FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 24|01|2018 18:46

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας έρχεται στη Μυτιλήνη το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στο «Πανελλήνιον», παρέα με τον Χρήστο Κυριαζή στο σαξόφωνο και τον Σπύρο Βρυώνη στην κλασική κιθάρα και στις λούπες. Με λαϊκό ταμπεραμέντο θα παρουσιάσει τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο του με τίτλο «Άνθρωπος μονάχος» καθώς και τραγούδια από τους δίσκους «Ας ρίχνει και χαλάζι», «ανηφοριά», «απηλιώτης», «λίκνο», «ανοιξιάτικη μέρα», «ταξίδι για να σε βρω» και άλλα μοναχικά και αδισκογράφητα.

Ο μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης Λεωνίδας Μπαλάφας γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την Καρδίτσα. Ξεκίνησε τις ζωντανές εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά στην Πλάκα το 2003, στην συνέχεια ακολούθησαν εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Το 2006 συμμετείχε στο Fame Story 4 από το οποίο βγήκε και νικητής. Στην ελληνική δισκογραφία έκανε το ντεμπούτο του με το CD single με τίτλο Ο Λεωνίδας και οι Πότες το 2007. Στην συνέχεια ακολουθούν τα CD «Ταξίδι για να σε βρω» 2009, «Ανοιξιάτικη μέρα» το 2010. Το 2012 κυκλοφορεί από την Antart μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία το διπλό CD του με τίτλο «Ας ρίχνει και χαλάζι» ενώ το 2013 επανέρχεται με το επίσης διπλό CD με τίτλο «Απηλιώτης», που αποτελείται από τραγούδια σε στοίχους και μουσική του Λεωνίδα Μπαλάφα, με ύφος σμυρναίικου ρεμπέτικου σε μια προσπάθεια να παντρέψει το ύφος και τον ήχο του 1930 με το σήμερα. Το 2014 κυκλοφορεί πάλι από την AntArt το CD με τίτλο «Ανηφοριά». Κάθε μία από τις δισκογραφικές του δουλειές έχει και διαφορετικό ύφος, ενώ οι live εμφανίσεις του έχουν έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.

Τηλέφωνο για κρατήσεις 22510-21706

 

Κατηγορία Εθελοντές
- 24|01|2018 17:02

Πριν από μερικές μέρες, στη φιλόξενη αίθουσα του Πολύκεντρου Κάτω Τρίτους, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος Ιωάννα Σίμου, Αντιπρόεδρος Πόπη Καλλονιάτη, Γραμματέας Αντώνης Ρούσσος, Ταμίας Κατερίνα Σπήλιου, Μέλη Βίκη Σουσαμλή, Βασίλης Δάλλας, Σοφία Πατράκη. Αναπληρωματικά Μέλη: Σπήλιος Γρηγόρης, Βαβαφίγγος Στρατής, Αναγνώστου Νίκη, Σταύρου Γεωργία, Παρασκευάς Γιώργος.

Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής ορίσθηκε ο Χρυσάφης Στρατής με μέλη τους Τζίνη Στρατή, Συραντώνη Λευτέρη και αναπληρωματικά μέλη τις Δάλλα Άρτεμις και Ποθητού Μαρία. Υπεύθυνες για τη διάθεση μονάδων αίματος ορίσθηκαν η Γιατρός Πανουσάκη Μίνα και η Νοσηλεύτρια Σουσαμλή Βίκη, μόνο με εντολή του ίδιου του αιμοδότη.

Για το καλό της νέας χρονιάς ο Πατήρ Κυριάκος ευλόγησε τη βασιλόπιτα του 2018. Να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος διανύει την 8η χρονιά κοινωνικής προσφοράς, με τις προσπάθειες του Συμβουλίου και την ανταπόκριση των Εθελοντών Μελών του, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για ανοδική πορεία, με σύμπνοια, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, γεγονός που τον κατατάσσει στους πιο δραστήριους συλλόγους αιμοδοτών. Η πρώτη αιμοδοσία του 2018 θα γίνει στις 31 Μαρτίου στο Πολύκεντρο Κάτω Τρίτους, αφού προηγηθούν προληπτικές εξετάσεις για τους Εθελοντές.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 24|01|2018 16:47

Μία νέα διοργάνωση, χειμωνιάτικη αυτή τη φορά, το AegeanDocs Winter, έρχεται από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο Δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης.

Από τη συλλογή των 82 ταινιών του Οκτωβρίου οι θεατές του Φεστιβάλ με ψηφοφορία στο facebook και η οργανωτική επιτροπή επέλεξαν 7 ταινίες. Οι 6 από αυτές είχαν προβληθεί στις μικρότερες αίθουσες του Φεστιβάλ.

Τώρα όλες μαζί θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο.

Το φεστιβάλ είναι μία συνδιοργάνωση του Δήμου Λέσβου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Οι προβολές αρχίζουν στις 7 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα!

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/1/2017

19.00 - 19.52 Coffee for all Nations (52 min), Wafa Espvall, Παλαιστίνη/Σουηδία/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

20.05 - 21.45 Ιstanbul Echoes (100 min), Giulia Frati, Κανδάς/Γαλλία/Τουρκία

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/1/2018

19.00 - 19.20 Marry me in Delhi (17 min), Elma Neykova, Ινδία

19.30 - 20.00 Fragile World (29 min), Ants Tammik, Εσθονία

20.10- 21.40 The Beast is Still Alive (90 min), Mina Mileva and Vesela Kazakova,

Βουλγαρία/Μεγάλη Βρετανία

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/1/2018

19.00-20.30 The Manakia Brothers. Diary of a Long Look Back (91 min), Eliza Zdru, Ρουμανία

20.35- 21.50 The Extra Mile (76 min), Βικτώρια Βελλοπούλου, Eλλάδα

 

Οι περιλήψεις των ταινιών βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ <http://www.aegeandocs.gr/>, αλλά θα τις δημοσιεύσουμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.

