FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 07|02|2018 18:27

Παρατείνεται έως τις 30 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες σε 13 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος. Αυτό αναφέρει η τροπολογία που περιελήφθη την Τρίτη (6/2) στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. 

Ειδικότερα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων (τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και του εξωτερικού) για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σταδιακά από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Αφορά την Πέλλα, την Καβάλα, τη Θεσπρωτία, την Ξάνθη, την Αρκαδία, τις Κυκλάδες, τη Φλώρινα, τη Λέσβο, το Κιλκίς, τη Θάσο, τα Χανιά, τις Σέρρες και τη Ζάκυνθο. Η καταληκτική ημερομηνία αντιρρήσεων που προβλεπόταν αρχικά κυμαινόταν από τις 26 Φεβρουαρίου για τις πρώτες περιοχές έως και τις 12 Απριλίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο βασικός λόγος που δίνεται η παράταση έως τις 30 Μαΐου είναι η μη ανταπόκριση των δήμων σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή τους αφενός να οριοθετήσουν τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις και αφετέρου να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών για μη υποβολής αντίρρησης. Για τους χάρτες, που η ανάρτησή τους ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου 2017 καθώς και για τους υπό κατάρτιση και επικαιροποίηση δασικούς χάρτες (κατά την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης), οι Δήμοι οφείλουν ως τις 15 Μαΐου 2018 να οριοθετήσουν σχέδια πόλεως και οικιστικές πυκνώσεις. Οι αντιρρήσεις που εκκρεμούν κατά των δασικών χαρτών στις συγκεκριμένες περιοχές θα θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και το ειδικό τέλος που έχει καταβληθεί θα επιστρέφεται στους δικαιούχους.

Τα κέρδη
Με τη ρύθμιση δίνεται περισσότερος χρόνος στους πολίτες για να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν νομοθετηθεί κατά την προηγούμενη διαδικασία ανάρτησης, όπως την ηλεκτρονική υποβολή αντίρρησης, την αίτηση πρόδηλου σφάλματος ή την αίτηση εξαγοράς ή χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια.
Εκτιμάται ότι, έχοντας πια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιλύσει τα θέματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της οριοθέτησης των οικιστικών ορίων, οι μελλοντικές αναρτήσεις δασικών χαρτών στη χώρα (περίπου στο 55% αυτής) δεν θα χρειάζονται επιπλέον χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων και θα επαρκούν οι 105 ημέρες, όπως ορίζει ο νόμος 3889/2010.

Κατηγορία Πολιτική
- 07|02|2018 18:09

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 στο Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας των Αγίων Αποστόλων, παρουσία μάλιστα του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού, του Αντιδημάρχου Αυτεπιστασίας κ. Γιάννη Αμπουλού και του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, καθώς και κατοίκων - επιχειρηματιών από την ευρύτερη περιοχή. Αυτή ήταν η πέμπτη από τις 11 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις των ευρύτερων συνοικιών της Μυτιλήνης.
Η λαϊκή Συνέλευση ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες του απερχόμενου μέλους του προσωρινού Συμβουλίου Μιχάλη Λαγκαδά και του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, οι οποίοι εκτός των άλλων αναφέρθηκαν στην απουσία του μέλους του Συμβουλίου Ευστρατίου Χαραλαμπίδη, που λόγω ατυχήματος δεν μπόρεσε να παραστεί, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων δημοτών, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτέθηκαν τα βασικότερα τρέχοντα ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή του ιστορικού κέντρου, η οποία σε σχέση με τις άλλες συνοικίες της πόλης παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα της ταυτόχρονης συνύπαρξης μονοκατοικιών με επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης και εν γένει υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα
Όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον των δημοτών μονοπώλησε η περσινή πεζοδρόμηση της ευρύτερης περιοχής Λαδάδικα - Κομνηνάκη και οι παρενέργειες που αυτή δημιούργησε στη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής. Τόσο ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός όσο και ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εν λόγω πεζοδρόμηση αποτέλεσε μεγάλη τομή στα δεδομένα του κέντρου της πόλης, έστω και αν η πιλοτική εφαρμογή της ανέδειξε ορισμένα νέα προβλήματα, τα οποία δυσαρέστησαν τους περιοίκους. Ωστόσο, με την αγαστή συνεργασία του νέου συμβουλίου που θα εκλεγεί και με τον έγκαιρο εντοπισμό των αδυναμιών, υπάρχει η βούληση όλα αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν, ώστε δημότες και επιχειρηματίες της ιδιαίτερης αυτή περιοχής του κέντρου να «συγκατοικήσουν» με αμοιβαίες δεσμεύσεις.
Οι κάτοικοι της περιοχής καυτηρίασαν το γεγονός πως ορισμένοι καταστηματάρχες λειτουργούν χωρίς σεβασμό στο αστικό τοπίο και τους περιοίκους (ατάκτως πεταμένα μπουκάλια, τελάρα, χαρτόκουτες, παλέτες, κ.ά.), ζητώντας παράλληλα μέριμνα για την ορθή και με κανόνες διευθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και διαγράμμιση των επιτρεπόμενων ορίων. Μάλιστα, προτάθηκε να αναβαθμιστεί η εξωτερική όψη των καταστημάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και των κατοικιών.

