FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 28|09|2017 20:12

Όσο μεγαλώνεις, αντιλαμβάνεσαι ως ύβρη κάθε σπατάλη του χρόνου που περνά. Του χρόνου που σου χαρίζεται, για να κάνεις όσα σου αρέσουν, για να απολαύσεις. Ειδικά στη διάρκεια αυτού του ευλογημένου χρόνου των διακοπών, κάθε λεπτό που περνά είναι ένας ύμνος στη χαρά της ζωής, στο μυστήριο της Δημιουργίας.

Ανακαλώ μιαν ατάκα από παλιότερο κείμενό μου, ότι είναι χίλιες φορές προτιμότερο να γράφεις ποίηση παρά να παίζεις τάβλι. Αυτό βέβαια γράφτηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας επιχειρηματολογίας υπέρ της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της έστω και άτεχνης και ακατέργαστης. Πριν μια εβδομάδα περίπου, το μάτι μου έπεσε σε μια παρέα ταβλαδόρων και προς στιγμήν θυμήθηκα ότι έχω τουλάχιστον δύο χρόνια να παίξω τάβλι. Και τότε αισθάνθηκα ένα μεγάλο κενό να με πλημμυρίζει για όλα εκείνα τα δήθεν «ασήμαντα», που όμως έχουν τη μαγική ιδιότητα να μας κάνουν ευτυχισμένους. Θυμήθηκα με πραγματική νοσταλγία ότι ποτέ μου δεν κέρδισα ούτε μισή παρτίδα από κανέναν συμπαίκτη μου, μολονότι γνώριζα όλες τις δυνατές κινήσεις και τους συνδυασμούς. Δεν έχω αξιωθεί κέρασμα στη μακρόχρονη θητεία μου στο «άθλημα». Και τότε σκέφτηκα λιγάκι ότι στη διάρκεια της ζωής του ο άνθρωπος κάνει συχνά πολλές θυσίες, για να υπηρετήσει τα επαγγελματικά του ιδανικά. Τις περισσότερες σε βάρος της κοινωνικότητάς του.

Δε θα μιλήσω για την… «καλλιτεχνική μου» πορεία. Απαξιώ. Γενικά πιστεύω ότι ο άνθρωπος δικαιούται, αν το αισθάνεται, να εκφράζεται λογοτεχνικά, χρειάζεται ωστόσο να συνδυάζει επιτυχώς την αυτοέκφραση με τη σιωπή. Όποιος φιλοδοξεί να εξελιχτεί σε δημιουργό, πρέπει να δημοσιεύει με τεράστια φειδώ, για να μην εκτίθεται. Ή να μη δημοσιεύει τίποτα. Αυτή είναι η δική μου περίπτωση. Αν εξαιρέσει κανείς ένα μικρό διήγημα, που δημοσιεύτηκε κάποτε σε συλλογικό τόμο, ευτυχώς με ανδρικό ψευδώνυμο. Όσο το ξαναδιαβάζω και εντοπίζω με τον αέρα μιας παρελθούσας εικοσαετίας τις αισθητικές ατέλειες, τόσο περισσότερο βεβαιώνομαι ότι ο αυθορμητισμός και το συναίσθημα προδίδουν, όχι μόνον σε συνθήκες πραγματικής ζωής, αλλά και στην απόπειρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Έτσι, τον τελευταίο καιρό, αρνούμαι σταθερά να παραβρεθώ σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διαισθάνομαι ότι θα είναι κάτω του μετρίου, ή τις οποίες, λόγω απουσίας ειδικών γνώσεων, αδυνατώ να κατανοήσω. Έχοντας υπηρετήσει το πολιτιστικό ρεπορτάζ για περίπου έξι ωραία χρόνια, καταλαβαίνω από την πρόσκληση ακόμη τον κίνδυνο της σπατάλης του χρόνου και τον αποφεύγω. Πριν από δυο χρόνια, εξαφανίστηκα να δω μια φίλη μου, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, έχασα «σοβαρά καλλιτεχνικά δρώμενα» αλλά κέρδισα ένα δημιουργικό διήμερο, που περιλάμβανε μπάνιο σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, βουτιές στις αγαπημένες μου ιαματικές πηγές, και ελεύθερη περιήγηση στις γειτονιές ενός όμορφου χωριού.

Τα ίδια έκανα και πέρσι, το ίδιο προσπαθώ να κάνω και φέτος. Αλλά η κακή μου η τύχη δε με αφήνει να απολαύσω την αυτοσυνειδητοποίησή μου. Δυστυχώς πολλοί από τους φίλους μου είναι λάτρεις του πνεύματος και άλλοτε με σέρνουν στις πιο απίθανες παράτες, άλλοτε με κράζουν, επειδή αρνούμαι να τους ακολουθήσω. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε γίνονται και πολύ ωραίες εκδηλώσεις, τις οποίες αξίζει πάντα να τις παρακολουθείς. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Απλώς η περίοδος που διανύω, η ανάγκη μου να ξεκουραστώ και να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό μου, με κάνει να θέλω να απέχω. Από πράγματα, στα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα δήλωνα την παρουσία μου πρώτη και καλύτερη.

