FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Άρθρα
- 13|09|2017 19:34

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά και γεραίρει τη μνήμη του Αγίου Αριστείδου, του επιφανούς και ευγλωττότατου αυτού Αθηναίου φιλοσόφου και πανευφήμου μάρτυρος του Χριστού, ο οποίος έμεινε ευρύτερα γνωστός στην Εκκλησιαστική Ιστορία και Πατρολογία από την περίφημη απολογία του υπέρ των διωκομένων χριστιανών, η οποία είναι και το αρχαιότερο σωζόμενο απολογητικό κείμενο.

Ο επιφανής αυτός χριστιανός φιλόσοφος, φλογερός απολογητής και ένδοξος μάρτυς του 2ου μ.Χ. αιώνα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κλασική φιλοσοφία στην περίφημη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών. Μυήθηκε στην ευσέβεια και την πίστη στον ένα και αληθινό Θεό από τους θεόπνευστους ιεράρχες της Αποστολικής Εκκλησίας των Αθηνών, Άγιο Ιερόθεο και Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, των οποίων υπήρξε περίδοξος και ευπειθέστατος μαθητής. Στη συνέχεια αναδείχθηκε ένθερμος υπερασπιστής του χριστιανισμού και των χριστιανών, αφού αγωνίσθηκε με το περίφημο απολογητικό του έργο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη εποχή για την πορεία της Εκκλησίας. Μέσα μάλιστα από την απολογία του, η οποία έχει τον τίτλο «Περί θεοσεβείας», κατόρθωσε να αποδείξει την ορθότητα και ανωτερότητα της χριστιανικής πίστεως, τις αιώνιες αλήθειες του Ευαγγελίου του Χριστού, αλλά και το εξαίρετο ήθος των χριστιανών, ενώ στηλίτευσε την άδικη και σκληρή στάση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας απέναντι στους χριστιανούς, καθώς και τον έκλυτο βίο των ειδωλολατρών. Η ακλόνητη όμως πίστη του στον Χριστό και ο επίπονος αγώνας του υπέρ των διωκομένων χριστιανών και των αληθειών του χριστιανισμού προκάλεσαν έντονη δυσφορία και αγανάκτηση στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό (117-138 μ.Χ.), ο οποίος αποφάσισε και τη δίωξή του. Μετέβη στη Ρώμη για να απολογηθεί, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε να κηρύττει τον Χριστό παρά το πλήθος των βασανιστηρίων, στα οποία υποβλήθηκε. Στο τέλος της επίγειας βιοτής του οδηγήθηκε στην αγορά των Αθηνών, όπου υπέστη τον δι’ αγχόνης μαρτυρικό θάνατο στις 13 Σεπτεμβρίου του 120 ή 134 μ.Χ., ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά και εορτάζει την πάντιμη μνήμη του.

Η φλογερή πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα του διαπρεπούς Αθηναίου φιλοσόφου και μάρτυρος του 2ου μ.Χ. αιώνα υμνούνται και γεραίρονται και μέσα από την Ασματική του Ακολουθία, την οποία εποίησε το 1990 ο Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρ. Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας. Ο ίδιος χαρισματικός υμνογράφος εποίησε το 2006 Παρακλητικό Κανόνα και το 2009 Χαιρετιστηρίους Οίκους προς τιμήν του Αγίου.

Πολλοί αγιογράφοι, με πρώτο τον κορυφαίο Φώτη Κόντογλου (1895-1965), έχουν ιστορήσει τη μορφή του Αγίου σε ναούς και μοναστήρια της πατρίδος μας. Περίτεχνη είναι και η διά χειρός Παναγιώτου Μαρκοπούλου φορητή εικόνα του Αγίου Αριστείδου, η οποία φυλάσσεται στον ιστορικό και περικαλλή Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης οδού Αιόλου Αθηνών. Αντίγραφο της εικόνος κατέχει η οικογένεια του αειμνήστου Αθηναίου ζωγράφου Αριστείδου Περιστέρη, ο οποίος μας διέσωσε την ευσεβή προφορική παράδοση για το σωζόμενο μέχρι σήμερα σπήλαιο του Αγίου Αριστείδου στη νοτιοδυτική πλαγιά του ιστορικού λόφου του Λυκαβηττού των Αθηνών, όπου κατ’ έτος τιμάται πανηγυρικά η μνήμη του.

 

Ναοί σ’ όλη την επικράτεια

Η διάδοση του ονόματος του Αγίου σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια συντέλεσε και στη διάδοση της τιμής του με την ανέγερση ιερών ναών επ’ ονόματί του σε διάφορες περιοχές της πατρίδος μας. Η τιμή του ενδόξου Αθηναίου Αγίου άρχισε το 1986 από την Κρήτη, όπου ο Άγιος Αριστείδης τιμάται σήμερα με έξι ιερούς ναούς (Ζερβιανά Κισάμου, Ανώγεια και Κυνηγιανά Μυλοποτάμου, Στύλος Αποκορώνου, Λυγαριά Ηρακλείου, Λατζιμάς Ρεθύμνου). Στη συνέχεια η τιμή του εξαπλώθηκε στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, όπου στις 11 Σεπτεμβρίου 1999 εγκαινιάσθηκε ο περικαλλής ιερός ναός του Αγίου στην περιοχή Έξω Κατοικιές των Φηρών, αλλά και στην Τήνο, όπου στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου στην περιοχή του χωριού Στενή και στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου στην περιοχή Πανάχραντος Πόρτου. Αλλά η τιμή του Αγίου άρχισε σιγά σιγά να διαδίδεται και στην περιοχή της Ρούμελης, όπου ιεροί ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Αριστείδη έχουν ανεγερθεί στην πόλη του Καρπενησίου και στην Αρκίτσα Φθιώτιδος, ενώ ο Άγιος τιμάται και στην ενορία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη συνοικία Γαρδικάκι των Τρικάλων.

