FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|09|2017 19:22

Μαρία Μανδαμαδιώτου

Αμάδες. Στην Απάνω Μεριά της Χίου

Εκδόσεις Μέλισσα

Αθήνα 2017

 

Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται η ιστορία των Αμάδων, ενός αγροτικού οικισμού στην απάνω μεριά της Χίου. Μέσα από όσες πηγές έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, νοταριακά έγγραφα, μαρτυρίες ξένων περιηγητών, κώδικες, φορολογικά κατάστιχα και διάφορα κοινοτικά, είτε ιδιωτικά έγγραφα, καθώς και από τα δημοσιεύματα των τοπικών λογίων και τις σύγχρονες προφορικές μαρτυρίες, επιχειρείται να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του τόπου και των ανθρώπων στη μακρά διάρκεια.

Τα γεωγραφικά δεδομένα και το οικιστικό πλαίσιο ενός χώρου αναμφίβολα προσδιορίζουν το οικονομικό και πολιτιστικό του στίγμα, δηλώνοντας ανάγλυφα τον τύπο της εξέλιξης που ακολουθεί. Η εγκατάλειψη, οι έρημες εκκλησίες, τα αλώνια, οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι υδραγωγοί, οι στέρνες και οι νερόμυλοι που συναντά κανείς στις Αμάδες και γενικά σε όλα τα βορειόχωρα, μαρτυρούν όχι την ευημερία και την πρόοδο, αλλά την παρακμή. Ιστορικοί λόγοι, που σχετίζονται με την ανατροπή του παλαιού οικονομικού καθεστώτος και την επικράτηση της εκβιομηχάνισης της παραγωγής, προσδιόρισαν την τύχη τόπων όπως οι Αμάδες. Από κοντά το ελληνικό κράτος, εδώ και έναν αιώνα, στάθηκε αδύνατον να υπερβεί τις εγγενείς του αδυναμίες, γνωστικές, οργανωτικές, οικονομικές, ώστε να επινοήσει δημιουργικούς τρόπους προσαρμογής στις νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που υπαγόρευε το ιστορικό γίγνεσθαι. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η ύπαιθρος έχασε τον κόσμο της και τα εργατικά χέρια κινήθηκαν είτε προς το εξωτερικό, είτε προς άλλους παραγωγικούς τομείς. Από την άποψη αυτή, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας, ο οικισμός των Αμάδων αποτελεί τυπικό παράδειγμα που σηματοδοτεί την ιστορία των χωριών του Πελινναίου, αλλά και ενός μεγάλου τμήματος του αγροτικού ημιορεινού χώρου της Ελλάδας την τελευταία εκατονταετία.

Η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση συμπληρώνεται με λαογραφικά τεκμήρια, κατάλογο μικροτοπωνυμίων και χάρτη μεγάλης κλίμακας της περιοχής.

Η Μαρία Μανδαμαδιώτου είναι διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (King’s College). Έχει σπουδάσει Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία και, ειδικότερα, εστιάζουν σε όψεις της πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας των χριστιανικών κοινοτήτων στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και στην ανάδυση του εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Έχει διδάξει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ το 2013 εκδόθηκε η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «The Greek Orthodox Community of Mytilene: Between the Ottoman Empire and the Greek State, 1876-1912» (Oxford, Bern: Peter Lang).

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|09|2017 18:19

Ένα σπάνιο αρχαιολογικό αντικείμενο, ένας διπλός λίθινος ληνός (ελαιοπιεστήριο), που εκτίθεται στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παπάδο Γέρας, παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό σε εκδήλωση που οργάνωσε το Σαββάτο 9 Σεπτεμβρίου, η πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος» στο χώρο του Μουσείου.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκος Σηφουνάκης, και ο πρόεδρος του συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας, Γιώργος Ζορμπάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία του εκθέματος στην ιστορική διαδρομή του πολιτισμού του λαδιού στο νησί.

Από την πλευρά του, ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της επιστημονικής παρουσίασης του ληνού από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον πλέον ειδικό επιστήμονα που έχει ασχοληθεί με τον τρόπο έκθλιψης της ελιάς κατά την αρχαιότητα στο Αιγαίο». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ιστορία της εύρεσης του ληνού στο κτήμα των Γιάννη και Αποστόλη Βατζάκη στον Πλακάδο της Γέρας, οι οποίοι τον δώρισαν το 1998 στο υπό δημιουργία τότε Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά υποπτευόμενοι, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, πως είχε να κάνει με την παραγωγή ελιάς στα παλιότερα χρόνια.