Κατηγορία Οικονομία
- 24|01|2018 16:30

Το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00, αναμένεται να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, «Ιωάννης Παυλακέλλης»

Κατηγορία Υγεία
- 24|01|2018 15:50

Με παρέμβαση του ο σύλλογος ιατρών του ΕΣΥ Λέσβου παίρνει θέση για το  «γλέντι» της πρωτοχρονιάς  στο χώρο των Επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Μυτιλήνης που πήρε πανελλαδική δημοσιότητα και έγινε αντικείμενο  επικριτικών σχολίων.Ο σύλλογος των γιατρών του ΕΣΥ μιλάει για απίστευτες υπερβολές που ακούστηκαν με αφορμή αυτό το γεγονός και σημειώνει:

Τέτοιου είδους «γλέντια» γίνονται λίγο - πολύ, στα περισσότερα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και σε υπηρεσίες, που έχουν εικοσιτετράωρη λειτουργία και που δεν σταματάνε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη, ούτε τις αργίες, ούτε τις γιορτές. Οι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, γιατροί και βοηθητικό προσωπικό), που εργάζονται στο ΤΕΠ είναι λειτουργοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, που δίνουν το 100% των δυνάμεών τους, όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα επείγον περιστατικό. Για να αντέξουν τους σκληρούς ρυθμούς και την εντατικοποίηση, το άγχος της δουλειάς, είναι αναγκασμένοι να αξιοποιούν και το ελάχιστο διάλειμμα χρόνου, για να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν, να πουν ένα αστείο, να νιώσουν κανονικοί άνθρωποι. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τον πόνο και την αρρώστια, έχουν εξοικειωθεί  με τον θάνατο, με τον οποίο βρίσκονται καθημερινά σε μάχη.

Τη δουλειά τους ευσυνείδητα έκαναν και το βράδυ της πρωτοχρονιάς, όπως κάθε άλλη μέρα. Μετά από την αντιμετώπιση των σοβαρότατων επειγόντων περιστατικών που είχαν, γιόρτασαν την έλευση της νέας χρονιάς, αρκετές ώρες μετά την «αλλαγή» του χρόνου, στο άδειο από ασθενείς ΤΕΠ. Δεν άφησαν κανέναν ασθενή να περιμένει, δεν έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία κανενός, δεν λοιδόρησαν τον πόνο κανενός ασθενή ή συνοδού.

Είναι υποκρισία

Ο σύλλογος των γιατρών στη συνέχεια της παρέμβασης του, προσθέτει κάνοντας αναφορά στις υπηρεσίες που καλούνται καθημερινά να προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι, λέγοντας ότι:

Είναι υποκρισία να διασύρονται οι εργαζόμενοι του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από μερίδα των ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ (τα τοπικά και τα πανελλαδικά), γνωρίζουν καλά τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του ΤΕΠ και του νοσοκομείου Μυτιλήνης, για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Λέσβου. Γνωρίζουν επίσης τον σκληρό αγώνα που δίνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας των προσφύγων, ενός πληθυσμού με υψηλή νοσηρότητα, λόγω των πολέμων και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Γνωρίζουν τις ελλείψεις προσωπικού, νοσηλευτών και γιατρών, την υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Την προσφορά των εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, την γνωρίζουν πρώτα από όλους οι κάτοικοι της Λέσβου.

Κρινόμαστε για τη δουλειά μας

Και ο σύλλογος κλείνει την παρέμβαση του υπογραμμίζοντας τη θέση του:

Ο καθένας μας κρίνεται κυρίως, με βάση τη δουλειά του και την προσφορά του. Με βάση τη δουλειά μας ας κριθούμε και εμείς: οι νοσηλευτές, οι γιατροί και το βοηθητικό προσωπικό του ΤΕΠ του Βοστανείου. Και όχι με το τι κάνουμε στο διάλειμμά μας και στην ώρα χαλάρωσης. Έτσι κρίνουμε και εμείς τα ΜΜΕ: ποια θέματα επιλέγουν να κάνουν πρωτοσέλιδα και ποιες διαστάσεις δίνουν σε αυτά. Στο συγκεκριμένο θέμα ήταν υπερβολικά, υποκριτικά και στα όρια του κιτρινισμού.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 24|01|2018 15:42

Μπορεί μια στιγμή να ανατρέψει τα πάντα; Μια στιγμή που θα θεωρούνταν ίσως από τις πιο όμορφες, ερωτική; Να ανατρέψει εξουσίες, να αναποδογυρίσει τάξεις, να ανακατέψει φύλα; Η «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ που ανεβάζει ο ΦΟΜ σε σκηνοθεσία Αντρέα Σεφτελή καθηλώνει. Για την πραγματικότητα αυτής της στιγμής, που μοιάζει τέτοια διαχρονικά, αφού το έργο γράφτηκε το μακρινό 1888.

Η «Δεσποινίς Τζούλια» του ΦΟΜ γνώρισε τεράστια επιτυχία γεμίζοντας τον ΦΟΜ στις τρεις πρώτες παραστάσεις. Θα ανεβεί ξανά το ερχόμενο Σάββατο 27, Κυριακή 28 και Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ στον ΦΟΜ, με την Τότα Δρούζα, τον Στράτο Βουγιούκα, και την Ιωάννα Γιαννακού, οι οποίοι έχουν «ξεψαχνίσει» για τα καλά τους ρόλους που υποδύονται. Καταλυτική για την ατμόσφαιρα εκτός από τη σκηνοθεσία και τον φωτισμό η αυτοσχέδια μουσική που παίζει στο πιάνο η Τατιάνα Σβώρου.