Έτσι φέτος πηγαίνω μόνον εκεί που ξέρω ότι θα περάσω καλά. Εκεί που θα καμαρώσω φίλους και μερακλήδες γνωστούς. Παρακολουθώ επιλεγμένες ταινίες στον θερινό κινηματογράφο, στον Μόλυβο. Αν και από εκεί κάνω συχνά κοπάνα, για να απολαύσω άλλο ένα ηλιοβασίλεμα, στην άδεια παραλία, στην Άναξο, με τον φίλο μου τον Βασίλη, ή για μια νυχτερινή βαρκάδα στο νησί με τη Βάνα, τη νύχτα της Πανσελήνου._

Κατηγορία Πολιτισμός
- 28|09|2017 19:08

Περισσότερα χαμόγελα και η χαρά της δημιουργίας ήταν και είναι ο σκοπός της γένεσης του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Πέτρας του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας «Αχιλλέας», του οποίου τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στις 5:00 το απόγευμα, στο παλιό ΚΕΠ Πέτρας.

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι είναι αποτέλεσμα προσπαθειών εθελοντών της περιοχής, που έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυση ενός εργαστηρίου που σκοπό έχει αφενός την ανάδειξη των καλλιτεχνικών ικανοτήτων των παιδιών, αφετέρου τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Στο πλαίσιο λειτουργίας του πρόκειται να συγκροτηθούν τα παρακάτω τμήματα:

- Μουσικοκινητική μικρών (5-8 ετών) και μεγάλων ( 9-11), ενδέχεται να λειτουργήσει και ενηλίκων αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

- Αγιογραφία για παιδιά (12 ετών και άνω).

- Κατασκευές για παιδιά (6 ετών και άνω).

- Σκάκι για παιδιά (6 έως 15 ετών).

- Τμήμα ντεκουπάζ ενηλίκων.

Ο μουσικοπαιδαγωγός Βασίλης Τζάνος Αναγνώστου, η αγιογράφος και εικαστικός Μαρία Γερογιάννη και ο Πάνος Κοσμάς εκ του σκακιστικού Ομίλου Μυτιλήνης είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε μικρά και μεγάλα παιδιά, εμφυσώντας τους έναν νέο άνεμο, εκείνο της δημιουργίας. Αναμφισβήτητα και οι τρεις τους είναι καταξιωμένοι στον χώρο τους, γεγονός που θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί.

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Πέτρας έχει ανοιχτές τις πόρτες του και για τα παιδιά που κατοικούν σε γειτονικά χωριά, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από τα τμήματα που θα λειτουργήσουν αναμένεται να γίνουν και άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα εκδρομές και συμμετοχές σε μπαζάρ. Για τις εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη στο τηλέφωνο: 6983-611849. 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 28|09|2017 19:05

Ήρθε η ώρα για το «πρώτο πέταγμα» ενός από τα γλυπτά πτηνά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού φεστιβάλ «The Island of Love» στη Λέσβο τον περασμένο Φεβρουάριο!

Το έργο «Η αγάπη είναι πολύχρωμη», ένα σύμβολο αλληλεγγύης, συνύπαρξης και συνεργατικότητας, που συνδημιουργήθηκε από ντόπιους μαθητές, μαθητές του ειδικού σχολείου Μυτιλήνης και προσφυγόπουλα, θα ταξιδέψει στη Γενεύη και συγκεκριμένα στο CERN, όπου θα εκτεθεί κατά τη διάρκεια του «Humanitarian Hackathon» του «THE Port» από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου.

Στο hackathon, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, 50 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη 10 μεντόρων και 10 εκπαιδευτών, καλούνται να υλοποιήσουν λύσεις για πέντε προκλήσεις-προβλήματα στον τομέα της ανθρωπιστικής-κοινωνικής καινοτομίας. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ένα project που αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Θυμίζουμε πως τα έργα του «The Island of Love» κατασκευάστηκαν από τη δημιουργική ομάδα του φεστιβάλ με πρώτη ύλη ανακυκλωμένα υλικά (κατά κύριο λόγο χαρτοπολτό και το πλαστικό μέρος του εσωτερικού σωσιβίων, που είχαν βρεθεί στις ακτές της Λέσβου κατά την προσφυγική κρίση). Τα γλυπτά αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως λευκοί καμβάδες για να δημιουργήσουν τα έργα τους οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χρήστος Κεχαγιόγλου και η ομάδα «project Ni» (Σωτηρία Σμυρναίου, Πάνος Κουφός, Μαρία Χαρατσάρη, Ελεάννα Μποζίνη, Κώστας Λάβδρας και Αλέξανδρος Μπουρλής), Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, James M. Lane, Εύα Μήταλα και Φελίπε Κατωτριώτης, Δημήτρης Αντωνίτσης, Χρήστος Ευσταθίου και Γιοχάνες.

Το έργο «Η αγάπη είναι πολύχρωμη» ταξιδεύει στη Γενεύη με την υποστήριξη του «Changemakers Lab», ενώ τα υπόλοιπα έργα εκτίθενται στο αίθριο του κτηρίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις Φοιτητικές Εστίες Μυτιλήνης και στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Για περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα: http://www.islandoflove.eu. Facebook: https://www.facebook.com/islandoflove.lesvos.greece/. Twitter: https://twitter.com/theislandoflove. Instagram: <https://www.instagram.com/theislandoflove> 

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 28|09|2017 18:02

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Αθήνα) η πολλά υποσχόμενη ημερίδα με θέμα την ανάδειξη του βιότοπου του κόλπου της Καλλονής Λέσβου και τίτλο «Στη ρότα των πουλιών».

H ημερίδα, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ειδικής εκπαιδευτικής έρευνας που εκπονήθηκε από μαθητές τεσσάρων Λυκείων της Λέσβου και τεσσάρων Λυκείων της Αθήνας και αφορούσε στους υδροβιότοπους της Λέσβου, διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Καλλονιατών Αττικής, την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.), το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα και τη συμπαράσταση του Δήμου Λέσβου (Ν.Π.Δ.Δ. Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού), ο οποίος συνέβαλε ποικιλοτρόπως στην πραγματοποίησή της.

