FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|09|2017 20:18

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», μετά από τις εκλογές της 28ης Αυγούστου και της 1ης συνεδρίασης (4 Σεπτεμβρίου) των νεοεκλεγέντων μελών του Δ.Σ., είναι:

Πρόεδρος: Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα, δρ. γεωλόγος - πετρολόγος.

Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Πετρέλλης, συντ. εκπαιδευτικός.

Γεν. Γραμματέας: Λίτσα Κοντού - Ασβεσταδέλλη, οικιακά.

Ταμίας: Αναστασία Παπαμιώνη, ιδιωτ. Υπάλληλος.

Έφορος εκδηλώσεων: Μένια Μουτζούρη, οικονομολόγος.

Αναπληρωματικά μέλη: Διονύσης Ματαράγκας και Ευδοκία Μανωλιού.

 

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 07|09|2017 19:20

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από τον Οκτώβριο ξεκινά το πρώτο πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα οπτικοακουστικών τεχνών στην Ελλάδα, με αντικείμενο τις ταινίες ντοκιμαντέρ. Τίτλος του «Πολιτισμός και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ».

Το μεταπτυχιακό διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ως κατεύθυνση των μεταπτυχιακών σπουδών του με τον ευρύτερο τίτλο «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία», που περιλαμβάνει επίσης την κατεύθυνση «Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων», http://ci.aegean.gr/progra…/design-digital-cultural-products, και τη  «Μουσειολογία», http://ci.aegean.gr/programma-spoudwn/museology.

Απευθύνεται τόσο σε κινηματογραφιστές που επιζητούν εξειδίκευση, όσο και σε ερευνητές που θέλουν να μυηθούν στην οπτικοακουστική δημιουργία. Η φοίτηση στο μεταπτυχιακό «Πολιτισμός και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ» διαρκεί 18 μήνες (12 μήνες μαθήματα και 6 μήνες η διπλωματική εργασία) και περιλαμβάνει μαθήματα όπως Ιστορία και θεωρία Ντοκιμαντέρ, Μοντάζ και Επεξεργασία Υλικού, Σενάριο, Σκηνοθεσία και Εικονοληψία Ντοκιμαντέρ, Πολιτιστικός Σχεδιασμός, Eθνογραφικό και Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ, Πολιτιστικό και Ιστορικό Ντοκιμαντέρ, Ειδικά Θέματα Παραγωγής.

Διδάσκουν οι: Ιωάννης Σκοπετέας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Ειρήνη Στάθη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γεράσιμος Παυλογεωργάτος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Αλέξανδρος Σπάθης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Εύα Στεφανή (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Απόστολος Καρακάσης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), Λένα Ράμμου (ανεξάρτητη παραγωγός), Αργυρώ Μεσημέρη (ανεξάρτητη παραγωγός) και προσκεκλημένοι καθηγητές από πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι το κατ’ εξοχήν Τμήμα στην Ελλάδα που έχει στόχο του τη σύμμειξη του Πολιτισμού με την Τεχνολογία (εδώ την οπτικοακουστική). Έχει πολύ μεγάλη παράδοση στις σπουδές οπτικοακουστικών τεχνών, ιδίως ντοκιμαντέρ, διοργανώνοντας κάθε χρόνο από την ίδρυσή του (2000), σχετικά προπτυχιακά μαθήματα, σεμινάρια και Θερινό Σχολείο, ενώ είναι από τους συνιδρυτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Aegeandocs», που διεξάγεται κάθε φθινόπωρο (από το 2013) στη Μυτιλήνη.

Η διδασκαλία υλοποιείται σε περιβάλλον υβριδικής (blended) μορφής που συμπεριλαμβάνει διδασκαλίες που απαιτούν φυσική παρουσία στην έδρα του Τμήματος, αλλά και διδασκαλίες που ολοκληρώνονται μέσω κάποιας πλατφόρμας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στην πράξη ΔΕΝ απαιτείται η διαρκής φυσική παρουσία ή διαμονή των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στην έδρα του Τμήματος (Μυτιλήνη).

