FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|01|2018 19:54

Ένα από τα πιο ξεχωριστά απογεύματα στο βιβλιοπωλείο «Book and Art» ήταν για την οικοδέσποινά του Βάλια Μπαρμπατιώτη η παρουσίαση της μικρής συγγραφέως Ειρήνης Παροίκου την περασμένη Πέμπτη. Το «Ένα προσφυγάκι θυμάται…» είναι το πρώτο της βιβλίο και το αφιερώνει «στα βασανισμένα, εκπατρισμένα, πληγωμένα παιδιά όλης της γης». Για το αφήγημά της μίλησε ο φιλόλογος, Παναγιώτης Σκορδάς.

Η Ειρήνη Παροίκου γεννήθηκε και ζει στην Αγιάσο. Είναι μαθήτρια της Β΄ Λυκείου. Πατέρας της είναι ο Γιώργος Παροίκος και μητέρα της η Προκοπία Ασλάνη-Πλωμαρίτη. Αδέλφια της ο Γιάννης, ο Κώστας και ο Χρήστος.

Η μικρή συγγραφέας συγκλονισμένα από τα γεγονότα που βιώνουμε στο νησί μας με τους χιλιάδες πρόσφυγες που άλλοι σώζονται και άλλοι χάνουν τη ζωή τους στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, έγραψε ένα εξαιρετικό αφήγημα με ήρωα ένα μικρό παιδί από το Αφγανιστάν, που ζει τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν και όλες τις τρομακτικές περιπέτειες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Ένα απόσπασμα:

«Δευτέρα, 25/10/15

Ο μπαμπάς είχε αποφασίσει από χθες να μου μιλήσει. Να μου μιλήσει για τον πόλεμο και για την απόφασή τους να φύγουμε! Έτσι κι έγινε: “Όπως βλέπεις, γιε μου, έχουμε πόλεμο. Τα πάντα καταστρέφονται! Σπίτια, οικογένειες, εργοστάσια, κτήρια αλλά ακόμη και όνειρα. Τα όνειρα τα δικά σου, της αδερφής σου, των φίλων σου και άλλων τόσων χιλιάδων παιδιών. Και ποιος φταίει για όλα αυτά; Τα λεφτά! Τα πάντα σ’ αυτό τον κόσμο, γυρίζουν γύρω απ’ τα λεφτά και είναι κάποιοι άνθρωποι, που όσο πιο πολλά κερδίζουν τόσο πιο πολλά θέλουν! Εκεί, λοιπόν, στη Σαουδική Αραβία υπάρχει πετρέλαιο, πολύ πετρέλαιο! Και οι λαοί τρώγονται μεταξύ τους σαν το σκύλο με τη γάτα γι’ αυτό το λόγο! Τώρα άσε το γιατί εμπλέκεται και η δική μας χώρα σε όλο αυτό. Εκτός αυτού, είναι και μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι φανατικοί με τη θρησκεία τους! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πιστεύουν πως μόνο η δική τους θρησκεία πρέπει να υπάρχει και θέλουν να υποκύψουν όλοι οι λαοί σ’ αυτή την ιδέα! Έτσι, εγώ κι η μαμά σου αποφασίσαμε να φύγουμε και να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για σένα και τα αδέρφια σου!”. Αυτά μου είπε ο μπαμπάς. Δηλαδή θα φύγουμε για το δικό μας καλό. Όμως, ακόμα έχω ερωτηματικά στο κεφάλι μου. Πού θα πάμε; Με τι χρήματα; Πιστεύω να ξέρει ο μπαμπάς τι κάνει. Κι άλλα ερωτηματικά, μεγαλύτερα και πιο έντονα. Γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο κακοί; Γιατί συμπεριφέρονται έτσι; Γιατί τα λεφτά είναι τόσο σπουδαία; Και ο πιο μεγάλος μου φόβος: Αν συνεχιστεί αυτό τι θα απογίνουμε; Πώς θα σωθούμε απ’ αυτή την καταστροφή;».

