FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|01|2018 20:00

Ο Σύλλογος των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» και ο Σύλλογος Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος» συνδιοργανώνουν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών (Εθνικής Αντίστασης 33, Δάφνη) την εκδήλωση: «Γνωρίζοντας τον τόπο μας Απολιθώματα, Υγρότοποι, Περιπατητικές Διαδρομές».

Η εκδήλωση θα διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες με τους αντίστοιχους ομιλητές. Στην 1η ενότητα με τίτλο «Απολιθωμένο δάσος Λέσβου: ένα μνημείο διηγείται μια ιστορία 20 εκατομμυρίων ετών» η κ. Όλγα Τσαλκιτζή, γεωλόγος, συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, θα μιλήσει για τα νεότερα ευρήματα για τη ζωή στο υποτροπικό δάσος της Δυτικής Λέσβου από τον Γαβαθά και τα Λάψαρνα μέχρι το Ταβάρι και τον Χρούσο.

Στη 2η ενότητα με τίτλο «Ο Χρούσος είναι στη ρότα των πουλιών» ο πρόεδρος του «Χρούσου», κ. Δημήτρης Μπλούκας, αρχιτέκτων- μηχανικός, θα παρουσιάσει τον υγρότοπο, την παραλία και την ευρύτερη περιοχή του Χρούσου με έμφαση στις προσπάθειες του συλλόγου για την προστασία του υγροτοπικού και του αμμοθινικού οικοσυστήματος.

Στην 3η ενότητα με τίτλο «Περιπατητικές Διαδρομές στο Μεσότοπο» ο πρόεδρος της «Αναγέννησης», κ. Φώτης Βασίλογλου, δάσκαλος-συγγραφέας, θα παρουσιάσει την εξέλιξη της δράσης την τελευταία 20ετία στον Μεσότοπο και τη συμβολή του συλλόγου της «Αναγέννησης» στην όλη πορεία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|01|2018 18:39

Συνθέτης με μια συνεπέστατη και εξαίρετη διαδρομή που ξεκίνησε όταν ήταν νεότατος, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Μιχάλης Γρηγορίου δεν έτυχε της μεγάλης αναγνώρισης την οποία αξίζει δικαιωματικά το μέγεθος αλλά και το εύρος του ταλέντου του. Ο Μιχ. Γρηγορίου για όσους δεν το γνωρίζουν έχει δεσμούς με το νησί μας, αφού εδώ και δεκαετίες κάθε καλοκαίρι παραθερίζει -όλους σχεδόν τους καλοκαιρινούς μήνες- στο εξοχικό σπίτι που διατηρεί στα Βατερά.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια από τις σπάνιες συναυλίες του, θα παρουσιάσει δύο νέους κύκλους τραγουδιών σε ποίηση Κατερίνας Καριζώνη για δύο φωνές και πιάνο, που θα ερμηνεύσουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Καλλιόπη Βέττα με τη συνοδεία του ιδίου και δύο παλαιότερους, αντίστοιχα σε σονέτα του Σαίξπηρ στο αγγλικό πρωτότυπο και σε ποίηση Βαλαωρίτη, Σικελιανού και Μαβίλη, για βαρύτονο και πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, τους οποίους θα ερμηνεύσει επίσης ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι και προηγούμενη δουλειά του παρουσιάστηκε και πάλι στο Μέγαρο Μουσικής.

Κατηγορία Περιφέρεια
- 17|01|2018 18:15

Αίτημα προς τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αποζημίωση των πληγεισών από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 επιχειρήσεων στη Λέσβο, έστειλε χθες η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Η Περιφερειάρχης ουσιαστικά ζήτησε την ανάληψη εκ μέρους της κυβέρνησης νομοθετικής πρωτοβουλίας για να αποζημιωθούν οι 35 συνολικά επιχειρήσεις (κατά κύριο λόγο της Βρίσας) που επλήγησαν από το σεισμό.  

«Οι ζημιές αυτές αφορούν 35 επιχειρήσεις και 15 αγροτικά -επαγγελματικά οχήματα. Έχουν ήδη αποσταλεί από 23-10-2017 με το υπ. αριθ. έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Φ. ΠΟΛ.ΠΡ/265 αναλυτικοί πίνακες καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών», γράφει στην επιστολή της η κ. Καλογήρου, σημειώνοντας πως η Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν δύναται να καταβάλει τις αναγκαίες επιχορηγήσεις.