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε: Γραμματεία: τηλ. 22510-36605, mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., https://ci.aegean.gr, ενώ η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|09|2017 19:16

Το «5ο AegeanDocs - Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ», προσκαλεί εθελοντές από το νησί της Λέσβου για να βοηθήσουν στην διοργάνωση του. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 1 έως 6 Οκτωβρίου και οι ταινίες θα προβάλλονται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο Σινεμά «Αρίων», στο θεατράκι της Χρυσομαλλούσας, στο Μουσείο Ελαιουργίας και στην αίθουσα της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Η εργασία των εθελοντών αφορά σε έξι συμμετοχές:

- Έργο: Υποδοχή θεατών στο Δημοτικό Θέατρο:

Οι εθελοντές υποδέχονται τους θεατές και τους παραδίδουν το Πρόγραμμα προβολών.

- Επιμέλεια Ταμπλό: Το Φεστιβάλ προμηθεύει τους εθελοντές με τις αφίσες ημέρας (με την αναγγελία των ταινιών ημέρας), τις οποίες τοποθετούν στα ταμπλό.

- Χώροι εργασίας:

Α. Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, Κυριακή 1/10 έως Παρασκευή 6/10, Ώρες: 11.00-14.00 και 18.00-22.00.

Β. Κινηματογράφος ΑΡΙΩΝ, Κυριακή 1/10 έως Παρασκευή 6/10, Ώρες: 18.00-22.00.

Γ. Θεατράκι Δήμου στη Χρυσομαλλούσα, Δευτέρα 2/10 - Παρασκευή 6/10, Ώρες: 18.30 - 21.30.

Δ. Εργατική Λέσχη Λέσβου, Δευτέρα 2/10 - Παρασκευή 6/10, Ώρες: 18.30 - 21.30.

Ε. Αμφιθέατρο Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λέσβου, Τετάρτη 4/10 και Παρασκευή 6/10, Ώρες: 18.30-21.30.

ΣΤ. Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας - Αγία Παρασκευή, Δευτέρα 2/10 - Παρασκευή 6/10 εκτός Τρίτης 3/10, Ώρες: 18.00 - 21.30.

Ζ. Προβολές σε Πλωμάρι, Κυριακή 1/10 έως Παρασκευή 6/10, Ώρες: 19.00 - 22.30.

Οι εθελοντές λαμβάνουν ως τιμητική προσφορά: Αναμνηστικό μπλουζάκι του Φεστιβάλ, δέκα από τις πολυβραβευμένες ταινίες του «AegeanDocs» και Πιστοποιητικό εθελοντικής εργασίας.

Οι εθελοντές πρέπει να είναι ηλικίας 18 ετών και άνω και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Η συγκέντρωση των εθελοντών θα γίνει την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

 

 

 

«Γιατί μπαμπά»

Η ταινία της Ε. Σάββα στο «AegeanDocs»

 

Η ταινία «Γιατί μπαμπά;» της Ευρικόμης Σάββα που θα προβληθεί στο 5ο AegeanDocs, είναι μια τριπλή αφήγηση. Είναι η αφήγηση των εκπαιδευομένων, των δικαιούχων της εκπαίδευσης για την παιδεία που δεν απόλαυσαν λόγω της σκληρής μετεμφυλιακής κατάστασης στη Λέσβο και της οικονομικής δυσπραγίας. Είναι, ακόμη, η προσωπική αφήγηση της σκηνοθέτιδας, για την αποσιώπηση, από τον πατέρα της, όχι μόνο της εμφύλιας σύγκρουσης, αλλά και των συνεπειών της στην προσωπική και οικογενειακή διαδρομή. Είναι επίσης η εξομολόγηση της σκηνοθέτιδας πώς κάθισε ξανά στα θρανία, πέρασε από νυχτερινά και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, μπήκε στο Πανεπιστήμιο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για να δώσει τη δική της απάντηση στο «Γιατί μπαμπά;». Η ταινία εντάσσεται στο αφιέρωμα για την εκπαίδευση, που υλοποιείται με την υποστήριξη ΕΣΠΑ - «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Κατηγορία Αγρότες
- 07|09|2017 19:13

Σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου 2017, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά εστία Ευλογιάς του προβάτου, σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή Μανταμάδου.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εξέδωσε Απόφαση Λήψης Μέτρων στη μολυσμένη Εκμετάλλευση προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου, και προέβη στην σφαγή όλων των ζώων της εκτροφής και στην απολύμανσή της.

Προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου στο νησί και στη λοιπή χώρα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, εξέδωσε Απόφαση Λήψης Μέτρων στο νησί της Λέσβου (ΑΔΑ: 695Ε7ΛΩ-4ΒΦ) σύμφωνα με την οποία:

 

 1. 1. Απαγορεύεται η έξοδος από τη Νήσο Λέσβου ζώντων αιγοπροβάτων, µη εδωδίµων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών καθώς και ειδών χορτονοµής.
 2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων στη Νήσο Λέσβου.
 3. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ορισθεί.
 4. Στη ζώνη προστασίας, η οποία οριοθετείται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περιμετρικά της μολυσμένης εκτροφής όλα τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός της εκμετάλλευσης και δεν μετακινούνται από αυτήν. Μόνο σε επείγουσα σφαγή σφάζονται στο πλησιέστερο σφαγείο μετά από άδεια του ΤΚΕΕ και επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο.

 Στη ζώνη επιτήρησης, η οποία οριοθετείται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περιμετρικά της μολυσμένης εκτροφής, τα αιγοπρόβατα δεν μετακινούνται εκτός της ζώνης για 21 ημέρες. Επιτρέπεται η σφαγή των αιγοπροβάτων μετά την παρέλευση 21 ημερών στο πλησιέστερο σφαγείο μετά από άδεια του  ΤΚΕΕ.

 1. Επιτρέπεται η σφαγή των ζώων που βρίσκονται εκτός της ζώνης επιτήρησης και προστασίας μόνο σε σφαγεία που βρίσκονται εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
 2. Σχετικά με τη λειτουργία του σφαγείου Μανταμάδου, θα ακολουθήσει άμεσα, νέα συμπληρωματική απόφαση.
 3. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής ανατέθηκε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιµενικές, Δημοτικές Αρχές
 4. Η μη τήρηση των όρων της παρούσας έχει σαν συνέπεια την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου 20 της αριθ. 258933/5-8-2008 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Η Ευλογιά των προβάτων είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα των αιγοπροβάτων.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται :

Άμεσα, μετά από άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο και κατανάλωση μολυσμένης τροφής

Έμμεσα, μέσω εργαλείων, οχημάτων, ή προϊόντων (στρωμνή, χαρτονομή),

Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

Συμπτώματα:

Η μέγιστη περίοδος επώασης της νόσου, είναι 21 ημέρες.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι,

-Υψηλός Πυρετός (41-42 οC)

-Ανορεξία, ταχύπνοια, επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια,

-Στο βλεννογόνο του στόματος παρατηρείται  ερυθρότητα.

-Ερυθρές στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα, γύρω από τους οφθαλμούς και τους ρώθωνες, στο μαστό, την ακροποσθία, το όσχεο, την κάτω επιφάνεια ουράς και την έσω επιφάνεια των μηρών.

Στη συνέχεια οι κηλίδες εξελίσσονται σε βλατίδες και οζίδια και αργότερα σε φυσαλίδες ή και κύστες. Αυτές έχουν πυώδες περιεχόμενο και στη συνέχεια αποξηραίνονται.

Η νοσηρότητα είναι 70% περίπου και η θνησιμότητα 80-100%.

 

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου, αλλά και ο υπεύθυνος Κτηνίατρος Εκτροφής.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες. Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνείστε άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, Τμήμα Υγείας των Ζώων, τηλ: 2251047427, 2251042236

 

Εκ της Δ/νσης Κτηνιατρικής Π. Β. Αιγαίου

Κατηγορία Πολιτική
- 07|09|2017 18:54

Σε χωριά της Λέσβου περιόδευσε ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ. Συγκεκριμένας επισκέφθηκε το Μεσότοπο, το Ταβάρι, την Άγρα και την Αποθήκα και την Πλαγιά και το Πλωμάρι.

Στις συνομιλίες που είχε με τους κατοίκους των χωριών, άκουσε τα παράπονά τους για τη συνεχώς επιδεινούμενη θέση τους. Από την πλευρά του, ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με βάση τα προβλήματά τους και την αναγνώριση των αιτίων που τα προκαλούν, να σχηματίσουν την κοινωνική συμμαχία που θα βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική.

 

Ελλείψεις και καθυστερήσεις

Προηγουμένως συναντήθηκε με το Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, και συζήτησε για τα προβλήματα των νησιών Λέσβου, Λήμνου και Άη Στράτη, που ανήκουν στο Νομό Λέσβου. Προβλήματα που αφορούν την υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και έλλειψη μέσων σε υπηρεσίες, όπως δήμοι, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΕΦΚΑ, Πυροσβεστική, Δασαρχεία κλπ.. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι δαπάνες για προστασία από φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, δεν είναι επιλέξιμες από την Ε.Ε., αλλά και από τη χώρα μας επειδή δεν αποφέρουν την επιθυμητή κερδοφορία στο κεφάλαιο.

«Χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής είναι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή του επιδόματος άμεσης ανακούφισης των 580 ευρώ, που μόλις άρχισε να δίνεται στους σεισμόπληκτους της Βρίσας, καθώς και η μη καταβολή ακόμα σε κανέναν από τους δικαιούχους του επιδόματος οικοσκευής και ενοικίου. Επίσης η έλλειψη προσεισμικών ελέγχων και των αναγκαίων επεμβάσεων σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, είναι αυτή που προκάλεσε πολλά σχολεία να κριθούν ακατάλληλα και να χρειάζονται 38 λυόμενα για την προσωρινή (;) στέγαση των μαθητών ή η λειτουργία απογευματινών τμημάτων», τόνισε ο κ. Τάσσος.

 

Εκρηκτική η κατάσταση

Ειδική αναφορά έγινε και στο προσφυγικό ζήτημα. Κατά κοινή εκτίμηση, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική στο Hot-spot της Μόριας, αλλά και σε άλλα Ηot-spot, και αυτό οφείλεται στο διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα αίτια που προκαλούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, «που δεν είναι άλλα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ιμπεριαλιστική ειρήνη, αντίστοιχα, και στη συνυπευθυνότητα της χώρας μας αφού συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ., που τις προκαλούν».

Εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους για το άσυλο, το διπλό απεγκλωβισμό τους, από τα νησιά και την Ελλάδα, τη μεταφορά τους στις χώρες που αυτοί επιθυμούν και τη γρήγορη ενσωμάτωση όσων επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας.

 

Και για τ’ αγροτικά

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα με τις επιδοτήσεις, τις αποζημιώσεις, το κόστος παραγωγής και τη φορολογία που οδηγούν τη μικρή και μεσαία αγροτιά στον αφανισμό, καθώς και στην κατάργηση της μείωσης κατά 30% του ΦΠΑ από 1-1-2018 σε όσα νησιά δεν έχει ακόμα καταργηθεί. Τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ, που επιβλήθηκε μετά από αγώνες των νησιωτών ως ένα αντιστάθμισμα για το αυξημένο κόστος μεταφοράς και παραγωγής στα νησιά, δεν πρέπει να συνδέεται ούτε με το Προσφυγικό, ούτε με τις φυσικές καταστροφές. Τέλος, αναφέρθηκε στο ειδικό πρόβλημα με τις ακρίδες στο νησί του Άη Στράτη.

 

 

Κατηγορία Γενικές Πολιτική
- 07|09|2017 18:00

Την επόμενη Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, κλιμάκιο μηχανικών της ΔΑΕΦΚ θα ενημερώσει τους πληγέντες από το σεισμό, κατοίκους της Πλαγιάς, του Τρίγωνα και του Πλωμαρίου, στο Πολύκεντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του συντονιστή για τον σεισμό, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί, το ίδιο κλιμάκιο θα είναι εγκατεστημένο στο πρόχειρο ιατρείο Βατερών, για ενημέρωση και παραλαβή δικαιολογητικών που αφορούν την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης των πληγέντων από το σεισμό, κατοίκων της Βρίσας.

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 07|09|2017 17:36

«Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά σκοτώνουν», «οι υδατάνθρακες σκοτώνουν», «σοκ στην επιστημονική κοινότητα» και άλλοι βαρύγδουποι τίτλοι συνόδεψαν άρθρα ανά τον κόσμο που αναφερόντουσαν στα αποτελέσματα μιας νέας μεγάλης μελέτης παρατήρησης που εκδόθηκε στο περιοδικό «Lancet».

