FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|09|2017 19:26

Ο Δήμος Λέσβου τα τελευταία χρόνια και με δεδομένη την οικονομική αλλά και την προσφυγική κρίση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα -ως προς τη διαχείριση- καλλιέργησε τις σχέσεις σε επίπεδο πολιτισμού -κατά συνέπεια και τουρισμού- με τη γείτονα χώρα και κυρίως με μεγάλες πόλεις όπως η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, ήταν ορατά και τη φετινή τουριστική σεζόν. Το Δημοτικό Συμβούλιο ως γνωστόν ενέκρινε το σύμφωνο φιλίας μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη» και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Elgiz» της Κωνσταντινούπολής. Οι συνεργασίες αυτές, καθώς και η δημιουργία «Φίλων Μυτιλήνης» στην Πόλη -από πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες-, αποδίδουν καρπούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ευρύτερη προβολή του νησιού στην τούρκικη αγορά, αλλά και για τόνωση της τοπικής μας οικονομίας.

Στο πλαίσιο των συνεργιών εντάσσεται και η ένταξη της Πινακοθήκης της Μυτιλήνης στη Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, που φέτος έχει τίτλο «A Good Neighbor» -μιας από τις καλύτερες στον κόσμο- και θα αρχίσει στην Πόλη στις 16 Σεπτεμβρίου. Ένα από τα σημαντικά έργα της Μπιενάλε και συγκεκριμένα το «Home Sweet Home» του Bolkan Aslan, θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου. Στο ισόγειο της Πινακοθήκης και στα πλαίσια πάντα της Μπιενάλε, θα υπάρχουν δημιουργίες Λέσβιων εικαστικών καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα της μόνιμης συλλογής, με την φροντίδα της επιμελήτριας Αθηνάς Χατζή. Στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτούν το νησί μας και θα παρευρίσκονται δημοσιογράφοι από ξένα ΜΜΕ (Τουρκίας, Αμερικής, Ευρώπης) καθώς και επισκέπτες από το χώρο της διανόησης και του πολιτισμού.

 

 

 

 

15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης

 


Το Μουσείο Ελγκίζ στην Κωνσταντινούπολη 

 

Η 15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, με την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διδύμου Elmgreen και Dragset, η οποία θα είναι δωρεάν για το κοινό της έως τις 12 Νοεμβρίου, συγκεντρώνει έργα τέχνης από 55 καλλιτέχνες από 32 χώρες, με διαφορετικές αντιλήψεις για το σπίτι, τα υπάρχοντα και τη γειτονιά.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης διοργανώνει την Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης από το 1987 με σκοπό να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης στην Πόλη, στον τομέα των εικαστικών τεχνών μεταξύ καλλιτεχνών διαφορετικών πολιτισμών και κοινού.

Οι δεκατέσσερις Μπιενάλε İKSV που έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα, επέτρεψαν τη δημιουργία ενός διεθνούς πολιτιστικού δικτύου μεταξύ τοπικών και διεθνών καλλιτεχνικών κύκλων, καλλιτεχνών, επιμελητών και κριτικών τέχνης συνδυάζοντας νέες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη κάθε δύο χρόνια.

 

Στη Μπιενάλε και τη Λέσβο

Το νέο έργο του Volkan Aslan με τίτλο «Σπίτι μου Σπιτάκι μου» (Home Sweet Home) προβάλλεται ταυτόχρονα με τη 15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης σε ένα από τα πλησιέστερα γειτονικά νησιά της Τουρκίας, τη Λέσβο.

Το βίντεο αυτό είναι μια διαλογιστική αναδρομή στην πραγματικότητα της εκτόπισης. Με τις δικές του διασπάσεις του χρόνου και της προοπτικής καθώς και της απεικόνισης του νερού και των ταξιδιών, το έργο μνημονεύει τα άτομα που αναγκάζονται να κάνουν μακρινά ταξίδια, όπως οι μετανάστες ή εκείνοι που έχουν υποστεί την απώλεια του σπιτιού τους.

Το «Home Sweet Home» είναι επίσης μια ποιητική παραβολή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε μια πλανόδια και εύθραυστη ανθρώπινη κατάσταση, παρόλο που ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει αυτή την κατάσταση διαφορετικά.

To βίντεο γυρίστηκε στο Στενό του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, έχει ως αφετηρία την τραγική εικόνα της ανθρώπινης διαδρομής: μια υβριδική δομή σκαφών - σπιτιών που βρίσκεται συνήθως σε φτωχές περιοχές μέσα σε μεγάλες πόλεις και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προσωρινών κατοικιών πάνω στο νερό. Μια γυναίκα κάθεται μπροστά σε μια βάρκα, κοιτάζει προς το νερό και παρατηρεί το τοπίο που προσπερνά. Σκηνές τοπικών εσωτερικών χώρων και συνηθισμένες καθημερινότητες συνδυάζονται με απόψεις τοπίων, ακτών και απόψεις της πόλης. Καθώς αναπτύσσεται το έργο, βλέπουμε με γλυκόπικρη ειρωνεία, ότι τα τρία μέρη της ταινίας -που αρχικά φαίνονταν ξεχωριστά- είναι στην πραγματικότητα απεικονίσεις διαφορετικών απόψεων σε συνδεδεμένες πραγματικότητες.

Η ταινία μιλά για διάφορες μορφές κατάρρευσης: της ασφάλειας του σπιτιού, της αρχιτεκτονικής του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Αντανακλά με διαλογισμό έναν κόσμο ατελείωτο και αναποδογυρισμένο, όπου πολλά είναι σε κίνηση και σε αταξία, όπου ακόμη και οι τραγωδίες που αρχικά φαίνονταν πολύ μακριά για να μας επηρεάσουν είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε και οι γείτονες που ίσως να μην γνωρίζουμε είναι στην πραγματικότητα ακριβώς δίπλα μας.

 

Το Μουσείο Elgiz

Το Μουσείο Elgiz, το οποίο συμμετέχει στην διοργάνωση της 15ης Μπιενάλε στη Μυτιλήνη, ιδρύθηκε από τους συλλέκτες Sevda και Can Elgiz ως το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Τουρκία το 2001. Αν και δεν υπήρχαν δημόσια μουσεία και ιδρύματα σύγχρονης τέχνης τότε, αυτό το ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο φιλοξενήθηκε σε χώρο 2.000 τ.μ. ανοικτό για το κοινό, ανέλαβε την αποστολή να υποστηρίξει την ανάπτυξη της τουρκικής και διεθνούς σύγχρονης τέχνης.

Το μουσείο συνεχίζει την αποστολή του για 17 χρόνια μέσω δυναμικών, πρωτοποριακών περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προβάλλοντας ταυτόχρονα την συλλογή έργων τέχνης παγκόσμιας κλάσης της οικογένειας. Επιπλέον, η υπαίθρια βεράντα του παρέχει μια εκθεσιακή πλατφόρμα για γλυπτά και έργα «γήινης τέχνης» τα τελευταία πέντε χρόνια.

Έχει υπογραφεί συμφωνία αδελφοποίησης μεταξύ του Μουσείου Elgiz και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λέσβου «Χαλίμ Μπέη». Μέσω αυτής της συμφωνίας, στοχεύουν σε καλλιτεχνικές συνεργασίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Το έργο βίντεο του Volkan Aslan για την 15η Μπιενάλε «Σπίτι μου Σπιτάκι μου» της Κωνσταντινούπολης προβάλλεται στο νησί μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

 

Ο Volkan Aslan

Ο Volkan Aslan (1982, Άγκυρα, Τουρκία) ζει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Mersin. Οι ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν τα εξής έργα: Τέλεια Ημέρα (Pi Artworks Istanbul, 2015), Μια μέρα που δεν έζησε ακόμα (Pi Artworks London, 2014), Μην ξεχάσετε να θυμηθείτε (Arter, Κωνσταντινούπολη, 2013).

Τα έργα του εκτέθηκαν σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, όπως το Λιμάνι (İstanbul Modern, 2017), Κωνσταντινούπολη, Πάθος, Χαρά, Οργή (Μουσείο Maxxi, Ρώμη, 2015), Το Κινούμενο Μουσείο (Κωνσταντινούπολη, 2014), Μαμά, είμαι βάρβαρος; (13η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης 2013).

