FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|01|2018 18:40

Μια σημαντική πολιτιστική διοργάνωση του Δήμου Λέσβου, στη Μυτιλήνη, σε συνεργασία με τις «Όψεις Πολιτισμού» και την Θ.Ε.Σ.Ι.Σ (Ένωση Θεατρικών Ομάδων Λέσβου), παρουσιάζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, και ο πρόεδρος της ΘΕΣΙΣ, Στρατής Βλαστάρης.

Μια σειρά σπουδαίων θεατρικών και μουσικών παραστάσεων τους πρώτους μήνες του 2018, φόρος τιμής σ ένα απαιτητικό και ιδιαίτερα καλλιεργημένο κοινό -αυτό της Λέσβου- που από την πρώτη στιγμή έχει αγκαλιάσει τις προσπάθειές μας να μεταφέρουμε στο νησί τέχνες και τεχνικές από καταξιωμένους δημιουργούς της μουσικής και του θεάτρου.

Το φεστιβάλ έχει χρονικό ορίζοντα που εκτείνεται από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο και οι παραστάσεις είναι:

 

Η πρεμιέρα

Τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου ανοίγει την αυλαία των θεατρικών παραστάσεων το έργο «Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Όσμπορν. Ο Τζον Όσμπορν στα 19 του έγραψε ένα αριστούργημα. Τα «Οργισμένα Νιάτα» (1956). Μάλλον, εν βρασμώ... Η αλήθεια της (κάθε) Κυριακής, μέσα από τέσσερις διαφορετικούς ψυχισμούς, στον ίδιο χώρο, να βιώνουν μοναδικά συναισθήματα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο Τζίμυ (Χάρης Τζωρτζάκης), η Άλισον (Πέγκυ Τρικαλιώτη), η Έλενα (Παρθενόπη Μπουζούρη) και ο Κλιφ (Σήφης Πολυζωίδης) εκπροσωπούν μέσα από την πένα του Αμερικανού συγγραφέα τη νεολαία μιας άλλης εποχής, που όμως έχει πολλά κοινά με τη σύγχρονη.

Ο εσωτερικός θυμός, η ανάγκη για αλλαγή, ο έρωτας, το πάθος και μια επανάσταση που δε γίνεται ποτέ, θέτουν σε αμφισβήτηση τις σχέσεις των ηρώων με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Συνειδητές επιλογές συγκρούονται με το ασυνείδητο, ενώ ταυτόχρονα ταυτίζονται με τη λογική του κάθε ένα ξεχωριστά, προβάλλοντας στο παρόν βιώματα του παρελθόντος.

Ο έρωτας. Αυτό το διαχρονικό, ακαταμάχητο συναίσθημα, που εξουσιάζει τον άνθρωπο όταν πέσει θύμα του, μπορεί και ξεγυμνώνει την ψυχή. Παρασύρει τους ήρωες σε ανεξερεύνητα μονοπάτια και στη δίνη του δημιουργεί τάσεις (αυτό)καταστροφής, ενώ παράλληλα μοιάζει με τέλειο καταφύγιο. Η σκηνοθέτης της παράστασης Κίρκη Καραλή, έχει πείσει πια πως παίζει στα δάχτυλα τον θεατρικό χωροχρόνο. Με ευρηματικούς τρόπους επιτυγχάνει να κάνει απλή και ξεκάθαρη τη μετάβαση από εποχή σε εποχή και από πόλη σε πόλη. Τέσσερις άνθρωποι σε ένα σπίτι στο Σικάγο του ’56, στο Παρίσι του ’62, στο Μιλάνο του ’72, στην Αθήνα του ’81, στη Μόσχα του ’88, στο Βερολίνο του ’91, στο Λονδίνο του ’97. Η ίδια ιστορία. Οργισμένα νιάτα χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς σύνορα, άνευ ορίων.

 

Το πρόγραμμα

5 και 6 Φεβρουαρίου

Οργισμένα νιάτα του Τζον Όσμπορν σε σκηνοθεσία της Κίρκης Κάραλη με τους Πέγκυ Τρικαλιώτη, Σήφη Πολυζωίδη, Χάρη Τζωρτζάκη

7 Φεβρουαρίου

Άρης της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη με τον Τάσο Σωτηράκη

9 Φεβρουαρίου

Μαράν Αθά του Θωμά Ψύρρα, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη με την Γιασεμί Κηλαηδόνη

20 και 21 Φεβρουαρίου

Το φως του γκαζιού του Πάτρικ Χάμιλτον σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν με τους Στέφανο Κυριακίδη, Τάνια Τρύπη, Κώστα Μαρκάτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλίκη Μπόμποτα

5 και 6 Μαρτίου

Νεκρή Ζώνη του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλλίπογλου με τους Γιώργο Αρμένη, Αλέκο Συσσοβίτη, Αντώνη Καρυστινό και Γιάννη Στεφόπουλο

11 Μαρτίου

«Ο Γκάτσος που αγάπησα» με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Κατηγορία Κοινωνία
- 20|01|2018 17:01

Είναι μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι από τα σημερινά Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων θα μείνουν σε ό,τι αφορά στον Στρατό Ξηράς μόνο δύο. Στα υπόλοιπα θα μπει λουκέτο και μάλιστα άμεσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», η κατάταξη των νεοσυλλέκτων θα γίνεται από τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, τα οποία επί της ουσίας θα είναι κάποιες κεντρικές μονάδες οι οποίες απλά θα υποδέχονται τους νεοσύλλεκτους και μέσα σε δύο ημέρες θα τους προωθούν στις μονάδες όπου θα υπηρετήσουν. Μάλιστα, με αυτή την εξέλιξη αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερα Σημεία Υποδοχής σε νησιά και Έβρο.

 

Τα νέα σημεία υποδοχής

Ένα Σημείο Υποδοχής Οπλιτών θα δημιουργηθεί στη Ρόδο, στο οποίο θα καταταγούν όλοι οι στρατιώτες που προορίζονται για τις μονάδες του νησιού, αλλά και για τις μονάδες κοντινών νησιών όπως το Καστελόριζο, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και με άλλα ακριτικά νησιά, όπως η Κως, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος, αλλά και η Κρήτη.

 

Οι πρώτες ημέρες των φαντάρων

Στα σημεία υποδοχής οι στρατιώτες επί της ουσίας θα περνούν τις ιατρικές εξετάσεις, θα παίρνουν ιματισμό και στη συνέχεια θα λαμβάνουν το φύλλο πορείας για τις μονάδες όπου θα περνούν τη βασική εκπαίδευση στα όπλα, λαμβάνοντας παράλληλα και εκπαίδευση σε ειδικότητα.

 

Ποια Κέντρα Εκπαίδευσης κλείνουν

Τα μόνο Κέντρα Εκπαίδευσης που θα συνεχίσουν να λειτουργούν είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό. Από τη Β ΕΣΣΟ του 2018 καταργούνται τα Κέντρα Εκπαίδευσης:

Πυροβολικού - Θήβα

Μηχανικού - Ναύπλιο

9ο Σύνταγμα Πεζικού - Καλαμάτα

547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού - Ρέθυμνο

2/39 Σύνταγμα Ευζώνων - Μεσολόγγι

1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ - Τρίπολη

Υγειονομικού - Άρτα

Εφοδιασμού- Μεταφορών - Σπάρτη

586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού - Γρεβενά

Υλικού Πολέμου - Λαμία

Διακλαδικό Κέντρο - Τρίπολη.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 20|01|2018 16:58

Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκαν δύο από τις Δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη - Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ», πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Επιμελητήριο Λέσβου και την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ).

Οι Δράσεις αυτές ήταν οι: «Επιχειρούμε Έξω - Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Η πρώτη δράση ενισχύει την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες. Η δράση αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα.

Η δεύτερη δράση αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (Τουριστικά Καταλύματα, Τουριστικά Γραφεία, Επιχειρήσεις Προώθησης Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, κ.τ.λ.).

 

Η πρώτη και έπονται άλλες

Η εκδήλωση -η οποία συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου και την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ)- άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελου Μυρσινιά, ο οποίος σημείωσε ότι η χθεσινή εκδήλωση ήταν η πρώτη σε μια σειρά ενημερωτικών και άλλων ενεργειών, τις οποίες προγραμματίζει το Επιμελητήριο Λέσβου προκειμένου να προσφέρει αξιόπιστα την αναγκαία ενημέρωση αναφορικά με τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) στον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών μας.

