FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|01|2018 20:09

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Λέσχης «Ομόνοια», στην Αγία Παρασκευή, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Παναγιώτη Σκορδά «Λεσβιακό ημερολόγιο 2018. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» των εκδόσεων «Μύθος». Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Στρατούλα Τσαμπή, φιλόλογος.

Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018» αριθμεί 512 σελίδες, είναι εξ ολοκλήρου έγχρωμο, γραφιστικά ανανεωμένο και θεματικά εμπλουτισμένο με νέες στήλες και νέους συνεργάτες. Φιλοξενεί 36 εργασίες λεσβιακού ενδιαφέροντος, μοιρασμένες στις παρακάτω ενότητες: Πρώτη Γραφή-Πρώτη Ανάγνωση, Πρόσωπα, Λαογραφία, Αρχαία Ιστορία, Νεότερη ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνες, Μελέτες, Φύση, Εκπαίδευση, Θρησκευτική ιστορία, Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους, Γεγονότα και Πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο που έφυγε. Στις σελίδες βρίσκουμε ένα αφιέρωμα στη σπουδαία εικαστικό Μαρία Καλλιπολίτη, το οποίο υπογράφει η πανεπιστημιακός Δώρα Μαρκάτου. Σημειώνουμε μεταξύ άλλων τις μελέτες της Μαρίας Μόσχου για τον ζωγράφο Τάκη Ελευθεριάδη και για την «αυτοδίδακτη» ζωγράφο Αναστασία Αρχοντή, του πανεπιστημιακού Ιωάννη Κολοκοτρώνη για τον Τεριάντ, του Προέδρου της Πανελληνίας Ένωσης Φιλολόγων Αναστάσιου Στέφου για τα Ποιμενικά του Λόγγου, της πανεπιστημιακού Αθηνάς Δημοπούλου-Πηλιούνη για τη συνθήκη Μυτιλήνης και Φώκαιας στην αρχαιότητα κ.ά.

 

42 συγγραφείς

Συνολικά στο Ημερολόγιο συνεργάζονται 42 συγγραφείς, εικαστικοί, συλλέκτες, ερευνητές και μελετητές του λεσβιακού πολιτισμού. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο της Μαρίας Καλλιπολίτη, το οπισθόφυλλο του Κώστα Ζιαμπάρα και τα κοσμήματα είναι του Δημήτρη Καραπιπέρη. Μεταξύ άλλων γράφουν οι: Άρης Κυριαζής, Στρατής Μολίνος, Βάσος Βόμβας, Γιάννης Καρατζάς, Θανάσης Καλαμάτας, Νίκος Παπαδέλλης, Στρατής Αναγνώστου, Μάκης Αξιώτης, Γιάννης Κουρτζέλλης κ.ά. Στη στήλη «Γεγονότα που σημάδεψαν τον χρόνο που έφυγε» ο Στρατής Νικέλλης γράφει για τον σεισμό στη Βρίσα και το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου για την καταστροφή του θεάτρου. Προλογίζουν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε ειδικό τυπωμένο κουτί και περιέχει μουσικό CD με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας από τα «Σαντούρια» του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου. Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|01|2018 19:19

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εορτών άνοιξε και πάλι τις πύλες του και η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ολοκλήρωσε τη διανομή των προϊόντων του σε 600 οικογένειες και σε τοπικούς φορείς, η αγορά των οποίων πραγματοποιήθηκε με ιδίους πόρους της Περιφέρειας.

Οι ωφελούμενοι πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ, παράλληλα, μέσω κοινωνικής έρευνας από επιστημονική ομάδα της Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας τεκμηριώθηκε η ανάγκη τους για παροχή τουλάχιστον υλικής βοήθειας (γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, μακαρόνια, φακές, φασόλια, αλεύρι, ζάχαρη, μπισκότα, ντοματοπολτό, απορρυπαντικό πιάτων, απορρυπαντικό πλυντηρίου).

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Καλλιόπη Πρωτογεράκη-Γόμου τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την ελάφρυνση των αναγκών των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|01|2018 19:07

Οι εκπρόσωποι των Μουσείων της Λέσβου συναντήθηκαν στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στη Μυτιλήνη για να συζητήσουν τη συνεργασία των Μουσείων της Λέσβου ενόψει της νέας χρονιάς και να συντονίσουν τις δράσεις προώθησης και προβολής τους με στόχο την ανάδειξη των θησαυρών τους που μπορούν να αξιοποιηθούν στην τουριστική ανάπτυξη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

- ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ως υπεύθυνος των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου,

- ο κ. Κώστας Αστυρακάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Λέσβου ως εκπρόσωπος των Δημοτικών Μουσείων,

- η κα. Μαρία Βενιζελέα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και υπεύθυνη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου,

- η κα. Μαντώ Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου,

- ο Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade,

- ο Πατήρ Ευστράτιος Κομνηνός του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου,

- ο κ. Δημήτρης Καραπιπέρης, εκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου Χιδήρων «Γεώργιος Ιακωβίδης»,

- η κα. Νέλλη Κάσδαγλη, εκπρόσωπος του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά,

- ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος και η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,

Ο Συντονιστής του Δικτύου Καθ. Ν. Ζούρος αναφέρθηκε σύντομα στον απολογισμό δράσεων 2017 και τους στόχους για το 2018.

Ειδικότερα, τα θέματα της συνάντησης επικεντρώθηκαν στη συνεργασία για την υλοποίηση κοινών δράσεων που περιλαμβάνουν:

- Δημοσιοποίηση επικαιροποιημένων πληροφοριών για τη λειτουργία των Μουσείων, τα ωράρια λειτουργίας και τα στοιχεία επικοινωνίας των Μουσείων τη φετινή τουριστική περίοδο.