 

Οι συμμετέχοντες

Τα λύκεια που συμμετείχαν στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν οι μαθητές τους στην ημερίδα, ήταν το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, το 1ο ΕΠΑΛ Καλλονής, το ΓΕΛ Πολιχνίτου και το ΓΕΛ Άντισας (από τη Λέσβο), καθώς και το 1ο ΓΕΛ Χαλανδρίου, το 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου, το 5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου και το 4ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας Δημήτρης Αλεξίου εκπροσώπησε τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, ενώ ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος έκανε την εισαγωγική ομιλία της ημερίδας που είχε τίτλο «Ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός παρατήρησης πουλιών, μοχλοί τουριστικής ανάπτυξης της Κεντρικής Λέσβου».

Ακολούθησαν οι ομιλίες εξαιρετικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων που εμπλέκονται με το αντικείμενο των βιοτόπων και της παρατήρησης πουλιών και φυσικά η παρουσίαση των στοιχείων από την έρευνα που εκπόνησαν το οκτώ Λύκεια. 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 28|09|2017 17:26

Το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο. Τα παιδιά που εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος ως έφηβοι και ως ενήλικες. Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία έχουν αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων, καθώς και η ποιότητα της ζωής μπορεί να υποβαθμιστεί ήδη από την παιδική ηλικία. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Πώς θα οργανωθεί η οικογένεια για να βοηθήσει το παιδί; Αρχικά, είναι σημαντική η αναγνώριση του προβλήματος. Λίγοι είναι οι γονείς που μπορούν να αναγνωρίσουν ότι το παιδί τους έχει αυξημένο βάρος, ενώ 1 στους 100 γονείς μπορεί να αναγνωρίσει την παχυσαρκία στο παιδί. Λόγω των διαφορετικών ορίων για το παιδικό υπέρβαρο και την παχυσαρκία, σε σχέση με τους ενήλικες, και της διαστρεβλωμένης εικόνας για το φυσιολογικό και το υπέρβαρο παιδί, το πολύ σοβαρό πρόβλημα του αυξημένου σωματικού βάρους δυστυχώς παραβλέπεται ή αγνοείται. Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του βάρους των παιδιών.

Η βελτίωση του τρόπου ζωής των παιδιών που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος του αυξημένου σωματικού βάρους είναι οικογενειακή υπόθεση. Καταρχάς, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με υπέρβαρους ή παχύσαρκους γονείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Έτσι, βελτιώνοντας το περιβάλλον του παιδιού, δηλαδή τη διατροφή όλης της οικογένειας, γονέων και αδερφών, μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το παιδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος του αυξημένου βάρους. Πολλά παιδιά είναι υπό την επίβλεψη των παππούδων και φαίνεται ότι τα παιδιά εκείνα έχουν υψηλότερο βάρος σε σχέση με τα παιδιά που δεν μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά, επομένως πρέπει εκείνοι να ενημερωθούν και να πάρουν μέρος στη βελτίωση της διατροφής και του βάρους των παιδιών! Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ξεκινά και να προωθείται ένας υγιεινός τρόπος διατροφής από την οικογένεια, η οποία αποτελεί πρότυπο!

Το τι βάζουμε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ αντανακλά το τι θα βάλουμε στο σώμα μας. Είναι καλό να εφοδιαστούμε με φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και προϊόντα ολικής άλεσης. Ειδικά για τα συσκευασμένα τρόφιμα όπως και για τα δημητριακά είναι απαραίτητο να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και να δίνουμε έμφαση στην ποσότητα της μιας μερίδας. Το γεγονός ότι ένα τρόφιμο διαφημίζεται ως κατάλληλο για παιδιά ή χωρίς ζάχαρη ή ως «διαίτης» δεν σημαίνει ότι έτσι είναι ή ότι είναι η καλύτερη επιλογή! Επίσης, σημαντικό είναι να μην υπάρχουν σνακ-πειρασμοί στο σπίτι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, αλλά να υπάρχουν σε εμφανές και εύκολα προσβάσιμο σημείο τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι.

Ειδικά στην περίπτωση που το παιδί παρακολουθείται από διαιτολόγο-διατροφολόγο είναι σημαντικό όλη η οικογένεια να τρώει το ίδιο φαγητό. Φυσικά και ο τρόπος μαγειρέματος παίζει ρόλο στο θρεπτικό και θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου. Καλό είναι να αποφεύγονται τα τηγανητά και τα τσιγαρισμένα φαγητά, καθώς και το πρόχειρο φαγητό, ενώ το ελαιόλαδο στο φαγητό και η ζάχαρη σε σνακ και γλυκά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην υπάρχει πίεση και να μη δημιουργούνται ενοχές στο παιδί, καθώς αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και χρόνο για να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες όλων μας, πόσω μάλλον των παιδιών!

Η οικογένεια είναι αυτή με τη μεγαλύτερη επιρροή στο βάρος και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Με καλή οργάνωση της καθημερινότητας και των πιθανών διατροφικών επιλογών μπορεί ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί να βοηθηθεί έτσι ώστε να βελτιώσει το βάρος και την ποιότητα της διατροφής του.

