FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|09|2017 20:55

Στρατής Πασχάλης

Ποίηση σε μικρόψυχους καιρούς (δοκίμια)

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Αθήνα 2017, σελ. 272

 

«Η μικροψυχία του καιρού δεν είναι έξω από μας. Αν η επιθυμία μας να μιλήσουμε στον διπλανό μας και να του μεταφέρουμε το πνεύμα αυτό που ονομάζουμε ποίηση είναι ισχυρή, τότε δεν θα ήταν καλό ν’ αναζητήσουμε μέσα μας τη μικροψυχία και να την κατανικήσουμε ώστε να επιτύχουμε αυτόν το σκοπό μας; Κάτι που δεν γίνεται ούτε χωρίς κόπους, ούτε χωρίς θυσίες. Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα των ημερών. O εγκλωβισμός του σύγχρονου ανθρώπου ίσως άδηλα μας προτείνει και κάποιους άλλους τρόπους για μια διαφορετική λειτουργία της ποίησης, παρά την αντιποιητικότητα των καιρών. Μιας ποίησης που αποτινάζει τη σκόνη των βιβλιοθηκών και ανοίγεται χωρίς συμπλέγματα σε μια κατά μέτωπο αναμέτρηση με το διαδραστικό τεχνολογικό μέλλον. Με ποιο τρόπο; Μα αυτό είναι και το ζητούμενο. Πράγμα που δίνει στην εποχή μας ενδιαφέρον συγκλονιστικό. Γι’ αυτό και το πικρό ερώτημα του Χαίλντερλιν δεν θέλω να το βλέπω σαν μια απαισιόδοξη διερώτηση. Προτιμώ να το αντιμετωπίζω σαν μια ρητορική απορία. Στην οποία ο ποιητής απαντά με σαφήνεια. Ερώτηση: “Μα είναι δυνατόν να παρουσιάζονται ποιητές σ’ έναν μικρόψυχο καιρό; Προς τι;” Απάντηση: “Αυτό δεν τίθεται ως ζήτημα. Ανώφελοι ή αναγκαίοι, οι ποιητές πάντα θα εμφανίζονται, σαν τους ιερείς του Βάκχου, μες στο σκοτάδι και της πιο βαθιάς νύχτας. Κυρίως τότε”».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας βραβευμένου ποιητή, μεταφραστή και δοκιμιογράφου Στρατή Πασχάλη. Μελέτες, άρθρα, δοκίμια, ποιητικά πεζά, εισαγωγές σε ανθολογίες, ομιλίες, παρεμβάσεις σε συνέδρια, συμμετοχές σε προγράμματα θεάτρου και αφιερώματα, είναι τα περισσότερα κείμενα του Στρατή Πασχάλη που συγκεντρώνονται εδώ. Γραμμένα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα. Απηχώντας ο γενικός τους τίτλος τον γνωστό στίχο του Χαίλντερλιν, στην εποχή αυτή της κρίσης και της μετάβασης προς το απειλητικό άγνωστο, τα πεζά τούτα ας μη θεωρηθούν «δοκιμές» λόγιου ποιητή, αλλά περισσότερο εργόχειρα λυρικού στοχασμού -ακόμα κι όταν εξερευνούν πολύ πεζές διαδικασίες, όπως η λογοτεχνική κριτική- ενός χειροτέχνη της γραπτής σκέψης.

Χωρίζονται σε δύο ενότητες με τους παρακάτω τίτλους: Ο ποιητής και το πρόσωπό του, και Ανθοσυλλέκτης. Εισαγωγικά βρίσκουμε το θαυμάσιο δοκίμιο για την ποίηση με τον τίτλο «Αυτό που δεν ορίζεται».

Να μερικοί τίτλοι από τα κείμενα του τόμου: Η γλώσσα της ποίησης, Μυστικισμός και νεωτερικότητα, Από το συμβολισμό και την καθαρή ποίηση στον Έλιοτ, Χρώμα της μελαγχολίας στον αιολικό λυρισμό, Όταν η ποίηση κρίνει και κρίνεται, Το κείμενο και εγώ, Όταν οι άγγελοι περπατούν, Ο Ρεμπώ κύριος της σιωπής, Ο Καβάφης ως ποιητής και ως εργαζόμενος, Το μολύβι του Καρυωτάκη, Ο Ελύτης χωρίς την προσωπίδα του ήλιου, κ.ά..

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|09|2017 19:51

Ημερήσια εκδρομή με πούλμαν από το Πλωμάρι στο Σίγρι και στη Νησιώπη, πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» στις 22 Αυγούστου. Η εκδρομή αυτή απέβλεπε στη γνωριμία με τη φύση, την ιστορία - αρχαιολογία, όπως αυτές ζωντανεύουν στη διαδρομή μέσα από φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία.