Στη συνέχεια, τα στελέχη της ΕΛΑΝΕΤ, κ.κ. Λεγάτος και Μουρίκης αντίστοιχα, παρουσίασαν αναλυτικά τις προβλέψεις των δύο Προσκλήσεων, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και ΜΜΕ του νησιού.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|01|2018 16:37

 

Παρουσιάζοντας η Ξένη Μπαλωτή το «Confiteor» κατέληγε με τα εξής: «Το βιβλίο ευτύχισε να έχει εξαιρετική μετάφραση από τον Ε. Σοφό. Κάθε λάθος της θα μπορούσε να είχε υποβιβάσει το “Confiteor” σε ένα ακόμη βιβλίο!»

Η Μικέλα Χαρτουλάρη σε ρεπορτάζ της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σημείωνε: «Αντιστοιχεί με τον ορισμό του αντιεμπορικού αναγνώσματος, κι όμως έγινε το μπεστ σέλερ του καλοκαιριού. Το μυθιστόρημα Confiteor του Καταλανού Ζάουμε Καμπρέ, σε μετάφραση του Ευρυβιάδη Σοφού, έχει πουλήσει 12.000 αντίτυπα σε τέσσερις μόλις μήνες! Είναι ένα βιβλίο ογκώδες (736 σελ.), γραμμένο από έναν συγγραφέα πρώτης γραμμής αλλά ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, με έναν τίτλο στα λατινικά ακατάληπτο για τους περισσότερους, και με τον παντοδύναμο αγγλοσαξονικό Τύπο, ξινό απέναντί του. Επιπλέον, η γραφή του απαιτεί τη συνεχή προσήλωση του αναγνώστη καθώς συμβαίνει να συναιρεί σε μια πρόταση πρωταγωνιστές και γεγονότα από διαφορετικές εποχές, εναλλάσσοντας αφηγηματικά πρόσωπα».

Ο Ευρυβιάδης Σοφός, Μυτιληνιός γέννημα-θρέμμα, βρέθηκε στη γενέτειρά του τις ημέρες των γιορτών και μίλησε σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου «Book & Art» για το «Confiteor», τη μετάφραση και πολλά άλλα. Με την ευκαιρία αυτή είχαμε την παρακάτω συζήτηση.

  

Δώστε μας λίγα στοιχεία για τη σχέση σας με τη Μυτιλήνη, τις σπουδές σας και τις επαγγελματικές σας ενασχολήσεις;

«Είμαι γεννημένος και έχω μεγαλώσει στη Μυτιλήνη. Το σχολείο μου ήταν το 5ο δημοτικό, και το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Όταν τελείωσα το Λύκειο, μην έχοντας πετύχει την είσοδο σε κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησα σπουδές μετάφρασης και ξένων γλωσσών στο ιδιωτικό κολλέγιο “Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Όμιλος” που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Metropolitan College. Τελειώνοντας έκανα τις εξετάσεις για να μπω στο τμήμα της Ισπανική Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία. Τα κατάφερα και μετά από αυτό το πτυχίο έκανα ένα μεταπτυχιακό πάνω στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και τη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 2003 και επέστρεψα στην Ελλάδα για να τελειώσω με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις μου. Από το 2004 διαμένω στην Αθήνα όπου απασχολούμαι ως καθηγητής Ισπανικής Γλώσσας στο Διδασκαλείο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και ως μεταφραστής. Με τη ιδιότητα του καθηγητή Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού έχω απασχοληθεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπως και στη Λέσχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου».

 

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη λογοτεχνική μετάφραση;

«Προέκυψε μετά από σπουδές που έκανα στην Αθήνα αλλά και στην Ισπανία σε σχέση με τη μετάφραση. Ασχολήθηκα περισσότερο με τη λογοτεχνική μετάφραση όταν επέστρεψα από την Ισπανία το 2003. Τότε μπόρεσα να χρησιμοποιήσω όλες τις γνώσεις που απέκτησα μέχρι και το 2003. Το Confiteor είναι το τρίτο μυθιστόρημα που μεταφράζω».

 

Τι είναι αυτό που προσέχετε ιδιαίτερα όταν μεταφράζετε και τι σας δυσκόλεψε στο «Confiteor»;

«Αυτό που περισσότερο μ’ ενδιαφέρει είναι να βρίσκω μια ισορροπία ανάμεσα στο πρωτότυπο κείμενο και την ελληνική γλώσσα. Μ’ ενδιαφέρει πολύ το κείμενο που θα έχει στα χέρια του ο έλληνας αναγνώστης να είναι ένα κείμενο γραμμένο σε σωστά ελληνικά, κατανοητά, ελληνικά που όντως μιλιούνται και γράφονται. Μέλημά μου ο σεβασμός στις επιλογές του συγγραφέα που θεωρώ ότι πρέπει να αποδίδονται στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στο γλώσσα στην οποία μεταφράζονται. Το Confiteor είχε δυσκολίες που είχαν να κάνουν με το σύνολο από όρους θρησκευτικούς, ιατρικούς, πολεμικούς που πολλές φορές δεν έχουν αντιστοιχία στη γλώσσα μας. Επίσης σε πολλά σημεία η γλώσσα στο πρωτότυπο, στα Καταλανικά, είχε μεταβολές γιατί τα πρόσωπα περνούσαν από μια εποχή στην άλλη. Άλλα Καταλανικά μιλούσαν στον μεσαίωνα, άλλα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλα μιλιούνται στις μέρες μας».

 

Γιατί αφήσατε τη λέξη-τίτλο του βιβλίου «Confiteor» αμετάφραστη;

«Ο τίτλος του βιβλίου όπως κυκλοφόρησε στο πρωτότυπο είναι Jo confesso δηλαδή Ομολογώ. Μιλώντας με τον συγγραφέα του βιβλίου, μου σχολίασε ότι η αρχική του επιθυμία ήταν το βιβλίο να κυκλοφορήσει με το όνομα Confiteor. Αυτό είχε ήδη συμβεί στη Γαλλία οπότε όταν παρέδωσα τη μετάφραση στις εκδόσεις Πόλις, σχολίασα στον εκδότη, κύριο Γκιώνη, όλα όσα είχαν να κάνουν με τον τίτλο και τελικά επιλέχθηκε το Confiteor».

 

Πώς εξηγείτε τη μεγάλη επιτυχία του «Confiteor» σε πολλές χώρες αλλά και στην Ελλάδα;

«Νομίζω ότι είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται πολύ βασικά σημεία της ανθρώπινης ζωής, τον έρωτα, την επιβίωση, τον θάνατο, τον Θεό. Το ελληνικό κοινό συνδέθηκε με αυτά τα κομμάτια ενός βιβλίου που κατά τ’ άλλα μάλλον απαιτεί περισσότερα από τον αναγνώστη: δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο, και όσον αφορά τη δομή, τον όγκο, τη σύνταξη και το περιεχόμενό του. Ήταν ένα στοίχημα του συγγραφέα, που νομίζω κέρδισε».

 

Έχει γραφεί ότι το «Confiteor» έχει στενή σχέση με τη μουσική. Ποια είναι η άποψή σας;

«Είναι ένα βιβλίο στενά συνδεδεμένο με τη μουσική ειδικά το βιολί που νομίζω ότι είναι το αγαπημένο μουσικό όργανο του Ζάουμε Καμπρέ και επαναλαμβάνετε σε πολλά βιβλία του. Το κείμενο αναπτύσσεται πολύ συχνά με όρους μουσικούς, έχει εισαγωγή, κορμό και επίλογο».

 

Η ελληνική λογοτεχνία, ποίηση-πεζογραφία, είναι γνωστή στην Ισπανία;

«Η λογοτεχνία είναι γνωστή σε πολύ συγκεκριμένα περιβάλλοντα, μεταξύ ανθρώπων που ασχολούνται με τη χώρα, με την κουλτούρα και τη γλώσσα μας. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ένα κείμενο γραμμένο στα Ελληνικά μπορεί να γίνει γνωστό μέσα από κάποια καλή μετάφραση, αυτό έχει συμβεί με την ποίηση του Καβάφη για παράδειγμα αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Εξακολουθούμε να είμαστε μια, μάλλον μακρινή για τους Ισπανούς, χώρα από την Ανατολική Μεσόγειο παρόλο που έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες να μεταφραστούν κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας».