 

Μοναδικό εύρημα

Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, με μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση, ξενάγησε το ακροατήριο στο μαγευτικό περιβάλλον του Μουσείου, της γενιάς του Οδυσσέα Ελύτη, στην ιστορία της παραγωγής του λαδιού στον ελλαδικό χώρο, τονίζοντας τη μοναδικότητα του παρουσιαζόμενου ληνού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Είναι ο μοναδικός διπλός ληνός που έχει βρεθεί στη Λέσβο. Συνδέει, δε, την ελαιοπαραγωγή της Λέσβου στην αρχαιότητα και με την καλλιέργεια της ελιάς που σήμερα αποτελεί το βασικότερο, αυτόχθονο και παραγωγικό προϊόν της αιολικής γης. Η ελαιόφυτη Λέσβος φαίνεται ότι κατείχε αναμφίβολα σημαντική θέση στην πρωτογενή γεωργική και οικονομική δραστηριότητα του αιγαιακού χώρου κατά την αρχαιότητα, καθώς οι φιλολογικές πηγές μαρτυρούν τη σημασία της ελιάς, ως αναπόσπαστο στοιχείο του βιοτικού επιπέδου των Λεσβίων κατά τους ιστορικούς χρόνους. O τύπος του διπλού ληνού, όπως του παραδείγματος από το Μουσείο Βρανά, είναι εξαιρετικά σπάνιος στον ελλαδικό χώρο και σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος της παραγωγής του ελαιολάδου, που θα έπρεπε να εξασφαλιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του όγκου περισυλλογής των καρπών της ελιάς και της συντόμευσης της παραγωγικής διαδικασίας πολτοποίησης και δημιουργίας ελαίου. O ληνός του Μουσείου Βρανά ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο, πιθανώς στον 3ο και 2ο αι. π.Χ. και λειτουργούσε με δύο μοχλούς και αντίβαρα Το λάδι έρεε μέσα στις αύλακες και συλλεγόταν σε πήλινο ή λίθινο αγγείο, που ήταν τοποθετημένο κάτω από την προχοή της βάσης συμπίεσης».

 

 

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 12|09|2017 17:35

Γεννήθηκα το 1931 στο Τιεν Τσιν της Κίνας, από Ιθακήσιους γονείς. Το πόσο «Κινέζος» είμαι είναι συζητήσιμο. Από τη μια μεριά υπήρχε μια προσήλωση σε ότι το ελληνικό, που μου πέρναγαν οι γονείς μου και οι Έλληνες της μικρής μας παροικίας (βλ. φωτογραφία όπου ο Διονυσάκης είναι ντυμένος Έλληνας πολεμιστής για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου), κι από την άλλη όταν οι γονείς μου μού μιλούσαν ελληνικά, τους καταλάβαινα αλλά τους απαντούσα κινέζικα. Οι τότε εύποροι γονείς μου είχαν 5 υπηρέτες. Η νταντά μου («άμα» στα Κινέζικα) που με φρόντιζε 24 ώρες το 24ωρο ήταν Κινέζα.

Όλα αυτά μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Το 1936 η τετραμελής οικογένεια αποπειράθηκε να επαναπατρισθεί. Ταξιδέψαμε με τον υπερσιβηρικό, 21 μέρες ταξίδι!

Στην Ελλάδα άλλαξαν τα πράγματα ριζικά. Τα ελληνικά μου τελειοποιήθηκαν σε ελάχιστο διάστημα (πήγα σχολείο στα 5½) και τα κινέζικα ξεχάστηκαν τελείως (κρίμα με τα σημερινά δεδομένα!).

Το 1939, όταν άρχισε να «βρομάει μπαρούτι», ο πατέρας υποχρεώθηκε να πάει πίσω στην Κίνα. Ο μπάρμπας ο Νίκος, αδελφός του πατέρα, που είχε αναλάβει την επιχείρηση, πέθαινε από καλπάζουσα φυματίωση.

Η μαύρη και άραχνη κατοχή από τους ναζίδες και φασίστες μάς βρήκε στη Λευκάδος 5, στην Κυψέλη της Αθήνας. Η μάνα μας, μοναχοκόρη μικροαστικής οικογένειας, που στις «καλόγριες» είχε μάθει γαλλικά και πιάνο, κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες για να βρει τον «επιούσιο» για τα τρία της αγόρια (εγώ ήμουν ο πρωτότοκος).

Το σχολείο για τους δύο πρώτους γιους, ό,τι καλύτερο υπήρχε, το Κολλέγιο Αθηνών, που είχε εξοριστεί από το μεγαλεπήβολο κτήριο του Ψυχικού στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας.

