FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|01|2018 19:31

Αύριο, Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» προσκαλεί με χαρά τα μέλη και τους φίλους του στην αίθουσά του, Εθν. Αντίστασης 33, στη Δάφνη (μετρό ΔΑΦΝΗ) για να κόψουν όλοι μαζί τη βασιλόπιτα για τη νέα χρονιά. Το παραδοσιακό μεσοτοπίτικο ποδαρικό θα κάνει ο Δημήτρης Νοικοκύρης για να πάει καλά το 2018!


Θα ακολουθήσει ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Η χορωδία του Συλλόγου θα ψάλλει τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα Μεσοτόπου καθώς και άλλα τραγούδια, η μικρή Όλγα Μιχαλού θα εμφανιστεί σε μια μουσική έκπληξη, ο μάγος ΤORINI θα καταπλήξει το κοινό με τα κόλπα του και βέβαια ο Άη Βασίλης θα μοιράσει δώρα στα παιδιά!

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|01|2018 18:29

Με τις θερμές ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, και με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη κυκλοφόρησε το περιοδικό «Αιολίδα» Νο 65, της «Λεσβιακής Παροικίας», το οποίο  είναι αφιερωμένο στην επέτειο της 8ης Νοεμβρίου με εικόνα εξωφύλλου πορτρέτο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. 

Οι εκλογές του συλλόγου

Στις εκλογές της Λεσβιακής Παροικίας που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα και ανέλαβε αρμοδιότητες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη ως εξής:

Πρόεδρος: Μεσσηνέζη - Πλάτση Καίτη

Αντιπρόεδρος: Σαμαρέλλη - Τζερμιά Νατάσα

Γενική γραμματέας: Λινάρδου Καλλιόπη

Ταμίας: Σασιάκου Άννα

Βοηθός ταμία: Ντογραματζής Ευάγγελος

Δημόσιες  σχέσεις- Δημοσιεύσεις: Μεσσηνέζη - Πλατσή Καίτη

Γενικών καθηκόντων: Δημητριάδης Νίκος

Υπεύθυνη βιβλιοθήκης: Σαμαρέλλη - Τζερμιά Νατάσα

Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Λινάρδου Καλλιόπη

Υπεύθυνοι αίθουσας: Μπασιάκου Βασ. και Ηλιόπουλος Χαράλαμπος Υπεύθυνος εκδρομών και περιοδικού: Πλατσής Θεόδωρος

 

Η κοπή της βασιλόπιτας

Με περισσότερη διάθεση το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ετοιμάζεται για το κόψιμο της βασιλόπιτας του συλλόγου, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Αμαλία, Λ. Αμαλίας 10 (Σύνταγμα), στις 12 το μεσημέρι.

Η εκδήλωση  περιλαμβάνει: φαγητό με πλούσιο μπουφέ, κρασί, αναψυκτικά, και τα υπέροχα γλυκά του «Αμαλία». Ζωντανή μουσική και χορευτική ομάδα του συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» που θα παρουσιάσουν τοπικούς λεσβιακούς χορούς και το πατροπαράδοτο ποδαρικό.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο του συλλόγου 210 5237789.

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 12|01|2018 17:44

Περισσότεροι από 19.000 αλλοδαποί επέστρεψαν από την Ελλάδα στη χώρα καταγωγής τους το 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι 1.412 απ’ αυτούς πήραν τον δρόμο της επιστροφής εντός του Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, το 2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19.151 επιστροφές, ενώ το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 20.868.

Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελουσίων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία. Εις βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου τα 2/3 των αναχωρήσεων αφορούν αναγκαστικές επιστροφές. Συγκεκριμένα, το 2016, από το σύνολο των επιστροφών, οι 12.998 πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναγκαστικής επιστροφής και οι 6.153 μέσω των εθελουσίων διαδικασιών επιστροφής. Σε ποιες χώρες γίνονται οι περισσότερες επιστροφές; Τον Δεκέμβριο ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών είχε προορισμό την Αλβανία (591 άτομα), το Πακιστάν (273), την Αλγερία (107), το Ιράκ (87), τη Γεωργία (57), το Ιράν (39), τη Βουλγαρία (28) και την Τουρκία (26).

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο δεκάμηνο του 2017 είχαν απελαθεί 5.534 άτομα στην Αλβανία (επιπλέον 3.937 άτομα επαναπροωθήθηκαν), 2.287 στο Πακιστάν, 721 στην Αλγερία, 665 στο Ιράκ, 523 στη Γεωργία, 275 στο Αφγανιστάν, 253 στο Μπανγκλαντές, 252 στο Μαρόκο, 249 στο Ιράν, 189 στη Βουλγαρία. Το ίδιο διάστημα αναχώρησαν από την Ελλάδα 155 πολίτες της Συρίας. Οι απελάσεις - επιστροφές εις βάρος κατοίκων της Συρίας έχουν ανασταλεί από το 2013 λόγω του πολέμου που πλήττει τη χώρα. Άρα, όπως ενημερώνει η ΕΛ.ΑΣ., ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά υπηκόους Συρίας που αναχώρησαν οικειοθελώς από την Ελλάδα, κυρίως για την Κωνσταντινούπολη ή για άλλες (τρίτες) χώρες της επιθυμίας τους.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|01|2018 17:32

 

 

Πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, δύο συναντήσεις εργασίας σχετικά με την πορεία τριών εποχικών και ενός θεματικού project, που είχε αποφασιστεί να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή διαβούλευση δημοτών και αποδήμων του καλοκαιριού. Το θεματικό project ενίσχυσης του μαθητικού τουρισμού, όπως γράψαμε, πηγαίνει καλά και ήδη 10 σχολεία της Αθήνας έχουν κλείσει τις μαθητικές εκδρομές τους για το νησί μας την Άνοιξη στη Λέσβο.

