FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|01|2018 20:34

Μοναδική ήταν η χριστουγεννιάτικη γιορτή των Ναυτοπροσκόπων του Μολύβου. Στην Εστία τους, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, γύρω από μια μεγάλη φωτιά ενήλικες και ανήλικοι μέλη του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας μαζί με όλα τα παιδιά του χωριού γιόρτασαν όλοι.

Τριήμερη χειμερινή εκδρομή στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου πραγματοποίησαν τα παιδιά της 3ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης. Παρά τις δυνατές βροχές εκείνων των ημερών έζησαν μοναδικές στιγμές στο ορεινό Εκπαιδευτικό προσκοπικό κέντρο Ασωμάτου.

Προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα παιδιά του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας ξεχύθηκαν στα σοκάκια του πανέμορφου Μόλυβου, του χωριού τους καλωσορίζοντας τον Άγιο Βασίλη. Είπαν τα κάλαντα και συγκέντρωσαν τρόφιμα τα οποία παρέδωσαν στο Σύλλογο «η Αγάπη» του χωριού τους, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στους χωριανούς τους που έχουν ανάγκη.

Μια φασολάδα με τυρί μαζί κι ένα κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ένωσε σημερινούς και παλιότερους Ανιχνευτές (και σημερινούς βαθμοφόρους στη Μυτιλήνη ή σε πόλεις όπου σπουδάζουν) στην Εστία τους στα Τσαμάκια. Παρά τη δυνατή βροχή δημιουργήθηκε κυριολεκτικά το αδιαχώρητο.

Οι Ανιχνευτές αύριο Πέμπτη 5 Ιανουαρίου αναχωρούν για τη χειμερινή τους δράση στην Τένεδο. Φώτα και έρευνα για τους τελευταίους Ρωμιούς του νησιού του χτες. Ή μήπως τους πρώτους του μέλλοντος; 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|01|2018 19:33

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου - Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη με επιτυχία την καθιερωμένη παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή της στο κέντρο «Motel Bοutique Club» της Μυτιλήνης.

Το νεοεκλεγέν Δ.Σ μέσα σε λίγο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του και με την εθελοντική βοήθεια συναδέλφων με πρότερη εμπειρία, φρόντισε να προσφερθεί μια νότα χαράς και φέτος στους μικρούς φίλους και στις οικογένειες των συναδέλφων τους. Η γιορτή ήρθε στο κλείσιμο μιας ακόμα ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς, όπου σημαδεύτηκε από την απώλεια δύο εκλεκτών αντρών του σώματος, ενώ το προσωπικό του ΛΣ στα ακριτικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου συνεχίζει να κρατά με φιλότιμο πολύ υψηλά τον πήχη.

Τα παιδικά χαμόγελα, τα κάλαντα και το παιχνίδι έδωσαν ακόμα περισσότερο χρώμα στο κατάλληλα στολισμένο για την περίσταση κέντρο, και όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την άφιξη του Άγιου Βασίλη, τη διανομή δώρων σε όλα τα παιδάκια και απόλαυσαν το μπουφέ με τα εδέσματα. Τη γιορτή του Σωματείου τίμησαν με την παρουσία τους η ηγεσία του ΛΣ στην Λέσβο, οι κ.κ. Διοικητής & Υποδιοικητής της 9ης ΠΕΔΙΛΣ, οι κ.κ. Κεντρικός Λιμενάρχης & Υπολιμενάρχης Μυτιλήνης μαζί με πλήθος συναδέλφων. 

Κατηγορία Αγορά
- 03|01|2018 18:40

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου,αμέσως μετά τις γιορτές, θα ξεκινήσουν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως και 28 Φεβρουαρίου. Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11πμ έως 8μμ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|01|2018 18:31

Για δέκατη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» η καθιερωμένη συγχαρητήρια τελετή των νέων φοιτητών και σπουδαστών που αποφοίτησαν από τα λύκεια του Πλωμαρίου.

