FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|09|2017 20:03

Στρατής Μολίνος

«Λέσβος. Ένας ολόκληρος αιώνας»

Εκδόσεις «Μύθος»

Μυτιλήνη 2017, σελ. 124

 

«Για όποιον είχε την υπομονή να παρακολουθήσει τούτη την αφήγηση, αυτή μίλησε περιληπτικά για τη Λέσβο των εκατό ετών. Σίγουρα, με αρκετές και ίσως οφθαλμοφανείς παραλείψεις, όμως με καλή πρόθεση και αρκετή προσπάθεια. Μέσα απ’ όλη τούτη την αναφορά ξεπροβάλλει ένας τόπος με δυνατή προσωπικότητα, με ιδιαιτερότητες, με πρωτοπορία. Ένας τόπος γεμάτος ενέργεια και συναίσθημα σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε έκφρασή του. Τόπος σπάνιος».

Με τα παραπάνω ο Στρατής Μολίνος κλείνει το οδοιπορικό του στη Λέσβο του 20ού αιώνα. Με λόγο πυκνό, μεστό, γλαφυρό μάς δίνει μια πολύ κατατοπιστική εικόνα των κυριότερων γεγονότων και των πιο σημαντικών προσώπων που σημάδεψαν την κοινωνική, πνευματική, πολιτιστική, οικονομική ζωή του νησιού από το 1901 έως το 2000.

Ο συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο του στα παρακάτω κεφάλαια: «Τον παλιό καιρό», «Βαπόρια», «Προσφυγιά», «Πόλεμοι», «Μεταπήδηση», «Εκσυγχρονισμός», «Οφειλόμενη αναγνώριση».

Να ακόμη ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Οι ερωδιοί και οι φοινικόπτεροι, κοινώς φλαμίγκος, έχουν κάνει μόνιμο πλέον μεταναστευτικό πόστο τις αλυκές της Καλλονής κι η παρουσία τους δίνει ένα χρώμα ροζ, εξωτικό στα γαλήνια νερά του κόλπου. Με την αφορμή αυτή δημιουργήθηκε και η συνήθεια του birdwatching. Αλλά και στην πόλη. Ας καθίσει κανείς ένα φθινοπωρινό απόγεμα στην μια άκρη του λιμανιού, ιδίως στη νότια και ας απλώσει τη ματιά του γύρω-γύρω. Τα σχήματα των κτισμάτων με τις χαρακτηριστικές γραμμές και χρώματά τους, τα θαυμάσια καμπαναριά και οι τρούλοι που ξεχωρίζουν, οι σκιές που αναπτύσσονται, το γαλήνιο νερό με τα ψαροκάικα, προσφέρουν ένα θέαμα σαγηνευτικό. Ναι, η πόλη της Μυτιλήνης είναι πολύ όμορφη».

Ενδιαφέρον, χρήσιμο και τερπνό βιβλίο, που διαβάζεται απνευστί.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μαρία Μανδαμαδιώτου, Αμάδες. Στην Απάνω Μεριά της Χίου, Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2017

- Σ. Β. Σκοπελίτης: Α-ΜΟR-T. Ο άνεμος χτενίζει τα δέντρα. Εγκώμιο στην αλαζονεία του έρωτα (ποιήματα), Εκδόσεις «Γαβριηλίδης», Αθήνα 2017, σελ. 83

- Συμεών Γρ. Σταμπουλού (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια): Αντιγόνη: Σοφοκλής, Friedrich Hoelderlin, Soren Kirkegaard, Martin Heidegger, Εκδόσεις «Gutenberg», Αθήνα 2017, σελ. 419

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

- Τα Καλλονιάτικα, τεύχος 169/Απρίλιος-Ιούνιος 2017, Έκδοση Συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου

- Το Ακράσι, τεύχος 41/Ιούλιος 2017, Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου Λέσβου «Άκρα-Σιών

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|09|2017 19:01

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου κάτω απ’ το άλικο μισοφέγγαρο, ανάμεσα στα τρεμίσματα απ’ το φως των κεριών, στην κατάμεστη αυλή από κόσμο της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου της Πέρθας Καλέμη «Αταξίδευτα όνειρα», παρουσία προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιστημονικού, κοινωνικού, θρησκευτικού και πνευματικού κόσμου του νησιού. Για άλλη μια φορά κυμάτιζαν τα οδηγικά μαντήλια των Στελεχών του Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, που τίμησαν την ποιήτρια και πάνω απ’ όλα την Οδηγό με την παρουσία τους και όχι μόνο.

Στην λογοτεχνική εκδήλωση χάρισαν μια ωραία βραδιά σ’ όλους μας οι εκλεκτοί ομιλητές: Αθανάσιος Καλαμάτας, Θεολόγος (Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ), Δημήτρης Κίνδερλης, Δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Δημήτρης Πατίλας, Φιλόλογος (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας). Η βραδιά φορτίστηκε συναισθηματικά απ’ τις τρυφερές απαγγελίες της Εύας Γιαννίκου, Ντέσσυς Κομνηνού και Άσπας Χατζέλη. Τραγούδια γύρω απ’ το φεγγάρι μοίρασε νότες σ’ όλους μας η κιθάρα του μουσικοδιδάσκαλου Νίκου Αλγιαννάκη που ερμήνευσε η ξεχωριστή φωνή της θεατρολόγου-ηθοποιού Αθανασίας Δαφιώτη. Το μελοποιημένο ποίημα «Αταξίδευτη βάρκα» απ’ τον Παναγιώτη Πελεκάνο μίλησε με τη μελωδία του σ’ όλους μας, σκορπίζοντας ανάσες στο φεγγαρόφωτο! Τον συντονισμό της βραδιάς κράτησε στα χέρια του ο Δημήτρης Μπούμπας (Δρ. Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Αιγαίου). Την ποιητική βραδιά τίμησαν με τους χαιρετισμούς τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης. Με την παρουσία της τίμησε την εκδήλωση η περιφερειάρχης Λέσβου Β. Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, που μίλησε με φιλόφρονες λόγους για την ποιήτρια.

 

Η εικονογράφηση

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Αττικής κ. Καίτη Μεσσηνέζη. Η αισθαντική ζωγράφος που εικονογράφησε καταπληκτικά τα «Αταξίδευτα Όνειρα» δώρισε στην ποιήτρια μια λιθογραφία με θέμα απ’ την εικονογράφηση του βιβλίου σε 40 αριθμημένα αντίτυπα, τις οποίες η ποιήτρια διέθεσε στους συντελεστές της εκδήλωσης και θα διαθέσει σ’ όλα τα μουσεία της Λέσβου. Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν σ’ όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους οδηγούς γιατί χάριν σ’ αυτούς εστέφθη η όλη λογοτεχνική εκδήλωση με επιτυχία. Θερμά συγχαρητήρια και στον πολυβραβευμένο Λέσβιο ποιητή δοκιμιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας καθηγητή Δημήτρη Νικορέτζο για τη ματιά του --αξονικού τομογράφου-, με την οποία διέτρεξε πλειστάκις τα δοκίμια των ποιημάτων.

Τη λογοτεχνική βραδιά συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Αιολικών Μελετών, η Λεσβιακή Παροικία Αττικής και οι εκδόσεις «Αστερίας» και τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Εκκλησιαστικός Εκπρόσωπος, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Πόπη Πρωτογεράκη-Γόμου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Β. Αιγαίου Γιώργος Καμπούρης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Αγγελική Σαραντινού, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη, ο Δασάρχης Λέσβου Φώτης Κράλλης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυριάκος Πετρέλλης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου Άρης Καλάργαλης, ο Δημήτρης Χαλκιώτης, πρώην Γ. Γ. Αιγαίου και Νησ. Πολιτικής, ο Δημήτρης Βουνάτσος, πρώην Δήμαρχος, ο Λίνος Κουντουράς, γιος του μεγάλου μας Εκπαιδευτικού Μίλτου Κουντουρά, ο Δημήτρης Νικορέτζος και άλλα μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Περικλής Μαυρογιάννης, πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης, ο Μαρίνος Ζαχαρίου, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, η Πρόεδρος του Τ.Τ Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο) Μαριάνθη Βέτσικα, η Τοπική Έφορος του Σ.Ε.Ο Βικεντία Τριβουλίδου, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Στρατής Μπαλάσκας και πλήθος από γνωστούς και φίλους.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|09|2017 18:17

Η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος τιμά τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου -που επί 20 χρόνια υπήρξε πρόεδρός της- με μια ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο, την προσφορά και την προσωπικότητά του. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:00.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου, Νίκος Κωνσταντάρας, δημοσιογράφος, φίλος του Νίκου Κούνδουρου. Θα προλογίσει ο Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτων, τ. υπουργός, νέος πρόεδρος Εταιρείας Αρχιπελάγους. Θα συντονίσει ο Μάνος Ευστρατιάδης, σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος Εταιρείας Αρχιπελάγους. Θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες και συνεντεύξεις του Νίκου Κούνδουρου και θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφιών και ενθυμίων με επιμέλεια της Μαρίας Καραμητσοπούλου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η σύζυγος του τιμωμένου κ. Σωτηρία Ματζίρη-Κούνδουρου.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|09|2017 18:05

Ένα τριήμερο προβολών από τις 15 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου στη Μαρίνα Μυτιλήνης με στόχο τη γνωριμία του κοινού της Λέσβου με το ευρωπαϊκό σινεμά διοργανώνει η ομάδα εθελοντών «ΙΔΕΑ» σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου.

