευση στην πρόληψη και κατά την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

Αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού η έρευνα δεν έχει δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο νόσου. Αντιθέτως, μια μετα-ανάλυση (έρευνα που λαμβάνει υπόψη δεδομένα πολλών μελετών) δείχνει μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5% σε γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών, σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες γαλακτοκομικών. Όσον αφορά το γάλα φάνηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά η συσχέτιση αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Μάλιστα, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έδειξαν πιο ισχυρή σχέση με τη μείωση του κινδύνου νόσου.

Όσο για το κόκκινο κρέας και την πρόληψη του καρκίνου γενικά γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρέας ανήκει στην ομάδα των πιθανών καρκινογόνων, ενώ το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) ανήκει στην ομάδα των καρκινογόνων σύμφωνα με τον IARC, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται η κατανάλωσή τους. Συστήνεται η κατανάλωση έως 80 γρ την ημέρα κόκκινο κρέας και έως 50 γρ. την ημέρα επεξεργασμένο κρέας. Αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού οι έρευνες δεν δείχνουν σαφή αποτελέσματα, αλλά μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι όπως και με άλλους τύπους καρκίνου η υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου. Παράλληλα, μια άλλη μετα-ανάλυση ερευνών δεν υποστηρίζει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ζωικού λίπους (όπως από κρέας και γαλακτοκομικά) και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ έχουμε περιορισμένα τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση του κινδύνου νόσου με την υπερκατανάλωση λίπους γενικά, καθώς και κορεσμένου λίπους (γαλακτοκομικά, λίπος κρέατος και αλλαντικών, βούτυρο, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας).

Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού τι πρέπει να κάνουν; Σε γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού τα ερευνητικά δεδομένα δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα, αναφορικά με την κατανάλωση λίπους και κορεσμένου λίπους, άρα και των τροφίμων που τα περιέχουν όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ενδέχεται όμως η χαμηλότερη κατανάλωση λιπαρών να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επανεμφάνισης της νόσου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σώμα, ειδικά σε καταστάσεις ασθένειας, χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, η προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης. Επίσης, λόγω των παρενεργειών της θεραπείας (ναυτία, έμετος, κόπωση) ενδέχεται η σίτιση να δυσχεραίνεται, επομένως η κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφίμων κρίνεται ακόμη πιο σημαντική. Έτσι, τα γαλακτοκομικά και το κρέας, που είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να είναι μέρος της διατροφής των γυναικών με καρκίνο του μαστού, όπως άλλωστε και σε υγιή άτομα. Φυσικά, όπως και για όλους μας συστήνεται η αποφυγή υπερκατανάλωσης λιπαρών και κορεσμένων λιπαρών, επομένως είναι προτιμότερη η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλότερα λιπαρά και άπαχου κρέατος.

Συνοψίζοντας, στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού τα δεδομένα είναι πιο σαφή και δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών, και δη χαμηλών σε λιπαρά, έχει ευεργετική δράση, ενώ η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μάλλον έχει αρνητική επίδραση. Κατά την αντιμετώπιση της νόσου δεν έχουμε δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι επιβάλλεται η αποφυγή γάλακτος και γαλακτοκομικών ή κρέατος. Αντιθέτως, μπορούν να είναι μέρος της υγιεινής διατροφής που συστήνεται για τη διατήρηση καλής κατάστασης θρέψης, αρκεί να μην γίνεται υπερκατανάλωση λίπους και ειδικά κορεσμένου λίπους, κάτι που ισχύει για όλους μας.

Το πιο σημαντικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν καρκίνο του μαστού πέρα από την προσκόλληση σε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή είναι να δώσουν έμφαση στη διατήρηση του βάρους τους και μιας καλής κατάστασης θρέψης, ενώ να διατηρήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος μετά τη θεραπεία.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|02|2018 11:05

Το Κτήμα «Οινοφόρος» την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 10:00μ.μ. τσικνίζει με ένα αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη με τον Γιώργο Αδαμπατά, το Μιχάλη Δεμερτζή και τη Γιώτα Μιχαλέλλη.

