FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 23|09|2017 21:10

 Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις της Θεσσαλονίκης «Νησίδες» το έκτο βιβλίο του δικηγόρου, δημοσιογράφου και συγγραφέα Ξενοφώντα Μαυραγάνη, «Εφτά και κάτι νύχτες» για την εφτάχρονη δικτατορία, που επιβλήθηκε με τα τανκς στις 21-4-1967 και κατέρρευσε στις 20-7-1974 κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

Από το καλοτυπωμένο, απολαυστικό στην ανάγνωση, ιστορικά ακριβές και καυστικό για τους δικτάτορες και τους κατά καιρούς θαυμαστές τους, θαυμάσιο βιβλίο, θα αναφερθώ αρχικά στις τελευταίες νύχτες της χούντας αντιγράφοντας από την αυτοβιογραφική περιγραφή του συγγραφέα:

«Ο Ιούλιος του 1974 τον βρήκε στο χωριό του, στο Πλωμάρι της Λέσβου, παντρεμένο και με ένα γιο. {...} Τα τουρκικά στρατεύματα άλωναν την Κύπρο, και στο νησί του, που διέτρεχε άμεσο κίνδυνο να δεχθεί τουρκική επίθεση, οι μισοί έτρεχαν να εξοπλιστούν, κι οι άλλοι μισοί, κυρίως γυναικόπαιδα και γέροι, να φύγουν στα βουνά. {...} Εκείνος κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και είπε στον αξιωματικό υπηρεσίας ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση της πατρίδας. {...} Τότε πληροφορήθηκε πως το λευκό απολυτήριο, με το οποίο τον είχε εφοδιάσει το στράτευμα, ήταν αποδεικτικό στοιχείο των αντεθνικών διαθέσεών του-καθ' ο αριστερού- που δεν του επέτρεπε να αμυνθεί κατά των πιθανών Τούρκων εισβολέων. Την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση είχε κι ένας φίλος του Πλωμαρίτης γιατρός, αναμφισβήτητα δεξιός, του οποίου η αδελφή έτυχε να παντρευτεί τον γιο ενός ηγετικού στελέχους της Ένωσης Κέντρου».

Με την παραπάνω εξιστόρηση θυμήθηκα το δικό μου απολυτήριο, που εκδόθηκε λευκό επειδή ψήφισα ΟΧΙ στο χουντικό σύνταγμα του 1968. Έτσι, αν και δεν κλήθηκα στην επιστράτευση, ανέλαβα εθελοντικά μια στρατιωτική αποστολή, κατά την οποία γνώρισα την τότε διάλυση του ελληνικού στρατού, όταν ως συνοδηγός σε ένα στρατιωτικό φορτηγό, με τον στρατιώτη οδηγό και πέντε εθελοντές στην καρότσα, ξεκινήσαμε χαράματα από την Καλλονή προς ένα στρατόπεδο της Μυτιλήνης με την εντολή να επιστρέψουμε από εκεί φορτώνοντας το φορτηγό με νάρκες.

Φθάνοντας στο στρατόπεδο επέδωσα στον αξιωματικό υπηρεσίας το συνοδευτικό στρατιωτικό έγγραφο, εισπράττοντας την άγνοιά του για αποθήκευση ναρκών. Μετά από μερικές αρνητικές απαντήσεις και άλλων αγνοούντων, περιεργαζόμενος το χώρο, πρόσεξα ότι στο μεγάλο προαύλιο του στρατοπέδου σε μια καλυμμένη με χώμα και χορταριασμένη πυραμίδα, ύψους πέντε μέτρων και βάσης εκατό τετραγωνικών, διακρινόταν από κοντά το περιεχόμενό της με τα στοιβαγμένα παραλληλεπίπεδα φορητά κιβώτια που έγραφαν στα αγγλικά ότι περιείχαν νάρκες «κατά προσωπικού» και «κατά αρμάτων», με προειδοποιήσεις της επικινδυνότητας μεταφοράς και της αναγκαιότητας σχεδίων χαρτογράφησης και σταθεροποίησης κατά τη ναρκοθέτησή τους, λόγω της ανεξέλεγκτης μετατόπισής τους από βροχοπτώσεις σε σαθρά εδάφη ή παλίρροιες σε αμμώδη.

Φορτώνοντας τις νάρκες τρομάξαμε όταν πέρασαν δύο φορές τρία τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα πάνω από την πυραμίδα, που προφανώς οι χειριστές τους γνώριζαν το περιεχόμενό της.

Επιστρέφοντας το απόγευμα στην Καλλονή, μου ανατέθηκε εγγράφως η αποστολή «τοποθετήσεως ναρκών εις την αμμώδη παραλίαν της Πέτρας, λόγω πιθανούς (sic!) τουρκικής αποβάσεως».

Υπενθυμίζοντας στον εντολέα αξιωματικό τις προειδοποιήσεις των κιβωτίων, ζήτησα ένα σχέδιο ναρκοθέτησης και ακούγοντας ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε σχετικό, αρνήθηκα να συνεχίσω.

Δυστυχώς, έναν χρόνο μετά, στις 6-8-1975, συνάντησε τον θάνατο από έκρηξη νάρκης, στα 52 του χρόνια, ο Πετρανός μεταφορέας Σωτήρης Γιουβανέλλης που είχε μεταβεί για αμμοληψία, στα πλαίσια της εργασίας του, με το δημοσίας χρήσεως τρίκυκλο φορτηγό του, στον τότε μη περιφραγμένο χώρο της ναρκοθετημένης παραλίας της Πέτρας, η οποία άργησε να αποναρκοθετηθεί.