Οι εκδρομείς ξεκίνησαν από το Πλωμάρι ευδιάθετοι στις 8 το πρωί με πρώτο προορισμό τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσου με ξεναγό τον γεωλόγο Διονύση Ματαράγκα, ο οποίος μίλησε για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και τις μεταβολές τους σε συνδυασμό με τις μεταβολές του φυσικού τοπίου και των χαρακτηριστικών τους. Έτσι, ξεκινώντας από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς του νησιού (παλαιότεροι των 250 εκ. ετών) του  Πλωμαρίου και της Γέρας, κατάφυτοι από το ευλογημένο δένδρο της ελιάς, περνώντας και απολαμβάνοντας τον ωραιότερο -κατά πολλούς- κόλπο των Βαλκανίων, τον κόλπο των ελαιώνων της Γέρας και μαθαίνοντας τα γεωλογικά αίτια σχηματισμού του, είδαν να διαγράφεται απέναντι στη Λάρσο, ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό μέρος του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, μήκους 26 Km, που μετέφερε το νερό από τις πρόποδες του Ολύμπου στη Μυτιλήνη με φυσική ροή. Μετά τη Λάρσο και τον υγροβιότοπο του κόλπου της Γέρας με τον μεγαλύτερο καλαμιώνα της Λέσβου και πλησιάζοντας το κέντρο του νησιού, συνάντησαν το μεγάλο σε έκταση πευκοδάσος τραχείας Πεύκης (τσαμλίκι) που φύεται αποκλειστικά πάνω στους οφιόλιθους (ωκεάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς) και στη συνέχεια τον κόλπο της Καλλονής, εκεί που περπάτησε ο Αριστοτέλης με τον Θεόφραστο, με τους μοναδικούς και διεθνώς προβεβλημένους υδροβιότοπους του. Εκεί βρίσκονται και οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της Λέσβου. (Ιερό του Μέσου, Ναός της Κλοπεδής, αρχαία Πύρρα).

Στο Ιερό του Μέσου, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, έκανε εξαιρετική παρουσίαση ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του χώρου αυτού, Γιάννης Κουρτζέλλης, ζωντανεύοντας τη δομική και ιστορική εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου με τον περίτεχνο Ιωνικό Ναό, ο οποίος εξέφραζε την ενότητα των αρχαίων πόλεων της Λέσβου. Εκτός από κοινός τόπος λατρείας στους αρχαϊκούς χρόνους εξελίχθηκε και σε τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων.

Στη συνέχεια της πορείας προς το Σίγρι μετά την Καλλονή, οι εκδρομείς μπήκαν στην περιοχή του νησιού που διαμορφώθηκε από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα με ενημέρωση για τις πιο εντυπωσιακές δομές που συναντούσαν, όπως ροές της λάβας (Δάφια), ηφαιστειακή διείσδυση (Φίλια), η καλδέρα (Βατούσας), ο ηφαιστειακός κώνος (Μονή Υψηλού), στηλοειδείς μορφές λάβας, κ.ά. και όλα αυτά μόλις πριν 18 εκ. χρόνια.

Το μεσημέρι επισκέφτηκαν το Σίγρι, και αμέσως μετά το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο είναι, διεθνώς, ένα από τα καλύτερα μουσεία στο είδος του με πολυάριθμες επιτυχημένες εκθέσεις στα πέρατα του κόσμου.

Πριν περιηγηθούν στους χώρους του, στην αίθουσα προβολών και διαλέξεων, η γεωλόγος Όλγα Τσαλκιδή μίλησε για την 18 εκ. ετών ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους, για την έκταση που καταλαμβάνει και για τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου. Στους χώρους του δίδεται, με σύγχρονο, εντυπωσιακό και παραστατικό τρόπο η γένεση του Αιγαίου, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Αρκετοί είχαν την ευκαιρία να ζήσουν εικονικά, τους διαφόρων μεγεθών σεισμούς στην αίθουσα προσομοιώσεων τους.

Ο επόμενος προορισμός ήταν το θαλάσσιο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους της Νησιώπης -μοναδικό στην Ελλάδα- με ειδικό σκάφος και με γυάλινο πυθμένα. Ήταν πραγματικά μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Από την κ. Τσαλκιδή έμαθαν ότι στη Νησιώπη εκτός από τους πολυάριθμους  απολιθωμένους κορμούς δένδρων μεγάλου  ύψους και το είδος των δένδρων (πευκίδες, κυπαρισσίδες, καρυδιές, δαφνίδες κ.ά.) υπάρχει πλούσια και σπάνια (προστατευόμενη) χλωρίδα και πανίδα. Εντυπωσιακός ήταν ο φυσικός ορμίσκος «Απολιθωμένη» όπου τα πολύχρωμα κομμάτια των δένδρων σε συνδυασμό με το θαλασσινό κύμα, έδιναν μια μοναδική εικόνα, ενώ στα απότομα πρανή του ορμίσκου διακρίνονται οι τρεις διαδοχικοί ορίζοντες φιλοξενίας των απολιθωμένων δένδρων.

