FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Περιβάλλον
- 30|01|2018 19:22

Ένα σημαντικό έργο για τους κατοίκους της περιοχής της Πέτρας και το περιβάλλον υλοποιήθηκε από τον Δήμο Λέσβου στη Δημοτική Κοινότητα Πέτρας.

Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό δυο αντλιοστασίων δικτύων αποχέτευσης της Πέτρας, στην περιοχή του γηπέδου και στην παραλία, προϋπολογισμού 310.344,83 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία «Δόμηση Αιγαίου Α.Ε.», που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Το έργο περιελάμβανε την ανακατασκευή δύο υφιστάμενων αντλιοστασίων λυμάτων και συγκεκριμένα καθαίρεση παλαιών και κατασκευή νέων φρεατίων λυμάτων και οικίσκων, πλήρη αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκατάσταση αυτοματισμών.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σύμφωνα με δελτίου τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων δικτύων αποχέτευσης της Πέτρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για την τουριστική αυτή περιοχή του νησιού μας. Επεσήμανε ότι το έργο αυτό σε συνδυασμό με τις εργασίες ολοκλήρωσης του συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας που θα ακολουθήσει δίνει λύση στα προβλήματα αποχέτευσης που εμφανίζονταν μέχρι σήμερα στην περιοχή, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, ενώ συμβάλλει και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 30|01|2018 18:21

Στις γειτονιές και τα σοκάκια της Ερεσού περιπλανήθηκε μια ομάδα μελών και φίλων του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού. Ο στόχος ήταν να «γνωρίσουμε» το χωριό. Η Χριστίνα Ιωσηφέλλη, αρχιτέκτων - Αντιπρόεδρος του Φορέα, και η Σταυρούλα Βερβέρη, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, έκαναν έρευνα στις πηγές και με τα στοιχεία που συνέλλεξαν ξενάγησαν την ομάδα στις ενορίες της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Κωνσταντίνου. Μίλησαν για την ιστορία της Ερεσού, πώς δημιουργήθηκε το χωριό στα μεσαιωνικά χρόνια, έδειξαν βρύσες, εκκλησίες, κτίρια που έχουν κάτι να πουν για τους ανθρώπους, για τα έθιμα, για την αρχιτεκτονική του χωριού.

Στη συνέχεια, η ομάδα κατέληξε στον «ΚΑΦΕΝΕ», ένα από τα καφενεία-εστιατόρια της πλατείας της Ερεσού όπου μετά την ευλογία από τον πατέρα Κωνσταντίνο, ο Πρόεδρος του Φορέα Παναγιώτης Μαντζώρος έκοψε τη βασιλόπιτα.

Ο Πρόεδρος στην ομιλία του ανάπτυξε τους στόχους του Φορέα και επισήμανε τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα των συνεργασιών με τους υπόλοιπους συλλόγους και φορείς για την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου. Ανακοίνωσε την συμμετοχή του Φορέα στο «LESVOS FOOD FESTIVAL 2018», μια πρωτοβουλία του «THE OTHER AEGEAN», που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε για πρώτη φορά στον Μόλυβο. Ο στόχος είναι από φέτος να απλωθεί σε όλη τη Λέσβο για την ανάδειξη της γαστρονομίας του νησιού. Η Ερεσός φέτος θα ασχοληθεί με τα υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόντα που έχει να προσφέρει, τα γαλακτοκομικά και το σύκο. Συμπαραστάτες σ’ αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο Σύλλογος Φανίας, ως γνώστες πια του σύκου.

 

Ο Ν. Μόλβαλης,εκ μέρους του Φορέα του Μολύβου λαμβάνοντας τον λόγο, αφού εξήρε την μέχρι τώρα καλή συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων, παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων του 2018 και τις προσπάθειες που γίνονται για την τουριστική ανάκαμψη της Λέσβου όπως την καμπάνια στην γερμανική αγορά, την νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Πέτρας - Κουτσούκουγιου και άλλες.

Η Φανή Γαληνού ως υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Φορέα μίλησε στη συνέχεια για τη μεγάλη σημασία του εθελοντισμού, ευχαρίστησε τους εθελοντές του «1ου ERESSOS LAVA WEEKEND».

Τέλος έγινε η επίσημη παρουσίαση του διαφημιστικού σποτ που δημιούργησε ο Φορέας για την προβολή της Ερεσού που  είναι στον αέρα του διαδικτύου στο YOU TUBE. <https://www.youtube.com/watch?v=mvDTJiZ8diM&feature=youtu.be>.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 30|01|2018 17:03

Τις περιοχές της δυτικής Λέσβου, που τις τελευταίες μέρες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα καταστροφές σε καλλιέργειες αλλά και νοικοκυριά, επισκέφθηκε το Σάββατο ο Γ. Πάλλης.

Στον Μεσότοπο είχε συνάντηση στο κοινοτικό γραφείο με τον πρόεδρο της κοινότητας Γ. Πιπίνη, ο οποίος ενημέρωσε τον βουλευτή για το μέγεθος των καταστροφών. Στη συνέχεια, μαζί με κατοίκους του χωριού επισκέφθηκαν το Ταβάρι, όπου καλλιέργειες αλλά και υποδομές της περιοχής έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Μετά τον Μεσότοπο, ο Γ. Πάλλης επισκέφθηκε τη Σκάλα Ερεσού, όπου ο αντιδήμαρχος της περιοχής Μ. Ρούσσης παρουσίασε στον βουλευτή το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της νεροποντής, όχι μόνο στη Σκάλα αλλά και σε άλλα κοινοτικά διαμερίσματα της περιοχής.

Οι δύο αυτές περιοχές Μεσότοπος και Ερεσός, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πληγεί τρεις φορές από πλημμύρικα φαινόμενα, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές τόσο σε καλλιέργειες όσο και στο οδικό και στο αγροτικό δίκτυο.

 

Το φαινόμενο στη ρίζα του

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής, το γεγονός ότι έχουμε ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συχνά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιμετώπισής του σε όλη την περιοχή.

