FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|01|2018 19:37

Κλασικό έργο, θεωρείται από τα 10 καλύτερα έργα που γράφτηκαν ποτέ. «Κυρίως γιατί μπορεί και συνθέτει με πάρα πολύ απλό τρόπο τις ανθρώπινες συμπεριφορές και αναλύει τα κίνητρα του κάθε χαρακτήρα, ανάλογα με τις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται», όπως μας εξηγεί ο σκηνοθέτης του έργου, Αντρέας Σεφτελής. Η Θεατρική Ομάδα του ΦΟΜ «ο Θεόφιλος» παρουσιάζει την παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, το Σαβ. 20 , Κυρ. 21 , Δευτ. 22 και το Σαβ. 27, Κυρ. 28 , Δευτ. 29 Ιανουαρίου 2018, στις 9 μμ. στο Θέατρο του ΦΟΜ.

Το έργο έχει γραφτεί τον προ-προηγούμενο αιώνα, το 1888! «Ήταν η απαρχή του νατουραλιστικού θεάτρου. Οι χαρακτήρες φεύγουν από τον στόμφο και την υπερβολή. Βλέπουμε τους ηθοποιούς να μιλάνε όπως στην καθημερινή ζωή. Αυτό που σήμερα είναι δεδομένο, τότε ξεκίνησε.»

Τρία άτομα παίζουν στο έργο. Η δεσποινίς Τζούλια (Τότα Δρούζα), ο αρχιυπηρέτης, ο μπάτλερ, ο Ζαν (Στράτος Βουγιούκας) και η μαγείρισσα, η Κριστίν (Ιωάννα Γιαννακού). Η Δεσποινίς Τζούλια είναι ένα κορίτσι από αριστοκρατική οικογένεια το οποίο ψάχνει να βρει τι κάνει στη ζωή του, ποια είναι. Είναι πλούσια. Έρχεται σε μία σχέση. Οι τρεις χαρακτήρες «αναπτύσσουν σχέσεις και από τις συμπεριφορές τους καταλαβαίνουμε το πώς η ψυχή του ανθρώπου μπορεί να εκφραστεί. Ο συγγραφέας βάζει βαθιά το νυστέρι στην ανθρώπινη ψυχή και αυτό είναι το ενδιαφέρον χωρίς να είναι το έργο φιλολογικό. Είναι οι απλές καθημερινές κουβέντες, που κάνουμε κι εμείς σπίτι μας. Όμως όπως ο Στρίντμπεργκ τις διεκπεραιώνει, συνιστούν ένα πολύ μεγάλο έργο».

Αναπτύσσονται θέματα όπως οι σχέσεις των φύλων, οι σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, πώς αυτές αντιστρέφονται, οι κοινωνικές τάξεις και πώς η μία τάξη μπορεί να επιβληθεί πάνω στην άλλη. Τίθενται θέματα ερωτισμού, θρησκείας και πίστης, η οποία είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση. «Όλα αυτά όμως είναι αριστουργηματικά τοποθετημένα μέσα στην πλοκή και τη δράση του έργου, έτσι που μας κρατούν το ενδιαφέρον, για μία ώρα και παραπάνω, σχεδόν απνευστί για να παρακολουθήσουμε το κείμενο» καταλήγει ο κ. Σεφτελής.

Πληροφορίες ή κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6972 210 895

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αντρέας Σεφτελής

Μετάφραση: Ρόλαντ Αλεξίου

Δραματουργική επεξεργασία: Στράτος Βουγιούκας, Ιωάννα Γιαννακού, Τότα Δρούζα, Αντρέας Σεφτελής

Μουσικός αυτοσχεδιασμός: Τατιάνα Σβώρου

Κοστούμια, μακιγιάζ, φροντιστήριο: Ιωάννα Ανιτσάκη

Σκηνικά, σχεδιασμός φωτισμών: Αντρέας Σεφτελής

Σκηνικός χώρος: Μισαήλ Φαρσακόπουλος

Φωτογραφικό υλικό: Τέρπος Παπαθεοδώρου

Οργάνωση παραγωγής: Περικλής Μαυρογιάννης

Διανομή

Κριστίν: Ιωάννα Γιαννακού

Ζαν: Στράτος Βουγιούκας

Δεσποινίς Τζούλια: Τότα Δρούζα 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|01|2018 18:31

