FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|09|2017 19:38

Για ακόμα μία χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Άγιος Προκόπιος», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και την Κοινότητα Ιππείου, διοργανώνει την 5η Γιορτή Σύκου στο Ίππειος, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να υπάρχει δωρεάν μεταφορά από και προς το Ίππειος με λεωφορεία, τα οποία θα αναχωρήσουν: α) από την Πλατεία Σαπφούς (ώρα 17:30), προσφορά του «Paris Tours», β) από το πάρκινγκ («Μy Μarket» - ώρα 17:30),  προσφορά του «Variamis Tours», γ) από το Δημοτικό Θέατρο (ώρα 17:30), προσφορά του «Samiotis Tours».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει πομπή με παραδοσιακή μουσική και δρώμενα (Απλωταριές, Πάστωμα και Ζεμάτισμα Σύκων, Έκθεση παλιάς φωτογραφίας, Συνταγές γλυκών από σύκα), από την κεντρική αγορά (18:30) με κατάληξη στο χώρο εκθεμάτων του πάρκου (Ποικιλίες Σύκων, Αλευριές, Ρετσέλι, Βράσμα, Συκόπιτες, Τηγανίτες με βράσμα, Μαρμελάδες). Θα ακολουθήσει περιήγηση με συνοδεία μουσικής από τον Νίκο Ανδρίκο και την παρέα του (19:30) και αμέσως μετά διανομή γλυκών που παράγονται από σύκα (20:00).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεφ Νικόλαος Μουστάκας θα ετοιμάσει φαγητό και σαλάτες με βάση το σύκο.

 

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 14|09|2017 18:50

Ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης είχε θέσει ως στόχο, στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, την αγορά ενός ειδικού καθίσματος αιμοκάθαρσης για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου της πόλης μας.

Με συνεστιάσεις σε εξοχικά σπίτια ροταριανών, καθ’ όλη τη διάρκεια των θερινών μηνών, που συνοδεύτηκαν από απόλυτη επιτυχία, το ειδικό αυτό κάθισμα αγοράστηκε και βρίσκεται ήδη στη διάθεση του «Βοστάνειου». Συγκεκριμένα, το πρωί της περασμένης Παρασκευής (8/9), μέλη του ομίλου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Λευτέρη Χαβραλή και τον βοηθό διοικητή Ηλία Παπαγεωργίου, παρέδωσαν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου το ειδικό κάθισμα αιμοκάθαρσης.

Τη διοίκηση του Νοσοκομείου εκπροσώπησε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ιατρός Ευθύμιος Ζιώγας, και η γιατρός νεφρολόγος Ε. Αγγελή, επίσης εκπρόσωποι του Συλλόγου Νεφροπαθών με τον πρόεδρό τους Δημήτριο Σαξώνη και τον αντιπρόεδρό Ιωάννη Γιορέλη.

Ο αντιπρόεδρος των νεφροπαθών ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ρ.Ο. Μυτιλήνης για τη σημαντική προσφορά, ευχόμενος να βρεθούν και άλλοι φορείς για να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό, παραδίδοντάς του αναμνηστική πλακέτα.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|09|2017 18:42

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποδέχεται το φθινόπωρο, διοργανώνοντας μια μοναδική μουσική παράσταση, με τίτλο «Ταξιδεύοντας με σαντούρια», το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Το μουσικό σχήμα «Σαντούρια» και τα χορευτικά τμήματα εφήβων και ενηλίκων, του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, με χοροδιδάσκαλο τον Θύμιο Σαραντίδη, θα παρουσιάσουν μια μουσικοχορευτική εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους με τραγούδια και χορούς της Αγιάσου, της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.