 

Στη χώρα μας, κύριε Σοφέ, οι γονείς επενδύουν πολλά χρήματα για να μάθουν τα παιδιά τους ξένες γλώσσες; Καλά κάνουν; Μήπως φτάνουμε σε υπερβολές του τύπου να ξεκινάνε οι ξένες γλώσσες από την ηλικία των 6-7 ετών;

«Κάνουν καλά που ξεκινούν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας για τα παιδιά τους. Θεωρώ, κι αυτό είναι προσωπική άποψη, ότι ένα παιδί δεν πρέπει να αναλάβει ένα φορτίο γνώσεων που ίσως να μην μπορεί να το κουβαλήσει. Μία ξένη γλώσσα, ενδεχομένως τα Αγγλικά, να είναι απαραίτητη ώστε το παιδί να συνηθίσει από νωρίς σε μια ξένη κουλτούρα και να έχει ανοιχτούς ορίζοντες στα δύσκολα χρόνια που ζούμε».

 

Κατηγορία Υγεία
- 20|01|2018 15:39

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης υπέβαλε νέα πρόταση ύψους 1.639.000 ευρώ για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2018, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2ης ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, «υλοποιώντας με συνέπεια τον επιχειρησιακό προγραμματισμό για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που είναι απαραίτητος για την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες», όπως τονίζει σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η διοικήτρια του νοσοκομείου Άννα Ζερβού.

Επιπλέον, από 2.1.2018 ξεκίνησε η αξιολόγηση της πρότασης, που εγκαίρως έχει καταθέσει το Νοσοκομείο ύψους 615.000 ευρώ, για προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη δημιουργία αιμοδυναμικού τμήματος και αναμένεται η απόφαση ένταξης του έργου στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, η Διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία προκήρυξης προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 404.000 €, που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ έτους 2017, και αφορά εξοπλισμό που θα καλύψει άμεσα τις ανάγκες ανανέωσης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και άλλων ιατρικών τμημάτων του Νοσοκομείου.

 

Και «γραφείο προστασίας»

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στο ίδιο δελτίο Τύπου, από τον Ιούνιο του 2017 λειτουργεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριών Υπηρεσιών Υγείας». Το γραφείο στεγάζεται στον τρίτο (3ο) όροφο πλησίον των χειρουργείων και με την παράδοση της ανακαινισμένης πτέρυγας θα στεγαστεί στο ισόγειο, απέναντι από την είσοδο του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου. Το αντικείμενο του γραφείου, σε συνεργασία με κάθε υπηρεσία και φορέα, μεριμνά για την ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους κατά τη λήψη ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας και παρακολουθεί και παρεμβαίνει για τη διασφάλιση της προστασίας τους.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 20|01|2018 14:55

Η Τουρκία θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφορετική από την πλήρη ένταξή της στο μπλοκ ως κράτος-μέλος, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik, προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν δίνει στην Άγκυρα κανένα κίνητρο προκειμένου να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ένωση για τους μετανάστες. 

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι «Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή ανάλογες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο». «Όπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία», πρόσθεσε. 

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχε δηλώσει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις της, που έχουν έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν αλλού, αναφέροντας μάλιστα την πιθανότητα μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ.

 

Δεν τηρεί τη συμφωνία

Από την πλευρά του ωστόσο, ο κ. Celik κατήγγειλε ότι η ΕΕ δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία «δεν λειτουργεί καλά», δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε. «Ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή», τόνισε καταλήγοντας ο τούρκος υπουργός. 

Μη την πληρώσουμε εμείς

 Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού μπορεί να εντάσσονται στην τακτική της γείτονος χώρας να πιέσει την Ε.Ε. για να ανοίξουν οι συζητήσεις  για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, που για μεγάλο διάστημα είχαν ατονήσει εντελώς μετά το πραξικόπημα, αλλά τυχόν απόσυρση της Τουρκίας από τη συμφωνία για το προσφυγικό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά μας , από τις αυξητικές μεταναστευτικές ροές που ενδεχομένως θα προκύψουν. Η απειλή της Τουρκίας με το μεταναστευτικό είναι ένα ισχυρό χαρτί πίεσης, που μπορεί για τους ευρωπαίους να φαντάζει ανώδυνη , αλλά για μας, ακόμη και μια μικρή αύξηση των ροών μπορεί να αποβεί δύσκολα διαχειρίσιμη με ορατό τον κίνδυνο επιστροφής σε παλαιότερες καταστάσεις που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε!

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 20|01|2018 13:53

Επίσκεψη- αστραπή που δεν προανήγγειλε πραγματοποίησε χτες στο Κέντρο της Μόριας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύοντα υπουργό Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαλεντίν Ράντεφ, στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Βουλγαρία , για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το μεταναστευτικό ζήτημα συζητήθηκε και προχτές σε συνάντηση των κ.κ. Ράντεφ και Μουζάλα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα, προκειμένου ο βούλγαρος Υπουργός στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του, να έχει μια πλήρη εικόνα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Ο κ. Ράντεφ μετά την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης τόνισε «ικανοποιημένος για τα όσα είδε και τα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα».

«Σκοπός της επίσκεψής μας στη Μόρια είναι να έχουμε εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα , πως τα διαχειρίζεται και πως μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε , τόνισε από τη Μυτιλήνη ο βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών.  Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας θα ενημερώσουμε την Ευρώπη για το τι συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστε ο κανονισμός του Δουβλίνου να διαμορφωθεί με ένα δίκαιο τρόπο. Μια από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως χώρα που προεδρεύει της ΕΕ είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», συμπλήρωσε ο κ. Ράντεφ τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και να μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία τα άτομα που δε έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ»  .

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «επιδιώξαμε ο κ. Ράντεφ να αποκτήσει μια καλή γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, δείξαμε τις βελτιώσεις που γίνονται στο κάμπ όμως υποδείξαμε και ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και χρειαζόμαστε βοήθεια». Επίσης τόνισε ότι «ο κ. Ράντεφ επί της προεδρίας του θα  καταφέρει σημαντικά πράγματα για τη μετανάστευση. Επανέλαβε στον βούλγαρο Υπουργό το αίτημα τις μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας. «Ξέρουμε ότι δεν είναι υπόθεση που μπορεί να λύσει μόνος του, αλλά θα έχουμε μια σημαντική φωνή βοήθειας σαν τη δική του στην Ε.Ε.».

Αστυνόμευση Μόριας και Παναγιούδας

Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία από την επιτροπή κατοίκων των χωριών Μόριας και Παναγιούδας που γειτνιάζουν με το κέντρο υποδοχής και τον περίμεναν έξω από το κέντρο και του  κατέθεσαν για ακόμα μία φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης έθεσε στον υπουργό «τα λύματα 5.000 χιλιάδων ανθρώπων που τρέχουν στο παρακείμενο ποτάμι, την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, καθώς οι πρόσφυγες αναζητούν τροφή αλλά και τρόπους θέρμανσης στα γύρω σπίτια και στα κτήματα», αλλά και το ζήτημα των αποζημιώσεων από ζημιές στις περιουσίες τους ύψους 121.000 ευρώ για το διάστημα του 2016 μέχρι και τον Μάρτη του ’17. Για τα λύματα ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο η μελέτη που είναι έτοιμη , ενώ δεσμεύτηκε σε μια επόμενή του επίσκεψη να γίνει αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα και την αντιμετώπιση των γύρω από το κάμπ περιοχών. Επίσης ο υποστράτηγος Νικόλαος Χριστοφάκης γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής διαβεβαίωσε ότι από σήμερα και επί 24ωρου βάσεως θα υπάρχει αστυνόμευση από τη Μόρια μέχρι την Παναγιούδα ».

 

Στάση εργασίας τη Δευτέρα

Στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιήσουν οι 150 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το Νοέμβριο στο κέντρο της Μόριας και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Για το θέμα αυτό ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν το επόμενο 10ήμερο. «Καλούμε όλους τους φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους εργαζόμενους να σταθούμε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τα οποία όχι μόνο δεν εξαλείφουν την ανεργία, αλλά την συντηρούν και την διογκώνουν. Οι συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα αποτελούν στην πραγματικότητα συνθήκες γαλέρας, με μισθούς ψίχουλα και εντατικοποίηση της εργασίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο.

 

 

«Σαν κλέφτης» έρχεται στη Λέσβο!

