FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|09|2017 20:45

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου με δύο τμήματα σαντουριών και δύο χορευτικά τμήματα, βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, προσκεκλημένο από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Τα τμήματα σαντουριών και τα χορευτικά των εφήβων και ενηλίκων, έπαιξαν, τραγούδησαν και χόρεψαν σκοπούς και τραγούδια της Λέσβου και ειδικότερα της Αγιάσου, καθώς επίσης και της Μικράς Ασίας, κερδίζοντας το χειροκρότημα των θεατών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθης Κορομηλάς, που τόνισε ότι το Αναγνωστήριο συνεχίζει όλες τις δράσεις του παρά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η στέγη του θεάτρου του, τον περασμένο χειμώνα και συγχρόνως αγωνίζεται για τη γρήγορη αποκατάσταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων. Εκ μέρους του Μουσείου χαιρετισμό απηύθυνε η Μαντώ Παπαδοπούλου.

 

Στο Αϊβαλί τέλος Σεπτέμβρη

Σημειώνεται ότι το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων, με χοροδιδάσκαλο τον Θύμιο Σαραντίδη, θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Αϊβαλιού, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στα απέναντι παράλια της Τουρκίας.

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|09|2017 19:53

Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και πρόεδρο ως το θάνατο του, Νίκο Κούνδουρο (με μεγάλη έκθεση η οποία θα παραμείνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό έως τις 30 Οκτωβρίου), διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» που δημιούργησε και λειτουργεί το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παπάδο.

Εκδήλωση για τον άνθρωπο που όπως χαρακτηριστικά είπε ο στενός του φίλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς «ενέπνεε όπως ανέπνεε».

Από προχθές, στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά, δίπλα στην καμινάδα του, μια επιγραφή θυμίζει το πέρασμα του μεγάλου αυτού άνδρα για τον ελληνικό πολιτισμό από το χώρο. Και ταυτόχρονα το «σφράγισμα» του ως επικεφαλής, επί 20 ολόκληρα χρόνια, στη συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας διακεκριμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων να συμβάλουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου. Μέσω της πραγματοποίησης εκδόσεων, τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, την παραγωγή ντοκιμαντέρ και την αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων.

Ο Νίκος Κούνδουρος σημάδεψε την προσπάθεια αποκατάστασης του βιομηχανικού μνημείου του 19ου αιώνα, του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά. Ενός βιομηχανικού μνημείου χτισμένου από τον παππού του Νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Που αφού λειτούργησε επί ένα σχεδόν αιώνα, ερήμωσε για να αποκατασταθεί στην πρώτη του μορφή με φροντίδες της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος». Και να μετατραπεί σε μουσείο και να πάρει νέα ζωή το 2009 όταν εγκαινιάστηκε από τον Νίκο Κούνδουρο και τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.

«Η μεγαλοσύνη υπήρξε το πιο σημαντικό, ίσως, χαρακτηριστικό του, είπε ο σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Αρχιπελάγος», Μάνος Ευστρατιάδης. Και συνέχισε: «Όλα στον Κούνδουρο δόθηκαν μεγάλα: Σωματική διάπλαση, ρώμη (που την καμάρωνε), ομορφιά, εξυπνάδα, φαντασία, ταλέντα. Ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται, ο πιο προικισμένος της γενιάς του. Οι μοίρες τον φόρτωσαν μ’ όλα τα καλά. Και μ’ ένα μεγάλο βάρος: την αγωνία να μην τα χαραμίσει. Κι εκείνος κουβάλησε το βάρος ως το τέλος. Κι όχι μόνο δεν σπατάλησε όσα μεγάλα του παραχωρήθηκαν δωρεάν, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τους χαρισματικούς, αλλά τα έκανε δικά του.

Τα εξαγόρασε με το έργο του, για να τα υποτάξει με καιρό και με κόπο στο νόημα της τέχνης».