 

 

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 05|09|2017 18:38

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για επαπειλούμενες συνθήκες συγκέντρωσης στην ελληνική ακτοπλοΐα, προετοιμάζει ο ιταλικός όμιλος «Γκριμάλντι», σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ομίλου, Εμανουέλε Γκριμάλντι, ότι η εταιρεία του συγκεντρώνει στοιχεία, τα οποία θα καταδεικνύουν πως η εξαγορά του 50,3% της «Hellenic Seaways», την οποία ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς και ομάδα μικρομετόχων, από την «Attica Group», λειτουργό των «Blue Star» και «Super Fast Ferries», δεν συνάδει με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η «Attica» ανακοίνωσε την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλους μετόχους στις αρχές Αυγούστου. Ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, διά των «Μινωικών Γραμμών», τις οποίες ελέγχει σε ποσοστό 95%, από τις αρχές του 2016 έως σήμερα, ξόδεψε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει τη συμμετοχή του στην «Hellenic Seaways» από 33% στο 48,53%.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Μινωικές Γραμμές», όπως και η «Eagle Mind», είχαν καταθέσει δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την εξαγορά του 40,5% της Πειραιώς νωρίτερα φέτος, αλλά τελικά η σχετική διαδικασία δεν καρποφόρησε. Ο Ιταλός επιχειρηματίας κάνει λόγο για εθνικό προστατευτισμό, ισχυριζόμενος πως η πρόταση του ήταν υψηλότερη, αλλά τα ακριβή τιμήματα δεν έχουν ανακοινωθεί και η τράπεζα δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση. Αντιθέτως, η «Attica Group» έχει γνωστοποιήσει πως θα καταβάλει 30,61 εκατ. ευρώ σε μετρητά στο πλαίσιο της συμφωνίας.

 

Τα μερίδια αγοράς

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες, «HSW» και «Attica Group», ελέγχουν 20 και 12 πλοία αντιστοίχως. Συνολικά, οι τέσσερις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, δηλαδή οι «Μινωικές Γραμμές», η ΑΝΕΚ, η «Hellenic Seaways» και η «Attica Group», ελέγχουν και εκμεταλλεύονται 45 πλοία.

Στην ελληνική αγορά, ο όμιλος «Attica» δραστηριοποιείται στις γραμμές Πειραιάς - Κυκλάδες, Πειραιάς - Δωδεκάνησα, Πειραιάς - Κρήτη (σε κοινοπραξία με την ΑΝΕΚ) και Πειραιάς - Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα, λειτουργεί κοινοπρακτικά με την ΑΝΕΚ και στην Αδριατική. Επιπλέον, σε συνεργασία με την τράπεζα «BMCE - Bank Of Africa Group» του Μαρόκου, έχει ξεκινήσει τακτικά δρομολόγια και στις γραμμές μεταξύ Μαρόκου και ηπειρωτικής Ευρώπης μέσω της νεοσυσταθείσας εταιρείας «Africa Morocco Links» (AML).

Η «Hellenic Seaways» από την πλευρά της, κατάφερε τα τελευταία λίγα έτη να αυξήσει σημαντικά τα μερίδια αγοράς της στις γραμμές των Κυκλάδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου μέσω νέων δρομολογήσεων, μεταφέροντας συνολικά 5,3% λιγότερους επιβάτες από το 2015, αυξάνοντας ωστόσο τη μεταφορά οχημάτων κατά 14,7%, με οριακή μείωση κατά 1,1% στη μεταφορά φορτηγών.

 

Τι θα ισχύσει στα νησιά μας

Σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τόσο με τον Πειραιά, όσο και με τη Βόρειο Ελλάδα μέσω Καβάλας, αυτές γίνονται με πλοία της «HSW» και της «Blue Star», γεγονός που αν ισχύσει τελικά και προχωρήσει η εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη, δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις και δεν υφίσταται ανταγωνισμός με ό,τι αυτό σημαίνει για τους καταναλωτές - επιβάτες των νησιών μας.

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 05|09|2017 17:33

Η τελευταία φάση των φετινών εγγραφών - μετεγγραφών στα ΕΠΑΛ είναι από 1 μέχρι 11 Σεπτεμβρίου, έτσι όσοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να εγγραφούν στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης θα πρέπει να το δηλώσουν (από 4 μέχρι 11 Σεπτεμβρίου) ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση <https://e-epal.minedu.gov.gr/>.

Για να μπορέσει κάποιος να έχει πρόσβαση στην αναφερόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα, πρέπει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του Taxisnet, που χρησιμοποιεί για την φορολογική του δήλωση. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι ενήλικος, θα χρησιμοποιήσει τους προσωπικούς του κωδικούς και αν είναι ανήλικος (εξαρτώμενο μέλος), τους κωδικούς του κηδεμόνα του. Επίσης απαιτείται έγκυρο e-mail. Επομένως οι ενδιαφερόμενοι για να εγγραφούν, είτε θα πρέπει να μπουν μόνοι τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία, είτε να προσέλθουν στο σχολείο με τους κωδικούς του Taxis, έγκυρο e-mail και τα στοιχεία εγγραφής, δηλαδή, Απολυτήριο Γυμνασίου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ή πτυχίο ΤΕΕ, ΕΠΑΣ, ΤΕΣ, και στοιχεία ταυτοπροσωπίας  αποκλειστικά μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι μετεγγραφές μπορεί να γίνονται και μετά τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος του μήνα.