Ο Aslan είναι επίσης συνιδρυτής του «5533», ενός μη κερδοσκοπικού ανεξάρτητου χώρου τέχνης στην Κωνσταντινούπολη.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|09|2017 18:23

Η εικόνα της Ελλάδας στα ΜΜΕ. Πολιτισμική περηφάνεια και προκατάληψη

(Επιμέλεια: Πέπη Ρηγοπούλου, Πρόλογος: Νάνος Βαλαωρίτης)

Εκδόσεις Σιδέρης

Αθήνα 2017, σελ. 251

 

Το συλλογικό έργο σε επιμέλεια της Πέπης Ρηγοπούλου, κυκλοφορεί με την συμπλήρωση επτά χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια. Καρπός πανεπιστημιακής έρευνας του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την διεύθυνση της ομότιμης καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου και την συμβολή της καθηγήτριας Μυρτώς Ρήγου, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα:
Ποια εικόνα της Ελλάδας κατασκεύασαν και πρόβαλαν γερμανικά κυρίως ΜΜΕ και όχι μόνο; Πώς τα ελληνικά Μέσα υποδέχθηκαν, ενσωμάτωσαν ή απέρριψαν την εικόνα αυτή; Και, ακόμη, ποια είναι η σχέση της εικόνας αυτής με τον πολιτικό και τον οικονομικό παράγοντα, τις ρητορικές και τις πράξεις των κυβερνήσεων και των κοινωνιών της Ευρώπης;

Τα ξένα Μέσα που ερευνήθηκαν -αρχικά για την περίοδο 2010-2013 και στην ολοκληρωμένη μορφή του βιβλίου για μία σειρά από γεγονότα της περιόδου 2015-16- ήταν κυρίως -αλλά όχι μόνον- γερμανικές εφημερίδες διαφορετικών τάσεων, ενώ από τις χίλιες πεντακόσιες γελοιογραφίες που έχουν μελετηθεί, δημοσιεύονται εδώ εκατόν πενήντα.

Το βιβλίο έχει ιδιαίτερο Λεσβιακό ενδιαφέρον, αφού στις σελίδες του βρίσκουμε το κείμενο της Μυτιληνιάς μεταπτυχιακής ερευνήτριας Αρχοντούλας Βαρβάκη που έχει τίτλο «Η εικόνα των Ελληνογερμανικών σχέσεων στον Ελληνικό Τύπο» και τη μαρτυρία της Έφης Λατσούδη «Λέσβος 2001-2017»: Η διεθνής και εθνική (συν)κάλυψη ως προσωπικό βίωμα».

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 08|09|2017 18:07

Ανηφόριζε βαριαναστενάζοντας το αρχαίο με τη σκάρα απάνω λεωφορείο, πολλές οι στροφές κι απότομες, σκορπισμένες σ’ όλο το διάβα πέτρες λακκούβες και νεροφαγιές, ξεφύγαμε απ’ τα Παρακλιώτκα μπαχτσιδέλια τσι χουράφια, αφήκαμει πουρτουκαλιές λιμουνιές απιδιές τσι λιές, ήβγαμει απ’ του κάμπου, πιρπατήξαμει, έφγει η πρασνάδα, ηρθει η αγριγιάδα ούλου ασκ(ι)βές τσι ράχτα, πού, τσι κανένα ρουπάτς, τιτραμιθιά για αγριλιά τσι κάμπουσεις βαλανίδεις.

Μαργαριτάρια άσπρα μαύρα και πλουμιστά, ποβρασμένα από το πέλαο και σκορπισμένα, στολίδια απαράμιλλα, στις νωχελικές βουνοπλαγιές τα πρόβατα, φέρνανε μια σιγουριά και μια γαλήνη. Τα ευλογημένα τούτα ζωντανά, αλάθευτη προαιώνια θερμοκοιτίδα του Θείου Βρέφους, μερεύανε το άγριο τοπίο και με φέρνανε να τα μελετήσω, να τα κανακέψω, να τα κουβεντιάσω, να δεθώ μαζί τους συντροφιά με αυτούς τους όμορφους αθρώπους, τους κτηνοτρόφους που ολημερίς συμπλέουνε με τίμιο ιδρώτα.

Ένοιωσα τ’ ασκέρια του Μάκαρα να δεσπόζουν, και τα μεγαλεία του ν’ απλώνονται ολούθε.

Πολυβαμμένα, πολυδουλεμένα, πολυκαιρισμένα, αθάνατα τα σιδερικά αντέξανε, ξετελευτήκαμε, ταμπανώσαμε πέσαμε σ’ ισιάδα. Βλέπω προς βοριά μεριά μιαν αγκαλιά σπίτια χωμένα μέσ’ τα δέντρα, και λεύκες πολλές, και κυπαρίσσια, να ικετεύουν το Θεό.

Ένα σφιχταγκαλιασμένο μπουλούκι από πεύκα, δεσπόζανε φρουρός ακοίμητος από γκρεμνά μπάντα, εκεί που γέρνει ο ήλιος και πάει να διώξει το σκοτάδι.

Σιρίτια φασμένα με πέτρες γρανιτένιες, πολλώ χρονώ εργόχειρο, με αίμα και μόχτο από ιερά ροζιασμένα χέρια προγόνων κεντημένα, μελωδικές δοξαριές στο άγριο τοπίο οι ξερολιθιές, πασκίζανε να μορφύνουνε της φύσης τα τερτίπια.

Και ξετρύπωνε ο δρόμος από τις φυλλωσιές, θάλασσα μεριά, φαρμακερό τεράστιο κι απειλητικό, κάτασπρο, όλο κροκάλες, το εξημερωμένο απ’ του αθρώπου την πίστη και κάματο ερπετό, για να ξετυλιχτεί, να συρθεί, να χαράξει άσπρη κοντυλιά ανάμεσα δέντρα χαράκια και γκρεμνά, να κουλουριαστεί και να ξαναπλώσει, να κυλιστεί μοχθηρό και να σκίσει χωριό και δάσος στα δυο, και λαβωμένο πια, θαρρείς του Αϊ Δημήτρη θάμα, ξορκισμένο, να γκρεμιστεί στην άβυσσο, εκεί, ανάμεσα δυό κορφές προς τη μεριά του νότου.

Συνεπαρμένος κοίταζα ώρα πολύ, κολλημένος στο σκονισμένο τζάμι.

«Αυτή είναι η Άγρα». Ακούστηκε παραξενεμένος ως μ’ έβλεπε νιόφερτο παραξενεμένο παλικαράκι από δίπλα ο οδηγός, που με μαστοριά και προσπάθεια θα μοίραζε εμάς τους οχτώ, ζωντανούς μέχρι το Μεσότοπο.

Έσβησε τη μηχανή, έβαλε ταχύτητα, σκλήρισαν τα γρανάζια, έσυρε με πολύ δύναμη χειρόφρενο και πήδηξε στο καλντερίμι. Έχωσε μια τεράστια πέτρα πίσω από το λάστιχο μη το πάρει ο κατήφορος και μου άνοιξε τη πόρτα.

Στράφηκα στον εισπράχτορα, σα τον αϊτό στη σκάρα του λεωφορείου αυτός ανεβασμένος, μου πέταξε ένα άθλιο βαλιτσάκι με τα σύνεργα της δουλειάς μου μέσα: μολύβια, κόλλες χαρτιά, τεφτέρια, τέτοια, και τις πυτζάμες μου, οδοντόκρεμα και ξυριστικά.          

Έτσι, για πρώτη φορά, Ιούλιος του 1962, ορθώθηκα, μηδαμινός, αντιμέτωπος στον αιωνόβιο ξεκουφωμένο λεβεντόκορμο γεροπλάτανο.

Υποκλίθηκα, πήρα νερό, δροσέρεψα.

Απρόσμενα, βρέθηκα κυκλωμένος ασφυχτικά από βλέμματα ερευνητικά, γλυκά, καλοκάγαθα κι απορημένα, φυσιογνωμίες ανόθευτες. Βροχή τα χαμόγελα και τα συναπαντήματα.