 

 
Η αποκάλυψη της τιμητικής αναμνηστικής επιγραφής στο χώρο της καμινάδας του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά, από την σύζυγο του Νίκου Κούνδουρου, Σωτηρία Ματζίρη - Κούνδουρου και τον Νίκο Σηφουνάκη

 

Ενσάρκωνε τη δημιουργία

Ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε για το Νίκο Κούνδουρο πως «ο κινηματογράφος ήταν η τέχνη του. Η αρχιτεκτονική όμως - πέρα από τη ζωγραφική και την γλυπτική - ήταν η παραμελημένη αγάπη του». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του στην αποκατάσταση του Ελαιοτριβείου Βρανά και στη μετατροπή του σε μουσείο αλλά και σε όλο το έργο της εταιρείας «Αρχιπέλαγος».

«Υπήρξε, είπε ο κ. Σηφουνάκης, ένα αστραφτερό πρόσωπο που ενσάρκωνε την δημιουργία, ξεκινώντας πάντα με την κοινωνία και τις μεγάλες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της. Προσωπικά θα είμαι πάντοτε οφειλέτης απέναντι του για την εμπιστοσύνη του, γιατί έτρεξε παντού, μίλησε παντού, ικέτευσε γι’ αυτό το έργο. Γιατί σε ένα τόπο που δεν γνώριζε, εργάσθηκε, αφοσιώθηκε, γιατί ήταν μάστορας, χτίστης, σιδεράς, μαραγκός, γιατί ανταπέδιδε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους».

«Συχνά -είπε ακόμα ο κ. Σηφουνάκης- μού έθετε το ίδιο ερώτημα: «Γιατί ασχολείσαι με την πολιτική; Εγώ γεννήθηκα σ’ αυτήν αλλά δεν υπέκυψα, την παρακολουθώ, πλέον το ίδιο να κάνεις και εσύ και να ασχολείσαι πρώτα μ’ αυτό που πραγματικά αγαπάς». Αυτόν εδώ τον τόπο, την Λέσβο τρία πράγματα τον σημάδεψαν. Η θέση του, το δέσιμο με την Μικρά Ασία και η ελιά. Απ’ αυτόν τον τόπο το 1922 πέρασαν 800.000 Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες και από το 2015 άλλοι τόσοι άνθρωποι του κόσμου ολάκερου. Αυτός ο τόπος ο μικρός, συγκαταλέγει τον Νίκο Κούνδουρο μεταξύ των ξεχωριστών του τέκνων, που τον αγάπησε και αγαπήθηκε γιατί αυτός ο μεγάλος δημιουργός είχε την δύναμη πολλών αρετών και κυρίως της αυτογνωσίας».

 

 
Από την έκθεση για τον Νίκο Κούνδουρο στους χώρους του Ελαιοτριβείου Μουσείου Βρανά

 

Ασυμβίβαστος και ανατρεπτικός

Στο Νίκο Κούνδουρο, τον «ένοπλο έφηβο που δεν φοβόταν τίποτα και κανένα» αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, με την ιδιότητα του και προσωπικού του φίλου. Χαρακτήρισε «πρωτομάστορα» το Νίκο Κούνδουρο, ενώ ιδιαίτερα σημείωσε τον πολυσύνθετο, ασυμβίβαστο, ανατρεπτικό και συνθετικό ταυτόχρονα ρόλο του. «Υπήρξε στρατευμένος αλλά όχι δέσμιος αυτής του της στράτευσης» κατέληξε.

Ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος αναφέρθηκε «στην πολυσχιδή και πολυτάλαντη προσωπικότητα του». Όπως είπε «ο Κούνδουρος δεν περικλείεται στο κινηματογραφικό του έργο όπως ο Αγγελόπουλος. Το υπερβαίνει. Ξεχειλίζει από παντού». Στο κινηματογραφικό του έργο ο Νίκος Κούνδουρος, σημείωσε ο ομιλητής, «επεφύλαξε για τον εαυτό του το ρόλο του μυθικού ήρωα, στο πρότυπο ηρώων καλλιτεχνών, στο πρότυπο του Μπάιρον. (…). Οι ταινίες του Νίκου Κούνδουρου είναι απόλυτα δικές του, είναι ο απόλυτος δημιουργός των ταινιών του» τόνισε.