 

Οι τομείς και οι ειδικότητες

Οι Τομείς που θα λειτουργήσουν στο σχολείο κατά την σχολική χρονιά 2017-18 είναι: Διοίκησης και Οικονομίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Μηχανολογίας, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Πληροφορικής, Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας.

Και οι ειδικότητες: Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, Αισθητικής Τέχνης, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων.

Το όριο απουσιών των μαθητών σε σχέση με τα πρωινά Λύκεια είναι αυξημένο (130 απουσίες). Οι εγγραφόμενοι μαθητές δικαιούνται μεταφοράς προς το σχολείο αν διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των τεσσάρων χιλιόμετρων από την έδρα του σχολείου.

Για τους μαθητές που ενοικιάζουν σπίτι αποδεδειγμένα με σκοπό την φοίτηση τους στο σχολείο, χορηγείται επίδομα ενοικίου. Με βεβαίωση φοίτησης από το σχολείο, χορηγείται στους μαθητές κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (ισχύει για τους μαθητές από 16 ετών και άνω). Οι τελειόφοιτοι έχουν την δυνατότητα διεκδίκησης υποτροφιών όπως του Ιδρύματος Ραπτέλλη της Eurobank, κλπ..

 

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 05|09|2017 17:09

«Ένα ζωντανό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών και φυσικών διεργασιών και των αποτελεσμάτων τους», χαρακτήρισε τη Λέσβο, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, καθηγητής Genhou Wang, επικεφαλής της εκπαιδευτικής αποστολής στη Λέσβο που ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ειδικότερα, καθηγητές και προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου συμμετείχαν σε ειδικό πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου της Σχολής Γεωλογίας στη Λέσβο. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο νησί, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, Zhang Jianping και Dong Guochen με συντονιστή της εκπαιδευτικής άσκησης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εκπαιδευτικής δράσης από τους φοιτητές στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την παρουσία και της αναπληρώτριας πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτριας Ελένης Θανοπούλου, η οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία στην σημαντική εκπαιδευτική προσπάθεια μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και ευχήθηκε την συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας τόσο σε επίπεδο μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, όσο και στον τομέα κοινών ερευνητικών προγραμμάτων. O καθηγητής Genhou Wang απαντώντας δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχισθεί και θα διευρυνθούν οι συνεργασίες τόσο στον ερευνητικό τομέα όσο και με ανταλλαγές υποψηφίων διδακτόρων.

 

Πανεπιστημιακή συνεργασία

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη εκπαιδευτική άσκηση υπαίθρου που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η συνεργασία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, ξεκίνησε το 2015 με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας και τη δημιουργία στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, εκπαιδευτικής βάσης για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του. Η παρουσία στη Λέσβο του κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας, καθηγητή Genhou Wang, αποτελεί απόδειξη της σημασίας που αποδίδεται από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου για την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την υλοποίηση εκπαιδευτικών ασκήσεων στο νησί.

Ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια από πολλά μεγάλα πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο τα οποία υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις και έχουν καθιερώσει το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ως πρότυπο προορισμό εκπαίδευση.

Οι φοιτητές διέσχισαν τη Λέσβο και πραγματοποίησαν ασκήσεις υπαίθρου στην ευρύτερη σεισμογενή περιοχή Βρίσας - Πλωμαρίου - Πολιχνίτου και τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου, επισκέφτηκαν τις θερμές Πηγές Πολιχνίτου, γνώρισαν τα ηφαιστειακά κέντρα της Δυτικής Λέσβου και τις ηφαιστειακές δομές Μολύβου - Πέτρας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, τους σχηματισμούς του μεταμορφωμένου υπόβαθρου της περιοχής Μυτιλήνης και τα οφιολιθικά πετρώματα της κεντρικής Λέσβου.

Μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, όπου γνώρισαν ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων ηλικίας 20 εκατομμύριων ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τις τεχνικές που εφαρμόζονται κατά την ανασκαφή και συντήρηση των απολιθωμάτων.

 
Εντυπωσιασμένοι φοιτητές και καθηγητές του Παν. του Πεκίνου με το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ύπαιθρο, όπως τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή των Βατερών

 

Εντυπωσιασμένοι οι Κινέζοι φοιτητές

Μετά το τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στις εργασίες τους αναφέρθηκαν:

- Στη μεγάλη παλαιοντολογική, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο αποτελεί πρότυπο για την ανάδειξη και συντήρηση των απολιθωμένων κορμών και έχουν πάρα πολλά να μάθουν.