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 28|09|2017 17:11

Με αφορμή τα κρούσματα ευλογιάς στη Λέσβο τα οποία προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού, έρχεται η ερώτηση της περιφερειακής συμβούλου Μαρίας Νικολάρα προς την Περιφερειακή αρχή και συγκεκριμένα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της νόσου. Η κ. Νικολάρα ωστόσο δίνει μία άλλη διάσταση στην ανησυχία που έτσι κι αλλιώς επικρατεί, στρέφοντας τα φώτα και στα… εσωτερικά προβλήματα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

 

«Η ανησυχία μας επιτείνεται επίσης απ το κοινό μυστικό των  εσωτερικών προβλημάτων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, τα οποία αποτελούν εν τέλει τροχοπέδη στη δρομολόγηση μέτρων πρόληψης και επιτήρησης των νόσων. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας και απαιτεί την συστράτευση και την εγρήγορση όλων. Της αρμόδιας  αντιπεριφέρειας , της υπηρεσίας , των κτηνοτρόφων, των κτηνιάτρων εκτροφής, των τοπικών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Προφανώς και της Περιφερειακής  αντιπολίτευσης η οποία ενημερώνεται δυστυχώς δια των ΜΜΕ», γράφει χαρακτηριστικά η κ. Νικολάρα και συνεχίζει: «Η Περιφερειακή Αρχή μέχρι τώρα, παρά την αφενός προ 9μήνου εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στη Λέσβο και αφετέρου την προ μηνών προειδοποίηση απ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζωονόσους στα απέναντι από την Περιφέρειά μας παράλια  και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, ουδέποτε ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο  ή κατέθεσε προτάσεις ή σχέδιο δράσης. Ακόμα και σήμερα που τα κρούσματα της ευλογιάς αυξήθηκαν, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει την παραμικρή πληροφόρηση».

 

Τα ερωτήματα

Τα επτά ερωτήματα τώρα της κ. Νικολάρα προς την Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα για την ευλογία, είναι τα εξής:

  1. Έχει καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης της ευλογιάς και ποιο είναι αυτό;

Γιατί αφέθηκε να περάσει άπρακτα τόσος χρόνος από την πρώτη εμφάνιση της νόσου και τις προ μηνών προειδοποιήσεις;

  1. Πέραν των μέτρων, που δια των ΜΜΕ ενημερωνόμαστε, έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφαλή διακίνηση ζώων προς τα σφαγεία ή μέτρα σε χώρους συνάθροισης κτηνοτρόφων( π.χ σφαγεία, σημεία παράδοσης γάλακτος κλπ), ή αποτροπής μεταφοράς του ιού με άλλους τρόπους; (π.χ  έλεγχοι ΟΣΔΕ , πεζοπορίες ,κυνήγι κλπ)
  2. Έχει ληφθεί πρόνοια για ύπαρξη χώρων ασφαλούς υγειονομικής ταφής των ζώων που θανατώνονται και των ζωικών υποπροϊόντων σφαγής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;
  3. Ποια προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εισόδου στη Λέσβο και τα άλλα νησιά της Περιφέρειας άλλων ζωονόσων που πλήττουν τη γείτονα χώρα;
  4. Υπάρχει πρόθεση ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απειλούν την Κτηνοτροφία και η από κοινού αναζήτηση λύσεων για τον βασικό  αυτόν  πυλώνα της οικονομίας των νησιών μας;
  5. Προτίθεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να διαθέσει, για τους λόγους έκτακτης ανάγκης που έχουν προκύψει, κάποιο κονδύλιο για την προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου; ( π.χ συνδρομή ιδιωτών κτηνιάτρων εκτροφής, προμήθεια υγειονομικού υλικού κ.ά. )
  6. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συνεργασίας και ομοψυχίας όλων απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, πως προτίθεται η Περ.Αρχή να επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία;

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 28|09|2017 17:10

Η Τράπεζα Πειραιώς και η γαλακτοκομική επιχείρηση «Στειακάκης Κωνσταντίνος» ανακοινώνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας, με στόχο την άμεση και ενεργό υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την ενίσχυση της παραγωγής τοπικών παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Η επιχείρηση της οικογένειας Στειακάκη δραστηριοποιείται στον κλάδο των γαλακτοκομικών από το 1952 και για τρεις συνεχόμενες γενιές παράγει τα μοναδικά προϊόντα της Κρήτης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, στις περιοχές Βαλί και Μεσσαρά Κρήτης, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των παραγωγών κτηνοτρόφων και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Πρόσφατα η επιχείρηση ολοκλήρωσε συγχρηματοδοτούμενη επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 600.000€ για την ίδρυση νέας τυροκομικής μονάδας (δυναμικότητας επεξεργασίας γάλακτος 1.200κιλών/ημέρα). Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και την αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η προμήθεια της πρώτης ύλης πραγματοποιείται από την ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου και το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές από την πλούσια, σε θρεπτικά στοιχεία, χλωρίδα του νησιού. Μεταξύ των προϊόντων της εταιρείας συγκαταλέγονται η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, ο ανθότυρος και η μυζήθρα (γλυκιά και ξινή).

Μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη αποπληρωμή του όταν παραδώσει τα προϊόντα στην επιχείρηση.

Η νέα αυτή συμφωνία Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας αφορά σε ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση και πιστοποιεί τη σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη του αγροτικού επιχειρείν και την ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 28|09|2017 16:23

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο των δράσεων τουριστικής προβολής, διοργάνωσε σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, ταξίδι εξοικείωσης Άγγλων και Γάλλων δημοσιογράφων, απεσταλμένων του παγκοσμίως δημοφιλούς περιοδικού «Lonely Planet Traveller» και του 6μηνιαίου ταξιδιωτικού περιοδικού City.