Συνιστώντας την ανάγνωση του έκτου πονήματος του Ξενοφώντα Μαυραγάνη, επισημαίνω τη συγκλονιστική περιγραφή της δίκης του Νοεμβρίου 1968, των επωνύμων κεντρώων πολιτών και στελεχών της «Ένωσης Κέντρου» μελών του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της αντιστασιακής οργάνωσης της «Δημοκρατικής Άμυνας» που κάλυψε τότε ο συγγραφέας ως δημοσιογράφος, η οποία περιλαμβάνει στο βιβλίο αποκαλυπτικές αδημοσίευτες λεπτομέρειες από τις αθλιότητες της χούντας, που δικαιώνοντας αυτόν τον χαρακτηρισμό της, κυνήγησε όσους αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς δημοκράτες τόλμησαν ως και να εκφρασθούν ιδιωτικά εναντίον της.

 

Αριστείδης Κυριαζής

aristeidis2007@gmail.com

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 23|09|2017 20:04

Aντώνης Ν. Δουκέλλης

«Σταβέντο και σοφράνο» (διηγήματα)

Εκδόσεις «Άπαρσις»

Αθήνα 2017, σελ. 443

 «Είκοσι πέντε αληθινές ιστορίες, τυλιγμένες με τη σαγήνη του μύθου. Ή είκοσι πέντε μύθοι, αληθινοί σαν ιστορίες. Ιστορία ή μύθος και τα δύο έχουν πλαστεί από τον άνθρωπο. Ιστορίες και μύθοι που τον καταβαραθρώνουν ή τα ανασταίνουν. Στο καράβι της ζωής, άλλοτε στεκόμαστε από την προσήνεμη πλευρά (σοφράνο), εκεί που οι αέρηδες και οι καταιγίδες χτυπούν και δοκιμάζουν τη δύναμή τους πάνω στο σκαρί και άλλοτε στεκόμαστε στην υπήνεμη πλευρά (σταβέντο) και απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη νηνεμία. Άμα αλλάξει ρότα το καράβι, πέφτουμε ξαφνικά στα δύσκολα ή στην απανεμιά. Όλα είναι μέσα στη ζωή μας. Και το εύκολα και το δύσκολα. Και τα κατσούφικα και τα γελαστά. Σημασία έχει αν παίρνουμε τη ζωή μας σαν ένα ταξίδι που εμείς ορίζουμε τον προορισμό του, ή αν αφηνόμαστε να μας παρασύρει το ρυάκι, σαν το αδέσποτο φύλλο που πέφτει από το δένδρο, και αρμενίζει κατά τα κέφια του νερού με άγνωστο μέλλον. Σε τούτο το βιβλίο ο σπαραγμός και ο βαθύς πόνος, η απόγνωση και η απελπισία, διαδέχονται την χαρά, την ψυχική ανάταση, την ελπίδα, την αισιοδοξία. Μια αέναη εναλλαγή, που είναι η ουσία της ζωής. Σταβέντο και σοφράνο λοιπόν…».

Μετά το εξαιρετικό λεύκωμα «Η Σκάλα μας (Αγία Άννα). Χθες-σήμερα-αύριο. Η ιστορία του προσφυγικού χωριού», τα τρία λογοτεχνικά βιβλία «Αλμύρα», «Με γέλιο και με δάκρυ», «Εξιλέωση», ο Αντώνης Δουκέλλης κυκλοφόρησε πρόσφατα μια συλλογή διηγημάτων.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, ενώ κάποιοι από τους τίτλους των διηγημάτων έχουν ως εξής: Το Θεριό, Ζήλεια, Απόγνωση, Ο Μάρκος, Ο τζογαδόρος, Ο Καταπίνος, Ακριβό τίμημα, Ο Ανεμοδούρας, Το φρικτό μυστικό, Ένα ασήμαντο συμβάν, κ.ά.

Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα, ως μικρό δείγμα γραφής, από το διήγημα «Φασόλια μαυρομάτικα»: «Έλυσαν κάβο από τη μικρή προβλήτα της αγίας Άννας, στα μέσα του Οκτώβρη. Δύο βάρκες; Ένα πέραμα, ο “Άγιος Νικόλαος” γύρω στα εφτά μέτρα μήκος, με πλήρωμα τον Νικόλα και τον μεγάλο του γιο, τον Γιάννη και ο «Χρηστάκης», ένα μπατέλο, λίγο μεγαλύτερο από πέντε μέτρα-και τα δύο γερά σκαριά-με πλήρωμα τον Χρήστο και τον νεαρό Ηλία. Ξεκίνησαν νωρίς πριν μεσημεριάσει. Έβαλαν τις κουμπάνιες, τα τρόφιμα για το ταξίδι δηλαδή, κάτω από την πλώρη-ψωμί, ελιές, ντομάτες, ένα κομμάτι τυρί φέτα-και νερό, ένα λαγίνι και έναν κούτρουλα, ήτοι ένα σταμνί με σπασμένα χέρια και λαιμό. Πριν βγουν στο πέλαγος, είχαν να διανύσουν μιαν απόσταση περίπου δώδεκα μιλίων, το μήκος του κόλπου δηλαδή, από τον μυχό, την προβλήτα της Αγίας Άννας, μέχρι τη βραχονησίδα Καλλονή στο στόμιο του κόλπου, που οι ψαράδες την έλεγαν Γαρμπιά. Οι δύο βάρκες, δίπλα-δίπλα, αρμένιζαν κοντά στις δυτικές ακτές με μια μπουνάτσα «λάδι». Αν και είχαν δει εκατοντάδες φορές αυτή την πλευρά του κόλπου, είχαν ψαρέψει, είχαν δέσει σε βράχια και είχαν βγει στη στεριά, οι ψαράδες απολάμβαναν το μαγευτικό τοπίο, των χαμηλών λόφων που κατέληγα στο νερό σκεπασμένοι από ελαιώνες, πευκώνες, βελανιδιές, κυπαρίσσια, λεύκες, πλατάνια, συκιές, αμυγδαλιές, ιτιές, κουκουναριές, και πλήθος άλλων δένδρων. Αλλά και θάμνοι: πρίνοι, λυγαριές, σχοίνοι, βάγιες. Η χλωρίδα της περιοχής, ήταν τόσο πλούσια που λες και η φύση διάλεξε τούτο τον τόπο για να φυτρώσει όλα τα είδη της. Και μια ατμόσφαιρα τόσο καθαρή και διάφανη, σαν να βγήκαν τα βουνά από τον παλέτα ονειροπόλου, ταλαντούχου ζωγράφου…».