«Καλώς όρισες κυρ γεωπόνε», ακούστηκε, κι απλωθήκανε χέρια ζεστά, αγνά, στεγνωμένα σα ξερόκλαδα, σφρίγος και θέληση ποτισμένα. Τα ‘σφιξα, βρήκα κουράγιο, πήρα δύναμη, τους ευκήθηκα κι εγώ.

«Καλώς σας εύρηκα φίλοι μου».

Αυτό ήτανε το παρθενικό μου ταξίδι το επαγγελματικό, ως γεωπόνος.

Κι έτσι κάπως ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου στο δύσκολο στίβο της ζωής. Βρήκα όμως γερά θεμέλια και πάτησα, χώμα Αγρίτικο, βουνίσιο, αμόλυντο και ζυμώθηκα, κι αθρώπους ατόφιους, ρωμαλέους, υγιείς, αψεγάδιαστους κι αναπιάστηκα, βρήκα συνεργάτες ανόθευτους και μπολιάστηκα, γι αυτό και το διάβα μου στη ζωή, σ’ ετούτη τη ζωή, μπορώ να καυχηστώ πως ήτανε πετυχημένο.

Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ σας, όλους. Εσάς που είστε εδώ σήμερα, κι εσάς που θα σας ξαναδώ αργότερα.

Γι’ αυτό και την αγάπη μου σεμνά κι αθόρυβα, με πολύ ταπεινότητα, προσπαθώ να σας τη φανερώνω.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

τ. Γεωπόνος Γ Εφαρμογών Καλλονής

gkamvysellis@yahoo.gr

Κατηγορία Οικονομία
- 08|09|2017 17:36

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κατάθεση σειράς σημαντικών τροπολογιών στο σχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αλκοολούχα ποτά, δήλωσε πως μέχρι σήμερα επηρεάζονται αρνητικά και δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην ελληνική ποτοποιία και στα ελληνικά εμβληματικά προϊόντα της, όπως το ούζο και ακόμη το τσίπουρο, η τσικουδιά, αλλά και η μαστίχα Χίου.

Πιο συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «ανίκανη και αδιάφορη» την κυβέρνηση, τονίζοντας πως «δυστυχώς χάθηκαν τον περασμένο Μάρτιο οι προθεσμίες, που ήταν γνωστές εδώ και καιρό, αποστέλλοντας τις προτάσεις της εκπρόθεσμα ως προς την τροποποίηση του Κανονισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις και αρνητικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους στον αμπελοοινικό τομέα και τις τοπικές οικονομίες. Οι ολιγωρίες της κυβέρνησης έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο την ελληνική ποτοποιία και τους Έλληνες μικροπαραγωγούς στο φάσμα του οικονομικού μαρασμού, αφήνοντας έκθετα τα εμβληματικά ελληνικά ποτά».

Με τις συνολικά 34 τροπολογίες, οι κυριότερες αλλαγές που προτείνονται, επικεντρώνονται στη διαγραφή αλλά και τροποποίηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην εμφιάλωση εκτός της Περιοχής Γεωγραφικής Ένδειξης, αφού καθιστούν τα προϊόντα μας έκθετα σε κίνδυνο νοθείας, αντιγραφής ή υποβάθμισης, προκαλώντας κίνδυνο μεταφοράς σημαντικής προστιθέμενης αξίας εκτός της χώρας.

Παράλληλα, προτείνεται η διαγραφή των άρθρων που δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης της Επιτροπής, με εξουσιοδοτικές πράξεις, σε κρίσιμα σημεία του Κανονισμού όπως στις κατηγορίες των Αλκοολούχων ποτών (τροποποίηση, ένταξη νέων, κλπ.) και στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (επισημάνσεις, τρόπος ορισμού Περιοχής Παραγωγής, αποκλίσεις κλπ.), καθώς και η διαγραφή των άρθρων που επιτρέπουν στην Επιτροπή, με πρωτοβουλία της, να διαγράφει υπάρχουσες καταχωρημένες Γεωγραφικές Ενδείξεις.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|09|2017 17:13

Η «Λεσβιακή Παροικία», ο σύλλογος των Μυτιληνιών της Αθήνας, με τις μικρές δυνάμεις της, αποφάσισε να συνδράμει με 1.000 ευρώ μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου, τους σεισμοπαθείς της Βρίσας και να αφιερώσει το επόμενο περιοδικό της «Αιολίδα», στη Βρίσα και τα προβλήματά της.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Καίτη Μεσσηνέζη, μαζί με την ταμία Άννα Σασιάκου και την αντιπρόεδρο Νατάσα Σαμαρέλλη, την Πέμπτη 31 Αυγούστου παρέδωσαν στην αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, μια επιταγή των 1.000 ευρώ για τις ανάγκες των σεισμοπαθών της Βρίσας.

Ο συλλογισμός του πολιτιστικού σωματείου: «Στις 12 Ιουνίου το νησί μας δέχτηκε τις τραγικές συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού. Το χωριό Βρίσα,  οικισμός παραδοσιακός, καταστράφηκε ολοσχερώς για δεύτερη φορά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και το 1845 και με ένα θάνατο κι αυτή τη φορά, όπως τότε.

Και έτρεξαν  να επισκεφτούν το χωριό υπεύθυνα άτομα, επίσημα πρόσωπα. Και όλοι να εκφράσουν διάθεση συμπαράστασης, να δώσουν ιδέες, συμβουλές, υποσχέσεις.

Μέσα στον πόνο αυτής της καταστροφής, μετά απ’ όλο αυτό το ενδιαφέρον, οι ελπίδες ζωντάνεψαν.

Τώρα, τέλος Αυγούστου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών αρχών, τα προβλήματα μένουν και περιμένουν τη λύση τους. Ελπίζουμε, ότι και όλοι οι άλλοι μιμούμενοι τον δραστήριο Σύλλογο των συμπατριωτών μας της Αθήνας, να μην μείνουν στα ευχολόγια, και να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις που έδωσαν». 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Εργασία
- 08|09|2017 16:30

Την απόφαση να παρατείνει την προθεσμία για την αντικατάσταση των επαγγελματικών αδειών τεχνικών επαγγελμάτων (Υδραυλικών, Ψυκτικών, Χειριστών Μηχανημάτων Έργου, Ηλεκτροσυγκολλητών, Οξυγονοκολλητών, Θερμαστών, Πρακτικών Μηχανικών, Μηχανικών Μέσων Τεχνικών Σχολών, κ.λπ.) έλαβε η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Οι συγκεκριμένοι αδειούχοι πρέπει να μεριμνήσουν για την αντικατάσταση των επαγγελματικών τους αδειών με αντιστοίχιση ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σημειώνεται ότι μετά την παρέλευση αυτής οι επαγγελματικές άδειες που δεν θα έχουν αντικατασταθεί παύουν να ισχύουν, ενώ για την απόκτηση νέας άδειας πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε εξετάσεις και να κριθούν επιτυχόντες.

Εξαιρούνται οι επαγγελματικές άδειες που απαιτούν θεώρηση και των οποίων έχει παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία που έπρεπε να θεωρηθούν-ανανεωθούν. Οι άδειες αυτές δεν ισχύουν πλέον και οι κάτοχοί τους πρέπει να εφοδιαστούν με νέα άδεια, κατόπιν επιτυχούς εξέτασης σε θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι-υπόχρεοι, προκειμένου να ενημερώνονται για τη διαδικασία, μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες ως εξής: Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, Ανδρομέδας 15, Μυτιλήνη, τηλ. 22513 53311 και Τμήμα Ανάπτυξης Λήμνου, Επαρχείο Λήμνου, Μύρινα, τηλ. 2254 351234.

 

Κατηγορία Δήμος
- 08|09|2017 15:34

Οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Οργανισμού Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, που είναι κάτοχοι της ανανεωμένης κάρτας μέλους, αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα και κάθε 10 του μηνός εκάστου επομένου μήνα, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, μπορούν με την κάρτα μέλους και την ταυτότητα τους, να παραλαμβάνουν πακέτα με τρόφιμα. Στο γνωστό σημείο λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λέσβου: Αγίας Ειρήνης 10, στην Μυτιλήνη.

