FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|08|2017 19:55

Γιώργος Πετρέλλης

Ο Θεόφιλος της Τάκλα Μακάν (μαγικός ρεαλισμός)

Εκδόσεις 24 γράμματα

Αθήνα 2017, σελ. 138

 

Ο Γιώργος Πετρέλλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1949. Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία: «Βορειοανατολικά στον Αιώνα» (2003), «Το όνομα» (2010), «Φωτιές από μέσα» (2011), «Ζωή στα δύο» (2013), «Κάθε επτά και πέντε μήνες» (2015).

Το τελευταίο του βιβλίο το χαρακτηρίζει μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού και το εξηγεί ως εξής: Μαγικός γιατί υφαίνεται μια ποιητική άρνηση της πραγματικότητας με αόρατες βυζαντινές κλωστές, που κυκλώνουν Αιγαίο, Πιεμόντο, Κωνσταντινούπολη, Σαμαρκάνδη, Ινδία, Κίνα και θάβονται στην έρημο της τάκλα Μακάν, στην Κεντρική Ασία. Ρεαλισμός, γιατί και το «Θεόφιλος της Τάκλα Μακάν» όσο μακριά και αν πήγε, δεν ξεπέρασε ποτέ τα σύνορα της Ψυχής του και δεν κατάφερε ποτέ να δαμάσει τα ένστικτά του. Τούτο το ταξίδι έχει μόνο πηγαιμό.

Να ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που αναφέρεται στη Λέσβο: «Οι πρώτες δεκαπέντε μέρες πέρασαν σαν το νερό κι ο Τζόναθαν, παρόλη την απόλαυση των διακοπών, άρχισε να ανυπομονεί να επιστρέψει στο Λονδίνο. Η Καλίμα καθημερινά χανόταν στις σκέψεις της κι αυτός έπληττε μεταξύ πισίνας και παραλίας. Τα υπόλοιπα ελάχιστα τον ενδιέφεραν. Η Καλίμα όμως δεν είχε λόγο να επιστρέψει στο Λονδίνο, γι’ αυτό αποφάσισε, άσχετα με τα σχέδια του φίλου της, να μείνει για λίγο ακόμα. Ο Μόλυβος της Λέσβου με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τον παραδοσιακό πετρόχτιστο οικισμό και το Βυζαντινό κάστρο, που δέσποζε στην κορυφή του λόφου, ασκούσαν πολύ μεγάλη γοητεία κι εκείνη ήθελε να αφεθεί και να απολαύσει. Εκτός των άλλων το ξενοδοχείο ήταν πολύ καλό και οικονομικό επίσης, αλλά και η τοπική κουζίνα τόσο νόστιμη και υγιεινή που η Καλίμα δεν εύρισκε λόγια να την περιγράψει. Ερωτεύτηκε τον Μόλυβο και δεν ήθελε να κουνήσει ρούπι από εκεί. Κόσμημα μέσα στη νύχτα ο Μόλυβος, που ολόφωτος αρμένιζε κάθε βράδυ στα νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχοντας σαν στέμμα το κάστρο στην κορφή του λόφου, ενώ στο βάθος απέναντι τρεμόπαιζαν τα φώτα των Μικρασιατικών ακτών. Αυτές οι εικόνες άρχισαν να τρέφουν έντονα την φαντασία της, και το μυαλό της άρχισε επιτέλους να καρπίζει…».

 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης: «Εφτά και κάτι νύχτες» (Αφήγημα), Εκδόσεις «Νησίδες», Θεσσαλονίκη 2017, σελ. 195.

- Καίτη Μεσσηνέζη: Αναδρομική έκθεση με θέμα: «Εικαστικές αναζητήσεις στη Λέσβο», Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, Κατάλογος έκθεσης, Κείμενα: Αθηνά Σχινά, Έκδοση Δήμου Λέσβου, 2017, σελ. 46.

- Ποιμήν, τεύχος 2/έτος ΠΑ΄/ Μάρτιος-Απρίλιος 2017, σελ 91.

