FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|09|2017 19:29

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. η έκθεση ζωγραφικής του Στρατή Αθηναίου. Η έκθεση θα φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας έως την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Γεννημένος στην Μυτιλήνη, εκθέτει για πρώτη φορά στην Κέρκυρα επιλέγοντας να συστήσει δύο διαφορετικές ενότητες του έργου του: τα καφενεία της Μυτιλήνης και παράδοξα ζεύγη στα οποία η ανθρώπινη μορφή συναντάται με ταύρους ή άλογα.

Στην πρώτη ενότητα σκιαγραφείται η ήρεμη, αργόσυρτη ζωή του τόπου, στη δεύτερη -ως δυναμική άρνηση της πρώτης και με πλήθος συμβολισμών- ο ζωγράφος υπαινίσσεται τη βία του σύγχρονου κόσμου, αλλά και τους ψυχικούς κραδασμούς του ατόμου.

Όπως αναφέρει ο Μανόλης Βλάχος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Παν/μιο Αθηνών, «στη ζωγραφική του Αθηναίου αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η διττή όψη της, οι δύο κόσμοι της θεματικής που αναπτύσσονται παράλληλα: τα τοπία της υπαίθρου και του άστεως, οι θαλασσογραφίες και τα πλεούμενα συνιστούν το πρώτο σκέλος της, ενώ η ανθρώπινη μορφή, μόνη ή σε δυσνόητα συμπλέγματα με μεγάλα ζώα, το άλογο ή τον ταύρο, στοιχειοθετούν το δεύτερο. Ο θεατής αντιλαμβάνεται την έντονη έλξη που ασκεί στον ζωγράφο η πραγματικότητα του καθημερινού και απολαμβάνει την περιγραφή, κατανοεί επίσης ότι πρέπει να δεχθεί τα συμπλέγματα ως σύμβολα, σύμβολα των δυνάμεων που ορίζουν τον άνθρωπο και τη ζωή του, στις οποίες ο καλλιτέχνης δίνει μορφή και τις εγκαθιστά στον πίνακα.

Κάτοχος ενός στιβαρού σχεδίου, με βαρύ ίχνος, όπου υπερέχουν οι τολμηρές καμπύλες, οι στρόβιλοι, οι επιμηκύνσεις, οι βραχύνσεις και οι περικοπές, συνοδευόμενου από έντονα, σχεδόν αφηρημένα χρώματα, ο Αθηναίος κατορθώνει να διαγράψει την ένταση της στιγμής, τη βία αλλά και λεπτότατες αποχρώσεις του ψυχικού βίου».

Ο Στρατής Αθηναίος ζει και εργάζεται στον Πειραιά, ενώ τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 150 ομαδικές. Πληροφορίες για την έκθεση: Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 07/09/2017 & ώρα 20:00, Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων - Περιστύλιο Παλαιών Ανακτόρων. Διάρκεια έκθεσης: 07/09/2017 - 01/10/2017. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή, 10:00 - 16:00 (εκτός Δευτέρας)

 

Κατηγορία Πολιτική
- 06|09|2017 19:06

Με ενημερωτικό σημείωμα, ο συντονιστής για τον σεισμό της Λέσβου Βασίλης Τεντόμας αναφέρεται στην απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων κτηρίων της Λέσβου, εξηγώντας πως από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γίνεται η σχετική προετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος ώστε να δέχεται τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ βάσει των δικαιολογητικών (που και αυτά θα καθοριστούν με σχετική εγκύκλιο) που θα προσκομίζουν στη ΔΟΥ Λέσβου οι ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων κτηρίων.

Ενδεχομένως -σύμφωνα με το σημείωμα του κ. Τεντόμα- όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά την 30/9/2017, που είναι η τελευταία ημερομηνία για την καταβολή της α΄ δόσης του ΕΝΦΙΑ. Όμως και στην περίπτωση αυτήν δεν δημιουργείται πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων κτηρίων που έχουν την κύρια κατοικία τους ή κύρια εγκατάσταση στη Λέσβο, αφού με βάση την αριθμ. ΠΟΛ 1092 (ΦΕΚ 2223Β) παρατείνονται μέχρι 12/12/2017 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών που λήγουν ή έληξαν από την ημερομηνία του σεισμού (12/6/2017) και μέχρι τις 12/12/2017.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 06|09|2017 18:49

