FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 03|08|2017 19:30

Το λάδι καρύδας (coconut oil) είναι γνωστό κυρίως γιατί περιέχεται σε κρέμες σώματος και μαλλιών. Όμως, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η «νέα διατροφική μόδα» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χρησιμοποιούν καθημερινά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Επειδή είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου το χρησιμοποιούν αντί για βούτυρο, ενώ πλέον και στο εμπόριο βρίσκουμε λίπη επάλειψης με έλαιο καρύδας! Και σίγουρα, αν και δεν το έχω δοκιμάσει, θα δίνει ένα ωραίο άρωμα και γεύση καρύδας!

Το λάδι καρύδας διαφημίζεται ως ένα «υγιεινό» λάδι, ένα «superfood» που βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ συνοδεύεται και από μια αρκετά υψηλή για την εποχή τιμή, γύρω στα 20 ευρώ το λίτρο! Τι ισχύει για αυτό το λάδι, ή καλύτερα λίπος;

Το λάδι-λίπος αυτό είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, και μάλιστα περιέχει πολύ περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό λίπος. Το κορεσμένο λίπος αυξάνει την LDL «κακή» χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, αν και αυξάνει και την HDL «καλή» χοληστερόλη, ως κορεσμένο λίπος, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ακόρεστα λιπαρά, που όχι μόνο μειώνουν την κακή, αλλά αυξάνουν και την καλή χοληστερόλη! Επίσης, το λάδι καρύδας δεν περιέχει τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι, λόγω της ελλιπούς θετικής επίδρασης στην υγεία, ο «American Heart Association» προτείνει την αποφυγή χρήσης του, ενώ άλλοι συστήνουν την χρήση του πιο σπάνια, εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα εξωτικό πιάτο, όπως Ταϋλανδέζικο!

Βέβαια, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν αρκεί μόνο η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, αλλά χρειάζεται προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, και τακτική άσκηση.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο το λάδι καρύδας έγινε γνωστό, είναι το γεγονός ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCT) μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό περισσότερο από τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας. Το λάδι καρύδας περιέχει τέτοιου είδους τριγλυκερίδια, και σε μεγαλύτερη πυκνότητα απ’ ό,τι άλλα έλαια, επομένως θεωρήθηκε ότι το έλαιο καρύδας θα βοηθά στη μείωση του βάρους. Όμως, η έρευνα έγινε με 100% MCT έλαια που σχεδιάστηκαν για τη μελέτη, ενώ το λάδι καρύδας περιέχει μόνο 13-15% MCT. Άρα, το όποιο όφελος θα είχε για το μεταβολισμό κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν πολύ - πολύ μικρό, αν όχι ανύπαρκτο!

Επομένως, μπορούμε να βάλουμε λάδι καρύδας πάνω στο σώμα μας, αλλά όχι μέσα στο σώμα μας, όπως τόνισε ο Frank Sacks, συγγραφέας ενός επιστημονικού άρθρου για το συγκεκριμένο λάδι.

Στην Ελλάδα, είμαστε πολύ τυχεροί καθώς μπορούμε να έχουμε σε χαμηλή τιμή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, του οποίου τα οφέλη για την υγεία είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα, όπως είναι και τα οφέλη της προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή!

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 03|08|2017 19:28

Τους εκατοντάδες δωρητές -και την Ομογένεια του Μόντρεαλ και της βόρειας Αμερικής- για την πρόοδο των εργασιών στο «Σπίτι της Αμερικής και του Καναδά» στο Καγιάνι, ενημέρωσε η «Καναδική Πρωτοβουλία για τη Λέσβο», με σειρά φωτογραφιών και με το μήνυμα ότι «τα έργα ανακαίνισης του παλιού αρχοντικού έχουν ήδη ξεκινήσει».

Όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ», με πρωτοβουλία του πρώην πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Ουίλιαμ Πεκ, και με την συνεργασία του «Χαμόγελου του Παιδιού», οργανώθηκε μια μεγάλης κλίμακας ερανική προσπάθεια -διάρκειας εννέα μηνών- ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα με σκοπό την ανακαίνιση και μετατροπή παλιάς αρχοντικής οικίας στη Μυτιλήνη σε ξενώνα φιλοξενίας παιδιών.

Το αρχοντικό βρίσκεται σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στο Καγιάνι και πέρασε στη δικαιοδοσία του «Χαμόγελου του Παιδιού» χάρη στη δωρεά της αείμνηστης Νέλλης Μπίνου, λίγο πριν φύγει από τη ζωή το 2014, γόνου γνωστής και εύπορης οικογένειας της Λέσβου. «Ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, που είχε εκτιμήσει τη δουλειά που κάνουμε και όσο ήταν ακόμα εν ζωή, μας έκανε αυτή την τιμή, που σε δύσκολους καιρούς είναι πολύτιμη για το έργο μας, ειδικά όταν το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μάχη για τα παιδιά στην Ελλάδα ώστε να μην κλείσουν οι δομές της εναλλακτικής οικογένειας», ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος. Η νέα αυτή δομή, με την ολοκλήρωσή της, θα παρέχει στέγη και τροφή σε τουλάχιστον 25 παιδιά προσφύγων αλλά και σε Ελληνόπουλα.

