FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 18|01|2018 20:16

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να καθορίζουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ ή ακόμη και να καταργούν τον ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα, με βάση σχέδιο νόμου που θα μεταρρύθμιζε τον κεντρικό μηχανισμό της ΕΕ για τον καθορισμό συντελεστών ΦΠΑ. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να μην επιβάλλουν ΦΠΑ σε μία μεγάλη γκάμα ειδών, καταργώντας την υφιστάμενη απαγόρευση για νέες εξαιρέσεις προϊόντων από τον ΦΠΑ, στην οποία είναι από καιρό αντίθετα αρκετά κράτη. Μειωμένοι ή μηδενικοί συντελεστές θα μπορούσαν να ισχύσουν για όλα τα είδη, εκτός από εκείνα που αποκλείονται ρητά. 

Σε αυτά που εξαιρούνται περιλαμβάνονται από τα καύσιμα πετρελαίου και αερίου έως τα όπλα και από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έως το αλκοόλ και τον καπνό. Οι χώρες της ΕΕ, ωστόσο, θα πρέπει να διατηρούν έναν «σταθμισμένο μέσο συντελεστή ΦΠΑ» που θα είναι τουλάχιστον 12% και να εφαρμόζουν μόνο έναν «περιορισμένο αριθμό» μειωμένων συντελεστών.

Και κατάργηση ΦΠΑ

Οι 28 χώρες της ΕΕ πρέπει σήμερα να επιλέγουν μεταξύ δύο συντελεστών ΦΠΑ: τουλάχιστον 5% ή 15% για τις πωλήσεις προϊόντων. Στις χώρες που είχαν χαμηλότερους συντελεστές, πριν την υιοθέτηση των κανόνων αυτών στη δεκαετία του 1990, επετράπη να τους διατηρήσουν. Στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αλλαγής των κανόνων για τη φορολογία των πωλήσεων, η Κομισιόν προτείνει τώρα να μπορούν τα κράτη να χρησιμοποιούν έναν επιπλέον συντελεστή «μεταξύ του πέντε και του μηδέν τοις εκατό» - επιτρέποντας ουσιαστικά την κατάργηση του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα.

 

Πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, η απαγόρευση της ΕΕ για τη διεύρυνση της λίστας με τα προϊόντα που εξαιρούνται από τον ΦΠΑ προκάλεσε αναστάτωση στη Βρετανία για τον λεγόμενο «φόρο ταμπόν», καθώς ο ΦΠΑ για τα προϊόντα υγιεινής των γυναικών δεν μπορούσε να μειωθεί από το 5% που ίσχυε. Με τη νέα πρόταση, τα ταμπόν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ. Αν, όμως, υιοθετηθούν οι προτεινόμενοι κανόνες, πιθανότατα δεν θα εφαρμοσθούν πριν από το 2022 και η Βρετανία αναμένεται να φύγει σε κάθε περίπτωση από την ΕΕ το επόμενο έτος.

Προταση για μειωμένους συντελεστες

Η απαίτηση για έναν σταθμισμένο μέσο συντελεστή 12% αποσκοπεί στο να αποτρέψει τα κράτη της ΕΕ να σπεύσουν να υιοθετήσουν χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ για να προσελκύσουν ξένους καταναλωτές ή να ευχαριστήσουν τους ψηφοφόρους, μειώνοντας υπερβολικά τα δημόσια έσοδα. Η Κομισιόν τόνισε, επίσης, στην πρότασή της ότι οι μειωμένοι συντελεστές θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε προϊόντα που πωλούνται σε καταναλωτές, όχι σε ενδιάμεσα προϊόντα που εμπορεύονται οι επιχειρήσεις μεταξύ τους. Η Επιτροπή θα ανακοινώσει την πρόταση την Πέμπτη. Αυτή υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη της ΕΕ και την Ευρωβουλή για να γίνει νόμος.

Γιατί όχι και για τα νησιά;

Ομως ενώ αυτά περιλαμβάνει η πρόταση που φέρνει σε συζήτηση για το ΦΠΑ η Κομισιόν για τις χώρες μέλη της υιοθετώντας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μηδενικού ΦΠΑ σε μια σειρά προιόντων, στην Ελλάδα απέχουμε πολύ μακριά από αυτήν την υπόθεση αφού ήδη έχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε μεγάλη γκάμα προιόντων και πρόσφατα σ΄αυτόν εντάχθηκαν και τα νησιά του Αιγαίου που τύχαιναν μειωμένων συντελεστών στη λογική που ισχύει στην Ε.Ε. να τυχαίνουν εξαιρέσεων από τους ισχύοντες κανόνες και προιόντα και υπηρεσίες , αλλά και ολόκληρες περιοχές -κυρίως νησιά- που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Δεν ξέρουμε αν στα πλαίσια αυτής της πρότασης και της διαβούλευσης που θα γίνει η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει χαμηλότερους συντελεστές από αυτούς που ισχύουν σήμερα, διορθώνοντας έστω και μέσω αυτής της πρότασης πράγματα που ενδεχομένως δεν μπορούσε το προηγούμενο διάστημα.Εχει ενδιαφέρον να εξαντληθούν όλα τα θεσμικά περιθώρια που υπάρχουν γιατί η υπερφορολόγηση στη χώρα μας είναι γεγονός που δύσκολα μπορούν να το αντέξουν οι φορολογούμενοι.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|01|2018 18:45