Οι Γερμανοϊταλοί κατάργησαν το μάθημα των αγγλικών και επέβαλαν τη διδασκαλία των γερμανικών και των ιταλικών. Αυτό ήταν το γεγονός που άρχισε να δίνει «σάρκα και οστά» στην ανάπτυξη του ανδρισμού μου και σε έναν πατριωτισμό, που δεν είχε και πολύ σχέση με τα συνηθισμένα «παχιά λόγια», αλλά με την έμπρακτη αντίσταση. Με τη βοήθεια του Θ.Α. και του Π.Φ. έκαψα τα βιβλία για τα γερμανικά και τα ιταλικά (τραγική ειρωνεία «εις το τετράγωνο»! Όταν σπούδασα Χημεία στο Πολυτεχνείο της Μελβούρνης χρειάστηκε να κάνω γερμανικά, γιατί η… «βίβλος» της Οργανικής Χημείας, ένα πολύτομο βιβλίο, απαραίτητο εφόδιο τότε για κάθε χημικό, είναι στα γερμανικά).

Τότε με πλησίασε ο Τακτικόπουλος, συμμαθητής, «Αμερικανάκι». Μου λέει: «Εσύ φαίνεσαι πατριώτης, ρε Συκιώτη, γιατί δεν οργανώνεσαι στην Ιερή Ταξιαρχία (ΙΤ);» Είπα το «ναι» αμέσως κι έτσι βρέθηκα ενεργό μέλος τής ΙΤ στην Κυψέλη.

Η ΙΤ υπήρξε μια μικρή, ακομμάτιστη, εθνικιστική οργάνωση φοιτητών και μαθητών. Επειδή υπήρξε ακομμάτιστη και άργησε να εμπλακεί στη διένεξη αριστεράς - δεξιάς, έχουν γραφτεί πολύ λίγα γι’ αυτήν. Ένα πολύ διαφωτιστικό κεφάλαιο υπάρχει (Κεφάλαιο Γ΄, Ιερή Ταξιαρχία, σελ. 171 - 191) στο σημαντικότατο βιβλίο της Οντέτ Βαρών - Βασάρ «Η Ενηλικίωση μιας γενιάς, Νέοι και νέες στην κατοχή και στην αντίσταση».

Λοιπόν κάθε βράδυ ο Διονύσης και η παρέα του έγραφαν συνθήματα στους τοίχους και κόλλαγαν προκηρύξεις, κυρίως τα νέα του ραδιοφώνου από Λονδίνο και Κάιρο, με αλευρόκολλα. Τα σχετικά λίγα ραδιόφωνα που υπήρχαν τότε τα είχαν μαστορέψει οι στρατοί κατοχής, ώστε να μπορούν να ακούν οι ιδιοκτήτες τους νέα μόνο από Βερολίνο και Αθήνα, δηλαδή την προπαγάνδα του εχθρού. Με τις βραδινές μας εξορμήσεις προσφέραμε στους Αθηναίους τις δικές μας, συμμαχικές, απόψεις για τον πόλεμο.

Εμείς οι μικροί κάναμε τη δουλειά, οι μεγαλύτεροι μας περιφρουρούσαν. Αυτοί συχνά ήταν οπλισμένοι με πιστόλια, ιδιαίτερα μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, όταν οι «μπερέτες» έγιναν άφθονες.

Είχαμε αποκτήσει μια αφάνταστη ωριμότητα για την ηλικία μας.

Ποτέ δεν παίρναμε το υλικό, μπλε μπογιά, πινέλα ξυρίσματος, προκηρύξεις… στο σπίτι. Είχαμε βρει την καλύτερη κρυψώνα, μια μεγάλη τρύπα από σκαλωσιά, δίπλα στον αλεξικέραυνο του Άι Γιώργη, Ιθάκης και Επτανήσου. Ο Άι Γιώργης ήταν τότε ακόμα ασοβάντιστος και με την βοήθεια του αλεξικέραυνου σκαρφαλώναμε στα 3 - 4 μέτρα μέχρι την τρύπα.

Δεν μας πιάσανε ποτέ (αν μας είχαν πιάσει δεν θα υπήρχα τώρα). Μια φορά μόνο με ψάξανε Έλληνες μπασκίνες, όταν είχα προκηρύξεις πάνω μου. Πήγα να χ…ώ από τον φόβο μου, αλλά ευτυχώς δεν τις βρήκαν. Απ’ ό,τι θυμάμαι με έψαξαν επιπόλαια, ίσως γιατί ήμουν πολύ μικρός (θα ήμουν 11 - 12 ετών).

Όταν άρχισε να επικρατεί η εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα, αποτραβήχτηκα. Ο μαρξισμός ήταν για μένα τότε κλειστό βιβλίο. Δεν καταλάβαινα τι γινότανε και λυπόμουν για τις απαίσιες εξελίξεις.