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που έχει αγαπηθεί όχι μόνον από τους Έλληνες σκηνοθέτες και τις διεθνείς θεατρικές σκηνές, αλλά και από το Χόλιγουντ, με τελευταία κινηματογραφική παραγωγή αυτή του 2014, με πρωταγωνιστές την Τζέσικα Τσαστέιν στον ομώνυμο ρόλο και τον Κόλιν Φάρελ στο ρόλο του Ζαν. Ένα βράδυ καλοκαιριού στην ξέφρενη γιορτή των υπηρετών όπου το αλκοόλ ρέει άφθονα, η κόρη του κόμη, Τζούλια, διεγείρει υπερβολικά τον βαλέ του πατέρα της, Ζαν, και τον προκαλεί ουσιαστικά να κάνουν έρωτα. Μόλις αυτό συμβεί, οι ισορροπίες διασαλεύονται και τα φύλα και οι εξουσίες αναποδογυρίζουν.

Πολλές ψυχολογικές αναλύσεις έχουν γραφεί για τη μοιραία Δεσποινίδα Τζούλια. Για τον ερωτισμό της, την επιθετικότητά της, τη διάθεση να παίξει, να αναζητήσει τη γυναικεία της φύση αλλά και να προκαλέσει την ανδρική. Μέσα στο υπόγειο της κουζίνας, σαφής αναφορά στη μήτρα, εκεί όπου όλα «μαγειρεύονται», ένα κορίτσι ταλαιπωρημένο από τη ζωή -έχει μόλις χάσει έναν αρραβωνιαστικό, έχει χάσει με άδοξο τρόπο τη μητέρα της και ζει δύσθυμα με τον στοργικό αλλά απόμακρο πατέρα- αναζητεί μέσω του σώματος και των αισθήσεων διεξόδους.

 
Από αριστερά: η Τ. Δρούζα, η Τ. Σβώρου, ο Στρ. Βουγιούκας και η Ι. Γιαννακού

Το βαθύ γυναικείο ζήτημα

Η Δεσποινίς Τζούλια γράφτηκε το 1888 για να περιγράψει ένα σύγχρονο βαθύ γυναικείο ζήτημα. Σε μια ανάλυση του έργου στην «Καθημερινή» η Μαριαλένα Σπυροπούλου σημειώνει: «Το κορίτσι παλεύει από την πρώτη στιγμή που γεννιέται με βάρη. Διαμορφώνει την πρώτη του σεξουαλικότητα μέσα από τη στενή σχέση με τη μητέρα του για να μπορέσει να περάσει στη σχέση με τον πατέρα και μετά σε έναν άλλον άνδρα. Αλλά και η ίδια η ανατομία της έχει τις επιπλοκές που καθρεφτίζουν τον ψυχισμό της: κόλπος, κλειτορίδα, μαστός, η γυναίκα αναζητεί την ταυτότητά της μέσα από πολλαπλές αντανακλάσεις. Σε μια ιδανική κατάσταση το κορίτσι θα αγαπηθεί από τη μητέρα, δεν θα ενοχοποιηθεί, δεν θα ιδωθεί ως ελλειπτικό υποκείμενο και θα οδηγηθεί στη μη διεγερτική αγκαλιά του πατέρα για να μυηθεί στη σχέση με τον άνδρα. Τι γίνεται όμως με τη Δεσποινίδα Τζούλια; Τι ναυαγεί; Γιατί είναι τόσο διεκδικητική, στα όρια επιθετική; Γιατί παίρνει κάτι που μετά συνειδητοποιεί ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε; Γιατί τόσα κορίτσια εκεί έξω βιώνουν εν μέρει μια τέτοια ιστορία; Γιατί η επιθετικότητα είναι μια μετάβαση που δεν ταιριάζει στη γυναικεία φύση;»

Πόσο επίκαιροι είναι οι κλασικοί; Διερωτάται ο Αντρέας Σεφτελής για να σημειώσει: «Η Δεσποινίς Τζούλια απαντά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς η έννοια του χρόνου χάνει τη σημασία που συνήθως της αποδίδουμε, όταν στο κέντρο της τοποθετείται ο άνθρωπος. Στον πυκνό δραματουργικό καμβά του έργου συναντάμε θέματα, όπως οι σχέσεις των φύλων, οι σχέσεις εξουσίας, ο ταξικός προσδιορισμός, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο ερωτισμός, το δίπολο έρωτας- θάνατος… Η Δεσποινίς Τζούλια αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μιας θεατρικής γραφής, η οποία γεννιέται από την ανάγκη να προσεγγίσουμε με κατανόηση και σεβασμό το μυστήριο της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων συμπεριφορών».