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Book and Art, οργανώνει εργαστήριο δημιουργικής γραφής και βιβλιοδεσίας για σχολικές ομάδες δημοτικού, με τίτλο «Γίνε ο συγγραφέας του δικού σου βιβλίου», την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου (ώρα 10:00), στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή.

Με την καθοδήγηση της Βάλιας Μπαρμπατιώτη, οι μικροί φίλοι, αφού συζητήσουν και αναπτύξουν τις σκέψεις τους για το τι είναι βιβλίο, θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν το δικό τους παραμύθι και να το βιβλιοδετήσουν. Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 18|01|2018 18:44

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ), διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση σχετικά με το πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΕΟ: «Προσφυγικές Ροές, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαπολιτισμικότητα» την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα έχει την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Περιφέρειας Αττικής και της ΚΕΔΕ. Η εκδήλωση είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Ο χώρος της εκδήλωσης αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: 6937392012.

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 18|01|2018 18:36

Τα γιαούρτια με πρωτεΐνη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στα ράφια του σούπερ μαρκετ. Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει περίπου 9 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά 100 γρ προϊόντος και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ. Τα «νέα» γιαούρτια που διαφημίζονται για την ποσότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν πόση περισσότερη πρωτεΐνη περιέχουν; Δοκίμασα 3 διαφορετικά γιαούρτια και μετά διάβασα τις ετικέτες τους. Τα αποτελέσματα με εντυπωσίασαν!

Ας ξεκινήσουμε με το 1ο που δοκίμασα. Η συσκευασία ήταν ένα κεσεδάκι γιαούρτι μαζί με έξτρα «δημητριακά». Πάνω στη συσκευασία αναφερόταν ότι το προϊόν (120 γρ) περιέχει 100 θερμίδες μόνο! Αρχικά δεν με ενδιέφεραν τα δημητριακά που είχε από πάνω γιατί εγώ ήθελα να δοκιμάσω το γιαούρτι. Γρήγορα κατάλαβα ότι η συσκευασία περιείχε μόνο 100 γρ απλό γιαούρτι 0%, και τα «δημητριακά» που είχε ήταν η πηγή πρωτεϊνών. Απογοητεύτηκα από την έλλειψη καινοτομίας στο γιαούρτι. Τα «δημητριακά» που νόμιζα ότι είχε ήταν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και αποξηραμένα μύρτιλα με ζάχαρη.

Το 2ο προϊόν ήταν ένα επιδόρπιο γάλακτος (quark). Η διαφορά στη γεύση και υφή σε σχέση με το κλασικό γιαούρτι ήταν σχετικά εμφανής, αλλά προς το καλό. Λόγω της έλλειψης σε επιδόρπιο χωρίς φρούτα/γεύση, δοκίμασα το προϊόν που είχε μαζί με τα φρούτα και προσθήκη ζάχαρης και στέβιας. Το προϊόν αυτό είχε 20 γρ πρωτεΐνης.

Το 3ο και τελευταίο προϊόν που δοκίμασα ήταν ένα επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτα και αρκετή ζάχαρη. Έμοιαζε και τελικά ήταν ένα απλό γιαούρτι 0% λιπαρά με φρούτα, ακριβώς όπως πολλά άλλα που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο εμπόριο! Μάλιστα, αυτό το προϊόν περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης σε σχέση με τα άλλα επιδόρπια και μάλιστα η σουκρόζη (ζάχαρη) ήταν το 2ο συστατικό του προϊόντος.

