FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Αγορά
- 05|01|2018 19:22

Σε περίοδο τακτικών χειμερινών εκπτώσεων μπαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ενημερώνοντας εμπόρους και καταναλωτές πως βάσει του άρθρου 15 του Ν. 4177/2013 θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις ελληνικές και τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις και επιλέγοντας προϊόντα, με γνώμονα την ποιότητα και τη σχέση τελικής τιμής - έκπτωσης.

Επίσης, γίνεται γνωστό πως τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου 2018, ωστόσο πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης είναι η διατήρηση της κυριακάτικης αργίας, σημειώνει στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο σύλλογος.

 

Ευχές από το Επιμελητήριο 

Ανακοίνωση, στην οποία εύχεται ο νέος χρόνος να είναι δημιουργικός και ευτυχισμένος, εξέδωσαν ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Προσωπικό του Επιμελητηρίου Λέσβου. «Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με την προσδοκία και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, αισιόδοξοι και έτοιμοι για νέες προσπάθειες. Το 2018 να φέρει στη ζωή μας νέες προσδοκίες, δύναμη, θετική και δημιουργική σκέψη. Ας είναι το ξεκίνημα της  νέας χρονιάς η αφετηρία  μιας δημιουργικής εποχής.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου έχει θέσει ως προτεραιότητα για τη νέα χρονιά την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών,  την ανάδειξη των νησιών μας τουριστικά και την προβολή των τοπικών προϊόντων τους.    

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|01|2018 19:16

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης (Ασκληπιού 34, Χρυσομαλλούσα) σχετικά με την πορεία τριών εποχικών και ενός θεματικού projects, που είχε αποφασιστεί να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων στην ανοιχτή διαβούλευση δημοτών και αποδήμων του καλοκαιριού.

Η συνάντηση εργασίας αφορά τα εποχικά projects: «Ο Άγιος Βαλεντίνος... της Μυτιλήνης 2018», «Λεσβιακή Αποκριά 2018: Τα Γιούνια» και «Πάσχα 2018… στη Μυτιλήνη» καθώς και το θεματικό project «Πρόγραμμα marketing για μαθητικό τουρισμό στη Μυτιλήνη την άνοιξη του 2018».

Παρακαλούνται τα μέλη των τεσσάρων συντονιστικών επιτροπών εθελοντών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2017, να παρευρεθούν στη σύσκεψη της Δευτέρας ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση των τεσσάρων αυτών projects. Η παρουσία και κάποιων νέων μελών που θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν ενεργά είναι θεμιτή.

Οι αντίστοιχες αρχικές επιτροπές εθελοντών (Μυτιληνιών και αποδήμων) είναι οι ακόλουθες:

- «Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης 2018»: Λυδία Αριστείδου, Μαγδαληνή Βάγια, Αλεξάνδρα Γαληνού, Αθανασία Δαφιώτη, Αικατερίνη Καρίνου, Γιάννης Μουτζούρης.

- «Λεσβιακή Αποκριά 2018: Τα Γιούνια»: Λυδία Αριστείδου, Νίκος Βουδούκης, Μαρία Βαμβακίτη, Βαγγελιώ Σταυροπούλου, Βασίλης Σφαγμένος, Βύρων Χατζηελευθερίου.

- «Πάσχα 2018 … στη Μυτιλήνη!»: Μαγδαληνή Βάγια, Αγγέλα Γαλετάκη, Λιάνα Γιαλούση-Τσακίρη, Ραλλού Μπάγια, Ειρήνη Παράσχου, Χρήστος Πριονάς.

- «Marketing project για μαθητικό τουρισμό στη Μυτιλήνη την άνοιξη του 2018»: Μιχάλης Ανδρεαδέλλης, Μαρία Δεβεράκη, Ραλλίτσα Δουκακάρου, Αδαμαντία Ευστρατίου, Μαρία Ιωάννου, Ευτέρπη Ράλλη, Βασίλης Σφαγμένος, Βύρων Χατζηελευθερίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δημότες της πόλης μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Δ/Κ Μυτιλήνης και να παρευρεθούν στη σύσκεψη (τηλ. 22510 22143 & 6973 004872, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., υπεύθυνοι Πάνος Πίτσιος, Γιώργος Καρίνος, Βασίλης Χατζηελευθερίου).

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|01|2018 19:10

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

«Από τον Δία στον Χριστό»

Εκδόσεις «Gutenberg»

Αθήνα 2017, σελ. 141

 