 

Για ακόμα μια φορά, όπως τελευταία συνηθίζει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επισκέπτεται τη Λέσβο χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα στο Δήμο Λέσβου. Το γεγονός έκανε έξαλλο τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό που ανέφερε «ότι ενώ τα προβλήματα στο Κ.Υ.Τ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. Υπουργός έρχεται «σαν κλέφτης» στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους Δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά. Με λίγα λόγια ο κ. Υπουργός δοξάζεται κρυπτόμενος και καταποντίζεται εμφανιζόμενος. Η ευκολία, όμως, με την οποία μετατοπίζει την αποκλειστική δική του ευθύνη, στους Δημάρχους των νησιών, δεν πρόκειται να αναιρέσει τη λαϊκή βούληση όπως αυτή έχει μαζικά εκφραστεί στις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου.»

Για τον κ. Γαληνό, ο κ. Υπουργός οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να λάβει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση και την βελτίωση της κατάστασης στο Κ.Υ.Τ Μόριας. «Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από τις καταδρομικού τύπου επισκέψεις του κ. Υπουργού,  δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτοί» καταλήγει.

- 20|01|2018 13:34

Μία ακόμα επιγραφή ενδεικτική της λατρείας που απέδωσαν οι Μυτιληναίοι στον αυτοκράτορα Αδριανό έχει σωθεί και μπορεί κανείς να την δει εντοιχισμένη στον βυζαντινό ναό του Αγ. Στεφάνου, πάνω από την είσοδο. Ο ναός αυτός έχει δώσει το όνομά του και στο ομώνυμο χωριό, 10 χλμ. περίπου πριν τον Μανταμάδο. Κατά την παράδοση, οι κάτοικοι της περιοχής απέκρουσαν με επιτυχία επίθεση πειρατών περί το 1220. Τον «στέφανον» της  νίκης τους πρόσφεραν στον Άγ. Στέφανο με την ίδρυση ναού προς τιμήν του.


Η ανάθεση στον αυτοκράτορα Αδριανό. 117-134 μ.Χ.

Φωτογραφία της επιγραφής είδα στο άρθρο του Μάκη Αξιώτη στην εφημ. Εμπρός της 9-7-2014 με τίτλο «Άγιος Στέφανος ο Βυζαντινός!». Με την σειρά μου την αναζήτησα και διαπίστωσα ότι ήταν ήδη δημοσιευμένη ( IG XII 2, 196). Ο εκδότης του τόμου των Inscriptiones Graecae της Λέσβου G. Paton δημοσίευσε την επιγραφή το 1899 από έκτυπο του Λέσβιου Ιωάννη Καλησπέρη. Σχετικά με τον τόπο ευρέσεως αναφέρει: “In ecclesia Ag. Stephani”, χωρίς περαιτέρω τοπογραφικές διευκρινίσεις. Το κείμενο της επιγραφής είναι το εξής:

                                               

Αὐ]τοκράτο[ρ]ι

                                                Κ]αίσαρι Τραιανῶ

                                                Ἁ]δριανῶ Σεβασ-

                                                τ]ῶ Ἐλευθε-

                                5              ρ]ίω Ὀλυμπί-

                                                ω χαρι]στη-

                                                                [ριον].

Απόδοση στη νέα ελληνική: Στον Αυτοκράτορα, Καίσαρα, Τραϊανό Αδριανό, Σεβαστό, Ελευθέριο, Ολύμπιο (ενν. αναθέτουμε αυτόν τον βωμό) ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Τριάντα τρεις (33) πανομοιότυπες αναθηματικές επιγραφές από την Λέσβο προς τον αυτοκράτορα Αδριανό  χαραγμένες στην πλειοψηφία τους σε βωμούς, βοηθoύν να υποθέσουμε ότι και το εντοιχισμένο θραύσμα στον Άγ. Στέφανο ανήκε σε αντίστοιχο βωμό.


Η επιγραφή σε κόκκινο πλαίσιο πάνω από την είσοδο του ναού

Να σημειώσουμε τέλος, ότι στο δάπεδο του ίδιου ναού εντόπισε περί το 1850 ο Σταυράκης Αναγνώστου, Ἡ Λεσβιὰς Ὠδή, Σμύρνη 1850, σελ. 184 (δεν είδα την δημοσίευση), δεύτερη επιγραφή ίσως του 1ου αι. π.Χ., τιμητική αυτήν την φορά, η οποία δεν βρίσκεται σήμερα εκεί. Με την επιγραφή αυτή ξέρουμε ότι ο δήμος ετίμησε την Ἀδοβογιώναν Δηϊοτάρω εκ Γαλατίας (βλ. Στράβων 13, 4, 2 C 625) για την αρετή και τις ευεργεσίες της προς την πόλη. Η επιγραφή μεταφέρθηκε για άγνωστο λόγο στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη στην Μήθυμνα, αλλά οι περιπέτειές της δεν τέλειωσαν εκεί. Στην συνέχεια το δεξιό τμήμα της εντόπισε ο G. Paton σε μία άλλη εκκλησία, αυτή των Ταξιαρχών κοντά στον Μανταμάδο και την δημοσίευσε (IG XII 2, 516), ενώ το αριστερό τμήμα της επιγραφής θεωρείται χαμένο. Την ιστορία του λίθου, την χρονολόγηση και την ερμηνεία της επιγραφής περιλαμβάνει αναλυτικά ο A. Chaniotis, Tekmeria 3 (1997) [1998] 19, ἀρ. 12. Tο πλήρες κείμενο της επιγραφής δίδεται από τον Paton στηριζόμενος, για το τμήμα του λίθου που λείπει, στο απόγραφο των προγενεστέρων του:

Ὀ δᾶμος

Ἀ[δ]οβογιώναν Δηϊοτάρω εὐεργετήκοισαν

τὰν πόλιν πόλλα καὶ μέγαλα ἀρέτας ἔννεκα

κ]αὶ εὐνοίας τᾶς εἰς ἐαύταν.                                                                                                      

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 20|01|2018 13:00

 

Με αφορμή τις γαλαντόμες πράγματι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης προς ενίσχυση της Λέσβου, τις οποίες το «Ε» ανέδειξε διεξοδικά, παρουσιάζοντας και την αναπτυξιακή προοπτική που δίνεται στα χέρια της αυτοδιοίκησης, διαβάζουμε τελευταία θέσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν (λίγο έως πολύ) ένα αίσθημα «αδικίας» ως προς το ποιος αξίζει να πάρει τις… «δάφνες» για το ευνοϊκό κλίμα που (φαίνεται να) διαμορφώνεται για τον τόπο. Κι αν και εξακολουθούμε να μιλάμε για «εξαγγελίες» που απέχουν πολύ από το να γίνουν πράγματι πράξη, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί de facto πως τα τοπικά μέσα (κατά την κεντρική «γραμμή» πως όλα τα ΜΜΕ είναι απέναντι στην κυβέρνηση) «κρύβουν» ή δεν θέλουν να δουν την καθοριστική συμβολή των τοπικών στελεχών τους και του κυβερνητικού βουλευτή Γιώργου Πάλλη, ταυτόχρονα ισχυρίζεται και το οξύμωρο που τους θέλει σε κάθε περίπτωση να μην είναι της λογικής του «κατόπιν ενεργειών μου». Κι αυτό γιατί τα στελέχη του, ισχυρίζονται στον διαδικτυακό χώρο που αναπαράγει συχνά τις θέσεις τους, ότι είναι «από άλλο ανέκδοτο». Φτάνοντας όμως ως το σημείο να κατηγορήσουν τον τοπικό (τονίζουμε τον τοπικό) Τύπο πως είναι… «φίλα προσκείμενος προς τον δήμαρχο και την περιφερειάρχη»(!), προκαλώντας και εύλογα ερωτηματικά για το αν αυτή η διαπίστωσή τους, είναι στα πλαίσια του «άλλου ανεκδότου» που λένε ότι είναι, δεν μπορούμε να μην παρουσιάσουμε συνοπτικά τις πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις τους σε ζητήματα της Λέσβου. Από την αλησμόνητη ανακοίνωση της παρέμβασης του Γιώργου Πάλλη στον διοικητή του ΙΚΑ για την διαγραφή του προστίμου που είχε επιβληθεί στη ΔΕΔΑΠΑΛ για την καταγγελθείσα (προ εκλογής του στη βουλή) από την παράταξή του, ως «θολή» διαδικασία πρόσληψης των δεκάδων εργαζομένων της, ως και εκείνη για την διευθέτηση του διοικητικού αδιεξόδου στο «Μιχαλέλλειο» ίδρυμα στο Πλωμάρι. Υπενθυμίζοντας προς όσους πιστεύουν πως έχουν άπαντες μνήμη χρυσόψαρου, ότι αν κάποιοι ποτέ ήταν «φίλα προσκείμενοι» σε κάποιους άλλους, τότε σίγουρα αυτοί ήταν οι εκ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον (κακώς μάλλον;) «προβεβλημένο» σήμερα δήμαρχο Λέσβου για τις δεσμεύσεις ενίσχυσης που έλαβε από την κυβέρνηση.