- Στην παρουσία ενεργών γεωλογικών φαινομένων που καθιστούν το νησί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό χώρο για την κατανόηση των ενεργών γεωδυναμικών φαινομένων.

- Στις ηφαιστειακές δομές και τα φαινόμενα που συνδέονται με την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

- Στην ιδιαίτερη γεωλογική δομή του νησιού που παρουσιάζει γεωδυναμικά φαινόμενα σημαντικά για την ιστορική εξέλιξη της επιφάνειας του πλανήτη και ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με την καταστροφή της Τηθύος και την δημιουργία των μεγάλων οροσειρών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόνισαν ότι έχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι εκθέσεις του οποίου περιλαμβάνουν σημαντικότατα ευρήματα και παρουσιάζουν με εντυπωσιακό τρόπο τη γεωλογική ιστορία του νησιού.

Επίσης επισήμαναν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, την ευγένεια κατοίκων και την πάρα πολύ καλή φιλοξενία, ενώ τόνισαν ότι η συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και ότι θέλουν αυτή να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|09|2017 16:58

Αποδεχόμενο την πρόταση του Δήμου Λέσβου και του προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (μετά την 2η συνάντηση των αποδήμων Μυτιληνιών στις 9 Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο»), συγκροτήθηκε μέσα στον Αύγουστο, το Συμβούλιο-Δίκτυο Αποδήμων Μυτιληνιών, από Μυτιληνιούς της ευρύτερης διασποράς (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) αποτελούμενο κατ’ αλφαβητική σειρά από τους: Αργυρίου Ηρακλή,  Βαμβακά Κώστα, Γκιγκιλίνη Βαγγέλη, Κλήμη-Ζάκα Δωροθέα, Καλογρίδη Στρατή, Κουρτζή Μπάμπη, Λούπο Μάριο, Πρίμο Μιχάλη και Τσαμουρά Κώστα.

Σκοπός του Συμβουλίου-Δικτύου είναι η αξιοποίηση του έμψυχου (επιστημονικού, επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού κλπ.) δυναμικού των απόδημων και γενικότερα των δραστηριοποιούμενων εκτός νησιού Μυτιληνιών, που αγαπούν και θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο τους, με την δημιουργία κατ’ αρχήν, ενός διευρυμένου δικτύου πληροφόρησης, διαβούλευσης, προτάσεων και δράσεων, για την πρόοδο της Μυτιλήνης και του νησιού.

Το Συμβούλιο, ως αυτόνομος φορέας, σκοπεύει να συνεργαστεί με τον Δήμο Λέσβου και κάθε άλλο συναρμόδιο φορέα, καθώς και με τους υφιστάμενους συλλόγους και ομοσπονδίες Μυτιληνιών, που δεν πρόκειται να υποκαταστήσει.

Στο πλαίσιο αυτά καλεί όλους τους απόδημους και γενικά όλους τους εκτός νησιού δραστηριοποιούμενους Μυτιληνιούς, που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια και να υποστηρίξουν τον κοινό τόπο καταγωγής τους, να επικοινωνήσουν με το Συμβούλιο στο e-mail: info@mytilinioi.com.

Σύντομα θα λειτουργήσει ο ιστότοπος του Συμβουλίου στο www.mytilinioi.com, όπου, μεταξύ άλλων, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συμμετέχει με ιδέες και προτάσεις που θα βοηθήσουν το σκοπό του Συμβουλίου και την πρόοδο της Μυτιλήνης.

 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 05|09|2017 16:37

Με την υπόθεση της Συνεταιριστικής να «κολυμπά» από τις 10 Αυγούστου στα… βαθιά πλέον της Δικαιοσύνης, ο Σύλλογος Μεριδιούχων της Τράπεζας, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, εκφράζοντας τη θέση πως «πρέπει» και «επιτέλους» να «λάμψει η αλήθεια». Τονίζοντας πως ο Σύλλογος, με την παρουσία του και τις ενέργειές του όλα αυτά τα χρόνια, κράτησε επίκαιρο και ζωντανό το σκάνδαλο της Τράπεζας.

«Επιτέλους ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς του τόπου μας έρχεται στο προσκήνιο», λέει η εισαγωγή της ανακοίνωσης του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, και συνεχίζει: «Το αυτονόητο, η εξέταση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη, ευτυχώς αυτή τη στιγμή συμβαίνει έστω και με καθυστέρηση. Η θέση του Συλλόγου των Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου είναι ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Οι παράνομες και παράτυπες δανειοδοτήσεις, οι σπάταλες επιλογές, η ευνοιοκρατία των διοικήσεων που προκάλεσαν την χρεωκοπία, περιμένουν ακόμα την Δικαιοσύνη. Η ανομία που πρόσφερε το πελατειακό κράτος που την τροφοδοτούσε τόσα χρόνια, οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος που γνώριζε και δεν έβαζε τέλος στα όσα παράνομα και παράτυπα συνέχιζαν να γίνονται, έφεραν την κατάσταση εδώ που είναι σήμερα. Πολλούς ανθρώπους με οικονομική ζημία και άλλους υπόλογους για ποινικά αδικήματα έναντι της Δικαιοσύνης».