Τα προβλήματα
Τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή επικεντρώθηκαν στο βιολογικό καθαρισμό, που αποτελεί μείζον ζήτημα εδώ και δεκαετίες, καθώς επίσης η ελλιπής αστυνόμευση της περιοχής, ιδιαίτερα του πολύπαθου Πάρκου Χατζηδήμου και της Κομνηνάκη, προτείνοντας φωτισμό με λάμπες από υψηλούς στύλους (που δεν θα είναι εύκολο να καταστραφούν), ώστε να συμβάλλουν ως μέτρο στον περιορισμό της παραβατικότητας. Συζητήθηκε επίσης η απουσία της Τροχαίας, με αποτέλεσμα οχήματα να διέρχονται από τον πεζόδρομο της Κομνηνάκη και να παρκάρουν εντός του πάρκου Χατζηδήμου, ενώ αναφέρθηκε ότι κατά την άφιξη των πλοίων η οδός Αργύρη Εφταλιώτη «μπλοκάρει» από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δυσχεραίνεται η γρήγορη αποσυμφόρησή της. Τέλος, ζητήθηκε η καθιέρωση ορισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πάρκο Χατζηδήμου κατά τακτά διαστήματα και ο ευπρεπισμός του Πάρκου Άγιου Γιάννη του Αρμένη.

Το νέο τοπικό συμβούλιο
Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού - Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής «Κουλμπάρα & Κιόσκι», του οποίου ο ρόλος θα είναι, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο προς τη Δημοτική Κοινότητα όσο και απευθείας προς τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται νέες και καινοτόμες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση - αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.
Το νέο 9μελές τοπικό - συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής «Κουλμπάρα & Κιόσκι» απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες της περιοχής: Μυρσίνη Αδαλή, Κατερίνα Γιαννακού, Τούλα Καρέτα, Μιχάλη Λαγκαδά, Μαριάνθη Νταηπαναγιώτη-Ορφανουδάκη, Βύρων Σημαντήρη, Ευστράτιο Χαραλαμπίδη, Παναγιώτη Χατζάρα, Δημήτρη Χτενέλλη.
Το νεοεκλεγέν συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα, συνεδρίασε αμέσως μετά τη Συνέλευση και όρισε ένα τριμελές ευέλικτο Προεδρείο προκειμένου να διαχειρίζεται τα γραφειοκρατικά θέματα, απαρτιζόμενο από τους Τούλα Καρέτα, Μιχάλη Λαγκαδά και Ευστράτιο Χαραλαμπίδη. Οι δημότες της ευρύτερης περιοχής από τούδε και στο εξής μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω μέλη του Τοπικού Συμβουλίου για να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.

Κατηγορία Βιβλία
- 07|02|2018 16:18

Παναγιώτης Σκορδάς

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018

Ημερολόγιο 2018

Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

 

Προλογικά

Από τον συνεργάτη του «Εμπρός» Παναγιώτη Σκορδά, φιλόλογο καθηγητή και διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήρα δύο Ημερολόγια του έτους 2018. α) Ημερολόγιο 2018. Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη και β) Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018. Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός. Δύο λίαν αξιόλογα Ημερολόγια με τα οποία θα ασχοληθώ με το καθένα ξεχωριστά.

 

Α΄ Ημερολόγιο 2018

Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»

Για την έκδοση του Ημερολογίου, τη σύνταξη και την επιλογή των κειμένων, το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, την επιμέλεια του Ημερολογίου φρόντισε ο Παναγιώτης Σκορδάς. Το σχεδιασμό και τη σελιδοποίηση ο Τάκης Βαλάκος. Εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο του Δούκα. Προλογίζει το Ημερολόγιο η Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της βιβλιοθήκης.

Σε μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή από το 1859 μέχρι το 2009 ιστορεί την πρώτη ίδρυση της «Αδελφότητας Μουσών Μηθύμνης» μέχρι τη σήμερον ημέρα και αναφέρει ότι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης αποτελεί τη δέκατη Ιστορική Βιβλιοθήκη της χώρας λόγω του μακρού βίου της με συλλογή 1.000 παλαιών και σπάνιων βιβλίων. Το αρχαιότερο βιβλίο χρονολογείται από το έτος 1673. Στη συνέχεια, δημοσιεύονται ανάτυπα της πρώτης σελίδας όλων των λογοτεχνικών, ιστορικών, βιογραφικών βιβλίων του άξιου τέκνου της Μήθυμνας Αργύρη Εφταλιώτη. Το Ημερολόγιο συνοδεύουν φωτογραφίες που ο γράφων βλέπει για πρώτη φορά.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες μου στην Εφορευτική Επιτροπή της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης και στον Παναγιώτη Σκορδά που εργάστηκαν για την έκδοση του Ημερολογίου.

 

Β΄ Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018 - Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός.

Παναγιώτης Σκορδάς

Είναι ένα καλαίσθητο Ημερολόγιο 504 σελίδων, με χαρτί πολυτελείας, εξαίσιο φωτογραφικό υλικό, αξιόλογες συνεργασίες και πολλούς συντελεστές του έργου. Θα προσπαθήσω να μην παραλείψω κανέναν. Το Λεσβιακό Ημερολόγιο σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από τον Παναγιώτη Σκορδά και εκδόθηκε από τον «Μύθο», αλλά οι συντελεστές του είναι πολλοί και όλων των ειδικοτήτων.

 

Οι συντελεστές του Ημερολογίου

Συνεργάστηκαν για την έκδοση του Ημερολογίου ο Παναγιώτης Σκορδάς, ο Παναγιώτης Μιχαηλάρης, η Ανθή Σκαλοχωρίου-Σκορδά και ο Τάκης Βαλάκος. Θα έλεγα ότι οι παραπάνω αναφερθέντες συντελεστές αποτέλεσαν το «επιτελείο» της όλης προσπάθειας.

