FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Δήμος
- 10|01|2018 19:48

Εποικοδομητικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, από τις οποίες προέκυψαν πολύ θετικά αποτελέσματα για κρίσιμα θέματα της Λέσβου, είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαληνός, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους, Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα, επισκέφθηκε τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελο, τον Υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτη Κορκολή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε.

Από τις συναντήσεις με τους παραπάνω και αφού έγινε διεξοδική συζήτηση για σημαντικά θέματα αρμοδιότητας τους που αφορούν το νησί μας, προέκυψε ότι:

  • Για το θέμα της κατασκευής νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα, ο Δήμαρχος, έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη και πολύ σύντομα θα γίνουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.
  • Για την κατασκευή νέου ειδικού σχολείου και νέου μουσικού σχολείου θα εκπονηθούν μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ενώ από την ίδια υπηρεσία θα γίνει και εξειδικευμένη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου του Παλαιού Λιμεναρχείου, στην Προκυμαία της Μυτιλήνης. Παράλληλα ο κ. επανέφερε και το αίτημα για παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου στο Δήμο Λέσβου.
  • Εξασφαλίσθηκε ειδική πίστωση 3 εκατ. Ευρώ για την εκτέλεση έργων οδοποιίας σε σημεία του οδικού δικτύου που βρίσκονται στην ευθύνη του Δήμου. Το αρμόδιο Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου θα αναλάβει την χρηματοδότηση εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων καθώς και παρεμβάσεων καθαρισμού δρόμων και προστασίας από καταπτώσεις βράχων.
  • Εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο της αποκατάστασης της παραλίας Σκάλας Ερεσού, το οποίο και θα υλοποιηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.
  • Εξετάσθηκε η πορεία του Master Plan του Λιμένα Μυτιλήνης, ενώ για τη δημιουργία νέου λιμανιού στον Καρά Τεπέ αναμένεται και τυπικά η αναφορά της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως».
  • Άνοιξε ο δρόμος της απεμπλοκής του έργου του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης του έργου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ το μεγάλο έργο του Λιμένα Σιγρίου εξελίσσεται κανονικά.
  • Τέθηκε το θέμα της Νότιας Παράκαμψης, για το οποίο θα υπάρχουν εξελίξεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών.
  • Εξασφαλίσθηκαν επιπλέον  χρηματοδοτήσεις για την περαιτέρω αποκατάσταση των ζημιών που προέκυψαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου  σε 17 σχολεία της Λέσβου.

Στη συνάντηση του Δημάρχου Λέσβου και των Αντιδημάρχων με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπης Σινάνης, τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη για σπάσιμο του Δήμου, την αναθεώρηση δηλαδή του Καλλικράτη, ενώ απέσπασαν τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στην χρηματοδότηση των Δήμων για την αγορά μηχανημάτων έργου, την κατασκευή παιδικών χαρών, καθώς και χρηματοδότη έργων για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας κ.α.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|01|2018 19:14

Σε μια σεμνή και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ (Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης), απένειμε στον Ξενοφώντα Μαυραγάνη, πρόεδρο της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», το βραβείο «Μαρκίδες-Πούλιου», «για το λογοτεχνικό του έργο και τη διασύνδεσή του με τη δημοσιογραφία», κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας γιορτής της ημέρας των Φώτων, κατά την οποία κόβεται η πίτα.