Πριν από λίγες ημέρες, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου είχε αποστείλει επιστολή προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού, καταθέτοντας κραυγή αγωνίας για τις σοβαρές δυσκολίες χωροθέτησης νέων τουριστικών - ξενοδοχειακών μονάδων στη Λέσβο. Ο βουλευτής του Ποταμιού  Σπ. Δανέλλης κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα και στη Βουλή, με την αρμόδια Υπουργό Τουρισμού να απαντά άμεσα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή της κ. Έλενας Κουντουρά, που κοινοποιήθηκε και στην Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, επισημαίνεται πως το Υπουργείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προώθηση της σύνταξης των απαιτούμενων μελετών για νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, η θεσμοθέτηση του οποίου κρίνεται απαραίτητη τόσο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων όσο και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης εξέλιξης όσων βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως από τις 20 Ιουλίου 2016 έχει προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την επιλογή και ανάδειξη αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό», με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών των ενδιαφερομένων την 4η Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή αυτές τις μέρες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη και συνεργασία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -υπό την εποπτεία του οποίου εκπονούνται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια-, συμμετέχοντας καταρχάς με εκπροσώπους του στην Επιτελική Επιτροπή Συντονισμού της προς εκπόνηση μελέτης, ώστε παράλληλα να εξασφαλισθεί η ενσωμάτωση των απόψεών του για την Τουριστική Ανάπτυξη.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη Λέσβο, διότι ως γνωστόν το νησί συγκρινόμενο με άλλα νησιά στερείται μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση, δεδομένου ότι οι μεγάλες μονάδες δημιουργούν προϋποθέσεις για την προσέλκυση τουριστών καθιστώντας το νησί τουριστικό προορισμό.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|09|2017 18:48

Επιστήμονες κατάφεραν να αναπαραστήσουν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Μυτιλήνη που ενέπνευσε την Σαπφώ να συνθέσει το διασημότερο ποίημά της. Η μελέτη δημοσιεύεται στο «Journal of Astronomical History and Heritage» και επιχειρεί να χρονολογήσει το ποίημα της μεγάλης λυρικής ποιήτριας που έχει γίνει γνωστό με τον τίτλο «Γρήγορα η ώρα πέρασε».

Στο ποίημα, η Σαπφώ θυμάται τη μοναξιά της τα μεσάνυχτα, αφού έχουν δύσει το φεγγάρι και το αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστό και ως Πούλια. «Δέδυκε μεν α σελάννα και Πληιάδες, μέσαι δεν νύκτες πάρα δ᾽ έρχετ᾽ ώρα, έγω δε μόνο κατεύδω».

Τρεις ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Άρλινγκτον βασίστηκαν στην υπόθεση ότι το ποίημα γράφτηκε το 570 π.Χ. στη Λέσβο, γενέτειρα της Σαπφούς. Χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους το αστρονομικό λογισμικό Starry Night 7.3 προκειμένου να υπολογίσουν ποιες ημερομηνίες θα έδυαν οι Πλειάδες πριν από τα μεσάνυχτα στον ουρανό της Λέσβου το συγκεκριμένο έτος.

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν την πρώτη ημέρα στις 25 Ιανουαρίου, και την τελευταία ημέρα στις 31 Μαρτίου, το διάστημα που ο αστεροειδής θα ήταν ορατός από την Σαπφώ το 570 π.Χ.

Το πρόγραμμα έδειξε ότι το 570 π.Χ. οι Πλειάδες έδυσαν μεσάνυχτα στις 25 Ιανουαρίου, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μετά δύουν όλο και νωρίτερα κάθε βράδυ.

«Το ερώτημα της χρονολόγησης είναι περίπλοκο, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή δεν είχαν ακριβή μηχανικά ρολόγια, ίσως να είχαν μόνο ρολόγια νερού», λέει ο Μάνφρεντ Κουνζ, καθηγητής Φυσικής και πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Για το λόγο αυτό, υπολογίσαμε και την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία οι Πλειάδες θα ήταν ορατές για την Σαπφώ κάποια στιγμή το απόγευμα», προσθέτει.

«Από εκεί μπορέσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την εποχή του έτους από τα μέσα του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης», λέει ο Κρουζ.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|09|2017 18:07

To Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου προσκαλεί τους Αθλητικούς Συλλόγους καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο να δηλώσουν συμμετοχή στον 2ο Αγώνα Δρόμου Τιμής και Μνήμης των Συμπατριωτών μας, θυμάτων Γερμανικής Κατοχής που θα γίνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Αγώνας, που δεν είναι ανταγωνιστικός, αλλά συμβολικός, θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. από τη Γκεστάμπο (Βίλα Ηλιόπουλου στην οδό Νικολάου Βολογιάννη) στη Σουράδα και θα καταλήξει στο Μνημείο Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας στα Τσαμάκια.

Μετά την απονομή διπλωμάτων και αναμνηστικών στους δρομείς, θα ακολουθήσει στις 11:30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμός κ. δημάρχου, σύντομο ιστορικό από το συγγραφέα κ. Γιώργο Γαλέτσα, προσκλητήριο εκτελεσμένων, κατάθεση στεφανιών και η εκδήλωση θα λήξει με τον Εθνικό Ύμνο από τη Μουσική Εθνοφυλακή Λέσβου.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στον Αγώνα Δρόμου γίνονται στα τηλέφωνα:

- 6945 957500: Στεργίου Θεόδωρος, Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής.

