FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|01|2018 19:48

Το έργο «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα ΦΟΜ, στο θέατρο του ΦΟΜ από τις 20 Ιανουαρίου 2018, για 6 παραστάσεις. Σε σκηνοθεσία Αντρέα Σεφτελή, παίζουν Τότα Δρούζα, Στράτος Βουγιούκας, Ιωάννα Γιαννακού.

Μουσικός αυτοσχεδιασμός: Τατιάνα Σβώρου, Κοστούμια, μακιγιάζ, φροντιστήριο : Ιωάννα Ανιτσάκη.

Η «Δεσποινίς Τζούλια» είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο χαρακτηριστικά έργα του Σουηδού δραματουργού Στρίντμπεργκ. Γράφεται το 1888 και παρουσιάζεται πρώτη φορά το 1904. Το έργο εισάγει την τεχνική του συγγραφέα της «σκηνής δράσης», όπου οι πράξεις έχουν καταργηθεί και συμπυκνώνει την δράση και την εξέλιξή της σε μία πράξη διατηρώντας την ενότητα χώρου και χρόνου. Το έργο αναφέρεται στη διαμάχη των δύο φύλων για την κυριαρχία η οποία εντείνεται μέσα από τη σύγκρουση των δύο αντίθετων κοινωνικών τάξεων.

H Δεσποινίς Τζούλια, η κόρη του πλούσιου ιδιοκτήτη του σπιτιού, αφού έχει χωρίσει με τον αρραβωνιαστικό της, προκαλεί τον υπηρέτη Ζαν σε ένα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι. Αυτός, αρχικά ταπεινός, προσπαθεί να την αποτρέψει. Αργότερα, όταν διαφαίνεται ότι πίσω από το αυταρχικό προσωπείο της κυρίας κρύβονται η δυστυχία και η αδυναμία, σπεύδει να το εκμεταλλευτεί. Η εξουσία αλλάζει χέρια, τα απωθημένα βγαίνουν στην επιφάνεια και η νοσηρή κοινωνική πραγματικότητα θριαμβεύει, οδηγώντας τα πάντα σε ένα αδιέξοδο. Την υπόθεση συμπληρώνει ένα ερωτικό τρίγωνο με την υπηρέτρια Κρίστιν μια γυναίκα που επιμένει να κρατά τις ισορροπίες, δεν δέχεται τις ανατροπές.

- 09|01|2018 18:46

Με την παρουσία του αντιδημάρχου Λέσβου Παναγιώτη Τσουπή, του προέδρου Ταξιαρχών Μακρή Μιχάλη, του Δημήτρη Μπουρνού εκ μέρους του Συλλόγου αιμοδοτών Μυτιλήνης, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μαμώλη Βασίλη, του προέδρου του Αετού Λουτρών Σπανού Νικολάου και του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στην προβλήτα του Αγίου Γεωργίου στη Σκάλα Λουτρών και εν συνεχεία στη Χαραμίδα.

Ο εξαιρετικός καιρός με άπνοια, ηλιοφάνεια αλλά και με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, βοήθησε έτσι ώστε η συμμετοχή των κατοίκων, αλλά και των κολυμβητών που έπεσαν στη θάλασσα να είναι αρκετά μεγαλύτερη από άλλες χρονιές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λουτρών, όλο το εκκλησίασμα ξεκίνησε για τον αγιασμό των υδάτων στην Σκάλα Λουτρών όπου διαβάστηκε το ευαγγέλιο πάνω στην εξέδρα που γι’ αυτό το σκοπό είχε στηθεί και μόλις ο ιερέας, ο πατήρ Παναγιώτης, είπε το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…» έξι νεαροί αλλά και θαρραλέοι κολυμβητές βούτηξαν στα κρύα νερά του κόλπου Γέρας. Αυτός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό, τον οποίο και ανέσυρε στην επιφάνεια, ήταν ο Άγγελος Μίνικνας από τα Λουτρά, ο οποίος έλαβε και το δώρο του από τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο των Λουτρών: μία εικόνα του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα, προσφέροντας συγχρόνως και από ένα ποτό στους παρευρισκόμενους. Το φλουρί εδώ έπεσε στο κομμάτι του Συλλόγου αιμοδοτών Λουτρών και το δώρο που ήταν μια εικόνα του Χριστού παρέλαβε η Σαμαρτζή Μαρία.