Θα παίξουν σαντούρι οι: Μύρτα Ανέμου, Σταύρος Άνεμος, Ουρανία Αργύρα, Μιλτιάδης Αργύρας, Στράτος Κουρβανιός, Μιλτιάδης Λαλάς, Θεοδώρα Ρούσσα, Κωνσταντίνος Σκλεπάρης, Σοφία Σκορδά, Στέλιος Σκορδάς, Κωνσταντίνα Τσέλα, Σταυρούλα Χριστοδολοπούλου. Στα κρουστά, ο Βασίλης Αμπουλός και στην κιθάρα-διδασκαλία ο Κώστας Ζαφειρίου. Στο τραγούδι θα είναι η Σοφία Σκορδά.

Σημειώνεται ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|09|2017 18:31

Τριήμερο προβολών ευρωπαϊκού κινηματογράφου, με την επωνυμία «European Film Days», πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, συμπίπτοντας αυτήν την περίοδο με μία ακόμα σημαντική εθελοντική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθιστώντας ιδανική τη συγκυρία για στήριξη.

Ο λόγος για το «Πακέτο Βρίσα», που έχει σαν στόχο να δωρίσει πακέτα με ρούχα, παπούτσια και σχολικά είδη σε 125 μαθητές των σεισμόπληκτων χωριών της Βρίσας, του Λισβορίου και του Σταυρού. Πρόκειται για μια δράση, που ξεκίνησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, με ενεργή συμμετοχή μαθητών του νησιού, που θέλουν να προσφέρουν λίγες στιγμές χαράς σε όλα τα παιδιά της περιοχής, χωρίς να τα διαχωρίζουν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους ή τις ζημιές, που υπέστη το σπίτι τους. Τη συγκεκριμένη περίοδο τα πακέτα αναζητούν τους «αναδόχους» τους, που θα υποστηρίξουν οικονομικά τη δράση.

Οι εθελοντές της ομάδας «ΙΔΕΑ», που μαζί με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου «Europe Direct» και τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, διοργανώνουν το European Film Days, συμμετέχουν στην υλοποίηση και της δράσης «Πακέτο Βρίσα».

Σε μια ελάχιστη κίνηση οικονομικής στήριξης της δράσης, το 20% των εσόδων που θα προκύψουν από τις πωλήσεις των εισιτηρίων για τις προβολές του «European Film Days», θα διατεθούν στη δράση «Πακέτο Βρίσα». Είναι, λοιπόν, οι ίδιοι οι θεατές του τριημέρου προβολών, που θα γίνουν ουσιαστικά κι εκείνοι ανάδοχοι των πακέτων, τα οποία θα διατεθούν στους σεισμόπληκτους μαθητές!

Το «European Film Days» πραγματοποιείται από την Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με προβολές στη Μαρίνα Μυτιλήνης και το κόστος του εισιτηρίου κάθε προβολής είναι μόλις 5 ευρώ (την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα διατεθούν και εισιτήρια 3ημέρου στα 12 ευρώ, ενώ το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται και μια δωρεάν προβολή για παιδιά στο «Πασπαρτού»).

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|09|2017 17:47

Ο Δήμος Λέσβου παρουσιάζει την έκθεση «οίκαδε-eve-(going) home», σε επιμέλεια της Δρ. Αθηνάς Χατζή, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 20:30, στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης - Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη.

Πρόκειται για μια έκθεση, που αποτελείται από επιλογή έργων της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης σε δημιουργική γειτνίαση με έργα σύγχρονης τέχνης των καλλιτεχνών Νικόλα Βαμβουκλή, Αιμιλίας Γιαννοπούλου και Μιχάλη Σιφναίου. Μάλιστα, η έκθεση αποτελεί συνεργασία με το Μουσείο Εlgiz, στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης.

Η επιμελητική άποψη διαμορφώνεται με βάση τους δύο άξονες της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης: τους γείτονες και τις οικίες. Δύο αίθουσες συνιστούν ένα συνεχές, ενώ τρεις καλλιτέχνες προσκαλούνται να συνομιλήσουν με έργα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης ως γείτονες -στην- τέχνη. Κάτι που πρακτικά μεταφράζεται: δύο γειτονικές αίθουσες, μία δύσκολη σχέση.

