FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Φωτογραφία
- 14|02|2018 18:16

Άκρως εντυπωσιακό ήταν το θέαμα της ιππήλατης άμαξας, η οποία έκανε βόλτα στο κέντρο της πόλης χθες το πρωί, μεταφέροντας ένα… νεόνυμφο ζευγάρι για τις ανάγκες των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου στο νησί μας. Παρά τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα, η άμαξα ξεκίνησε τη βόλτα της, περνώντας από διάφορα σημεία της πόλης. Ο κόσμος που τη συναντούσε κοιτούσε εντυπωσιασμένος, ενώ πολλοί έσπευσαν να βγουν αναμνηστικές φωτογραφίες, αφού το θέαμα ήταν πανέμορφο από μια άλλη εποχή και εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Κατηγορία Πολιτική
- 14|02|2018 17:46

Στους βασικούς άξονες της επικείμενης αναθεώρησης του «Καλλικράτη» αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον υπουργό για τα προβλήματα των δήμων.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔΑ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, θα κατατεθεί σε περίπου δύο μήνες, δηλαδή μετά το Πάσχα, κάτι που διαφοροποιείται από προηγούμενη δήλωση παραγόντων του υπουργείου που μετέθεταν το σχετικό νομοσχέδιο για πιο αργά, προκαλώντας και κατά κάποιο σύγχυση για τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένα τέτοιο μείζονος σημασίας νομοθέτημα. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις αιρετών για το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα.Η παραπάνω υπογράμμιση έκανε για άλλη μια φορά αίσθηση ότι το εκλογικό σύστημα μπορεί να μην είναι απλή αναλογική, αλλά ένα αναλογικότερο σύστημα, ενδεχομένως σύνθετης αναλογικής, από το σημερινό που θα στοχεύει και στην κυβερνητικότητα της αυτοδιοίκησης. Αν και τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έσπευσαν να διαψεύσουν τις διαρροές αυτές μιλώντας για απλή αναλογική.Οπως κι αν έχουν οι διάφορες ερμηνείες το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες όταν και θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Διυπουργικό για τις αρμοδιότητες

Ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δημιουργία ενός διυπουργικού οργάνου (με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ), το οποίο θα αξιολογεί και θα εκφέρει γνώμη για τις συνέπειες κάθε νομοσχεδίου που που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των δήμων και των περιφερειών.Στα αιτήματα πολλών δημάρχων για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ο υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο Σύνταγμα, ωστόσο προανήγγειλε ότι με τον νέο «Καλλικράτη» θα υπάρξει «καθετοποίηση» των αποκεντρωμένων υπηρεσιών των υπουργείων, ώστε να γίνεται απευθείας ο έλεγχος από αυτά.

Εκκρεμότητες και αποφάσεις

Για τον διαγωνισμό των συνολικά, 8.725 προσλήψεων μονίμων εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ο υπουργός μετέφερε τη διαβεβαίωση του ΑΣΕΠ ότι οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων θα έχουν αναρτηθεί έως τα τέλη Μαρτίου, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Κι' αυτό διότι δήμαρχοι εξέφρασαν φόβους περί χρονοβόρων διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την όλη διαδικασία, που θα έχει ως συνέπεια «να κάνουμε Πάσχα με σκουπίδια στους δρόμους».

 Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε, επίσης τους δημάρχους ότι πρόκειται να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα "ΑΚΣΙΑ", για την εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής. Επίσης, με τροπολογία θα αντιμετωπίζεται το καθεστώς επιβολής δημοτικών τελών σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μετά και τη σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη.Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης για τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018, (500 εκατ. και 240 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται οι προσκλήσεις για την προμήθεια Μηχανημάτων Έργου και κατασκευής Παιδικών Χαρών, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ (από 60 εκατ. ευρώ, έκαστη).

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|02|2018 17:42

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι φορείς του Δημοτικού διαμερίσματος Στύψης διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση μνήμης την Κυριακή 18 Φεβρουαρίουστον Μακεδονομάχο μητροπολίτη Καστοριάς & Αμάσειας Πόντου Γερμανό Καραβαγγέλη, που κατάγεται από τη Στύψη, επί τη ευκαιρία 83 χρόνων από το θάνατό του.Σύμφωνα με το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων, το πρωί θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατική θεία λειτουργία στην Αγ. Τριάδα, θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο στην προτομή του στο δημοτικό σχολείο του χωριού και το πρόγραμμα θα κλείσει με κατάθεση στεφάνων, ομιλία για τον τιμώμενο και δεξίωση.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|02|2018 17:38

Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από την πείνα, τις κλιματικές αλλαγές και τον πόλεμο, στη μεγαλύτερη ανθρώπινη μετατόπιση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα επικό ταξίδι για τη μετανάστευση από τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο εικαστικό και ακτιβιστή Ai Wei Wei, γνώριμο της Λέσβου αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2015, τότε που οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία ήταν καθημερινά χιλιάδες, είχε επισκεφθεί το νησί, θέλοντας να επικοινωνήσει στη διεθνή κοινή γνώμη τις τραγικές εικόνες που διαδραματίζονταν στη Λέσβο, που την περίοδο αυτή ήταν στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το ντοκιμαντέρ «Η Ανθρώπινη Ροή» («Human Flow») περιγράφει τόσο τις επιδράσεις του φαινομένου της μετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και το αντίκτυπο σε ανθρώπινο επίπεδο μέσα από προσωπικές ιστορίες. Γυρισμένο σε 23 χώρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Αφγανιστάν, τη Τουρκία ως το Μεξικό, η ροή ενός κύματος ανθρώπων που κινούνται συνεχώς προς αναζήτηση δικαίωσης, καταφύγιου και πατρίδας. Η «Ανθρώπινη Ροή» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η ανοχή, η ευσπλαχνία και η εμπιστοσύνη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Μια μαρτυρία του ανυπέρβλητου ανθρώπινου πνεύματος που θέτει ένα από τα πιο καθοριστικά ερωτήματα του αιώνα: Θα επιλέξει η παγκόσμια κοινωνία να απορρίψει το φόβο και τα προσωπικά συμφέροντα και να επιλέξει την ελευθερία, το σεβασμό προς τους συνανθρώπους; Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι του Άι Γουέι Γουέι.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|02|2018 17:35

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου τo 5ο Κυνήγι Θησαυρού, ένα παιχνίδι θεσμός που διοργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου.

Φέτος το παιχνίδι είχε θεματική την «Απόδραση στον Χρόνο» με βασικό πρωταγωνιστή τον επιστήμονα Βάβου Ρόκα και τις περιπέτειές του σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο, στον τόπο, στο χθες και στο σήμερα. Βοηθοί του ποιοι άλλοι; Οι παίκτες που με τη συμμετοχή τους πέρασαν όμορφες στιγμές και έκαναν αυτό το παιχνίδι να τελειώσει με μεγάλη επιτυχία.

Η νικήτρια ομάδα του περσινού κυνηγιού «Παραμορφωμένοι» ανέλαβε με τη βοήθεια και την υποστήριξη της ομάδας κρυμμένου θησαυρού του Φορέα τη διοργάνωση του παιχνιδιού και με πολλή δουλειά, που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι, δημιούργησε έξυπνους γρίφους που όλες οι ομάδες έλυναν με ενθουσιασμό και πάνω από όλα με καλή διάθεση.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το Διαγωνισμό της καλύτερης Συνολικής Παρουσίας για τις ομάδες την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου που ήταν κατάμεστο από κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει αλλά και από όλες τις ομάδες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι αμφιέσεις ήταν προσεγμένες, με κάποιες να είναι υπέρ-παραγωγή!

Τα βίντεο και τα θεατρικά σκετς που ακολούθησαν ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά και χάρισαν πολύ γέλιο. Η κάθε ομάδα μετά την παρουσίαση του βίντεο ή του σκετς ανέβαινε επί σκηνής για να παρουσιαστεί.

 

Δύο οι νικητές

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δύο νικητές του διαγωνισμού που ισοψήφησαν, η ομάδα OYGold και η ομάδα των Lostbodies (Χαμένα κορμιά). Την Κυριακή, το πρωί, όλες οι ομάδες συναντήθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο που τον βρήκαν μετά από ένα γρίφο έκπληξη που δόθηκε την Παρασκευή όπου και τους περίμενε μια σπουδαία αποκάλυψη που οδηγούσε τους παίκτες σε έναν άλλο τόπο.

Μια απόδραση που σίγουρα θα μείνει στην μνήμη τους για πάντα.

Μεταφέρθηκαν λοιπόν με λεωφορεία στην Πέτρα όπου και έπαιξαν την Α΄ Ομάδα γρίφων. Με «ζωντανούς γρίφους», έξυπνες οδηγίες, αλλά και την καλή διάθεση των παικτών που το διασκέδασαν, αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος στην προσπάθειά τους, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «ταξίδι» και επέστρεψαν στον Μόλυβο για τη συνέχεια του παιχνιδιού.

Οι ομάδες στον Μόλυβο ξεκίνησαν με κέφι από το αρχηγείο της Οργανωτικής Επιτροπής και με γρίφους, γρήγορους και έξυπνους αλλά και κάποιους αρκετά δύσκολους, με δοκιμασίες ευφάνταστες και πολύ πρωτότυπες, το παιχνίδι «ζωντάνεψε» στα σοκάκια του χωριού αλλά και μέσα στα γραφεία της οργανωτικής. Εμπνεύστηκαν από το θέμα του παιχνιδιού, έπαιξαν και στο τέλος όλοι κέρδισαν.