Στόχος του «European Film Days» είναι να δώσει την ευκαιρία στους σινεφίλ του νησιού αλλά και τους επισκέπτες του να απολαύσουν βραβευμένες ταινίες πρόσφατης παραγωγής από Ευρωπαίους δημιουργούς, οι οποίες ταυτόχρονα θίγουν ζητήματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό.

Μάλιστα, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ανοικτό χώρο, στο αμφιθέατρο στη μαρίνα Μυτιλήνης, δίνοντας μια εξαιρετική ευκαιρία σε όσους παρευρεθούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες, ζώντας ταυτόχρονα την εμπειρία του θερινού σινεμά!

 

Βραβευμένες ταινίες

Στο πλαίσιο του «European Film Days» θα προβληθούν τρεις βραβευμένες ταινίες, που φέρνουν μαζί τους την αύρα των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ. Η ταινία «Ατίθασες» («Mustang») έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015, όπου προβλήθηκε και το «Toni Erdmann» την επόμενη χρονιά, σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη βαθμολογία των κριτικών στην ιστορία του φεστιβάλ. Και οι δύο ταινίες απέσπασαν και το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, ενώ ήταν και υποψήφιες για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η βασισμένη σε πραγματική ιστορία ταινία Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη, από την άλλη, υπήρξε επίσης η επιλογή της Αυστρίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ θα προβληθεί και η βραβευμένη με Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών ταινία «Η Κόκκινη Χελώνα» του θρυλικού στούντιο Γκίμπλι, σε μια ειδική προβολή για παιδιά, με ελεύθερη είσοδο.

 

Στέφαν Τσβάιχ: «Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη» (Αυστρία, 2016)

Τα χρόνια της εξορίας, μεταξύ Μπουένος Άιρες, Νέας Υόρκης και Βραζιλίας, ενός από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφέων του 20ού αιώνα, του Στέφαν Τσβάιχ. Ως εβραίος διανοούμενος, ο Τσβάιχ μισεί την απανθρωπιά που επικρατεί στη Γερμανία και προσπαθεί να ξεφύγει από το φάντασμα του ναζισμού, ψάχνοντας συγχρόνως για ένα σπίτι στο νέο κόσμο.

Πρόταση της Αυστρίας για το OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Προβολή: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου - 21.00 - Μαρίνα Μυτιλήνης - Διάρκεια: 1 ώρα 46 λεπτά.

 

«Toni Erdmann» (Γερμανία - 2016)

Ο αιώνια πλακατζής Γουίνφριντ λατρεύει να ενοχλεί την κόρη του. Τρυπώνει στη ζωή της, στις συναντήσεις της, τις εξόδους της, προσπαθώντας να την πλησιάσει. Ενοχλημένη τού ζητά να σταματήσει. Τότε συστήνεται το alter ego του Γουίνφριντ -ο Τόνι Έρντμαν. Ο Τόνι είναι ένας περίεργος τύπος με κακό κοστούμι, τραγική περούκα κι ακόμη χειρότερη οδοντοστοιχία. Όσο πιο εκκεντρικός γίνεται, τόσο η κόρη του φαίνεται να ανταποκρίνεται.

Η ταινία με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τους κριτικούς στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη. Πρόταση της Γερμανίας για το OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο FIPRESCI Φεστιβάλ Καννών, Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν, Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προβολή: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου - 21.00 - Μαρίνα Μυτιλήνης - Διάρκεια: 2 ώρες και 42 λεπτά.

 

«Οι Ατίθασες» (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία - 2015)

Πέντε αδελφές μεγαλώνουν στο σπίτι της γιαγιάς τους στην επαρχιακή βόρεια Τουρκία, εγκλωβισμένες σε μια αναπόδραστη και απόλυτα οπισθοδρομική κοινωνική πραγματικότητα.

Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόταση της Γαλλίας για το OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Συμμετοχή στην Εβδομάδα Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών. Προβολή: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου - 21.00 - Μαρίνα Μυτιλήνης - Διάρκεια: 1 ώρα και 37 λεπτά.

 

«Η Κόκκινη Χελώνα» (Γαλλία, Βέλγιο - 2015) - ειδική προβολή

Τα κύματα παρασύρουν έναν ναυαγό αγνώστου παρελθόντος σε ένα ερημικό τροπικό νησί. Καθώς οι απεγνωσμένες απόπειρές του να αποδράσει αποτυγχάνουν, θα προσπαθήσει να επιβιώσει σε ένα μέρος που μοιάζει να κατοικείται μονάχα από καβούρια, χελώνες και πτηνά. Μέχρι που μια αναπάντεχη συνάντηση θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών. Προβολή: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου - 11.00 - Πασπαρτού - Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διαλόγους).

 

Πληροφορίες

Το «European Film Days» πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (εκτός από την προβολή της ταινίας «Η Κόκκινη Χελώνα», που είναι δωρεάν). | Τιμή εισιτηρίου τριημέρου: 12 ευρώ (είσοδος σε όλες τις προβολές) | Προσέλευση: 30 λεπτά πριν από την έναρξη της προβολής.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|09|2017 17:53

Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Πλάτανος) του Πλωμαρίου, πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση - αφιέρωμα μνήμης και τιμής, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» σε συνεργασία με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Στην εκδήλωση αυτή παρακολούθησαν με συγκινητική προσήλωση πλήθος κόσμου, συγγενείς και απόγονοι αυτών των θυμάτων και τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κυριάκος Πετρέλλης, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τυχαία είδε τα ονόματα 8 θυμάτων -συντοπιτών του από την Πλαγιά να τιμώνται στη Λήμνο και στη Λέσβο να αγνοούνται, επίσης η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου Λίτσα Βάμβουρα, ο συντοπίτης μας ηθοποιός Χρίστος Χατζηπαναγιώτης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράνγκα, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Συλλόγου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Σύλλογος πιστός στη μέχρι τώρα πορεία του και με ευθύνη για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου, διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης, ως οφειλόμενο χρέος, για τους συντοπίτες μας Πλωμαρίτες που πλήρωσαν με το βαρύ τίμημα της ζωής τους το όραμα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής 1941-1945. Στην εκδήλωση αυτή αναδεικνύεται το πλούσιο υλικό που υπάρχει στα βιβλία του Γιώργου Γαλέτσα: «Στο σημάδι…» και «Λέσβιοι στην Εθνική Αντίσταση - πορεία προς το θάνατο», αλλά και του τρίτου βιβλίου που θα κυκλοφορήσει το 1ο εξάμηνο του 2018. Τέλος, τον συνεχάρη για την εξαιρετική ιστορική έρευνα του και την πολύτιμη παρακαταθήκη των τριών βιβλίων του.

 

«Σε λάθος χώρο»

Με σύντομη παρέμβασή του ο Γιάννης Νικολάου-Τσαμπάνης αναφέρθηκε στον αδόκητο θάνατο των 35 συντοπιτών του, αφού οι περισσότεροι απ’ αυτούς ανύποπτοι βρέθηκαν σε λάθος χώρο και χρόνο για να χάσουν τη ζωή τους με τον πλέον τραγικό τρόπο, σ’ έναν αγώνα οικογενειακής και προσωπικής επιβίωσης. Κλείνοντας την παρέμβασή του αυτή τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους εκατοντάδες συντοπίτες μας, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και παιδιά, που πέθαναν με τον πιο άδικο και φοβερό τρόπο την πείνα, κι εδώ αξίζει να γίνει μια έρευνα στην κατεύθυνση των θανάτων από την πείνα στην επαρχία μας.

