FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτική
- 09|08|2017 18:41

Ανέκρουσε πρίμνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο θέμα της επαναπροώθησης προσφύγων από την ΕΕ στην Ελλάδα, δικαιώνοντας -κατά εκτίμηση του ιδίου- τον Πρόεδρο του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά.

«Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του» λέει ο σοφός λαός μας και ο κ. Μουζάλας, πρέπει σήμερα να ζητήσει συγνώμη για τα δικά του ψέματα, αφού τον περασμένο Αύγουστο διαβεβαίωνε επί λέξει πως οι προειδοποιήσεις του Νότη Μαριά για την επαναπρώθηση προσφύγων από την ΕΕ στην Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου είναι δήθεν: «ψευδέστατες και εκ του πονηρού, προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό και πρόβλημα στη σχέση μας με την Ευρώπη και με αυτή την έννοια τις χαρακτηρίζω και αντιπατριωτικές. Δεν υπάρχει ούτε ψήγμα αλήθειας».

Ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» ενόψει της σύσκεψης για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, Βουλευτών, Δημάρχων και του Περιφερειάρχη Κρήτης, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι πρόκειται να αρχίσουν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα από κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του καθεστώτος του  Δουβλίνου.

Σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας επιβεβαιώνει πως η Γερμανία πρόκειται να αρχίσει να επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Σε συνέντευξή του στο μαγκαζίνο «Report Mainz» της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ο  κ. Μουζάλας υπογραμμίζει: «Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων, που σχετίζονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι Γερμανικές και Ελληνικές αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της ΕΕ να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Γι’ αυτό θέλω να τις βοηθήσω».

Πριν από ένα χρόνο όμως ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονταν ότι οι προειδοποιήσεις του Νότη Μαριά, που διαμήνυε ότι η ΕΕ σχεδιάζει επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, ήταν δήθεν «φαντασιώσεις  και ψέματα» και έλεγε «ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου δεν έχει απολύτως καμία ισχύ, δεν εφαρμόζεται και κατέπεσε ιστορικά».

Δεν γνώριζε ο Αναπληρωτής Υπουργός αυτά που γνώριζε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής;  

Εάν γνώριζε τότε γιατί έλεγε ψέματα;

Σε κάθε περίπτωση προκύπτει το ερώτημα: ποιος είναι τελικά ο πατριώτης και ποιος ο ψεύτης;

O Ελληνικός λαός δεν ανέχεται άλλο την υποκρισία, τα ψέματα, τις αναποτελεσματικές πολιτικές και τους δήθεν μονόδρομους που κάνουν την χώρα μας αποθήκη ψυχών και οδηγούν στην εξαθλίωση. Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι υπάρχει για την ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|08|2017 15:43

Το μεγαλύτερο rock event του Αιγαίου, το «Tartiwave Rock Fest», πέρασε στην ιστορία. Ή, αν προτιμάτε, «έγραψε» ιστορία! Επί ένα τριήμερο, η μαγευτική παραλία στο Τάρτι πλημμύρισε νιάτα, μουσική, καλοκαιρινή διάθεση, άψογη οργάνωση, εθελοντική προσφορά. Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, έδωσαν το «παρών» και απόλαυσαν λέξεις και νότες, διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου.
Ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, με τη μερική υποστήριξη του Δήμου Λέσβου, διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δυναμικότερο και σημαντικότερο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού. Στο live stage του «2ου Tartiwave Rock Fest» φιλοξενήθηκαν τα σημαντικότερα λεσβιακά συγκροτήματα, με υπέροχους ροκ, έντεχνους, blues, jazz και heavy metal ήχους ενώ την Κυριακή 6 Αυγούστου το φεστιβάλ κορυφώθηκε με την παρουσία ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του ελληνικού ροκ, τους «Μπλε», που ενθουσίασαν και ξεσήκωσαν το κοινό με τη δυναμική τους εμφάνιση.
Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε και η παρουσία ομάδας εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, που βιντεοσκόπησε και θα προωθήσει, διαδικτυακά, όλη την εκδήλωση.
Στο καθαρά καλλιτεχνικό μέρος του τριημέρου εμφανίστηκαν 14 μουσικά σχήματα (rock και έντεχνα) της Λέσβου όπως: «Μάγμα», «Ego Drive», «All Weather Band», «Vour sp Band», «Huge Black Garbage Bag», «Εφάπαξ», «Sofrano» κ.ά., ενώ όλο το τριήμερο, πλαισιώθηκε από γνωστούς DJs του νησιού και χορευτικά νούμερα.