«Όπως είναι γνωστό», σημείωσε ο Γ. Πάλλης, «η κυβέρνηση από τις περσινές κιόλας πλημμύρες στην περιοχή έθεσε στη διάθεση των τοπικών αρχών αυξημένους πόρους για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν. Είναι σίγουρο ότι εφόσον ζητηθούν θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι. Το ζητούμενο είναι η βέλτιστή αξιοποίησή τους έτσι ώστε αφενός μεν να μην έχουμε πάλι ανάλογες καταστροφές, αφετέρου δε να αντιμετωπιστεί, όσο αυτό είναι δυνατό, το φαινόμενο στη ρίζα του».

Την Κυριακή ο Γ. Πάλλης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε την Πέτρα, τον Σκουτάρο, τον Λαφιώνα, τον Μόλυβο και τη Στύψη. Στην Πέτρα, οι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής παρουσίασαν στον βουλευτή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην δουλειά τους κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που έχει το αλιευτικό καταφύγιο της Πέτρας, που προκαλούνται τόσο από φερτά υλικά από τους γύρω λόφους όσο και από το ναυάγιο που επί δύο χρόνια βρίσκεται μέσα στο λιμάνι και δεν έχει ακόμα μεταφερθεί. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον Σκουτάρο, τη Λαφιώνα και τον Μόλυβο όπου συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής για να καταλήξει στη Στύψη, όπου ήταν και το τέλος της περιοδείας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινότητας Α. Αλετρά και τα μέλη του συμβουλίου.

 

Η κυβέρνηση ακούει...

Ο Γ. Πάλλης ενημέρωσε τους συνομιλητές τους για τον νέο ρόλο που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι τοπικές κοινότητες μέσα από τις αλλαγές που θα φέρει η αναθεώρηση του Καλλικράτη τόσο όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των νέων δημοτικών και τοπικών αρχών όσο κυρίως με την ενδυνάμωση που αναμένεται σε πόρους και αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων.

«Η κυβέρνηση ακούει και ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής», είπε στους συνομιλητές του ο βουλευτής. «Αιτήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη διοικητική διαίρεση του νησιού όσο και με μεγάλα έργα ενδιαφέροντος της περιοχής για τα οποία σύντομα θα έχουμε εξελίξεις», σημείωσε.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 30|01|2018 16:56

Κώστας Βάρναλης

«Αστυνομικά. 265 χρονογραφήματα (1939-1957) εμπνευσμένα από το αστυνομικό δελτίο»

(Φιλολογική επιμέλεια-κείμενα: Νίκος Σαραντάκος)

Εκδόσεις «Αρχείο»

Αθήνα 2017, σελ 373

 Το καθημερινό αστυνομικό δελτίο καταχωρεί εφήμερα περιστατικά, αλλά ο αναγνώστης σπάνια τους ρίχνει δεύτερη ματιά. Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, τα χρόνια που έγραφε καθημερινό χρονογράφημα για τις εφημερίδες Πρωία, Προοδευτικός Φιλελεύθερος, Προοδευτική Αλλαγή και Αυγή (1939-1957), αφιέρωσε αρκετά κείμενά του σε μικροειδήσεις του αστυνομικού δελτίου.

Ο Νίκος Σαραντάκος, επιμελητής και σχολιαστής των Χρονογραφημάτων και των λοιπών άρθρων του Κ. Βάρναλη που αποθησαυρίζονται από το 2013 στις Εκδόσεις «Αρχείο», θυμίζουμε τον τόμο «Αττικά», επέλεξε για την παρούσα έκδοση 265 από τα χρονογραφήματα αυτά.

Μικροεγκλήματα, απάτες, φόνοι, εγκλήματα πάθους, παρανομίες, κλέφτες και αστυνόμοι, όλα περιγράφονται με το γνωστό χιούμορ του Βάρναλη και σχολιάζονται με γνώμονα την κοινωνική του ευαισθησία και την κατανόηση που έδειχνε απέναντι στην ανθρώπινη αδυναμία. Η εικόνα της εποχής, για άλλη μια φορά, δεν διαφέρει και τόσο από την σημερινή.

Στην εισαγωγή του Νίκου Σαραντάκου διαβάζουμε: « Τα χρονογραφήματα του τόμου έχουν ως πρώτη ύλη τους τα περιφρονημένα και αξιοπεριφρόνητα μονόστηλα ειδησάκια, που δεν τους ρίχνει κανείς δεύτερη ματιά: στυγερά εγκλήματα αλλά και ευτελείς κλοπές, ευφυείς απάτες και θλιβερές αυτοκτονίες, πολύ αίμα και μπόλικη δυστυχία. Σπάνια κάποιο έγκλημα θεωρείται αρκετά τρανταχτό ώστε να πάρει προαγωγή για την πρώτη σελίδα, όπως ας πούμε ο δράκος της Καλογρέζας προπολεμικά ή της Βουλιαγμένης μεταπολεμικά. Γεννιέται το ερώτημα: αν η πρώτη ύλη των χρονογραφημάτων είναι τόσο αδιάφορη, έχει νόημα να ξαναδιαβάσουμε τα χρονογραφήματα εβδομήντα χρόνια μετά, τη στιγμή που τα συμβάντα που έδωσαν στον χρονογράφο αφορμή και έμπνευση έχουν ξεχαστεί προ πολλού; Πιστεύω πως ναι, πως αξίζει να δούμε πώς σχολιάζει ένας κορυφαίος πνευματικός άνθρωπος κι ένας μεγάλος μάστορας της πένας αυτά «τα συνηθισμένα, τα χιλιοειπωμένα, τα βαρετά» εγκλήματα. Θα δούμε ότι ο Βάρναλης συνήθως δεν στέκεται στο μικροπεριστατικό, αλλά προσπαθεί να αναδείξει τις αιτίες και, κάποτε να προτείνει θεραπεία, όπως π.χ. για την αναγνώριση των εξώγαμων παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι δεν χλευάζει τον αδύνατο παραβάτη, παίρνει το μέρος του φτωχού που έκλεψε, αλλά δεν τσιγκουνεύεται την ειρωνεία για τους τραμπούκους, τους παλικαράδες και τους δυνατούς που αδικούν. Επίσης, διαβάζοντας το βιβλίο καταρρίπτεται η εντύπωση πως μόνο στην εποχή μας συμβαίνουν βίαια και ειδεχθή εγκλήματα. Συνειδητοποιούμε όμως πόσο χειρότερα ήταν η θέση της γυναίκας στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Τα χρονογραφήματα του τόμου αυτού είναι γραμμένα με κέφι και με άφθονη ειρωνεία, με τη χαρακτηριστική του μαστοριά, με την αστραφτερή, χυμώδη δημοτική γλώσσα του».