- Δημιουργία κοινού ενημερωτικού εντύπου των Μουσείων της Λέσβου, στο οποίο θα εμφανίζονται οι θέσεις των Μουσείων του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου καθώς και πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας και τα στοιχεία επικοινωνίας.

- Συντονισμός εκδηλώσεων και από κοινού γεγονότων (Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

- Συντονισμός ενεργειών για τη δημιουργία σπονδυλωτής ψηφιακής έκθεσης αφιερωμένης στην ελιά, μέσα από την οποία για πρώτη φορά θα ενωθούν όλα τα Μουσεία της Λέσβου σε μια έκθεση, η οποία θα καλεί τους επισκέπτες να τα επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέσα από τα μοναδικά εκθέματά τους τον πολιτισμό της ελιάς στη Λέσβο.

 

Το δίκτυο των Μουσείων

Το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου συγκροτούν τα αναγνωρισμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία Μουσεία που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν νομική προσωπικότητα, στελέχωση και κανονισμό λειτουργίας. Στο Δίκτυο συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και των Μουσείων του Δήμου Λέσβου, θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|01|2018 18:06

Κυκλοφόρησε και εστάλη με το ταχυδρομείο σε όλους τους Ακρασιώτες και φίλους του Ακρασίου (όπου και να βρίσκονται, Αυστραλία, Αφρική, Αμερική, Ευρώπη, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, κ.λπ.) το περιοδικό του Συλλόγου των Ακρασιωτών.

Η θεματολογία και σ’ αυτό το τεύχος πλούσια στο χθες και στο σήμερα. Δεν λείπουν άρθρα θρησκευτικού και πολιτιστικού προβληματισμού όπως του Στρατή Καλδή, του Παναγιώτη Χατζέλλη και του Μιχάλη Ασλάνη. Και φυσικά στο περιοδικό αυτό δεν χορταίνεις να βλέπεις φωτογραφίες έγχρωμες (στο «σαλόνι» και το εξώφυλλο του περιοδικού) και ασπρόμαυρες σύγχρονες και εποχής από τις εκδηλώσεις του συλλόγου, από τις γιορτές και τα πανηγύρια που γίνονται στο χωριό. Εξάλλου, μια αξιόλογη έκδοση κυκλοφορεί με το νέο βιβλίο του Γιάννη Κοντέλλη «Ένας Αιώνας Ακράσι», όπου μέσα από παλιά έγγραφα που ξεκινούν από το 1834 βλέπουμε την κοινωνική και οικονομική ζωή του Ακρασίου (πληρ. 6977033166 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <mailto:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>).

 

Και κοπή πίτας

Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου και η πρόεδρος του χωριού Πέμη Καρπέλλη θα κόψουν την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα το Σάββατο ανήμερα των Φώτων μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και θα ψάλλει τα κάλαντα των εορτών (Θεοφανίων, Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων) στο Ακράσι, στο Πολιτιστικό κέντρο «Γιάννης Κοντέλλης». Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα κεραστούν διαφορά εδέσματα, γλυκά και ποτά και θα κληρωθεί πρωτοχρονιάτικο δώρο.

Κατηγορία Παιδεία
- 04|01|2018 17:43

Μια νέα πρωτιά για τη Λέσβο αποτελεί η ίδρυση του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σχολείων με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» με συμμετοχές σχολείων, Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα.

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Σχολείων ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα σε συνεργασία με το Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ίδρυση του Δικτύου αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα προκειμένου να επισκεφθούν τη Λέσβο και να γνωρίσουν από κοντά τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού για την οποία αναγνωρίσθηκε από την UNESCO.

Η Λέσβος αποτελεί το πρώτο Γεωπάρκο που αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό είναι ιδανική για τη λειτουργία ως Έδρα του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σχολείων με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα». Ήδη από πέρσι λειτουργεί με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Τοπικό Δίκτυο Σχολείων με το ίδιο θέμα.

 

Η πρώτη ημερίδα

Με αφορμή την ίδρυση του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σχολείων «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιμορφωτική ημερίδα του Δικτύου με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη Λέσβο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Αντικείμενό της ήταν η γνωριμία των εκπαιδευτικών με την έννοια του Γεωπάρκου, το νέο πρόγραμμα της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα, τα ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τις δυνατότητες για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Αικατερίνη Στρατάκη στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις προσπάθειες για γνωριμία των μαθητών και εκπαιδευτικών της Λέσβου με το φυσικό και γεωλογικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου και τις δράσεις για προβολή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Μιχάλης Καπιωτάς στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία συμμετοχής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Γεωπάρκο Λέσβου και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.

 

Οι ομιλίες

Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμό η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Μαρίζα Βαμβουκλή, η οποία παρουσίασε την πρότασή για την υλοποίηση μιας νέας εκπαιδευτικής δράσης εμπνευσμένης από το Γεωπάρκο Λέσβου, και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Λάουρα Λοϊζίδου, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την νέα σχολική χρονιά.