 

Και στη μονή Λειμώνος

Τα τελευταία χρόνια ο Άγιος Αριστείδης τιμάται με ομώνυμο περικαλλές παρεκκλήσιο και στην αγιοτόκο νήσο Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιώνυμη ιερά πατριαρχική και σταυροπηγιακή μονή Λειμώνος. Η παλαίφατη αυτή μονή με τα ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια είναι γνωστή και ως μονή του Αγίου Ιγνατίου, αφού επανιδρύθηκε το 1526 από τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό Αρχιεπίσκοπο Μηθύμνης (14 Οκτωβρίου 1566), ενώ βρίσκεται σε μικρή απόσταση βορειοδυτικά από την κωμόπολη της Καλλονής. Το επ’ ονόματι του Αγίου Αριστείδου παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε σε χώρο έξω από το κοιμητήριο της μονής με δαπάνη της κ. Πέλλας Δούκα εις μνήμην του εξ Αγιάσου ιατρού συζύγου της, Αριστείδου Τζανετή, αλλά και με τη συνδρομή του ιατρού κ. Δημητρίου Μπαλμπούζη, υπό την πνευματική καθοδήγηση του αοιδίμου ευσεβούς και φιλαγίου Καθηγουμένου π. Νικοδήμου Παυλοπούλου του Ναξίου (12 Νοεμβρίου 2016), ο οποίος διακρίθηκε για το πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και ανακαινιστικό του έργο.

 

Βιβλιογραφία

Θεοδωροπούλου Αριστείδου Γ., «Ο Άγιος Αριστείδης», Εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος, Α΄  Έκδοση, Αθήνα 2008

 

* Ο κ. Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|09|2017 19:34

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αύριο Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση από τη γεωλόγο του Μουσείου κα. Όλγα Τσαλκιτζή και περιήγηση στο χερσαίο και παράκτιο τμήμα του Πάρκου Πλάκας με τις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και παράκτιες γεωμορφές.

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από τριάντα κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και κατώτερα τμήματα κορμών συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

 

Παγκόσμια κληρονομιά

Μεταξύ των ευρημάτων, μάλιστα, περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 14,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα. Στο παράκτιο τμήμα βρίσκεται ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός κυπαρισσίδας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ενημέρωσης θα γνωρίσουν παράλληλα τις μοναδικές πευκίδες του Πάρκου, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα), τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στη Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Φυτικά απολιθώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή πεύκη, δένδρα της κανέλλας και της δάφνης, της λεύκης, του πλάτανου και φοινικίδες θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά μιας διαφορετική ζώνης δασικής βλάστησης. Μια ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του χερσαίου και θαλάσσιου τμήματος του Πάρκου Πλάκας, μαρτυρώντας τη συναρπαστική γεωλογική προέλευση του Αιγαίου, συνθέτοντας την ομορφότερη απογευματινή βόλτα. Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530 54434 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.lesvosmuseum.gr.

 

Κατηγορία Δήμος
- 13|09|2017 18:48

Μια μικρή «καραμπόλα» προέκυψε στη δημοτική αρχή, με τον Σπύρο Γαληνό να αποφασίζει για τη δημιουργία μιας νέας αντιδημαρχίας, η οποία θα αφορά την παιδεία και τον αθλητισμό. Στην κεφαλή αυτής όρισε τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Μιχάλη Ταμβακέλλη, ο οποίος έχει μακρά θητεία σε αυτόν τον τομέα και παλαιότερα, επί δημαρχίας Άρη Χατζηκομνηνού στον τότε Δήμο Μυτιλήνης.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη ανακατάταξη εντός του Δήμου Λέσβου αποτέλεσε η χθεσινή παραίτηση του Παναγιώτη Κατσαβέλλη από την Αντιδημαρχία Παιδείας. Αιτία ο αυξημένος φόρτος εργασίας, αφού μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου τα προβλήματα που προέκυψαν στις κτηριακές υποδομές ήταν πάρα πολλά. Έτσι, ο κ. Κατσαβέλλης αποφάσισε να διατηρήσει την Προεδρία στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφήνοντας έτσι… χώρο στον κ. Ταμβακέλλη, που προαλειφόταν εδώ και καιρό για έναν αναβαθμισμένο ρόλο εντός της δημοτικής αρχής μετά την αντικατάστασή του από τον Δημήτρη Αλεξίου στην αρχή του έτους, στο νομικό πρόσωπο, διατηρώντας μέχρι σήμερα θέση εντεταλμένου συμβούλου για θέματα αθλητισμού.