Η τελετή, που οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2008, εμπλουτίσθηκε με την καθιέρωση χρηματικού επάθλου στον φοιτητή ή τη φοιτήτρια που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το χρηματικό έπαθλο το έλαβε η Ειρήνη Ανδρόνικου από το Παλαιοχώρι, που εισήχθη στη Νομική Θεσσαλονίκης με δωροθέτη την επιχείρηση «Κατερίνα Λούπου-Πατερέλλη Ο.Ε Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου». Το βραβείο επέδωσε η κυρία Πατερέλλη, που με τον σύζυγό της Παντελή, γνωστό αυτοδιοικητικό παράγοντα, βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Πλωμάρι. Επιδίδοντας το βραβείο η κυρία Πατερέλλη, συνεχάρη τους νέους φοιτητές και σπουδαστές για την επιτυχία τους, αλλά και την Λέσχη για την πρωτοβουλία της, τονίζοντας ότι ο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

 

Συμπληρώνει τα 140!

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος του δ.σ. Θεολόγος Πατερέλλης θύμισε στους παρόντες τη δεκάχρονη πορεία της συγχαρητήριας τελετής, ανακοινώνοντας ότι το σωματείο το 2018 θα γιορτάσει με σειρά εκδηλώσεων τα 140 χρόνια της ύπαρξης και δράσης του, ευελπιστώντας ότι για τις επόμενες χρονιές θα υπάρξουν φιλοπρόοδοι επιχειρηματίες της περιοχής που θα στηρίξουν την εκδήλωση.

Τους νέους ακαδημαϊκούς πολίτες υποδέχθηκε εκ μέρους του δ.σ. το μέλος του, φιλόλογος Γεωργία Φράγκου, που τόνισε ότι η επιτυχία των σημερινών φοιτητών λογίζεται διπλή, αφού πέραν των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του σεισμού της 12ης Ιουνίου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη της εκδήλωσης, μίλησε ο πτυχιούχος της σχολής εσωτερικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των ΤΕΙ Αθηνών Γιάννης Γαλέτσας, με θέμα την «Επανάχρηση δύο βιομηχανικών κτηρίων σε παραγωγή τοπικών προϊόντων», που ήταν και το αντικείμενο της πτυχιακής του διατριβής.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτησε η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου Λίτσα Βάμβουρα, που, διατυπώνοντας τις συγχαρητήριες ευχές της, ανακοίνωσε πως το δ.σ. των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Πλωμαρίου, του οποίου είναι μέλος, αποφάσισε τη χορήγηση τεσσάρων υποτροφιών σε ισάριθμους φοιτητές, πλην όμως τα ποσά δεν μπορούν να εκταμιευθούν λόγω άρνησης του προέδρου ων ΦΙΠ, μητροπολίτη Μυτιλήνης, να υπογράψει την απόφαση. Προέτρεψε μάλιστα τους παρόντες να αποστείλουν σχετική επιστολή στον μητροπολίτη, καλώντας τον να μεταβάλει θέση.

Στο τέλος τα δώρα της Λέσχης στους νέους ακαδημαϊκούς πολίτες, που αποτελούνταν από βιβλία, επέδωσαν εκτός από τους ομιλητές ο γενικός γραμματέας και ο ταμίας του Σωματείου Γιώργος Φωτεινός και  Γιάννης Λαγουτάρης, ο διευθυντής του ΓΕΛ Γρηγόρης Καλδέλης και η διευθύντρια του Γυμνασίου Μαρία Γεωργοπούλου, οι καθηγητές Ζαχαρώ Καλακώνη και Στρατής Μιχαλέλλης και ο Παντελής Πατερέλλης. 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|01|2018 17:29

Τμήμα της ορχήστρας των Σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο Κλεάνθη Κορομηλά και τον Αντιπρόεδρο Παναγιώτη Στ. Σκορδά, εξόρμησε την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη, για να παίξει τα παραδοσιακά κάλαντα στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και να τους μεταφέρει τις ευχές του ΔΣ για καλή, ειρηνική και δημιουργική χρονιά, δίνοντας παράλληλα και τον εορταστικό τόνο των ημερών.

Συγκεκριμένα επισκέφτηκε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Αντιπεριφερειάρχες, Γενικό Διευθυντή Γιώργο Καμπούρη), την 98 ΑΔΤΕ (Διοικητή Σταύρο Τσερπέ και αξιωματικούς), το Γηροκομείο Μυτιλήνης (περιθαλπόμενους και προσωπικό) και το Δήμο Λέσβου (Δήμαρχο, Πρόεδρο ΔΕΥΑΛ). Και πού δεν πήγαν δηλαδή!