Π.Σ

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 23|09|2017 19:55

Τα Γεωπάρκα αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί προορισμοί αειφόρου τουρισμού καθώς και ως σημαντικοί μοχλοί τοπικής ανάπτυξης σύμφωνα με στοιχεία από 70 περιοχές σε 33 ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάσθηκαν στο 14ο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ponta Delgada της Πορτογαλίας. Σημαντική ήταν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η προβολή της Λέσβου, μέσα από τέσσερις παρουσιάσεις που επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους, και των γεω-μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου.

Το Συνέδριο που είχε ως θέμα «Τα Γεωπάρκα, μονοπάτια αειφόρου τουρισμού για την ανάπτυξη», οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού «2017: Διεθνές Έτος αειφόρου τουρισμού» το οποίο και υποστηρίζουν τα Δίκτυα Γεωπάρκων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της UNESCO, πανεπιστημιακοί και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι υποψήφιων προς ένταξη Γεωπάρκων, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων IUGS (Διεθνής Ένωση Γεωεπιστημών), IUG (Διεθνής Ένωση Γεωγράφων), IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης) κ.ά.. Συνολικά ο αριθμός των αντιπροσώπων ανήλθε στους 370 από 40 χώρες, από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

 

Προβολή του Γεωπάρκου και του Απολιθωμένου Δάσους

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν ειδικότερα οι «Δράσεις σήμανσης, ανάδειξης και προβολής της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» τις οποίες παρουσίασε ο καθ. Νίκος Ζούρος καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού στη Λέσβο στις οποίες περιλαμβάνονται και οι οργανωμένες περιηγήσεις στο Θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης τις οποίες παρουσίασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου, γεωλόγος Ηλίας Βαλιάκος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικά θεματικά συμπόσια, το πρώτο με θέμα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και το δεύτερο τη λειτουργία γεωπάρκων σε ηφαιστειακές περιοχές. Τα δύο συμπόσια οργανώθηκαν από τις αντίστοιχες Διεθνείς Ομάδες Εργασίες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Διεθνές Θερινό Σχολείο στη Λέσβο

Πολλοί σύνεδροι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη Λέσβο αλλά και να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που διοργανώνεται από 5 έως 15 Ιουνίου 2018 με αντικείμενο «UNESCO Global Geoparks and Geoheritage management» και το οποίο εντάσσεται στις δράσεις του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 23|09|2017 19:01

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Σιγρίου «Θεοφάνης Σιγριανής» ξεκινά σήμερα Σάββατο τις χειμερινές εκδηλώσεις του 2017-18 με μια χρήσιμη επιστημονική ενημέρωση σε επαγγελματίες αγρότες αλλά και στους ερασιτεχνικά ασχολούμενους με τη γη και τα ζώα.

Σε συνεργασία με την Αγροτική Στέγη Καλλονής, τα έμπειρα στελέχη της Αθανάσιος Βαξεβάνης και Γεώργιος Χυδεριώτης θα παρουσιάσουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις χειμερινές φυτεύσεις και καλλιέργειες και τη φροντίδα των ζώων παραγωγής, των οικόσιτων και των ζώων συντροφιάς κατά τους χειμερινούς μήνες, την προστασία των μελισσών, τα ζιζάνια, τις λιπάνσεις, τις ασθένειες, από το αγρόκτημα, τον βοσκότοπο και τον κήπο έως τη γλάστρα και το μπαλκόνι.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου (απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) σήμερα στις 8 το βράδυ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιγρίου «Θεοφάνης Σιγριανής» ιδρύθηκε το 1987. Προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα εκδήλωση για τις Χαμένες Πατρίδες, ενημέρωση για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων - καταστροφών, ενώ η θεατρική του ομάδα «Θάλασσα» θα συνεχίσει τις πρόβες της για την παράσταση «Τσααλαμαλατσίνγκο».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 23|09|2017 18:52

Ο διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ ντοκυμαντέρ "AegeanDocs" Κώστας Σπυρόπουλος,λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός στη Λέσβο και τα άλλα νησιά ,σε μια αποκλειστική συνέντευξη του μιλά για το θεσμό ,που ήδη έχει πέντε χρόνια ζωής και κάθε χρόνο επεκτείνεται,δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη φετεινή διοργάνωση και κυρίως για τους θεματικούς άξονες του φεστιβάλ και τα αφιερώματα του.Η συζήτηση με τον Κ. Σπυρόπουλο έχει ως εξής:

 

Δώστε μας το στίγμα του 5ου κατά σειρά Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs».

«Σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός, μια γιορτή πολιτισμού και ένα φόρουμ προβληματισμού και διαλόγου διαμορφώνεται το “AegeanDocs 5”, 1-6 Οκτωβρίου 2017, στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, από τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία ως τους Φούρνους και τις Οινούσσες. 70 ταινίες σε πρώτη προβολή στο κοινό του Φεστιβάλ, 48 σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα και 20 ταινίες μικρού μήκους σε παγκόσμια πρεμιέρα συνθέτουν τη συλλογή του “AegeanDocs 5”».

