FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Φωτογραφία
- 02|02|2018 13:31

Το μπλε φεγγάρι έκανε την επανεμφάνισή του στον ουρανό μετά από 152 ολόκληρα χρόνια και όσοι ύψωσαν το βλέμμα τους το βράδυ της Τετάρτης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Τυχεροί στάθηκαν και όσοι βρέθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης για να δουν από κοντά τον τελικό του Κυπέλλου Λέσβου μεταξύ Αιολικού και Ατρόμητου Ανεμώτιας (2-0). Ελάχιστα λεπτά μετά το εναρκτήριο λάκτισμα,  η φεγγαράδα έκανε την εμφάνισή της και καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα το υπέρλαμπρο μπλε φεγγάρι έκλεβε την παράσταση

Κατηγορία Οικονομία
- 02|02|2018 13:22

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην 27η AGROTICA, τη μεγάλη έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ - Helexpo στη Θεσσαλονίκη, από την 1η μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2018. Μαζί με την τράπεζα στη φετινή Agrotica θα είναι και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που προσφέρει σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αγροτών.

Στον εκθεσιακό χώρο της Τράπεζας Πειραιώς (Περίπτερο No 2, stand 32, 1oς όροφος) θα βρίσκονται ειδικευμένα στελέχη για να παρέχουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του Ομίλου, τα οποία απευθύνονται σε αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, αλλά και σε συνδεδεμένες, με τον αγροτικό τομέα, επιχειρήσεις.

 Σε μια περίοδο έντονων αλλαγών και στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να δραστηριοποιείται με συνέπεια στον χώρο της Αγροτικής Οικονομίας, προσφέροντας ολοκληρωμένες τραπεζικές λύσεις για κάθε ανάγκη. Στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, με προσήλωση στον εντοπισμό και στην αξιοποίηση ευκαιριών στον αγροτικό και στους συνδεδεμένους με αυτόν τομείς. Δίνει έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη συλλογικών δράσεων. Παράλληλα, μέσω της ανάπτυξης του καινοτόμου Προγράμματος Συμβολαιακής Τραπεζικής, διευκολύνει την αντιμετώπιση βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας. Με δεδομένη την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, εστιάζει στην υποστήριξη της καινοτομίας, της τεχνολογικής και της οικολογικής πρωτοπορίας.

 Βασική προτεραιότητα της Τράπεζας Πειραιώς είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για τις επενδυτικές ανάγκες των αγροτών. Ειδικότερα, με στοχευμένες και ορθολογικές χρηματοδοτήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις μείωσης του κόστους παραγωγής που αποτελεί καίριο ζήτημα σήμερα για την ελληνική γεωργία. Επιπρόσθετα, με τη νέα φιλοσοφία της για τις χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών σχεδίων στοχεύει στη δημιουργία και ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργεί τις συνθήκες για την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και ειδικότερα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εγκατάσταση της αναδυόμενης γενιάς νέων αγροτών, οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό φορέα εισαγωγής νέας τεχνολογίας και καινοτομιών στο γεωργικό τομέα. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει και η «Εξέλιξη», που ενημερώνει για τα εξειδικευμένα προγράμματα που προσφέρει και σχετίζονται με την πράσινη επιχειρηματικότητα και τη σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|02|2018 13:15

Βασιλική Ηλιοπούλου

Το τέρας στο μετρό. Μικρές και μικρότερες ιστορίες με τέρατα

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2017, σελ. 162

 

Πολύ καλή σκηνοθέτις και εξαιρετική πεζογράφος η Βασιλική Ηλιοπούλου (κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 2009 με το βιβλίο «Σμιθ») κυκλοφόρησε πρόσφατα μια συλλογή με 17 διηγήματα. Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας και εκπαιδευτικός Φαίδων Χατζηδημητρίου γράφει στο οπισθόφυλλο: «Το βιβλίο της Ηλιοπούλου µιλά για τέρατα, παρόλο που δεν ανήκει στις ιστορίες τρόµου. Τα τέρατά της είναι πλάσµατα που κατοικούν µέσα µας τιθασευµένα, αλλά, όταν η τάξη της καθηµερινότητας διασαλεύεται, αναδύονται και σέρνουν τον χορό.
Μιλά ακόµα για τη διαφορετικότητα στην όψη ή τη συµπεριφορά του Άλλου ανθρώπου που ταράζει και ωθεί στη διαδικασία τερατοποίησής του. Έτσι που η αναπόφευκτη εµµονή στην εχθρότητα µετατρέπει σε τέρας και τον εχθρό του "τέρατος".
Το γράψιμό της, συχνά οδηγούμενο από υπαινικτικό χιούμορ, κινείται με άνεση στην κόψη του ξυραφιού, χωρίς σε καμία στιγμή να γλιστρά στο κενό της ασάφειας. Αφήνει, όμως, περιθώρια στον αναγνώστη να κρατήσει τη δική του εκδοχή».

 

 

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Ίσως την επόμενη φορά (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2017, σελ. 237

 

Μετά το πολύ ενδιαφέρον «Πέρασμα», που είχε ως θέμα του το προσφυγικό ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης κυκλοφόρησε ένα νέο μυθιστόρημα, μια σύγχρονη ερωτική ιστορία. Από την πλευρά του άνδρα και από εκείνη της γυναίκας. Που τέμνεται αλλά και αποκλίνει. Που είναι η ίδια αλλά και διαφορετική. Που ο ένας τη βλέπει έτσι και η άλλη αλλιώς. Έτσι όπως μόνο η ερωτική έλξη μπορεί να κάνει - να έλκει δηλαδή αλλά και να απωθεί. Ο Πέτρος και η Βασιλική, οι ήρωες της ιστορίας, αν και φορτωµένοι πανίσχυρες βεβαιότητες, βολικά στερεότυπα και κοινές νευρώσεις, είναι ακόµη πολύ νέοι και λαίμαργοι για ζωή. Συναντιούνται, θαµπώνονται, παρασύρονται, ονειρεύονται, ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, κάνουν σχέδια, και ύστερα… αρκεί µια παρεξήγηση και όλα πάνε στραβά. Το «Ίσως την επόμενη φορά» είναι ένα µυθιστόρηµα για την ερωτική επιθυµία που φτωχαίνει µπροστά στην ολοένα µειούµενη ικανότητα των ανθρώπων σήµερα να συνυπάρξουν, εξαιτίας του φόβου πως θα χάσουν την ταυτότητά τους.
Εν ολίγοις, µια ερωτική ιστορία για τη µαζικότερη ασθένεια της εποχής, την αποµάγευση του κόσµου, και το συνηθέστερο σύµπτωµά της, την εµµονή στη µοναχικότητα.

- 02|02|2018 13:12

 

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, συνήθως, πριν από το τέλος κάθε χρόνου, ή ακόμα στις πρώτες μέρες του έτους που αρχίζει, εμφανίζονταν και εμφανίζονται ακόμα, κάποια ειδικά έντυπα, τα Ημερολόγια. Η έκδοση ημερολογίων αποτελεί μια παλιά εκδοτική συνήθεια (ο γνωστός μας Καζαμίας μάλλον είναι το έντυπο με τις περισσότερες εκδόσεις), που δεν είναι μόνο ελληνική, αφού συναντάται στα εκδοτικά πράγματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα το είδος αυτό ως έντυπο (κάτω από διάφορα ονόματα: Καζαμίας, Αλμανάκ, Ημερολόγιο, Χρονολόγιο, Μηνολόγιο κτλ.) περιλαμβάνεται και στις βιβλιογραφίες και καθώς τις περισσότερες φορές είναι ένα είδος προορισμένο εύκολα να καταστραφεί, για πολλές εκδόσεις ημερολογίων, γνωστές από διάφορες μαρτυρίες, δεν διαθέτουμε οὔτε ένα αντίτυπο, δηλαδή τα έντυπα αυτά λανθάνουν, όπως συνηθίζεται να λέμε με βιβλιογραφικούς όρους.