 

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 06|01|2018 19:23

Η περιφερειακή παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά, στα πλαίσια της εναλλαγής που διέπει τη θέση του εκλεγμένου αντιπροσώπου της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου,έδωσε χθες στη δημοσιότητα  την αντικατάσταση από 01/01/2018 του μέχρι τώρα συμβούλου  της Στρατή Παυλή, από τον Αριστείδη Σγατζό. Ο Στρατής Παυλής είχε αντικαταστήσει πριν 20 μήνες περίπου τον Ανδρέα Μπάλλα.


Ο Αριστείδης Σγατζός

Ο Αριστείδης Σγατζός που θα διατηρήσει τη θέση του περιφερειακού συμβούλου μέχρι το τέλος της θητείας του παρόντος περιφερειακού συμβουλίου, είναι απόφοιτος Παιδαγωγικού Τμήματος και Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Εργάζεται ως δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λέσβου και της ΕΓ του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λέσβου. Έχει εργασθεί στο παρελθόν ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και ρ/σ της Λέσβου, ενώ πολιτικά, ανθρωπολογικά, παιδαγωγικά και φυσιογνωστικά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικές εκδόσεις τόσο της Λέσβου όσο και πανελλαδικά.Είναι γνωστή η δραση και η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια και αναμένεται να εκπροσωπήσει το χώρο που εκπροσωπεί η παράταξη του στο περιφερειακό συμβούλιο.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|01|2018 18:47

Στην 6η Thessaloniki Biennale of Contemporary Art που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης - Δημοτική Πινακοθήκη με τα Open Studios_Ανοιχτά Εργαστήρια συμμετείχε ο Μυτιληνιός Βασίλης Ζωγράφος μαζί με 33 καλλιτέχνες, οι οποίοι άνοιξαν τα εργαστήριά τους για τρεις μέρες σε μια πρωτοβουλία παρουσίασης του έργου τους και του προσωπικού τους χώρου.

Το κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σ’ έναν διαδραστικό διάλογο με τους δημιουργούς, να περιηγηθεί στην ζωντανή, σύγχρονη εικαστική σκηνή της Θεσσαλονίκης, να έρθει σε άμεση επαφή με τη δημιουργική διαδικασία. Η τέχνη γίνεται εξωστρεφής, επικοινωνεί και διαχέεται, προσφέρει συγκίνηση και αναστοχασμό!

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αγγελίδης / Βασίλης Αλεξάνδρου /Χρήστος Αλευράς /Δημήτρης Αμελαδιώτης / Καλλιόπη Βουλγαρούδη / Γιάννης Βούρος /Φίλιππος Γκούντζος / Πέννυ Δίκα Κορνέτη / Ingo Dunnebier / Κωνσταντίνος Εφημίδης / Δημήτρης Ζερβόπουλος / Βασίλης Ζωγράφος /Γιώργος Ηλιάδης /Δημήτριος Καραγιάννος / Παναγιώτης Καράμπαμπας / Φωτεινή Καριωτάκη / Foti Kllogjeri / Μαρία Κομπατσιάρη / Θοδωρής Λάλος / Caroline Luigi / Αντιγόνη Μανωλίδου / Ιωάννης Μονογυιός / Μαρία Μπελιβάνη / Νικόλας Μπλιάτκας / Κατερίνα Μπουραντζή / Σταύρος Παναγιωτάκης / Μάνος Παπαδάκης / Μαρία Πασχαλίδου / Γιώργος Πολίτης / Ευφροσύνη Σαπιρίδου-Τσίτση / Ελισάβετ Σουρή / Ιωάννα Στρατόγλου / Δημήτρης Τενεκετζής / Νικόλαος Τσικούρας

Ο Βασίλης Ζωγράφος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1965. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1987 - 1992). Στο χρονικό διάστημα 1993 - 1995, ως υπότροφος του ολλανδικού κράτους και του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη», παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό τμήμα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Groningen της Ολλανδίας. Το 2002 ολοκλήρωσε το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., με Κατεύθυνση Β «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης και Μηχανισμών». Από το 2002 έως το 2007 δίδασκε Σχέδιο και Ζωγραφική ως επισκέπτης καθηγητής στην École Régionale de Beaux Arts de St. Etienne. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έργα του, στο www.vasiliszografos.com/. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αξίζει κανείς να παρακολουθεί τη δουλειά του, η οποία συγχρονίζεται με τους καιρούς...