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, αν και διαφημίζονται ως νέα προϊόντα, μόνο το ένα από τα τρία ήταν διαφορετικό προϊόν, το quark. Μάλιστα, αν συγκρίνουμε τα προϊόντα αυτά με ένα όμοιο προϊόν, το απλό κλασικό γιαούρτι με 0% λιπαρά, θα δούμε ότι το παλιό γνωστό μας προϊόν περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τα «νέα» επιδόρπια γιαουρτιού, και 2,5 γραμμάρια λιγότερη πρωτεΐνη σε σχέση με το επιδόρπιο γάλακτος, που είναι μικρή ποσότητα πρωτεΐνης που τη βρίσκουμε σε μισή φέτα τυρί του τοστ. Επιπλέον, το γιαούρτι 0% έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα προϊόντα, ενώ δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Τα προϊόντα αυτά περιέχουν 0% γιαούρτι, άρα δεν περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες. Αν επιλέξουμε το γιαούρτι 2%, τότε θα έχουμε και πάλι όμοια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά και λιποδιαλυτές βιταμίνες! Άρα, νέα διαφήμιση, παλιό προϊόν.

Προϊόν

Θερμίδες ανά μερίδα

Πρωτεϊνη (g)

Λιπαρά (g)

Υδατάνθρακες (g)

Σάκχαρα (g)

Αλάτι (g)

1ο (120 γρ)

100

14,2

0,2

8,6

8,6

0,26

2ο (200 γρ)

116

20

0,4

12,8

12,2

0,2

3ο (170 γρ)

142,8

13,94

0,51

23,8

19,89

0,3

Γιαούρτι 0% (170 γρ)

97

17,5

0

6,8

6,8

0,17

Γιαούρτι 2% (200 γρ)

146

19,8

4

7,6

15,2

0,2

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|01|2018 18:08

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, η παλιότερη και μεγαλύτερη κίνηση νέων εθελοντών της Λέσβου, σας καλούν την ερχόμενη Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 11.30 το πρωί, στην κοπή της βασιλόπιτάς τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης (πλατεία Κυπρίων Πατριωτών), του κεντρικού ιστορικού σχολικού συγκροτήματος της πόλης, όπου στις 21 Ιανουαρίου 1913 ο απελευθερωτής του νησιού Κωνσταντίνος Μελάς προχώρησε στην ίδρυση της πρώτης προσκοπικής παρέας του νησιού, της πρώτης εκτός Αθηνών προσκοπικής παρέας στην Ελλάδα…

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία θα παραστεί ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Χριστόφορος Μητρομάρας, θα παρουσιασθεί ο απολογισμός των δράσεων της Προσκοπικής Κίνησης το 2017. Επίσης, θα τιμηθούν για τη συμμετοχή τους στην προσκοπική κίνηση παλιοί και νέοι βαθμοφόροι καθώς και πολίτες και φορείς της Λέσβου για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του προσκοπικού έργου.

Κατηγορία Παιδεία
- 18|01|2018 17:41

Πάνω από 20 μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου διακρίθηκαν στην επόμενη φάση του 78ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού «Θαλή» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συγχαίρει τόσο αυτούς όσο και εκείνους που συμμετείχαν για την προσπάθειά τους. Επίσης, θέλει να τους ευχηθεί ολόψυχα καλή επιτυχία στην επόμενη φάση του διαγωνισμού «Ευκλείδης» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου:

«Η συμμετοχή τους, ανεξαρτήτου του αποτελέσματος έχει την απόλυτη στήριξή μας και είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς, για άλλη μια χρονιά, ο νομός Λέσβου να έχει τιμητικές διακρίσεις. Τις θερμές μας ευχαριστίες στους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς με τη διενέργεια του Διαγωνισμού αλλά και για την αποτελεσματική προετοιμασία των συμμετεχόντων». Οι διακρίσεις των μαθητών της Λέσβου και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς δεν σταματούν εδώ.

 

Οι… φυσικοί

Στο πλαίσιο του τριήμερου μαθητικού φεστιβάλ με τίτλο: «Οι Φυσικές Επιστήμες μας μαγεύουν», που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών, στις 15-17/12/2017, το Γενικό Λύκειο Πολιχνίτου συμμετείχε με τέσσερις μαθητές της Β’ Λυκείου: 1. Τσιτσάνου Άννα, 2. Μπατζάκης Παναγιώτης, 3. Πανσεληνάς Στέλιος και 4. Ζαφειρίου Μάριος. Οι μαθητές παρακολούθησαν το τριήμερο φεστιβάλ και παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο: «Στα μαγικά μονοπάτια της Φυσικής», για την οποία και βραβεύτηκαν από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών με το Β’ βραβείο: «Ευχόμαστε στα παιδιά να συνεχίσουν να προσπαθούν με τον ίδιο ζήλο και να εξελίσσονται αναδεικνύοντας όλες τις ικανότητές τους. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε να συγχαρούμε και τους εκπαιδευτικούς που τους διδάσκουν για την όλη επιμέλεια της προσπάθειας των μαθητών».