 

Πού οφείλεται αυτή η ανάπτυξη του Φεστιβάλ;

«Κατά πρώτο λόγο είναι αποτέλεσμα της διπλής ωρίμανσης του θεσμού. Αφενός το αγκαλιάζει όλο και περισσότερος κόσμος στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη και αφετέρου το “AegeanDocs” κέρδισε τον σεβασμό σπουδαίων σκηνοθετών, ξένων και Ελλήνων, που στέλνουν τις ταινίες για να διαγωνιστούν εδώ.

Επιπλέον, από φέτος δίπλα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στάθηκε ως συνδιοργανωτής ο Δήμος Λέσβου, ενώ τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πλαισιώνει από φέτος και η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οι κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί θεσμοί συνδημιουργούν ένα καλλιτεχνικό γεγονός ανοικτό στην κοινωνία των νησιών, στους νέους που σπουδάζουν εδώ αλλά και στους επισκέπτες-τουρίστες. Όλες οι ταινίες από φέτος θα είναι υποτιτλισμένες και στα αγγλικά».

 

Σε περισσότερους χώρους

 

 

Από το πρόγραμμα προβολών που ανακοινώσατε διαπιστώνουμε ότι από τις δύο αίθουσες που είχατε πέρυσι στη Μυτιλήνη, φέτος περάσατε σε πέντε.
«Αναλογικά με την αύξηση του αριθμού των ταινιών αυξήθηκαν και οι αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ. Πέντε αίθουσες μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης, τέσσερις στο υπόλοιπο νησί, τρεις στη Χίο, δύο στη Σάμο και από μία αίθουσα σε όλα τα νησιά. Δημοτικό Θέατρο, Σινεμά “Αρίων”, Θεατράκι Χρυσομαλλούσας, Αμφιθέατρο Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και η αίθουσα της Εργατικής Λέσχης Λέσβου περιμένουν τους θεατές του Φεστιβάλ στην πόλη της Μυτιλήνης. Καθημερινό πρόγραμμα και καλεσμένοι σκηνοθέτες στην Αγία Παρασκευή (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας) και στο Πλωμάρι (Αίθουσα “Βενιαμίν Ο Λέσβιος”)».

 

Πάντως κάθε χρόνο τους πιστούς θεατές του Φεστιβάλ τούς πιάνει ένα άγχος ποια ταινία να πρωτοδούν...

«Και γι’ αυτό τον λόγο, αλλά και για να τονωθεί η παρουσία του Φεστιβάλ μέσα στη χρονιά, από φέτος το “AegeanDocs” θα έχει και χειμερινή έκδοση. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα προβάλουμε τις βραβευμένες ταινίες αλλά και όσες θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των θεατών στις συζητήσεις».

 

Συζητήσεις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά...
«Ναι, γιατί είναι εντυπωσιακά αυξημένη η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. 42 καλεσμένοι, 12 ξένοι και 30 Έλληνες δημιουργοί, έρχονται στο Φεστιβάλ για να συζητήσουν με το κοινό τις ταινίες τους».

 

Επτά μεγάλα αφιερώματα

 

Ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες του φετινού Φεστιβάλ;

«Οι 70 ταινίες είναι οργανωμένες σε επτά μεγάλα αφιερώματα:
- 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, με την κορυφαία παρουσία του Φώτου Λαμπρινού με τη “Μεγάλη Ουτοπία”.
- Μεγάλο αφιέρωμα στην Εκπαίδευση με δέκα ελληνικές και ξένες ταινίες σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

- Γυναικεία Δικαιώματα με πέντε ταινίες.

- Μνήμη-Ιστορία με οκτώ ταινίες και κορυφαία συμμετοχή του βετεράνου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη.

- Αθλητισμός με τέσσερις ταινίες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ιταλία.

- Home New Home, αφιέρωμα στο προσφυγικό με 20 ταινίες που δημιούργησαν πρόσφυγες, μετανάστες και εθελοντές κινηματογραφιστές σε έξι περιοχές: Λέσβος, Αττική, Σμύρνη (Τουρκία), Αμάν (Ιορδανία), Τύρος (Λίβανος), Ραμάλα-Γάζα (Παλαιστίνη).

- Και Μουσική, πολλή μουσική. Θα ανοίξουμε το Φεστιβάλ με την ταινία “String-less” του Άγγελου Κοβότσου για το γνωστό μουσικό συγκρότημα των έξι γυναικών από τη Θεσσαλονίκη. Θα έχουμε και τις έξι στη σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο και θα τραγουδήσουμε ζωντανά μαζί τους την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ».

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 23|09|2017 18:09

Με τίτλο «αναπτυξιακές… αρρυθμίες» έρχεται η νέα παρέμβαση του  Γιάννη Σπιλάνη, με κριτική ως προς το πώς αντιλαμβάνεται την «ανάπτυξη» η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Ο κ. Σπιλάνης, με αφορμή την πρόσφατη ομιλία της κ. Καλογήρου σε συνέδριο στην Αθήνα για τον αγροδιατροφικό τομέα, σχολίασε πως η ίδια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τομέα αυτού, αλλά αντίθετα αδρανοποίησε πλήρως την Αγροδιατροφική. Και γενικότερα επιχειρηματολόγησε για να καταδείξει πως η περιφερειακή αρχή θεωρεί ως αναπτυξιακό σχεδιασμό τις εργολαβίες έργων οδοποιίας. 

«Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει αντιληφθεί ότι η βασική της αρμοδιότητα με βάση τον νόμο είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. Έχουμε μάλιστα επιμείνει ότι αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν ταυτίζεται με εργολαβίες έργων υποδομής (βασικά δρόμων), αλλά με την πολλαπλή παρέμβαση στήριξη των παραγωγικών δράσεων του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, των υπηρεσιών (τουρισμού και δημιουργικής οικονομίας) ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση του ρόλου τους στην οικονομία των νησιών: στο Β. Αιγαίο οι 4 αυτοί τομείς παράγουν μόλις το 22% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 34-38% σε Ιόνια, Κρήτη, Ν. Αιγαίο. Αντίθετα, η οικονομία και το εισόδημά μας βασίζεται υπερβολικά πολύ στον δημόσιο τομέα που παράγει 32% του ΑΕΠ της Περιφέρειας σε σύγκριση με 22% κατά μέσο όρο στη χώρα και 16% στις άλλες τρεις νησιωτικές περιφέρειες (στοιχεία 2014). Προβλήματα με βαθιές ρίζες που προϋπάρχουν όλων των κρίσεων που βιώνουμε σήμερα (οικονομική, προσφυγική) ή που αναμένεται να έρθουν (ΦΠΑ).

 

Αγροδιατροφή

Η αντιστροφή αυτής της τάσης δεν γίνεται με λόγια αλλά με πράξεις», γράφει χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο κ. Σπιλάνης και συνεχίζει: «Η κ. Καλογήρου και η Περιφερειακή Αρχή έχουν μείνει στα λόγια εδώ και 3 χρόνια σε ό,τι αφορά τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Πολλές, σχεδόν καθημερινές, οι αποδείξεις. Μόλις πριν λίγες ημέρες η κα Περιφερειάρχης μίλησε σε συνέδριο στην Αθήνα για την ανάγκη στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα των νησιών μας, αλλά η ίδια δεν έχει κάνει τίποτα σχετικό με τα μέσα που διαθέτει. Αντίθετα πχ. αδρανοποίησε πλήρως την Αγροδιατροφική, η οποία εξακολουθεί να προεδρεύεται από τον “άφαντο” κ. Κωστόπουλο (πρώην εκτελεστικός διευθυντής και νυν στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη), ενώ αδράνησε για 3 χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Δ/νσης Κτηνοτροφίας με τα αποτελέσματα που γνωρίζουν και υφίστανται οι κτηνοτρόφοι».

 

Και τουρισμός

Ο κ. Σπιλάνης ακόμα παρατήρησε πως αντίστοιχες κωλυσιεργίες ή παραλείψεις συμβαίνουν και στους άλλους αναπτυξιακούς τομείς, καλώντας την περιφερειακή αρχή να κινηθεί ώστε να αξιοποιήσει την πρόσφατα ανασυσταθείσα ΕΝΑ Β. Αιγαίου. Για να αναφερθεί και στην αδράνεια που κατά την εκτίμησή του έχει δείξει η περιφερειακή αρχή και στον τουρισμό: «Η δραστηριότητα της Περιφέρειας εξαντλείται στη συμμετοχή σε εκθέσεις και σε επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις φορέων. Η ανάθεση της ανάδειξης του προφίλ της Περιφέρειας στην εταιρεία του αδελφού του βουλευτή της ΝΔ κ. Βαρβιτσιώτη που ούτε εγκρίθηκε, ούτε παρουσιάστηκε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν μπορεί να καταγραφεί στα θετικά, γιατί απλά αποτελεί αντικείμενο ενδοκομματικής συναλλαγής με εντελώς απαράδεκτο αποτέλεσμα».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 23|09|2017 17:58

Με σκοπό κανένα βιβλίο να μη μένει ξεχασμένο ή να πετιέται, η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Λέσβου, που υπάγεται σε αυτή, σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης, διοργανώνουν ένα διήμερο έκθεσης και ανταλλαγής βιβλίων, με τίτλο «Ανακύκλωση Βιβλίου».

Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2017, στο φουαγιέ του Ρουσέλλειου Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, οι επισκέπτες μπορούν να δωρίσουν τα βιβλία που δε χρειάζονται ή να τα ανταλλάξουν -με αναλογία δύο προς ένα- με αυτά που θα τους ενδιέφερε να διαβάσουν. Επίσης, τις ημέρες αυτές, θα πραγματοποιηθούν μικρής διάρκειας ομιλίες από καλεσμένους, με θέμα την αξία του βιβλίου και τη σημασία της ανταλλαγής. Κατά το τέλος του διημέρου, όσα βιβλία παραμείνουν, θα δωρισθούν σε βιβλιοθήκες του Δήμου Λέσβου, με σκοπό την ενίσχυσή τους, καθώς επίσης και σε διάφορες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στα χωριά και τις διαχειρίζονται Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Το πρόγραμμα του διημέρου, διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

- 19:00 Έναρξη - καλωσόρισμα.

- 19:15 Ομιλία Άννας Γαλανού (Συγγραφέας ).

- 19:30 Ομιλία εκπροσώπου εκδοτικού οίκου «Αιολίδα».

- 19: 45 Ομιλία Αθηνάς Σουλογάνη (ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου).

- 20:00 Ομιλία Αριστείδη Καλάργαλη (Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου).

- 20:15 Ομιλία Βάλιας Μπαρμπατσιωτη (ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου).

 

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

- 11:00 έως 14:00 Αφήγηση παραμυθιών και δραστηριότητες για παιδιά με θέμα τη φιλαναγνωσία.

- 19:00 Ομιλία Έφης Σαλή (ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου).

- 19:15 Ομιλία Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη (Συγγραφέας).

- 19:30 Ομιλία Κλειώ Χατζηδανιήλ (ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου).

- 19:45 Ομιλία εκπροσώπου εκδοτικού οίκου «Μύθος»

- 20:00 Ομιλία Ζήση Αϊναλή (συγγραφέας ).