Η γιορτή άνοιξε με ομιλία του αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΜΘ Γιάννη Βοϊτσίδη, που αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τον δημοσιογραφικό κόσμο και συνεχίσθηκε με την εισήγηση του γενικού γραμματέα του Μορφωτικού Ιδρύματος Τάσου Ρέτζιου, που αναφερόμενος στο έργο του Μαυραγάνη είπε ότι χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία στα κοινωνικά ζητήματα, την ισομέρεια, την μετριοπάθειά του, την καταγραφή της διακυμάνσεων της ζωής και την εξαιρετική γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας. Τέλος και πριν την απονομή του βραβείου ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ Βασίλης Κοντογουλίδης διάβασε μια επιστολή του παλαίμαχου δημοσιογράφου Γεράσιμου Δώσσα, στην οποία διατύπωνε τα συγχαρητήριά του στο Μορφωτικό Ίδρυμα γιατί «η επιλογή του άξιου διακρίσεως συναδέλφου τιμά αυτούς που τον επέλεξαν για το έργο του, στο οποίο θα πρόσθετα μάλιστα και την εξειδικευμένη ικανότητα της νομικής κατάρτισης και της έμπρακτης εφαρμογής του ως στοιχείου εγκυρότητας».

 

Το δημοσιογραφικό λειτούργημα

Παίρνοντας τον λόγο ο Ξενοφών Μαυραγάνης είπε πως και σήμερα, όπως παλιά τη δημοσιογραφία πολεμούν και επιθυμούν την εξαφάνισή της, πολλές και αντίρροπες δυνάμεις: «Αυτές που θέλουν να την υποδουλώσουν κι εκείνες που επιδιώκουν να την κάνουν να σιωπήσει». Και θυμήθηκε τους αγώνες που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον καιρό της μεταπολίτευσης, όταν τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα της πόλης αρνούνταν να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις, τονίζοντας πως και σήμερα με τη «φροντίδα» των μνημονίων συλλογικές συμβάσεις επίσης δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται. Και κλείνοντας ευχήθηκε στους καιρούς που έρχονται να ανακτήσει το κύρος και την αίγλη του το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός παιδείας Κώστας Ζουράρις, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Σαρίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» και γραμματέας του δ.σ. Ρία Καλφακάκου, ο αντιπρόεδρος του δ.σ. Δημήτρης Κούβελας, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Φωτίου και Πέτρος Λεκάκης, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Παναγιώτης Νεστορίδης, ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΘ Γιώργος Τζάγιας, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Αλέξανδρος Μπάξτερ και πολύς κόσμος.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|01|2018 18:57

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» τιμούν με αυτό τους το άρθρο μια ξεχωριστή αγωνίστρια που χάθηκε σε τραγικό τροχαίο στις 12 Νοεμβρίου 2017: «Τα παιδιά της, ο Μιχάλης, ο Αρίστος, η Παναγιώτα, και όλη η οικογένειά της ας γνωρίζουν ότι δεν την ξεχνάμε και συμπαραστεκόμαστε στον πόνο τους, όπως και πάρα πολλοί συντοπίτες μας που την γνώριζαν, τιμούμε τη μνήμη της». Ακολουθεί το αφιέρωμα.

Η Ζαφείρω Κιουβρέκη-Καραβασίλη γεννήθηκε στην Άγρα το 1951 και πήρε τα πρώτα κοινωνικά μαθήματα από την οικογένειά της. Ο πατέρας της Ηλίας Κιουβρέκης 1901-1979 (Μπαρμπαλιάς), αγωνιστής της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης, εξορίσθηκε στη Μακρόνησο το 1949 από το ανώμαλο μετεμφυλιακό καθεστώς. Μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες η Ζαφείρω φοίτησε στο Γυμνάσιο Καλλονής και στη συνέχεια γράφτηκε στη Σχολή Μαιών του Νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ» στην Αθήνα.