Το εξώφυλλο του Ημερολογίου είναι της ζωγράφου Μαρίας Καλλιπολίτη και το οπισθόφυλλο του ζωγράφου Κώστα Ζαμπάρα. Τα θαυμάσια κοσμήματα είναι του ζωγράφου Δημήτρη Καραπιπέρη. Τα κείμενα που παρατίθενται και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της όλης προσπάθειας, αρχαιολογικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, αρχιτεκτονικά κ.λπ., είναι των συγγραφέων κ.λπ. καλλιτεχνών: Γιάννη Αγριτέλλη, Νίκου Βερβενιώτη, Βάσως Βόμβα, Ευάγγελου Γδοντέλλη, Αθηνάς Δημοπούλου-Πηλιούνη, Κώστα Ζαμπάρα, Μάκη Αξιώτη, Στρατή Μ. Αξιώτη, Στρατή Αναγνώστου, Μαρίας Καλλιπολίτη, Γιάννη Καρατζά, Δημήτρη Καράμβαλη, Δημήτρη Καραπιπέρη, Αλέκου Κιουρέλλη, Δήμου Κλαδίτη, Γιάννη Κολοκοτρώνη, Βασιλικής Κουρβανιού, Γιάννη Κουρτζέλλη, Αριστείδη Κυριατζή, Κωνσταντίνας Βάκα-Κυριατζή, Δώρας Μαρκάτου, Στρατή Αλ. Μολίνου, Μαρίας Γ. Μόσχου, Νίκου Παπαδέλλη, Ευάγγελου Σάλτα, Αριστείδη Σγατζού, Αντώνη Σημαντήρη, Παναγιώτη Στυλ. Σκορδά, Αναστασίου Αγγ. Στέφου, Αθανασίου Φραγκούλη, Ευστρατίου Γ. Χατζηστυλιανού, Ευστρατίου Αντ. Χαραλάμπου??ς και Βασίλη Ψαριανού.

Ένθετο στο Ημερολόγιο CD με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας από τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

 

Σαν επίλογος ευχαριστιών

Παναγιώτη Σκορδά και όλοι εσείς, τα εκλεκτά τέκνα της σύγχρονης Λεσβιακής Γραμματείας, είστε οι συνεχιστές του Παναγιώτη Σαμάρα, του Αριστείδη Κοτζαμάνη στην έκδοση παρόμοιων εντύπων αλλά και με τη γενικότερη πνευματική προσφορά σας μας κάνετε υπερήφανους και αισιόδοξους. Να είστε καλά να συνεχίσετε την πνευματική προσφορά σας στο νησί μας. Με κάνατε να ζηλέψω λίγο και να ψιλοθέλω να με συμπεριλάβετε του χρόνου στην παρέα σας με ένα διήγημα. Τέλος.

Προλογίζουν το Ημερολόγιο ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ο Γ΄, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Μίμη Γαληνός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

 

Στρατής Δελόγκος

Παπάδος

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|02|2018 16:05

«Οι Κουδουνάτοι» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Σπύρου Παυλή με πορτρέτα κουδουνάτων του Μεσοτόπου στο snack-bar Ναυάγιο, Αρχιπελάγους 23, στην Πλατεία Σαπφούς, μέχρι και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 18/2.

Ο Σπύρος Παυλής είναι ερασιτέχνης φωτογράφος αλλά και χορευτής του tango. Από το 2007 παρακολουθεί μαθήματα και σεμινάρια φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο Βέλγιο. Είναι μέλος της POLIANA και έχει εκθέσει σε παλιότερη ομαδική της έκθεση σε ένα αφιέρωμα για τη φύση την Λέσβου. Φωτογραφίζει κυρίως φύση ή τοπίο, εκδηλώσεις όπως θέατρο, συναυλίες, υπαίθριες δραστηριότητες όπως χορευτές δρόμου, φεστιβάλ κ.λπ. και ενίοτε φωτογραφίες δρόμου. Το ενδιαφέρον του είναι η ανάδειξη του ανθρώπινου στοιχείου. Ο συνδυασμός της καθημερινής ζωής, των πολιτισμικών στοιχείων αλλά και του πολιτισμού που παράγει ο κάθε τόπος.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι από το καρναβάλι του Μεσοτόπου που έγινε στις 13 Μαρτίου του 2016. Η διοργάνωση της έκθεσης είναι από την ομάδα αργεντίνικου τάνγκο στην αθλητική-πολιτιστική δράση «Εν Χορώ».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|02|2018 16:02

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διοργάνωση των καθιερωμένων ετήσιων καρναβαλικών εκδηλώσεων, ανοίγει την αυλαία της φετινής Αποκριάς την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 το βράδυ με την πραγματοποίηση παραδοσιακής πατινάδας και την αναβίωση του εθίμου της περικεφαλαίας στις γειτονιές του χωριού.

Ένας αγερμός από ιμτσούνις με επικεφαλής το Μεγαλέξαντρο και με τη συνοδεία πενταμελούς μουσικής κομπανίας θα σεργιανίσει στις γειτονιές του χωριού, ακολουθώντας τη διαδρομή που πέρναγε από τα παλιά κουιτούκια και τραγουδώντας αθάνατα παραδοσιακά τραγούδια και τα φαλλικά τριψίματα.