Μετά τον Αγιασμό των υδάτων που έγινε στη Σκάλα Λουτρών ο ιερέας και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ξεκίνησαν για να παρευρεθούν στον Αγιασμό των υδάτων στη Χαραμίδα, όπου περίμεναν πολλοί κάτοικοι της περιοχής καθώς και αρκετοί Μυτιληνιοί. Η καθιερωμένη τελετή πραγματοποιήθηκε και εδώ χωρίς προβλήματα και τον Σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα ο Σωτήρης Μαμουνής. Αμέσως μετά ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας των κατοίκων της περιοχής και το σχετικό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους. Παρόντες και εδώ τόσο τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών όσο και του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 09|01|2018 18:01

Με ιατρούς - οπλίτες θητείας στελεχώνονται πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές, μεταξύ αυτών στο βόρειο Αιγαίο το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Οινουσσών και το Κέντρο Υγείας της Άντισσας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας Δημήτρη Βίτσα και Παύλου Πολάκη, τοποθετούνται 19 οπλίτες θητείας - ιατροί για την κάλυψη αναγκών των:

- Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΠΙ) Σχοινούσας, Φολεγάνδρου, Οινουσών, Χάλκης και Αλοννήσου,

- Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) Αργυρίου (Μουζακίου Καρδίτσας), Αθαμανίου (Άρτας), Κατωμερίου (για εξυπηρέτηση Μεγανησίου Λευκάδας), Μενετών (Καρπάθου), Γαυρίου (‘Ανδρου), Αργιθέας (Μουζακίου Καρδίτσας), Μαθρακίου, Σταυρού (Ιθάκης), Αγιάς (Πάργας) και Λιχάδας (Ιστιαίας) και

- Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Ίου, Πάτμου, Αρκιών και Άντισσας (Λέσβου).

Σημειώνεται ότι στους συγκεκριμένους οπλίτες ιατρούς, παρέχεται η δυνατότητα για ταυτόχρονη αναγνώριση του χρόνου στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και ως χρόνου εκπλήρωσης της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, με δαπάνη του υπουργείου Υγείας.

Πέρυσι είχαν τοποθετηθεί 29 ιατροί οπλίτες θητείας, με ταυτόχρονη εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου και είχαν διατεθεί άλλοι 11 ιατροί οπλίτες θητείας άνευ ειδικότητας και νοσηλευτές, για την κάλυψη αναγκών σε άγονες και προβληματικές περιοχές ενώ 7 οπλίτες θητείας κτηνίατροι είχαν διατεθεί στη Λέσβο για ενίσχυση της περιφέρειας Β. Αιγαίου.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|01|2018 17:41

Στρατής Μισγίρης

«Μορφές»

 

Στον κατατοπιστικό πρόλογο του νέου βιβλίου του Στρατή Μισγίρη με τον τίτλο «Μορφές» διαβάζουμε : «Κάποιοι άνθρωποι είχαν την ευτυχή σύμπτωση ή και την ευλογία του Θεού να εμπλουτιστούν με ιδιαίτερα χαρίσματα, με ατομικά ψυχικά και πνευματικά γνωρίσματα, γενικά με συμπεριφορές που τους χαρακτηρίζουν μοναδικούς.

Τα πρόσωπα αυτά αναδείχτηκαν σε προσωπικότητες, με ιδιαίτερους χαρακτήρες και είναι άτομα που έχουν διακριθεί σε ειδικό τομέα, είτε επαναστατικά με κάποια αιτία, είτε μαχητικά για κάποιο σκοπό και επομένως υπήρξαν εμπνευσμένες ηγετικές μορφές, κατά κάποιο τρόπο, ώστε να συντελέσουν -έστω και ελάχιστα- στον κόσμο της δικαιοδοσίας τους να γίνει καλύτερος, ακόμα και για τις επόμενες γενιές.

Τα πρόσωπα αυτά άνοιγαν κάποιους ορίζοντες στον πολύπαθο κόσμο τους και έβαλαν το λιθαράκι τους -ενίοτε και κοτρώνα- σ’ ένα πιο ανθρώπινο μέλλον. Σαν τέτοιες ηγετικές μορφές στο είδος τους, με το έργο που άφησαν πίσω, έγιναν σύμβολα στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων. Κάποια απ’ τα πρόσωπα αυτά, τα σύμβολα της κοινωνικής επαξίωσης, τόλμησα να βιογραφήσω στοιχειωδώς με τις ταπεινές δυνατότητές μου».