Είναι πράγματι ουσιαστικό το πρόβλημα που χαρακτηρίζει το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, που μέσα σε λιγότερο από μία πενταετία από ποσοστά κάτω του 5%, βρέθηκε στην κυβέρνηση, το ότι δεν διαθέτει σημαντική εκπροσώπηση στις τοπικές αρχές. Αυτό από μόνο του εξάλλου, στερεί τη δυνατότητα και προβολής προς τα έξω αλλά κυρίως και ενίσχυσης των θέσεων τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μέσα (στην κυβέρνηση). Παρ΄ όλα αυτά, κατά καιρούς υποθέσεις κατά τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να συνδράμει για λογαριασμό της Λέσβου, όχι μόνο δεν κρύφτηκαν, αλλά μπήκαν σε όλα τα ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου. Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Δέδες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και πιο χαμηλόβαθμα στελέχη όπως ο Κ. Πουλάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι πρόσωπα που είναι γνωστά από την ενασχόλησή τους με τα «ζητήματα Λέσβου» στο αναγνωστικό κοινό.

Από μακριά σε θέματα που καίνε

Το βασικό αντικείμενο κριτικής, αν όχι συνολικά του τοπικού Τύπου, τουλάχιστον της εφημερίδας μας εξαρχής (και ως σήμερα) προς τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ήταν άλλο: Το γεγονός πως σε μείζονα ζητήματα για τον τόπο (προσφυγικό, ΦΠΑ, σεισμός, τουρισμός, «Καλλικράτης» κ.α) τα στελέχη του και ο κυβερνητικός βουλευτής είτε σιώπησαν προκλητικά, είτε ασχολήθηκαν αναιμικά, είτε (πολύ χειρότερα) μπήκαν σε μία «μικροπολιτική» λογική. Αποκαλύπτοντας έναν πράγματι υπαρκτό «ανταγωνισμό» τους για ότι καλό μπορεί να γινόταν για τον τόπο με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, που μετατρέπονταν εύκολα και σε ανοιχτή αντιπαράθεση μαζί τους και μάλιστα σε περιόδους που η μπάλα… έκαιγε. Όπως συνέβη στη μετά σεισμόν εποχή, όπου η αυτοδιοίκηση υποκαθιστούσε το κράτος και ειδικά στο θέμα επισκευής των σχολείων, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αποδείξει τη δυνατότητα παρέμβασής του στην κυβέρνηση, εξέδιδε… ανακοινώσεις κατά του τότε προέδρου των σχολικών επιτροπών Παναγιώτη Κατσαβέλλη που ήταν… στέλεχος της ΝΔ. Και όταν ακόμη το «Ε», στη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού όπου αναμενόταν (και αναμένονται δυστυχώς ακόμα πολλές) οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους σεισμόπληκτους και στον δήμο, εξήρε την λειτουργία και τη σημαντική (πράγματι) παρουσία για να καλύψει τα κενά, του ορισμένου ως Συντονιστή για το σεισμό, Βασίλη Τεντόμα, εκείνος με αποστομωτική απάντηση μας… διέψευσε. Λέγοντας πως δεν έβγαλε ποτέ από πάνω του το κομματικό του σακάκι!

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα «έσπασε» με το Γαληνό

Σε κάθε περίπτωση, ο τοπικός Τύπος ουδέποτε αποσιώπησε την πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου Πάλλη κυρίως προς τον Σπύρο Γαληνό ή στην Χριστιάνα Καλογήρου. Οι πρώτες «επισκέψεις» τους στην Αθήνα για να συναντηθούν δια ζώσης με κυβερνητικά στελέχη, είναι καταγεγραμμένο ότι κλείστηκαν ή ευνοήθηκαν από τον τοπικό βουλευτή. Ειδικά μάλιστα η σημερινή δημοτική αρχή, ετύγχανε για πολύ καιρό της αμέριστης υποστήριξης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την εξασφάλιση της βασικότερης δέσμευσης του Σπύρου Γαληνού προς τους δημότες: το κολυμβητήριο στα Θέρμα, για το οποίο ο Γιώργος Πάλλης έφερε μέχρι και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό στη Μυτιλήνη, για να εξαγγείλει την (όχι πάντως ακόμα και τυπικά ανακοινωμένη) χρηματοδότηση του έργου. Το ότι από ένα σημείο και μετά οι αγαστές σχέσεις των δύο πλευρών, διαταράχθηκαν, φτάνοντας ως το άλλο άκρο είναι άλλο θέμα. Δεν ξεχνάμε μάλιστα το ξαφνικό μένος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το λάθος(;) στη μετάφραση των όσων φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον αγαπητό μέχρι πρότινος δήμαρχο Λέσβου για την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος» ειδικά για τα νησιά. Το λάθος της μετάφρασης ή το ουσιώδες, φαίνεται ότι ήταν πως κάτι τέτοιο εξασθενούσε την λάμψη της γνωστής εξαγγελίας της κυβέρνησης για τα νησιά. Με το γνωστό και επίσημο «Ειδικό Αναπτυξιακό» που ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.   

«Κατόπιν ενεργειών μου» που δεν έγιναν κιόλας!

Θα πρέπει λοιπόν να πούμε εδώ πως αίσθησή μας είναι -βάσει των παραπάνω- ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του, όχι μόνο ενδιαφέρονται για το επικοινωνιακό αντίκτυπο του «κατόπιν ενεργειών μου», αλλά το κάνουν κατά κόρον, κοντράροντας στα ίσια ακόμα και τους πρώτους διδάξαντες αυτής της κουλτούρας. Το εύλογο αντικείμενο όμως κριτικής ήταν, το γεγονός πως πολλές κατά καιρούς φιλόδοξες παρεμβάσεις, τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα! Θυμίζουμε μόνο το χαρακτηριστικό της λογικής «κατόπιν ενεργειών μου» δελτίο Τύπου του Γιώργου Πάλλη με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Καλαματιανό για την διαγραφή του προστίμου του ΙΚΑ προς την ΔΕΔΑΠΑΛ, υπέρ του «φίλα προσκείμενου» δήμου Λέσβου: «Η συνάντηση έγινε προκειμένου να αναζητηθεί ο βέλτιστος τρόπος ώστε να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση μεταξύ ΙΚΑ και Δημοτικής Επιχείρησης». Μάλιστα, κατά το δελτίο Τύπου, ο κ. Πάλλης ενημέρωσε το διοικητή πως το συγκεκριμένο πρόστιμο «κακώς επιβλήθηκε, μιας και η ΔΕΔΑΠΑΛ ανέκαθεν ασφάλιζε τους εργαζόμενους της με σύμβαση έργου (ΤΕΒΕ)», προσθέτοντας πως τούτο μάλιστα γινόταν κατόπιν σχετικής υπόδειξης του ΑΣΕΠ (!) και άρα «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλακεί στη διαμάχη μεταξύ των δύο φορέων (ΙΚΑ-ΤΕΒΕ)». Και αν και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως ο κ. Πάλλης ως δημοτικός σύμβουλος διαχρονικά κατήγγειλε τον «εργασιακό μεσαίωνα» των υπαλλήλων, έχοντας μέσω της παράταξής του αναδείξει και το θολό της διαδικασίας πρόσληψης (με μπλοκάκι) δεκάδων εργαζομένων στην εταιρία του δήμου, η παρέμβασή του για… διαγραφή προστίμου, πως μπορεί άραγε να χαρακτηριστεί; Χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια το αν η παραπάνω παρέμβαση είχε τελικά αποτέλεσμα και το αν η ΔΕΔΑΠΑΛ πλήρωσε το επίμαχο πρόστιμο, ο κ. Πάλλης παρενέβη μία ακόμη φορά υπέρ του «φίλα προσκείμενου» δήμου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Για τη διευθέτηση του διοικητικού αδιεξόδου στο γηροκομείο «Μιχαλέλλειο» του Πλωμαρίου. Η «νομοθετική ρύθμιση» ωστόσο, δεν ήταν όσο εύκολη υπόθεση εκτιμήθηκε αρχικά και εν συνεχεία ο κ. Πάλλης, πέρασε στο άλλο άκρο, κατηγορώντας με ανακοινώσεις τον δήμο για κακό χειρισμό! Για να φτάσουμε στην πιο πρόσφατη παρέμβαση υπέρ του δήμου, όταν ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι (τέλη Σεπτέμβρη) με την αδυναμία του Υπουργείου Υποδομών και γενικά της κυβέρνησης να στηρίξει τη σεισμόπληκτη Λέσβο και ειδικότερα στο σήριαλ με τις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων. Ο δήμος, εν μέσω έριδας με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε χρεωμένος με 2,7 εκ. ευρώ και ο κ. Πάλλης, συνοδευόμενος και από τον συντονιστή Β. Τεντόμα, επισκέφτηκε τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, ζητώντας την αποζημίωση του δήμου. Τελικά ο δήμος δεν αποζημιώθηκε μέσω του ΠΔΕ, καθώς η διαδικασία που υπεδείχθη δεν προβλέπονταν από το νόμο…

