FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|09|2017 19:13

ACΠαναγιώτης Σαμάρας (1906-1985)

Έκδοση Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών-Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού & Τουρισμού Δήμου Λέσβου 2017, σελ. 12

 

Με αφορμή το δεύτερο «Λουτραγώτικο Αντάμωμα», η Δημοτική Κοινότητα Λουτρών και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Λέσβου εξέδωσαν δωδεκασέλιδη έκδοση αφιερωμένη στον Παναγιώτη Σαμάρα που καταγόταν από τα Λουτρά, με αναφορές στη ζωή του, στο έργο του, απόσπασμα συγκλονιστικής περιγραφής από το ναζιστικό στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τη λεσβιακή σάτιρα «Κουτσομπολιό στη γειτονιά».

Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα: «Ο Παναγιώτης Σαμάρας είδε το φως της ζωής στα Λουτρά κι έφυγε για τη Μυτιλήνη με την οικογένειά του όταν ήταν ακόμα πολύ μικρός. Ερχόταν συχνά στο χωριό και καυχιόταν για τη Λουτραγώτικη καταγωγή του και τους Λουτραγώτες μαθητές του. Του άρεσε πολύ να πίνει το ρακί του στη Σκάλα Λουτρών μαζί με αγαπημένους του φίλους και συχνά διηγιόταν πώς ψάρευε μικρός με αυτοσχέδιους καλαθένιους κύρτους στο Ακόθ.

Γεννήθηκε το 1906 σε φτωχή οικογένεια και πάλεψε πολύ σκληρά για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους και τα όνειρά του. Σπούδασε φιλολογία στο, μοναδικό τότε, Πανεπιστήμιο Αθηνών κοντά σε σπουδαίους καθηγητές. Μόλις πήρε το πτυχίο του, διορίστηκε καθηγητής στη Β. Ελλάδα όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Βέτα. Σύντομα μετατέθηκε στη Μυτιλήνη και συνέδεσε τη ζωή του μόνιμα με το νησί, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, εκτός από το μικρό διάστημα που δίδαξε στο ελληνικό Γυμνάσιο του Χαρτούμ, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανοϊταλούς.

Άψογος και με υποδειγματική ευσυνειδησία στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, με τρόπο διδασκαλίας ζωντανό και γλαφυρό, κέρδισε τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους Λέσβιους εκπαιδευτικούς και κέρδισε δίκαια τον τιμητικό τίτλο «Δάσκαλος». Η μεγάλη αγάπη για τον τόπο του τον οδήγησε στη συστηματική συγκέντρωση, μελέτη και επεξεργασία στοιχείων για την ιστορία της Μυτιλήνης. Στο αρχείο του συμπεριλαμβάνονται πολλά βιβλία, μελέτες, άρθρα και διαλέξεις για την εκπαίδευση, την τοπογραφία, τα ιστορικά πρόσωπα, τα κτίσματα, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού.

Η παρουσία του ήταν έντονη και στην κοινωνική ζωή του νησιού. Δεν δίστασε να δηλώσει την αντίθεσή του με την εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να φυλακιστεί στα φρικτά κρατητήρια της οδού Μέρλιν και στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Βγήκε σωματικά τσακισμένος αλλά με το πνεύμα αγέρωχο και περιέγραψε τις εμπειρίες του στο βιβλίο του “ΜΕΡΛΙΝ - ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΠΛΟΚ 15” και πρωτοστάτησε στην ίδρυση συλλόγου φυλακισθέντων και παθόντων από τους κατακτητές».

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Γιάννης Καρατζάς: «Λέσβος, Φύση και Πολιτισμός. Ο Κόλπος Καλλονής», Εκδόσεις «Μύθος», Μυτιλήνη 2017, σελ. 224 (Το βιβλίο κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα Αγγλικά, στα Ρωσικά και στα Τούρκικα).

- Στρατής Φραντζέσκος: «Η δική μου Πέτρα. Μύθοι και πραγματικότητες μιας άλλης εποχής (1960-1975)», Εκδόσεις «Μύθος», Μυτιλήνη 2017, σελ. 189

- Στρατής Μολίνος: «Λέσβος. Ένας ολόκληρος αιώνας», Εκδόσεις «Μύθος», Μυτιλήνη 2017, σελ. 124

- Δημήτριος Ε. Ψαρρός: «Το Αϊβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2017, σελ. 627

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|09|2017 18:11

 

Στο «Cosmote History» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Εν καρποφορία - Η πνευματική άνοιξη της Λέσβου» για το πολυσύνθετο πνευματικό κίνημα που άνθισε στο νησί και ονομάστηκε «Λεσβιακή Άνοιξη». Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται παράλληλα οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που «γέννησαν» έργα, των οποίων η αξία δεν φθίνει στο πέρασμα του χρόνου (Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 21.00).

Πρεμιέρα και για το ντοκιμαντέρ «Αρχοντικά και Πύργοι της Λέσβου: Ένα ταξίδι στο χρόνο», το οποίο αποτελείται από δύο μέρη. Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Λίνας Δαμασκοπούλου, θα παρακολουθήσουμε τα αρχοντικά να «χρωματίζουν» μοναδικά τις πόλεις και τα χωριά της Λέσβου και να μας διδάσκουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της (Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 21.00).

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει επίσης την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στις 21.00, το ντοκιμαντέρ «Οι ρίζες μεγάλων κατασκευών: Τα πλοία της Αρχαίας Ελλάδας», στο πλαίσιο του αφιερώματος «Αρχαία Ελληνικά Πλοία», το οποίο θα μας μεταφέρει 2.500 έτη πίσω, όταν οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην κατασκευή πλοίων. Μέσα από αυτό θα μάθουμε πώς εξελίχθηκε η τεχνογνωσία στο πέρασμα του χρόνου, έτσι ώστε σήμερα τα σύγχρονα πολεμικά και φορτηγά πλοία να αποτελούν την τελευταία λέξη της ναυτιλιακής τεχνολογίας.

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 02|09|2017 16:59

Μέσω της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες φαίνεται πιο πιθανό σαν ενδεχόμενο να καλυφθεί πλέον το κενό που έχει δημιουργηθεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρώτο σχολικό κουδούνι της χρονιάς. Με δεδομένο ότι οι 12+2 λυόμενες αίθουσες που (υποτίθεται) έχουν εξασφαλιστεί από τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» και το Υπουργείο Υποδομών παραμένουν εγκλωβισμένες στη Χαλκίδα ελέω γραφειοκρατίας, αλλά και με το ότι οι εννέα (9) αντίστοιχες που εντοπίστηκαν στη Χίο (βάσει της σχετικής ανακοίνωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης) δεν μπορούν τελικά ούτε αυτές να επιστρατευτούν για τη Λέσβο, μια νέα λύση διαφαίνεται στον ορίζοντα, με τις επαφές του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού με την Ύπατη Αρμοστεία να δημιουργούν αισιοδοξία πως μπορεί να έλθουν μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας τουλάχιστον οκτώ κοντέινερς.

Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, με την προχθεσινή του ανακοίνωση, υπέδειξε ουσιαστικά ως έτοιμη λύση εννέα λυόμενες αίθουσες που υπάρχουν στη γειτονική Χίο, στέλνοντας και σχετικό έγγραφο προς τη δημοτική αρχή για να πράξει αναλόγως. Ωστόσο, χθες οι υπηρεσίες του δήμου συνάντησαν το ίδιο (περίπου) πρόβλημα που έχουν συναντήσει και στη Χαλκίδα, καθώς στην επικοινωνία τους τόσο με τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του γειτονικού νησιού όσο και με τον Δήμο Χίου διαπίστωσαν πως ναι μεν απελευθερώνονται εννέα λυόμενες αίθουσες από τη μέχρι τώρα χρήση τους, αλλά είναι συμφωνημένο ήδη να καλύψουν άλλες ανάγκες του νησιού, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των «κόκκινων» σχολείων της Λέσβου.

Το γεγονός αυτό εκθέτει την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία προφανώς παραπληροφορήθηκε από τη Διεύθυνση της Χίου ή επικράτησαν δεύτερες σκέψεις από τους ιθύνοντες του γειτονικού νησιού και η διαφαινόμενη λύση αποδείχθηκε χωρίς αντίκρισμα.

 

Η νέα προοπτική μέσω Ύπατης Αρμοστείας

Αυτή η εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό, ενέτεινε τον προβληματισμό που επικρατεί για το αν θα μπορέσουν οι τοπικές αρχές στη Λέσβο να έχουν (έγκαιρα) τα πάντα έτοιμα για τις 11 του Σεπτέμβρη και προκάλεσε νέα επιχείρηση εξεύρεσης λυομένων αιθουσών. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Λέσβου εξακολουθεί να περιμένει στο ακουστικό του τον Δήμο Χαλκίδας, για το πότε (και αν) θα είναι σε θέση να πάρει τις 12+2 λυόμενες αίθουσες που υπάρχουν εκεί, αλλά πλέον περιμένει λύση και μέσω της Ύπατης Αρμοστείας, αφού οι προσωπικές επαφές του δημάρχου Λέσβου δίνουν πλέον μια προοπτική να έλθουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα οκτώ κοντέινερς. Ωστόσο, όπως λέγεται από τη δημοτική αρχή, οι τελικές απαντήσεις τόσο από το «μέτωπο» της Χαλκίδας όσο και από εκείνο της Ύπατης Αρμοστείας αναμένονται από… Δευτέρα και αναλόγως αυτών θα κινηθούν οι όποιες διαδικασίες, που πάντως δύσκολα θα καταφέρουν να… προλάβουν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Τούτων δοθέντων, θα πρέπει να αναζητηθούν έστω και προσωρινές λύσεις για τα σχολεία εκείνα που θα μείνουν χωρίς αίθουσες για τους μαθητές τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, γιατί προφανώς δεν νοείται να κάνουν μάθημα στο... δρόμο! Μέχρι να βρεθούν, να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες τα λυόμενα, θα χρειαστεί κάποιος χώρος για τους μαθητές, ας αναζητηθεί αυτός από τώρα και όχι όταν το... κουδούνι σημάνει, νομίζουμε!

 

Κατηγορία Παιδεία
- 02|09|2017 16:56

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου, ευχαριστεί όλους τους φορείς που βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του Συλλόγου για να δοθεί ειδική ποσόστωση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων της σεισμόπληκτης Λέσβου: «Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει συνεργασία και ομοψυχία για ένα κοινό σκοπό, τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά».

 

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 02|09|2017 15:52

 

Δεν πέρασαν 24 ώρες από το ρεπορτάζ του «Ε» που αναφερόταν στις ψευδείς ειδήσεις με αφορμή την απάτη που στήθηκε για να συγκεντρωθούν χρήματα για τη δήθεν ασθένεια του «Μικρού Νικολάκη» και νέο κείμενο-καταγγελία, απίστευτη και όμως μη αληθινή, έκανε το γύρο του διαδικτύου, ενώ δημοσιεύτηκε και από εφημερίδες της Αθήνας! Ότι δήθεν, δηλαδή, έγκυος πρόσφυγας γέννησε στο δρόμο! Όπως επιβεβαίωσαν στο «Ε» τόσο ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Παναγιώτης Προβέτζας όσο και ο λιμενάρχης Νικόλας Πασσάδης, «καμία πρόσφυγας δεν γέννησε στον δρόμο».

 

Η ανάρτηση

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», «η Φιλίππα Κέμπσον από τον Μόλυβο σε ανάρτησή της στο Facebook τονίζει ότι γιατρός της εθελοντικής οργάνωσης “IsraAID” έφτασε στο σημείο και επιβεβαίωσε ότι τα νερά της εγκύου έσπασαν και έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο».

Ωστόσο, «μας είπαν αργότερα ότι η αστυνομία είχε ακυρώσει την αποστολή ασθενοφόρου, επειδή η γυναίκα αισθάνθηκε καλύτερα», αψηφώντας την ιατρική εκτίμηση ότι η γυναίκα επρόκειτο να γεννήσει.

Μάλιστα, «παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και τα αιτήματα αλληλέγγυων και γιατρών, η αστυνομία και εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επέμειναν ότι η γυναίκα θα πρέπει να πάει με λεωφορείο στο καμπ της Μόριας. Όταν οι γιατροί επέμειναν ότι χρειάζεται ασθενοφόρο, η λιμενική αστυνομία είπε στη νοσοκόμα που ήταν στο σημείο ότι θα είναι υπεύθυνη εάν η γυναίκα δεν γεννήσει!», όπως γράφει η κ. Κέμπσον.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η γυναίκα πήγε στην άκρη του δρόμου, με την λιμενική αστυνομία να μην επιτρέπει στους γιατρούς να την οδηγήσουν στο αυτοκίνητο για να κατευθυνθούν στο ασθενοφόρο. Ρώτησαν δε τον γιατρό: «Είστε γιατρός; Τότε βγάλτε το μωρό έξω!» Ύστερα ενώ ο γιατρός εργαζόταν, η αστυνομία τού ζήτησε χαρτιά που να αποδεικνύουν την ιδιότητά του.