Η κα. Ηλέκτρα Καλδέλλη, υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, παρουσίασε στη συνέχεια στους συμμετέχοντες το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα», τους στόχους του και τις δράσεις του, τα σχολεία από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν καθώς και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Δίκτυο.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, ο οποίος, μέσα από εντυπωσιακό και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από γεωλογικά μνημεία από όλο τον κόσμο, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς την έννοια του Γεωπάρκου και τα μοναδικά στοιχεία φυσικού και πολιτιστικού πλούτου που μπορούν να ανακαλύψουν οι μαθητές για να γνωρίσουν τον τόπο τους, τα φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και η ηφαιστειότητα αλλά και τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, όπου τα Γεωπάρκα σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ευαισθητοποιήσουν και να αναδείξουν την ανάγκη επίλυσή τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και στον τρόπο που αυτή η εμπειρία μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη και των άλλων σημαντικών θέσεων γεωλογικού, φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρουσίασε τις δυνατότητες υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και γνωριμίας των μαθητών με τις γεω-διαδρομές του Γεωπάρκου Λέσβου αλλά και τη μεθοδολογία σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα γεωμνημεία της Λέσβου. Ως παράδειγμα επιλέχθηκε μια μοναδική διαδρομή, η γεω-διαδρομή Μυτιλήνη-Σίγρι, στην οποία οι μαθητές κάνοντας ένας ταξίδι 96 χιλιομέτρων στο χώρο και 300 εκατομμύρια χρόνια στο γεωλογικό χρόνο μπορούν να γνωρίσουν τη μεγαλύτερη ποικιλία γεωλογικών μνημείων της Λέσβου, με μοναδική σπουδαιότητα.

 

Από τα σχολεία

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των προγραμμάτων που υλοποίησαν τα σχολεία που συμμετείχαν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των κάτωθι εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

- «Ταξιδεύοντας στο γεωλογικό παρελθόν του τόπου μας», που υλοποίησαν οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου Καλλονής και το οποίο παρουσίασαν ο κ. Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, διευθυντής, ο κ. Γιάννης Πατακός, η κα. Μαρίνα Γιαβάση και η κα. Κωνστάντζα Κανέλη, εκπαιδευτικοί και η κα. Μαρία Τζουρά.

- «Γεωπάρκο Λέσβου» του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο παρουσίασαν η κα. Γεωργία Σκαλοχωρίτου, διευθύντρια, και η κα. Ειρήνη Μουτζουρέλλη, καθηγήτρια.

- «Το δέντρο, ο καλύτερός μας φίλος» του Νηπιαγωγείο Χιδήρων, το οποίο παρουσίασε η κα. Άννα Καλούσιου, νηπιαγωγός.

- «Μαθαίνω για την κλιματική αλλαγή μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου» που υλοποίησαν οι μαθητές των Δ1 και Δ2 τάξεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και το οποίο παρουσίασε η κα. Λεμονιά Πετρά, διευθύντρια.

- «Ταξιδεύοντας στον τόπο μου» του Νηπιαγωγείου Ταξιαρχών, το οποίο παρουσίασαν η κα. Μαρία Δήμου και η κα. Μυρσίνη Ζουμπουλή, νηπιαγωγοί.

- «Ταξιδεύοντας στον τόπο μου» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, το οποίο παρουσίασε η κα. Ειρήνη Γερούκη, εκπαιδευτικός.

Κατηγορία Οικονομία
- 04|01|2018 17:16

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει μέσω του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας την προσπάθεια ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος σε όλη την παραγωγική διαδικασία.

Ειδικότερα, η Τράπεζα προχώρησε σε μια νέα συμφωνία Συμβολαιακής Γεωργίας με την επιχείρηση «Πολυμενάκος Δημήτριος» με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας.

Η επιχείρηση «Πολυμενάκος Δημήτριος», με έδρα το Λάγιο Λακωνίας, δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής-επεξεργασίας-εμπορίας και τυποποίησης ελαιολάδου από το έτος 1999. Έχοντας αναγνωρίσει την απήχηση του ελληνικού ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιχείρηση επεξεργάζεται τον ελαιόκαρπο με όλη την απαιτούμενη φροντίδα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών, με απώτερο σκοπό την παραγωγή προϊόντος άριστης ποιότητας με κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό. Επιπλέον, η επιχείρηση, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας, έχει εγκαταστήσει σε ιδιόκτητα κτήματα μετεωρολογικό σταθμό για την παρακολούθηση του μικροκλίματος και τον σωστό προγραμματισμό της ποσότητας νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση της καλλιέργειας, στον κατάλληλο χρόνο.

Η παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης είναι καθετοποιημένης μορφής, ξεκινά από την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων και φθάνει στον καταναλωτή με τυποποιημένο προϊόν. Οι τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων της είναι το extra παρθένο ελαιόλαδο με χαρακτηριστικό άρωμα και χρώμα, το οποίο προέρχεται και από την καλλιέργεια ιδιόκτητων εκτάσεων της επιχείρησης, το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν ειδικών βιολογικών καλλιεργειών, και το έξτρα παρθένο ολοκληρωμένης διαχείρισης, το οποίο είναι αποτέλεσμα καλλιέργειας υπό την εποπτεία γεωπόνων. Κύρια brands της επιχείρησης είναι το «300» το «Fillo» το «Maxouli», και το «ProAgro».

Το έτος 2015, η επιχείρηση διακρίθηκε με το βραβείο ανώτερης γεύσης και ποιότητας για το extra παρθένο ελαιόλαδο «Μaxouli» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi με έδρα τις Βρυξέλλες, και επίσης το έτος 2016 απέσπασε χάλκινη διάκριση στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιόλαδου στο Λονδίνο για το « Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής 300». Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της επιχείρησης κατευθύνεται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία, σε μεγάλες αλυσίδες super market καθώς και σε καταστήματα Delicatessen.