Η έρευνα με την ονομασία «the PURE study», μελέτησε τις δίαιτες 135.335 ατόμων σε 18 χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων για 7 έτη και μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής, και συγκεκριμένα την ποσοστιαία πρόσληψη των υδατανθράκων και των λιπαρών, και των αιτιών θανάτου των συμμετεχόντων της έρευνας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

 1. Τα άτομα που έτρωγαν τους περισσότερους υδατάνθρακες (77% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων της ομάδας αυτής προέρχονταν από υδατάνθρακες!!!!) βρισκόντουσαν σε 28% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τους λιγότερους υδατάνθρακες!
 2. Εκείνοι που έτρωγαν το περισσότερο λίπος (35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων της ομάδας αυτής προέρχονταν από λίπος) βρίσκονταν σε 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο λίπος (10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων της ομάδας αυτής προέρχονταν από λίπος).
 3. Ο τύπος των λιπαρών δεν σχετιζόταν με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρδιακών συμβαμάτων, ενώ χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Επομένως τι συμβαίνει; Οι υδατάνθρακες μάς σκοτώνουν και είναι καλό να τρώμε πολλά λιπαρά;

Η παρερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης θα μας οδηγούσε σε τέτοιο συμπέρασμα, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει!

Η μελέτη «PURE» αποτελεί μια μελέτη παρατήρησης, η οποία μπορεί να μας δείξει συσχέτιση, αλλά όχι αίτια! Άρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι η πολύ υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων είναι η αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου, απλά μπορούμε να πούμε ότι συσχετίζονται!

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου ήταν υψηλότερος για κατανάλωση υδατανθράκων στο 77% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, ποσοστό αρκετά υψηλό, που στην Ελλάδα δύσκολα θα το φτάναμε, ενώ η «υψηλή» κατανάλωση λίπους, μόνο υψηλή δεν θα χαρακτηριζόταν στο 35% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, ποσοστό που συνάδει με τη Μεσογειακή Διατροφή.

Επιπλέον, οι περισσότεροι συμμετέχοντες της μελέτης προέρχονται από φτωχές χώρες, όπου τα τρόφιμα-πηγές υδατανθράκων είναι πολύ πιο φτηνά, όπως το ρύζι στην Ασία.

Η μελέτη εξέτασε μακροθρεπτικά συστατικά και όχι τρόφιμα. Κορεσμένα λιπαρά βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως στα γαλακτοκομικά, στο λίπος του κρέατος και του κοτόπουλου, που αποτελούν πηγές πρωτεϊνών και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επίσης, αν και μελετήθηκαν τα είδη λιπαρών, κάτι τέτοιο δεν έγινε για τους υδατάνθρακες, ώστε να δούμε τη συσχέτιση των σακχάρων στην θνησιμότητα.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή μας δείχνει αυτό που έχουν δείξει και άλλες μελέτες στο παρελθόν, και επιβεβαιώνει ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια ποικίλη διατροφή, όπως τη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία δεν στερείται λιπαρών, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες και επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών!

Επίσης, ο ντόρος που έγινε με τη μελέτη αυτή, αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κατανόηση των επιστημονικών άρθρων είναι σοβαρή υπόθεση. Είναι δυνητικά επικίνδυνο να παραφράζονται με τέτοιο τρόπο τα αποτελέσματα μελετών με συνέπεια την παραπληροφόρηση των αναγνωστών για την απόσπαση like!

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 07|09|2017 17:11

Ένα μεγάλο πρόβλημα στο νησί για όσους δε ζούμε στη νησιωτική πρωτεύουσα, είναι ότι για τις περισσότερες, αλλά και τις απλούστερες συναλλαγές μας με το ελληνικό δημόσιο, είμαστε αναγκασμένοι να ξυπνήσουμε το πρωί και να ταξιδέψουμε μία ώρα, μέσα στη ζέστη. Όλοι ενοχοποιούμε τη γραφειοκρατία. Αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ως σύστημα διοίκησης έχει ως πλεονέκτημα την εξασφάλιση της ομοιογένειας στη λειτουργία κάθε υπηρεσίας, άρα τη δίκαιη και αξιοκρατική αντιμετώπιση του πολίτη, η μεγάλη πλειοψηφία της πιστώνει την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση των καθημερινών συναλλαγών με το επίσημο κράτος.