 

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 01|08|2017 18:24

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, ενεργοποιήθηκε η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά στις δράσεις για τη «βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι  1,7 εκατομμύρια ευρώ και θα το υλοποιήσουν οι Δήμοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ημερομηνία έναρξης υποβολής την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και λήξης την 30η Νοεμβρίου 2017.

Η περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για να χρηματοδοτήσουμε έργα αγροτικής οδοποιίας που εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσβαση στην ύπαιθρο των νησιών μας και κατ’ επέκταση βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των αγροτών».

 

Και η συμμετοχή του Δήμου

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι ο Δήμος Λέσβου μέσω του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκ. ευρώ μέσω του Υπουργείου Υποδομών, για τις ανάγκες του οδικού δικτύου της αρμοδιότητας του Δήμου, συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής οδοποιίας. Έτσι έχει ενδιαφέρον πλέον να φανεί το πώς ο Δήμος θα αντιδράσει σε αυτή την πρόσκληση. Κοινώς το αν θα διεκδικήσει μία ευρεία παρέμβαση για την αγροτική οδοποιία, ή θα επαναπροσδιορίσει την διεκδίκησή του σε πόρους, είτε μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω του Υπουργείου Υποδομών που... πληρώνει αντισταθμιστικά για τις ζημιές του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού. Αφού κατά τα φαινόμενα προκύπτει επικάλυψη στο θέμα αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας, βάσει της τελευταίας ανακοίνωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

 

- 01|08|2017 18:02

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Γιορτές της Γης», που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Και οι οποίες περιλαμβάνουν ποικιλία δράσεων για μικρούς και μεγάλους, όπως διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ, κυριακάτικους περιπάτους, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, περιηγήσεις με σκάφος με γυάλινο πυθμένα στο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης.

Αυτήν την εβδομάδα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διάλεξη με θέμα «Η εποποιία της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας - Απολιθώματα Δεινοσαύρων, Θηλαστικών και Απολιθωμένων Δένδρων από το Γεωπάρκο Chaoyang της Κίνας» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, με ομιλητή τον ερευνητή Mao Lei από το κινεζικό Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ο οποίος είναι συνεργάτης του Μουσείου.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με τα εντυπωσιακά ευρήματα δεινοσαύρων και άλλων σπονδυλωτών από την πλουσιότατη απολιθωματοφόρο περιοχή του Γεωπάρκου Chaoyang της Κίνας.

Η διάλεξη παρουσιάζει τον εντυπωσιακό πλούτο απολιθωμάτων δεινοσαύρων, θηλαστικών και απολιθωμένων δένδρων, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά και μας προσφέρουν την εικόνα της εξέλιξης της ζωής κατά την περίοδο του Μεσοζωικού, πριν από 100 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για απολιθώματα τα οποία συγκροτούν την πανίδα Jehol και έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή του Γεωπάρκου Chaoyang της Κίνας.

Ιδιαίτερη σημασία ανάμεσα στα είδη που θα παρουσιασθούν στη διάλεξη έχουν τα ευρήματα δεινοσαύρων και ιδιαίτερα τα είδη που είχαν φτερά και παρουσιάζουν ευγένειες με τα πουλιά.

Αυτά τα απολιθώματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κατανόηση των χερσαίων οικοσυστημάτων της περιόδου του Κρητιδικού γιατί από τη μια πλευρά, αποδεικνύουν ότι τα πουλιά έχουν σημαντική συγγένεια με τους δεινόσαυρους και δείχνουν πώς οι δεινόσαυροι εξελίσσονται βήμα προς βήμα σε άλλα ήδη δεινοσαύρων.

Από την άλλη πλευρά, τα απολιθώματα αυτά προσθέτουν νέα στοιχεία για την εικόνα που έχουμε για τα πρώιμα θηλαστικά που έζησαν στην περίοδο του Μεσοζωικού, ορισμένα από τα οποία είχαν την δυνατότητα να κυνηγήσουν μικρούς δεινοσαύρους.

Ο ερευνητής Mao Lei βρίσκεται στη Λέσβο στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του κινεζικού Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου.

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 01|08|2017 17:54

Διά της πλαγίας οδού χρηματοδότηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής, βλέπουν οι επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» και των «Ενεργών Πολιτών», Στράτος Γεωργούλας και Αριστείδης Σπέρκος, ενόψει της συναυλίας του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Αργυρού την ερχόμενη Παρασκευή στην πλαζ Τσαμάκια.