Οι συναντήσεις εργασίας, αφορούσαν τα γνωστά από τις προηγούμενες χρονιές εποχικά projects «Ο Άγιος Βαλεντίνος ... της Μυτιλήνης 2018», «Λεσβιακή Αποκριά 2018: Τα Γιούνια» και «Πάσχα 2018 … στη Μυτιλήνη !!!», καθώς και το πρωτοεμφανιζόμενο θεματικό project «Πρόγραμμα marketing για μαθητικό τουρισμό στη Μυτιλήνη, την άνοιξη 2018».

Τα προβλήματα

Στην πρώτη σύσκεψη, εκτός του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς Αθηνά Ιωσηφέλλη, ο σύμβουλος του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρης Παραδέλλης και τα περισσότερα μέλη των 4 συντονιστικών επιτροπών εθελοντών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2017.   

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης εξέθεσε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τη διοργάνωση των 3 εποχικών projects (“Άγιος Βαλεντίνος”, “Τα Γιούνια” και “Πασχαλινές εκδηλώσεις”), ενώ δήλωσε την αδυναμία του να ηγηθεί και να συντονίσει την προετοιμασία τους, όπως έπραττε τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, πόρων, μηχανισμών και έμπειρου προσωπικού. Δεσμεύθηκε ωστόσο, ότι η Δ/Κ Μυτιλήνης θα βρίσκεται στο πλευρό των εθελοντικών ομάδων, τις οποίες θα βοηθήσει στο βαθμό που έχει τη δυνατότητα, προκειμένου τα τρία παραπάνω εποχικά projects να στεφθούν από επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο, ότι και η αντιδημαρχία Πολιτισμού αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος από τα «Γιούνια», αλλά και εκδηλώσεις για τον Άγιο Βαλεντίνο. Ο ρόλος και η οργάνωση των εθελοντών ωστόσο κρίνεται σημαντικός, εφόσον δεν υπάρχει προσωπικό για το πόσο θα εμπλουτιστούν οι ετήσιες εκδηλώσεις.

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|01|2018 17:21

Θάνος Παπαδόπουλος

«Ποιοι και πώς μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ιστορία της μεταπολίτευσης»

Εκδόσεις «Gutenberg»

Αθήνα 2017, σελ. 238

 

Ο Θάνος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Μαθητής προσχώρησε στην ΕΔΑ, το 1965 μπήκε στο παράνομο ΚΚΕ, μόλις 28 ετών εξορίστηκε σε Γυάρο, Λέρο και Ωρωπό. Έχει περάσει από δύο δίκες προδικτατορικά και μία στη δικτατορία. Απόφοιτος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής και φοιτητής της Νομικής, διετέλεσε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Αυγή, διευθυντής στον ΕΡΑ4, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα», μεταφραστής βιβλίων του Γκράμσι. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, στο οποίο ακτινογραφεί τη μεταπολίτευση, την κρίση, τη χρεοκοπία. Διαβάζουμε στον πρόλογο: «Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση. Η Ελλάδα σπατάλησε γύρω στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ ξένα χρήματα μέσα σε 40 χρόνια - περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ δωρεάν παροχές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα 430 δισεκατομμύρια ευρώ από δανεικά.
Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Στη δημιουργία κομματικών στρατών, στο κράτος και στην κοινωνία. Το σύνολο των υπαλλήλων που πλήρωνε το Δημόσιο το 1980 δεν ξεπερνούσε τις 400.000 μισθωτών. Το 2009 αυτός ο αριθμός ξεπέρασε τους 1.135.000 μισθωτούς. Επιπλέον, το κράτος χρηματοδότησε με νόμιμες και παράνομες χορηγήσεις αγρότες, εμπόρους, εργολάβους, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, βιομηχάνους, εφοπλιστές και νέα τζάκια, φαρμακοποιούς, εκτελωνιστές, άγαμες θυγατέρες, πρόωρες συντάξεις στα 15, 20 και 25 χρόνια, τυφλούς τερματοφύλακες, εγκύους (!) παπάδες και γυναίκες που γεννούσαν κάθε δύο ή τρεις μήνες: Με δανεικά».

 

 

 

Phillip Barlag

«Ιούλιος Καίσαρας. Η τέχνη της ηγεσίας. Σύγχρονα διδάγματα από τον άνθρωπο που έχτισε μια αυτοκρατορία»

(Μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής)

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Αθήνα 2017, σελ. 173

 

Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς ηγέτες του παρελθόντος που μπορούμε να μελετήσουμε. Η προσέγγισή του παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και αποτελεσματική ακόμη και στις μέρες μας.
Η Ιστορία είναι γεμάτη με ηγέτες που ήταν εντελώς αποκομμένοι από τον λαό και επιδίωκαν με κάθε κόστος τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Όμως, ο Καίσαρας, ξεκινώντας από χαμηλά, απέδειξε με τα λόγια και τις πράξεις του ότι δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του ανώτερο από τον μέσο Ρωμαίο πολίτη. Και είχε μια εκπληκτική ικανότητα να κερδίζει την αφοσίωση των άλλων, να μετατρέπει τους εχθρούς σε συμμάχους και τους συμμάχους σε πιστούς ακολούθους.
Ο συγγραφέας Phillip Barlag, γενικός διευθυντής της εταιρείας Word 50, χρησιμοποιεί δραματικά και γλαφυρά περιστατικά από τη ζωή του Καίσαρα -όρμησε μόνος του ενάντια σε ολόκληρο στρατό, και έδωσε χάρη σε άτομα που γνώριζε ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν- για να μας δείξει πόσα μπορεί να διδάξει ο Καίσαρας στους σύγχρονους ηγέτες.
Κεντρικό ρόλο στο επιχείρημα του Barlag κατέχει η διάκριση μεταξύ ισχύος και εξαναγκασμού. Ο Καίσαρας απέφευγε να χρησιμοποιεί ωμή βία γιατί κατανοούσε ότι ο φόβος δεν γεννούσε ποτέ πραγματική αφοσίωση. Αντίθετα χρησιμοποιούσε την προσωπική του ισχύ που πήγαζε από την αξιοπιστία του και όσοι τον ακολουθούσαν το έκαναν με τη θέλησή τους και όχι επειδή εξαναγκάστηκαν. Δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του Καίσαρα, αυτό παραμένει το είδος της αφοσίωσης που οφείλει να εμπνέει κάθε ηγέτης.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|01|2018 16:43

Ο Εμπορικός Σύλλογος με αφορμή σχόλιο, για την «κακή εξυπηρέτηση»

 

 

Σε σχέση με το χτεσινό μας σχόλιο στη στήλη «Δηκτικά» που αναφέρονταν στην κακή εξυπηρέτηση νεαρών προσφύγων, σύμφωνα με καταγγελία που λάβαμε ότι «τους δόθηκαν κινητά χωρίς την αραβική γλώσσα», ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, εξεπλάγη δυσάρεστα, όπως αναφέρει. 

Και διευκρινίζει: «Είναι σε όλους γνωστό ότι οι συσκευές που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν άλλες γλώσσες στο menu τους, εκτός από την Ελληνική, στην Ελλάδα, και κάποιες ευρωπαϊκές. Ακόμα και αν ο υπάλληλος δεν γνώριζε για να ενημερώσει τους πελάτες έπρεπε εκείνοι να ρωτήσουν, και να το αναζητήσουν.

Επειδή λοιπόν βρήκαμε το κατάστημα για να πάρουμε σαφή και δίκαιη εικόνα, σας ενημερώνουμε ότι οι πελάτες-πρόσφυγες δεν γνώριζαν ούτε καν στοιχειώδη Αγγλικά, απλά επέλεξαν μόνοι τους τα τηλέφωνα, πλήρωσαν και έφυγαν, η δε “Μυτιληνιά” κυρία που προσφέρθηκε να βοηθήσει το έκανε τηλεφωνικά και μετέφερε στον καταστηματάρχη την απαίτηση των πελατών τα τηλέφωνα να έχουν την διάλεκτο φαρσί.

Τώρα που έχουν εκφραστεί και οι δύο πλευρές μπορούν οι αναγνώστες να  βγάλουν συμπεράσματα για τον εμπορικό κόσμο, που τόσο υποφέρει από τις κλοπές, τις διαρρήξεις και ένα σωρό άλλα προβλήματα ανασφάλειας που δημιουργούνται, και περιμένουμε να δείξετε την αντίστοιχη ευαισθησία σε αυτή την κατάσταση.»

Από την άλλη, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αναφέρεται στη συνέχεια του σχολίου, ότι κυκλοφορεί «άτυπη λίστα» για καταστήματα με ανάλογες συμπεριφορές από τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους του προσφυγικού: «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε επίσης τις αναφορές σε άτυπη λίστα καταστημάτων με ''ανάλογη΄΄ προφανώς κακή εξυπηρέτηση και συμπεριφορά. Αυτά θυμίζουν  εποχές περίεργες, δείχνουν εμπάθεια και προκατάληψη και είναι πραγματικά απαράδεκτο να προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν έναν ιδιότυπο ρατσισμό κατά του εμπορικού κόσμου. Είναι πραγματικά ντροπή να υπάρχουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί που μόνο αηδία προκαλούν αλλά και οργή.»

 

Και οι δικές μας διευκρινίσεις

σ.σ. Καταρχήν διευκρινίζουμε ξανά ότι η καταγγελία δεν έγινε από την εφημερίδα, αλλά επώνυμα από ντόπια πολίτη στην εφημερίδα. Στο αν ένα μενού κινητού τηλεφώνου «υποχρεούται» ή όχι να έχει φαρσί, δεν έγινε καμία αναφορά, παρ’ ό,τι μια που έγινε από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου, να διευκρινίσουμε ότι έως και ινδικά βρίσκει κανείς στο κινητό του τηλέφωνο. Κατανοώντας τη δυσάρεστη έκπληξη του Εμπορικού Συλλόγου, και σεβόμενοι όπως πάντα, τον συλλογικό τους φορέα, δεν θα  σχολιάσουμε την άστοχη σύνδεση των «κλοπών- διαρρήξεων από πρόσφυγες» με ένα… καταναλωτικό παράπονο. Δεν είμαστε «εμείς» και «αυτοί», αντίθετοι, εχθροί κ.ά. Ειδικά όταν στην προκειμένη περίπτωση, οι πρόσφυγες και μετανάστες θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη πελατεία των καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας.