Στην Ελλάδα το είδος εμφανίζεται με ένταση τον 19ο αιώνα και από διάφορα τυπογραφεία, λ.χ. του Φοίνικα στη Βενετία, εκδόθηκαν χιλιάδες αντίτυπα, που όπως λέγαμε, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εντοπίσει στις ελληνικές βιβλιογραφίες, ενώ πολύ χρήσιμη για τα ελληνικά ημερολόγια είναι μια μελέτη του μακαρίτη Μάνου Χαριτάτου, δημοσιευμένη στο περιοδικό Ο Ερανιστής, όργανο του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού, που εξακολουθεί να εκδίδεται ακόμα.

Αυτά όλα δεν αποτελούν παρά ένα μικρό, ατελή και οπωσδήποτε ανεπαρκέστατο πρόλογο, προορισμένο, ίσως, να κεντρίσει το ενδιαφέρον όποιου θελήσει να αναζητήσει περισσότερες και συστηματικότερες πληροφορίες για τα Ημερολόγια και τις χρήσεις τους.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, θέλω να αναφερθώ και στα Ημερολόγια που τα τελευταία χρόνια κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στο λεσβιακό χώρο. Φυσικά δεν αναφέρομαι στα επιτραπέζια ημερολόγια ούτε και σε αυτά που φιλοτεχνημένα ωραία με διάφορα έργα, κυρίως ζωγραφικής, που αναφέρονται στις ομορφιές του νησιού μας και εκδεδομένα από διάφορους λεσβιακούς συλλόγους, κοσμούν τους τοίχους πολλών λεσβιακών σπιτιών, στο νησί και όπου αλλού υπάρχουν Λέσβιοι.

Ο λόγος είναι για τα έντυπα ημερολόγια, όπως λ.χ. αυτό που εκδίδει ετησίως η ιερά μητρόπολη Μηθύμνης, το προσκύνημα του Ταξιάρχη Μανταμάδου, η πινακοθήκη Μολύβου και κυρίως το Λεσβιακό Ημερολόγιο που εκδίδεται από τις εκδόσεις Αιολίδα (τώρα από τις εκδ. Μύθος) με επιμέλεια του Παναγιώτη Σκορδά. Εννοείται ότι αυτά τα ημερολόγια στα οποία αναφέρομαι, είναι όσα εγώ γνωρίζω και πιθανόν να υπάρχουν και άλλα, για τα οποία όμως δεν μπορώ να γράψω αφού δεν έχουν πέσει στα χέρια μου.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τα τρία από αυτά έχουν ειδικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν όμορφες προσπάθειες συνέχισης του είδους, το οποίο από τη μια χρησιμεύει ως χρήσιμος οδηγός για τους μήνες, τις μέρες, τις γιορτές κτλ. αλλά, από την άλλη, περιέχει και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες. Λ.χ. το μικρού σχήματος Ημερολόγιο της ιεράς μητροπόλεως Μηθύμνης, κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο σε ένα χωριό της μητρόπολης αυτής, για το οποίο υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά κυρίως με τα εκκλησιαστικά του μνημεία.

Πέρα από αυτά, είχα την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να παρακολουθήσω τις εκδόσεις του Λεσβιακού Ημερολογίου της Αιολίδας, είτε ώς συγγραφέας, είτε ως ευκαιριακός επιμελητής και πάντως ως συστηματικός αναγνώστης. Θέλω λοιπόν να πω, ότι πέρα από τη θετική εντύπωση που προξενεί η έκδοση ενός λεσβιακού ημερολογίου, παλαιού, ας το πούμε έτσι, τύπου, που συνεχίζει και υπηρετεί μια πολυετή παράδοση, υπάρχουν και κάποια στοιχεία πρός βελτίωση, τα οποία συνοψίζονται στο εξής βασικής σημασίας ένα. Με άλλα λόγια πέρα από την ημερολογιακή, ας την πούμε έτσι ύλη, και όλοι καταλαβαίνουμε τι θέλω να πω, υπάρχει και η άλλη ποικίλης φύσεως, κυρίως φιλολογικο-ιστορική ύλη. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουν οι εκδότες και κυρίως οι συγγραφείς των άρθρων, ώστε οι μελέτες που δημοσιεύουν στο Λεσβιακό Ημερολόγιο να είναι ανάλαφρες. Με άλλα λόγια να είναι όσο γίνεται μικρές, σύντομες, και να μην βαρυφορτώνονται με δεκάδες υποσημειώσεις και σχολαστικές παραπομπές. Το Ημερολόγιο είναι ένα ανάλαφρο είδος εντύπου, το οποίο δεν απευθύνεται στους ειδικούς αλλά στο μέσο αναγνώστη, στον οποιοδήποτε αναγνώστη, ο οποίος α πρέπει να μπορεί σε σύντομο χρόνο να διαβάζει τη μελέτη και να αποκομίζει κάτι. Οι πολυσέλιδες και τεκμηριωμένες μελέτες απευθύνονται σε άλλου τύπου κοινό και οπωσδήποτε περιλαμβάνονται στις σελίδες ειδικών περιοδικών, που δεν είναι ένα Ημερολόγιο.

 

 

 

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 02|02|2018 13:07

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

 

Μετά, λοιπόν, από όλα αυτά που αναφέραμε στα προηγούμενα σημειώματα και πάροδο δέκα ετών κατά τα οποία οι ηγέτες μας ήταν απλοί «παρατηρητές» των τεκταινομένων το πρόβλημα ήρθε πάλι στο προσκήνιο ή, ακριβέστερα, κάποιοι το έφεραν στο προσκήνιο, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί, όπως είχα πει και αλλού, το συμφέρον, δυστυχώς, των λαών γράφει την Ιστορία.

Η κυβέρνηση διατείνεται με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους πως επέστη η κατάλληλη στιγμή για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος των Σκοπίων με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα μας. Πολλοί είναι οι κυβερνητικοί που μιλούν για ένα «παράθυρο» και μάλιστα ευρύ που άνοιξε. Και μου θύμισε αυτό τον ποιητή Καβάφη που μιλώντας για την ανθρώπινη μοίρα στο ποίημά του «Τα παράθυρα» προσδοκούσε να βρει ένα «παράθυρο», πιστεύοντας πως αυτό θα ήταν μια παρηγοριά. Το ζήτημα είναι πως ο κόσμος, ο πολύς ο κόσμος, το δέχτηκε με δυσπιστία. Συμμεριζόμενος τον φόβο του ποιητή διερωτήθηκε «τι καινούρια πράγματα θα δείξει» και φοβήθηκε πως το φως που θα μπει «θα ’ναι μια νέα τυραννία».