 

Κάλεσμα

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου, απευθύνεται όμως και ένα κάλεσμα σε όλους τους μεριδιούχους της Τράπεζας, μέλη του συλλόγου και μη, να ενεργοποιηθούν για:

- Να πληρώσουν για την ζημιά της Τράπεζας οι ένοχοι και όχι οι μεριδιούχοι.

- Να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των εμπλεκόμενων.

- Να γίνουν γρήγορες νομικές ενέργειες χωρίς παρασκήνια που να αποσκοπούν στην μη επανάληψη σκανδάλων από επιχειρήσεις λαϊκής βάσης.

- Να διεκδικήσουν την επιστροφή των μεριδίων τους.

- Να ασκήσουν αγωγές στους ενόχους ζητώντας αποζημιώσεις για ηθική και οικονομική ζημία από το κλείσιμο της Τράπεζας.

- Να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαλεύκανσης της υπόθεσης.

- Να συμμετέχουν στην γενική Συνέλευση του συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου 2017.

«Ο Σύλλογός μας με την παρουσία του και τις ενέργειές του κράτησε όλα αυτά τα χρόνια επίκαιρο και ζωντανό το σκάνδαλο της Τράπεζας. Τώρα είναι η ώρα της μέγιστης ενεργοποίησης. Τώρα θα χρειασθούμε ενέργεια ηθική και οικονομική ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Τώρα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι», καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 05|09|2017 16:16

Θα περίμενε κανείς η συνάντηση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, χθες με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία στελεχών του Υπουργείου Παιδείας, να έβγαζε μία είδηση για τα σχολεία της Λέσβου που χτυπήθηκαν από το σεισμό, όμως εκείνη ήρθε από αλλού. Και συγκεκριμένα από τις επαφές της περασμένης εβδομάδας με τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» και την Ύπατη Αρμοστεία.

Καθώς η επιχείρηση «λυόμενες αίθουσες» φαίνεται ότι ξεκινάει αισίως από την ερχόμενη Τετάρτη, με την Ύπατη Αρμοστεία να στέλνει πέντε κοντέινερς, για να ακολουθήσουν άλλα τέσσερα εκ μέρους των «Κτηριακών Υποδομών». Τα γνωστά που έχουν σκαλώσει στη γραφειοκρατία και στην… Χαλκίδα.

 

Την Τετάρτη οι πρώτες

Όπως είχε γράψει το «Ε» από την περασμένη Παρασκευή, η χθεσινή ημέρα θα έκρινε πολλά σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη μετεγκατάσταση των λυομένων αιθουσών στα (οκτώ) σεισμόπληκτα σχολεία. Με την Ύπατη Αρμοστεία να δηλώνει χθες πως στέλνει άμεσα (την Τετάρτη) πέντε λυόμενες αίθουσες στη Μυτιλήνη, και τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» πως η πρώτη παρτίδα των κοντέινερς που βρίσκονται στην Χαλκίδα, είναι διαθέσιμες. Και θα φορτωθούν για Μυτιλήνη, την ερχόμενη Πέμπτη. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, είναι ανακουφιστική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα θέμα που έχει δημιουργηθεί με το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτέμβρη. Αφού η τελική εγκατάσταση των λυομένων αιθουσών απαιτεί διαδικασία, όπως η διασύνδεσή τους με το ηλεκτρικό, την αποχέτευση, το… τηλέφωνο και το ίντερνετ.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση καθ’ αυτή με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, ο δήμαρχος ζήτησε να βρεθεί φόρμουλα χρηματοδότησης εκ μέρους της κυβέρνησης, για την κάλυψη του κόστους της αποκατάστασης των ζημιών στα σεισμόπληκτα σχολεία. Με τον Δήμο να καλείται μέσα στις επόμενες ημέρες, να στείλει υπομνήματα, με προϋπολογισμό του κόστους των ζημιών, αναμένοντας χρηματοδότηση μέσα στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος έχει ήδη βγάλει από τα Ταμεία του, περί τα 1,2 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στα «κίτρινα» σχολεία.

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 05|09|2017 15:04

Σημαντική αύξηση του αριθμού μεταναστών και προσφύγων παρατηρήθηκε στα νησιά του βορείου Αιγαίου, από το πρωί της Παρασκευής έως χτες Δευτέρα το πρωί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Bορείου Αιγαίου, καταγράφηκαν οι αφίξεις συνολικά 493 ατόμων από τα οποία 305 στη Λέσβο, 29 στη Χίο και 159 στη Σάμο.