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 06|01|2018 18:27

 Ανδρας χτύπησε δυο γυναίκες

    Σχηματίστηκε δικογραφία, από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης, σε βάρος ενός ημεδαπού, ηλικίας 41 ετών, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία, ο 41χρονος, χθες το πρωί σε δημόσιο χώρο στη Μυτιλήνη, επιτέθηκε και τραυμάτισε στο κεφάλι, δύο (2) ημεδαπές, ηλικίας 30 και 43 ετών, με τη χρήση μεταλλικού αντικειμένου.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης διενεργείται προανάκριση.

 

Συλλήψεις πέντε για ζωοκλοπή και της ζωοκτονία 

Συνελήφθησαν, προχθες  σε αγροτική τοποθεσία στη Μόρια , από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λέσβου, πέντε (5) αλλοδαποί, ηλικίας από 17 έως 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της ζωοκλοπής και της ζωοκτονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά το χρονικό διάστημα της τελευταίας εβδομάδας, οι συλληφθέντες, δρώντας από κοινού, μπήκαν σε δύο  περιφραγμένα αγροκτήματα στην παραπάνω περιοχή και αφαίρεσαν συνολικά έξι ζώα (5 πρόβατα και κριάρι), τα οποία ακολούθως θανάτωσαν.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν, μία  πλαστική σακούλα με τμήματα σφαγμένου ζώου (προβάτου), η οποία βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και δύο  μαχαίρια, που εντοπίστηκαν στους χώρους όπου διαπράχθηκαν τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Επίσης, συνελήφθη η μητέρα ενός ανηλίκου εκ των δραστών, η οποία κατηγορείται για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Ηθελε να τον τραυματίσει

 

    Συνελήφθη, προχθες  στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, ένας αλλοδαπός ηλικίας 31 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 31χρονος, προσπάθησε να παρασύρει με Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε, έναν 28χρονο ομοεθνή του, χωρίς ωστόσο να το κατορθώσει.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης διενεργείται προανάκριση.

 

Χτύπησε βοηθό στο γήπεδο

    Από Αστυνομική Υπηρεσία της Λέσβου, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για περιστατικά αθλητικής βίας, που έλαβαν χώρα προχθες σε αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο) στη Λέσβο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα,πρόκειται για τον αγώνα του κυπέλου Λέσβου μεταξύ Διαδόρα-Αιολικού, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων επιτέθηκε και χτύπησε βοηθό του διαιτητή, ενώ εκτοξεύτηκε κροτίδα στον αγωνιστικό χώρο.

Διενεργείται προανάκριση.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|01|2018 17:59

Ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχε σε εκδήλωση προβολής των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Μαριούπολη της Ουκρανίας. Η εκδήλωση με θέμα: «Παράθυρο στην Ελλάδα: Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» που έτυχε εκτενούς προβολής στα Μέσα Ενημέρωσης της Ουκρανίας, έντυπα και ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Μαιώτιδα», στόχευε επίσης και στην τόνωση των εθνικών δεσμών με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας.

Τα εγκαίνια έγιναν από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου τον ελληνικής καταγωγής Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης. Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνωφ, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή και την Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Μαριούπολης Νάντια Τσαπνή.

 

Και τα «δικά μας»

Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε από φοιτήτριες και φοιτητές της Έδρας Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης στο πολυπληθές κοινό, εν είδει νοερής ξενάγησης, προωθητικό οπτικοακουστικό υλικό που επιμελήθηκε και απέστειλε ο Δήμος Λέσβου. Επίσης, παρουσιάστηκε με δίγλωσσες επεξηγηματικές λεζάντες (στη Ρωσική και στην Αγγλική γλώσσα) το έργο των εκλεκτών καλλιτεχνών της Λέσβου Μαρίας Καλλιπολίτη και Νίκης Ελευθεριάδου. Επιπλέον, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από απαγγελία, από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Έδρας Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κ.Π.Μ., ποιημάτων διακεκριμένων Ελλήνων ποιητών για τα νησιά μας, καθώς και από παράσταση ελληνικών παραδοσιακών χορών των εν λόγω νησιών από φοιτήτριες-μέλη του χορευτικού συγκροτήματος «Κόρες» της ανωτέρω Έδρας.