Η νέα αυτή συμφωνία Συμβολαιακής Γεωργίας αφορά σε ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση και πιστοποιεί τη σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη του αγροτικού επιχειρείν και την ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 04|01|2018 16:23

Η ζωή μας συνεχίζεται, μαζί με τις εργασίες του τοπικού δήμου που έχουν μετατρέψει την οδήγηση στη Νέα Σμύρνη σε αγώνες ανωμάλου δρόμου. Η χειμωνιάτικη λιακάδα καλά κρατεί. Είναι απόλαυση ο ιδιωτικός χρόνος στη μέση ακριβώς της σχολικής χρονιάς. Σου επιτρέπει να κινείσαι στους δικούς σου προσωπικούς ρυθμούς, όταν οι καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας σε αναγκάζουν να τους μεταβάλλεις συνεχώς. Ο άνθρωπος , για να είναι καλά, χρειάζεται χρόνο, πολύ χρόνο με τον εαυτό του! Ούτε για αναστοχασμό, ούτε για την περίφημη αναδρομή του τέλους του χρόνου! Για να ηρεμεί και να αναγνωρίζει τις ποιότητες και τις εκκρεμότητες του βίου του. Να βγαίνει για λίγο έξω από όλο αυτό το πλέγμα των ρόλων που τον τυποποιούν, να παρακολουθεί από το περιθώριο τη ζωή να συνεχίζεται και να μπορεί να χαμογελά με τον εαυτό του: όταν κορνάρει σα μανιακός στο φανάρι, στον ασυνείδητο, που κοκάλωσε το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου. Όταν περιμένει δύο ώρες στην τράπεζα και ο μπροστινός του δίνει το δεύτερο νούμερο που κρατούσε, έτσι για ασφάλεια, σε κάποιον μου μόλις μπήκε. Όταν τελειώνουν τα λεφτά. Όταν δεν περισσεύει η υπομονή. Όταν όλα θα έπρεπε να είναι αλλιώς, δεν είναι όμως, ούτε και θα γίνουν.

Κοιτάζω το καινούριο ημερολόγιο του συλλόγου Πετρανών Αθήνας που μου φέρανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Χειμωνιάτικο τοπίο, η θάλασσα και τα δυο νησιά μέσα στο χιόνι. Σαν φόντο για το Βλέμμα του Οδυσσέα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Έχει τόση ένταση, που λες πως θα ξεπεταχτούν από το κάδρο ο Χάρβεϋ Καϊτέλ με το Θανάση Βέγγο κι ο τελευταίος θα σκαρφαλώσει στο τοιχαλάκι του δρόμου και θα φωνάξει «Μωρή φύση! Μόνη σου είσαι εσύ, μόνος μου είμαι και γω. Πάρε ένα μπισκότο».

Αδυνατώ να φανταστώ τι θα φέρει ο καινούργιος χρόνος. Ούτε μπαίνω στον κόπο να μαντέψω. Τον δέχομαι όπως είναι και απολαμβάνω την κάθε μέρα, γιατί πιο σημαντικές από τα χρόνια που φύγανε είναι οι μικρές, ασήμαντες και απειροελάχιστες στιγμές που είναι και που πρόκειται να γίνουν δικές μας. Αυτές μπορούμε να διαμορφώσουμε. Είναι ένα τεράστιο δίδαγμα η απόλαυση της καθημερινής «ματαιότητας» μέσα σε όλο αυτό το σύμπαν των υπερφίαλων και μεγαλόστομων ονείρων που μας κατακλύζουν. Αν κάτι μπορώ να σας ευχηθώ για τον χρόνο που μόλις έφτασε είναι να εκτιμάτε και να απολαμβάνετε την καθημερινότητά σας. Δηλαδή όσα επαναλαμβάνονται. Με συχνότητα ευτυχίας, γιατί αν διακόπτονται συνήθως δεν είναι για καλό. Να προσέχετε και να φροντίζετε τον εαυτό σας κάθε πρωί που βγαίνετε από το σπίτι σας. Είναι η μοναδική σπονδή στη ζωή που όλοι ξεχνάμε να προσφέρουμε και αυτό στρέφεται εναντίον μας.

Ένα τελευταίο που κάνω αυτόν τον καιρό είναι ότι αφήνομαι να παρατηρώ το φως. Όποιος ασχολείται ή ασχολήθηκε στο παρελθόν με το θέατρο, ξέρει πόσο σημαντικός είναι ο φωτισμός στο πλάνο. Το μάτι μου αφήνεται και καδράρει τοπίο οικεία και καθημερινά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, με ηλιοφάνεια ή με βροχή, με συννεφιά ή με φεγγάρι. Είναι απίστευτο πόσο φως υπάρχει στη ζωή μας, ακόμη και όταν σκοτεινιάζει! Είναι ασύλληπτο πόσο την ομορφαίνει! Το μεγάλο αμάρτημα του σύγχρονου εργαζόμενου είναι ότι επιτρέπει στον εαυτό του να αγνοεί πόση ομορφιά τον κατακλύζει. Για κάποιο λόγο τη θεωρεί δεδομένη, ή τον αφήνει αδιάφορο. Χάνουμε την ουσία της ζωής μας μέσα από τα χέρια μας χωρίς κανέναν λόγο. Δίνοντας έμφαση στα ασήμαντα και στα φευγαλέα.

Τελειώνουν οι λέξεις, οπότε πρέπει να μην ξεχάσω να σας πω: τη φετινή χρονιά τολμήστε να παραδεχτείτε ποιοι άνθρωποι σας αγαπούν και ποιοι σας νοιάζονται. Και επενδύστε σ’ αυτούς μονάχα. Τολμήστε και να ανακαλύψετε ποιους πραγματικά αγαπάτε εσείς και να αναζητήσετε τον λόγο που αισθάνεστε έτσι. Θα γνωρίσετε καλύτερα αυτόν τον μεγάλο άγνωστο. Τον εαυτό σας!