Στη συνέχεια ο Νίκος Αριστ. Σπανέλης, με βάση τα βιβλία του Γιώργου Γαλέτσα, αναφέρθηκε αναλυτικά για μια σειρά συντοπιτών μας και την πορεία του καθενός απ’ αυτούς προς το θάνατο, τονίζοντας ότι όλη τούτη η προσφορά είχε μείνει στην αφάνεια για 70 τόσα χρόνια. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η δημοσιοποίηση όλων αυτών των ντοκουμέντων ώστε να μη σβήσουν τα καντήλια της μνήμης των παλικαριών αυτών. Σημαντική ήταν αναφορά του στις διαφυγές για τη Μέση Ανατολή μέσα από περιστατικό που έζησε ο πατέρας του Αριστείδης Σπανέλης -αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού- στα 1942, δίνοντας με τη σειρά του τη σκυτάλη σε μια αφήγηση ντοκουμέντο. Ήταν ένα βίντεο με τον μπαρμπα-Γιάννη Καραγεωργίου από το Σκαλοχώρι, που στα 97 του χρόνια -σήμερα- αναφέρεται σε ένα 3χρονο οδοιπορικό τόσο του ίδιου όσο και 19 συγκρατουμένων του. Ένα οδοιπορικό πείνας-κακουχιών-θανατικού από την τοπική Γκεστάπο, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στις φυλακές Κρεμς της Αυστρίας και τέλος στο στρατόπεδο Μπερνάου της Βαυαρίας όπου απελευθερώθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις οι 13 απ’ αυτούς αφού οι 7 είχαν χάσει τη ζωή από κακουχίες ή εκτέλεση από τα γερμανικά στρατεύματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Γιώργο Γαλέτσα που στην αρχή μνημόνευσε ότι η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη χωρική-γεωγραφική αναφορά στα θύματα, της τριπλής Κατοχής της χώρας μας την περίοδο 1941-1945, με καταγωγή από την Επαρχία Πλωμαρίου. Μετά παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, ένα χρονικό στα μονοπάτια της φωτιάς που ακολούθησαν οι 35 συντοπίτες μας, ένα χρονικό στους χώρους όπου «έπεσαν» οι συντοπίτες μας και κατέληξε ότι τόσο ο ονομαστικός αυτός κατάλογος όσο και οι ιστορίες των παλικαριών αυτών αποτελούν το εσαεί ανάχωμα απέναντι στον καθένα που θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε ή να μη μάθουμε υπενθυμίζοντας μας αυτό που είχε γράψει ο επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ: «Ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη».

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 09|09|2017 17:11

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Άρτας και αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, με ερωτήσεις που κατέθεσαν στο ευρωπαϊκό και στο ελληνικό Κοινοβούλιο αντίστοιχα, αναδεικνύουν το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά από το εντομοκτόνο «Fipronil», που απασχολεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Με τις ερωτήσεις τους, τονίζουν την ανάγκη ενημέρωσης και προστασίας τόσο των Ελλήνων καταναλωτών, όσο και της ελληνικής αβγοπαραγωγού πτηνοτροφίας, σημειώνοντας την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης όλων των απαραίτητων μηχανισμών ελέγχου. 

Ενδεικτική είναι τόσο η κατάσταση στη γειτονική Βουλγαρία, όπου κατασχέθηκαν και αποσύρθηκαν παρτίδες αβγών, ενώ ήδη έχουν αποσυρθεί από την αγορά 25 τόνοι παγωτού και 9 τόνοι μαγιονέζας, όσο και η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ «…εμείς εισάγουμε αβγά από χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Βουλγαρία», δημιουργώντας εύλογη ανησυχία στους Έλληνες καταναλωτές, με την παρατεταμένη σιωπή από πλευράς Υπουργείου και ΕΦΕΤ γύρω από το θέμα, να εγείρει ερωτηματικά.

Στην ερώτησή του, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επισημαίνει τα εξής προς την Επιτροπή:

- Πώς σκοπεύει να υποστηρίξει κράτη - μέλη, όπως η Ελλάδα, ώστε να εντοπίζουν και να αποσύρουν από την αγορά όλα τα προϊόντα που είναι επιμολυσμένα με τον εντομοκτόνο «Fipronil»;

- Τι προκάλεσε την ενεργοποίηση της επίσημης ειδοποίησης μέσω του συστήματος RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) τόσο αργά, δηλαδή επτά μήνες μετά την πρώτη διαπίστωση αυτής της απαγορευμένης ουσίας σε ένα κράτος μέλος;

- Πώς μπορεί να βελτιώσει το εν λόγω σύστημα ειδοποίησης ώστε να εξασφαλισθεί η ταχύτερη ενημέρωση των κρατών μελών σε περίπτωση κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και έτσι να αποτραπούν ανάλογοι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον στο μέλλον;  

 

Γ. Στύλιος: «Επιβάλλεται η λήψη μέτρων»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ερώτηση του βουλευτή Άρτας Γιώργου Στύλιου, ο οποίος επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, στοιχεία σχετικά με την εισαγωγή αβγών ή προϊόντων από τις χώρες όπου διαπιστώθηκε το σκάνδαλο, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ σύμφωνα με χθεσινή παραδοχή της διευθύντριας σε θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει καταγραφή για παρτίδα αβγών σε υγρή μορφή που έχει εισαχθεί πρόσφατα στη χώρα μας.

Καταλήγοντας, απευθύνει ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό, μεταξύ των οποίων και:

- Υπήρξαν καταγεγραμμένες εισαγωγές αβγών και προϊόντων τους στην Ελλάδα από χώρες που βρέθηκαν μολυσμένα αυγά;

- Υπάρχουν διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει το ΥΠΑΑΤ στους Έλληνες καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν μολυσμένα αβγά ή προϊόντα αβγών που να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά;

- Πώς σκοπεύει το ΥΠΑΑΤ να προστατεύσει την ελληνική αβγοπαραγωγό πτηνοτροφία;

- Γιατί έχει καθυστερήσει η ΚΥΑ σχετικά με την υποχρεωτική διαδικτυακή σύνδεση του κλάδου των αβγοπαραγωγών στο σύστημα «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ «Δήμητρα»; Πότε τελικά θα εκδοθεί και από πότε θα τεθεί σε ισχύ;

 

Κατηγορία Πολιτική
- 09|09|2017 16:51

Μετά την κατάθεση σχετικής αναφοράς από μέρους του προς τον υπουργό Παιδείας (στις 24 Αυγούστου), ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου επανέφερε χθες Παρασκευή και εκείνος το θέμα της προσωρινής στέγασης των μαθητών των σχολικών μονάδων του νησιού μας που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου, με Ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ. Αθανασίου, ωστόσο, στην Ερώτησή του δεν μένει μόνο στη χαμένη πια υπόθεση της έγκαιρης παραχώρησης των λυομένων αιθουσών, αλλά στηρίζει ουσιαστικά το αίτημα του Δήμου Λέσβου για έκτακτη χρηματοδότηση, αφού ως γνωστόν ακόμα και για τις επισκευές στα σχολεία που έχουν χαρακτηριστεί «Β΄ βαθμού» ο δήμος με δικά του έξοδα προχωρά τις σχετικές διαδικασίες…

 

Η ερώτηση

«Αν και απομένουν λίγες μέρες πριν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Λέσβου, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου, δεν έχει ακόμα επιλυθεί […]. Από τον Δήμο Λέσβου ζητήθηκε η παραχώρηση λυόμενων αιθουσών που θα στεγάσουν προσωρινά τους μαθητές των σχολικών μονάδων που κρίθηκαν ακατάλληλες. Εντούτοις, η διαδικασία παραχώρησης καθυστέρησε με αποτέλεσμα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι λυόμενες αίθουσες να μην έχουν τοποθετηθεί επιτείνοντας την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας καθώς δεν γνωρίζουμε πώς και πού θα λειτουργήσουν τα εν λόγω σχολεία. Επιπλέον, αναστάτωση έχει προκαλέσει και η απόφαση για απογευματινή λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου και η δυσκολία στέγασης των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, αφού πρόκειται για πολυπληθείς σχολικές μονάδες για τις οποίες δεν έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Λέσβου ο απαραίτητος αριθμός λυόμενων αιθουσών», γράφει ο πρώην υπουργός στην Ερώτησή του και συνεχίζει:

 

Για την έκτακτη χρηματοδότηση

«Πέραν αυτών, για τα περίπου 40 σχολεία του Δήμου Λέσβου τα οποία χαρακτηρίστηκαν «Β» (δηλαδή με μικρές ή μεγαλύτερες υλικές ζημιές) δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία μέριμνα για έκτακτη χρηματοδότηση προς τον Δήμο Λέσβου καθώς και τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές. Η ισχνή τακτική επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών δεν επαρκεί για να καλύψει συνολικά τις ανάγκες των 174 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου, πολλώ δε μάλλον να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες επισκευής των σχολικών κτηρίων λόγω του σεισμού. Ενόψει αυτών, ο Δήμος Λέσβου θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους για την κάλυψη ορισμένων εκ των ανωτέρω εκτάκτων αναγκών, με αποτέλεσμα όμως να στερήσει από τους πολύπαθους πολίτες του νησιού μας (σεισμόπληκτους, κ.ά.) σημαντικές παροχές και δραστηριότητες».