«Το κείμενο που ακολουθεί είναι το απόσταγμα μιας απορίας: πώς, πότε και γιατί οι εποχές αλλάζουν και σε τι διαφέρουν η μία από την άλλη; Η εμπειρία μου (επαγγελματική αυτή), ως ιστορικός του χιλιόχρονου Βυζαντίου, δεν μου έλυσε την απορία. Και αυτό γιατί δεν πιστεύω στη σπουδαιότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των πολιτικών γεγονότων, αλλά ούτε καν στη σπουδαιότητα των απλών γεγονότων. Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με την ιστορία με οδήγησε στο να ανιχνεύω ακατάπαυστα τα ουσιώδη. Έτσι πιστεύω ακράδαντα στην εμβέλεια των φαινομένων διαρκείας. Στις νοοτροπίες ατομικά, στην παράδοση συλλογικά, σε όλα όσα λάθρα και υπογείως καθορίζουν τη διαγωγή μας, και τις πεποιθήσεις μας. Το θρησκευτικό φαινόμενο είναι ασφαλώς από το πιο καίρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συναισθηματικά, πνευματικά, ακόμη και καλλιτεχνικά, αν αναλογιστούμε ότι η τέχνη όλων των εποχών και όλων των λαών βρέθηκε στην υπηρεσία των θρησκειών. Η εποχή από το πέρασμα της πολυθεΐας στη μονοθεΐα είναι ασφαλώς καθοριστική, για τα ευρωπαϊκά τουλάχιστον δεδομένα».

Τα παραπάνω είναι από την εισαγωγή του νέου βιβλίου της Ελένης Αρβελέρ, στο οποίο πραγματεύεται το πώς περάσαμε από την πολυθεΐα στη μονοθεΐα και μας γνωρίζει τους επτά αιώνες που διαμόρφωσαν την Ευρώπη. «Ευρωπαίος», λέει ο Paul Valéry, «είναι αυτός που γνώρισε και στηρίχτηκε στην αρχαιοελληνική ορθολογιστική σκέψη, στη νομοθετική ρωμαϊκή προσφορά και στην ιουδαιοχριστιανική πνευματικότητα. Εκεί όπου έχει απήχηση το όνομα του Μωυσή, του Αποστόλου Παύλου, του Πλάτωνα και του Σωκράτη, του Κικέρωνα και του Οράτιου, εκεί είναι Ευρώπη».

Πότε και πώς, όμως, συνδέθηκαν όλες αυτές οι προσωπικότητες και αντίστοιχα η Αθήνα με τη Ρώμη και την Ιερουσαλήμ; Ποιες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες ευνόησαν τη συνάντηση αυτή; Ποιες πνευματικές αναζητήσεις ώθησαν προς αυτή την κοσμοϊστορική αλλαγή;

 

 

Mαρία Ευθυμίου

Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία (σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά)

Εκδόσεις «Πατάκη»

Αθήνα 2017, σελ. 283

Ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. O Θουκυδίδης έχει πει: «Η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Ταυτόχρονα η Ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων. Αυτών των εύθραυστων, θνησιγενών πλασμάτων, των εκτεθειμένων σε κάθε κίνδυνο και κάθε ανατροπή. Των ίδιων ανθρώπων, όμως, που έχουν, παράλληλα, νου, σκέψη, βούληση, αισθήματα, στοχεύσεις, ιδιοτέλεια, ανιδιοτέλεια, αίσθηση χρόνου και αίσθηση θανάτου. Και που μπορούν να επεμβαίνουν στον εαυτό τους, στη φύση και στον άλλον. Να ορίζουν και να κατανοούν, δηλαδή, τη μικρή τους ζωή.
Σε αυτό το βιβλίο προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, προθέσεις και στοχεύσεις, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Οι διαδρομές αναπόφευκτα εμπλέκονται με την προσωπική ιστορία της Μαρίας Ευθυμίου, τις μνήμες ζωής και τις δυνάμεις που την οδήγησαν, με τόσο πάθος και πίστη, στη μελέτη και διδασκαλία της Ιστορίας. Μιας επιστήμης που συνδέεται με τη μνήμη και τον χρόνο - τους ακούραστους συντρόφους του ατομικού και ομαδικού ταξιδιού όλων μας. Η διαδρομή που διανύει το βιβλίο ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μεγάλο διάστημα... Μόνο λίγα χιλιόμετρα...

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|01|2018 18:09

Οι «Άστεγοι» παρουσιάζουν το έργο «Φοβάσαι τον θάνατο;» σε ένα αφιέρωμα στο αμερικάνικο θέατρο. Ένα μικρό ταξίδι στο αμερικάνικο θέατρο με τα μονόπρακτα των μεγάλων Tennessee Williams - «Προς Κατεδάφισιν», William Saroyan - «Ε εσείς οι απέξω», Woody Allen - «Θάνατος». Την Παρασκευή 12, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, στις 21:00, στο θεατράκι τους, στην οδό Θεοφράστου 24 στη Μυτιλήνη.