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 9 π.μ. έως τις 11 π.μ. μπορούν να προμηθεύονται είδη ένδυσης και υπόδησης από την ξεχωριστή δομή ρούχων, παπουτσιών, ειδών σπιτιού κ.λπ., που συστεγάζεται στον 1ο Παιδικό (Σοφοκλέους 2) στον Συνοικισμό, στην πόλη της Μυτιλήνης.

«Θέλοντας επίσης να βοηθήσουμε τους άπορους δημότες μας και στις απαραίτητες αγορές τους που εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε, απευθύναμε αίτημα στον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, για την χορήγηση έκπτωσης από όσα καταστήματα το επιθυμούν, στους κατόχους κάρτας του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου» λέει η Αναστασία Αντωνέλλη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας.

 

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας

Η κ. Αντωνέλλη υπενθυμίζει τη λειτουργία του Ξενώνα Γυναικών και των παιδιών τους: «Μπήκαμε στο φθινόπωρο και ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος για τις ευπαθείς ομάδες του τόπου μας. Μια λύση ανάγκης και ανακούφισης για τις άπορες μοναχικές γυναίκες αλλά και για τις μονογονεϊκές οικογένειες με αρχηγό οικογένειας γυναίκα, μπορεί να είναι ο Ξενώνας Φιλοξενίας που λειτουργούμε».

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών και των παιδιών τους, που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό το Φεβρουάριο του 2014, με την εκ νέου ένταξη του στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 που πέτυχε το Μάρτιο του 2016, συνεχίζει την λειτουργία του με διευρυμένο πλαίσιο ως προς τις γυναίκες που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αυτόν. Έτσι δεν αγκαλιάζει πλέον μόνο γυναίκες θύματα βίας, αλλά και γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις. Οι γυναίκες του τόπου μας που είναι άπορες, άνεργες και διαβιούν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με γνώμονα πάντα την αξιοπρεπή διαβίωση που αξιώνει κάθε γυναίκα και μητέρα με τα παιδιά της, μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, Αγίας Ειρήνης 10, ή να καλέσουν στο 22510 27501 με εσωτερικό 3, ώστε να αιτηθούν φιλοξενίας στον Ξενώνα Γυναικών του Δήμου. Ο Ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20 άτομα (γυναίκες και παιδιά) για διάστημα έως και τρεις μήνες -με δυνατότητα παράτασης εάν αυτό κριθεί αναγκαίο-, εξασφαλίζοντάς τους, εντελώς δωρεάν, στέγη, διατροφή, ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και τις κοινωνικές παροχές (ασφαλιστικά ζητήματα, επιδόματα), προώθηση στην αγορά εργασίας (σύνταξη βιογραφικού, ενημέρωση για προγράμματα κατάρτισης και εργασίας), παράλληλα με παραπομπή, ή συνοδεία των γυναικών προς τους φορείς, καθώς και ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη και συμβουλευτική. Τονίζεται, ότι τον Ξενώνα διέπει η αρχή του απορρήτου, διασφαλίζοντας την ανωνυμία των περιπτώσεων που θα αιτηθούν και εν τέλει θα φιλοξενηθούν σε αυτόν.

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 08|09|2017 15:02

 

Με ένα ακόμη πάτημα στον «κάλο» της δημοτικής αρχής, που πονάει και θα συνεχίζει να πονάει ως το τίμημα της αμφιλεγόμενης πολιτικής επιλογής της να λειτουργήσει με αιχμή της τη ΔΕΔΑΠΑΛ, ο Στρατής Τζιμής επανήλθε χτες με νέα επιστολή-τοποθέτηση με αποδέκτη τον δήμαρχο. Ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος θεώρησε λίγο έως πολύ ως πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα εκ μέρους του δημάρχου τους χαρακτηρισμούς του προς το πρόσωπό του (σ.σ. εμπαθής και με προσωπικές φιλοδοξίες), αφού κατά τη γνώμη του δεν απάντησε επί της ουσίας στα ζητήματα λειτουργίας της διαδημοτικής επιχείρησης. Και με τη νέα τοποθέτηση του ανέδειξε εκ νέου ηθικό ζήτημα στην επιλογή να πληρώνονται αιρετοί και μη συνεργάτες του «από την τσέπη των πολιτών». «Αντί να σπιλώνετε με τέτοια ευκολία καταξιωμένους ανθρώπους, απαντήστε επιτέλους επί των συγκεκριμένων ζητημάτων, χωρίς λάσπη και υπεκφυγές» ήταν το νέο μήνυμα του πρώην αντιδημάρχου προς τον Σπύρο Γαληνό που ανέβασε ξανά το πολιτικό θερμόμετρο…

 

Τα επικοινωνιακά τρικ και η «Αλήθεια»

Ο Στρατής Τζιμής, θέλοντας εμφανώς να διαχωρίσει τη θέση του από ό,τι «αθέμιτο» -άφησε να εννοηθεί- όρο εφήρμοζε η δημοτική αρχή που συμμετείχε, απέφυγε για μια ακόμη φορά να κρατήσει την κόντρα σε προσωπικό επίπεδο, εμμένοντας στη διατύπωση της πολιτικής του διαφωνίας: που συνοψίζεται στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ, αλλά και στην επιλογή να πληρώνονται από ανταποδοτικά τέλη μισθοί αιρετών και όχι μόνο συνεργατών του δημάρχου. «Τα επικοινωνιακά τρικ είναι θεμιτά, αλλά δεν μπορούν να μιλάνε πιο δυνατά από την Αλήθεια» ήταν η εισαγωγή της νέας του επιστολής προς το δήμαρχο, για να εξηγήσει πως είναι υποχρεωμένος απέναντι στους δημότες να ξαναπεί τη «δική του αλήθεια», χωρίς χαρακτηρισμούς αλλά με «στοιχεία και ειλικρίνεια». Κάνοντας επίκληση στα αποτελέσματα-πορίσματα των ορκωτών λογιστών για τη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ…

 

Η εσωτερική του υπονόμευση

«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανα μια μεγάλη προσωπική υπέρβαση, συμμετέχοντας ως υποψήφιος στο συνδυασμό σας, γνωρίζοντας ότι ο πολιτικός μου χώρος στήριζε άλλον συνδυασμό. Πίστεψα σε σας και στο πρόγραμμά μας. Δεν έψαχνα δουλειά, γιατί είχα, απλά ήθελα το αυτονόητο, να υπηρετήσω τον τόπο μου με θεμιτούς και νόμιμους όρους», γράφει στη νέα του επιστολή ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και συνεχίζει, ισχυριζόμενος ότι έτυχε και εσωτερικής υπονόμευσης στη διάρκεια της θητείας του.

«Προσπάθησα στο πλαίσιο της λειτουργίας μου παρόλη την αρνητική οικονομική, και όχι μόνο, συγκυρία και την εσωτερική υπονόμευση να παραχθεί τόσο μεγάλο έργο, το οποίο έχει δρομολογηθεί και εκτελεί σήμερα ο Δήμος (λεπτομέρειες θα δώσω άμεσα στη δημοσιότητα). Παράλληλα, ως μέλος της δημοτικής αρχής υπακούοντας στη συνείδησή μου λειτούργησα πολιτικά, εκφράζοντας θέσεις ενίοτε μη αρεστές σε σας, όπως μη αρεστή είναι και η επιστολή ανεξαρτητοποίησής μου. Αντί, όμως, να απαντήσετε επί της ουσίας σε όσα με εξανάγκασαν να προβώ στην ενέργεια αυτή, εσείς με την ευκολία που διακρίνει όσους δεν έχουν επιχειρήματα με χαρακτηρίσατε καρεκλοκένταυρο, εμπαθή, ανίκανο και φιλόδοξο. Και όλα αυτά γιατί τόλμησα να πω μερικά από αυτά που ξέρει και κουβεντιάζει ο λεσβιακός λαός…».