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 09|09|2017 16:28

Πριν από 150 χρόνια, στις 23-2-1867, έπληξε τη Λέσβο ο καταστρεπτικότερος σεισμός της, με επίκεντρο τη Νάπη και μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα σε ολόκληρο το νησί να αφαιρεθεί η ζωή από 550 άτομα και να καταρρεύσουν 4.750 σπίτια.

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

Τότε οι κάτοικοι από το Ακράσι Πλωμαρίου, προκειμένου να συλλέξουν χρήματα εράνου για την ανακατασκευή της εκκλησίας τους, της Αγίας Παρασκευής, έστειλαν στη Ρωσία δύο εκπροσώπους, στους οποίους παρέδωσαν ένα έγγραφο εξουσιοδότησης της κοινότητας, με ημερομηνία 2-6-1867, που φέρει με οθωμανική γραφή τις σφραγίδες «τας βουλάς του χωριού», τη μία των μουχτάρηδων και την άλλη των δημογερόντων, μιας και η Λέσβος ήταν για 450 χρόνια τουρκοκρατούμενη, από το 1462 μέχρι την απελευθέρωση του 1912. Από το έγγραφο αυτό, που φωτογραφία του δημοσιεύεται στο βιβλίο «Ένας αιώνας Ακράσι (1832-1932)», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρασίου, μεταγράφω τα εξής:

«Εδώ εσυμφoνίσαμε οι κάτοικοι του χωρίου ακρασίου εν Μιτυλήνη και στέλομεν καλός τον Κύριον γιαννάκην βερβέρην και γιαννάκη ασπρολούπον διά να γυρίσουν διά βοήθια της εκκλησίας μας ευρισκομένην αγίας οσιομάρτυρος χριστού παρασκευή διά ροσίαν {...} και όσοι έχουν ευχαρίστησιν ο καθείς χριστιανός θέλη μας βοηθήση με αυτό που έπαθεν (η εκκλησία) από κάψιμο από το έτος το 1865 και από τότες και αργότερα με την κακήν μας στενοχορία εκάμαμε το κτίριον της και αρχίσαμεν να κάμομεν και την σκέπασιν ήλθεν πάλιν ο σεισμός εφέτος (το 1867) και τα ίδια πάλιν εγίνηκαν. Τόρα δεν εδυνάμεθα να την κάμομε και όποιος έχει ευχαρίστησιν ο καθείς χριστιανός ας βοηθήση και θέλη όπος τον έχομε ως θεόν».

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά, στις 12-6-2017, ο πρόσφατος σεισμός της Λέσβου, με θαλάσσιο επίκεντρο στα 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου και μέγεθος 6,1 Ρίχτερ, κατέστρεψε ολοκληρωτικά την ιστορική Βρίσα όπου αφαίρεσε τη ζωή μιας γυναίκας και άφησε σε πολλά χωριά αρκετά ερείπια σπιτιών και πληγωμένες εκκλησίες όπως του Αγίου Νικολάου και Αγίου Παντελεήμονα στο Πλωμάρι, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και Αγίου Ιωάννου στο Μεγαλοχώρι, καθώς και της Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι.

Στο τεύχος 41 του περιοδικού «Το Ακράσι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, δημοσιεύεται μια έκκληση εράνου, από όπου αντιγράφω:

«Η Εκκλησία μας η Αγία Παρασκευή χαρακτηρίστηκε με κίτρινο σταυρό και λέγεται ότι για δυο χρόνια δεν θα μπορούμε να μπούμε μέσα. Είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούμε όλοι για να την φτιάξουμε όπως ήταν πριν. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού μας, η Πρόεδρος της Κοινότητας Πέμη Καρπέλλη και ο πατήρ Παναγιώτης ζητούν την οικονομική βοήθεια όλων. Λογαριασμός τραπέζης: Εθνική. Αριθμός 415/970899-56. Με πρώτο όνομα του ιερέα μας Παναγιώτη Βαζλαδέλλη».

Και τότε, το 1867 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τώρα, το 2017 επί Ευρωπαϊκής Επιτροπείας, η κυβέρνηση (οθωμανική ή ελληνική) και η διαχρονική επίσημη Εκκλησία της Ορθοδοξίας βρέθηκαν σε αδυναμία να ανακατασκευάσουν το ναό της Αγίας Παρασκευής Ακρασίου με αποτέλεσμα οι κάτοικοι, αναγκαστικά, να απευθύνονται δι’ εράνων!

Τότε αποστέλλοντας στη Ρωσία εκπροσώπους για επισκευή της εκκλησίας τους, έγραψαν ότι «δεν εδυνάμεθα να την κάμομε και όποιος έχει ευχαρίστησιν ο καθείς χριστιανός ας βοηθήση και θέλη όπος τον έχομε ως θεόν».

Τώρα δημοσιοποιώντας έναν τραπεζικό λογαριασμό για επισκευή της ίδιας εκκλησίας, τόνισαν ότι «είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούμε όλοι για να την φτιάξουμε όπως ήταν πριν».

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Πολιτική
- 09|09|2017 15:44

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι μια έκτακτη κατάσταση, όπως αυτή του σεισμού του περασμένου Ιούνη, δεν έχει από πίσω της πολλές δύσκολες διαδικασίες για να ξεπεραστεί. Σε ό,τι αφορά όμως ειδικά στα σχολεία της Λέσβου που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διαπίστωση των προβλημάτων τους και των ειδικών μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για να εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους μαθητές, το ότι το πρώτο κουδούνι (κυρίως για) τα σχολεία του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την… άφιξη των λυομένων αιθουσών δεν τιμά κανέναν. Και το γεγονός πως ουσιαστικά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς θα ηχήσει με την ταυτόχρονη άφιξη-εγκατάσταση των λυομένων αιθουσών βαραίνει για μια ακόμη φορά τα εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά του κράτους.

Το «Ε» σήμερα, με αφορμή τον ανόητο «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικής αρχής, λίγες μάλιστα μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρουσιάζει μέρος της αλληλογραφίας του Δήμου Λέσβου με τα κυβερνητικά στελέχη και τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» για να μπορέσει να εξασφαλίσει έγκαιρα τις (τουλάχιστον) 12 λυόμενες αίθουσες που απαιτούνταν. Μια αλληλογραφία που ξεκίνησε από τον Ιούλη στις 18, για να γίνει εφικτό τελικά να έρθουν μόλις σήμερα (μέρος) των εξασφαλισμένων αιθουσών για τις στεγαστικές ανάγκες των «κόκκινων» σχολείων… Η ανάγνωση της οποίας δυστυχώς μάς οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Λέσβος των τόσων ιδιαιτεροτήτων την τελευταία διετία εξακολουθεί (στην πράξη) να είναι ουραγός στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, παρά τις κατά καιρούς ηχηρές δεσμεύσεις για τη χάρη της.