 

Π.Σ

 

Κατηγορία Οικονομία
- 30|01|2018 15:55

Ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Μ.Κ.Ε. διοργανώνει κλειστή διαβούλευση με τους εκπροσώπους όλων των τουριστικών - αναπτυξιακών φορέων του νησιού, με θέμα την παρουσίαση της πρώτης φάσης του brand Λέσβου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία υποστήριξης λήψης αποφάσεων «Hospitality, Tourism & Destination Consulting».

Η εν λόγω μελέτη είχε ανατεθεί από το Δήμο Λέσβου στην παραπάνω εταιρεία, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει το brand και η εύρεση μιας διακριτής ταυτότητας ενός τουριστικού προορισμού διεθνώς και τα οποία είναι ακόμη πιο επιτακτικά στην περίπτωση του νησιού μας, λόγω της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης.

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Ηλιοτρόπιο» και την παρουσίαση θα κάνει ο μελετητής κ. Γιάννης Μιχαηλίδης.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές προσκαλούν τους εκπροσώπους των τουριστικών - αναπτυξιακών φορέων της Λέσβου, καθώς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, να παρευρεθούν σ’ αυτήν την καθοριστική, για το μέλλον του νησιού, παρουσίαση. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση και συζήτηση.

 

 

 

Κατηγορία Αιολίας Λόγος
- 30|01|2018 14:32

Πέρυσι το καλοκαίρι, πήγαμε με τη σύζυγό μου στα Λάψαρνα, στην κούλα μας να μαζέψουμε τ’ αμύγδαλα. Ήταν η πρώτη φορά από χρόνια που έμεινα εκεί τρεις-τέσσερις ώρες. Ώρες ατέλειωτης ησυχίας. Λαλιά ανθρώπου, ζώων φωνή, ακόμη και πουλιών τιτίβισμα ή κελάηδισμα δεν ακουγόταν. Ανατριχιαστική ηρεμία. Αισθανθήκαμε για τα καλά τι πάει να πει ερημιά. Το μόνο που ακουγόταν στο βάθος ήταν ένα μακρόσυρτο σσσς κάθε φορά που το κύμα της φουσκοθαλασσιάς του αυγουστιάτικου μελτεμιού έσπαγε κάτω, στην αμμουδιά. Ερήμωσης, τυπική εικόνα!

Οπότε πάω στο γενέθλιό μου τόπο, προβάλλουν ατυχώς μπροστά μου ολοένα εμφανέστερα και αγριότερα τα σημάδια της ερήμωσής του. Κυρίως στις εξοχές. Αλλά και στο χωριό τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Αναπόφευκτα ένα αίσθημα βαθιάς θλίψης με καταπλακώνει. Βλέπω ανθρώπων κόπους, ιδρώτα και θυσίες να τις ισοπεδώνει ο φθοροποιός χρόνος, αφήνοντας αμείλικτος τα καταστροφικά του σημάδια.

Στα Λάψαρνα, εκεί που παλιά περίσσευαν φωνές παιδιών, γέλια κοπελούδων, γρίνιες και καβγάδες, κλάματα βρεφών, των νέων η αψάδα, η χαρά, το τραγούδι, γενικά η ζωή, τώρα περισσεύει η απόλυτη σιωπή. Απ’ τις κούλες και τα ντάμια, που κάποτε ήταν πολύβουες κυψέλες ζωής, σήμερα «αναδύεται» νεκρική σιγή. Σχεδόν όλα αυτά τα κτίσματα έγιναν πια άμορφες χοβόλες πετρών, παλιοσάνιδων και μπάζων.

Στα άλλοτε αγροτόσπιτα με δίπλα το φούρνο τους, στο ένα μετά το άλλο, οι μισογκρεμισμένοι τοίχοι, οι ξεχαρβαλωμένες κεραμοσκεπές και πορτοπαράθυρα τελικά σωριάζονται όλα σε μια άμορφη μάζα. Η συνεχώς χειροτερεύουσα αυτή εικόνα μού προκαλεί οδύνη ψυχής, δένοντάς μου το στομάχι «κόμπο».

Εκεί που κάποτε ήταν το αλώνι, όπου κάθε καλοκαίρι αλωνίζονταν οι σιταρο-κριθαρο-θημωνιές και μετριόταν ο κόπος της χρονιάς της φαμίλιας, τώρα «ευδοκιμούν» αστιβιές, βάτα, μάραθα, κ.ά. Εκεί που κάποτε το κελαριστό μικρορύακο πότιζε μπαξέδες, ζωοδότες ανθρώπων, τώρα ρουμάνια, αλυγαριές, κ.ά., έχουν καπλαντίσει τον τόπο. Εκεί που κάποτε απ’ του αυγερινού το φεγγοβόλημα και τη συνοδιά του κλεφτοφάναρου τα καπνοχώραφα έπαιρναν ζωή ή στα σπαρμένα, μες στη κάψα του καλοκαιριού το δρεπάνι και ο θεριστής γίνονταν ένα παλεύοντας για το ψωμί της χρονιάς, σήμερα άνθρωπου ανάσα δεν βγαίνει. Εκεί που κάποτε, γενικά, μοχθούσαν και ζούσαν άνθρωποι, σήμερα επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή».

