FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 13|01|2018 19:54

Και ο Παναγιώτης Μπαρούτης, ως πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παρεμβαίνει με επιστολή του προς την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου για την αναγκαιότητα εξαίρεσης των νησιών της περιφέρειας, από τον φόρο διαμονής. Στην επιστολή ο κ. Μπαρούτης αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης και -όπως στην περίπτωση του μειωμένου ΦΠΑ- τονίζει πως η επιβολή του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θα προσφέρει πάλι ένα υποτυπώδες δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

 

Το προσφυγικό επηρεάζει

«Όπως ασφαλώς γνωρίζετε μια από τις σοβαρότερες συνέπειες της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι η δραματική μείωση των τουριστικών αφίξεων με διαλυτικές επιπτώσεις στις χειμαζόμενες οικονομίες τους. Εξίσου σας είναι γνωστό ότι οι προσφυγικές ροές προς την Περιφέρεια μας συνεχίζονται με τον ίδιο αν όχι εντεινόμενο ρυθμό χωρίς ορατό σημείο αντιμετώπισης των προβλημάτων που συνδέονται με αυτές. Είναι προφανές ότι η προβλεπόμενη επιβολή του Φόρου Διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, ενώ θα έχει υποτυπώδες δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα τόσο στους παρόχους όσο και στη συνολική οικονομία των νησιών μας δεδομένου και του οριζόντιου χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρούτης στην επιστολή του προς την κα. Παπανάτσιου και καταλήγει:

«Δεδομένου ότι η ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών επηρεάζεται καθοριστικά από την ύπαρξη ανταγωνιστικών τιμών, η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου διαμονής θα απειλήσει άμεσα τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα εκείνων με μικρομεσαία δυναμικότητα. Είναι ευνόητο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά, μεταξύ άλλων, τόσο τα δημόσια έσοδα όσο και τον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης με αντίθετα από το επιδιωκόμενο αποτελέσματα. Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ζητάμε να μεριμνήσετε για την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την επιβολή του Φόρου Διαμονής».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|01|2018 19:21

Η Όλια Λαζαρίδου θα δώσει συνέντευξη στο «Ράδιο Αίολος» το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί και σε επανάληψη την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου το απόγευμα στις 5. Η σπουδαία ηθοποιός μιλάει για την ποίηση, το θέατρο, την τέχνη και τους ανθρώπους. Πώς τα δύσκολα γίνονται εύκολα μέσα από την απλότητα, το συναίσθημα και την επικοινωνία.

Η Όλια Λαζαρίδου αυτή τη περίοδο σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του Ναθάναελ Χώθορν «Ο κήπος του Ραπατσίνι» στο θέατρο «Πορεία» με την εικαστική παρέμβαση του Άγγελου Παπαδημητρίου.

Η κ. Λαζαρίδου έχει πρωταγωνιστήσει σε 12 ταινίες του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Για τη συμμετοχή της σε αυτές έχει βραβευτεί τρεις φορές με το κρατικό βραβείο ερμηνείας, δύο πρώτου κι ένα δεύτερου γυναικείου ρόλου. Για τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική «Προδοσία» βραβεύτηκε με βραβείο ερμηνείας τηλεόρασης πρώτου ρόλου. Έχει σκηνοθετήσει δύο έργα: Το «Ξυπόλητοι στο πάρκο» στο Θέατρο Λαμπέτη και το «Άνοιξον» στο Μέγαρο Μουσικής. Ακούστε ζωντανά από τους 92.8 και www.aeolosradio.gr.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 13|01|2018 18:49

Την περασμένη Δευτέρα, συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή  Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, με θέμα τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου. Με την εν λόγω ερώτηση, ο κ. Αθανασίου είχε μεταφέρει στον Υπουργό Οικονομικών την αγωνία των πληγέντων που βλέπουν τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ζητώντας εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις αυτές, αλλά και για τις προθέσεις του Υπουργείου σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής της ΝΔ έλαβε τη διαβεβαίωση από την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου ότι θα επικοινωνήσει με την ΑΑΔΕ για να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με το σύστημα TAXIS και ότι, όσο το σύστημα αδυνατεί να δεχθεί τις απαλλαγές, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στους πολίτες εφόσον υποβάλουν εμπρόθεσμα την αίτησή τους στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης. «Ευελπιστώ ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί και θα αποτελέσει ιδιαίτερη ικανοποίηση για όλους μας η έκβαση αυτή μετά από τις τελευταίες παρεμβάσεις μου», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Τι είπε η κα Παπανάτσιου

Όσον αφορά τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» κτήρια της Λέσβου, η κ. Παπανάτσιου, υποστήριξε ότι: «Μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί τριακόσια επτά πρωτόκολλα αυτοψίας επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, που αντιστοιχούν περίπου στο 100% των σχετικών αιτημάτων των πολιτών και έχουν αποσταλεί ήδη στους ιδιοκτήτες εκατόν δώδεκα εξ αυτών. Τα υπόλοιπα εκατόν ενενήντα πέντε έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να λάβουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων, θα αποσταλούν και αυτά στους ιδιοκτήτες […].