Δεκαεπτά συνοπτικές βιογραφίες ανθρώπων είναι καταγραμμένες, που έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην βιοπορεία τους. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον συγγραφέα για τα θετικά κυρίως προτερήματα που προσάπτει στα πρόσωπα που επιχειρεί να περιγράψει, το όλο υλικό της πραγματείας του έχει την αξία του.

Οι μορφές που έδωσε έμφαση ο κ. Μισγίρης είναι : Ο «λαοφιλής» Βασιλιάς Παύλος Α΄, ο αρχιτέκτονας της Νίκης Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο συγγραφέας της «Ζηνοβίας» και πρώτος Βουλευτής Αιγαίου Ζαφειράκης Υπανδρεμένος, ο Μητροπολίτης των «Μαρτύρων» Διονύσιος Χαραλάμπους, ο κορυφαίος της λογοτεχνίας Στρατής Μυριβήλης, ο Μητροπολίτης της παιδείας Πανάρετος, ο της παιδικής λογοτεχνίας Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Πατριάρχης της ένωσης Αθηναγόρας, ο διαχρονικός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ο φρουρός της υγείας Νίκος Βέρρος, ο Μηθυμναίος λογοτέχνης Γιώργος Τσαλίκης, και κατά χρονολογική σειρά οι έξι Επίσκοποι Μηθύμνης, Αλέξανδρος, Ανδρέας, Χριστόδωρος, Ανδρέας, Θεοφύλακτος και Ευστράτιος.

Ο ακούραστος και ενεργός Καλλονιάτης Δάσκαλος Σ. Μισγίρης με εκπλήσσει πάντα με τη θεματολογία του. Τούτο το νέο πνευματικό του γέννημα είναι το 38ο τον αριθμό και βέβαια δε θα είναι το τελευταίο. Όλα τα βιβλία του είναι ώριμος καρπός επίπονης και χρόνιας εργασίας και αποτελούν πνευματικές παρακαταθήκες για την ιστορία, τη λαογραφία, την παιδεία και γενικά τη γραμματολογία του νησιού μας. Στα περισπούδαστα βιβλία του, εμφανίζεται ένας πολυσήμαντος ιστορικός πλούτος τεκμηριωμένος από πρωτογενείς πηγές που αποτελούν πολύτιμο πληροφοριακό υλικό στον ανεξερεύνητο ακόμα λεσβιακό πολιτισμό.

Ο φλογερός λεσβιολάτρης και συνάμα δεινός ιστοριοδίφης με το αξιοθαύμαστο πνευματικό του έργο, το βάθος της σκέψης του, τη διεισδυτικότητα της έρευνάς του, την ακρίβεια των αναλύσεων του, καθώς και την εκλαϊκευμένη περιγραφή , αποτελεί έναν τιμαλφή θησαυρό στο πνευματικό στερέωμα του νησιού μας.

Η γενέτειρά του η Καλλονή δικαίως πρέπει να σεμνύνεται για τη διαρκή προσφορά του κ. Στρατή Μισγίρη.

 

Προκόπης Ι. Παπάλας

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|01|2018 16:39

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ιστορικού σωματείου Λέσχη Αγίας Παρασκευής «Η Ομόνοια» παρουσιάστηκε το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018. Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά από τις εκδόσεις «Μύθος».

Την εμπεριστατωμένη και πολύ κατατοπιστική παρουσίαση του τόμου έκανε η φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Στρατούλα Τσαμπή. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε αρχικά στη μεθοδική και αδιάκοπη προσπάθεια του επιμελητή να συνεχιστεί η παράδοση των Λεσβιακών Ημερολογίων στο νησί μας και στη μεγάλη αξία αυτών των εκδόσεων που φιλοξενούν στις σελίδες τους πλουσιότατο, πρωτότυπο, ποικίλο και σπουδαίο υλικό για τον πολιτισμό της Λέσβου.

Στη συνέχεια, περιδιάβηκε όλες τις εργασίες του τόμου, δίνοντας περιληπτικά το περιεχόμενό τους και στάθηκε ιδιαίτερα στο πολυσέλιδο αφιέρωμα στην καταξιωμένη διεθνώς Αγιαπαρασκευώτισσα εικαστικό Μαρία Καλλιπολίτου, διαβάζοντας σχετικά αποσπάσματα από τη μελέτη της πανεπιστημιακού Δώρας Μαρκάτου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η ίδια η Μαρία Καλλιπολίτη, η οποία είναι και πρόεδρος του σωματείου Λέσχη Αγίας Παρασκευής «Η Ομόνοια», η οποία ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης και της εκδήλωσης και επισήμανε την υψηλότατη ερευνητική και εκτυπωτική ποιότητα του τόμου.