Το έργο είναι σε σκηνοθεσία Χρήστου Μαλακού, που ανέλαβε επίσης τη μουσική επιμέλεια και τους φωτισμούς. Τα κοστούμια είναι της Λένας Τριανταφύλλου, ο χειρισμός ηχητικών της Σούλας Κουτούζη και η αφίσα του προγράμματος του Σταμάτη Γιαννάκη.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Tennessee Williams: «Προς κατεδάφισιν»: ΓΟΥΙΛΛΥ: Βασιλική Φακή, ΤΟΜ: Αντουέλ Νάκε,

William Saroyan: «Ε εσείς οι απέξω»: Νέος: Γιάννης Ζούπης, Νέα: Βασιλική Φακή, Άντρας: Στρατής Μουφλουζέλλης. Woody Allen: «Θάνατος»: ΚΛΑΪΝΜΑΝ: Στράτος Γεωργούλας, ΧΑΚΕΡ: Ευάγγελος Ντάβας, ΤΖΟΝ: Ιάσονας Πανάγος, ΑΛ: Άκης Αργυρόπουλος, ΑΝΝΑ: Πέπη Κοκκίνη, ΓΙΑΤΡΟΣ: Πάνος Κουρτζής, ΤΖΙΝΑ: Μυρτώ Χατζηνικολάου, ΦΡΑΝΚ: Dirk Schalike, ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ: Τάσος Χατζέλλης, ΜΠΙΛ: Στέφανος Βλάχος, ΣΠΙΡΟ: Αντουέλ Νάκε, ΜΑΝΙΑΚΟΣ: Στρατής Μουφλουζέλλης.

Ο Ουίλιαμ Σαρόγιαν (Saroyan, William, 31 Αυγούστου 1908 - 18 Μαΐου 1981) ήταν Αμερικανός πεζογράφος και δραματικός συγγραφέας αρμενικής καταγωγής. Είχε μια περιπετειώδη οικογενειακή ζωή. Από το 1958 έζησε κυρίως στο Παρίσι όπου είχε ένα διαμέρισμα. Ο ίδιος έχει πει για τον εαυτό του: «Είμαι ένας αποξενωμένος άνθρωπος, είπε ο ψεύτης: αποξενωμένος από τον εαυτό μου, από την οικογένειά μου, από τον συνάνθρωπό μου, από τη χώρα μου, από τον κόσμο μου, από την εποχή μου, και από την κουλτούρα μου. Δεν είμαι αποξενωμένος από το Θεό, αν και είμαι δύσπιστος σε οτιδήποτε έχει σχέση με το Θεό…».

 

Κατηγορία Περιβάλλον
- 05|01|2018 17:19

Πρώτη πεζοπορία για το 2018 από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Ορειάς»

 

 

H πρώτη πεζοπορία του Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Λέσβου για το νέο έτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιανουαρίου στο λεγόμενο «Θεοφράστειο» μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από την Αγιάσο και καταλήγει στους Αγίους Αναργύρους, μέσω Ασώματου.

Σχεδόν όλη η διαδρομή αποτελείται από μονοπάτια και καλντερίμια. Είναι σχετικά εύκολη και η διάρκειά της θα είναι περίπου 2,5 ώρες. Η αναχώρηση του πούλμαν θα γίνει στις 10 το πρωί από το «My Market» στο κεντρικό πάρκινγκ της Μυτιλήνης.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις συμμετοχής λήγουν το βράδυ της Παρασκευής (5/1) και γίνονται κατά προτίμηση μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα (www.oreias.gr) ή διαφορετικά στο τηλέφωνο 6946306487 (κ. Αντωνία). Ο «Ορειάς» ενημερώνει πως, εάν οι συμμετοχές ξεπεράσουν τις διαθέσιμες θέσεις, τότε θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας, ενώ παρακαλεί τυχόν ακυρώσεις να γίνονται εγκαίρως. Υπενθυμίζεται ότι τα ορειβατικά μποτάκια και το αδιάβροχο είναι απαραίτητος εξοπλισμός κατά την πεζοπορία.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|01|2018 16:52

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» η καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση Μελών και Φίλων του Πνευματικού Κέντρου.

Θα γίνει ο αγιασμός της νέας χρονιάς από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης και η εθιμοτυπική κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κλεάνθης Κορομηλάς θα κάνει τον απολογισμό δράσης της περασμένης χρονιάς και τον προγραμματισμό της επόμενης, συνοδεύοντας την ομιλία του με παρουσίαση σχετικών διαφανειών στη γιγαντοοθόνη. Θα ακολουθήσει ο οικονομικός απολογισμός του 2017 από τον Ταμία του Αναγνωστηρίου Δημοσθένη Σκλεπάρη. Η εκδήλωση θα κλείσει με τα παραδοσιακά κάλαντα από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου.

 

Κατηγορία Μόρια
- 05|01|2018 16:50

Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένας χρόνος, από τον περσινό Γενάρη, από τους τρεις διαδοχικούς θανάτους στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια για να δοθούν -εν μέρει- απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές για την πορεία των ερευνών. Όπως είχε παρουσιάσει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ της («Μια εβδομάδα, τρεις θάνατοι, καμία ευθύνη», στις 26/11/2017), τον Ιανουάριο του 2017 τρεις άνθρωποι πέθαναν στον ύπνο τους μέσα στις σκηνές τους, αλλά ακόμη εκκρεμούν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα αποκαλύψουν και επίσημα τις αιτίες των θανάτων.