Το χουντικό καθεστώς... φρόντισε να την διαγράψουν από τη Σχολή λόγω φρονημάτων. Το 1974 σπούδασε στη Σχολή Μαιών Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», όπου πρωτοστάτησε στον Σύλλογο σπουδαστών για την αναγνώριση του χρόνου πρακτικής άσκησης ως υπηρεσίας. Ήταν από τα πρώτα μέλη της Λεσβιακής Ένωσης Σπουδαστών το 1975. Εργάσθηκε στο «Βοστάνειο» και στα Αγροτικά Ιατρεία Άγρας, Μεσοτόπου και Ερεσού, πάντα στο πλάι κάθε ανθρώπου που είχε ανάγκη. Ενταγμένη στο ΚΚΕ, εκλέχτηκε Δήμαρχος Ερεσού το 1990, προσφέροντας σημαντικότατο και πολύμορφο έργο που πολύ παραστατικά περιέγραψε ο Σωτήρης Καρδαράς στον επικήδειο λόγο του. Μέρα νύχτα στον Δήμο και στις υπηρεσίες να διεκδικεί λύσεις και να εκτελεί αναγκαία έργα κάθε μορφής. Ήταν υποψήφια Δήμαρχος το 1994, το 1998, και το 2002. Το 2006 συντάχθηκε με τον συνδυασμό του Σωτήρη Καρδαρά πιστεύοντας ότι υπηρετεί τους συντοπίτες της με τη συνεχή δραστηριότητα και την εμπειρία της. Όλη η ζωή της ήταν μια διαρκής κοινωνική προσφορά με ανιδιοτέλεια, δημιουργικότητα, ειλικρίνεια, που πήγαζε από την ιδεολογία και τον χαρακτήρα της.

Στη σελίδα τους στο Facebook οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής δημιουργίας» παραθέτουν δημοσιεύματα από το περιοδικό «Ερεσός» του Συλλόγου «Ο Θεόφραστος», καθώς και τον επικήδειο λόγο του πρώην Δημάρχου Ερεσού-Αντίσσης Σωτήρη Καρδαρά.

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|01|2018 18:19

Κατά τη Γενική Απολογιστική Συνέλευση των Μελών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που έγινε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του ανήμερα των Φώτων 6 Ιανουαρίου 2018, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κλεάνθη Κορομηλάς αναφέρθηκε εκτενώς στη συνταχθείσα έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή της σκεπής του θεάτρου από την περσινή θεομηνία της 11ης Ιανουαρίου 2017.

Με την αριθμ. 1/2017 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) πραγματογνώμονας ορίστηκε ο Αντώνιος Καλδέλλης, πολιτικός μηχανικός, ύστερα από το υπ’ Αριθμ. Πρωτ.: 7/16-1-2017 σχετικό αίτημα του σωματείου. Η έκθεση παραλήφθηκε από τα γραφεία του ΤΕΕ ΒΑ στις 15 Δεκεμβρίου 2017, τέθηκε υπόψη του ΔΣ του Αναγνωστηρίου στην τακτική συνεδρίασή του της 31ης Δεκεμβρίου 2017, αναγνώστηκε στη Γενική Απολογιστική Συνέλευση των Μελών του στις 6 Ιανουαρίου 2018.

Συμπερασματικά, ως βασικά αίτια της τοπικής αστοχίας και στη συνέχεια της μερικής κατάρρευσης κρίνονται τα κάτωθι:

α) Εξαιρετικά φορτία χιονιού και ταυτόχρονης ανεμοπίεσης σε ελαφρά κατασκευή στέγης.

β) Αστοχία των μέσων σύνδεση των κόμβων των ζευκτών (βίδες), με αποτέλεσμα -λόγω και της τυπολογίας της κατασκευής- τη σταδιακή απώλεια της φέρουσας ικανότητας του συνόλου των ζευκτών, κάτω από το τεράστιο υπερκείμενο βάρος του συσσωρευμένου παγωμένου χιονιού.

γ) Παράλληλη με την αστοχία των ηλώσεων απώλεια της πάκτωσης των ζευκτών, λόγω αστοχίας (στρέψη στην εγκάρσια διάσταση) της μπατικής τοιχοποιίας πάνω από το σενάζ των φεγγιτών.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|01|2018 17:58

Στην πρώτη συνάντηση της χρονιάς και σε συνεργασία με το Εργαστήρι Λογοτεχνικής Γραφής του Μπίνειου, η Λέσχη Ανάγνωσης και Βιβλίου θα πραγματοποιήσει συνάντηση σήμερα Τετάρτη, ώστε οι παρευρισκόμενοι να συζητήσουν γενικά για τον Ρεαλισμό και τον Νεορεαλισμό με αφορμή τα πέντε ιταλικά νεορεαλιστικά μυθιστορήματα που διαβάστηκαν κατά τον προηγούμενο τρίμηνο (Οι αδιάφοροι, Φονταμάρα, Οι αγροίκοι, Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι, Χρονικό των φτωχών εραστών).