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 03|01|2018 16:41

Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 έδωσε επίσημα το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν εκπνεύσει το 2017. «Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι παρατείνεται έως και την 5-1-2018, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2018 καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η παράταση ισχύει και για την παράδοση πινακίδων. Ετσι όσοι δεν πρόλαβαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους , ή δεν κατέθεσαν τις πινακίδες για τα προς απόσυρση οχήματα τους έχουν ακόμη τρεις μέρες για να μην τα πληρώσουν ...διπλά!

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 03|01|2018 16:39

Συνεδρίασε στις 19 Δεκεμβρίου το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Μυτιλήνης, αναδεικνύοντας ως πρόεδρο, όπως αναμενόταν, για άλλη μια θητεία, τον Στρατή Κλεάνθη. Το νέο διοικητικό συμβούλιο συγκοτείται επίσης από τον Νικόλαο Πετρά στη θέση του αντιπροέδρου, τον Αθανάσιο Ψούνο στη θέση του Γραμματέα και τη Γεωργία Μανιάτη στη θέση της Ταμία. Απλά μέλη εξελέγησαν οι Στρατής Σαμαράς και Κώστας Κουτσοβίλης, αλλά και ο Χαράλαμπος Μαλλιάκας που κατέρχονταν μόνος στο ψηφοδέλτιο «Πρώτα οι εργαζόμενοι». Κατά τ’ άλλα η παράταξη Κλεάνθη έλαβε τη «ρεβάνς» της αφού, αν και πρώτη είχε αποκλειστεί από το προεδρείο την προηγούμενη φορά. Θυμίζουμε ότι η παράταξή του, «Νέα Ενωτική Κίνηση» στις τελευταίες εκλογές, όχι μόνο ήρθε πρώτη σε ψήφους αλλά κατάφερε να καταλάβει τέσσερις θέσεις στο 7μελές Δ.Σ, έχοντας αυτοδυναμία και άρα καταλαμβάνοντας αμέσως όλες τις θέσεις του προεδρείου, όπως και έκανε, χωρίς να χρειαστεί τις ψήφους των αντιπολιτευόμενων.

«Κάθε νέα χρονιά είναι απαρχή νέων προσπαθειών και νέων ελπίδων για καλυτέρευση των συνθηκών ζωής. Ως νέο Δ.Σ. κάνουμε το νέο ξεκίνημα με αισιοδοξία και με τη δύναμη που αντλούμε από τους συναδέλφους. Τους ευχόμαστε, προσωπική, οικογενειακή και εργασιακή αρμονία!» τόνισε ο κ. Κλεάνθης.

«Ποδαρικό» Αθανασίου

Ποδαρικό στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έκανε ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου χτες το πρωί, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από την σκοπιά των εργαζομένων. Το πρώτο που έθεσαν οι συνδικαλιστές ως πρόβλημα είναι τον απαρχαιωμένο οργανισμό του Νοσοκομείου σε συνδυασμό με το ότι το «Βοστάνειο» δέχτηκε μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω του προσφυγικού με αποτέλεσμα τόσο οι ασθενείς όσο και το προσωπικό να υποφέρουν.

Τη σκυτάλη των «προβλημάτων» πήρε ο Χαράλαμπος Μαλλιάκας από την παράταξη «Πρώτα οι εργαζόμενοι», ο οποίος δεν δίστασε να αναφέρει την έλλειψη επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας, η οποία ενώ προβλέπεται απ τον νόμο δεν συγκροτείται. Για τον κ. Μαλλιάκα, η έλλειψη αυτή «κρύβει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να μην αναγνωρίζονται ως τέτοια». Επίσης αναφέρθηκε στη νέα συνταξιοδοτική ρύθμιση που «με την αύξηση των ορίων ηλικίας δημιουργεί απ τη μια την γήρανση του προσωπικού και απ την άλλη την δυσμενή αντιμετώπιση στην κατηγορία των μητέρων με ανήλικο παιδί». Τέλος έγινε αναφορά στην οικονομική δυσχέρεια που αντιθμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω της μνημονιακής δέσμευσης του παγώματος των μισθών και την καθυστέρηση στην πληρωμή των εξαιρέσιμων και αργιών.