Παράλληλες δράσεις
Ιδιαίτερα πολύμορφο και ενδιαφέρον υπήρξε το φετινό «2ο Tartiwave Rock Fest» και σε επίπεδο παράλληλων, πολιτιστικών δράσεων, αφού περιελάμβανε πολλές και διαφορετικές επιλογές για τα παιδιά, ασκήσεις ζωγραφικής, παιχνίδια στην παραλία, ορειβασία και άλλες παράλληλες δράσεις, που ολοκλήρωσαν μια συνάντηση μουσικής και πολιτισμού, μια πραγματική γιορτή.
Αξίζει να τονιστεί ότι η είσοδος καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου ήταν δωρεάν, προσδίδοντας στη διοργάνωση και κοινωνικό χαρακτήρα.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 09|08|2017 15:05

Άλλα 9,3 εκ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί επιπλέον 9,3 εκατ. ευρώ για βοήθεια έκτακτης ανάγκης στην Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) προκειμένου να παράσχει στοχευμένη στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Η επιχορήγηση, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχεια των υπηρεσιών στα νησιά, καλύπτει δραστηριότητες όπως είναι η μεταφορά, η παροχή καταλυμάτων και βοηθητικές υπηρεσίες για υποψήφιους μετεγκατάστασης, η προστασία και η μη τυπική εκπαίδευση για παιδιά (συμπεριλαμβανομένης της στήριξης σε πιλοτικό δίκτυο για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων), η διερμηνεία, βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στήριξη για τα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας και κακοποίησης.
Το συνολικό τώρα ποσό της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης που διατίθεται στις ελληνικές αρχές και σε διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φθάνει πλέον τα 371,16 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 509,5 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.
Α.Ω.

H εκδήλωση που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο Οθωμανικό Λουτρό (Τσαρσί Χαμάμ), το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο πλαίσιο του προγράμματος «Πανσέληνος του Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους» ήταν όχι απλώς εξαιρετική, αλλά και από τις καλύτερες του καλοκαιριού. Μικροί και μεγάλοι γέμισαν το χώρο και απόλαυσαν μια παράσταση καραγκιόζη υψηλού επιπέδου, με ζωντανή μουσική και ρεμπέτικο τραγούδι, ευρηματικότατο κείμενο με πολλές λεσβιακές πινελιές που χάρισαν άφθονο γέλιο. Καραγκιοζοπαίχτης ο Άκης Τσαβαρής με βοηθό τον Metin Kodalak. Μουσικοί ο Αντώνης Μυλωνάς και ο Δημήτρης Καρπούζης.

Γραφειοκρατική τρέλα!
Δικαιούταν η κοπέλα να εισπράξει κάποια χρήματα από το Δημόσιο. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά τής ζήτησαν και ασφαλιστική ενημερότητα. Πήγε στην αρμόδια υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι δεν οφείλει εισφορές και έτσι ο αρμόδιος υπάλληλος εξέδωσε τη βεβαίωση αυθημερόν. Πλην όμως με ένα μικρό... προβληματάκι! Η βεβαίωση φέρει ημερομηνία την ημέρα που εκδόθηκε, δηλαδή 1 Αυγούστου. Έλα όμως που στο κάτω μέρος γράφει ότι ισχύει μέχρι... 31 Ιουλίου! Και τούτο διότι, κατά τον υπάλληλο που την εξέδωσε, «έτσι τη βγάζει αυτόματα το σύστημα».
Άντε τώρα η δυστυχής πολίτης να εξηγήσει στον άλλο υπάλληλο, της υπηρεσίας από την οποία κάνει να παίρνει χρήματα, ότι δεν πήγε με «ληγμένη» ασφαλιστική ενημερότητα!
Π.Μ.

 

Θα… «καρνιάσουν» Αλυφαντά και λοιποί!
Από τη ΔΕΥΑΛ ανακοινώνεται ότι «λόγω υπερβολικών καταναλώσεων στην περιοχή των Αλυφαντών και την μη επάρκεια της δυνατότητας υδροδότησης της παραπάνω περιοχής», θα γίνεται διακοπή υδροδότησης κατά τις νυχτερινές ώρες (23:00 έως 7:00) εναλλάξ με το εξής τρόπο:
Α. Βόρειο τμήμα της κοινότητας Αλυφαντών, Παγανή και Στρατόπεδα Παγανής και
Β. Νότιο τμήμα Αλυφαντών, Άγιος Νεκτάριος Αλυφαντών, Γαϊδαρανήφορος, Πυργί, Λακέρδα.
Α.Ω.

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά

Πολύ υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, προβλέπεται πολύ υψηλός ο κίνδυνος (δείκτης 4) για τα νησιά Ψαρά, Λέσβος και Χίος. Παράλληλα, υψηλός (δείκτης 3) είναι για τα νησιά Λήμνος, Ικαρία, και Σάμος. Προσέχουμε για να έχουμε κοινώς και, όσο κι αν δεν διαψεύδεται η περίπτωση εμπρησμού στην τελευταία φωτιά μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου, προσέχουμε και παρατηρούμε… διπλά.
Α.Ω

Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες

Σε γενικές γραμμές και με μια γενίκευση που γίνεται εξαιτίας και των δύο (που αδικεί πάντως και τους δύο) σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Δήμου Λέσβου και Περιφέρειας σχολιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως «η Περιφέρεια κρατά τα λεφτά που παίρνει από την κυβέρνηση, γιατί ο δήμος δεν καταδέχεται να τα… ζητήσει». Το περιεχόμενο εξάλλου της επιστολής του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για τους λόγους που δεν χρηματοδοτείται ο δήμος απευθείας από την κυβέρνηση προς τον αν. υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίστη, με αιχμές κατά της Περιφέρειας και η απάντηση της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτή την προαναφερθείσα… γενίκευση.
Η συνεδρίαση όμως της «Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Π.Ε. Λήμνου» χθες, παρουσία της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, των αρμοδίων αντιδημάρχων και του έπαρχου Λήμνου, ήλθε να καταδείξει πως τρόπος συνεργασίας… υπάρχει και πως για να βρεθεί πρέπει προηγουμένως να πέσουν οι τόνοι και οι εγωισμοί και να βρεθεί διάθεση συνεργασίας. Για το καλό πρώτα απ’ όλα του τόπου. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια εξάλλου, είναι πολυτέλεια να μένουν πόροι που δεν απορροφούνται στις μέρες μας και δεν το χωρά ο νους του πολίτη της Λέσβου να μη βλέπει συνεργασία των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης, παρά μόνο κοινή προσπάθεια να διαψευστεί η πασιφανής κατά τα άλλα κακή σχέση δημάρχου και περιφερειάρχη…
Μ.ΟΡΦ

Η Δρότα ως εναλλακτικός προορισμός
Ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένεια του και φίλους, κάνει αυτές τις μέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης στη γραφική Δρότα. Η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για εναλλακτικές διακοπές και ξεκούραση μακριά από τον πολύ κόσμο και τις πολυτελείς παροχές. Αν και φέτος, πέρα από την καταπληκτική παραλία και τη θάλασσα, η Δρότα διαθέτει μετά από πολλά χρόνια, και ένα εξαιρετικό στέκι για καφέ, πρωινό και πολύ καλό φαγητό, που έρχεται να καλύψει με το παραπάνω, αυτό το υπαρκτό κενό, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή. Βέβαια ο δρόμος πρόσβασης στη Δρότα εξακολουθεί να είναι σε κακά χάλια και να αποτρέπει όσους θα ήθελαν να την επισκεφθούν και να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές της. Δεν γνωρίζουμε αν η επίσκεψη αυτή του κυβερνητικού βουλευτή, έστω και για ολιγοήμερες διακοπές, μπορεί να βοηθήσει ώστε το χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για το δρόμο, επιτέλους δρομολογηθεί. Όμως είναι κρίμα ένα τέτοιο μέρος να παραμένει απομονωμένο από τον κόσμο γιατί η πολιτεία εδώ και δεκαετίες δεν έκανε τίποτα για να υπάρχει μια ανεκτή πρόσβαση στον οικισμό.
Μα.Μ.

Μαφιόζικος εκβιασμός
Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περίπτωση εκβίασης σε βάρος 48χρονου καταστηματάρχη στη Λέσβο και συνελήφθησαν δύο δράστες, ηλικίας 45 και 47 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα κατά περίπτωση, για το αδίκημα της εκβίασης, αλλά και για παραβάσεις, της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί όπλων και του εθνικού τελωνιακού κώδικα. Η καταγγελία που είχε γίνει στις αστυνομικές αρχές, έλεγε πως οι δύο συλληφθέντες απειλούσαν για τρία χρόνια τον 48χρονο καταστηματάρχη και του απέσπασαν συνολικά περί τις 3.300 ευρώ. Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), συνελήφθη προχθές ο 45χρονος, ο οποίος προσήλθε σε προκαθορισμένο ραντεβού προκειμένου να παραλάβει χρηματικό ποσό, το οποίο αξίωναν εκβιαστικά οι δύο δράστες, από το θύμα. Και στη συνέχεια πιάστηκε και ο 47χρονος συνεργός του.
Α.Ω.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 09|08|2017 14:37

Τη σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητάει ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) με επιστολή που απέστειλε στην περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου ο πρόεδρός του Θράσος Καλογρίδης. Ταυτόχρονα ανάλογες επιστολές στάλθηκαν σε όλους τους νησιώτες περιφερειάρχες καθώς και στους περιφερειάρχες που στην περιφέρειά τους ανήκουν νησιά.

Γιατί Ταμείο Ανάπτυξης στο βόρειο Αιγαίο
«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της νησιωτικής περιοχής μας είναι η αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, τα επενδυτικά τους σχέδια και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους», επισημαίνεται στην επιστολή και προστίθεται ότι «η Πολιτεία, κατανοώντας το πρόβλημα, προσπαθεί μέσα από διάφορους κρατικούς φορείς όπως το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης ΕΤΕΑΝ Α.Ε, διάδοχο σχήμα της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε, να αναπτύξει χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοπιστωτική αγορά». Για τους ανωτέρω λόγους, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., «ένα νέο σημαντικό εγχείρημα αποτελεί η σύσταση Ταμείων Ανάπτυξης σε επίπεδο περιφέρειας, τα οποία είναι αυτόνομα ταμεία με τη σύμπραξη του ΕΤΕΑΝ, των κατά τόπους Περιφερειών και των Επιμελητηρίων της περιοχής, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων».
Με την επιστολή προς την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου τώρα υποβάλλεται αίτημα ανάληψης πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ και τα Επιμελητήρια της περιοχής για τη σύσταση ενός αντίστοιχου Ταμείου Ανάπτυξης στο βόρειο Αιγαίο, προκειμένου να δοθεί μια διέξοδος στη χρηματοπιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|08|2017 14:28