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 23|09|2017 17:47

Ο κ. Καραγεωργίου στην παρέμβασή του σχολιάζει ότι ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης προσπαθεί να δικαιολογήσει «τα αδικαιολόγητα» και πως «με θεατρινισμούς αποποιείται των ευθυνών του για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση που εκείνος πρεσβεύει». Και πατώντας στην πρόσφατη αναφορά του κ. Πάλλη προς την κυβέρνηση, παραθέτει την ακόλουθη επιχειρηματολογία: «Ο κ. Πάλλης ζητάει ενίσχυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου για ταχεία και αξιόπιστη εξέταση αιτημάτων ποιων άραγε; Μήπως των ανθρώπων εκείνων που… λιάζονται και μετά εξαφανίζονται, όπως είχαν πει σε δηλώσεις τους δικοί του “σύντροφοι”; Φαντάζει τραγική ειρωνεία ότι, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση που ο ίδιος στήριξε για να αναλάβει τα ηνία της χώρας, χρησιμοποιεί τον όρο “πολιτική ηγεσία”. Μήπως ο κ. Πάλλης προσπαθεί να ξεχάσει ότι είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως θέλει να μπερδέψει τους πολίτες της Λέσβου; Η κυβέρνηση που χωρίς φιλότιμο συνεχίζει να εκπροσωπεί έχει μετατρέψει το νησί μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών! Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει, ζητώντας να διασφαλιστούν καταλύματα για τους υπεράριθμους»!

 

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Ο Στρατής Καραγεωργίου στη συνέχεια της τοποθέτησής του χαρακτηρίζει τον κ. Πάλλη και ως δημοτικό σύμβουλο και ως βουλευτή «υπαίτιο για τις πολιτικές που η κυβέρνηση εφάρμοσε στο νησί» και σχολιάζει ως «κωμικοτραγική» την παρατήρησή του ότι η κατάσταση στο προσφυγικό είναι «ανησυχητικά επιδεινούμενη». Υποστηρίζοντας πως «φοβάται να παραδεχτεί ότι είναι πλέον ανεξέλεγκτη», ενώ στο τέλος της παρέμβασής του ορίζει ως συνέπεια της όξυνσης τελευταία του προβλήματος και τις συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

«Επιτέλους, ας σταματήσουν αυτήν την κωμωδία που παίζουν ο κ. Πάλλης και η “πολιτική ηγεσία” σε βάρος του λεσβιακού λαού. Είναι καιρός πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποσυμφορήσουν τη Λέσβο», καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 23|09|2017 17:07

 

Την πρώτη συνάντηση (στην οποία δεν παρέστησαν όλοι όσοι προσκλήθηκαν, αλλά αυτό δεν επηρέασε σημαντικά τον στόχο της προπαρασκευής των κινητοποιήσεων) για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Λέσβο πραγματοποίησαν την Πέμπτη το απόγευμα οι φορείς του «Συντονιστικού», στην προσπάθεια διαμόρφωσης του νέου πλαισίου δράσης. Με δεδομένο ότι η ισχύς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα ολοκληρωθεί την πρώτη του ερχόμενου Γενάρη, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου συναθροίστηκαν εγκαίρως, με στόχο να παρέμβουν δυναμικά όπως και πέρυσι όπου την ύστατη στιγμή, ανεστάλη η κατάργηση του μέτρου ενίσχυσης της νησιωτικότητας, λόγω προσφυγικού. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μπαρούτης και ο πρόεδρος των Φοροτεχνών της Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης μίλησαν για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου πλαισίου διεκδίκησης, αλλά επιχείρησαν φέτος να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στον αγώνα που θα δοθεί. Με το γενικό συμπέρασμα της πρώτης συνάντησης να συνοψίζεται στην πρόθεση του Συντονιστικού να διεξάγει κινητοποιήσεις όχι απλά για να εξασφαλιστεί μια ενδεχομένη νέα παράταση στην ισχύ των μειωμένων συντελεστών, αλλά για να εμπεδωθεί στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στους «θεσμούς» πως το μέτρο αυτό είναι κατοχυρωμένο και μη διαπραγματεύσιμο.

 

Το προσφυγικό σε συνάρτηση με τις διεκδικήσεις

Αν και έχει εξαντληθεί η κουβέντα για τα επιχειρήματα που καθιστούν «άδικη» την άρση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στη Λέσβο (και στα νησιά του βορείου Αιγαίου), οι συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση με πιο δυναμικές παρουσίες εκείνες των Απόστολου Βαλτά (προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου), Παναγιώτη Παπαρίσβα (προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης) και Περικλή Αντωνίου (προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου), μίλησαν για την τελευταία δύσκολη διετία (και) για την οικονομία της Λέσβου, σε συνάρτηση με τις έκτακτες ανάγκες που διαχειρίστηκε ο τόπος: προσφυγικό, σεισμός. Όμως, σε αντίθεση με το περσινό διεκδικητικό πλαίσιο, όπου το προσφυγικό μπήκε στην πρώτη γραμμή, ως επιχείρημα για να σωθεί ο μειωμένος συντελεστής, φέτος οι φορείς στην πλειοψηφία τους επιχείρησαν να αποσυνδέσουν αυτήν την παράμετρο, θέλοντας εμφανώς να διεκδικήσουν μια λύση που να μην έχει deadline όπως είχε η περσινή, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την παράταση της ισχύος του μειωμένου συντελεστή για έναν ακόμη χρόνο, λόγω της επιβάρυνσης του προσφυγικού. Αλλά να κατοχυρώνει στο απόλυτο την ισχύ αυτού του μέτρου, που είναι συνυφασμένο με την ενίσχυση της νησιωτικότητας τα τελευταία 27 χρόνια. «Δεν ζητάμε χαριστικά για το νησί μας και δεν θέλουμε να δώσουμε κι άλλη αρνητική προβολή στον τόπο μας, βγάζοντας ξανά μπροστά το προσφυγικό» ήταν μάλιστα το γενικό χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων στη συνάντηση, δίνοντας τη διαφορετική προσέγγιση που (θα) έχουν οι φορείς λογικά φέτος στις νέες επαφές τους με την κυβέρνηση.