 

«Απαντήστε επί της ουσίας…»

Ο κ. Τζιμής όμως, προς το τέλος της νέας του επιστολής προειδοποίησε ακόμα και για το ενδεχόμενο να βγάλει «ονόματα και διευθύνσεις» για εκείνα που καταγγέλλει και αφορούν στη διαδρομή των χρημάτων από τα ανταποδοτικά τέλη: «Επειδή δεν θέλω να υποβαθμίσω το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν μπαίνω στη λογική να βάλω “ονόματα και διευθύνσεις” όλων εκείνων, αιρετών και μη, τους οποίους επιλέξατε να πληρώνετε από την τσέπη των δημοτών (ανταποδοτικά τέλη), ασκώντας κατά την άποψή σας τη διοίκηση του δήμου, προϋποθέτοντας μάλιστα και την επανεκλογή σας». Για να καταλήξει πως περιμένει απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που έθιξε ως τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση «αντί να σπιλώνετε με τέτοια ευκολία καταξιωμένους ανθρώπους, με λάσπη και υπεκφυγές». Γιατί «όλοι κρινόμαστε και θα κριθούμε στο μέλλον».

 

Κατηγορία Παιδεία
- 08|09|2017 14:45

 «Μπα πού να τρέχω πίσω στα θρανία…» σκέφτονται πολλοί. Κάποιοι όμως εξ αυτών προχωρούν τη σκέψη τους και κόντρα στα κάθε λογής εμπόδια επιστρέφουν στο σχολείο για το απολυτήριο, αλλά και γιατί όχι; Για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ, η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Καθηγητών του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις συγχαίρει τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου που εισήχθησαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και τους εύχεται καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία. Οι επιτυχόντες μαθητές είναι οι Βασιλέλλης Ξενοφών στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (Θεσσαλονίκης), Κακνή Ευγλωττία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας (Μυτιλήνης), Κορνελάκης Κωνσταντίνος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο) και Πρίμπα Μυρτώ στο Τμήμα Ψυχολογίας (Αθήνας).

 

Τα κίνητρα

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, μας λέει ο διευθυντής του Χρήστος Εμμανουήλ: «Η ζήτηση για εκπαίδευση είναι εντυπωσιακή. Η βελτίωση της υπάρχουσας εργασιακής κατάστασης, καθώς και η εύρεση καλύτερης εργασίας είναι οι σημαντικότεροι λόγοι απόφασης της συνέχισης των σπουδών στο Εσπερινό σχολείο. Κίνητρο, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί και η απόκτηση περισσοτέρων γνώσεων για προσωπική ολοκλήρωση και ικανοποίηση ενός ονείρου, που για διάφορους λόγους διακόπηκε στα εφηβικά χρόνια».
Πάντως, έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις. Οι εγγραφές διενεργούνται στη λήξη και τις αρχές κάθε διδακτικού έτους (1-10 Σεπτεμβρίου), ενώ οι μετεγγραφές από τα γενικά λύκεια και γυμνάσια έως 31 Μαρτίου και από τα ΕΠΑΛ έως 15 Οκτωβρίου. Η φοίτηση είναι τριετής (τρεις τάξεις α΄, β΄, γ΄ γυμνασίου) για το γυμνάσιο και τετραετής (τέσσερις τάξεις α΄, β΄, γ΄ και δ΄ λυκείου) για το λύκειο. Το ωράριο αρχίζει από τις 19.20 ως τις 22.55 και τα μαθήματα είναι τα ίδια που διδάσκονται στα γυμνάσια και λύκεια.

 

Όλοι μπορούν να εγγραφούν

Δυνατότητα εγγραφής έχουν εργαζόμενοι μαθητές (αλλοδαποί ή ημεδαποί), αυτοαπασχολούμενοι, όπως και άνεργοι με κάρτα ανεργίας αλλά και μητέρες ανήλικων τέκνων με απασχόληση στα οικιακά.
Στα εσπερινά σχολεία εγγράφονται ενήλικες, χωρίς βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας, καθώς και ανήλικοι οι οποίοι απασχολούνται σε οικογενειακή επιχείρηση με υπεύθυνη δήλωση των γονέων ή κηδεμόνων τους. Ενήλικοι άνω των 25 ετών φοιτούν αυτοδίκαια. Εγγράφονται και φοιτούν μαθητές από 14 έως 100 ετών.
Το απολυτήριο ενός εσπερινού λυκείου ή γυμνασίου είναι απόλυτα ισότιμο με το αντίστοιχο ενός ημερήσιου γενικού λυκείου ή γυμνασίου. Τα τμήματα των σχολείων είναι ολιγομελή και υπάρχει αμέριστη συμπαράσταση από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών από περιοχές εκτός της πόλης της Μυτιλήνης καλύπτονται. Το όριο των απουσιών είναι μεγαλύτερο από τα λοιπά σχολεία λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.
Οι οικογένειες που δικαιούνται οικονομική ενίσχυση για να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο (κυρίως αθίγγανοι) μπορούν να τη λαμβάνουν στο τέλος της χρονιάς και αφού το σχολείο βεβαιώσει ότι το παιδί φοίτησε. Αλλοδαποί μαθητές μπορούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα.
Στρατεύσιμοι μαθητές και εγκυμονούσες μαθήτριες μπορούν να χαρακτηριστούν κατ’ ιδίαν διδαχθέντες και διδαχθείσες αντίστοιχα, να μην παρακολουθήσουν τα μαθήματα στη διάρκεια του σχολικού έτους, να δώσουν εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς και να έχουν τη δυνατότητα μετάβασης στην επόμενη τάξη.

Εσπερινό Γυμνάσιο
Μαθητές (αλλοδαποί ή ημεδαποί) οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό σχολείο μπορούν να υποστούν μια τυπική εξέταση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και άλλων μηνών και σε περίπτωση επιτυχίας να λάβουν απολυτήριο δημοτικού και να εγγραφούν στο εσπερινό γυμνάσιο. Η απόκτηση του απολυτηρίου γυμνασίου δίνει τη δυνατότητα εγγραφής στο εσπερινό ΓΕΛ Μυτιλήνης (καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ΓΕΛ ή σχολείο μετά το γυμνάσιο) και περαιτέρω σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και Εσπερινό Λύκειο
Το λύκειο λειτουργεί με όλες τις κατευθύνσεις στη γ΄και δ΄ τάξη. Οι μαθητές της δ΄ τάξης έχουν το δικαίωμα μετά από πανελλαδικές εξετάσεις να εισαχθούν σε όλες τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) ή να λάβουν απολυτήριο με εξετάσεις μέσα στο σχολείο (ενδοσχολικές). Εξετάζονται πανελλαδικά σε διαφορετικά θέματα και μικρότερη ύλη απ’ ό,τι αυτοί των ημερησίων λυκείων. Εισάγονται με ποσοστό 1% επί του συνόλου των εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές. Γι’ αυτό και η πρόσβαση των μαθητών σε αυτές είναι ευκολότερη. Μάλιστα για τη χρονιά που πέρασε το ποσοστό των μαθητών που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άγγιξε το απόλυτο 100%.

Για περισσότερες πληροφορίες και τα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του σχολείου τις ώρες 19:00 - 22:00 μ.μ., και στα τηλέφωνα 22510-47524 και 22510-22502.

 

 

Εγγραφές στο 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

 

Οι εγγραφές στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης γίνονται μέχρι και τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

Το 2ο ΕΠΑΛ παρουσίασε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (89%). Οι μαθητές έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής όσον αφορά στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) και στα ΤΕΙ, κάτι που δεν είχαν μέχρι τώρα. Στην Α΄ Τάξη οι μαθητές/-τριες ακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών με μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και ειδικοτήτων. Θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι προκειμένου να δοθεί στους/στις μαθητές/-τριες η δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους (π.χ. ΣΕΠ, Μαθήματα επιλογής και Ζώνη Σχολικών Δραστηριοτήτων).

Στη Β΄ τάξη οι μαθητές/-τριες μπορούν να επιλέξουν έναν από τους τρεις τομείς επαγγελματικών σπουδών όπου θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα του τομέα (23 ώρες, θεωρητικά και εργαστηριακά).

Στο 2ο ΕΠΑΛ λειτουργούν οι τομείς Οικονομίας και Διοίκησης, Γεωπονίας και Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας.