 

Και η πραγματικότητα

Εν τέλει η εγκυμονούσα, που είναι 19 χρόνων από το Κουρδιστάν, έφτασε την περασμένη Πέμπτη στη Λέσβο σε ένα ταξίδι όπου προφανώς ταλαιπωρήθηκε ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον εφόσον είναι έγκυος. Εξετάστηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου και βρίσκεται στην 33η εβδομάδα κύησης (7,5 μηνών έγκυος δηλαδή). Δεν γέννησε ούτε στο δρόμο, ούτε… γενικώς έσπασαν τα νερά της. «Ήταν καταβεβλημένη, αλλά επανήλθε και το μωρό της είναι σε καλή κατάσταση. Σήμερα (σ.σ. χτες) τόνιζε πως επανήλθε και ότι θέλει να επιστρέψει στη Μόρια ώστε να καταγραφεί. Δημιουργήθηκε ντόρος για το τίποτα», επεσήμανε ο κ. Προβέτζας. Για «αποκύημα της φαντασίας» κάνει λόγο στο «Ε» ο λιμενάρχης και «εντελώς ψευδή καταγγελία», ενώ ανέφερε ότι χτες επρόκειτο να βγει και σχετική ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα.

Κατηγορία Κοινωνία
- 02|09|2017 14:48

 

Mια μεγάλη ομάδα εθελοντών προχώρησε στην οργάνωση της δράσης «Πακέτο Βρίσα», που έχει σαν στόχο, όχι να λύσει το οικονομικό πρόβλημα των σεισμόπληκτων παιδιών (η ζημία που έχει υποστεί η κάθε οικογένεια είναι ανεκτίμητη οικονομικά και ψυχικά), άλλα να δώσει λίγη χαρά στους μαθητές της περιοχής. Στο πλαίσιο της δράσης και έχοντας την εμπειρία οργάνωσης ανάλογης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πυρόπληκτους μαθητές της περιοχής της Ηλείας το 2008 (βλ. <http://vimeo.com/788286>), η ομάδα εθελοντών προχώρησε στην καταγραφή των σωματομετρικών του σεισμόπληκτου ανήλικου πληθυσμού της Βρίσας αλλά και της ευρύτερης σεισμόπληκτης περιοχής. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση ατομικών πακέτων, προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ηλικιακές και σωματομετρικές ανάγκες κάθε μαθητή, τα οποία περιλαμβάνουν ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα (όλα ελληνικής κατασκευής) και σχολικά είδη.

Η δράση δεν διαχωρίζει τα παιδιά σε γόνους άπορων ή ευκατάστατων οικογενειών ή οικογενειών που το οίκημά τους κατέρρευσε ή έμεινε όρθιο. Όλα τα παιδιά θα είναι αποδέκτες των ίδιων ειδών, ενώ μέριμνά τους είναι η διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας των ειδών που θα τοποθετηθούν στα πακέτα, σεβόμενοι την αξιοπρέπεια των παραληπτών.

 

Οι παραλήπτες των πακέτων

Από το ξεκίνημα της δράσης έχουν καταγραφεί 125 σεισμόπληκτα παιδιά, κάτοικοι των χωριών της Βρίσας, Λισβορίου και Σταυρού, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Ήδη ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βρίσας, μετά από πολυήμερη συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων Γυμνασίου Πολιχνίτου και Λυκείου Πολιχνίτου, εξασφάλισε την αναδοχή για τα 52 πακέτα των μαθητών ευθύνης του. Υπολείπονται 73 ακόμα πακέτα, τα οποία αναζητούν αναδόχους.

Με δεδομένο το προφίλ των παιδιών, που θα λάβουν αυτά τα πακέτα άλλα και του τρόπου προμήθειας των προϊόντων (απευθείας από παραγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες ή μέσω επαγγελματιών του νησιού, οι οποίοι δεν θα κομίσουν κέρδος) το ποσό των 150 €/πακέτο επαρκεί να καλύψει το κόστος αγοράς εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αναδόχων είναι μεγαλύτερος του αριθμού των μαθητών, τότε γιατί όχι... και ένα δεύτερο πακέτο τα Χριστούγεννα!

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.emprosnet.gr/article/date/2017/9/2#sigProId9e7a57ca06

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οι ανάδοχοι (φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, φορείς, σύλλογοι ή ακόμα και παρέες συμπολιτών μας) που επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην προσπάθεια καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα που θα βρουν στην ιστοσελίδα vrisa.lesvos.live. Όλα τα παραστατικά (αποδείξεις είσπραξης δωρεών από αναδόχους των πακέτων, τιμολόγια αγοράς προϊόντων και μεταφορικών, αναλώσιμων ή ειδών συσκευασίας) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα, μετά την ολοκλήρωση της δράσης, αλλά θα αποσταλούν και ηλεκτρονικά, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των αναδόχων.

Η δράση «Πακέτο Βρίσα» ξεκίνησε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου και υλοποιείται από εθελοντές με την υποστήριξη της ομάδας «ΙΔΕΑ». Συντελεστές δράσης: Σύλλογος Γονέων των Μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πολιχνίτου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Πολιχνίτου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Πολιχνίτου, Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου

Χορηγοί/Υποστηρικτές δράσης: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμος Λέσβου, «Hellenic Seaways», «Blue Star Ferries», Μεταφορική Καλλονής, ΕΦΑΜ, Μεταφορική Μαργαρίτης, Δικηγορική Εταιρεία «ΣΥΝ ΔΙΚΑΙΩ». Χορηγοί επικοινωνίας: «Lweb», «Digapictures», «K44 Design Studio», Εφημερίδα «Πολιτικά», Εφημερίδα «Δημοκράτης».

Κατηγορία Βήμα Διαλόγου
- 02|09|2017 14:03

Ένας αστικός σχεδιασμός έχει σαν στόχο πάντα την ανάπτυξη. Ένας ευρύτερος αστικός σχεδιασμός της πόλης της Μυτιλήνης, με επίκεντρο την προκυμαία, θα πρέπει να στοχεύει:

  1. Στην οικονομική ανάπτυξη μέσω των υπαρχουσών υποδομών.
  2. Στη λειτουργική - αναπτυξιακή δραστηριότητα των κοινοχρήστων χώρων.
  3. Στην αισθητική συνύπαρξη των διατηρητέων της -ως ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Στο νησί υπάρχουν υποδομές -χερσαίες και λιμενικές- που με την αξιοποίησή τους μπορεί να επέλθει η οικονομική ανάπτυξη, αν πρώτα καταγραφούν και ιεραρχηθούν, ώστε με σωστό προγραμματισμό να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα.

Στις 9 Αυγούστου ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση που έκανε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης προς τους απόδημους και ντόπιους Μυτιληνιούς για μια συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης τη «δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εργασίας για την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης». Από την πρώτη κιόλας στιγμή της συζήτησης, φάνηκαν καθαρά τα συσσωρευμένα ζητήματα που απασχολούν το νησί και την ανάγκη επίλυσής τους.