 

Δεν εξυπηρετούν τέτοιοι ανταγωνισμοί

Μ΄ αυτά και με εκείνα, η μερική αποτύπωση του ιστορικού της εποχής ΣΥΡΙΖΑ (και) στη Λέσβο, δεν έχει στόχο να εντείνει ή να προκαλέσει μία αντιπαράθεση. Αλλά να υπενθυμίσει το αυτονόητο: πως ο ρόλος το Τύπου, είναι να κρίνει, ειδικά την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο ρόλος του τοπικού Τύπου ειδικότερα, είναι εκ φύσεως συνδεδεμένος περισσότερο με τις τοπικές αρχές, αφού τα δικά τους έργα και ημέρες επηρεάζουν κύρια την τοπική κοινωνία. Το αν τα έργα τελικά τα «κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» ή ο «Γαληνός ή η Καλογήρου», είναι σαφώς ένα θέμα που μπορεί να απασχολεί επικοινωνιακά τους πρωταγωνιστές. Τα ρεπορτάζ του «Ε» ωστόσο για κάθε προοπτική που προβάλλει για τον τόπο, πιστεύουμε ότι έχουν αναδείξει ολόπλευρα τη συνεισφορά του καθενός. Το ζητούμενο όμως πρώτα απ΄ όλα, είναι να γίνουν αυτά τα έργα για τον τόπο. Και για αυτό το σκοπό, δεν εξυπηρετούν οι κατά καιρούς «ανταγωνισμοί» μεταξύ των θεσμών, τους οποίους στηλιτεύουμε σε κάθε ευκαιρία.

 

 

- 20|01|2018 12:30

Η Ιαπωνία είναι νησιωτική χώρα. Για αιώνες ζούσε μόνη της αυτή η χώρα. Δεν είχε βρεθεί ποτέ υπό τον έλεγχο άλλων, αν και η ζωή της Ιαπωνίας είναι στενά συνδεδεμένη με τα ιδεολογικά ρεύματα και τον πολιτισμό της Κίνας. Από την Κίνα, ρεύματα, συλλήψεις, απόψεις, φιλοσοφικές θεωρίες περνούν μέσω Κορέας στην Ιαπωνία. Μόνο που η Ιαπωνία ό,τι πάρει, ακριβώς λόγω της απομόνωσής της, σταδιακά το μετατρέπει σε κάτι γιαπωνέζικο!

Από την Κίνα πέρασε στην Ιαπωνία η γραφή, ο ταοϊσμός, ο κομφουκιανισμός, ο βουδισμός. Γνώρισε τον κομφουκιανισμό και της ταίριασε, γιατί οι Ιάπωνες έχουν μια εσωτερική πειθαρχία και ο κομφουκιανισμός είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ο βουδισμός είναι θρησκεία η οποία βρήκε πολύ καλή υποδοχή στην Ιαπωνία, αλλά, όλα πέρασαν στην Ιαπωνία με έναν διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, ο κομφουκιανισμός είναι μες στην καρδιά της Ιαπωνίας μέχρι σήμερα, επειδή οι Ιάπωνες λατρεύουν τον αυτοκράτορά τους σαν θεό, και δεν τον αμφισβητούν ποτέ, ούτε του δημιουργούν εξεγέρσεις. Ο κομφουκιανισμός πέρασε στην Ιαπωνία αλλά χωρίς το σκέλος των λαϊκών εξεγέρσεων, όπως στην Κίνα. Η Ιαπωνία έχει τη δικιά της θρησκεία που είναι η σίντο. Στην ουσία είναι μια σύγχρονη μορφή παγανισμού. Οι Ιάπωνες λατρεύουν τη φύση, λατρεύουν τη φύση της χώρας τους, λατρεύουν την Ιαπωνία σαν θεά, θεωρούν ότι η Ιαπωνία είναι κόρη του Ήλιου. Και η ζωή της Ιαπωνίας, η οποία συνδέεται εδώ και χιλιάδες χρόνια με την έννοια του αυτοκράτορα, συνδέεται με έναν αυτοκράτορα ο οποίος είναι γιος του Ήλιου. Άρα ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας είναι θεός και είναι αδελφός της Ιαπωνίας! Στην πράξη, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ήταν γιος θεού και έπραττε ιερουργίες του σιντοϊσμού. Δηλαδή, συμμετείχε στη γιορτή του χρυσάνθεμου, στη γιορτή του πανσέ, στη γιορτή του λαγού, στη γιορτή του Φούτζι Γιάμα, στη γιορτή των ψαριών, του νερού, δηλαδή της φύσης - αυτός είναι ο παγανισμός! Οι αυτοκράτορες της Ιαπωνίας ήταν μέχρι το 1950 θεοί για τους Ιάπωνες. Όμως, μετά την ήττα των Ιαπώνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια της αμερικανικής διακυβέρνησης της Ιαπωνίας, αποφασίστηκε με νόμο ότι ο αυτοκράτορας δεν είναι θεός. Έτσι, σήμερα ο αυτοκράτορας, που λέγεται Τσέγκου Νο Μίγια Ακιχίτο, δεν είναι θεός. Ο πατέρας του όμως, ο Χιροχίτο, γνωστός και ως Αυτοκράτορας Σόουα, ήταν θεός...

Οι Ιάπωνες λατρεύουν τη φύση. Έχουν δεχθεί και το ζεν, και το υπηρετούν σε μεγάλο βαθμό αρκετοί από αυτούς. Οι Ιάπωνες, δεν είναι εξωστρεφείς, δεν εκφράζονται, έχουν την πειθαρχία την εσωτερική και εξωτερική πακτωμένη στο σύστημά τους. Οι Ιάπωνες τιμούν πάρα πολύ τη φύση και προβάλλουν τις ομορφιές της πατρίδας τους, και έχουν γίνει λάτρεις αυτού του συνδυασμού: δηλαδή η αγάπη της φύσης της πατρίδας τους και η εσωτερική ενδοσκόπηση. Όταν ο Ιάπωνας κάνει διαλογισμό, θέλει να βλέπει ένα όμορφο τοπίο απέναντι και μόνο αυτό. Και όλα να είναι καθαρά ολόγυρά του, χωρίς πολλά πολλά αντικείμενα, για να μην περισπάται. Γι’ αυτό και η αισθητική του ζεν, συνδέεται με την Ιαπωνία και με την αφαίρεση αντικειμένων!

Το παραδοσιακά γιαπωνέζικο σπίτι δεν έχει αντικείμενα· ομορφαίνει από το περιβάλλον, το εξωτερικό περιβάλλον... Μέσα είναι όλα απλά και όλα λειτουργικά. Τα σπίτια τους είναι απλούστατα και ένας ενιαίος χώρος, φέρνεις κάποια πετάσματα από ρυζόχαρτο και ο χώρος γίνεται άλλοτε σαλόνι, άλλοτε κρεβατοκάμαρα, άλλοτε τραπεζαρία. Όλη αυτή η απλότητα της γιαπωνέζικης ζωής συνδέεται με το ζεν και την απλότητά του, και βέβαια με το σίντο, για τη φύση της πατρίδας τους την οποία τιμούν ως θεό! Οι Ιάπωνες είναι βαθύτατα παγανιστές μέχρι σήμερα. Ο σιντοϊσμός είναι η επίσημη θρησκεία των Ιαπώνων...