Σημάδι αδιάψευστο της ερήμωσης των εξοχών μας είναι η εξαφάνιση των μονοπατιών. Εκεί που άλλοτε «κόβοντας δρόμο» περνούσαν καθημερινά άνθρωποι, σήμερα αγριόχορτα και θάμνοι τα έφραξαν, εξαφανίζοντάς τα. Ακόμη εκεί που άλλοτε κάθε σπιθαμή γης καλλιεργούταν ακόμη και με τον κασμά, σήμερα μένει ακαλλιέργητη ή πλημμελώς καλλιεργείται και τα κάθε λογής χόρτα έχουν «πνίξει» στην κυριολεξία τις εξοχές. Έτσι φυσικά ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς κι αν κάποτε ξεσπάσει, αλίμονο, θα ξεκινήσει απ’ του γιαλού το κύμα και θα φθάσει ως ψηλά στα κορφοβούνια, αφήνοντας αποκαΐδια.

Τούτα όλα τα στενόκαρδα ατυχώς δεν συμβαίνουν μόνο στα Λάψαρνα ή άλλες εξοχές της Άντισσας. Το ίδιο συμβαίνει στις εξοχές του Σκαλοχωρίου, Σιγρίου, Μανταμάδου, Πολιχνίτου, κ.ά. Παντού ατυχώς, στις λεσβιακές εξοχές.

Μέσα στα χωριά, τα πράγματα μεγεθύνονται απ’ την ίδια την πραγματικότητα. Ακόμη και στους κεντρικούς δρόμους, σειρές σπιτιών μένουν κλειστά, ακατοίκητα. Στα απόμερα, ακόμη χειρότερα. Σε κάθε σπίτι που ο τελευταίος ένοικος του, φεύγει απ’ τη ζωή, μπαίνει λουκέτο και λάμπα πια δεν ξανανάβει.

Όλα αυτά τα στενάχωρα, ξεκίνησαν αφότου «άνοιξαν οι σκάλες» όπως έλεγαν οι παλιοί και άρχισε το φευγιό των νέων για τις υπερπόντιες νέες πατρίδες (Αυστραλία, Καναδά, κ.ά.) ή στις εξ αστυφιλίας νέες εστίες, κυρίως Αθήνα αλλά και Μυτιλήνη. Έτσι άδειασε η ύπαιθρός μας.

Οι αριθμοί, που λένε πάντα την αλήθεια, μαρτυρούν την «κατηφόρα» του πληθυσμού μας. Από 126.924 άτομα (απογραφή 1951) συρρικνώθηκε στα 85.410 (εξ ων πάνω από 5.000 αλλοδαποί) στην του 2011. Δηλ. μέσα σε 60 χρόνια, το νησί έχασε περισσότερο του1/3 του γηγενούς πληθυσμού του, όταν αντίστοιχα ο πληθυσμός της πρωτεύουσας έμεινε σταθερός (~35.000 άτομα). Τούτο σημαίνει ότι τα χωριά μας έχασαν 40.000-45.000 νέους, κατά βάση αγροτόπαιδες. Μοιραία όλα αυτά δημιουργούν θλίψη για την κατάντια της λεσβιακής υπαίθρου.

Επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, αναζητώντας τη ρίζα του κακού, εύκολα βρίσκεις ότι τούτο ξεκινά από τον σχεδιασμό και προγραμματισμό της εξουσίας (ντόπιας, κυρίως της κεντρικής). Την περίοδο μετά το πόλεμο (παγκόσμιο, εμφύλιο) δεν μπόρεσε η εξουσία, οι τότε διοικούντες/κυβερνώντες να δημιουργήσουν συνθήκες παραμονής των νέων στις εστίες τους. Δεν δημιούργησαν τις απαιτούμενες υποδομές που θα στήριζαν την ιδιωτική πρωτοβουλία για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Στη Λέσβο δεν έγινε ό,τι στη Δωδεκάνησο, στις Κυκλάδες που στην ίδια περίοδο όχι μόνο κράτησαν, αλλά και αύξησαν τον πληθυσμό τους.

Αλλά τι να περιμένεις, νοιάστηκε στα αλήθεια κανείς για τη Λέσβο από την απελευθέρωσή μας το 1912 ως τώρα για να γίνουν τα απαιτούμενα, λιμάνια, δρόμοι, εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, διεθνές αεροδρόμιο, φράγματα, κ.λπ.; Ας είναι καλά όλοι οι κατά καιρούς εκλεγμένοι, δήμαρχοι, νομάρχες, κυρίως οι βουλευτές μας που δεν διεκδίκησαν και δεν επέβαλαν στο Αθηνοκεντρικό δοβλέτι, έναν ολόκληρο αιώνα να κάνει όλα αυτά που όφειλε στη Λέσβο. Αποτέλεσμα τελικό; Εγκατάλειψη, μιζέρια και ερήμωση.

Αν τέλος, συνυπολογιστούν η υπογεννητικότητα και η αυξανόμενη φυσική «φυγή» το μέλλον του νησιού μας προβάλλει δυσοίωνο και ζοφερό. Η επάνοδος νέων στα χωριά μας φαντάζει πια «όνειρο θερινής νυκτός». Τι μέλλει γενέσθαι; Φοβούμαι, πως απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο… «κασσάνδρειες προβλέψεις»!

 

 * Ο Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

Κατηγορία Αστυνομία
- 30|01|2018 13:43

Σε 11 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε 49χρονος για τον βιασμό 14χρονου κοριτσιού με νοητική στέρηση στη Μυτιλήνη. Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μικτό ορκωτό Δικαστήριο Χίου, σύμφωνα με την ΕΡΑ Αιγαίου.