Με τη δημιουργία Αντιδημαρχίας πλέον στον αθλητισμό, ο Δήμος Λέσβου δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία ως προς την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών του υποδομών. Το «φιάσκο» με τη χαρακτηριστική απουσία του νησιού από τον κατάλογο των 176 έργων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οφείλει να αποτελέσει ηχηρό καμπανάκι για όσους επωμίζονται πια το δύσκολο αυτόν ρόλο στη δημοτική αρχή. Εξάλλου τα 332,6 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν για τα συγκεκριμένα έργα σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν πως υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι χρηματοδότησης, οπότε το να μη μπορούν να απορροφηθούν στη Λέσβο είναι επιεικώς απαράδεκτο και εν πολλοίς αδικαιολόγητο.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|09|2017 18:35

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, διοργανώνει στη Λέσβο η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», της οποίας ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος από την ίδρυσή της, το 1997, ως τον θάνατό του. Ο εξαίρετος σκηνοθέτης παρέμεινε εθελοντικά επικεφαλής επί 20 ολόκληρα χρόνια στη συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας διακεκριμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων να συμβάλλουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου, με την πραγματοποίηση εκδόσεων, τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, την παραγωγή ντοκιμαντέρ και την αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων.

Η εκδήλωση, που θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά που βρίσκεται στον Παπάδο Γέρας, ένα πανέμορφο βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα το οποίο δημιουργήθηκε από τον παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη κι, αφού λειτούργησε επί ένα σχεδόν αιώνα, ερήμωσε για να αποκατασταθεί στην πρώτη του μορφή, με φροντίδες της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», που το μετέτρεψε σε μουσείο παίρνοντας νέα ζωή το 2009, όταν εγκαινιάστηκε από τον Νίκο Κούνδουρο και τον τότε πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

 

Διακεκριμένοι ομιλητές

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία θα συντονίσει ο Μάνος Ευστρατιάδης (σκηνοθέτης - ιδρυτικό μέλος του «Αρχιπελάγους») και θα προλογίσει ο νέος πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης (αρχιτέκτων - πρώην υπουργός), θα μιλήσουν για τον Νίκο Κούνδουρο, την πολύπλευρη προσωπικότητά του και το σπουδαίο έργο του τρεις διακεκριμένοι φίλοι του, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών), ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (κριτικός Κινηματογράφου) και ο Νίκος Κωνσταντάρας (δημοσιογράφος - διευθυντής Σύνταξης της «Καθημερινής»), ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες και συνεντεύξεις του μεγάλου δημιουργού.

 

Έκθεση φωτογραφίας και επιγραφή

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο αφιέρωμα στον εκλιπόντα πρόεδρο της πολιτιστικής εταιρείας δίνει η λειτουργία, μόνο κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, ειδικής έκθεσης φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους από τις ταινίες του, καθώς και προσωπικών του ενθυμίων, την οποία επιμελήθηκε η επί χρόνια βοηθός του Μαρία Καραμητσοπούλου.

Η εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Κούνδουρο, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους η σύζυγός του Σωτηρία Ματζίρη-Κούνδουρου και αρκετοί επώνυμοι φίλοι του που θα ταξιδέψουν για τον σκοπό αυτό στη Λέσβο από την Αθήνα, θα κλείσει με την αποκάλυψη τιμητικής αναμνηστικής επιγραφής στο χώρο της καμινάδας του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά, που αγάπησε ιδιαίτερα ο μεγάλος σκηνοθέτης και τον οποίο η Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» αποφάσισε να συνδέσει συμβολικά με το όνομά του για να θυμίζει την ανεκτίμητη συμβολή του στη διάσωση και την αναβίωση του σπουδαίου αυτού βιομηχανικού μνημείου της Λέσβου.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|09|2017 18:33

Ξεφυλλίζοντας το καινούργιο βιβλίο του Παναγιώτη Σκορδά «Αδιάντροπα του Κλήδονα» (Μυτιλήνη 2017, εκδόσεις «Μύθος»), θυμήθηκα τα τελετουργικά σκώμματα του αρχαίου κόσμου και ιδιαίτερα την πομπή των ελευσίνιων μυστηρίων, όπου τα ξετσίπωτα και οι βωμολοχίες βρίσκονταν μεν στις παρυφές της επίσημης εορτής αλλά, ως παράλληλες συνιστώσες του ανεπίσημου εορταστικού τυπικού, αποτελούσαν σταθερό σημείο αναφοράς. Το γέλιο, η σάτιρα, ο σαρκασμός ή και ο αυτοσαρκασμός ακόμη συγκροτούν ένα τεράστιο κεφάλαιο του λαϊκού μας πολιτισμού οδηγώντας υποδορίως (ίσως και αφανώς) σε εξαγνιστικές πρακτικές και σε αρχέγονες αντιλήψεις για τη διατήρηση της ισορροπίας του κόσμου. Ξαφνιάζεται ο σημερινός αναγνώστης ακούγοντας για τα «αδιάντροπα του κλήδονα», δηλαδή τις φράσεις και τα αυτοσχέδια άσματα που συνοδεύουν μια γιορτή της οποίας ο κύριος ρόλος -ή τουλάχιστον ο γνωστότερος- είναι μαντικός. Και ξαφνιάζεται γιατί σήμερα ο κλήδονας είναι γνωστός κυρίως στην αναπαραστατική του μορφή, ως εκσυγχρονισμένη αναβίωση ενός κόσμου που ερμήνευε αλλιώς τα πράγματα, που απέδιδε συμβολικό χαρακτήρα στις εθιμικές πυρές, που γνώριζε να μεταπλάθει την αγωνία σε τελετή και την τελετή σε λαϊκό πανηγύρι.