 

Νομοθετική πρωτοβουλία

«Κατόπιν των ανωτέρω εκτιμούμε ότι η μόνη εφικτή λύση για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, είναι η ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (τροποποίηση του αρθ. 36 του Ν. 2459/1997).Είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύονται από πολλούς δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες, αλλά κυρίως από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 και τα προβλήματα αυτά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση με την προσπάθεια όλων μας για την υπέρβαση τυχόν θεσμικών ή γραφειοκρατικών εμποδίων», καταλήγει μεταφέροντας την πρότασή της για λύση, η κα Καλογήρου. Το γεγονός ότι επτά μήνες μετά το σεισμό και τρεις μήνες μετά την αναλυτική καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας διαπιστώθηκε ότι το αρμόδιο αδυνατεί να καταβάλει τις αναγκαίες επιχορηγήσεις στους πληγέντες εμφανιζόμενο κατά κάποιο τρόπο ...αιφνιδιασμένο για αυτή την υποχρέωση δεν τιμά την κυβέρνηση γιατί εμφανίζεται να μη τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των πληγέντων του σεισμού που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και οι επιχορηγήσεις αυτές είναι σωτήριες για τη συνέχιση της δραστηριότητας τους. 

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 17|01|2018 17:50

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, μεταξύ 4 και 8 του μήνα, θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Νέα», το υπουργείο Παιδείας θα επαναλάβει και φέτος την περσινή του απόφαση, με την οποία και «έσπρωξε» για πρώτη φορά την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Τις προηγούμενες χρονιές ως το 2017, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις άρχιζαν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει ακόμη να αφήσει μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ' τάξη του Λυκείου (που θα γίνουν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου), μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Ιούνιο, ώστε οι υποψήφιοι να κάνουν τις τελικές επαναλήψεις στα μαθήματά τους.

 

Ο αριθμός των εισακτέων

Το ερώτημα που τίθεται και απασχολεί σήμερα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφορά τον αριθμό των εισακτέων, που φέτος αναμένεται να επηρεαστεί από δύο δεδομένα: τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από τη συνένωση  των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) και τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών που αναμένεται να «φορτώσει» τα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, κάτι που πρέπει να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι το υπουργείο Παιδείας άλλαξε τον αριθμό των εισακτέων έναν μήνα αφού τον ανακοίνωσε, καθώς δέχτηκε σκληρή κριτική για τη μεγάλη μείωση των εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές. Τελικά πέρυσι εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ 70.726 υποψήφιοι, ενώ η αρχική απόφαση που είχε ανακοινωθεί έκανε λόγο για 69.500.

Φέτος όμως, το υπουργείο Παιδείας πενταπλασίασε τον αριθμό των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) στα πανεπιστήμια της χώρας. Η κίνηση αυτή έγινε για να αντιμετωπίσει τη «μεταφορά» των υποψήφιων φοιτητών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (που προκύπτει από τη συνένωση των δυο ΤΕΙ).

 

Η σχετική διάταξη που θα ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου ιδρύματος αναφέρει ότι από 1% που ίσχυε πέρυσι για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ προς τα ΑΕΙ, φέτος θα συμπεριληφθεί ένα 5% σε αυτήν την κατηγορία, επί του συνολικού αριθμού των θέσεων εισακτέων που θα δοθούν την επόμενη χρονιά στα πανεπιστήμια.

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τη Γ' Λυκείου θα γίνουν μόνο σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία. Η περικοπή αυτή των απολυτηρίων εξετάσεων προδιαγράφει και το νέο μοντέλο των εξετάσεων για ένα ενισχυμένο Απολυτήριο που θα συνδεθεί με το νέο εξεταστικό σύστημα. Τις σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να περιμένουμε τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου καταργείται το πεδίο των επιστημών της Εκπαίδευσης (4ο Επιστημονικό πεδίο) και τα επιστημονικά πεδία από πέντε γίνονται τέσσερα. Τα 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής, 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική. Τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα - εναπομείναντα πλέον - τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι - υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018, οι οποίοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|01|2018 17:32