Μετά από την παρέμβαση του βουλευτή, η Διεύθυνση Καταπολέμησης Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας προώθησε αίτημα στις οικονομικές υπηρεσίες του ανωτέρω Υπουργείου για έγκριση ποσού 331.971 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών των πληγέντων. Οπως είναι γνωστό κανένας δικαιούχος  επιδότησης για τις οικοσκευές δεν έχει πληρωθεί αν και έχουν γίνει όλες οι σχετικές διαδικασίες από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Για τους επαγγελματίες της Λέσβου

Όσον αφορά τους επαγγελματίες της Λέσβου, ο βουλευτής  επεσήμανε: «Έχει αποσταλεί έγγραφο από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου με ημερομηνία 30/11/2017 προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υποδομών, με θέμα τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και επαγγελματικών αυτοκινήτων Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.  Το έγγραφο αυτό αφορά 65 περιπτώσεις σε Βρίσα (16 περιπτώσεις), Πλωμάρι, Πολιχνίτο, Πλαγιά, Ακράσι, Αμπελικό, Παλαιοχώρι και Μυτιλήνη. Στις ανωτέρω περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι καταστροφές αγροτικών αυτοκινήτων (επαγγελματικά αυτοκίνητα) απαραίτητων για τη συγκομιδή της ελιάς. Να σημειωθεί ότι διανύουμε την ελαιοκομική περίοδο και οι αγρότες έχουν επιβαρυνθεί με την αγορά ή την ενοικίαση αγροτικών αυτοκινήτων, όσοι βέβαια είχαν την οικονομική δυνατότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση».

 

Για το έκτακτο βοήθημα

Όσον αφορά το έκτακτο βοήθημα των 586,94€, η καθυστέρηση υποβολής οφείλεται στο ότι οι δικαιούχοι δεν είχαν υποβάλει  έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους.

Τέλος, ο βουλευτής επέμεινε στην έγκριση επιπλέον παράτασης στην εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων. «Μπορεί η κ. Παπανάτσιου να υποστηρίζει ότι τα Υπουργεία έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος 2275/1994 (στον οποίο αναφέρεται ότι: 5. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμύρων ή άλλων θεομηνιών, από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημίες σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, να αναστέλλεται στις πληγείσες περιοχές, η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μηνών και να ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών αυτών μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.).  Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Υπουργός μπορεί να αποφασίσει την περαιτέρω παράταση. Από τη μεριά μου θα επιμείνω προς σ’ αυτή την κατεύθυνση καθώς είναι σημαντικό να δοθεί στους πληγέντες μια επιπλέον ανάσα έως ότου εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 13|01|2018 17:57

Τους σταθμούς της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής καθόρισε η γραμματεία της οργανωτικής επιτροπής που πραγματοποίησε σε καλό κλίμα την πρώτη της συνεδρίαση. Η έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας θα ξεκινήσει την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οργανωτικής Επιτροπής, η σύνθεση της οποίας δεν έχει ακόμα κλείσει.

Το αργότερο δε μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η σύνθεση των επιτροπών οι οποίες από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουν τα κείμενα των θέσεων που θα κληθεί να ψηφίσει το συνέδριο. Οι προσυνεδριακός διάλογος επί των κειμένων αυτών θα διεξαχθεί το διάστημα από 15 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου.

 

Η εκλογή συνέδρων
Οι κάλπες τώρα για την εκλογή των 1.500 περίπου συνέδρων (άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι «διορισμένοι») θα στηθούν την Κυριακή στις 4 Μαρτίου. Θα έχει προηγηθεί άνοιγμα των μητρώων μελών προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους από τους 210 χιλιάδες πήραν μέρος στην εκλογή του επικεφαλής να δηλώσουν αν θέλουν να είναι μέλη του νέου κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διαδικασία, στην οποία οι προσερχόμενοι επέλεγαν αν θα είναι μέλη ή φίλοι του νέου σχήματος, περί τις 78 χιλιάδες δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν ως μέλη και στις ιδρυτικές διαδικασίες. Η εκλογή των συνέδρων θα γίνει ανά Καλλικρατικό δήμο με μονοσταυρία, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) θα γίνουν ανά δημοτικό διαμέρισμα. Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 16-18 Μαρτίου.

 

Η ανακοίνωση
«Το Κίνημα Αλλαγής προχωρά στην πραγματοποίηση του συνεδρίου του στις 16-18 Μαρτίου, με βάση την καθαρή εντολή των 212.000 συμπολιτών για την αναγέννηση της παράταξης. Η απόφαση της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και του Πολιτικού Συμβουλίου για ένα ΑΝΟΙΚΤΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ Συνέδριο, καθοριστικό σταθμό για την οριστική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, ανοίγει νέους δρόμους για την Ελλάδα και την κοινωνία. Το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων για να εκφράσει την νέα ελπίδα για το λαό μας. Έχουμε στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας με προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τα αίτια της κρίσης και να οδηγήσουμε την Ελλάδα και την κοινωνία σε μια νέα περίοδο δημιουργίας, προόδου και ευημερίας σε στέρεες βάσεις».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|01|2018 16:18

Μάκης Αξιώτης

«Μασέλα ή Ναυς». Σατιρική Μυτιληνιά Φυλλάδα 1992-2010 (τεύχη 1-33),

Έκδοση Δήμου Λέσβου

Μυτιλήνη 2017

 

Ο Δήμος Λέσβου προχώρησε πρόσφατα σε μια επιβεβλημένη και πολλαπλώς χρήσιμη έκδοση. Συγκέντρωσε σ’ ένα τόμο τα 33 τεύχη της σατιρικής εφημερίδας που εξέδιδε  ο Μάκης Αξιώτης. Η «Μασέλα ή ναυς» για σχεδόν 20 χρόνια ήταν το «επίσημο όργανο» των Καφελογίων της Μυτιλήνης. Ο εκδότης της και οι συνεργάτες του  σχολίαζαν  και σατίριζαν στη ντοπιολαλιά  την επικαιρότητα, σκιτσάριζαν πρόσωπα της πνευματικής Λέσβου και της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργώντας την «Παλλεσβιακή Μουτσνογραφία».