Η πρώτη αίθουσα αναδεικνύει έργα της μόνιμης συλλογής και υπενθυμίζει το σταθερό χαρακτήρα του χώρου. Η δεύτερη αίθουσα δομείται με την αντιθετική λογική γεμάτο σπίτι - άδειο σπίτι, παρουσία - απουσία. Η στηριζόμενη σε μία horror vacui αντίληψη του χώρου εγκατάσταση του Βαμβουκλή, παρουσιάζεται σε σχέση παράθεσης με κελύφη ανθρώπινης παρουσίας και παλαιότερα σύμβολα της οικίας -ως- κατοικίας: αποτοιχισμένες ντουλάπες (Σιφναίος) και γαμήλια στέφανα ειρωνικά τοποθετημένα σε μία λειψανοθήκη (Γιαννοπούλου).

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι Δευτέρα - Παρασκευή 08.30-14.30 και 19.00-22.00.

Κατηγορία Κοινωνία
- 14|09|2017 17:09

Ανακοίνωση εξέδωσε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου, Αναστασία Αντωνέλλη, αναφορικά με το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Λέσβου.

Σε αυτή γνωστοποιείται η πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει και εφέτος στη συγκρότηση και λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού, καλώντας έτσι τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που ενδιαφέρονται, να καταθέσουν αίτηση μαζί με αντίγραφο εκκαθαριστικού, στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, επί της οδού Αγίας Ειρήνης 10 στη Μυτιλήνη (τηλ. 22510-27501 εσωτ. 1, υπεύθυνη κα Βάσω Λαγουτάρη) μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Τα γραφεία θα είναι ανοικτά όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. 

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι μαθητές που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ με ένα παιδί, τις 10.000 ευρώ με δύο παιδιά κ.λπ.. Θα συνεκτιμηθούν κοινωνικά κριτήρια (παιδιά μονογονεϊκών, πολυτέκνων οικογενειών). Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι γονείς που διαθέτουν ανάλογα αποδεικτικά, να προσκομίσουν αντίγραφα τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Λέσβου λειτουργεί με εθελοντές καθηγητές. Ωστόσο, κάθε χρόνο υπάρχει επάρκεια φιλολόγων και έλλειψη από καθηγητές Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας, που να μπορούν να διδάξουν και στο Λύκειο.

Στην ανακοίνωση, γίνεται θερμή παράκληση προς τους εκπαιδευτικούς με τις αναφερόμενες ειδικότητες, να βοηθήσουν το Κοινωνικό Φροντιστήριο, ώστε να μην στερηθούν αυτά τα παιδιά τις πολύτιμες γνώσεις.

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 14|09|2017 16:52

Την περασμένη εβδομάδα, βαρέθηκα να διαβάζω σχόλια για τη διαφορά ηλικίας του Γάλλου Προέδρου και της γυναίκας του, για την εμφάνιση της τελευταίας, για την ιδανική διαφορά ηλικίας των παντρεμένων ζευγαριών. Ποια είναι αυτή, κανείς δεν μας εξήγησε. Ο Αριστοτέλης προσπάθησε κάτι να κάνει μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, δυστυχώς όμως, πολλές αντιλήψεις του σήμερα θεωρούνται παρωχημένες. Οι κουτσομπόληδες που ήθελαν να υποδυθούν τους σκεπτόμενους άρχισαν να υπαινίσσονται φυλετικό ρατσισμό, συγκρίνοντας το γαλλικό με το αμερικάνικο προεδρικό ζεύγος και διαπιστώνοντας ότι κανένας δεν διαμαρτύρεται, όταν ο σύζυγος είναι μερικές δεκαετίες μεγαλύτερος από τη σύζυγο, όσο εμφανές κι αν είναι αυτό. Τώρα ξύπνησαν! Να μη σας τα πολυλογώ, την περασμένη εβδομάδα διάβασα άπειρες ανοησίες!

