FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 22|09|2017 19:22

Φίσκα σπουδαστές το πούλμαν, ο Θωμάς ο αχτύπητος ο οδηγάρας στο βολάν, κι η αφεντιά μου, ο πολύ αυστηρός μέσα στην τάξη, ο χίμα στο μη εκπαιδευτικό κομμάτι των εκδρομών, ο τελειομανής διευθυντής του ΤΕΙ, να εισπράττω την αμοιβή μου ομόφωνα και συνθηματικά:

- Ένας είναι ο αρχηγός!! Ο Γιωργάκης ο καλός!!

Ανηφορίζαμε, που λέτε, εκεί, Άλπεις μεριά, να φτάξουμε Βιέννη. Από Μιλάνο ερχόμασταν. Κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και βιαστικοί να προκάνουμε ανοιχτά το Πανεπιστήμιο για την προγραμματισμένη ενημέρωση. Μα έλα ντε που μπροστά μας, ένας φλεγματικός μεσήλιξ Αυστριακός, με τα κουτσούβελά του στη BMWάρα του μέσα, πήγαινε σημειωτόν;.

Μπιιιμπ, μπιιιμπ ο δικός μας, τίποτα αυτός. Θερμόαιμοι γαρ εμείς, και Μεσογειακοί, και Έλληνες, και εικοσπεντάρηδες κατά μέσον όρο, τουτέστιν να χοχλακάει το αίμα, αφήκα τα γκέμνια χαλαρά, χτυπάει ένα σπέσιαλ γκάζωμα ο Θωμάς, στροφή ξεστροφή, προσπέρασε ελαφρώς ή άκρως επικίνδυνα και παράνομα, μπήκαμε στην ισιάδα και, τέρμα τα γκάζια, εν μέσω χειροκροτημάτων για τον οδηγάρα μας και, που θα προφταίναμε το ραντεβού μας.

Αμ δεε…

Στην επόμενη στροφή, παγώσαμε στο άκουσμα της αστυνομικής σειρήνας και στη θέα του περιπολικού και των πολιτσμάνων που, ειδοποιημένοι ως μάθαμε από τον προπορευόμενο φλεγματικό μεν, φιλόπατρι και νομοταγή δε, Αυστριακό, (όχι-όχι, δεν είχε τότε, 1977, κάμερες στους δρόμους), μας σταματήσανε, κι ακόμα μας ανακρίνουν. Και επί τόπου, καταβάλαμε για πρόστιμο, όλο μας το χαρτζιλίκι!. Θα παίρνανε και το δίπλωμα του Θωμά, αλλά, με λυπηθήκανε που δεν μπορούσα να ταΐζω και να κοιμίζω τόσους μαντραχαλαίους σε ξένο τόπο, μας το χαρίσανε.

Σε όλη τη μετέπειτα διαδρομή όμως, και στα επόμενα ταξίδια, ήμασταν «κυρίες».

Κι αναρωτιέμαι: Είναι ρε παιδιά καλό ή κακό αυτό που μας έμαθε η γιαγιά μας, να μη γίνουμε Ιούδες και Ισκαριώτες, και να μη προδίνουμε;

Σίγουρα δεν είναι σωστό για μικροπράγματα να κάνουμε καταγγελίες, και, προς θεού, όχι τις αποκαλούμενες ρουφιανιές. Δε λέω να σηκώνουμε το χέρι και να μαρτυράμε το συμμαθητή μας ή το συνάνθρωπό μας για ψύλλου πήδημα, αλλά, θαρρώ, χρειάζονται μερικά όρια.

Ο διπλανός μας παρανομεί εις βάρος του συνόλου, εις βάρος της πατρίδας μας, κι εμείς τον βλέπουμε κι αγανακτούμε κι ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι μας και αρκούμαστε στο «δε βαριέσαι» ή, στο καταστρεπτικότατο, «εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα»;

Μα ναι. Ο καθ’ ένας από μας, μπορεί και πρέπει να ξετρυπώσει κι ένα κακό, μικρό ή μεγάλο φιδάκι. Για να συμμορφωθεί ή να εξαφανιστεί.

Όχι από κακία, ούτε από μίσος, αλλά από αγάπη για το σύνολο και τον ίδιο τον παρανομούντα, αφού και δικό του συμφέρον είναι, να έχουμε μια Ελλαδούλα νοικοκυρεμένη και με Έλληνες που να σέβονται -Αμήν και πότε!- εμάς όλους, και να αγαπάνε τα παιδιά όλων μας.

Στο κάτω-κάτω, αν βλέπουμε την παρανομία και δεν την καταγγέλλουμε, τη συγκαλύπτουμε και θαρρώ συνπαρανομούμε. Κάτι δηλαδή σαν τους κλεπταποδόχους.

Θα μου πείτε, κι αν κάνουμε μια καταγγελία, θα σάξει τίποτα; Ναι. Έχετε δίκιο. Συνηθίζεται, οι νόμοι στον τόπο μας να υπάρχουν, και να ‘ναι και καλοί, μα τους έχουνε για τις βιβλιοθήκες. Δεν εφαρμόζονται. Μεγάλο τούτο το κακό ρε παιδιά!

Το ξανάπαμε: ένα νόμο χρειαζόμαστε, να εφαρμόζονται οι νόμοι.

Κι αν λάχει καμιά φορά να μπει σε λειτουργία κάποιος απ’ αυτούς τους αδρανείς νόμους κι επιβληθεί κανένα πρόστιμο, τσουχτερό ή μη, έε, κάποιος πολιτικάντης θα βρεθεί να σβήσει την κλήση, προς μεγάλη ευχαρίστηση του παραβάτη, κι απογοήτευση του σπάνιου είδους της εποχής μας που λέγεται «νομοταγής πολίτης».

Και βέβαια αυτό θα γίνει παράδειγμα προς μίμησην, και διδαχή για τον αδιάφορο κι ασυνείδητο συμπολίτη μας. (Γιατί να μην κάνω κι εγώ το ίδιο;).

Συνήθως κάτι φουκαράδες κι οι ανένταχτοι στα κόμματα, πληρώνουν τη νύφη.

Ααα. Είναι κι αυτοί που δεν κάνουν καταγγελία, γιατί έχουν ή σκοπεύουν να έχουν κι αυτοί χεσμ… τη φωλιά τους.

Ή μήπως θαρρείς πως το μελάνι που ξόδεψα και τον ύπνο που έχασα να γράψω ετούτες τις αράδες, θα πιάσουνε τόπο;

Όχι.

Μπορεί και να με κοροϊδεύουν μερικοί κι άλλοι να γελάνε. Δεν πειράζει.