Ο εμπνευστής, δημιουργός, συντάκτης, εκδότης Μάκης Αξιώτης γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα: « Γύρω στα 214-213 π.Χ. Αιτωλοί με πλοία απωθέτουν ένα μαρμαρινο βάθρο με επιγραφή, στο Ασκληπιείο της Μυτιλήνης. Επάνω του υπάρχει ανάγλυφη η ΜΑΣΕΛΑ του Καλυδώνιου κάπρου, την οποία οι ειδήμονες ακόμα ονομάζουν πλοίο! Έτσι η «Μασέλα ή ναυς», που γεννιέται τον Γενάρη του 1992, αποκτά το λογότυπό της! Οι «κατέχοντες» την πολιτική και αυτοδιοικητική ζωή του νησιού και οι «κοινωνοί» των γραμμάτων και των τεχνών της, γίνονται το υλικό στον Κυνόδοντα της σατιρικής φυλλάδας, που «βγαίνι κάθι τόσου τσάμπα»(δωρεά) και προς το τέλος «στη χάση και στη φέξη»! Αρχικά κάθε 4 μήνες και στο τέλος κάθε χρόνο, περίπου! Έτσι φθάνει «αισίως» στα 33 της «τεύχη-τόμους», μέχρι τον Απρίλη του 2010, όταν προλαβαίνει να δαγκώσει την αρχή  της Ανθρωπιστικής μας  κρίσης! Το πολιτικό σκίτσο του εκδότη της, στον τοπικό τύπο, αναστέλλει οριστικά την έκδοσή της. (…) Η προσπάθεια απόδοσης με γραπτό λόγο (και μάλιστα με έμμετρη ντοπιολαλιά) και εικαστική παρέμβαση της κοινωνικής παθολογίας και των αθέατων μικροπτυχών της, είναι ένα επίπονο και χρονοβόρο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί τη συλλογή  των στοιχείων , που θα αποτελέσουν το σενάριο που εκτυλίσσεται τελικά στο χαρτί. Όσο κι αν η προσπάθεια στρέφεται στην αντικειμενική θεώρηση των δρώμενων, πάντα υποβόσκει η υποκειμενική εκτίμηση, την οποία ο σκιτσογράφος, στην δεδομένη περίπτωση προσπαθεί να εξηγήσει με τον λόγο που συνοδεύει την καλλιτεχνική σύνθεση! Δεν ξέρω πόσο το πέτυχα αυτό, σ’ αυτά τα 18 χρόνια. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω τους εικονιζόμενους πρωταγωνιστές ότι ο κυνόδοντας της ΜΑΣΕΛΑΣ έπαιξε πάντα τον ρόλο του σαν «λογιστής  μιας απογραφής» των δρώμενων της πανέμορφης Μυτιλήνης».

 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

ΑΓΙΑΣΟΣ, τεύχος 221/Σεπτέμβρης - Οκτώβρης 2017

ΑΙΟΛΙΔΑ, τεύχος 65/ Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017

ΤΟ ΑΚΡΑΣΙ, τεύχος 42/ Ιανουάριος 2018

ΕΡΕΣΟΣ, τεύχος 227/ Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2017

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 13|01|2018 16:12

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις 

Στο τεύχος 226, Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2017, του τριμηνιαίου αξιόλογου, καλαίσθητου και καλοτυπωμένου περιοδικού "Ερεσός", του δραστήριου «Συλλόγου των απανταχού Ερεσίων "Ο Θεόφραστος"», που εκδίδεται από το αθηναϊκό τυπογραφείο "Περί Τεχνών" του Ελευθερίου Καρτέρη, διέκρινα τα εξής ενδιαφέροντα στις 48 σελίδες του:

1.- Το κείμενο για τις "Εκδηλώσεις του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού", από όπου αντιγράφω: «Στον ειδυλλιακό προαύλιο χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού ολοκληρώθηκαν στις 5 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του Φορέα με μια βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη μας λυρική ποιήτρια Σαπφώ, στον τόπο της καταγωγής της. "Ο Ερωτικός Λόγος στην ποίηση της Σαπφούς" ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Ο Δρ Παύλος Τραιανταφυλλίδης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ξεκίνησε με σύντομη περίληψή του στα αγγλικά και γερμανικά και στη συνέχεια εξήγγειλε την έκδοση νέου δίγλωσσου έντυπου αποκλειστικά για τη Σαπφώ την οποία χαιρετίζουμε θερμά. Στην εισήγησή του ο σπουδαίος αυτός αρχαιολόγος και ερευνητής, ξεδίπλωσε το μεγαλείο της Ερέσιας Σαπφούς, που ήταν η σπουδαιότερη εκφραστής της λυρικής αιολικής ποίησης και του έντονου και βαθύτατου ερωτικού λόγου όπως διανθίζεται στα αποσπασματικά ποιήματά της».

2.- Την ομιλία της αρχαιολόγου Γεωργίας Δεληγιώργη στις 8 Ιουλίου στο Μουσείο του Γιαλού της Ερεσού: "Αφηγήσεις από τα χρόνια τη τυραννίδας στην Αρχαία Ερεσό".

3.- Το πρώτο μέρος του κειμένου του Σπύρου Πιπερά: "Η άγνωστη προσωπική Πατριωτική και Δημοκρατική δράση Θεοφράστου και Φαινίου υπέρ της πατρίδας τους Ερεσού", από όπου αντιγράφω: «Αφότου πήρε στα χέρια του το τιμόνι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ο Δρ Παύλος Τρανταφυλλίδης αρχίζει η Κοινωνία της περιφερειακής Λέσβου, εν προκειμένω της Ερεσού, να εισπράττει επιτέλους το κατέβασμα προς το Λαό- από το ίδιο το κράτος πια- αρχαιολογικών γνώσεων που βασίζονται στους μουσειακούς θησαυρούς μας, αναβαθμίζοντας το επίπεδό της. Δικαιώνονται έτσι οι Ερέσιοι που είτε σαν λόγιοι είτε σαν ζευγάδες δημιούργησαν την Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού από το 1858 και διέσωσαν από τη λεηλασία των Τούρκων -και όχι μόνον- κάποια πολύτιμα στοιχεία τής ιστορίας μας».