Ένα χρόνο γεμάτο υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα ευχήθηκε ο πρόεδρος του Φιλοπροόδου Συλλόγου Αγιασωτών, Παναγιώτης Σταυρακέλλης σε όλους τους συντοπίτες της Αθήνας που έσπευσαν στα γραφεία του Συλλόγου (Γ Σεπτεμβρίου 39 1ος όροφος) για την εκδήλωση κοπής της πίτας την Κυραική 14 Ιανουαρίου.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής και ο π. Ευστράτιος Γεωργαντής ευλόγησαν την πίτα και ευχήθηκαν σε όλους αγάπη ομόνοια και προκοπή. Τα κάλαντα, γραμμένα φέτος από τον Γιώργο Παπάνη, τα είπαν ο ίδιος μαζί με τον αντιπρόεδρο Βασίλη Λούπο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καθώς και όλους τους παρευρισκομένους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Συντ/ρχης Ελευθέριος Πινάκης και Αντ/ρχης Παναγιώτης Καφετζέλλης, οι οποίοι παραβρέθηκαν εκ μέρους του επίσης συμπατριώτη Αγιασώτη Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή.

Τυχερός τη φετινή χρονιά ήταν ο Τάκης Γλεζέλης, στον οποίο έλαχε το φλουρί της βασιλόπιτας. Το κόσμημα για τον τυχερό είναι ένα χρυσό μενταγιόν, προσφορά του κοσμηματοπωλείου Αριστοτέλη Σαμοθρακή, γιου του αείμνηστου Μιχάλη. Επόμενος «σταθμός» ο αποκριάτικο χορός του Συλλόγου που θα γίνει φέτος στου Ψυρρή «στο στέκι του Κορρέ» στις 4 Φεβρουαρίου. Επικοινωνήστε με τον Σύλλογο: 210 5222033, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

 

 

Κυκλοφόρησε η «Αγιάσος»


Ο Στρατής Πολυδώρου Αναστασέλης (1908- 26.1.1997)

Κυκλοφόρησε το 221ο τεύχος Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου «Αγιάσος» του Φιλοπροόδου Συλλόγου Αγιασωτών Αθήνας στη μνήμη του Στρατή Πολυδώρου Αναστασέλη (1908- 1997), για τον οποίο μάλιστα τον περασμένο Μάιο η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών μαζί με τον Σύλλογο και με την ΟΛΣΑ διοργάνωσαν τιμητική εκδήλωση.

Πλούτος κειμένων και συγγραφέων αναφέρονται στον Στρατή Αναστασέλη, «λαϊκό λόγιο» της Λέσβου και κυρίαρχα της Αγιάσου, καθώς συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατό του. Το τεύχος όμως εμπλουτίζεται και από παροιμίες, φράσεις και εκφράσεις, αναδρομή στο παρελθόν της Αγιάσου, διηγήματα, αλλά και βιβλιοπαρουσιάσεις του Παναγιώτη Κουτσκουδή «Μιχάλης Λιαρούτσος. Από ώρας πρώτης έως εσχάτης» και του Παναγιώτη Σκορδά «Αδιάντροπα του Κλήδονα».

 

 

 

Κατηγορία Εργασία
- 17|01|2018 16:49

Ξεκινά σήμερα  η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή εργοδοτών στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους  και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών» που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα παρέχει επιχορήγηση σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι:

  • Άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2. 

Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται:

  • στους δεκαοκτώ (18) μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών.
  • στους δώδεκα (12) μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Οι δικαιούχοι

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.  Δικαιούχοι του προγράμματος είναι: Ατομικοί επιχειρηματίες ηλικίας έως 35 ετών που  δεν απασχολούν  και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό, Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που δεν  απασχολούν  και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά) και Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), που  δεν απασχολούν  και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες  την πλειοψηφία των μεριδίων άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος επιθυμεί να δημιουργήσει περισσότερες από μία θέσεις απασχόλησης, μπορεί να ενταχθεί για το σύνολο των θέσεων στο πρόγραμμα, εφόσον προβεί σε  πρόσληψη του προσωπικού ταυτόχρονα.