Ο υπεύθυνος και επιμελητής του Λεσβιακού Ημερολογίου Παναγιώτης Σκορδάς σε σύντομη παρέμβασή του σημείωσε ότι τα Ημερολόγια είναι μια συμβολή στη γνώση του πολυδιάστατου πολιτισμού του πανέμορφου νησιού μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Άγγελο Μουζάλα εκ μέρους των εκδόσεων «Μύθος» να ευχαριστεί τους χορηγούς για την υποστήριξη της πολυδάπανης έκδοσης και έδωσε πληροφορίες για τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2018.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|01|2018 15:37

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, ανήμερα των Φώτων, και ώρα 6 μμ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ανάπτυξη» η καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση Μελών και Φίλων του Πνευματικού μας Κέντρου, που μέχρι και πέρυσι γινόταν στο - ασκεπές πλέον - θέατρό του.

Έγινε ο αγιασμός της νέας χρονιάς από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Φραντζή και η εθιμοτυπική κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας από τον Πρόεδρο του Δ.Σ Κλεάνθη Κορομηλά, ο οποίος έκανε στη συνέχεια τον απολογισμό δράσης της περασμένης χρονιάς και τον προγραμματισμό της επόμενης, συνοδεύοντας την ομιλία του με παρουσίαση σχετικών διαφανειών. Μεγάλο βάρος δόθηκε στις ενέργειες που έγιναν και γίνονται εκ μέρους του ΔΣ για να δρομολογηθούν λύσεις στο πρόβλημα της ανακατασκευής της στέγης του Θεάτρου που κατέρρευσε πριν ένα χρόνο από τη θεομηνία.


Τα «σαντούρια» έπαιξαν τα κάλαντα στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας

Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός του 2017 από τον Ταμία Δημοσθένη Σκλεπάρη και η εκδήλωση έκλεισε με τα παραδοσιακά κάλαντα από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου.

Την εκδήλωση, εκτός από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης, τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Σταύρος Τσερπές, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο τέως Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκ. Βουνάτσος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Ανακύκλωσης & Πρασίνου Δήμου Λέσβου και γεωγραφικός Αντιδήμαρχος Αγιάσου-Ευεργέτουλα-Πολιχνίτου Γιώργος Κατζανός, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αγιάσου Προκόπης Τσαμπλάκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου Μιχάλης Ευαγγελινός, ο πρόεδρος του ΔΣ της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου Προκόπης Σινάνης, λοιπά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών μαζικών φορέων, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού και όσος κόσμος ήταν δυνατό να χωρέσει στην αίθουσα.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|01|2018 14:43

Σε αναζήτηση μιας πατρίδας αλλιώτικης από αυτήν που μας πληγώνει στα βραδινά δελτία ειδήσεων, οι ανιχνευτές της Μυτιλήνης μέλη των Κοινοτήτων του 2ου Συστήματος προσκόπων Μυτιλήνης και του 3ου Συστήματος ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης βρέθηκαν στην Τένεδο. Αναζητώντας από τη Λέσβο ως το μικρονήσι αυτό στην είσοδο των Δαρδανελλίων «τους τελευταίους Ρωμιούς του χθες ή μήπως τους πρώτους του μέλλοντος;», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στον τίτλο της δράσης τους.

Και οι μέρες που έζησαν στην Τένεδο φιλοξενούμενοι της ολιγάριθμης Κοινότητας των Ρωμιών της Τενέδου δεν τους διέψευσαν. Γιατί απέκτησαν εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν πραγματικά σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Γιατί είναι εμπειρία ζωής το βράδυ των Φώτων να λες τα κάλαντα στα σοκάκια του χωριού παρέα με τον κ. Χρήστο Κάλφα, Πρόεδρο του Συλλόγου των Τενεδίων της Αθήνας, και να σε υποδέχεται μια γερόντισσα κλαίγοντας και λέγοντάς σου ότι έχει να ακούσει κάλαντα από το 1974. Πριν δηλαδή από 44 χρόνια!