Τέλος, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Καθημερινή», Νίκος Κωνσταντάρας, αναφέρθηκε σε προσωπικές στιγμές, σκέψεις και αναμνήσεις από το Νίκο Κούνδουρο «τον ισχυρογνώμονα αλλά έτοιμο πάντα να μάθει, το Νίκο που ήξερε πολλά αλλά επέμενα πως δεν ξέρει, το γενναιόδωρο Νίκο Κούνδουρο».

 

Και τιμητική επιγραφή

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έδωσε στην εκδήλωση η λειτουργία ειδικής έκθεσης φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους από τις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου καθώς και προσωπικών του ενθυμίων, την οποία επιμελήθηκε η επί χρόνια βοηθός του, Μαρία Καραμητσοπούλου.

Η όμορφη εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Κούνδουρο, έκλεισε με την αποκάλυψη της τιμητικής αναμνηστικής επιγραφής στο χώρο της καμινάδας του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά, που αγάπησε ιδιαίτερα ο μεγάλος σκηνοθέτης και τον οποίο η Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» αποφάσισε να συνδέσει συμβολικά με το όνομά του για να θυμίζει την ανεκτίμητη συμβολή του στη διάσωση και την αναβίωση του σπουδαίου αυτού βιομηχανικού μνημείου της Λέσβου.

Την αποκάλυψη της επιγραφής έκανε η σύζυγός του Νίκου Κούνδουρου, Σωτηρία Ματζίρη - Κούνδουρου με τον Νίκο Σηφουνάκη.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι και αρκετοί επώνυμοι φίλοι του Νίκου Κούνδουρου ταξίδεψαν για την εκδήλωση από την Αθήνα στη Λέσβο.

Κατηγορία Οικονομία
- 19|09|2017 19:52

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μίλησε χθες στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, με θεματικό αντικείμενο: «Αγροδιατροφή - Παραγωγή και Μεταποίηση».

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι με δεδομένη την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Η περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον τουριστικό τομέα, είπε ότι με συνέργειες ο ένας προς τον άλλο μπορούν να δώσουν μεγάλες ευκαιρίες στο πεδίο της προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ζητούμενο αποτελεί η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, καθώς η έλλειψή τους αποτελεί τροχοπέδη για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όταν μάλιστα οι ειδικές συνθήκες που βιώνουν δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης. «Η θέσπιση ειδικών κινήτρων, αλλά κυρίως η εναρμόνιση της νομοθεσίας με τα δεδομένα ιδίως των μικρότερων νησιών, είναι βασικό ζητούμενο στο οποίο η πολιτεία πρέπει να απαντήσει», είπε και ζήτησε η εξειδίκευση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής να γίνει και με όρους νησιωτικότητας.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 19|09|2017 19:42

Μια διαφορετική απογευματινή περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης, οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30.

Η νησίδα Νησιώπη, ένας φυσικός φράκτης στον Κόλπο Σιγρίου, αποτελεί μαζί με το θαλάσσιο χώρο που την περιβάλλει, το δυτικότερο άκρο του μοναδικού στον κόσμο φυσικού μνημείου, του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τα εντυπωσιακά απολιθώματα αλλά και η θαλάσσια διαδρομή γύρω από τη Νησιώπη, θα χαρίσουν στους επισκέπτες της μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μια περιπέτεια στο άγνωστο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου αλλά και μια συναρπαστική επαφή με το ηφαιστειακό παράκτιο τοπίο, το υποθαλάσσιο ανάγλυφο και τις αινιγματικές γεωμορφές του Πάρκου.

Στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις οι οποίες είναι επισκέψιμες μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές. Θα γνωρίσουν τις νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων, το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιος στη φυσική του θέση με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα, τα εκατοντάδες πολύχρωμα σπαράγματα απολιθωμένων δένδρων σεκόιας της παραλίας «Απολιθωμένη» και θα απολαύσουν ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο!

Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530 54434, ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.lesvosmuseum.gr.

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 19|09|2017 18:41

«Ντου» σε φαρμακείο!

 

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περίπτωση διάρρηξης σε φαρμακείο, στη Μυτιλήνη.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 51χρονου, για κλοπή και για φθορές ξένης ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 51χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 3 Σεπτέμβρη, μπήκε στο φαρμακείο, παραβιάζοντας την είσοδό του και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ, καθώς και τρεις συσκευασίες με φαρμακευτικά σκευάσματα.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

 

Τροχαία ατυχήματα στην επαρχία

Στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής στη Λέσβο, Ι.Χ. με οδηγό μία 48χρονη, συγκρούστηκε την περασμένη Παρασκευή με δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας 47χρονος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του δεύτερου. Μία ημέρα πριν, στην Πέτρα, δίκυκλο που οδηγούσε 81χρονος(!) εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με συνέπεια τον τραυματισμό της 73χρονης συζύγου του, που καθόταν από πίσω του.

 

20χρονος «αντάρτης» στη Μόρια

Ένας 20χρονος μετανάστης συνελήφθη στη Μόρια από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, ο οποίος κατηγορείται για απειλή και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ο 20χρονος ευρισκόμενος στο Κέντρο της Μόριας, απείλησε έτερους αλλοδαπούς καθώς και αστυνομικό, με αιχμηρό αντικείμενο που είχε στην κατοχή του.

 

 

Κατηγορία Εθελοντές
- 19|09|2017 18:22

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 85 χρόνων από την ίδρυσή του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, το Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης θα διοργανώσει μια μεγάλη δράση - γιορτή, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ένα παιχνίδι της πόλης, μια αναζήτηση γεμάτη εκπλήξεις, γνώσεις, εμπειρίες, γέλιο και φυσικά παλμό!
Ειδικότερα, παιδιά και νέοι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, μαζί με φίλους, γονείς και δημότες, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια, θα έχουν την δυνατότητα να διασκεδάσουν, να μάθουν, να προβληματιστούν και να μεταδώσουν τον δικό τους ξεχωριστό παλμό.

Και η δράση - γιορτή θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 έως τις 13:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού τώρα, είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο τη σωστή διαπαιδαγώγηση παιδιών και νέων εφήβων. Με δυναμικά προγράμματα, μέσα σε αυτοδιοικούμενες ομάδες, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά και τους νέους να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και με πίστη στις αξίες να εξελιχθούν σε δημιουργικά μέλη της κοινωνίας.

 

Το κάλεσμα

Στο σημείωμά του για τον εορτασμό των 85 χρόνων από την ίδρυσή του, γράφει: «Αναζητώντας εκπλήξεις, γνώσεις και εμπειρίες, μικροί και μεγάλοι γιορτάζουμε μαζί, με μια μεγάλη δράση, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11:00 π.μ. στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας και να μεταδώσουμε τον δικό μας, ξεχωριστό παλμό με ένα διαφορετικό Παιχνίδι Πόλης!
Φτιάξτε την ομάδα σας με μικρούς και μεγάλους, Οδηγούς ή μη, φίλους και οικογένεια και ελάτε να παίξουμε στη πόλη μας και να γνωρίσουμε τον Οδηγισμό!
Κάθε ομάδα είναι καλό να έχει:

- Ένα κινητό τηλέφωνο με σύνδεση στο internet.

- Τουλάχιστον έναν λογαριασμό facebook ή instagram.

- Μολύβι και χαρτί.

- Πολύ κέφι και ταχύτητα».

Για περισσότερες πληροφορίες: Βικεντία Τριβουλίδου 6937-392012».