Πράγμα που μας πάει και στο επόμενο ζήτημα. Προφανώς στο σχόλιό μας δεν επιδοκιμάσαμε την «άτυπη λίστα» που κυκλοφορεί από εργαζόμενους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Δεν είπαμε ότι «καλώς υπάρχει». Υπάρχει όμως, και  αποτελεί κοινό μυστικό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή κατατάσσονται και καταστήματα εστίασης. Προφανώς θα ήταν καλύτερο οι μεν εργαζόμενοι ή στελέχη ΜΚΟ, αν συμβαίνει αντίστοιχο καταναλωτικό παράπονο ή άλλου είδους παράπτωμα, που προφανώς δεν περιορίζεται μόνο γύρω από τους εμπλεκόμενους με το προσφυγικό , αλλά συνολικά στο καταναλωτικό κοινό ντόπιο ή όχι, να απευθυνθούν στον καταστηματάρχη ή τον Εμπορικό Σύλλογο ή σε άλλη περίπτωση στο Επιμελητήριο για να επιλυθεί το ζήτημα. Το γεγονός είναι αξιοσημείωτο, αλλά εδράζεται σε μια λογική. Οι Γερμανοί καταναλωτές για παράδειγμα, έχοντας αποκτήσει την αντίστοιχη καταναλωτική συνείδηση σε κάποιες πόλεις, έχουν τα αντανακλαστικά να μην αγοράζουν (μαζικά) κάποια προϊόντα και είδη μαναβικής μέχρι να πέσουν οι τιμές τους. Φυσικά και εδώ θα πούμε ότι είναι άλλο να στοχοποιούνται προϊόντα, κι άλλο - έστω και κρυφά- επώνυμα καταστήματα!

Από την άλλη, ντόπιοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει πολλάκις τη θέση τους ότι αρκετοί «πλούτισαν» από το προσφυγικό, αισχροκερδώντας. Δεν λέμε ότι η εν λόγω περίπτωση είναι ίδια. Πιστεύουμε, όμως, ότι επικρατεί στην .πιάτσα καλό είναι να μαθαίνεται (εφημερίδα είμαστε, γαρ!) και ο εμπορικός κόσμος να παίρνει τα μέτρα του, όπως και σε πολλές περιπτώσεις κάνει.

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 12|01|2018 16:37

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΑ / Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ), εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, με θέμα: «Επιχειρούμε Έξω - Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Πρόκειται για εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 17:30, στην Αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, επί της οδού Π. Κουντουριώτου 71 στη Μυτιλήνη.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των δράσεων και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 12|01|2018 15:35

Την επικοινωνιακή στρατηγική ανάκαμψη της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου, μετά την προσφυγική κρίση, προωθεί ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το American College of Thesaloniki (ACT), που διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «The Tourism of Tomorrow» στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace» της συμπρωτεύουσας, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου (14:30-20:00).

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του project που αφορά στο πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT, μέλους του Κολλεγίου Ανατόλια, για λογαριασμό του Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συνδέοντας τον ακαδημαϊκό χώρο με την αγορά και τους επαγγελματίες του κλάδου, η ημερίδα του ACT θα επιχειρήσει να αποκωδικοποιήσει τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο τουρισμός στο μέλλον. Οι ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν τις παγκόσμιες τάσεις που διαφαίνονται, τις καλές πρακτικές, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που οδηγούν τις εξελίξεις στον τουριστικό τομέα, σημαντικές επενδύσεις που γίνονται από ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες, όπως και τις μελέτες που έχει διεξάγει το ACT: To «Lesvos: After all, it's still the Aegean», που αφορά στην επικοινωνιακή στρατηγική ανάκαμψη της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου μετά την προσφυγική κρίση, καθώς και την πρόσφατη μεγάλη έρευνα για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και των υπηρεσιών της Ρόδου.

Κεντρικοί ομιλητές είναι οι: Γιώργος Αλεξάκης, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Florida Gulf Coast, School of Resort & Hospitality Management (ΗΠΑ), Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Principal, Deloitte Central Mediterranean (Ελλάδα), Gabriele Secol, Senior Manager, Deloitte Central Mediterranean (Ιταλία), Αντώνης Αβδελάς, Chief Sales & Marketing Officer, Sani Resort & Ikos Resorts, Νίκος Χάτζος, Director of International Hotel Development Europe (Ελλάδα & Κύπρος), Marriott International, Πάνος Αλμυράντης, Γενικός Διευθυντής, Daios Cove Luxury Resort & Villas, Τηλέμαχος Μαυράκης, Διευθύνων Σύμβουλος Admine Group.

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, ωστόσο για τη συμμετοχή απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή στο http://www.act.edu/tourism-studies-at-act/tourism-events/tourism-of-tomorrow. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι η εταιρία Deloitte, η Sani Resort και η IKOS Resorts. Χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines και υποστηρικτής το ξενοδοχείο Macedonia Palace και η Admine.