Φυσικά τον θησαυρό τον βρήκε η ομάδα που έφτασε πρώτη και έλυσε τον τελευταίο γρίφο και το έπαθλο της φετινής διοργάνωσης ανήκει στην ομάδα τα «ΜΑFΙΟΖΕΛΙΑ», η οποία θα αναλάβει ως Οργανωτική Επιτροπή τη διοργάνωση του παιχνιδιού για το 2019.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου κ. Μόλβαλης Νίκος στις δηλώσεις του μετά το πέρας του παιχνιδιού, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την διοργάνωση η οποία δίνει ζωή στον τόπο μας, τόνισε την ιδιαιτερότητα αυτού του θεσμού για την τοπική κοινωνία και προέτρεψε τα μέλη των ομάδων να δουν τον θεσμό με την αγάπη που του αξίζει, τον σεβασμό στην συμμετοχή, την προσφορά γνώσης στους νέους για την ιστορία του τόπου, αλλά και την συμβολή αυτής της διοργάνωσης στην προβολή της περιοχής.

Κατηγορία Διαδρομές
- 14|02|2018 17:19

Τον 19ο αι η Γερμανική Αρχαιολογική Υπηρεσία άρχισε τις ανασκαφές στην ακρόπολη της Περγάμου. Έτσι στήθηκε στο μουσείο του Βερολίνου, ολόκληρος ο Βωμός του Δία, ενώ επί τόπου παραμένει η βάση του ,να ατενίζει αδειανή την σημερινή πόλη της Περγάμου-όπως ακριβώς και ο Παρθενώνας, χωρίς την ζωφόρο του! Στο ίδιο μουσείο έστησαν και το διώροφο πρόπυλο του ιερού της Αθηνάς Πολιάδος Νικηφόρου. Μετά τις νίκες του στην Βιθυνία και στον Πόντο ,ο Ευμένης Β (197-157 πχ) και την καθιέρωση των Νικηφορίων, ισοπέδωσε μια πλατεία 65Χ77 μ και έχτισε ένα μνημείο προς τιμήν του Δία και της Αθηνάς, σχήματος Π σε υψηλό,6 μέτρων βάθρο, με πλατιά σκάλα 20 μ. Στην κορυφή υπήρχε κιονοστοιχία και διακοσμήθηκε από πληθώρα ολόγλυφων και ανάγλυφων παραστάσεων, το καλύτερα σωζόμενο γλυπτό σύνολο της Ελληνιστικής περιόδου.* Ολόκληρος από μάρμαρο, με διαστάσεις 36,44Χ34,20 μ , περιείχε εσωτερική αυλή ,όπου γινόταν οι θυσίες. Παρατηρείται ένα ευρύ φάσμα τελετουργικών παραστάσεων, με υπέροχη απόδοση της κίνησης, της πλαστικότητας του ανθρωπίνου σώματος και της έντασης της έκφρασης στα πρόσωπα των παραστάσεων! Η ζωή του Τήλεφου, μάχη ανάμεσα στους γνωστούς θεούς και στους γίγαντες χαρακτηρίζουν την σχολή γλυπτικής της Περγάμου, μια τεχνοτροπία που ονομάστηκε «Ελληνιστικό μπαρόκ». Σίγουρα αποτελούσε ένα επιβλητικό κτίσμα, ίσως το πιο εντυπωσιακά φορτωμένο με την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, από όλα τα κτήρια της Ακρόπολης. Φαντάζομαι την εντύπωση που προκαλούσε στον επισκέπτη της εποχής, εκεί στον βράχο, με φόντο το Μικρασιατικό τοπίο, κάτι που σίγουρα χάνει, στεγασμένο μίλια μακριά από το φυσικό φως της Ανατολής. Το ίδιο και τα «μάρμαρα» που «ζουν ορφανά» μακριά από τον διάφανο ουρανό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, που τα γέννησε!

*Στοιχεία από το βιβλίο «Παράλια της Μικράς Ασίας»Αρχαιολογικός Άτλας Explorer 2005,σελ 94

Στην αρχαία ακρόπολη

στα τέλη του 19ου αι

σήκωσαν οι Γερμανοί

και έστησαν στο Βερολίνο

τον περίφημο βωμό της Περγάμου

ολομάρμαρο

με υπέροχο γλυπτό διάκοσμο

της Σχολής της Περγάμου

το Ελληνιστικό Μπαρόκ!

Μαζί έστησαν και το πρόπυλο της Αθηνάς Πολιάδος του βράχου. 