Η αλήθεια είναι πως αυτοί (βλ. κυρίως Αμερική και Γερμανία) που πιέζουν για την επίλυση του προβλήματος διαβλέπουν πως η μη είσοδος της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διάλυσή της, πράγμα ασφαλώς που δεν ωφελεί και τη χώρα μας. Ως ποιο όμως σημείο είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η χώρα μας έναντι των αξιώσεων των Σκοπίων και μάλιστα σε μια περίοδο που αυτά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση;

Όμως, εκείνο που είναι απογοητευτικό και εκνευριστικό μαζί είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί η πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Κινείται «εν κρυπτώ και παραβύστω» και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θεό λατρεύει, αν λατρεύει κάποιον! Η απουσία συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, ακόμα και αυτών που απαρτίζουν την κυβέρνηση, είχε σαν αποτέλεσμα να διχαστεί πάλι ο κόσμος. Αυτοί, λοιπόν, που υπακούν στη φωνή της πατρίδας και όχι τη φωνή των κομμάτων οργάνωσαν, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Και τι έκανε η κυβέρνηση; Πρώτα προσπάθησε να αποτρέψει τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτό το συλλαλητήριο συκοφαντώντας το και υποστηρίζοντας πως όσοι συμμετάσχουν είναι ακροδεξιοί, εθνικιστές και φασίστες. Ακόμη και η Εκκλησία στην αρχή χαρακτηρίστηκε φασιστική! Μετά προσπάθησε να το υποβαθμίσει λέγοντας πως 70 000-90 000 κόσμος πήρε μέρος, τη στιγμή που άλλοι μιλούσαν για 400. 000 και περισσότερους. Μετά μίλησε για τη σύνθεσή του, ότι δηλαδή πήραν μέρος σε αυτό και η Χρυσή Αυγή και, επομένως, όσοι πήραν μέρος σε αυτό είναι χρυσαυγίτες! Ένα κόμμα που πριν ανέλθει στην εξουσία ήθελε τους πολίτες «ενεργούς» και όταν ανήλθε παρακινούσε τον κόσμο να κατεβεί στο δρόμο ακόμη και για τα αντιλαϊκά μέτρα που η ίδια ψήφιζε ήθελε οι πολίτες να μη διαδηλώσουν το φρόνημά τους!

Το πιο σοβαρό όμως είναι η δήλωση πολλών αξιωματούχων πως η φωνή του λαού στα εθνικά θέματα δεν παίζει κανένα ρόλο και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει αταλάντευτη στην απόφασή της, δηλαδή να λύσει το πρόβλημα με όποιο τρόπο, όπως δηλώνουν. Γιατί αυτή μόνο ξέρει το συμφέρον του ελληνικού λαού! Όταν ο Σωκράτης βρισκόταν στη φυλακή, λίγο πριν την εκτέλεση της ποινής, τον επισκέφθηκε η σύζυγός του Ξανθίππη και του είπε «Σωκράτη μου, πόσο άδικα πεθαίνεις!». Και ο Σωκράτης της ψύχραιμος και αστειευόμενος, όπως πάντα, παρατήρησε: «Α, αυτό σε στενοχωρεί. Όχι ότι πεθαίνω, αλλά ότι πεθαίνω άδικα». Τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει η επίλυση του προβλήματος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα λυθεί. Το τι δηλαδή θα δώσει και τι θα πάρει. Γιατί αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση.

 

Πάντως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες και αποφασιστικές καμπές της ιστορικής της ύπαρξης και ας μη το ομολογεί. Βρίσκεται στην ανάγκη να πει το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι», όπως έλεγε και ο Καβάφης. Αντιμετωπίζει ένα από τα δραματικά εκείνα διλήμματα που αποκαλύπτουν την ηθική ποιότητα ενός λαού: Να υποκύψει στην πίεση που της ασκείται ή και τους εκβιασμούς που ενδεχομένως δέχεται και να προχωρήσει σε συμβιβασμούς ή να κάνει το χρέος της απέναντι στην ιστορία μας, στην παράδοσή μας, στους προγόνους μας, στις γενιές που θα έρθουν; Η απόφαση δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν μπορώ να φανταστώ πως θα επιλέξει αυτό που θα της επιτρέψει να παραμείνει όσο πιο πολύ μπορεί στην εξουσία! Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα……….

Βέβαια, οι εποχές σε σχέση με τη δεκαετία του 90 έχουν αλλάξει και θα πρέπει να δει κανείς το πρόβλημα με πιο ρεαλιστικό τρόπο, αλλά οι αρχές και οι αξίες που διαμορφώνουν τη στάση και τη συμπεριφορά των έντιμων λαών παραμένουν αναλλοίωτες. Η κυβέρνησή μας οφείλει να τηρήσει ηρωική στάση και, ακολουθώντας τις αναλλοίωτες ηθικές αρχές που έχουν να κάνουν με την τιμή και την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου και λαού, να υψώσει το ανάστημά της σ’ εκείνες τις μεγάλες δυνάμεις που ασκούν πιέσεις πάνω της. Εξάλλου, το δίκιο είναι με το μέρος μας και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Άλλωστε, όπως λέει ο Σοφοκλής στον Οιδίποδα Τύραννο «ούτε κάστρο ούτε πλοίο έχουν καμιά αξία, σαν είναι έρημα από ανθρώπους» (στ. 56-57: ως ουδέν εστιν ούτε πύργος ούτε ναυς// έρημος ανδρών μη ξυνοικούντων έσω). Σημασία έχουν λοιπόν οι κάτοικοι ενός τόπου, και οι κάτοικοι αυτού του τόπου δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν και να ονομαστούν «Μακεδόνες» με κανένα τρόπο. Αλήθεια, αν ξεριζώνονταν από εκεί και πήγαιναν κάπου αλλού θα ίδρυαν ένα κράτος που θα το ονόμαζαν Μακεδονία;

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 02|02|2018 12:50

Δυσαρεστώντας φίλους

Άχαρη η δουλειά των ανθρώπων του Τύπου κι ακόμα περισσότερο του τοπικού όταν, τιμώντας την αποστολή τους, είναι υποχρεωμένοι να σχολιάζουν τα κακώς κείμενα. Μπήκαμε σε γραφείο του Δήμου Λέσβου όπου φίλοι μας, μας «άρπαξαν από το λαιμό» για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας που στηλίτευε το γεγονός ότι ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου οργάνωσε το γλέντι κοπής της βασιλόπιτάς του σε ώρα εργασίας, με πιθανότατη επίπτωση, πολίτες που θα ήθελαν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Δήμου τις ώρες αυτές να ταλαιπωρηθούν άσκοπα. Τι μας είπαν ότι βγάλαμε κόμπλεξ και κακία, τι ότι ζηλέψαμε που γλεντούν, τι ότι «αυτό χρόνια γίνεται, τώρα σας πείραξε» και πάει λέγοντας. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι συγκεκριμένοι που μας... τα ’ριξαν είναι απόλυτα κοινωνικοποιημένοι άνθρωποι με χρόνια προσφοράς στα κοινά και όχι κάποιοι υποτίθεται «λουφαδόροι» που θεώρησαν ότι θίγονται προσωπικά.

Φίλοι, κανείς δεν θα είχε πρόβλημα όχι να ανεβαίνατε χορεύοντας στα τραπέζια αλλά και στα... κεραμίδια αν θέλατε, αν αυτό γινόταν εκτός ωραρίου εργασίας και δεν θύμιζε αυθαίρετη ημιαργία από το... καζάνι! Αν κι εσείς οι συγκεκριμένοι, που έχετε δώσει εξετάσεις στον σεβασμό του άλλου δεν καταλαβαίνετε αυτή τη διαφορά, εμείς τι άλλο να πούμε;

Π.Μ.