 

 

- 12|01|2018 14:56

Θεοφάνεια στη χειμωνιάτικη Τένεδο

Δέκα - δεκαπέντε όλοι κι όλοι οι εναπομείναντες Τενέδιοι, πλαισιωμένοι από Μυτιληνιούς περιηγητές και προσκόπους, Σμυρνιούς Έλληνες και άλλους ορθόδοξους και μερικούς μεμονωμένους επισκέπτες απ’ την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, γιόρτασαν τα Φώτα και τον αγιασμό των υδάτων στο νησί. Μετά από μήνες λειτούργησε η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φροντισμένη και πεντακάθαρη, με το πληγωμένο όμως απ’ τον σεισμό καμπαναριό της. Λιγοστό το εκκλησίασμα, αλλά με κατάνυξη, συγκίνηση και συμμετοχή, έψαλλαν το «Εν Ιορδάνη» και άλλα τροπάρια στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες. Ακολούθησε η πομπή, με τα λάβαρα και τα εξαπτέρυγα, στην οποία καθ’ οδόν προστέθηκε και ο Χάκαν Γιλμάζ, γιατρός, δήμαρχος του νησιού - ευγενική χειρονομία αποδίδοντας τιμή στους μειονοτικούς συμπολίτες του και τους μουσαφίρηδες τους- για να γίνει η κατάδυση του τιμίου Σταυρού στην άκρη του λιμανιού. Τρία νέα παιδιά, δύο πρόσκοποι απ’ τη Λέσβο και ένα απ’ τη Σμύρνη αψήφησαν το κρύο, βούτηξαν και έπιασαν τον σταυρό, τον παρέδωσαν στον συμπατριώτη μας επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο και πήραν την ευλογία του.

Όμορφος και γαλήνιος τόπος η Τένεδος. Διατηρητέος οικισμός, με θεσμοθετημένες χρήσεις γης και στην ύπαιθρο ώστε να μην αλλοιωθεί προς χάριν του τουρισμού το τοπίο των αμπελώνων. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, αφότου δηλαδή την ανακάλυψαν ευαίσθητοι Κωνσταντινουπολίτες και καθιερώθηκε ως τόπος ποιοτικών διακοπών. Η λιακάδα, παρά την πρωινή υγρασία και το κρύο τη νύχτας, έδωσε την ευκαιρία για σεργιάνι στα ήσυχα δρομάκια με τα περισσότερα όμως σπίτια και καταστήματα κλειστά. Έντονη παντού η σφραγίδα των Ελλήνων, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στα ελληνικά ονόματα των λογής λογής εστιατορίων - καφέ και άλλων μαγαζιών (με λατινικούς χαρακτήρες βέβαια!), ίσως για να υποδηλώσουν την κληρονομιά και τη φινέτσα, ίσως από σεβασμό σ’ αυτούς που τα οικοδόμησαν και τα κατοίκησαν, ίσως και για να προσελκύσουν πελατεία. Το ότι το νησί ακμάζει οικονομικά φαίνεται και απ’ το πλήθος των οικοδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο κι απ’ την έντονη παρουσία πολλών νέων ανθρώπων παρά τη χειμερινή περίοδο.

 

Σιδερένια Εκκλησία (ναός του Αγίου Στεφάνου) στην Πόλη

Συλλειτουργούντων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεόφυτου τελέστηκαν με περίσσεια επισημότητα και λαμπρότητα τα θυρανοίξια της ανακαινισθείσας βουλγαρικής εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στην Πόλη. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η ανακαίνιση του ναού έγινε με δαπάνη των Κυβερνήσεων Τουρκίας και Βουλγαρίας. Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου οικοδομήθηκε το 1898 σε αντικατάσταση ξύλινης που είχε καεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Τα κομμάτια της ήλθαν απ’ την Αυστρία με το τρένο και συναρμολογήθηκαν επί τόπου, γι’ αυτό και ήταν γνωστή ως «σιδερένια εκκλησία»! Βρίσκεται στο Φανάρι, πολύ κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ήταν από την κτίση της θεμελιωμένη σε ξύλινη βάση, που λόγω της γειτνίασης της με τον Κεράτιο Κόλπο, παρουσίασε προβλήματα στατικότητας, γι’ αυτό είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή, απένειμε τα εύσημα στη Βουλγαρία που ανέλαβε για το α’ εξάμηνο του ’18 την προεδρία της Ε.Ε. και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του για τον σεβασμό της εκκλησιαστικής περιουσίας των μειονοτήτων. Επεσήμανε πως με την πολιτική που εφάρμοσε λύθηκαν χρονίζοντα ζητήματα των 167 βακουφίων στα οποία αποδόθηκαν 1.029 ακίνητα. Μίλησε ακόμη για έργα αναστηλώσεων σε λατρευτικούς χώρους, ανάμεσα στα οποία το εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αϊ-Γιώργη στο Εντιρνέ Καπί της Πόλης, του Αγίου Νικολάου στην Ίμβρο, η Καθολική εκκλησία της Αλεξανδρέττας αλλά και ο Ταξιάρχης στα Μοσχονήσια, παρόλο που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αναστηλώθηκε με δαπάνη του Ιδρύματος Ραχμί Κοτς!