Πληροφορίες ή κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6972 210 895.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αντρέας Σεφτελής

Μετάφραση: Ρόλαντ Αλεξίου

Δραματουργική επεξεργασία: Στράτος Βουγιούκας, Ιωάννα Γιαννακού, Τότα Δρούζα, Αντρέας Σεφτελής

Μουσικός αυτοσχεδιασμός: Τατιάνα Σβώρου

Κοστούμια, μακιγιάζ, φροντιστήριο: Ιωάννα Ανιτσάκη

Σκηνικά, σχεδιασμός φωτισμών: Αντρέας Σεφτελής

Σκηνικός χώρος: Μισαήλ Φαρσακόπουλος

Φωτογραφικό υλικό: Τέρπος Παπαθεοδώρου

Οργάνωση παραγωγής: Περικλής Μαυρογιάννης

Κατηγορία Οικονομία
- 24|01|2018 14:20

 

Την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ (και) στη Λέσβο και με την… βούλα, φέρνει ο «χάρτης των 88 προαπαιτούμενων» της τέταρτης αξιολόγησης των θεσμών, με το τέλος του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα πέντε νησιά να βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Στη προχθεσινή συνεδρίαση μάλιστα του Eurogroup, εγκρίθηκε μεταξύ των «βασικών παραδοτέων» της τέταρτης αξιολόγησης από τα πρώτα μέτρα, η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, εις απόδειξη πως η όλη υπόθεση (σ.σ. που πολλοί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση πίστευαν ότι ήταν… πραγματικά σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές το προηγούμενο διάστημα) ήταν ουσιαστικά τελειωμένη για το Υπουργείο Οικονομικών. Με τη χθεσινή επισημοποίηση πάντως της ριζικής αλλαγής των οικονομικών δεδομένων στη Λέσβο από την 1η του Ιούλη, κάποιοι επιμένουν να κρατούν ένα... παράθυρο ανοιχτό, βασισμένοι στην κυνική ομολογία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην περίφημη επιστολή του προς τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, πως ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε αίτημα διατήρησης του ειδικού καθεστώτος, τουλάχιστον στα πέντε νησιά. Εκτιμώντας πως από αυτή και μόνο τη διατύπωση, αξίζει τον κόπο μία ύστατη παρέμβαση, ενδεχομένως αυτή τη φορά όχι στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στις Βρυξέλλες…

Απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, λήψη απόφασης για ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 τον ερχόμενο Μάιο, αποκρατικοποιήσεις υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, πλήρη κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου το καλοκαίρι και -αν χρειαστεί- αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο να οδηγήσει στη βεβαίωση εσόδων ίδιων με τα φετινά, είναι τα τέσσερα «βασικά παραδοτέα» που θέλουν οι δανειστές ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης. Και αυτά εγκρίθηκαν στο χθεσινό Eurogroup, σημαίνοντας ουσιαστικά την επισημοποίηση του τέλους του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, τη στιγμή που φαίνεται πως κανείς εδώ στη Λέσβο είχε… «μυρωδιά» για την εξέλιξη. Αφού και το Συντονιστικό Φορέων, δείχνει με τη στάση του πια, πως έχει αποδεχτεί το μοιραίο, χωρίς να τοποθετείται ή να δείχνει κάτι από τις επιδιώξεις του στο εγγύς μέλλον, ακόμα έστω και ως προς την εφαρμογή των περίφημων «αντισταθμιστικών» που φέρνει σαν «ασπιρίνη» η κυβέρνηση: μεταφορικό ισοδύναμο κτλ. 

Η επιστολή Γιουνκέρ που… εκνευρίζει

Υπάρχουν και κάποιοι όμως που εξακολουθούν να πνέουν τα μένεα κατά της κυβέρνησης, όχι γιατί απεδείχθη εκείνη αναιμική στην «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Αλλά γιατί εκτιμούν πως ουσιαστικά οι Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν έθεσαν ποτέ το θέμα στους θεσμούς! Θυμίζοντας την επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, που Νοέμβρη μήνα, έναν μήνα δηλαδή πριν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, ομολογούσε πως δεν είχε παρουσιαστεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. Παρά μόνο (προφανώς) τον Δεκέμβρη, σε μία κίνηση που ουσιαστικά εξασφάλισε μία εξάμηνη παράταση, μέχρι την οριστική σε κάθε περίπτωση κατάργηση. Εμείς θυμίζουμε τα γραφόμενα του προέδρου της Κομισιόν στις 20 του περασμένου Νοέμβρη: «Σε περίπτωση παρουσίασης σχετικού αιτήματος (από την Ελληνική κυβέρνηση), τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της, υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα καθορίσουν σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές τον τρόπο ή το ενδεχόμενο ανάληψης κατάλληλης δράσης». Και περιμένουμε να δούμε το αν αυτές οι απόψεις στη βάση της επιστολής αυτής που σαφέστατα έδινε ένα παράθυρο ελπίδας και στην απόδειξη της μελέτης Κορομηλά περί του μικρού δημοσιονομικού οφέλους από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, μπορούν να φέρουν μία νέα παρέμβαση. Αυτή τη φορά προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την ελληνική κυβέρνηση…Αλλωστε η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κάλυμνο δεν αφήνει καμιά παρερμηνεία των προθέσεων της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός στην Κάλυμνο είπε ότι μεταξύ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και του μεταφορικού ισοδυνάμου η προτίμηση του και η πρόταση του είναι το δεύτερο! Τώρα κατά πόσο διαπραγματεύτηκε τον μειωμένο ΦΠΑ με τους θεσμούς , μετά από αυτά τα λεγόμενα, δεν χρειάζεται περαιτέρω αναλύσεις, από όσα λέχθηκαν προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τη... μάχη της για την τιμή των όπλων-αν έγινε κι αυτό- και πέραν τούτων ουδέν!

Τι έρχεται από την 1η Ιούλη

-Αύξηση από 5% σε 6% του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

-Αύξηση από 9% σε 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

-Αύξηση από 17% σε 24% του συντελεστή ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση - catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κατηγορία Κοινωνία
- 24|01|2018 13:13

Στις 6 Φεβρουαρίου σε τελετή της η Ακαδημία Αθηνών υποδέχεται ως τακτικό μέλος της τον συμπατριώτη μας καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Εμμανουήλ Γδούτο, της έδρας «Θεωρητικής και Πειραματικής Μηχανικής - Επιστήμες του Μηχανικού».