Το μπλε φεγγάρι έκανε την επανεμφάνισή του στον ουρανό μετά από 152 ολόκληρα χρόνια και όσοι ύψωσαν το βλέμμα τους το βράδυ της Τετάρτης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Τυχεροί στάθηκαν και όσοι βρέθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης για να δουν από κοντά τον τελικό του Κυπέλλου Λέσβου μεταξύ Αιολικού και Ατρόμητου Ανεμώτιας (2-0). Ελάχιστα λεπτά μετά το εναρκτήριο λάκτισμα,  η φεγγαράδα έκανε την εμφάνισή της και καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα το υπέρλαμπρο μπλε φεγγάρι έκλεβε την παράσταση.

Το ημερολόγιο της «Συνύπαρξης»

Το ημερολόγιο της «Συνύπαρξης» μοίρασαν το προηγούμενο Σάββατο στην Κεντρική Αγορά της Μυτιλήνης, μέλη της Κίνησης. Το ημερολόγιο, που έχει γίνει πλέον θεσμός να μοιράζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, φέτος φιλοτεχνήθηκε από έναν νεαρό Αφγανό πρόσφυγα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η «Συνύπαρξη» συμπληρώνει είκοσι χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από τώρα να πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων. Εκδηλώσεις που θα γίνουν όχι μόνο στην Μυτιλήνη, αλλά ενδεχομένως και απέναντι, στα τούρκικα παράλια. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και μετά την γενική συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου στο Πάρκο Μυτιλήνης.

Σ.Σ.

Εκμεταλλεύτηκαν τις… Αλκυονίδες!
Τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες εκμεταλλεύτηκαν 201 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν από τα ξημερώματα της Κυριακής ως και το βράδυ της Δευτέρας στη Λέσβο. Παρά τη νηνεμία, μηδενικές παρέμειναν ωστόσο οι αφίξεις τόσο στη Χίο όσο και στη Σάμο. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των αρχών, από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνολικά 1.268 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 732 στη Λέσβο, οι 417 στη Σάμο και οι 119 στη Χίο. Οι ροές δεν λένε να κοπάσουν παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σχεδόν όλο το Γενάρη, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι αφίξεις από απέναντι θα συνεχιστούν και ίσως και να ενταθούν μετά την πρόσφατη εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, όπου αναμένονται νέες προσφυγικές ροές με προορισμό -ποιον άλλο- την Ευρώπη μέσω των νησιών μας!
Α.Ω.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη, η εκδήλωση ενημέρωσης «Γνωριμία με τα Μανιτάρια της Λέσβου» που συνδιοργάνωσε η ΠΕΑ Β.Αιγαίου ΑΕ, με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Λέσβου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου και του ΚΠΕ Ευεργέτουλα με ομιλητές, τον Φρανσουά Γιώργο από το σύλλογο Μανιταρόφιλων, την Ραλλίδη Αφροδίτη, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο,την Πασβούρη Μαγδαληνή - Ειδικευόμενη Ιατρό Γενικής Ιατρικής,τον Κράλλη Φώτιο, Προϊστάμενο Δνσης Δασών Λέσβου, τον Περιμένη Αναστάσιο, Γενικό Διευθυντή της ΕΤΑΛ ΑΕ

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΑ Β. Αιγαίου, Προκόπης Σινάνης θεωρεί ότι ο στόχος της πολύπλευρης ενημέρωσης για το θέμα, επιτεύχθηκε με τον καλύτερο τρόπο, γεγονός που μας δίνει το έναυσμα για ανάλογες πρωτοβουλίες, με επίκεντρο την ανάδειξη επιχειρηματικών ευκαιριών κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Ψύχραιμη, αλλά…
Ψύχραιμη η απάντηση του προέδρου της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, Στρατή Καραγεωργίου στον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Παύλου Βογιατζή στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» ότι «οι θέσεις της τοπικής ΝΟΔΕ εκφράζουν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής». Με χαμηλούς τόνους, χωρίς να προκαλεί, παρόλο που γίνεται φανερή η ενόχληση των δηλώσεων του κ. Βογιατζή εκφράζει τις θέσεις του ότι οι θέσεις της ΝΔ «καμία σχέση δεν έχουν με θέσεις της Χρυσής Αυγής». Ωστόσο, υπάρχει και μια λεπτομέρεια: στο πώς χρησιμοποιεί κανείς των όρο των θέσεων, αλλά και της «έκφρασης». Μπορεί μια ψηφισμένη θέση να μένει στα χαρτιά και να εκφράζεται κάποια άλλη, διαφοροποιούμενη. Γιατί επί της ουσίας και οι δύο, Βογιατζής και Καραγεωργίου το ίδιο λένε: ότι οι θέσεις της ΝΔ δεν έχουν σχέση με αυτές της Χρυσής Αυγής.
Δεν θα μπούμε στα εσωκομματικά της ΝΔ, ούτε θα υπερασπιστούμε κάποιον. Ωστόσο κάποια «φάουλ», όπως την ψευδή πληροφόρηση «fake news» που αναπαρήγαγε η τοπική ΝΟΔΕ της ΝΔ ότι «λαθρομετανάστες εμπόδισαν την υποστολή της σημαίας» θα πρέπει να αναγνωριστούν ως τέτοια. Κακή πρόθεση μπορεί να μην υπήρξε, αλλά ξεσήκωσε τότε εκατοντάδες πολιτών σε μια περίοδο έντονου διχασμού για το προσφυγικό.
Αν.Παζ.

Στην 5η «ΕΞΠΟΤΡΟΦ» η Περιφέρεια
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τους αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας, Κωσταντίνο Αδαμίδη, Εμπορίου, Γιώργο Κυριαζή, και Π.Ε. Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, παραβρέθηκε την πρώτη μέρα των εγκαινίων της 5ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «ΕΞΠΟΤΡΟΦ», η οποία πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, στην Αθήνα.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα επτά Περιφερειών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία συμμετέχει με δικό της περίπτερο, όπου επιχειρήσεις από τα νησιά μας παρουσιάζουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους στους επαγγελματίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολυάριθμους καταναλωτές από το λεκανοπέδιο Αττικής να τα γνωρίσουν και να τα γευτούν.
Μιλώντας για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στην 5η «ΕΞΠΟΤΡΟΦ», η κ. Καλογήρου δήλωσε: «Στηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες των τοπικών επιχειρήσεων, με στόχο τη βελτίωση της θέσης τους στην ελληνική και στη διεθνή αγορά. Με τον τρόπο αυτό προωθούμε τα τοπικά μας προϊόντα, αναδεικνύουμε τον γαστρονομικό μας πολιτισμό και ενισχύουμε την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας». Σε τελική ανάλυση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, πέρα από τις φυσικές ομορφιές τους, είναι ο γαστρονομικός πολιτισμός τους και τα τοπικά προϊόντα τους, που τα ξεχωρίζουν και τα διαφοροποιούν έναντι άλλων προορισμών. Έχει λοιπόν ξεχωριστή αξία να προβάλλουμε αυτά τα πλεονεκτήματα με συστηματικό και ελκυστικό τρόπο ώστε να τα γνωρίσουν οι χιλιάδες επισκέπτες τους και να γίνουν μέσα από τις γευστικές εμπειρίες τους σ’ αυτά, οι καλύτεροι διαφημιστές τους στην κοινή γνώμη, ελληνική και διεθνή!
Α.Ω.