Η «Καναδική Πρωτοβουλία για τη Λέσβο» ενημέρωσε ότι ήδη είναι σε φάση ολοκλήρωσης οι οικοδομικές εργασίες (ενίσχυση με τσιμέντο κ.ά.), ενώ προχωρά η τοποθέτηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και η περίφραξη του χώρου. Υπολογίζεται ότι «σε λίγες εβδομάδες» το οίκημα θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και ν’ ανοίξει τις πόρτες του για την φιλοξενία των πρώτων παιδιών.

 

Το ποσό που συγκεντρώθηκε

Η ερανική προσπάθεια, έλεγε προ ημερών στον «Εθν. Κηρ.», η Μαρία Φωτοπούλου, η οποία -μαζί με την αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Ζωή Μπάτση- ήταν εκ των πρωτεργατών της «Καναδικής Πρωτοβουλίας για τη Λέσβο», είχε ως αρχικό στόχο τη συγκέντρωση 140.000 καναδικών δολαρίων.

Οργανώθηκαν εκδηλώσεις στο Μόντρεαλ και στη Νέα Υόρκη, δημιουργήθηκε πλατφόρμα ηλεκτρονικής κατάθεσης δωρεών, ευαισθητοποιήθηκε η Παροικία και τελικώς το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε έφτασε τα 214.476 καναδικά δολάρια.

Η πρώτη σημαντική δωρεά είχε έρθει από τον ίδιο τον κ. Πεκ, ο οποίος και υποστήριξε με θέρμη το όλο το εγχείρημα, στη μνήμη αγαπημένου του προσώπου αλλά και υπό την ανάγκη να στηριχθούν τα παιδιά των προσφύγων που φτάνουν στο νησί, θέμα που συχνά απασχολεί τα καναδικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το «Σπίτι της Αμερικής και του Καναδά» προορίζεται να φιλοξενήσει τόσο ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όσο και παιδιά ελληνικής ή άλλης καταγωγής που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον, όπως έλεγε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μόντρεαλ, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια διπλή κρίση. Η μια κρίση είναι η οικονομική, η άλλη είναι η προσφυγική κρίση. Έχουμε, λοιπόν, χρέος να στηρίξουμε τα παιδιά, να παράσχουμε βοήθεια, να σταθούμε δίπλα τους», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος. Με την υπόμνηση ότι η δωρεά των ομογενών ήταν κρίσιμη ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στη φιλοξενία των προσφυγόπουλων.

Να σημειωθεί ότι τα 214.476 δολάρια προήλθαν από: 67.680 δολάρια από τις on line δωρεές, 55.000 δολάρια από τη δωρεά της εταιρείας συστημάτων ασφαλείας «Lanvac» και 91.596 δολάρια από το διήμερο εκδηλώσεων (Γιορτή κρασιού) που φιλοξενήθηκε στο Κοινοτικό Κέντρο «Αδριανός Μαρής» στο Μόντρεαλ, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα.

 

 

 

Ποια ήταν η Νέλλη Μπίνου

 


Το παλιό αρχοντικό δωρίθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» από την αείμνηστη Νέλλη Μπίνου, γόνο εύπορης οικογένειας του νησιού. Φωτογραφία: «Καναδική Πρωτοβουλία για την Λέσβο»

 

Στο τελευταίο τεύχος (αρ. 53) της «Αιολίδας», που εκδίδει η «Λεσβιακή Παροικία», η συμμαθήτριά της, γιατρός παθολογοανατόμος - κυτταρολόγος, Νέδα Βουτσά - Περδίκη, αναφέρεται στην ευαισθησία και τη γαλαντομία της Νέλλης Μπίνου.

Θυμάται από το σχολείο: «Ήμασταν παιδιά όταν το 1940, με τη μεταρρύθμιση της χρονιάς εκείνης, περάσαμε με μια μικρή διαδικασία εξετάσεων από τη Δ΄ Δημοτικού, στο Γυμνάσιο Θηλέων. Νιώθαμε περηφάνια να φορέσουμε τη μαύρη ποδιά με το άσπρο γιακαδάκι και την άσπρη κορδέλα στα μαλλιά, αλλά δεν προλάβαμε να χαρούμε. Από την πρώτη κιόλας ημέρα τα σχολεία έκλεισαν. Ήρθε ο πόλεμος!».

Για τη Νέλλη Μπίνου γράφει: «Η όμορφη και πλούσια Νέλλη είχε πιο πλούσια αισθήματα αγάπης, μετριοφροσύνης και αξιοπρέπειας, δύσκολα να χωρέσουν σε λέξεις. “Κυρά Νέλλη” έλεγαν οι άνθρωποι του χωριού στο Καγιάνι με την άνεση του δικού τους ανθρώπου, στη βοήθεια και τα μαστορέματα του σπιτιού της στο Καγιάνι. Της άρεσε τον λίγο καιρό που περνούσε εκεί, μικρή ανάπαυλα στη θορυβώδη Αθήνα».

Στη Γερμανική Κατοχή, αναφέρει για την οικογένεια Μπίνου και τη μεγάλη πείνα: «Οι πεινώντες και διψώντες εύρισκαν καταφύγιο στην πόρτα τους και η Νέλλη από μικρό κοριτσάκι θυμάμαι να περιποιείται τους έχοντες ανάγκη βοηθείας. Το σπίτι της στη Χώρα, αυτό το μικρό παλατάκι με θησαυρούς στο εσωτερικό του, πρόσφερε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έναντι συμβολικού ποσού».