Λίγα λόγια για το έθιμο
Τις Κυριακάδες της Κριγιατνής (της Απόκρεω) και της Τυρνής (της Τυροφάγου), τα απογεύματα, άρχιζε η παρέλαση των ομάδων στις γειτονιές του χωριού. Έτσι, σε κάθε κουιτούκι, εκτός από τις μαχαλαδιώτισσες κοπέλες, πλήθος κόσμου βολεύονταν στα πεζούλια για να παρακολουθήσει τα τραγούδια τους ή ό,τι άλλο παράσταιναν. Ο καλλίφωνος της παρέας, ο κορυφαίος, ήταν κι αρχινιστής, δηλαδή άρχιζε, ξεκίναγε το τραγούδι, που το επαναλάμβανε η παρέα. Ήταν ντυμένος με την καλή του φορεσιά (τα παλιά χρόνια κι ως τα 1890-1900: βράκα τσοχένια, χασεδένιο άσπρο πουκάμισο, ζουνάρι μπαρμπαρέζικο και φέσι τουνουζλήδικο). Σε κάθε γειτονιάς κουιτούκι τραγουδούσαν ένα από τα παλιά παραδοσιακά τραγούδια. Τη Σούσα, τη Λυγερή, την Τριανταφυλλένια, την Απαρνημένη, τη Μάγισσα, κ.ά.

Ύστερα από το έθιμο να ’ναι ο κορυφαίος του χορού βρακοφορεμένος, κάποιος πρωτοτύπησε στη στολή και από τότε (1900 περίπου) καθιερώθηκε η περικεφαλαία. Ο αρχινιστής, ντυμένος με τσολιάδικη φουστανέλα και φορώντας περικεφαλαία, παράσταινε το Μεγαλέξαντρο. Σαν βλέπανε αυτό το παρδαλό τσούρμο να περνά, τους έπιανε δέος και θαυμασμός. Τούτος ο μασκαρεμένος Μεγαλέξαντρος στάθηκε για τους σκλαβωμένους ραγιάδες ένα σύμβολο παλικαριάς, μια παρηγοριά. Οι Τούρκοι κάνανε χάζι τις «ιμτσούνις» και παραξενεύονταν με τις αλλοπρόσαλλες μεταμφιέσεις, χωρίς να πονηρευτούν ποτές πως αυτός ο παλίκαρος σεργιάνιζε στα καλντερίμια το πάθος για τη λευτεριά του λαού, δίνοντας ελπίδες στους σκλάβους κι ανοίγοντας το ρήγμα με παραβολές. Τα παραπάνω στάθηκαν αφορμή να αγαπηθεί η περικεφαλαία. Έσβησε και χάθηκε οριστικά γύρω στα 1925-1930. Απ’ τους πρώτους αρχινιστάδες θα αναφέρουμε τον Θόδωρο Κουκουβάλα, που έδωσε όλη του την περιουσία στο Αναγνωστήριο και που στο όνομά του γίνονταν από το 1938 τα «Βάλεια», διαγωνισμός με χρηματικά έπαθλα για τη βράβευση της καλύτερης σάτιρας. Άλλοι αρχινιστάδες ήταν οι αδελφοί Κουτσκουδή, ο Μιχάλης Ευαγγελινός κι αργότερα ο Αριστοφάνης Μολυβιάτης, ο Φάνης Κάναρος, ο Γιάννης Σοφός και άλλοι. Οι περικεφαλαίες, καθώς και οι μουτζουρωμένοι της Καθαρής Δευτέρας, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο να μεταδίνουν, να μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά τα πανέμορφα παραδοσιακά μας τραγούδια.

Κατηγορία Διαδρομές
- 07|02|2018 15:34

Η ολιστική Ιατρική των Αρχαίων Ασκληπιείων συνδύαζε την έως τότε γνωστή «ιατρική εμπειρία» ενισχυμένη με τις πρακτικές της ψυχοσωματικής επέμβασης του Ιερατείου! Εργαλεία ιατρικά, βοτανικές γνώσεις, λουτρά ιαματικά αποτελούσαν το πρώτο μέρος της Ιπποκράτειου ή της Γαληνικής τακτικής! Το δεύτερο μέρος όμως ήταν ανεπτυγμένο κτηριακά και «τεχνικά» με πολλές κρυφές αρχιτεκτονικές καινοτομίες. Αυτό το δεύτερο μέρος της θεραπείας, στην πραγματικότητα δεν άλλαξε και τώρα ακόμα. Διάβαζαν στην βιβλιοθήκη του τεμένους, έκαναν περιπάτους συζητώντας ή και σπουδάζοντας, αλλά παρακολουθούσαν (ή και έπαιζαν;) και θεατρικές παραστάσεις, στο μεγάλο Ρωμαϊκό θέατρο του Ασκληπιείου, πίσω από την καλοδιατηρημένη βορινή στοά. Του 2ου μ.Χ. αι. είχε θέσεις για 3.500 θεατές και διέθετε μια τριώροφη ορχήστρα με υπέροχο γλυπτό διάκοσμο. Έπιναν και το νερό της αρχαίας ιεράς πηγής, που θεωρείται και τώρα «ιαματικό». Ίσως να προσκυνούσαν και τα παλαιότερα ιερά του τεμένους, τα Ελληνιστικά, αφιερωμένα στον Ασκληπιό Σωτήρα (αυτόν που έφεραν από την Επίδαυρο), το Απόλλωνα Καλλίτεκνο ( σε σχέση με την απόκτηση παιδιών) και την Υγεία!