 

Η πρώτη γνωριμία

Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη όταν Ανιχνευτές και βαθμοφόροι πέρασαν στο Αϊβαλί κι από εκεί ανηφόρισαν στη Μικρασιατική Τρωάδα με πρώτο σταθμό τους την αρχαία Άσσο, απέναντι από τη Λεσβιακή Μήθυμνα, το σημερινό Μόλυβο. Μετά από μια πρώτη γνωριμία με τον πολιτισμό της περιοχής και την επίσκεψή τους στον αρχαϊκό ναό της Αθηνάς, ακολούθησε η ακτοπλοϊκή τους μετάβαση στην Τένεδο και η πρώτη τους γνωριμία με την Κοινότητα των Ρωμιών του νησιού.

Όπως είναι γνωστό, η Τένεδος σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, παραχωρήθηκε από την Ελλάδα μαζί με την Ίμβρο που κατείχε τα δυο νησιά από το 1912 στην Τουρκία. Αμέσως μετά το 1974 και ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περίπου 2.500 Ρωμιοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, πουλώντας οι περισσότεροι τις περιουσίες τους έναντι ελάχιστου αντιτίμου στους 800 Τούρκους ντόπιους κατοίκους.

Σήμερα στην Τένεδο ζουν 20 περίπου εναπομείναντες Ρωμιοί, οι περισσότεροι υπερήλικες. Με αυτούς οι Ανιχνευτές συναντήθηκαν και κατέγραψαν τις αναμνήσεις τους αλλά και γιόρτασαν μαζί τους τη μέρα των Θεοφανίων. Πλαισιώνοντας τον Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο, που χοροστάτησε στην τελετή του αγιασμού των υδάτων, οι Ανιχνευτές συμμετείχαν στον εορτασμό με δυο από αυτούς, τον Γιάννη Μανιώτη της 2ης Κοινότητας και τον Λύσανδρο Μανώλη τη 3ης Κοινότητας, να βουτούν μαζί με έναν συνομήλικό τους Τούρκο ορθόδοξο χριστιανό στα παγωμένα νερά του λιμανιού την είσοδο των Δαρδανελίων για να ανασύρουν το σταυρό. Τελικά το σταυρό «έπιασε» ο Γιάννης Μανιώτης, ο οποίος τον επέστρεψε στα χέρια του Επισκόπου.

 
«Βούτηξαν» και στον αγιασμό των υδάτων!

Ραγδαία ανάπτυξη

Κατά την επίσκεψή τους στη Τένεδο οι Ανιχνευτές επισκέφτηκαν επίσης τον Τούρκο καϊμακάμη του νησιού ενώ συμμετείχαν σε συνεστίαση με τη ρωμαϊκή μειονότητα, γνωρίζοντάς την από κοντά και συζητώντας μαζί της τις προοπτικές της στο νησί που όπως διαπίστωσαν αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά. Ενώ έκοψαν τη βασιλόπιτά τους στο Επισκοπείο της Τενέδου. Τη βασιλόπιτά τους ευλόγησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών. Επίσης γνώρισαν την όμορφη χειμωνιάτικη φύση του νησιού φτάνοντας στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και τα εκεί παλαιοχριστιανικά ερείπια.

Κατά την επιστροφή τους από την Τένεδο οι Ανιχνευτές επισκέφθηκαν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας, έναν από τους μυθικότερους και ταυτόχρονα εντυπωσιακότερους του αρχαίου κόσμου. Ενώ στο Αϊβαλί λίγο πριν αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη γνωριστήκαν με την κοινωνική οργάνωση της πόλης πριν τη Μικρασιατική καταστροφή και επισκέφθηκαν ναούς που χρησιμοποιούνται ως τζαμιά, ερειπωμένους ναούς - μνημεία μισαλλοδοξίας και το σπίτι του μεγάλου Αϊβαλιώτη λογοτέχνη Ηλία Βενέζη.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Επίσκοπο Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κύριλλο για τη συμβολή του στην υλοποίηση της δράσης όπως και την Κοινότητα των Ρωμιών της Τενέδου για τη φιλοξενία που παρείχαν. Επίσης, ευχαριστεί για τη συμβολή του το τουριστικό πρακτορείο της Μυτιλήνης «Βαριάμης».

Η κοπή της πίτας όλων των προσκόπων θα γίνει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης στις 12 το μεσημέρι.