Ποιος είναι αυτός που έχει τη συνταγή για έναν επιτυχημένο γάμο, μια ευτυχισμένη σχέση ή συμβίωση; Αν υπάρχει τέτοια, γιατί ο κάτοχός της δεν έγινε ακόμη κροίσος; Γιατί αυξάνονται τα διαζύγια και οι συμβατικές σχέσεις; Γιατί πληθαίνουν οι εξωσυζυγικές περιπέτειες; Γιατί τα ζευγάρια υποφέρουν από ρουτίνα;

Η επιλογή συντρόφου σχετίζεται άμεσα με τις αρχές, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του καθενός μας. Και τα παραπάνω αφορούν μόνον τα κριτήρια, με τα οποία κάποιος επιλέγει σύντροφο, όχι το πρόσωπο και την αισθητική του συντρόφου του. Βλέποντας ένα ζευγάρι, συνήθως μπορείς με μια πρώτη ματιά να εικάσεις τι περίπου έψαχνε καθένα από τα δύο έτερα ημίσεα από το άλλο φύλο την εποχή που διάλεγε μόνιμο σύντροφο: σεξουαλικότητα, εξωτερική εμφάνιση, χρήματα, πνευματικότητα, εμπειρίες, προσωπικότητα, έναν πυγμαλίωνα ή μήπως ένα θύμα; Ήταν κονφορμιστής ή επαναστάτης; Τίποτα από αυτά δεν έχει επίσης τόσο μεγάλη σημασία.

Το κρίσιμο ερώτημα, όταν συναντάς ανθρώπους που συμβιώνουν για πολλά χρόνια μαζί, είναι αν είναι ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους. Αν δεν έχουν βαρεθεί ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό. Κι αν κάποιος καταφάσκει στο πρώτο ερώτημα, το κρίσιμο ζητούμενο είναι αν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να απαντήσουν πώς το κατάφεραν. Όχι επειδή υπάρχουν συνταγές στις σχέσεις. Αλλά γιατί κανένας δεν έγινε ευτυχισμένος από τύχη! Μόνον με σκληρή προσπάθεια ανοίγουν οι πύλες του παραδείσου, αν υπάρχουν τέτοιες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι πάντα η επιμονή στις περιπτώσεις αυτές αποδίδει. Κι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να παραμένουν ευτυχείς με τα έτερα ημίσεά τους για πολλά χρόνια είναι εκείνοι, των οποίων τα όνειρα δεν απειλούν την προσωπικότητα του συντρόφου τους. Είναι αυτοί που έχουν αυτογνωσία, έχουν κοπιάσει, έχουν ξεπεράσει τον εγωισμό τους κι έχουν χαρτογραφήσει τις ανάγκες του συντρόφου τους. Τις οποίες και προσπαθούν να καλύπτουν, χωρίς να καταπιέζονται. Για να συνεχίζουν οι άνθρωποι να συμβιώνουν, πρέπει κάτι να τους ενώνει.

Όσο τα γράφω αυτά, αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω έναν κασκαντέρ γιατί η συντροφικότητα μου μοιάζει από επικίνδυνη έως ακατόρθωτη. Δεν γνωρίζω το μυστικό των μακροχρόνιων σχέσεων. Ακόμη κι αν υπήρχε ένα και το μάθαινα, δεν ξέρω αν θα ήθελα να πληρώσω το τίμημα! Πριν λίγο καιρό, μια κοινή γνωστή μού εκμυστηρεύτηκε ότι ένα παλιό μου αίσθημα χώρισε, γιατί λέει η σύζυγος, η οποία ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, ήταν πολύ αφοσιωμένη στην καριέρα της. Γέλασα μέσα μου. «Πάντα εν σοφία εποίησεν» σκέφτηκα και ευχαρίστησα το σύμπαν που χώρισε τους δρόμους μας. Πώς θα άντεχε ο δόλιος την εργασιολαγνεία μου (έτσι λέγεται, ακριβώς έτσι) και μάλιστα με το πενιχρό περιτύλιγμα ενός κουτσουρεμένου μισθού δημοσίου; Να με φανταστώ αργόσχολη κυρία επιστήμονος κυρίου ούτε ως αποκριάτικη μεταμόρφωση δεν το διανοήθηκα… «Και στον τάφο σου θα πάρεις μαζί τρία laptop» συνηθίζει να λέει μια φίλη μου.