Από το πρωί χτες εντοπίστηκαν οι αφίξεις άλλων 149 ατόμων από τα οποία 90 στη Λέσβο, 13 στη Χίο και 46 στη Σάμο. Στο σύνολό τους δεν έχουν μεταφερθεί σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προκειμένου να ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός τους.  Στο ίδιο διάστημα, από 1 έως και 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Ακτοφυλακής, έτσι όπως αυτά δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, αντιμετωπίσθηκαν έξι περιστατικά μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων στα νησιά από σκάφη της υπηρεσίας της. Και επαναπροωθήθηκαν στις τουρκικές ακτές συνολικά 286 άτομα.

Πάντως τα πράγματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι και δεν επιβεβαιώνουν και τον τίτλο του Κέντρου. Χωρίς νερό για πολλές ώρες της ημέρας ξεμένουν οι διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες που χαλούν τα χρήματα με τα οποία επιδοτούνται, σε ψώνια για να μαγειρέψουν εντός του καταυλισμού -το οποίο είναι επίσης σοβαρό και επικίνδυνο. Εκτός του ότι κάποιοι είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο για πάνω από εφτά μήνες αναμένοντας την πορεία της αίτησής τους για το άσυλο, νέοι «ένοικοι» καταφτάνουν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι πάνω από 3.500 διαμένουν στη Μόρια που χωρά έως 2.200…

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|09|2017 14:32

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης, προσκαλεί όλους τους συμπολίτες μας στην προγραμματισμένη τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 12, Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9:30 μ.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου.

Σύμφωνα με την καινούργια οδηγία του Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι Εθελοντές Αιμοδότες για να αιμοδοτήσουν θα πρέπει να ξέρουν ή να προσκομίσουν το ΑΜΚΑ τους, που μπορούν να το βρουν: Μέσω διαδικτύου: https://www.amka.gr/AMKAGR/, ή μέσω τηλεφώνου: 11131.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο του συλλόγου στο τηλ. 22510 40777 και ώρες 10 π.μ. - 2 μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή.

Όσοι αιμοδότες έχουν έλλειψη ενζύμου G6PD, μπορούν να αιμοδοτήσουν.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις του Συλλόγου από το παρακάτω link στο Facebook <https://www.facebook.com/ethelontes.aimodotes.mitilinis/>

Επίσης, θα υπάρχει υλικό, για να ληφθούν δείγματα από τους δωρητές μυελού των οστών, προκειμένου να υπάρξει μία δεύτερη ευκαιρία ζωής για τους συμπολίτες μας, αλλά και για όλους όσοι θα βρεθούν στην ανάγκη μεταμόσχευσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 05|09|2017 14:29

Το σεισμόπληκτο Λισβόρι, για προσφορά εθελοντικής εργασίας, επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο μέλη της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» συνοδεύοντας μεγάλη ομάδα προσφύγων και μεταναστών (από Συρία, Υεμένη, Αιθιοπία, Καμερούν, Κονγκό και άλλες αφρικανικές χώρες). Τους εθελοντές υποδέχθηκε ο πρόεδρος του χωριού, Θόδωρος Χατζηπαναγιώτης, και αρκετοί κάτοικοι. Εκεί καθάρισαν τον κεντρικό δρόμο από την διακλάδωση Πολιχνίτου και τους δύο πιο κεντρικούς δρόμους του χωριού. Καθάρισαν και ασβέστωσαν τους τοίχους της αυλής του σχολείου και του νηπιαγωγείου και όπου αλλού υπέδειξε ο κοινοτάρχης.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γαλανίδου, για τα ευρήματα της ανασκαφής του παλαιολιθικού οικισμού στην θέση Ροδαφνίδια. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε στους μετανάστες η αφήγηση της κ. Γαλανίδου για τους πρώτους αυτούς οικιστές της περιοχής, σχεδόν μισό εκατ. χρόνια πριν, που με βάση την επιστημονική έρευνα επρόκειτο για μετανάστες από την Αφρική!


...για εθελοντική εργασία καθαρισμού και εξωραϊσμού της περιοχής του

 

Επίσης οι Αφρικανοί μετανάστες εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα, που στο μικρό αυτό χωριό συνάντησαν ηλικιωμένους κατοίκους, που είχαν μεταναστεύσει πριν δεκαετίες στο τότε βελγικό Κονγκό με τους οποίους μάλιστα συνομίλησαν στην τοπική διάλεκτο! Στη συνέχεια η ομάδα των εθελοντών πήγε στο Σκαμνιούδι, όπου κολύμπησαν, έφαγαν και γεύτηκαν τα τοπικά καλούδια (όπως ρεβίθια κ.ά.), όλα προσφορά του κοινοτάρχη.

Το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας της «Συνύπαρξης» θα συνεχιστεί και σε άλλα χωριά της Λέσβου.

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Μετασχηματισμός
- 05|09|2017 13:56

Μπορεί λοιπόν να βρεθεί ο καλύτερος μαθητής στην τάξη για να του δώσουμε να κρατήσει τη σημαία σήμερα; Η απάντηση είναι όχι. Αλλά ούτε στην ελληνική πραγματικότητα επιβραβεύεται ο καλύτερος.