Ο λόγος, λοιπόν, για ένα βιβλίο κι ένα συνοδευτικό CD που δεν διασώζουν μόνο το άρωμα μιας άλλης εποχής αλλά αποτελούν και υλικό για μα γενικότερη μελέτη του κλήδονα στον ελληνικό χώρο. Ο συγγραφέας του, ο Παναγιώτης Σκορδάς, είναι φιλόλογος με σπουδαία δράση στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού του και επίσης σημαντικό έργο (άρθρα, ομιλίες, ραδιοφωνικές παραγωγές, βιβλία, ανακοινώσεις σε συνέδρια). Πρόκειται για μια πρωτότυπη καταγραφή τοπικών εθίμων που, σε πολλά σημεία, διατηρούν τη φρεσκάδα της προφορικής αφήγησης και αποκαλύπτουν τις απαρχές ενός πολιτισμού ριζωμένου στη συμβολική σκέψη των ανθρώπων.

Αξιοποιώντας δυο παλιότερες λαογραφικές συλλογές ο ακούραστος φιλόλογος από την όμορφη Μυτιλήνη καταγράφει, διασώζει μαρτυρίες και μνήμες από παλιότερες εποχές, ανιχνεύει καταβολές, μελετά και ερμηνεύει φαινόμενα. Γιατί, εκτός από τις δυο συλλογές που παραθέτει (Βάσου Βόμβα και Ακινδύνου του Σκωπτικού), ο Παναγιώτης συγκέντρωσε τις γραπτές πηγές, μελετήματα και άρθρα διάσπαρτα, μελέτησε, τεκμηρίωσε την εργασία του με πλήθος παραπομπών και βιβλιογραφικών αναφορών, επισήμανε τις παραλλαγές του εθίμου και μας προσφέρει τις τοπικές αποχρώσεις του εθίμου με παραστατικότητα και ζωντάνια.

Οι θερινές τροπές του ήλιου αποτελούσαν κρίσιμη καμπή στον κύκλο του χρόνου και οι άνθρωποι προσπαθούσαν παλιότερα με συμβολικές πράξεις και τελετουργικά δρώμενα να εξευμενίσουν τις παντοδύναμες υπερφυσικές δυνάμεις που καθορίζουν την πορεία του κόσμου. Ο κλήδονας είναι ένα κομμάτι (ίσως το πιο σημαντικό) ενός εθιμικού τυπικού που έχει στο επίκεντρό του τη μεγάλη γιορτή του Προδρόμου (έξι μήνες πριν από τη γέννηση του Χριστού).

Στον λαϊκό μας πολιτισμό το «αδιάντροπο» δεν αποτελούσε συνήθως στοιχείο της καθημερινότητας· εκφερόταν σε συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου, σε συγκεκριμένες εορτές, και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, πάντα στο πλαίσιο κάποιας λαϊκής τελετουργίας.

Ανοίξετε τουν κλήδονα να βγει η χαριτουμένη

να βγει η ψ. με τα μαλλιά σα νύφη στουλισμένη

λέει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δίστιχα που καταχωρούνται στο βιβλίο.

Τα διαβάζεις όλα τούτα και σκέφτεσαι τις μικρές συνάξεις στις γειτονιές, τον μαντικό μα και λυτρωτικό χαρακτήρα, την αγωνία της προσμονής, τη χαρά και την απογοήτευση, το τελετουργικό γέλιο που ερχόταν σ’ εναλλασσόμενους κυματισμούς να επιβεβαιώσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του εθίμου.

Και κάτι τελευταίο: Το βιβλίο του Σκορδά εκδόθηκε από έναν τοπικό εκδοτικό οίκο με την ελκυστική ονομασία «Μύθος». Χάρηκα διαβάζοντας τους τίτλους των έργων που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα, αλλά κι εκείνων που σχεδιάζει να εκδώσει προσεχώς. Οι τοπικοί εκδοτικοί οίκοι δεν ανταγωνίζονται τους λεγόμενους «μεγάλους» του κέντρου, αγωνίζονται μόνο. Κι αγωνίζονται για να προσφέρουν στις μικρές ελληνικές πατρίδες, για ν’ αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών πολιτισμών, για ν’ αποτελέσουν ανάσες ζωής σε τόπους που κινδυνεύουν από πολλαπλές πολιτισμικές ισοπεδώσεις...

 

* Ο Νίκος Ψιλάκης είναι δημοσιογράφος, λαογράφος-ερευνητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα βραβευμένα: «Ο πολιτισμός της ελιάς», «Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης», «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη. Έθιμα στον κύκλο του χρόνου», Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια της Κρήτης» κ.ά.

 

Κατηγορία Παιδεία
- 13|09|2017 17:08

Στο νυχτερινό σχολείο (γυμνάσιο και λύκειο) της Μυτιλήνης για την τελετή έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς βρέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ ο Γιώργος Πάλλης.