Στη Γ΄ Τάξη οι μαθητές/-τριες θα επιλέγουν μια από τις ειδικότητες που προσφέρονται στο πλαίσιο του τομέα σπουδών της επιλογής τους και θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (12 ώρες) και της ειδικότητας που έχουν επιλέξει (23 ώρες, θεωρητικά και εργαστηριακά): Υπαλλήλων Διοικ. & Οικον. Υπηρεσιών, Υπαλλ. Οικον. & Διοικ. Τουρισμού, Τεχνικ. Τεχνολ. Τροφίμων & Ποτών, Φυτικής Παραγωγής, Βοηθός Νοσηλευτών, Βοηθ. Βρεφονηπιοκόμων.

Να σημειώσουμε πως σήμερα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα στις ειδικότητες που η πρακτική άσκηση είναι προαπαιτούμενο για να αποδοθεί η άδεια άσκησης κάποιου επαγγέλματος, ψάχνουν μόνοι τους εργοδότη για να προσφέρουν δωρεάν την εργασία τους προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Αυτό πλέον θα γίνεται οργανωμένα, με την επίβλεψη του σχολείου στους εργασιακούς χώρους όπου θα πραγματοποιείται η μαθητεία και θα ολοκληρώνεται με την επίσημη απόδοση τίτλου.

Πληροφορίες, τηλ. 2251 022455

- 08|09|2017 14:28

Είναι γεγονός διαπιστωμένο σε όλες τις ιστορικές περιόδους ότι συχνά οι άνθρωποι υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων -τα οποία πράγματα τις περισσότερες φορές έχουν άμεση σχέση με την οικονομική πραγματικότητα- να αλλάξουν, να μεταβάλουν, ενίοτε ριζικά, τους τρόπους καλλιέργειας της γης. Η παρατήρηση αυτή, η οποία έχει το κύρος που της δίνει το βεβαιωμένο αποτέλεσμα, δεν αναφέρεται τόσο στον τρόπο με τον οποίο λ.χ. καλλιεργείται απλώς η γη, όπως είναι π.χ. το πέρασμα από το ξύλινο άροτρο στο τρακτέρ, αλλά κυρίως αναφέρεται στις καθολικές, έως ένα βαθμό, αναπροσαρμογές των καλλιεργειών. Η μεταβολή αυτή φυσικά δεν συντελείται με απότομο και βίαιο τρόπο, αλλά μέσα σε ένα αργό, τις περισσότερες φορές, πλαίσιο, ένα από τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι, νομίζω, ότι η νέα πραγματικότητα, η νέα αναπροσαρμογή των συνηθειών του ανθρώπου σε σχέση με το άμεσο ζωτικό περιβάλλον του, δεν καταστρέφει ολοκληρωτικά τον παλαιό τρόπο παραγωγής προϊόντων. Το παλαιό εξακολουθεί να υπάρχει, πολλές φορές σε αντιδιαστολή ακόμα και σε αντίθεση προς το νέο, στοιχεία τα οποία, μπορούμε να πούμε, εκδηλώνονται και με συναισθηματικές αναγωγές, δηλαδή σε αναπόληση του καλού και παραδοσιακού τρόπου που χάθηκε και ήλθε να επισκιαστεί από το βάρβαρο νέο που δεν σεβάστηκε τις παλαιές συνήθειες, τις καλές, τις αποδοτικές κτλ.. Ή ακόμα να επικαλεστεί -κάποιοι άνθρωποι να επικαλεστούν, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν μετέχουν ενεργά στην παραγωγή- αναγωγές και επικλήσεις σε ένα αδιόρατο μέλλον που θα επαναφέρει το παρελθόν με τις καλές συνήθειές του και τον αγνό... τρόπο παραγωγής και σχέσεων των ανθρώπων με το περιβάλλον και την εκμετάλλευσή του, χάριν της επιβίωσης.

Καταφεύγω σε αυτές τις σκέψεις επηρεασμένος, χρόνια τώρα, από τις άμεσες και καταλυτικές αλλαγές που συμβαίνουν και στη λεσβιακή ενδοχώρα, οι οποίες είναι πλέον εμφανείς διά γυμνού οφθαλμού.

Μια τέτοια διαπίστωση, κεντρική θα έλεγα, προς αυτή την κατεύθυνση, έχει να κάνει με την καθολική υποχώρηση της ελαιοκαλλιέργειας ή τουλάχιστον με την καθολική οικονομική απαξίωση της ελαιοκαλλιέργειας από τους Λέσβιους καλλιεργητές. Έτσι η μεγάλη επέκταση της ελιάς που εκτόπισε άλλες καλλιέργειες από τα μέσα κυρίως του 16ου αιώνα, όπως ήταν το αμπέλι και τα σιτηρά, πράγματα στα οποία είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε κατά καιρούς σε άλλες επιφυλλίδες μας, έχει σχεδόν ολοκληρωτικά ανακοπεί, ακόμα και αντιστραφεί όχι όμως υπέρ των παλαιών προϊόντων που η ελιά εκτόπισε. Είναι πλέον φαινόμενο σπάνιο και άξιο σχολιασμού η δημιουργία νέων ελαιώνων, αφού ακόμα και η συντήρηση των παλαιών υποβαθμίζεται με άμεσο και εμφανή τρόπο. Η ελιά εξακολουθεί να παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο του λεσβιακού περιβάλλοντος, ως παρουσία και ως αίσθηση όχι, όμως, ως οικονομική αξία στην οποία θα επενδύσει ο Λέσβιος καλλιεργητής και θα προσδιορίσει το κύριο εισόδημά του. Έχει κανείς την αίσθηση, αν δεν κάνω σοβαρό λάθος, ότι σε ορισμένες περιοχές του νησιού η ελαιοκομία είναι μια εκμετάλλευση απλώς της άμεσης καθημερινότητας: να έχουμε το λάδι της χρονιάς μας, να μην αγοράσουμε λάδι εμείς και τα παιδιά μας, παρά ένας βασικός οικονομικός πόρος. Το λάδι ως προϊόν που προσέφερε την δυνατότητα επιβίωσης του αγροτικού νοικοκυριού, τόσο με την άμεση κατανάλωσή του όσο και με την εμπορευματοποίησή του, έχει πάψει σε ένα μεγάλο ποσοστό να είναι το κύριο προϊόν στο οποίο προσέβλεπε ο Λέσβιος καλλιεργητής, περιμένοντας το καλό μαξούλι, από το οποίο θα αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες του και να κινηθεί παράλληλα και η αγορά του νησιού, της πρωτεύουσας πόλης Μυτιλήνης κατά κύριο λόγο. Όμως θα συνεχίσουμε και στην επόμενη επιφυλλίδα μας με το ίδιο θέμα.

 

 

 

 

 

- 08|09|2017 14:15

Τα «Σεπτεμβριανά» της Πόλης

Σαν χθες, την νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του 1955, σημειώθηκε μια μαύρη σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που παρέμεινε στην ιστορία ως «Σεπτεμβριανά». Πρόκειται για οργανωμένο πογκρόμ, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων κυρίως ομογενών και άλλων εθνοτήτων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, λεηλατώντας και πυρπολώντας καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία, δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση, ενώ πραγματική αιτία ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος. Μέσα σε λίγες ώρες, η ελληνική οικονομική δραστηριότητα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, χιλιάδες Ρωμιοί εξαναγκάστηκαν να φύγουν από την Πόλη, απαρχή της παρακμής που επακολούθησε στην ως τότε ανθούσα ελληνική μειονότητα. Τα νεώτερα χρόνια, το τουρκικό κράτος παραδέχθηκε την συμμετοχή του και ο απλός κόσμος μίλησε για «συγνώμη». Από τις φετινές σχετικές δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν, ξεχωρίζει η φράση του αρχηγού της Αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Όποιοι αγαπάμε την χώρα μας, τέτοια σκοτεινά γεγονότα να μην τα ξαναζήσουμε» αλλά και του καταξιωμένου και πολυβραβευμένου στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, ηθοποιού και σκηνοθέτη Χαλντούν Ντορμέν. Ο ηλικιωμένος σήμερα Τούρκος θεατράνθρωπος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στα γεγονότα, θυμάται τον τρόμο που βίωσε τις ημέρες αυτές και τις συνέπειες των βιαιοπραγιών στην πολιτιστική ζωή της Πόλης, για να καταλήξει: «Τέτοιες θλιβερές και ντροπιαστικές μέρες να μην τις ξαναζήσει η Δημοκρατία μας».