Καθώς πλοηγούμαι από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα και ξαναδιαβάζω κείμενα και υπότιτλους στις φωτογραφίες της επίσκεψης του γαλλικού προεδρικού ζεύγους στην Αθήνα, καταλαβαίνω πόσα απωθημένα κουβαλούμε οι άνθρωποι, πόσα ανικανοποίητα προσπαθούμε να κατευνάσουμε, κάθε φορά που βάζουμε στο μικροσκόπιο την ευτυχία των άλλων…

 

Καλυψώ Λάζου

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|09|2017 16:40

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης συνδιοργανώνει τον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό τυπωμένης φωτογραφίας, που πραγματοποιείται ποτέ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή πέντε διαφορετικών Φωτογραφικών Εταιρειών, οι οποίες έχουν μακρά ιστορία στο χώρο.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με τις βραβευμένες φωτογραφίες, θα εκτεθεί αντίστοιχα σε πέντε εκθεσιακούς χώρους και συγκεκριμένα σε: α) Ηράκλειο Κρήτης - Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (12/2017), β) Λέσβο - Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (1/2018), γ) Πρέβεζα - Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας (1/2018), δ) Καβάλα -Φωτογραφική Εταιρεία και Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας (3/2018), ε) Αθήνα - Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (4/2018).

Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο κατηγορίες τυπωμένης φωτογραφίας μονόχρωμης και έγχρωμης, με ελεύθερο θέμα, ενώ μπορούν να πάρουν μέρος φωτογράφοι από όλο τον κόσμο.

Οι φωτογραφίες που θα αποσταλούν, θα κριθούν από 15 κριτές με πανελλήνια και παγκόσμια αναγνώριση, οι οποίοι ακολούθως θα επιλέξουν και τα έργα για τις πέντε διαφορετικές εκθέσεις στην Ελλάδα, απονέμοντας 160 και πλέον βραβεία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Μυτιλήνη, η έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών από το διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018, στον εκθεσιακό χώρο της ΦΕΜ, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

 

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 14|09|2017 16:27

Μια βόλτα σε ένα σχολείο την ώρα του διαλλείματος, μπορεί να μας δείξει πολλά για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι κυρίως μπισκότα, πατατάκια και γαριδάκια, κρουασάν, και γενικά συσκευασμένα τρόφιμα, πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Επίσης, βλέπουμε σάντουιτς που μπορεί να περιέχουν μέχρι και κοτομπουκιές ή μπιφτέκι, τοστ με κρέμα φουντουκιού, και πιο σπάνια θα δούμε σπιτικό κέικ, κουλούρι ή τοστ με τυρί και γαλοπούλα και φρούτα.

Δεν θα πρέπει να μας κάνει έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, και ότι η περιφέρεια Β. Αιγαίου κατέχει τη δεύτερη θέση στο παιδικό υπέρβαρο και παχυσαρκία, μετά την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Τα συσκευασμένα τρόφιμα (μπισκότα, κρουασάν, σοκολάτα κτλ.) και τα ροφήματα (πχ. αναψυκτικά) μπορεί να είναι η εύκολη λύση για το δεκατιανό, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Είναι τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι, αλλά πτωχά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, δεν είναι τόσο χορταστικά όσο άλλες πιο υγιεινές και φτηνές επιλογές, όπως τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, γαλοπούλα και 1 φρούτο.