Αν βρεθείς στην καρδιά του καλοκαιριού σε μια τυπική δημόσια υπηρεσία του νησιού πάντως, σε περιμένει το εξής συνηθισμένο θέαμα: Από τη μέσα πλευρά του γκισέ, ο δημόσιος υπάλληλος: νωθρός, κακοπληρωμένος, σε ώρα υπηρεσίας, αντιμετωπίζει την κάψα του κατακαλόκαιρου μόνο με ένα air condition. Από την έξω πλευρά ο περίφημος πολίτης: ξεκούραστος, αεράτος, με αμφίεση διακοπών, αρωματισμένος, με την αντηλιακή του κρέμα. Είναι να μην μπει ο καημένος ο εργαζόμενος στον πειρασμό να τον δυσκολέψει;

Στο γκισέ περιμένουμε ουρά δεκαπέντε άνθρωποι. Ο υπάλληλος βαρέων βαρών καταβροχθίζει λίγο πριν τις εννέα το πρωί, μια μπαγκέτα με σαλάμι και μια σάλτσα κόκκινη. Με το ένα χέρι κρατά το ψωμί και με το άλλο πληκτρολογεί στον υπολογιστή. Χτυπά το όνομα της μανούλας μου. Γυρίζει και με κοιτά υποψιασμένος: «Ιδώ λέγ ότ’ η μάνα σ’ είνι ζουντανή». «Ε, για να το διορθώσουμε, ήρθα» απαντώ με συγκατάβαση. «Ληξιαρχική πράξη θανάτου» προστάζει. Του την παρουσιάζω. Τη διαβάζει δύσπιστα. «Κόρη μ,’ ιδώ γράφ’ ότι η Ηρώ Λάζου πέθανι. Στου κουμπιούτερ βλέπου Ηρώ Χατζηγεωργίου». «Εκεί λέει ότι η Ηρώ Λάζου το γένος Χατζηγεωργίου πέθανε. Το πατρικό της ήταν έτσι». Αγριεύει. «Κουρ’τσ’ελ’ μ’» (εδώ με λιώνει με το κομπλιμέντο) «πού ξέρουμι ιμείς ότι είναι του ίδιου κι του αυτό πρόσουπου;»

Έχω μαζί μου πάντα μια βεβαίωση ταυτοπροσωπίας. Την πασάρω. Α, ρε μάνα! Δέκα χρόνια μετά η Δημόσια Διοίκηση δε αφήνει την ψυχούλα σου να αναπαυτεί! Παίρνει το έγγραφο με τα λερωμένα χέρια κι αφήνει ένα αποτύπωμα πάνω στο «Ηρώ». Η μάνα μου έξαλλη θα γινόταν που της κηλίδωσε το όνομα. Από σεβασμό στη μνήμη της, θέλω να τον δείρω. Κατεβάζει το γυαλί στη μύτη. «Άκ’σι» αποφαίνεται «η βιβαίουσ’ είνι ιντάξ’. Αλλά δεν μπουρώ να πάρου τ’ν ληξιαρχική». «Γιατί, χαρά μου;» ρωτώ έχοντας πια χάσει την ψυχραιμία μου. «Γιατί είναι βγαλμέν’ ένα ιξάμηνο πριν. Ου νόμους του λέει ρητώς: Δύο μήνες πριν το κάθι δικαιουλουγητικό. Αμ πώς;» «Υπάρχει κίνδυνος ανάστασης;» ρωτώ και σας βεβαιώνω ότι ο διάλογος είναι πραγματικός. «Εμ, τώρα πού να τα ξέρου αυτά τα πράματα; Δεν είμι κι Θιός! Έλα αύριο, μουρέλι μ’, μι του σουστό χαρτέλ’ να του τιλιούσουμι».

Με κοιτά χαιρέκακα να απομακρύνομαι. Θυμάμαι ότι στο αυτοκίνητο έχω μια πιο πρόσφατη ληξιαρχική πράξη, γιατί, όταν πηγαίνεις σε δημόσια υπηρεσία, εκτός των δικαιολογητικών πρέπει, για να τελειώσεις αυθημερόν, να έχεις μαζί σου και μια αλλαξιά εσώρουχα, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, μια φωτογραφία σε προεκλογική συγκέντρωση του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, ραβασάκια από την εφηβεία σου, μαγειρικές συνταγές, μια βιντεοκασέτα με δύο έργα σεξ και τη διαθήκη σου μεταφρασμένη σε δύο γλώσσες, γιατί ελλοχεύει το εγκεφαλικό. Με χαμόγελο εξίσου χαιρέκακο με το βλέμμα του, επιστρέφω στο γκισέ, αφού έχω ανανεώσει χτένισμα και κραγιόν.

