FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|08|2017 20:08

Μια μοναδική εκδήλωση είχε την τύχη να παρακολουθήσει το κοινό της πόλης μας την περασμένη Τρίτη στο Κάστρο Μυτιλήνης, με τίτλο «Μουσικές νοστωδίες Λεσβίων ποιητών» σε μουσική και ενορχήστρωση Νίκου Τσιριγώτη.

Ο σύνθετης με την βοήθεια της τεχνολογίας οργάνωσε τους ήχους και χειρίστηκε τα τεχνικά μέσα της μουσικής, καταφέρνοντας με ιδιαίτερο ταλέντο και έμπνευση να ντύσει με μελωδίες, ρυθμούς και ποικιλία διαφορετικών στυλ, τους στίχους των δικών μας πυγαίων ποιητών: Χ. Γελαγώτη, Δ. Νικορέτζου και Γ. Παπάνη με το ιδιαίτερο ποιητικό ύφος και συμβολικά νοήματα. Οι κρυστάλλινες νότες και μελωδίες άρτια αρμονισμένες με την μίξη του ήχου που είχε επιμεληθεί ο Γ. Τσιριγώτης με την ιδιαίτερη ερμηνεία των τραγουδιστών: Χ. Βέκιου, Ν. Δαφιώτη, Χ. Κατσαμάτσα, Μ. Κουκτσουδή, Ε. Στεφανοπούλου, Α. Τσιριγώτη, Μ. Δήσσο, Π. Σκορδομπέκη, Γ. Σπετσιώτη, Π. Χατζηγεωργίου, ανέδειξαν τα κρυμμένα ποιητικά νοήματα με το ιδιαίτερο ποιητικό ύφος. Υπήρχε έτσι πλήρης και απόλυτη ταύτιση ανάμεσα στο ποιητικό περιεχόμενο και την μουσική προσέγγιση. Βέβαια, τα αισθήματα, τα πάθη και τα ιστορικά δεδομένα που διακλαδώνουν την οντολογική αναζήτηση των ποιητών, χρωματίστηκαν εξαίρετα με τον αρμονικό φωτισμό που επιμελήθηκε η εταιρεία «Ηχώ». Τέλος, οι ήχοι της φυσαρμόνικας παιγμένοι από τον Π. Παρασκευαΐδη, η γραφική φιγούρα του Σ. Λέκκα και η συμμέτοχη των σαντουριών της Αγιάσου, βοήθησαν σε αυτό το αντάμωμα της ποίησης και της μουσικής.

 

Με τ’ Αναγνωστήριο

Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου συμμετείχαν στην εκδήλωση, παίζοντας το τραγούδι «Αγιάσος» του στιχουργού Γιάννη Παπάνη σε μουσική - ενορχήστρωση Νίκου Τσιριγώτη (διοργάνωση Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Λέσβου).

Οι στίχοι του τραγουδιού, που αποδόθηκε τόσο στη νεοελληνική κοινή από τη Σοφία Σκορδά, όσο και στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα από τη Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, είναι οι παρακάτω:

 

Όμουρφ’ που ’σι σα ντύνισι ινφούδα μες του χ’μώνα.

Μ’ αρέγ’ς τσι άμα λιάζισι μέσα στουν καστανιώνα.

 

Ποιος αγέρας σι χτινίζ’, αγιασώτκου κουπιλούδ’,

ποιος ζουγράφους σι πλουμίζ’ σα τ’ αμύρστου του λουλούδ’;

 

Απ’ τα χ’λέλια σ’, τα κνικάτα στου Μπαχτσέ μας τσ’ Παναγιάς

πήρα δυο φιλιά μιλάτα τσ’ ήκ’σα λόγια απί τ’ καρδιά σ’.

 

Τίλουγια να σι ξιχάσου, Αγιάσου μου, καμαρουτή!

Όσ’ αλάργα τσι να φτάσου, σ’ έχου γαρούφαλου στ’ αφτί...

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|08|2017 19:55

Μιχάλης Νικολακάκης

«Μοντέρνα Κίρκη». Τουρισμός και ελληνική κοινωνία την περίοδο 1950-1974 (Πρόλογος: Γεράσιμος Ζαχαράτος)

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Αθήνα 2017, σελ. 198

 

Ο τουρισμός, το νέο «αντικείμενο των αναπτυξιακών μας ερώτων», όπως το χαρακτήριζε ένας σχολιαστής κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, νοείται σήμερα ως μια φυσική επιλογή σε κάθε συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η συνθήκη αυτή, ωστόσο, κατασκευάζεται ιστορικά μέσα στο ταραγμένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο των πρώτων τριών μεταπολεμικών δεκαετιών. Ποια συγκυρία καθιστούσε την επιλογή αυτή επίκαιρη;

Ποιες αντιλήψεις σχετικά με την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου ήταν κυρίαρχες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ της χώρας τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και πώς αυτές μετεξελίχθηκαν;

Ποιες ήταν οι βασικές πολιτικές επιλογές που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού μεταπολεμικά; Πώς αποτυπωνόταν η έλευση νέων περιηγητών στα έντυπα μέσα ενημέρωσης της εποχής; Και, τέλος, τι θέση έχει η άνθιση του τουριστικού φαινομένου στις συζητήσεις για τους μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας κατά την μεταπολεμική περίοδο μέχρι και το τέλος της Δικτατορίας των συνταγματαρχών;

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου του Μιχάλη Νικολακάκη, ο οποίος σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Warwick της Μ. Βρετανίας και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Ένεκεν

Τεύχος 44/Απρίλιος-Ιούνιος 2017

σελ. 239

 

Με μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα κείμενα πολιτικού, κοινωνικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, κυκλοφορεί το νέο τεύχος της τρίμηνης επιθεώρησης πολιτισμού «Ένεκεν».

Ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: Γιώργος Γιαννόπουλος: «Ο Σίγκμουντ Φρόϊντ στην Τεχεράνη», Έβαλντ Ιλιένκοφ: «Η λογική ανάπτυξη και ο συγκεκριμένος ιστορικισμός. Για τη διαφορά μεταξύ της λογικής και της ιστορικής μεθόδου έρευνας», Francois Chesnais: «Η πορεία του καπιταλισμού σήμερα και οι προοπτικές της κοινωνίας», Daniel Bensaid: «Η πολιτική ως τέχνη στρατηγικής», Άκης Γαβριηλίδης: «Η γενοκτονολογία στη διατομή ιστορικής, πολιτικής και διαφημιστικής λογικής», κά. Σημειώνω και το ανέκδοτο ποίημα του Πρόδρομου Μάρκογλου «Ο Λένιν στη Νέα Υόρκη».

 

 

Zωή Χατζησταύρου

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία 1950-1960. Ο ρόλος της στη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης

ΕκδόσειςUniversity Studio Press

Θεσσαλονίκη, σελ. 294

 

Η εργασία αυτή επιχειρεί να προσεγγίσει την πολιτιστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης κατά τη δεκαετία 1950-1960 παρακολουθώντας την καλλιτεχνική κίνηση στην πόλη αυτής της περιόδου. Ως πηγή πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν οι αναφορές του τοπικού Τύπου στα καλλιτεχνικά γεγονότα της εποχής. Η συστηματική καταγραφή και επεξεργασία τους, δίνει στοιχεία για την παρουσία της τέχνης στη ζωή της πόλης και την πορεία των καλλιτεχνικών εξελίξεων στο πλαίσιο των σχέσεων αλληλεπίδρασης που δημιουργούνται μεταξύ τέχνης και κοινωνίας.

Χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Εισαγωγή, Μουσική κίνηση, Θεατρική κίνηση, Εικαστική κίνηση, Λογοτεχνική κίνηση, Συμπεράσματα.

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 04|08|2017 19:39

Από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου ανακοινώθηκε χτες ότι τροποποιήθηκε η σχετική απόφαση που αφορά ανάρτηση του δασικού χάρτη της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα (προ-Καποδιστριακός Ο.Τ.Α. Κάτω Τρίτους) και της Δημοτικής Ενότητας Γέρας (προ Καποδιστριακοί Ο.Τ.Α. Παλαιόκηπου, Παπάδου, Περάματος, Πλακάδου και Μεσαγρού) του Δήμου Λέσβου και δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση ενδιαφερομένων για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου τους και ειδικότερα ως προς την προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων και την καταληκτική ημερομηνία αυτής ως εξής:

«Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος, αφού λάβει γνώση του περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, να υποβάλει τις τυχόν αντιρρήσεις του εντός αποκλειστικής προθεσμίας, η οποία αρχίζει την 13η Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Δευτέρα. Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας είναι η 07η Σεπτεμβρίου 2017 ημέρα Πέμπτη για τους κατοίκους εσωτερικού και για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή.

Για την ενημέρωση του περιεχομένου του αναρτημένου δασικού χάρτη καθώς και τον τρόπο υποβολής αντιρρήσεων λειτουργεί Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), το οποίο βρίσκεται:

ΣΥΑΔΧ Λέσβου, με έδρα τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Κτήριο Διοίκησης, 3ος όροφος, Κουντουριώτη 77, 81131 Μυτιλήνη, τηλ. επικ.: 2251350985 (και φαξ), 22513 50978, e-mail: dxlesvos@ apdaigaiou.gov.gr.

Η λειτουργία του ΣΥΑΔΧ είναι καθημερινή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος υποβολής αντιρρήσεων, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις 07:00 έως τις 15:00».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|08|2017 19:12

Με ένα υπέροχο προοίμιο, τις Λυρικές Συναντήσεις, μια ημερίδα με θέμα τη λυρική ποίηση από τον Αρίωνα μέχρι τις μέρες μας, ξεκίνησε την 1η Αυγούστου, η 6η Ακαδημία Κιθάρας «Αρίων & Concerts».

Οι ομιλητές, κ.κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Κωνσταντέλης, Ιάνθη Ασημακοπούλου, Παναγιώτης Αντωνόπουλος και Νίκος Ξανθούλης, φώτισαν από διαφορετικές οπτικές τη λυρική ποίηση στην αρχαιότητα (με αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο, τη χρήση, το αισθητικό πλαίσιο) καθώς και τις επιρροές που ανιχνεύονται σε εικαστικές δημιουργίες της αναγέννησης.

Ως μια αναφορά και σε σύγχρονες εκδοχές της λυρικής ποίησης, η ημερίδα έκλεισε με συναυλία στην οποία ακούστηκε μελοποιημένη ποίηση των Λόρκα, Καρυωτάκη, Σαραντάρη, Σαπφούς, Σεφέρη, Καβάφη, Αλκμάν.

Ερμήνευσαν ο βαρύτονος Μ. Ψύρρας, η κιθαρίστα Κ. Βουγιούκα και η χορωδία «Animato» υπό τη διεύθυνση του Α. Βερβέρη.