- 6937 476075: Ιωσηφέλλη Αθηνά, Αντιδήμαρχος Εθελοντικών Οργανώσεων, Νέας Γενιάς & ΚΕΠ και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η συμμετοχή κάθε Σωματείου, κάθε αθλητή (ενεργού ή παλαίμαχου), κάθε ενδιαφερομένου συντοπίτη μας είναι ενέργεια τιμής σε όσους συμπατριώτες μας βασανίστηκαν και εκτελέσθηκαν υπερασπιζόμενοι τη ζωή και την ελευθερία. 

 

 

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 06|09|2017 16:51

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση της ακτοπλοΐας στο Αιγαίο έχει αλλάξει» και πως αυτό το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών μας.

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι τρία πλοία, καθημερινά, πραγματοποιούν δύο δρομολόγια την ημέρα από και προς τη Σαμοθράκη, επιδοκιμάζοντας τους συνεργάτες του στο Υπουργείο για το γεγονός ότι λειτουργούν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο σε κάθε ανάγκη που παρουσιάζεται, βελτιώνοντας αισθητά τις «συνθήκες αποκλεισμού που υπήρχαν παλαιότερα στο νησί».

Απαντώντας στον κ. Δημοσχάκη, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδιο και έχει αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις οικονομικές δυνατότητες που υπήρχαν. Έτσι μπορέσαμε πραγματικά να κλείσουμε πληγές και να συνδέσουμε τα νησιά, ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, με γραμμές που τους έδωσαν ζωή...».

 

Σύνδεση Μυτιλήνης - Σαμοθράκης

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεσήμανε ακόμη ότι έχει αλλάξει, με ενέργειες της κυβέρνησης, η πολιτική και η κατανομή των κονδυλίων για να ενισχυθούν οι άγονες γραμμές των νησιών, τονίζοντας πως «τα χρήματα εξυπηρετούσαν κάποτε τους εφοπλιστές, όμως τώρα εξυπηρετούν την κοινωνία».

Μιλώντας, όμως, και για τις προοπτικές νέων ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Σαμοθράκης, ο κ. Κουρουμπλής ενέπλεξε και τη Μυτιλήνη σε αυτές. Όπως ανέφερε ο υπουργός, ένα σχέδιο που εξετάζεται είναι η σύνδεση της Λέσβου με τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη. Όπως εξήγησε, μάλιστα, «η συγκεκριμένη σύνδεση μπορεί πραγματικά να αποδειχτεί ως μια επιλογή αναπτυξιακού χαρακτήρα για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός συμπλήρωσε: «Κύριο μέλημά μας είναι να υπάρξουν καλύτερες συγκοινωνίες για τα νησιά. Όλοι οι τοπικοί φορείς μοιράζονται την ίδια αγωνία. Ανάλογο ενδιαφέρον εισέπραξα και από τους βουλευτές της περιοχής, όλων των κομμάτων, οι οποίοι πραγματικά συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για την ανάπτυξη της περιοχής».

 

Κατηγορία Πολιτική
- 06|09|2017 16:51

Ενώ σήμερα πρόκειται να επισκεφτεί τη Μυτιλήνη και να μιλήσει για τα θέματα του προσφυγικού με την περιφερειάρχη και τον δήμαρχο ο Γερμανός πρέσβης (βλ. σχετική συνέντευξη), χτες βρισκόταν στη Μυτιλήνη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επισκέφθηκε το χοτ σποτ της Μοριας, συνοδεύοντας τον υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας Αντρέ Ανβέλτ, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Εσθονία από την 1η Ιουλίου και μέχρι τέλους του 2017.

Οι δύο υπουργοί επισκέφτηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και στη συνέχεια, με σκάφος του Λιμενικού Σώματος, έφθασαν στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων «προκειμένου ο κ. Ανβέλτ να σχηματίσει άποψη για τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η Ελλάδα καλείται να προστατεύσει». Αργότερα, οι δύο υπουργοί επρόκειτο να μεταβούν με ελικόπτερο στην Κω.

Τις τελευταίες ημέρες οι ροές στο βόρειο Αιγαίο έχουν αυξηθεί και στα όριά τους λειτουργούν πλέον οι υπάρχουσες δομές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτήν τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται 5.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2.300 άτομα και στη Σάμο 2.500.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση που ο κ. Ανβέλτ προέταξε για την προσφυγική κρίση στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν μήνα στο Ταλίν της Εσθονίας, ήταν οι επαναπροωθήσεις. «Εάν τους στέλνουμε πίσω, ίσως να είναι το πρώτο και σημαντικότερο προληπτικό μέτρο που θα τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει λόγος να έρθουν», δήλωσε ο Αντρέ Ανβέλτ, υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του euronews.com .