Έτσι ενηλικιώθηκαν πολλοί, άντρες και γυναίκες, της δικιάς μου γενιάς. Κουβέντιαζα τις προάλλες με τον Χ.Σ.. Απογοητευμένος γιατί οι «αγανακτισμένοι» στην Πλατεία Συντάγματος ήταν όλοι πάνω από 50. Η νεολαία έπινε φραπέδες. Άραγε θα ξεφύγουν απ’ αυτήν την μαλακία που λέγεται «life style»; Το καλύτερο σύνθημα που έχω δει γραμμένο στους τοίχους τώρα τελευταία είναι: Το «life style» είναι μαγικό, από μηδενικό σε κάνει νούμερο!

Θα το γράψω στο μπλουζάκι μου.

 

Διονύσης Συκιώτης

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|09|2017 17:14

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ετέθη την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, ο πρώην διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου την περίοδο από την ίδρυση της μέχρι και το 2005, κατηγορούμενος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Στον τέως διευθυντή της Συνεταιριστικής, που απολογήθηκε, επεβλήθη κατ’ οίκον περιορισμός, αφού εισαγγελέας και ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης διαφώνησαν σχετικά με την προφυλάκιση του καθώς ο κατηγορούμενος παρουσίασε γνωματεύσεις για σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Τελικά επί της προφυλάκισης του ή της απελευθέρωσης του με εγγύηση 120.000 ευρώ, θα αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες.

Από σήμερα τώρα, η υπόθεση της Συνεταιριστικής μπαίνει στα βαθιά, καθώς μετά τον διευθυντή της Τράπεζας, θα περάσουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα για τις δικές τους απολογίες, και άλλα «βαριά» ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Χθες η διαδικασία επρόκειτο να συνεχιστεί με την απολογία ανώτατου αξιωματικού εν αποστρατεία, ο οποίος διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας την επίμαχη περίοδο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται οι απολογίες πρώην ανώτατων διοικητικών παραγόντων της Τράπεζας, που την επίμαχη περίοδο είχαν σημαίνοντα ρόλο στα της Τράπεζας, και από την εξέλιξη των οποίων θα φανούν και οι προθέσεις της δικαιοσύνης εν αναμονή της πολύκροτης δίκης.

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 12|09|2017 17:12

Ένας 17χρονος έπεσε το περασμένο Σάββατο στα χέρια της Αστυνομίας, μετά από τη συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης και στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Ο 17χρονος συνελήφθη με 12.500 ευρώ μετρητά στην κατοχή του, τα οποία είχε κλέψει τα ξημερώματα του Σαββάτου από το σπίτι μίας 63χρονης στη Μυτιλήνη. Όμως, παρά το ότι κατάφερε να επιβιβαστεί στο πλοίο από το λιμάνι της Μυτιλήνης, δεν απέφυγε το «μπλόκο» στον Πειραιά. Όπου και τον περίμεναν οι αστυνομικοί, που στο μεταξύ είχαν εξιχνιάσει την κλοπή στο σπίτι της 63χρονης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, ο 17χρονος ταυτοποιήθηκε ως δράστης, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 17χρονος, προχθές τα ξημερώματα, εισήλθε στην οικία 63χρονης στη Μυτιλήνη, παραβιάζοντας παράθυρό της και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 13.000 ευρώ. Ακολούθως, ο δράστης επιβιβάστηκε σε πλοίο της γραμμής, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Πειραιάς, προκειμένου να διαφύγει.

Στην κατοχή του, βρέθηκε σε έλεγχο που του έγινε κατά την αποβίβασή του, το χρηματικό ποσό των 12.500 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε.

Κατά την επιχείρηση, συνελήφθη επίσης ο 41χρονος πατέρας του 17χρονου, ο οποίος ανέμενε στον Πειραιά την άφιξη του γιου του και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, ενώ εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του δράστη και σε άλλες συναφείς πράξεις.

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 12|09|2017 16:03

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης προκηρύσσει κατατακτήριες εξετάσεις για την πλήρωση κενών θέσεων μαθητών, στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και την Α΄ Λυκείου, του σχολικού έτους 2017-2018, σύμφωνα με την ΥΑ Γ2/3850/16-6-1998 και την 60235/Γ7/26-05-2011.

Πιο αναλυτικά, προκηρύσσονται τρεις θέσεις στην Β΄ Γυμνασίου, τέσσερις θέσεις στη Γ΄ Γυμνασίου και τρεις θέσεις στην Α΄ Λυκείου.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από επιτροπή καθηγητών στο χώρο του Σχολείου τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00.

Τα μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι:

α. Θεωρία και πράξη της Ευρωπαϊκής Μουσικής.