Και βέβαια, αυτό που λατρεύουν όσο τίποτε άλλο είναι η ανθισμένη κερασιά. Οι γιαπωνέζικες κερασιές είναι ένα πραγματικά πανέμορφο δέντρο, το οποίο έχει υπέροχη ανθοφορία αλλά δεν καρποφορεί. Όμως, αυτή η ανθοφορία είναι για τους Ιάπωνες, εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ανώτατη γιορτή του χρόνου! Και μάλιστα η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στην οποία, εκτός από το δελτίο ειδήσεων, υπάρχει και δελτίο ανθοφορίας, ώστε, άμα θέλεις να κάνεις έναν περίπατο και να δεις τη φύση σε αυτή τη φάση. Είναι μια πολύ ξεχωριστή χώρα η Ιαπωνία σε πολλά πράγματα, και σε αυτό...

Μέσα από τον γιαπωνέζικο λάκκο των λεόντων,

 

...ο Δανιήλ.

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 20|01|2018 11:54

Παραιτήθηκε ο Μαυραγάνης

Από τη θέση του επικεφαλής- συντονιστή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου παραιτήθηκε ο Ξενοφών Μαυραγάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», που ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει, φαίνεται ότι ο ίδιος δεν κατάφερε να έρθει σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός ότι επανειλημμένως ζητούσε ο ίδιος να επιλυθεί το πρόβλημα στέγης του Κέντρου Υγείας που συνδέει το παλαιό με το νέο κτήριο. Στις πρώτες βροχές φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας έπρεπε να περνούν με ομπρέλα, αφού η οροφή έσταζε κανονικά! Μάλλον λεφτά δεν υπήρχαν και η 2η ΥΠΕ σφύριζε… αδιάφορα, επιβεβαιώνοντας ότι αν και έχει αρμοδιότητα το Αιγαίο, παραμένει στην έδρα της, τον Πειραιά, να παρακολουθεί από μακριά τα προβλήματα. Αν και η παραίτηση φαίνεται να κατατέθηκε πριν από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Μαυραγάνης δεν τη δημοσιοποίηση. Εξάλλου, παρά τα όσα παράπονα και τις ενστάσεις έχει, παραμένει πιστός στον ΣΥΡΙΖΑ…

Αν.Παζ.

 

Τιμητική διάκριση στον Μαλέλη...

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, απονεμήθηκαν και φέτος τα τριακοστά τέταρτα δημοσιογραφικά βραβεία του Ιδρύματος Μπότση, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Το Ίδρυμα Μπότση απένειμε και στον Σταμάτη Μαλέλη τιμητική διάκριση για την επί 37 χρόνια προσφορά του στην τηλεόραση και την ενημέρωση.

Κάτι που άξιζε, δεδομένου ότι ήταν ο άνθρωπος που πρώτος έφερε το 1993 τα τηλεοπτικά παράθυρα στην ελληνική τηλεόραση, χαράσσοντας τη νέα τηλεοπτική εποχή. Τώρα, έχοντας βάλει νέους στόχους στη ζωή του, φιλοδοξεί αφενός μεν να είναι στο κέντρο των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά, ενόψει μάλιστα του Συνεδρίου της, και αφετέρου να ηγηθεί ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό συνεχίζει τις επισκέψεις του και μάλιστα τις γιορτές πέρασε αρκετές μέρες στο νησί μας. Η πλέον εντυπωσιακή του εμφάνιση την Πρωτοχρονιά, όταν σε κέντρο δίπλα στο Αεροδρόμιο εθεάθη συνοδευόμενος από δύο ωραίες υπάρξεις.

Σ.Σ

 

Γευστικός περίπατος στην Πλάκα 

 

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει έναν διαφορετικό περίπατο στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, όπου οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις παλιές ταβέρνες και την ιστορία τους.

Διάσημα στέκια καλλιτεχνών και διανοουμένων, κουτούκια όπου σύχναζαν οι πλαιοί Αθηναίοι, ταβέρνες που γνωρίσαμε από τον κινηματογράφο. Θα μάθουν ποια είναι η πιο παλιά ταβέρνα της Πλάκας, τα «παθήματα» του Παπαδιαμάντη, τα αγαπημένα στέκια του Ορέστη Μακρή, αλλά και ποιητών όπως του Γιώργου Σεφέρη. Θα μάθουν τι ήταν τα τζιερτζίδικα και τι συνέβαινε όταν άνοιγαν τα καινούρια βαρέλια με κρασί στην Πλάκα.

Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στο παντοπωλείο «Περί Λέσβου» στην οδό Αθηνάς, όπου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού και να γευτούν το περίφημο ούζο του. Οδηγός σε αυτό το γευστικό ταξίδι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο. Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <mailto:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>. Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341. Για να γνωρίσετε το Παντοπωλείο «Περί Λέσβου», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.perilesvou.gr 

Α.Ω.

 

Μήπως φταίμε και για τα μνημόνια;

Δεν είναι μόνο προς το δήμαρχο και στην περιφερειάρχη «φίλα προσκείμενος» ο τοπικός Τύπος, κατά τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και προς τον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου και στη ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ. Ξεχνώντας βέβαια, εκεί στο πρώην ΚΕΠ τεχνηέντως, την σκληρή μάχη των τοπικών μέσων με τα παραδημοσιογραφικά sites που από το 2015, με επίκεντρο το προσφυγικό, δημοσίευσαν εκατοντάδες «ρεπορτάζ», δημιουργώντας εντυπώσεις, ενισχύοντας την ξενοφοβία και την ρητορική μίσους. Ξεχνώντας πως σε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιχείρησης καλλιέργειας κλίματος κατά των μεταναστών (βλέπε υποστολές σημαίας σε πλατεία Σαπφούς και Άγαλμα Μικριασιάτισσας Μάνας), όπου η τοπική ΝΔ υιοθέτησε άκριτα, ως πραγματικό το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων κατακρίθηκε από την εφημερίδα μας και όχι από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ που σε όλα αυτά, παρέμεινε σιωπηλός. Ξεχνώντας πως ακόμα και στην εποχή μετά το σεισμό, ο τοπικός Τύπος διέψευσε πρωτοσέλιδα τα τάχα μου «ρεπορτάζ» πως «οι σεισμόπληκτοι εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους», τα οποία αυτά «ρεπορτάζ» πάλι υιοθέτησε ως πραγματικά η τοπική ΝΔ. Ξεχνώντας -εκτός και από τις δική τους προκλητική σιωπή για όλες τις κυβερνητικές παλινωδίες γύρω από το προσφυγικό- την μέχρι και σήμερα αγωνιώδη προσπάθεια του τοπικού Τύπου να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, μπαίνοντας στη διαδικασία να κάνει τα… αντιδημοφιλή ρεπορτάζ απέναντι σε κάθε «ρεπορτάζ» που κάθε τρεις και λίγο «ανακαλύπτει» και μία νέα δομή στο νησί, ελέω ...ελαφρότητας Μουζάλα. Ξεχνώντας ακόμα και την στοχοποίηση των δημοσιογράφων από πρώην και νυν στελέχη της ΝΔ που έχουν ξεσαλώσει στο διαδίκτυο με ρητορική μίσους. Καταλαβαίνουμε ότι επάνω στη σύγχυσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να θεωρεί το «Ε», για να περιοριστούμε στα του οίκου μας, ως και υπεύθυνους για τα μνημόνια, αλλά και πως είναι ικανός κάποια στιγμή μέχρι και να εγκαλέσει τον διευθυντή της εφημερίδας για το ότι είχε θέση υπέρ του… «ΝΑΙ» στο αξέχαστο δημοψήφισμα. Όμως αυτός ο μιμητισμός της γραμμής Μαξίμου απέναντι στον Τύπο, είναι πιστεύουμε εντελώς άστοχος για την περίπτωση του τοπικού Τύπου και των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ της Λέσβου. 

Μ.ΟΡΦ

 

Έρχεται και το δεύτερο μέρος!

Η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο τέως Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος και προκάλεσε πολλές συζητήσεις και τηλεφωνήματα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κομματικών επιτελείων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει και δεύτερο μέρος. Εξάλλου σε μία σελίδα εφημερίδας δεν μπορεί αντικειμενικά να χωρέσει ο χειμαρρώδης λόγος του κ. Βουνάτσου. Εκτός αυτού δεν χώρεσε ούτε ολόκληρη η απάντησή του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε για τον λόγο για τον οποίο ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Το δεύτερο μέρος λοιπόν δημοσιεύεται την ερχόμενη εβδομάδα. Αναμείνατε…

Αν.Παζ.