Από τη μεριά του ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι πρέπει να γίνει ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού πάνω στο μεγάλο θέμα της δημόσιας υγείας.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|01|2018 16:27

Το βιβλιοπωλείο «Book and Art» και η μικρή συγγραφέας Ειρήνη Παροίκου διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Ένα προσφυγάκι θυμάται», την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 στις 19.30 στο χώρο του βιβλιοπωλείου.

Το «Ένα προσφυγάκι θυμάται…» είναι το πρώτο της βιβλίο και το αφιερώνει στα βασανισμένα, εκπατρισμένα, πληγωμένα παιδιά όλης της γης.  Είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο και συγκινητικό το γεγονός ότι ένα παιδί της εποχής μας, ένα παιδί στην τρυφερή και ανήσυχη ηλικία της εφηβείας, ασχολήθηκε να γράψει κάτι μέσα από τη δική της οπτική για το θέμα του προσφυγικού. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σκορδάς, φιλόλογος.

 

Κατηγορία Διαδρομές
- 03|01|2018 15:54

 

 

Σίγουρα η Ρωμαϊκή Πέργαμος αφορά και την Ακρόπολη των Ατταλιδών και το Ασκληπιείο, αφού ο Άτταλος ο Γ΄ το 133 π.Χ. με διαθήκη έδωσε κληρονομιά το βασίλειό του στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία! Αυτά βέβαια αφορούν τα μεταγενέστερα γραφόμενα! Εμάς μας αφορούν τώρα, μετά το Σεραπείο, τα μνημεία που σώζονται μέσα στη σημερινή πόλη, πάλαι ποτέ ρωμαϊκή επέκταση έξω από την Ακρόπολη. Έτσι, κάτω από το Ασκληπιείο, στη δυτική μεριά της, υπάρχουν τα δημόσια κτήρια του 2ου μ.Χ. αι. Ξεχωρίζει πανύψηλη, ανάμεσα στους μιναρέδες, μια «πύλη» κατασκευασμένη με τούβλο, γνωστή ως «Βιράν Καπί». Νότια από αυτή, χωρίς να έχει ανασκαφεί, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Θέατρο, «μικρασιατικού τύπου», 24.000 θεατών, που θεωρείται έργο του Τραϊανού (98-117 μ.Χ). Βορειότερα, στην ανατολική πλαγιά του λόφου του Μουζάλα, έχει εντοπιστεί το Ρωμαϊκό Στάδιο της πόλης. Το πιο αξιόλογο όμως ήταν το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο. Βρίσκεται σε χαράδρα, πίσω από τον Λόφο του Μουζάλα, επάνω στον παραπόταμο του Σεληνούντα, τον Μιράκ Ντερέ! Αυτό σημαίνει «χαράδρα της θλίψεως»! Γιατί εδώ μαρτύρησαν αρκετοί Χριστιανοί, νεομάρτυρες όπως ο Κάρπος, ο Πάπυλος, η Αγαθονίκη και ο Αγαθόδωρος (250-251 μ.Χ.). Αυτό το κτίσμα, οβάλ σχήματος, είχε είσοδο και έξοδο των νερών του ποταμού, ώστε εκτός από τις θηριομαχίες, τις Μονομαχίες να γίνονται και «ναυμαχίες» με μικρά σκάφη! Υπήρχε ειδική σχολή Μονομάχων, στην οποία γιατρός διετέλεσε και ο περίφημος Γαληνός (129-200 μ.Χ.) που χαρακτήρισε τα αθλήματα αυτά «βαρβαρικά» και όσους τα διδάσκονταν «βαρβάρους και αγροίκους». Το αμφιθέατρο της Περγάμου, του οποίου διατηρούνται σε μεγάλο ύψος αναλημματικοί τοίχοι και οι δίοδοι του νερού, αντιπροσωπεύει έναν κτηριακό τύπο ασυνήθιστο στη Μικρά Ασία (Παράλια της Μικράς Ασίας, Άτλας; Σελ.101). Εδώ, κατά τον Τσολίσο, θανατώθηκαν και αρκετοί Περγαμηνοί κατά την τραγωδία του ’22.