Οι εκδηλώσεις της 6ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας «Αρίων» συνεχίζονται με ρεσιτάλ κιθάρας με τον Lukasz Kuropaczewski στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων στο http://arionacademy.com/concerts/

 

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 04|08|2017 18:40

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης με τη συνδρομή του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, υπόθεση διάρρηξης, που είχε διαπραχθεί προ οκταετίας στη ΔΟΥ (Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία) Μυτιλήνης.

Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σε συνδυασμό με την επιστημονική ανάλυση των πειστηρίων της υπόθεσης που πραγματοποιήθηκε στα εξειδικευμένα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 48χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 48χρονος τον Ιούνη του 2009 μπήκε στο κτήριο όπου στεγάζεται η ΔΟΥ και αποπειράθηκε με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων να εισέλθει σε χώρο όπου υπήρχαν χρηματοκιβώτια με σκοπό την κλοπή.

 

Κατηγορία Υγεία
- 04|08|2017 18:37

Σε άνευ προηγουμένου δημόσια καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στηλιτεύοντας παράνομες εργοδοτικές πρακτικές, αποστέλλοντάς την στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ζητώντας την παρέμβασή του αλλά και αυτή του ΣΕΠΕ Λέσβου.

Για «παραβίαση και καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας» αλλά και «μεσαιωνική φάμπρικα» κάνει λόγο ο Σύλλογος, σύμφωνα με την ΕΡΤ Αιγαίου, καταγγέλλοντας την εταιρεία καθαριότητας «ΝΙΚ. ΜΟΝΙΟΥΔΗ - ΥΙΟΙ ΟΕ», που έχει αναλάβει την καθαριότητα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει οι εργαζόμενοι στον Σύλλογο, «δεν πληρώνονται στην ώρα τους ενώ, αφού τους καταβληθεί ο μισθός που τους αναλογεί, στη συνέχεια τούς ζητείται να επιστρέψουν πίσω ένα μεγάλο μέρος του (200 ευρώ περίπου) και στη συνέχεια υπογράφουν ότι έλαβαν κανονικά τη μισθοδοσία τους. Το προσωπικό που αναλογεί με βάση τη σύμβαση δεν εργάζεται στην κάθε βάρδια -ειδικά το απόγευμα και τη νύχτα. Τα ίδια άτομα που δηλώνονται για να εργαστούν στο νοσοκομείο δηλώνονται και σε άλλες υπηρεσίες. Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν 4ωρα αντί το ωράριο που αναφέρεται στον πίνακα. Όσους εργαζόμενους εξωθούσε σε παραίτηση δεν έδινε την αποζημίωση που τους αναλογούσε».

 

Η σιωπή διεκόπη

Μάλιστα ο Σύλλογος παραδέχεται ότι «όλα αυτά είναι γνωστά σ’ εμάς αλλά και σε κάθε εργαζόμενο του νοσοκομείου πολλά χρόνια», αλλά δεν γινόταν παρέμβαση «γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάτω από τον φόβο και τις απειλές δεν έδιναν στοιχεία που να τεκμηρίωναν όσα προαναφέρουμε ή εάν έδιναν στη συνέχεια υπαναχωρούσαν κάτω από τις απειλές και τον φόβο». Όμως με το υπ. αριθμ. ΕΜΠ 148/26-6-17 έγγραφο που υπογράφουν 20 εργαζόμενοι η σιωπή διεκόπη: «Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των εργαζομένων εισπράττει όλο το ποσό της μηνιαίας αμοιβής που τους αναλογεί και δεν δέχεται να επιστέψει το ποσό της παρακράτησης. Μεσολαβεί ένα διάστημα από την πλευρά της εταιρείας όπου επιχειρεί να “στρογγυλέψει” τα προβλήματα, να “συνετίσει” τους εργαζόμενους, μέχρι τις μέρες μας που κλιμακώνει την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό». Τελευταίο περιστατικό που καταγγέλθηκε αφορά την Α.Μ., που «προκειμένου να τιμωρηθεί για την απείθειά της που ζητά να πληρωθεί όσα της αναλογούν και για να την εμφανίσει προς παραδειγματισμό των υπολοίπων εργαζομένων, τη μετακινεί παράνομα και αυθαίρετα σε άλλο εργασιακό χώρο, στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Μεταναστών Μόριας, να εργαστεί για δύο σπαστά 4ωρα 7 π.μ. - 11 π.μ. και 3 μ.μ. - 7 μ.μ., ενώ την ίδια μέρα εμφανίζεται ΚΑΙ στον πίνακα εργασίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ως νυχτερινή 11 μ.μ. - 7 π.μ.».

 

Κατηγορία Υγεία
- 04|08|2017 17:36

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου ενεργοποιήθηκε για τρίτη φορά πρόσκληση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» για την αναβάθμιση των υποδομών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η 1η πρόσκληση που είχε προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 με χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2016, στην οποία από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση. Η 2η πρόσκληση είχε και πάλι προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ και προθεσμία λήξης υποβολής προτάσεων στις 9 Ιουνίου 2017. Στην πρόσκληση αυτήν υποβλήθηκε μία μόνο πρόταση ύψους 450.000 ευρώ για αγορά στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο της Χίου, για την οποία τον Ιούλιο του 2017 εκδόθηκε από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σχετική απόφαση ένταξης.

 

Δεν αξιοποιήθηκαν

Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρούσας 3ης πρόσκλησης ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν αξιοποιήθηκε από τους αρμόδιους φορείς της Υγείας στις δύο προηγούμενες προσκλήσεις. Δικαιούχοι είναι και πάλι όλα τα νοσοκομεία των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την 10ή Νοεμβρίου 2017.