Η Νέλλη Μπίνου «έφυγε» από τη ζωή στις 11 Σεπτεμβρίου 2014.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|08|2017 18:54

Οι «Εχθροί εξ αίματος» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Αρκά που ανεβάζει η Πειραματική Σκηνή του Θεατρικού Ομίλου Πέτρας. Μια «ζωτικής σημασίας» κωμωδία με το γνωστό και ανατρεπτικό χιούμορ του συγγραφέα, που αναδεικνύει την μικρή μας κοινωνία μέσα από τα… σπλάχνα του οργανισμού μας.

Στο νοσοκομείο, ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα, ο οργανισμός βρίσκεται σε κώμα. Κι ενώ τα ευγενή όργανα δίνουν τη μάχη της ζωής, το Παχύ και το Λεπτό Έντερο, δυο άσπονδοι φίλοι, προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση, από την οποία εξαρτάται άμεσα και η δική τους επιβίωση. Το Δεξί Νεφρό τούς παρέχει πληροφορίες, δεν ξέρουν όμως αν πρέπει να το εμπιστευθούν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, όπως και τα σατανικά σχέδια εκδίκησης, πάνω απ’ όλα όμως πλανιέται η μεγάλη απειλή ότι το τέλος μπορεί να μην είναι και μακριά: γιατί ο μεγάλος αρχηγός, ο Εγκέφαλος, είναι αλκοολικός κι έχει βαρέσει διάλυση.

 

Συντελεστές

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Βασίλη Χατζηελευθερίου και παίζουν οι: Μαρία-Κωνσταντίνα Ακμούτσου («Λεπτό έντερο»), Ταξιαρχούλα Διονυσάτου («Παχύ Έντερο») και Γιασεμί Τρίχου («δεξί νεφρό»). Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Μαρίας Ματζουράνη, του Νικόλα Μωϋσή και της Ανδρονίκης Κουτσαβλή, τη μουσική επιμελείται ο Βασίλης Χατζηελευθερίου και τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Νικόλας Τσαΐρης.

 

Πού και Πότε

Το έργο του Αρκά θα ανέβει την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στις 9:00 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο της Σκάλας Συκαμιάς και την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 9:00 μ.μ., στην αυλή του Πολιτιστικού κέντρου Μανταμάδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|08|2017 18:44

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ημερίδα με θέμα «1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου - Η συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη της Λέσβου». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2014 - 2020» και ειδικότερα του υποπρογράμματος «Πολιτισμός», του οποίου ο φορέας προώθησης στην Ελλάδα είναι το Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» Ελλάδας.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των πολιτιστικών φορέων της Λέσβου για τις δράσεις πολιτισμού και τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους, η υποστήριξη της διεύρυνσης κοινού ως μέσου προσέλκυσης του ενδιαφέροντος και βελτίωσης της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά πολιτιστικά και δημιουργικά έργα, καθώς και στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Στόχος της ήταν, επίσης, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, των καινοτόμων προσεγγίσεων της δημιουργίας αλλά και νέων τρόπων που θα διασφαλίζουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 100 περίπου εκπρόσωποι μουσείων και δημόσιων φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και πολιτιστικών φορέων και σωματείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της πολιτιστικής δημιουργίας στη Λέσβο.

 

Η υπουργός

Στο μήνυμα της, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές, τόνισε: «Οι επιδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά μέσα που παρέχουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από την τεχνογνωσία, την επιμόρφωση και μια κουλτούρα εξωστρέφειας και συνεργατικότητας που αποφέρουν στους οργανισμούς που συμμετέχουν, συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ελπίζω συναντήσεις όπως η σημερινή, να επαναληφθούν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευρύτερη εξοικείωση των πολιτιστικών φορέων της Λέσβου, με στόχο την μεγαλύτερη συμμετοχή και απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων».

Την ημερίδα χαιρέτισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τον Πολιτισμό ειδικά σε ένα νησί όπως η Λέσβος, που έχει μακρά ιστορία και έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στον Πολιτισμό του Αρχιπελάγους. Γι’ αυτό και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία ανάδειξής του με δράσεις και έργα υποδομής με χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πιστεύω ότι η συνεννόηση και ο συνδυασμός των δράσεων θα έχει πάντα κάτι περισσότερο να προσφέρει γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση που όπως λέει και η πρόσκληση, είναι συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης έχει την ιδιαίτερη αξία της».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου, κ. Χρ. Λεοντής, η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Σιγριανών, κα. Μ. Κατσούλη-Ρήγα και η εκπρόσωπος της ΟΛΣΑ, κα. Ε. Πιπερά.