 

 

 

 

Κατηγορία Μετασχηματισμός
- 09|01|2018 14:40

Πάρα πολλές φορές υπάρχει πνευματική άμυνα απέναντι στη νέα γνώση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η μάθηση εμποδίζεται η διαστρεβλώνεται από ασυνείδητους νοητικούς μηχανισμούς που εξυπηρετούν στο να προστατεύσουν το άτομο ενάντια στη μάθηση η οποία για τον ένα ή άλλο λόγο μπορεί να είναι απειλητική, περιοριστική ή με έναν άλλο τρόπο να πιέζει για τη διατήρηση της πνευματικής ισορροπίας. Κάποιοι ψυχολόγοι αναφέρουν την άμυνα αυτή ως «πανοπλία του χαρακτήρα». Αναγνωρίστηκαν τύποι μηχανισμών άμυνας όπως για παράδειγμα τη μείωση («Φυσικά και το ξέρω αυτό» σε κάτι νέο και πραγματικά άγνωστο), τη μετουσίωση («Δεν είναι ο τομέας μου»), την ισοπέδωση («Αυτό πραγματικά δεν είναι πρόβλημα». Σε όρους μάθησης οι μηχανισμοί άμυνας μπορούν πρώτα και κύρια να συνεπάγονται μια απόρριψη, δηλαδή κάποιος απλώς δεν θα επιτρέψει αυτές τις επιθυμίες να συνειδητοποιηθούν για τον ένα ή άλλο λόγο, δεν θα τις δεχθεί ούτε θα ασχοληθεί μαζί τους, και τις αγνοεί σαν να μην υπάρχουν οπότε φυσικά δεν συμβαίνει μάθηση. Και εκεί όπου η απόρριψη είναι υποκειμενικά σημαντική κι ίσως πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορές μπορεί να πάρει τη φύση ενός μπλοκαρίσματος, δηλαδή εμφανίζεται αυτόματα και έντονα, κι ίσως παίρνει νευρωτικά χαρακτηριστικά όπως μια φοβία, που συχνά περιλαμβάνει δυνατές αντιδράσεις άγχους.

Συνήθως συμβαίνει στρεβλή αφομοίωση αυτό που συνήθως αποκαλούμε προκατάληψη. Η προκατάληψη συνεπάγεται μια λαθεμένη κατανόηση που έχει χτιστεί σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα, η οποία θα κόστιζε πολύ στο άτομο αν την εγκαταλείπει. Άρα το άτομο συστηματικά διαστρεβλώνει όποιες επιθυμίες έρχονται σε αντίφαση με αυτή. Ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός είναι προκαταλήψεις. Οι προκαταλήψεις ως κοινωνικές στάσεις έχουν γνωστική, συναισθηματική και πιθανώς, επίσης, μια συμπεριφοριστική διάσταση. Είναι δυνατό να γίνονται αντικείμενο μάθησης, αλλά και να τροποποιούνται, αν και αυτό σε βαθιά ριζωμένες στάσεις συχνά είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά αυτή είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ευταξίας και της ταυτότητας του ατόμου. Στη σύγχρονη κοινωνία μάλιστα έχουν δημιουργηθεί πιο γενικοί αμυντικοί μηχανισμοί που όλοι αναπτύσσουμε για να διατηρήσουμε την πνευματική μας ισορροπία σε ένα κόσμο που κατακλύζει πνευματικά το άτομο με πολλούς τρόπους.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο σήμερα γιατί πρώτον λόγω της παγκοσμιοποίησης και της ανάπτυξης της τεχνολογίας υπάρχει μεγάλος όγκος νέων επιρροών και εντυπώσεων στις οποίες είμαστε όλοι εκτεθειμένοι. Δεύτερον στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχει σταθερή ροή αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Στην επαγγελματική μας ζωή, στην ιδιωτική μας ζωή και μέσα στους τομείς ενδιαφέροντος μας, σήμερα είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε αλλαγές εξαιρετικής σημασίας για τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας, τις δυνατότητες μας και το πώς κατανοούμε τα πράγματα, επειδή οι κοινωνικές δομές αλλάζουν διαρκώς για να συμβαδίσουν με την «ανάπτυξη» που αποτελείται ακριβώς από όλες αυτές τις αλλαγές. Όσο ο κόσμος που μας περιβάλει γίνεται πιο δύσκολος για εμάς τόσο χρησιμοποιούμε διαστρεβλώσεις. Αυτό οδηγεί ότι μέρος της ικανοποίησης της ζωής μας περιορίζεται σε ρουτίνες, φτωχοποίηση ιδεών, λάθη και προκαταλήψεις και ενισχύει την άμυνα ταυτότητας.

Η «έννοια της ανάπτυξης» που ακούγεται συνέχεια ότι είναι το ζητούμενο στη σημερινή Ελλάδα των μνημονίων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την έννοια της «αλλαγής».