Τα... γένια μας!
Συνήθως οι συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων στις εφημερίδες θεωρούνται βαρετές και δεν πολυδιαβάζονται. Προφανής εξαίρεση του κανόνα αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες συνεντεύξεις στο «ΕΜΠΡΟΣ», που αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις, τηλεφωνήματα και πολλαπλά μηνύματα, όχι μόνο διαβάστηκαν αλλά και σχολιάστηκαν κατά κόρον. Οι συνεντεύξεις όμως που πραγματικά τάραξαν όπως λέμε, τα νερά ήταν των Δημήτρη Βουνάτσου και Παύλου Βογιατζή, που μιας και οι δύο διετέλεσαν Δήμαρχοι, νομάρχες και βουλευτές είχαν τόσο πολλά να πουν. Ασφαλώς και έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι και οι δυο δηλώνουν ότι δεν θα ξαναπολιτευτούν και επομένως είχαν την πολυτέλεια να μιλήσουν -υποκειμενικά ασφαλώς- με πολλές αποκαλύψεις για πρόσωπα και πράγματα που επηρέασαν κρίσιμες καταστάσεις στον τόπο μας. Ασφαλώς όμως έπαιξε ρόλο και το ταλέντο της δικής μας Ανθής Παζιάνου πρώτον για την καθαυτή επιτυχία των συγκεκριμένων συνεντεύξεων αλλά και για το ότι κατάφερε να εκμαιεύσει τόσα ενδιαφέροντα ειδησεογραφικά «λαβράκια»!
Π.Μ.

Media και… social media
Για την «αναρχία» στα ηλεκτρονικά μέσα μας μίλησε ο Παύλος Βογιατζής: «Ό,τι γίνεται γράφεται. Δηλαδή οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει κάτι και μετά αυτό να γίνει είδηση» Παρόλ’ αυτά, τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζουν οι τηλεοράσεις: «Ενώ τα ψυχαγωγικά προγράμματα στέκουν, τα ειδησεογραφικά και ενημερωτικά έχουν προβλήματα». Δεν άφησε πάντως ασχολίαστες και τις εφημερίδες, για τις οποίες θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί η παρεμβατικότητα του μέσου και ο αναγνώστης να μη λαμβάνει τον σχολιασμό, αλλά να κρίνει μόνος του.
Για κείνους που κάνουν… «κουμάντο» στο facebook μάς είπε: «Εγώ ξεκίνησα να προβάλλω ωραίες φωτογραφίες του νησιού μας, είναι κάτι που μ’ αρέσει. Αλλά το μικρόβιο της πολιτικής δεν πεθαίνει. Είναι ένας τρόπος να εκφράζουμε αυτά που πιστεύουμε, βέβαια είναι ένα από τα επικίνδυνα πράγματα της εποχής. Όμως δεν μπορούμε να τα αφορίζουμε. Έχω πάρα πολλούς φίλους διαδικτυακούς που με βρίζουν και λένε διάφορα, έχω διαγράψει και καμιά 100στή άτομα από τη Χρυσή Αυγή κυρίως, αλλά απαντώ με σεβασμό. Δεν μπορώ τα άκρα. Η οικογένειά μου ήταν δεξιά, αλλά στο μέτρο, παρόλο που είχαν ζήσει τον εμφύλιο. Ποτέ δεν μου μετέφεραν το μίσος. Όπως και οι Μικρασιάτες δεν μετέφεραν το μίσος για την απέναντι πλευρά. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μη θέλει τους Τούρκους, αλλά να μη μου καλλιεργεί το μίσος».
Αν.Παζ.

- 02|02|2018 12:38

Ίμβριοι και Τενέδιοι για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Ιμβρίων Αττικής, η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης και ο Σύλλογος Τενεδίων «ο Τέννης» διακηρύσσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκφράζουν την έκπληξή τους απέναντι στον καταιγισμό αρνητικών αναφορών των τελευταίων ημερών, που αναπαράγονται σε ορισμένα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με αφορμή την επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Αντίθετα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι πέρασαν στα «ψιλά γράμματα» σημαντικές τοποθετήσεις του Πατριάρχη για το φαινόμενο του νεοναζισμού, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, για τους πλειστηριασμούς και την ανεργία, που δημοσιοποιήθηκαν το ίδιο σχεδόν διάστημα. Μόνο θλίψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, μπορεί να προκαλούν οι αντιδράσεις αυτές σε ένα τμήμα του Ελληνισμού που υπέφερε τα πάνδεινα επί δεκαετίες, ενόσω το ελλαδικό κράτος και η κοινή γνώμη είχαν άλλες προτεραιότητες.

Πράγματι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη στήριξή του στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (Zeytin Dali Harekatı) εναντίον κουρδικών στόχων στο έδαφος της Συρίας. Το ίδιο ακριβώς έπραξαν νωρίτερα ο Πατριάρχης των Αρμενίων και η Εβραϊκή Κοινότητα της Τουρκίας. Μήπως όμως το ότι οι μη μουσουλμάνοι επικεφαλής θρησκειών και δογμάτων δεν είχαν άλλη επιλογή; Γεγονός που μαρτυρεί το πόσο ασφυκτικό πλέον είναι για τις μειονότητες το κλίμα και η δραστηριοποίησή τους στην Τουρκία; Ίσως κανείς πλέον δεν έχει τη δυνατότητα έστω να σιωπά απέναντι στις επιλογές Ερντογάν. Αρκεί να δει τις καθημερινές συλλήψεις αντιφρονούντων (ακόμη και για απλές - αθώες αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο) και ότι εκόντες - άκοντες όλοι κοινωνικοί φορείς, όλοι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης (CHP, MHP, Iyi Party), πλην του, υπό δίωξη ουσιαστικά, φιλοκουρδικού HDP, βιώνουν την ατμόσφαιρα εθνικού παροξυσμού που επιβλήθηκε στη χώρα. Θα μπορούσε, λένε κάποιοι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μολονότι αναγνωρίζουν ότι είναι «αιχμάλωτος» μέσα στη χώρα του, να πράξει διαφορετικά, ότι δηλαδή προσεύχεται (κατά το εκκλησιαστικό κλισέ) για την «ειρήνη του σύμπαντος κόσμου»! Είναι όμως αμφίβολο αν θα ξεπερνούσε έτσι την πίεση του Ερντογάν.

 

 

Σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Αϊβαλί

Εγκαταστάθηκε μέσα στη βδομάδα, στον χώρο του παλιού ΚΤΕΛ, έναντι Τελωνείου, ο σταθμός μέτρησης ποιότητας του αέρα στο Αϊβαλί, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας σε συνεργασία με την Επαρχιακή Περιβαλλοντική Διεύθυνση Balikesir. Το Αϊβαλί κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου στις σόμπες αλλά και σε πολλούς καυστήρες καλοριφέρ χρησιμοποιείται ως καύσιμο το πετροκάρβουνο (γαιάνθρακας - κ.ο.κ.) αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης. Ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες και τις ημέρες άπνοιας το σύννεφο απ’ την καύση του πετροκάρβουνου δημιουργείται σε χαμηλό ύψος και είναι ανυπόφορη η οσμή.

Ο δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ χαιρέτισε τη λειτουργία του σταθμού, που ήταν πάγιο αίτημα, και δήλωσε πως το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με τη σύνδεση του Αϊβαλί στο εθνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Μάλιστα επεσήμανε ότι οι δημότες είναι προετοιμασμένοι να υποστούν την όποια ταλαιπωρία απ’ το σκάψιμο των δρόμων για την υπογείωση του δικτύου φυσικού αερίου, το οποίο έχει φτάσει ήδη στη γειτονική Μπουρχάνια.