Ο Σπύρος Πιπεράς παραθέτει αυτούσια και μεταφρασμένα τρία κείμενα, ένα του Αριστοτέλη και δύο του Πλούταρχου για την προσφορά των Θεοφράστου και Φαινίου στην Ερεσό, από όπου αντιγράφω:

α) Μαρκιανή Βιβλιοθήκη Αριστοτέλους, απόσπασμα 430: «όσα δε όλες οι πόλεις ευεργετήθηκαν από τον Αριστοτέλη-, μαρτυρούν τα Στάγειρα - πατρίδα του Αριστοτέλους - και η Ερεσσός η πατρίδα των μαθητών του Θεόφραστου και Φανίου {…} και όταν έμελλε να πολιορκηθεί η Ερεσσός από τον Φίλιππο, τον έπεισε να την αφήσει ελεύθερη».

β) Πλουτάρχου Ηθικά Τ. 28: «Τί είδους λοιπόν και πόσο μεγάλες θεωρούμε τις ηδονές του Πλάτωνα, όταν ακριβώς ο Δίων φεύγοντας από αυτόν, κατέλυσε τον τύραννο Διονύσιο και ελευθέρωσε τη Σικελία; Τί είδους λοιπόν θεωρούμε πως ήταν οι ηδονές του Αριστοτέλους, που όταν η πατρίδα του ήταν πεσμένη στο έδαφος την ανάστησε ξανά και επανέφερε από την εξορία τους συμπολίτες του; Τί είδους νομίζουμε οτι ήταν οι ηδονές του Θεοφράστου και του Φαινίου που έσφαξαν τους τυράννους της πατρίδος τους; Πόσους ανθρώπους βοήθησαν ιδιαιτέρως, όχι στέλνοντας σιτάρι, ούτε μεγάλες ποσότητες αλεύρων όπως έστειλε σε μερικούς ο Επίκουρος, αλλά πετυχαίνοντας οι εξόριστοι να γυρίσουν πίσω, οι δέσμιοι να λυθούν και όσοι είχαν στερηθεί τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους να τα πάρουν πίσω, γιατί να τα αναφέρει κάποιος σε σας, που καλά τα ξέρετε;»

γ) Πλουτάρχου ηθικά Τ. 29: «για το Θεόφραστο που δυο φορές ελευθέρωσε την πατρίδα του από την τυραννία».

 4.-Τέλος από το κείμενο "Επαναχάραξη υπό την απειλή απώλειας άμμου" του Γιώργου Καρτέρη, αντιγράφω: «Ο ίδιος ο Δήμαρχος (σ.σ. ο καταγόμενος από την Ερεσό Μίμης Γαληνός) ζήτησε επαναχάραξη του Αιγιαλού, αλλά το τσιμεντάκι είναι ακόμα στη θέση του, γεγονός που με κάνει απαισιόδοξο για το μέλλον της παραλίας και, κατά συνέπεια, το μέλλον του χωριού μας».

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|01|2018 15:15

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός και Ερμηνευτής Κώστας Χατζής σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, υπηρετώντας πιστά και με διεισδυτικό λόγο το κοινωνικό τραγούδι για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Με ένα τρόπο ξεχωριστό - μ’ εκείνη την ιδιαίτερη «βραχνάδα» στη φωνή του - όταν βρίσκεται απέναντι στο κοινό επικοινωνεί μ’ έναν μοναδικό τρόπο μαζί του. Έρχεται το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο «Κτήμα Οινοφόρος» για μία μοναδική εμφάνιση.

Με το άκουσμα των στίχων «Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά, η μοναξιά τους παγώνει, …» λίγοι - έως ελάχιστοι- είναι εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τον ιδανικό ερμηνευτή τους. Ο Κώστας Χατζής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Με την κιθάρα και την ιδιότυπη φωνή του ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που τραγούδησε μπαλάντες με κοινωνικό περιεχόμενο. Πολλά τραγούδια του έχουν μείνει κλασικά: «Απ’ τ’ αεροπλάνο», «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά…», «Ο Στρατής», «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», «Δε βαριέσαι αδερφέ», «Κι ύστερα» , «Η αγάπη όλα τα υπομένει» και τόσα άλλα!

Ο Κώστας Χατζής παρουσιάζει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, μέσα από τη λυρικότητα και την ευαισθησία των στίχων και της μουσικής των τραγουδιών, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή. Μαζί του τραγουδούν η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Μαέστρος Γιώργος Παγιάτης.

 

Και έπεται η Βελεσιώτου!

Επόμενος… «σταθμός» Φωτεινή Βελεσιώτου στις 27 Ιανουαρίου. Η χειμερινή περιοδεία της άρχισε από την Κρήτη και με βάση το Σταυρό του Νότου στην Αθήνα, γυρίζει σε όλη την Ελλάδα και θα κάνει μια στάση για ακόμη μία φορά στην πολυαγαπημένη της Μυτιλήνη. Δίπλα της ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Σωτήρης Μπαλλάς που ήδη προετοιμάζει την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά και ο οποίος με τις ερμηνείες του εκφράζει ολοκληρωμένα τον επίκαιρο λόγο των ποιητών στην ελληνική μουσική.