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη προσέλευση με πάνω από 45 παιδιά και δύο ελληνόπουλα από την περιοχή της Παγανής, οι «Γέφυρες Τέχνης-Art Bridges» πραγματοποίησαν από τις 23 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 5 Ιανουαρίου 2018 τις ημέρες συνάντησης με την παραδοσιακή μουσική, γνωριμίας και εκμάθησης του οργάνου Ούτι για παιδιά και νέους, στην πτέρυγα ασυνόδευτων ανηλίκων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Λέσβου στο Καρά-Τεπέ, καθώς και στην πόλη μας, με εθελόντρια μουσικό από το Κάιρο της Αιγύπτου μαζί με την Ιστορικό της Τέχνης Άνχελα Μαρία Αρμπελάεζ.

 

Γηροκομείο Μυτιλήνης

Κατά τη διάρκεια των μουσικών αυτών συναντήσεων και μετά το ποδαρικό που πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες στο στούντιο της ΕΡΑ Αιγαίου, οι μαθητές της «Art Angels Relief Team», συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη του προγράμματος Άνχελα Μαρία Αρμπελάεζ, επισκέφθηκαν στις 2 Ιανουαρίου το Γηροκομείο Μυτιλήνης. Εκεί, ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες καταγωγής τους, με τη συνοδεία του ούτι. Ήταν μια πολύ συγκινητική επίσκεψη, το προσωπικό και οι διαμένοντες τους υποδέχθηκαν με μεγάλη ζεστασιά, κερνώντας τους διάφορα εδέσματα. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η συγκίνηση της κ. Ελένης από την Αγιάσο, η οποία δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της ακούγοντας τις χαρωπές παιδικές φωνές.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων του μουσικοεκπαιδευτικού προγράμματος και της δημιουργικής πλατφόρμας με σκοπό την κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση ευπαθών κοινωνικά ομάδων, χρησιμοποιώντας τη μουσική ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής παιδιών και νέων.

Οι «Γέφυρες Τέχνης-ART Bridges» εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στο προσωπικό της ΕΡΑ Αιγαίου, το προσωπικό και τους περιθαλπόμενους του Γηροκομείου Μυτιλήνης, καθώς και τους μαθητές που συμμετέχουν με μεγάλο ζήλο και αφοσίωση στις δραστηριότητες Αισθητικής Αγωγής. 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|01|2018 17:55

Θανάσης Βαλτινός

«Το ημερολόγιο της Αλοννήσου»

Ψηφιακό μυθιστόρημα με CD

(Επιμέλεια-Επίμετρο: Κωστής Δανόπουλος)

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2017 Σελ. 132.

 

Παρουσιάζοντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το τελευταίο έργο του Θανάση Βαλτινού ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης ανάμεσα στα άλλα σημειώνει: «Ένα βιβλίο που είναι βιβλίο αλλά είναι κυρίως CD. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2009 εκτός εμπορίου και τώρα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων από την «Εστία» σε επιμέλεια και επίμετρο Κωστή Δανόπουλου. Αν και το έντυπο μέρος του θυμίζει ένα οποιοδήποτε βιβλίο, η ουσιώδης διαφορά βρίσκεται στο CD που το συνοδεύει. Εδώ ακούμε τα αποσπάσματα που βρίσκονται μεταγραμμένα στις σελίδες του βιβλίου. Αλλά τα ηχητικά αποσπάσματα δεν αποτελούν ερμηνείες των γραπτών μπροστά σε ένα μικρόφωνο. Ο ήχος προϋπήρχε.