 

 

Κατηγορία Περιβάλλον
- 19|09|2017 17:50

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διοργανώνει στη Μυτιλήνη ημερίδες στο πλαίσιο εφαρμογής της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα και της οδηγίας για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου  στις 9:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα με θέμα: «1η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (EL14)», στην Αίθουσα Επιμελητηρίου Λέσβου (Π. Κουντουριώτη 71) και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου πάλι στις 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα με θέμα: «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (EL14)», επίσης στην Αίθουσα Επιμελητηρίου Λέσβου .

Οι ημερίδες διεξάγονται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την υλοποίηση της 1ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας. Η ολοκλήρωση του συνόλου των Σχεδίων Διαχείρισης αποτελεί ουσιαστικά υλοποίηση μιας ενιαίας πολιτικής για τα ύδατα, η οποία τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο.

Στη βάση αυτή και επικουρικά με τη διαβούλευση μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ιστοσελίδας του Υπουργείου wfdver.ypeka.gr, οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι ενδιαφερόμενοι και το κοινό καλούνται να συμμετέχουν ενεργά μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας ξεκινά από τοπικό επίπεδο και είναι ευθύνη όλων μας.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 19|09|2017 17:26

Έπειτα από ένα τρίμηνο προετοιμασίας, τα πρώτα «Πακέτα-Βρίσα» που ετοίμασαν μαθητές της Λέσβου για τους σεισμόπληκτους συνομηλίκους τους στα χωριά Βρίσα, Λισβόρι και Σταυρός της Λέσβου, παραδόθηκαν στους παραλήπτες τους.

Σε μια συγκινητική λιτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου, παιδιά των χωριών παρέλαβαν πακέτα που περιείχαν σχολικά είδη και αρκετά είδη ένδυσης.

Από το ξεκίνημα της δράσης έχουν καταγραφεί 125 σεισμόπληκτα παιδιά, κάτοικοι των χωριών της Βρίσας, Λισβορίου και Σταυρού, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου. Οι ανάδοχοι, που επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην προσπάθεια, καλούνται να συμπληρώσουν μια σχετική φόρμα μέσω της ιστοσελίδας vrisa.lesvos.live. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνεισφέρει ακόμα και σήμερα στη δράση οποιοδήποτε ποσό επιθυμεί. Όλα τα παραστατικά αγοράς προϊόντων θα αναρτηθούν μάλιστα στην ιστοσελίδα, μετά την ολοκλήρωση της δράσης.

Η δράση «Πακέτο Βρίσα» ξεκίνησε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου και υλοποιείται από εθελοντές με την υποστήριξη της ομάδας «ΙΔΕΑ».

 

 

Κατηγορία Εργασία
- 19|09|2017 17:15

Για 8η συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα «Vodafone» υλοποιεί το πρόγραμμα «World of Difference» και δίνει για ακόμη μία φορά, τη δυνατότητα σε νέους να εργαστούν για 6 μήνες σε Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους και να συμβάλλουν με την εργασία τους, κάνοντας τη διαφορά στην κοινωνία. Φέτος, ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης αυξάνεται σε 15 από 10, για τις οποίες το Ίδρυμα «Vodafone» θα καλύψει μισθό και εργοδοτικές εισφορές.

Βασικός στόχος του προγράμματος «Vodafone - World of Difference» είναι η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, με παράλληλα οφέλη για την κοινωνία, καθώς οι νικητές θα συμβάλλουν με την εργασία τους, στην ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις ιδέες και το όραμα νέων ανθρώπων που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, το πρόγραμμα έχει έως σήμερα προσφέρει απασχόληση σε 54 νέους ανθρώπους και έχει συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου 49 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, σε 11 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον 8ο κύκλο του προγράμματος, θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό στον οποίο επιθυμούν να εργαστούν και να συμφωνήσουν από κοινού σε ένα συγκεκριμένο έργο για την περίοδο απασχόλησής τους. Στη συνέχεια, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της ιστοσελίδας http://bit.ly/VFWODPRG και με καταληκτική ημερομηνία στις 15 Οκτωβρίου 2017.