Η συνάντηση θα γίνει στο «Σφομύλι», Αρίωνος 3 στις 8 το βράδυ.

Από την Τετάρτη 17/01 θα ξεκινήσει το επόμενο αφιέρωμα της Λέσχης το οποίο θα έχει να κάνει με την ποίηση της Ρωσικής Πρωτοπορίας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Συνάντηση 1η

17/01: Αλεξάντρ Μπλοκ - Σεργκέι Εσένιν

Συνάντηση 2η

31/01: Μαρίνα Τσβετάγιεβα - Μπορίς Παστερνάκ

Συνάντηση 3η

14/02: Άννα Αχμάτοβα - Όσιπ Μαντελστάμ

Συνάντηση 4η

28/02: Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι - Βελιμίρ Χλεμπνίκοφ - Συζήτηση για την ποίηση της Ρωσικής πρωτοπορίας.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|01|2018 17:52

Στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου το απόγευμα το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», έκοψε τη βασιλόπιτά του. Παρόντες ο ιερέας της ενορίας π. Παναγιώτης ο οποίος την ευλόγησε, ο ψάλτης και μέλος του Συλλόγου Σωτήρης Μαμουνής, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασίλης Μαμώλης, ο πρόεδρος του Αετού Λουτρών Νίκος Σπανός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Ιωάννης Μολυβιάτης και πολλά μέλη του Συλλόγου.

Το φλουρί ήταν προσφορά από το χρυσοχοείο «Βέτσικα» και μετά από κλήρωση το κέρδισε η Μαρία Βέντου με τον αριθμό 43. Δεύτερος τυχερός μετά το φλουρί ήταν η Δαφιώτη Νάσια, η οποία κέρδισε ένα γυναικείο ρολόι, προσφορά από το κατάστημα «Ρολογάδικο» του Ιωάννη Μολυβιάτη. Στους παρόντες προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά και ποτά με διάφορα εδέσματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η κλήρωση των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς και κέρδισαν οι παρακάτω αριθμοί: Ο αριθμός 962 κέρδισε την τηλεόραση, ο αριθμός 857 κέρδισε το tablet, ο αριθμός 786 κέρδισε το ηλεκτρικό υπόστρωμα, ο αριθμός 730 κέρδισε την καφετιέρα και τέλος ο αριθμός 627 κέρδισε το αερόθερμο. Οι τυχεροί μπορούν να επικοινωνήσουν για την παραλαβή των δώρων στο τηλ. 6974-640419 Δημήτρη Παπαχρυσό.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|01|2018 16:16

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ του υπουργείου Εργασίας που πραγματοποίησαν υπηρεσιακά στελέχη της Αθήνας αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 26 Ιανουαρίου 2017 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρ. Ίδρυμα «Θεομήτωρ»). Από την ΑΔΕ προκύπτει ότι «δεν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα για τους υπαλλήλους του Ιδρύματος», οι οποίοι εμμέσως ή αμέσως καλούνταν να απολογηθούν για τα εγκαύματα δύο τροφίμων που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και ενάμιση με δύο μήνες αργότερα κατέληξαν σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Λίγο πριν από τα μέσα Μαρτίου 2017 κατέληξε ο 62χρονος Ηλίας Μάγγος στο ΚΑΤ. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου, σύμφωνα με το δικηγόρο των συγγενών του Παναγιώτη Παπάμαλη, ανέφερε ότι «είχε καεί το σώμα του κατά 50%. Μπορείτε να το διανοηθείτε;». Αρχές Απριλίου του 2017, κατέληξε και ο δεύτερος τρόφιμος, 55 χρόνων, Γιώργος Γιαλαμάς, η νονά του οποίου και ορισμένη δικαστική του συμπαραστάτρια Πέρσα Γιαλαμά τόνισε στο «Ε» ότι την ίδια μέρα νωρίτερα «οι γιατροί στο ΚΑΤ μας έλεγαν ότι θα κάνουμε μαζί Πάσχα!»