β. Ελληνική παραδοσιακή μουσική και

γ. τα υποχρεωτικά όργανα (πιάνο και ταμπουράς).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν από Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έως το αργότερο την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο Μουσικό Σχολείο για να υποβάλουν σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Σχολείου.

Για την ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων και άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης στο 22510 25797.

 

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 12|09|2017 15:32

Από τις 12 Ιουνίου του φετινού καλοκαιριού, το Ε/Γ-Ο/Γ «Νήσος Ρόδος» της «Hellenic Seaways», εκτέλεσε ένα δρομολόγιο, που όμοιό του δεν υπήρξε ξανά τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για την «κρουαζιέρα στο Αιγαίο», όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί, αφού το γιαπωνέζικο σκαρί των 192,5 μέτρων. συνέδεσε με επιτυχία τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορείου Αιγαίου με την Καβάλα και τον Πειραιά.

Με το πρωτότυπο αυτό δρομολόγιο, η HSW έκανε μια πρόβα, διερευνώντας τις ανάγκες των ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών συνδέσεων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΕΛ, που στο παρελθόν είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει ανάλογα δρομολόγια. Ωστόσο, ποτέ σε τόσο μεγάλη κλίμακα, αφού φέτος ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τόσο εκτεταμένο δρομολόγιο, με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς και μάλιστα με πλοίο τέτοιου μεγάλου μήκους.

 

Αλλαγή στα λιμάνια των Κυκλάδων

Το «Νήσος Ρόδος» ξεκινούσε από τον Πειραιά και προσέγγιζε μέχρι τώρα Πάρο, Νάξο, Πάτμο, Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, Φούρνους, Βαθύ Σάμου, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο με τελικό προορισμό την Καβάλα, σε μια «κρουαζιέρα» που διαρκούσε πάνω από 24 ώρες.

Η «Hellenic Seaways» αποφάσισε από χθες Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και έως την 1η Οκτωβρίου, να συνεχίσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, χωρίς ωστόσο να προσεγγίζει πλέον στα λιμάνια της Πάρου και της Νάξου, όπως έκανε όλο το καλοκαίρι, αλλά τη Σύρο και τη Μύκονο. Η αναχώρηση γίνεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 14:00 από τον Πειραιά και το πλοίο έχει προγραμματισμένη ώρα άφιξης στην Καβάλα στις 18:30 Τρίτης και Σαββάτου, αντίστοιχα. 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 12|09|2017 15:07

Παρά τα δεκάδες προβλήματα, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο της προκλητικά καθυστερημένης άφιξης των λυόμενων αιθουσών στα σεισμόπληκτα σχολεία της Λέσβου, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου βλέπει τη χρονιά που ξεκινάει «όπως θα έπρεπε»!

Με τον βουλευτή Λέσβου μάλιστα, Γιώργο Πάλλη, να συγχαίρει όλους όσοι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, προσπάθησαν για την επούλωση των πληγών που άνοιξε ο σεισμός της 12ης Ιούνη (και) στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

 

«Η ανεκπλήρωτη προσδοκία του αυτονόητου»

«Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Λέσβο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα σχολεία ανοίγουν έτσι όπως θα έπρεπε: με καθηγητές, δασκάλους και βιβλία. Με το αυτονόητο δηλαδή. Αυτό το “αυτονόητο” όμως, αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια μια επιδίωξη χωρίς αποτέλεσμα, μια προσδοκία ανεκπλήρωτη. Είναι μια νίκη της κοινωνίας μας και είμαστε περήφανοι που έγινε πράξη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», γράφει η ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να βρίσκεται πραγματικά σε άλλη… διάσταση. Συνεχίζοντας με τις καθιερωμένες ευχές σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες του νησιού.

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια στα προβλήματα των σχολείων που επλήγησαν από το σεισμό, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ που… παρακολουθεί ουσιαστικά την πορεία υλοποίησης των εργασιών που εκτελεί ο Δήμος Λέσβου, χωρίς να έχει πάρει ακόμα ούτε ευρώ χρηματοδότησης από το κράτος, σχολιάζει: «Ακόμα και τα δεκάδες σχολεία που έπαθαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό που έγινε πριν από τρείς μήνες, είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους έτοιμα να δεχτούν μαθητές, δασκάλους και καθηγητές. Στις ελάχιστες περιπτώσεις σχολείων που υπέστησαν σοβαρότερες ζημιές και ολοκληρώνεται τώρα η αποκατάστασή τους, η αναστάτωση που θα υποστούν, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς θα είναι η μικρότερη δυνατή».