Καθ’ ον χρόνο κατατίθεντο ερωτοαπαντήσεις από το πάνελ προς τους παρευρισκόμενους και το αντίστροφο, διαπίστωνε κανείς την αγωνιώδη αναζήτηση για διέξοδο στο «αδιέξοδο»… ως κάποιος επιχειρηματίας που, αντιλαμβανόμενος τα κενά στην επιχείρησή του, απευθύνεται στο προσωπικό του επιζητώντας να του προτείνουν λύσεις για να πετύχει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε η εταιρεία!…

Η καθυστέρηση να δοθούν λύσεις σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που όπως φάνηκε απασχολούν τους δημόσιους φορείς αλλά και τους πολίτες, διότι εκείνοι είναι που τα ζουν μέσα στην καθημερινότητά τους, μας οδηγεί στο να θέσουμε το ερώτημα: «Γιατί αυτή η διαβούλευση δεν έγινε νωρίτερα;»

Θα πείτε βέβαια πως έστω και τώρα ας γίνουν αυτές οι επιτροπές εργασίας, αφού υπάρχει διάθεση από τον κόσμο του νησιού και της διασποράς να βοηθήσουν. Ναι λοιπόν στη σύνταξη ομάδων εργασίας, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

- Αυτές οι ομάδες εργασίας θα πρέπει να στελεχωθούν από άτομα με εμπειρία στον τομέα στον οποίο θα συμμετάσχουν -επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, φορείς κ.λπ.-, οι προτάσεις των οποίων μετά από έρευνα και ανοιχτή διαβούλευση σε ζωντανό ακροατήριο και στα ΜΜΕ θα είναι τεκμηριωμένες και έτοιμες για έγκριση από τον «Αναπτυξιακό Σύνδεσμο», ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει και εκείνος το ανάλογο επιστημονικό δυναμικό για την αξιολόγηση της πρότασης. Στις προτάσεις αυτές θα πρέπει να περιέχονται:

- Περιγραφή του έργου.

- Αναγκαιότητα υλοποίησής του.

- Οικονομοτεχνική προσέγγιση του έργου.

- Εκτίμηση δυνατότητας χρηματοδότησής του -π.χ. από ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό, Σ.Δ.Ι.Τ. κ.ά.

- Χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του με αναφορά στο ήδη παραχθέν και γνωστοποιημένο γενικό χωροταξικό του νησιού πενταετούς τουλάχιστον διάρκειας με τη σειρά προτεραιότητάς του.

- Ο εισηγητής της προτεινόμενης πρότασης που θα εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας που θα της είχε ανατεθεί το έργο αυτό θα έχει δικαίωμα ψήφου κατά τη συζήτηση προς έγκριση της πρότασής του.

 

Θέσεις και απόψεις

Οι θέσεις και οι προσωπικές μου απόψεις στα θέματα που εθίγησαν στις 9 Αυγούστου ξεκινούν από το 2015 με μελέτες και συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να συμβάλλω αφιλοκερδώς στον σκοπό για τον οποίο γίνεται σήμερα λόγος.

Έχω καταθέσει μελέτες και έχουν δημοσιευτεί άρθρα για το νησί στον τοπικό Τύπο, τα οποία αφορούσαν:

- Την ενίσχυση του φακέλου της υποψηφιότητας της πόλης της Μυτιλήνης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, αφού προηγουμένως οι προτάσεις μου θα είχαν αξιολογηθεί από τον Δήμο.

- Το συγκοινωνιακό.

- Την αξιοποίηση των υπαρχουσών χερσαίων υποδομών.

- Την αξιοποίηση των υπαρχουσών λιμενικών και θαλασσίων υποδομών.

- Για την τεχνική και επιχειρηματική κατάρτιση και την εκπαίδευση των νέων, με εισήγησή μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας για ίδρυση τεχνικής σχολής στο βορειοανατολικό Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη.

 

Για το συγκοινωνιακό

Θα παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει η θέση του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της έκτασης που του ανήκει μπροστά στο «MYmarket».

Το πρόβλημα, επίσης, θα παραμένει άλυτο αν δεν δοθεί λύση στις θέσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο περιφερειακός δρόμος του κάστρου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση. Τεχνικές υπάρχουν για την προστασία του κάστρου.

 

Ίδρυση τεχνικής σχολής κατάρτισης νέων

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει από εξαμήνου οργανώσει ομάδες εργασίας για την ίδρυση σχολής εκμάθησης-κατάρτισης νέων τεχνητών, πιστοποιημένων στο επάγγελμα της Ναυπηγοεπισκευής, εις την οποία συμμετέχουμε και εμείς ως επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων).

Τον Ιούλιο του 2017 καταθέσαμε εισήγηση για την ίδρυση Τεχνικής Σχολής στο ανατολικό Αιγαίο, με ειδικότητα Ναυπηγο-Καραβομαραγκών (κάτι που αφορά ιδιαίτερα το Πλωμάρι), ώστε αφενός οι νέοι που θα ήθελαν να μάθουν αυτήν την τέχνη να σταδιοδρομήσουν στον τόπο τους, αφετέρου τα εναπομείναντα καρνάγια στα νησιά μας να μπορέσουν να διατηρηθούν.

 

Επίλογος

Για όλες τις αναφερόμενες προτάσεις της ομάδας μελέτης είχα την αμέριστη τεχνική κάλυψη και συνεργασία από συναδέλφους, όπως λιμενολόγο, οικονομολόγο, συγκοινωνιολόγο, στατικό κ.λπ. Όλες οι αναφερόμενες προτάσεις της ομάδας μελέτης έχουν γνωστοποιηθεί:

- Στους αρμόδιους φορείς.

- Στην Ένωση εφοπλιστών κρουαζιέρας σε ό,τι τους αφορά.

- Έχουν παρουσιασθεί σε συνέδρια.

- Έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά -ΕΛΙΝΤ, ΕΜΠ- και τοπικές εφημερίδες του νησιού που είχαν την ευγενή διάθεση να με φιλοξενήσουν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Για όλα τα ανωτέρω θέματα εργάστηκα και εργάζομαι εθελοντικά χωρίς καμία απολύτως οικονομική κάλυψη και απαίτηση από κανέναν φορέα.