Έστω και ένας να με πιστέψει, να με πάρει στα σοβαρά, παράπονο δεν έχω.

Το κέρδος μου, μεγάλο.

Γι’ αυτό, κι ευχαριστώ σας.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 22|09|2017 19:21

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ» τοποθετήθηκε προχθές στη Βουλή ο βουλευτής Λέσβου και τέως υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, δίνοντας έμφαση στις κρίσεις για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, τις προτεινόμενες από την Κυβέρνηση τροπολογίες, ενώ απάντησε και στις μομφές της Κυβέρνησης αναφορικά με το έργο των Κυβερνήσεων Σαμαρά στον τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες προαγωγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως εγείρει ερωτηματικά η καθυστέρηση στην εκλογή Προέδρου καθώς και ο τρόπος επιλογής μέσω του συστήματος της ενδιάμεσης διαδικασίας με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και με σημαντική παράκαμψη της σειράς αρχαιότητας όπως ορίζεται στην επετηρίδα. Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι όλη η διαδικασία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής καταλήγει να είναι προσβλητική και για την ίδια τη Βουλή και για τους δικαστικούς λειτουργούς, αφού οι μεν αρχαιότεροι δικαστές αγνοούνται - παραλείπονται, οι δε προτεινόμενοι δεν επιλέγονται. Παρουσιάστηκε, μάλιστα, το φαινόμενο Αρεοπαγίτης να προτείνεται για Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τελικά να μην θεωρείται ικανός από την Κυβέρνηση ούτε για Αντιπρόεδρος! Επανέλαβε δε την πρότασή του ώστε με την Αναθεώρηση του Συντάγματος να κοπεί αυτός ο «ομφάλιος λώρος» διοίκησης, κυβέρνησης και δικαιοσύνης, γιατί έτσι και οι θεσμοί ενδυναμώνονται και το κύρος της δικαιοσύνης ενισχύεται.

 

Για το δικό του έργο

Απαντώντας τώρα στις μομφές για το έργο που επιτελέστηκε επί των κυβερνήσεων Σαμαρά και επί εποχής του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στον τομέα της αντεγκληματικής, τόνισε πως το έργο αυτό ήταν πολύ σημαντικό, με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η δημιουργία μονάδας ΟΚΑΝΑ στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία των καταστημάτων κράτησης Αγιάς Χανίων και του Νικηφόρου Δράμας, εισαγωγή Μητρώου Τραυματισμού Κρατουμένων, ενίσχυση των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων που λειτουργούν εντός των εκπαιδευτικών καταστημάτων κ.λπ.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 22|09|2017 18:14

Φρέντρικ Μπάκμαν

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγνώμη

Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος

Εκδόσεις Κέδρος,

Αθήνα 2017, σελ. 511

 

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.
Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.
Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

Αυτή είναι η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος του νεαρού Σουηδού συγγραφέα Φρέντρικ Μπάκμαν, που έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και έχει κάνει εκατομμύρια αναγνώστες να συγκινηθούν και να γελάσουν.

 

 

V.M. Giambanco

Τόσο πολύ αίμα

Μετάφραση: Γιάννης Σπανδωνής

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2017, σελ. 411

 

Η συγγραφέας με την ιταλική καταγωγή που ζει και γράφει στην Αγγλία, παραδίδει ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια την επιθεωρητή του τμήματος Ανθρωποκτονιών του Σιάτλ, Άλις Μάντισον, η οποία εννοεί κάθε φορά να βρει την άκρη του νήματος, ακόμα και σε περιπτώσεις που όλα δείχνουν ότι μια υπόθεση έχει κλείσει. Σε αυτή τη νέα φρικιαστική υπόθεση, η ντετέκτιβ Άλις Μάντισον έρχεται αντιμέτωπη με έναν κατά συρροή δολοφόνο που σκορπίζει τρόμο στο Σιάτλ. Καθώς βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην υπόθεση, η Μάντισον πληροφορείται ότι κάποιος παρακολουθεί τη χήρα ενός από τα θύματα. Μήπως ο δολοφόνος ετοιμάζεται να χτυπήσει ξανά; Η πίεση είναι τρομερή, αλλά κανένα εμπόδιο δεν θα ανακόψει την προσπάθεια της Μάντισον να σώσει το επόμενο αθώο θύμα. Μια σειρά γεγονότων και συμπτώσεων θα ακολουθήσει, αλλά τίποτα δεν θα είναι πια όπως δείχνει...

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 22|09|2017 17:41

 

Με ψυχραιμία και σύνεση απαντά με αφορμή τις παρεμβάσεις των δύο αντιπεριφερειαρχών Χίου και Σάμου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά με το προσφυγικό που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες -και κυρίως για την επιστολή Κάρμαντζη στον πρωθυπουργό- η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, υπενθυμίζοντας τις θέσεις της Περιφέρειας για το προσφυγικό.

Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Χίου προς τον πρωθυπουργό παρουσιάζει κάποια τρωτά στοιχεία, και ένα απ’ αυτά είναι ότι επικαλείται όχι μόνο κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και εθνικούς! Κι αυτό μάλιστα μετακινεί την ιδεολογική του πλατφόρμα αρκετά πιο δεξιά. Ειδικότερα, ο κ. Κάρματζης ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, ακολουθώντας την ίδια πρακτική που ακολουθείται στον Έβρο «με μετακίνηση των προσφύγων/μεταναστών μετά την καταγραφή και ταυτοποίησή τους στην ηπειρωτική χώρα, όπου και θα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες (εξέταση αιτήσεων ασύλου κ.λπ.)».

 

Δημιουργεί «κλίμα»

Ένα άλλο αρκετά τρωτό σημείο που θέτει ο κ. Κάρμαντζης μιλώντας για την επί της ουσίας αποσυμφόρηση, και προφανώς δημιουργεί «κλίμα», είναι ότι η μετακίνηση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς να έχει εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους βρίσκει εμπόδια, αν όχι πρακτικά «σπάει» την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2016. Εκτός αν προτείνει να έρθει η Ελλάδα και ειδικότερα η ΕΕ σε σύγκρουση με την Τουρκία, που πάντως κάτι τέτοιο δεν αναφέρει στην επιστολή του.