Tο νυχτερινό σχολείο της Μυτιλήνης λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έχει δώσει τη δυνατότητα σε παρά πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να τελειώσουν το ημερήσιο σχολείο να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ πολλοί από τους αποφοίτους του συνέχισαν τις σπουδές τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το σχολείο φιλοξενεί σήμερα πάνω από 120 μαθητές, ανάμεσά τους πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες και -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο πρώην διευθυντής του- είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας στο νησί. «Παίρνουμε δύναμη από τη δύναμη και τον αγώνα σας», είπε ανάμεσα στα άλλα ο Γ. Πάλλης στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους μαθητές του σχολείου. «Η δική σας θέληση για μόρφωση είναι ένα μάθημα ζωής για όλους εμάς», κατέληξε.

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 13|09|2017 16:31

Έως το 2022, δηλαδή για πέντε χρόνια, παρατείνεται η χρηματοδότηση του Υπουργείου Άμυνας για την «αναβάθμιση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Αιγαίου», με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί αυτόνομο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την όποια αναγκαία αναβάθμιση των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά μετά την πρώτη έκτακτη κατάσταση που δημιούργησαν οι μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία την είχε αναλάβει ο στρατός, όπως και στη Μόρια, φαίνεται όμως ότι τελικά η κυβέρνηση δεν επιλέγει το θέμα αυτό να το εναποθέσει αποκλειστικά για διαχείριση στο αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως και θα ήταν το αναμενόμενο 2,5 χρόνια μετά την προσφυγική κρίση, αλλά στο Υπουργείο Άμυνας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όπου οι δομές υποδοχής έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των αφίξεων και από τον Έβρο, «κυρίως Πακιστανών».

 

Παραδέχεται ότι χάνονται

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι τα νησιά θα αποσυμφορηθούν. Πρόκειται για μια δήλωση που από μόνη της, αν δεν συνοδευτεί με συγκεκριμένες ενέργειες, δεν πρόκειται να αλλάξει τη σημερινή εικόνα που παρατηρείται στα νησιά που αρχίζουν πάλι να συσσωρεύουν κόσμο στις υπάρχουσες δομές. Μάλιστα, η δήλωση αποσυμφόρησης του υπουργού, αν δεν γίνεται για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έρχεται σε αντίθεση με ανάλογες δηλώσεις του πριν από καιρό που έλεγαν ότι η αποσυμφόρηση που ζητούσαν και οι τοπικοί εκπρόσωποι στα νησιά δεν μπορεί να γίνει λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία, γεγονός που δικαιολογημένα προκαλούσε εντάσεις μεταξύ κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων.

Δεν γνωρίζουμε αν άλλαξε κάτι και ο κ. Μουζάλας σπεύδει να δηλώσει ότι τα νησιά θα αποσυμφορηθούν, το βέβαιο είναι ότι, χωρίς τις ενέργειες για αποσυμφόρηση, με δεδομένη τη ροή των αφίξεων από την Τουρκία, η κατάσταση θα βρεθεί εντελώς εκτός ορίων και αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να αποτραπεί. Παραδέχθηκε πάντως ο κ. Μουζάλας ότι πολλές φορές μετανάστες «χάνονται» από τα νησιά στο διάστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Υπάρχει μια αδυναμία, τόνισε, όσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, δεδομένου ότι, όταν εκδίδεται απορριπτική απόφαση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, συχνά διαπιστώνεται ότι οι αιτούντες έχουν φύγει από τις δομές φιλοξενίας για να μη συλληφθούν. Πολλές φορές, μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου, προσφεύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή για να κερδίσουν χρόνο, παρότι γνωρίζουν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Η επιχείρηση «σκούπα»

Μάλιστα, το προηγούμενο Σάββατο στη Μόρια πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να εντοπιστούν μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, οπότε και θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Όμως οι αποσπασματικές κατά καιρούς επιχειρήσεις «σκούπα» με τη μεταφορά μάλιστα και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές. Εξακολουθεί να υπάρχει δηλαδή μια «χαώδης» κατάσταση και μικρή κινητικότητα και προς την ηπειρωτική Ελλάδα με τους δικαιούχους ασύλου και προς την Τουρκία για επαναπροώθηση για τις περιπτώσεις απόρριψης. Δυστυχώς, 2,5 χρόνια μετά την ένταση του προσφυγικού η διαχείριση στα νησιά εξακολουθεί να είναι προβληματική.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 13|09|2017 16:03

Η οικογένεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιδιαίτερα το Τμήμα Περιβάλλοντος αποχαιρέτησε έναν από τους πρώτους διδάσκοντές του, τον Διονύση Συκιώτη. Έφυγε από τη ζωή, πριν από λίγες μέρες, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Γεννήθηκε στην Κίνα από Ιθακήσιους γονείς, τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Ελλάδα, σπούδασε Χημεία στη Μελβούρνη και ειδικεύτηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Εργάστηκε στη βιομηχανία και μετέπειτα, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης και στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αντιστασιακός σε μικρή ηλικία, ενασχολούμενος με τα κοινά σε μεγαλύτερη, δεν δίσταζε να καυτηριάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Εξέχων δάσκαλος και ερευνητής, που επιδίωκε, στα δέκα δημιουργικά χρόνια που έζησε στη Μυτιλήνη, οι φοιτητές του να είναι στις αίθουσες, προσηλωμένοι στην επιστήμη τους. Μαζί τους περπατούσε τα Σαββατοκύριακα, επεκτείνοντας την αίσθηση του δασκάλου-συνομιλητή-φίλου. Ήταν από τους πρώτους, τη δεκαετία του ’70, που, μαζί με τους συνεργάτες του, μίλησαν για τη φωτοχημική ρύπανση της Αθήνας.