Παλιές επιτυχίες του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη και τραγουδοποιού Βασίλη Τσιτσάνη, με άφθονο ποιοτικό κρασί συνοδευόμενο από πλούσιο μπουφέ με ποικιλίες κρεατικών, υπόσχονται ότι θα δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τραγούδια, όπως «Πήρα τη στράτα και έρχομαι», «Μπαξέ τσιφλίκι», «Απόψε στις ακρογιαλιές, «Η Ζημιά» (απόψε το μπουζούκι σου), υπόσχονται ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα με ατελείωτο κέφι και γιορτινή διάθεση σε έναν ιδιαίτερο χώρο.

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|02|2018 10:43

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το Δήμο Λέσβου οι εκτεταμένες εργασίες επισκευής και αναβάθμισης των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, αφού τόσο στο παλιό όσο και στο νέο κτίριο υπήρχαν μεγάλες φθορές στα περισσότερα σημεία. Το σχολικό συγκρότημα του 6ου Δημοτικού Σχολείου είναι το πρώτο μεγάλο έργο με επισκευαστικές εργασίες που γίνεται σε σχολεία της Μυτιλήνης και ακολουθούν δύο πολύ σημαντικά έργα για άλλα δυο συγκροτήματα της πόλης, το συγκρότημα του 3ου και 4ου Λυκείου στα Υφαντήρια που θα δημοπρατηθεί στις 16 Φεβρουαρίου και το συγκρότημα της πρώην Ακαδημίας που έχει ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, που όμως ακόμη δεν έχει δρομολογηθεί η δημοπράτησή του.
Οι τρεις αυτές μεγάλες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια της πόλης θα αναβαθμίσουν τη σχολική στέγη στα συγκεκριμένα συγκροτήματα, που φιλοξενούν αρκετά σχολεία και εκατοντάδες μαθητές και για πάρα πολλά χρόνια είχαν παραμείνει στο έλεος της φθοράς του χρόνου.

Εκτεταμένες παρεμβάσεις
Ο προϋπολογισμός του έργου του 6ου Δημοτικού Σχολείου είναι 1.705.000,00 € με ΦΠΑ και ανάδοχος η εταιρεία «Μινάβρα» Α.Ε.
Συγκεκριμένα, στο παλιό κτίριο απ’ όπου ξεκίνησε το έργο πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες που περιλαμβάνουν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού με κατασκευή τοιχίων από οπλισμένο χυτό σκυρόδεμα και αντίστοιχη ενίσχυση των θεμελίων, αντικατάσταση οροφής νηπιαγωγείου - τοποθέτηση ειδικού δαπέδου για την ασφάλεια των νηπίων, τοποθέτηση ερμαρίων σε κάθε αίθουσα δημοτικού, αναβάθμιση αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών, δημιουργία τουαλέτας ΑΜΕΑ, νέα WC νηπίων και νέα WC. Αντικαθίστανται τα κουφώματα με νέα αλουμινίου με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες laminated προς ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και για την αναβάθμιση της ασφάλειας σε περίπτωση θραύσης, τοποθέτηση θερμομόνωσης εσωτερικά του κτιρίου και επένδυση με τσιμεντοσανίδα και μόνωση δώματος.
Επίσης, θα γίνουν εργασίες σε επιχρίσματα με προστασία αντιγκράφιτι εξωτερικά, μαρμαρικά δάπεδα, επενδύσεις/επιστρώσεις πλακιδίων στους χώρους των τουαλετών, τοποθέτηση νέων κιγκλιδωμάτων και επισκευή παλαιών. Όσον αφορά τις ηλεκτρομηχανικές εργασίες θα κατασκευασθούν συστήματα ψύξης - θέρμανσης, θα εγκατασταθεί σύστημα πυρανίχνευσης, πυροσβεστήρες - πυροσβεστικές φωλιές, φωτιστικά ασφαλείας, αντικεραυνική προστασία και αναβατόριο σκάλας.
Στο νέο κτίριο θα πραγματοποιηθούν κυρίως επισκευαστικές εργασίες για τη συντήρηση του κτιρίου και την αναβάθμιση της ασφάλειας και των συνθηκών της εκπαιδευτικής ζωής όπως σποραδικά επιχρίσματα, εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί, υγρομόνωση δώματος, ανακαίνιση τουαλετών, διαρρύθμιση της αίθουσας εστίασης των μαθητών του ολοημέρου αλλά και εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου όπως θερμομόνωση τοιχοποιίας και οροφής, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων.