Τα θέματα αυτά που θέτει με την επιστολή του ο κ. Κάρμαντζης -και όχι ο έτερος αντιπεριφερειάρχης κ. Κατρακάζος στην επιστολή του προς τον κυβερνητικό βουλευτή Δ. Σεβαστάκη- μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση για τις προθέσεις της περιφερειακής αρχής για το μείζον αυτό ζήτημα, η οποία μέχρι σήμερα σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της υπηρεσίας ασύλου προκειμένου να επισπευστεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ώστε να μπορούν σε συντομότερο χρόνο να απεγκλωβίζονται από τα νησιά στην προσπάθεια της αποσυμφόρησης. Γι’ αυτό και με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ξεκαθαρίζει η περιφερειάρχης τις σταθερές και πάγιες θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως προς το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Και αυτές είναι:

 

Οι θέσεις και το μήνυμα

  1. «Είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών.
  2. Παραμένει πάντα πιεστική η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου, ώστε η διαδικασία να κινείται ταχύτερα, όπως η κατάσταση απαιτεί και επιτάσσει.
  3. Η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που είναι πλήρως γνωστή σε όλους, δεν αντιμετωπίζεται με καλές προθέσεις, υποσχέσεις και διακηρύξεις. Χρειάζονται οι αναγκαίες αποφάσεις με την αυτονόητα άμεση υλοποίησή τους για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού ζητήματος».

Αυτό που τονίζει δηλαδή με μεγαλύτερη έμφαση η κ. Καλογήρου είναι ότι πέρα από τις καλές προθέσεις και τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων απαιτούνται και αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και να μη μείνουν στα λόγια. Και με τη παρέμβασή της αυτή ουσιαστικά στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τις θέσεις της Περιφέρειας αλλά και για τις ευθύνες του καθένα που εμπλέκεται στη διαχείριση του προσφυγικού.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 22|09|2017 16:50

Το αφιέρωμα στην εκπαίδευση δεσπόζει στο πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ «AegeanDocs» από τις 1 έως τις 6 Οκτωβρίου. Με οσκαρικές ταινίες από την διεθνή παραγωγή -από την Κίνα και τις ΗΠΑ έως την Αργεντινή- πολυβραβευμένες ελληνικές, αλλά και ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι από όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης. Νυχτερινά Σχολεία, Δημοτικά, Λύκεια, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Σχολεία δεύτερης Ευκαιρίας, Μεταπτυχιακοί ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες, παρουσιάζουν σε πρώτη πανελλήνια προβολή βιωματικά ντοκιμαντέρ. Στις ταινίες αποτυπώνονται με αυθεντικό, αμεσολάβητο τρόπο, όψεις της εκπαιδευτικής πράξης, προβλήματα και προοπτικές της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ως ταινίες τεκμηρίωσης - καταγραφής της πραγματικότητας, δεν συνιστούν αγιογραφίες. Εμπεριέχουν κριτικό λόγο, όχι με συνθήματα ή κραυγές αλλά με ανάδειξη προβλημάτων. Αναδεικνύουν, όμως, όλες το ρόλο των Ελλήνων εκπαιδευτικών και των προσπαθειών τους ώστε το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Στην ταινία «Οι ξένες αγκαλιές» (Δημ. Θέατρο 3/10, 11.00 π.μ.), της Κατερίνας Πιλαφά και ομάδας μαθητών του Μουσικού Λυκείου Χαλκίδας, βλέπουμε πώς εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί και νέοι με όχημα τη μουσική τους παιδεία, ευαισθησίες και δεξιότητες, που πήγασαν από τη σχολική πράξη, ανθίζουν στην κοινωνία της Χαλκίδας αγκαλιάζοντας και τους πρόσφυγες στη Ριτσώνα. Από την άλλη στην ταινία Πού να χωρέσει η μουσική» (Δημ. Θέατρο 6/10, 11.00 π.μ.) το Μουσικό Λύκειο Μυτιλήνης καταγράφει την πραγματικότητα: μαθήματα οργάνων να γίνονται στην αίθουσα γυμναστικής και να διακόπτονται από μπαλιές του βόλεϊ, λόγω έλλειψης χώρων. Στην ίδια ταινία καταγράφονται οι προσπάθειες του Δήμου να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα.

Από την άλλη βλέποντας το «Τρεις γυναίκες, δυο χώρες, μια γλώσσα» (Δημ. Θέατρο 4/10, 18.00) οι θεατές θα νοιώσουν περηφάνια για τη δύναμη του ελληνικού σχολείου να αγκαλιάσει μετανάστες δεύτερης γενιάς, να πλάσει πνευματικά πρόσφυγες από τη Συρία και θα ενθουσιαστεί από την ποιότητα των ελληνικών και την ευρυμάθεια των μαθητών είτε γεννημένων στη χώρα, είτε μεγαλωμένων και φιλοξενούμενων εδώ. Η ταινία είναι η επιτομή του «Έλληνες λογίζονται οι της ημετέρας Παιδείας μετέχοντες».

Το αφιέρωμα μεταφέρει στους Έλληνες θεατές εμπειρίες από εκπαιδευτικά προβλήματα των κοινωνιών της Κίνας «The Graduates» (Δημ. Θέατρο 3/10, 18.00) και της Αργεντινής «The Senses» (Δημ. Θέατρο 4/10, 18.45), αλλά και τη διείσδυση της βίας στη νεολαία της Αμερικής με το πολυβραβευμένο «Τhe Interrupters» (Δημ. Θέατρο 5/10, 19.00)

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός «AegeanDocs» φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «H Εκπαίδευση». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

- Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

- Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

- Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

- Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

 

Και στο Πλωμάρι το «ΑegeanDocs»

Για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs», που διανύει την πέμπτη περίοδό του, έρχεται στο Πλωμάρι φέρνοντας εφτά ταινίες που θα προβληθούν από τις 1 ως τις 6 Οκτωβρίου, στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»: Θα προβληθούν μία γαλλική, μία ινδική, μία αργεντίνικη και τέσσερις ελληνικές.

Τις ημέρες Τρίτη (3 Οκτωβρίου), Τετάρτη (4 Οκτωβρίου) και Πέμπτη (5 Οκτωβρίου) οι σκηνοθέτες Μένος Δεληοτζάκης, Νικόλ Αλεξανδροπούλου και Βικτώρια Βελλοπούλου, των οποίων οι ταινίες θα προβάλλονται, θα συζητήσουν με το κοινό και θα ανταλλάξουν απόψεις μετά την προβολή.

Το πρόγραμμα προβολών είναι το ακόλουθο:

- Κυριακή 1η Οκτωβρίου: «Circipolis» γαλλική συμμετοχή και «Παντρέψου με στο Δελχί» (Marry me in Delhi) ινδική συμμετοχή.

- Δευτέρα 2 Οκτωβρίου: «Οι αισθήσεις» (The senses) συμμετοχή Αργεντινής.