Η παράσταση που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 11 Αυγούστου, στο Θέατρο Κάστρου, με ώρα έναρξης τις 21:30. Σε αυτή, δυστυχώς, δεν θα παραβρεθεί ο Θάνος Μικρούτσικος, που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας. Οι συντελεστές της, ωστόσο, θα τιμήσουν το κοινό του νησιού μας έπειτα από δέκα χρόνια παρουσίας στο ελληνικό θέατρο.
Από τη Βάρδια και την ποίηση του Νίκου Καββαδία στη συγκλονιστική μελοποίηση του Θάνου Μικρούτσικου, η παράσταση μάς ταξιδεύει στον κόσμο των θαλασσινών, των λιμανιών, των εφήμερων ερωτών, στη φυγή. Το ταξίδι για το ταξίδι.
Το πρώτο της ανέβασμα έγινε τον Ιανουάριο του 2016 στο θέατρο Βadminton και την παρακολουθήσαν περισσότεροι από 50.000 θεατές! Θέατρο, χορός, μουσική, κινηματόγραφος, σε μια σκηνική συνύπαρξη που αποκαλύπτει το πορτρέτο του Νίκου Καββαδία, μέσα από την ποίηση, τη ζωή και το έργο του, με κυρίαρχες τις μουσικές και τα αγαπημένα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.
Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης, παρουσιάζει την ανανεωμένη εκδοχή της, φωτίζοντας νέες εκφάνσεις της λεπτής δραματουργίας που συνθέτουν τη ζωή και το έργο του ποιητή αλλά και τις μουσικές του συνθέτη.
Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής.
Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν την Ρίτα Αντωνοπούλου τον Κώστα Θωμαΐδη και την Μαριάννα Πολυχρονίδη, που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.
Προπώληση: Viva.gr
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Πρακτορείο ΟΠΑΠ Πεσμαζόγλου, Κουντουριώτη Παύλου 73, Τ. 2251027037
Πρακτορείο ΟΠΑΠ Χριστοφίδης Μιχάλης, Καλλονή, 2253023784
Τιμές εισιτηρίων: 18€ ενηλίκων και 14€ φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|08|2017 14:23

To καλλιτεχνικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού εγκαινιάζεται την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 στις 20:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας. Η «K-Gold Temporary Gallery», η πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ίδρυσε ο Νικόλας Βαμβουκλής στη Λέσβο, παρουσιάζει το εικαστικό πρότζεκτ «To σώμα είναι η νίκη και η ήττα των ονείρων», το οποίο περιλαμβάνει ομαδική έκθεση, performances αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Μόλυβο και στην Καλλονή.
Η επιμελήτρια, Δρ. Αθηνά Χατζή, πραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα ως πεδίο δόξας και πεδίο μάχης, ως νίκη και ήττα, ως άξονα γύρω από τον οποίο δομείται η έκθεση. Το πρότζεκτ συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Arcangelo Sassolino, Αιμιλία Γιαννοπούλου, Λυδία Δαμπασίνα, Alix Marie, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Χρήστος Μούχας, «HOPE», Άννα Μαρία Σαμαρά, «HART+LESHKINA», Λητώ Κάττου, Ορέστης Λαζούρας, Gjergj Bodari, Louise Plaze.
Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 6942-202222 ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δρώμενα
- 11 Αυγούστου, 20:00 | Συμμετοχική performance του Χρήστου Μούχα στα σοκάκια του Μολύβου
- 12 Αυγούστου, 20:00 | Σύγχρονος Χορός & Dj Set από τους Gjergj Bodari, Louise Plaze και Ορέστη Λαζούρα στο εργοτάξιο σκυροδέματος «Καλλονή Μπετόν» στη Σκάλα Καλλονής

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
- 13 Αυγούστου, 20:00 | «Ένας διάλογος για το σώμα», θεωρητικό εργαστήριο και ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια Δρ. Αθηνά Χατζή.
- 18-19 Αυγούστου, 11:00-13:00 | Εργαστήρια σύγχρονης τέχνης για παιδιά και νέους στην Πινακοθήκη Μήθυμνας από την Κατερίνα Ζάγκλη.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10.00-13.00 & 19.00-22.30, είσοδος ελεύθερη.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 09|08|2017 14:18

Με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ σχολιάζει τις αυξημένες (ξανά) μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου, ενώ αναδεικνύει και το γεγονός πια της επανέναρξης επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Η κυρία Βόζεμπεργκ εκφράζει στην ερώτησή της την ανησυχία της για τυχόν αθέτηση της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες του Μαρτίου 2016 από τουρκικής πλευράς, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα, ρωτά την Επιτροπή εάν οι συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, λαμβανομένων υπόψη των αυξανόμενων αφίξεων και της υπερσυσσώρευσης μεταναστών, επιτρέπουν αυτήν τη στιγμή την επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων από αλλά κράτη μέλη στην Ελλάδα.