Η εταιρία «Μύθος Γκρούπ Ε.Π.Ε.», συνέβαλε στον συντονισμό των ενεργειών και στην οργάνωση του προωθητικού υλικού. Ο Δήμος Λέσβου ευχαριστεί το Υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να προβάλει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικά την Λέσβο, καθώς και την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου για τον συντονισμό και την άψογη συνεργασία.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|01|2018 17:56

Δεκατρία αρχοντικά της Μυτιλήνης, αξιόλογα και ιστορικά, κοσμούν το ημερολόγιο του 2018 της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί με πληροφορίες από το τηλ. 2310-556902 ή στο Facebook.
Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης είναι από τους παλαιότερους Συλλόγους στην Θεσσαλονίκη με έτος ίδρυσης το 1924 από τους πρώτους Μυτιληνιούς που εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Ο μοναδικός Σύλλογος Μυτιληνιών στην Βόρεια Ελλάδα, εν αντιθέσει με περίπου 46 που απαριθμούν στην Αθήνα. Σκοπός του Συλλόγου η διάδοση κα διάσωση της Λεσβιακής κληρονομιάς, ήθη, έθιμα, τραγούδια, χοροί.
Με την χορευτική ομάδα της συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα της πόλης. Κάθε χρόνο συμμετέχει σε παρελάσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την παρουσία και προβολή του νησιού καθώς και τα έθιμα και ήθη. Πρόεδρος είναι ο δικηγόρος Παναγιώτης Κουτλής. Στον ιδιόκτητο χώρο επί της οδού Μοναστηρίου 13, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε ζεστή λεσβιακή γωνιά, μπορεί και συγκεντρώνει τα μέλη της σε διάφορες εκδηλώσεις. Διατηρεί βιβλιοθήκη με λεσβιακή εργογραφία και αρχείο λεσβιακού Τύπου.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|01|2018 17:44

Συγγραφέας: Στρατής Δεδέκης

Εφημερίδα «Γιατζίδα»

Έτη 2004-2014

Επιμέλεια: Αγγελική Ράλλη

Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων Πανεπιστημίου Πατρών

 

Πρόλογος

«Εύχομαι και ελπίζω η εφημεριδούλα του Στρατή Δεδέκη να γίνει αφορμή και για άλλες γλωσσικές διαδρομές στη Λεσβιακή έκφραση. Είθε οι νεότερες γενιές ν’ ανασκαλέψουν τις λέξεις μέσα στο μπαούλο της αποκοιμισμένης γλωσσικής τους συνείδησης και να τις αφήσουν να τους οδηγήσουν στο ξεχασμένο πολιτιστικό παρελθόν». Αγγελική Ράλλη, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης.

Ο Στρατής Δεδέκης γεννήθηκε στον Πλακάδο της Γέρας το 1933 και υπήρξε τέκνο πολυμελούς οικογένειας. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και διέκοψε τη φοίτηση στην Α΄ Γυμνασίου για λόγους υγείας. Η φύση και ο θεός τον προίκισαν με ταλέντο και ευχέρεια στο γράψιμο και ιδιαίτερα στον σατιρικό στίχο με ντοπιολαλιά. Με τους έμμετρους στίχους σχολιάζει και σατιρίζει την επικαιρότητα, αλλά με ιδιαίτερη επιτυχία στην πολιτική και κοινωνική σάτιρα.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό επεξέτεινε το ταλέντο του στη μουσική, ζωγραφική, καλαθοπλεκτική και σε κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δραστηριότητες. Είναι να θαυμάζει κανείς την πολυσχιδή λαϊκή προσωπικότητα του Δεδέκη, ο οποίος με στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις και σε χρονικές περιόδους ταραγμένες για τη χώρα μας ξεχώρισε από την άξεστη εν πολλοίς μάζα των πολλών και διακρίθηκε. Από το 2003 ξεκίνησε να εκδίδει τη σατιρική, χουρατατζίδσα εφημεριδούλα «ΓΙΑτζίδα», την έκδοση της οποίας συνεχίζει σε μηνιαία βάση και τη διανέμει δωρεάν. Είναι να υποκλίνεται κανείς σ’ έναν 84χρονο άνδρα να γράφει εφημερίδα σε σατιρικό στίχο με ντοπιολαλιά, να την τυπώνει μπρος πίσω σε χαρτί των 20 cm και να τη διανέμει δωρεάν ο ίδιος με συγκρατημένο χαμόγελο, ανυπόκριτη ευγένεια και ταπεινότητα. Αν δεν είναι ο Δεδέκης και ο κάθε Δεδέκης το άλας της λαϊκής ψυχής που κράτησε αλώβητη την πολιτιστική μας κληρονομιά απ’ τις ξενόφερτες πολιτιστικές επιρροές, τότε ποιος μπορεί να είναι;