- Τρίτη 3, Τετάρτη 4, Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Οκτωβρίου: «Ανδρέας Λεντάκης - Η ιστορία είμαι εγώ», «Από αγκάθι βγαίνει ρόδο», «Το παραπανίσιο μίλι» (The extra mile) και «Μνήμες», ελληνικές συμμετοχές.

Όλες οι προβολές θα ξεκινούν στις 8 το βράδυ.

Καθημερινά θα εκδίδεται ενημερωτικό σημείωμα για τις προβαλλόμενες ταινίες.

Κατηγορία Κοινωνία
- 22|09|2017 16:39

Ως «ιδιαίτερα σοβαρό» περιγράφεται από αρμόδια στελέχη του Λιμενικού το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε προχθές το πρωί ανοικτά της Μυτιλήνης, με την εμπλοκή ενός περιπολικού του Λιμενικού Σώματος και δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής. Στο συμβάν, μάλιστα, επενέβη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσε στην περιοχή, ενώ οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού είχαν λάβει προσωρινά εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητη η επέμβασή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», όλα ξεκίνησαν στις 9.30 το πρωί, όταν πλωτό του Λ.Σ. περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης 67 παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο. Η διάσωση έγινε κοντά στην οριογραμμή και στην επιχείρηση επενέβη σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Όπως περιγράφουν πηγές με γνώση των γεγονότων στην εφημερίδα, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους απαίτησε να πραγματοποιήσει αυτό την επιχείρηση διάσωσης των παράτυπων μεταναστών. Οι Έλληνες λιμενικοί αρνήθηκαν διευκρινίζοντας ότι είχαν διαφορετικές οδηγίες. Στο σημείο έσπευσε και δεύτερο πλωτό της τουρκικής ακτοφυλακής σε μια προφανή κίνηση κλιμάκωσης της έντασης. Τα δύο τουρκικά σκάφη μάλιστα έκαναν επίδειξη ισχύος πραγματοποιώντας ελιγμούς γύρω από το περιπολικό του Λ.Σ. Έλληνες αξιωματούχοι περιγράφουν ότι από την ένταση του κυματισμού που προκλήθηκε κόπηκε το σχοινί με το οποίο η φουσκωτή βάρκα των μεταναστών ήταν δεμένη στο σκάφος του Λιμενικού.

Σύμφωνα με μάρτυρες, το επεισόδιο συνεχίστηκε μέχρι τα ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης. Μάλιστα, στο συμβάν φέρεται να επενέβη πλοιάριο του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσε στην περιοχή. Στη θέα του, τα δύο καταδιωκτικά της τουρκικής ακτοφυλακής υποχώρησαν και επέστρεψαν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν ότι το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού όσο και οι αξιωματικοί στον θάλαμο επιχειρήσεων αντιμετώπισαν το επεισόδιο με ιδιαίτερη ψυχραιμία.

Πάντως, οι επίσημες πηγές ενημέρωσης έλεγαν χθες ότι η διάσωση των μεταναστών έγινε κοντά στην οριογραμμή, παρουσία πλωτού της τουρκικής ακτοφυλακής, που δεν παραβίασε τα χωρικά ύδατα της χώρας ούτε επενέβη στη διαδικασία.

 

Κατηγορία Δήμος
- 22|09|2017 16:08

 

Είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της δημοτικής αρχής και όσο εξακολουθεί (;) να λειτουργεί σε καθεστώς που παραπέμπει σε εταιρεία… καθαριότητας και κάτω από ένα ιδιόμορφο καθεστώς «εργολαβιών», θα βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και όχι μόνο! Έτσι μετά τις αιχμές του πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένου, πρώην αντιδημάρχου Στρατή Τζιμή για τη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ και τη διαχείριση ουσιαστικά των ανταποδοτικών των δημοτών, έρχεται να ακολουθήσει και ο επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Κυρατζής. Ζητώντας έξι μήνες μετά το τελευταίο του αντίστοιχο αίτημα, ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει προβεί η (νέα) πλέον διοίκηση της εταιρείας για τον εξορθολογισμό των οικονομικών της «μετά το τεράστιο έλλειμμα των 800.000 ευρώ που έλαβε η διαχείριση της εταιρείας το έτος 2016 και είναι χρήματα του λεσβιακού λαού και κάποιος επιτέλους πρέπει να δώσει εξηγήσεις». Ο πρόεδρος τώρα της ΔΕΔΑΠΑΛ Στέφανος Αποστόλου, σε επικοινωνία του «Ε» μαζί του, δήλωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να δώσει τις απαντήσεις που ζητά επίμονα πια η μείζονα αντιπολίτευση.

 

Το ιστορικό εν συντομία…

Για τη ΔΕΔΑΠΑΛ έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία δύο χρόνια, που είναι περιττό να προσθέσει κάποιος κάτι για να αναδείξει τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει. Σύμφωνα και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, η λειτουργία της με δράσεις και εκτός του γνωστού αντικειμένου της (σ.σ. της διαχείρισης των απορριμμάτων), με πιο χαρακτηριστική εκείνη της καθαριότητας, ήταν μια «πολιτική απόφαση», η οποία ελήφθη υπό την πίεση της έκτακτης ανάγκης του προσφυγικού. Η άμεση διασύνδεση του μηχανισμού της ΔΕΔΑΠΑΛ στη συνέχεια με την αντιδημαρχία Καθαριότητας καθιέρωσε ως και σήμερα(;) (μέσω προσλήψεων με εργολαβίες) ένα ομολογουμένως αποτελεσματικό σύστημα για την καθαριότητα του δήμου. Το οποίο όμως πασιφανώς αγγίζει το όριο της νομιμότητας, με την Εισαγγελία μάλιστα ως γνωστόν να αξιολογεί από πέρυσι αυτό ακριβώς το «όριο». Σε συνδυασμό δε με το διαπιστωμένο έλλειμμα των 800.000 ευρώ που βρέθηκε για το οικονομικό έτος 2016, αλλά και τα υψηλά ποσά σε αντιμισθίες μελών της διοίκησης, ο προβληματισμός τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο κατ’ επέκταση και στην κοινωνία παραμένει γύρω από τα έργα και τις ημέρες της διαδημοτικής εταιρείας.