 

Σχετικά με το Ίδρυμα «Vodafone» στην Ελλάδα

Εδώ και 25 χρόνια, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και τη φράση «Connecting for Good» να συνοψίζει τη φιλοσοφία του, το Ίδρυμα «Vodafone» συνδέει την κοινωνική συνεισφορά της «Vodafone» με τις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών. Στην Ελλάδα, το Ίδρυμα «Vodafone» δραστηριοποιείται από το 2002, υποστηρίζοντας δράσεις και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με έμφαση στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Στα 15 χρόνια δραστηριοποίησής του, έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 70 φορείς και οργανισμούς, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ωφελήσει περισσότερους από 536.000 πολίτες. Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα «Vodafone» στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο, είναι: το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής «Vodafone», τα Εργαστήρια «STEMpowering Youth» στην περιφέρεια, το «Επίκεντρο» της «ActionAid», τα Εργαστήρια Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, τα προγράμματα «Instant Network» και «Instant Classroom» για την υποστήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων και το πρόγραμμα «Vodafone - World of Difference». Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.vodafone.gr/portal/foundation.

Κατηγορία Κοινωνία
- 19|09|2017 16:54

Με τη διχογνωμία ανακριτή και εισαγγελέα επί της προφυλάκισης ή μη  πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το βράδυ ο κύκλος των απολογιών των 53 κατηγορούμενων για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής. Τελικώς, μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης επί της διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα, ο πρώην πρόεδρος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ σε περίπτωση που αφεθεί τελικά ελεύθερος, θα κληθεί να πληρώσει εγγύηση ύψους 80.000 ευρώ.

Την Παρασκευή, αξίζει να σημειωθεί, έγινε γνωστό ότι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 120.000 ευρώ και ο πρώην διευθυντής της Τράπεζας, αφού και για την δική του περίπτωση είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα.

 

Άλλοι δύο

Την Παρασκευή ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 20.000 ευρώ και επαγγελματίας του χώρου του τουρισμού, μέλος της διοίκησης της Συνεταιριστικής, και με εγγύηση 50.000 ευρώ, μηχανικός, επίσης μέλος της διοίκησης της Τράπεζας, που ωστόσο γνωμοδοτούσε επί της αξίας των προσφερομένων ως εγγύηση ακινήτων.

Και κάπως έτσι, με τις τρεις αυτές αποφάσεις, έκλεισε ο κύκλος των απολογιών 53 κατηγορουμένων για απιστία και συνέργεια σε απιστία, στο σκάνδαλο της νησιωτικής Συνεταιριστικής Τράπεζας, όλοι μέλη των διοικητικών συμβουλίων της, υπάλληλοι και δανειολήπτες. Από αυτούς πέρα του απολογουμένου την περασμένη Παρασκευή, πρώην προέδρου, προφυλακίστηκε πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, γνωστός τουριστικός πράκτορας και στέλεχος του Επιμελητηρίου Λέσβου του οποίου το αίτημα αποφυλάκισης και αντικατάστασης με περιοριστικούς όρους, έγινε γνωστό ότι απερρίφθη.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 19|09|2017 16:09

Για την προσωπική του εισήγηση, για μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019, αντί του Μαΐου του 2019, που προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενημερώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στη «Real News». Όπως λέει ο ίδιος, η εισήγησή του αυτή θα κατατεθεί στο πλαίσιο του νόμου που είναι υπό επεξεργασία για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και ο οποίος, όπως έχει ειπωθεί, αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση μετά τον προσεχή Οκτώβριο με στόχο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους πριν τον καινούργιο χρόνο.