 

Όλοι οι φορείς

Στην ημερίδα συμμετείχαν και παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, η προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης / Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης / Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπεύθυνη του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020» / Υποπρόγραμμα «Πολιτισμός», κα. Ειρ. Κομνηνού, ο προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου, κ. Γ. Πλακωτάρης, ο προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, κ. Π. Τριανταφυλλίδης, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθ. Ν. Ζούρος, ο πρόεδρος Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Παν. Αιγαίου, καθ. Χρ. Αναγνωστόπουλος, ο κ. Ανδ. Λαπούρτας, προϊστάμενος Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, η κ. Λ. Ντάκου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Φεστιβάλ Μολύβου, ο κ. Κλ. Τζανέτος από τη Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι», ο Δρ. Γ. Κουρτζέλλης, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Λέσβου, η κα. Ε. Δρεκόλια, ο κ. Μ. Ραλλίδης και η κα. Γ. Ταπτά.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και φορέων της Λέσβου, όπως η κα. Μ. Βαρτή-Ματαράγκα, πρόεδρος του σωματείου «Το Πόλιον», ο κ. Ξεν. Μαυραγάνης, πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Μεσοτόπου, κα. Ε. Πίτσα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», κ. Φ. Βασίλογλου, και πολλοί άλλοι.                    

 

 

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 03|08|2017 18:29

Κάθε σημαντικό γεγονός της οικογενειακής ιστορίας συνδέεται με κάποιο κεραμικό, που η μητέρα μου σκόπιμα συνήθιζε να αγοράζει. Δεν είχε ειδικές γνώσεις η ίδια, γούστο πολύ μονάχα και μια προσωπική αισθητική, καλλιεργημένη από την κοινωνική της αγωγή, που καθόρισε εν πολλοίς τόσο τη συλλογή που κληρονόμησα, όσο και τις δικές μου προτιμήσεις. Μεγάλωσα ανάμεσα σε κύπελλα, πιάτα, αποθηκευτικά δοχεία, κιούπια, κούπες, κανάτες, σκεύη διακοσμητικά και κατ’ αρχήν χρηστικά, τα οποία ωστόσο στόλιζαν απλώς κάποια γωνιά του πατρικού μου. Έμαθα από μικρή ότι πρέπει να έχω μεγάλο σεβασμό για το πολύχρωμο πλήθος αυτού του κεραμικού θησαυρού, που ήταν τόσο εύθραυστος, όσο και η ζωή, σε σημαντικούς σταθμούς της οποίας όλα αυτά αγοράστηκαν.

Παρακολουθούσα, κάθε φορά που η μάνα μου ξεσκόνιζε τη συλλογή της. Ήταν και η μόνη που επιτρεπόταν να τα αγγίζει και να τα μετακινεί. Ουδείς τα ακουμπούσε από τον φόβο μην τα τραυματίσει. «Τα κεραμικά δεν πρέπει να έχουν ούτε ρωγμές, ούτε μικρά σπασίματα στις άκρες», έτσι ήξερα. Ανάμεσα σε φορτωμένα ράφια και γωνιές με ένα πανί στο χέρι, η βασίλισσα των κεραμικών κυκλοφορούσε με απίστευτη άνεση, έπιανε καθένα τους με λεπτότητα και σεβασμό, το καθάριζε επιμελώς και πριν το ξαναβάλει στη θέση του, το σύστηνε για πολλοστή φορά στη μοναχοκόρη της: «Αυτό εδώ είναι Κουρτζής, δεκαετίας του εβδομήντα! Κοίτα τα χρώματα. Τα ζωόμορφά του είναι μεταγενέστερα». «Τι θα πει ζωόμορφα;» ρωτούσα. Εξηγούσε υπομονετικά. Ο τόνος της φωνής της έφτασε και ως το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, όταν η Κατερίνα Κορρέ μάς έκανε μαθήματα λαογραφίας. Ίσως χάρη στον απόηχο της παιδικής μου ηλικίας, κέρδισα το πιο εύκολο άριστα του βασικού μου πτυχίου.

Κατά τη διαδικασία εκείνη του ξεσκονίσματος, η ξενάγηση περιλάμβανε αναφορά σε εργαστήριο, σε χρήση, σε χρονολογία και κατέληγε με το γεγονός της οικογενειακής ιστορίας, προς τιμή του οποίου το κεραμικό αντικείμενο είχε αγοραστεί. «Αυτό το αγοράσαμε στον Μανταμάδο την πρώτη φορά που σε πήγαμε στον Ταξιάρχη. Θυμάσαι;» Στο μυαλό μου ερχόταν η σκούρα εικόνα του ανάγλυφου Αρχαγγέλου, η γεύση από τους λουκουμάδες της διπλανής καφετέριας κι οι προσευχές των γυναικών μπροστά στις αναμμένες λαμπάδες. Θυμόμουν αμυδρά την επίσκεψη στα εργαστήρια του χωριού. «Κεραμικά φτιάχνουν, όπου υπάρχουν προσκυνήματα», σχολίαζε η μάνα μου, αυτοδίδακτη στην επιστημονική έρευνα. Το εργαστήριο μύριζε χώμα. Η οικογένεια σκορπίστηκε ανάμεσα στους πάγκους να διαλέξει. «Τι θέλεις να σου πάρω;» με ρώτησε ο πάντα γαλαντόμος πατέρας μου. Κάτι μου ψιθύρισε η μάνα μου, μάλλον μια ακόμη δική της προτίμηση. Αψήφησα το θυμωμένο βλέμμα της και διάλεξα ένα καφέ γυαλιστερό λαβομάνο. Κάθε φορά που το ξεσκόνιζε, μου το χτυπούσε: «Αυτό είναι το γούστο σου. Θυμάσαι;» Μερικές δεκαετίες μετά το παρατηρώ. Εξακολουθεί να μου αρέσει. Πολύ!