Εκ μέρους του «Lonely Planet Traveller», ενός εκ των πλέον δημοφιλών ταξιδιωτικών περιοδικών στη Μ. Βρετανία, με μηνιαία κυκλοφορία 46.850 αντιτύπων περίπου και κοινό 113.000 αναγνωστών, επισκέφθηκε τη Λέσβο, τη Χίο και την Ικαρία, ο δημοσιογράφος Oliver Berry και ο φωτογράφος Philip Lee Harvey. Το ταξίδι της διήρκεσε από τις 15 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Η εμπειρία τους θα αποτυπωθεί μάλιστα σε ένα αφιέρωμα 8-12 σελίδων, που θα περιλαμβάνεται στο τεύχος Μαΐου 2018 του «Lonely Planet Traveller», στην ενότητα «Great Escapes». Από το περιοδικό μάλιστα είχαν οριστεί και οι θεματικές που επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των απεσταλμένων του, οι οποίες ήταν η γαστρονομία για τη Λέσβο, ο πολιτισμός για τη Χίο και η μακροζωία για την Ικαρία.

Άνοιγμα και στη γαλλική αγορά

Επίσης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργάνωσε σε συνεργασία με την Marketing Greece, ταξίδι εξοικείωσης και Γάλλων δημοσιογράφων με στόχο να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα των νησιών της Περιφέρειας στη γαλλική αγορά. 

Συγκεκριμένα φιλοξενήθηκαν ο Vincent Guerrier, αρχισυντάκτης του 6μηνιαίου ταξιδιωτικού περιοδικού City, που εκτυπώνεται σε 50.000 αντίτυπα και έχει αναγνωσιμότητα 200.000 ατόμων, μαζί με τη φωτογράφο σύζυγό του Véronique Guerrier Gavelle. Το δημοσιογραφικό ταξίδι, από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, κάλυψε τα νησιά Λέσβου, Χίου και Σάμου, έχοντας σκοπό να ανακαλύψουν οι φιλοξενούμενοι τα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού (ιστορία, τοπία, παραδόσεις, γαστρονομία, παραλίες, κλπ) και να τα αποτυπώσουν μέσα από ένα 7σέλιδο αφιέρωμα.

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στα νησιά, περιηγηθήκαν στα αξιοθέατα και στις παραλίες, ενημερώθηκαν για τις προσφερόμενες τουριστικές δραστηριότητες και απόλαυσαν την τοπική κουζίνα, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σημειώνεται, πως τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική δημοσιογραφική αποστολή, το πρόγραμμα φιλοξενίας, ο συντονισμός και η συνοδεία πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, καθώς και τα Τμήματα Τουρισμού Λέσβου, Χίου και Σάμου. Το σύνολο των μετακινήσεων τους καλύφθηκε από τον ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας- Ιρλανδίας και την Marketing Greece, ενώ η φιλοξενία (διαμονή, διατροφή, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και ξεναγήσεις) καλύφθηκε από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, αλλά και από χορηγίες.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 28|09|2017 16:06

Η πρώτη ταινία που θα ανοίξει το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» την Κυριακή στις 6 το απόγευμα είναι της πολυμήχανης, δραστήριας Ευρυκόμης Σάββα, το «Γιατί μπαμπά», μια βιωματική ταινία, βασισμένη στην ιστορική έρευνα, αλλά και σε προσωπικές αφηγήσεις-μαρτυρίες. Μέσω αυτών με τη μέθοδο της Προφορικής Ιστορίας, προσπαθεί να φωτίσει την καθημερινότητα των παιδιών του Εμφυλίου και τις σιωπές μιας σκληρής εμφυλιακής περιόδου. Μέσα από μια εναλλαγή ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν αναδεικνύονται η έλλειψη ευκαιριών στην εκπαίδευση, η χαμένη αθωότητα, η ορφάνια, ο διχασμός, ο φόβος, η θλίψη, οι στερήσεις, ο ξεριζωμός, το παράπονο, οι κοινωνικές ανισότητες αλλά και πώς μια δεύτερη ευκαιρία του σήμερα στην Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση μπορεί να εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής...

Στα 38 της, το 2003 η Ευρυκόμη Σάββα επέστρεψε στο σχολείο, στα 51 της ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη συνέχεια ορκίστηκε. Η διπλωματική της γίνεται το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο ερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs», ενώ εκείνη συνέστησε στη Λέσβο ομάδα Προφορικής Ιστορίας για τη διάσωση μαρτυριών αλλά και της τοπικής ιστορίας. Τίποτα δεν τη σταματά, όπως ούτε την Ιστορία. Κι επειδή έχει ακόμα πολλά να διηγηθεί για την περίοδο του εμφυλίου στη Λέσβο, είναι πολύ πιθανό πέραν της ταινίας να μάθουμε ακόμα περισσότερα από το διδακτορικό της!

 

«Η Ιστορία των αφανών»

«Μ’ έτρωγε το σαράκι από παιδί να σπουδάσω. Δεν το έκανα στην κατάλληλη ηλικία. Το έκανα μετά και το ένα έφερε το άλλο», μας λέει. Γιατί προφορική Ιστορία; «Τη γνώρισα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μέσα από ένα μάθημα και γοητεύτηκα. Ουσιαστικά είναι η ιστορία των αφανών, εκείνων που δεν έχουν φωνή να ακουστούν, η Ιστορία από τα κάτω, όπως λέμε και επιστημονικά. Κι αυτές φωνές έρχονται να συμπληρώσουν, άλλοτε να διαψεύσουν, άλλοτε να επιβεβαιώσουν την επίσημη Ιστορία. Η προφορική ιστορία είναι συνεντεύξεις από ανθρώπους που τη βίωσαν και μας καταθέτουν την εμπειρία τους -κάτι που το ζητούν πολύ. Είναι κατάθεση ψυχής», λέει η κ. Σάββα.