 
Μετά από διαδοχικά αιτήματα μέσα στον Ιούλη στους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών, Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και στην «ΚτΥΠ», ο δήμαρχος Λέσβου απέστειλε επιστολή ως και στον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση στις 9 Αυγούστου για τουλάχιστον οκτώ λυόμενες αίθουσες για τα σεισμόπληκτα σχολεία του νησιού…  Τελικά οι αίθουσες θα έρθουν σήμερα, κατόπιν δηλαδή εορτής

 

 

Το… ιστορικό

Την επομένη κιόλας της επίσκεψης της προέδρου της «ΚτΥΠ» Ιωάννας Κοντούλη στη Μυτιλήνη, που παρουσίασε την κατάσταση των σχολείων της Λέσβου, έφυγε προς το Υπουργείο Υποδομών και τον πρώην ΟΣΚ έγγραφο του Δήμου Λέσβου με το οποίο αιτούνταν οκτώ λυόμενες αίθουσες. Αρκετές ημέρες μετά, όμως, η «ΚτΥΠ» που διαπίστωσε τα προβλήματα στα οκτώ σχολεία της Λέσβου και διαθέτει άνω των 1.000 λυομένων αιθουσών σε όλη τη χώρα, απάντησε στα τέλη Ιούλη πως στην παρούσα φάση δεν έχει διαθέσιμες αίθουσες, καλώντας τον δήμο να αναζητήσει λυόμενες από άλλες χρήσεις. Για να προκαλέσει αναταραχή στις ανήμπορες τοπικές αρχές να προγραμματίσουν το οτιδήποτε, χωρίς το πιο βασικό: το μέσο για την προσωρινή στέγαση, τις λυόμενες. Παρά τις (αποτυχημένες) τηλεφωνικές προσπάθειες εξεύρεσης έστω μιας «μεσοβέζικης» λύσης, ο Δήμος Λέσβου στις 9 του Αυγούστου, με επιστολή που υπέγραφε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και απευθυνόταν μεταξύ άλλων και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, επανέλαβε το αίτημα για την… ελάχιστη συνδρομή του κράτους στη σεισμόπληκτη Λέσβο. Για να κινητοποιηθεί τελικά ο μηχανισμός και να εντοπιστούν 12 τελικά λυόμενες στη Χαλκίδα.

Προς έκπληξή τους όμως στον Δήμο Λέσβου, όταν επιχείρησαν (με δικά τους έξοδα) να μεταφέρουν τις αίθουσες στη Μυτιλήνη μέσα στον Αύγουστο και να προλάβουν να τις εγκαταστήσουν πριν από τις 11 του Σεπτέμβρη, διαπίστωσαν πως στον Δήμο Χαλκίδας όπου χρησιμοποιούνταν οι αίθουσες είχαν άγνοια για την παραχώρησή τους! Για να ακολουθήσει άλλος ένας κύκλος «διαπραγματεύσεων», προκειμένου να καταφέρουν οι «Κτηριακές Υποδομές» να αποδεσμεύσουν από τη Χαλκίδα τις λυόμενες και να φτάσουμε αισίως στο σήμερα, όπου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των 12 κοντέινερς για να ξεκινήσει, παράλληλα με το πρώτο κουδούνι, η διαδικασία εγκατάστασής τους.

 

Πόσο δύσκολο ήταν;

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε πως το κράτος κατάφερε να ανταποκριθεί στην (ελάχιστη) ανάγκη του Δήμου Λέσβου να παράσχει 12 λυόμενες ενάμιση περίπου μήνα μετά! Και αν δεν είχαν εξασφαλιστεί εντωμεταξύ με ενέργειες του δημάρχου Λέσβου άλλες έξι λυόμενες από την Ύπατη Αρμοστεία, που ήρθαν προχτές, τα προβλήματα στα σεισμόπληκτα σχολεία της Λέσβου θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Είναι να απορεί όμως κανείς για το πώς σκέφτονται στα αλήθεια στα Υπουργεία για την περίπτωση της Λέσβου, η οποία μέσα στα τελευταία δύο χρόνια ομολογουμένως πέρασε από πολλές έκτακτες καταστάσεις. Και είναι να απορεί κανείς για τον συντελεστή δυσκολίας που μπορεί να έχει το να σταλούν 12 λυόμενες αίθουσες…

Κατηγορία Παιδεία
- 09|09|2017 14:39

 

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε δύο εικοσιτετράωρα και ο Δήμος Λέσβου παραμένει στο πόδι προσπαθώντας να εξασφαλίσει όπως καλύτερα μπορεί να ξεκινήσουν ομαλά τα μαθήματα, αναφορικά με την καταλληλότητα φιλοξενίας των μαθητών. Στις 40 μέρες που μεσολάβησαν μεταξύ του σεισμού της 12ης Ιουνίου και της πρώτης σχολικής εβδομάδας, τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονταν σε δεκάδες σχολεία και μάλιστα θα συνεχίσουν τις επισκευές και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως τόνισε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου θεωρεί «απαράδεκτο εν έτει 2017 την επιστροφή στην απογευματινή βάρδια όπως επίσης να μη θεωρείται αυτονόητη η εξασφάλιση της σχολικής στέγης για όλους τους μαθητές». Εκτιμά, επίσης, ότι πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί η πρωινή λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, «που είναι παιδαγωγικά αυτονόητο και απαίτηση του συνόλου των γονέων των μαθητών των σχολείων αυτών. Επίσης να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στα πληγέντα κτήρια το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες, ζητάμε να τοποθετηθούν λυόμενες αίθουσες για τη λειτουργία των σχολείων».

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ξεμπλόκαραν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και χτες επρόκειτο να εκφορτωθούν από τη Χαλκίδα, σύμφωνα με τον κ. Κατσαβέλη, 14 λυόμενες αίθουσες που είχε εντοπίσει η υπηρεσία των «Κτηριακών υποδομών», ενώ αναμένονται ακόμα τουλάχιστον οχτώ να δοθούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τα πάντα έως τη Δευτέρα ωστόσο είναι σε εξέλιξη, καθώς αναμένεται σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης σε σχέση με το αν κάποια σχολεία θα λειτουργούν και το απόγευμα σε Πολιχνίτο ή Πλωμάρι μέχρι να λυθεί το στεγαστικό -προς το παρόν- αδιέξοδο.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 09|09|2017 14:05

Ο Σεπτέμβρης του 1944 έμελε να είναι ένας σημαδιακός μήνας για τη Λέσβο. Ήδη οι Γερμανοί  γνωρίζοντας πως πλησίαζε πια η μέρα που θα εγκατέλειπαν το νησί, είχαν περιοριστεί στις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις στη περιοχή του Καρά - Τεπέ στη πόλη της Μυτιλήνης. Η τελευταία τους μεγάλη εξόρμηση εκτός της πόλης με στόχο κεφαλοχώρια του νησιού, ήταν μέσα στον Αύγουστο του ’44 στην Καλλονή και την Αγία Παρασκευή. Μια εξόρμηση που μπορεί να άφησε πίσω της δύο ντόπιους νεκρούς, αλλά δεν πτόησε το ηθικό των κατοίκων, καθώς ήταν φανερό πια, πως ο πόλεμος τελείωνε. Ο άνεμος της λευτεριάς έπνεε ήδη ούριος.[1]

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού με απόφαση της ΝΕ Λέσβου του ΕΑΜ το βάρος της παρουσίας των στελεχών του, όπως και του ΕΛΑΣ μεταφέρεται από τη πόλη της Μυτιλήνης στην ύπαιθρο, όπου δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι Γερμανοί και με κέντρο την Αγία Παρασκευή, επιχειρείται να στηθεί και να προετοιμαστεί η νέα επερχόμενη εξουσία.

Στις αρχές Σεπτέμβρη του 1944 με έδρα το σχολείο της Αγίας Παρασκευής, η ηγεσία του ΕΑΜ Λέσβου παίρνει σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθούσε μετά την αποχώρηση των Γερμανών από το νησί. Έτσι : 1) Ορίζεται ως πρόεδρος του ΕΑΜ Λέσβου ο Μητροπολίτης Διονύσιος, με Γραμματέα τον Απόστολο Αποστόλου. 2) Στα πλαίσια της προετοιμασίας του ΕΛΑΣ για την κάθοδο του στη Μυτιλήνη, γίνεται μέσα σε πανηγυρικό κλίμα η ορκομωσία του 22ου Συντάγματος του από τον Μητροπολίτη Καλλονής Διονύσιο. 3) Ορίζονται τα πρόσωπα που θα υποδειχθούν ως νέες διοικητικές και πολιτικές αρχές του νησιού, μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Μεταξύ αυτών υποδείχθηκε ως νέος Νομάρχης Λέσβου ο λογοτέχνης Κώστας Φριλίγκος, ως νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης ο Ανδρέας Αναγνωστόπουλος και ως Λαϊκός Επίτροπος ο Παναγιώτης  Παρρής. Καθορίστηκε τέλος λίστα με δωσίλογους και προδότες συνεργάτες των Γερμανών, που μετά την απελευθέρωση θα έπρεπε να συλληφθούν και να περάσουν από δίκη. Ήδη είχε συλληφθεί από τον ΕΛΑΣ καθ’ οδόν για τη Μυτιλήνη από την Αχλαδερή, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Α’ και είχε μεταφερθεί κρατούμενος στην Αγία Παρασκευή, με σκοπό στη συνέχεια να δικαστεί.[2]

Το Σαββάτο 9 Σεπτέμβρη 1944 είχε ήδη διαρρεύσει η πληροφορία στην Επιτροπή Πόλης του ΕΑΜ ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν άμεσα από το νησί. Η ευθύνη της Επιτροπής Πόλης για την τήρηση της τάξης, με το δεδομένο μάλιστα της απουσίας της ηγεσίας του ΕΑΜ Λέσβου από την πόλη ήταν μεγάλη. Παράλληλα έντονοι ήταν και οι φόβοι για ενδεχόμενο σαμποτάζ από τους Γερμανούς που αποχωρούσαν, είτε σε υλικές προμήθειες μεγάλης έκτασης – που ήταν απόλυτα αναγκαίες για τη  τροφοδοσία του πληθυσμού – είτε ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές. Όλα αυτά μεγάλωναν την ανησυχία και την προσμονή.   