 

 

Εποχιακή συνταγή: Κιούνεφε = Κανταΐφι με τυρί

Μιας κι ήλθαν οι Απόκριες με το κατεξοχήν γλύκισμά τους, το κανταΐφι, επιχειρήστε να φτιάξτε την παραλλαγή του, το κιούνεφε, που προέρχεται απ’ τη Μ. Ανατολή, με συνταγή όπως συνηθίζεται στην Πόλη.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (½ κιλό) 150 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο 400 γρ τυρί (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα, ή μοτσαρέλα, (στην Τουρκία χρησιμοποιούν το ντιλ πενίρ σε ίνες ή το μαντάρ πενίρ) 300 γρ ζάχαρη 200 γρ νερό χυμό από 1/2 λεμόνι , 1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα ½ φλ. τριμμένα φιστίκια Αιγίνης, ½ κουταλάκι βανίλια (προαιρετικά).

Εκτέλεση: Κόβετε με ψαλίδι το κανταΐφι ώστε να μην υπάρχουν πολύ μακριές ίνες, το μαδάτε και το ξεμπλέκετε στη συνέχεια. Κόβετε το τυρί σε πολύ πολύ λεπτές φέτες-φλούδες. Σε ένα κατσαρόλι ή μπρίκι λιώνετε το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί. Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το «ξασμένο» κανταΐφι και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το κανταΐφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις). Βουτυρώνετε ένα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ. και απλώνετε το μισό από το κανταΐφι της μίας δόσης. Το πιέζετε με το χέρι καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Βάζουμε το 1/4 από το τυρί σε φλούδες, έτσι ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζετε με την άλλη μισή δόση κανταϊφιού και ξαναπιέζετε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές. Ραντίζετε με ελάχιστο βούτυρο. Επαναλαμβάνετε τις δόσεις για τα άλλα τρία ταψάκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι, βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρόλι να βράσουν για 2-3 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει). Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζετε με το ήδη κρύο σιρόπι. Πασπαλίζετε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και το σερβίρετε ζεστό. Με την ίδια διαδικασία το κιούνεφε φτιάχνεται και στο τηγάνι.

 

Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, μνημείο ευρωπαϊκής κληρονομιάς

Η Πρίγκηπος (σήμερα Buyukada = μεγαλονήσι), το μεγαλύτερο απ’ τα Πριγκιποννήσια στην Προποντίδα, ήταν ιστορικά πάντα συνδεδεμένο με την ιστορία και τη ζωή της Πόλης. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ιδιαίτερα στα μισά του 19ου αιώνα, όταν την επέλεγαν για θερινή κατοικία οι πλούσιοι Έλληνες και ξένοι της Κωνσταντινούπολης. Στη περίοδο αυτή, το 1898 άρχισε να κτίζεται ένα τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής ξύλινο κτίριο, με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο με καζίνο, αλλά μετά την απαγόρευση τού τότε σουλτάνου Abdul Hamit αναζητήθηκε νέα χρήση. Το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφη προς το Πατριαρχείο στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο. Λειτούργησε μέχρι και το 1964 και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 5.744 παιδιά. Εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια και υπέστη μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά το 1980.

Σήμερα το κτίριο εκτίθεται συνεχώς σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω και της εγγύτητάς του με τη θάλασσα. Αποτέλεσμα, τα δομικά στοιχεία του να έχουν υποστεί σοβαρές φθορές. Τα τμήματα των οροφών και των γωνιακών στύλων έχουν ήδη πέσει και το ορφανοτροφείο βρίσκεται τώρα σε άμεσο κίνδυνο περαιτέρω κατάρρευσης. Το κτίριο αυτό θεωρείται ως η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στην Ευρώπη. Είναι πενταόροφο και διαθέτει 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλους χώρους. Πρόσφατα η Europa Nostra, η κορυφαία ευρωπαϊκή οργάνωση πολιτιστικής κληρονομιάς, και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το κατέταξαν, με πρόταση της Europa Nostra Turkey, ανάμεσα στα 12 σπουδαιότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την προσβασιμότητα που περιπλέκουν το ήδη δύσκολο έργο της εξεύρεσης κατάλληλης επαναχρησιμοποίησης, η Europa Nostra Turkey ελπίζει τώρα στην εξεύρεση πόρων για την άμεση επιδιόρθωση και συντήρηση του ορφανοτροφείου, που ιδιοκτησιακά ανήκει στα Βακούφια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

 

Γιορτάστηκε η επέτειος της «Ανταλλαγής» του 1923

Η 95η επέτειος της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, που επιβλήθηκε απ’ τη συνθήκη της Λωζάννης (30-1-1923) γιορτάστηκε αυτές τις ημέρες σε διάφορες πόλεις της γειτονικής χώρας, με συμμετοχή των απογόνων (προσφύγων) αυτής της εποχής. Ιδιαίτερα μαζικός ήταν ο εορτασμός στη Σαμψούντα όπου πέταξαν γαρύφαλλα στη θάλασσα σε απότιση τιμής αυτών που έχασαν τη ζωή τους απ’ τις κακουχίες και τις αρρώστιες του υποχρεωτικού ταξιδιού της ανταλλαγής. Από ελληνικής πλευράς παρέστη ο αντιδήμαρχος Καβάλας Αναστάσιος Τσουρουκίδης.

Μαζικός ήταν ο εορτασμός και στο Κουσάντασι όπου εκτός απ’ τους Τουρκοκρητικούς που χρόνια τώρα πρωτοστατούν σε ανάλογες εκδηλώσεις εμφανίστηκαν και καταγόμενοι απ’ τη Θεσσαλονίκη απόγονοι των ανταλλαγέντων. Βεβαίως τιμητικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν - διοργανώνονται στην Πόλη απ’ το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης (Lozan Vakfi Mubadileri), τον πρώτο συσταθέντα στην Τουρκία κοινωνικό φορέα προσφύγων καταγόμενων απ’ την Ελλάδα. Αλλά και οι Τουρκοκρητικοί (Γκιριτλήδες) του Αϊβαλιού τίμησαν την επέτειο της ανταλλαγής, προσφέροντας λουκουμάδες, σαν μνημόσυνο στους προγόνους τους.

 

Αναβράζοντα δισκία μανταρινιού

Το Τμήμα Μηχανικών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μανίσα σε συνεργασία με τη Σχολή Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιο Dokuz Eylul της Σμύρνης παρήγαγε υδροδιαλυτά δισκία με βάση την αποξηραμένη φλούδα του μανταρινιού. Όπως δήλωσε σχετικά η επικεφαλής του προγράμματος δρ. Ozlem Tokusoglu, τα δισκία μανταρινιού περιέχουν υψηλά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή που είναι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) και βιταμίνη C και βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη ρύθμιση της χοληστερόλης ενώ συντελούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκινικών όγκων. Ακόμη ανέφερε πως απ’ τις έρευνές τους έχει προκύψει ότι οι ταμπλέτες μανταρινιού βοηθούν να καθαρίζει το συκώτι, ανακουφίζουν το νευρικό και το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνουν τα γαστρικά έλκη. Επίσης, όπως εξήγησαν, η ύπαρξη αντιοξειδωτικών φαινολικών ουσιών στις φλούδες του μανταρινιού με αντιμικροβιακές ιδιότητες, τους οδήγησαν να παράγουν πειραματικά και με χρήση αγνού ελαιόλαδου σαπούνι μανταρινιού με θεαματικά αποτελέσματα.