Εργασίες και στον αύλειο χώρο
Στον αύλειο χώρο θα εκτελεστούν εργασίες που αφορούν κυρίως στην ασφάλεια των παιδιών και στη διευκόλυνση και αναβάθμιση της καθημερινής σχολικής ζωής, όπως: επίστρωση ειδικού δαπέδου στις επιφάνειες των γηπέδων και διαγραμμίσεις, επισκευή κιγκλιδωμάτων και τοποθέτηση νέων, αρμολόγημα του σαθρού περιμετρικού λιθόκτιστου αυλότοιχου, δημιουργία διαδρόμων κίνησης από σκυρόδεμα επενδυμένων με αντιολισθητικά υλικά και για κίνηση αμαξιδίων , δημιουργία βατών κεκλιμένων επιπέδων (ράμπες) για τη δυνατότητα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία του αύλειου χώρου (π.χ. γήπεδα) και στα κτίρια, δημιουργία αποστραγγιστικού στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά του παλαιού κτιρίου, όπως επίσης και στην κεντρική είσοδο της αυλής για την απορροή των ομβρίων, επισκευή των κερκίδων και των κιγκλιδωμάτων τους, τοποθέτηση διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων για την οριοθέτηση του χώρου που θα αυλίζονται τα νήπια προς αποφυγή ατυχημάτων, δημιουργία χώρου παιχνιδιού στην αυλή των νηπίων με δάπεδο ασφαλείας, καθώς και επισκευή υφισταμένων και δημιουργία νέων κρηνών.

Προτεραιότητα της δημοτικής αρχής
Με το σημαντικό αυτό έργο αναβαθμίζονται οι συνθήκες διδασκαλίας και η ασφάλεια στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής για μαθητές, δασκάλους και γονείς. Επίσης, μέσω των αναβαθμίσεων των συστημάτων θέρμανσης και των μονώσεων επιτυγχάνεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
«Ο Δήμος Λέσβου συνεχίζει αδιάκοπα τις παρεμβάσεις του με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων και ποιοτικών συνθηκών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής -και αυτό το αποδεικνύει εμπράκτως- είναι η δημιουργία σχολικών μονάδων που να είναι πλήρως εξοπλισμένες για να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της σχολικής κοινότητας», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Κατηγορία Οικονομία
- 08|02|2018 10:39

Ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΟΤΑΛ) Α.Μ.Κ.Ε. ως δεύτερη δράση της λειτουργίας του πραγματοποίησε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Ηλιοτρόπιο» κλειστή διαβούλευση με τους εκπροσώπους όλων των τουριστικών και αναπτυξιακών φορέων του νησιού και με θέμα την παρουσίαση της πρώτης φάσης του brand Λέσβου, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία υποστήριξης λήψης αποφάσεων «Hospitality, Tourism & Destination Consulting».
Η εν λόγω μελέτη είχε ανατεθεί από το Δήμο Λέσβου στην παραπάνω εταιρεία, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει το brand και η εύρεση μιας διακριτής ταυτότητας ενός τουριστικού προορισμού διεθνώς και τα οποία είναι ακόμη πιο επιτακτικά στην περίπτωση του νησιού μας, λόγω της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης.
Στην κλειστή διαβούλευση συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό αναπτυξιακών φορέων της Λέσβου. Κύριος ομιλητής ήταν ο μελετητής Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος προέβη στην ηλεκτρονική παρουσίαση της πρότασης branding για το νησί της Λέσβου για τα επόμενα χρόνια.