 

Τι συνέβη;

Ο τέως πρόεδρος του Ιδρύματος Προκόπης Μαϊστρέλλης, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τα γεγονότα αυτά, είχε αναφέρει στο «Ε» ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, προέκυψε βραχυκύκλωμα από το φωτιστικό του δωματίου που κάηκε και με τη σειρά του έκαψε τα εύφλεκτα στρώματα του θαλάμου των τροφίμων, οι οποίοι κάηκαν. Μάλιστα, είχε σημειώσει ότι οι εργαζόμενοι έσβησαν σε ελάχιστα λεπτά την πυρκαγιά. Αυτό όμως που είχε προκαλέσει εντύπωση ήταν ότι η Πυροσβεστική, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ειδοποιήθηκε τρεις ώρες αφού ξέσπασε η πυρκαγιά και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, ειδοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ και όχι από το Ίδρυμα.

Μάλιστα εμμέσως είχε κατηγορηθεί και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Βοστανείου» Ευθύμη Ζιώγα να ξεκαθαρίζει στο «Ε»: «Περιθάλψαμε τους ανθρώπους για αρκετές ημέρες. Δεν νομίζω ότι έχει κάποια ευθύνη το Νοσοκομείο, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν με βαριά εγκαύματα και κακώσεις, ενώ ο ένας ήταν ήδη παράλυτος».

Ανεξαρτήτως του πορίσματος της ΕΔΕ, που «αθωώνει» τους υπαλλήλους και η οποία βεβαίως θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι συγγενείς των θανόντων έχουν στραφεί στη δικαιοσύνη κατά του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου «Θεομήτωρ». Θυμίζουμε ότι η νέα πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Βόλτσιου σε συνέντευξη που παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα μας, σε σχετική μας ερώτηση δεν θέλησε να αναμιχθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι εμπιστεύεται το προσωπικό του Κέντρου και δήλωσε: «Δεν παρακολουθούσα το Facebook και τα δημοσιεύματα εκεί. Πήγα εκεί με ανοιχτά χαρτιά. Επειδή ο θάνατος είναι φόβος, τα άφησα όλα πίσω και ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω νέα πράγματα».

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 10|01|2018 15:48

Συνελήφθη, προχθές στη Μυτιλήνη,  από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, ένας αλλοδαπός, ηλικίας 36 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, για απόπειρα κλοπής και για πρόκληση φθορών.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο 36χρονος, προχθές και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μυτιλήνη, αφού έσπασε τζάμι ενός αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας ενός 61χρονου αφαίρεσε από το εσωτερικό του διάφορα είδη ένδυσης.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι ο προαναφερόμενος δράστης, προσπάθησαν να διαρρήξει ένα κρεοπωλείο στην ίδια περιοχή, χωρίς όμως να τα καταφέρει, καθώς έγινε αντιληπτός από την ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 10|01|2018 15:41

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα του νέου έτους που πηγαίνω για αγορές. Yes sir! Η πρώτη μέρα της ζωής μου, που σκέφτομαι από πριν πώς θα κουβαλήσω τα ψώνια μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το ζεμπίλι μου, το οποίο ξέθαψα απ’ ένα ντουλάπι , που γράφει απάνω «Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ LIFESTYLE ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ». Είναι όμορφη φράση και μένα τα όμορφα λόγια είναι τραγούδι στ’ αυτιά μου, αρκεί φυσικά να συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις. Στην προκείμενη περίπτωση η αναγραφή και το ζεμπίλι, είναι λόγια και πράξη σε ένα.