 

Στις 2 του Οκτώβρη η νέα συνάντηση

Σε ό,τι αφορά τώρα το βασικό αντικείμενο της πρώτης συνάντησης, δηλαδή την καταγραφή προτάσεων για τη διαμόρφωση του πλαισίου διεκδίκησης, το προεδρείο της συνάντησης, συγκέντρωσε τις απόψεις που ακούστηκαν και στις 2 του Οκτώβρη θα γίνει μια νέα μάζωξη, στην οποία πια θα παρθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως, εκφράστηκε η βούληση φέτος να αναδειχθεί (με ψηφοφορία) μια ολιγομελής εκτελεστική επιτροπή του Συντονιστικού για μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις αλλά και στις συναντήσεις με κυβερνητικούς φορείς.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 23|09|2017 16:42

Την άμεση αντίδραση του Τομεάρχη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Β. Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Κατράνη προκάλεσε σχόλιο του «Ε», που εκτιμούσε ότι (ειδικά) το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα (ακόμη) «πολιτικό φλερτ» μεταξύ της ΝΔ και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Ο κ. Κατράνης, με δυναμικό τρόπο, διαψεύδει μέχρι και την… υποψία ύπαρξης ενός τέτοιου «φλερτ», καταφέρνοντας ωστόσο (βάσει των όσων υποσημειώνει για τη λειτουργία του δημάρχου) μάλλον να επιβεβαιώσει ότι κάτι μπορεί να «υπάρχει». Για να μην δημιουργούνται πάντως λανθασμένες εντυπώσεις, το σχόλιο του «Ε» δεν ισχυριζόταν ότι γνωρίζει με «ονόματα και διευθύνσεις» κάτι για την ύπαρξη «πολιτικού φλερτ» της ΝΔ με τον Σπύρο Γαληνό και ως εκ τούτου επουδενί δεν αποτέλεσε το κείμενο κάποιο «αυθαίρετο και αστήρικτο συμπέρασμα», όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Κατράνης. Αλλά αντίθετα ήταν μια παρατήρηση της πολιτικής μετατόπισης του δημάρχου, αλλά και της ΝΔ, βάσει του περιεχομένου των τελευταίων ανακοινώσεων του κ. Γαληνού αλλά και στελεχών της ΝΔ γύρω από το προσφυγικό, όπου αναμφίβολα οι δύο πλευρές κάλυπταν η μία τις θέσεις της άλλης. Η απάντηση πάντως του κ. Κατράνη αποτυπώνει σαφώς το πώς αντιμετωπίζουν πολλά τοπικά στελέχη της ΝΔ την (αν υπάρχει) προοπτική επαναπροσέγγισης του σημερινού δημάρχου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μπορεί να ερμηνευτεί (ίσως εδώ λίγο αυθαίρετα) και ως μια προσπάθεια να προκαταβάλλει τις διαθέσεις των υψηλότερων κλιμακίων του κόμματος στο «θέμα Γαληνού».

 

Η επιστολή του κ. Κατράνη

«Η ΝΔ και οι βουλευτές της, ως οφείλουν, στηρίζουν σε όλους τους Δήμους της χώρας τα δίκαια αιτήματα των δημοτών τους χωρίς λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού ανεξάρτητα και πέρα την όποια κομματική ταυτότητα φέρνει ο κάθε Δήμαρχος. Ο κ. Λ. Αυγενάκης ως Βουλευτής και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος τοποθετείται και καυτηριάζει τους αδιαμφισβήτητα λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το προσφυγικό πρόβλημα στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου. Πέραν τούτου, ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και πολλά κορυφαία κομματικά της στελέχη έχουν επανειλημμένα καταγγείλλει την απαράδεκτη και καταστροφική για τον τόπο πολιτική “των ανοικτών συνόρων” της Κυβέρνησης της κας Χριστοδουλοπούλου και του κ. Μουζάλα. Προς τι λοιπόν το “από πουθενά” που ισχυρίζεται το σχόλιο της εφημερίδας σας για την υποστήριξη των θέσεων της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου στο προσφυγικό;

Όσον αφορά τον τοπικό μας βουλευτή, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, διαχρονικά έχει αποδείξει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η στήριξη και επίλυση των δίκαιων αιτημάτων του λεσβιακού λαού καθώς και η πρόοδος και ανάπτυξη του τόπου μας, χωρίς να κοιτά κομματικές ταυτότητες και παρατάξεις των εκάστοτε δημάρχων του νησιού μας. Με πάθος στήριξε τον Δήμο Λέσβου σε όλα του τα προβλήματα, επί Δημοτικής Αρχής κ. Βουνάτσου (μπορεί να ζητηθεί η γνώμη του τέως Δημάρχου) το ίδιο κάνει και τώρα με Δήμαρχο τον κ. Γαληνό. Ιδιαίτερα δε για τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός στον τόπο μας, ολόκληρη η Νέα Δημοκρατία από τον πρόεδρό της μέχρι και το τελευταίο κομματικό της στέλεχος στέκεται στο πλευρό του Δήμου και των δημοτών του. Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου έχει έναν λόγο παραπάνω ως τοπικός βουλευτής να το κάνει αυτό και το κάνει με παρρησία και σοβαρότητα.