Οι ενότητες της τεκμηρίωσης
Η τεκμηρίωση της μεθοδολογίας branding για τη Λέσβο περιελάμβανε τις παρακάτω ενότητες:
Α) Εισαγωγική προσέγγιση στις έννοιες του προϊοντικού branding (brand names, logotypes, slogans) γενικά και του τουριστικού branding ειδικότερα.
Παρουσίαση επιτυχημένων και αποτυχημένων brand names και slogans τουριστικών προορισμών από την παγκόσμια αγορά.
Β) Παρουσίαση brand names & slogans ανταγωνιστικών νησιωτικών και ηπειρωτικών προορισμών της Ελλάδας.
Γ) Ανάλυση τουριστικής φυσιογνωμίας Λέσβου - Στοιχεία τουριστικής ταυτότητας Λέσβου (positioning) - Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, ευκαιρίες, απειλές για το γενικότερο τουριστικό προϊόν της Λέσβου.
Δ) Στρατηγική προσέγγιση στο τουριστικό branding Λέσβου (destination brand). Δημιουργικές εναλλακτικές προτάσεις για τη νέα τουριστική ταυτότητα της Λέσβου.
Ε) Παρουσίαση της τελικής πρότασης - επιλογής του νέου brand της Λέσβου (πρώτη φάση: slogan).
ΣΤ) Ανάλυση των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν, για να ολοκληρωθεί το branding Λέσβου (δεύτερη φάση: επιλογή γραφιστικής προσέγγισης - logo), καθώς και των διαδικασιών ευρωπαϊκής και διεθνούς κατοχύρωσής του.

Πλήρης αποδοχή
Ακολούθησε διάλογος, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων, γύρω από την εν λόγω παρουσίαση του τουριστικού branding της Λέσβου, ενώ στη συνέχεια όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων «ψήφισαν» για την έγκριση της πρότασης, η οποία έτυχε της πλήρους και απόλυτης αποδοχής.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε σε πνεύμα πλήρους σύμπνοιας όλων των παρευρισκομένων, ενώ από όλους εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι ο νεοσύστατος Ο.Τ.Α.Λ. θα αποτελέσει τον πόλο συνένωσης όλων των τουριστικών αναπτυξιακών δυνάμεων του τόπου προκειμένου να ακολουθείται η ενιαία στρατηγική branding που αποφασίστηκε.
Την επόμενη ημέρα, το Δ.Σ. του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του επικύρωσε τα τεκταινόμενα της κλειστής διαβούλευσης και αποφάσισε ομόφωνα, με τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ευρωπαϊκή και διεθνή καταχώριση του νέου brand Λέσβου.

Εν αναμονή της κατοχύρωσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κάτι από το νέο branding της Λέσβου, όπως αυτό παρουσιάστηκε, συμφωνήθηκε και αναμένεται να κατοχυρωθεί. Για ευνόητους λόγους, μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της δεύτερης φάσης και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατοχύρωσης του brand, δεν θα δημοσιοποιηθεί τίποτα σχετικά από την πρόταση της εταιρείας.