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο ατμοσφαιρικής χημείας με βαρύ επιστημονικό εξοπλισμό, πραγματοποιώντας σημαντική έρευνα για τις επιπτώσεις της φωτοχημικής ρύπανσης στην επιφάνεια των πέτρινων μνημείων της Ακρόπολης. Μαθητές του διαγράφουν σήμερα σημαντικές διαδρομές στα περιβαλλοντικά δρώμενα της χώρας.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|09|2017 15:52

Το συγκρότημα Gadjo Dilo ζωντανεύει τη manouche gipsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt.

Αυτό το ξεχωριστό μουσικό σχήμα, συνδυάζει το γαλλικό τσιγγάνικο swing με την Ελληνική μουσική παράδοση, παρασέρνοντας σε ρυθμούς χορευτικούς το κοινό.  Αποτελείται από μουσικούς με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και κοινής αγάπης, αφ’ ενός μεν για την μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt, αφ’ ετέρου δε την Ελληνική λαϊκή μουσική του ’50 και ’60.

Το συγκρότημα μεταφέρει  τη μαγεία και τη μοναδική ποιητικότητα της τσιγγάνικης jazz παράδοσης δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα “Ελληνικό” στοιχείο, αναβιώνοντας έτσι μίαν άλλη εποχή, γεμίζοντας το κοινό με ενέργεια, ζωντάνια και "ζεστά χαμόγελα".   Οι Gadjo Dilo -  «τρελοί μπαλαμοί», ανακαλύπτουν μέσα στο πολύχρωμο σύμπαν της gypsy jazz τις μνήμες και τα αρώματα του τόπου μας." 

Στον συνδυασμό αυτόν, λοιπόν, το album “Manouche De Grec “  περιλαμβάνει 10 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών όπως: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη/ Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα/ X. Βασιλειάδη επηρεασμένες από τη παραδοσιακή Gypsy jazz (από ονόματα όπως Bireli Lagrene, Rosenberg Trio, Angelo Debare, Romane κ.α.). To album έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, χαρακτηριστικό δε είναι ότι δύο τραγούδια έχουν συμπεριληφθεί σε παγκόσμιας κυκλοφορίας συλλογές, παραγωγής εξωτερικού (Clubstar GmbH & CO KG).

 

Οι Gadjo Dilo αποτελούνται από τους: Σωτήρη Πομόνη: κιθάρα, Κώστα Μητρόπουλο: κιθάρα, Νίκο Βλάχο: Kοντραμπάσο, Σέργιο Χρυσοβιτσάνο: Βιολί , Γιώργο Τσιατσούλη: Ακορντεόν Ηλιάνα Τσαπατσάρη : φωνή

 

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ - GADJO DILO Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 10:00 μ.μ.

Κατηγορία Παιδεία
- 13|09|2017 15:21

Το χτύπημα του κουδουνιού στις 11 Σεπτεμβρίου βρήκε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017 - 18, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα αυτά είναι: 155 Νηπιαγωγεία, 143 Δημοτικά, 52 Γυμνάσια, 20 ΕΠΑΛ και 29 Γενικά Λύκεια, συνολικά σε 396 σχολεία Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης των δύο βαθμίδων. Δηλαδή όλα τα σχολειά του βορείου Αιγαίου, με τους 14.000 περίπου μαθητές της Πρωτοβάθμιας και τους 11.000 της Δευτεροβάθμιας. Ανάμεσά τους είναι τα 17 σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, 6 Δημοτικά, 5 Νηπιαγωγεία και 5 Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

 

Για τα νηπιαγωγεία και τις προσλήψεις αναπληρωτών

«Αναφέρουμε ξεχωριστά τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Χίου, τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου της Θύμαινας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Καλλονής με 1 νήπιο, του Μεγαλοχωρίου Λέσβου με 2, του Αγίου Ευστρατίου μόνο με 4 προνήπια, και αρκετά άλλα με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον ελάχιστο προβλεπόμενο. Με τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, ακόμα και αυτών που δεν είχαν τον κατώτερο αριθμό μαθητών, αποδείχτηκε ότι οι αιτιάσεις και απόψεις που ακούστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για κλείσιμο νηπιαγωγείων ήταν αβάσιμες», σημειώνει μεταξύ άλλων η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τονίζοντας την πραγματοποίηση 717 προσλήψεων αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Ειδική και Γενική Αγωγή, που οδηγούν στο συμπέρασμα πως έγιναν φέτος 285 προσλήψεις περισσότερες από πέρυσι. Ανάμεσα στις προσλήψεις αυτές, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, είναι και αυτές του Ειδικού Εκπαιδευτικού & του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, των Σχολικών Νοσηλευτών, της Παράλληλης Στήριξης, των Τμημάτων Ένταξης & Τάξεων Υποδοχής, των ειδικοτήτων Καλλιτεχνικών, Θεατρικής Αγωγής, Μουσικών κ.ά. μαζί με τους εκπαιδευτικούς των άλλων ειδικοτήτων.