 Καθώς κατεβάζω τα προϊόντα απ’ τα ράφια και έχοντας στο μυαλό μου ότι το ζεμπίλι είναι ένα, δεν υπερβάλλω στις αγορές μου και παίρνω μόνο αυτά που είχα ανάγκη εξαρχής. Το τελευταίο που θέλω είναι να πατικώσω τα πράματα μου ή να γέρνω μονόπαντα απ’ το βάρος ή να καταστρέψω την ωραία μου τσαντούλα.

 Οι φόβοι μου είναι αβάσιμοι, διότι έτσι ευρύχωρο και γερό που είναι του «ζουμπίλ’», τα πράματα μια χαρά τακτοποιούνται και έχουν μια προοπτική σαν οργανωμένη και καλά ζυγιασμένη βαλίτσα. Ε, λοιπόν τέτοια επιτυχία! Φτου μου να μην αβασκαθώ…

Μεταφέροντας τη… «βαλίτσα» στο αυτοκίνητο, απορώ με τον εαυτό μου που δεν είχα σκεφτεί νωρίτερα, να καθιερώσω αυτόν τον βολικό τρόπο αμπαλαρίσματος. Δηλαδή πόσο δύσκολο πια ήταν να σκεφτώ, ότι με την μέχρι τώρα τακτική μου, μόλυνα μόνη μου το περιβάλλον με το πλαστικό 247 σακουλών ετησίως;

Κι όμως, το να κάνω μια τόσο απλή σκέψη και να την εκτελέσω κιόλας, χωρίς την «νομιμοποίηση» της, μετά ποινής, απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο.

Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που φυσικά καθόλου αθώα δεν είναι ως προς τη διασπορά και κατάχρηση των πλαστικών και την καθιέρωση τους στη συνείδηση του λαού ως status quo. Διότι τι σου είναι ο λαός; Ένα μωρό παιδί. Όταν το 1950 ο Μάγος της Βιομηχανίας έβγαλε απ’ το καπέλο του μια πλαστική Σακούλα και την έδωσε στο λαό και του είπε: «Γέμιζε την και παίζε», δε μου φαίνεται ότι καμιά χώρα της Ένωσης είχε αντίρρηση. Αντιθέτως, μια χαρά την βόλεψαν οικονομικά όλες οι βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, όσο τα εγχώρια κοροϊδάκια «την γεμίζαμε και παίζαμε». Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι μας δάνειζαν λεφτά για να το κάνουμε, αφού μυαλό δεν είχαμε, τουλάχιστον να φτιάχνουμε και να αγοράζουμε τις δικές μας… παιχνιδοσακούλες. Οπότε η Σακούλα πήγε εκεί που φαινόταν εξαρχής ότι θα πάει: σε ένα άσχημα διογκωμένο χρέος.

Τώρα που πάει, φτωχύναμε και φτάσαμε να χρωστάμε μέχρι και της Μιχαλούς (απ’ τις πολλές Σακούλες το πάθαμε κι αυτό), μας λένε άσε κάτω τη Σακούλα, τι να την κάνεις τρομάρα σου που δεν μπορείς να την γεμίσεις με τα «καλούδια» μας;

Και γω λέω στον εαυτό μου:

«Άσε την Σακούλα κάτω Τζακ. Και σταμάτα να κουνάς την ουρά σου. Κανείς δε κόπτεται για το περιβάλλον. Όλοι το αρμέξαμε και πιο πολύ απ’ όλους αυτοί που τώρα το παίζουν οι Πάπες της Ευρωπαϊκής Φύσης. Ένα μονάχα φόβο έχουν πλέον. Ότι δε θα μπορούν να το κάνουν για πολύ ακόμα. Αλλά αν σταματήσει το γάλα γι’ αυτούς, θα σταματήσει και για σένα. Οπότε άσε κάτω τη Σακούλα.