 

Βαρύς «φόρος» αίματος από τις γιορτές του Μπαϊραμιού.

Στο 10ήμερο των παρατεταμένων φέτος εορτών του Μπαϊραμιού, έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 113 άτομα στα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη την Τουρκία. Μόνο την τελευταία ημέρα, 4 Σεπτεμβρίου, με την πυκνή κυκλοφορία οχημάτων στους εθνικούς δρόμους, κατά την επιστροφή των εκδρομέων, σε 18 τροχαία ατυχήματα σκοτώθηκαν 11 και τραυματίστηκαν σοβαρά 67 άτομα. Πέρα όμως από τα «θύματα της ασφάλτου» μόνο κατά την πρώτη ημέρα των εορτών, τραυματίστηκαν 3.102 άτομα, που επιχείρησαν να σφάξουν μόνοι τους τα κουρμπάνια, ζώα της θυσίας (αρνιά, κατσίκια, βοοειδή) σε χώρους εκτός σφαγείων, όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι περισσότεροι «ατζαμήδες χασάπηδες» εμφανίστηκαν στην Προύσα, όπου στα 16 δημόσια νοσοκομεία του νομού, 551 άτομα προσέφυγαν για τις πρώτες βοήθειες!

 

Προσπάθειες για ανάδειξη του Κουτσούκ-κιόϊ (Γενιτσαροχώριον)

Μια ομάδα νέων ανθρώπων (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τεχνικοί, εκπαιδευτικοί κ.ά.) ξεκίνησαν την πρωτοβουλία ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης του πάνω χωριού του Κουτσούκ-κιόϊ, το οποίο αποτελεί σήμερα ενότητα του ενιαίου Δήμου Αϊβαλί και στον καιρό των Ελλήνων λεγόταν Γενιτσαροχώριον. Λένε πως του έδωσαν την ονομασία αυτή, επειδή κατά το 1462 ο Σουλτάνος Μωάμεθ (ο πορθητής) εγκατέστησε εδώ Γενίτσαρους πολεμιστές, πριν επιτεθεί και καταλάβει την Μυτιλήνη από τους Γατελούζους. Ίχνη από την ονομασία αυτή συναντάμε ακόμη και σήμερα σε παλιές οικοδομές της Λέσβου όπου χρησιμοποιούσαν συμπαγή τούβλα με ανάγλυφη την επιγραφή «Γεννιτσαροχώριον». Σήμερα, το Κουτσούκ-κιόϊ είναι περισσότερο γνωστό από την εκτεταμένη αμμώδη παραλία του, το γνωστό μας Σαρμουσάκ, όπου το καλοκαίρι κατακλύζεται από ντόπιους κυρίως τουρίστες. Η ομάδα των νέων ανθρώπων στράφηκε πέρα από την θάλασσα στο εσωτερικό παραμελημένο χωριό, με τα παλιά σπίτια και ενεργεί προσεκτικές αναστηλώσεις με σεβασμό στην ιστορικότητα και την τεχνοτροπία τους. Έτσι πολλά από αυτά ανακαινίστηκαν και στεγάζουν νέες χρήσεις, πανσιόν, καφετέριες ακόμη και εκθεσιακούς χώρους (γκαλερί). Η προσπάθεια κρίθηκε επιτυχημένη, τόσο που πολλοί μιλούν για «κρυμμένο θησαυρό» που αναδείχθηκε χάρις στο ενδιαφέρον και την ευαισθησία αυτών των νέων, που έκαναν πράξη τις ιδέες τους για κοινωνική επιχειρηματικότητα.

 

Ανακάμπτει αργά και με εμπόδια ο τουρκικός τουρισμός

Ο επίσημος τουριστικός στόχος για το 2023 (έτος ορόσημο της 100ης επετείου ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας) είναι τα 50 εκατομμύρια επισκέπτες και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουριστικά έσοδα ετησίως. Το 2016 (διπλωματική κρίση με την Ρωσία) ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τουρκικό τουρισμό. Τα στοιχεία του 2017 (οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου) καταγράφουν ουσιαστική βελτίωση, αφού 7,5 εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας, που χαρακτηρίζεται μαζί με την Πόλη ως «ατμομηχανή» του τουρισμού. Κατά το 2016, όλο το έτος, οι αφίξεις στην Αττάλεια ήταν 6,4 εκατ. άτομα. Πρώτοι είναι οι Ρώσοι τουρίστες (με 33% του συνόλου των αφίξεων) και ακολουθούν οι Γερμανοί (15%) που συνεχώς όμως μειώνονται, όπως βέβαια και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ουκρανοί (με 8%). Οι αισιόδοξες όμως αυτές εκτιμήσεις φαίνεται να απειλούνται από τις εξελίξεις στις κακές τουρκο-γερμανικές σχέσεις, με τις αλλεπάλληλες ταξιδιωτικές οδηγίες της γερμανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της (όπως η προχθεσινή), ν’ αποφεύγουν τις επισκέψεις στην Τουρκία ακόμη και στις τουριστικές περιοχές. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι οι γερμανικές Αρχές δεν μπορούν να απαγορεύσουν σε κάποιον να επισκεφθεί την Τουρκία, διευκρίνισε όμως ότι στην νέα οδηγία: «Περιγράψαμε λεπτομερώς τι θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν πάει εκεί»! Στη Γερμανία πάντως, εκτός από την επίσημη θέση της κυβέρνησης, φαίνεται ότι και η κοινή γνώμη έχει ανάλογη άποψη αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία της δημοσκόπησης που καταχωρήθηκε στην τελευταία κυριακάτικη «Bild». Το 53% των ερωτηθέντων δεν θέλει να κάνει διακοπές στην Τουρκία, η οποία αποτελούσε μέχρι πρότινος ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση σε ό,τι αφορά στην συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των προσφύγων, το 54% δηλώνει ότι θα προτιμούσε την καταγγελία της σχετικής συμφωνίας, ενώ το 81% εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ανοχή στον πρόεδρο Ερντογάν.

 

Συναυλία Γιώργου Νταλάρα στην Σμύρνη

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, στις 3 Οκτωβρίου, ο δημοφιλής και στην Τουρκία, Έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας θα δώσει μεγάλη συναυλία στην Σμύρνη. Εδώ και καιρό με πρωτοβουλία της κας Αργυρώς Παπούλια, γενικής προξένου μας στην Σμύρνη, ο Δήμος Σμύρνης βρίσκεται σε επαφή με τον Δήμο Νέας Σμύρνης της Αθήνας για την από κοινού διοργάνωση αυτής της καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Δεν επιβεβαιώνεται με τις ως τώρα πληροφορίες αν η συναυλία Νταλάρα θα συμπέσει με τα εγκαίνια του ιστορικού ανακαινισμένου κτιρίου, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο να στεγάσει και πάλι τις ελληνικές προξενικές αρχές στην τουρκική μεγαλούπολη.

 

Καθησυχαστικοί οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές στις Ερυθρές

Οι Ερυθρές ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Ιωνίας, χτισμένη στην δυτική πλευρά της ομώνυμης χερσονήσου, στο δυτικότερο σχεδόν σημείο της Μικράς Ασίας απέναντι από την Χίο. Ερυθραί, Ρυθρί, Λυθρί, ήταν τα παλαιότερα ονόματα της και σήμερα Ildiri, ως παραφθορά του Λυθρί, μιας και στην τουρκική γλώσσα δεν υπάρχει το γράμμα «θ». Η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, διενεργεί ανασκαφές και προβαίνει σε απαλλοτριώσεις, αφού και το σημερινό χωριό Ildiri βρίσκεται χτισμένο στην ίδια τοποθεσία με τις αρχαίες Ερυθρές. Καθώς αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι φετινές ανασκαφικές εργασίες, η Δρ. Ayşe Gül Akalın Orbay δήλωσε ότι το Ildiri πρέπει να ζήσει με την ιστορία και την αρχαιολογία του και είπε: «Θέλουμε να ζήσουμε την Ερυθραία με τους χωρικούς», προφανώς για να καθησυχάσει τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι πλέον συνειδητοποιούν πως οι ανασκαφές θα συνεχιστούν για χρόνια, όπως και η απειλή των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ανάλογα με την πρόοδο της αρχαιολογικής έρευνας. Με βάση τον σχεδιασμό των αρχαιολόγων, σταδιακά το χωριό θα μεταφερθεί σε παρακείμενο οικισμό ενώ στην τοποθεσία των αρχαίων Ερυθρών θα παραμείνουν λίγες μόνο κατοικίες και περισσότερες εμπορικές και κοινωνικές χρήσεις ώστε να αναδειχθεί ο τόπος και να προκύψουν οφέλη από τον τουρισμό.