Κατηγορία Πολιτική
- 14|02|2018 17:14

Ο Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς συμμετέχει ως ο μόνος Έλληνας Ευρωβουλευτής στην αποστολή της πενταμελούς αντιπροσωπείας της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα βρεθεί στη χώρα μας.
Η πενταμελής αντιπροσωπεία των Ευρωβουλευτών πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη εργασίας στην πατρίδα μας, η οποία θα επικεντρωθεί στην παρακολούθηση 181 έργων υποδομών με υψηλή προτεραιότητα, που εκτελούνται στην Ελλάδα με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο αυτοκινητόδρομος Ε65 (Ευρωπαϊκή οδός), η σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός, η γραμμή 3 του μετρό της Αθήνας, το Κτηματολόγιο κλπ.
Επίσης η αντιπροσωπεία των Ευρωβουλευτών θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, καθώς επίσης με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ για θέματα πληρωμών κοινοτικών επιδοτήσεων
Και στη Λέσβο
.Στα πλαίσια αυτής της αποστολής ο ευρωβουλευτής Ν.Μαριάς μαζί με τους άλλους συναδέλφους του , μέλη της επιτροπής, θα επισκεφθεί σήμερα και τη Λέσβο.
Κατά την επίσκεψή της στο νησί, η Πενταμελής Αντιπροσωπεία των Ευρωβουλευτών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό καθώς και με στελέχη της αυτοδιοίκησης και δημοσίας διοίκησης. Επίσης θα επισκεφθεί τις υποδομές υποδοχής προσφύγων, το κάστρο της Μυτιλήνης και το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου και με χρηματοδοτήσεις της Ε. Ε. έχουν υλοποιηθεί έργα και παρεμβάσεις.

Κατηγορία Οικονομία
- 14|02|2018 17:08

Ο Τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, πραγματοποίησε σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς στη Λέσβο, με την ιδιότητα του Τομεάρχη Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, πραγματοποιήθηκε εκτενής συνεργασία με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνα Καλογήρου, για τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις συναντήσεις του με τους φορείς, καθώς και με τα κομματικά στελέχη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας στο νησί, ο κ. Κόνσολας, ήταν έντονα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση.

Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τη συζήτηση για τα υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η υπερφορολόγηση, η κατάργηση του μοναδικού αναπτυξιακού πλεονεκτήματος που είχαν τα νησιά, όπως είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και η καταστροφική διαχείριση του μεταναστευτικού, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία των νησιών».

Αναφερόμενος, δε, στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, την οποία χαρακτήρισε «πολιτική απάτη», επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός «προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αμβλύνει την οργή των νησιωτών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ», διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για να εισπράξει, όπως έχει προϋπολογίσει 85 εκατ. ευρώ, και την ίδια στιγμή να εμφανίζεται ως έχουσα τη δυνατότητα να διαθέσει πολλαπλάσιο ποσό, για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά του Αιγαίου; Αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, τότε γιατί προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που αποτελούσαν το μοναδικό αναπτυξιακό και συγκριτικό τους πλεονέκτημα;»

 

Κατηγορία Πολιτική
- 14|02|2018 17:04

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν Δ και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή την αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου, που προκαλείται από τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Κόνσολας, στην Ερώτησή του, που απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, στηλιτεύει την κυβερνητική αφωνία και αδιαφορία στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία έχουμε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για το μήνα Νοέμβριο, στα νησιά του Αιγαίου η ανεργία αυξήθηκε σε ποσοστό 21,1% σε σύγκριση με το 16,5% του Νοεμβρίου του 2016.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε όλες τις άλλες περιφέρειες υπάρχει οριακή, έστω, μείωση της ανεργίας, στα νησιά του Αιγαίου υπάρχει κατακόρυφη αύξηση.

Εχουν στοχοποιηθεί τα νησιά

Ο κ. Κόνσολας θεωρεί ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν στοχοποιηθεί από την πολιτική της υπερφορολόγησης, την επιλογή της κυβέρνησης να τα επιβαρύνει με την πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού που ακολουθεί, αλλά και με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης θα οδηγήσει τα ξενοδοχεία σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, προκειμένου να απορροφηθεί το κόστος από τη νέα αυτή επιβάρυνση.

Τονίζει ότι απουσιάζουν αναπτυξιακά μέτρα, αφού το πρόγραμμα «Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό της τάξεως των 80 εκ. ευρώ, ο οποίος δεν επαρκεί, ενώ περιορισμένοι είναι και οι πόροι που διατίθενται, κάνοντας ειδική αναφορά για το Νότιο Αιγαίου (μόλις 15 εκ. ευρώ) στα πλαίσια του προγράμματος «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ενημέρωση για το ειδικό πρόγραμμα

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει, επίσης, ότι  ο κ. Πρωθυπουργός, το Δεκέμβριο του 2016, στη Νίσυρο είχε εξαγγείλει την κατάθεση πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες και ζητά ενημέρωση για  τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.