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|02|2018 10:30

Με θέμα την επέκταση της ισχύος και για το 2018 του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους επισκέπτες από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου, τρεις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσου), Γιώργος Κουμουτσάκος (Β΄ Αθηνών) και Σταύρος Καλαφάτης (Α΄ Θεσσαλονίκης) επισημαίνουν πως το 2017 παρατάθηκε η ισχύς του ειδικού καθεστώτος έκδοσης ημερήσιας βίζας, για τους επισκέπτες εκτός Σένγκεν και κυρίως τους επισκέπτες από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. Κίνηση, την οποία χαρακτηρίζουν «επιβεβλημένη, αφού οι επισκέπτες από την Τουρκία, που χρησιμοποιούν την κρουαζιέρα και τα ημερόπλοια, συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση της Ε.Ε. για την παράταση ισχύος του μέτρου και για το 2018, ενώ και η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ενημέρωση των φορέων του τουρισμού, της αυτοδιοίκησης αλλά και των επιχειρηματιών και των πολιτών σε αυτά τα νησιά, για τους οποίους αποτελεί ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας. Και μάλιστα, όπως επισημαίνεται, σε δύο περίπου μήνες ξεκινά η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η αβεβαιότητα αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται, ειδικά όταν ο τουρισμός αυτών των νησιών έχει υποστεί καίριο πλήγμα από την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την υπερφορολόγηση.
Καταλήγοντας, οι τρεις Βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό κ. Νίκο Κοτζιά «σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση, σε επίπεδο Ε.Ε., για την παράταση ισχύος του μέτρου και ποια είναι η εξέλιξη;».

Τι είχε συμβεί πέρυσι
Πέρυσι, ακριβώς τέτοια εποχή στις αρχές του Φλεβάρη, τουρκικά Μέσα ενημέρωσης είχαν επιδοθεί σε μια σειρά από δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους, όπως «Πραξικόπημα για τους Τούρκους τουρίστες στα ελληνικά νησιά», «Πόρτα στη βίζα από την Ελλάδα», «Η ΕΕ και οι Έλληνες δεν πρόκειται να μας δώσουν βίζα εισόδου για τα ελληνικά νησιά». Αναφέρονταν έτσι, στην επιστολή που είχε αποστείλει τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προς τους βουλευτές του Αιγαίου, αναφέροντας την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην αποδεχθεί τη θεώρηση διαβατηρίων στα λιμάνια των ελληνικών νησιών.

Η υπόθεση είχε λάβει διαστάσεις, αφού οι τοπικές νησιωτικές αρχές είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το ζήτημα, αφού το μέτρο είχε αποδειχθεί αρκετά… ευεργετικό, καθότι οι Τούρκοι πολίτες δεν έρχονταν αντιμέτωποι με την τεραστία γραφειοκρατία στα ελληνικά προξενεία, προγραμματίζοντας σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τις διακοπές τους στα νησιά του Αιγαίου ή ακόμα και μονοήμερες εκδρομές.
Τελικώς, το ζήτημα είχε επιλυθεί με την επιμήκυνση του καθεστώτος θεώρησης τουριστικής βίζας σε Τούρκους επισκέπτες των ελληνικών νησιών και μάλιστα σε ότι αφορά τη Λέσβο καταγράφηκαν 48.160 αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στις πύλες εισόδου της Μυτιλήνης και της Πέτρας, αριθμός που αποτέλεσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, μετά τους 50.659 επισκέπτες του 2015.

Κατηγορία Πολιτική
- 08|02|2018 10:25

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με τους ισχυρισμούς του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ ότι είναι ψεύδος ότι επλήγη ο τουρισμός από το μεταναστευτικό στα νησιά που δημιουργήθηκαν τα hot spot, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προκαλεί τους πολίτες ο κ. Μουζάλας υποστηρίζοντας ότι είναι ψεύδος πως έχει πληγεί ο τουρισμός των νησιών που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Ενώ ο ίδιος είναι ο βασικός υπεύθυνος για την πλήρη αποτυχία στη διαχείριση αυτής της κρίσης, προσπαθεί μάταια να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα ομαλότητας, αγνοώντας ότι οι νησιώτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής του».