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 17|01|2018 16:13

Το Μητρώο Πολιτών είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών που θα διασυνδέει μεταξύ τους τις υπηρεσίες ληξιαρχείου και δημοτολογίου όλης της χώρας και έχει στόχο να απαλλάξει τους πολίτες από την ταλαιπωρία της προσκόμισης εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία. Τίθεται σε λειτουργία τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών, θα συνδέει online 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου,μεταξύ των οποίων και της Λέσβου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και θα αποτελεί την κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία εντάσσεται το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών.

Απαλλαγή από ταλαιπωρίες

Χάρη σε αυτό, οι συναλλασσόμενοι θα απαλλαχθούν από την ταλαιπωρία να προσκομίζουν από υπηρεσία σε υπηρεσία αποσπάσματα ληξιαρχείου και πιστοποιητικά δημοτολογίου (πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και θανάτου), καθώς τα ληξιαρχικά γεγονότα του καθενός θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης. 

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών Θεόδωρος Οικονόμου, πλέον, το Μητρώο Πολιτών επιτρέπει την αυτόματη αποστολή των δεδομένων ληξιαρχικών πράξεων, κατά τη δήλωσή τους, στο αντίστοιχο δημοτολόγιο και τη διεκπεραίωσή τους με μια κίνηση, εξοικονομώντας χρόνο τόσο από τον πολίτη όσο και σημαντικό φόρτο εργασίας από τον υπάλληλο του δημοτολογίου που αναγκαζόταν να επαναλάβει την ίδια διαδικασία από την αρχή. 

Πάνω σε αυτό το σύστημα θα υποστηρίζονται και άλλες λειτουργίες που παρέχονται από τη δημόσια διοίκηση, όπως είναι η έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίου, η έκδοση ΑΜΚΑ, τα πιστοποιητικά για εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, ενώ το όφελος θα αυξάνεται όσο περισσότεροι φορείς του Δημόσιου θα εντάσσονται λειτουργικά στο νέο σύστημα.

 

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση

Από τις 22 του μηνός άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του Μητρώου θα έχουν τα ΚΕΠ, η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Παιδείας, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο ΟΓΑ και το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, «ημιαυτόματη» πρόσβαση θα έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η ΕΛΣΤΑΤ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλοι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

«Το έργο άρχισε με την ψηφιοποίηση όλων των ληξιαρχικών τόμων από το 1930 έως και σήμερα, ενώ παρασχέθηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός σε όλες τις υπηρεσίες ληξιαρχείου και δημοτολογίου, ώστε να μπορούν να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με την κεντρική βάση δεδομένων. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία για πραγματική εκκαθάριση των δεδομένων των πολιτών, τόσο από λάθη που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν κατά την καταχώριση των δεδομένων όσο και από τις διπλοεγγραφές», τόνισε στο Πρακτορείο ο διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Κουλός.

 

Αναγκαίος εκσυγχρονισμός

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020, τον συντονισμό του οποίου είχε το υπουργείο Εσωτερικών ως κύριος του έργου και τη διαχείρισή του η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.. Να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση των περίπου 3.000 χρηστών του συστήματος (οι υπάλληλοι των δημοτολογίων και των ληξιαρχείων) πραγματοποιήθηκε με σχεδόν μηδενικό κόστος από ομάδα εργασίας του υπουργείου, αξιοποιώντας τη δυνατότητα τηλεεκπαίδευσης που παρέχει το δίκτυο για τους φορείς του Δημοσίου «Σύζευξις», παρά τον αρχικό σχεδιασμό με εκπαίδευση από ανάδοχο έργου.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 17|01|2018 15:10

Ο νεοσυσταθείς Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Μ.Κ.Ε. ως πρώτη δράση της λειτουργίας του, πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, ημερίδα με θέμα την παρουσίαση της πρότασης τουριστικής προώθησης Λέσβου για την περίοδο 2018 - 2020, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία υποστήριξης λήψης αποφάσεων “Tourism Generis” και κατόπιν παλαιότερης ανάθεσης από το Δήμου Λέσβου. Στην ημερίδα αυτή, την οποία παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι όλων σχεδόν των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό αναπτυξιακών φορέων της Λέσβου, κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της “Tourism Generis” Γιώργος Δρακόπουλος, ο οποίος προέβη και στην ηλεκτρονική παρουσίαση της πρότασης marketing για τη στρατηγική προώθησης της Λέσβου τα επόμενα δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι η στρατηγική που αναπτύχθηκε από την “Tourism Generis”, είναι διαθέσιμη σε κάθε επιχειρηματία του τουρισμού, σε ψηφιακή μορφή.