Δεν περισσεύει απ’ την ψυχή του Έλληνα ο καλός λόγος σ’ αυτούς που τον τιμούν με τα έργα τους και περιμένουμε να αποδημήσει εις Κύριον για να του αναγνωρίσουμε το έργον. Ευτυχώς, για τον Στρατή η αναγνώριση για την πνευματική του προσφορά στον γενέθλιο τόπο και πέρα απ’ αυτόν ήρθε νωρίς από πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία, λεσβιακά ημερολόγια, ζωγραφικές εκθέσεις, συγγραφείς. Θα παραθέσω ορισμένους στίχους του για να πάρετε κάποια γεύση της πνευματικής του προσφοράς.

 

Γι επιδουτήσεις

Του Δικέμβρη κάθε χρόνου

Γύρου γύρου απ’ τις γιουρτές

Παίρνουμι τσ’ επιδουτήσεις

Απ’ του λάδ που ν’ απ’ τσ’ ελιές

Φέτους κάναμι ιτήσεις

Για χαρτιά κόντρα χαρτιά

Φαίνιτι πως ούλα τούτα

Ήνταν για παρηγουριά

Θα επιδοτούν μας λέγαν

Πάντα ούλα τα κιλά.

Απαντέχουμι να δούμι

Μόνι να ’μαστε καλά.

Μες τουν καφενέ του άκσα

Έφτου το μαθα τσι γω

Τ’ ν’ επιδότησ’ θα την πάριν

Για του λαδ’ απάς τ’ αυγό.

 

Το βιβλίο του Στρατή Δεδέκη αποτελείται από 276 σελίδες και περιέχει το περιεχόμενο της εφημεριδούλας του των ετών 2004-2014, μιας δεκαετίας ανελλιπούς προσφοράς στον πολιτισμό. Τελειώνω μ’ ένα τετράστιχο του 2010 που αφορά την επιτήρηση απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω χρεοκοπίας.

 

Γκέμια είπαν θα μας βάλιν

Να μας κάνιν ντιρμπιγιέ

Όχα απάνου όχα κάτου

Δεξιά τσ’ αριστερά

Άμα σας βαστά η κώλους

Δανειστείτι τσ’ άλλη φορά.

 

Στρατής Δελόγκος

Παπάδος

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|01|2018 16:52

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου, στα πλαίσια των δράσεών του, προχώρησε στην έκδοση του Ημερολογίου του για το 2018, με φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Το Ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε στα γραφεία του Συλλόγου και στο τηλ. 6977585575.

Σήμερα Σάββατο, ανήμερα των Φώτων, στην αίθουσα Πολιτισμού στο Ίππειος, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιππείου, η κοπή της βασιλόπιτας για το έτος 2018.
«Εκεί θα θυμηθούμε και θα ακουστούν τα παραδοσιακά κάλαντα των Φώτων που τραγουδούσαν στο χωριό μας. Θα είναι μια όμορφη βραδιά και σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε», λέει το κάλεσμα.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 06|01|2018 16:21

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και ο Οργανισμός «Enterprise Greece» διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του Οδηγού Εξαγωγικών Επιχειρήσεων του Ε.Ο.Α.Ε.Ν και της σχετικής ιστοσελίδας του www.exporters-eoaen.gr.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «Moneyshow 2018», στο Ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου από τις 16:00 έως τις 18:00, στην αίθουσα Τερψιχόρη C.