Σε ερώτηση σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των συμβασιούχων και το εάν βλέπει πρόσφορο έδαφος για την επίλυσή του, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι περίπου 70.000 είναι το σύνολο των συμβασιούχων κάθε κατηγορίας, εποχικών και μη, που απασχολούνται στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Δεν είπαμε ποτέ ότι η πρωτοβουλία που σκεφτόμαστε, τους αφορά όλους. Εμείς αναφερόμαστε σε ένα μέρος από αυτούς τους εργαζομένους που συγκεντρώνουν κάποια χαρακτηριστικά. Πέρα από προσωπικές απόψεις, το θέμα μάς το βάζει η ίδια η ζωή και πρέπει να το απαντήσουμε», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά και την «εμπλοκή» με τα εντάλματα μισθοδοσίας συμβασιούχων εργατών καθαριότητας σε ορισμένους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την άποψη «πως -πέραν ολίγων εξαιρέσεων- τα πράγματα κινούνται όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχει ακόμη πρόβλημα πληρωμής μετά την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από το ΥΠΕΣ, αλλά και σε αυτές τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν. Η ρύθμιση που κάναμε στα τέλη του προηγούμενου Ιουλίου, ήρθε να λύσει τον γόρδιο δεσμό των συμβασιούχων της καθαριότητας, προωθώντας νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

 

 

 

Κατηγορία Μετασχηματισμός
- 19|09|2017 15:27

Πριν στεγνώσει το μελάνι του προηγούμενου άρθρου, έσκασε στη δημοσιότητα η υπόθεση με την αντιγραφή των εργασιών από 105 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρόβλημα του εντοπισμού των αρίστων είναι ολοφάνερο ότι υφίσταται στην ελληνική πραγματικότητα. Το πελατειακό κράτος όπου βολεύονται οι ημέτεροι, είτε αφορά άμεσα την οικογενειοκρατία (τρανό τελευταίο παράδειγμα όπου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε την εισαγωγή δύο φοιτητών, παιδιά καθηγητών του ίδιου πανεπιστημίου κατ’ εξαίρεση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, χωρίς δηλαδή να υποστούν αξιολόγηση και χωρίς να πληρώσουν δίδακτρα), είτε έμμεσα να βολευτούν τα παιδιά που ανήκουν στην ίδια συντεχνία, είτε τα δικά μας παιδιά που ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Όλοι οι γονείς ξέρουν ότι τα παιδιά των εκπαιδευτικών στα σχολεία παίρνουν καλύτερους βαθμούς από τα άλλα παιδιά ανεξάρτητα από την επίδοσή τους στα μαθήματα. Όλοι ξέρουν ότι οι θέσεις των πανεπιστημίων καταλαμβάνονται και από συγγενείς των καθηγητών, και βέβαια όλοι ξέρουν ότι οι «πελάτες» των κομμάτων βολεύουν τα παιδιά τους κατά προτεραιότητα. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ) όπου υπάρχει η αυτονομία και δεν υφίσταται κανένας έλεγχος στις προσλήψεις, τα δικά μας παιδιά βολεύονται κατά κόρον. Δικά μας παιδιά είναι παιδιά καθηγητών, φίλων και γνωστών καθώς και τα «πολιτικά» παιδιά που προτείνονται από πολιτευτές στους καθηγητές με αντάλλαγμα θέσεις και προγράμματα. Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, φωτογραφικές προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού αποτελούν μια συνήθη πραγματικότητα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα της επιλογής του σημαιοφόρου με κλήρωση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Αριστοτέλης στο σύγγραμμα «Ρητορική Ι» αναφέρει: «Δημοκρατία είναι το πολίτευμα εκείνο στο οποίο τα αξιώματα διανέμονται μεταξύ των πολιτών με κλήρο, Ολιγαρχία εκείνο το οποίο τα αξιώματα διανέμονται μεταξύ τους οι κάτοχοι ορισμένων προσόδων και Αριστοκρατία εκείνο στο οποίο η διανομή των αξιωμάτων γίνεται με κριτήριο την παιδεία. Εννοώ εξ άλλου με παιδεία εκείνη που ορίζεται από τον νόμο, διότι στο αριστοκρατικό πολίτευμα άρχουν εκείνοι οι οποίοι έχουν αποδειχθεί πιστοί τηρητές της νομιμότητας. Αυτοί πρέπει αναγκαστικά να φαίνονται άριστοι από όπου και το πολίτευμα τούτο έλαβα το όνομά του. Μοναρχία τώρα είναι, σύμφωνα με το όνομά της, το πολίτευμα εκείνο στο οποίο κύριος των πάντων είναι μόνο ένας άνθρωπος. Από τις μοναρχίες πάλι η μία η οποία διέπεται από κάποια τάξη, ονομάζεται Βασιλεία και η άλλη η οποία δεν γνωρίζει περιορισμούς, Τυραννίδα».