Το περιστατικό, που δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι πρότινος, συνέβη τον περασμένο Αύγουστο όταν δυο αδελφές κλειδώθηκαν έξω από το σπίτι τους και ζήτησαν τη βοήθεια ενός γείτονα που φώναξε κλειδαρά και του πλήρωσε το αντίτιμο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας όταν επισκέφθηκε ξανά το σπίτι των κοριτσιών για να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε δώσει, η μητέρα δεν είχε επιστρέψει από τη δουλειά της και ο 49χρονος βρήκε την ευκαιρία να βιάσει την 14χρονη. Το κορίτσι μίλησε για το συμβάν στη μητέρα της, η οποία την ίδια μέρα κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Ο δράστης είχε συλληφθεί και προφυλακίστηκε αμέσως με εντολή εισαγγελέα, ενώ ισχυριζόταν ότι δεν είχε κάνει τίποτα. Ωστόσο, ελήφθη βιολογικό υλικό και μετά από τον έλεγχο DNA εξακριβώθηκε ότι το κορίτσι έλεγε την αλήθεια…

 

Κατηγορία Επιμύθιον
- 30|01|2018 13:29

Ο άνθρωπος, ενώ καρκινοβατεί στο πολιτικό και στο ηθικό πεδίο, αντίθετα, στον τεχνολογικό τομέα έχει κάνει τεράστια, και θα’ λεγε κανείς, επικίνδυνα άλματα.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Πέτυχε να εξιχνιάσει τα περισσότερα μυστικά της ύλης και του διαστήματος.

Πέτυχε εικονογραφήσεις, αναλύσεις και επικοινωνίες ασύλληπτες.

Κατάφερε να ιδιοποιηθεί θεϊκές μέχρι χθες ιδιότητες, όπως το να είναι πανταχού παρών (Skype, MSN) με την τιθάσευση των κυμάτων του φωτός, κι απ’ την άλλη πέτυχε ήδη την οπτική εξαφάνιση αντικειμένων με την κύρτωση και εκτροπή των μικροκυμάτων του φωτός που προσπίπτουν σε μανδύες αορατότητας κατασκευασμένους από ειδικά μονωτικά «μετα-υλικά».

Όλη αυτή την υλική ανάπτυξη μας την έχει από καιρό προμαντεύσει και προφητεύσει η Τέχνη (Ιούλιος Βερν, αόρατος άνθρωπος του Ουέλς, Στάρτρεκ, Χάρι Πότερ κ.λ.π., η οποία Τέχνη έχει ταυτόχρονα απασχολήσει και τα τεράστια θέματα της μετα-ηθικής που, όπως είναι φυσικό, ανακύπτουν.

Πρόσφατα ο καθηγητής της γενετικής δρ. Τσερτς ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλωνοποιήσει τον Νεάντερταλ από απολιθωμένο δείγμα DNA. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια παρένθετη μητέρα που θα δεχτεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο έμβρυο στη μήτρα της....

Πρόσφατα επίσης απασχόλησε τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές η δεδηλωμένη τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιούνται στους πολέμους και στις συρράξεις, αντί ανθρώπων, ρομπότ-δολοφόνοι (slaughterbots).

Η πορεία ερήμην του ανθρώπου, ενός όντος που είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του, που συναισθηματίζεται ποικιλοτρόπως, που μπορεί να συγχωρέσει, και που τέλος πάντων είναι ελεύθερο να κάνει λάθος, είναι ένα τεράστιο ιστορικό και ανθρωπολογικό ολίσθημα που είναι αδύνατον να μείνει ατιμώρητο.

Οτιδήποτε λέει ο καθένας μας σήμερα είναι καταγεγραμμένο στα συστήματα των τηλεπικοινωνιών και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασυρθεί.

Ίσως σύντομα δούμε να ανιχνεύονται ήχοι και εικόνες του μακρινού παρελθόντος εντελώς ακατάγραπτες, ακόμα δε και να γίνεται καταγραφή και ανάγνωση της σκέψης!

Υπάρχει ήδη μια τρομακτική υπεροχή των μέσων έναντι των σκοπών και των προθέσεων. Και προπαντός έναντι της ηθικής.

Σύντομα δεν θα αναγνωρίζεται ο άνθρωπος ως παραδοσιακή οντότητα και αξία.

Τον κώδωνα του κινδύνου μας τον κρούει με σαγηνευτικό τρόπο ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι με το τελευταίο βιβλίο του «HOMO DEUS μια σύντομη ιστορία του αύριο», και με τις διαλέξεις του.

Κατά τον επιστήμονα η πορεία της ανθρωπότητας είναι επισφαλής.

Διανύουμε κρίσεις νέου τύπου για πρώτη φορά στην ιστορία.

Συγχέουμε τη φαντασία με την πραγματικότητα.

Προσπαθούμε να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα με εθνικές πολιτικές και εθνικές κορόνες.

Παράλληλα περισσότεροι άνθρωποι σήμερα πεθαίνουν από περισσότερο φαγητό παρά από λίγο ή καθόλου.

Περισσότερες είναι και οι αυτοκτονίες (πάσης μορφής...) από τα θύματα των πολέμων και των εγκλημάτων.

Αποκαθηλώσαμε τον «πολιτικό άνθρωπο» και τον «άνθρωπο-ψυχή» και στη θέση του βάλαμε τον «άνθρωπο-μπιτ».

Η νέα τεχνολογική επανάσταση που επιταχύνει με αλματώδη ρυθμό δημιουργεί ήδη νέες πολυπληθείς τάξεις αχρήστων ανθρώπων!

Σε ένα σημείο αποφαίνεται ότι «στατιστικά είμαστε ο μεγαλύτερος εχθρός μας», και εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να μη θαυμάσεις την αιώνια ελληνική σοφία.

Ρωτήθηκε κάποτε ο σοφός Ανάχαρσης ο Σκύθης για το «ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου» κι αυτός απάντησε «ο ίδιος ο εαυτός του»!

(Ερωτηθείς «τι εστι πολέμιον ανθρώποις;» «Αυτοί, έφη, εαυτοίς»).

Ψάχνουμε δηλαδή να βρούμε τον εχθρό γύρω μας, κι αυτός είναι μέσα μας! Συνταρακτική η διαπίστωση.

Τέτοιες ρήσεις, που βρίσκουν με μαθηματική ακρίβεια ισχύ και επαλήθευση μετά από 2600 χρόνια, αποδεικνύουν, νομίζω, την υπέρτατη και την υπέρχρονη σοφία που γεννήθηκε σ’ αυτό τον τόπο και από τους γηγενείς αλλά και από τους ξένους και μετέχοντες της ελληνικής παιδείας (όπως ήταν ο Ανάχαρσης).