 

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

Φιλόλογος

 

Κατηγορία Περιβάλλον
- 04|01|2018 16:08

Τη δημοτική σύμβουλο Λενιώ Μυριβήλη όρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αντιδήμαρχο Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Με την απόφαση του κ. Καμίνη, ο Δήμος Αθηναίων αποκτά αντιδημαρχία Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

Η κ. Μυριβήλη διαδέχεται τον αντιδήμαρχο κ. Αλέξανδρο Μοντιάνο, ο οποίος υπέβαλε στον δήμαρχο Αθηναίων την παραίτησή του για λόγους υγείας. Ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για τη στενή συνεργασία τον κ. Μοντιάνο, ο οποίος θα συνεχίσει να προσφέρει στην παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

«Η νέα χρονιά αρχίζει με ωραία νέα!» έγραψε η κ. Μυριβήλη στον προσωπικό δημόσιο λογαριασμό της στο Facebook. «Ευχαριστώ τον δήμαρχο Καμίνη για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και τον Αλέξανδρο Μοντιάνο για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Είμαι πολύ περήφανη που η Αθήνα πλέον αποκτά αντιδημαρχία Αστικής Ανθεκτικότητας και που μας δίνονται νέες δυνατότητες για να εστιάσουμε σε έργα που μπορούν να κάνουν την Αθήνα πιο δροσερή, προσαρμόζοντάς την στις αλλαγές που έρχονται με την κλιματική αλλαγή!» κατέληξε. Η θητεία της νέας αντιδημάρχου ορίζεται από 08.01.2018 μέχρι και 31.08.2019.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 04|01|2018 15:41

Οι κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών που «καίγονται» ελέω προσφυγικού αλλά και της επικείμενης οριστικής κατάργησης του θεμελιώδους νησιωτικού κεκτημένου, τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, μπορεί να έλαμψαν δια της απουσίας τους τόσο στο διάστημα της «διαπραγμάτευσης» για την διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, όσο και μετά, ωστόσο, η αρθογραφία του Γιώργου Πάλλη, ήρθε για να κατατοπίσει άπαντες για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τις τελευταίες εξελίξεις. Ο βουλευτής Λέσβου δεν εμφανίστηκε σε καμία εκ των συζητήσεων ή κινητοποιήσεων που έγιναν υπέρ της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ, δεν εξέφρασε καμία άποψη δημοσίως στον τόπο όπου εκλέγεται για το αποτέλεσμα των επαφών των νησιωτών κυβερνητικών βουλευτών με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά γράφοντας επώνυμα στην «Αυγή» πριν από λίγες ημέρες, διείδε (καταπώς φαίνεται) αχτίδα αισιοδοξίας μέσα από την ιστορική στιγμή της κατάργησης του νησιωτικού κεκτημένου. Και εξαπολύοντας επίθεση κατά «εκείνων που επικρίνουν με σθένος την εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου», βάσει αυτών που ισχυρίζεται, όχι μόνο έμεινε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πιο χαρακτηριστικό θέμα (και) ευθύνης του, αλλά πιστεύει κιόλας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τον χαμένο ΦΠΑ, μπορεί πράγματι «να άρει τις μειονεξίες και τις ανισοτήτες» και να φέρει «πραγματικά καλύτερες μέρες». Το «Ε» αναδημοσιεύει σήμερα τα όσα είπε ο κ. Πάλλης για το μείζον σήμερα ζήτημα της Λέσβου και της Λήμνου και εστιάζει αναπόφευκτα και σε εκείνα που δεν… είπε.

 

«Ο τοπικός και εθνικός Τύπος επικρίνουν με σθένος την εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αδύναμη μνήμη και πολιτικά παιχνίδια δημιουργούν κλίμα εις βάρος όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά κυρίως εις βάρος των κατοίκων των νησιών, που άλλη μια φορά γίνονται θύματα πολιτικής εκμετάλλευσης και παραπληροφόρησης», γράφει ο κ. Πάλλης στην εφημερίδα «Αυγή» και ξεκινά στη συνέχεια (την κλασική) διαδικασία «χρέωσης» της απώλειας του ειδικού αυτού μέτρου στους… προηγούμενους:

 

Τι είπε ο κ. Πάλλης

«Τα πράγματα πρέπει να τεθούν στις σωστές τους διαστάσεις: Ξεκινώντας από το πότε και από ποιους συμφωνήθηκε η κατάργηση, τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκτοτε και, το σημαντικότερο, διευκρινίζοντας το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούσε το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, αρχικά, αποτελούσε όρο στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και εντάχθηκε στη στρατηγική της «αριστερής παρένθεσης» μέσω του περιβόητου «mail Χαρδούβελη». Εν τέλει η κατάργηση περιελήφθη στο τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, στο οποίο συναίνεσαν, υπερψηφίζοντάς το, και οι βουλευτές των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού».

Εστιάζοντας στη συνέχεια στην πρόσφατη «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ο κ. Πάλλης εκτίμησε: «Είναι προφανές ότι οι θεσμοί είχαν επιμείνει να υλοποιηθεί άμεσα η μνημονιακή δέσμευση, παρά ταύτα η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε με σκληρή διαπραγμάτευση να παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ για 32 νησιά μέχρι και το 2017. Ειδικά για τα πέντε μεγάλα νησιά, που φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος από το προσφυγικό, οι τελευταίες της προσπάθειες απέφεραν ακόμα ένα εξάμηνο παράτασης, μέχρι και το καλοκαίρι του 2018. Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, μέχρι και την τελευταία στιγμή, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νησιών μας, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, επιδιώκουν τα προβλήματα των νησιών να βρίσκονται πάντα ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Η επί τριάμισι χρόνια παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, παρά την αυστηρή μνημονιακή πρόβλεψη, ήταν μια επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. προς όφελος των νησιών, εν μέσω αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Και για να μην χάνουμε το δάσος κοιτάζοντας το δέντρο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση, κατανοώντας πλήρως τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, την υποστηρίζει με ένα σύνολο ουσιαστικών μέτρων, με στόχο την άρση των μειονεξιών και των ανισοτήτων».