Επί των πρώτων τώρα ημερών της νέας διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ υπό τον (Πρόεδρο) Στέφανο Αποστόλου και τον (Διευθύνοντα Σύμβουλο) Βασίλη Μαμώλη, τόσο ο επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Κυρατζής όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κουμαράς ζήτησαν ενημέρωση επί των προθέσεων (και ενεργειών) εκείνων που διαδέχθηκαν την εποχή διοίκησης του Γιώργου Κατζανού, για την αλλαγή ουσιαστικά του νέου «καθεστώτος» λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ, χωρίς όμως να λαμβάνουν ως σήμερα μια επίσημη και υπεύθυνη απάντηση. Με τα ερωτήματα να αφορούν και στο περίφημο έλλειμμα των 800.000 ευρώ της εταιρείας και τη μοναδική αρμόδια απάντηση επ’ αυτού να έρχεται (χωρίς να μπορεί να διαφωτίσει βεβαίως πλήρως) στο μεσοδιάστημα από τον ίδιο τον δήμαρχο Λέσβου. «Το έλλειμμα της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι ζημιές χρήσεως», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός, «απαντώντας» στις αρχές του Σεπτέμβρη στις αιτιάσεις του παραιτηθέντα από την παράταξη της πλειοψηφίας Στρατή Τζιμή, προσθέτοντας πως ο ισολογισμός της εταιρείας για το 2017 θα διαψεύσει τους ανησυχούντες.

 

Η επιστολή Κυρατζή

Ωστόσο ούτε αυτή η τοποθέτηση δεν μπορεί να θεωρηθεί κατατοπιστική για τον τρόπο της σημερινής λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ, με τον Στρατή Κυρατζή στην επικαιροποίηση του αιτήματός του για ενημέρωση επί των οικονομικών (και όχι μόνο) της εταιρείας, να γράφει χθες στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Αποστόλου: «Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε προβεί το διάστημα που αναλάβατε την προεδρία της εταιρείας ΔΕΔΑΠΑΛ, έτσι ώστε να εξορθολογήσετε τα οικονομικά της μετά το τεράστιο έλλειμμα των 800.000 ευρώ που έλαβε η διαχείριση της εταιρείας το έτος 2016 και είναι χρήματα του λεσβιακού λαού και κάποιος επιτέλους πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Σας έχω εκφράσει και προσωπικά τις απόψεις μου για τα αίτια της κατάστασης αυτής (πάρα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων-εργολάβων που δεν γνωρίζω αν χρειάζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις διπλάσιο ποσό αμοιβής από ό,τι πληρώνει ο δήμος στους συμβασιούχους). Η εταιρεία, πρόεδρε, πρέπει να παραμείνει μόνο στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και του ΣΜΑ».

 

Έρχεται η απάντηση Αποστόλου

Το «Ε» επικοινώνησε χθες και με τον κ. Αποστόλου για να καταγράψει την πρώτη τουλάχιστον αντίδραση της διοίκησης της εταιρείας, με τον ίδιο να δηλώνει πως θα είναι σε θέση να απαντήσει όταν καταρχάς λάβει ο ίδιος την επιστολή. Παραπέμποντας στις επόμενες ημέρες, όπου θα τοποθετηθεί ίσως για πρώτη φορά ανοιχτά για όλα όσα αφορούν στη λειτουργία της εταιρείας που ανέλαβε στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

- 22|09|2017 15:42

Η «ευχάριστη έκπληξη» της Ίμβρου, όχι όμως και της Τενέδου!

 

Με 38 μαθητές όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) ξεκίνησε φέτος η σχολική χρονιά στα ομογενειακά εκπαιδευτήρια της Ίμβρου. Ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «ευχάριστη έκπληξη» αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος η ομογενειακή εκπαίδευση ήταν αφανισμένη, ως αποτέλεσμα των γνωστών κρατικών πολιτικών. Το «θαύμα» αυτό επιτελέστηκε χάρη στις επίπονες προσπάθειες του καταγόμενου από το νησί, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τους απανταχού στον κόσμο Ιμβριακούς Συλλόγους, κυρίως αυτού της Αθήνας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος και για την Τένεδο, το άλλο πονεμένο νησί, που πλέον φέρει το θλιβερό τίτλο του «πρώτου αφελληνισμένου ελληνικού νησιού του Αιγαίου». Σε μια εποχή που η Τένεδος ανθίζει τουριστικά και έχει εξελιχθεί σε «Μύκονο της Τουρκίας», η ελληνική κοινότητα όχι μόνο αριθμητικά αλλά και σαν κοινωνική οντότητα, είναι ανύπαρκτη. Όπως στην αναγέννηση της Ίμβρου έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, έτσι και στον ολοκληρωτικό αφελληνισμό της Τενέδου σημαντικό ρόλο έπαιξε η απουσία του λαϊκού παράγοντα, καταλήγει η ανακοίνωση και κλείνει με το συμπέρασμα:

Τα δύο παραδείγματα της Ίμβρου και της Τενέδου, μας δείχνουν ότι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, ο παράγοντας «άνθρωπος» - «ομάδα» - «κοινότητα» μπορεί να παίξει ρόλο που θα καθορίσει την ροή της Ιστορίας.

Για τα ομογενειακά σχολεία της Ίμβρου: Αναζητούνται εκπαιδευτικοί, καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και ένας δάσκαλος. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι ομογενείς, να διαθέτουν την τουρκική ιθαγένεια και να έχουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών στην Τουρκία. Πληροφορίες τηλ: 00090.286 8873579 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rumimev@yahoo.gr.

Επίσης: Η Ρωμαίικη Κοινότητα Αγίων Αποστόλων στο Φερίκιοϊ της Πόλης, αναζητεί έμπειρο ιεροψάλτη, στον οποίον θα διατεθεί και αξιοπρεπής κατοικία. Πληροφορίες στο τηλ: 0090.5309555336, ή στο kostas@+mail.com.