Επίσης, μαζί της σταθεροί συνταξιδιώτες τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Παπαναστασίου στην ενορχήστρωση, το πιάνο και το ακορντεόν, ο Γιώργος Καραμφίλλης στο μπουζούκι, τον τζουρά και τον μπαγλαμά, ο Διονύσης Μακρής στο Κοντραμπάσο και ο Θωμάς Κωστούλας στα τύμπανα.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 13|01|2018 14:38

 

Μόνη λύση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι οι ασφαλιστικές εισφορές με συνταγματικής φύσεως ρύθμιση, να χρησιμοποιούνται για το σκοπό για τον οποίο επιβάλλονται όπως σε όλη την Ευρώπη, να δίνονται αποκλειστικά στις συντάξεις. Αυτή είναι η λύση που πρόκρινε ο Οικονομολόγος, εργατολόγος, Γιώργος Ρωμανιάς στην ημερίδα που στέφθηκε με επιτυχία του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου την Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. «Άμα κάθε τυχάρπαστος υπουργός έχει τη δυνατότητα να απλώνει το χέρι και να παίρνει τις εισφορές για να καλύπτει άλλες ανάγκες, λύση στο ασφαλιστικό δεν θα βρούμε ποτέ,» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ημερίδα έδωσε πολλές απαντήσεις στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, σωματείων, της Αστυνομίας, της Εκκλησίας, του Ιατρικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης κ.ά.

Σύντομη αναδρομή

Αρχικά η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρθηκε στην «καταλήστευση των αποθεματικών» και εξιστόρησε κρίσιμες στιγμές του ασφαλιστικού: «το 1950 με Νόμο του Κράτους μεταφέρονται τα αποθεματικά των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος με μηδενικό επιτόκιο κατάθεσης, προκειμένου να δανειοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας- οι οικονομικές δηλαδή ελίτ της εποχής- και να κατασκευαστούν βιομηχανίες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει η Ελλάδα στην εκβιομηχανοποίηση της. Μέχρι το 1974, δηλαδή επί 23 χρόνια τα αποθεματικά καταθέτονται άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος! […] Για πρώτη φορά το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει εντολή να καταθέτουν μεν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα αποθεματικά τους τα Ταμεία έντοκα με επιτόκιο όμως 6%, την στιγμή που τα επιτόκια στις άλλες Τράπεζες ήταν πολλαπλάσια και ο πληθωρισμός επίσης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου που τον διαδέχθηκε δίνει εντολή ότι μπορούν τα Ταμεία να καταθέτουν τα Ταμειακά τους αποθέματα όπου κρίνουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια. […] Έρχεται μετά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να αποφασίσει ότι μπορούν τα Ταμεία να επενδύουν το 23% των αποθεματικών τους σε μετοχές στο Χρηματιστήριο. Δηλαδή να τζογάρουν! Ο Σημίτης το πάει ακόμα παραπέρα αποφασίζοντας το εξωφρενικό: όχι μόνον μετοχές με τα αποθεματικά, όχι μόνο με το 23% αλλά μπορούν οι διοικήσεις των Ταμείων να επενδύουν ελεύθερα με όλα τα λεφτά σε όλες τις μετοχές του χρηματιστηρίου! Και όπως όλοι γνωρίζουμε το χρηματιστήριο ήταν η μεγαλύτερη ληστεία των τελευταίων χρόνων. Την περίοδο 1999-2002 και 2008-2009 χάθηκαν περίπου 7 δισ. ευρώ στο χρηματιστηριακό τζόγο/αγορά μετοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέρα από αυτό, οι κυβερνήσεις, διορίζοντας ως Διοικητές των Ταμείων διάφορους πολιτευτές, είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται από αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Αποκορύφωμα τα Δομημένα ομόλογα επί Κυβερνήσεως Κωσταντίνου Καραμανλή το 2004, για να ακολουθήσει το PSI- κούρεμα δηλαδή των αποθεματικών επί συγκυβέρνησης Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ το 2012 που τελικά αποτελείωσαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Και έρχεται μετά η αυτοαποκαλούμενη Κυβέρνηση της Αριστεράς το 2015 για να ακολουθήσει και αυτή την πεπατημένη και να βάλει και αυτή χέρι σε ότι αποθεματικό απόμεινε - περίπτωση ΑΚΑΓΕ!»

50 δισ. στους δανειστές!

Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι από το 2010 έως το 2016 έχουν αφαιρεθεί από 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους (με τις γνωστές περικοπές), 48,8 δισ. Ευρώ, τα οποία δόθηκαν στις δόσεις των δανειστών. «Το ασφαλιστικό λειτουργεί με κανόνες, να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές για να έχουμε σύνταξη. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ως προς το σύστημα (κεφαλαιοποιητικό, διανεμητικό, αναδιανεμητικό) με τα υπέρ και τα κατά του. Όμως σε όλα, οι εισφορές είναι για τις συντάξεις. Σήμερα έχουμε το φαινόμενο να βγαίνει ο Χουλιαράκης, ο Πετρόπουλος, η Αχτσιόγλου και να μας λένε ότι δεν πάνε καν στα αποθεματικά τα χρήματα. Οι εισφορές δίνονται αμέσως για να καλύπτονται άλλου είδους ανάγκες. Αν δεν υπάρχει συνταγματική ρύθμιση, δεν μας εξασφαλίζει τίποτα, δεν το λέω αυτό για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και για την επόμενη» επεσήμανε.

Μία άλλη πρόταση του κ. Ρωμανιά είναι η ΓΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες πριν από τις εκλογές να θέτουν ερωτήματα προς τους υποψηφίους σε σχέση με το ασφαλιστικό, οι απαντήσεις των οποίων να δίνονται στη δημοσιότητα.