Η κα. Καλογήρου δήλωσε σχετικά: «Είναι δεδομένο ότι τα νοσοκομεία των νησιών μας έχουν μεγάλες ανάγκες χρηματοδοτικών πόρων, ιδίως για να αποκτήσουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Αξιοποιούμε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και δίνουμε για άλλη μια φορά τη δυνατότητα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, που άλλωστε είναι για όλους μας σταθερό ζητούμενο. Αναμένουμε την ανταπόκριση των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων».

Η παραπάνω παραίνεση της περιφερειάρχη δείχνει ότι η ανταπόκριση για την απόκτηση αναγκαίου εξοπλισμού στα νοσοκομεία των νησιών μας χωλαίνει, παρά τις υπαρκτές ανάγκες που υπάρχουν και όλα αυτά ενώ υπάρχουν οι πιστώσεις μέσω του ΕΣΠΑ που μπορούν να αξιοποιηθούν 

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|08|2017 17:35

 

 

Έφτασαν ως το «τέρμα», το Σίγρι ή αλλιώς την πηγή, και δεν βρήκαν νερό αρκετοί τουρίστες που θέλησαν να επισκεφτούν το υπαίθριο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια», απονέμοντας «παράσημο ανοιχτής παλάμης» μέσω του facebook, μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε παντού και δυσφήμισε σε μεγάλο βαθμό τη Λέσβο αλλά και τη «φιλοξενία» που παρέχουμε στους επισκέπτες μας. «Ντροπή ένιωσα εγώ απέναντι στους ανθρώπους που ήρθαν από τόσο μακριά να επισκεφθούν ένα μνημείο φυσικής ιστορίας μοναδικό στον κόσμο και αυτοί δεν έχουν ούτε τσίπα, όπως έλεγε και η γιαγιά μου. Θέλουμε τουρισμό, θέλουμε διαφήμιση του τόπου μας και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τον δυσφημίζουμε. Εύγε, κύριοι της Διεύθυνσης Δασών. Παίρνετε το παράσημο της ανοιχτής παλάμης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση.

Πρόκειται για το ένα από τα τέσσερα υπαίθρια πάρκα, η διαχείριση του οποίου ανήκει στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα, που φροντίζει το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, το εν λόγω πάρκο δεν έχει καθαριστεί και μένει κλειστό εξαιτίας έλλειψης προσωπικού που δεν τοποθετήθηκε ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να περιηγηθούν σε αυτό. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου ανακοινώνει ότι το πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη θέση «Μπαλή Αλώνια» θα παραμείνει κλειστό «καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου του έτους 2017, λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού και χρηματοδότησης ικανής για την ανακαίνισή του. Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες μπορούν να απευθύνονται και να επισκέπτονται τους χώρους και τα πάρκα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».

 

Η ανακοίνωση του Μουσείου Σιγρίου

Για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Απολιθωμένου Δάσους διευκρινίζονται ότι στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορούν να επισκεφθούν καθημερινά τρία από τα τέσσερα υπάρχοντα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι (Πάρκα Νησιώπης, Σιγρίου και Πλάκας) καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στα τρία υπαίθρια πάρκα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πλήθος απολιθωμένων κορμών στη φυσική τους θέση. Το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια», το οποίο αποτελεί δημόσια δασική έκταση, παραμένει κλειστό προσωρινά.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ενημέρωσης και ερμηνείας του μνημείου και του τρόπου δημιουργίας του.

 

Ωράριο λειτουργίας

Α. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: Καθημερινά: Δευτέρα - Κυριακή: 9:30 έως 17:30.

Β. Πάρκο Σιγρίου: Καθημερινά: Δευτέρα - Κυριακή: 9:30 έως 17:30.

Γ. Πάρκο Πλάκας: Καθημερινά: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:30 έως 17:30.

Δ. Θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης: Στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης υλοποιούνται καθημερινά όλες τις ημέρες της εβδομάδας επισκέψεις με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα. Απαραίτητη είναι η κράτηση στο τηλέφωνο 22530 54434.

Παράλληλα, οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν:

- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Σίγρι Λέσβου 81103, Τηλ.- FAX: 2253054434.

- Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης, 8ης Νοεμβρίου 17, Μυτιλήνη 811 00, Τηλ.- FAX: 2251047033 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.lesvosmuseum.gr, www.lesvosgeopark.gr.

 

Κατηγορία Υγεία
- 04|08|2017 17:04

Η διοικούσα επιτροπή του Κ.Υ. Πλωμαρίου, λαμβάνοντας γνώση της καταγγελίας της ΠΟΕΔΗΝ για «τραγικές ελλείψεις» σε 65 Κ.Υ., μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με την καταγγελία - συγκαταλέγεται το Κ.Υ. Πλωμαρίου, συνήλθε εκτάκτως για να επιληφθεί της κατάστασης που δημιουργείται από την παραπάνω καταγγελία.

Η διοικούσα επιτροπή του Κ.Υ. χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ όσον αφορά το Πλωμάρι αναληθή και κακόβουλη, που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην πόλη, ακόμα και ως τόπο τουριστικού προορισμού. «Διότι ανακριβώς βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ υπάρχει, καθώς και ιατροί γενικής ιατρικής, ενώ υπάρχουν πέντε, και όλες οι θέσεις περιφερειακών ιατρείων είναι καλυμμένες και εξυπηρετούνται στον μέγιστο βαθμό», εξηγεί ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Ξενοφών Μαυραγάνης και η συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου Ανθούσα Καραμβάση.