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 08|09|2017 13:58

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Documento» στις 3-9-2017 (!), ανάμεσα στα άλλα υποβάλλει το ερώτημα «Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;». Βέβαια, η απάντηση η δική του στο ρητορικό αυτό ερώτημα, είναι «Όχι». Θαρρώ πως το ερώτημα αυτό υποκρύπτει πρώτα - πρώτα μιαν ενδόμυχη βασανιστική αγωνία που αισθάνεται ο πρωθυπουργός για την στάση που θα τηρήσει απέναντί του, η «αδέκαστη» Ιστορία, αν δηλαδή θα τον χαρακτηρίσει δημαγωγό, λαϊκιστή και ψεύτη, και έπειτα μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του αυτόν τον χαρακτηρισμό που του αποδίδουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και γενικότερα οι «εχθροί» του. Μέσα στο πλαίσιο μιας αφελούς επικοινωνιακής πολιτικής, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξισώσει τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου με βάση τον εξής συλλογισμό: Ο Ανδρέας δεν είναι ψεύτης// Εγώ πολιτεύτηκα όπως ο Ανδρέας// Άρα, δεν είμαι ψεύτης. Όμως σήμερα και οι μαθητές στο Λύκειο διδάσκονται πως για να είναι ένας συλλογισμός «ορθός», πρέπει να είναι «έγκυρος», δηλαδή να ακολουθεί τους κανόνες της Λογικής, και οι προκείμενες, δηλαδή οι προτάσεις που στηρίζουν το συμπέρασμα, να είναι «αληθείς». Όμως, ενώ ο συλλογισμός είναι «έγκυρος», οι προκείμενές του δεν είναι «αληθείς», γιατί και ο Ανδρέας είπε ψέματα για να καταλάβει την εξουσία, και ο Τσίπρας δεν πολιτεύτηκε, όπως ο Ανδρέας. Πολλοί μάλιστα θεωρούν «ύβρη» την εξίσωσή που επιχειρεί με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.

Βέβαια, για να εκτιμήσει κανείς αν ο Ανδρέας ή και ο Τσίπρας είναι «ψεύτες», πρέπει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «ψεύτης». Σύμφωνα λοιπόν με τα εγκυρότερα λεξικά, «ψεύτης» είναι «αυτός που λέει ψέματα» και «ψέμα» είναι «ο ισχυρισμός ο εσκεμμένα αναληθής», ή γενικότερα «οτιδήποτε δεν μπορεί να υπάρξει, που είναι μάταιο και απατηλό» (Λεξ. Ακαδ. Αθηνών). Σύμφωνα με αυτά και οι δύο «είπαν ψέματα», για να ανέλθουν στην εξουσία. Ο Ανδρέας είχε ως σύνθημα το «μάταιο και απατηλό», αλλά πολύ εύηχο και ελκυστικό για την εποχή «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ή το «Έξω οι βάσεις του θανάτου» κ.τ.π., ενώ ο Αλέξης έταξε στον κόσμο «λαγούς με πετραχήλια». Και οι δύο πέτυχαν τον σκοπό τους, αλλά δεν έκαναν τίποτε από αυτά που διακήρυτταν. Η διαφορά είναι ότι ο μεν πρώτος έκανε άλλα πράγματα και πρόσφερε άλλα αγαθά στον λαό, έστω με δάνεια και υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας, ενώ ο δεύτερος όχι μόνο δεν έκανε τίποτε από αυτά που υποσχέθηκε, αλλά έκανε ακριβώς τα αντίθετα και συντέλεσε τα μέγιστα στο να φτάσει η χώρα μας στην άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Ενώ, για παράδειγμα, ο Τσίπρας ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του κινήματος «Δεν πληρώνω», όχι μόνο ανάγκασε τον κόσμο να πληρώνει, αλλά προχώρησε και σε κατασχέσεις ή τιμωρία αυτών που δεν είχαν να πληρώσουν!

Το ερώτημα είναι ένα: Όταν αυτοί υπόσχονταν όσα υπόσχονταν, γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να τα κάνουν και έτσι εξαπατούσαν τον λαό ή νόμιζαν πραγματικά πως μπορούσαν να τα υλοποιήσουν, αλλά, όταν ανέλαβαν την εξουσία, διαπίστωσαν πως αυτό ήταν αδύνατο, δείχνοντας πως δεν είχαν καμιά επαφή με την πραγματικότητα; Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις αυτοί είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό… Έντυσαν το ψέμα με όμορφα λόγια, το παρουσίασαν σαν αλήθεια και εκμεταλλεύτηκαν την υποβαθμισμένη κρίση των πολλών. Γιατί, για να μοιάζει με αλήθεια το ψέμα, ή πρέπει να το πει ένας πανούργος ή να το ακούσει ένας άμυαλος. Και έλκονται από αυτό οι πολιτικοί, γιατί γνωρίζουν πως το ψέμα κινεί την ιστορία έχοντας ως υπομόχλιο το συμφέρον.

Θα πει κανείς: Μα δεν δικαιούται ένας πολιτικός να πει, αν χρειαστεί, ψέματα στον λαό του; Ο Πλάτων που είχε διατυπώσει ως αξίωμα πως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται «ψεύδος τε συγχωρήσαι και αληθές αφανίσαι», επιτρέπει το ψεύδος στους άρχοντες, όταν πρόκειται να αποκρύψουν την αλήθεια, αν αυτό μπορεί να ωφελήσει το δημόσιο συμφέρον (Πολιτ., Γ 389 b: Τοις άρχουσι δη της πόλεως προσήκει ψεύδεσθαι ή πολεμίων ή πολιτών ένεκα επ’ ωφελία της πόλεως). Στο ίδιο έργο (Β 382 c), ο Πλάτων συμπληρώνει πως επιτρέπεται σε κάποιον να πει ψέματα στους εχθρούς ή τους φίλους «όταν διά μανίαν ή τινα άνοιαν κακόν τι επιχειρώσι πράττειν». Όμως τίποτε από αυτά δεν συνέβαινε στην περίπτωση του Παπανδρέου και του Τσίπρα.

Μπορεί το ψέμα να είναι προσοδοφόρο, αφού αυτός που ψεύδεται ζει με τις δαπάνες αυτών που τον πιστεύουν, αλλά το ψέμα είναι δόλιο όπλο και όποιος το χρησιμοποιεί αυτοτραυματίζεται. Κι αν είναι κακό να ψεύδεται κανείς με τα λόγια, είναι πολύ χειρότερο να ψεύδεται με τα έργα του. Κι είναι «μεγάλο κατόρθωμα» για έναν πολιτικό να φτάσει στο σημείο να λέει την αλήθεια και να μην τον πιστεύουν αυτοί στους οποίους απευθύνεται, σαν τον μικρό βοσκό του παραμυθιού. Αλλά είναι και «μεγάλη ανοησία» να προδώσει κανείς τις αρχές και τις αξίες, ορθές ή λανθασμένες, για τις οποίες αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή και τον ανέδειξαν λέγοντας ψέματα, για να «αρπάξει» την εξουσία, όσο γλυκιά και αν είναι αυτή. Ο λαός γνωρίζει πως όποιος προδίδει τις ιδέες του είναι πρόθυμος να προδώσει και τους άλλους. Αλλά πρέπει να ξέρουμε πως το πολύ το ψέμα προκαλεί «σιχαμάρα» στον κόσμο. Μπορεί η λίγη υγρασία στην ατμόσφαιρα να δημιουργεί ομίχλη, αλλά η υπερβολική υγρασία δημιουργεί βροχή που καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

 

Αθανάσιος Φραγκούλης είναι δρ. Κλασικής Φιλολογίας και επιτ. σχολικός σύμβουλος.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top