Με αφορμή το ρεπορτάζ της «Κ», ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στην έρευνα των θανάτων. Σε απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφέρει ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, για πρώτη φορά επίσημα δημοσιοποιούνται και τα ονόματα των θανόντων από κρατική αρχή. Πρόκειται για τους Elgamal Ahmed, Mustafa Mustafa και Jat Wares Ali. Ακόμη, για πρώτη φορά γίνεται γνωστό ότι έχουν βγει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Ο ιατροδικαστής του νησιού Θεόδωρος Νούσιας δεν είχε απαντήσει σε ερωτήσεις της εφημερίδας για το εάν του είχαν σταλεί αυτά τα αποτελέσματα.

 

Καμιά ευθύνη;

Στη δική του απάντηση, πάντως, ο κ. Κοντονής δεν αποκαλύπτει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών ούτε εξηγεί γιατί ο ιατροδικαστής δεν έχει εκδώσει ακόμη τις σχετικές εκθέσεις για να προχωρήσει και η έρευνα των εισαγγελικών αρχών.

Υπενθυμίζεται πως μετά τους τρεις διαδοχικούς θανάτους στη Μόρια δεν αποδόθηκε καμία ευθύνη. Όλες οι ενδείξεις παρέπεμπαν τότε σε δηλητηρίαση των θανόντων από μονοξείδιο του άνθρακα. Προσπαθούσαν να κρατηθούν ζεστοί με κάθε τρόπο στις καλοκαιρινού τύπου σκηνές τους, τοποθετώντας σε αυτές τενεκέδες λαδιού με κάρβουνα.

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν τους θανάτους στη Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη. Δεν μπορούμε να αποσυνδέσουμε τους θανάτους από τον υπερπληθυσμό στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης», είχε δηλώσει στις 30 Ιανουαρίου 2017 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Επισήμως δηλαδή δεν υπάρχει κάποια απάντηση για τα αίτια των θανάτων, παραμένει μυστικό έναν χρόνο μετά το συμβάν, αλλά οι τελευταίες κινήσεις των αρμοδίων με την εγκατάσταση οικίσκων εντός του κέντρου της Μόριας, έστω και μέσα στο καταχείμωνο, επιχειρούν να προλάβουν επανάληψη τέτοιων δυσάρεστων εξελίξεων που θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα τη χώρα και δεν θα έχει καμιά δικαιολογία για να ισχυριστεί ότι και πάλι... αιφνιδιάστηκε. Ας ελπίσουμε ότι τέτοιο κακό δεν θα ξαναζήσουμε στον τόπο μας γιατί πραγματικά θα είναι τραγικό!

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 05|01|2018 16:23

 

Είναι από τις ειδήσεις που χειροκρότησα.

Μη βιαστείτε να με αποπάρετε μόλις σας πω ότι, ναι, πήδησα από χαρά όταν άκουσα, επί τέλους, ότι οι πλαστικές σακούλες καταδιώκονται από το νόμο.

Μην αγανακτείτε ορισμένοι που δεν θα παίρνετε πια σακούλες πάμπολλες, προκαλώντας μόλυνση στο πολύπαθο περιβάλλον μας.

Αυτό το περιβάλλον που το ποδοπατούμε και με τη σειρά του μας εκδικείται. Μάλιστα. Φωνάζουμε φταίνε οι κυβερνώντες, φταίνε τα εργοστάσια, φταίει ο γείτονας, ποτέ εμείς. Αρνούμαστε να γυρίσουμε πίσω να δούμε την καμπούρα μας. Και παρανομούμε κραυγάζοντας ότι άλλοι είναι υπεύθυνοι.

Μπράβο για το μέτρο τούτο!

Κι υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι εξήγγειλαν τη «θεάρεστο» και λίαν συγκινητική και καταστρεπτική προσφορά στους πελάτες, ότι δηλαδή θα επιβαρύνονται οι ίδιοι το κόστος και θα συνεχίσουν να δίνουν δωρεάν τις σακούλες! Τι δραματικό κι όντως αξιοθρήνητο! Απ’ αλλού θα τα βγάλουν, για να μολύνουν το περιβάλλον και να παρανομήσουν.

Όχι φίλε μου. Πάρε χάρτινες τσάντες και μοίρασέ τες στους πελάτες σου να σε συγχαρούμε όσοι ξέρουμε τι σημαίνει άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη και φθορά (τρύπα) στο όζον και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έλεος!! Βοηθείστε τον εαυτό σας, τα παιδιά και τα εγγόνια σας που θα υποφέρουν σε μια, αν συνεχίσουμε έτσι, ακατοίκητη γη.

Μη διαμαρτύρεστε φίλοι μου αγαπημένοι. Άλλα είναι που μας τσούζουν και μειώνουν την αξιοπρέπειά και τον πολιτισμό μας.

Χρόνια εφαρμόζεται τούτο το μέτρο σε προηγμένες χώρες. Κι η πατρίδα μας θέλουμε να είναι προηγμένη και προ πάντων, παρά την πολύπλευρη κρίση, πολιτισμένη.

Ήμασταν άσχημα δηλαδή, τότε, προ της εισβολής των πλαστικών; Τι ωραία που, πιτσιρικάς, πήγαινα στη Βαρβάκειο και έβαζα τα ψώνια σε χάρτινες τσάντες με τα χερούλια! Τότε δεν είχαμε τόση μόλυνση, μηδέ νέφος και τόσες πλημμύρες.