Μέσα στη σύγχρονη πόλη, νότια, σώζονται και οι τύμβοι, λοφίσκοι ταφικοί, που η περιοχή μετρά 12 περίπου! Ο μεγαλύτερος, ο Yigma tepe, περιμέτρου 158 μ. (όπως και τύμβος της Αμφίπολης) φέρει περιμετρικό περίβολο με κλιμακωτά επίπεδα λαξευμένου ανδεσίτη και έχει ύψος 31 μ. Αν και δεν έχουν βρεθεί τάφοι (Dorpfeld 1905 και σύγχρονη έρευνα), οι γαιοδιασκοπήσεις δείχνουν πιθανούς ταφικούς θαλάμους και έτσι θεωρούνται ταφικά μνημεία της οικογένειας των Ατταλιδών. Ο δεύτερος, δίπλα στον δρόμο (Maltepe), μικρότερος, έχει θάλαμο που αποδίδεται σε τάφο της Αύγης, μητέρας του Τήλεφου (ανιστόρητο). Ο τρίτος, ο Travsantepe, είναι ο μικρότερος. Βορειοανατολικά σώζεται τμήμα Ρωμαϊκού υδραγωγείου που έφερνε νερό στην κάτω πόλη!

 

Η Βαράν Ζάπι…

 

…το Ρωμαϊκό Θέατρο και το Αμφιθέατρο…

 

…μες το ποτάμι ανάμεσά του…

 

…με κτήρια που στέκονται ακόμα…

 

…επιβλητικά…

 

…οι τρεις τύμβοι…

 

… ο μεγάλος τύμβος…

 

με περίβολο παρόμοιο του Καστά!

 

Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο.

 

Κατηγορία Δήμος
- 03|01|2018 14:53

Ανατροπές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεδομένου ότι ο επόμενος χρόνος, το 2019, είναι χρόνος και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι κυβερνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» αναμένεται να κατατεθούν στους πρώτους μήνες του 2018, ωστόσο το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που συνέστησε το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και δημόσιες αναφορές του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη έχουν προϊδεάσει για τις αλλαγές που κυοφορούνται και αναμένεται να είναι σαρωτικές.

Η πιο ξεκάθαρη αλλαγή είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη τόσο δημοτικών όσο και περιφερειακών διοικήσεων. Ο προσανατολισμός του υπουργείου οδηγεί σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης, που θα καταγραφεί την πρώτη Κυριακή και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, για να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα χρειάζεται το 50%+1 των ψήφων και, αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο.

Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος η απλή αναλογική, προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση για την οποία έχουν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις από τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, έχει μιλήσει για σκέψεις ένας συνδυασμός που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων.

 

Όριο στις θητείες

Ο υπουργός, επίσης, έχει προϊδεάσει για θέσπιση ορίου στις θητείες των αιρετών, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο εάν οι θητείες θα είναι τετραετούς ή πενταετούς διάρκειας. Οι σημερινές θητείες, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν θα παραταθούν.

Το υπουργείο έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σχετικά με την αποσύνδεση των ευρωεκλογών με τις τοπικές εκλογές. Και επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν οι σημερινές θητείες, κατά τα φαινόμενα, μοιάζει ειλημμένη η απόφαση η αυτοδιοικητική περίοδος να ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου, και ως εκ τούτου οι «τρέχουσες» θητείες των αιρετών να παρατείνονται έως το τέλος του 2019.

 

Διοικητικές αλλαγές

Οι προωθούμενες αλλαγές βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας και μια καλή «εικόνα» τους περιέγραψε ο υπουργός στα πρόσφατα συνέδρια των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων, και συγκεκριμένα της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα και της ΕΝΠΕ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε και είπε ο υπουργός:

- Η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των οικείων Συμβουλίων.

- Σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και, δευτερευόντως, της Οικονομικής Επιτροπής, στο βαθμό που μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά σε χαμηλότερο επίπεδο, μεταβιβάζεται στις Κοινότητες.

- Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας.

- Οι Περιφερειακές Ενότητες διατηρούνται ως εκλογικές περιφέρειες, με δικαίωμα όμως «επικοινωνίας» των ψηφοδελτίων (δηλ. δικαίωμα του εκλογέα μίας Περιφερειακής Ενότητας να βάλει έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας).

- Εισάγεται ο θεσμός του Συμβουλίου Περιφερειακής Ενότητας, το οποίο θα απαρτίζεται από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κάθε Ενότητας και τον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και θα διατυπώνει εισηγήσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν την οικεία περιοχή.