Όσον αφορά τον κ. Γαληνό, να υπενθυμίσω ότι είναι στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ, εξελέγη δήμαρχος, λόγω συγκυρίας, με τη στήριξη κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (τους οποίους σήμερα επιβραβεύει ανάλογα!!) και ουδέποτε διαχώρισε τη θέση του από τους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση. Συντάχθηκε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό αποβλέποντας προφανώς σε μικροπαραταξιακά συμφέροντα και οι τελευταίες του αντιδράσεις (αν είναι ειλικρινείς;) είναι τουλάχιστον καθυστερημένες. Το κακό για τον τόπο έχει γίνει.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι επιεικώς αυθαίρετα και αστήρικτα τα συμπεράσματα του δημοσιογράφου κ. Μαρίνου Ορφανού για το διαφαινόμενο δήθεν “σε πλήρη εξέλιξη φλερτ Γαληνού - ΝΔ”. Τέλος, να υπενθυμίσω ότι η ΝΔ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι το κυρίαρχο θέμα που τώρα την απασχολεί είναι το πώς θα απαλλάξει τη χώρα μας από την καταστροφική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έπονται».

 

(σ.σ.) Το «Ε» δεν έχει λόγο να επιμείνει στην κουβέντα που έχει ανοίξει τελευταία αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης ΝΔ-Σπύρου Γαληνού. Αλλά έχει λόγο να επιμείνει στις παρατηρήσεις του στο επίμαχο σχόλιό του. Γιατί η παρέμβαση του Χαράλαμπου Αθανασίου υπέρ της (έκτακτης) χρηματοδότησης του δήμου Λέσβου λόγω του σεισμού ήταν, αν όχι η πρώτη, σίγουρα από τις ελάχιστες που αναφέρονται ξεκάθαρα «υπέρ του δήμου Λέσβου της εποχής Σπύρου Γαληνού». Ενώ η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη ήρθε ασφαλώς για να καυτηριάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το προσφυγικό, αλλά «κούμπωσε» επάνω στην επιστολή του δημάρχου Λέσβου προς τον κ. Μουζάλα. Σε μια περίοδο μάλιστα που για το προσφυγικό τοποθετήθηκαν ή έστειλαν επιστολές στην κυβέρνηση και άλλοι -πλην του δημάρχου Λέσβου- εκπρόσωποι νησιών για το ίδιο ακριβώς θέμα, όπως ο κ. Κάρμαντζης στη Χίο ή ο κ. Κατρακάζος στη Σάμο, που προέρχονται από αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στήριξε η ΝΔ. Επί της ουσίας, λοιπόν, το σχόλιο ήταν μια εύλογη παρατήρηση όλων των παραπάνω και ο καθένας την αξιολογεί.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 23|09|2017 16:40

Ο Δήμος Λέσβου, προκειμένου να συντάξει το «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά», προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει τις προτάσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, για τη σύνταξη «Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά στον Δήμο Λέσβου» σχετικά με τις «Συναντήσεις εργασίας-διαβούλευσης για την περιφερειακή στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Στον Πίνακα Προτεινόμενων Δράσεων/Ενεργειών που συνέταξε η Ομάδα Υποστήριξης Δράσεων Ειδικών Ομάδων Πληθυσμού της ΜΟΔ ΑΕ προτείνονται οι άξονες Στέγαση και Βασικές Υποδομές, Εκπαίδευση, Προώθηση στην Απασχόληση, Υγεία - Κοινωνική Φροντίδα, Οριζόντιες Δράσεις (Κοινωνική Ένταξη, Πολιτιστικές Δράσεις κ.τ.λ.).

Οι προτάσεις-απόψεις κατατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα στελέχη της Ομάδας Έργου. Επιπλέον και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, υπάρχει η δυνατότητα παροχής υποστήριξης-διευκρινίσεων από τα στελέχη της Ομάδας Έργου σε συνάντηση εργασίας στα γραφεία του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Προθεσμία υποβολής μέχρι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 23|09|2017 16:02

Απογευματινή περιήγηση θα γίνει σήμερα Σάββατο στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας στις 5.30 το απόγευμα.

Πρόκειται για μια διαφορετική επιστημονική περιήγηση και ενημέρωση, η οποία προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο γνωριμίας με τους άγνωστους θησαυρούς της φύσης στο υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, έναν μοναδικό γεώτοπο, ο οποίος αποτελεί εμβληματική θέση ενδιαφέροντος για την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί περισσότεροι από τριάντα απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και κατώτερα τμήματα ιστάμενων απολιθωμένων κορμών δέντρων.

Μέσα από μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τον μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 14,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα αλλά και στο παράκτιο τμήμα τον εντυπωσιακό κατακείμενο κορμό κυπαρισσίδα, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.

Θα περιηγηθούν ανάμεσα στις μοναδικές απολιθωματοφόρες θέσεις πευκίδων αλλά τα καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα) τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στη Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Θα γνωρίσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τις ηφαιστειακές, τεκτονικές και παράκτιες γεωμορφές κατά μήκος των ακτών, την ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του χερσαίου και θαλάσσιου τμήματος του Πάρκου Πλάκας.

Το πρόγραμμα της απογευματινής περιήγησης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας περιλαμβάνει:

Α. Μουσείο

- Ενημερωτική προβολή και παρουσίαση για το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, τα απολιθώματα, αλλά και τις εντυπωσιακές παράκτιες γεωμορφές.

- Ενημερωτική έκδοση με χάρτες, πληροφορίες και εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Β. Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση

- Αναχώρηση από το Μουσείο και διαδρομή μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος - Πάρκο Πλάκας.

- Ενημέρωση για τις ανασκαφές και τα σπάνια ευρήματα στις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις που έχουν αναδειχθεί στο Πάρκο Πλάκας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530 54434 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.lesvosmuseum.gr.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top