Έτσι, όπως και σ’ όλα τα Ιερά Κέντρα, οι επισκέπτες, οι προσκυνητές, οι ασθενείς, λάμβαναν μέρος και σε αγώνες που χορηγούσαν τα έξοδά τους, όπως σε τόσα μέρη της εποχής (Βουφόνια Αθηνών, Θερμία Άρτεμις, Απόλλωνας Ερέσιος, Μέσσα και τώρα τα «σύγχρονα Βουφόνια», που κατάντησε ένα αλλοπρόσαλλο φολκλόρ. Ανάμεσά τους οι Αγωνοθέτες, αλλά και ο Κλαύδιος Απολλοδώρου, ο Γυμνασίαρχος! Οι τελευταίοι είχαν και τα καθήκοντα της μόρφωσης των νέων, τον έλεγχο της διδακτέας ύλης! Οι Γυμνασίαρχοι της Μυτιλήνης έδιωξαν τον Επίκουρο από την πόλη. Ίσως γιατί η φιλοσοφική του σχολή δίδασκε «καινά δαιμόνια»! 

Μπροστά στο θέατρο του Ασκληπιείου…

…τα επιστύλια της βορινής στοάς…

…με ελληνικές επιγραφές…

…και υπέροχο…

…ανάγλυφο διάκοσμο...

…παντού μάρμαρα με ελληνικά κείμενα…

…ανάμεσά τους και ο Γυμνασίαρχος Κλαύδιος Απολλοδώρου

…η ιερή πηγή…

…και τα παλιά Ιερά

…όλα στο τέμενος.

Κατηγορία Παντός καιρού
- 07|02|2018 15:27

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

 

Ο πρωθυπουργός μας είναι πανευτυχής. Ο αγώνας που ξεκίνησε με τον Βαρουφάκη και συνεχίστηκε με νέα… ορμή από τον Τσακαλώτο «τώρα δικαιώνεται»! «Τον Αύγουστο του 2018, βγαίνει, οριστικά, από τα μνημόνια» ο πρωθυπουργός μας. Και όπως μας διαβεβαιώνει και ο εμβριθέστατος Μπάρμπα-Φλαμπουράρης «Θα ανοίξουν οι κάνουλες» και θα ρέουν σε …παραδείσια αφθονία « γάλα και μέλι», να φάνε όσο θέλουν οι πεινασμένοι προλετάριοι ( Και έτσι η πλεμπάγια, ευγνωμονούσα , θα ξαναψηφίσει τον «ταϊστή» της! ).

Ακόμα και η σύντροφος του πρωθυπουργού μας, η Περιστέρα (Μπέτυ), κατά τον γελοιογράφο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Ανδρέα Πετρουλάκη, φαίνεται να σταματά « να κλαίει από οργή κάθε 5η Ιουλίου» και να απολαμβάνει, ολόχαρη, την οικογενειακή της ευτυχία. Με φόντο την ιστορική ρήση του Αλέξη της «ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ», δηλώνει υπερηφάνως: «ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ! Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΒΡΗΚΕ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ. ΕΓΩ ΠΡΟΚΟΨΑ…».

Και ενώ όλα αυτά τα χαρωπά λαμβάνουν χώρα στην… εξωτική χώρα του Μαξίμου, στα πλαίσια της οικογένειας και της φιλικής παρέας του πρωθυπουργού μας, έρχονται κάποιοι που… φθόνησαν την μέλλουσα… ευτυχία μας, να διακόψουν τα αναστάσιμα τροπάρια των «αριστερών ψαλτών» και να μας επαναφέρουν στη χώρα της παρατεινόμενης, επ΄ αόριστον, «Ζωής εν τάφω»!

Ο Τόμας Βίζερ, τέως επικεφαλής του Euro Working Group, επισημαίνει: «Τα προγράμματα διάσωσης μπορούν να πετύχουν επιδιορθώσεις του υπάρχοντος συστήματος, όχι όμως και να προχωρήσουν σε πραγματικά βαθιές τομές στην κοινωνία. Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και των πολιτών της κάθε χώρας».

Ακόμα πιο… ασεβής απέναντι στην «ευτυχία» του πρωθυπουργού μας είναι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, που… καθαρίζει -οριστικά-τα περί «καθαρής εξόδου»: «Ισχυρό πλαίσιο εποπτείας για αρκετά χρόνια και μεταρρυθμίσεις για ακόμα δέκα χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα καταφέρει να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι « κακοί ξένοι» που …φθόνησαν την ευτυχία του πρωθυπουργού μας. Ο αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, από τις 18 Ιανουαρίου, μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου έκοψε την… όρεξη όσων ονειρεύονται «μελίρρυτες κάνουλες» και μελλοντικά φαγοπότια. Αφού ομολόγησε ότι «δεν φταίνε τα προγράμματα και οι Θεσμοί για την κρίση, διότι χωρίς αυτά η έξοδος από το ευρώ θα ήταν βέβαιη», συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες». «Το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό».

Μετά ταύτα, είναι κρίσιμο για την πορεία της χώρας ,στους επόμενους μήνες, να σοβαρευτούμε ως πολιτική ηγεσία και λαός και, κυρίως, οι κυβερνώντες να σταματήσουν την συνεχιζόμενη κοροϊδία του λαού. Θα είναι «πολιτικό κακούργημα» να πάνε στράφι, για άλλη μια φορά οι θυσίες του λαού και η χώρα να ξανακυλήσει στην κατάσταση που βρέθηκε το 2009, εξαιτίας και πάλι της ευήθειας, της « αυταπάτης» ή των μικροπολιτικών μεθοδεύσεων των «καρεκλολάγνων» του Μαξίμου.