Η δρ Tokusoglu δήλωσε ότι καταχωρήθηκαν ως ευρεσιτεχνία τα δισκία μανταρινιού και ότι σύντομα θα βρίσκονται στα ράφια της αγοράς, ως υγιεινό ρόφημα και συμπλήρωμα διατροφής, μετά την αναμενόμενη έγκριση από το Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|02|2018 12:33

της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 Στο φιλόξενο «Loft» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η παρουσίαση βιβλίου του Πασχάλη Τσαρούχα, η ερωτική και πολιτική του νουβέλα «Και να σκεφτείς είχαμε σχεδόν νικήσει» από τις εκδόσεις «Όστρια». Η δημοσιογράφος του «Ε», Ανθή Παζιάνου με τη στιχουργό Ντέπη Χατζηκαμπάνη μίλησαν για τον ηθοποιό, συγγραφέα και μουσικό, κ. Τσαρούχα, ενώ η Βάσω Χοχλάκα, ηθοποιός, διάβασε αποσπάσματα, με την Ανδρομέδα Ψαρού να παρουσιάζει στο πιάνο τις δικές της συνθέσεις.

Έχουμε τη συνήθεια να μιλάμε περισσότερο παρά ν’ ακούμε. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο να θέλουμε να ταυτιστούμε με έναν ήρωα για να το ξεφυλλίσουμε ως το τέλος. Σε αυτό το μυθιστόρημα ο Πασχάλης Τσαρούχας καλεί την αναγνώστρια και τον αναγνώστη να κάνουν μια παύση και να ακούσουν. Όχι ένα δακρύβρεχτο ρομάντζο σε κενό χρόνου και πραγματικότητας, αλλά μια ιστορία παθιασμένη σαν τη ζωή.

Ίσως κάποιους τους παραξενέψει. Σε μια ιδιωτική συζήτηση ο συγγραφέας, Κώστας Ζαφειρίου το είχε παρατηρήσει αυτό: Από τη μία η Δύση αποστειρώνεται ολοένα και περισσότερο και παράγει μονίμως δύστροπους και κομπλεξικούς ανθρώπους με πάθος για απομόνωση και ατομικότητα. Και από την άλλη προβάλλει αδιάλειπτα την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για επαφή. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μία αφήγηση της κοινωνικής πραγματικότητας ως μίζερης, ας την πούμε έτσι, όπου όλοι αισθανόμαστε φτωχοί μέσα στα πλούτη...

Έτσι παίρνοντας στα χέρια μας ένα βιβλίο αναζητούμε μία πολύ συγκεκριμένη δομή που θα μας οδηγήσει κατευθείαν σε μια αποστειρωμένη ιστορία και θα μας βοηθήσει να απομονωθούμε, αυτό που πολλοί ονομάζουν ταξίδι σε έναν άλλο κόσμο με την πρώτη ευκαιρία. Ο Πασχάλης Τσαρούχας παραβιάζει αυτή την κοινοτοπία και δεν βάζει το πάθος του και την ένταση της νουβέλας του σε ένα μακρινό ξεχωριστό και απόκοσμο κάδρο. Τα βάζει όλ’ αυτά στο σήμερα.

 

#thisisacoup

  1. Στους δρόμους και στις οθόνες, ένα δημοψήφισμα που συγκέντρωσε, αλλά και έκρυψε καλλιτέχνες, που δίχασε παρέες και οικογένειες. Το #thisisacoup και το #TsiprasleaveEurosummit έμειναν δυο ανεκπλήρωτα trend που έγραψαν τη δική τους σύντομη ιστορία στον κόσμο του twitter και στοίχειωσαν τις δικές μας βαριές ανάσες που αντηχούσαν σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, όπως είχε πει και η συνάδελφος Μαρία Λούκα. Ο Τσίπρας δεν επέστρεψε. Η γενιά που «δεν τα έφαγε» και θα δικαιώνονταν είδε την ελπίδα της να τσαλαπατιέται σε μια απότομη προσγείωση που ξυπνούσε όλους τους εφιάλτες που είχαν νικηθεί και ξέπλενε συνάμα κάθε πολιτικό που λίγο καιρό πριν είχε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η επόμενη μέρα όμως ξημέρωνε. Η ζωή συνεχίζεται. Πάντα. Και ο Πασχάλης Τσαρούχας με τη δική του πένα και λέξεις που αγαπά μας περιγράφει συγκλονιστικές εικόνες ερωτικές και πολιτικές, σε κάθε περίπτωση παθιασμένες. Από την άλλη μας γνωρίζει τη δική του αισθητική, ειδικά στο λόγο και το συναίσθημα. Τη δική του θέση απέναντι στην απαξίωση της στράτευσης στην αισθητική, τις καθημερινές σχέσεις και εν τέλει στον τρόπο ζωής.

 

Ο Π. Τσαρούχας

«Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει αγνοώντας την πραγματικότητα της κοινωνίας στην οποία συμμετέχει. Αυτή πάντα είναι που καθορίζει τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα των συναισθημάτων, των υλικών αναγκών. Η ίδια είναι που ορίζει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ επιβίωσης και διαβίωσης, που οριοθετεί τις κόκκινες γραμμές σε συνάρτηση με το αξιακό σύστημα κάθε εποχής. Οι ήρωες του βιβλίου, δεν μπορούν παρά να είναι κομμάτια αυτής της κοινωνίας, να απολαμβάνουν ή να πληρώνουν το κόστος των επιλογών τους, άλλοτε από προσωπική επιλογή και άλλοτε επειδή απλώς, μπλέχτηκαν εκεί που δεν τους αναλογούσε. Δεν εξαρτάται πάντα από εμάς τους ίδιους το πόσο και το πότε, όταν πραγματικά συμβαίνουν τα πράγματα. Η όποια πνευματική δουλειά, με τον εαυτό μας πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να έχει γίνει με συνειδητότητα τους καιρούς της γαλήνης. Όταν η κοινωνία φλέγεται, καθένας πάει στη φωτιά με όποια εφόδια έχει ήδη κατακτημένα. Πολλοί δεν παν καθόλου», λέει ο ίδιος.

Άλλοι συνάδελφοι σε άλλες παρουσιάσεις του βιβλίου που έγιναν χρησιμοποίησαν στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Την ίδια φωνή θα χρησιμοποιήσω κι εγώ για το κλείσιμο, μόνο με έναν πιο σύγχρονο δημιουργό τον Γιάννη Αγγελάκα. Είναι το μοναδικό κομμάτι που έχει ηχογραφηθεί και σώζεται από το 2002 με τη φωνής με τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, από τη συναυλία της στο θέατρο Ροές. Η «καινούρια ζάλη» και κλείνει κάπως έτσι: «Ποιες λέξεις μέσα σου σαπίζουν και δε θέλουν να βγουν, Ποια ελπίδα σ' οδηγεί στην πιο γλυκιά αυταπάτη, Ποια θλίψη σε κλωτσάει πιο μακριά από παντού, Πες μου ποιος φόβος σε νίκησε πάλι»

Και να σκεφτείς είχαμε μόλις νικήσει…

 

Από τη βιβλιοπαρουσίαση στο «Loft». Από αριστερά: η Ντ. Χατζηκαμπάνη, ο Πασχάλης Τσαρούχας και η Β. Χοχλάκα

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 02|02|2018 12:26

της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 Μετά την επίσκεψη στη Χίο και το Κέντρο της ΒΙΑΛ, την Τετάρτη από το πρωί έως αργά το απόγευμα ο διευθυντής του ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης την «πέρασε» στο Κέντρο της Μόριας. «Κύριο αίτημα της διεθνούς εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η Διεθνής Αμνηστία είναι η άρση του περιορισμού των προσφύγων αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου», εξήγησε στο «Ε» ο κ. Σακελλαρίδης. Μάλιστα ανέφερε ότι η εκστρατεία γίνεται μαζί με άλλες οργανώσεις και σχετίζεται με την κατάσταση που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Ουσιαστικά η κίνηση που έχουν ξεκινήσει οι οργανώσεις θέτουν στο επίκεντρο την κοινή δήλωση με σκοπό την… ανατροπή της, εφόσον βασικό της στοιχείο είναι ο περιορισμός των ροών στα νησιά.