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. της Τρίτης (6/2) στο κεντρικό κτήριο της Ακαδημίας (Πανεπιστημίου 28). Ο Εμμ. Γδούτος έχει σειρά δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκυρα περιοδικά και έχει τιμηθεί πολλές φορές για την επιστημονική του δραστηριότητα. Ωστόσο, ο τίτλος του ακαδημαϊκού είναι ο σημαντικότερος και ως τέτοιος, πέρα από το ότι αποτελεί τεράστια τιμή και αναγνώριση για τον ίδιο, είναι και τιμή για τη γενέτειρά του, τη Λέσβο! Ο Εμμ. Γδούτος είναι αδελφός του γνωστού μηχανικού της Μυτιλήνης Στέφανου Γδούτου, που πάντα νιώθει περηφάνια για τις διακρίσεις αυτές του αδελφού του, πολύ περισσότερο γι’ αυτή του ακαδημαϊκού.

Α.Ω.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 24|01|2018 12:42

Μπράβο

Τη μνήμη του πολιτικού και αγωνιστή της Αριστεράς Ηλία Ηλιού τιμά το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία με την αφορμή της συμπλήρωσης 33 χρόνων από τον θάνατό του.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου (6.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, Βασ. Σοφίας 11, είσοδος από οδό Σέκερη), συμπίπτει με την πρόσφατη κυκλοφορία της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού από τις εκδόσεις του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της σειράς Βιογραφίες Πολιτικών, που έγραψε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος και θα συμμετέχει στη συζήτηση για τη ζωή και το έργο του εμβληματικού πολιτικού, κοινοβουλευτικού και διανοούμενου της μετεμφυλιακής περιόδου.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η Κατερίνα Λαμπρινού και η Ιωάννα Παπαθανασίου θα αναδείξουν καθοριστικές πτυχές του πολυδιάστατου βίου του Ηλία Ηλιού, που διέπεται από τις αρχές της Αριστεράς, τις διεκδικήσεις και την αγωνιστική δράση της μεταπολεμικής περιόδου, την προσπάθεια για επαναφορά της Ελλάδας στον δρόμο της ομαλότητας, αλλά πρωτίστως από την πλούσια και καίρια κοινοβουλευτική του παρουσία.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ν. Βούτσης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη. Η εκδήλωση μνήμης στον αγωνιστή Ηλία Ηλιού έχει μια ιδιαίτερη αξία και αποτελεί τιμή για το νομό μας, γιατί ο Ηλιού γεννήθηκε στη Λήμνο, ανδρώθηκε πολιτικά στη Λέσβο όπου πολιτεύτηκε εκλεγόμενος επανειλημμένως βουλευτής του νομού Λέσβου με την ΕΔΑ, της οποίας υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μετέπειτα πρόεδρός της.

Α.Ω.

 

Οκτώ αδήλωτοι μόνο στη Λέσβο

Κι ένα από τα καλά νέα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της έκθεσης του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», προκύπτει ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η τελευταία σε παραβάσεις που αφορούν τη μαύρη εργασία με ποσοστό 1,45% -σε έλεγχο 3.026 επιχειρήσεων ή 223 αδήλωτοι εργαζόμενοι στους 15.403, όταν σε παραβάσεις είναι πρώτη η Αττική, με ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων 8,62%.

Σε επίπεδο νομών, η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί, ωστόσο αναφέρει τον αριθμό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, τους αριθμούς των εργαζομένων τους και των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίστηκαν, μαζί με την αναλογία δηλωμένων και αδήλωτων εργαζομένων.

Έτσι στο Νομό Λέσβου έγινε έλεγχος 345 επιχειρήσεων, όπου βρέθηκαν 1.882 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι οκτώ μόνο αδήλωτοι ή σε ποσοστό 0,43%. Αν πάντως έγινε τόσος εντατικός έλεγχος ώστε στη Λέσβο να βρέθηκαν μόνο οχτώ εργαζόμενοι «μαύροι», τότε και τα πανελλαδικά αποτελέσματα που δείχνουν 31.930 εργαζόμενους αδήλωτους θα είναι… έγκυρα!

Αν.Παζ.

 

«Κριτήριό μας, το καλό του νησιού»

«Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει πάντα να υποστηρίζει και να διεκδικεί ό,τι είναι καλό και συμφέρον για τον τόπο και την κοινωνία. Με αυτή τη βασική αρχή πορεύεται και η σημερινή Δημοτική Αρχή μακριά από εμπάθειες, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και φυσικά από προσπάθειες οικειοποίησης ενεργειών άλλων», γράφει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ε» με τίτλο «ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ βλέπει φαντάσματα» που μεταξύ άλλων αναδείκνυε τον ανταγωνισμό που φαίνεται να υποβόσκει μεταξύ των τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με τις τοπικές αρχές. «Στόχος μας ήταν και παραμένει να γίνει έργο για το νησί μας και να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας όπου υπάρχει ανάγκη. Σ’ αυτή μας τη προσπάθεια είναι φυσικό να διεκδικούμε, πολλές φορές δυναμικά, για τον τόπο μας όσο περισσότερα γίνεται και να διαφωνούμε με κάποιες εφαρμοζόμενες πολιτικές. Άλλωστε αυτή είναι η πεμπτουσία του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στη διαδικασία μιας στείρας αντιπαράθεσης γιατί σ’ αυτή την περίπτωση ο μόνος χαμένος είναι ο τόπος μας», συνεχίζει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για να καταλήξει, με διάθεση να αποφύγει προστριβές πως κατά την άποψή της: «κανένας ανταγωνισμός και καμία αντιπαλότητα δεν υφίσταται όταν το μοναδικό μας κριτήριο είναι πάντα το καλό του νησιού μας. Έχουμε αποδώσει τα εύσημα εκεί όπου λαμβάνουμε στηρίξεις και βοήθειες με τον ίδιο τρόπο που έχουμε διαφωνήσει και διαμαρτυρηθεί εκεί όπου αφεθήκαμε μόνοι ή εκεί όπου εφαρμόζονται λανθασμένες πολιτικές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον γιατί σημασία έχει μόνο όταν υπάρχει παραγωγή έργου και θετικό πρόσημο για τη Λέσβο και τους συμπολίτες μας». 