 

Κενό στις οργανικές

Μάλιστα, οι προαναφερθέντες τονίζουν ότι η ΠΟΕΔΗΝ «αναληθώς καταγγέλλει ότι δεν υπάρχουν πληρώματα ασθενοφόρων και τραυματιοφορείς. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κενά όσον αφορά τις οργανικές θέσεις, που όμως χρονολογούνται από την εποχή που μειώθηκαν δραστικά οι θέσεις του δημόσιου τομέα, για την κάλυψη των οποίων γίνονται σύντονες ενέργειες, τα οποία όμως δεν διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ.». Στο Κ.Υ. Πλωμαρίου, αντιθέτως με τα καταγγελλόμενα, προσθέτουν, έχουν γίνει προσλήψεις και μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, το δε φαρμακείο του Κ.Υ. και η αποθήκη είναι απόλυτα ενημερωμένα.

«Η ΠΟΕΔΗΝ, χωρίς καμιά ειδική έρευνα και επικοινωνία με τους υπεύθυνους του Κ.Υ., εξέδωσε την ανακοίνωση στηριζόμενη πιθανώς σε πληροφορίες προερχόμενες από στενό κύκλο ανθρώπων-συνεργατών της, αδιαφορώντας για τη ζημία την οποία προκαλεί και στο ίδιο το Κ.Υ., το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και στην όλη οικονομία της περιοχής, αφού αποτρέπει οικογενειάρχες αλλά και μεμονωμένους τουρίστες να επισκεφθούν μια περιοχή όπου δε θα έχουν σε περίπτωση ανάγκης την απαιτούμενη υγειονομική κάλυψη. Η διοικούσα επιτροπή θεωρεί ότι μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των πολιτών δεν θα έβλαπτε, εκτός αν αυτό με την ανακοίνωση επιδιώκεται», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

 

Οι υπερβολές βλάπτουν γενικώς...

Με την παρέμβασή της η διοικούσα επιτροπή του Κ.Υ. Πλωμαρίου, που σημειωτέον ανέλαβε πριν από λίγο καιρό, επιχειρεί να δώσει τις δικές της εξηγήσεις για την κατάσταση του Κ.Υ. που από ό,τι σημειώνει κάθε άλλο παρά έχει την εικόνα που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία εδώ και πολύ καιρό έχει εγείρει μια σειρά θέματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία, ενδεχομένως και με κάποια υπερβολή, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες, γεγονός εξαιτίας του οποίου κινδυνεύει σε κάποιες περιπτώσεις να χάσει και το δίκιο της.

Ωστόσο, και η άλλη πλευρά επιχειρεί να εξωραΐσει τα πράγματα, δίνοντας μια εικόνα ότι όλα ή τα περισσότερα «βαίνουν καλώς», ενώ κάθε άλλο παρά εισπράττουν αυτήν την εικόνα οι ασθενείς που επισκέπτονται τις δομές του ΕΣΥ. Επιβάλλεται, λοιπόν, στη δημόσια «αντιπαράθεση» και για την υγεία να πρυτανεύσει το κοινό καλό και το μέτρο και όχι η ανέξοδη υπερβολή για τις εντυπώσεις που δεν χρειάζεται τουλάχιστον σ’ αυτούς που κοπιάζουν για να βελτιώσουν τα πράγματα.

- 04|08|2017 16:30

Ποδόσφαιρο: Βετεράνοι Παλλεσβιακού - Καρσίγιακα

Πρόκειται για ένα ματς με ιδιαίτερη συμβολική και αθλητική σημασία, που ορίσθηκε να γίνει το Σάββατο 19 Αυγούστου το βράδυ, στο Στάδιο της Μυτιλήνης. Ο Παλλεσβιακός, η παλιότερη ιστορική ομάδα στο λεσβιακό ποδόσφαιρο, διατηρεί φιλικές σχέσεις με την ομάδα του Καρσίγιακά της Σμύρνης από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Στο ιστορικό των δύο ομάδων καταγράφεται και η συνάντησή τους το 1928, σε πολύ δύσκολους καιρούς, έξι μόλις χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, με νωπές ακόμη τις μνήμες των δεινών του πολέμου και της προσφυγιάς. Όπως ανακοινώθηκε, τους Τούρκους βετεράνους, εκτός από τους αθλητικούς παράγοντες, θα συνοδέψουν για να γνωρίσουν το νησί μας, πολλοί Σμυρνιοί με τις οικογένειές τους, ανάμεσα στους οποίους και ο δήμαρχος Καρσίγιακα, Hüseyin Mutlu Akpınar. Το ποδόσφαιρό προάγει την φιλία και βοηθά τον τουρισμό. Οι συνεννοήσεις και η φροντίδα της συνάντησης γίνονται από τον «πρεσβευτή» …του λεσβιακού ποδοσφαιρικού στην Τουρκία, τον ακούραστο «βαμμένο» Παλλεσβιακό, Γιώργο Αμπελικιώτη. Η όλη πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Προξενείο μας στην Σμύρνη, μάλιστα η γενική πρόξενος Αργυρώ Παπούλια αναμένεται να έρθει στην Λέσβο για να παρακολουθήσει τον αγώνα.