 

Η «στρατηγική» σε λίγες γραμμές

Η παρουσίαση της στρατηγικής marketing, επικεντρώθηκε κυρίως στις παρακάτω ενότητες:

 Στην προτεραιότητα - στοχοθέτηση των αγορών (γεωγραφικών και προϊοντικών), με σκοπό τη διαχρονική μεγιστοποίηση της ζήτησης, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξισορρόπηση του μείγματος αγορών της Λέσβου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από εξωγενείς οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την τουριστική ζήτηση στο νησί και στην επιλογή των τρόπων προσέγγισης των αγορών - στόχων, οι οποίοι σαφώς πρέπει να διαφέρουν κατά περίπτωση.

 Ακόμη η στρατηγική «δείχνει» την υιοθέτηση της κουλτούρας “value for money” αναφορικά με την τουριστική προσφορά της Λέσβου και στη δημιουργία προϊόντων που θα μπορούν να επιμηκύνουν, έστω και λίγο, τη σημερινή τουριστική περίοδο, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των τουριστικών προϊόντων της Λέσβου.

 Τέλος βάσει της παρουσίασης, ορίστηκε ως αναγκαιότητα η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ αυτοδιοικητικών - κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακος, δεδομένου ότι τα διάφορα τουριστικά προϊόντα, είναι ένα άθροισμα υποδομών, αναδομών και υπηρεσιών, που παράγονται και προσφέρονται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.         

 

Στη διάρκεια της παρουσίασης, έγινε και διάλογος, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων, ενώ τέθηκαν και διάφοροι προβληματισμοί γύρω από τα γενικότερα προβλήματα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

  

Πόλος συνένωσης

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε σε πνεύμα «πλήρους σύμπνοιας όλων των παρευρισκομένων», όπως τόνισε η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού ενώ από όλους εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι ο νεοσύστατος Ο.Τ.Α.Λ., θα αποτελέσει τον πόλο συνένωσης όλων των τουριστικών αναπτυξιακών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να ακολουθείται μία ενιαία στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης, με αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού τώρα που επιθυμούν να έλθουν σε επαφή με τον Οργανισμό αλλά και να πληροφορηθούν διεξοδικά για την «στρατηγική» που παρουσιάστηκε προχθές, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 22143, (email: syndesmos1954@otenet.gr).    

Κατηγορία Διαδρομές
- 17|01|2018 14:17

 

 

«Έχει δε τινα ηγεμονίαν προς τους τόπους τούτους, το Πέργαμον, επιφανής πόλις και πολύν συνευτυχήσασα χρόνον τοις Ατταλικοίς βασιλεύσει….» αρχίζει ο Στράβωνας (4.1) και μιλά για τον Φιλέταιρο, που έμενε στην πόλη, θησαυροφύλακας του Λυσίμαχου της Θράκης, με ένα ποσό «ενακισχιλίων ταλάντων». Μετά τον θάνατο του Λυσίμαχου (282 π.Χ.) αρχίζει η ιστορία των Ατταλιδών της Περγάμου, γραμμένη παντού. Ο Ευμένης ο Α΄ (263-241 π.Χ.), ο Άτταλος ο Α΄, ο Σωτήρ (241-197 π.Χ.) που κατατρόπωσε τους Γαλάτες), ο Ευμένης ο Β΄ (197-160 π.Χ.), ο Άτταλος ο Β΄, ο Φιλάδελφος (159-138 π.Χ.) και ο Άτταλος ο Γ΄ (138-133 π.Χ.) που παρέδωσε το βασίλειο της Περγάμου με διαθήκη στους Ρωμαίους! Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης του Αριστόνικου το 128 π.Χ. η Ρωμαϊκή κυριαρχία είναι απόλυτη και συνεχίζεται η λαμπρή της πορεία, με μια μεγάλη επέκταση έξω από την ακρόπολη.