 

Μολυσμένα τα νερά του Εργίνη, παραπόταμου του Έβρου

Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Έβρου είναι ο Εργίνης (Ergene), που πηγάζει από τα βουνά Yıldız της Α. Θράκης και συμβάλλει με τον ποταμό Έβρο στην περιοχή περίπου απέναντι από το Σουφλί. Το ποτάμι δέχεται φυτοφάρμακα και λιπάσματα κυρίως αζώτου, καλίου και φωσφόρου, που χρησιμοποιούνται με αφθονία στη γεωργία καθώς επίσης και πάσης φύσεως απόβλητα, αστικά η βιομηχανικά, αποτελούμενα από υλικά που δεν μπορούν να διασπασθούν και να απορροφηθούν εύκολα από το περιβάλλον. Παρά τις προσπάθειες καθαρισμού, ο ποταμός Ergene μήκους 285 χιλιομέτρων, δεν μπορεί να σωθεί από τη ρύπανση. Με την αύξηση των επιπέδων δηλητηριάσεων, το Υπουργείο Δασών και Υδάτων της Τουρκίας ξεκίνησε νέα έργα για τη διάσωση του ποταμού, ενώ κατηγόρησε τους όμορους δήμους ότι δεν ενδιαφέρθηκαν να ελέγξουν την ρύπανση. Πέντε μόλις χλμ. από τις πηγές του, το νερό του ποταμού ολοένα και γίνεται πιο σκούρο, όταν δε φθάσει στην περίφημη γέφυρα Uzunköprü (μακριά γέφυρα) λίγο πριν την συμβολή του με τον Έβρο, γίνεται κόκκινο και γεμάτο αφρούς. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Trakya, το κάδμιο, ως ένας από τους πιο επικίνδυνους καρκινογόνους παράγοντες, παρατηρείται σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά στην περιοχή.
Δυστυχώς, οι αγρότες εξακολουθούν να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους, ενώ ένας βοσκός κατήγγειλε πρόσφατα πως τα πρόβατά του που ήπιαν νερό από το ποτάμι, πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες!

 

 

Άφθονο το σκουμπρί, λιγοστή φέτος η παλαμίδα

Στις 30 λίρες (7,50 ευρώ) το κιλό πωλείται το σκουμπρί (uskumru) στην ψαραγορά του Τσανάκαλε και όπως εκτιμούν, η τιμή θα πέσει κι άλλο λόγω της αφθονίας του είδους στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τα ζεστά νερά και η πλούσια τροφή των ψαριών οδηγούν κάπως πρόωρα φέτος τα κοπάδια των ψαριών από την Μαύρη Θάλασσα στην Προποντίδα (Μαρμαράς) και μετά στο Αιγαίο. Σε αντίθεση, οι παλαμίδες (palamut) δεν έχουν την αφθονία που είχαν πέρσι. Οι περισσότερες παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένες στην Προποντίδα και πωλούνται το κομμάτι 10 λίρες οι μικρές και 15 οι μεγάλες. Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για τα γουφάρια (lufer) που σε μεγάλους αριθμούς απαντώνται τώρα στην Μαύρη Θάλασσα και περιμένουν να κρυώσουν κι άλλο τα νερά για να ακολουθήσουν την πορεία τους προς τις νοτιότερες θάλασσες, να φάμε κι εμείς στο Αιγαίο!

 

Έτοιμα τα τούνελ στον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης - Τσανάκαλε

Σχεδόν ολοκληρώθηκε η κατασκευή των δύο τούνελ μήκους 2 και 4 χλμ. μεταξύ Κουτσούκουγιού και Αϊβάτζικ, με την χρήση των οποίων μειώνεται κατά 24 χλμ. η διαδρομή στον εθνικό δρόμο Σμύρνης - Τσανάκαλε. Όσοι έχουν ταξιδέψει προς Τροία και Τσανάκαλε, ασφαλώς θα θυμούνται τις ατέλειωτες στροφές, μετά το Κουτσούκουγιού καθώς ο δρόμος ανηφορίζει από τον Αδραμυτινό Κόλπο προς στο οροπέδιο της Τρωάδας. Τα τούνελ που κατασκευάστηκαν είναι διπλής κατεύθυνσης και προγραμματίζεται να δοθούν στην κυκλοφορία στο τέλος του έτους. Θα διευκολύνουν την προσέλκυση τουριστών από την Πόλη και την Θράκη στα θέρετρα του Βόρειου Αιγαίου και σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη γέφυρα στα Δαρδανέλια, θα συμβάλλουν, λένε, στην οικονομική ανάπτυξη της όλης περιοχής.

 

Γάμος της χρονιάς στο Αϊβαλί

Το περασμένο Σάββατο τελέστηκε στο ξενοδοχείο «Ortunc» στο Μοσχονήσι, ο γάμος της Σελίν Κεντ, κόρης του Τουρκοαμερικανού Μουχτάρ Κέντ, διευθυντή του παγκόσμιου οργανισμού της «Coca Cola» με τον επίσης Τουρκοαμερικάνο επιχειρηματία Μπερκέ Ναϊμάν. Η Σελίν Κεντ ζει και εργάζεται ως σχεδιάστρια κοσμημάτων στην Νέα Υόρκη, με διάσημους πελάτες σταρ του Χόλυγουντ, όπως η Αντζελίνα Τζολί, η Έμα Γουάτσον κ.ά.. Τον γάμο τέλεσε ο δήμαρχος Αϊβαλί, Ραχμί Γκεντσέρ, που δεν παρέλειψε στις ευχές του προς τους νεόνυμφους, να αναφερθεί στην ελιά και στο λάδι, τα κύρια παραγόμενα προϊόντα της περιοχής με συμβολισμούς για την αφθονία, την μακροβιότητα και τον ειρηνικό βίο. Ο γαμπρός περίμενε την νύφη στην σκάλα του ξενοδοχείου, η οποία κατέφθασε με πολυτελή θαλαμηγό, όπως και οι περισσότεροι από τους καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν Αμερικάνοι πολιτικοί και επιχειρηματίες και οι ζάπλουτοι Τούρκοι των οικογενειών Κοτς, Σαμπανζί, Μπόϊνερ, Κόμιλι κ.ά.. Η επιλογή του τόπου έγινε από τον πατέρα της νύφης, του οποίου η οικογένεια είναι από το Αϊβαλί, με καταγωγή όπως λένε από την Λέσβο. Ο 65χρονος Μουχτάρ Κεντ έχει βοηθήσει πολλές φορές την ιδιαίτερη πατρίδα του. Το έργο αναστήλωσης στο Αγίασμα (Παναγία Φανερωμένη) εκτελείται με δωρεά του, ώστε το μνημείο αυτό των Ρωμιών να διασωθεί και λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού. Μάλιστα υπάρχει και υπόμνηση στην δωρεά του, η χρήση του να διατίθεται κατά προτεραιότητα, οσάκις ζητηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο συνδέονται φιλικά και τον έχει συνοδέψει αρκετές φορές σε ταξίδια του στο εξωτερικό.