Για να καταλήξει αφού αναφέρει ένα προς ένα τα γνωστά «αντισταθμιστικά» μέτρα μέσω πόρων του ΠΔΕ (Χορήγηση κοινωνικού αντισταθμίσματος, το οποίο θα καλύπτει περίπου το 75% των νοικοκυριών των 27 νησιών, μεταφορικό ισοδύναμο και δημιουργία  Παρατηρητηρίου Τιμών), πως είναι… σαφές από τα παραπάνω ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση «δεν κερδίσαμε μόνο χρόνο, αλλά επεξεργαστήκαμε και εναλλακτικές προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ουσία της νησιωτικότητας και αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος από τον αυξημένο ΦΠΑ. Οι κλαυθμοί και οδυρμοί, οι υποκριτικοί αλαλαγμοί και τα σηκωμένα δάχτυλα δεν ταιριάζουν σε αυτούς που μας οδήγησαν στις τερατώδεις μνημονιακές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Συστηματικά, με υπευθυνότητα και συγκεκριμένους στόχους, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε η μεταμνημονιακή Ελλάδα, μετά τον Αύγουστο του 2018, να οδηγήσει τα νησιά μας σε καλύτερες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις. Σε πραγματικά καλύτερες ημέρες».

 

Τι δεν είπε ο κ. Πάλλης

Το πρώτο εύλογο ερώτημα βέβαια που προκύπτει από όλα όσα ισχυρίζεται ο κ. Πάλλης στο επίμαχο άρθρο του και με βάση και το όλο ύφος στα γραφόμενά του του που εκπέμπουν μία βεβαιότητα, είναι το γιατί ο βουλευτής του νομού μας, δεν ενημέρωσε τόσο καιρό για όλα τα «καλά και αγαθά» που έρχονται κατά την εκτίμησή του, τους πολίτες των νησιών αλλά και το Συντονιστικό Φορέων. Γιατί δεν τοποθετήθηκε δημοσίως ποτέ πριν τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, γιατί δεν παρέστη σε καμία κινητοποίηση ή κάλεσμα που έγινε στο νησί για το μείζον ζήτημα του ΦΠΑ για να τα επικοινωνήσει όλα αυτά, αλλά και γιατί δεν επέκρινε εκείνους «που βγήκαν στα κάγκελα» για τις… υπερβολές των ισχυρισμών τους περί της καταστροφικής συνέπειας της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος, όταν η «μπάλα έκαιγε». Ο δεύτερος προβληματισμός που προκύπτει, είναι για το πότε πραγματικά ενημερώθηκε ο κ. Πάλλης για τις προθέσεις της κυβέρνησής του για μία τόσο σημαντική απόφαση στον τόπο όπου εκλέγεται. Γιατί από τα γραφόμενα, γίνεται σαφές πως ο κ. Πάλλης μέχρι πριν τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο, ήταν υπέρ της διατήρησης του ΦΠΑ. Εξάλλου αυτός ήταν ο λόγος της επίσκεψής του στο γραφείο του αρμόδιου Υπουργού και υπέρ αυτού έγραφε το λακωνικό δελτίο τύπου που ενημέρωνε για τη συνάντηση αυτή. Πως σήμερα λοιπόν ο κ. Πάλλης νιώθει πως τα αντισταθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης θα φέρουν «καλύτερες πραγματικά μέρες» για τα νησιά μας, από αυτές που θα έρχονταν με την απλή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ; Και ο τρίτος προβληματισμός, έρχεται δυστυχώς να θέσει εν αμφιβόλω μία ακόμη βαρύγδουπη εξαγγελία της κυβέρνησης, μαζί και την αισιοδοξία του κ. Πάλλη. Γιατί είναι πασιφανές πως ο βουλευτής του νομού μας, που πληροφορήθηκε καθυστερημένα τα σχέδια της κυβέρνησης για τα νησιά του νομού του, δεν εκφράζει στο άρθρο του τίποτε το διαφορετικό από το αφήγημα που βγαίνει από το Μαξίμου. Δεν υπάρχει στο παραμικρό μία διάθεση κριτικής ή αυτοκριτικής, δεν υπάρχει ούτε κατ΄ ελάχιστο η δική του χροιά ως προς το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα και το αν πράγματι θα έχουν αντίκρισμα, ως γνώστης εξάλλου της ιδιαιτερότητας των νησιών μας. Δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε κατά διάνοια η ιδία συμμετοχή του σε όλα αυτά (που τα έμαθε κι αυτός χρονικά περίπου μαζί μας), για να ενισχύουν την βεβαιότητα της εφαρμογής καταρχήν και επιτυχίας των μέτρων που απορρέει η αρθογραφία του. Σε κάθε περίπτωση, αν και είναι ανώφελο το να προβαίνει κανείς σε επίκληση της αξιοπρέπειας των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, εντούτοις το ιστορικό της διαδρομής των εκλεγμένων (κυβερνητικών) βουλευτών του νομού και γενικά εκείνων του Βορείου Αιγαίου, παραπέμπει σε μία άλλη «κουλτούρα» ως προς την υπεράσπιση (τουλάχιστον) των νησιωτικών κεκτημένων. Περισσότερο υπερκομματική και σίγουρα πιο αγωνιστική. Η στάση του κ. Πάλλη δυστυχώς, είναι κι αυτή ιστορικής σημασίας, όσο και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. 