Η μοίρα μου ήθελε να στήσω πολλά νοικοκυριά μέχρι τώρα. Από κανένα δεν έλειπαν κεραμικά -όσα η μητέρα μου αποφάσιζε να μου παραχωρήσει και όσα σιγά-σιγά αγόραζα πια και η ίδια. Πάντα με αφορμή σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Θυμάμαι, όταν αγόρασα το σπίτι μου στην Αθήνα, μού αρνήθηκε δυο πιάτα του Χατζηγιάννη: «Αυτά είναι από την εποχή που έδινες Πανελλήνιες. Τότε που συγχωρέθηκε η γιαγιά σου. Όσο ζω θα τα έχω εγώ».

Ήρθε η εποχή που η συλλογή ολόκληρη πέρασε στα χέρια μου. Βρέθηκα να την ξεσκονίζω, ύστερα από μία ακόμη επάνοδό μου, στο πατρικό σπίτι και να προσπαθώ αμήχανα να την τακτοποιήσω, σύμφωνα με το δικό μου γούστο. Το μάτι μου ταξιδεύει σε δώρα του πατέρα μου για τα γενέθλιά της, για τη γιορτή της μητέρας, για την επέτειο των γάμων τους και σταματά σε ένα ζωόμορφο μικρό αγγείο, που αγοράστηκε τυχαία, από μένα ένα μήνα πριν την αποδημία της, στην Αίγινα. Κάθε φορά που τακτοποιώ αυτή τη μικρή συλλογή, όλο και κάποια έκθεση κεραμικής ακούω να εγκαινιάζεται, όλο και κάτι νέο προστίθεται στους κόλπους της. Σαν τις εμπειρίες που η ζωή μας προσφέρει._

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 03|08|2017 18:04

Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη, η εταιρεία «Lidl Hellas & SIA O.E.» προσέφερε δωροεπιταγές των 65 ευρώ σε κάθε μία από τις 230 οικογένειες της σεισμόπληκτης Βρίσας, (συνολικού ποσού 15.000 ευρώ).

Χθες σε προγραμματισμένη συνάντηση του γενικού γραμματέα με τους εκπροσώπους του σεισμόπληκτου χωριού, ο κ. Γιαννέλλης τις παρέδωσε στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Βρίσας, Στρατή Παράκοιλα, ολοκληρώνοντας έτσι μία ακόμη αξιέπαινη πράξη στήριξης της δοκιμαζόμενης τοπικής κοινωνίας, της επίμαχης περιοχής. 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|08|2017 17:53

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πανσέληνος του Αυγούστου 2017», σας προσκαλεί τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 21:00 στο Οθωμανικό Λουτρό (Τσαρσί Χαμάμ) στην πόλη της Μυτιλήνης, στο θέατρο σκιών για μικρούς και μεγάλους του Άκη και της «Κομπανίας του μπερντέ», στην παράσταση «Ο Καραγκιόζης και η Σχολή Ιππασίας».

Συντελεστές: Καραγκιοζοπαίχτης: Άκης Τσαβαρής, Βοηθός: Metin Kodalak, Κιθάρα-τραγούδι: Αντώνης Μυλωνάς, Βιολί-Τραγούδι: Δημήτρης Καρπούζης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|08|2017 17:49

Το 2ο Tartiwave RockFest έρχεται τον Αύγουστο ανανεωμένο και πιο δυνατό. Ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος, σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου, διοργανώνει για 2η φορά ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά γεγονότα του καλοκαιριού.

Το live stage θα φιλοξενήσει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, τις περισσότερες μπάντες του νησιού σε ροκ, έντεχνο, blues, jazz και heavy metal ήχους, ενώ την Κυριακή 6 Αυγούστου, το Φεστιβάλ θα κλείσει με ένα από τα μεγάλα ονόματα στο χώρο του ελληνικού ροκ, τους «Μπλε».

Dj sets, εκθέσεις ζωγραφικής, παιχνίδια στην παραλία και άλλες παράλληλες δράσεις θα ολοκληρώσουν ένα τριήμερο μουσικής και πολιτισμού σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Λέσβου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 03|08|2017 17:42

Την γκρίζα εικόνα στον χώρο της παιδείας έρχεται να χρωματίσει με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που πρόσφατα αναδείχθηκε στην κορυφή των ΑΕΙ της χώρας λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των πανεπιστημίων της χώρας, με βάση τις εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης, μέσω μιας καινοτόμου δράσης του, με όνομα «AegeanClub».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «AegeanClub», ξεκινά πιλοτικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κινητήριος δύναμη πίσω από το project αυτό στάθηκε μια ιδέα του καθηγητή του Πανεπιστημίου, Γιάννη Χαραλαμπίδη, που το 2014 είχε αναδειχθεί από το Πανεπιστήμιο του Σιατλ στην 8η θέση μεταξύ των πιο δραστήριων ερευνητών παγκοσμίως στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η ιδέα αντιμετώπισης του ήταν μια out of the box προσέγγιση στηριζόμενη σε ένα σκεπτικό win - win θετικού αθροίσματος για όλες τις πλευρές που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό. Τόσο για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του, αλλά και κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες της Λήμνου και της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου, της Σύρου και της Ρόδου, όπου το πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο δραστηριοποιείται.