 

«Για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα»

Επιπλέον, τα θερμά συγχαρητήρια εκφράζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Μιχάλης Καπιωτάς στον Κουρβανιό Παναγιώτη, μαθητή της Β’ τάξης του Γυμνασίου Αγιάσου, για τη διάκρισή του με το τρίτο πανελλήνιο βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Κάπνισμα και Περιβάλλον», στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου για τον έλεγχο του καπνίσματος «Παιδεία για Έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα». Και καταλήγει: «Αναμφισβήτητα, πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στις οικογένειες των παιδιών που με την καθοδήγηση, την υπομονή και την ενθάρρυνσή τους συντέλεσαν τα μέγιστα ώστε να έχουμε τα θετικά αυτά αποτελέσματα».

 

Κατηγορία Εργασία
- 18|01|2018 17:35

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ανακοίνωσε τα προσωρινά αποτελέσματα της Αρ. Πρωτ. 4441_01/12/2017 προκήρυξης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - PHILOS» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Migration and Home Affairs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προκήρυξη αφορούσε στην επιπλέον στελέχωση του προγράμματος με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξειδικευμένο σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης και υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (ιατρούς, επιδημιολόγους, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, διαπολιτισμικούς διαμεσολαβητές, κ.ά.), που θα εργαστεί σε δομές φιλοξενίας προσφύγων της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που λειτουργούν στα νησιά.

Για τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης καθώς και επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα PHILOS, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες: www.keelpno.gr και www.philosgreece.eu/el//.

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 18|01|2018 17:18

Η αποδημία του μου θύμισε ότι πριν μερικά χρόνια ζούσαμε σε μια ωραία και φιλελεύθερη Ελλάδα, που ξεχείλιζε από πλαστικές κάρτες, ακριβή ζωή και εμπορικότητα. Παρελκόμενα τέτοιων συνθηκών είναι πάντα ο καθωσπρεπισμός, η σύμβαση και τα κοινωνικά στερεότυπα της επιτυχίας, ανάμεσα στα οποία ξεχώριζε η δημοφιλία στα μέσα και η ενασχόληση με την τέχνη. Υπεύθυνη για την κατάντια μας αυτή ήταν, εκτός από εμάς εννοείται, η πολιτική μας ζωή και οι παράγοντές της, κουστουμαρισμένοι και ατσαλάκωτοι, αγκαζέ με καλοχτενισμένες τηλεοπτικές ντίβες και καλογυμνασμένες ηγερίες της πίστας. Όλος αυτός ο θίασος παρέλαυνε καθημερινά μπροστά στην ασφάλεια στο βόλεμα του καναπέ μας, επευφημούμενος από συμπλεγματικά θρήσκους μικροαστούς, που ονειρεύονταν ότι ο παράδεισος είναι κάτι σαν την παρείσφρηση στο κουτί της ιδιωτικής τηλεόρασης, όπου ο Άγιος Πέτρος παίζει σαξόφωνο σε κυριακάτικο show και το Άγιο Πνεύμα διεκδικεί μεζονέτα σε τηλεπαιχνίδι για διαβασμένους.

Η εξυπνάδα του ήταν ότι γούσταρε και ταυτόχρονα τρόλαρε αυτήν τη ζωή. Δεν ήταν μορφωμένος, ήταν όμως σκεπτόμενος και ακομπλεξάριστος. Δεν ήταν κυριλέ, έμενε όμως σε ακριβά προάστια, «όπου οι ιδιοκτήτες είναι άφαντοι, γιατί φοβούνται τη σκιά τους και κυκλοφορούν στον δρόμο φυσιολογικοί άνθρωποι από το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες». Προκάλεσε. Συνειδητά. Είχε ταλέντο και ευαισθησία και ειλικρίνεια. Στα όρια του θράσους. Σε μια εποχή πνευματικής ναυτίας, πρότεινε «θάνατο στους καναπέδες», παρακαλώντας : «μην παίρνετε ναρκωτικά. Δε φτάνουν για όλους».

Αγαπήθηκε πολύ. Μηνύθηκε αλύπητα. Ήταν ο άνθρωπος που όλοι θα θέλαμε στην παρέα μας. Να μιλήσουμε για τον οργασμό, για τον Σαββόπουλο και για τον Σημίτη. Για την τέχνη και για τον «ακατονόμαστο». Για τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Ανάθεμα αν γνώριζε τον τελευταίο ο Ελληνάρας με την καδένα! Τον δημιουργό όμως τον γούσταρε. Γιατί έλεγε στη σκηνή, όσα θα ήθελε να πει ο ίδιος, αφού ρουφούσε τον φραπέ του, στο γκιζέ της εφορίας και της τράπεζας, στη γκόμενα του, στη βιτρίνα με τα ακριβά αυτοκίνητα, στο πολιτικό σύστημα. Να τα πει χωρίς να ντρέπεται. Να δείξει την οργή του, την αδυναμία του, να βρει το κουράγιο και να του πει ότι το φτύνει κατάμουτρα και το άλλο πρωί να πλυθεί να στολιστεί να πιάσει καρέκλα στο γραφείο του κομματάρχη για μια θέση κλητήρα στο δημόσιο. Σε ΔΕΚΟ όμως!