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 30|01|2018 12:40

Ένας Ρουμάνος φαίνεται να είναι το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση της Ειρήνης Μελισσαροπούλου, που συνελήφθη με κοκαΐνη στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Η 19χρονη από τη Μυτιλήνη φέρεται σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 να ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω διαδικτύου, όσο έμενε στη Μυτιλήνη και εκείνος της έταξε ότι θα γίνει μοντέλο. Η Ειρήνη έδωσε τελικά στις κινεζικές αρχές στοιχεία όχι μόνο για τον ίδιο τον Ρουμάνο, αλλά και για τον πατέρα του. Οι δυο τους εξάλλου την είχαν συνοδεύσει στην Αιθιοπία, εκεί όπου της έδωσαν, όπως ισχυρίζεται, τον σάκο με την ειδική κρύπτη που είχε μέσα την κοκαΐνη, με την οποία συνελήφθη στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, «ο 28χρονος ήταν μπλεγμένος με κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών» και, εφόσον η κοπέλα μίλησε, δίνοντας ονόματα, κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία, κάνοντας λόγο ακόμα και για αντίποινα.

 

Τον «καρφώνει» το facebook

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση της σύλληψης της Ειρήνης Μελισσαροπούλου στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, ο Ρουμάνος εξαφανίστηκε από τη Μυτιλήνη, ενώ έκλεισε και όλους τους λογαριασμούς του στα social media. Ωστόσο, ένα σχόλιο που είχε κάνει σε ανάρτηση της Ειρήνης στις 19 Οκτωβρίου, δηλαδή μόνο λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή τους για την Αιθιοπία, τον «καρφώνει». Γράφοντας κάτω από μια φωτογραφία της Μυτιληνιάς στα αγγλικά, «είναι από το... Χονγκ Κόνγκ;». Εκείνη, σκωπτικά, θα απαντήσει «made in China», για να καταλήξει ο άνδρας από τη Ρουμανία: «Ειρήνη ή Χονγκ Κόνγκ ή Τόκιο», με πολλούς να υποστηρίζουν ότι συνθηματικά της έδινε το νέο δρομολόγιο ταξιδιού, χωρίς βέβαια κανείς τους να γνωρίζει τι θα επακολουθούσε.

 

Στην Κίνα οι γονείς της

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικηγόρος της οικογένειας Σάκης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha αποκάλυψε πως η επικοινωνία της Ειρήνης με τους γονείς της είναι πολύ δύσκολη, λόγω της κακής της ψυχολογικής κατάστασης. «Οι γονείς της βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ και βλέπουν καθημερινά την Ειρήνη μόνο για μισή ώρα. Στις 14 Φεβρουαρίου θα γίνει μία ακόμη ακρόαση. Ήδη οι γονείς της και η ίδια συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν με τον δικηγόρο που πρότεινα και επιλέξαμε», επεσήμανε.

 

Ένοχη ή αθώα;

«Στην ακρόαση αυτή θα κληθεί να δηλώσει αν είναι ένοχη ή αθώα. Εκεί υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει μία μικρή αναβολή μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, ώστε αυτή να δηλωθεί επισήμως στο ακροατήριο από την ίδια τι ακριβώς δηλώνει για τη σύλληψή της», ανέφερε. «Το τι ακριβώς θα ισχυριστεί έχει σοβαρότατες επιπτώσεις. Δηλώνοντας αθώα, οδηγεί την υπόθεση σε δίκη που μπορεί να είναι και πολύμηνη με πολλές συνεδριάσεις, συγκρότηση επταμελούς σώματος ενόρκων και με ιδιαίτερα ακριβό κόστος των δικαστικών εξόδων και δικηγορικών αμοιβών. Αν τελικά κριθεί ένοχη με βάση την ποσότητα και την καθαρότητα των ναρκωτικών, εκτιμάται ότι θα μείνει 23-26 χρόνια στη φυλακή», προσθέτει ο δικηγόρος.

 

Δύσκολη η έκδοσή της στην Ελλάδα

«Η ίδια δηλώνει διαρκώς την αθωότητά της, δηλαδή το ότι δεν γνώριζε για την ποσότητα που έφερε στην κρύπτη του σακιδίου. Είμαι πολύ επιφυλακτικός στο τι να πιστέψω και αυτό διότι ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα μέχρι και να ψεύδεται. Απόφαση σε καφενείο δεν θα βγάλω, δεν έχω καμία βεβαιότητα. Μπορεί να λέει όντως την αλήθεια και γι' αυτό να ήταν ανέμελη... Αν δηλώσει ένοχη, ωστόσο, η ποινή της θα κατέβει στα 16 χρόνια και με καλή διαγωγή μπορεί να εκτίσει τα 11 από αυτά! Έχει, λοιπόν, σημασία το τι θα επιλέξουν η Ειρήνη και οι γονείς της. Ο δικός μου ρόλος είναι αυτός. Δεν μπορώ να την υπερασπιστώ στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αναλόγως των εξελίξεων της υπόθεσης, θα επιδιώξω την ποινική της δίωξη στην Ελλάδα για να μπορέσω να προχωρήσω σε έκδοση στη χώρα μας. Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες».

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 30|01|2018 12:25

Κινούνται σε παράλληλο ...σύμπαν!