Μπορούμε θαυμάσια, όπως κάνουν πολλοί, κυρίως ξένοι, και σήμερα στην πατρίδα μας, να έχουμε υφασμάτινες σακούλες και να πηγαίνουμε στο μαγαζί. Κι αν αγοράζουμε τις πλαστικές, για ορισμένες χρήσεις, θα ξοδεύουμε πολύ λιγότερες. Και μάλιστα να είναι, όπως στο εξωτερικό, ανακυκλώσιμες.

Σήμερα, η μια μετά την άλλη οι μεγαλουπόλεις εφαρμόζουν το μέτρο τούτο που μπορεί να φαίνεται μικρό μπροστά στο τεράστιο μέγεθος της πλαστικής ρύπανσης του πλανήτη, αλλά αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα. Κάθε χρόνο, περίπου 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς και συνεχίζει να απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να συσσωρεύεται σε σωρούς μεγέθους πραγματικών νησιών που μπορεί να ταξιδέψουν μέχρι την Αρκτική και την Ανταρκτική. Υπολογίζεται πως περίπου 700 διαφορετικά θαλάσσια είδη απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας των πλαστικών στους ωκεανούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέμε. Και τον Μάιο του 2010 κουβεντιάζαμε το ίδιο θέμα στην εφημερίδα, αν το θυμόσαστε, και ξανά το 2016, και φώναζα από τότε:

«….Και εσύ, και εγώ· και ο άλλος! Όλοι φταίμε!!! Καταστρέφουμε την ισορροπία της φύσης. Σκοτώνουμε τη μάνα γης μας!

Και ξέρουμε να ζητούμε ευθύνες. Εμείς είμαστε απλά, άμεμπτοι και παντογνώστες!

Τιι; Μη φωνάζω; Γιατί; Τα υδρόβια θηλαστικά, που στη προσπάθειά τους να κορέσουν τη πείνα τους, χλάαπ, καταπίνουν τη πλαστική σακούλα που βρέθηκε μπροστά τους στο μολυσμένο νερό και τη πέρασαν για τροφή, νομίζεις πως δεν φωνάζουν; Λάθος. Κραυγάζουν, βοήθεια! Μα δεν τα ακούμε. Δεν θέλουμε να τα ακούσουμε. Δεν μας συμφέρει να τα ακούσουμε.

Υποφέρουν, πονάνε, κι ο πόνος τους απλώνει πέρα, μακριά, ως τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, αν ποτέ υπάρξουν, προτού η γης υποκύψει στα τραύματά της.

Κι έρχεται ο σπαραγμός τους ως εμάς, κόκκινος, μαβής, στου τάφου το μπογιάντισμα μπας και μας ξυπνήσει, μπας και συνέρθουμε και σώσουμε τη πονεμένη φύση.

Και δε μιλάω θεωρητικά. 100.000 υδρόβια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστικές σακούλες!

Γιατί, κάθε χρόνο, ξοδεύουμε ένα τρισεκατομμύριο από δαύτες. Μία την ημέρα για κάθε ενήλικα.

Κι αν σκεφτούμε πως στα υποανάπτυκτα μέρη δεν τις ξέρουν καν, (τι να βάλουν μέσα;) τότε το φταίξιμό μας μεγαλώνει επικίνδυνα. Ένα μπουκάλι νερό να αγοράσουμε, σακούλα θέλουμε. Για να την πετάξουμε μετά 12 λεπτά (μέσος όρος). Και να φανταστείς, ξοδεύονται κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να τις φτιάξουν….

» Επί τέλους αγαπητοί μου κυβερνώντες, φροντίστε και για το οικοσύστημα μας, προτού να είναι πολύ αργά….»

Αυτά, λοιπόν, έγραφα τον 2010.

Τώρα, σειρά μας να βοηθήσουμε, να εφαρμοσθεί ο νόμος.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|01|2018 16:14

Ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας ανοίγει την «αυλαία» των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2018, με μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό Σταύρο Κουγιουμτζή, με τον τίτλο «Όλα καλά κι όλα ωραία, κύριε Σταύρο…»

Το μουσικό σχήμα «Τραγουδάμε για τους φίλους», αποτελούμενο από τους Ηλία Βαρελτζή, Κώστα Ζήση, Παναγιώτη Κουρσουμπά, Γιώργο Κωνσταντίνου και Νίκο Χατζηράλλη, σήμερα Παρασκευή στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης», στον Παπάδο, θα παρουσιάσει ένα εκτεταμένο και πλούσιο δείγμα από τη δουλειά του μεγάλου ποιητή-στιχουργού και συνθέτη, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στα μουσικά ακούσματα και τις ψυχές των Ελλήνων.

Θα προλογίσει ο εκπαιδευτικός-σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Τσάκαλος, με αναφορά στη ζωή και το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή. Η είσοδος είναι δωρεάν.