Ήταν πιο έξυπνος από το κοινό του. Το ομολογούσε εξάλλου: «Αν ήσασταν πιο έξυπνος, τώρα θα έπινα εγώ ουίσκι και θα σας χειροκροτούσα». Ήταν σνομπ αλλά με έξυπνο τρόπο, όχι τόσο απέναντι στον καθωσπρεπισμό και στα αθάνατα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, τα οποία ήξερε μέχρι πόσο να τα αγγίξει, όσο απέναντι σε μια νοοτροπία παρατηρητή, που έθαψε για πάντα μέσα της τον τυχοδιώκτη και τον σκεπτόμενο: «Με σέξι πόζες κοριτσιών στην Ελασσόνα/με Παλαιστίνιο εραστή εκτελεστή/ θα καβαλήσουμε και ετούτο το χειμώνα/ μπροστά στην τηλεοπτική μας θαλπωρή/ σαν τους ανάπηρους που βλέπουνε αγώνα [..]».

Αν άρεσε; Σε όλους. Στους βολεμένους και στους συμβιβασμένους, κατά βάθος, λόγω καθωσπρεπισμού, σε όσους υποφέρουν από σύνδρομο κερκίδας μετά μανίας. Ο ίδιος οξυδερκής, έβλεπε «Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού». Προσπάθησε ειλικρινά να αφυπνίσει: «Καίω τα δέντρα, χτίζω μεζονέτες/ θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες/ σ’ ένα γραφείο σαν αγρίμι/ παίζω ατέλειωτο βουβό ταξίμι». Ο Νεοέλληνας συνέχιζε να ονειρεύεται τον γιο του δικηγόρο, καλοσιδερωμένο, με αμάξι λούστρο και γκόμενα χλιδάτη στα μπουζούκια. «Σ’ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο». Ενόψει της νέας τάξης. Όπου «τα πράγματα θα είμαστε εμείς».

Δεν ήταν αγαπημένος μου, γιατί δεν ήμουν οργισμένο παιδί της παλαιάς τάξεως. Αλλά ως γυναίκα συμπαθούσα έναν χείμαρρο που φλερτάρει επειδή γουστάρει: «Για σένα άγγελε μου, θα βγω στον Γολγοθά. Θα κάνω συναυλία με γυφτολαϊκά».

Έφυγε ξαφνικά και απρόσμενα. Αν τον ρωτούσα πώς τα περνά τώρα θα γελούσε πονηρά «Πάνω απ’ του τάφου μου το κυπαρίσσι / μαύρη χελώνα με έχει κατουρήσει» θα σιγοτραγουδούσε. Α, ρε Τζιμάκο!

 

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

Φιλόλογος

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 18|01|2018 16:31

Ο Δήμαρχος Κω, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών κ. Ντε Μεζιέρ με τις οποίες επέρριψε ευθύνες στους Δημάρχους των νησιών για την κατάσταση στα hotspots, έσπευσε να απαντήσει δηλώνοντας μεταξύ των άλλων ότι:

«Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, με την οποία επιρρίπτει στους Δημάρχους και στους πολίτες των νησιών, την ευθύνη για την κατάσταση στα hotspots, συνιστούν πρόκληση, από τη στιγμή που οι Δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και δικαιοδοσία σε αυτούς τους χώρους. Την ευθύνη για την κατάσταση στα hotspots την έχουν αυτοί που τα δημιούργησαν, με σκοπό να μετατρέψουν τα νησιά μας σε αποθήκες ανθρώπων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να εγκλωβίζεις χιλιάδες ανθρώπους σε ένα νησί για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους».

 

Και η ερμηνεία της συμφωνίας

Ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσης του αναφέρεται και στη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας σημειώνοντας ότι: «Προκαλεί εντύπωση επίσης η ερμηνεία που κάνει ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών για τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, που ταυτίζεται με την ερμηνεία του κ. Μουζάλα και της Τουρκίας. Γιατί πολύ απλά, σε κανένα εδάφιο ή σημείο της συμφωνίας δεν προβλέπεται ότι η Τουρκία θα δέχεται επαναπροωθήσεις με την προϋπόθεση ότι οι παράνομοι μετανάστες θα παραμένουν στα νησιά».