Παράλληλα τόνισε ότι τα αποθεματικά των ταμείων είναι 20,6 δισ. Ευρώ: «Τα παλιά ασφαλιστικά ταμεία έχουν πάει στον ΕΦΚΑ. Το ποσό αυτό δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν τα ταμεία γιατί είναι δεσμευμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εδώ και πολλά χρόνια, η ΤτΕ χρεώνει τη ζημιά από τη μείωση της αξίας των ομολόγων στα ταμεία. Η διαδικασία που ακολουθεί η ΤτΕ από τη διοίκηση Γκαργκάνα είναι ίδια, ενώ τη ζημιά θα έπρεπε να τη χρεωθεί η ίδια. Αυτά τα είχα πει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να παταχθεί, δυστυχώς δεν άλλαξε κάτι».

Μεγάλη αναφορά έκανε και στον γόρδιο δεσμό των συντάξεων χηρείας και το άρθρο 12 του ν.4387 που αναφέρεται στις χήρες που έκαναν την αίτηση από τις 12.5.2016 και μετά, αλλά και τον επανυπολογισμό της σύνταξης των χήρων που πήραν σύνταξη προ 20 χρόνων και μετά. Σημαντικά όμως και τα στοιχεία που έδωσε για τον περιορισμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός έχασε το δικαίωμα υποβολής αιτήματος συνταξιοδότησης: «Πχ αν ένας καθηγητής που παίρνει 1300 ευρώ καθαρά και κάνει λογαριασμό και βλέπει ότι θα πάρει 800 ευρώ, σημαίνει ότι θα χάσει 6.000 ευρώ το χρόνο!»

 

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 13|01|2018 14:32

Διήμερη επίσκεψη στη Λήμνο, πραγματοποιεί η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί και έχοντας την ευκαιρία να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα της Λήμνου.

Σε σύσκεψη που έγινε με τον Έπαρχο Λήμνου Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής Κώστα Αδαμίδη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκε μάλιστα η πορεία υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Π.Ε.  Λήμνου, δηλαδή τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Με την ευκαιρία δε της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Μύρινας την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, παρουσία του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων του νησιού και πολιτών, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έκανε εκτενή απολογισμό του έργου που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο, που συνολικά σήμερα ανέρχεται σε 27,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 21,2 εκατομμύρια ευρώ είναι ευρωπαϊκοί πόροι και τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τον προϋπολογισμό της. Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στα προγραμματισμένα για το 2018 έργα τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία συνεργασίας όλων των φορέων.

 

Αυτοψίες σε έργα

Χθες η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το έργο συντήρησης οδικού δικτύου κεντρικής Λήμνου προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, που αφορά στη βελτίωση του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τον οικισμό του Κορνού με τον κεντρικό οδικό άξονα Μύρινα- Αεροδρόμιο. Με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες εξετάστηκε επίσης επί τόπου το έργο ηλεκτροφωτισμού της δεύτερης διασταύρωσης Κορνού και της εισόδου στο νέο κτηνιατρείο, όπου η κα. Καλογήρου τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του ηλεκτροφωτισμού για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας ζήτησε το έργο να μπει σε προτεραιότητα.  Επίσης, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εκτελεί έργο αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξής του, προϋπολογισμού 2,8 εκατομμύριων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 13|01|2018 14:11

Ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις σε κομβικές περιοχές της πόλης, αποφάσισαν κατά την κοινή τους σύσκεψη τα προσωρινά τοπικά συμβούλια που έχουν σχηματιστεί στις 11 μεγάλες συνοικίες της Μυτιλήνης. Στόχος είναι αφενός να διαδοθεί και να γίνει βίωμα η φιλοδοξία λειτουργίας «συνοικιακών συμβουλίων» και αφετέρου η ανάδειξη επίσημων Τοπικών συμβουλίων στις περιοχές Αλυσίδα, Λαζαρέτο, Λαγκάδα και Καμάρες, βάσει της γνωστής πρόθεσης της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης. 

Κατόπιν της απόφασης αυτής, το προσωρινό συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής «Αλυσίδα, Λαζαρέτο, Λαγκάδα, Καμάρες», προσκαλεί τους δημότες της εν λόγω περιοχής, σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα συνεστιάσεων της εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής Λαγκάδας.  Τα θέματα της πρώτης αυτής λαϊκής συνέλευσης, όπως δημοσιοποιήθηκαν είναι: Συζήτηση για τρέχοντα ζητήματα και γενικότερα προβλήματα της περιοχής - Προτάσεις και καθορισμός επίσημου Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής «Αλυσίδα, Λαζαρέτο, Λαγκάδα, Καμάρες».   

 

Αρμοδιότητες        

Υπενθυμίζεται ότι το επίσημο τοπικό - συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής, μόλις συγκροτηθεί θα λειτουργεί αυτόνομα και ο ρόλος του θα είναι να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις προς τη Δημοτική Κοινότητα και τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται και νέες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση - αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.     

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης (τηλ. 22510 22143, email: syndesmos1954@otenet.gr,  με τους υπεύθυνους Γιώργο Καρίνο και Βασίλη Χατζηελευθερίου).   

Το προσωρινό Συμβούλιο της περιοχής, απαρτίζουν οι: Ζανέτ Λαμέρα - Αμπατζή, Δήμητρα Αμπατζή, Κατερίνα Βαμβουρέλλη, Ελένη Γογγολίδη, Μαρία Γουγούλα, Ειρήνη Γούναρη, Μαρία Τσανακτσή και η Μαγδαληνή Ψαρρού.