Ενημερώνοντας και πως υπεγράφη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την πρόσληψη από 1ης Σεπτεμβρίου 13.000 καθαριστριών με σύμβαση έργου 10 μηνών. Ομοίως στις 4 Σεπτεμβρίου υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών η απόφαση κατανομής της 3ης δόσης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

«Αυτό το θετικό αποτέλεσμα υπήρξε λόγω της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΠΠΕΘ, κεντρικών & περιφερειακών, διευθυντών Εκπαίδευσης και υπηρεσιακών συμβουλίων. Όλα αυτά συνέβησαν ως υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας προς την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ευρύτερα», αναφέρει στη δήλωσή του για τη νέα χρονιά ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 13|09|2017 14:59

«Αν όχι γελοία, σίγουρα τραγελαφική» χαρακτηρίζει η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ την ανακοίνωση της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ανήμερα της «πρώτης» ημέρας για τη σχολική χρονιά (και) της Λέσβου. Η καταφανής προσπάθεια εξιδανίκευσης της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στα σχολεία της Λέσβου από προχθές δεν πέρασε ασχολίαστη από τη νομαρχιακή επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά στο σημείο όπου γίνεται αναφορά στο… αυτονόητο που θέλει τα σχολεία να ανοίγουν «με καθηγητές, δασκάλους και βιβλία». Τονίζοντας πως η κυβέρνηση «χωρίς ίχνος ντροπής κοροϊδεύει κατάμουτρα τους κατοίκους του νησιού», συμπληρώνει την καθυστερημένη άφιξη των λυομένων αιθουσών, τη μη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου για τις ζημιές των σχολικών κτηρίων από τον σεισμό της 12ης του Ιούνη αλλά και το γεγονός ότι τα κενά σε εκπαιδευτικούς μειώθηκαν επειδή μειώθηκαν έτσι κι αλλιώς οι θέσεις στις μονάδες…

 

«Ποια κενά καλύφθηκαν; Τα ανύπαρκτα»;

«Προφανώς η κυβέρνηση, χωρίς ίχνος ντροπής, κοροϊδεύει κατάμουτρα τους κατοίκους αυτού του νησιού, οι οποίοι πλέον έχουν καταντήσει κυριολεκτικά μάρτυρες της κυβερνητικής ανικανότητας. Αν μη τι άλλο, είναι επόμενο να περιοριστούν τα κενά στα σχολεία δεδομένου ότι έχουν μειωθεί οι θέσεις των εκπαιδευτικών στις μονάδες! Οπότε ποια κενά καλύφθηκαν; Αυτά που δεν υπήρξαν;», γράφει αρχικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ για να εστιάσει στη συνέχεια στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Λέσβου σήμερα.

 

Για το σχολείο της Βρίσας

«Άραγε είναι περήφανη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το ότι δεν έχει στείλει ούτε ένα ευρώ για τα σχολικά κτήρια που υπέστησαν ζημιές μετά την 12η Ιουνίου; Η Λέσβος μόνη της, με δικά της χρήματα και δυνάμεις, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και σε αυτό το κομμάτι βιώνοντας την κυβερνητική καρκινοβασία και μαλθακότητα, αν όχι αδιαφορία». Η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ αναδεικνύει και μια άλλη διάσταση που αφορά στο δημοτικό σχολείο της Βρίσας, υποστηρίζοντας πως θα ήταν πιο πρακτικό, αντί να ανοίξει το σχολείο στο χωριό, να λειτουργήσει προσωρινά στα Βατερά, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εγκατασταθεί στα Βατερά έως ότου η Βρίσα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της, αφετέρου δε επειδή οι μικροί μαθητές δεν θα είναι αναγκασμένοι να περπατούν μέσα από τα χαλάσματα που εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα και ξυπνούν τους εφιάλτες του εγκέλαδου.

 

...και τα σεισμόπληκτα

Για την κατάσταση γενικότερα στα σεισμόπληκτα σχολεία, η ανακοίνωση υποστηρίζει τα εξής: «Τα δε λυόμενα που έφτασαν στο νησί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες. Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου μετατρέπεται από 12θέσιο σε 6θέσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου ειδικά στις τάξεις εκείνες που μπαίνουν οι βάσεις για τη γνώση και την εκπαίδευση των παιδιών. Όσον αφορά στην ιδέα λειτουργίας των σχολείων το απόγευμα, γι’ αυτήν δεν ρωτήθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αν όχι οι γονείς, τουλάχιστον οι μαθητές, αλλάζοντας άρδην τους ρυθμούς της ζωής τους, που περιλαμβάνουν φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες, προκειμένου με αυτόν το τρόπο να “βολευτεί” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δεν μπορεί να προσφέρει στο μέλλον την Ελλάδος τα... αυτονόητα». Για να καταλήξει πως, αντί η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρεί σε ανακοινώσεις «που παρουσιάζουν μια ουτοπική κατάσταση και εκθέτουν την ίδια, καλό θα ήταν να ενημερώνει τους αρμόδιους υπουργούς του κόμματός της για την πραγματική κατάσταση».