Τα στοιχεία τον διαψεύδουν

Και για του λόγου το αληθές, παραθέτει ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία που διαψεύδουν πλήρως τον ισχυρισμό του Υπουργού:
- Το 2016 η Κως είχε 100 χιλ. λιγότερους επισκέπτες, μείωση 10%. Επίσης, από τα 79 κρουαζιερόπλοια το 2015, το 2017 προσέγγισαν το νησί μόλις 16.
- Στη Λέσβο, υπήρξε μείωση 59% στις πτήσεις charter το 2016, στη Χίο μείωση 69% και στη Σάμο 23%.
- Στη Χίο από 43 κρουαζιερόπλοια το 2016, το 2017 προσέγγισαν το νησί μόλις 7.
- Έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καταγράφει μείωση 42% στους επισκέπτες και 35% στα έσοδα των ξενοδοχείων των νησιών που επλήγησαν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Η Κυβέρνηση συνειδητά μετέφερε το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον τουρισμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους πρόσθεσε και νέα βάρη με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., η οποία έπληξε ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος Για να έρθει σήμερα ο κ. Μουζάλας και να ισχυριστεί πως όλα βαίνουν καλώς...».

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|02|2018 10:17

Για διπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών μετά τις 20 Αυγούστου έκανε λόγο μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν έχει καλό καιρό έρχονται 160-180 άτομα την ημέρα στα νησιά. «Αποτέλεσμα ήταν η κατάσταση να γίνει κακή και να προσπαθούμε τώρα να το ξεπεράσουμε. Οι ροές παραμένουν αυξημένες, είναι σημαντικό, όμως, ότι είναι το 97% όσων έρχονταν στο παρελθόν», δηλαδή διπλάσιες, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για «σισύφεια» προσπάθεια προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχει αποδώσει, δεν ξέρω αν θα είναι το ίδιο σε ένα μήνα», εννοώντας ότι η όποια διαχείριση της κατάστασης εξαρτάται από τις ροές που καταφθάνουν στα νησιά, κάτι άλλωστε που το έχει επισημάνει και με δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν. «Το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η ΕΕ σε όσα έχει υποσχεθεί στην Τουρκία επηρεάζει τη συμφωνία» συμπλήρωσε, καταθέτοντας το παράπονό του γι’ αυτήν την εξέλιξη.

Βολές προς δύο κατευθύνσεις
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις «διπλής κατεύθυνσης» που δυσκολεύουν την κατάσταση στα νησιά.
Από τη μια «υπάρχει παρεμπόδιση για να βελτιωθούν οι συνθήκες», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά εκείνων από τους τοπικούς φορείς που αντιδρούν στις κινήσεις για βελτίωση των κέντρων στα νησιά, φτάνοντας μάλιστα και σε ένδικα μέσα και από την άλλη «υστερία ότι πρέπει να πέσει η συμφωνία με την Τουρκία πάση θυσία μεταφέροντας στην ενδοχώρα μετανάστες που δεν προβλέπεται στη συμφωνία». Όμως το ενδεχόμενο αυτό υποτίθεται ότι συζητήθηκε με την τουρκική πλευρά κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν και αναμενόταν το... πράσινο φως, που φαίνεται, μετά την πρόσφατη επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω κυρίως των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ότι τελικά δεν άναψε με ό,τι αυτό σημαίνει και για την υπόθεση της μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ο κ. Μουζάλας μάλιστα έσπευσε στην ίδια συνέντευξη να επισημάνει ότι: «Όποιος λέει ότι αν αδειάσουμε τα νησιά θα βελτιωθεί η κατάσταση είναι λάθος και θα φέρει την κατάσταση στο 2015. Το 2017 μεταφέραμε στην ενδοχώρα 27.000 και ήρθαν στα νησιά 29.000».

Δεν πλήττεται ο τουρισμός
Χαρακτήρισε, τέλος, «ψευδές» το παράπονο ότι πλήττεται ο τουρισμός, θεωρώντας δηλαδή ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, κόντρα στην άποψη όλων των φορέων του κλάδου και όχι μόνο ότι η εικόνα αυτή των νησιών μας εκπέμπει λάθος μηνύματα, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στις διατάξεις χορήγησης ασύλου «προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χωρίς να παραβιάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top