 Δεν ξέρουμε αν έχουμε την πολυτέλεια σαν νησί οι διάφοροι φορείς να λειτουργούν για το ίδιο αντικείμενο και για τον ίδιο στόχο,σαν  να κινούνται σε παράλληλες γραμμές. Η περίπτωση της τουριστικής προβολής της Λέσβου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής που εδώ και χρόνια ταλανίζει τον τόπο μας και που δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνεχίζει στο ίδιο ...μοτίβο, αν να μη συμβαίνει τίποτα. Αφορμή για αυτές τις επισημάνσεις είναι το γεγονός ότι για την προβολή της Λέσβου βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο διάφορες δράσεις από διαφορετικούς φορείς, οι οποίες δεν συναντώνται! Ο νεοσύστατος φορέας τουρισμού του Δήμου παρουσίασε πριν από μερικές μέρες το νέο brant name του νησιού μας προτείνοντας και μια σειρά ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να το υποστηρίξει και συγχρόνως το ίδιο διάστημα και ο Φορέας τουρισμού Μολύβου παρουσιάζει τη δική του μελέτη για την προβολή του νησιού που είναι μάλιστα σε εξέλιξη καμπάνια στην αγορά της Γερμανίας , ενώ και η Περιφέρεια από τη δική της πλευρά κάνει τις δικές της κινήσεις και ενέργειες για τον ίδιο σκοπό. Είναι φανερό ότι παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί δάαυλος επικοινωνίας μεταξύ των φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού για να συνενώσουν δυνάμεις , ιδέες και προφανώς χρήματα , ώστε να επιδιωχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Ομως έτσι σπαταλώνται δυνάμεις,  επικαλύπτοντας ο ένας τον άλλον και ενδεχομένως και στέλνοντας και λάθος μήνυμα προς τα ...έξω! Δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν νομίζουμε ότι είναι η επιθυμητή και σχολιάζεται κατ΄ιδίαν από τους ίδιους τους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων που ενώ καταλαβαίνουν το... παράλογο του πράγματος δεν κάνουν τίποτα για να το διορθώσουν. Απλά αφήνουν την υπόθεση να τρέχει έτσι όπως προέκυψε, περιμένοντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά να βγει δικαιωμένος, αν είναι δυνατόν!

Μα.Μ.

 

Έξυσε «πληγές» του παρελθόντος... 

Τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στο «Ε» ο πρώην δήμαρχος Δημ. Βουνάτσος για τα παλιά αλλά και τις νέες εξελίξεις στο τοπικό σκηνικό της Λέσβου έχουν το ενδιαφέρον τους γιατί επαναφέρει στο προσκήνιο γεγονότα που τείνουν να ξεχαστούν, αλλά και τις εκτιμήσεις του για τα μελλούμενα που μπορεί να διαδραματιστούν. Φυσικά τα λεγόμενα Βουνάτσου έχουν την υποκειμενική προσέγγισή του, όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται και τα εκτιμά, αλλά δεν παύουν να «φωτίζουν» καταστάσεις που βιώσαμε στο νησί, όπως για παράδειγμα την προσπάθεια να σπάσει ο ενιαίος Δήμος Λέσβου την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με την περιβόητη τροπολογία που τελικά δεν έφτασε στη Βουλή.

Δεν ξέρουμε αν αυτά του παλιού ουρανού τα... χαλάσματα έχουν κάποια αξία σήμερα -που έχουν- αλλά το ζητούμενο στις μέρες μας είναι τι γίνεται τώρα με τις εκκρεμότητες και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος που επιτέλους θα πρέπει να λυθούν και να διορθωθούν για να πάμε παραπέρα... Οι πρωταγωνιστές του χθες έχουν τη δική τους συμβολή στις τοπικές υποθέσεις με τα θετικά και τα αρνητικά τους, αλλά το μείζον είναι τι μπορούμε να αλλάξουμε για να πάνε τα πράγματα στον τόπο μας καλύτερα, με τους νέους πρωταγωνιστές που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις του νησιού μας. Δεν ξέρουμε αν τα όσα είπε ο πρώην δήμαρχος έξυσαν πληγές και προκάλεσαν αντιδράσεις. Το γεγονός πάντως ότι ειπώθηκαν κάποια πράγματα με το όνομά τους μας κάνει να αναμένουμε και αντίλογο, που καλό είναι να ακουστεί και δημόσια γιατί τα γραπτά μένουν! Τον όποιον λοιπόν αντίλογο είναι δεδομένο ότι θα τον φιλοξενήσουμε στο «Ε», θεωρώντας ότι έτσι συμβάλλουμε στην πληρέστερη και πιο αντικειμενική ενημέρωση για τα διαδραματιζόμενα του παρελθόντος και του σήμερα στον τόπο μας.

Μα.Μ.

 

Τα εύστοχα #hashtags

Στην εποχή του διαδικτύου, με τη δύναμη που έχουν τα social media, κάθε έξυπνη καμπάνια προβολής μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη ακόμα και μέσα από μία φωτογραφία. Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, προφανώς και διαμέσου της μελέτης που ανέθεσε στο American College of Thessaloniki, αλλά και του δικτύου Lesvos «THEOTHERAEGEAN», έχει φροντίσει να διαδώσει τόσο στο facebook, αλλά κυρίως στο instagram διάφορα εύστοχα #hashtags που αναδεικνύουν τις σπάνιες ομορφιές του νησιού μας, αλλά και τη μοναδικότητα του. Το κύριο σλόγκαν είναι «Still Lesvos» (#stilllesvos), που μεταφράζεται ως «Ακόμα, η Λέσβος» και περιγράφει σε δύο μόλις λέξεις όλα όσα πρεσβεύει το νησί, παρά τις δυσκολίες που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη φράση συνοδεύεται με άλλους εύστοχους χαρακτηρισμούς όπως «Edgy» (τολμηρή), «Pristine» (ανέγγιχτη), «Authentic» (αυθεντική) και «Welcoming» (φιλόξενη). Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική που μπορεί να έχει ένα #hashtag, αρκεί να σκεφτεί το μέγεθος της κοινότητας που τα χρησιμοποιεί. Μόνο το instagram, εξάλλου, κατέγραψε μέσα στο 2017 περισσότερους από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλον τον κόσμο. Καλό είναι λοιπόν, είτε να συμφωνηθεί μια κοινή συνισταμένη προβολής από όλους τους φορείς, είτε ο καθένας μας προσωπικά να χρησιμοποιεί και να αναδεικνύει καθετί εύστοχο στα social media, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στο δρόμο προς την τουριστική ανάκαμψη του νησιού.

Β.Παπ.