848 μετανάστες μόνο τον Ιούλιο
«Κατά τους θερινούς μήνες του 2017 έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις κινήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ιδίως τη Χίο και τη Λέσβο. Κατά το χρονικό διάστημα 12 - 18 Ιουνίου καταγράφηκαν οι περισσότερες αφίξεις προσφύγων για το 2017, με συνολικά 855 άτομα να φτάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ την εβδομάδα 10 - 16 Ιουλίου οι αφίξεις έφτασαν τις 848», γράφει στην παρέμβασή της η κ. Βόζεμπεργκ και συνεχίζει: «Οι μηνιαίες αφίξεις τούς μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ξεπερνούν τα 2.000 άτομα, γεγονός που έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών με γενικευμένα βίαια επεισόδια και συγκρούσεις λόγω της υπερσυσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι μετανάστες στα hotspots των ελληνικών νησιών έχουν ξεπεράσει και πάλι το όριο των 15.000».
Τούτων δοθέντων, η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά ευθέως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς αξιολογεί εκείνη την εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες κατά τους θερινούς μήνες του 2017, με βάση τις ανωτέρω καταγεγραμμένες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και για το αν θεωρεί ότι οι τρέχουσες συνθήκες στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων επιτρέπουν επί του παρόντος την επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 09|08|2017 14:05

Η επανεισδοχή προσφύγων από τη Γερμανία έρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες και, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εκ νέου ροές μεταναστών από τις ακτές της Τουρκίας, προκαλεί νέο κύκλο σοβαρού προβληματισμού στη χώρα για την πορεία του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πάντως, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και για τη διάσταση που πήραν οι πρόσφατες δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση, χαρακτήρισε την επανεισδοχή προσφύγων από τη Γερμανία «συμβολική» που αφορά μόλις μερικές δεκάδες ανθρώπους.
«Από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ένας αριθμός θα μείνει στη χώρα μας. Θέλουμε να περπατήσουμε στο μέλλον μαζί τους. Ξεκινάμε μια διαδικασία ένταξης πολύ δύσκολη, αλλά θα τα καταφέρουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επαναπροώθησης προσφύγων από τη Γερμανία, ο κ. Μουζάλας επεσήμανε: «Είναι κάτι που έχω πει εδώ και 4 μήνες. Έδωσα δύο συνεντεύξεις στη γερμανική τηλεόραση και σήμερα αντιμετωπίζω μια οξύτατη κριτική για πράγματα που έχω εδώ και πάρα πολύ καιρό πει. Θα εφαρμόσουμε συμβολικά τη συνθήκη του Δουβλίνου, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο αριθμός θα είναι πολύ μικρός, λίγων δεκάδων ανθρώπων μέσα στους επόμενους μήνες.
Η κατάσταση στα νησιά είναι ακόμη δύσκολη, αλλά στην ενδοχώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Όλα όμως εξαρτώνται από μεταβλητές όπως οι ροές. Δεν είναι κανείς όμως ταχυδακτυλουργός να βγάζει λαγούς από το καπέλο. Δεν λύνονται τα προβλήματα με τον τρόπο που κι εγώ θα ήθελα, αλλά γίνονται οι προσπάθειες να καλυφθούν. Αυτά που μας φρενάρουν ουσιαστικά είναι οι αδυναμίες που έχουμε σαν διοίκηση».

Για τον ρόλο των ΜΚΟ
Σε ερώτηση σχετικά με τις ΜΚΟ σημείωσε: «Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα, αλλά χωρίς τις ΜΚΟ δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Βρήκαμε μια κοινή γραμμή και η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Σήμερα που το κράτος επανέρχεται, οι ΜΚΟ κάνουν λάθος και ξεφεύγουν από τα όρια. Σήμερα που θέλουμε να στείλουμε γιατρούς, στις δομές μάς καταγγέλλουν. Ο ρόλος των ΜΚΟ θα περιορίζεται όσο οι ανάγκες καλύπτονται από το κράτος».
Αναφορικά με το ζήτημα με τη σημαία και την κλήρωση, ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «Μιλώ μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς μου, δεν μου λείπει η απάντηση, μου λείπει η διάθεση να τη δώσω».

Κατηγορία Περιβάλλον
- 09|08|2017 14:01

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση υπάρχει αυτή την ώρα στον Προφήτη Ηλία της Μυτιλήνης, με τους άνδρες της πυροσβεστικής να την έχουν θέσει ωστόσο υπό έλεγχο.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ τις προσπάθειές τους συνδράμουν από αέρος δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Σε επικοινωνία του "Ε" με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναφέρεται πως η εστία της πυρκαγιάς είναι μικρή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Update (15:14): Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, η φωτιά στον Προφήτη Ηλία κατασβέστηκε.