 

Αν ήθελε, θα μπορούσε

Αν ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών ήθελε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σημείωσε ο δήμαρχος της Κω, θα μπορούσε να απαιτήσει τη συμμόρφωση όλων των χωρών της Ε.Ε στο ζήτημα της αναλογικής κατανομής προσφύγων που είχε συμφωνηθεί. Θα μπορούσε επίσης να κινητοποιηθεί για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, που θα λειτουργούσε με ενιαίους κανόνες και ταχείες διαδικασίες για την απονομή ασύλου στους πρόσφυγες ή την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών. Είναι φανερό ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν με μεγάλη ευκολία να μεταθέσουν ευθύνες στη χώρα μας και στους φορείς για λάθη και παραλείψεις που έχουν σημειωθεί στη διαχείριση του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος που βιώνουμε με το μεταναστευτικό, σιωπώντας για τις δικές τους ευθύνες και αποποιούμενοι τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι ανέλαβαν στο όλο θέμα και δεν υλοποίησαν. Δυστυχώς, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά λόγω του υπερπληθυσμού που εγκλωβίστηκε επί πολύ καιρό στα hotspots και της αδράνειας των αρμοδίων να τη διαχειριστούν, δίνει το δικαίωμα σε κάποιους, όπως και στον Γερμανό υπουργό να λένε όσα λένε επί δικαίων και αδίκων, προφανώς γιατί ενστερνίζονται και τους ισχυρισμούς του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα, που τα έχει βάλει και αυτός με τους δημάρχους των νησιών θέλοντας να βγει ο ίδιος... λάδι!

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|01|2018 16:09

Ο δημοφιλής λαϊκός κιθαρωδός και τραγουδοποιός, διάσημος κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στον απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Χατζής, ενόψει της συναυλίας που θα δώσει το ερχόμενο Σάββατο στον «Κτήμα Οινοφόρος», μίλησε στο «Ε». Από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί από Αμερικανό Πρόεδρο (σ.σ. Τζίμι Κάρτερ) για να τους συγχαρεί προσωπικά για το ήθος και το έργο τους, έχει πολλές δεκαετίες αναγνώρισης στην πλάτη του. Και παραμένει σύγχρονος, γι’ αυτό και δεν διστάζει να μας πει ότι παλιότερα οι μικρότεροι χώροι τού ήταν πιο οικείοι: «Τώρα τραγουδάς σε κινητά… Δέκα σε ακούν και οι άλλοι βγάζουν σέλφι».

Γεννημένος στη Λειβαδιά της Βοιωτίας στις 13 Αυγούστου του 1936, κατάγεται από οικογένεια Ελλήνων λαϊκών και τσιγγάνων μουσικών, καθώς ο παππούς του Κώστας Καραγιάννης (από το γένος της μητέρας του) ήταν ένας από τους διασημότερους δημοτικούς κλαρινίστες της εποχής του στην Ελλάδα και ο πατέρας του Ευάγγελος Χατζής ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι. Στα 16 τραγουδούσε μαζί με τον πατέρα του σε γάμους, σε βαφτίσια και σε άλλες εκδηλώσεις, την περίοδο που γράφει τα πρώτα του τραγούδια, που μιλάνε σχεδόν αποκλειστικά για τους καημούς και τα βάσανα της φυλής του.

Γίνεται ευρύτερα γνωστός και κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1961 στη Πλακιώτικη μπουάτ «Τιπούκειτος» του Μπουκουβάλα. Ο Χατζής τραγουδούσε μπαλάντες, που συνήθως περιείχαν θέματα έντονης κοινωνικής κριτικής, εκφράζοντας την φτωχή τάξη της εποχής, γεγονός που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου.

Το 1963, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο που περιέχει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Έφυγε η αγάπη μου». Στη συνέχεια εμφανίστηκε στη «μπουάτ του Γύφτου» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Διετέλεσε από τους κυριότερους εκπροσώπους του μουσικού Νέου Κύματος, ενώ είχε πληθωρική συμμετοχή με αριθμό τραγουδιών του και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Διάσημοι συνθέτες της εποχής, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος και Σταύρος Ξαρχάκος, τον ανακαλύπτουν και του δίνουν να ερμηνεύσει τραγούδια, στα οποία προσδίδει τη δική του φυσιογνωμία. Σημαντική στιγμή είναι η συμμετοχή του στο δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Το κορίτσι με το κορδελάκι» (Γκρεμισμένα σπίτια, κ.ά.) σε στίχους του Νότη Περγιάλη. Το 1968 κυκλοφορεί η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αναγέννησις Αλόννησος» σε μουσική και ενορχήστρωση του ιδίου.