Α.Ω.

 

Απαιτούνται διευκρινίσεις

Με αφορμή τη διευκρινιστική επιστολή του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης περί εφαρμογής των διατάξεων του άρθρο 63 του. Ν. 4430/2016 σύμφωνα με την οποία μέχρι τα τέλη του 2018 υπάρχει η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (μέχρι και 24 μήνες) από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ επαναδιατυπώνει την πάγια θέση του για κατάργηση του καθεστώτος των εργολαβιών στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης .

«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για μόνιμη και σταθερή εργασία. Είμαστε στο πλευρό όλων όσων δούλευαν στο χώρο της καθαριότητας και της φύλαξης και δεν προσλήφθηκαν ή απολύθηκαν από τον εργολάβο. Μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος ζητάμε από τη Διοίκηση να αναζητήσει λύσεις ώστε να βγουν άμεσα από το καθεστώς της ανεργίας» αναφέρουν.

Ωστόσο, επειδή οι εργαζόμενοι σε φύλαξη και καθαριότητα ζουν με το άγχος της ανεργίας καθημερινά, θα πρέπει τόσο ο Σύλλογος των Καθηγητών ΔΕΠ, όσο και η Πρυτανική Αρχή να διευκρινίσουν τι εν τέλει ισχύει από πλευράς υπουργείου, και αν θα προσληφθούν με συμβάσεις οι εργαζόμενοι.

Αν.Παζ.

 

Παραιτήθηκε ο Χιώτης διοικητής

Την παραίτηση του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ Θεόφιλος Τσιγκαλάκης.

Ο κ. Τσιγκαλάκης, ο οποίος είχε προσληφθεί στη θέση αυτή κατόπιν διαγωνισμού πριν λίγους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατήγγειλε σοβαρές πιέσεις, σε βάρος του, από τοπικούς παράγοντες, δεδομένου του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στη Χίο.Η παραίτηση αυτή δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στις δομές των νησιών για τη διαχείριση του προσφυγικού και έρχεται να προστεθεί σε εκείνες πολιτικών στελεχών του υπουργείου κεντρικά για τις οποίες δεν δόθηκε  και καμιά εξήγηση.

Αν.Παζ.

Κατηγορία Παντός καιρού
- 24|01|2018 12:19

«Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας», λέγει ο Γάλλος συγγραφέας, Αλμπέρ Καμύ. Η ελευθερία της βούλησης του ανθρώπου επιβεβαιώνεται με τις επιλογές που κάνει. Τόσο στην ατομική, όσο και στη συλλογική μας ζωή, με τις επιλογές που κάνουμε καθορίζουμε το περιεχόμενο και την ποιότητα της ζωής μας: θέτουμε στόχους και χαράσσουμε κατευθύνσεις, αναλαμβάνουμε ή αναθέτουμε ευθύνες, διαμορφώνουμε τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία. Από το άθροισμα των επιλογών που κάνουμε ως άτομα είτε για προσωπικά είτε για ζητήματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο εξαρτάται η προσωπική μας θέση μέσα στην κοινωνία και η πορεία μας στον κόσμο. Αλλά από το άθροισμα και τη συνισταμένη των ατομικών επιλογών , που κάνουμε ως πολίτες, εξαρτάται και η κατάσταση στην οποίαν βρίσκεται η κοινωνία μας, η θέση της και η πορεία της μέσα στον κόσμο.

Παρόμοια θέση προς την παραπάνω άποψη του Αλμπέρ Καμύ έχει διατυπώσει και ο Υπαρξιστής, Γάλλος φιλόσοφος, Ζαν Πωλ Σαρτρ, στα βιβλία του « Το είναι και το μηδέν» και στο « Ο Υπαρξισμός είναι ανθρωπισμός». Ξεκινώντας ο Σαρτρ από την άποψη ότι δεν υπάρχει καμιά άνωθεν δύναμη που να περιορίζει την ανθρώπινη βούληση, καταλήγει στο ότι «Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος» και ως ελεύθερος κάνει τις επιλογές του, γι΄ αυτό «ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του».

Σε μια ιδανική κοινωνία υπάρχει η ελευθερία της επιλογής για οτιδήποτε, λέγει ο Σαρτρ· όμως ο καθένας παίρνει την ευθύνη που του αναλογεί. Ο άνθρωπος που είναι ικανός να παίρνει αποφάσεις ελεύθερα δεν σημαίνει ότι μπορεί να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις του πάνω στην κοινωνία, «αφού ο δρόμος προς την αλήθεια μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω των άλλων».

Και κατά τον υπαρξιστή φιλόσοφο, λοιπόν, η ελευθερία του ανθρώπου δεν είναι απεριόριστη και ασύδοτη, αλλά είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την κοινωνική ευθύνη, γι’ αυτό και συστήνει: «Πράξε, όπως θα ήθελες όλη η ανθρωπότητα να πράττει».

Ας δούμε, όμως, κατά πόσον στην πράξη και υπό ποιες προϋποθέσεις οι επιλογές των ανθρώπων και ειδικότερα, οι επιλογές των πολιτών μπορούν να εναρμονίζονται με το «κοινωνικό καλό».