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 12|09|2017 15:05

Την παλαιολιθική ανασκαφή που πραγματοποιείται στο Λισβόρι, στα περίφημα «Ροδαφνίδια», επισκέφτηκε χθες η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευμένη από τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη.

Η περιφερειάρχης περιηγήθηκε στα αρχαιολογικά σκάμματα από την υπεύθυνη της ανασκαφής, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νένα Γαλανίδου, και στο εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού.

Η κ. Καλογήρου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη φετινή ανασκαφή, εντυπωσιακά λίθινα εργαλεία ηλικίας που φθάνει μέχρι ένα εκατομμύριο χρόνια. Το νέο πενταετές πρόγραμμα έρευνας, προβολής κι διάχυσης της γνώσης που αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας της περιοχής και κατά τη συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητας, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η περιφερειάρχης ευχαρίστησε την κ. Γαλανίδου για την παρουσία της 30μελούς ομάδας της φοιτητών και επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αυστραλία και την επιμονή τους σταθερά να αναζητούν τις απαρχές της προϊστορίας του Αιγαίου στη γη της Λέσβου και τόνισε: «Η παρουσία σας και οι καρποί των ερευνών σας, ανοίγουν νέους δρόμους και νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της νότιας Λέσβου, μιας περιοχής που ιδιαίτερα δοκιμάζεται μετά τον καταστροφικό σεισμό».

Από την πλευρά της, η κ. Γαλανίδου σημείωσε το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Λισβορίου από το ξεκίνημα της ανασκαφής από το καλοκαίρι του 2012, έχουν «αγκαλιάσει» και στηρίζουν την ομάδα οραματιζόμενοι την επόμενη μέρα για τον τόπο τους.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 12|09|2017 14:56

Το Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης επέλεξε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, για να παραστεί στον καθιερωμένο αγιασμό της «πρώτης» σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Καλογήρου ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά στους 25 μαθητές και μαθήτριες, τους γονείς και τους διδάσκοντες και επισημαίνοντας τον σημαντικό παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο των Ειδικών Σχολείων ιδίως στις νησιωτικές περιοχές, τόνισε ότι με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σταθερά χρηματοδοτεί την στελέχωσή τους με ειδικότητες, όπως λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές κλπ..

 

 

Κατηγορία Περιβάλλον
- 12|09|2017 14:30

Είναι φορές που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, μέσα από τις πιο περίεργες και ξαφνικές καταστάσεις, τις οποίες μπορεί να βιώσει άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Στιγμές, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη για πάντα.

Στη Λέσβο, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στους παράκτιους υδροβιότοπους του Κόλπου Καλλονής, πολυάριθμα σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών, που χρησιμοποιούν αυτό το κομμάτι γης ως καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής. Στο σύνολό τους, οι υδροβιότοποι έχουν ενταχθεί στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κατάλογο «Ειδικών Περιοχών Διατήρησης της Φύσης» του Δικτύου «Natura 2000».

Αρκετοί συντοπίτες μας, αλλά και ξένοι από όλη την υφήλιο, επισκέπτονται πολύ συχνά τον υγρότοπο για να παρατηρήσουν από κοντά τα 252 καταγεγραμμένα είδη πτηνών, εκ των οποίων τα 87 είναι προστατευόμενα είδη. Ανάμεσά τους και αρκετά μεταναστευτικά πουλιά, όπως τα φλαμίνγκο, ένα εκ των οποίων χρειάστηκε πριν λίγες ημέρες την ανθρώπινη περιποίηση για να μπορέσει να πετάξει ξανά.

 

Ο παράξενος ασθενής

Η κτηνίατρος Μυρσίνη Τουρβαλή βρισκόταν στο ιατρείο της, όταν ξαφνικά δέχθηκε  ένα τηλεφώνημα. Λίγο αργότερα περνούσε το κατώφλι της μέσα σε ένα χαρτόκουτο ένας παράξενος ασθενής. Βλέπετε, δεν ήταν σκύλος ή γάτα, όπως συνηθίζεται με τα κατοικίδια, αλλά ένα αδύναμο νεαρό φλαμίνγκο. Η έκπληξή της ήταν μεγάλη. Το ίδιο όμως και η λαχτάρα της, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει ένα είδος πτηνού, που συνήθιζε να παρατηρεί και η ίδια στις αλυκές της Καλλονής.