«Έχουμε σκοπό να επικεντρώσουμε στην άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού. Οι συνέπειες της μετατροπής των νησιών σε ανοιχτές φυλακές δεν έχει συνέπειες μόνο για τους αιτούντες άσυλο, αλλά και για την κοινωνία», προσέθεσε στην εφημερίδα μας. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την κατάσταση που διαπίστωσε ότι επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε: «Έχουμε ξαναέρθει στη Μόρια. Έχουμε έρθει αρκετές φορές. Και στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ της Χίου. Κάθε φορά οι συνθήκες είναι προφανώς διαφορετικές γιατί αυτές είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ μέσα. Το γεγονός ότι η επίσημη χωρητικότητα του ΚΥΤ της Μόριας είναι 3.500 και σήμερα βρίσκονται εδώ 5.000 άτομα, αυτό από μόνο του όπως αντιλαμβάνεσθε δημιουργεί προβληματικές συνθήκες για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων, ειδικά των ανθρώπων που διαμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είμαστε σίγουροι ότι γίνεται προσπάθεια από τους αρμόδιους που διοικούν σήμερα το κέντρο. Παρόλα αυτά, είναι αυτές οι αντικειμενικές συνθήκες οι οποίες δημιουργούν ένα ταβάνι στις προσδοκίες μας για όποια αξιοπρεπή μεταχείριση των ανθρώπων αυτών».

Το απόγευμα ο κ. Σακελλαρίδης θα συναντηθεί με φορείς και οργανώσεις που συμμετέχουν στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο, ενώ αύριο θα έχει συναντήσεις με φορείς της αυτοδιοίκησης.

 

Ο Γ. Σακελλαρίδης

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι στη θέση του Διευθυντή του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η θέση παρέμενε κενή επί περίπου τρεις μήνες μετά την παραίτηση του προηγούμενου Διευθυντή Σπυρίδων-Ηρακλή Ακτύπη. Όπως ανακοίνωσε η Οργάνωση, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέλαβε τη θέση μετά από δημόσια αναγγελία.

O πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2015 και έκτοτε επέλεξε να μείνει εκτός πολιτικής σκηνής.

Παρά την προ διετίας παραίτησή του, ο κ. Σακελλαρίδης εκτός των άλλων παραμένει ένας άνθρωπος του ευρύτερου κλίματος αυτού που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ονομάστηκε η τάση των 53+. Ο ίδιος μπορεί να μην έχει άμεση εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από τη στιγμή που άφησε τη βουλευτικό αξίωμα, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι οι απόψεις και οι ευαισθησίες του συγκλίνουν με αυτές ενός σημαντικού δυναμικού του κόμματος μέσα στο οποίο αναδείχτηκε πολιτικά.

Κατηγορία Πολιτική
- 02|02|2018 12:22

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο άλλος δρόμος» κ. Στράτος Γεωργούλας, με θέμα τον Καλλικρατικό Δήμο Λέσβου και την ανάγκη διάσπασής του, παίρνοντας ουσιαστικά στη σκυτάλη από τον πρώην  Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και τα όσα επεσήμανε σε συνέντευξή του στο «Ε» για το ίδιο θέμα,  το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται ψηλά στην αυτοδιοικητική ατζέντα και λόγω της συζήτησης που έχει ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.

Ο κ. Γεωργούλας αναμένεται, λοιπόν, να θέσει θέμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προτείνοντας ως ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ την ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία πέντε δήμων. Τόνισε επίσης, ότι η παράταξή του τάσσεται «υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και της συμμετοχής, υποστηρίζοντας κάθε ενέργεια που προάγει την πολιτική δημοκρατία και αποτρέπει την απομάκρυνση των πολιτών από τα κέντρα αποφάσεων», ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο «να στηρίξει το αίτημά της παράταξής του, επειδή δεν πρέπει να αποφασίζουν κάποια κέντρα εξουσίας για εμάς χωρίς εμάς».

Κατηγορία Κοινωνία
- 02|02|2018 12:16

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επιστημονική εκδήλωση  που πραγματοποίησε η Σχολή Γονέων Κατερίνης με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης . Ομιλητής ο Ευρυβιάδης Μπαιραμίδης  Νευροχειρουργός στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αιμορραγία στον εγκέφαλο».

Πολλοί από το κοινό σηκώθηκαν να τον χειροκροτήσουν για τα όσα ο γιατρός κατάφερε, καθώς έσωσε από βέβαιο θάνατο μικρό κορίτσι με καταγωγή από την περιοχή τους.

Κατηγορία Οικονομία
- 02|02|2018 12:12

Ο ΕΛ.Γ.Α., κατόπιν σχετικής ανάθεσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεκινά την υλοποίηση δύο προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και συγκεκριμένα:

- Το πρόγραμμα «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου 2014 έως 6 Απριλίου 2015» (πρόγραμμα ΚΟΕ Πλημμύρες 2014-2015), το οποίο αφορά αποκλειστικά ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πλημμύρες λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου 2014 έως 6 Απριλίου 2015.

- Το πρόγραμμα «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κατά τα έτη 2014 και 2015» (πρόγραμμα ΚΟΕ Ετήσια 2014-2015), το οποίο αφορά ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, σε πάγιο κεφάλαιο και σε αποθηκευμένα προϊόντα:

Α. για το έτος 2014, από θεομηνίες κατολισθήσεις, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, χιονόπτωση, χαλάζι και υπερβολική βροχόπτωση) στις Περιφερειακές Ενότητες μεταξύ άλλων και Λήμνου και

Β. για το έτος 2015, από θεομηνίες (σεισμός 17/11/2015 στην ΠΕ Λευκάδος, κατολισθήσεις, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, χιονόπτωση, χαλάζι, υπερβολική βροχόπτωση και παγετός) στις Περιφερειακές Ενότητες: μεταξύ άλλων και Λέσβου και Χίου.

Οι ενδιαφερόμενοι πληγέντες παραγωγοί καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις για τα προαναφερόμενα προγράμματα στους Δήμους από Τετάρτη 31-1-2018 έως και Πέμπτη 1-3-2018. Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων ορίζονται στις διατάξεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων των προγραμμάτων. Ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 4562/Β/2016), οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των προγραμμάτων (ΦΕΚ 4639/Β/2017), η Ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, οι επιλέξιμες αναγγελίες των προγραμμάτων και τα σχετικά έντυπα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α (www.elga.gr).

Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να απευθυνθούν τηλεφωνικώς στο Υποκ/μα ΕΛ.Γ.Α της περιοχής τους.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top