Κατηγορία Πολιτική
- 09|08|2017 13:57

Τα (ξανα)είπαν μεταξύ τους, τα είπαν και παρουσία των Γιάννη Αμπουλού, Στέφανου Αποστόλου και Βασίλη Μαμώλη, αλλά είδηση για το αν το μέλλον του Γιώργου Κατζανού είναι εντός των τειχών της δημοτικής αρχής ή όχι δεν προέκυψε ξανά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στην προχθεσινή συνάντηση, που θεωρήθηκε και η πλέον καθοριστική για το ζήτημα που προέκυψε με τη γνωστή απροσδόκητη παραίτηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας, ειπώθηκαν όλα τα «παράπονα» ένθεν κακείθεν, αναγνωρίστηκαν δίκαια και άδικα και πλέον είναι καθαρά στο χέρι του Γιώργου Κατζανού να αποφασίσει για το τι θα κάνει. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τού δείχνει σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πως θέλει την παραμονή του στη δημοτική αρχή, μεταφέροντας όμως τις εξελίξεις πια αποκλειστικά στο… χέρι του συνεργάτη του, ο οποίος εξάλλου άνοιξε και το όλο θέμα, υποβάλλοντας γραπτώς την παραίτησή του.

Όχι άλλη εσωστρέφεια…
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το σίριαλ που εκτυλίσσεται εδώ και δύο (και πλέον) εβδομάδες από τη στιγμή που ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας υπέβαλε την παραίτησή του έληξε και εκείνο που απομένει, μετά και τις αμοιβαίες εξηγήσεις όλων των συνεργαζόμενων αντιδημάρχων με τον Γιώργο Κατζανό, παρουσία του δημάρχου, είναι να ακουστεί από τα χείλη τού πρώην προέδρου της ΔΕΔΑΠΑΛ η οριστική του απόφαση. Μένει ή φεύγει. Και αυτό γιατί κατά τα φαινόμενα ο δήμαρχος έκρινε πως δεν υπάρχουν περιθώρια κατά τον τελευταίο χρόνο της δημοτικής του αρχής στο «τιμόνι» του δήμου να υψώνονται εγωισμοί, μικροπαρεξηγήσεις και τα «εγώ» (όποιου κι αν είναι αυτά, όχι απαραίτητα μόνο του Γιώργου Κατζανού) να έρχονται πάνω από την ίδια την παράταξη.
Με τη διαχείριση που έκανε στο όλο θέμα ο δήμαρχος έδειξε ίσως πως δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίζει να μπαίνει στη διαδικασία να κρατά κάθε τρεις και λίγο και την παραμικρή ισορροπία στην ομάδα του, στέλνοντας μήνυμα όχι μόνο επί της προκείμενης «διένεξης» Κατζανού-Αμπουλού-Μαμώλη-Αποστόλου, αλλά σε όλη την παράταξη.
Το ρεπορτάζ, λοιπόν, από την τελευταία συνάντηση δεν έβγαλε είδηση, αλλά σίγουρα έβγαλε εξέλιξη. Και η τελευταία κίνηση ανήκει πια στον Γιώργο Κατζανό, που θα αξιολογήσει το αν ικανοποιήθηκε ή όχι από τα όσα άκουσε στη συνάντηση και θα ανακοινώσει(;) το αν θα εμμείνει ή αν θα πάρει πίσω την παραίτηση που έχει υποβάλει εδώ και δύο εβδομάδες. Σήμερα, αύριο ή ενδεχομένως και μετά τον 15Αύγουστο.

Κατηγορία Περιφέρεια
- 09|08|2017 13:06

Στη Λέσβο ακόμα και σήμερα αναζητείται ο τρόπος που θα καταφέρει να ανοίξει έναν εποικοδομητικό πρώτα, απ’ όλα για τον τόπο, δίαυλο επικοινωνίας (και συνεργασίας) μεταξύ Δήμου Λέσβου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την επικαιρότητα να αναπαράγει προς το παρόν κατά κύριο λόγο αλληλοκατηγορίες για τη (μη) ουσιαστική αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που έχουν δοθεί. Στη Λήμνο, πάντως, οι δύο φορείς της αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι έχουν βρει την ιδανική «φόρμουλα» συνεργασίας και, με αφορμή την κοινή συνεδρίαση τού εκεί δήμου με την Περιφέρεια για την προοπτική υλοποίησης έργων για το νησί χθες το πρωί, ηθελημένα ή άθελα, έφεραν προ των ευθυνών τους αμφότερους τους… τοπικούς «κυβερνήτες» της Λέσβου, τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, που δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο των σχέσεών τους, εις βάρος πάντως και των… δύο και κυρίως εις βάρος του τόπου.

Η συνεδρίαση στη Λήμνο
Σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας που δόθηκε στη δημοσιότητα, παρουσία της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, συνεδρίασε χθες στο Επαρχείο της Λήμνου η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για την «υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στη Π.Ε. Λήμνου». Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο έπαρχος Λήμνου Βαγγέλης Γιαρμαδούρος και ως μέλη μετείχαν ο αντιδήμαρχος Λήμνου Σαράντης Πανταζής και μέσω τηλεδιάσκεψης ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Σπανέλλης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Χαράλαμπος Δαλαβίτσος καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λήμνου και του Λιμενικού Ταμείου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα έργα που αφορούν στις μελέτες για τις χερσαίες εγκαταστάσεις του λιμένα Μύρινας, τις λιμενικές εγκαταστάσεις Μούδρου και Πλάκας και του σχολείου του Ρωμανού, που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Δεδομένης και της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης των μελετών ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα σημαντικά αυτά για το νησί της Λήμνου έργα, διευκρινίστηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν καταρχήν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου και ακολούθως από το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για να υπογραφούν οι απαραίτητες συμβάσεις συνεργασίας (διαβαθμιδικές ή προγραμματικές).