Χωρίς αμφιβολία στα πανεπιστήμια περνούν οι καλύτεροι σύμφωνα με το αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων που επικρατεί εδώ και χρόνια. Είναι γνωστό ότι οι οικογένειες που έχουν την οικονομική δυνατότητα, στέλνουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού αν δεν περάσουν στην σχολή της αρεσκείας τους. Μεγαλύτερη ζήτηση είχαν και έχουν τα πανεπιστήμια που βρίσκονται στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, Ρουμανία, Βουλγαρία πρώην Γιουγκοσλαβία κλπ., γιατί μάλλον είναι πιο «εύκολο» να πάρεις από τα πανεπιστήμια αυτά πτυχίο. Οι μαθητές αυτοί επιστρέφουν στην Ελλάδα με πτυχία που συνήθως είχαν και έχουν πολύ υψηλές βαθμολογίες. Η μοριοδότηση που έδιναν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ στο βαθμό πτυχίου, έφερε τους περισσότερους πτυχιούχους αυτούς να κερδίζουν μια θέση στις περιζήτητες θέσεις στο δημόσιο. Οι καλύτεροι λοιπόν μαθητές των ελληνικών πανεπιστημίων όπου οι βαθμοί δεν δίνονταν και δεν δίνονται τόσο εύκολα, αποκλείστηκαν από τους διαγωνισμούς αυτούς.

Βρέθηκαν λοιπόν οι καλύτεροι και κάλυψαν τις θέσεις του δημοσίου. Η απάντηση είναι πάλι όχι. Αντίθετα υπήρξε μεγάλη πίεση από τους φοιτητές για το λόγο αυτό στους καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων, να βάζουν τους βαθμούς πιο απλόχερα και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι ο πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Κομοτηνής ισάξιος με τον πτυχιούχο της Νομικής Αθηνών όπου πέρασαν τα καλύτερα μυαλά της χώρας των θεωρητικών επιστημών; Όλοι γνωρίζουν ότι η Νομική Αθηνών είναι το πιο δύσκολο Τμήμα όλων των Νομικών στην Ελλάδα. Αναγνωρίζεται αυτό στους πτυχιούχους από το ελληνικό δημόσιο; Η απάντηση είναι όχι. Αναγνωρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα; Η απάντηση πιθανώς είναι πάλι όχι γιατί εκεί τον πρώτο λόγο έχει το πελατειακό σύστημα μια και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συνήθως διαπλέκονται με το πολιτικό σύστημα. Το ίδιο ισχύει και με τους τίτλους των πτυχίων ξένων γλωσσών. Δεκάδες τίτλοι προσφέρονται από τα ξένα πανεπιστήμια για όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Οι τίτλοι μοριοδοτούνται ακριβώς το ίδιο στο ελληνικό δημόσιο ανεξάρτητα από το επίπεδο δυσκολίας του κάθε τίτλου.

Ας πάμε να δούμε τι γίνεται και στην απόκτηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Ένας άριστος πτυχιούχος που δεν μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρα, δεν μπορεί να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Στα μεταπτυχιακά υψηλής ζήτησης, το πελατειακό σύστημα επιλογής των «δικών μας παιδιών» στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ επίσης καλά κρατεί. Επίσης γεμάτες είναι οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο, που προσφέρουν συγγραφή πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών. Μπορεί κανείς να αξιολογήσει αν ο κάτοχος ακαδημαϊκού τίτλου είναι και ικανός; Η απάντηση είναι πάλι όχι.

Μπορούμε από όλα τα παραπάνω να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα; Ναι. Η αξιοκρατία ήταν, είναι, και θα είναι ένα διαρκές ζητούμενο σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας που όμως με τα σημερινά συστήματα επιλογής, όπου υπάρχουν, δεν μπορεί να εντοπιστεί ο καλύτερος. Αυτός που φαίνεται να είναι καλύτερος είναι ο οικονομικά ισχυρότερος. Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν όλες οι έρευνες που γίνονται τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ιδιαίτερα σήμερα που το Λύκειο έχει απαξιωθεί και αντικατασταθεί ουσιαστικά από τα φροντιστήρια. Τελευταία έμαθα ότι το κριτήριο επιλογής των μαθητών σε ποιο Λύκειο θα εγγραφούν, είναι το κατά πόσο τους αφήνουν στην ησυχία τους οι καθηγητές, απερίσπαστους να διαβάζουν τα φροντιστηριακά μαθήματα χωρίς να τους βάζουν σχολικές υποχρεώσεις.

Εδώ και χρόνια στραβά αρμενίζουμε και εθελοτυφλούμε ως κοινωνία. Έχουμε πέσει στα βράχια, έχουμε σπάσει τα πόδια μας και όλοι κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Τα κόμματα διαπληκτίζονται με συνθήματα για να κερδίσουν τις εντυπώσεις λέγοντας πάντα τη μισή αλήθεια. Υπάρχει πρόβλημα σε όλη την εκπαίδευση. Επιτέλους βρείτε τα.

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top