 

Κατηγορία Γενικές Πολιτική
- 06|09|2017 16:27

«Έρμαια της κυβερνητικής αδιαφορίας και αντικοινωνικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» χαρακτηρίζει τους μαθητές των «σεισμόπληκτων» σχολείων της Λέσβου η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ με σχετική ανακοίνωσή της που αναφέρεται στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νησί, όπου έξι ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχουν φτάσει ούτε καν οι λυόμενες αίθουσες που θα καλύψουν τα στεγαστικά προβλήματα.

«Έξι μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά και τρεις σχεδόν μήνες μετά τον καταστροφικό εγκέλαδο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν φρόντισε να επιταχύνει τις διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται για την επιδιόρθωση των ζημιών που έχουν υποστεί τα σχολικά κτήρια, αλλά ούτε συγκεκριμένη απάντηση έχει δώσει για το πότε θα αρχίσουν οι μελέτες και οι εργασίες αποκατάστασης, έτσι ώστε να μπορούν να στεγαστούν οι μαθητές. Κατ’ επέκταση θα ήταν παράδοξο αν η κυβέρνηση μεριμνούσε να σταλούν χρήματα ως έκτακτη επιχορήγηση…», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου και συνεχίζει: «Η κυβερνητική πολιτική της αδιαφορίας έφτασε στο ζενίθ δεδομένου ότι όχι μόνο εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει, όχι μόνο έκτακτη επιχορήγηση δεν έχει σταλεί, αλλά ούτε καν λυόμενες αίθουσες δεν έφτασαν στο νησί για να λύσουν κάπως το πρόβλημα που έχει προκύψει».

 

«Πρέπει να περάσουν από το λέγειν στο πράττειν»

Για να σημειώσει με νόημα πως οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μεγαλοχωρίου, του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Πολιχνίτου, του ΕΠΑ.Λ. Πλωμαρίου, του Νηπιαγωγείου Τρύγονα, του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιάς και του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας πρόκειται να βιώσουν στην πιο τρυφερή τους ηλικία μια πολιτική που όχι μόνο θα κάνει την καθημερινότητά τους δυσκολότερη, αλλά θα έχει άμεσες συνέπειες στη σταδιοδρομία τους.

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει επιτέλους να περάσει από το λέγειν στο πράττειν. Θα πρέπει επιτέλους να νοιαστεί για το μέλλον αυτού του τόπου και για τα παιδιά που έχουν την “απαίτηση” εν έτει 2017 να μάθουν γράμματα κάτω από ανθρώπινες συνθήκες», καταλήγει η ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής της Λέσβου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Απάντηση-σχόλιο της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Να ρωτήσετε τον Κατσαβέλλη…»

 

Απάντηση με σχολιασμό που στοχοποιεί τον αντιδήμαρχο Παιδείας Παναγιώτη Κατσαβέλλη προκάλεσε εκ μέρους της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ.

«Αντί απάντησης στην κατάπτυστη ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου, που χωρίς ντροπή κάνει μικροπολιτική με τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό της 12/6 στα σχολικά κτήρια του νησιού, καλούμε τον αντιδήμαρχο Παιδείας και στέλεχος της τοπικής ΔΑΚΕ κ. Κατσαβέλλη να απαντήσει αν αυτή η ανακοίνωση τον εκφράζει. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης τού κ. Κατσαβέλλη, τότε ο δήμαρχος Λέσβου θα πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτήν την (ενδεχόμενη) στάση του αντιδημάρχου του…».

Κατηγορία Διαδρομές
- 06|09|2017 15:46

 

 

Τότε που οι κάτοικοι του Αταρνέα βίγλιζαν το πέλαγος, είχαν μπροστά τους βάλτους, θερμές πηγές και λίγο πιο πέρα τη θάλασσα. Οι προσχώσεις δημιούργησαν την παραλιακή ζώνη, όπου το 1840 ο Περγαμηνός Καραοσμάνογλου εγκατέστησε ένα τσιφλίκι (τώρα εκεί είναι η αγορά) και εγκαταστάθηκαν κτηνοτρόφοι, γεωργοί, ψαράδες από την Πέργαμο, τη Λέσβο και το Αϊβαλί. Και έτσι ιδρύθηκε το Ντικιλί (Dikili), η σκάλα της Περγάμου, 39 χιλ. από αυτή και 51 από το Αϊβαλί. Ένα σημερινό λιμάνι που το επισκέπτονται κρουαζιερόπλοια, με ευρύχωρους δρόμους και δενδροστοιχίες, με τουριστικές υποδομές γύρω του και μια υπέροχη παραλία, με 20 χιλ. κατοίκους. Το 1880 υπάρχουν λίγες οικογένειες, αλλά το 1909 αναφέρονται 1.000 σπίτια. Στα γεγονότα τού 1913-14 έφυγαν οι πρώτοι Έλληνες και εγκαταστάθηκαν «μουετζίρηδες» από τη Μαγνησία. Έτσι το 1921 υπάρχουν και 3.000 Τούρκοι στους 7.000 κατοίκους. Τότε λειτουργεί ένα επτατάξιο σχολείο με 200 μαθητές και μαθήτριες, με τρεις δασκάλους και τρεις δασκάλες. Αυτό υπάρχει ερειπωμένο στο παλιό τμήμα της πόλης. Υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής.