Μια ιδέα δημιουργίας μιας αγοραστικής κοινότητας, που θα ξεκινήσει πιλοτικά από το Καρλόβασι της Σάμου, όπου εδρεύει το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου καθώς και η Σχολή Θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα εξασφαλίζει καλύτερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες για τους φοιτητές σε αρχικό στάδιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πωλησιακές ευκαιρίες για τους συνεργαζόμενους επαγγελματίες της περιοχής και κυρίως ένα κεφάλαιο για την υποστήριξη των αναπτυξιακών και των πολιτιστικών δράσεων του Πανεπιστημίου πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της.

Ο κ. Θανάσης Δαβαλάς από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που επιμελείται του προγράμματος μαζί με μια ομάδα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι εντός του φθινοπώρου θα ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα μέσα από τους υπό κατασκευή ιστοτόπους aegeanclub.gr και aegeanstore.gr. «Αναμένουμε με ενδιαφέρον ευχόμενοι η ακαδημαϊκή κοινότητα να ανταποκριθεί με επιτυχία στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα», τονίζει.

 

Ο πρύτανης

Ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης, δηλώνει ότι η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική οφείλει να αξιοποιεί το τρίγωνο της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία) για την ακύρωση του χρεωκοπημένου τριγώνου της κρίσης (χρέος, ελλείμματα, κρατικοδίαιτο ανύπαρκτο «παραγωγικό» «μοντέλο»), πράγμα που σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία µε τις τοπικές κοινωνίες καλείται να συμβάλει στη συστηματική οργάνωση δράσεων και υποδομών για:

- Τη μελέτη και ανάλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και τη συμβολή στη χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής.

- Τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

- Την υποστήριξη της εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, κατάρτισης σε τοπικό επίπεδο.

- Την υποστήριξη κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα από την υποστήριξη συναφών πρωτοβουλιών, την οργάνωση εκδηλώσεων, κλπ..

- Την από κοινού ανάπτυξη έργων και υποδομών που θα εξυπηρετούν τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και την τοπική κοινωνία.

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 03|08|2017 17:28

Το Σωματείο Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Eνημέρωσης Λέσβου χαιρετίζει την απόφαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου με την οποία δικαιώνονται οι εργαζόμενοι τής πάλαι ποτέ εφημερίδας «Αιολικά Νέα» μετά τον πολυετή δικαστικό τους αγώνα.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω εφημερίδα έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2010. Το δικαστήριο διατάσσει τον πρώην εκδότη της εφημερίδας να καταβάλει στους απολυμένους εργαζομένους μισθούς και τόκους υπερημερίας, καθώς κρίνει άκυρες τις απολύσεις τους. Επίσης, το δικαστήριο δέχεται ότι οι εργαζόμενες του τεχνικού τομέα της εφημερίδας αμείβονταν από τον εργοδότη με τον μισθό του υπαλλήλου γραφείου και όχι με τον νόμιμο μισθό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπου υπάγονταν.

«Ο πολυετής, συνεχής, συνεπής και επίμονος αγώνας των απολυμένων εργαζομένων της εφημερίδας “Αιολικά Νέα” και η τελική δικαίωσή τους αποπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, αποτελώντας συνάμα μια νίκη όλων των εργαζομένων της Λέσβου. Μια νίκη για όλους αυτούς που δεν έσκυψαν και όσους συνεχίζουν να μη σκύβουν το κεφάλι», καταλήγει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Κατηγορία Δήμος
- 03|08|2017 17:19

Ανοιχτή διαβούλευση - συνάντηση εργασίας, διοργανώνουν από κοινού η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 6.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο», με βασικό στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης.

 

Θέματα…

Η εν λόγω συνάντηση εργασίας, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της 1ης διαβούλευσης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από περίπου ένα μήνα, θα έχει ως βασικά θέματα επεξεργασίας, την ίδρυση του Συνδέσμου Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης και Χερσονήσου Αμαλής, την προοπτική συγκρότησης άτυπου συμβουλίου προσωπικοτήτων από απόδημους Μυτιληνιούς και τέλος, τη σύσταση επιτροπής διαβούλευσης για την συζήτηση του «κυκλοφοριακού» της πόλης και γενικά για την πολεοδομική και χωροταξική ανάπτυξη της Μυτιλήνης. Ακόμη στη συνάντηση θα γίνει και η παρουσίαση διαφόρων εποχικών και θεματικών «project brands» (υφιστάμενων και νέων) και καθορισμός συντονιστικών επιτροπών επεξεργασίας και υλοποίησής τους για το 2017 - 18, όπως:

- Marketing project προσέλκυσης επισκεπτών από Αττική.

- «Lesvos - Summer - Love: A cultural tourist concept for the Isle».

- Marketing project δημιουργίας «πακέτων», από την Κρήτη στη Μυτιλήνη.

- «Χριστούγεννα 2017 - 18: Η Μυτιλήνη …στα γιορτινά της».

- Marketing project για θρησκευτικό τουρισμό 2017 - 18.