Θα έχεις σίγουρα αρκετές δυσκολίες Τζακ. Δεν είναι κι εύκολο να παραδεχτείς πως είσαι άθυρμα της Ολιγαρχίας του χρήματος, πως στο δικό τους ρυθμό πιάνεις και αφήνεις Σακούλες. Πως η Σακούλα που γέμιζες, έχει ταυτιστεί στο μυαλό σου με την προσωπικότητα σου και άμα χαθεί η Σακούλα φοβάσαι ότι θα χαθείς εσύ. Αλλά στο λέω στα σίγουρα, με πολύ ομαδική ζεμπιλοθεραπεία θα ξεπεράσεις όλες σου τις φοβίες.»

Επειδή η Σακούλα αποδείχτηκε πανάκριβη (κι όχι μόνο 4 λεπτά που διαλαλούν), από δω και πέρα το ζεμπίλι μου θα έχει μόνο τα απαραίτητα και αυτά θα κοιτάζω να είναι όσο το δυνατόν εγχώρια. Έχω σκοπό να πάω την Ευρωπαϊκή οικολογική συνείδηση ένα βήμα πιο πέρα.

 

Κυριακή Στέργου

smerna.blogspot.com

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 10|01|2018 15:37

Με τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, αντίστασης και εξύβρισης είναι αντιμέτωπος ένας 20χρονος μετανάστης, ο οποίος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε αστυνομικό, μέσα στο κέντρο της Μόριας!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 20χρονος, επιτέθηκε στον αστυνομικό, προκαλώντας του σωματικές βλάβες ενώ προέβαλε αντίσταση, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

Κατηγορία Οικονομία
- 10|01|2018 15:36

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με συνεχείς ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναδείξει εδώ και δύο χρόνια την προσπάθεια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να οικειοποιηθούν τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» για δικά τους προϊόντα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παραπλανάται ο Ευρωπαίος καταναλωτής πιστεύοντας ότι το γιαούρτι με ετικέτα «ελληνικό γιαούρτι» προέρχεται και παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Με την απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει στο θέμα αποφασιστικά και βάζει τέλος σε όλα αυτά. Επισημαίνει με έμφαση: «Η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χαρακτηρισμό γιαουρτιών που παράγονται εκτός Ελλάδος».

 

Παραπλανητική και με ετικέτα

Και τονίζει: «Ο χαρακτηρισμός γιαουρτιού που δεν προέρχεται από την Ελλάδα σαν “ελληνικό γιαούρτι” και η αποκάλυψη του πραγματικού τόπου παρασκευής στην ετικέτα δεν θεωρούνται από την Επιτροπή επαρκή στοιχεία για να αποφευχθεί ή να αντισταθμιστεί ο παραπλανητικός χαρακτήρας της ονομασίας “ελληνικό γιαούρτι” ως προς την ταυτότητά του και τη χώρα καταγωγής του».

Η Επιτροπή με τη σαφή απάντησή της βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αποτελεί πλέον αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ελληνικού γιαουρτιού. Να στηρίξουν το δοκιμαζόμενο Έλληνα κτηνοτρόφο. Να καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο για το χαρακτηρισμό του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης. Το θέμα έχει την προϊστορία του και χρειάζεται μεθοδευμένη και με συνέπεια παρέμβαση της ελληνικής πλευράς όπου χρειάζεται ώστε η κατακύρωση του επώνυμου αυτού ελληνικού προϊόντος στις ξένες αγορές να είναι και πρακτικά υλοποιήσιμη, με δεδομένη και την παρέμβαση αυτή της Ε.Ε. που έχει τη σημασία της.

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 10|01|2018 15:26

Στη Μυτιλήνη  και από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, συνελήφθη ένας 23χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προχθές τα ξημερώματα, ο 23χρονος, μαζί με δύο ακόμη άτομα, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, μπήκε σε αποθήκη καταστήματος και άρπαξε από εκεί αλκοολούχα ποτά και διάφορα άλλα αντικείμενα, συνολικής αξίας 300 ευρώ.

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top