- 05|01|2018 15:40

Η επιφυλλίδα που ακολουθεί μας βρίσκει στις αρχές της νέας χρονιάς, δηλαδή στις πρώτες μέρες του 2018, που μόλις ξεκίνησε τον ευάλωτο... βίο του. Θέλω λοιπόν να ευχηθώ στους αναγνώστες αυτής της στήλης, που εδώ και πέντε χρόνια μας έχει εμπιστευθεί το φιλόξενο «Εμπρός», και ειδικότερα ο φίλος Μαν. Μανώλας, Καλή Χρονιά με υγεία και τίποτε άλλο, επειδή όλα προϋποθέτουν την καλή υγεία, την υγεία απλώς. Τα άλλα ακολουθούν και γίνονται ή δεν γίνονται, ή απλώς προχωρούν ή λιμνάζουν. Έτσι είναι η ζωή από τότε που εμφανίστηκε στον πλανήτη μας. Θα πω επίσης, σήμερα στην αρχή της χρονιάς, και κάτι άλλο, που δεν το έχω αναφέρει ποτέ έως τώρα, ότι δηλαδή έχω μαρτυρίες πολλές, από ανθρώπους, όχι απαραίτητα ιστορικούς ή ειδικούς περί την ιστορία, ότι διαβάζουν συχνά τα όσα γράφονται στην στήλη αυτή. Το πράγμα αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά, όχι ατομικής επίδειξης (τη δουλειά μας κάνουμε στο κάτω κάτω), αλλά χαρά επειδή υπάρχει ένα κοινό στο νησί μας, που ενδιαφέρεται για την ιστορία, θέλω να πιστεύω την ιστορία που γράφεται με σύγχρονη οπτική και προβληματισμό και πέρα από εθνικούς και τοπικούς προσανατολισμούς, μολονότι το ενδιαφέρον μας παραμένει πάντα γύρω από την ιστορία της Λέσβου, όπως αυτή εξελίσσεται από την εποχή των Γατελούζων και εφεξής (ας πούμε έως την Επανάσταση του 1821 και λίγο παραπάνω όσον αφορά το νησί μας), επειδή αυτήν την περίοδο τυχαίνει να γνωρίζουμε καλύτερα.

Πριν από αρκετό καιρό, λοιπόν, ο καλός φίλος Νίκος Σταυρίδης, που έχει συγγράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο για την ιστορία της Πέτρας (δυστυχώς μόνο ο πρώτος τόμος εκδόθηκε, ενώ ο δεύτερος είναι διαθέσιμος για τους φιλίστορες μόνο σε ηλεκτρονική μορφή), μου έστειλε ένα έγγραφο, προφανώς προερχόμενο από το αρχείο του δήμου Πέτρας ή από κάποια άλλη αρχειακή πηγή του χωριού του. Με το έγγραφο αυτό, που φέρει ημερομηνία 5 Ιουλίου 1887, οι δημογέροντες του Μανταμάδου, η εφορία των σχολείων, οι επικεφαλής της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Η Πρόοδος αλλά και απλοί πολίτες, δημότες του Μανταμάδου, ευχαριστούν τον καταγόμενο από την Πέτρα Μιχαήλ Ι. Μιχαηλίδη, που υπηρέτησε ως σχολάρχης επί τρία χρόνια στην κωμόπολη Μανταμάδου.

Ας σταθούμε στο γεγονός, το οποίο βέβαια δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς οι άνθρωποι της εποχής εκείνης είχαν την καλή συνήθεια... να αναγνωρίζουν τις υπηρεσίες και ειδικότερες τις εκπαιδευτικές και να ευχαριστούν τους δασκάλους της εποχής. Έτσι, λοιπόν και οι Μανταμαδιώτες ευχαριστούν (από καρδίας) τον Μιχαήλ Μιχαηλίδη για τα όσα προσέφερε στα παιδιά του Μανταμάδου. Φυσικά τους Μανταμαδιώτες εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν οι δημογέροντες και οι άλλοι ιθύνοντες της κωμόπολης, αλλά, το εντυπωσιακό, και απλοί πολίτες, το οποίο μάλλον σημαίνει πολίτες που δεν είχαν κάποια επίσημη ιδιότητα, επειδή τα ονόματά τους, όπως μπορώ να γνωρίζω, δεν αντιπροσωπεύουν απλούς και αγράμματους ανθρώπους της κοινότητας.