Πρέπει, επιτέλους, να πούμε ολάκερη την αλήθεια στον λαό: ότι μετά τη « λήξη» των ευρωπαϊκών Μνημονίων είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουμε, να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε το δικό μας, το ελληνικό Μνημόνιο, με το οποίο θα πραγματοποιήσουμε εκείνες τις βαθιές τομές στο Κράτος, στην Παιδεία, την Δικαιοσύνη, ην Υγεία, στο παραγωγικό σύστημα της χώρας, οι οποίες είναι αναγκαίες, για να γίνουμε μια κανονική χώρα, για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

 Και επειδή είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανείς Έλληνας πολίτης που είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση, τον τρόπο που λειτουργεί και εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών η Δημόσια Διοίκηση, το Εκπαιδευτικό μας σύστημα, το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το σύστημα της Εθνικής Οικονομίας, ας κληθεί ο ελληνικός λαός να αποφανθεί με ένα Δημοψήφισμα -εδώ θα είναι χρήσιμο- για τις προτεινόμενες (ή και αντιπροτεινόμενες) βαθιές τομές στον βαρέως πάσχοντα οργανισμό της χώρας μας.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν, για πολιτευόμενους και Έλληνες πολίτες, αν θέλουμε πραγματικά, όχι μόνον η Μακεδονία αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα να παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

 

 Υ.Γ. Η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου, αφού βρήκε τη λύση για το «Μακεδονικό», προχωρεί, ακάθεκτη, στην ανάπτυξη της… «αριστερής οικονομίας» ιδρύοντας μεγάλη βιομηχανική μονάδα «λάσπης» , κατά των πολιτικών της αντιπάλων, με την ονομασία NOVARTIS.

 

Κατηγορία Δεύτερη ανάγνωση
- 07|02|2018 14:32

ΠΑΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ…

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Μίκη. ΑΝΕΛ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ. Ν.Δ. εναντίον ΣΥΡΙΖΑ. Ζωή εναντίον Αλέξη (μόνιμη αυτή η κατάσταση…). Πολλάκης εναντίον Γεωργιάδη. Γκλέτσος εναντίον Αντιπεριφερειάρχη. Ραχήλ εναντίον Καμμένου. Βαρουφάκης εναντίον όλων. Στέλιος Διονυσίου εναντίον αστυνομικού. Βερύκιος εναντίον Ελληνοφρένειας. Όλοι εναντίον όλων. Μια σκέτη (νέο) Ελληνοφρένεια. Ακολουθώντας πιστά τα χνάρια του μεγάλου ηγέτη Μάο - Αλέξη «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»,… τρέχουμε για την κατάκτηση του αύριο. Δίπλα μας σωριάζονται υποθηκευμένα σπίτια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, κόκκινα δάνεια, άνεργοι, μισθοί πείνας! Τώρα μάλιστα που ανοίγει ξανά (και ξανά) ο περίφημος φάκελος NOVARTIS με πρωταγωνιστές πρόσωπα του… παλαιού συστήματος. Εδώ να δεις νταβαντούρι!

Προφανώς κάποιοι έχουν ευθύνες. Πρέπει να αποδοθούν και οι ένοχοι να μπουν φυλακή. Διότι ναι μεν οι διεργασίες για την επανεφεύρεση του πολιτικού χώρου του Κέντρου (Δεξιόστροφου ή Αριστερόστροφου) ανανεώνουν την ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα, αλλά θα κάνουν μια τρύπα στο νερό αν λειτουργήσουν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το αμαρτωλό παρελθόν. Έγιναν σπουδαία βήματα στη μεταπολίτευση, αλλά η μεγάλη εικόνα έχει τεράστιες σκιές, με πρώτη και κύρια τη γενικευμένη διαφθορά. Κι αυτή η σκιά πρέπει να ξεκαθαρίσει μια και καλή. Κι ας πονέσει. Να ξεκαθαρίσει όμως. Αλλά από την άλλη έχει κανείς την εντύπωση ότι αγαθές προθέσεις ωθούν την κυβέρνηση να αποδώσει δικαιοσύνη; Και εντελώς κατά σύμπτωση μία μέρα μετά το συλλαλητήριο… Να διαφημίζεται μάλιστα ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»! Και το χρηματιστήριο, τα θαλασσοδάνεια, τα capital controls; Γιατί όχι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές; Αυτά δεν ήταν σκάνδαλα που ρήμαξαν κόσμο και κοσμάκη; Για να μην ξεχνάμε τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις Αλέξη περί του… επονείδιστου χρέους. Πού τολμάει τώρα; «Τζις» κάνει.

Κι ενώ λοιπόν συζητούμε και διαβουλευόμαστε όλα αυτά τα… σπουδαία, το μέλλον τρέχει ορμητικά. Περνάει δίπλα μας κι εμείς το αγναντεύουμε σαν διαβάτες ερήμου. Ποιος μιλάει για ιδιωτικοποίηση Ελληνικού; Για νέες θέσεις εργασίας; (όχι βέβαια δημόσιες, αναπτυξιακές). Για επενδύσεις. Για αύξηση εξαγωγών, για άνοιγμα νέων αγορών. Ένα είναι πλέον το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ παρασέρνοντας κόμματα και πολιτικούς με ενοχικό παρελθόν. Ο εξισωτισμός προς τα κάτω! Και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας σαν «χαϊβάνια» αλαλάζουν στη θέα ενός πεντάμηνου, ενός επιδόματος. Μιας κάρτας σίτισης… Εν κατακλείδι. Γιατί στέλνουν τη δικογραφία της Novartis στη Βουλή και δεν βγαίνει κατευθείαν απόφαση από το... τριμελές Μαξίμου, με πρόεδρο Τσίπρα και εισαγγελέα Κοντονή να τελειώνουμε;