 

Κατηγορία Μόρια
- 04|01|2018 15:15

Σε άρθρο της με τίτλο «Γκέτο στην Ελλάδα» η βρετανική εφημερίδα «Times» αναφέρεται στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Λέσβο ενώ απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, τονίζοντας την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο, προκειμένου να συμβάλλει εποικοδομητικά στην αποτελεσματική και επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει: «Μία από τις φτωχότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης φέρει το κύριο βάρος της νέας ανθρωπιστικής κρίσης λόγω μιας φετιχιστικής γραφειοκρατικής ακαμψίας και της απόλυτης αποτυχίας να διατεθούν πόροι εκεί όπου χρειάζονται πιο επιτακτικά. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν μπορούν να καθορίσουν τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά είναι μέσα στις δυνατότητές τους να ανακουφίσουν από αυτόν τον πόνο και είναι και μέσα στις δυνάμεις της Βρετανίας να βοηθήσει».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «καθώς ο χειμώνας “αγριεύει” στο Αιγαίο, σχεδόν 15.000 πρόσφυγες έχουν εκβραστεί σε πέντε ελληνικά νησιά σε συνθήκες απελπιστικής εξαθλίωσης. Τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα δίπλα σε ανοικτούς υπονόμους. Ολόκληρες οικογένειες τρέμουν από τις καιρικές συνθήκες σε σκηνές που προορίζονταν για ποπ φεστιβάλ. Οι γυναίκες φορούν πάνες, προκειμένου να μην πέσουν θύματα βιασμού στον δρόμο τους τη νύχτα προς τις τουαλέτες του υπερκορεσμένου προσφυγικού καταυλισμού τους. Αυτή δεν είναι η λύση στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση που υποτίθεται ότι θα αντιπροσώπευε η συμφωνία των Βρυξελλών πριν δύο σχεδόν χρόνια με την Τουρκία ύψους 2,5 δις. λιρών. Αυτή η συμφωνία ανέκοψε τη ροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, αλλά δεν την σταμάτησε. Η ανεπάρκεια της ευρύτερης αντίδρασης της ΕΕ την κάνει μόνο πιο οξεία. Η συμφωνία του 2016 με την Τουρκία αποτυγχάνει λόγω ανεπίλυτων διαφορών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που εμποδίζουν την καταβολή χρημάτων προς την Άγκυρα».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «η μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση της μετανάστευσης είναι να αντιστραφεί η ροή των προσφύγων, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η βραχυπρόθεσμη ανάγκη είναι για την άμεση απλοποίηση των αιτήσεων ασύλου, για τροφή και στέγη. Η Βρετανία θα πρέπει να αφιερώσει ένα μέρος του τεχνητά διογκωμένου και γενναιόδωρα ενισχυμένου προϋπολογισμού αρωγής της για τον τερματισμό του αίσχους, το οποίο ένας εθελοντής χαρακτήρισε ως γκέτο στην άκρη της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Λέσβο να είναι ένα σύγχρονο Αλκατράζ, αλλά αυτό είναι που αισθάνονται αυτοί που έχουν κολλήσει εκεί».

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 04|01|2018 14:46

Η κετογονική δίαιτα (ketogenic diet) είναι μια θεραπευτική δίαιτα, η οποία χρησιμοποιείται σε ασθενείς με επιληψία, υπό επίβλεψη ιατρού και διαιτολόγου που δεν αποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ είναι και υπό έρευνα για άλλες παθήσεις.

Εδώ και δεκαετίες τη δίαιτα αυτή την έχουν μετατρέψει σε μια από τις πολλές παράδοξες δίαιτες που κυκλοφορούν. Πέρα από τον όρο κετογονική δίαιτα θα βρείτε παραλλαγές της δίαιτας ως Atkins, Paleo, αλλά και με άλλα ονόματα. Φέτος, μάλιστα οι κετογονικές δίαιτες είναι στις πέντε χειρότερες δίαιτες για το 2018, σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων!

Είναι μια δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη, και έτσι αποκλείονται αρκετές ομάδες τροφίμων. Έτσι, το σώμα αντί να καίει υδατάνθρακες, καίει λίπος, καθώς δεν έχουμε ούτε αρκετούς υδατάνθρακες από τη διατροφή, ούτε όμως και μεγάλες αποθήκες υδατανθράκων στο σώμα μας.

Η έρευνα δείχνει ότι μια κετογονική δίαιτα οδηγεί σε απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, όπως όλες οι υποθερμιδικές δίαιτες (δηλαδή όταν τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε), άλλωστε. Δεν υπάρχουν όμως δεδομένα για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της δίαιτας, ακόμη.

Για τη δίαιτα Άτκινς που είναι παρόμοια φαίνεται ότι, αν και στην αρχή η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με μια τυπική υποθερμιδική διατροφή, μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει διαφορά στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, η αρχική μεγάλη απώλεια βάρους σε αυτού του τύπου τις δίαιτες οφείλεται στα υγρά που χάνουμε λόγω χρήσης των αποθηκευμένων υδαταναθράκων!

Μια πρόσφατη έρευνα από υπέρμαχους της κετογονικής δίαιτας έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στην απώλεια λίπους όταν τα άτομα ακολουθούν Αμερικάνικου τύπου δίαιτα και κετογονική δίαιτα ίδιων θερμίδων! Δηλαδή, είτε τα άτομα ακολουθούσαν μια Αμερικάνικου τύπου διατροφή, είτε την κετογονική διατροφή με ίδιες θερμίδες έχασαν την ίδια ποσότητα λίπους!

Η προσκόλληση στην κετογονική δίαιτα μακροπρόθεσμα είναι δυνητικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, λόγω του αποκλεισμού ολόκληρων ομάδων τροφίμων! Επιπλέον, ενδέχεται να οδηγήσει μεταξύ άλλων και σε πονοκέφαλο, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσάρεστη αναπνοή, αίσθημα κόπωσης και ατονία, ναυτία και δυσκοιλιότητα.         