Όμως το ζήτημα που θέλει να θέσει η επιφυλλίδα αυτή και στο οποίο έχω και άλλες φορές αναφερθεί, είναι ο θεσμός της δημογεροντίας. Φυσικά και όλοι γνωρίζουμε ότι σε όλα τα χωριά της Λέσβου αλλά και γενικότερα του ελλαδικού κόσμου και όπου αλλού υπήρχε ελληνικό στοιχείο, είχε αναπτυχθεί, ειδικότερα κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της οθωμανικής περιόδου, ο διοικητικός θεσμός των δημογερόντων, που κατά κάποιο τρόπο διευθετούσαν τα πράγματα των χριστιανών υπηκόων της αυτοκρατορίας. Φυσικά και έχουν γραφτεί σχετικές μελέτες, ακόμα και για το θεσμό της λεσβιακής δημογεροντίας (σκέπτομαι λ.χ. τη μελέτη της συναδέλφου μυτιληνιάς ιστορικού Μαρίας Μανδαμαδιώτου, που πρέπει κάποια στιγμή να μεταφραστεί και στα ελληνικά, μολονότι η αγγλική δεν είναι απροσπέλαστη πλέον γλώσσα), όμως στο μυαλό μου, το μυαλό ενός απλού ιστορικού, που για την περίπτωση είναι και τοπικός ιστορικός) επανέρχεται ένα άλλο σχετικό όμως ζήτημα, το οποίο για μένα είναι ζωτικής σημασίας. Ποιοί ήταν αυτοί οι δημογέροντες του κάθε χωριού, τα ποια ονόματά τους, ποιοι οι άνθρωποι δηλαδή. Πόσα χρόνια παρέμειναν στο αξίωμα αυτό, ποιοί τους διαδέχτηκαν και μέσα σε ποιες συνθήκες. Να μάθουμε δηλαδή τα ονόματα, τους ανθρώπους. Όμως θα συνεχίσουμε και στην επόμενη επιφυλλίδα με το θέμα αυτό. Καλή Χρονιά και πάλι.

 * Ο Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης είναι ιστορικός / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|01|2018 15:21

Με τις ευλογίες και την παρουσία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, τη συμμετοχή πλήθος Ιερέων και πιστών, γιορτάστηκε και φέτος στη Μυτιλήνη η μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου, προστάτιδος της συζυγίας, στον μοναδικό ανά την Ορθοδοξία Ναό Της.

Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου το απόγευμα στο Μεγάλο Εσπερινό, τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσ. π. Ευστράτιος Κομνηνός  και τους ύμνους απέδωσαν μαθητές του Αιδεσ. π. Ευστρατίου Γιουσμά, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Μητροπόλεως μας.

Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας, λειτούργησε και κήρυξε ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελος μας, Αρχιμ. π. Ιάκωβος Καραμούζης, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους πειρασμούς, στις θλίψεις και στη μαρτυρική ζωή όχι μόνο της Οσίας, αλλά και γενικότερα των πιστών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Εσπερινή Εκδήλωση. Ξεκίνησε με την Παράκληση στην Αγία Θωμαΐδα «υπέρ των κλυδωνιζομένων συζυγιών», την Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου «Ορθόδοξη Κοινότητα: Η Οσία Θωμαΐς» και την ομιλία της Ελεάνας Μπούζουκα, Ψυχολόγου, η οποία ως θέμα είχε: «Απώλειες: οργίζομαι, συμβιβάζομαι ή αποδέχομαι;». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα είδη των απωλειών που δέχεται ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του, μίλησε για το κενό που αφήνουν οι απώλειες στο μυαλό και στη ψυχή, και τόνισε πως το να οργιστείς μπροστά σε μια οποιαδήποτε απώλεια, αυτό δεν είναι λύση. Το να συμβιβαστείς, επίσης, αυτό είναι μια απλή παθητική στάση. Το να δεχθείς όμως, και να την αποδεχθείς αυτό βοηθά στο να συνεχίσεις να ζεις…

Η Αγία Θωμαΐς, τέλος, όπως τόνισε ο Αιδεσ. Πρόεδρος της Κοινότητας π. Αθανάσιος Γιουσμάς, απώλεσε πολλά στη ζωή Της! Ένα μεγάλο όνειρό της, το να γίνει Μοναχή, δεν πραγματώθηκε. Οι γονείς Της επέμεναν και Την πάντρεψαν με τον Στέφανο, που αυτός ήταν στη συνέχεια ο αγκάθινος στέφανός Της. Ονειρεύτηκε να ζήσει μια αρμονική οικογενειακή ζωή, αλλά κι αυτό δεν το γεύθηκε. Ο σύζυγός της, την συμπεριφερόταν βίαια, μέχρι που την θανάτωσε! Μετακόμισε στην Πόλη, ελπίζοντας πως ίσως στον τόπο καταγωγής του ο σύζυγός της ηρεμήσει, αλλά εις μάτην. Ήλπιζε να έχει πλάι Της ως συμπαραστάτες, τους γονείς Της, αλλά ο πατέρας Της πέθανε νωρίς και η μάνα Της, επειδή δεν άντεχε να βλέπει της κόρη της να υποφέρει, κλείστηκε σε Μοναστήρι. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ της δεν οργίστηκε κι ούτε αγανάκτησε, αποδέχθηκε και υπέμεινε…

Η Εκδήλωση έκλεισε και αυτή την φορά, με μια μικρή δεξίωση.