Ζητείται συνεννόηση
Τα όσα σημειώνονται στο δελτίο Τύπου ότι συζητήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης αποδεικνύουν περίτρανα πως δυνατότητα να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και να αναπτυχθούν συνεργασίες προς όφελος της παραγωγής έργου και για τη Λέσβο υπάρχει και μάλιστα για πολύ περισσότερα έργα και δράσεις. Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. Με τον Δήμο Λήμνου να δείχνει πως έχει το σχέδιο να απορροφήσει τους πόρους που έχει η Περιφέρεια, με συμβάσεις (διαβαθμιδικές ή προγραμματικές) συνεργασίας, αλλά και την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου να έχει τη διάθεση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να συμβάλλει ουσιαστικά. Και τούτα σημειώνονται με αφορμή τη γνωστή ανταλλαγή επιστολών του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού με την περιφερειάρχη, με μήλο της έριδος τον… αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΠΔΕ, που απέδειξαν πως αμφότεροι -εκ του αποτελέσματος αυτό προκύπτει- δεν έχουν προσπαθήσει ικανοποιητικά για να κάνουν το ίδιο που συνέβη χθες στη γειτονική Λήμνο…
Και όμως είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να υπάρξει αυτή η συνεργασία για έργα που αφορούν το νησί με τη μορφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τους ή με όποια άλλη μορφή προκριθεί, για να γίνουν πράγματα στη Λέσβο με τη σύμπραξη των δύο αυτοδιοικητικών αρχών. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ακατανόητη στην κοινή γνώμη η έλλειψη συνεννόησης, που φθάνει να γίνεται και αντιπαράθεση, ενώ οι ανάγκες που υπάρχουν απαιτούν συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο μας που δέχθηκε απανωτά χτυπήματα τον τελευταίο καιρό.

Κατηγορία Αιολίας Λόγος
- 09|08|2017 11:44

Όταν στο νησί το 2012 γινόταν η διαβούλευση για την εγκατάσταση των 153 ανεμογεννητριών του project Ρόκας-Iberdrolla, ισχύος 306 MW (οι εγκαταστημένες τότε, ήταν μόνο ~15 MW), μεγάλος προβληματισμός και έντονη αντιπαράθεση αναπτύχθηκε μεταξύ των υπέρ και των κατά Λεσβίων.

Ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας ότι οι περιοχές υποδοχής Αιολικών Πάρκων επιβαρύνονται περιβαλλοντικώς (οπτικώς, θόρυβος, άλλως) ορίζει, οι ηλεκτροπαραγωγοί να καταβάλουν ποσοστό των εσόδων τους ως αντισταθμιστικά οφέλη στις κοινότητες όπου τα πάρκα εγκαθίστανται.

Για μια πρωτόγνωρα μεγάλη στη Λέσβο επένδυση όπως η προαναφερθείσα (~800.000.000 ευρώ), κανένας επιστήμονας ή φορέας της δεν είχε ασχοληθεί σχετικά και έτσι οι κάτοικοι της, ειδικότερα των χωριών όπου αυτά θα εγκαθίσταντο, δεν είχαν την απαιτούμενη πληροφόρηση.

Το κενό κάλυψε η αυτοβούλως γενομένη μελέτη απ’ τον εξ Ανεμώτιας εξαιρετικό συνάδελφο και φίλο Νίκο Κουτρούπη. Τα συμπεράσματα της, παρουσίασε σε συνδιάσκεψη παραγόντων των χωριών του Ορδύμνου στο Σκαλοχώρι. Ακόμη, ων μέλος του, υπέβαλε το κείμενό του στο σύνδεσμό «Πιττακός ο Μυτιληναίος», όπου επεξεργάσθηκε περαιτέρω απ’ τους νομικούς μας και έτσι προέκυψε τελικά η θέση με την οποία τοποθετηθήκαμε σχετικώς όπου και οπότε χρειάστηκε. Τα βασικά της σημεία, είναι:

«Σύμφωνα με το άρθρο 25 του Νόμου 3468/2006 όπως αυτό έχει τροποποιηθεί από το άρθρο 7 του Νόμου 3851/2010, ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ επιβαρύνεται με ειδικό τέλος 3 % επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της παραγομένης ηλεκτρικής ενέργειας στο Διαχειριστή του Συστήματος. Εξ αυτού του ειδικού αυτού τέλους το 1,7 % αποδίδεται στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού μέσα στα διοικητικά όρια των οποίων είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ και διέρχονται οι Γραμμές σύνδεσης με το Δίκτυο ή το Σύστημα. Το ποσό αυτό διατίθεται “υποχρεωτικά και αποκλειστικά” σε ποσοστό 80% για “την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης” στις περιοχές εντός των ορίων του Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί παραγωγής ή διέρχονται οι γραμμές σύνδεσης και σε ποσοστό 20 % στην υπόλοιπη περιφέρεια του οικείου ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

Παρ’ όλο πως το project Ρόκας - Iberdrolla δεν προχώρησε, κερδήθηκε η προαναφερθείσα συγκροτημένη σχετική γνώση.