Σημ.: Οι ανωτέρω αναφερόμενες μελέτες αποτελούν προτάσεις και είναι ανοιχτές σε οποιεσδήποτε βέλτιστες παρεμβάσεις ή υποδείξεις, χωρίς αυτό όμως να επηρεάζει τη νομική και πνευματική «πατρότητα» του παραχθέντος έργου από την ομάδα μας -βλ. νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

 

 

 

Αξιοποίηση χερσαίων υπαρχουσών υποδομών

 

Κολυμβητήριο Μυτιλήνης

 

Το εμβληματικό αυτό κτήριο στην είσοδο της πόλης από τη θάλασσα είναι στοιχείο αναφοράς της νεότερης αρχιτεκτονικής πάνω στο νησί μας.

Η ομάδα μας, ως μελετητές, σε συνάρτηση με το παρακείμενο διατηρητέο πέτρινο κτήριο του «Συνδέσμου Ελαιοπαραγωγών», έχει προτείνει να μετατραπούν σε συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο, συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου και του πάρκινγκ. Η παρέμβαση αυτή ως συνεδριακό κέντρο και η αναβάθμισή του θα απέφερε σοβαρά οικονομικά οφέλη, προσελκύοντας συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό (βλ. αντιστοιχία Σμύρνης).

Στην πρόταση του master plan κατεδαφίζεται και στη θέση του θα ανεγερθεί νέο κτήριο επιβατών ΕΓ/ΟΓ πλοίων εσωτερικού με προβλεπόμενο χρόνο έναρξης εργασιών μετά από δέκα τουλάχιστον χρόνια, όπως οι ίδιοι μελετητές ανέφεραν. Ο ισχυρισμός ότι το κτήριο δεν «συμφέρει» να επισκευασθεί λόγω υψηλού κόστους και αμφιβόλου αποτελέσματος είναι ανίσχυρος αν προηγουμένως δεν υπάρξουν εργαστηριακά πορίσματα για τη στατική επάρκεια και εκτίμηση του κόστους ενίσχυσης του κτηρίου.

 

Αναβάθμιση των διατηρητέων της προκυμαίας

Η Μυτιλήνη ως πρωτεύουσα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να προβληθεί ως τουριστικός προορισμός -και όχι προσφυγικός- προβάλλοντας το απόθεμα της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, όπως είναι τα διατηρητέα της. Αυτό ως πόλος έλξης θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή μέσω του τουρισμού. Το κόστος των παρεμβάσεων αυτών θα μπορούσε να βρει τη λύση του μέσα από το «ICOMOS».

 

«Σάρλιτζα Παλλάς»

Το ιστορικό αυτό νεότερο μνημείο του νησιού, μετά την παραχώρησή του για 25 χρόνια από το ΤΣΑΥ - ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πλησιάζοντας στο τέλος του 2017 παραμένει και αυτό ένας ανεκπλήρωτος ακόμα στόχος για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του. Όταν αυτός θα έχει επιτευχθεί, το «Σάρλιτζα» θα έχει τη δυνατότητα να παράσχει υπηρεσίες ιαματικού τουρισμού -SPA- και τις τέσσερις περιόδους του έτους στην όλο και αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς.

Έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην Περιφέρεια, περιμένοντας την εξελικτική πορεία ενός τόσο σημαντικού έργου για την πόλη της Θερμής -βλ. δημοσίευση άρθρου μου στο «ΕΜΠΡΟΣ», Μάιος του 2015.

 

Λιμάνι της Πέτρας

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΕΛΙΝΤ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας) τον Νοέμβριο του 2015 στο «Ευγενίδειο» Ίδρυμα, κάναμε παρουσίαση με θέμα την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών του λιμένα της Πέτρας, προκειμένου να εξυπηρετεί εναλλακτική προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων, όταν το λιμάνι της Μυτιλήνης δείχνει να αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση με βάση το προταθέν Προγραμματικό Σχέδιο.

 

 

* Ο κ. Παράσχος Ε. Καραβατάκης είναι Αρχιτέκτων, Μέλος ΕΛΙΝΤ και ICOMOS.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 02|09|2017 13:35

 Να ’χαμε να γράφαμε…

Πρώτα είναι ο «μικρός Νικολάκης» για τον οποίο μαζεύουν χρήματα εξαπατώντας εκατοντάδες κόσμου, μετά ότι δήθεν «άφησαν γυναίκα να γεννήσει στο δρόμο». Υπάρχει όμως και άλλο ένα σενάριο που κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο. Με φωτογραφία από την κατασκευή νέων κτηρίων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, κάποιοι υπέθεσαν ότι μπορεί να πρόκειται για νέο hot spot για τους πρόσφυγες στην Παγανή. Και έως εδώ με το «κάποιοι», εννοώντας απλούς παρατηρητικούς πολίτες, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το θέμα είναι ότι τοπική ιστοσελίδα, που καμώνεται για ειδησεογραφική, υιοθέτησε αυτό το σενάριο και -πάλι- καμώνονταν για αποκλειστική είδηση. Όταν εν τέλει διαλευκάνθηκε το μυστήριο, εκπρόσωπος της ιστοσελίδας έσπευσε να σχολιάσει στους ακολούθους της (που για κάποιο λόγο ανεξήγητο επιμένουν να κοινοποιούν παραδημοσιογραφικές σελίδες) για να διαλευκάνει το μυστήριο. Έγραψε λοιπόν ότι πρόκειται για κτήριο της «ΙΑΣΩ»!

Κι όμως εμείς «αποκωδικοποιήσαμε» τι εννοούσε: όχι το μαιευτήριο «ΙΑΣΩ» της Αθήνας, αλλά το κτήριο της «EASO», δηλαδή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Η οποία μέχρι τώρα λειτουργούσε εντός του κέντρου της Μόριας, αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα από τις κατά καιρούς εντάσεις που προκαλούνταν εντός του συγκεκριμένου κέντρου λόγω κυρίως του συνωστισμού που υπήρχε από τους εγκλωβισμένους που φιλοξενούνταν σ’ αυτό και που ήταν πέραν από τις αντοχές που είχε σχεδιαστεί για να στεγάσει. Οπότε η αποκέντρωση από τη Μόρια κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη λειτουργία τής εν λόγω υπηρεσίας, που ελπίζουμε να έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα στην εξέταση των αιτήσεων απονομής ασύλου!

Αν.Παζ.

 

Ντοκιμαντέρ για τη «Λεσβιακή Άνοιξη»

Σε πρώτη προβολή η «Cosmote TV» μεταδίδει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στο «History Channel» το ντοκιμαντέρ «Εν Καρποφορία - Η Πνευματική Άνοιξη της Λέσβου», το οποίο είναι αφιερωμένο στο πνευματικό κίνημα που ονομάστηκε «Λεσβιακή Άνοιξη». Το ντοκιμαντέρ είναι διάρκειας περίπου μίας ώρας, σε σκηνοθεσία της Λίνας Δαμασκοπούλου. Μέσα από συνεντεύξεις με συγγραφείς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το πρωτοπόρο αυτό πνευματικό κίνημα που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πνευματική εξέλιξη ολόκληρης της χώρας, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικράτηση του δημοτικισμού και μας άφησε ως παρακαταθήκη ορισμένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Αξίζει λοιπόν όσοι είναι συνδρομητές του καναλιού να παρακολουθήσουν το πολύ ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ.