Όμως το βασικό ήταν το λιμάνι του. Είχε 35 μεγάλες αποθήκες και υποκαταστήματα των τραπεζών Οθωμανικής και Μυτιλήνης. Υπήρχε τηλεγραφείο και τα γραφεία των ατμοπλοϊκών εταιρειών Κουρτζή και Χαμιδιέ-Πανταλέοντος. Υπήρχε η αλευροβιομηχανία του Εγγλεζόπουλου και τα «Έλαια Αγάλια». Έτσι εξάγονταν 20.000 τόνοι δημητριακών και οσπρίων, κατευθείαν στην Ευρώπη με τα 15-20 εμπορικά πλοία που «έπιαναν», τότε, το λιμάνι. Υπολογίζονταν εξαγωγές 120.000 οθωμανικών λιρών και εισαγωγές 40.000!!! Το λιμάνι χάνει την πρωτοκαθεδρία με την κατασκευή του σιδηροδρόμου προς τη Σμύρνη.

Πρέπει να αναφερθεί επίσης (το 1921) το τσιφλίκι των Αφών Ηλιόπουλου, βόρεια του Ντικιλί, με ιδιόκτητο «χωριό», θερμές πηγές (του ανήκε ακόμα και η περιοχή του Αταρνέα), κατάφυτο με αγρούς «κυάμων, σησαμίου, βελανιδίων όπου βόσκουν ίπποι». Επειδή εκεί υπάρχει το ατμοκίνητο εργοστάσιο αλευροποιίας, το χωριό ονομάζεται «Μακαρονία»!!! Επίσης, στα γύρω χωριά, με Έλληνες κυρίως, το Κλισέ Κίοι, τα Κάλαργα, οι Σααντζήδες και το Κινίκιον διαθέτουν έξι ατμοκίνητα ελαιοτριβεία! Και ήλθε η τραγωδία του 1922! Έρχονται εδώ 10.000 Έλληνες για να επιβιβαστούν σε πλοία, που δεν έρχονται ποτέ. Και σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Rene Pyaux, εξοντώνονται όλοι και γεμίζουν οι γύρω χαράδρες!!! Μετά το 1923 δημιουργείται η σημερινή σύνθεση του Ντικιλί από πρόσφυγες Τούρκους, προερχόμενους από την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Φλώρινα και τη Δράμα! Το βλέπουμε από το νησί, απέναντι, να απλώνεται στα χαμηλά υψώματα!

 


Απέραντες παραλίες...

 


...και μέσα στην πόλη...

 


...φαρδείς δρόμοι και δένδρα...

 


...αλλά πάντα λιμάνι...

 


...το Ντικιλί...

 


...με ξενοδοχεία...

 


...αλλά και τα μεταλλεία χρυσού με τις δεξαμενές κυανιούχων...

 


...δίπλα στον δρόμο προς Πέργαμο...

 


...ίσως από την εποχή του Πέρση Κύρου. 

Κατηγορία Πολιτική
- 06|09|2017 15:39

Κύριε Τζιμή,

Αγαπητέ Στράτο,

Με ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα την επιστολή ανεξαρτητοποίησής σου, η οποία είναι μια αδικαιολόγητη και γεμάτη εμπάθεια προσωπική επίθεση εναντίον μου.