- Ο θεσμός του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη διατηρείται, καταργείται όμως η άμεση, δηλαδή χωρίς σταυρό εκλογή του, όπως ισχύει σήμερα. Αντίθετα, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κάθε Περιφερειακής Ενότητας θα ορίζεται από τον Περιφερειάρχη, μεταξύ των Συμβούλων που έχουν ήδη εκλεγεί στην οικεία Περιφέρεια, θα έχει με άλλα λόγια λόγο και η τοπική κοινωνία, μέσω του σταυρού.

 

Αρμοδιότητες

Παράλληλα, με την αναθεώρηση του θεσμικού αυτοδιοικητικού πλαισίου αναμένεται ριζικός επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων, με πλήρη καταγραφή των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και ανακατανομή τους στα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης, με γνώμονα τη δημιουργία συνεργειών και τις αρχές της ενότητας των επιμέρους αρμοδιοτήτων κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής και της εγγύτητας και επικουρικότητας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Αναφορικά με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αναμένεται εκ βάθρων αναδόμηση του ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης, με την απόσπαση της σχετικής αρμοδιότητας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και την ανάθεσή της σε έναν νέο φορέα, τον «Ελεγκτή Νομιμότητας», υπό την εποπτεία και την Ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, σε αποσυγκεντρωμένη κλίμακα, στελεχωμένου με εξειδικευμένους νομικούς.

Περαιτέρω, σχεδιάζεται και προωθείται σταδιακά η υποκατάσταση των σημερινών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από περιφερειακές, κατά τόπους, υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων, ώστε να υπάρχει ενιαία και ομοιόμορφη άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων. Ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι:

1) Οποιαδήποτε αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας και αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν θα επηρεάσει έστω και κατ’ ελάχιστο τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας του προσωπικού τους και

2) Η οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών των αντίστοιχων υπουργείων είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει την τροποποίηση των οργανισμών τους και έναν λεπτομερή διοικητικό σχεδιασμό, που θα απαιτήσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν θα αιφνιδιαστεί λοιπόν κανείς, η όποια δε σχετική αλλαγή θα συντελεστεί αφού διασφαλιστεί η συνέχεια και η αποτελεσματικότητα του νέου διοικητικού - οργανωτικού σχήματος».

 

Η υπόλοιπη «βεντάλια»

Οι αλλαγές που αναμένονται, σύμφωνα με τα επίσημα χείλη του υπουργείου κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για:

- Μείωση του ορίου ηλικίας για την κτήση του δικαιώματος εκλέγειν στα 17 έτη, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται πλέον και σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι.

- Μείωση του αριθμού των υποψηφίων, ως το +10% του αριθμού των εδρών κάθε συμβουλίου, ώστε να αποφευχθεί το παραλυτικό σήμερα φαινόμενο, ειδικά σε μικρές πόλεις, να είναι όλοι υποψήφιοι ή να αναγκάζονται οι μικρότεροι ιδίως συνδυασμοί να «επιστρατεύουν» γιαγιάδες και ξαδέρφια, για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφιοτήτων.

- Αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής -η οποία πλέον, βάσει της απλής αναλογικής, δεν θα έχει κατά κανόνα μονοπαραταξιακή σύνθεση- ώστε να καταστεί το κέντρο παρακολούθησης και συντονισμού του έργου της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, αλλά και διαμόρφωσης των κατ’ αρχήν συναινέσεων.

- Ανάθεση στον Γενικού Γραμματέα του Δήμου ή της Περιφέρειας των αρμοδιοτήτων τρέχουσας διαχείρισης, ώστε οι αιρετοί να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στα μείζονα και πιο πολιτικά ζητήματα της περιοχής τους.

- Επανασχεδιασμό του θεσμού των ανταποδοτικών υπηρεσιών, αφενός επανεξετάζοντας το είδος των υπηρεσιών που μπορούν και πρέπει να καλύπτονται από ανταποδοτικά τέλη, αφετέρου λαμβάνοντας μέτρα ώστε η επιβάρυνση των πολιτών με ανταποδοτικά τέλη να μην παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις.