 

Σε αργία ο δήμαρχος του Αδραμυτίου

Σε 38 ημέρες παύση από την άσκηση των καθηκόντων του, τίθεται ο δήμαρχος Αδραμυτίου, Καμίλ Σάκα. Την ποινή αυτή μαζί με πρόστιμο 1.500 λιρών, επέβαλλε το δικαστήριο στο οποίο εκδικάστηκε καταγγελία για μη άσκηση ελέγχου σε άδεια λατομείου, όταν ήταν δήμαρχος στο Γκιούρε, προ 10ετίας! Η «αργία» θα ισχύσει μετά την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν περίμενε τέτοια ποινή και ότι θα ασκήσει κάθε προβλεπόμενο από τον νόμο, ένδικο μέσο. Ο Καμίλ Σάκα που είναι στέλεχος του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), θεωρείται από τους μακροβιότερους στην τοπική αυτοδιοίκηση της Τουρκίας, με τεράστια εμπειρία και αναγνώριση. Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στο Γκιουρέ το 1987 σε ηλικία 33 ετών και από τότε εκλεγόταν συνεχώς ως το 2014, οπότε εκλέχτηκε δήμαρχος του ενιαίου πλέον (λόγω συνένωσης) Δήμου του Αδραμυτίου.

 

Ξεκίνησαν οι δίκες για το πραξικόπημα

Η μεγαλύτερη δίκη για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, με σχεδόν 500 κατηγορουμένους, άρχισε την Τρίτη 1η Αυγούστου υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στην Άγκυρα. Μεταξύ των κατηγορουμένων που δικάζονται, 461 βρίσκονται υπό κράτηση, επτά διαφεύγουν και οι υπόλοιποι δεν είναι προφυλακισμένοι. Ο κύριος ύποπτος που δικάζεται ερήμην, είναι ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί πως είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά. Μάλιστα με πρόσφατη δήλωσή του, το Κίνημα Γκιουλέν δίνει την δική του ερμηνεία στη νέα εξέλιξη. Προβάλλει την άποψη ότι επειδή η εκδίκαση του αποτυχημένου πραξικοπήματος δημιουργεί σημαντικές υποψίες για την όλη υπόθεση, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τα βλέμματα της κοινωνίας προς άλλη κατεύθυνση. Προσθέτει δε ότι το πρόσφατο πραξικόπημα ήταν ένα «ελεγχόμενο πραξικόπημα», το οποίο διηύθυνε η ίδια η κυβέρνηση, ενώ αμφισβητεί ότι ο τουρκικός στρατός είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ένα νέο πραξικόπημα, εξαιτίας των μεγάλων αδυναμιών που παρουσιάζει. Εξαιρετικά θολή η όλη ατμόσφαιρα, με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να εφοδιάζουν με όπλα τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, την Γερμανία ολοένα να σφίγγει την στρόφιγγα του τουρισμού και να απειλεί με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε., τον Ερντογάν σε αντιπερισπασμό να αγοράζει πυραύλους S 400 με δανεισμό από την Ρωσία και τον φόβο να πλανάται πια μόνιμα στην καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών. Παρόλα αυτά η τελευταία δημοσιοποιηθείσα δημοσκόπηση για πρόθεση ψήφου, δίνει άνετο προβάδισμα στους Ισλαμιστές!

 

1 ευρώ = 4,189 λίρες, η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών

Το ευρώ αυξήθηκε στα 4,1890 σε σχέση με την τουρκική λίρα μέσα σ’ αυτή την βδομάδα, χτυπώντας ένα υψηλό όλων των εποχών έναντι της λίρας. Η λίρα έχει χάσει σχεδόν 11% σε αξία αναφορικά με το ευρωπαϊκό νόμισμα κατά το τρέχον έτος, καθώς το ευρώ συσπειρώθηκε έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων. Το ευρώ σημείωσε επίσης άνοδο 2,5 ετών σε σχέση με το δολάριο. Να ελπίσουμε ότι θα σταθεροποιηθεί το νόμισμα των γειτόνων, γιατί εκτός του ότι προκαλεί πληθωρισμό (ήδη τρέχει στο 9% περίπου) και ανεβαίνουν οι τιμές, όσο πιο ακριβό γίνεται για τους Τούρκους το ευρώ, τόσο αποθαρρύνονται να ταξιδέψουν στα νησιά μας.

 

Με άρωμα Λέσβου το πανηγύρι της Τενέδου

Οι μουσικοί και οι τραγουδιστάδες από την Λέσβο, Γιώτα Μιχαλέλλη, Νίκος Ανδρίκος, Γιάννα Μαϊστρέλλη, Αλέκος Καφούνης και το μυτιληνιό χορευτικό συγκρότημα «Χορο-οδοιπόροι», έδωσαν την αίσθηση του πανηγυριού στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής την περασμένη βδομάδα στην Τένεδο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λάμπρυνε με την παρουσία του, τις φετινές γιορτές, που αποτελούν ευκαιρία για το ετήσιο αντάμωμα των Τενεδίων απ’ όλο τον κόσμο. Λιγοστοί βέβαια οι εναπομείναντες Έλληνες στην Τένεδο, οι αφίξεις όμως προσκυνητών από τους συλλόγους των Τενεδίων της Αθήνας και της Χαλκιδικής, οι επίσημοι: ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός μας πρόξενος από την Πόλη, Βαγγέλης Σέκερης κ.ά., ιερωμένοι και πολλοί άλλοι μεμονωμένοι ταξιδιώτες, έδωσαν, έστω για δύο μέρες, ελληνικό χρώμα που θύμιζε άλλες εποχές. Φέτος ήλθαν για το πανηγύρι και αρκετοί Ίμβριοι καθόσον για την θερινή περίοδο εξασφαλίστηκε απευθείας συγκοινωνία μεταξύ των δύο νησιών. Ακόμη παρέστησαν στην λειτουργία ο έπαρχος και ο δήμαρχος της Τενέδου (Bozcaada), πολλοί Τούρκοι κάτοικοι του νησιού και παραθεριστές.