Σ’ αυτήν την Ακρόπολη, με τον περίφημο Βωμό του Διός, που τώρα βρίσκεται αναστηλωμένος στο Βερολίνο, την περίφημη βιβλιοθήκη (Ευμένης ο Β΄), τα Γυμνάσια, τους ναούς, τα παλάτια, από τον 3ο π.Χ. αιώνα υπήρχε το αρχαιότερο τέμενος της πόλης, της Αθηνάς Πολιάδος της Νικηφόρου, με ναό δωρικού ρυθμού, με 10 και 6 κίονες στις πλευρές (28), από τον τοπικό ανδεσίτη, με διώροφες δωρικές στοές γύρω και το κολοσσιαίο άγαλμα της θεάς στο τέμενος, απομίμηση του Φειδία του Παρθενώνα. Το διώροφο πρόπυλο και το ακρωτηριασμένο άγαλμα το κατέχει το Βερολίνο. Στην προστάτιδα των επιστημών, θεά, ήταν αφιερωμένη η Βιβλιοθήκη, που βρισκόταν στην ΒΑ γωνία του τεμένους.

Αμέτρητα νομίσματα της πόλης είχαν στη μια τους όψη τη θεά με την περικεφαλαία της, πολιούχο, όπως σε τόσες πόλεις της Μικράς Ασίας, μαζί με τον Απόλλωνα Σμινθέα! Η οικονομική ακμή της πόλης επέβαλλε και σαν εμπορικό νόμισμα τον αργυρό κιστοφόρο, με τη μυστική βακχική κίστη, το φίδι και το στεφάνι του κισσού και την φαρέτρα ή το τόξο με τα φίδια και τον κισσό, στην άλλη όψη!

Επί Ατταλιδών έγραφε το όνομα της πόλης, ενώ η Ρώμη έβαλε τον εκάστοτε ανθύπατο διοικητή! Και τον Ηρακλή σε χρυσό στατήρα, τον Ευμένη, τον Άτταλο, τον Φιλέταιρο (στην πίσω όψη) σκόρπισε παντού η μεγάλη Ελληνιστική και μετά Ρωμαϊκή Πέργαμος! Γέμισαν μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία την πόλη τους και μακρινά αφιερώματα παντού, μάζεψαν ό,τι μπορούσαν από την γραπτή σοφία του κόσμου, κατασκευάζοντας και τη δερμάτινη περγαμηνή, δέχτηκαν στην τεράστια πλουτοφόρο επιχείρηση του Ασκληπιείου χιλιάδες απελπισμένους ικέτες! Ο Γαληνός, όπως θα δούμε, έζησε και γιάτρεψε για λίγο εδώ! Η Επιστήμη του ήταν ενάντια στο θεϊκό δικαίωμα των ιερέων, σαν μόνων θεραπευτών.

 

 

Η λαμπρή πόλη…

 

…με την ακρόπολη στα 300 μέτρα…

 

…με την βιβλιοθήκη και το τέμενος επάνω από το θέατρο…

 

…της Θεάς της σοφίας…

 

…πολιούχου ,νικηφόρου…

 

…κόρης του Δία, Αθηνάς.

 

Ο Άτταλος και ο Φιλέταιρος…

 

…και ο αργυρός Κιστοφόρος…

 

…κόπηκαν στην πόλη…

 

…με τα τρία θέατρα και το αμφιθέατρο της «φρικτής μνήμης».

 

Κατηγορία Δήμος
- 17|01|2018 13:06

Αν και δεν είναι μυστικό πως ο σχεδιασμός της ΑΔΕΛ από… πρόπερσι (και ειδικότερα από τη στιγμή που σφραγίστηκε το Νοέμβρη του 2016 για πρώτη φορά) προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά του σφαγείου Μανταμάδου, η φημολογία πως έχει βρεθεί ο ιδιώτης που θα αναλάβει στο εξής τις τύχες του, προκάλεσε τις αντιδράσεις του Αγροτικού  συλλόγου Μανταμάδου. Ο οποίος με ανακοίνωσή του καυτηριάζει την «ουδέτερη», όπως την χαρακτηρίζει, τακτική της δημοτικής αρχής για το πρόσφατο (νέο) κλείσιμο του σφαγείου, καλώντας τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό να πάρει ευθέως θέση. Να σημειωθεί εδώ, πως ξέχωρα των προβλημάτων της ευλογιάς ως προς την λειτουργία των σφαγείων, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας «σφράγισε» ξανά στα τέλη του 2017 το επίμαχο σφαγείο, ζητώντας νέες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να λειτουργήσει ξανά. 

«Βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και το σφαγείο Μανταμάδου συνεχίζει να είναι κλειστό. Από την πρώτη εβδομάδα του κλεισίματος του σφαγείου ακούγαμε φήμες με τις οποίες είτε ενδιαφερόταν κάποιος ιδιώτης είτε τα είχε βρει με την Α.Δ.Ε.Λ. ώστε να το ενοικιάσει. Σήμερα οι φήμες έχουν ενταθεί και μαθαίνουμε ότι ο ιδιώτης που θα ενοικιάσει το σφαγείο έχει βρεθεί και το μόνο που μένει είναι να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις που έθεσε η Κτηνιατρική Υπηρεσία από μέρους της Α.Δ.Ε.Λ..», γράφει η ανακοίνωση-παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου του Μανταμάδου για να εκφράσει στη συνέχεια την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του σφαγείου.

 

«Να πάρουν θέση Γαληνός και Αποστόλου»

Κι αυτό γιατί θεωρούν το σφαγείο «εργαλείο δουλειάς των κτηνοτρόφων της περιοχής. Μετά το πέρας της ενοικίασης του, όλα τα σφαγεία του νησιού θα είναι ιδιωτικά με αποτέλεσμα να ελέγχεται όλη η ντόπια παραγωγή και οι τιμές των αρνιών και των  βοοειδών». Η παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου στη συνέχεια καλεί τον δήμαρχο να πάρει θέση για όλα όσα αφορούν τη λειτουργία του σφαγείου: «Η ουδέτερη τακτική την οποία ακολουθεί η Δημοτική Αρχή Λέσβου όπως και η Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου για το κλείσιμο του σφαγείου βάζει ακόμα ένα βάρος στις πλάτες των κτηνοτρόφων. Ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να πάρει θέση για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και να μας δείξει τις προθέσεις του δημόσια καθώς το 2016 σε δημοτικό συμβούλιο είχε πει ότι δεν θα γίνει σφάχτης (ουσιαστικά ότι δεν θέλει το σφαγείο να λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Δήμου). Βέβαια στις αρμοδιότητες των Δήμων με βάση το Ν. 3463/2006 (αρθρο 75) είναι η ίδρυση και η λειτουργία σφαγείων. Επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες και να μας ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους η Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου όπως και ο πρώην αντιδήμαρχος Μανταμάδου-Αγ. Παρασκευής νυν  πρόεδρος Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. καθώς είναι αυτοί οι οποίοι εκλέχτηκαν με την τωρινή δημοτική αρχή ώστε να προστατεύουν τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής».

 

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 17|01|2018 12:58

«Όλα έγιναν πιο εύκολα με την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, με υπουργό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», αποκάλυψε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισεμπλουμ, στην τελευταία συνέντευξή που έδωσε στους FINANCIAL TIMES.

Και ήρθε η ομολογία του Ντάισεμπλουμ να «δέσει» με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής Βούτση ότι την κυβέρνηση Σαμαρά δεν την έριξαν οι τότε αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, «την ανέτρεψαν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, οποίοι για τους δικούς τους λόγους στηρίζουν, σήμερα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», υπονοώντας, βεβαίως, ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές μας δεν «διευκόλυναν» την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, διότι προέβλεπαν ότι οι επερχόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περισσότερο… βολικοί διαπραγματευτές!

Έτσι επιβεβαιώνονται πολλά απ’ αυτά που μέχρι τώρα ήταν υποθέσεις ή αναπόδεικτες αντιπολιτευτικές απόψεις: α. ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε… δυσαρεστήσει τους εταίρους μας, διότι δεν δεχόταν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και δεν συζητούσε καν την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. β. οι δανειστές μας, που έβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα προκαλούσε την πρόωρη πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, θα επικρατούσε στις επερχόμενες εκλογές, είχαν πλέον καταλήξει ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος θα ήταν ευκολότερη και περισσότερο συμφέρουσα γι’ αυτούς με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, είχαν επεξεργαστεί σχέδιο πλήρους υποταγής του υπερφίαλου και άπειρου Τσίπρα και εναλλακτικά- στην περίπτωση που αποτύγχανε η… «εξημέρωσή» του- σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Και έτσι φτάσαμε μετά το « φιάσκο» του Δημοψηφίσματος στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο: « η δέχεστε τους όρους μας ή αποχαιρετάτε και την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 Και τότε, όπως, εξομολογήθηκε ο Βαρουφάκης, από το φόβο για ένα « νέο Γουδί» άρχισε η… «μεταμόρφωση του σωτήρα» Τσίπρα: ό, τι θέλετε, φτάνει να μην μετακομίσω από του Μαξίμου στην… Κουμουνδούρου!