 

Με αυξήσεις και φόρους μπήκε το 2018 και στην Τουρκία

Οι γείτονες με την ανατολή του νέου έτους έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά αυξήσεων τιμών σε διάφορους τομείς, από το ηλεκτρικό ρεύμα έως τα διόδια κ.ά. Τέλη για δεκάδες κρατικές υπηρεσίες έχουν επίσης αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των παράβολων διαβατηρίων και αδειών οδήγησης. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 8,5%, ενώ το κόστος ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 8,4% και στις βιομηχανίες. Αυξάνονται και τα διόδια στις γέφυρες και τους αυτοκινητοδρόμους. Ειδικά για την πρώτη και τη δεύτερη γέφυρα πάνω από το στενό του Βοσπόρου και τις εθνικές οδούς αυξήθηκαν κατά 10% έως 25%, ανάλογα με το μέγεθος των οχημάτων. Αυξημένοι εμφανίζονται και οι φόροι αυτοκινήτων για τα αυτοκίνητα, που κυμαίνονται μεταξύ 15% στα μικρού κυβισμού και 25% για τα άνω των 1300 κ.ε. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβρη είχε ανακοινωθεί αύξηση κατά 40%, που προκάλεσε κατακραυγή στους καταναλωτές και ανακλήθηκε τότε. Κατά τα άλλα, προχθές υπογράφηκε και το διάταγμα της παράτασης των μέτρων έκτακτης ανάγκης, που ισχύουν απ’ το καλοκαίρι του 2016 και όλα πια «βαίνουν καλώς, under control», που λένε και στα χωριά μας!

 

Προσδοκίες για τουριστική ανάκαμψη το 2018 στην Πόλη

Τα τελευταία χρόνια με τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά κτυπήματα η Κωνσταντινούπολη βιώνει την κρίση στον τουρισμό της, που έμμεσα αφορά κι εμάς, αφού σταμάτησαν να την επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια, στη ρότα των οποίων ήταν και πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως και η Λέσβος. Φέτος όλοι ελπίζουν να βελτιωθεί η κατάσταση, υπάρχουν ήδη κάποιες δειλές ενδείξεις σε κρατήσεις από παγκόσμιους τουριστικούς οργανισμούς όπως η ΤUI κ.ά. Έτσι η Πόλη ετοιμάζεται, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σωστικές εργασίες στο παλάτι του Τοπ Καπί, που άνοιξε πάλι τις πύλες του στους τουρίστες, όπως και στις παρακείμενες δεξαμενές του Ιουστινιανού, οι οποίες δεν έκλεισαν μεν αλλά λόγω των έργων συντήρησης είχαν προβλήματα επισκεψιμότητας. Η Κλειστή Αγορά, το περίφημο Καπαλί Τσαρσί - Grand bazaar, η μεγαλύτερη και παλαιότερη καλυμμένη αγορά στον κόσμο, σε τρεις μήνες μετά από μια διετή διαδικασία αποκατάστασης αποκτά και πάλι ζωή. Επίσης, το ιστορικό τραμ που συνδέει την πλατεία Tunel και την πλατεία Ταξίμ (διαδρομή 1640 μ.) απ’ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε τα δρομολόγιά του μετά από έναν χρόνο ανακαίνισης στον πεζόδρομο της λεωφόρου του Πέραν, σήμερα Istiklal Cadesi.

Η πιο πολυσύχναστη αυτή λεωφόρος της Κωνσταντινούπολης ελπίζει να φέρει τις παλιές καλές μέρες ύστερα από δύο χρόνια κρίσης, όπου πολλά μεγάλα εμπορικά σήματα την εγκατέλειψαν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια αλλά και των κατασκευαστικών έργων. Σήμερα αρχίζουν πάλι να ενοικιάζονται τα κενά καταστήματα και να πληθαίνει ο κόσμος. Ίσως για κάποιους που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Πόλη να είναι τώρα η ιδανική εποχή. Η Πόλη είναι πιο ατμοσφαιρική τον χειμώνα και οι τιμές των ξενοδοχείων προς το παρόν τουλάχιστον παραμένουν ελκυστικές.

 

Η Σμύρνη προσελκύει νέους κατοίκους

Η πόλη της Σμύρνης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sabah», εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές κατοικιών σ’ όλη τη χώρα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση απ’ την κρατούσα τάση να μεταναστεύουν εκεί πολίτες από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κυρίως.
Οι τιμές στην πόλη αυξήθηκαν τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατήθηκαν 6,3%, κάτω από τον εθνικό μέσο όρο των 10%. Τρεις άλλες περιοχές γύρω από το Αιγαίο - Aydin, Denizli και Mugla, εμφανίζουν επίσης μεγάλες αυξήσεις,
ενώ η Αττάλεια, μια παραδοσιακή αγορά για αλλοδαπούς που επιθυμούν να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες, σημείωσε αύξηση 8,4%, δηλαδή και εκεί κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Κατηγορία Περιφέρεια
- 12|01|2018 14:23

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζουν την ερχόμενη Τρίτη (16 Ιανουαρίου) τα αποτελέσματα των δύο ερευνητικών έργων για τη μείωση του πλημμυρικού και κατολισθητικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου και με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χίου. 

Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν τα προτεινόμενα έργα αντιμετώπισης των κατολισθήσεων κατά μήκος του οδικού δικτύου που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια των σεισμών του Ιουνίου του 2017 στη Λέσβο και των αντίστοιχων φαινομένων που ήταν αποτέλεσμα των πυρκαγιών του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2016 στη Χίο. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στη Λέσβο και τη Χίο, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο υφιστάμενος πλημμυρικός κίνδυνος.

  

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 12|01|2018 13:20

Η τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης είναι πλέον γεγονός. Μέσα στις γιορτές η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) προχώρησε υπό άκρα μυστικότητα στην υπογραφή των 27 από τις 32 συμβάσεις του έργου, με στόχο όχι μόνο να εκπληρωθεί η υποχρέωση που είχε αναληφθεί έναντι των θεσμών, αλλά και να γίνει εντός του 2017 η εκταμίευση των προκαταβολών από το ΕΣΠΑ, συνολικά 9,2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβάσεων συνεπάγεται ότι σε οκτώ μήνες θα ξεκινήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες.Μεταξύ των περιοχών της χώρας που εντάσσονται στο Κτηματολόγιο είναι και το υπόλοιπο μέρος της Λέσβου και η Λήμνος που μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί σε κτηματογράφηση. 