 

«Γιατί μπαμπά»

Ο τίτλος της ταινίας έχει να κάνει με τον πατέρα της κ. Σάββα: «Τον έχασα πολύ νωρίς. Άκουγα από κείνον δύσκολες έννοιες, εμφύλιος, αντάρτες, φυλακές, ότι κρυβόταν, ιστορίες για τον παππού και τη γιαγιά, που όμως ποτέ δεν μου είπε αναλυτικά. Όλα τα έμαθα πριν από ενάμιση χρόνο από τον θείο μου που του πήρα συνέντευξη στο πλαίσιο της εργασίας».

Πώς χρωματίζεται ο εμφύλιος στη Λέσβο; «Δύσκολες εποχές. Φόβος, διχασμός. Γνώρισα οικογένεια που ο ένας αδερφός ήταν αγροφύλακας και ο άλλος αντάρτης. Πέντε-δέκα στα δάχτυλα μετρημένοι ήταν καλά οικονομικά. Έμεναν κάποιοι στο βουνό 12 χρόνων παιδιά και κατέβαιναν κι ανέβαιναν να δουλέψουν. Εμείς μωρέλιμ μείναμ’ αγράμματοι, μου ’λεγε χαρακτηριστικά μια γιαγιά που τόσο στενοχωρήθηκε που δεν τέλειωσε ποτέ το σχολείο». Και κάπου εκεί, στο πεδίο του συμβολισμού, το όνειρο της γιαγιάς που μάλλον θα δούμε στην ταινία γίνεται το κουράγιο της κ. Σάββα να προχωρήσει και να φτάσει σε ακαδημαϊκά επίπεδα τις γνώσεις της.

 

Πρόγραμμα προβολών

Δημοτικό Θέατρο: Κυριακή 01/10/2017 στις 18:00 μ.μ, Τετάρτη 04/10/2017 στις 11:30 π.μ, Σινε Αρίων: Πέμπτη 05/10/2017 στις 21:30 μ.μ

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 28|09|2017 15:59

 

Ο Στρατής Κλεάνθης και ο Στρατής Σαμαράς είναι οι δύο αιρετοί που εξελέγησαν τη Δευτέρα κατά τις εκλογές ανάδειξης των εκπροσώπων των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου για τη περίοδο 2018-2019.

Πρώτη σε ψήφους αναδείχτηκε η παράταξη Κλεάνθη «Νέα Ενωτική Κίνηση» με 191 στους 330 ψηφίσαντες και ακολούθησε η παράταξη Σαμαρά «Διαφάνεια και Αξιοκρατία» με 141 ψήφους. Αισθητή ήταν η αποχή, καθώς οι εγγεγραμμένοι είναι 478.

«Ο μεγάλος αριθμών μη έγκυρων ψηφοδελτίων δε μας τιμά γιατί η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι  σε όλους  και σε τούτες τις εκλογές υπήρχαν αξιολογότατοι συνάδελφοι υποψήφιοι που άξιζαν καλύτερα» λέει ο Στρ. Κλεάνθης στο «Ε» που ευχαριστεί τους συναδέλφους του που για άλλη μια φορά στήριξαν την παράταξή του. Αναπληρωτής του εκλέχτηκε ο Φωτέλλης Πέτρος και αναπληρωτής του Στρατή Σαμαρά η Δημητρόγλου Ευριδίκη.

Τα αποτελέσματα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ                            ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 478                                          ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 147

ΨΗΦΙΣΑΝ   330                                                ΨΗΦΙΣΑΝ83

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ 28                                               ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ  2

ΕΛΑΒΑΝ:                                                             ΕΛΑΒΑΝ:

ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ‘161                         ‘ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ’- 50    

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ146                          ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 8

ΝΤΑΦΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ 5                                    ΝΤΑΦΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ  49

ΝΤΟΥΜΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  37                            ΝΤΟΥΜΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  2   

ΦΩΤΕΛΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 76                                  ΦΩΤΕΛΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ  -1

 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ & ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ’ 111            ‘ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ&ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ’30

ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΕΥΡΙΔΙΚΗ  77                     ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΕΥΡΙΔΙΚΗ  1

ΜΑΓΙΑΚΗ ΕΛΕΝΗ  3                                         ΜΑΓΙΑΚΗ ΕΛΕΝΗ - 30           

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ 22                    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ  0

ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 80                              ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ  13

ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ’          ‘ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ’

ΜΑΛΛΙΑΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  30                ΜΑΛΛΙΑΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 1    

 

Κατηγορία Πολιτική
- 28|09|2017 14:56

«Τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο, εδώ και χρόνια επιβαρυμένο, επίπεδο διαβίωσης μας», γράφει στην τοποθέτησή της για το μείζον ζήτημα για τα νησιά μας, ενόψει και τις επικείμενης κατάργησής τους, η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Σημειώνοντας πως είναι απολύτως κατανοητές οι ανησυχίες και τα ερωτήματα που προκαλούνται στους πολίτες επί του θέματος και καταλήγοντας -αφού αναφέρθηκε στο περίφημο mail Χαρδούβελη και την τότε δέσμευση της κυβέρνησης ΝΔ για την κατάργηση του μέτρου- πως η κυβέρνηση «με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τις προηγούμενες χρονιές το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, με τον ίδιο τρόπο το αντιμετωπίζει και φέτος».