Στην απώλεια βάρους στόχος δεν είναι μόνο η απώλεια του βάρους, ως αριθμός στη ζυγαριά, αλλά του λίπους! Επίσης, εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση της απώλειας, η υγιής σχέση με το φαγητό, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, και η προστασία της υγείας μας.

Μια εξατομικευμένη υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή διατροφή συστήνεται και στην απώλεια βάρους και στη διασφάλιση της υγείας μας! Σίγουρα καθένας μας έχει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και αρέσκειες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, αλλά παράλληλα οφείλουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας (πχ. αποφυγή διατροφικών ελλείψεων).

Η κετογονική διατροφή είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με επιληψία που δεν αποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ η έρευνα των επόμενων ετών θα μας δείξει και αν είναι μια καλή επιλογή για άλλες νόσους. Όμως, αναφορικά με την απώλεια βάρους δεν φαίνεται να έχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλου τύπου διατροφές. Βλέποντας το δάσος και όχι το δέντρο, ας εστιάσουμε στην υγεία μας και στην ποιότητα της διατροφής μας και ας αφήσουμε πίσω μας τις υποσχέσεις για «μαγικές» και γρήγορες λύσεις στην απώλεια βάρους!

 

Κατηγορία Δήμος
- 04|01|2018 14:06

Μία από τις πιο χαρακτηριστικά επιτυχημένες συνεργασίες της δημοτικής αρχής με το Υπουργείο Υποδομών, αποδεικνύεται στην πράξη πως έχει αναπτυχθεί στην περίπτωση της προοπτικής του μεγάλου έργου κατά της διάβρωσης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού. Πιο συγκεκριμένα οι επαφές του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού τόσο με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε όσο και με τον Διευθυντή του Υπουργείου (και Λιμενικών Εγκαταστάσεων) κ. Τσουκαλά φαίνεται να αποδίδουν ήδη καρπούς, αφού μόλις χθες μπήκαν στα ταμεία του δήμου 350.000 ευρώ που προορίζονται για το προσωρινό έργο για την άρση του γνωστού φαινομένου στην πολυσύχναστη παραλία του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος είναι η εξασφάλιση του μεγάλου έργου που θα συγκρατήσει οριστικά την διάβρωση της ακτής της Σκάλας Ερεσού, αλλά το πρώτο συμφωνηθέν μέτρο, ήταν η «πατέντα» που προτάθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Τσουκαλά στο νησί τον περασμένο Ιούλη και θα μεταφέρει μεγάλη ποσότητα άμμου από τα βαθιά της παραλίας προς τα έξω. Συγκρατώντας την διάβρωση για δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή να μπουν οι βάσεις για την εκκίνηση του βασικού έργου και δίνοντας για πρώτη φορά μία σοβαρή προοπτική για την προστασία της πιο τουριστικής παραλίας του νησιού.

Μπορεί ειδικά στα θέματα του σεισμού, ο δήμος Λέσβου (και κυρίως οι σεισμοπαθείς πολίτες) να έχει λόγους να μην είναι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών, ωστόσο σε δύο περιπτώσεις σημαντικών έργων για το νησί, οι ιθύνοντές του, δείχνουν διάθεση να συμβάλλουν ουσιαστικά. Και τούτο έχει διαφανεί τόσο στην περίπτωση του (αμφιλεγόμενου βέβαια) φαραωνικού έργου για το φράγμα Τσικνιά και πολύ περισσότερο στην προοπτική του έργου για την παραλία Ερεσού.

Η πρόταση Τσουκαλά

Για τη δεύτερη περίπτωση που μας ενδιαφέρει επί του παρόντος, ο δήμαρχος Λέσβου είχε συζητήσει με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Υποδομών πριν από ενάμιση χρόνο για την αναγκαιότητα προστασίας της τουριστικής παραλίας της Ερεσού και μέσω του κ. Τσουκαλά, βρήκε τον περασμένο Ιούλη την άκρη του νήματος. Με τον τελευταίο, να προκρίνει κατά την αυτοψία του στην Σκάλα Ερεσού, τη λύση του προσωρινού μέτρου συγκράτησης της διάβρωσης για δύο χρόνια, με τη μεταφορά άμμου μέσω ειδικής πλατφόρμας από τα βαθιά (περίπου 15 μέτρα) προς τα έξω. Για να διευκολύνει έτσι την εξέλιξη των διαδικασιών για την εξασφάλιση του βασικού έργου για την παραλία, επάνω στη λογική της γνωστής μελέτης του Καθηγητή Ακτομηχανικής Θεοφάνη Καραμπά (σ.σ. εγκατάσταση ειδικών υποθαλάσσιων τοιχίων έμπροσθεν της παραλίας που θα συγκρατούν την κινητικότητα της άμμου στη θάλασσα της Σκάλας Ερεσού).

Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη!

Μόλις χθες λοιπόν, το Υπουργείο ενημέρωσε για την μεταβίβαση του ποσού ύψους 350.000 ευρώ, που θα δώσει τη δυνατότητα δηλαδή πολύ σύντομα να δημοπρατηθεί η προσωρινή «πατέντα». Και δεδομένου ότι έχει αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο την απαιτούμενη μελέτη και ολοκληρώνεται σύντομα, αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να εγκατασταθεί η ειδική «ρουφήχτρα» που θα αποτραβήξει την άμμο από το βυθό προς την ακτή. Με στόχο το καλοκαίρι η Ερεσός να είναι και προστατευμένη ως προς την έκθεσή της στο γνωστό φαινόμενο, αλλά και έτοιμη να υποδεχτεί τους λουόμενους. 

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top