Πιο συγκεκριμένα, με κοινή τους δήλωση, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για «επιλεκτική χρηματοδότηση ενός μόνο ποδοσφαιρικού συλλόγου από τους δεκάδες άλλους που υπάρχουν στο νησί» και αναρωτιούνται: «Πώς είναι δυνατόν να προάγεται το σύνολο του πολιτισμού και αθλητισμού στον τόπο μας από χρηματοδοτήσεις ποδοσφαιρικών εταιριών; Με ποια κριτήρια επιλέγονται από τη δημοτική αρχή το ποιοι θα χρηματοδοτηθούν και ποιοι όχι; Η λαϊκή ερασιτεχνική πολιτιστική παραγωγή που χρόνια τιμά τον τόπο μας, δεν έχει τις ίδιες ανάγκες στήριξης»; Σε τι ποσό ανέρχεται η «πλάγια χρηματοδότηση» που αναδεικνύουν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης; Βάσει της σχετικής εισήγησης, τις 15.500 ευρώ, αν και θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι το ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο «φωτογραφίζεται» ως εκείνο που απολαμβάνει της «επιλεκτικής χρηματοδότησης», ο Αιολικός, δεν είναι ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, όπως γράφεται εσφαλμένα στη κοινή δήλωση των κ.κ. Γεωργούλα και Σπέρκου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος και σε άλλες εποχές, έχει στηρίξει εμμέσως αθλητικά σωματεία που τα φέρνουν δύσκολα, ενώ παλιότερα υπήρχε και άμεση χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών ομάδων.

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 01|08|2017 17:32

 

Το «θέμα Κατζανού», όπως αναδείχθηκε στον Τύπο από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, παραμένει ανοιχτό εδώ και δέκα ημέρες μετά την έγγραφη υποβολή παραίτησης του αντιδημάρχου Καθαριότητας. Ωστόσο, όσοι παρέμειναν επιφυλακτικοί στην εκτίμηση της… επόμενης ημέρας στη δημοτική αρχή, πιστεύοντας πως η (οριστική) ρήξη, είναι δύσκολο να επέλθει λόγω πολλών παραγόντων και ανοικτών ζητημάτων μεταξύ του δημάρχου Σπύρου Γαληνού και του Γιώργου Κατζανού, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο όχι μόνο προέκυψε συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά οι πληροφορίες λένε πως το αποτέλεσμα αυτής, άλλαξε άρδην τα δεδομένα, αλλά και τις πιθανότητες αποχώρησης του αντιδημάρχου από τη δημοτική αρχή. Με τις δύο πλευρές να ρίχνουν αμφότερες «γέφυρες» μεταξύ τους και να συμφωνούν σε ένα νέο ραντεβού τους, που θα λύσει μια και καλή τις (όποιες) μεταξύ τους διαφωνίες ή και παρεξηγήσεις. Τούτων δοθέντων, μιλάμε για μία θεαματική αντιστροφή του κλίματος που δίνει νέο ενδιαφέρον ως προς το τι θα επακολουθήσει.

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται ότι είναι έτοιμο να πάρει το «ζήτημα Κατζανού», μετά τη συνάντησή του αντιδημάρχου Καθαριότητας με το δήμαρχο Λέσβου τις τελευταίες ημέρες. Παρά το ότι ο (παραιτηθείς) κ. Κατζανός εμφανίστηκε όλη την περασμένη εβδομάδα αποφασισμένος να αποχωρήσει από τη δημοτική αρχή και με διάθεση να μη συζητήσει για τη δυσαρέσκειά του (σ.σ. προχωρώντας μάλιστα μέχρι και σε συμβολικό αποχαιρετισμό όλων των εργαζομένων στην υπηρεσία του), οι τελευταίες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να αποφευχθεί το «διαζύγιό» του με τη δημοτική αρχή. Γιατί η συνάντησή του με τον Σπύρο Γαληνό -που δεν συγκέντρωνε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πολλές πιθανότητες να γίνει- τελικώς έγινε, με τους δύο άντρες να θέτουν επί τάπητος όλους τους μεταξύ τους (και όχι μόνο) προβληματισμούς για την πορεία της συνεργασίας τους. Το τι ακριβώς ειπώθηκε, το ξέρουν μόνο οι ίδιοι, ωστόσο η αντιστροφή του κλίματος, είναι γεγονός, αφού… εκπορεύτηκε και από τους δύο το πρωί της Δευτέρας στο φιλικό τους περιβάλλον.