 

 

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 05|01|2018 14:48

Τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα επιδιώκει να συμφωνήσει με την Τουρκία η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα hot spots των νησιών που παραμένουν υπερπλήρη. Έτσι θα αποφύγει, προς το παρόν, να επιστραφούν από τα νησιά στην Τουρκία αιτούντες άσυλο με υψηλό προσφυγικό προφίλ όπως οι Σύροι, κάτι το οποίο ωστόσο προέβλεπε η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία εφαρμόζεται από τις 20 Μαρτίου 2016. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τουρκία, που συζητήθηκε κατά πώς φαίνεται και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα, είναι να μεταφέρονται από τα νησιά άμεσα στην ενδοχώρα σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό περιορισμό οι μετανάστες, δηλαδή οι αιτούντες άσυλο που έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ και άρα το πιθανότερο είναι ότι το αίτημά τους θα απορριφθεί. Τα αιτήματα αυτά κρίνεται ότι είναι πιο εύκολο να διεκπεραιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αρμόδια υπηρεσία και στη συνέχεια οι επιστροφές να γίνονται απευθείας από τα προαναχωρησιακά. Όπως δημοσιεύει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Καθημερινή», κυβερνητικές πηγές ζητάνε «να μπορούμε να πραγματοποιούμε επιστροφές είτε από τα νησιά είτε από την ενδοχώρα στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, έχοντας εξασφαλίσει ότι θα επιστρέφονται όσοι εμπίπτουν στη συμφωνία. Γι’ αυτό όσοι μεταφέρονται θα παραμένουν σε προαναχωρησιακά κέντρα». Από την πλευρά της, η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στο ελληνικό αίτημα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Χρονική περίοδο που οι σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι στα καλύτερά τους και λόγω της υπόθεσης με τους Τούρκους στρατιωτικούς, όπου η Τουρκία έχει ανεβάσει τους τόνους με ό,τι αυτό σημαίνει, και για την τύχη της απάντησης που περιμένει η ελληνική πλευρά επί του αιτήματος για τις επιστροφές.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να βγει από μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, λύνοντας ταυτόχρονα δύο θέματα: πρώτον να αντιμετωπίσει το θέμα του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά για μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους, κάτι που θα αποσυμφορήσει τα νησιά και κυρίως τη Λέσβο όπου σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλούς μήνες χιλιάδες άνθρωποι, ικανοποιώντας έτσι και το αίτημα των τοπικών φορέων που ζητούν τη μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

 

Και εσωκομματική κόντρα

Δεύτερον, να αποφύγει να συγκρουστεί κατά μέτωπον με την εσωκομματική αντιπολίτευση στέλνοντας πίσω στην Τουρκία Σύρους πρόσφυγες για τους οποίους η γείτονα χώρα χαρακτηρίζεται «ασφαλής τρίτη χώρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι έως σήμερα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 1.450 άτομα από χώρες που κρίνονται «χαμηλού προσφυγικού προφίλ», χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά κανένας Σύρος.

Στην προσπάθεια κατευνασμού των εσωκομματικών αντιδράσεων εντάσσεται και η φημολογία για αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, η οποία με το γύρισμα του χρόνου άρχισε να «κυκλοφορεί» και πάλι. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο για την πολιτική που ακολουθεί στο μεταναστευτικό - προσφυγικό και από τους φορείς των νησιών, αλλά και από τους ίδιους του τους συντρόφους. Η κατάθεση της τροπολογίας για την αναμόρφωση της νομοθεσίας για το άσυλο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος των επιστροφών προς την Τουρκία, η οποία επρόκειτο να κατατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα, δεν έφτασε στη Βουλή, καθώς πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν, μάλιστα πληροφορίες θέλουν να υψώθηκαν οι τόνοι σε σχετική συζήτηση σε κομματική συνεδρίαση. Έτσι η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ της... μη απάντησης από την Τουρκία στο αίτημά της για τη δυνατότητα επιστροφών και από προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που δεν θέλει αλλαγές στο νόμο για το άσυλο, αφήνοντας την όλη διαδικασία να χρονοτριβεί επί μήνες, κρατώντας στη χώρα και κυρίως στα νησιά χιλιάδες μετανάστες που δύσκολα θα τύχουν ασύλου.

 

Αυξημένες ροές

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά ήταν αυξημένες, γεγονός που εκτιμάται ως συγκυριακό και αποδίδεται κυρίως... στην καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών, αλλά και ενδεχομένως και έμμεσο μήνυμα της γείτονος για την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών. Ταυτόχρονα στο ίδιο χρονικό διάστημα, λόγω εορτών, ανακόπηκε ο ρυθμός των μεταφορών ανθρώπων στην ενδοχώρα οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί «ευάλωτοι» -και άρα εξαιρούνται των επιστροφών. Τα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα από την άλλη έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, καθώς οι άνθρωποι που μεταφέρονται από τα νησιά έχουν αυξημένες ανάγκες φροντίδας και περίθαλψης (παιδιά, εγκυμονούσες, άρρωστοι, τραυματίες).

Η κατάσταση στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) στα νησιά από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κρίνεται «ελεγχόμενη», παρά το γεγονός ότι στη Μόρια παραμένουν 7.500 άτομα -πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία-, στη Χίο οι διπλάσιοι από όσους χωράει το hot spot, δηλαδή 2.000, και στη Σάμο 2.507, αριθμός τρεις φορές μεγαλύτερος από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top