Σ.Σ.

 

700 ευρώ;

Είδαμε τις προάλλες άρον-άρον κάτι μετανάστες και πρόσφυγες να μαζεύουν σε κούτες τα πράγματά τους από ένα σπίτι. Μας είπαν ότι τους έδιωξε ο σπιτονοικοκύρης που νοίκιαζαν το σπίτι του. Ήταν πέντε άτομα σε ένα τριάρι, δηλαδή σε ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια. Κάποιοι από τους πέντε δεν ήταν συνεπείς στην καταβολή του μεριδίου τους στο νοίκι και τους είπε να φύγουν.

Δεν στεκόμαστε όμως σε αυτό, αλλά στο ποσό των 700 ευρώ (!) που νοίκιαζε ο ιδιοκτήτης το τριάρι. Και βέβαια χωρίς απόδειξη.

Λέγαμε για τα χαράτσια ελέω προσφυγικού στις μπύρες και στη φόρτιση των κινητών το 2015. Δύο χρόνια μετά μπήκε κι άλλο χαράτσι, στο νοίκι!

Αν.Παζ.

 

215 νέες αφίξεις

Περισσότεροι από 215 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν την Παρασκευή στη Λέσβο. Σε πέντε περιστατικά αφίξεων περισυλλέγησαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex 10 άτομα, ανοικτά της Αγριλιάς, στη νοτιοδυτική Λέσβο, 68 άτομα στην Τσιχράντα, 21 άτομα από πλαστική βάρκα, ένα μίλι ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης και 116 άτομα από δύο βάρκες ανοικτά του αεροδρομίου. Στο σύνολό τους δεν έχουν καταγραφεί ακόμα.

Το γεγονός εντείνει την ανησυχία των τελευταίων ημερών, αφού ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο καθιστά τη διαχείριση του όλου ζητήματος δύσκολη. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο έφτασαν 3.015 άτομα, εκ των οποίων 1.053 στη Λέσβο, 734 στη Χίο και 1.228 στη Σάμο.

Ο συνολικός αριθμός αφίξεων τον Αύγουστο είναι σχεδόν διπλάσιος αυτού του Ιουλίου (1.682 άτομα) και μακριά από τον μεγαλύτερο έως τώρα αριθμό αφίξεων ανά μήνα μέσα στο 2017, που ήταν 1.995 άτομα τον περασμένο Μάιο.

Α.Ω.

 

Θέλουμε. Μπορούμε όμως; (1)

Είναι πραγματικά αδιανόητο σε καιρό ολοένα αυξανόμενων περικοπών να εξασφαλίζονται κρατικά κονδύλια για τη βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων και η Λέσβος, που τόσο πολύ έχει ανάγκη τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων της, να απορροφά κυριολεκτικά ψίχουλα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Μόλις 230.000 ευρώ θα «πέσουν» πάνω στο νησί από τα συνολικά 332,6εκ. ευρώ που αφορούν σε 176 έργα σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για παρεμβάσεις ουσιαστικά σε… 1,5 γήπεδο, αφού θα τοποθετηθεί «πλαστικό» χόρτο στην Άντισσα και θα αλλάξει επίσης ο τάπητας στο 5x5 του «Μιχαλέλλειου» Γηπέδου Πλωμαρίου.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα, ειδικά μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού στη Λέσβο και τη συνάντησή του με τους αυτοδιοικητικούς και αθλητικούς μας φορείς, είναι τι ακριβώς «έτρεξε» όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε ο Δήμος Λέσβου και η τεχνική του υπηρεσία σε επίπεδο μελετών. Γιατί, όπως αποδεικνύεται από το μακρύ κατάλογο των έργων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η Λέσβος είναι ωσεί παρούσα σε αυτό, όταν παντού σε όλη τη χώρα γίνονται μικρά, μεγάλα και ακόμα μεγαλύτερα αθλητικά έργα!

 

Θέλουμε. Μπορούμε όμως; (2)

Με διαλυμένα τα ταρτάν στα δύο Στάδια του νησιού, Μυτιλήνης και Καλλονής. Με ένα προβληματικό Κλειστό Γυμναστήριο -το μοναδικό σε όλο το νησί- και οροφή που στάζει από τα πρωτοβρόχια. Χωρίς κολυμβητήριο εδώ και τέσσερα χρόνια! Και τώρα που φτάνει η στιγμή της απορρόφησης των κονδυλίων, οι αρμόδιοι φορείς της Λέσβου αδυνατούν να προτείνουν, καθυστερούν να συντάξουν μελέτες, «τσαλαβουτούν» στη γραφειοκρατία και μοιραία βλέπουν τα… τρένα να περνούν. Δε φτάνει μόνο να θέλουμε. Πρέπει και να μπορούμε. Αποδεικνύεται ότι υστερούμε και σε αυτό. Ειδικά στην πολυδιαφημισμένη ιστορία της κατασκευής του νέου Κολυμβητηρίου στα Θέρμα, το οποίο δεν βρίσκεται καν, σε πρώτη φάση, εντός ΠΔΕ παρότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις κατά τις πρόσφατες επισκέψεις υπουργών, υφυπουργών και λοιπών πολιτευτών στο νησί μας, όπου καταγράφηκαν οι απόλυτα υπαρκτές ανάγκες σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν «μαχαιριά στην καρδιά», διαβάζοντας για την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στίβου στη Ζάκυνθο, ύψους 1 εκ. ευρώ, για νέο Κλειστό Κολυμβητήριο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης της τάξης των 2,9 εκ. ευρώ, αλλά και ένα μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης, που έχει κοστολογηθεί στα 28,9 εκ. ευρώ!

Β.Παπ.

 

Ευχαριστίες Γαληνού στον Γαβρόγλου

Ευχαριστήρια επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου απέστειλε χθες ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός «για την άμεση ανταπόκριση» του πρώτου στη δημιουργία νέων υποδομών και εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου για την προσωρινή στέγαση των μαθητών μετά τον καταστροφικό της 12ης Ιουνίου 2017.

«Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών σας κα Έφη Φλώρου και τον Προϊστάμενο Τεχνικού τμήματος κ. Βασίλη Παύλου για την αμεσότητα των ενεργειών τους που είχαν ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκτελούνται οι απαραίτητες εργασίες και πολύ γρήγορα και έγκαιρα να λειτουργήσει το σχολείο της Βρίσας, μέχρι να αναγερθεί νέο κτήριο. Η συνεργασία του Δήμου Λέσβου με το Υπουργείο και με τα παραπάνω στελέχη θεωρώ ότι ήταν άψογη και αποτελεσματική. Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ θερμά», γράφει η επιστολή του δημάρχου στον Υπουργό. Η επιστολή στον Γαβρόγλου προηγείται της επίσκεψης Γαληνού στην Αθήνα και της συνάντησης του με τους Σκουρλέτη και Γαβρόγλου για το θέμα της αντιμετώπισης της κατάστασης με τα πληγέντα σχολεία και οι ευχαριστίες που διατυπώνονται έχουν τη σημασία τους για την ανταπόκριση που μπορεί να έχει η δημοτική αρχή από τους εν λόγω κυβερνητικούς παράγοντες!

Α.Ω.

 

Εργασίες στην Ελευθερίου Βενιζέλου

Η ΔΕΥΑΛ ανακοινώνει ότι, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης τομής οδοστρώματος στη συμβολή της οδού Ελ. Βενιζέλου με την οδό Καραπαναγιώτη τη Δευτέρα 4/09/2017 για το χρονικό διάστημα από 07.00 - 15.00, η διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνεται ως εξής:

α) Τα οχήματα που κινούνται στην κάθοδο της οδού Καραπαναγιώτη θα κινούνται δεξιά προς την οδό Ελ. Βενιζέλου με κατεύθυνση προς τον Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης.

β) Τα οχήματα που κινούνται στην άνοδο της οδού Καραπαναγιώτη θα κινούνται αριστερά προς την οδό Ελ. Βενιζέλου με κατεύθυνση προς τον Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης.

γ) Η πρόσβαση από την οδό Ελ. Βενιζέλου προς την προκυμαία Μυτιλήνης θα είναι εφικτή μέσω της οδού Οδυσσέα Ελύτη ως κατωτέρω:

- Tα οχήματα που κινούνται προερχόμενα από το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης και Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης με κατεύθυνση την προκυμαία Μυτιλήνης, θα      εισέρχονται στην οδό Οδυσσέα Ελύτη και διασχίζοντας όλο το μήκος της θα εξέρχονται στην οδό Ελ. Βενιζέλου, διαμέσου της οδού Μάνου Κατράκη.

Α.Ω

Κατηγορία Δήμος
- 02|09|2017 13:32

Μπορεί ο «πονοκέφαλος» για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα να ακούει στο όνομα «λυόμενες αίθουσες», ωστόσο ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματισμένη (κοινή) συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι τα προφανή: η δυνατότητα χρηματοδότησης του δήμου Λέσβου για τα προβλήματα των σχολείων, αλλά και η αντιμετώπιση των ήδη διαπιστωμένων ζητημάτων με το πρώτο κουδούνι. Η νέα επίσκεψη του δημάρχου ωστόσο στην Αθήνα περιλαμβάνει και δύο ακόμη σημαντικά θέματα που είναι πια στην κορυφή της «ατζέντας» της δημοτικής αρχής και δεν είναι άλλα από τη «Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση» και το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα.

Έστω και καθυστερημένα, ο δήμαρχος Λέσβου (συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα) θα συναντηθεί με τους προϊσταμένους και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για όλα τα θέματα που αφορούν στα προβλήματα των σχολείων μετά το σεισμό της 12ης του Ιούνη. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί για το αν θα συμμετάσχει σε αυτή και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, είναι σίγουρο πως θα παρευρίσκεται ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, που δείχνει ότι είναι πιθανό στο γνωστό αίτημα του δήμου Λέσβου για χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών στα σχολεία του νησιού να συμβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών, «καλύπτοντας» με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος, που έχει ήδη βάλει μπρος τις παρεμβάσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις που δεν είναι «κόκκινες», έχει να περιμένει χρήματα από την κυβέρνηση για το μέτωπο των σχολείων και η συνάντηση της Δευτέρας μπορεί να βγάλει πιθανά και ειδήσεις.

 

Το κολυμβητήριο

Ωστόσο, η επίσκεψη στην Αθήνα περιλαμβάνει και επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το θέμα του κολυμβητηρίου στα Θέρμα, με δεδομένο πως πλέον πιέζουν ασφυκτικά οι προθεσμίες, προκειμένου το έργο να καταφέρει να πάρει τον δρόμο της δημοπράτησης μέσα στο 2017. Ο δήμαρχος μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάββα θα έχουν την ευκαιρία να δουν μαζί με τα στελέχη της ΓΓΑ το αν είναι ικανοποιητική ή όχι η πορεία «υλοποίησης» του έργου και να εξετάσουν ειδικά ζητήματα που αφορούν στην εξέλιξή του, ενώ στο πρόγραμμα της επίσκεψης των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής υπάρχει και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε,, αλλά και συναντήσεις που αφορούν στις προοπτικές της «Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης».

 

Κατηγορία Πολιτική
- 02|09|2017 12:11

Κατατέθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό των 6,3 R που έπληξε τη Λέσβο στις 12 Ιουνίου. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας όπως φαίνεται κινητοποιήθηκαν έγκαιρα μετά τον σεισμό και, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, έδωσε σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να υποβληθεί έγκαιρα και εμπρόθεσμα το αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης, την ενεργοποίηση του οποίου αναζήτησαν άπαντες από την επομένη κιόλας του καταστροφικού σεισμού που ισοπέδωσε τη Βρίσα, ως γνωστόν δύναται να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, όπως οδικά δίκτυα, σχολεία και δημοτικά κτήρια αλλά και στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Και όπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί να καλύψει τις δαπάνες που ήδη γίνονται για να μη χαθεί χρόνος ως προς την αποκατάσταση των ζημιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία.

 

Η δήλωση Χαρίτση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος δήλωσε: «Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της Λέσβου και κινητοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Μετά την ενδελεχή καταγραφή των ζημιών και την εκτίμηση του κόστους τους, υποβάλουμε σήμερα το αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. ώστε να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους -πέρα από τους εθνικούς που έχουμε ήδη δεσμεύσει- για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα και πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας (εθνικούς και ευρωπαϊκούς) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός και να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό η κανονικότητα στο νησί της Λέσβου».

 

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 02|09|2017 12:09

 

Στα αρκετά πλέον χρόνια που το «ΕΜΠΡΟΣ» έχει την καλοσύνη και την υπομονή να φιλοξενεί τα αρθρίδιά μου, μάλλιασε ο λόγος της «προφητείας» ότι, όταν έλθει η ώρα της επαναφοράς της πολιτικής στο προσκήνιο, θα βρεθούμε όλοι με τα σώβρακα, ανένδυτοι και ξυπόλητοι δηλαδή γύρω από το τραπέζι των ακανθωδών αποφάσεων. Επίμονα προέβαλα τη θέση ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας βρίσκεται πρωτίστως στην έλλειψη στρατηγικής και τη βουλιμική της εκάστοτε Αντιπολίτευσης.