Επικοινώνησε με την «ΑΝΙΜΑ», τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής, ώστε να πάρει χρήσιμες συμβουλές και ακολούθως ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου μαζί με τους συνεργάτες της, μέχρι να καταφέρουν να ενδυναμώσουν το νεαρό φλαμίνγκο και να μπορέσουν να το επιστρέψουν υγιέστατο, στην αλυκή Καλλονής. Την εμπειρία της, αξέχαστη σίγουρα, κατέγραψε για λογαριασμό του «Ε», περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο όλα όσα έζησε αυτές τις ημέρες, αλλά και τη μοναδική στιγμή της απελευθέρωσης του πουλιού στο φυσικό του περιβάλλον…

 

 

Πάντα ονειρευόμουνα…

…να δω ένα φλαμίνγκο από κοντά. Και να που τα έφερε η ζωή, ώστε να τα καταφέρω.

Χρόνια τα παρατηρούσα να ζουν αρμονικά στην αλυκή Καλλονής και να σκάβουν με το ράμφος τους το βυθό, να περπατάνε σε παρέες σαν να παρελαύνουν στα ήρεμα νερά. Οι φιγούρες τους να αντικατοπτρίζονται στα νερά της αλυκής. Μ’ άρεσε το χαρούμενο μουρμούρισμά τους, οι μεταξύ τους κουβέντες και διαπραγματεύσεις για ποιος ξέρει ποιο θέμα. Αν ήμουν τυχερή και πετούσαν από πάνω μου μπορούσα να ξεχωρίσω τον ήχο του αγέρα μέσα από τα φτερά τους και να δω το υπέροχο βαθύ ροζ χρώμα μαζί με το μαύρο να γεμίζει τα μάτια μου κοιτάζοντάς τα να πετούν, ψηλά στο ανέβασμα αλλά και στο κατέβασμά τους. Πουλιά μαγικά, ονειρεμένα αλλά και φίνα. Και τι δεν θα έδινα να έβλεπα ένα από κοντά. Και να που μπορούσα να το έχω μέρες στα χέρια μου και ακόμα πιο πολύ να βοηθήσω, να το σιτίσω και να το ελευθερώσω στον τόπο ασφάλειας, την αλυκή, για να συνεχίσει το ταξίδι του στον κόσμο τούτο.

Ήρθε ξαφνικά μετά από ένα τηλεφώνημα σε ένα χαρτόκουτο, ένα μικρό που με ξεπερνούσε στο μπόι όταν σήκωνε όρθιο το κεφάλι του. Ένα αδύναμο μικρό με πουπουλένιο κεφάλι λες και το είχες βουτήξει στη στάχτη, έτσι ήταν το χρώμα του. Οι φτερούγες του πιο σκούρες μαυριδερές και όταν τις ανοίξαμε φάνηκε το ροζ αχνό χρώμα, όπως και στο ράμφος του στο πάνω μέρος, για να τελειώσει στο μαύρο και αυτό. Όλα περνούσαν εξεταστικά από τα γκρίζα στρογγυλά ματάκια του όπου καθρεπτιζόταν και η αδυναμία ή ανημποριά του και η ανάγκη του για βοήθεια. Τα ποδαράκια του γκρίζα καλαμάκια και αυτά αδύναμα να το βαστάξουν όρθιο, σωριαζόντουσαν. Τι κάνεις με ένα τέτοιο πουλί λοιπόν; Τηλεφωνήσαμε στην «ΑΝΙΜΑ», τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής, που τόσα χρόνια συνεργαζόμαστε, και μάθαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Κάθε στιγμή ήταν κρίσιμη και τα περιθώρια στενά. Αν δεν τα καταφέρναμε μέσα σε λίγες ώρες, ίσως το μικρό μας να κατέληγε. Βάλαμε τα δυνατά μας. Οροί, τροφικές σύριγγες, αυγά, φύραμα για κότες και ηλεκτρολύτες πηγαινοερχόντουσαν στο ειδικό κλουβί απομόνωσης και νοσηλείας που του φτιάξαμε για να στέκεται όρθιο. Αν κάτσει κάτω δεν υπάρχει ελπίδα, μας είπαν, και τούτο το πλάσμα είχε έρθει καθιστό. Μαγικοί ζωμοί χύνονταν με σύριγγες στο στόμα του, πότε μέσα και πότε έξω. Μία κουνούσε τον πελώριο λαιμό του και τα πετούσε όλα έξω και πάλι από την αρχή. Δύο ώρες μετά στεκόταν όρθιο στο κλουβί και μας κοιτούσε μέσα από το τζάμι. Καλό σημάδι, σκεφτήκαμε. Στο άνοιγμα της πόρτας έκανε την πρώτη επίθεση με το αστείο ράμφος του, καλό και αυτό, σκεφτήκαμε. Όταν είδε την λεκάνη με τον χυλό που του ετοιμάσαμε με όλα τα μαγικά υλικά, έχωσε την μισή του αδιάβροχη μούρη και άρχισε να ρουφά και να κατεβάζει το περιεχόμενο. Χαμογελάσαμε όλοι και χαρήκαμε, η αρχή είχε γίνει σωστά και όπως ξέρουμε όλοι, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Τις επόμενες μέρες συνεχίσαμε τα ίδια. Η χαρά του ήταν μεγάλη όταν πλησίαζε το δοχείο με το φαγητό. Τον βλέπαμε διακριτικά και τον είχαμε απομονωμένο από τα βλέμματα και την περιέργεια του κόσμου. Μόλις βεβαιωθήκαμε ότι είχε πάρει τα πάνω του και οι φωνές και τα φτερουγίσματά του έγιναν πιο δυνατά, καταστρώσαμε το σχέδιο απελευθέρωσης. Πήραμε τον χάρτη της αλυκής, είδαμε σε ποιον ειδικό χώρο μαζεύονταν τα μικρά φοινικόπτερα. Αυτόν που τόσα χρόνια ονόμαζα σχολείο, γιατί ήταν και ο πιο φασαριόζικος, μια λιμνοδεξαμενή που οι κάτοικοί της ήταν μικρόσωμα και όχι τόσο ροζ, γκριζορόζ όπως το μικρό που είχαμε στα χέρια μας. Σε ένα ειδικό χαρτόκουτο, ψηλό και στενό που ίσα να χωράει, και με προσοχή στις στροφές, τον μεταφέραμε προσεκτικά μέσα στην αλυκή και μετά τον άφησα στο νερό της αλυκής. Κάθισε κοντά μας σε απόσταση ενός μέτρου για 10 λεπτά. Οι λίγες μέρες κοντά μας, τον είχαν εξημερώσει και τον έκαναν να αισθάνεται ασφάλεια. Άρχισε να φιλτράρει με ατελείωτη δίψα το νερό από την λιμνοδεξαμενή. Άνοιξε τα φτερά του και φτεροκόπησε με χαρά. Με τα χέρια μας του γνέψαμε να μπει πιο μέσα. Η ομάδα διάσωσης του ιατρείου αποχώρησε και έμεινα για λίγα λεπτά μόνη μου μαζί του. Είναι οι στιγμές αυτές οι μαγικές, οι χωρίς λόγια που τίποτα δεν λέγεται και τόσα εννοούνται. Κοιταχτήκαμε και ευχαριστήσαμε ο ένας τον άλλον για ό,τι μοιραστήκαμε αυτές τις πολύτιμες ημέρες. Ήταν ελεύθερο και γερό να συνεχίσει το όμορφο ταξίδι στον κόσμο μας.