«Στην περίπτωση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, το έδαφος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν από την αρχή «ναρκοθετημένο». Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση τους αλλά και η αποδοχή τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν ήδη καταγραφεί από το πρώτο μνημόνιο. Τότε, ανάμεσα στα άλλα επώδυνα, μέτρα που συμφώνησαν για την περίοδο 2012 -2014, ήταν και η κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων», σημειώνει η ανακοίνωση της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, καταδεικνύοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος, λόγω των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.  

Το mail Χαρδούβελη και το προσφυγικό

«Με το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη», το 2014, καταγράφηκε για ακόμα μια φορά καθαρά η δέσμευση της τότε  κυβέρνησης της Ν.Δ., για «την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να αποκρούσει αυτή την απαίτηση των δανειστών. Κατάφερε όμως να καταγραφεί ρητά στις νέες συμφωνίες που προέκυψαν, ότι όσον αφορά τους κατοίκους των νησιών θα υπάρχουν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά, έτσι ώστε, η όποια επιβάρυνση προκύψει για αυτούς από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, να είναι όσο το δυνατό πιο μικρότερη. Για  δύο συνεχιζόμενες χρονιές η κυβέρνηση ανέστειλε την έναρξη της υλοποίησης του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών. Υπενθυμίζουμε, ότι η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού που έγινε πέρυσι μαζί με τα μέτρα, για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, συνάντησε την σφοδρή αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βέβαια και της Ν.Δ.».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου προσθέτει ακόμη χωρίς να ονοματίζει το λόγο που επέβαλε την συνεχιζόμενη αναστολή του μέτρου (σ.σ. το «προσφυγικό»), πως ο ίδιος λόγος εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Ενώ «ο καταστροφικός σεισμός του Ιούνη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την δύσκολή θέση όλων μας. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να μην έχει αλλάξει η πολιτική και οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τις προηγούμενες χρονιές το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, με τον ίδιο τρόπο το αντιμετωπίζει και φέτος».

Κατηγορία Κοινωνία
- 28|09|2017 13:46

 

Ανταποκρινόμενοι άμεσα στην ανάγκη της ιδιαίτερης πατρίδας τους και με την καθοριστική συμβολή της Ιεράς Επισκοπής Αυστραλίας, οι Έλληνες της Αυστραλίας μέσω χορηγιών και δωρεών, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 150.000 δολαρίων, προς ενίσχυση της ισοπεδωμένης από τον σεισμό της 12ης Ιούνη, Βρίσας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ιερά Επισκοπή της Αυστραλίας, κατάφερε να μεταβιβάσει το συγκεντρωθέν ποσόν στις 25 Ιουλίου στην Μητρόπολη της Μυτιλήνης, για να προχωρήσει η τελευταία στα δέοντα. Μέχρι σήμερα όμως, περίπου δύο(!) μήνες μετά, δεν έχει φτάσει στους σεισμόπληκτους της Βρίσας ούτε ένα… δολάριο, με τη διαπίστωση αυτή να προκαλεί δικαίως εντυπώσεις και να αφήνει έκθετη την Μητρόπολη Μυτιλήνης και τον ίδιο τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιάκωβο. Και την αφήνει έκθετη γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω επιστολών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας ζητά ενημέρωση για την… διαδρομή της γενναίας αυτής δωρεάς. Αλλά η δεύτερη και μάλιστα σε διάστημα 15 ημερών, με την Μητρόπολη να μη μπαίνει στον κόπο να προχωρήσει σε  ενημέρωση, για ένα θέμα που υποτίθεται… καίει και απαιτεί οργάνωση και φυσικά απόλυτη διαφάνεια. 

Στο όνομα της διαφάνειας

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Σεπτέμβρη, και στο όνομα της «διαφάνειας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, δια μέσω του προέδρου του Κώστα Σταυρινού, είχε στείλει επιστολή τόσο στον Μητροπολίτη κ.κ. Ιάκωβο, όσο και στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,αλλά και το δήμαρχο Λέσβου ζητώντας την κοινοποίηση εκ μέρους τους ενός πίνακα με την κατανομή των δωρεών προς τη Βρίσα. Σημειώνοντας από τότε πως «υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ζήτημα αυτό από τους συντοπίτες μας», αφού οι «διαχειριστές» των σημαντικότερων δωρεών προς τους σεισμόπληκτους της Βρίσας,Δήμος, Περιφέρεια και Μητρόπολη, δεν είχαν προχωρήσει σε ενημέρωση ούτε όσον αφορά το ύψος των χορηγιών  και δωρεών αλλά ούτε και όσον αφορά στην αξιοποίηση των χρημάτων για την περιοχή. «Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια θα λειτουργήσει και προς όφελός σας και θα αποτρέψει τη διάδοση ανυπόστατων φημών», είχε επισημάνει από τα μέσα Σεπτέμβρη ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστα Σταυρινός.

Η Περιφέρεια ωστόσο έσπευσε να απαντήσει στο σύλλογο Βρισαγωτών για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα από την ημέρα του σεισμού ,διευκρινίζοντας ότι δεν έχει πάρει κάποιες χορηγίες ,αλλά σημειώνοντας αυτά που η ίδια δρομολόγησε από τον δικό της προυπολογισμό και που αφορούν τόσο τη Βρίσα όσο και τις άλλες πληγείσες περιοχές του νησιού.Σε άλλη στήλη δημοσιεύουμε την απάντηση  της Περιφέρειας που κοινοποιήθηκε στο σύλλογο από τον γενικό διευθυντή Γ.Σπανέλλη για λογαριασμό της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου.