Κατηγορία Διαδρομές
- 13|09|2017 14:09

 

Φώτο 7

 

«Ειτ’ εν εκατόν σταδίοις η ΚΑΝΗ, το άνταιρον ακρωτήριον τω Λεκτώι και ποιούν τον Αδραμυττηνόν κόλπον, ου μέρος και ο Ελαιτικός. Εστι Κάναι δε πολίχνιον Λοκρών εκ του Κύνου κατά τα άκρα της Λέσβου τα νοτιώτατα κείμενον…..» (Στράβωνας). Δέκα χιλιόμετρα νότια του Ντικιλί, δίπλα στο χωριό Μπαντεμλί (Αμυγδαλεώνας), το πριν το 1914 Ατζανός, βρισκόταν η αρχαία πόλη Κάναι, στην ρίζα του όρους Καρά-Νταγ (Κάνη), που φαίνεται απέναντι (στη θέση «Οβρεόκαστρο» στην παραλία Κιλιλίκ). Στο λιμάνι της βρήκε καταφύγιο να ξεχειμωνιάσει ο ρωμαϊκός στόλος στον πόλεμο κατά του Αντίοχου του μεγάλου των Σελευκιδών (192-188 π.Χ.). Αυτό το λιμάνι έκλειναν δύο νησιά, αι Κάναι, τα σημερινά Garip και Kalem (του Καρίπη και του Καλέμη, κατά τον Στρατή Μπαλάσκα). Όμως υπήρχε ακόμα ένα νησάκι βορειότερα που δένεται με την περίφημη Ναυμαχία των Αργινουσών, το 406 π.Χ., ανάμεσα στον αθηναϊκό και τον σπαρτιατικό στόλο!

Το νησάκι ήταν ένα, η Αργενούσα και τελευταία μια μεγάλη ομάδα Γερμανών, Βρετανών και Τούρκων γεωφυσικών, τοπογράφων και γεωαρχαιολόγων βρήκαν ότι το νησί ενώθηκε με το περίφημο ακρωτήριο των Κανών, το νότιο άκρο του τεράστιου Αδραμυττινού κόλπου, κατά τον Στράβωνα! Ο Σπαρτιάτης Καλλικρατίδας έχει καταλάβει τη Μήθυμνα, το Δελφίνιο της Χίου και πολιορκεί τη Μυτιλήνη, με τα καράβια του Κόνωνα στο λιμάνι (έγινε ναυμαχία και αιχμαλωτίσθηκαν τα 30 από τα 70!).

Ένα καράβι ειδοποιεί την Αθήνα η οποία λιώνει το χρυσό άγαλμα της Νίκης και κατασκευάζει 100 τριήρεις που επανδρώνει με άπειρους μέτοικους και είλωτες, που τους χρήζει Αθηναίους πολίτες (200 άτομα σε κάθε πλοίο). Έτσι στο ακρωτήριο των Κανών, στην Αργενούσα νήσο, 155 αθηναϊκές τριήρεις με επικεφαλής οκτώ στρατηγούς! Παρά το άπειρο πλήρωμα καταναυμαχεί τις 120 σπαρτιατικές τριήρεις του Καλλικρατίδα. Οι στρατηγοί κυνηγούν τον σπαρτιατικό στόλο προς τη Σάμο! Τότε μια τρομερή καταιγίδα βουλιάζει αρκετά πλοία και γεμίζουν πνιγμένους τα παράλια μέχρι τη Φώκαια. Δύο ναύαρχοι, ο Θηραμένης και ο Θρασύβουλος, πηγαίνουν στην Αθήνα, και κατηγορούν τους στρατηγούς ότι εγκατέλειψαν τους ναυαγούς «για την ιδίων δόξαν». Στην περίφημη δίκη είχε εμπλακεί και ο Σωκράτης! Οι στρατηγοί θανατώνονται και, όταν έγινε γνωστή η πλάνη, οι υπεύθυνοι είχαν φύγει από την Αθήνα. Χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 1922, έξι πολιτικοί και στρατιωτικοί εκτελούνται πάλι στην Αθήνα, εξιλαστήρια θύματα της μεγάλης μικρασιατικής τραγωδίας, που γέμισε πάλι με πτώματα την ίδια περιοχή! Πάντα οι υπαίτιοι μένουν στο απυρόβλητο, μαύρες σελίδες που γράφονται από τα συμφέροντα των λίγων που μετακινούν και σφαγιάζουν τους λαούς.

 

Στην ρίζα του Καρά-Νταγ, της Κάνης...

 

...δίπλα στο χωριό Μπαντεμλί...

 

...τον παλιό Ατζανό...

 

...υπήρχε η αρχαία Κάνη με τα δύο νησιά Κάναι (Garip και Kalem)...

 

...βορειότερα στο ακρωτήριον Κάναι...

 

...διεθνής ομάδα ειδικών...

 

...εντόπισε την ένωση του νησιού Αργινούσα...

 

...με το ακρωτήριο...

 

...όπου έγινε η ομώνυμη ναυμαχία «των Αργινουσών»!

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top