 

Το SMS και η… «υπέρβαση»

Ειδικότερα, ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του αντιδημάρχου, με αποστολέα τον δήμαρχο την περασμένη Πέμπτη, φαίνεται ότι ήταν καθοριστικό στο να γίνει τελικά συνάντηση μεταξύ των δύο συνεργατών. Αφού για όσους γνωρίζουν καλά τον δήμαρχο και όσους έχουν παρακολουθήσει το πώς διαχειρίστηκε αντίστοιχες παραιτήσεις συνεργατών του στο παρελθόν, θα θυμούνται πως ποτέ δεν μπήκε στην διαδικασία να πάρει πρωτοβουλία να αλλάξει τη γνώμη των εκάστοτε παραιτηθέντων. Όμως η περίπτωση του Γιώργου Κατζανού, ήταν -όπως σημειώναμε από την αποκάλυψη της είδησης της παραίτησής του- εντελώς διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Τόσο λόγω του ότι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας είναι καθοριστικός στο έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, όσο και γιατί ο ίδιος ήταν ο εκφραστής της (αμφιλεγόμενης) πολιτικής απόφασης της παράταξης, να βάλει πλάτη η ΔΕΔΑΠΑΛ στην καθαριότητα του Δήμου. Η οποία πολιτική απόφαση δημιούργησε πολλές από τις γνωστές παρενέργειες.

 

Υπάρχει ακόμα απόσταση

Η «υπέρβαση» λοιπόν του κ. Γαληνού να προσεγγίσει τον αντιδήμαρχο, φαίνεται ότι έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τον κ. Κατζανό, με τους δυο τους τελικά να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να συζητούν τους προβληματισμούς τους. Και να βρίσκουν μάλιστα τη διάθεση να τους ξεπεράσουν, αν και τούτο φαίνεται πως θα οριστικοποιηθεί σε επόμενη συνάντησή τους, η οποία θα γίνει πιθανά μέσα στην εβδομάδα. Και θα δείξει πια οριστικά και αμετάκλητα το αν ο αντιδήμαρχος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ή θα επιστρέψει στην αρχική του απόφαση να αποχωρήσει. Πάντως οι ίδιες πληροφορίες που θέλουν τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο να έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους, επιμένουν πως ακόμα υπάρχει απόσταση στο να συμφωνήσουν να «κλείσουν» τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν. Αφού είναι σαφές πως για να καλυφθεί η απόσταση, ο δήμαρχος θα κληθεί να παίξει ξανά με τις ισορροπίες στη δημοτική του αρχή, για να βελτιώσει τα επίπεδα συνεργασίας των αντιδημάρχων του. Αλλά και να αγγίξει ίσως και την «καυτή» πατάτα της ΔΕΔΑΠΑΛ, η οποία στην διάδοχη κατάσταση της εποχής Στέφανου Αποστόλου, δείχνει διάθεση να πάρει αποστάσεις από εκείνη της εποχής Γιώργου Κατζανού…

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 01|08|2017 17:11

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου ανακοίνωσε ότι αναρτήθηκαν χθες Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις της 2ης και 3ης πληρωμής αντίστοιχα για έτος εφαρμογής 2013. Οι δικαιούχοι είναι 76 με συνολικό ποσό πληρωμής 100.538,47 ευρώ.

Επίσης, οι καταστάσεις έχουν αναρτηθεί και στους πίνακες ανακοινώσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής και του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.