Η επιχείρηση «κτηματολόγιο» πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Δεκεμβρίου, με τους 15 αναδόχους (συμπράξεις γραφείων μελετών) να υπογράφουν τις 27 συμβάσεις κτηματογράφησης που ανέλαβαν. Εκτός έμειναν πέντε συμβάσεις, οι οποίες έχουν οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω προσφυγών των εταιρειών που τις διεκδίκησαν και στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές των δικών μας νησιών. 

 

Θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων

Τι συνεπάγεται η υπογραφή των συμβάσεων; Η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης αφορά την καταγραφή (και αντιστοίχιση με ψηφιακά υπόβαθρα) 16 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, που καλύπτουν το 65% της έκτασης της χώρας. Η κτηματογράφηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε ελάχιστο (για τα μέχρι σήμερα δεδομένα του έργου) χρόνο, καθώς το κτηματολόγιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Η συλλογή των δηλώσεων από τους πολίτες θα ξεκινήσει σε οκτώ μήνες, δηλαδή γύρω στην περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει τρεις μήνες (συν τρεις για τους κατοίκους εξωτερικού). Θα ακολουθήσουν ο νομικός έλεγχος των τίτλων και η ανάρτηση των στοιχείων του κτηματολογικού πίνακα. Παράγοντες της αγοράς και πηγές της ΕΚΧΑ, πάντως, εκτιμούν ότι η επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος να αφήσει «εκτός» από τον νέο φορέα τους 63 δικηγόρους που συνεργάζονται με το κτηματολόγιο (προβλέποντας μόλις 12 θέσεις και αυτές για την εκπροσώπηση στα δικαστήρια) θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κτηματογράφηση σε λιγότερο από ένα έτος (μόλις αρχίσουν να κατατίθενται από τους μελετητές στην ΕΚΧΑ τα πρώτα παραδοτέα προς νομικό και τεχνικό έλεγχο).

Τρεχάτε ποδαράκια...

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο έτος στο έργο, υπάρχει ολιγόμηνη καθυστέρηση σε σχέση με τον οδικό χάρτη που κατέθεσε πέρυσι το ΚΥΣΟΙΠ στους θεσμούς. Για παράδειγμα, ο νέος φορέας για το κτηματολόγιο (το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται σήμερα στη Βουλή) έπρεπε να είναι έτοιμος από τον Σεπτέμβριο και να έχει ήδη διοριστεί η νέα διοίκησή του. Τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να είχαν υπογραφεί και οι πρώτες μελέτες της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης, τον Νοέμβριο να είχε γίνει η διασύνδεση των κτηματολογικών βάσεων με το Ε9 του TAXIS και τον Δεκέμβριο, η κύρωση της γραμμής αιγιαλού στο σύνολο της χώρας. Μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να έχει εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του νέου φορέα (θα ονομάζεται «Ελληνικό Κτηματολόγιο») και μέχρι τον Μάρτιο να καταρτιστεί στρατηγική για την ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων. Το μόνο που έχει εγκαίρως συμβεί είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατάρτιση των δασικών χαρτών στο υπόλοιπο της χώρας (δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο είναι αλληλοσυνδεόμενα έργα).

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 12|01|2018 13:05

Τον τελευταίο καιρό ήρθε πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Τα κόμματα έπαψαν να ασχολούνται με τα άλλα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την χώρα μας και προσπαθούν όλα, μα όλα ανεξαιρέτως, να ωφεληθούν από αυτό. Βέβαια, το πρόβλημα αυτό είναι πολύ παλιό και οι κυβερνήσεις μας ανέβαλαν να το επιλύσουν και το μετέθεταν για το μέλλον. Το φόρτωναν δηλαδή στις πλάτες των άλλων. Στις 7-11-2009 είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο στην εφημερίδα της Νέας Σμύρνης «Επίκαιρα» με τον τίτλο «Η προκλητικότητα των Σκοπίων και η ελληνική αδιαφορία». Τότε, ενώ τα κόμματα στη χώρα μας αγωνίζονταν για την κατάκτηση της εξουσίας και την πολιτική τους επιβίωση, η Δημοκρατία των Σκοπίων κλιμάκωνε την ανθελληνική της προπαγάνδα με απαράδεκτο, επαίσχυντο και προκλητικό τρόπο. Οι Σκοπιανοί δεν περιορίζονταν τότε στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και την καπηλεία του ονόματός της, αλλά φαίνονταν να διεκδικούν συλλήβδην ολόκληρη την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και τον Παρθενώνα, αυτό το κορυφαίο καλλιτεχνικό δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και σύμβολο οικουμενικό της Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων συνέγραψε μια εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια», που παρουσίασε με μεγάλη επισημότητα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2009 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας αυτής. Στην παρουσίαση αυτής της Εγκυκλοπαίδειας ο τότε εθνικιστής Πρωθυπουργός Γκρούεφσκι διατύπωσε την άποψη πως αυτή εκφράζει με απόλυτο τρόπο «το πολιτιστικό και πολιτικό παρελθόν και παρόν» της χώρας του. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Εγκυκλοπαίδεια αυτή υποστηρίζει πως οι Έλληνες προέρχονται «από τις μαύρες φυλές της Αφρικής και της ερήμου της Σαχάρας» (!) και πως αυτοί εποίκισαν τη Βαλκανική και οικειοποιήθηκαν τους τοπικούς πολιτισμούς που ήταν προηγμένοι και τους παρουσίασαν ως δικά τους επιτεύγματα. Αυτοί οι παραχαράκτες της ιστορίας διατείνονταν πως ο φερόμενος ως ελληνικός πολιτισμός δεν είναι παρά αποτέλεσμα «παραχάραξης, υιοθέτησης και κλοπής των τοπικών ντόπιων πολιτισμών και, επομένως, και του δικού τους, του μακεδονικού» (!).