Επιπλέον, θέτει ζήτημα τροποποίησης του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου τα νησιά του Αιγαίου να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης, με αυξημένα κίνητρα και ζητά να δημιουργηθούν ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης για ανέργους στα νησιά του Αιγαίου.

Ποιό το δημοσιονομικό όφελος

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας ζητά ακριβή στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιπτώσεις και την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως προς:

α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές.

β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

 

 

 

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 14|02|2018 16:52

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

 

Μα είναι τόσο ατζαμήδες, ώστε δεν μπορούν να στήσουν μια σκευωρία που να μην προκαλεί τα γέλια; Αλήθεια από πού δανείστηκαν την « πατέντα» για το « σκάνδαλο» NΟVARTIS; Από την υπόθεση Κοσκωτά, όπου ο «μάρτυρας» Μαμανέας κουβαλούσε τα εκατομμύρια μέσα σε «πάμπερς» στον Αντρέα;

Και η « αριστερή» φαντασία τους φτάνει μόνο μέχρι το σημείο να αντικαθιστούν τα «πάμπερς» με… «βαλίτσες»;

Και ακόμα, μια λεπτομέρεια που αποκαλύπτει την καταπληκτική « εξυπνάδα» των μαστόρων της σκευωρίας και την… παρατηρητικότητα των « μαρτύρων»: τα χαρτονομίσματα στη βαλίτσα ήταν διαφόρων χρωμάτων, ήτοι πεντακοσάρικα, κατοστάρικα και πενηντάρικα! Τέτοιες «πειστικές» λεπτομέρειες μόνο η… «στρατηγική ιδιοφυία» ενός Καρανίκα και το « αστυνομικό δαιμόνιο» ενός Πολάκη θα μπορούσαν να συλλάβουν!

Εδώ και πολύ καιρό υποψιαζόμαστε πως στα υπόγεια του Μαξίμου μαστόρευαν οι «μαραγγοί» τον «Δούρειο Ίππο» για να «αλώσουν» την Αντιπολίτευση και για να φρενάρουν τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα « κοκόρια» του διαπλεκόμενου φιλοσυριζαίικου Τύπου από καιρό διαλαλούσαν «έρχεται το σκάνδαλο της NOVARTIS και θα δείτε τι θα πάθετε εκεί στη Ν.Δ»!

Ακόμα και ο αρχηγός του… « κοτετσιού» το είχε προαναγγείλει στη Βουλή, απευθυνόμενος στη Ν.Δ: περιμένετε και θα δείτε τι βουνό ( από λάσπη) θα σας πλακώσει!

Κι όταν πια ο Τόσκας μέτρησε έναν ,έναν όσους είχαν πάρει μέρος στο « αντικυβερνητικό» συλλαλητήριο της Αθήνας και τους βρήκε… μόνον 140.000 ( ακριβώς!), αποφάσισαν να βγάλουν από τα υπόγεια του Μαξίμου, όπως, όπως, έστω και… σπρώχνοντας, τον «Δούρειο Ίππο».

Και συνέβη το…« σημαδιακό»: ενώ ο Τόσκας μετρούσε ακόμα, έναν, έναν τους… «ακροδεξιούς» που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, ένας από τους « προστατευόμενους μάρτυρες» θυμήθηκε πως είχε ξεχάσει να καταθέσει το σημαντικότερο: ότι τα «αργύρια της προδοσίας» του Σαμαρά τα πήγε στου Μαξίμου ο εκπρόσωπος της NOVARTIS ( όπου, μάλιστα, στάθμευσε σε… ανύπαρκτο πάρκινγκ του Μαξίμου) με βαλίτσα, η οποία είχε ροδάκια, για να πηγαίνει κυλώντας, μέρα μεσημέρι, στον Σαμαρά που περίμενε να παραλάβει τη βαλίτσα, αυτοπροσώπως!

-Γιατί εντιμότατοι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι στον Πικραμένο στείλατε τα «δώρα της NOVARTIS,αδικήσατε τον Κώστα Καραμανλή και δεν του στείλατε κι αυτουνού μια βαλίτσα με… «ροδάκια»;( Σημ. σε αντίθεση με την… «τιμή» που επιφύλαξαν οι « προστατευόμενοι» μάρτυρες στον Α. Σαμαρά, απαλάσσουν από κάθε ευθύνη τον Κώστα Καραμανλή για την περίοδο που η φαρμακευτική δαπάνη είχε φτάσει στο ζενίθ καταθέτοντας ότι ό, τι έγινε γινόταν ¨εν αγνοία του Κώστα Καραμανλή»!)