Καταλαβαίνει από το ύφος μου. Του έχει ξανασυμβεί. «Πήγις Πέτρα κι γύρ’σις; Κιόλα;» ρωτά. Του πασάρω το χαρτί. Χωρίς λόγια. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Συνειδητοποιεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να με εξυπηρετήσει. Με κοιτά, το ύφος του γίνεται θλιμμένο. «Πέθανι η μανούδα σ’;» σχολιάζει μισοκακόμοιρα «Ε, τι να κάν’ς, έτσ’ είνι η ζουή! Συλλυπητήρια, μουρό μ’!» μουρμουρίζει. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου, που ξεσπώ σε γέλια, επειδή με συλλυπούνται!!!!!

 

Καλυψώ Λάζου

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Υγεία
- 07|09|2017 17:02

Με αφορμή την αγάπη και την αδυναμία που τρέφει προς τα άτομα με αυτισμό, η Βάλια Μαϊδώνη διοργανώνει μια ημερίδα με θέμα «Γνωρίζοντας τον αυτισμό» που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο Κτήμα του «Οινοφόρου» (Καρά Τεπέ) με ελεύθερη είσοδο. Η ημερίδα θα γίνει σε συνεργασία με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Swansea του Ηνωμένου Βασιλείου, Rachel Church, και έχει ως σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τον αυτισμό.

Η Βάλια Μαϊδώνη γεννήθηκε στη Λέσβο, μεγάλωσε στη Μυτιλήνη και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λογοθεραπείας στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του ΤΕΙ της Ηπείρου (Ιωάννινα) και κάτοχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του λογοθεραπευτή. Είναι επίσης τακτικό μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ). Μετά από τις σπουδές της στην Ελλάδα, ακολούθησαν οι Μεταπτυχιακές Σπουδές Ειδίκευσης στον Αυτισμό, στο Πανεπιστήμιο του Swansea, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο των σπουδών της στην Ελλάδα, παρακολούθησε διάφορα περιστατικά σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, όπου πραγματοποίησε αξιολόγηση και σχεδιασμό θεραπευτικών προγραμμάτων σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα λόγου και ομιλίας. Επιπροσθέτως, πραγματοποίησε την εξάμηνη πρακτική της άσκηση ως λογοθεραπεύτρια σε κέντρα λογοθεραπείας στα Ιωάννινα, στην Πρέβεζα και στην Ηγουμενίτσα. Στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης για τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, εργάστηκε εθελοντικά σε κέντρα φροντίδας ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής της πορείας, παρακολουθεί συστηματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, εμβαθύνοντας και αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας. Έχει λάβει πιστοποιήσεις σε μεθόδους αποκατάστασης και σε εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας, όπως Makaton, TEACCH, PECS.

Ειδικεύεται στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) αλλά ως λογοθεραπεύτρια ασχολείται με διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και άρθρωσης σε παιδιά και ενήλικες (διαταραχές άρθρωσης, φωνολογικές διαταραχές, καθυστέρηση γλωσσικής ανάπτυξης, εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές στη ροή της ομιλίας- τραυλισμός, προβλήματα ακοής- βαρηκοΐα/ κώφωση, νοητική υστέρηση, ασθενείς ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, αφασικά σύνδρομα, εκφυλιστικές ασθένειες- άνοια).

Συνεχές παραμένει το ενδιαφέρον της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στις διαταραχές λόγου και ομιλίας του κοινού και των ειδικών (γονέων, παιδαγωγών, παιδιάτρων, ψυχολόγων κ.ά.) με κάθε δίαυλο επικοινωνίας.

 

 

 

 

                                                                            

 

 

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|09|2017 16:48

Αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών, η δικογραφία που σχηματίστηκε, με αφορμή δηλώσεις σεισμολόγων, για ενδεχόμενο μεγαλύτερης έντασης χτύπημα του Εγκέλαδου, μετά τον σεισμό στην Λέσβο τον περασμένο Ιούνιο.

Η υπόθεση ερευνήθηκε μετά από επιστολή του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη στον Άρειο Πάγο, με την οποία ζητούσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως τόνιζε, «άτομα επικαλούμενα την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου».

Η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, έκρινε από την εξέταση σεισμολόγων και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων της υπόθεσης, ότι οι σεισμολόγοι εξέφρασαν με τις δηλώσεις τους την επιστημονική τους άποψη, χωρίς να έχουν δόλο να προκαλέσουν αναστάτωση και πανικό στους σεισμόπληκτους κατοίκους της Λέσβου.