Τον κατέγραψε ο Θανάσης Βαλτινός σε διάφορες περιστάσεις. Οι σελίδες του βιβλίου έρχονται, λοιπόν, ως συνοδευτικό υλικό, ως βοήθημα προς τον αναγνώστη, για τα σημεία όπου ίσως να μην μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια όσα λέγονται. Από την άλλη, το έντυπο δεν κατορθώνει σε καμία περίπτωση να αποτυπώσει τους χρωματισμούς και τους τόνους των φωνών. Το γραπτό κείμενο καταφέρνει τελικά μόνο να περιγράψει και να καταγράψει μέρος του συνόλου που μεταφέρει η φωνή.

Εκεί που συγκλίνουν όλες αυτές οι ηχογραφήσεις είναι στην προσπάθεια να εκμηδενιστούν διάφορες μορφές αποστάσεων. Οι φωνές είναι άλλοτε ψυχρές, άλλοτε αποστασιοποιημένες, κάποιες σχεδόν κλινικές και έχουν τη μορφή δελτίων θυέλλης και ασκήσεων γυμναστικής. Δίπλα τους, άλλες φωνές γεμάτες πάθος, αισθησιακές, ψίθυροι αλλά και ερωτικές κορυφώσεις. Το «Ημερολόγιο της Αλοννήσου» δεν αποτελεί μια απάντηση στη διεθνή συζήτηση για τα όρια της λογοτεχνίας που διεξάγεται σήμερα. Χρονικά προηγήθηκε κατά πολύ, αφού είχε αρχίσει να δουλεύεται ήδη από τη δεκαετία του ’70. Ακόμα και σήμερα, όμως, σαράντα χρόνια από τη στιγμή της αρχικής της σύλληψης, καταφέρνει να μας κάνει να αναρωτηθούμε τι είναι λογοτεχνία με τρόπους που δεν φανταζόμασταν δυνατούς».

 

 

Κωστής Παπαγιώργης

«Ο εαυτός»

(Εισαγωγή: Θανάσης Χατζόπουλος)

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Αθήνα 2017, σελ. 162

 

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του κυκλοφόρησε το παρόν κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη που ξεκίνησε να το γράφει το 2010 αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Στην παρούσα έκδοση βρίσκουμε ακόμη δύο πρωτόλεια κείμενα της δεκαετίας του ’70 με θέμα άλλοτε άμεσα, άλλοτε έμμεσα τον εαυτό, δύο πρώιμα σχεδιάσματα του παρόντος μελετήματος, μια γραμματολογικής έμπνευσης πραγμάτευση του δίπολου «εγώ-εσύ» και ένα εισαγωγικό κείμενο του Θανάση Χατζόπουλου με τον τίτλο «Ο φιλέταιρος, για τον Κωστή Παπαγιώργη».

Να ένα μικρό απόσπασμα από τον «Εαυτό»: «Ουσιαστικά δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να αλλάξουμε στο παραμικρό το σώμα μας. Το αποδεχόμαστε όπως είναι, όσο κι αν οι εγχειρήσεις, οι παρεμβάσεις των αισθητικών, οι ατυχίες της ζωής ενδέχεται να αφήσουν ανεξάλειπτα ίχνη. Ισχύει, με άλλα λόγια, ένα αόρατο συμβόλαιο ανάμεσα στη συνείδησή μας και τη σαρκική ύπαρξη που αποδεικνύεται μοίρα, ιδιωτικό πεπρωμένο και γρίφος αμετάθετος. Άλλωστε πρόκειται για ένα περικαλλές συγκρότημα που ταχέως μπολιάζει τον ψυχισμό, συνταυτίζεται μαζί του καταλήγοντας άθροισμα άνευ προσθέσεως. Πάσα ψυχική κατάσταση ενδοπροβάλλεται στη σωματικότητα με τα γνωστά επαμφοτερίζοντα συμπτώματα. Ο νέος που εμφανίζεται στην ομήγυρη έχει ερυθροφοβία, γίνεται παντζάρι από την αμηχανία του, τρέμει σχεδόν αποφεύγοντας να κοιτάξει τους παρισταμένους.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 19|01|2018 17:39

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους 47 μαθητές - εθελοντές που προσήλθαν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στη Σχολή ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα για να αιμοδοτήσουν. Από αυτούς αιμοδότησαν οι 29.

Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης να αιμοδοτούν νέα παιδιά, ηλικίας 18-20 χρονών, που για το Σύλλογο είναι το μέλλον του αιμοδοτικού κινήματος στη Λέσβο. Είναι επίσης μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για τον ΣΕΑΜ να έχει 18 καινούρια μέλη που αιμοδότησαν για πρώτη φορά.

«Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και στους υπόλοιπους μαθητές, οι οποίοι, παρά την επιθυμία τους να αιμοδοτήσουν, για λόγους προστασίας της υγείας τους αυτό δεν κατέστη δυνατό (χαμηλή πίεση, χαμηλός αιματοκρίτης, αϋπνία, κούραση κ.τ.λ.). Ελπίζουμε το παράδειγμα της σχολής ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης να μιμηθούν και τα άλλα σχολεία της πόλης μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Τα μέλη του Συλλόγου ευχαριστούν θερμά τον ιατρό Χρυσαφίδη Νικόλαο, ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Σύλλογο, εκτός από το προκαθορισμένο προσωπικό της Αιμοδοσίας του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου, αλλά και τον διευθυντή της Σχολής Αθανάσιο Ιατρίδη για την έμπρακτη συμπαράστασή του.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 19|01|2018 17:05

Ξανά αίτημα και ξανά στην Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αυτή τη φορά για το «πάγωμα» των φορολογικών υποχρεώσεων των διαπιστωμένα σεισμοπαθών της Λέσβου. 

«Οι διαπιστωμένα σεισμοπαθείς της Λέσβου, δηλαδή όσοι καταγράφονται στα έγγραφα της ΔΑΕΦΚ ως ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν χαρακτηρισθεί κίτρινα ή κόκκινα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, γεγονός που μπορεί να έχει μια σειρά και άλλων επιπτώσεων (δέσμευση επιδοτήσεων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ.)», σημειώνει στην επιστολή της η Περιφερειάρχης για να καταλήξει στο αίτημά της: «Δεδομένου ότι με το υπ. αριθ.(2) σχετικό γνωστοποιήθηκε η αδυναμία παράτασης των σχετικών διευκολύνσεων πέραν του χρονικού ορίου των 6 μηνών (που παρήλθε την 13/12/2017), παρακαλούμε όπως αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την παράταση των προθεσμιών καταβολής του συνόλου των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τουλάχιστον δύο έτη. Αναμένουμε ένα αυτονόητα δίκαιο αίτημα να βρει ανταπόκριση από την Κυβέρνηση».Το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί και πριν λίγο καιρό και δεν βρήκε ανταπόκριση, αλλά η επαναδιατύπωση του από την Χρ. Καλογήρου με την προτροπή νομοθετικής πρωτοβουλίας φέρνει προ των ευθυνών τους τους κυβερνητικούς παράγοντες και φυσικά και τον κυβερνητικό βουλευτή Γ.Πάλλη που πρέπει να στηρίξει το αίτημα παίρνοντας και τη σχετική πρωτοβουλία!

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 19|01|2018 16:33

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με αντικείμενο τη διεξοδική παρουσίαση των θεμάτων που άπτονται του συγκεκριμένου ζητήματος και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, συμμετείχε χθες η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Η Περιφερειάρχης παρουσίασε το σύνολο των στοιχείων και δεδομένων που συγκροτούν αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα «δημογραφικό ζήτημα» για το Βόρειο Αιγαίο.

 

Μείζον ζήτημα για το Βόρειο Αιγαίο

Ειδικότερα υπογράμμισε: «Αντιλαμβάνομαι ότι μια εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος δεν μπορεί να συζητηθεί σήμερα εδώ. Είναι όμως απολύτως αναγκαία. Και συνδέεται με τα μεγάλα θέματα που συγκροτούν τον στέρεο κορμό μιας κοινότητας ανθρώπων που είναι ικανή να αντιλαμβάνεται την εποχή της, να συνειδητοποίει τις συνθήκες και να βλέπει τον εαυτό της με επίγνωση στο μακρύ ιστορικό χρόνο. Είναι πάντα καλές οι συζητήσεις, ακόμη καλύτερες είναι οι λύσεις. Γιατί οι λύσεις και μόνο ενδιαφέρουν». 