Και τότε πια, βγήκαν από την κοιλιά του « Δούρειου Ίππου» οι « κεκράχτες» Υπουργοί, οι οποίοι- σαν τις κότες που μόλις κάνουν το αυγό στη φωλιά κακαρίζουν πως « έκαναν το αυγό»- διαλαλούν: «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», « το γλέντι τώρα αρχίζει »!

Και το «πρωτοπαλίκαρο» του Μαξίμου, ο Πολάκης που δεν μπορεί να συγκρατήσει την υπερηφάνεια για το κατόρθωμά του, ομολογεί: « εγώ ξέρω και ποιοι είναι οι ανώνυμοι και προστατευόμενοι μάρτυρες»!

Φως φανάρι λοιπόν, ότι τις καταθέσεις» τους οι μάρτυρες τις έκαναν πρώτα ενώπιον του Πολάκη και στη συνέχεια στην εισαγγελέα Διαφθοράς, την οποία είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Και εδώ, προκύπτει ακόμα ένα ερώτημα: πώς το περιεχόμενο του πορίσματος της εισαγγελέως Διαφθοράς, η οποία, εννοείται, διενήργησε την ανάκριση με κάθε εχεμύθεια, όπως επιβάλλει ο Νόμος, το γνώριζαν, με κάθε λεπτομέρεια, οι παραπάνω « κεκράχτες» Υπουργοί, πολύ προτού σταλεί στη Βουλή; Μήπως το πόρισμα, αντί να σταλεί « αμελλητί», στη Βουλή, στάλθηκε… « αμελλητί», πρώτα, στον Κοντονή, τον Παπαγγελόπουλο και στον Πολάκη, όπως το… απαγορεύει ο Νόμος;

Και για να ανακάμψει το « μαραμένο» φρόνημα των Συριζαίων, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου εφοδίασε όλα τα στελέχη του με ένα ¨καρδιοτονωτικό σκονάκι» να το διαβάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα : «το μισό υπουργικό Συμβούλιο της Ν.Δ. θα πάει στη φυλακή», οπότε και να κερδίσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης, με ποιους θα κυβερνήσει;

Η συνέχεια της παράστασης « Ο Καραγκιόζης και ο Δούρειος Ίππος της NOVARTIS» θα δοθεί στη Βουλή, όπου όταν ξεσκεπαστούν οι « προστατευόμενοι μάρτυρες», «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι»!

Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός μας μπορεί να μας « κοιτάζει στα μάτια» και να μας λέγει « το σχέδιο ΝOVARTIS, που το δουλεύαμε εδώ και μήνες ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ. Άντε, τώρα, οι αντιπολιτευόμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ, κομματικοί αντίπαλοί μας να βγάλουν από πάνω τους τη λάσπη»!

-Τι είπατε εάν αυτό που ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ είναι και ΔΙΚΑΙΟ; Την απάντηση μπορείτε να την βρείτε στο βιβλίο « Ο Ηγεμόνας» του Μακιαβέλι και στο ΜEIN KAMPF του Αδόλφου Χίτλερ!

Υ.Γ. Διαβάζοντας τα αποσπάσματα του πορίσματος για την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στο « σκάνδαλο» NOVARTIS, μου γεννήθηκε η απλοϊκή-ίσως- απορία: εάν, ας πούμε, ένας φανατικός αντι-ΣΥΡΙΖΑ παρουσιαζόταν ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς και ενδυόμενος το ένδυμα του « προστατευόμενου μάρτυρα» κατέθετε εις βάρος του νυν πρωθυπουργού: «πιθανολογώ», «με βάση τη λογική των πραγμάτων», « είναι αναμενόμενο τα ποσά που δόθηκαν να είναι ιδιαίτερα υψηλά», », «θεωρώ αδύνατο να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκ. ευρώ», θα συντασσόταν- « αμελητί»- πόρισμα με τα ανωτέρω καφενόβια «πιθανολογήματα» και θα στελλόταν το πόρισμα « αμελλητί» στη Βουλή;

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 14|02|2018 16:37

Αιφνιδιάστηκαν;