Ο εξαγωγικός οδηγός του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. έχει στόχο να γνωρίσουν φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού σκοπούς και δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα, καθώς επίσης και να αποτελέσει έναν πλήρη, εύχρηστο και εμπεριστατωμένο οδηγό εξαγωγικών παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων των μελών του Ομίλου, συμβάλλοντας έτσι στη διεθνή προβολή του και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων.

 

- 06|01|2018 15:40

Στην εκκλησία του Σωτήρος, γνωστή ως εκκλησία «του Χριστού», είναι εντοιχισμένη μια ακόμη επιγραφή του 1ου αι. μ.Χ. Η εκκλησία βρίσκεται στους Ταξιάρχες ή Καγιάνι, ορεινό χωριό 6,5 χλμ. νότια της πόλης της Μυτιλήνης. Το χωριό πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία των Ταξιαρχών. Παλαιότερα ονομαζόταν και Καγιάνι, από την τουρκική λέξη “καγιάς”, που σημαίνει βράχος, τοπωνύμιο δηλωτικό της ορεινής θέσης του.

Την επιγραφή, που είναι εντοιχισμένη στην πρόσοψη του ναού, πρώτος εντόπισε και μετέγραψε ο Μ. Αξιώτης, Περπατώντας τη Λέσβο. Τοπογραφία-Ιστορία-Αρχαιολογία. Τόμος Α’, Μυτιλήνη 1992, σελ. 87.

Στην συνέχεια δημοσιεύτηκε το 2003 από τον G. Meyer, Deux épitaphs des régions éoliennes, Epigraphica Anatolica 35 (2003) 57-58:

 

Γάϊον Ἰούλιον, Γαῒου

ὑιὸν, vac. Φλαῦον

 

Σύμφωνα με τον Meyer, η επιγραφή είναι η επιτύμβια του Ρωμαίου Γαῒου Ιουλίου Φλαύου. (Αυτός ο Γάϊος είναι ήδη γνωστός και από τον εφηβικό κατάλογο Ελλήνων και Ρωμαίων, την IG XII 2, 88, στ. 23). Την περιλαμβάνει στα επιτύμβια μνημεία της Λέσβου, τα οποία ιδρύθηκαν από τον δήμο προς τιμήν πολιτών μετά θάνατον (όπως για παράδειγμα οι επιγραφές IG XII 2, 287 καὶ 289 στην Λέσβο αλλά και αλλού) και σ’ αυτά το όνομα του θανόντος βρίσκεται σε αιτιατική πτώση, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ. Στα μνημεία αυτά η φράση Ο ΔΑΜΟΣ αναγράφεται στον πρώτο στίχο, όχι όμως και στην επιγραφή του Γ. Ιουλίου Φλαύου, γιατί ο λίθος φαίνεται ότι είναι σπασμένος στην άνω πλευρά.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι στην πρόσοψη του ναού του Σωτήρος, υπάρχει και άλλη επιγραφή, η κτιτορική επιγραφή της ανέγερσης του ναού το 1872. Η ανέγερση φαίνεται ότι έγινε με δαπάνη ενός ιδιώτη, του οποίου όμως το όνομα, για άγνωστο λόγο, έχει αποξεστεί.

Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό του ναού, όπου σώζεται η ίδια κτιτορική επιγραφή. Φαίνεται ότι κάποιος ή κάποιοι ήθελαν να χαθεί το όνομα του δωρητή!

 

 

 

* Η Μαρία Σ. Διακουμάκου είναι φιλόλογος - επιγραφικός, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία.

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 06|01|2018 14:33

Tελευταία εργάσιμη μέρα του Δεκεμβρίου και μπαίνω στην τράπεζα για να πληρώσω τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ που τα άφησα για την τελευταία ώρα. Η αναβλητικότητα που με χαρακτηρίζει σε συνδυασμό με την ηλικία , που δεν μου επιτρέπει ικανοποιητική χρήση υπολογιστών με αναγκάζουν συχνά-πυκνά να στέκομαι σε τεράστιες ουρές. Έτσι και τώρα μπήκα στην τράπεζα και αντίκρισα δεκάδες ομοιοπαθείς να κάθονται καρτερικά στα γκισέ, στα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής και στις καρέκλες, και να περιμένουν τη σειρά τους.