 

53ος Ποδηλατικός Γύρος Τουρκίας

Με καθυστέρηση φέτος (Οκτώβριο αντί Μάιο) θα γίνει ο Διεθνής - Προεδρικός (γιατί διεξάγεται υπό την προσωπική αιγίδα του Ερντογάν) Ποδηλατικός Γύρος της Τουρκίας Peloton. Ο γύρος ξεκινά από την Αττάλεια και τερματίζει στην Κωνσταντινούπολη. Θα έχει συνολική διαδρομή 1.023 χλμ. και περιλαμβάνει τις ακόλουθες 6 διαδρομές (εταπ): Alanya - Kemer 170 Km, Kumluca - Fethiye 197 Km, Fethiye - Marmaris 197 Km, Marmaris - Selçuk 206 Km, Selçuk - İzmir 166 Km, İstanbul - İstanbul 157 Km. Τον περασμένο χρόνο, ο Πορτογάλος ποδηλάτης της ομάδας «Caja Rural», Jose Gonçalves, κέρδισε το Turquoise Cycling Tour.

- 22|09|2017 15:35

Λέγαμε πριν από δεκαπέντε ημέρες για την ελαιοκαλλιέργεια στο νησί μας, αυτή η οποία προσδιόρισε την οικονομία του επί αιώνες, με το λάδι να αποτελεί τόσο ως καταναλωτικό προϊόν, όσο και ως εξαγωγικό, τη βάση κάθε δραστηριότητας -ας θυμηθούμε το ενδιαφέρον των καταστηματαρχών της πρωτεύουσας του νησιού για το καλό μαξούλι που θα έδινε ζωή και στα δικά τους μαγαζιά.

Ωστόσο, επειδή στα φαινόμενα αυτά το κενό καλύπτεται γρήγορα, καθώς είναι άμεσης προτεραιότητας, είναι η επέκταση της κτηνοτροφίας που έρχεται να εξισορροπήσει τα πράγματα. Έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη επιφυλλίδα μας ότι όπως φαίνεται πολύ έντονα από τα οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα, η επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας παρουσιάζεται όχι τόσο -όπως θα περίμενε κανείς- στις νότιες περιοχές του νησιού (Γέρα, Πλωμάρι κτλ. με τους μεγάλους ελαιώνες), αλλά στην κεντρική και βόρεια Λέσβο, όπου η φορολογία των Λεσβίων στο λάδι αρχίζει να αυξάνεται δραματικά, γεγονός που επισημαίνει την επέκταση της ελιάς εις βάρος των άλλων καλλιεργειών.

Έχω την εντύπωση, λοιπόν, ότι η επέκταση της κτηνοτροφίας εις βάρος της ελαιοκαλλιέργειας συντελείται και πάλι στο τμήμα αυτό του νησιού μας, το οποίο φαίνεται συνεχώς να δίνει τον τόνο στη λεσβιακή οικονομία.

Γνωρίζουμε ότι το δυτικό μέρος του νησιού, λόγω της φύσης του εδάφους του και την αδυναμία να καλλιεργηθεί συστηματικά η ελιά σε αυτά, παρουσίαζε συνεχώς αυξημένη επίδοση στην κτηνοτροφία, με τα χωριά που βρίσκονται δυτικά από την Καλλονή (Άγρα, Μεσότοπος, Άντισσα κτλ.) να χαρακτηρίζονται από τα καλά κτηνοτροφικά προϊόντα τους. Σε αυτά προσθέτουμε και τον Μανταμάδο, του βορειοανατολικού τμήματος, ο οποίος παραδοσιακά και λόγω της φύσης των εδαφών του, είχε καλές επιδόσεις στην κτηνοτροφία και ειδικότερα στην παραγωγή βοδινού κρέατος.

Όμως τώρα πια, δηλαδή τις τελευταίες δεκαετίες, η κτηνοτροφία στα μέρη αυτά αλλά και σε όλα τα χωριά της κεντρικής, βόρειας και βορειοανατολικής Λέσβου, παρουσιάζει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης εις βάρος της ελαιοκαλλιέργειας. Θυμάμαι ότι ο παππούς μου (Παναγιώτης Ε. Βαρβαράς) στον Μανταμάδο με τέσσερα από τα αρσενικά παιδιά του να εμπλέκονται στις αγροτοκτηνοτροφικές ασχολίες, θεωρούνταν από τους μεγαλύτερους κτηνοτρόφους του χωριού: ο αριθμός των προβάτων του δεν ξεπερνούσε τα 80 με 100 πρόβατα... Τώρα δεν υπάρχει σοβαρός κτηνοτρόφος στην περιοχή -αλλά και στα γύρω χωριά Αγία Παρασκευή, Νάπη, Στύψη κτλ., στα οποία μπορώ να έχω άμεση παρατήρηση- που να μην έχει τουλάχιστον από 300 και πάνω πρόβατα!

Όμως, γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Κάποιοι λόγοι ουσιαστικοί πρέπει να υπάρχουν που ευνόησαν την επέκταση της κτηνοτροφίας αλλά και την εκτροφή μεγάλων ζώων για την παραγωγή κρέατος. Λογικά, αν εξετάσουμε τα φαινόμενα, η μεγάλη ζήτηση ενός προϊόντος εις βάρος των άλλων, δηλαδή οι αλλαγές των καταναλωτικών συνηθειών πρέπει να προκάλεσε και την αντίστοιχη στροφή. Είναι, λοιπόν, διαπιστωμένο ότι η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην καλύπτει τη ζήτηση και η χώρα να κάνει μεγάλες εισαγωγές κρέατος. Ένα λοιπόν το κρατούμενο. Από την άλλη και παράλληλα έχει αυξηθεί και η κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων που έχουν ως βάση το γάλα και αυτά είναι δεκάδες, με αποτέλεσμα και σε αυτό το προϊόν η χώρα να είναι ελλειμματική. Αυτό το φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί και να συντηρεί σχετικά καλές τιμές στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών και όσον αφορά στο νησί μας καλύτερες τιμές από τη διάθεση του λαδιού και των προϊόντων του. Έτσι αρχίζει σιγά - σιγά το γάλα, κυρίως, και το κρέας, δηλαδή η παραγωγή των προϊόντων αυτών, να επεκτείνεται εις βάρος του λαδιού και των προϊόντων του, συντελώντας στην ανατροπή της σταθερής εικόνας που παρουσίαζε η λεσβιακή οικονομία κατά τους τελευταίους αιώνες.

Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση ενός προϊόντος είναι σοβαρός λόγος για την ανάπτυξη μιας καλλιέργειας εις βάρος μιας άλλης, αλλά δεν αρκεί από μόνος του για να εξηγήσει τα πράγματα σε όλες τις διαστάσεις τους. Έτσι το φαινόμενο της αλλαγής των καλλιεργειών στη Λέσβο, θα μας απασχολήσει και στην επόμενη επιφυλλίδα μας.