Μεταξύ πολλών άλλων εμφανίσεων εξαιρετικά επιτυχημένη αποδείχθηκε η συνύπαρξή του με τη Μαρινέλλα στην Πλακιώτικη μπουάτ «Σκορπιός» και στη πρεμιέρα τους στις 28 Μαρτίου 1976 παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ρεσιτάλ» που περιείχε 50 τραγούδια του. Με τη Μαρινέλλα συνεργάστηκαν αργότερα το 1980 με τον δίσκο «Ταμ - ταμ» και η πορεία του συνεχίζεται ως σήμερα.

 

Έχετε ξανατραγουδήσει στο νησί μας, σωστά;
«Έχω επισκεφθεί το νησί σας τρεις ή τέσσερις φορές στο παρελθόν κι έχω τραγουδήσει σε συναυλίες στο Κάστρο».

 

Τι θα ακούσουμε το Σάββατο στον «Οινοφόρο»;                                                     

«Με τους συνεργάτες μου, πριν από κάθε παράσταση ή μια σειρά παραστάσεων, αποφασίζουμε τι θα πούμε, πώς θα το πούμε, και γενικά πώς θα πορευτούμε στη σκηνή. Υπηρετούμε την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Θέλουμε ο κόσμος να συνυπάρχει μαζί μας. Να γίνουμε όλοι μια παρέα και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί».

 

Προέρχεστε από μουσική οικογένεια. Ήταν, λοιπόν, για εσάς η μουσική μονόδρομος;

«Ξεκίνησα παίζοντας κιθάρα με παραδοσιακούς μουσικούς σε γάμους και πανηγύρια. Συνεργάστηκα με λαϊκούς καλλιτέχνες παίζοντας κιθαρομπούζουκο. Στον χώρο αυτόν της Μπαλάντας μπήκα σαν προπαγανδιστής, με την καλή έννοια… Ήθελα να διαμαρτυρηθώ και να φωνάξω για τα δεινά που πέρναγε και περνά η φυλή μου. Τυχαία όλα έγιναν».

 

Ποιο τραγούδι σάς ζητά πάντα ο κόσμος να ακούσει ξανά και ξανά;

«Το κοινό συνήθως ζητάει κομμάτια πιο γνωστά, πιο δοκιμασμένα στον χρόνο. Όπως και να ’χει όμως είναι όλα τους παιδιά μου…».

 

Αληθεύει ότι σε μια περιοδεία σας στην Αμερική ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ σάς κάλεσε στον Λευκό Οίκο στο Οβάλ γραφείο για να σας γνωρίσει;

«Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 εν μέσω περιοδείας επισκέφθηκα την Αμερική για συναυλίες στους Έλληνες της διασποράς. Η “φήμη” μου ως τραγουδιστή της ειρήνης έφτασε μέχρι και το Λευκό Οίκο, όπου ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ με προσκάλεσε για να με γνωρίσει».

 

Πώς βλέπετε τα πράγματα όπως εξελίσσονται μουσικά στην Ελλάδα;

«Γίνονται σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα, έχει καταπληκτικούς καλλιτέχνες, συνθέτες - στιχουργούς - τραγουδιστές και τραγουδίστριες, μουσικούς , αλλά δεν υπάρχει πια “Βήμα”. Πάντα ήταν δύσκολο, έχεις να παλέψεις με πολλά θηρία».

 

Είμαστε καλύτερα στον τομέα αυτό ή χειρότερα σε σχέση με 40 χρόνια πίσω;

«Μου λείπει η ατμόσφαιρα αυτών των μικρών χώρων. Η επικοινωνία με το κοινό ήταν μυσταγωγία σ’ αυτούς τους μικρούς χώρους. Τώρα τραγουδάς σε κινητά… Δέκα σε ακούν και οι άλλοι βγάζουν selfie…». 

Κατηγορία Εργασία
- 18|01|2018 15:33

Μέχρι σήμερα 18 Ιανουαρίου μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους ενδιαφερόμενοι για 131 θέσεις ειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη παροδικών αναγκών της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε διάφορες περιοχές της χώρας στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης Ενίσχυση της Διαδικασίας Ασύλου του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020 (συγχρηματοδότηση 75% από Ε.Ε. και 25% από Ελλάδα). Προβλέπονται επτά θέσεις για τη Λέσβο, τέσσερις για τη Σάμο και τρεις για τη Χίο Νομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Η υπηρεσία προσλαμβάνει το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από την υπογραφή της σύμβασης και για την Λέσβο-Χίο-Σάμο όχι πέραν της 31.12.2018 με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης της χρηματοδότησης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.6 και να την υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στην ακόλουθη διεύθυνση: Υπηρεσία Ασύλου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Π. Κανελλοπούλου 2, T.K. 10177- Αθήνα και ώρες 09:00 με 13:00 απευθύνοντάς την στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού υπόψιν κας Μαρίας Σουλιώτη, με την ένδειξη για την Σ0Χ2/2017, (τηλ. επικοινωνίας: 210-6988582, 210-6988612).

Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ ή ΤΕ). Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων από 8.01.2018 μέχρι 18.01.2018.

 

Κατηγορία Άρθρα
- 18|01|2018 15:29

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την επίλυση της διαφοράς της Ελλάδας με την ΠΔΓΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας πρέπει να συνοδευτεί με καλύτερη επεξεργασία για την βαλκανική πολιτική της χώρας μας. Από την πλευρά μας, πάντοτε ζητούσαμε τον απεγκλωβισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το συγκεκριμένο πρόβλημα και την ανάληψη ελληνικού πρωταγωνιστικού ρόλου υπέρ της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, που κάποτε χαρακτηριζόταν «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

Η λήξη του ψυχρού πολέμου, έκανε την πρόταση αυτή πιο ρεαλιστική, αλλά η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις αποσταθεροποίησης. Προβλήθηκαν τότε ιδέες, όπως για την οικοδόμηση «ορθόδοξου τόξου» στα Βαλκάνια, σε αντίθεση με το αποκαλούμενο «μουσουλμανικό τόξο», που υποτίθεται ότι προωθεί η Τουρκία. Η απάντηση του ΣΥΝ ήταν να μείνει η Ελλάδα μακριά από πολιτικές αξόνων και τόξων και να αποκτήσει συνολική βαλκανική πολιτική, προτείνοντας μία διάσκεψη «τύπου Ελσίνκι», με κύριο στόχο την εγγύηση των διεθνών συνόρων, την άρση των αλυτρωτισμών, την κοινή ασφάλεια και συνανάπτυξη.

Κάποιοι στην Ελλάδα -ίσως και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων - υποτιμούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής, λένε ότι πρέπει να αποποιηθούμε την βαλκανικότητα και να γίνουμε «Ευρωπαίοι στα Βαλκάνια», χωρίς να διευκρινίζουν επαρκώς τι είδους «ευρωπαίοι» καλούμαστε να γίνουμε. Εμείς, όμως, είμαστε με τον αριστερό ευρωπαϊσμό, δηλαδή, με τον διεθνισμό στο επίπεδο της Ευρώπης, που εκπροσωπεί και προωθεί το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Με άλλα λόγια, υποστηρίζουμε την ιδέα μιας άλλης ενωμένης Ευρώπης, δημοκρατικής, κοινωνικής, ειρηνικής και οικολογικής. Επίσης, είμαστε υπέρ της ιδέας μιας Ευρώπης των Περιφερειών και Υποπεριφερειακών συνεργασιών, όπως αυτή που χρειάζονται τα Βαλκάνια.

Και θέλω να θυμίσω ότι από το 2008 το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει υιοθετήσει ένα Βαλκανικό Σχέδιο Δράσης, με ισχυρότατη οικολογική και φιλειρηνική διάσταση.

Στον σημερινό κόσμο των νέων οξύτατων ανταγωνισμών, ο ρόλος των μικρότερων χωρών μπορεί να αναβαθμιστεί, όχι με την αναζήτηση ρόλου δορυφόρου κάποιας μεγάλης δύναμης, αλλά με την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας. Με άλλα λόγια, «η ισχύς εν τη ενώσει», θα πρόσθετα και «η ισχύς εν τη ειρήνη», διότι οι ειρηνικές σχέσεις, ιδιαίτερα μεταξύ γειτονικών χωρών, μπορούν να ακυρώσουν τις πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» των ισχυρών.

Το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος στα Βαλκάνια είναι από τα πλέον σοβαρά της περιοχής, της οποίας οι χώρες και οι λαοί συνδέονται με ισχυρότατους δεσμούς αλληλεξάρτησης και με κοινούς αγώνες για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Από την πλευρά μας, εδώ και χρόνια διεκδικούμε την εκπόνηση και υιοθέτηση μιας Βαλκανικής Οικολογικής Χάρτας.

Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημα για τις βαλκανικές χώρες είναι ότι μπορούν να καταστούν ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο μέσω των αγωγών, αλλά και με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντί της δημιουργίας νέων πυρηνικών εργοστασίων.

Είναι η ώρα, ως Ελλάδα να θυμηθούμε τα οράματα του Ρήγα του Βελεστινλή για την ισότιμη συνεργασία και αλληλεγγύη των λαών των Βαλκανίων. Μπορούμε και πρέπει όλοι οι βαλκανικοί λαοί να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό διαμέρισμα στο κοινό Ευρωπαϊκό Σπίτι.

 

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top