- «Ο Άγιος Βαλεντίνος …της Μυτιλήνης 2018».

- Marketing project για μαθητικό τουρισμό στη Μυτιλήνη, την άνοιξη 2018.

- «Λεσβιακή Αποκριά 2018: Τα Γιούνια».

- «Open City - Open House: Αρχιτεκτονικές διαδρομές της Μυτιλήνης».

- «Πάσχα 2018 …στη Μυτιλήνη!».

- Διεθνής αγώνας τριάθλου στη Μυτιλήνη, τον Αύγουστο 2018.

- «Ελύτεια 2018: Φόρος τιμής στο Μυτιληνιό νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη».

- Διάφορα άλλα «project brands».

 

Υπό…συμβούλια ανά γειτονιά

Ακόμη στα θέματα της συνάντησης θα είναι και η συγκρότηση ανεξάρτητων τοπικών - συνοικιακών συμβουλίων της πόλης, ανά περιοχή. Ο ρόλος τους θα είναι να συγκεντρώνουν, να καταγράφουν και να ταξινομούν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την κάθε συνοικία, καθώς και να εισηγούνται προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση - αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας τους. Οι δώδεκα περιοχές - συνοικίες της πόλης, είναι οι παρακάτω:

- Νεάπολη και Πλιγώνι

- Βαρειά και Ακρωτήρι

- Ακλειδιού, Κουμκό και Σουράδα

- Χρυσομαλλούσα

- Χάλικες (Πάνω, Μεσαίος, Κάτω)

- Καλλιθέα και Μαύρα Σίδερα

- Υφαντήριο, Πυργέλια, Βουναράκι

- Αλυσίδα, Λαζαρέτο, Λαγκάδα

- Καμάρες

- Συνοικισμός, Επάνω Σκάλα, Άγιος Ευδόκιμος

- Αγορά, κέντρο πόλης

- Κουλμπάρα και Κιόσκι

Κατηγορία Βήμα Διαλόγου
- 03|08|2017 17:04

Αφορμή για την πρώτη μου επίσκεψη στη Λέσβο, αποτέλεσε μια εκδήλωση που αφορούσε τον θρησκευτικό τουρισμό. Φθάνοντας Παρασκευή πολύ πρωί στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης», πρώτη εικόνα ήταν η θάλασσα μπροστά του με τα υπέροχα χρώματα. Στο δρόμο για Μυτιλήνη, εντυπωσιάζομαι από τα υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής στην αρχοντική συνοικία της Βαρειάς, του Ακλειδιού, της Σουράδας, αλλά και στο κέντρο της πόλης, που τα περισσότερα κατοικούνται ή έχουν γίνει υπέροχα ξενοδοχεία όπως το «Loriet», ο «Πύργος Μυτιλήνης» και ο «Ορφέας». Πρώτη εικόνα από την πόλη της Μυτιλήνης, η προβλήτα στην Κουντουριώτη με τα μαγαζιά και τα καφέ, ο εντυπωσιακός τρούλος του Αγίου Θεράποντα να ξεχωρίζει, το κάστρο πιο πέρα, αλλά και τα όμορφα κτίρια του Δημαρχείου, της Περιφέρειας, του Δημοτικού Θεάτρου και το «Πανελλήνιον» καφενείο, να δεσπόζουν. Αφού διαβάζω τα πρωτοσέλιδα του τοπικού Τύπου, συναντώ τον δήμαρχο και φεύγω για συνέντευξη στην ΕΡΑ Αιγαίου, που το στούντιο βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό απέναντι από το Νοσοκομείο.