 

ΕΙΠΕ

«Προτρέπουμε τη ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ., πριν θέσει ξανά ανάλογο ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσει σε αυτό: “Αλήθεια, γιατί όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών ο σημερινός Βουλευτής της δεν προχώρησε στην διάσπαση του Δήμου Λέσβου”;»

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ, Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1964

Τρίτη η ΕΡΕ στον Νομό Λέσβου

Οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1964 ήταν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από τη Δικτατορία. Στις εκλογές του 1963, η Ένωση Κέντρου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και έτσι έγιναν αυτές οι εκλογές. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα απεβίωσε και ο συναρχηγός της Ένωσης Κέντρου Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η Ένωση Κέντρου πέτυχε σαρωτική νίκη, λαμβάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει λάβει ποτέ πολιτικός σχηματισμός. Στη Λέσβο έλαβε ποσοστό 49,44 και τρεις έδρες (Ν. Μαλλιάκας 9.535 ψήφοι, Μ. Γαληνός 8.517 και Φ. Βουνάτσος 8.428). Η ΕΔΑ έλαβε ποσοστό 29,57 με δύο έδρες (Ν. Γανίτης 6.902 ψήφους και Θ. Παππάς 5.713). Η ΕΡΕ ποσοστό 15,99 και μία έδρα (Γ. Βιτούλιας 5.207 ψήφους). Ο Ανεξάρτητος Συνδυασμός που προήλθε από στελέχη της ΕΡΕ έλαβε ποσοστό 4,98 χωρίς έδρα.

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Στο πλαίσιο του 3oυ Μουσικοθεατρικού Φεστιβάλ Μυτιλήνης το έργο «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ., είσοδος 13 ευρώ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Προσφυγικές ροές, ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα» στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης στις 5 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Ο Λαβύρινθος Τελική Δοκιμασία» στο Cine Αρίων στις 9:15 μ.μ.

- Η ταινία «1968» στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Κτήμα «Οινοφόρος» στις 10 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Αόρατη Κλωστή» στο Cine Aρίων.

- Η ταινία «Η ληστεία του Αιώνα» στο Cine Αρίων.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΑΙΔΙ

Ημερίδα με θέμα «Οικογένεια σε πολλαπλές κρίσεις και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά» στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης στις 5 μ.μ.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

5ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού Μολύβου, αιτήσεις συμμετοχής (Τηλ.: 22530 71 990, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

ΘΕΑΤΡΟ

Στο πλαίσιο του 3oυ Μουσικοθεατρικού Φεστιβάλ Μυτιλήνης το έργο «Μαράν Αθά» του Θωμά Ψύρρα στο Δημοτικό Θέατρο στις 9 μ.μ., είσοδος 13 ευρώ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Της Συνύπαρξης για το Αιγαίο στο Πάρκο «ΑΛΕΑ» στις 7:30 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Ξεκινούν το βράδυ οι τριήμερες εκδηλώσεις των ετήσιων καρναβαλικών

Κατηγορία Οικονομία
- 07|02|2018 10:45

Για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την απαραίτητη προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τουριστικά, καταγράφεται από την Περιφέρεια με την ένταξη του έργου «Δράσεις τουριστικής προβολής νησιών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2018-2020» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Με το έργο αυτό, δικαιούχος του οποίου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, χρηματοδοτούνται επικοινωνιακές δράσεις τουριστικής προβολής που στοχεύουν στην ανάδειξη των φυσικών και πολιτισμικών πόρων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσα από ένα σαφές και ήδη εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και στην επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων. Με το ένα μέρος του ενταγμένου έργου προωθούνται δράσεις προβολής και ανάδειξης του συνόλου των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με το άλλο χρηματοδοτούνται οι ενταγμένες δράσεις για την αυτοτελή προβολή καθενός από τα νησιά σε συνεργασία και συνέργεια με τους Δήμους.
Χρ. Καλογήρου: «Ενδυναμώνουμε την τουριστική ανάπτυξη»
Μιλώντας σχετικά, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου επεσήμανε: «Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης εικόνας, ώστε να ενδυναμώσουμε την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας.
Αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και την κοινωνική δικτύωση, στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων, δηλαδή με το χαμηλότερο κόστος να πετύχουμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα.
Το σύνολο των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρέχουν πλούσιες βιωματικές εμπειρίες στον επισκέπτη και το καθένα νησί χωριστά είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός που οι δράσεις του ενταγμένου προγράμματος τον αναδεικνύουν».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|02|2018 10:25

Ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων του αποκριάτικου διημέρου.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 3 μμ στο Καμπούδι θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα:
Παραδοσιακά τριψίματα:
Όμιλος μουτσούνων, αφού περιδιαβεί τις γειτονιές του χωριού, θα καταλήξει στο χώρο των εκδηλώσεων όπου θα τραγουδήσει τα παραδοσιακά τριψίματα (δίστιχα ομοιοκαταληκτικά τραγούδια, που διασώζει μέσα στους αιώνες η προφορική λαϊκή μας παράδοση και τα οποία υμνούν τη σεξουαλική πράξη και τα γεννητικά όργανα). Επιμέλεια: Τούλα Μητσιώνη, Κατερίνα Γούναρη.
Γοι αλτσάκ’δις:
Σάτιρα: Ευστρατία (Τούλα) Μητσιώνη. Εκφωνούν: Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Κατερίνα Γούναρη.
Σαβουρά-ιβορ:
Σάτιρα: Ομαδική
Εκφωνούν: Παναγιώτης Ζαροδημητράκης, Χρήστος Ε. Κουφέλος, Κατερίνα Γούναρη, Δημήτρης Τσουκαρέλλης, Ταξιάρχης Τσουκαρέλλης, Κωνσταντίνα Περγάμαλη, Παναγιώτης Βασλάς, Τούνας Θάνος, Ηλίας Χατζέλλης, Πηνελόπη Γεωργαντή.
Στον κόσμο θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο.