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης διατύπωσε σειρά προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν σε ένα εθνικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι «η αξία αυτών των αγαθών και η ανάγκη αναβάθμισής τους αποτελούν βασική και κυρίαρχη προϋπόθεση αντιμετώπισης του δημογραφικού».

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 19|01|2018 16:01

1.773.500 ευρώ για τη συντήρηση της Επαρχιακής Οδού Κεραμειών -Αγιάσου - Πολιχνίτου - Βρίσας - Βατερών - Σταυρού και άλλες 535.000 ευρώ για τη συντήρηση οδών της Βορειοδυτικής Λέσβου βγαίνουν από τα ταμεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα από κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεών της. Ειδικότερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε χθες τις συμβάσεις των έργων «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κεραμειών - Αγιάσου - Πολιχνίτου - Βρίσας - Βατερών - Σταυρού μετά των προσβάσεων», συνολικού προϋπολογισμού 1.773.500 ευρώ και «Συντήρηση οδών Βορειοδυτικής Λέσβου», συνολικού προϋπολογισμού 535.000 ευρώ.

 

Τα έργα

Στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κεραμειών - Αγιάσου - Πολιχνίτου - Βρίσας - Βατερών - Σταυρού μετά των προσβάσεων» πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης - αποκατάστασης κατά τμήματα της Επαρχιακής Οδού Κεραμειών - Αγιάσου - Πολιχνίτου - Βρίσας - Βατερών - Σταυρού μετά των προσβάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 

     Την ασφαλτόστρωση τμημάτων των οδών.

     Την αποκατάσταση τεχνικών έργων.

     Την άρση καταπτώσεων.

     Τον καθαρισμό φρεατίων και αγωγών απορροής ομβρίων υδάτων.

     Την αποκατάσταση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας και πινακίδων σήμανσης.

     Την εκτέλεση εργασιών διαγράμμισης.

 

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του έργου είναι έξι μήνες.

 

Στο πλαίσιο τώρα του έργου «Συντήρηση οδών Βορειοδυτικής Λέσβου» πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης - αποκατάστασης κατά τμήματα της οδού Βατούσας - Χιδήρων και τμήματος της οδού προς Πτερούντα με συνολική προθεσμία για την περαίωση του έργου τους πέντυε μήνες. Τα έργα χρηματοδοτούνται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και θα υλοποιηθούν με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου. 

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 19|01|2018 15:40

Το πλοίο της «SAOS Ferries» «Παναγιά Αγιάσου», που ήταν παροπλισμένο στο λιμάνι του Πειραιά και που φέρει το όνομα της Παναγιάς της κωμόπολης του νησιού μας, παρασύρθηκε ξημερώματα Πέμπτης από τους θυελλώδεις ανέμους και έπλεε ακυβέρνητο για αρκετή ώρα στα ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά.

Τέσσερα ρυμουλκά «περικύκλωσαν» το πλοίο, επιχειρώντας να το ρυμουλκήσουν. Μετά από μάχη με τα κύματα και τα μποφόρ, το «Παναγιά Αγιάσου» σταθεροποιήθηκε και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος κ. Νίκο Λαγκαδιανό, «δεν πλέει πλέον ανεξέλεγκτα, είναι σταθεροποιημένο και δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για το ίδιο ούτε και για τη ναυσιπλοΐα. Τέσσερα ρυμουλκά είναι γύρω του και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η άγκυρα του έχει πιάσει κάτω και το Παναγιά Αγιάσου έχει σταθεροποιηθεί», προσθέτοντας ότι «η επιχείρηση παραμένει σε εξέλιξη. Αυτό που θα γίνει τώρα είναι να ρυμουλκηθεί το πλοίο σε ασφαλές σημείο».

Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα ανέφερε πως οι δυνατοί άνεμοι αποτέλεσαν την αιτία που οι κάβοι «έσπασαν», με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στα ανοιχτά. Από νωρίς το μεσημέρι χθες, βρίσκεται αγκυροβολημένο περίπου 4,4 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

 

Ποιο είναι το «Παναγιά Αγιάσου»

Πρόκειται για επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο της εταιρείας SAOS Ferries από τη Σαμοθράκη, που για μικρό χρονικό διάστημα εκτελούσε δρομολόγια προς και από τη Λέσβο προς τη βόρειο Ελλάδα κυρίως, όπως και άλλα πλοία της ίδιας εταιρείας, μήκους 135 μέτρων, που ναυπηγήθηκε το 1973 στην Κορέα και το οποίο παραμένει παροπλισμένο στον Πειραιά.

 

Στην ίδια μοίρα και το «Μυτιλήνη»

Στο μεταξύ, στη ντάνα της Ελευσίνας. λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν «έσπασαν» οι κάβοι που συνδέουν τα «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» και το «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», με αποτέλεσμα να αποκολληθούν μεταξύ τους και να παρασυρθούν από το σημείο όπου ήταν παροπλισμένα και αγκυροβολημένα. Τα Ρυμουλκά «CHRISTOS XIII» και «CHRISTOS XIV» του Ομίλου Σπανόπουλου, έσπευσαν άμεσα στο σημείο για να συνδράμουν προκειμένου να ακινητοποιηθούν με ασφάλεια.

 

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 19|01|2018 15:38

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης έως και 10 μποφόρ που έπνεαν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Τετάρτης υποχρέωσαν τον καπετάνιο του πλοίου «Νήσος Χίος» της «HSW» να βρει ασφάλεια στον κόλπο του Μούδρου, εκτελώντας το δρομολόγιο από Λαύριο για Άη Στράτη, Μύρινα, Καβάλα.

Αρχικά, το πλοίο παρέμεινε εκεί για περίπου 3 ώρες μέχρι να κοπάσουν οι άνεμοι, αφού παρά τις προσπάθειες το πλοίο δεν κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Μύρινας. Οι 50 περίπου επιβαίνοντες με προορισμό τη Λήμνο παρέμειναν στο πλοίο, ώσπου να γίνει εφικτό να τους αποβιβάσει με ασφάλεια. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρωί το πλοίο προσπέρασε το λιμάνι του Άη Στράτη, αφού ήταν αδύνατο να επιχειρήσει να δέσει, παλεύοντας με τα μανιασμένα κύματα.

Αποτυχημένη ήταν και η δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης του «Νήσος Χίος» στο λιμάνι της Μύρινας, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του καπετάνιου, δεν ήταν εφικτό να δέσει με ασφάλεια, με αποτέλεσμα να επιστρέψει αναγκαστικά στον κόλπο του Μούδρου, αναμένοντας να κοπάσουν οι άνεμοι, που έφταναν στην περιοχή ακόμη τα 10 μποφόρ.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, το πλοίο άφησε τα νοτιοανατολικά της Λήμνου και το ακρωτήρι της Αγ. Ειρήνης, κάνοντας νέα προσπάθεια προσέγγισης στο λιμάνι της Μύρινας, μεταφέροντας 45 επιβάτες, 11 φορτηγά και 6 ΙΧ.

Κατηγορία Κοινωνία
- 19|01|2018 14:37

Απαλλαγή των ακινήτων, που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, από τα δημοτικά τέλη προβλέπει ρητά ο Νόμος, σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε ενημερωτικό του σημείωμα. Ο ΣτΠ καλεί όλους τους δήμους «να εφαρμόζουν ενιαία και ορθά τη διάταξη του άρθρου 5 του Ν.3345/2005 και να μην επιβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη σε ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, σε περιπτώσεις υποβολής της προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης σε χρόνο μεταγενέστερο αυτού της διακοπής ηλεκτροδότησης».

Όπως επισημαίνεται, ο νόμος με σαφήνεια αναφέρει ότι τα ακίνητα απαλλάσσονται των δημοτικών τελών «για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά».