Φεύγω αμέσως, μεσημέρι με πολύ ζέστη για να προλάβω πριν κλείσει, το Μουσείο του Θεόφιλου, του φημισμένου ζωγράφου που η λαϊκή του ζωγραφική επαινέθηκε στο εξωτερικό. Οι πίνακες του στο μικρό μουσείο χαρακτηριστικοί και απέναντι επισκέπτομαι το ανακαινισμένο Μουσείο Τεριάντ-Ελευθεριάδη, με Πικάσο και Ματίς, όπου ήταν αυτός που από το Παρίσι και λόγω της καταγωγής του από τη Μυτιλήνη, ανέδειξε τον Θεόφιλο. Φεύγω για φαγητό με θαλασσινά και το παραδοσιακό ούζο στην Παναγιούδα και αμέσως μετά φεύγω για το γραφικό Μανταμάδο, για προσκύνημα στον Ταξιάρχη, με την μαύρη εικόνα Του από αίμα και λάσπη, τα παπούτσια του από τάματα γύρω, τα σπαθιά και το αεροπλάνο στην είσοδο. Τρώμε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες στην αυλή, με ελληνικό καφέ και φεύγω για το Επιμελητήριο μπροστά στη θάλασσα. Η εκδήλωση για τον θρησκευτικό τουρισμό πετυχημένη και αμέσως μετά πάω βόλτα στη βραδινή Μυτιλήνη, στα Λαδάδικα και στα γραφικά στενάκια, με πολύ κόσμο και όμορφα μαγαζιά και αυλές. Επόμενο πρωί, πάω βόλτα μέσα στην πόλη, στην Ερμού, στην Μητρόπολη με το γοτθικού τύπου καμπαναριό της, που φαίνεται από παντού, στα στενά της πόλης καθώς και στον Άγιο Θεράποντα με την επιβλητική αρχιτεκτονική του. Στην πλατεία με το άγαλμα του Στρατή Μυριβήλη πίσω από το Δημαρχείο και το καφέ «Κήπος» και το Πάρκο λίγο πιο πάνω. Φεύγω για τον κόλπο της Γέρας, σταματώ να δω το παλιό δημαρχείο της Γέρας, σε ένα καταπληκτικό αρχοντικό του Βρανά και χάνομαι στα στενά δρομάκια με τα καφενεία, μέχρι να συναντήσω το Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά (παππού του Οδ. Ελύτη) στον Παπάδο, φτιαγμένο από το «Αρχιπέλαγος» και τον Ν. Σηφουνάκη, όπου στους επιβλητικούς του χώρους μαθαίνεις για τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού και τις ελιές, με γύρω μυλόπετρες, μόνος μου μιας και πολύ ζέστη. Πάω για βουτιά στα πεντακάθαρα νερά στον Άγιο Ισίδωρο και μετά βόλτα στην πρωτεύουσα του ούζου, στο Πλωμάρι. Βλέπω το «Αθανασιάδειον» με την όμορφη αρχιτεκτονική, το παραδοσιακό καφενείο με την ιστορική λέσχη, τη βρύση του Αγά, την εκκλησία που μετά τον σεισμό υπέστη ζημιές, το Μουσείο του Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου «Αρβανίτη», στο δρόμο το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη του 1860 για το πώς φτιάχνεται. Πηγαίνω στην Αγιάσο, στους πρόποδες του Ολύμπου, βλέπω τον Συνεταιρισμό των Γυναικών, το όμορφο κτίριο που στεγάζει την Αστυνομία, τα παραδοσιακά καφενεία με τον πλάτανο και τον ανυπέρβλητο Ναό της Παναγίας της Αγιάσου, που εσωτερικά δύσκολα συναντάς όμοιό του. Τι να πρωτοπείς για το τέμπλο και την διακόσμηση του. Και καθώς βλέπω το Αναγνωστήριον, το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, αναχωρώ για Μυτιλήνη και μετά για το Πανηγύρι του Ταύρου στην Αγία Παρασκευή αργά το βράδυ, όπου δεκάδες άλογα υπό τους ήχους τρομπέτας και με τους ντόπιους να τα ιππεύουν, παρελαύνουν μπροστά σε εκατοντάδες κόσμο. Τέτοιο έθιμο, δεν είχα ξαναδεί! Επόμενο πρωί φεύγω από Μυτιλήνη για να προσκυνήσω στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ και περνάω μπροστά από το υπό εγκατάλειψη κτίριο του «Σάρλιτζα Παλλάς», με τους φοίνικες μπροστά στη θάλασσα, που περιμένει την αναστύλωσή του, στη Λουτρόπολη της Θερμής. Πάω ξανά Αγία Παρασκευή για επίσκεψη μεσημέρι (ολομόναχος) στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου της Τράπεζας Πειραιώς στο χώρο που ήταν το Κοινοτικό Ελαιοτριβείο και μαθαίνω για το λάδι και πιο δίπλα τα εντυπωσιακά Εκπαιδευτήρια, που κατασκευάστηκαν με τα κέρδη του ελαιοτριβείου. Πάω Καλλονή με τα όμορφα σχολεία της και τη γνωστή ομάδα για να φθάσω στην Πέτρα. Κατεβαίνω με τα πόδια, περιπλανιέμαι στα σοκάκια της, με το κτίριο του Πολ. Συλλόγου, την ποτοποιία, το αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, τη βιβλιοθήκη, τον Άγ. Νικόλαο με τα τρία στρώματα τοιχογραφημένων αγιογραφιών και φυσικά την Παναγία της Πέτρας στο βράχο, επιβλητική. Αφού κάνω βουτιά στην Άναξο, φθάνω Μόλυβο, με το πανέμορφο κάστρο του. Περπατώ στα ανηφορικά στενά του καλυμμένα με φυλλωσιές, από τα ομορφότερα δρομάκια. Η πινακοθήκη της Μήθυμνας, το αρχοντικό Κράλλη, ο Ναός των Ταξιαρχών στην κορυφή με το παλιό τέμπλο και πάω με το αυτοκίνητο ως την κορυφή του κάστρου. Επιστροφή Μυτιλήνη, βλέποντας να περνάει στην προκυμαία ένα τάγμα στρατού με μουσικές και βράδυ βόλτα. Επόμενο πρωί, βόλτα στην Καβέτσου με τα αρχοντικά, μετά καφές και μένοντας σε ξενοδοχείο που αντί για αριθμούς, είχε λουλούδια στις πόρτες, δίνω την υπόσχεση να ξανάρθω για μια βουτιά στα Βατερά με την απέραντη παραλία, για τη Βρίσα, την Ερεσό, τον Πολιχνίτο και για μια επίσκεψη στο Σίγρι και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Απολιθωμένο Δάσος του, για την Λέσβο, μια περιοχή ανεξάντλητη σε ομορφιές και εικόνες.

 

Νεκτάριος Καλαντζής είναι οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης.

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top