Καλή σου ώρα λοιπόν, καλά ταξίδια και δικοί σου να είναι οι ουρανοί. Σε ευχαριστώ που μου πραγματοποίησες ένα όνειρό μου και μακάρι να μπορέσω να βοηθήσω κάποιον από την γενιά σου ξανά.

 

Μυρσίνη Τουρβαλή

Κτηνίατρος 

Κατηγορία Πολιτική
- 12|09|2017 14:27

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει το λαό της Λέσβου και ιδιαίτερα τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών Βρίσας και Πλωμαρίου, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέβαλε για Πέμπτη συνεχή φορά τη συζήτηση της ερώτησης που είχε καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, μέσω του βουλευτή Λέσβου, Σταύρου Τάσσου, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

«Τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα που εκστομίσθηκαν από κυβερνητικά και άλλα αρμόδια χείλη τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό, έχουν αντικατασταθεί στην πράξη από μια κοροϊδία που φτάνει στο απόγειό της. Ενδεικτικό του μεγέθους αυτής της κοροϊδίας είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει στη Βουλή μια ερώτηση που αφορά μεταξύ των άλλων και τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ τα μαθήματα ήδη αρχίζουν! Παράλληλα τη μορφή ανεκδότου έχουν πάρει, στη μνήμη των κατοίκων του νησιού, οι υποσχέσεις για επίδομα ενοικίου, επίδομα οικοσκευής κ.λπ.», σχολιάζει καυστικά η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών να πάρουν στα χέρια τους τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, παραμερίζοντας όλους τους υπευθύνους κυβερνητικούς, κρατικούς και τοπικούς παράγοντες για την κοροϊδία που απλόχερα τους μοιράζουν. Καλεί τα εργατικά συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων και των επιστημόνων, να στηρίξουν ενεργά τις προσπάθειες και τις διεκδικήσεις τους. Ο λαός μας έχει πλέον τις δικές του εμπειρίες. Έχει χορτάσει από λόγια και υποσχέσεις διάφορων “σωτήρων”. Καιρός να πάρει στα δικά του χέρια τις τύχες του».

 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top