Επιπλέον, οι συσκευασίες δεν περιέχουν μία μερίδα, αλλά πολλές. Δηλαδή, αν πάρουμε για παράδειγμα τα πατατάκια, η μικρή συσκευασία περιέχει 3 μερίδες, ενώ η μερίδα για τη σοκολάτα είναι 25-30 γραμμάρια. Όμως, όταν το παιδί πάρει όλη τη συσκευασία στο σχολείο, είναι επόμενο να καταναλώσει όλη την ποσότητα! Έτσι, το παιδί μόνο με το δεκατιανό του μπορεί να προσλάβει τις μισές θερμίδες που χρειάζεται μέσα σε μια μέρα, καθώς μόνο με 5 μπισκότα έχει προσλάβει όλη την ποσότητα ελεύθερων σακχάρων που του αναλογούν μέσα σε μια ημέρα, ενώ η συσκευασία έχει περίπου 15 μπισκότα. Επομένως, βλέπουμε ότι η εύκολη λύση των έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων δεν αποτελεί μια κατάλληλη επιλογή.

Τα παιδιά χρειάζονται θρεπτικά σνακ, που περιέχουν πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων, που θα τους προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και ενέργεια για να μπορούν να συμμετέχουν στις σχολικές δραστηριότητες, το μάθημα και το παιχνίδι και για να αναπτυχθούν σωστά. Επίσης, οι διατροφικές συνήθειες πλάθονται στην ηλικία αυτή και είναι απαραίτητο να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Συνεπώς, είναι θεμιτό και σημαντικό τα παιδιά να παίρνουν στο σχολείο τρόφιμα από το σπίτι, όπως τοστ, σπιτικό κέικ με λιγότερη ζάχαρη, ή σπιτική πίτα, και φρούτα, ενώ είναι απαραίτητος και ο αυστηρός έλεγχος των τροφίμων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες πλάθονται από νωρίς, ενώ το παιδικό υπέρβαρο και η παιδική παχυσαρκία οδηγούν στην ενήλικο παχυσαρκία, που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε από νωρίς τη διατροφή μας, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια υγιή ζωή.

 

 

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 14|09|2017 16:18

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις «πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη μετανάστευση», έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας την αναγκαιότητα εξασφάλισης των δικαιωμάτων μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες του προορισμού τους.

«Στα ελληνικά νησιά παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, διπλά εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, που αποτελεί μέρος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται, ενώ η Ε.Ε. με πρόσχημα το προσφυγικό, προωθεί μπίζνες και στρατεύματα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Στα ελληνικά νησιά ναι μεν δεν ανανεώθηκαν ορισμένες συμβάσεις ΜΚΟ που αφορούν τουλάχιστον την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όμως, με ευθύνη κυβέρνησης και Ε.Ε., η διαχρονική γύμνια κι οι τεράστιες ελλείψεις σε κρατικά νοσοκομεία και υποδομές, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία προσφύγων, μεταναστών όσο και του ντόπιου πληθυσμού. Συνιστά δε ανείπωτη βαρβαρότητα η άτυπη συμφωνία κυβέρνησης - Γερμανίας για το πλαφόν των μόλις 70 ατόμων το μήνα για οικογενειακή επανένωση που γίνονται δεκτά στη Γερμανία, ενώ 2.700 θα ζουν για χρόνια το “μαρτύριο της σταγόνας”», τόνισε ο κ. Παπαδάκης στην παρέμβασή του για να καταλήξει: «Άμεσα να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και η μετακίνηση τους στις χώρες προορισμού. Οι λαοί να συγκρουστούν με την αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, να καταδικάσουν τον καπιταλισμό που φέρνει εκμετάλλευση, πόλεμο, προσφυγιά».