Η υπόθεση με το αυτοκίνητο ΜΚΟ που έφερε διπλές πινακίδες είναι πράγματι σοβαρή και δικαίως την εξετάζουν με προσοχή οι Αρχές. Πλην όμως η κινητικότητα οχημάτων αλλά και... ανθρώπων σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη τα τελευταία δυο χρόνια βγάζει μάτια και έχει γίνει αντικείμενο προβληματισμού αλλά και καταγγελιών περί ανάγκης διερεύνησης από τις αρχές από εκατοντάδες πολίτες. Έλεγξε ποτέ κανείς από τους αρμόδιους, ποιος κάνει τι, όταν ξημεροβραδιάζεται σε βάρδιες ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων και αλλοδαπών εμπλεκόμενων με ΜΚΟ; Έλεγξε για πιθανές επαφές με συνεργάτες από απέναντι και όχι μόνο; Αμφιβάλλουμε. Και κάπως έτσι θεριεύουν οι φήμες αλλά και μαζί με τα «ξερά» των επαγγελματιών της αλληλεγγύης καίγονται και τα «χλωρά» όσων απλά εκφράζουν ανιδιοτελή ανθρωπισμό. Και μετά βέβαια όταν σπάσει κανένα... σπυρί, άπαντες, αρμόδιοι και μη, αιφνιδιάζονται!

Π.Μ.

Απόλυτα επιτυχημένος ήταν ο διαγωνισμός τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου από τον Δήμο Λέσβου. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και διαγωνισμός ερωτικής επιστολής και ποιήματος με τη συμμετοχή Λέσβιων και όχι μόνο δημιουργών, οι οποίοι κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

 

Το νέο Δ.Σ. της «Συνύπαρξης»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η Τακτική Γενική Συνέλευση της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ», στην οποία εκλέχτηκε το νέο Δ.Σ. Εκλέχθηκαν οι Στρατής Πόθας, Γιάννης Παυλής, Φωτεινή Καλλοντζή, Βιργινία Κρητικού, Γιάννης Μαμάκος, Διονυσία Μακρή, Σοφία Κωφοπούλου και η Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα. Στη συνέλευση εκτός από μέλη μίλησαν και πρόσφυγες οι οποίοι αναφέρθηκαν στο θετικό ρόλο της «Συνύπαρξης».

«Πράγματα όπως μια επίσκεψη σε χωριό, ένα φαγητό σε εστιατόριο που για σας είναι κάτι το απλό, για μας είναι ένα σπουδαίο γεγονός. Και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό που μας το προσφέρετε απλόχερα», τόνισε ο Έντο, πρόσφυγας από το Καμερούν αλλά και ποδοσφαιριστής, ο οποίος βρίσκεται στο νησί μας περίπου έναν χρόνο. Τέλος μίλησε και ο διευθυντής του Κέντρου Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ Σταύρος Μυρογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και στον σημαντικό ρόλο της «Συνύπαρξης».

Σ.Σ.

 

Μπαρμπα-Γιάννης σταθερή αξία

Για όσους παρακολουθούν το πρωτάθλημα της Super League, μια από τις ομάδες που φαινόταν μέχρι πρότινος καταδικασμένη ήταν η Κέρκυρα. Ώσπου η ομάδα εδώ και 2-3 βδομάδες μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο και άρχισε όχι απλώς να ανεβάζει ταχύτητα αλλά και να διεκδικεί αποτελέσματα αναζητώντας τη σωτηρία. Όχι βέβαια ότι έγινε σε λίγες μέρες... Μπαρτσελόνα, αλλά σίγουρα κάτι θετικό συμβαίνει όταν προχθές παίζοντας εκτός έδρας με την ισχυρή Ξάνθη ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις και ο βαθμός της ισοπαλίας θεωρήθηκε τελικά αποτυχία! Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, η ομάδα νοικοκυρεύτηκε και άρχισε να παλεύει μόλις άλλαξε προπονητή και εμπιστεύτηκε την παλιά αλεπού των πάγκων, το γνωστό μας Γιάννη Ματζουράκη. Που -καθόλου κατά σύμπτωση- ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε και τη δική μας Καλλονή σε επιτυχίες αλλά -επίσης όχι κατά σύμπτωση- η ομάδα πήρε την κατιούσα μόλις κακώς απομάκρυνε το επιτυχημένο προπονητή. θέλετε κι άλλη μια... μη σύμπτωση. Στο Ξάνθη Κέρκυρα, παίκτης του γηπέδου αναδείχθηκε ο νεοαποκτηθείς από τους φιλοξενούμενους -κατόπιν προφανώς επιλογής του προπονητή- ο παλιός μας γνώριμος σέντερ μπακ Ντανιέλ Αντέτζο!

Π.Μ.

Σε όλες σχεδόν τις συναντήσεις που έκανε το κλιμάκιο των βουλευτών της ΝΔ με φορείς και παράγοντες του νησιού έδωσε το παρόν του ο πρώην πρύτανης Κώστας Μουτζούρης, εντάσσοντας με τον τρόπο του την παρουσία του στο κομματικό αυτό κλιμάκιο. Ωστόσο απέφυγε να πάρει μέρος και στη συνάντηση των βουλευτών με την περιφερειακή αρχή στο χώρο της Περιφέρειας.Αυτή η απουσία του, προφανώς κάτι σημαίνει, εν αντιθέσει με την παρουσία του στο δημαρχείο στη συνάντηση με το δήμαρχο Σπ. Γαληνό!