Σε ποδοσφαιρικούς όρους, στα πρότερα χρόνια της κρίσης, είδαμε τον παροξυσμό των «ορφανών του Μπανιά» που ενισχυμένα από τις ελεύθερες μεταγραφές και τους δανεισμούς από την Τσοχατζοπουλική παράγκα και την ανάδειξη στην Α’ ομάδα σέντερ-φορ από τις «Ακαδημίες», παίζοντας και λέγοντας ό,τι να ’ναι -ξυλίκι το λέγαμε κάποτε ως παιδιά στις αλάνες- πήραν το εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά κόλλησαν στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τώρα, ένα αμυντικογενές αντίπαλο σχήμα, κάπως μεταξύ Ρεχάγκελ και Σάντος, θεωρεί ότι αρκεί να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα κι όλο και κάποιο γκολ θα μας βγει από στημένη φάση. Ποδόσφαιρο πάντως δεν παίζουμε, μπάλα δε βλέπουμε και το «θαύμα» εάν έλθει, κρατάει για μιαν ημέρα. Εδώ δεν είναι Λισσαβώνα ούτε Λευκωσία, εδώ είναι Νότια Βαλκανική, όπου παράγεται περισσότερη ιστορία από όσην μπορούμε να καταναλώσουμε, όπως διαχρονικά διέγνωσε ο Τσώρτσιλ.

Σε ανθρωπολογικούς όρους, αν ακολουθήσουμε τη θεωρία της Μ. Douglas, μιας επιφανούς ανθρωπολόγου και ειδικής στην ανάλυση του ρίσκου, η πρόσληψη και αξιολόγηση της πραγματικότητας βασίζεται αποκλειστικά σε τέσσερις κυρίαρχες λογικότητες: τους μύθους, την κουλτούρα, τα σχήματα λογικής και τα πρότυπα ζωής. Τόμοι έχουν γραφεί επί του σχήματος αυτού. Ένα απλό παράδειγμα στα καθ’ Ημάς είναι υποβοηθητικό εν προκειμένω: ο μύθος του περιούσιου λαού, η κουλτούρα της ανομίας, το λογικό σχήμα του μοιρολατρικού ατομισμού και το πρότυπο του Ελληνάρα μας είναι απολύτως γνωστά και  συγγενή και καθημερινώς αναδεικνυόμενα.

Το «μνημόνιο» θριαμβεύει: η κατ’ ανάγκην περιφορά μετά ξινο-χιούμορ του κ. Πρωθυπουργού -άλλως δε θα είχε απολύτως τίποτα να πει στη ΔΕΘ- στα άντρα του φιλελευθερισμού όπου κηρύσσει την πίστη του στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ψηφιακή διακυβέρνηση, δείχνει την απόλυτη στρατηγική σύγκλιση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Για όσους γνωρίζουν το μοντέλο αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ονομάζεται -αχ, το άτιμο- Εσθονία! Το αστείο της υποθέσεως είναι ότι η αντισυμβατικότητα του Τσίπρα συνίσταται στο ότι διατηρώντας το δικαίωμα του κυβερνητικού λόγου και της αντιπολίτευσης ταυτόχρονα ανακατεύει έναν άνοστο πολιτικό χυλό ως κατάπλασμα στα πάθη μας. Προς τις μανάδες-μαινάδες, υπόσχεται εισαγωγή του κανακάρη τους στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις· έπεται ο «καθηγητής Τουρνεσόλ» ο οποίος αλλάζει άποψη ταχύτερα από κάλτσες, «ναι μεν αλλά, εφόσον καθότι ίσως…», αυτή είναι η πολιτική για την ανώτατη παιδεία. Προς το μέσο πολίτη-πελάτη, υπόσχεται την αναβίωση του ονείρου της θεσούλας στο Δημόσιο, «ναι μεν αλλά, εφόσον το πλεόνασμα, οι θεσμοί, ο Σόιμπλε…». Προς τους νέους start-uppers, υπόσχεται 25+25 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις, ως ανέκαθεν  άσχετος με τα μεγέθη. Έρχεται όμως η ποδοσφαιρική πραγματικότητα και μας ορθοσκοπεί απολύτως: αυτοί οι παλιάνθρωποι οι Εσθονοί, που τόσον αγώνα έκανε ο πρώην μας του Αθλητισμού και νυν συνωμοσιολόγος του Τζάντε, ο «Σταύρος και κυρ Σταύρος και αφέντης τσουτσουλομύτης», ήλθαν αναιδώς και μας έκοψαν την εθνική φόρα. Κανόνι έσκασε πάλι, ή μάλλον το «κανονάκι» του Διονύση:

«Τούτος ο κανόνας με το κανονάκι/αν δεν είχε λόγο χαρισμένο/θα’τανε ψωμί σκουληκιασμένο/…/Μας αγάπησε αφού έρχεται και στρίβει/μας αγάπησε αφού τη στέγη ανοίγει/στ’ αφρισμένο κύμα του χειμώνα, στου Αυγούστου τον απατεώνα…».

 

Κι απέναντι σ’ αυτό; Κάτι κατιμάδες της πολιτικής τραυλίζουν ηρωικώς μπούρδες στα μαρμαρένια σκαμπό της τηλοψίας… Αν μετά από όσα περάσαμε και περνάμε δεν βρεθεί το σθένος να διακηρυχθεί δημόσια άποψη για τους συνδικαλιστές (όχι τις συλλογικότητες των εργαζομένων) στο Δημόσιο Τομέα, ότι η αντικειμενική αξιολόγηση παντού είναι προϋπόθεση αξιοκρατίας και βελτίωσης, ότι το νέο σχήμα του Τσίπρα ότι θα κάνουμε προσλήψεις στο Δημόσιο για να επιστρέψουν οι επιστημονικοί μετανάστες δεν είναι απλή ανοησία και απάτη, είναι καθαρή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει εισαγωγή σε πανεπιστήμιο στον Κόσμο χωρίς κάποιο σύστημα επιλογής, ότι η Ελλάς χρειάζεται 100 δις ευρώ για να επανεκκινήσει την οικονομία της… και μείνουμε στις κοκκορομάχες αντιδικίες με τον Πολάκη και τον Κατρούγκαλο, το 2021 ούτε Κράτος στα χαρτιά δε θα ’μαστε. Το ρολόι της δημογραφικής συρρίκνωσης κτυπά ήδη…

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top