Η νέα επιστολή

Μέχρι και χθες, 27 Σεπτεμβρίου, απόκριση δεν πήραν οι εκπρόσωποι του συλλόγου από την Μητρόπολη. Και με νέα επιστολή τους προς τον Μητροπολίτη αυτή τη φορά, επανήλθαν ζητώντας για μία ακόμη φορά… εξηγήσεις. Έχοντας μάλιστα νωρίτερα έλθει σε επικοινωνία και με την ελληνική παροικία της Αυστραλίας για να μάθουν ότι η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας έστειλε από τις 25 Ιουλίου το συγκεντρωθέν ποσό των 150.000 δολαρίων στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. «Από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, Αυγούστου 2017 της ελληνικής παροικίας Αυστραλίας, πληροφορηθήκαμε ότι η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας με έρανο  που έκανε στις 2 Ιουλίου  σε κάθε,  εκάστη ενορία - κοινότητα ολόκληρης  της Αυστραλίας  για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου συγκέντρωσε το ποσό των 150.000 δολαρίων, το οποίο έχει ήδη αποστείλει στη Μητρόπολη Μυτιλήνης στις 25 Ιουλίου το 2017 (όπως φαίνεται από τους αναλυτικούς πίνακες από τα έσοδα κάθε ενορίας που είναι στη διάθεσή μας). Ούτε και γι’ αυτή τη δωρεά υπήρξε κάποια ενημέρωση ή ούτε κάποιο ποσό διατέθηκε για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Βρίσας», γράφει χαρακτηριστικά στη νέα επιστολή του ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας. Για να ζητήσει για μία ακόμη φορά ενημέρωση για το πώς και πότε η Μητρόπολη Μυτιλήνης σκοπεύει να διαθέσει το ποσό που μαζεύτηκε σε λιγότερο από έναν μήνα και έφτασε στη Λέσβο, αλλά έχει κάνει ως σήμερα δύο μήνες, για να περάσει από τη Μυτιλήνη… στη Βρίσα. «Καθώς θέλουμε να αποστείλουμε ευχαριστήρια επιστολή προς την Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας όπως και στις ενορίες και κοινότητες της εκεί ελληνικής παροικίας, χρειάζεται να γνωρίζουμε πώς σκοπεύετε να διαθέσετε το ποσόν των χρημάτων του εράνου που έχετε λάβει. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε σύντομα στο αίτημά αυτό, καθώς είμαστε  υποχρεωμένοι να πληροφορήσουμε σχετικά τους συντοπίτες μας, οι οποίοι ήδη αναρωτιούνται για την έλλειψη ενημέρωσης. Έχουμε επίσης την πρόθεση αλλά   και την υποχρέωση να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να γνωστοποιηθεί η γενναιόδωρη προσφορά των Ελλήνων της Αυστραλίας, να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο  το ποσό από την άνω δωρεά που αναλογεί στο χωριό μας  και παράλληλα να  το αξιοποιήσουμε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του χωριού μας και των κατοίκων του», καταλήγει χαρακτηριστικά η επιστολή των Βρισαγωτών…

Πρέπει να απαντήσει…

Σε κάθε περίπτωση η Μητρόπολη Μυτιλήνης, οφείλει τούτη τη φορά να απαντήσει χωρίς περιστροφές και να ρίξει φως στην υπόθεση αυτής της δωρεάς, να βγάλει έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα και να εξαφανίσει τις όποιες σκιές αφήνονται από τη σιωπή της. Είναι σαφές πως η Μητρόπολη δεν έχει τον μηχανισμό για να «τρέξει» τις διαδικασίες για την εκπλήρωση του σκοπού της δωρεάς (σ.σ. όπως ο δήμος ή η Περιφέρεια), αλλά την αδικεί το γεγονός πως δεν έχει ανταποκριθεί ως σήμερα στις οχλήσεις των… δικαιούχων της δωρεάς.

 

 

«Δεν πήραμε δωρεές» ισχυρίζεται με έγγραφό της η Περιφέρεια

Η απάντηση της Περιφέρειας στους Βρισαγώτες

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στην πρώτη επιστολή του Συλλόγου των Βρισαγωτών της Αθήνας, για το θέμα των δωρεών, απάντησε μόνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενημερώνοντας για τις μέχρι τώρα δράσεις της προς ενίσχυση των σεισμόπληκτων και ξεκαθαρίζοντας πως δεν έλαβε μία απολύτως επιχορήγηση ή πρόσθετη πίστωση για του κατοίκους της Βρίσας. Αλλά με δικούς της πόρους σύναψε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την τρισδιάστατη απεικόνιση της Βρίσας (38.000 ευρώ), κάλυψε τις δαπάνες μετακίνησης των σεισμόπληκτων με τα ΚΤΕΛ (47.800 ευρώ) και προμηθεύτηκε 10 κοντέινερς (που ήδη εγκαταστάθηκαν) (59.670 ευρώ),ενώ ετοιμάζεται για την προμήθεια άλλων 10 κοντέινερς για τις ανάγκες του σεισμόπληκτου χωριού ,δεδομένου ότι τα πρώτα 10 δεν επαρκούσαν.Με την ευκαιρία η Περιφέρεια αναφέρεται σε μια σειρά ενέργειες  που έκανε από την πρώτη μέρα του σεισμού ,που είχε και την ευθύνη λειτουργίας του Συντονιστικού,καθώς επίσης και άλλες παρεμβάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί στο υπόλοιπο νησί και αφορούν την μετά-σεισμό δράση της Περιφέρειας.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top