Ας σημειωθεί πως η Εγκυκλοπαίδεια αυτή επρόκειτο να μεταφραστεί στα αγγλικά και να κάνει τον γύρο του κόσμου και να διαδώσει έτσι αυτές τις ανιστόρητες, προκλητικές και επικίνδυνες για τη χώρα μας θέσεις. Η θεωρία αυτή, η σκόπιμα ανθελληνική, προωθούσε μια άλλη θεωρία, τη λεγόμενη «αφροκεντρική», που στήριζαν διάφορα βιβλία, διαβαζόταν πολύ στην Αμερική και διδασκόταν επίσημα σε αμερικανικά σχολεία και πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή που εισήγαγε συστηματικά ο M. Bernal, που το 1987 έγραψε το βιβλίο Black Athena: The Afroasiatic Roots of Classical Civilization (New Brunswick, N.J.: Rutgers University Press, τ. Α΄), οι αρχαίοι Έλληνες δεν επινόησαν τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τραγωδία κ.λπ., όπως πιστεύεται, αλλά όλα αυτά τα έκλεψαν από την Αίγυπτο* πως ο Σωκράτης και η Κλεοπάτρα ήταν αφρικανικής καταγωγής.

Η θεωρία αυτή, που, δυστυχώς, αν και αντιιστορική, υιοθετήθηκε από πολλούς, ακόμη και ευφυείς αλλά με ύποπτα κίνητρα ανθρώπους, στηρίχθηκε στην τάση μερικών ακαδημαϊκών κύκλων να θεωρούν την Ιστορία σαν μυθιστοριογραφία που κάθε φυλή ή έθνος μπορεί να τη γράφει όπως θέλει, και να δέχονται πως όλες οι εκδοχές είναι ταυτόχρονα αληθινές, έστω κι αν αντιφάσκουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση η «αφροκεντρική αρχαία ιστορία» μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι ως ψευδοϊστορία, αλλά ως εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος. Σε αυτή τη στρεβλή και απαράδεκτη από επιστημονική άποψη θεώρηση του παρελθόντος ανέλαβε να απαντήσει η αμερικανίδα ελληνίστρια καθηγήτρια Λέφκοβιτς, που στο τέλος του Πρόλόγου ενός βιβλίου της λέει: «Θεωρώ πως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως κάτι πρέπει να γίνει. Δεν πρόκειται απλά για απόδοση δικαιοσύνης στους Αρχαίους Έλληνες και τους σύγχρονους απογόνους τους. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ελεύθερη έρευνα και συζήτηση, αλλά να μην επιτρέπουν να μετατρέπονται οι αίθουσες διδασκαλίας σε χώρους πολιτικής προπαγάνδας» (Βλ. Λέφκοβιτς, Μ., 1997), Η μαύρη Αθηνά: Μύθοι και πραγματικότητα, Αθήνα: Κάκτος). Αξιοσημείωτα είναι και όσα σημειώνει ο διακεκριμένος φιλόλογος του πανεπιστημίου Harvard Β. Knox. Αυτός λέει: «Τα γοητευτικά μυθεύματα για το παρελθόν φέρνουν πρόσκαιρη ικανοποίηση, αλλά εν τέλει βλάπτουν τον ίδιο τον σκοπό που θέλησαν να προωθήσουν. Τα γεγονότα του αιώνα μας απέδειξαν πως είναι επικίνδυνο να επιτρέπεται στην προπαγάνδα να παραποιεί την ιστορική αλήθεια».

Το πράγμα δεν πρέπει να ξεπεραστεί με τη συνήθη για τις ελληνικές κυβερνήσεις επιπολαιότητα και αδιαφορία, γιατί δημοσιεύονται πληροφορίες πως και τώρα ακόμη κάποιοι αναίσχυντοι που δεν έχουν να πουν κάτι σοβαρό, για να διακριθούν, επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της διαστρέβλωσης της αλήθειας και της αλλοίωσης της Ιστορίας. Λένε , λοιπόν, πως το BBC ετοιμάζει ένα έργο ή ντοκιμαντέρ, δεν ξέρω ακριβώς, στο οποίο τον ρόλο του Αχιλλέα, του Πατρόκλου και άλλων βασικών ομηρικών ηρώων τον παίζουν μαύροι ηθοποιοί! Θα είχε, αλήθεια, άδικο κανείς αν έλεγε πως υπάρχει μια γενικότερη οργανωμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας και του πολιτισμού της; Όμως, θα συνεχίσω στο επόμενο άρθρο…

 

* Ο κ. Αθανάσιος Φραγκούλης είναι Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top