 

Knud Illeris 2015. Ο τρόπος που μαθαίνουμε. Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 09|01|2018 14:21

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά τη χθεσινή της συνεδρίασα, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για τις 12 Ιανουαρίου από ώρα 00:01 έως τις 23:59, με προοπτική κλιμάκωσης.

Διαπιστώνοντας για πολλοστή φορά ότι δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κλάδο, όχι μόνο δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνον δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου, η ΠΝΟ ξεκινά δυναμικές κινητοποιήσεις.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα. Όπως επίσης, η καθυστέρηση πληρωμής και η συνεχής παραβίαση των ΣΣΕ σχετικά με το χρόνο και τρόπο καταβολής και υπολογισμού των δεδουλευμένων αποδοχών, οι φημολογούμενες νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και οι νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και στις εφάπαξ παροχές, τόσο στους αξιωματικούς όσο και στα κατώτερα πληρώματα, καθώς και η επιχειρούμενη με κάθε τρόπο και μέσο προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των νόμιμων δικαιωμάτων του κλάδου μας.

Η συνεχιζόμενη και διογκούμενη αδιέξοδη και ανάλγητη συμπεριφορά της Κυβέρνησης και τα συνεχή κτυπήματα της εργατικής τάξης δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές.

Η ΠΝΟ υψώνει την φωνή της και βροντοφωνάζει: Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες. Άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού. Τέρμα οι μειωμένες και ειδικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίες γαλέρας. Άμεση και ορθή πληρωμή των δεδουλευμένων. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους λύσεις στα προβλήματα και να αφήσει κατά μέρος τις υποσχέσεις τον εμπαιγμό. Φτάνουν τα χτυπήματα σε βάρος της εργατική τάξης. Συνολική απόσυρση του νέου πολυνομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται το αλυσόδεμα και η φίμωση των συνδικάτων.

Η συμμετοχή όλων στη νέα απεργιακή μας κινητοποίηση είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.»

 

Κατηγορία Οικονομία
- 09|01|2018 14:02

 Ξεκινούν και πάλι τόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, όσο και οι συμβατοί στα Ειρηνοδικεία, την Τετάρτη, μετά τη λήξη της αναστολής τους, στην οποία είχε προβεί ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία είναι 240 και άλλοι 26 είναι οι ηλεκτρονικοί μεταξύ των οποίων και το  «Αίολος Κεντέρης Ι» της ΝΕΛ, που είχε πάρει αναστολή πλειστηριασμού τον προηγούμενο μήνα με διαφορετική πρώτη εκκίνηση  του τιμήματος.

 Στην ηλεκτρονική ειδική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν «ανέβει» περισσότεροι από 3.000 πλειστηριασμοί που αφορούν ακίνητα κάθε μορφής. Πάντως, είναι αβέβαιο πόσα ακίνητα θα φτάσουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί», καθώς οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους πριν φτάσει η ημέρα του πλειστηριασμού. Άγνωστο είναι πόσοι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν και δεν θα ολοκληρωθούν (θα κηρυχθούν άκαρποι).Πάντως  το πλοίο της ΝΕΛ το βγάζει σε πλειστηριασμό η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι του πόσου των 6,5 εκατ. ευρώ.Εχει ενδιαφέρον να δούμε την έκβαση αυτού του πλειστηριασμού και ποιοί θα εκδηλώσουν την πρόθεση να το πάρουν .

Α.Ω.

Κατηγορία Υγεία
- 09|01|2018 13:37

Αυξήσεις «φωτιά» επεφύλαξε η απελευθέρωση των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), των σκευασμάτων που διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού. Μιλάμε πάντα για τις τιμές χοντρικής. Με άλλα λόγια, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να έχουν το ίδιο ποσοστό κέρδους, αλλά η τιμή στον πελάτη είναι ακριβότερη. Η περιβόητη απελευθέρωση των τιμών, που ψηφίστηκε το 2014 και προβλεπόταν να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2017, αντί να φέρει μειώσεις, εκτίναξε τις τιμές, γεγονός για το οποίοι είχαν προειδοποιήσει οι φαρμακοποιοί.

Αυξήσεις στις λιανικές τιμές μιας σειράς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ανακοινώνονται από τις εταιρείες στους φαρμακοποιούς. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε αυτές τις ημέρες στους πολίτες η αύξηση του ντεπόν όχι τόσο του απλού, που, πάντως ανέβηκε πάνω από 20 λεπτά η τιμή του (από 0,74 στα 0,97), όσο του διαλυόμενου (από 1,20 σε 1,38) και του μάξιμουμ (1,6 σε 2,27 ευρώ)!