Στη ζωή του ο άνθρωπος υπόκειται, ισοβίως, σε ένα πλήθος αναγκών, οι οποίες έχουν σχέση με την υλική και κοινωνική του επιβίωση. Η υπέρβαση αυτών των αναγκών είναι αδύνατη με άλλον τρόπο, παρά μόνον με την ικανοποίησή τους ή την υποταγή και τη συμβίωση του ανθρώπου με αυτές, καθότι «ανάγκα και θεοί πείθονται». Η εξυπηρέτηση, λοιπόν, αυτών των αναγκών δεσμεύει την ελευθερία της βούλησής του ανθρώπου και επιβάλλει δουλείες και εξαρτήσεις.

Εάν, όμως ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να ζει παγιδευμένος μέσα σε ένα πλέγμα από διαρκείς ανάγκες, τότε πού βρίσκεται η αλήθεια στη σκέψη του Σαρτρ ότι « ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να ζει ελεύθερος»; Η απάντηση, νομίζω, είναι ότι η ελευθερία του ανθρώπου συνίσταται στο ότι αυτός θα επιλέξει ποιες από τις ανάγκες του θα ικανοποιήσει, ποιον τρόπο θα επιλέξει να τις ικανοποιήσει, καθώς και με ποιες ανάγκες θα συμβιβαστεί και θα συμβιώσει. Και στο σημείο αυτό ενεργοποιείται και δοκιμάζεται το πνευματικό και ηθικό έρμα που διαθέτει, η πίστη σε αρχές και αξίες που αποτελούν το θεμελιακό στοιχείο της ανθρώπινης προσωπικότητας και οι οποίες κατευθύνουν στην κοινωνική ζωή τον κάθε άνθρωπο- μέλος του κοινωνικού συνόλου. «Πράξε, όπως θα ήθελες να πράττει όλη η ανθρωπότητα», συμβουλεύει ο Γάλλος φιλόσοφος. Πράττε, δηλαδή, σύμφωνα με την συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης που έχεις ως μέλος της κοινωνίας και ικανοποίησε τις προσωπικές σου ανάγκες, μέσα στα όρια της έννομης ελευθερίας.

Το ζήτημα της επιλογής γίνεται περισσότερο σύνθετο και δύσκολο στην αποσαφήνιση και οριοθέτησή του, όταν αυτό αφορά στις πολιτικές επιλογές.

Η επιλογή των αρχόντων από τους πολίτες- και εννοούμε, βέβαια, τους ελεύθερους πολίτες της δημοκρατικής Πολιτείας- απασχόλησε από την αρχαία εποχή τους φιλοσόφους και συνεχίζει να απασχολεί και τη σύγχρονη πολιτική σκέψη, από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ως τον Καστοριάδη.

Κατά τον Πλάτωνα ο «ηγέτης» πρέπει να διαθέτει τις βασικές αρετές, οι οποίες πρέπει να κοσμούν τον κάθε άνθρωπο: φρόνηση ,σωφροσύνη, δικαιοσύνη, ανδρεία και επιπλέον ορθογνωμία και επιστημονική γνώση. « Αυτός που θα κληθεί να εφαρμόσει το πρότυπο του « αγαθού» στην πολιτειακή πραγματικότητα, λέγει ο Πλάτων, πρέπει να ενεργεί με βάση την φρόνηση και τη γνώση, να ξέρει να διακρίνει το καλό από το κακό, την αλήθεια από την πλάνη, το πραγματικό από το απατηλό». Γι’ αυτό ο Πλάτων θεωρεί ως καταλληλότερο άρχοντα τον φιλόσοφο, τον κάτοχο της σοφίας, αυτόν που συγκεντρώνει ως προσωπικότητα το σύνολο των παραπάνω αρετών. Και καταλήγει στην πρόταση: ή οι φιλόσοφοι πρέπει να γίνονται άρχοντες ή οι άρχοντες να φιλοσοφήσουν, να αποκτήσουν, δηλαδή, την τέλεια γνώση, τη σοφία.

Κατά τον Αριστοτέλη σκοπός της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας είναι η ευδαιμονία των πολιτών. Και για την απόκτηση της ευδαιμονίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηθική αρετή, την οποίαν ο Αριστοτέλης ορίζει ως « έξη» της ψυχής, η οποία έχει σχέση με τις επιλογές που κάνουμε τηρώντας τη « μεσότητα», το μέσον ανάμεσα στην υπερβολή και την έλλειψη. Στην πολιτική ζωή η ηθική αρετή που διαθέτει το άτομο ταυτίζεται με την πολιτική αρετή, η οποία εκδηλώνεται στην πράξη, στους λόγους και τα έργα των « πολιτών», τόσο των αρχόντων, όσο και των αρχομένων.

 Για να λειτουργεί, λοιπόν, ορθά και να ευδαιμονεί μια κοινωνία, είναι απαραίτητο οι άρχοντες να επιλέγονται με κριτήριο την πολιτική αρετή που έχουν, μέχρι τότε, επιδείξει ως πολίτες.

Ο Καστοριάδης θεωρεί ως δεδομένο ότι «δεν γνωρίζουμε πάντοτε ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό, ούτε στο ατομικό ούτε στο συλλογικό επίπεδο, αλλά δεν είμαστε καταδικασμένοι στο κακό ούτε στο καλό, γιατί μπορούμε, τις περισσότερες φορές, να επιστρέφουμε στον εαυτό μας, ατομικά και συλλογικά, να στοχαζόμαστε πάνω στις πράξεις μας, να τις επανεξετάζουμε, να τις διορθώνουμε και να τις επανορθώνουμε». Και αυτή η διαδικασία του συνεχούς αναστοχασμού των επιλογών μας, έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν αφορά την επιλογή του ηγέτη, στον οποίον εμπιστευτήκαμε ή πρόκειται να εμπιστευτούμε την τύχη της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας.