 

 

- 13|01|2018 14:08

Σήμερα παρουσιάζουμε μία ιδιαίτερη για την επισημότητά της επιγραφή και την κομψότητα των γραμμάτων της. Βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη, στην οδό Κυπαρισσίων της συνοικίας Σαρή-Μπαμπά στην πόλη της Μυτιλήνης.

Είναι χαραγμένη σε κυλινδρικό, κιονόσχημο βάθρο από γκρίζο μάρμαρο. Φέρει εντορμίες εκατέρωθεν για την προσαρμογή άλλου λίθου, πιθανώς της επίστεψης του βάθρου, πάνω στην οποία θα ιδρυόταν το άγαλμα του τιμωμένου. Ο τιμώμενος είναι ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος, όπως διαβάζουμε στην επιγραφή: 

 

Ὀ [δ]ᾶμος

                Αὐτοκράτορα Θεὸν, Θεῶ παῖδα,

                Καίσαρα Σεβαστόν, τὸν κοινὸν

                εὐεργέταν, ἐαυτῶ δὲ σωτῆρα

                καὶ κτίσταν τᾶς πόλιος.

 

Στην άνω επιφάνεια του βάθρου είναι επίσης χαραγμένα γράμματα, τα οποία δεν αποδίδουν λέξεις. Διακρίνονται ευκρινώς τα ΒΕΣ και ΠΕΣ. Πρόκειται για σύμβολα των τεχνιτών, που κατασκεύασαν το μνημείο και αφορούν την μεταξύ τους συνεννόηση π.χ. για την προσαρμογή άλλου λίθου πάνω από το βάθρο, που σώζεται σήμερα. Τέτοια σύμβολα σώζονται και αλλού, γεγονός που δηλώνει ότι η συνεννόηση αυτού του τύπου ήταν συνήθης στην αρχαιότητα.


Ο δήμος των Μυτιληναίων τιμά τον αυτοκράτορα Αύγουστο. Τέλη 1ου αι. π.Χ.-Αρχές 1ου αι.  μ.Χ.

 

Στο προαύλιο της εκκλησίας εντοπίζει το μνημείο ο πρώτος που δημοσίευσε την επιγραφή, ο Λέσβιος γυμνασιάρχης Εμμανουήλ Δαυΐδ, Ανέκδοτοι επιγραφαί Λέσβου, Εν Μυτιλήνῃ 1913, σελ.7, αρ. 1: «εντός του περιβόλου ναῒσκου κειμένου κατά την συνοικίαν Σαρή Μπαμπά και κατεχομένου μέχρι της 8ης Νοεμβρίου 1912 υπό των Οθωμανών». Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Σεραφείμ Χαριτωνίδης, έφορος αρχαιοτήτων του νησιού, εντοπίζει το μνημείο στην ίδια θέση και δημοσιεύει νέα ανάγνωση της επιγραφής, βλ. Αι επιγραφαί της Λέσβου. Συμπλήρωμα, Εν Αθήναις 1968, αρ. 61, πίν. 19α, την οποία παραθέτω παραπάνω.


Η άνω επιφάνεια του βάθρου με τα σύμβολα των τεκτόνων.

Οι εκδότες της επιγραφής δεν παρέχουν χρονολόγηση, αλλά από το κείμενο της επιγραφής αυτής και από άλλες τιμητικές επιγραφές από την Κέα, την Ρόδο κ.α. είναι φανερό ότι ο τιμώμενος αυτοκράτορας είναι ο Αύγουστος, επειδή αναφέρονται οι τίτλοι που έφερε μεν (Αὐτοκράτωρ, Καῖσαρ, Σεβαστός), αλλά όχι το όνομά του. Αντιθέτως, το όνομα αναγράφεται και αποτελεί στοιχείο ταυτίσεως σε όλες τις επιγραφές, τιμητικές και αναθηματικές των ρωμαίων αυτοκρατόρων που ακολούθησαν. Δεδομένου επίσης ότι οι ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας, όπως η Λέσβος, υιοθέτησαν ανεπίσημα τον τίτλο Σεβαστὸς (στ. 3) για τον Αύγουστο και τον τίτλο Σεβαστὴ για την γυναίκα του Ιουλία Αυγούστα και πριν τον θάνατό του το 14 μ.Χ., η επιγραφή τοποθετείται στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. ή στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. Για το θέμα αυτό, μπορεί κανείς να ανατρέξει στις εργασίες των R. Hodot, Le dialecte éolien dAsie, Paris 1990, σελ. 281, ΜΥΤ 142.  G. Labarre, Les cites de Lesbos aux époques hellénistique et imperiale, Lyon 1996, vol. I, σελ. 289, αρ. 24. Σοφία Ζουμπάκη-Λίνα Μενδώνη, Θεοὶ Σεβαστοί. Κέα-Κύθνος: Ιστορία και Αρχαιολογία. Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου, Κέα-Κύθνος 22-25 Ιουνίου 1994 [Μελετήματα 27, Αθήνα 1998] 669-674.

Αναζητώντας, τέλος, την ιστορία του ονόματος της συνοικίας Σαρή-Μπαμπά και έχοντας συλλέξει λίγες σχετικά πληροφορίες, έμαθα ότι Σαρή-Μπαμπάς είναι ο χλωμός γέροντας στην τουρκική γλώσσα και ότι έτσι ονόμασαν τον τεκέ που ίδρυσαν σιίτες μοναχοί κοντά στο σημερινό παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη. Ο τεκές αυτός, που καταστράφηκε το 1912 μετά την απελευθέρωση του νησιού, έδωσε το όνομά του σε όλη την συνοικία, που βρίσκεται «πάνω» από την αγορά της Μυτιλήνης.