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 14|09|2017 15:47

Βάλλοντας κατά των μηνιαίων καρτών των 400 ευρώ για τους πρόσφυγες, οι οποίες κατά την δική του εκτίμηση, εξηγούν και την αύξηση μετά από καιρό των μεταναστευτικών ροών, ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα - ο Άλλος Δρόμος» και ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, χαρακτήρισε τις οικονομικές παροχές προς τους πρόσφυγες ως «λίπασμα για την πρόσφατη αύξηση των ροών στα νησιά του Αιγαίου». Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Μαριάς χαρακτήρισε ακόμη τις πρόσφατες εξελίξεις με τις μεταναστευτικές ροές ως «ιδιαίτερα ανησυχητικές», καταλήγοντας πως πρέπει να γίνει σαφές προς όλους, ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν άλλους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Μαριάς επεσήμανε στην ομιλία του, ότι στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και ότι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο επικρατεί πλέον το αδιαχώρητο. «Οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν καθώς δίνονται πλέον γενναίες παροχές σε όσους πρόσφυγες και κυρίως παράνομους μετανάστες έρχονται απ’ την Τουρκία. Παροχές που περιλαμβάνουν κάρτες ανάληψης μετρητών ύψους 400 ευρώ μηνιαίως, παροχή δωρεάν στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και υποσχέσεις για παροχή κρατικής αγροτικής γης προς εκμετάλλευση».

 

«Με ρυθμό χελώνας οι επαναπροωθήσεις»

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ταυτόχρονα οι διαδικασίες παροχής ασύλου αλλά και οι επαναπροωθήσεις γίνονται με ρυθμό χελώνας. Τέλος, το πρόγραμμα των 66.400 μετεγκαταστάσεων που λήγει σε λίγες ημέρες, έχει εκτελεστεί σε ποσοστό περίπου 18% καθώς η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες δεν έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, ενώ ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παρά τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε μετεγκατάσταση».

 

Κατηγορία Αγρότες
- 14|09|2017 15:44

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετική και μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για τους αμπελώνες της Ανεμώτιας, σημειώνει σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας, «Ο Κάμπος».

«Την άνοιξη δεν εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα και παγετοί, οπότε τα αμπέλια μας άνθισαν και έδεσαν σχετικά πρώιμα -σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση- ενώ η θρέψη των σταφυλιών υπήρξε άριστη. Έπειτα, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με σχετικά υψηλές αλλά σταθερές θερμοκρασίες, βοήθησαν στο να έχουμε μία ομαλή πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών όλων των ποικιλιών».

Επομένως, φαίνεται ότι οι αμπελώνες της Ανεμώτιας θα δώσουν υγιή και εξαίρετα βρώσιμα και οινοποιήσιμα σταφύλια, ενώ υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα φτάσει περίπου στα περσινά επίπεδα. Ο τρύγος φέτος ήταν σχετικά πρώιμος, με ημερομηνία έναρξης την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Με βάση τη φετινή διακύμανση των κλιματικών παραμέτρων, ο σακχαρικός τίτλος αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 12,5 - 13,5 βαθμούς Baume, με ισορροπημένες οξύτητες και αναμενόμενους αλκοολικούς τίτλους 12,5 - 14,00% Vol.

 

Οίνοι υψηλής ποιότητας

Τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στην παραγωγή Ανεμωτίσιων οίνων υψηλής ποιότητας με έντονα χρώματα και αρώματα, με πλούσιο σώμα και προοπτικές μακράς παλαίωσης.

Να σημειώσουμε ότι οι αμπελουργοί της Ανεμώτιας χρόνο με το χρόνο ενημερώνονται περισσότερο και οργανώνουν καλύτερα τις αμπελουργικές τους εργασίες, οπότε τα παραγόμενα προϊόντα τους βελτιώνονται συνεχώς. Μάλιστα προαναγγέλλουν ότι η τυποποίηση και η οργανωμένη εμπορία των αμπελουργικών προϊόντων της Ανεμώτιας, θα είναι από τις επιδιωκόμενες και προωθούμενες ενέργειες του επόμενου χρονικού διαστήματος, αφού τα εν λόγω προϊόντα κερδίζουν καταναλωτές, αναδεικνύοντας τα προϊόντα της περιοχής.

Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας δεσμεύεται ότι με τις δράσεις του, θα προωθεί την αμπελουργική παράδοση του χωριού , η οποία αναμφισβήτητα είναι διαδεδομένη και αναγνωρισμένη σε ολόκληρη τη Λέσβο, αποτελώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της για μια περαιτέρω ανάπτυξη.

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top