Οι περισσότερες ανεμογεννήτριες, ~12 MW, είναι εγκαταστημένες στις περιοχές της Άντισσας, Σκαμιούδας και Ακρόχειρα.

Με βάση τα ανωτέρω, προχωρήσαμε να δούμε τι «έφεραν» αυτές στην Άντισσα, για «περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης».

Για την προ «Καλλικράτη» περίοδο δεν μάθαμε πόσα χρήματα ήρθαν στην Άντισσα μέσω του π. Δήμου Ερεσού-Αντίσσης και τι έργα ως τα προαναφερόμενα έγιναν.

Εν αναφορά προς την μετά το 2010 περίοδο, που δημιουργήθηκε ο Δήμος Λέσβου, απευθυνθήκαμε στη ΔΕΗ. ΔΕΔΔΗΕ, κ.λπ., που μας απήντησαν ότι, οι ηλεκτροπαραγωγοί των αιολικών πάρκων Σκαμιούδας, Ακρόχειρα και Καστριού (Σκαλοχωρίου) καταβάλουν τα κατά νόμο οφειλόμενα, στο Δήμο Λέσβου.

Τα αντιστοιχούντα στην Άντισσα, λέγεται ότι είναι γύρω στα 140.000 ευρώ/χρόνο.

Έθεσα την υπόθεση επανειλημμένως προφορικώς και εγγράφως στον τότε δήμαρχο Δημ. Βουνάτσο, ο οποίος ως νομικός γνώριζε τα θεσμικώς ισχύοντα. Επειδή επί δύο και πλέον χρόνια ο κ. δήμαρχος, κατά πως συνήθιζε δεν πήρε σχετική απόφαση, ομάδα ενεργών πολιτών της Άντισσας, δώδεκα τον αριθμό, με επικεφαλής το γράφοντα τούτο, του στείλαμε εξώδικο πρόσκληση το 2013. Σ’ αυτήν αφού διεξοδικά αναφέραμε τα απ’ το νόμο ισχύοντα, ζητούσαμε να μας πληροφορήσει πόσα έχει εισπράξει σχετικώς ο Δήμος ανά έτος, από της συστάσεως του (01.01.2011) ως το 2013 (Νοέμβριο). Επίσης, εκ των εισπραχθέντων στην περίοδο αυτή, ποία έργα για «εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης» πραγματοποιήθηκαν στην Άντισσα.

Τέλος, να μας πληροφορήσει πότε και πώς προτίθετο ο Δήμος «να δρομολογήσει έργα αντίστοιχα προς τις προβλέψεις των νόμων στο χωριό μας Άντισσα ύψους 700.000 - 800.000 ευρώ τα οποία αθροιστικά εισπράχθηκαν από το Δήμο Λέσβου και τον προκάτοχο αυτού στην περιοχή των Ανεμογεννητριών αυτόν τον Ερεσού-Αντίσσης από της εφαρμογής του νόμου αυτού το 2006 ως και σήμερα».

Στην πίεσή μας αυτή, ο κ. Βουνάτσος ανακοίνωσε στους Αντισσαίους σε κοπή της πίττας της Κοινότητας το Γενάρη 2014 καταχειροκροτούμενος, ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό θα υπήρχε κωδικός για τα στην Άντισσα οφειλόμενα αντισταθμιστικά.

Τελικά, η ανακοίνωση αυτή απεδείχθη ψευδής. Οι σχετικές σπερμολογίες των περί το δήμαρχο Βουνάτσο περί δήθεν υπάρξεως κωδικού εξαφανίστηκαν με την προς εμάς απάντηση του νέου δημάρχου Σπ. Γαληνού το φθινόπωρο 2014. Ατυχώς, ο εξαγγελθείς κωδικός ουδέποτε υπήρξε. Απεδείχθη δηλ. «άνθρακες ο θησαυρός».

Στην επιστολή του αυτή, ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός μάς πληροφορούσε ότι γνωρίζει τι δικαιούται η Άντισσα από τα αντισταθμιστικά οφέλη και κατέληγε:

«Θα ήθελα να τονίσω ότι στοχεύουμε γενικότερα προς αυτή την κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου Λέσβου που βρίσκεται στα όρια των κοινοτήτων. Μέσα σε αυτή τη γενικότερη προσπάθεια φυσικά εντάσσεται και η περίπτωση της Άντισσας και των ανωτέρω αιολικών πάρκων…».

Παρά την παρέλευση δυόμισι ήδη χρόνων ατυχώς τα αντίστοιχα ποσά, εξακολουθούν να λιμνάζουν στο ταμείο του Δήμου ή χρησιμοποιούνται για άλλα έργα, πάντως όχι στην Άντισσα.

Συμπερασματικά η από το δήμαρχο Βουνάτσο αντιμετώπιση του θέματος των αντισταθμιστικών αυτών οφελών για την Άντισσα, είναι η ίδια και απ’ τον δήμαρχο Γαληνό. Απλά, δηλ. ο νόμος παραβιάζεται, και η Άντισσα/Αντισσαίοι δεν χρησιμοποιούν αυτά που δικαιούνται επ’ ωφελεία τους.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top