Αυξημένη θα είναι και η τιμή του σιροπιού depon (από 2,25 σε 2,33 ευρώ) και του depon odis 16 (από 2,19 σε 3,10 ευρώ). Η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση και σε μία σειρά άλλων προϊόντων που διακινεί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το algon των 650 mg από 4 σε 4,25 ευρώ και του salonpas (10 plasters) από 4,63 σε 5,45 ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα που προτείνονται από τον γιατρό. Δεν αποζημιώνονται, ωστόσο, από τον ΕΟΠΥΥ και ολόκληρο το κόστος το καταβάλλει ο ασθενής. Οι τιμές των εν λόγω προϊόντων είχαν απελευθερωθεί με νόμο που είχε ψηφιστεί το 2014 και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017. Το επιχείρημα της τότε κυβέρνησης ήταν πως η απελευθέρωση θα έφερνε και μείωση στις τιμές, χάρη στη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Οι φαρμακοποιοί είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή πως θα συνέβαινε το αντίθετο, επισημαίνοντας πως φαρμακευτική εταιρεία είχε εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% στις χονδρικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ που διακινούσε στην αγορά από τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του μέτρου.

 

Ο Απ. Βαλτάς

«Δεν έπρεπε το Υπουργείο Υγείας να απελευθερώσει τη χοντρική του φαρμάκου. Αυτό ήταν και είναι πάγια θέση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Εδώ και μήνες παρατηρούμε αύξηση στα φάρμακα και βλέπουμε τις βιομηχανίες να ανεβάζουν τις τιμές κατά το δοκούν. Από τη στιγμή που πρόκειται για ένα φάρμακο και όχι εμπόρευμα, δεν μπορεί η κυβέρνηση να αφήνει τις βιομηχανίες ανεξέλεγκτες. Το φάρμακο πρέπει να είναι διατιμημένο», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς στην εφημερίδα μας.

 

Κατηγορία Δήμος
- 09|01|2018 13:30

O δήμος Λέσβου, που με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ορίστηκε αρμόδιος για την εναλλακτική διαχείριση του συνόλου των προϊόντων από τις κατεδαφίσεις των κτισμάτων που επλήγησαν από το σεισμό της 12ης Ιουνίου ανακοίνωσε χθες τη διαδικασία συλλογής και απομάκρυνσης των προϊόντων, αλλά και εκείνη της φύλαξης των δομικών στοιχείων των κτισμάτων αυτών προς επαναχρησιμοποίηση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Λέσβου θα προβαίνει για κάθε επικίνδυνο ετοιμόρροπο κτίσμα στις κάτωθι ενέργειες:

  1. Μετά την κατεδάφιση του κτιρίου από τον ιδιοκτήτη, ο δήμος θα συλλέγει και θα απομακρύνει τα προϊόντα κατεδάφισης του επικίνδυνα ετοιμόρροπου κτίσματος.
  2. Θα διαθέτει για τη φύλαξη δομικών στοιχείων προς επαναχρησιμοποίηση του κατεδαφισθέντος επικίνδυνα ετοιμόρροπου κτίσματος (εφόσον αυτό προβλέπεται στο Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου στο χώρο του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ Βρίσας στη θέση «Πευκιανή» της Δημοτικής ενότητας Πολιχνίτου.

Οι ενέργειες των ιδιοκτητών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Λέσβου, ο ενδιαφερόμενος προς κατεδάφιση επικίνδυνου ετοιμόρροπου κτίσματος ιδιοκτήτης και εφ' όσον διαθέτει Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου θα προβαίνει με ευθύνη του στις κάτωθι ενέργειες:

  1. Στην κατεδάφιση του κτιρίου
  2. Αν επιθυμεί τη φύλαξη δομικών στοιχείων προς επαναχρησιμοποίηση από τη κατεδάφιση του επικίνδυνου ετοιμόρροπου κτίσματος, τη μεταφορά αυτών με ευθύνη του ιδιοκτήτη σε φυλασσόμενο χώρου του δήμου.
  3. Στην υποβολή αίτησης προς τον δήμο Λέσβου για την ενημέρωση του δήμου.

Σημειώνεται ότι η συλλογή και απομάκρυνση των προϊόντων κατεδάφισης θα γίνεται έπειτα από συνεννόηση με τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Τηλέφωνο για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία 22513 50599

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top