 

 

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 22|09|2017 13:33

Στο προηγούμενο άρθρο μου, τόνισα πως δεν είναι δυνατή η αναβάθμιση της εκπαίδευσης χωρίς τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς, χωρίς εκπαιδευτικούς που διακρίνονται για την επιστημονική τους επάρκεια και πληρότητα, την άρτια παιδαγωγική τους κατάρτιση και δεν εμφυσούνται από σεβασμό προς το έργο τους και αγάπη προς τα παιδιά. Δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου με εκπαιδευτικούς αναπληρωτές και εκπαιδευτικούς εξαθλιωμένους. Ο λαός λέει «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» επαναλαμβάνοντας μια ιδέα που πρώτοι διατύπωσαν οι Λατίνοι με το «primum vivere deinde philosophare», δηλ. πρώτα να ζεις και μετά να φιλοσοφείς. Πράγματι, αν ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, δεν μπορεί να γοητεύσει τους μαθητές και να τους μεταδώσει τη γνώση που διαθέτει ή να συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Υπάρχει όμως και μια άλλη προϋπόθεση, για να καταστεί δυνατή η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, που το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως δεν γνωρίζει ή κάνει πως δεν γνωρίζει: ότι κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης, ακόμη και της τριτοβάθμιας, πρέπει να αρχίσει από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό και όχι από το Πανεπιστήμιο ή, πολύ χειρότερο, από το Λύκειο, όπως γίνεται σήμερα. Και ο λόγος είναι απλός. Οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν κάποια αλληλουχία και συνάφεια. Το Δημοτικό στηρίζεται πάνω σε γνώσεις που υποτίθεται πως έχουν τα παιδιά που προχωρούν σε αυτό από το Νηπιαγωγείο, το Γυμνάσιο στηρίζεται πάνω σε γνώσεις που υποτίθεται πως έχουν τα παιδιά που ανεβαίνουν σε αυτό από το Δημοτικό και το Λύκειο στηρίζεται πάνω στις γνώσεις που υποτίθεται πως έχουν τα παιδιά που ανεβαίνουν σε αυτό από το Γυμνάσιο κ.ο.κ.. Με αυτή μάλιστα τη λογική και παραδοχή γράφονται και τα διάφορα σχολικά βιβλία κάθε βαθμίδας. Αν λοιπόν για κάποιους λόγους δεν κατακτηθεί η απαραίτητη γνώση σε μια βαθμίδα, τότε εμφανίζονται προβλήματα στην επόμενη βαθμίδα και αυτός είναι ο λόγος που οι πανεπιστημιακοί καθηγητές παραπονούνται και λένε πως δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά το έργο τους με βάση το υλικό που παρέχει σε αυτούς η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Βέβαια, η λογική αυτή είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά κατοχυρωμένη, αφού θεμελιώνεται πάνω στη λεγόμενη αρχή της αλληλοοικοδόμησης της ύλης. Σύμφωνα με αυτή, κάθε γνωστικό αντικείμενο που εισέρχεται στη συνείδηση των παιδιών, εντάσσεται με οργανικό τρόπο μέσα στο συνειδησιακό σύνολο που ήδη υπάρχει, δηλαδή κάθε νέα γνώση προσκολλάται και συμπληρώνει την προηγούμενη γνώση και προετοιμάζει την επόμενη. Έτσι, οι γνώσεις αλληλοοικοδομούνται και συμβάλλουν στην αύξηση και την τελειοποίηση του πνευματικού οικοδομήματος της συνείδησης. Τούτο πάλι σημαίνει πως, για να λειτουργήσει σωστά η εκπαίδευση, δεν πρέπει κανένα παιδί να προχωρεί στην επόμενη βαθμίδα, αν δεν έχει αποκτήσει ένα minimum γνώσεων που θα του δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τα μαθήματα της βαθμίδας αυτής. Πρέπει, λοιπόν, το Υπουργείο, αν πράγματι επιθυμεί να αναβαθμίσει την εκπαίδευση, να φροντίσει μέσω της αξιολόγησης και της αξιοκρατικής επιλογής, να εξασφαλίσει τους ικανότερους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Γιατί δεν είναι δυνατό να μιλούμε για αναβάθμιση της εκπαίδευσης και να αναθέτουμε, για παράδειγμα, σε νηπιαγωγούς να διδάξουν τα μαθήματα Γλώσσας και Μαθηματικών στις πρώτες τάξεις των Δημοτικών σχολείων, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Το παιδί πρέπει να μάθει το κάθε τι όταν πρέπει, όπως πρέπει και από αυτόν που πρέπει.

Και αυτό το βλέπουν ακόμη και μη ειδικοί σε θέματα εκπαίδευσης. Ο Θ. Οικονομόπουλος, για παράδειγμα, έγραφε ήδη από το 2006 στον «Ανεμοδείκτη» της εφημερίδας «Καθημερινή»: «Όλοι ομολογούμε πως έχει τα μαύρα της χάλια η παιδεία, οι προδιαγραφές της δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανταγωνιστικές ανάγκες και απαιτήσεις, θέλει γενναία και ουσιαστική μεταρρύθμιση εκ βάθρων. Και τι κάνουμε; Αρχίζουμε τη “μεταρρύθμιση” από το… “ρετιρέ”, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και όχι από τα “θεμέλια”, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό! Αποτέλεσμα! Κάθε χρόνο πέφτουμε από τα σύννεφα, που σχεδόν τα μισά παιδιά… γράφουν κάτω από τη βάση…». Και άλλοι διατυπώνουν την ίδια άποψη, ότι «η μεταρρύθμιση πρέπει να αρχίζει από τη βάση […] και ότι καλό πανεπιστήμιο σημαίνει πρωτίστως καλό νηπιαγωγείο» (εφημ. «Το Βήμα», 10-2-2008). Μόνο οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας δεν το καταλαβαίνουν αυτό και αρχίζουν τη μεταρρύθμιση της από το Λύκειο!

 

* Ο κ. Αθανάσιος Φραγκούλης είναι δρ. Κλασικής Φιλολογίας και επιτ. σχολικός σύμβουλος.

 

 

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 22|09|2017 12:31

Έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού στην είσοδο του Καρά Τεπέ, που είναι αφιερωμένο στην αλληλεγγύη, με δύο χέρια ενωμένα μεταξύ τους. Το γλυπτό, που κοσμεί την είσοδο του καταυλισμού, είναι προσφορά από τα Παιδικά Χωριά SOS και χρηματοδοτήθηκε από ανώνυμο ιδιώτη δωρητή.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top