Παρατηρούμε ότι η κλήρωση αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ας δούμε όμως ποια αξιώματα καταλαμβάνονταν με κλήρωση στη Δημοκρατία του Κλεισθένη. Οι βουλευτές της Βουλής των πεντακοσίων έβγαιναν κάθε χρόνο με κλήρο, 50 από κάθε φυλή. Έτσι, όλοι οι πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε βουλευτές. Έργο της βουλής ήταν να προετοιμάζει τα θέματα που θα συζητούσε η Εκκλησία του Δήμου (θεσμικό όργανο όπου συμμετείχαν όλοι οι Αθηναίοι πολίτες). Κανένας Αθηναίος δεν επιτρεπόταν να διατελέσει βουλευτής περισσότερες από δύο φορές στη ζωή του, και αυτές όχι συνεχόμενες.

Η Ηλιαία ήταν το λαϊκό Δικαστήριο, το κυρίαρχο σώμα του Δήμου, δηλαδή του λαού στην απονομή της Δικαιοσύνης. Κάθε χρόνο από κάθε φυλή, κληρώνονταν 6.000 Ηλιαστές. Από αυτούς, συνήθως οι 2.000 Ηλιαστές επαρκούσαν για τις καθημερινές ανάγκες δικαστηρίων. Ηλιαστής είχε δικαίωμα να γίνει, κατόπιν κληρώσεως, οποιοσδήποτε Αθηναίος πολίτης είχε συμπληρώσει το 30 έτος της ηλικίας του, εφόσον δεν είχε χρέη προς το Δημόσιο και δεν ήταν άτιμος, δηλαδή εφόσον δεν είχε στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Το 487 αποφασίστηκε να γίνεται η επιλογή των εννέα αρχόντων με κλήρωση. Διάφορες αρμοδιότητες αναλάμβαναν και άλλοι, κατώτεροι αξιωματούχοι, που ονομάζονταν επίσης άρχοντες. Τα καθήκοντά τους ήταν στρατιωτικά, δικαστικά, θρησκευτικά, αγορανομικά, δημόσιας τάξης, καθαριότητας και επίβλεψης δημόσιων έργων. Σχεδόν όλοι κληρώνονταν και είχαν θητεία για έναν χρόνο. Στο τέλος της θητείας τους, όλοι οι άρχοντες, μικροί και μεγάλοι, έδιναν λόγο για τα πεπραγμένα τους. Μόνο για τα στρατιωτικά και ορισμένα οικονομικά αξιώματα οι άρχοντες εκλέγονταν, για όλα τα υπόλοιπα κληρώνονταν.

Η κλήρωση αποτελούσε λοιπόν θεμελιώδη τρόπο επιλογής σε αξιώματα στο δημοκρατικό πολίτευμα της αρχαίας Αθήνας. Άρα δεν θα πρέπει να απαξιώνεται τόσο εύκολα η σημαντικότητά του στη σημερινή εποχή. Το σωστό ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί λοιπόν είναι ποια «αξιώματα» θα πρέπει να δίνονται με κλήρωση και ποια σε εκλεγμένους και ποια στους «άριστους»;

 

http://www.greeklanguage.gr/digitalResources/ancient_greek/history/arxaiotita/page_020.html

Αριστοτέλης ΑΠΑΝΤΑ τόμος 28, «Ρητορική Ι».

 

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top