 

Προστασία των αιωνόβιων πλατανιών της Σμύρνης

Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης των πλατανιών της Σμύρνης και των πέριξ πόλεων και χωριών, τα οποία καταγράφηκαν και κρίθηκαν μνημεία της φύσης. Στα αιωνόβια αυτά πλατάνια, πολλά από τα οποία μετρούν 500 και 600 χρόνια ζωής, εφαρμόζεται μία τεχνική ανάλογη του σφραγίσματος των δοντιών. Δηλαδή πρώτα αποξέουν το σάπιο τμήμα, που έχει προκαλέσει έντομα και βακτήρια, μέχρι να βρουν υγιείς ιστούς. Στη συνέχεια γίνεται επάλειψη με ένα κράμα φαρμάκων και νερού για αποστείρωση και μετά αλείφεται (σφραγίζεται) με ένα είδος στόκου μπορντό χρώματος. Σε πολλά δένδρα τοποθετούνται χαλύβδινοι βραχίονες για να στηρίξουν τα μεγάλα κλαδιά. Ακολουθεί κλάδεμα, ράντισμα και λίπανση του δένδρου. Έτσι, λένε, θα παραδώσουν ζωντανά τα δέντρα στις επόμενες γενιές, για να συνεχίσουν να κοσμούν πλατείες και αλέες και να δίνουν την πολύτιμη σκιά τους το καλοκαίρι στους δημότες. Μπράβο τους.

Κατηγορία Εργασία
- 04|08|2017 16:02

Η σημαντική αύξηση της απασχόλησης, παρά τη στασιμότητα του ΑΕΠ, αντανακλά την επώδυνη αναδιάρθρωση και τη σταδιακή αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας υψηλότερης ποιότητας.

Η ελληνική αγορά εργασίας εμφανίζει δυναμική διατηρήσιμης ανάκαμψης την τελευταία τριετία, σε ένα περιβάλλον μειούμενης ή στάσιμης οικονομικής δραστηριότητας. Η βελτίωση αυτή έρχεται μετά τη δραματική συρρίκνωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 1,1 εκατομμύρια θέσεις (ή 23% σωρευτικά) μεταξύ 2009 και 2013 -εκ των οποίων οι 780 χιλιάδες ήταν μισθωτοί και οι 320 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και άμισθοι εργαζόμενοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι ανωτέρω απώλειες οδήγησαν το ποσοστό ανεργίας στο ιστορικό υψηλό του 27,8% το 2ο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε ένα περιβάλλον αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και σχετικά υψηλής αβεβαιότητας είναι αξιοσημείωτη. Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 150 χιλιάδες θέσεις (ή 5,2% σωρευτικά) από τα μέσα του 2014 μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2017, με το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να ανέρχεται στο υγιές 1,5%, σε μια περίοδο που το ΑΕΠ παρέμεινε σχεδόν στάσιμο. Το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 21,7% τον Απρίλιο του 2017 (χαμηλό πενταετίας), παραμένοντας, ωστόσο, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης.

 

Κοινωνική αναγκαιότητα

Αναμφισβήτητα, αναφέρεται στην ανάλυση, η βελτίωση αυτή ξεκινά από πολύ χαμηλή αφετηρία, μετά την πολυετή συρρίκνωση. Είναι εύλογες οι επισημάνσεις που γίνονται, συχνά, αναφορικά με την ποιότητα τμήματος των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, δεδομένου του σημαντικού ρόλου των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με σχετικά μικρό αριθμό εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, και συχνά επισφαλή χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεδομένου του πολύ υψηλού ποσοστού ανεργίας και της φυγής τουλάχιστον 450 χιλιάδων Ελλήνων προς το εξωτερικό την τελευταία οκταετία -γεγονός που αποδυναμώνει το μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμικό- η δυνατότητα της οικονομίας να ανοίγει νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα με αυξανόμενο ρυθμό αποτελεί αναγκαιότητα στο αρχικό στάδιο σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας. Δεδομένου, μάλιστα, και του ασθενούς πλέγματος κοινωνικής προστασίας όπως και των δημοσιονομικών περιορισμών, η ανωτέρω εξέλιξη αποτελεί και κοινωνική αναγκαιότητα, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια αναγκαία ροή εισοδήματος προς έναν σημαντικό αριθμό νοικοκυριών. Παράλληλα, η επιταχυνόμενη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπεί η περαιτέρω εκροή πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, η οποία αποδυναμώνει τις μελλοντικές προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Αυτό θα συμβεί εάν το άνοιγμα νέων θέσεων συνδυαστεί με βελτιούμενη ποιότητα απασχόλησης, όσο η οικονομική ανάκαμψη θα αρχίσει να παγιώνεται.