Και οι Ευρωπαίοι δανειστές μας που με τα « βαρουφάκεια παίγνια» είχαν φοβηθεί πως δύσκολα θα έπαιρναν τα λεφτά τους πίσω, έβγαλαν τώρα όλα τα απωθημένα τους: « πάρε και τούτην, πάρε και κείνην». Τώρα που βρήκαμε τον παππά ( μάλλον τον « μάπα»), ας θάψουμε καμιά δεκαριά! Έτσι μας έδεσαν πισθάγκωνα μέχρι το 2060. Μέχρι, λέει, να αποπληρώσουμε το 75% από τα δανεικά, θα είμαστε υπό κηδεμονία !

Έτσι υπογράφηκαν και ψηφίστηκαν από τους πρώην «μνημονιοσχίστες» όσα ούτε καν είχαν δεχτεί να συζητήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και 3,5% πλεόνασμα μέχρι το 2023- και βλέπουμε- και αυτόματη περικοπή(« κόφτη») συντάξεων, όταν δεν επιτυγχάνεται το συμφωνημένο πλεόνασμα, και περικοπή μέχρι 30% των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ, από το 2019!

Με τέτοιους, λοιπόν, «γενναίους» και… γενναιόδωρους διαπραγματευτές πώς να μην είναι κατευχαριστημένοι οι δανειστές μας!

Η κατάσταση, όμως, στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά ακόμα χρόνια η Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της πολιτικής των συγκυβερνώντων Τσίπρα/Καμμένου, αλλά και της πολιτικής που ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Οι δανειστές μας, αφού μας έδεσαν χειροπόδαρα και έτσι πίστεψαν ότι διασφαλίζουν την αποπληρωμή των δανεικών που μας έδωσαν, αδιαφόρησαν για την εφαρμογή όλων εκείνων των μέτρων με τα οποία θα ξεκινούσε η οικονομική ανάπτυξη, η οποία-εκτός των άλλων- θα καθιστούσε ευκολότερη την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεών μας. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τόσο βαριά φορολογική αφαίμαξη είναι αδύνατον να αντέξουν, ακόμα κι αυτές οι επιχειρήσεις που κατόρθωσαν να επιβιώσουν μέχρι τώρα, υποχώρησαν μπροστά στην επιμονή των… «μαρξιστών» οικονομολόγων της «Αριστερής» κυβέρνησης, οι οποίοι προτίμησαν την βαριά φορολογία και την καταστροφή της Μεσαίας Τάξης, από την περικοπή του μεγάλου και δαπανηρού-κομματικού- κράτους, το οποίο, μάλιστα, επαυξάνουν διορίζοντας, κατά χιλιάδες τα « δικά τους παιδιά».

Αδιαφόρησαν για την άμεση και πιστή εφαρμογή όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες θα δημιουργηθεί το ευνοϊκό έδαφος και το κλίμα για να αρχίσει, κάποτε, η οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα αδιαφόρησαν-πιθανώς και να κουράστηκαν, πλέον, να μας… νταντεύουν- για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που είναι αναγκαίο ως μηχανισμός προώθησης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

Και, τέλος, αδιαφόρησαν- έστω παρεμβαίνοντας συμβουλευτικά- για την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, έτσι ώστε να συνδεθεί η έρευνα και η επιστημονική γνώση με την επιχειρηματική δραστηριότητα και την παραγωγή. Και παραμένουν θεατές μιας εκπαίδευσης που… απορρυθμίζεται, επί το αριστερότερον, από τους Μπαλτάδες, τους Κουράκηδες και τους Γαβρόγλου, οπισθοδρομώντας στην εποχή των «Ερυθρών Χμερ»!

Μετά ταύτα, νομίζω, ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις και οι… εγγυήσεις, για να «σέρνεται» η χώρα για πολλά, πολλά, ακόμα, χρόνια!

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top