Αναφέρεις στην επιστολή σου ότι έδωσες χρόνο στον εαυτό σου και στην ηγεσία να συγκλίνει προς το καλύτερο και προς τις αρχές που πρεσβεύεις. Η αλήθεια είναι ότι προέβης σ’ αυτή την ενέργεια όταν δεν εκπληρώθηκε η προσωπική σου επιθυμία να αναλάβεις την Αντιδημαρχία Τεχνικών έργων ή την Προεδρεία του Λιμενικού Ταμείου. Παρά το γεγονός ότι σου προτάθηκε θέση κοντά στο γνωστικό σου αντικείμενο, η επιμονή σου στην ανάληψη των παραπάνω θέσεων ήταν πρωτοφανής και όπως φαίνεται σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Με κατηγορείς ότι η επιλογή των αντιδημάρχων και των συνεργατών γίνεται με βάση την πολιτική μου επιβίωση και  στόχο την ψηφοθηρία. Όμως και πάλι το επιχείρημά σου δεν ευσταθεί. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υποκύψω στην επιμονή σου και να διατηρηθείς, ως πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος, στη θέση την οποία είχες. Αντίθετα, δε συνέβη κάτι τέτοιο διότι το μόνο κριτήριό μου στην επιλογή Αντιδημάρχων και συνεργατών είναι οι ικανότητές τους και η προσφορά τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Γι’ αυτό το λόγο σου πρότεινα την ανάληψη αναβαθμισμένης θέσης ευθύνης, συναφή με το γνωστικό σου αντικείμενο και τις ικανότητές σου την οποία αρνήθηκες.  Αν όντως ο στόχος μου ήταν η πολιτική μου επιβίωση δεν θα έπρεπε να έχω πράξει το ίδιο και με τους άλλους Δημοτικούς Συμβούλους που επέλεξαν να ανεξαρτητοποιηθούν; Συνεπώς, τόσο ο ανασχηματισμός Αντιδημάρχων του Φεβρουαρίου, όσο και η στάση μου στις ανεξαρτητοποιήσεις Δημοτικών Συμβούλων, δείχνουν ξεκάθαρα τις αρχές με βάση τις οποίες ασκείται η διοίκηση από τη σημερινή δημοτική αρχή και εμένα προσωπικά.

Με κατηγορείς για κατασπατάληση χρημάτων φορολογούμενων πολιτών, φέρνοντας ως παράδειγμα την ΔΕΔΑΠΑΛ. Τονίζεις, μάλιστα, ότι εκτελούσες τα καθήκοντά σου ως άμισθος. Στην πραγματικότητα όμως, αποκρύπτεις ότι λάμβανες αντιμισθία αντιδημάρχου και με βάση τον νόμο και όχι από επιλογή δεν μπορούσες να λάβεις κάποια άλλη αποζημίωση. Για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΔΑΠΑΛ, οι αποφάσεις έχουν παρθεί από την Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ορκωτοί λογιστές πρότειναν και η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την συμμετοχή περισσότερων ατόμων στην διοίκηση με ουσιαστικό ρόλο. Παράλληλα, αναφέρεσαι σε «έλλειμα» της ΔΕΔΑΠΑΛ ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ζημιές χρήσεως. Προδιαγράφεις μάλιστα το αποτέλεσμα του ισολογισμού του τρέχοντος οικονομικού έτους, ο οποίος σε διαβεβαιώνω ότι θα σε διαψεύσει. Το μεγαλύτερο όμως σφάλμα σου είναι η ατυχή σύγκριση του έργου της ΔΕΔΑΠΑΛ σήμερα με αυτό της εταιρείας κατά την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τη στιγμή που  γνωρίζεις πολύ καλά ότι η ΔΕΔΑΠΑΛ σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας επισκεύασε μεγάλο αριθμό οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου Λέσβου που είχαν βρεθεί σε αχρηστία, ανέλαβε εργασίες και δαπάνες συντήρησης πρασίνου, κράτησε καθαρή την πόλη και τα χωριά της Λέσβου ενώ παράλληλα διαχειρίστηκε ένα τεράστιο όγκο σωσιβίων και απορριμμάτων σε παραλίες και δρόμους από τις προσφυγικές ροές.  Γνωρίζεις επίσης ότι ήδη έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την μείωση των ανταποδοτικών τελών σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και συνεπώς όχι μόνο δεν αυξήθηκε το βάρος στους φορολογούμενους συμπολίτες μας αλλά σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκε.

Τέλος, στις καταγγελίες κατά του ήθους μου δεν θα ήθελα να απαντήσω, καθώς ο καθένας κρίνεται από την κοινωνία και τους συμπολίτες μας. Η αγωνία σου για τις επόμενες εκλογές ίσως είναι αυτή που σε ώθησε στο να γράψεις αυτό το ατυχές κείμενο. Γι’ αυτό μαζί με την ευχή μου για καλή τύχη στην από εδώ και πέρα πορεία σου θέλω να σου επαναλάβω ότι στην πολιτική η πικρία και η εμπάθεια δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος, οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας, συνεπώς όποιος βιάζεται καίγεται.

 

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός

Κατηγορία Πολιτική
- 06|09|2017 15:26

Πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας με θέμα συζήτησης τη διαχείριση κινδύνου στη γεωργία και ειδικότερα την ενίσχυση των γεωργών με αποτελεσματικά εργαλεία για τη διαχείριση των κινδύνων μετά το 2020. Τη xώρα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κασίμη.