(Σε ένα επόμενο άρθρο μας θα εξετάσουμε εάν στην πράξη επιβεβαιώνεται η ελευθερία των πολιτικών επιλογών μας και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ελευθερία).

 

Κατηγορία Διαδρομές
- 24|01|2018 11:30

 

«Aesculapius erat deus medicine et eloquentiae». O Γαληνός, ο γιατρός του 2ου μ.Χ. αιώνα γεννήθηκε εδώ, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Ασκληπιείου (στον ανατόμο Σάτυρο), μετά όμως έφυγε, γύρισε τον γνωστό κόσμο (Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κόρινθο, Παλαιστίνη, Φοινίκη) και γύρισε 28 χρονών να υπηρετήσει σαν γιατρός στους μονομάχους του Ρωμαϊκού Αμφιθέατρου. Από εκεί και πέρα διέπρεψε σαν «επιστήμονας γιατρός» στην Ρώμη, όπου πέθανε το 199 μ.Χ, αφού ο Μάρκος Αυρήλιος έστησε το άγαλμά του δίπλα στο δικό του, με την αναγραφή «Ενδοξότατος Γαληνός Αυτοκράτωρ Ιατρών»!

Στο Ασκληπιείο λοιπόν, παρά την Ιατρική σχολή, το ιερατείο είχε τον τελευταίο λόγο στη θεραπεία των ασθενών που συνέρρεαν από παντού, με βοτανοθεραπεία, λουτρά, πόση ιερού νερού, άσκηση, διάβασμα, θέατρο και άφθονη υποβολή με εγκοίμηση στα άδυτα του θεραπευτηρίου. Δεν είχε θέση η Ιατρική του Γαληνού που έβλαπτε τα κέρδη του Ασκληπιείου και έτσι επιστρατεύτηκε ο σοφιστής Αέλιος Αριστείδης, που επί 13 χρόνια ενδημούσε θεραπευόμενος εκεί, να στηρίξει τη θεία θεραπεία, τα συμφέροντα του ιδρύματος. Η ιερή οδός, η Via Vecta,ξεκινούσε από την Ακρόπολη και μετά από 1 χιλ. κατέληγε στο Πρόπυλο του Ιερού Τεμένους. Ήταν πλακόστρωτη και στα αυτοκρατορικά χρόνια είχε στοές στα πλάγια, με Ιωνική κιονοστοιχία που οδηγούσε στα καταστήματα, που σίγουρα πουλούσαν και αφιερώματα προς τον Θεό! Ένα μόνιμο πανηγύρι! Τώρα σώζεται στη βορινή πλευρά της οδού μια κρήνη και στην νότια ένα κυκλικό Ηρώο, ίσως προς τιμήν της Αύγης και του Τήλεφου, κατασκευασμένο επί Αυγούστου (27-14 μ.Χ.).

Είναι καταπληκτικός και συγκινητικός ο αριθμός των ελληνικών επιγραφών, παντού στα αρχιτεκτονικά μέλη του Τεμένους! Από κάτι τιμητικά βάθρα που θυμίζουν το Ιερό της Θερμίας Αρτέμιδος μαθαίνουμε ότι και εδώ τελούνταν αγώνες, αφού αναφέρονται οι αγωνοθέτες, που σίγουρα χάριζαν ζώα και χρυσίο στο ιερατείο!

«Η ΒΟΥΛΉ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ/ΕΤΙΜΗΣΕΝ/ΣΕ ΚΛΑΥΔΙΟΝ ΣΙΛΙΑΝΟΝ/ΑΙΣΙΜΟΝ ΚΛΑΥΔΙΟΥ /ΑΙΣΙΜΟΥ ΥΙΟΝ/ΑΓΩΝΟΘΕΤΗΣ ΑΝΤΑΥΤΟΥ/ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ/ΚΑΛΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΙΛΙΩΝ» μία από τις πολλές που είδα! Και ακόμα μια: «ΑΓΑΘΗΙ ΤΥΧΗΙ/ΚΛ-ΠΕΙΣ ΣΩΝΕΙΝ ΟΣ Δ- ΦΙ/ ΛΟΣ Ο ΑΓΩΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ/ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ/ΕΤΙΜΗΣΕΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΝ/ΙΕΡΟΝ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΣΚΛΗ/ΠΙΟΥ ΠΥΘΙΚΟΝ ΑΥΛΗΤΗΝ/ΝΙΚΗΣΑΝΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ/

ΣΕΒΑΣΤΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΕΩΚΟΡΟΥ ΥΙΟ». Ο γιος λοιπόν του Αλεξάνδρου Νεωκόρου, ο Αλέξανδρος, τιμάται γιατί κέρδιζε στα Πύθια, όπου έπαιζε αυλό, στα μεγάλα Ασκληπιεία, και τόσα άλλα (!) που θα δούμε στη συνέχεια!

 

Στον θεό Ασκληπιό της Περγάμου…

 

…σπούδασε Ιατρική ο Γαληνός…

 

…στο μεγάλο Ασκληπιείο της πόλης…

 

…στο οποίο οδηγούσε η Via Vesta…

 

…πλακόστρωτη, με κιονοστοιχία και μαγαζιά…

 

…μια κρήνη…

 

…και ένα Ηρώο.

 

Παντού βάθρα…

 

…ελληνικών επιγραφών…

 

…και το τσιμέντο κάποιας αναστήλωσης.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top