Πήρα αριθμό, βρήκα μια καρέκλα και κάθισα. Δίπλα μου μια τετράδα ανδρών από 50 ετών και πάνω ελεεινολογούν την κατάσταση, σιχτιρίζουν την κυβέρνηση και επαναλαμβάνουν μονότονα την οικονομική τους δυσπραγία, την αθλιότητα και τον παραλογισμό της δημόσιας διοίκησης, το μαρτύριο των λογαριασμών και των φόρων.

- Για φαντάσου που φτάσαμε , αυτοί που θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ, αυτοί που κάθε τρεις και λίγο επιτίθονταν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες, τώρα μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε και έξτρα χαράτσι 1, 20 ευρώ για να πληρώσουμε το φόρο, λέει ο ένας.

- Αυτό ήταν το σιχτίρ πιλάφι. Χαράτσι πάνω στο χαράτσι ούτε επί τουρκοκρατίας δεν πλήρωναν οι σκλαβωμένοι πρόγονοί μας, λέει ο δεύτερος.

- Έτσι ακριβώς είναι και τώρα. Σκλαβιά έχουμε, υπόδουλοι είμαστε. Άμα σε υποχρεώνουν να πληρώνεις νοίκι στο σπίτι και στο χωράφι που βρήκες από τον πατέρα σου, τι άλλο από κατοχή είναι; ρωτάει ρητορικά ο τρίτος.

- Και δε μιλάει κανένας. Τρώμε τη σφαλιάρα τη μία πίσω από την άλλη, μας εξοντώνουν καθημερινά, διώχνουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό, μας φόρτωσαν χιλιάδες μετανάστες από όλη την υφήλιο, χρυσοπληρωμένες ΜΚΟ και μισθοφόρους αλληλέγγυους και δεν αντιδράει κανείς. Μνουχμέν τσι ψικασμέν μαζί, λέει ο τέταρτος της παρέας.

- Μα ποιος περιμένεις να αντιδράσει. Η νεολαία με τα τατουάζ, τα σκουλαρίκια στον αφαλό, στη μύτη και στη γλώσσα, τις αλυσίδες στον αστράγαλο και τα σκισμένα παντελόνια; Αυτή θα αντιδράσει άμα κοπεί το facebook, άμα κλείσουν οι καφετέριες , τα μπαρ τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια, άμα δεν έχει εμπόρευμα το Hontos και άμα κοπεί το χαρτζιλίκι του μπαμπά και της μαμάς. Μέχρι τότε θα απολαμβάνουν τη νεότητά τους, αποχαυνωμένοι, ανυποψίαστοι και αδιάφοροι για το κοινωνικό γίγνεσθαι, συμπληρώνει ο δεύτερος.

- Πριν μερικά χρόνια όμως, κάποιοι μας έλεγαν «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Πράξη αντίστασης και αξιοπρέπειας είναι να μην πληρώνεις Δημόσιο και ΔΕΗ φώναζαν Τσίπρας και Καμμένος. Που είναι αυτοί τώρα; Μας ξεπάτωσαν στους φόρους και στα ψέματα, παρεμβαίνει ξανά ο τέταρτος.