Στα βασικά σημεία της παρέμβασής του ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Οι πρόσφατες κρίσεις στο γαλακτοκομικό τομέα, τον τομέα του χοίρειου κρέατος και των οπωροκηπευτικών, έχουν πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις για την ανθεκτικότητα και τις αντοχές του γεωργικού τομέα αλλά και τη δυνατότητά του να μπορεί να τις ξεπεράσει. Κυρίως γιατί φάνηκε ότι τα διαθέσιμα εργαλεία της ΚΑΠ δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση των κρίσεων και για τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η λήψη έκτακτων μέτρων. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σε τι οφείλεται σήμερα η πολύ περιορισμένη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων διαχείρισης κινδύνου.

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι οι άμεσες ενισχύσεις διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στο τελικό γεωργικό εισόδημα που τελικά εκλαμβάνονται από τους γεωργούς ως απαραίτητο συμπλήρωμα του εισοδήματός τους και όχι ως κάλυψη κινδύνου. Σε χώρες δε όπως στην Ελλάδα που το μερίδιο των άμεσων ενισχύσεων στα συνολικά έσοδα της γεωργικής εκμετάλλευσης είναι υψηλό, ο σταθεροποιητικός τους ρόλος στο γεωργικό εισόδημα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ως εκ τούτου, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην προοπτική μεταφοράς πόρων από τις άμεσες ενισχύσεις για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου διαχείρισης κινδύνου. Για τη δημιουργία του πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον πόροι. Ο εθελοντικός ή υποχρεωτικός χαρακτήρας του θα πρέπει να εξεταστεί και να μελετηθεί περαιτέρω».

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 06|09|2017 14:21

Πώς εξηγείται η εκδήλωση του ξαφνικού και παθιασμένου… έρωτα του Τσίπρα για τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, τον Αντρέα Παπανδρέου, τις Παραμονές της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και -το σημαντικότερο- ενώ κορυφώνεται η διαδικασία ανάδειξης του αρχηγού της Κεντρώας Δημοκρατικής Παράταξης;

Μετά από τα μύρια όσα καταλόγιζε -από το 2009 και μέχρι χθες- στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές του, οι οποίες -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- «επέφεραν την οικονομική κρίση, τη χρεοκοπία της χώρας και τα Μνημόνια»· και μετά από το κρυφό φλερτ -όλα αυτά τα χρόνια- με τον… σιωπηλό «πυργοδεσπότη» της Ραφήνας, Κώστα Καραμανλή, και τη συστηματική αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς για τις τεράστιες ευθύνες της εξάχρονης διακυβέρνησής του, σπεύδει, σήμερα, με άρθρο του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει τον απέραντο θαυμασμό του για τον «χαρισματικό» ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος με «ένα μικρό κόμμα, με το στίγμα, μάλιστα, του εξτρεμιστή, σε ελάχιστα χρόνια, το μεταμόρφωσε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης» (λίγο, ακόμα, και θα μας έλεγε ότι ο Αντρέας… ακολούθησε το παράδειγμα Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ)!

Η σκοπιμότητα του συντάκτη του άρθρου -και όσον αφορά το περιεχόμενό του, αλλά -κυρίως- όσον αφορά το χρόνο που επιλέχθηκε για τη δημοσίευσή του- είναι προφανής.

Κατά πρώτον ισχύει το θυμόσοφον απόφθεγμα του λαού «Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραγματευτάδες». Ο πλέον απαίδευτος από όσους διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας, ο πλέον τυχάρπαστος, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την πρωτοφανή κρίση, εξεβίασε πρόωρες εκλογές, παραπλάνησε και «αποπλάνησε» ανηλίκους και ενηλίκους με τα πιο χονδροειδή ψέματα, προκειμένου να καταλάβει την εξουσία, ο περισσότερο αναξιόπιστος και γελοιοποιημένος «γκαφατζής» και «ψευτόμαγκας» πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πάρει πίσω όλες τις «κόκκινες γραμμές» που κατά καιρούς προέβαλλε και διεκήρυσσε, ο οποίος έχει διαψευσθεί σε όλα και έχει ομολογήσει ως «αυταπάτες» όσα διεκήρυσσε και υποσχόταν προεκλογικά, ο οποίος έχει αποδεχθεί τους πιο ταπεινωτικούς όρους των δανειστών μας, προσπαθεί, τώρα, (παράλληλα με τα «αριστερά» ινδάλματά του, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και… Ούγκο Τσάβες), να «πλασσαριστεί» σαν διάδοχος και συνεχιστής της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου!