 

2017… για κλάματα! (1)

Δεν άφησε και το καλύτερο στίγμα του το 2017 για τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους, όπως και για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς επιχείρησε να αναλύσει κατά την κοπή της πίτας του φορέα το περασμένο Σάββατο, την οικονομική κατάσταση: «Το 2017 δεν στιγματίστηκε μόνο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και από την κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρας μας έχει το πολιτικό μας σύστημα, η έλλειψη σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, το αναποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο που δομήθηκε, οι αξίες και οι αντιλήψεις που κυριαρχούσαν τόσα χρόνια. Η επιχειρηματικότητα δοκιμάστηκε σκληρά από την κρίση, η οποία με αφετηρία τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις υπονόμευσε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν τεράστιες απώλειες. Η δραματική μείωση της ζήτησης, η αρνητική ψυχολογία στην αγορά, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την ανελέητη φοροκαταιγίδα δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δεινή θέση και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν εναγωνίως να επιβιώσουν. Το καθεστώς ασφυξίας που επικρατεί πνίγει καθημερινά καταναλωτές και επιχειρηματίες και χωρίς υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Αν δεν έχουν πρόοδο οι επιχειρήσεις, πώς θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και πώς θα ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων χωρίς νέες επιχειρηματικές προσπάθειες; Απαραίτητος όρος είναι η προστασία του επιχειρείν, με την άρση όλων των εμποδίων»

2017… για κλάματα! (2)

Στο δικό του απολογισμό για το 2017, ο κ. Παπαρίσβας συνέχισε: «Οι τζίροι των επιχειρήσεων κινήθηκαν πτωτικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε εξακολουθούν να παλεύουν για την επιβίωσή τους. Το εμπόριο είναι το πρώτο θύμα της υπερφορολόγησης σε όλα τα επίπεδα τόσο γιατί εξανεμίζεται η κερδοφορία των καταστημάτων, όσο και γιατί οι καταναλωτές έχουν όλο και λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν για τις αγορές τους.»

Τελικά, καμία «κοινωνική τάξη», όπως θα έλεγε και το «Mega» δεν βλέπει την ανάκαμψη που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

Αν.Παζ.

 

Με… μπλε άρωμα εκλογών

Εκτός από τις παρουσίες του πρώην δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου και του πρώην υπουργού, Νίκου Σηφουνάκη, και άλλες παρουσίες, αλλά και ομιλίες κατέστησαν σαφές στο κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου ότι έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, Στρατής Καραγεωργίου, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κύτελης, συνοδευόμενος από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Στρατή Δαγκλή.

Από την άλλη, με «μπλε» αποχρώσεις βάφτηκε η ομιλία του κ. Παπαρίσβα, κατά τον απολογισμό του 2017 για τον εμπορικό σύλλογο, ο οποίος υπερτόνισε τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και με τοπικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ, για την απαξίωση των περιουσιών που φέρνει η μεταναστευτική κρίση και τον ΦΠΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και πολιτών», πρόσθεσε. Για τη συνάντηση που είχε ο  Σύλλογος με τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Παπαρίσβας σχολίασε: «Είναι πολύ όμορφο να συναντιέσαι με νέους ανθρώπους, να βλέπεις τις απόψεις τους και να βλέπεις πού θα στηριχτεί το μέλλον. Και είναι ευχάριστο όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι συγκροτημένοι». Δεν ξέρουμε αν ο κ. Παπαρίσβας βλέπει στον ορίζοντα την έλευση του κ. Μητσοτάκη- το οποίο δεν είναι διόλου απίθανο, ειδικά μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν έγινε καθόλου σαφής σε σχέση με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Λέσβο.

Αν.Παζ.

Κατηγορία Κοινωνία
- 30|01|2018 11:42

Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του το απόγευμα του Σαββάτου. Όταν η μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της και έπεσε πάνω σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, ο 25χρονος οδηγός της, πατέρας ενός μικρού παιδιού από το Πλωμάρι, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου μετά από λίγη ώρα υπέκυψε. Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στην οδό Βουρνάζων στο ύψος του ΟΤΕ.

Και την Κυριακή όμως σημειώθηκαν ακόμα δύο ακόμη τροχαία ατυχήματα. Σε δημοτική οδό στη Μυτιλήνη, δίκυκλη μοτοσικλέτα με οδηγό έναν 24χρονο, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με Δ.Χ. επιβατικό όχημα που οδηγούσε ένας 48χρονος. Από τη σύγκρουση των οχημάτων τραυματίστηκε ο 24χρονος, καθώς και μία 23χρονη ημεδαπή που επέβαινε στη μοτοσικλέτα. Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης.

Την ίδια μέρα σε επαρχιακό οδικό δίκτυο στη Λέσβο, Ι.Χ. φορτηγό όχημα με οδηγό έναν 18χρονο, συγκρούστηκε με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε μία 45χρονη. Από τη σύγκρουση των οχημάτων τραυματίστηκαν, η 45χρονη και τρεις 17χρονοι ημεδαποί που επέβαιναν στο δεύτερο όχημα. Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής.

 

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 30|01|2018 11:29

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε γι' ακόμη μια φορά, η αποκλειστική συνέντευξη στο "Ε" του πρώην Δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου. Ο δαίμων του τυπογραφείου, ήταν πολύ φυσικό να... χτυπήσει, αφού χρειάστηκαν πολλές ώρες απομαγνητοφώνησης και επεξεργασίας των απαντήσεών του. Έτσι στη στήλη δηκτικά, το σχόλιο που αφορούσε τρισδιάσταση αναπαράσταση ενός δήμου για την εξοικονόμηση και λελογισμένη απόδοση δημοτικών τελών δεν αφορά το Δήμο Κέρκυρας, αλλά τον Δήμο Κεφαλλονιάς. Επίσης θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι και ο κ. Απόστολος Πατέστος εκλήθη και μετέβη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2014 με αφορμή την κατάθεση- θρίλερ της τροπολογίας για το σπάσιμο του Δήμου που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι ο πρώην υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, μας εξέφρασε τη διαφωνία του με τα λεγόμενα του κ. Βουνάτσου και προς τούτο αναμένουμε τις δικές του διευκρινίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη Βουνάτσου και τα σχόλια στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, αλλά και στο site του Ε, www.emprosnet.gr

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top