Επίσης, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά παρελθόντα έτη, αφού ο νόμος δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία για την υποβολή της. Κατά συνέπεια, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις που αφορούν προγενέστερα έτη.

Η μη χρήση του ακινήτου αποδεικνύεται από τη βεβαίωση διακοπής της ηλεκτροδότησης και τη δήλωση του κενού ακινήτου στη φορολογική δήλωση.

Τέλος, το βάρος της απόδειξης ότι το ακίνητο χρησιμοποιούνταν το επίμαχο διάστημα, παρότι δεν ηλεκτροδοτούνταν, ανήκει στον δήμο.

Ο ΣτΠ χαρακτηρίζει «αυθαίρετη» την απαίτηση ορισμένων δήμων για ταυτόχρονη, με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 19|01|2018 13:39

Για ακόμα μια φορά, όπως τελευταία συνηθίζει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, επισκέπτεται τη Λέσβο χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα στο Δήμο Λέσβου, ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του δημάρχου.

Ενώ τα προβλήματα στο Κ.Υ.Τ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. Υπουργός έρχεται «σαν κλέφτης» στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους Δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά. Με λίγα λόγια ο κ. Υπουργός δοξάζεται κρυπτόμενος και καταποντίζεται εμφανιζόμενος. Η ευκολία, όμως, με την οποία μετατοπίζει την αποκλειστική δική του ευθύνη, στους Δημάρχους των νησιών, δεν πρόκειται να αναιρέσει τη λαϊκή βούληση όπως αυτή έχει μαζικά εκφραστεί στις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο κ. Υπουργός οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να λάβει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση και την βελτίωση της κατάστασης στο Κ.Υ.Τ Μόριας.  Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από τις καταδρομικού τύπου επισκέψεις του κ. Υπουργού,  δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτοί.

Κατηγορία Οικονομία
- 19|01|2018 13:32

Στα 16.294 ευρώ ανήλθε το 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα και μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 2014, ενώ «πλουσιότεροι» Έλληνες είναι οι κάτοικοι της Αττικής, οι οποίοι κρατούν τα πρωτεία μεταξύ όλων των υπόλοιπων κατοίκων της χώρας, παρά την πολυετή ύφεση. Κατά 2,3% μειώθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο βόρειο Αιγαίο το 2015 σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα με τους περιφερειακούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας είναι η Αττική με 22.192 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μείωση 0,9% το 2015 σε σχέση με το 2014) και ακολουθούν το νότιο Αιγαίο με 18.153 ευρώ (+0,6%), η δυτική Μακεδονία με 15.642 ευρώ (-4,2%) και τα Ιόνια Νησιά με 15.039 ευρώ (+0,2%).

Η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας παραμένει η Ήπειρος με 11.500 ευρώ (-1,1%), ενώ πάνω από αυτήν βρίσκονται η ανατολική Μακεδονία- Θράκη με 11.164 ευρώ (-1,4%), η δυτική Ελλάδα με 12.097 ευρώ (-0,3%), η Θεσσαλία με 12.393 ευρώ (0%), η κεντρική Μακεδονία με 12.557 ευρώ (+0,3%), το βόρειο Αιγαίο με 12.582 ευρώ (-2,3%), η Πελοπόννησος με 13.358 ευρώ (+0,5%), η Κρήτη με 13.912 ευρώ (0%) και η Στερεά Ελλάδα με 14.117 (-0,4%).

Όσον αφορά στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), αυτή μειώθηκε κατά 1,4% στο σύνολο της χώρας και ανήλθε το 2015 σε 155.507εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (5,1%) και του βορείου Αιγαίου (2,9%), ενώ αυξήθηκε στο νότιο Αιγαίο (0,5%) και στην Πελοπόννησο (0,1%) και παρέμεινε αμετάβλητη στην Κρήτη. Το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στη δημιουργία της ΑΠΑ κατέχει η Αττική με 47,9% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,5%, ενώ το μικρότερο κατέχει το βόρειο Αιγαίο με 1,4%.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top