 

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 07|09|2017 16:34

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται από τη φετινή χρονιά -και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του- στα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης των πανεπιστημίων World University Rankings, που διενεργούν ετησίως και ανακοινώνουν  οι έγκυροι βρετανικοί «Times Higher Education» (THE).

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η ετήσια κατάταξη World University Rankings των «Times Higher Education» για το 2018, που περιλαμβάνει τα 1.000 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και θεωρείται μία από τις τρεις κατατάξεις πανεπιστημίων με το μεγαλύτερο κύρος, σε διεθνές επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του, στη σειρά 601-800 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο συνολικός αριθμός πανεπιστημίων που λειτουργούν σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, υπερβαίνει τις 20.000, που σημαίνει ότι τα 1.000 πανεπιστήμια της συγκεκριμένης κατάταξης αποτελούν το top 5% όλων των πανεπιστημίων του κόσμου.

Στα 1.000 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου περιλαμβάνονται επίσης το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΟΠΑ. Πρόκειται για μια ξεχωριστή και απαιτητική διεθνή κατάταξη, από τις ιδιαίτερα αξιόπιστες και ευρύτατα αξιοποιούμενες.

 

Ακόμα πιο ψηλά

Η θέση που έλαβε φέτος το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταξύ 601-800 στον κόσμο των πανεπιστημίων, ανάμεσα στα πάνω από 1.100 ιδρύματα που συνολικά περιέλαβε η φετινή κατάταξη, 6ο ανάμεσα στα 7 ελληνικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται φέτος, σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες πανεπιστημίων που λειτουργούν σε όλον τον κόσμο, αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση της ανοδικής ακαδημαϊκής πορείας του Αιγαίου και φέρνει το δημόσιο πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου πιο ψηλά στην εθνική και διεθνή ακαδημαϊκή επικαιρότητα.

«Μέριμνά μας θα συνεχίσει να είναι, κατά το ακαδημαϊκό έτος που άρχισε πριν από λίγες μέρες, η αδιάκοπη προσπάθεια, με στοχοπροσήλωση και αποτελεσματικότητα, για περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας ακόμη και σε περίοδο κρίσης, αλλά και η αποτύπωση της προσπάθειας αυτής -και των αποτελεσμάτων της- στις διεθνείς ακαδημαϊκές κατατάξεις» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, η πρυτανεία του Ιδρύματος. 

 

Κατηγορία Δήμος
- 07|09|2017 15:58

Την προστασία των δημοτών από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θυμίζει ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», Στράτος Γεωργούλας, στον δήμαρχο.

Τονίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο είχε υιοθετήσει από τον Δεκέμβρη του 2016, σχετικό ψήφισμα για τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διαμόρφωνε ένα δίχτυ προστασίας, καταλήγει πως εννέα μήνες μετά, δεν έχει γίνει εκ μέρους της δημοτικής αρχής, καμία απολύτως ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Σχολιάζοντας δηκτικά πως η αθέτηση ουσιαστικά υιοθέτησης του ψηφίσματος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εκ μέρους της δημοτικής αρχής, «αποτελεί μία κρυφή πολιτική στήριξης των μνημονιακών πολιτικών και στον Δήμο μας, όπως τόσες άλλες ενέργειες…».

 

Το ψήφισμα και η επιτροπή

Σύμφωνα με το ψήφισμα που είχε κατατεθεί στις 19 του Δεκέμβρη του 2016 «το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, συμπαραστεκόμενο απόλυτα στους πολίτες των οποίων η λαϊκή περιουσία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών, θέτει ως προτεραιότητα το να σταθεί δίπλα στους δημότες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία». Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο «όφειλε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει ουσιαστικά και εμπράκτως τους πολίτες που κινδυνεύουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να χάσουν την μικροϊδιοκτησία τους».

Στο πλαίσιο του ψηφίσματος αυτού, προβλεπόταν και η πρωτοβουλία δημιουργίας στον Δήμο, μίας διαπαραταξιακής Επιτροπής, στην οποία θα καλούνταν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, και η οποία θα δεχόταν και θα κατέγραφε περιπτώσεις πολιτών που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, αναζητώντας με τη συμβολή εξειδικευμένων νομικών, κάθε δυνατό τρόπο στήριξης τους.

Εννιά μήνες μετά όμως, σύμφωνα με τον «Άλλο Δρόμο», καμία ενέργεια δεν έχει κάνει η δημοτική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top