 

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

Στην τελική του φάση μπαίνει ο εκσυγχρονισμός και η ανακατασκευή του Γηπέδου Μεσοτόπου μετά από αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, ωστόσο όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Παρότι έχουν γίνει εδώ και καιρό οι απαραίτητες εργασίες στο υπόστρωμα, καθώς και τα αποστραγγιστικά, εκκρεμούσε η τοποθέτηση του συνθετικού τάπητα. Πλέον, άπαντες στο χωριό αλλά και γενικώς στην περιοχή της νοτιοδυτικής Λέσβου μπορούν να μετρούν αντίστροφα. Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες τάπητας και καουτσούκ θα βρίσκονται στη Λέσβο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η τοποθέτησή τους στο Γήπεδο Μεσοτόπου, το οποίο εντός του Φεβρουαρίου θα προετοιμάζεται για εγκαίνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γήπεδο θα είναι το πρώτο με «πλαστικό χόρτο» στη νοτιοδυτική Λέσβο, η οποία αναμένει ευχάριστα νέα για τα γήπεδα, τόσο της Άντισσας όσο και της Άγρας, που βρίσκονται εντός του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Λέσβου για το 2018. Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι πότε ακριβώς θα εκσυγχρονιστούν και τα γήπεδα της βόρειας Λέσβου, με τον Μόλυβο να «φωνάζει» εδώ και χρόνια -δικαίως- πως έχει αδικηθεί.

Β.Παπ.

 

Συνήγορος του Πολίτη στη Λέσβο!

Το πρωί  της Τετάρτης 24/01/2018, από τις  09.00 έως και τη 13.00 το μεσημέρι  θα βρίσκονται στο Κ.Ε.Π. εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να δεχτούν τα αιτήματα των κατοίκων της Λέσβου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Λέσβου.  Κατά τη διάρκεια του έτους και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες νομικοί από τον Συνήγορο του Πολίτη θα βρίσκονται στο Κ.Ε.Π. της Μυτιλήνης, ώστε να μπορούν οι δημότες μας να απευθύνονται σ΄ αυτούς για υποθέσεις τους που έχουν σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι πολίτες της Λέσβου θα μπορούν να απευθύνονται στον Διευθυντή των ΚΕΠ Δήμου Λέσβου κ. Γεώργιο Μιχαλακέλλη και στο τηλέφωνο 2251350015, προκειμένου να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες, κατά τις οποίες οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη θα δέχονται τα αιτήματα των κατοίκων της Λέσβου.

Α.Ω.

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 20|01|2018 11:29

Το προφήτεψες και το’κανες πράξη, Τζίμη: «33 χρονάκια θητεία, στραβάδια, απολύομαι»! Ακριβώς 33 χρόνια μετά το σχετικό τραγούδι, ο Τζίμης απολύθηκε, ξέφυγε από τα πανταχόθεν κάγκελα! Να κι ένας που τηρεί το λόγο του στη χώρα του Λάκη! Τη χώρα κωμικών που κάνουν πολιτική και πολιτικών που διαπρέπουν στην κωμωδία - ως επί το πλείστον. Τη χώρα της εύκολης, ρηχής αλλά ακατανίκητης Σύμβασης.

Για κάθε φιλελεύθερο, η έλξη -αν όχι η συγγένεια- προς τον σαρωτικό ελευθεριακό λόγο, όπως αυτός του Τζίμη, είναι σύμφυτη της απόρριψης των άθλιων και των αθλιοτήτων του μικρο-αστισμού, ιδιαίτερα στην κρατούσα ριζοσπαστική πολιτική του διάσταση.

Αυτού δηλαδή του οπορτουνιστικού μορφώματος που πανηγυρίζει αν-αιδημόνως για την πρόσφατη κοινοβουλευτική «επέκταση» του, με την ένταξη της κας Θ. Μεγαλοοικονόμου, τέως δυσαρεστημένης του Λεβέντη (!), στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ! Πολιτικό θαύμα, ικανό εντάσεων κι εκρήξεων στα πρωινάδικα! Τί να πώ πλέον για την «Πρώτη Φορά», πέραν του ότι η δι-λοχία «αγανακτισμένων» της κας Αυλωνίτου και της κας Τζάκρη συμπλήρωσε το ρόστερ με μεταγραφή εκ των «ελεύθερων» του Γενάρη· θάναι πράγματι συγκινητικές οι στιγμές στο μέλλον όταν όλες οι Κυρίες, ομού αυτής του «Ερίδματου» -Ερίδμητου το δωρικώς ορθόν, αλλά τρέχα γύρευε τώρα- θα κλαίνε παρέα -και κατ’ έθιμον- κάθε 15 Ιουλίου… ιδιαίτερα αν τις έχουν «ξενυχιάσει» πατώντας τις Louboutin γόβες με την κόκκινη σόλα -αλλοίμονο- οι «μπότες των φασιστών». Τρίζουν τα κόκκαλα των Κορυφαίων και Ευγενών, Ερίδμ(α)ητε.

Ο Τζίμης ήταν ευθύβολος και απογυμνωτικός. Κι όσο απογύμνωνε το «σώμα», τόσα λιγότερα μένουν να δεις, ίσως όμως τα πλέον ουσιώδη. Η πρόσφατη περίπτωση του «Αρχαίου Έλληνος Κομμουνιστού», Δρος Ζουράρι, είναι απολύτως χαρακτηριστική: «χούλιγκανς, χανούμισσες, βαζέλες, όλο το Έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες» είχε προβλέψει πριν το 1985. Κι αυτό λέει πολλά και για το προσωπικό μαρτύριο του Δρος που τον ωθεί στη μεζεολογία (φαντασθείτε στο Παρίσι της δεκαετίας του 1970, να παλεύει να αναδειχθεί δίπλα σε ιερά τέρατα νόησης όπως ο Ν. Πουλαντζάς, ο Κ. Καστοριάδης, ο Κ. Αξελός ή ο Ι. Ξενάκις και να καταφεύγει από τότε σ’ ό,τι γνωρίζουμε σήμερα) αλλά και για όλους εμάς που παραμένουμε ταπεινώς απαράλλακτοι τόσα χρόνια. Αμ, η κυβερνώσα παρεοκρατία που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της; Ουδέν θέμα όταν είπε ότι «δεν πειράζει να χάσουμε 15-16 νησιά»· ζήτημα πολιτικό μέγα όταν προσεβλήθησαν οι «λαοί» ιστορικών συλλόγων…

«Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά… το παπάκι δεν πάει στην ποταμιά… στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά…» είπε στο «Νέο-έλληνα», για να καταλήξει -εξ ίσου προφητικά- «πάνω απ’ του τάφου μου το κυπαρίσσι, μαύρη χελώνα μ’ έχει κατουρήσει». Και στην «Ευρώπη», είχε πεί: για τους «βάρβαρους»: «…μας τρελάναν στα πέναλτι και δεν έχουμε τέρμα…» και πιο κάτω «…ξεχυθήκαν στο Σύνταγμα από Δούρειο Ίππο, με καπνούς και με λέιζερ, και μας πιάσαν στον ύπνο…».

Μας ξενίζει αυτό; Όχι, βέβαια. Πάνε σχεδόν τέσσερα χρόνια που βλέπουμε -και δε πιστεύουμε τα μάτια μας- πώς είναι δυνατόν παλαιότεροι συνεργάτες και φοιτητές μας να χαριεντίζονται με επαρχιώτικα κομματικά περιτρίμματα, με ανύπαρκτους «εκπρόσωπους του λαού» στο όνομα των «αριστερών υπο-δεκανέων αλλαγής» που αγωνίζονται επιτυχημένα να κατασκευάσουν την «Τελευταία Φορά». Είμαι (-αστε) όντως η «αδικημένη γενιά του 60», όπως προέβλεψε ο Τζίμης, ίσως για ευρύτερους λόγους. Ζήσαμε μια εποχή «δίχως κατοχή και πείνα, χωρίς ρετσίνα» κι αποτύχαμε ανεξέλεγκτοι όντες, έρμαια πλαστής ευμάρειας και καλόβολης άπλας. Κι έτσι «κάψαμε τα δάση για να χτίσουμε μεζονέτες»…

Μ’ ένα πράγμα διαφωνώ ριζικά με την προφητεία του Τζίμη: η αναφορά του στον «αόρατο εχθρό». Είναι απολύτως ορατός κι είναι δίπλα μας. Υπάρχει και κάτι ακόμα, ερήμην του Τζίμη: εάν δε βάλουμε μυαλό, τα καυστικά τραγούδια-προφητείες του θα είναι πάντα επίκαιρα!

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top