Έχουμε δρόμο...

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται, επαφές γίνονται, υπαινιγμοί διατυπώνονται από διάφορους ενδιαφερόμενους ή «ενδιαφερόμενους» για τις -υπενθυμίζουμε μετά από ενάμιση χρόνο από σήμερα- αυτοδιοικητικές εκλογές. Και ναι μεν, κάποιοι υποψήφιοι ή πιθανοί υποψήφιοι, έχουν κάθε λόγο να γίνεται θόρυβος γύρω από το όνομά τους. Στο τέλος - τέλος, και να μην αποφασίσουν τελικά να εκτεθούν ή γενικά να μην τους βγει, θεωρούν ότι κανείς δεν έχασε ποτέ από την δημοσιότητα γύρω από το όνομά του. Εμείς όμως, των τοπικών ΜΜΕ, για να κάνουμε και την αναγκαία αυτοκριτική μας, δεν έχουμε λόγο να «τσιμπάμε». Και μάλιστα γύρω από ένα γαϊτανάκι ονοματολογίας και κουτσομπολιού και όχι πάνω σε ένα διάλογο θέσεων και προγραμμάτων που θα έδινε μια ώθηση στα θέματα που πραγματικά έχουν ουσία. Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα δούμε και θ΄ ακούσουμε μέχρι τη συγκρότηση των όποιων συνδυασμών και με την ευκαιρία, ας γίνουμε πιο απαιτητικοί ως πολίτες, απαιτώντας να μας μιλήσουν οι πάντες με χειροπιαστές θέσεις και όχι... επικοινωνιακά καθρεφτάκια!

Π.Μ.

 

Δεν είναι συμφωνία, είναι κοινή δήλωση

Στο γεγονός πως ΕΕ και Τουρκία έχουν ομονοήσει ουσιαστικά γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, αναφέρθηκε ο κ. Αθανασίου επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για μια θεσμική συμφωνία, αλλά για μια κοινή δήλωση σε προφορικό επίπεδο. Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως ούτε λίγο ούτε πολύ το ελληνικό κράτος είναι εκείνο που δεν τηρεί τα «συμφωνημένα», αφού επιμένει να μην εκμεταλλεύεται το παράθυρο αξιοποίησης, που δίνει στην Ελλάδα η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Τη δυνατότητα, δηλαδή, να επιστρέφει πρόσφυγες από τη Συρία πίσω στην Τουρκία, η οποία όπως τονίστηκε θεωρείται απόλυτα ασφαλής χώρα για τους Σύρους. «Το γεγονός πως μόνο 1.500 πρόσφυγες έχουν επιστραφεί ως τώρα, δείχνει ότι το ελληνικό κράτος δεν θέλει να λειτουργήσει αυτή η κοινή δήλωση. Δε σημαίνει ότι ο κάθε Σύρος δικαιούται άσυλο στην Ελλάδα. Πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία και ένας Σύρος από την Τουρκία να μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, στηλίτευσε την κυβέρνηση πως δεν υπηρετεί ούτε το πνεύμα, ούτε την ουσία της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, επικρίνοντάς την για το γεγονός πως «έχει δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες νομικό κατασκεύασμα για την απονομή ασύλου, τόσο ευρύ, ώστε να μην υπάρχει ουσιαστικά ποτέ μια απόφαση απόρριψης».

Α.Ω.

 

Αίσθηση με την παρουσία Αρη Χατζηκομνηνού

Το «παρών» έδωσε στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας ο Άρης Χατζηκομνηνός. Μια παρουσία που έκανε αίσθηση δεδομένου ότι είχε πολύ καιρό που δεν συμμετείχε στις κομματικές εκδηλώσεις ενώ το όνομά του είχε παίξει και για άλλο κόμμα. Όμως έχοντας εκδηλώσει ήδη την υποστήριξη στο πρόσωπο του Κώστα Μουτζούρη, έδωσε παρουσία, όπου συναντήθηκε με παλιούς συναγωνιστές του με τους οποίους και αντάλλαξε απόψεις. Ιδιαίτερη συνομιλία είχε με τον Στρατή Κύτελη, του οποίου η βούληση να είναι υποψήφιος Δήμαρχος είναι γνωστή στο κόμμα. Να είναι απλώς περίοδος μέλιτος η παρουσία Χατζηκομνηνού ή θα έχει και συνέχεια ανεξάρτητα το τι θα πει το κόμμα για την υποψηφιότητα Μουτζούρη; Δεν θ’ αργήσουμε να το μάθουμε…

Σ.Σ.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top