Ποια σχέση μπορεί να έχει ένα γέννημα-θρέμμα του «κομματικού σωλήνα», του οποίου η προσφορά στην κοινωνία και την πολιτική ζωή -κατά την περίοδο της «κομματικής επώασής του»- ήταν μηδενική, προτού ηγηθεί του κινήματος των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος και των «γενναίων» του αντιμνημονιακού αγώνα (αυτή και η μόνη της ζωής του δόξα, μετά τις καταλήψεις στο Γυμνάσιο που φοιτούσε και μετά τον φοιτητικό-αναρχικό Εγκέλαδο που είχε συστήσει, ως φοιτητής -επί 12 χρόνια- στο Πολυτεχνείο), με τον αναγνωρισμένου κύρους -διεθνώς- ακαδημαϊκό Ανδρέα Παπανδρέου, με την εμπειρία και τη βαθειά γνώση που διέθετε ο Αντρέας της διεθνούς πραγματικότητας, του ρόλου των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικοστρατιωτικών δυνάμεων και των διαμορφωμένων διεθνών ισορροπιών;

Και ποια σχέση έχει με τον Αντρέα -ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου- κατά την οποία -παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας του- διείδε τον κίνδυνο «αφανισμού του έθνους» από το διογκούμενο δημόσιο χρέος και συγχρόνως τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η χώρα στα ασφυκτικά πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μέσα σε μια Ευρώπη αναπτυξιακά διακεκριμένη σε αναπτυγμένο Βορρά και «προβληματικό» Νότο;

Ποια σχέση μπορεί να έχει με εκείνον τον Αντρέα που ανέθεσε στον Γιώργο Γεννηματά την κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας αποστολή της τιθάσευσης των ελλειμμάτων και του χρέους, ώστε η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ο.Ν.Ε. (πολιτική που συνέχισε επιτυχώς -μετά τον θάνατο του Αντρέα- ο Κ. Σημίτης);

Η οποιαδήποτε συσχέτιση όχι μόνο προσβάλλει τη μνήμη του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτελεί και ιστορική «ύβριν», διότι εξισώνει τα κυπαρίσσια με τα… μπρόκολα!

Περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η συγκυρία την οποία επέλεξε ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου του (από κοντά και σε απόλυτο συγχρονισμό και το alter ego του Τσίπρα, ο «ψευτονταής των Σφακίων» Πολλάκης με τις εμετικές μαντινάδες του κατά του Σταύρου Θεοδωράκη).

Είναι ολοφάνερος ο πανικός τους μπροστά στην προοπτική δημιουργίας ενός ισχυρού ΚΕΝΤΡΟΥ, στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ν.Δ., και έτσι εξηγούνται οι παιδιάστικες κουτοπονηριές Τσίπρα και οι ιταμές ύβρεις Πολλάκη, προκειμένου να παρουσιαστούν αυτοί ως οι αυθεντικοί εκφραστές της εγχώριας παράδοσης του… «Υπαρκτού» ελληνικού σοσιαλισμού και συνεχιστές της πολιτικής του Ανδρέα (κατά προτίμηση αυτής που βαρύνονταν -δυστυχώς- με τα πιο έντονα λαϊκιστικά χαρακτηριστικά). Πιστεύουν οι ανιστόρητοι ότι με τέτοιες ιστορικές παραχαράξεις και με προσβολές κατά των πρωταγωνιστών της δημιουργίας αυτού του σύγχρονου ΚΕΝΤΡΟΥ θα αποδυναμώσουν την προσπάθεια και θα αποφύγουν την επερχόμενη εκλογική τους συντριβή και τον πολιτικό υποβιβασμό τους στην τρίτη θέση, ως προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη, ο οποίος -πιθανότατα- θα σημάνει και την επαναφορά τους στο -προ Μνημονίων- 3 με 4% (κι αυτή θα είναι η κατάληξή τους όσες χιλιάδες, άχρηστους, καφενόβιους κι αν διορίσουν στο Δημόσιο)!

Αυτή τη φορά -όπως θα έλεγε και ο Τσίπρας- το «καραβάνι» των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων ξεκίνησε και -ευτυχώς- προχωρά και ας «γαυγίζουν τα σκυλιά» και ας ουρλιάζουν οι ύαινες!

Και ευτυχώς για τη χώρα μας, μια καινούρια μέρα αχνοφαίνεται στον ορίζοντα να ξημερώνει. Μια μέρα όπου οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματικά πιστεύουν στην Ενωμένη Ευρώπη και στην Ευρώπη των λαών, που σέβονται τη δημοκρατική τάξη και λειτουργία, που πιστεύουν ειλικρινά στην πρόοδο θα πολιτεύονται στη βάση της αλήθειας και της λογικής και θα ασκούν την εξουσία στο όνομα, όχι της «Αριστεράς» ή της «Δεξιάς», αλλά στο όνομα του λαού και για την προκοπή όλων των Ελλήνων, χωρίς «αριστερά πρόσημα» και άλλες τέτοιες, χρωματιστές, αριστερές πομφόλυγες!

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top