 

Οι παράγοντες που στήριξαν την απασχόληση

Από την ανάλυση των τάσεων της απασχόλησης την τελευταία τριετία, βάσει στατιστικών δεδομένων και εμπειρικών συσχετίσεων που επιχειρεί η Δ/νση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, προκύπτουν τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:

- Η προσαρμογή του εργασιακού κόστους διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη φάση σταθεροποίησης, συνεισφέροντας στην επιβράδυνση της μείωσης της απασχόλησης και του υψηλού ρυθμού κλεισίματος επιχειρήσεων, που χαρακτήρισε τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, η προσαρμογή του εργασιακού κόστους επιταχύνθηκε από τα τέλη του 2012, μέσω της πίεσης από την αυξανόμενη ανεργία και σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας. Η σωρευτική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 12,6%, σε απόλυτες τιμές, και κατά 17,7%, συγκριτικά με τους εμπορικούς εταίρους, την περίοδο 2012-2016, αντέστρεψε πλήρως την απώλεια ανταγωνιστικότητας κόστους κατά την προηγούμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εμπειρικής ανάλυσης της ΕΤΕ, η προσαρμογή στο εργασιακό κόστος συνεισέφερε στην αύξηση της απασχόλησης κατά 57 χιλιάδες θέσεις την τελευταία τριετία.

 

Οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας

- Η αυξημένη κινητικότητα της εργασίας μέσω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης συνεισέφερε σημαντικά στις αυξημένες επιδόσεις της συγκριμένης αγοράς. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση αλλά και συμβάσεις ορισμένου χρόνου) αποτέλεσαν ένα ακόμη χαρακτηριστικό της επώδυνης προσαρμογής, με το ήμισυ, περίπου, των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία να είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης (ήτοι 68 χιλιάδες θέσεις από σύνολο 150 χιλιάδων). Το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στο σύνολο της απασχόλησης αυξήθηκε στο 10,4% το 2016 από 7,4% το 2013, και συνεχίζει να υπολείπεται σε σύγκριση με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 12,2% και 15%, αντίστοιχα. Πολλές επιχειρήσεις, ειδικά σε τομείς που απαιτούν χαμηλή εξειδίκευση, και κυρίως μικρομεσαίες, προσέφυγαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα αναφορικά με την πορεία των εργασιών τους, καθώς και την έντονη εποχικότητα της ζήτησης σε ορισμένους κλάδους.

Οι τάσεις αυτές, αναφέρεται στην μελέτη, αποτυπώνονται στις ραγδαία αυξανόμενες ροές μισθωτής απασχόλησης που καταγράφονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και φανερώνουν τη μεγάλη εργασιακή κινητικότητα και ευελιξία της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι οι σωρευτικές ετήσιες προσλήψεις και αποχωρήσεις προσέγγισαν το 60% της συνολικής απασχόλησης (ή 2 εκατομμύρια περίπου σε ετήσια βάση) το 2016, περίπου τριπλάσιες από την περίοδο 2010-2013. Τα ποσοστά αυτά είναι πρωτόγνωρα για την ελληνική οικονομία και καταδεικνύουν ότι σημαντικός αριθμός εργαζομένων αλλάζει θέση εργασίας ή ανανεώνει τις συμβάσεις του μία ή περισσότερες φορές το χρόνο. Το χαρακτηριστικό αυτό αναμένεται να υποβοηθήσει την αναδιάταξη της απασχόλησης στους πλέον αποδοτικούς τομείς κατά τη φάση της ανάκαμψης και να συνοδευτεί με αύξηση των μέσων εργάσιμων ωρών μηνιαίως, αλλά και του μέσου ωρομισθίου, ώστε τα τελευταία να συμβαδίζουν με τη σταδιακή βελτίωση της παραγωγικότητας.

 

«Πρωταγωνιστές» εστίαση και μεταποίηση

- Ένας περιορισμένος αριθμός περισσότερο ανταγωνιστικών κλάδων και επιχειρήσεων, με υγιείς οικονομικές επιδόσεις, πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 87% των νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία τριετία (ήτοι 130 χιλιάδες θέσεις) δημιουργήθηκε στους υποκλάδους παροχής καταλύματος και εστίασης, της μεταποίησης, καθώς και στο βαθύτατα αναδιαρθρωμένο κλάδο λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Οι ανωτέρω κλάδοι, εκτός από την έντονη αναδιάρθρωση των περασμένων ετών, χαρακτηρίζονται και από συγκριτικά υψηλή άμεση ή έμμεση εξωστρέφεια, μέσω εξαγωγών ή/και συσχέτισης με την πορεία του τουρισμού.

Αξιοσημείωτη είναι η συρρίκνωση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και των άμισθων βοηθών σε οικογενειακές επιχειρήσεις την τελευταία διετία, που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, αλλά και την πίεση που ασκούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στη δραστηριότητα και τη φορολογική συμμόρφωση των συγκεκριμένων κατηγοριών. Η μετατροπή τμήματος της μη-εξαρτημένης εργασίας σε μισθωτή εκτιμάται ότι συνεισέφερε στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης κατά 14 χιλιάδες νέες θέσεις (κυρίως την περίοδο 2015-16), λόγω της συρρίκνωσης της παραοικονομίας.

Παράλληλα, πρώιμα σημάδια ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας, κυρίως σε τομείς υπηρεσιών και ειδικά σχετιζόμενων με τον τουρισμό, αλλά και στον αγροτικό τομέα, εκτιμάται ότι συνεισέφεραν στην αύξηση του αριθμού των εργοδοτών/μικρών επιχειρηματιών κατά 52 χιλιάδες θέσεις την περίοδο 2014-2016. Η εξέλιξη αυτή μεταφράσθηκε άμεσα και σε τουλάχιστον ισάριθμες νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης και υποδηλώνει το τέλος του κύκλου έντονης συρρίκνωσης της επιχειρηματικότητας, η οποία συνοδεύτηκε από το κλείσιμο του ενός τρίτου, περίπου, των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της χώρας, κατά την περίοδο 2009-2013.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top