Η τεράστια σημασία που έδινε η ηγεσία του ΕΑΜ στη τήρηση της τάξης αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών, είχε διπλή στόχευση. Αφενός μεν να εδραιώσει αμέσως την αντίληψη πως δεν υπάρχει κενό εξουσίας, αλλά η νέα εξουσία στο νησί είναι το ΕΑΜ και οι σύμμαχοί του και με τη δεδομένη στήριξη του λαού να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία, μην αφήνοντας περιθώριο για άλλες σκέψεις και επιλογές και αφετέρου να δώσει μια απάντηση στις συκοφαντίες των αντιπάλων του πως προωθεί την αναρχία. Είναι χαρακτηριστικό στο σημείο αυτό ένα απόσπασμα της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ». Όργανου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ : «...Έπρεπε να δουν αυτή τη μέρα όλοι όσοι υποτιμησανε το λαό της Μυτιλήνης και συκοφαντήσανε το Κομμουνιστικό Κόμμα σαν αναρχικό. Οι Κομμουνιστές κρατήσανε την τάξη επικεφαλής της Οργάνωσης [...εννοεί προφανώς του ΕΑΜ σ.σ.]. Αυτοί παίξανε ρόλο πρωτοποριακό σαν που είναι και η θέση τους. Φρουρήσανε την τάξη, προλάβανε κάθε έκτροπο και δείξανε τη σιδερένια γροθιά τους, τη συνειδητή τους πειθαρχία. Ο όχλος όπως τον λέγανε ήταν κυρίαρχος ο ίδιος, ήταν φρουρός του εαυτού του. Κι οι πιο αντιδραστικοί, οι πιο γκρινιάρηδες τρίβανε τα μάτια τους και μας ομολογήσανε ύστερα, πως τέτοια τάξη ποτέ δεν είδαν και ποτέ δεν την περίμεναν...»[3].

Τα χαράματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 1944 το τελευταίο πλοίο με τους Γερμανούς στρατιώτες  άφηνε το λιμάνι της Μυτιλήνης. Η πόλη ήταν πια ελεύθερη. Η Επιτροπή Πόλης του ΕΑΜ είχε ήδη εγκατασταθεί στη Νομαρχία, ζητώντας από τον κατοχικό Διευθυντή της Δημήτρη Καρυώτογλου συνεργασία. Ο κίνδυνος να υπάρξουν λεηλασίες σε σπίτια πλουσίων και μια ανεξέλεγκτη κατάσταση λόγω του κενού εξουσίας, έπρεπε να αποτραπεί. Η χωροφυλακή περνά αμέσως στις διαταγές της Επιτροπής πόλης του ΕΑΜ και μαζί με τμήματα του εφεδρικού ΕΛΑΣ και πολιτοφύλακες, αναλαμβάνουν την ευθύνη της τήρησης της τάξης. Έγιναν κάποιες συλλήψεις δωσιλόγων που είχαν ως κύριο σκοπό την προστασία τους από την μεγάλη λαϊκή οργή, που ήταν έτοιμη να ξεσπάσει ανεξέλεγκτη. Πρώτη μεταξύ αυτών του φασίστα δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΦΩΣ» Θανάση Γκράβαρη[4].

Στην Αγία Παρασκευή το κλίμα είναι εορταστικό. Η εφημερίδα του ΕΑΜ «Ελεύθερη Λέσβος» στις 12.9.1944 γράφει μεταξύ των άλλων : «...Από το πρωί ..[της Κυριακής 10.9.44]... μια αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ στάλθηκε στη Καλλονή για να παραλάβη το Μητροπολίτη Μηθύμνης που θα έπαιρνε μέρος στη τελετή […της απελευθέρωσης…] και θα ευλογούσε τους αντάρτες. Με χαρά και περηφάνια ο Δεσπότης της Καλλονής δέχθηκε να χοροστατήση στη τελετή και ακολούθησε την αντιπροσωπία. Ο κόσμος της Αγίας Παρασκευής είχε πλημυρίση απ’ την αυγή όλα τα μέρη γύρω από το σκολιό, από το δρόμο και τα πεζούλια και τα παράθυρα και τις στέγες των κοντινών σπιτιών. Όταν φάνηκαν τα πρώτα αντάρτικα τμήματα ο κόσμος ξέσπασε σε ένα παραμιλητό ενθουσιασμού[5]...».

Με μεγάλη συγκέντρωση στη πλατεία του χωριού γιορτάζεται η απελευθέρωση. Ύστερα από μια σύντομη θρησκευτική τελετή, ο Διονύσιος μίλησε προς τους αντάρτες λέγοντας : «...Παιδιά του ΕΑΜ, αποτελείται την αγαθήν μερίδα του ελληνικού λαού, γιατί διαλέξατε αυτό το υψηλόν αγαθόν, να υπηρετήσετε την ελευθερία. Πηγαίνετε στη Μυτιλήνη για να καταλάβετε την πόλη. Προσέξετε, έχετε καθήκον απέναντι του λαού αυτού που υπέφερε τα πάνδεινα από τον κατακτητή. Ο ηρωισμός και η πίστις εις τον Θεόν ήσαν πάντα ελληνικές αρετές, αυτές καλείστε να συνεχίσετε». Στη συνέχεια τους έκανε συστάσεις να προλάβουν κάθε αναρχική πράξη και να φυλάξουν την περιουσία του λαού από τα ανεύθυνα στοιχεία και κατέληξε : «...Υπάγετε εις οδόν ειρήνης. Ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά από σας». Στη συνέχεια μίλησαν στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Σταμάτης Καββαδίας (Παύλος Οικονόμου) και ο Διοικητής του 22ου Συντάγματος Βασίλης Ευλαμπίου[6].   

Η ηγεσία του ΕΑΜ την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου παίρνει το δρόμο για τη πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη. Εκεί ο γιορτασμός ξεκινά με πανηγυρική δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Μυτιλήνης[7], ενώ όπως ήταν φυσικό εξέχουσα θέση στη θρησκευτική τελετή έχει ο νέος πρόεδρος του ΕΑΜ Μητροπολίτης Διονύσιος.

Στη συνέχεια όλος ο κόσμος κατευθύνεται στο Δημαρχείο, όπου με μια μεγαλειώδη λαϊκή συγκέντρωση γιορτάζεται η απελευθέρωση και τοποθετούνται οι νέες ΕΑΜικές πολιτικές αρχές του τόπου. Στο μπαλκόνι του Δημαρχείου, απ’ όπου μίλησε στους συγκεντρωμένους η ηγεσία του ΕΑΜ κυμάτιζαν δίπλα στην ελληνική, οι συμμαχικές σημαίες: η σοβιετική, η αμερικανική και η αγγλική.

 

Είναι η πρώτη ουσιαστικά φορά που η ηγεσία του τοπικού ΕΑΜ έχει την δυνατότητα να εμφανιστεί σύσσωμη και νόμιμη μπροστά στο λαό καταθέτοντας τα διαπιστευτήρια της. Η «Ελεύθερη Λέσβος» στο φύλλο της Τρίτης 12.9.1944 στη περιγραφή που έχει για τη γιορτή της απελευθέρωσης, στέκεται με έμφαση στο σημείο αυτό : «...Τις αρχές του νησιού  ...[τις ΕΑΜικές] ...και τα Νομαρχιακά Συμβούλια των οργανώσεων  ...[των ΕΑΜικών]... που πήγαν στην εκκλησιά συγκεντρωμένα τα χειροκρότησε και τα ζητωκραύγασε το ξεπφρενιασμένο πλήθος, το μεθυσμένο από το κρασί της λευτεριάς. Ο λαός, ο μόνος αρμόδιος να διαλέξη τους ανθρώπους που θα τον διοικήσουν γνώρισε τους αρχηγούς του και τους επιδοκίμασε. Γιατί ήτανε βγαλμένοι μέσα από τα ίδια του τα σπλάχνα. Κατάλαβαν πως κανείς δεν έχει σκοπό να του αρπάξη την εξουσία, πως πολύ σύντομα θα κληθεί να διαλέξη τους αληθινούς του αντιπροσώπους...»[8].