- Αργά τη θυμηθήκαμε αυτή την αντίσταση. Τότε που οι πρασινοφρουροί διορίζονταν κατά εκατοντάδες, που μοίραζαν αναπηρικές, αντιστασιακές και άλλες μαϊμουδίσιες συντάξεις, που μοίραζαν εθελούσιες και πρόωρες των 2000 ευρώ, εφάπαξ τα 150.000 και 200.000 χιλιάδες, που γέμισε η Ελλάδα με συνταξιούχους 45 και 50 ετών εξπέρ στο τάβλι, που γινόταν το έλα να δεις στο ιδιαίτερα, στα φακελάκια, στα γρηγορόσημα, στα αυθαίρετα, που το λάδωμα πήγαινε σύννεφο, που οι κομματικοί παράγοντες-λαδοπόντικες έκαναν δώρα στον εαυτό τους μέχρι 500.000 χιλιάδες δραχμές κατά την προτροπή του τότε πρωθυπουργού, που οι συνδικαλιστές διοικούσαν τα υπουργεία και η αργομισθία ήταν μαγκιά και το λαμόγιο κοινωνικό πρότυπο, που οι τραπεζίτες σκορπούσαν θαλασσοδάνεια, διακοποδάνεια, κάρτες, αυτοκίνητα και σπίτια με συνεχή τηλεφωνήματα πρωί, μεσημέρι, βράδυ, τότε που οι επιδοτήσεις γινόταν γιούργια στα σκυλάδικα και οι πονηροί μασουλούσαν προγραμματάκια χιλιάδων ευρώ, πού είμασταν να φωνάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε. Οι πιο πολλοί τα ψήφιζαν και τα χειροκροτούσαν. Ο λογαριασμός ήρθε τώρα και είναι πανάκριβος, λέει ανεβάζοντας και τον τόνο της φωνής ο τρίτος.

- Και τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων; Ποιος κλέφτης και φταίχτης τιμωρήθηκε; Τι διορθώθηκε στο δημόσιο, Μήπως σταμάτησαν τα ιδιαίτερα, τα γρηγορόσημα, τα φακελάκια; Μήπως πιάσανε το μαύρο χρήμα; Μήπως τέλειωσαν οι διορισμοί από το παράθυρο και τα βολέματα, οι κάλπηδες και οι μουλωχτοί, ρωτάει ο πρώτος και συμπληρώνει «άχρηστοι πολιτικοί, ηλίθιοι ψηφοφόροι, κατακαημένη Ελλάδα».

Η κουβέντα διακόπηκε απότομα μόλις ένας απ’ την παρέα σηκώθηκε να πάει στο ταμείο.

Καθώς τους παρατηρούσα σκεφτόμουν ότι η κουβέντας τους θα μπορούσε να έχει τίτλο «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας πανέμορφης μα άτυχης χώρας».

 

Παναγιώτης Πανέρας

Κατηγορία Οικονομία
- 06|01|2018 14:25

Μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου & Υπηρεσιών για τις τάσεις της καταναλωτικής δαπάνης κατά τη διάρκεια της εορταστική αγοράς του Δεκεμβρίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ως προς την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως επισημαίνεται, το σύνολο των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο κινήθηκε στα ίδια και οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα, για το 55% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμες, ενώ για το 42% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις μειώθηκαν. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με το 76% του αντίστοιχου το 2016. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα εμφανίζεται υψηλότερο σε σύγκριση με προηγούμενες εποχικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

 

Καλύτερα πριν τα Χριστούγεννα

Η καλύτερη περίοδος των εορτών, από άποψης αγοραστικής κίνησης σύμφωνα με τη γνώμη των επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου, ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (46%), ενώ για ένα σημαντικό ποσοστό (29%) η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Επιπρόσθετα, σχεδόν οι 6 στους 10 επιχειρηματίες πραγματοποίησαν προσφορές στα καταστήματα τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η επιπλέον Κυριακή της 17ης Δεκεμβρίου, όταν και λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, δεν φαίνεται να επηρέασε το ήμισυ του επιχειρηματικού κόσμου συγκριτικά με το 2016.

Σύμφωνα με τους Εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο διάστημα των φετινών εορτών παρουσίασαν σταθερότητα και ανήλθαν στα επίπεδα του -2% έως +5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο. Σημαντικό εύρημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά εμφανίζεται ανοδική τάση σε αρκετές περιοχές της χώρας σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο στα στοιχεία της έρευνας που παραθέτει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών δεν περιλαμβάνονται και αυτά του Εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ισχύει στην περιοχή μας , παρόλο που τα στοιχεία λίγο πολύ είναι περίπου τα ίδια σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας με μικρές διαφοροποιήσεις.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top