Την Καθαρή Δευτέρα
Την Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 3 μμ στην Πλατεία Δημαρχείου θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα:
1) Φλίνστοουνς
Σάτιρα: Παναγιώτη Κορομηλά
Εκφωνούν: Δημήτρης Κλ. Κορομηλάς, Κατερίνα Λεβέντη, Δημήτρης Παν. Κορομηλάς, Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Χαρίλαος Αϊβαλιώτης, Παναγιώτα Ακαμάτη. Συμμετέχουν: Χρίστος Κλήμος, Μάριος Χαλέλλης.
2) Τα όργια του Διόνυσου
Σάτιρα: Δημήτρη Τζανή
Εκφωνούν: Γιώργος Λεβέντης, Μαρίνος Κορομηλάς, Ταξιάρχης Ταράνης, Παναγιώτης Κουλαξιζέλλης, Νίκος Ψυρούκης, Αλέξανδρος Λημναίος, Μιχάλης Κεραμιδάς, Σοφοκλής Κουφέλος, Μανώλης Παπαπορφυρίου, Νίκος Παπαπορφυρίου, Στράτος Χατζηδέλος.
Στον κόσμο θα προσφέρονται δωρεάν ούζο και νηστίσιμοι μεζέδες.
Σκηνογραφία - Καλλιτεχνική Επιμέλεια όλων των συγκροτημάτων: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Στην κατασκευή των αρμάτων όλων των καρναβαλικών συγκροτημάτων εργάστηκαν οι Χρήστος Ε. Κουφέλος, Περικλής Χτενέλλης, Μαρίνος Κορομηλάς, Παναγιώτης Κουλαξιζέλλης, Νίκος Ψυρούκης, Μάριος Χρυσάφης, Ταξιάρχης Ταράνης, Αλέξανδρος Λημναίος, Μιχάλης Κεραμιδάς, Σοφοκλής Κουφέλος, Μανώλης Παπαπορφυρίου, Νίκος Παπαπορφυρίου, Στράτος Χατζηδέλος, Μάριος Χαλέλλης, Άγγελος Χαλέλλης, Παναγιώτης Κουρβανιός, Γιώργος Λεβέντης.

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|02|2018 10:25

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδοτήσει με 46 εκ. ευρώ την απόσυρση της αλιευτικής άδειας, με την παράλληλα καταστροφή των ξύλινων σκαφών, στηλιτεύει σε ανακοίνωσή του ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών», επισημαίνοντας πως πολλά από αυτά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο και τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για τη διατήρηση και όχι για την καταστροφή της. 

«Με λύπη σας γνωρίζουμε ότι η καταστροφή των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών συνεχίζεται, λόγω επιδότησης της απόσυρσης της αλιευτικής αδείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει στο ξεκίνημα της ανακοίνωσής του ο Σύνδεσμος, προσθέτοντας: «Από τις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίζει νέα καταστροφή. Όταν θα ολοκληρωθεί η απόσυρση, η πολιτιστική μας κληρονομιά θα θρηνεί 13.785 αλιευτικά ξύλινα, κυρίως παραδοσιακά, σκάφη προς τις χωματερές».
Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, έχουν ήδη εγκριθεί καταστροφές 763 αλιευτικών σκαφών και άλλες 522 αιτήσεις δεν προχώρησαν, προσωρινά, λόγω έλλειψης του διαθέσιμου ποσού για τις υπόλοιπες καταστροφές. Εκείνο που καυτηριάζουν τα μέλη του Συνδέσμου είναι πως «δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος για να διαπιστωθεί η πολιτιστική αξία των σκαφών που θα καταστραφούν, ενώ θα έπρεπε το κράτος να επιδεικνύει την ανάλογη ευαισθησία σε ότι αφορά την κληρονομιά αυτού του τόπου. Αντίθετα, η αναλγησία που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι εξοργιστική».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει: «Όσοι αγαπούν την παράδοση της ελληνικής ναυπηγικής χειροποίητης τέχνης, των Ελλήνων καραβομαραγκών, πρέπει να στρατευτούν για την αποτροπή αυτής της επαίσχυντης καταστροφής. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακαλείται για τις δικές του κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες, ώστε η διάσωση αξιόλογων παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών να μη μείνει γράμμα άνευ λόγου και ουσίας. Απαιτούμε την έμπρακτη πολιτιστική ευαισθησία της ελληνικής Κυβέρνησης. Αν θέλει, μπορεί, έστω και τώρα, να δώσει δίκαιη και σωστή λύση. Περιμένουμε έργα και όχι λόγια».

Τι προτείνει
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών έχει προτείνει αντί της καταστροφής τους, την αλλαγή χρήσης των αλιευτικών σκαφών σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, με αγορά τους μέσω της διαδικασίας εκποίησης του ΟΔΔΥ προς κάθε Έλληνα η αλλοδαπό φίλο της ελληνικής παραδοσιακής χειροποίητης ναυπηγικής τέχνης.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top