- Εκσυγχρονισμός του συστήματος των ΚΑΠ, της κρατικής δηλαδή χρηματοδότησης των ΟΤΑ, μέσω της δημιουργίας ενός νέου αλγόριθμου κατανομής τους, που να λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και ιδιαίτερα των μικρών ΟΤΑ και τη μείωση των ανισοτήτων

 

 

«Φρένο» στο χωροταξικό

Το υπουργείο έχει επισήμως… κόψει τις «αποσχιστικές» διαθέσεις που έχουν εμφανιστεί σε ορισμένους δήμους, διαβεβαιώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν προτίθεται να ανοίξει το χωροταξικό των δήμων. Το θέμα ναι μεν είναι στις σκέψεις του υπουργείου, αλλά για αργότερα.

Ωστόσο, διαρρέεται ότι δεν αποκλείονται ορισμένες «διασπάσεις» δήμων, τις οποίες το υπουργείο έχει περιγράψει ως «εξόφθαλμες περιπτώσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ορισμένες από τους νησιωτικούς δήμους όπως η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά. Υπόθεση που αφορά άμεσα τη Λέσβο και για την οποία πριν από μερικούς μήνες είχε έρθει με ένταση στην επικαιρότητα για να... καταπέσει στη συνέχεια ενδεχομένως και λόγω της επιθυμίας του αρμόδιου υπουργείου που δεν θέλει να ανοίξει τέτοιο θέμα, αλλά να το κρατά σε χαμηλούς τόνους υπό τον... φόβο γενικευμένου αιτήματος για διάσπαση δήμων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες δυσκολίες στην κατ’ εξαίρεση διάσπαση του Δήμου Λέσβου, που είναι και το ζητούμενο. 

Κατηγορία Κοινωνία
- 03|01|2018 14:36

Από την Αντιδημαρχία και τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου διοργανώθηκε και φέτος πρωτοχρονιάτικη γιορτή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, για τους απόρους δικαιούχους σίτισης του Οργανισμού. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ, Αλκαίου 18, στη Μυτιλήνη, με εορταστικό γεύμα, κρασί, κοπή βασιλόπιτας και γλυκά. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού, Αναστασία Αντωνέλλη και ο Αντιδήμαρχος Αυτεπιστασίας και Καθημερινότητας του Πολίτη Γιάννης Αμπουλός.

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ευχήθηκε καλή χρονιά, με δύναμη και υγεία και αισιοδοξία. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Λέσβου δίνει ιδιαίτερο βάρος στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αφού αναμφίβολα είναι απολύτως απαραίτητος στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Επίσης, ο κ. Γαληνός συνεχάρη την Αντιδήμαρχο Αναστασία Αντωνέλλη και τους συνεργάτες της για το πολύ σημαντικό και πολυποίκιλο έργο του Οργανισμού και την υλοποίηση συνεχώς νέων, πρωτοπόρων δράσεων.

 

Η Αν. Αντωνέλλη

Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη τόνισε:

«Όπως κάθε Πρωτοχρονιά, έτσι και εφέτος είμαστε σήμερα μαζί με τους ωφελούμενους του δωρεάν συσσιτίου που λειτουργούμε ως Δήμος, συμβολικά, από την πρώτη μέρα του χρόνου και για όλο τον χρόνο φυσικά, γιατί για εμάς το πρόβλημα της φτώχειας των δημοτών μας είναι πρώτη μας προτεραιότητα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε. Εύχομαι Υγεία, Δύναμη και Αγάπη σε όλους για το 2018. Για το 2017 που πέρασε εκφράζουμε ένα Μεγάλο Δημόσιο Ευχαριστώ στην επιχείρηση κέτερινγκ του κ. Τζανέτου, η οποία ήταν χορηγός της σίτισης των απόρων Δημοτών μας, χωρίς τη χορηγία της οποίας (λόγω αλλαγής της νομοθεσίας περί προμηθειών και του χάους που αυτή επέφερε) θα ήταν σχεδόν αδύνατη η πραγματοποίηση του συσσιτίου μας. Για το αίσθημα της Κοινωνικής Ευθύνης και της Αλληλεγγύης της επιχείρησης τους συγχαίρουμε εκ μέρους όλων».

 

 

 

Κατηγορία Σκίτσα
- 03|01|2018 13:44
Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top