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γραμματέας της Επιτροπής πόλης του ΕΑΜ Χρήστος Χριστοδούλου. Πρώτος μίλησε ο Δεσπότης Μηθύμνης (Καλλονής) και πρόεδρος της ΝΕ Λέσβου του ΕΑΜ Διονύσιος. Μίλησε για τις αξίες της ελευθερίας και της ισότητας που πρεσβεύει το ΕΑΜ και κάλεσε τον κόσμο να πυκνώσει τις τάξεις του. Στη συνέχεια μίλησαν κατά σειρά ο γραμματέας του ΕΑΜ Απόστολος Αποστόλου, ο εκπρόσωπος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλης Γιοσμάς[9] και ο εκπρόσπωος της ΚΕ του ΕΑΜ Παύλος Οικονόμου (Σταμάτης Καββαδίας)[10].

Στη συνέχεια όλος ο συγκεντρωμένος κόσμος με πορεία κατευθύνθηκε στα Τσαμάκια όπου έγινε η πρώτη κατάθεση στεφάνων και η πρώτη τιμητική εκδήλωση για τους εκτελεσμένους της κατοχής.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα για την ημέρα της απελευθέρωσης στη Λέσβο θα πρέπει να σταθούμε στο βασικό διακύβευμα, που ήδη είχε τεθεί, όταν πια ήταν φανερό πως οι Γερμανοί σύντομα θα εγκατέλειπαν το νησί. Ποια θα ήταν η εξουσία που θα ακολουθούσε την αποχώρηση τους; Κι εδώ έχει μαγάλο ενδιαφέρον, για να διερευνήσει κανείς και να αναλύσει την πολιτική στόχευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στη συγκεκριμένη κρίσιμη πολιτική συγκυρία, να επικεντρώσουμε σε ένα απόσπασμα από το λόγο του Βαγγέλη Γιοσμά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως αποτυπώνεται στο «ΕΜΠΡΟΣ» της 17.9.1944 στο οποίο δημοσιεύεται πλατιά περίληψη της ομιλίας του στη συγκέντρωση της απελευθέρωσης. Λέει λοιπόν ο Βαγγέλης Γιοσμάς : «...Για το αύριο το ΚΚΕ – όπως είναι ο σπουδαιότερος πολιτικός Οργανισμός στη Χώρα μας – μπόρεσε να καταλάβη πως το πολίτευμα που πρέπει νάχη μετά την απελευθέρωση η Χώρα μας είναι η Λαϊκή Δημοκρατία και θα αγωνιστή γι’ αυτό. Οι κομμουνιστές, χωρίς να ξεχνάνε ποτέ το Σοσιαλισμό και τη Σοβιετική Δημοκρατία θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για τη νίκη της Λαϊκής Δημοκρατίας. Η Λ.Δ. δεν έχει καμμία σχέση με την αστική Δημοκρατία του 1926...»[11]. Εδώ ο Γιοσμάς προσπαθώντας να εκλαϊκεύσει τη θέση του ΚΚΕ στο συγκεντρωμένο κόσμο για τη νέα εξουσία, διαχωρίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία τόσο από το Σοβιετικό μοντέλο, (που τίθεται ως προοπτική μεν, όχι όμως άμεση), όσο φυσικά και από τον αστική δημοκρατία του 1926.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν την απελευθέρωση ακύρωσαν όπως ξέρουμε αυτή τη προοπτική, παρά την απόλυτη αρχική πολιτική κυριαρχία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ τις μέρες της απελευθέρωσης. Αλλά αυτά και για όσα έγιναν στο νησί τα επόμενα κρίσιμα χρόνια είναι ζητήματα που δεν χωρούν στο παρόν σημείωμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Αποστόλου Απόστολος 1985, Μνήμες, εκδόσεις Κ. Καπόπουλος, Αθήνα
  • Αναγνωστοπούλου - Κιοσκλή Βάνα, 2002, «Αναμνήσεις από την κατοχή των Γερμανών 41-44 και από την Εθνική Αντίσταση στη Μυτιλήνη», Αιολικά Χρονικά, τόμος Δ΄, : 214-225, Μυτιλήνη
  • Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» Αρ. Φύλλου 1, 17 Σεπτεμβρίου 1944
  • Εφημερίδα «Ελεύθεση Λέσβος» Αρ. Φύλλου 7, 12 Σεπτεμβρίου 1944
  • Κεμερλής, Παναγιώτης Κ. / Πολυχρονιάδης, Αρ. Σ., Η Αντίσταση στη Λέσβο. Πηγές και πτυχές της, εκδόσεις Ιδιωτική, Αθήνα, 1988
  • Σαραντάκος Μίμης, 1995 Ο Άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης, εκδόσεις Ερατώ, Αθήνα

 

 

[1] Στη τοπική ιστοριογραφία υπάρχουν τρεις τουλάχιστον βασικές πηγές που αναφέρονται με λεπτομέρεια στις μέρες εκείνες της λευτεριάς. Ο Γραμματέας του ΕΑΜ Λέσβου Απόστολος Αποστόλου στο βιβλίο του «Μνήμες» (Αποστόλου, 1985 : 235 - 241) κάνει μια λεπτομερή αναφορά στα γεγονότα αναφέροντας πως η Οργάνωση του ΕΑΜ είχε ήδη ενημερωθεί από τον πρώτο διερμηνέα των Γερμανών Διογένη Βενετόπουλο, ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται να φύγουν. Οι Π. Κεμερλής και Α. Πολυχρονιάδης στο βιβλίο τους «Η Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο» περιγράφουν τις μέρες της απελευθέρωσης στη Λέσβο μέσα από την αφήγηση του Σταμάτη Καββαδία, (Παύλος Οικονόμου), μέλους της ΚΕ του ΕΑΜ, που ήλθε στη Λέσβο τον Αύγουστο του 1944 με εντολή του ΕΑΜ, με σκοπό να αναλάβει εκ μέρους της ΚΕ την καθοδήγηση του αγώνα. Τέλος ιδιαίτερα λεπτομερείς περιγραφές για τα γεγονότα τις μέρες της απελευθέρωσης, υπάρχουν στις εφημερίδες «Ελεύθερη Λέσβος» (τευχ. 07, 12/9/1944) και «ΕΜΠΡΟΣ» (τεύχος 01, 17/9/1944), όργανα της ΝΕ Λέσβου του ΕΑΜ και της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ αντίστοιχα.

 

[2] Αποστόλου «Μνήμες», σελ. 237-239 και Π. Κεμερλής – Α. Πολυχρονιάδης, 1988  «Η Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο» σελ.  429-431

[3] Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» τεύχος 1 17.9.1944

[4] Αποστόλου ο.π. σελ. 238

[5] Για λόγους ακρίβειας διατηρήσαμε την σύνταξη και την ορθογραφία του κειμένου της εφημερίδας

[6] Εφημερίδα «Ελεύθερη Λέσβος» τεύχος 07, 12/9/1944 (Διατηρήσαμε για λόγους ακρίβειας τη σύνταξη και την ορθογραφία της εφημερίδας της εποχής αυτής)

[7] Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Α’ ήταν κρατούμενος με την κατηγορία της συνεργασίας με τον κατακτητή

[8] Στο ίδιο ό.π.

[9] Ο Βαγγέλης Γιοσμάς είχε αποσταλεί από το ΚΚΕ στο νησί για να αναλάβει την καθοδηγητική δουλειά του κόμματος από τις αρχές του 1944.

[10] Για τις μέρες εκείνες ο Σταμάτης Καββαδίας αναφέρεται αναλυτικά στο βιβλίο του «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ (1941-1944) : Αποστολή στο Αρχιπέλαγος» (σελ. 290 – 350) 

[11] «ΕΜΠΡΟΣ» ο.π.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 09|09|2017 13:25

 Εγκυμονούν κίνδυνοι

Ο ρυθμός των αφίξεων στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λέρο έχει ξεπεράσει πλέον τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι με έγκριση των αρχών μεταφέρονται στην ενδοχώρα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι εκτιμώμενες αναχωρήσεις για την ενδοχώρα τον περασμένο μήνα ήταν 2.561 έναντι 3.695 αφίξεων, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών.

Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς μένουν στα νησιά εδώ και μήνες και οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ο κίνδυνος πρόκλησης βίας, αυτοτραυματισμών και σεξουαλικών επιθέσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και χρειάζονται καλύτερες συνθήκες ασφάλειας λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Και κάπως έτσι επιστρέφουμε στις άσχημες γνώριμες εικόνες. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η επιχείρηση αποσυμφόρησης θα είναι επιτυχής ή απλώς θα λήξει με συλλήψεις. Εξάλλου στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι ότι μένουν πρόσφυγες στο νησί με τη θέλησή τους, αλλά ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες ασύλου.

Αν.Παζ.

 

Νέες επαναπροωθήσεις

Εννέα μετανάστες, όλοι άνδρες, τρεις από το Πακιστάν, δύο από την Αλγερία, δύο από την Αίγυπτο, ένας από το Μαρόκο και ένας από το Μπαγκλαντές, επέστρεψαν την Πέμπτη στην Τουρκία από το λιμάνι της Μυτιλήνης μέσω του λιμανιού στο Δικελί.

Για τους επτά απ’ αυτούς υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β΄ βαθμό, για έναν απορριπτική απόφαση σε α΄ βαθμό, ενώ ένας ακόμα είχε παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.

Σημειώνεται ότι κατά το 2016 και από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία:

- Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, το 2016: 1.183, το 2017: 14, σύνολο 1.197 αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών.

- Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας, το 2016: 54, το 2017: 11, σύνολο 65 υπήκοοι Τουρκίας.

- Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, το 2016: 801, το 2017: 515, σύνολο 1.316 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων από τους οποίους 202 από τη Συρία.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης 1.402 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν μπει στην Ελλάδα διά θαλάσσης από την Τουρκία.

Α.Ω.

 

Ζητούν απελευθέρωση των συλληφθέντων

Το θέμα της απελευθέρωσης των 35 συλληφθέντων μεταναστών της 18ης Ιουλίου επαναφέρει με ανακοίνωσή του ο Συντονισμός για το προσφυγικό. Πρόκειται για τις συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος και έγινε ρίψη δακρυγόνων: «Οι 30 έχουν απολογηθεί όπου κρίθηκαν προφυλακιστέοι και έχουν μεταφερθεί στις φυλακές της Χίου και της Αθήνας. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι συνθήκες κράτησής τους είναι άθλιες. Υπάρχει ανάγκη για είδη πρώτης ανάγκης όπως ρούχα και τρόφιμα». Στην ίδια ανακοίνωση του Συντονιστικού σημειώνεται ότι, πέρα από τη δράση της αστυνομίας, έδρασαν και ακροδεξιά στοιχεία εν είδει παρακρατικού μηχανισμού, γεγονός για το οποίο δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η κυβέρνηση τόσο για την αστυνομική βία όσο και για τη δράση ακροδεξιών στοιχείων.

Α.Ω.

 

Στο πιο εύκολο, ήπιαμε θάλασσα

Δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός κάποιου το να βρει μόνο και μόνο τον «φταίχτη» για ένα ακόμη φιάσκο (διότι περί τέτοιου πρόκειται το να φτάνουν οι λυόμενες μαζί με την έναρξη των μαθημάτων) που θα επιβαρύνει τους (και) σεισμόπληκτους Λέσβιους πολίτες. Τα ρεπορτάζ του «Ε» από τις 18 κιόλας του Ιούλη όπου οι «Κτηριακές Υποδομές» παρουσίασαν την κατάσταση των σχολείων ήταν στην κατεύθυνση πίεσης και ανάδειξης της αναγκαιότητας να έρθουν έγκαιρα οι λυόμενες και να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα για τους μαθητές. Τον Αύγουστο, τόσο το «Ε» όσο γενικότερα ο τοπικός Τύπος, ανέδειξαν το αδιέξοδο με τη δυνατότητα παραχώρησης των κοντέινερς, αλλά και το σκάλωμα αυτών που λίγο αργότερα βρέθηκαν στη Χαλκίδα. Ανέδειξαν έγκαιρα, από τον Αύγουστο κιόλας, την εναντίωση των γονέων στο ειδικό μέτρο του απογευματινού ωραρίου, επισημαίνοντας παράλληλα εκείνο που ζήτησε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Καλάργαλης, πως πρέπει άπαντες να κάνουν και υποχωρήσεις για να συμφωνηθεί ένας λειτουργικός προγραμματισμός για τα μαθήματα του Σεπτέμβρη.

Όλα αυτά προκειμένου να αποφύγουμε τη σημερινή κατάσταση παραμονές της «πρώτης» στα σχολεία, με τις λυόμενες να φτάνουν… καταϊδρωμένες την ύστατη στιγμή. Όχι για να επιρρίψουμε απαραίτητα ευθύνες για το ποιος φταίει, που ατυχώς «τρώγεται» ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας άραγε να αποδείξει τι; Εξάλλου τις ενδείξεις της εξαιρετικά καθυστερημένης ανταπόκρισης του κράτους, αλλά και της κυβέρνησης -που υποτίθεται πάντως ότι έχει αντιληφθεί μέσα στα δύο τελευταία χρόνια την ιδιαιτερότητα της Λέσβου- τις έχουμε λάβει προ πολλού. Απλά δεν πίστευε κανείς πως ακόμα και για το ελάχιστο, το πιο βατό, το να μεταφερθούν/βρεθούν δηλαδή 12 λυόμενες για τα σεισμόπληκτα σχολεία στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, θα πίναμε τελικά τόση θάλασσα. Ας ελπίσουμε στο εξής πως όλες οι άλλες δρομολογημένες ή υπεσχημένες διαδικασίες για τη μετά σεισμόν εποχή της Λέσβου δεν θα έχουν την ίδια εξέλιξη. Τι άλλο να πει κανείς…

Μ.ΟΡΦ

 

Δεν θέλουν πρόσφυγες στο «Θεομήτωρ»

Εδώ και καιρό συζητιέται ότι πρόκειται να εγκατασταθούν ανήλικοι πρόσφυγες στο Α΄ κτήριο του Κέντρου Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου (πρώην «Θεομήτωρ»), που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Αγιάσου. Θυμίζουμε ότι είναι το κτήριο από το οποίο έφυγαν πρόσφατα οι τρόφιμοι και μεταφέρθηκαν στο ανακαινισμένο πρώην Σανατόριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αγιάσου Μιχάλη Ευαγγελινό, ήδη άρχισαν οι εργασίες επισκευής του κτηρίου. «Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, στην οποία ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη της και η οποία είναι κάθετα αντίθετη εξαιτίας και των αρνητικών γεγονότων που είχαν προκληθεί από την προηγούμενη φιλοξενία στο Β΄ κτήριο του Κέντρου Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου (πρώην «Θεομήτωρ») και της καταστροφής του κτηρίου από τους ανήλικες πρόσφυγες», επισημαίνει ο ίδιος. Μάλιστα «προειδοποιεί»: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση ανήλικων ή ενήλικων προσφύγων οποιασδήποτε δομής στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου και θα προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια για να μην την επιτρέψουμε».

Η αντίδραση αυτή των Αγιασωτών δεν ήταν αναπάντεχη, αφού ήταν γνωστή η άποψη που είχαν και αποτυπωνόταν με την άρνηση να επαναχρησιμοποιηθεί το πρώην «Θεομήτωρ» όπως και πριν από 2-3 χρόνια για τη φιλοξενία ανηλίκων προσφύγων.

Α.Ω.

 

Καταγγέλλουν την κατάργηση των ολοήμερων

Την κατάργηση των ολοήμερων τμημάτων Νηπιαγωγείων της Λήμνου καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου.

Όπως τονίζει, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) Λέσβου προχώρησε στην κατάργηση των Ολοήμερων Τμημάτων του 1ου και του 4ου Νηπιαγωγείου Μύρινας καθώς και των νηπιαγωγείων Ατσικής και Μούδρου, επειδή δεν συμπλήρωναν τον «προβλεπόμενο αριθμό» νηπίων.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι με τέτοιες «αλχημείες» καταδικάζουν σε υποβάθμιση τα μορφωτικά και παιδαγωγικά δικαιώματα των παιδιών και διαλύουν συνολικά τη δημόσια και δωρεάν αγωγή και εκπαίδευση.

Αν.Παζ.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top