 

* Η Μαρία Σ. Διακουμάκου είναι φιλόλογος - επιγραφικός, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία.

Κατηγορία Πολιτική
- 13|01|2018 13:16

Μέχρι το καλοκαίρι θα είναι διαμορφωμένος ο νέος «αυτοδιοικητικός χάρτης», βάσει της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, με σημαντικές αλλαγές στον «Καλλικράτη». Αυτή είναι η ξεκάθαρη αίσθηση που αποκόμισε η αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου, που συναντήθηκε προχτές κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Το μεγάλο συν για τη Λέσβο, που τρέφει ασφαλώς προσδοκίες και για το χωροταξικό ενόψει της κατάθεσης (για διαβούλευση) του επίμαχου νομοσχεδίου, είναι σύμφωνα με τους Προκόπη Σινάνη και Νίκο Καρασάββα που είδαν από κοντά τον Υπουργό, το ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι πρόθυμοι να ακούσουν το οτιδήποτε που να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου πλαισίου λειτουργίας για τις τοπικές κοινότητες, αλλά και η αίσθηση πως ο Δήμος Λέσβου είναι πράγματι πιθανό να «σπάσει».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του δήμου Λέσβου, έδωσε μία περιεκτική γεύση για τα όσα συζητήθηκαν με τον κ. Σκουρλέτη, όχι όμως και για το επίμαχο θέμα του χωροταξικού , το οποίο το υπουργείο κρατά χαμηλά, γιατί ενδεχομένως δεν θέλει να ανοίξει ...ορέξεις για ένα τέτοιο ζήτημα. Αναφορές που δεν ήταν γενικότητες, αλλά για πρώτη φορά έδειχναν πως υπάρχει γνώση της ειδικής κατάστασης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Εξάλλου από το στόμα του ιδίου του Υπουργού γράφτηκε η διαπίστωση πως στο βαθμό που μιλάμε για έναν δήμο που έχει συμπεριλάβει δεκατρείς πρώην Καποδιστριακούς δήμους πως «μελετάται, στις επερχόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, η αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού». Μάλιστα ο Υπουργός στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση, φέρεται να λέγει πως «οι πραγματικές ανάγκες των δήμων είναι αυτές που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για ένα νέο τρόπο κατανομής αυτών των πόρων, που θα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε τελικά, να παρέχονται κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες».

 

Η συμβολή του Δικτύου

Ειπώθηκαν όμως και άλλα πολλά που ήταν αδύνατο να δημοσιοποιηθούν σε πρώτη φάση. Χαρακτηριστικά, ως ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το ότι στην αναθεώρηση του «Καλλικράτη», φαίνεται πως έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι καίριες παρεμβάσεις του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου, με αποτέλεσμα από εκεί που στην πρώτη διαρροή των προθέσεων της κυβέρνησης προβλεπόταν μέχρι και κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων, πλέον να συζητιέται βάσιμα ακόμα και η προοπτική ενίσχυσής τους με αρμοδιότητες και πόρους. Με ενδεχόμενη δημιουργία ενός ταμείου με υποχρεωτικές πιστώσεις στον κεντρικό προϋπολογισμό του δήμου για κάθε τοπική κοινότητα και σχεδόν σίγουρη πια την συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στις επερχόμενες εκλογές με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, που δεν θα συνδέεται με το κεντρικό που θα εκλέγει τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Θα μπορεί δηλαδή ο ψηφοφόρος να επιλέγει δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια, άλλο για το δήμο κεντρικά και άλλο για το τοπικό συμβούλιο, σε ότι αφορά το δήμο και φυσικά θα υπάρχει και η επιλογή για την περιφέρεια, αν θεωρηθεί ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός. «Είναι μία αναγνώριση των κατά καιρούς παρεμβάσεων του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου τα όσα ακούσαμε χθες από τον ίδιο τον Υπουργό», σχολίασε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου Προκόπης Σινάνης για να προσθέσει ενδεικτικά το πόσο σοβαρά λαμβάνονται υπόψη τα όσα έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από το Δίκτυο προς το Υπουργείο και ότι πρόκειται να προσκληθούν τα μέλη του στην Αθήνα, λίγο πριν βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο. «Καταφέραμε και αποδείξαμε τη σημασία των τοπικών κοινοτήτων στη Λέσβο και κατ΄ επέκταση σε άλλους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον δικό μας. Με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύτιμη η συμβολή μας στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου του νομοσχεδίου. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα προς όφελος των τοπικών μας κοινοτήτων».

 

Τον Φλεβάρη η διαβούλευση

Πότε όμως θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση και από πότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πώς ακριβώς θα λειτουργεί (και θα εκπροσωπείται) στο εξής ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης; Σύμφωνα με τους κ.κ. Σινάνη και Καρασάββα και βάσει αυτών που άκουσαν από τον Υπουργό, το νομοσχέδιο πρόκειται να βγει σε διαβούλευση μέσα στο Φλεβάρη. Ενώ σε ότι αφορά στο… χωροταξικό της Λέσβου, η αίσθησή τους είναι πως αν και εφόσον πάει η κυβέρνηση να σπάσει το δήμο Λέσβου, θα το κάνει με πρόσθετη παρέμβαση επί του νομοσχεδίου. Δεν υπάρχει κοινώς η πιθανότητα να προκύψει αλλαγή χωροταξικού μέσα στο επικείμενο νομοσχέδιο, αλλά αντίθετα μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αποκτήσει όλοι γνώση του… αριθμού των δήμων που θα έχουμε στο νησί το 2019, οπότε και θα διαμορφωθεί και το αντίστοιχο αυτοδιοικητικό σκηνικό εν όψει των επικείμενων εκλογών.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top