Οι ατομικοί λογαριασμοί των δικαιούχων έχουν πιστωθεί. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο 5 της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 01|08|2017 16:48

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε τις συμβάσεις των έργων «Καθαρισμός χειμάρρων Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας» προϋπολογισμού 390.000 ευρώ και «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικών Ενοτήτων Μανταμάδου - Μήθυμνας - Πέτρας νήσου Λέσβου» προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Η προθεσμία για την περαίωση του έργου στην Ικαρία είναι τέσσερα χρόνια, ενώ η προθεσμία για την περαίωση του έργου του καθαρισμού χειμάρρων των Δημοτικών Ενοτήτων Μανταμάδου - Μήθυμνας - Πέτρας, είναι πέντε μήνες.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και θα υλοποιηθούν με την επίβλεψη των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, αποτελούν δε συνδρομή στο έργο των Δήμων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 01|08|2017 16:37

Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) επισκέφθηκε τη Λέσβο την περασμένη Πέμπτη και ενημερώθηκε από αστυνομικούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, για τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Πριν από λίγες ημέρες, «για ακόμη μία φορά οι συνάδελφοι κλήθηκαν να διαχειριστούν άλλη μια εξέγερση εντός του Κέντρου Φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου. Δεν ήταν η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, Παναγιώτης Χαρελάς. Πέραν των εντολών και διαταγών που λαμβάνουν οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της επιχειρησιακής διαχείρισης, ως συνδικαλιστικός φορέας, επισημαίνει κάποια ζητήματα που ανέφερε κατά την συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας την 27η Ιουλίου με τον αστυνομικό διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, κ. Ανδ. Στεφάνου.

«Κύριο μέλημά μας είναι σε κάθε περίπτωση, η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων που εργάζονται, είτε στις δομές που υπάρχουν εκεί, είτε στη φύλαξη των συνόρων και σε εποχούμενες περιπολίες. Προτείναμε λύσεις σε επιμέρους καθημερινά προβλήματα που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων αλλά και καθιστούν αυτές τις συνθήκες ασφαλέστερες. Καταστήσαμε σαφές και ενισχύσαμε την άποψη πως οι διμοιρίες στο νησί επιτελούν σημαντικό έργο και η παρουσία τους εγγυάται την ομαλότητα στις συνθήκες που επικρατούν. Καταθέσαμε την αντίθεσή μας στις φωνές που επιμένουν στην αποχώρηση των διμοιριών από το νησί. Η παρουσία τους, αλλά προπάντων η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους, αποδείχθηκαν περίτρανα στην τελευταία εξέγερση», τονίζουν.

Τέλος, ζήτησαν από τον διευθυντή, όλο το αποσπασμένο αστυνομικό προσωπικό να υπηρετεί σε θέσεις που να σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές, είτε στη διαχείρισή τους, είτε σε περιπολίες και φύλαξη. «Θεωρούμε πως κανείς δεν περισσεύει για να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας» καταλήγουν.

 

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 01|08|2017 16:00

 

Έκκληση να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίας για «υπερβολική χρήση βίας» από την Αστυνομία ενάντια σε αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της 18ης Ιουλίου του 2017, εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, κάνει η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς για τις συνθήκες κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης μετά τη διαμαρτυρία. Κόλαφος οι μαρτυρίες από θύματα και αυτόπτες για τα επεισόδια, ενώ στην ανακοίνωσή της, επισυνάπτει και σχετικά βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, στις 25 Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία ενημερώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή της Λέσβου ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση διέταξε μια εσωτερική πειθαρχική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί δυσανάλογης χρήσης βίας και κακομεταχείρισης όσων συνελήφθησαν.

Στη δραματική της ανακοίνωση, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν επειγόντως τους ισχυρισμούς για υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία ενάντια σε αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18ης Ιουλίου.

Παράλληλα, όπως τονίζει, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση προς κάποιους από τους συλληφθέντες και κρατούμενους στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης μετά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν τη διαμαρτυρία. Η οργάνωση συνέλεξε μαρτυρίες από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες σχετικά με τη δυσανάλογη χρήση βίας στον καταυλισμό της Μόριας, οι οποίες επιπλέον υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό που είναι κοινοποιημένο στα μέσα ενημέρωσης, λίγες μέρες μετά τη διαμαρτυρία.

 

«Ρεπορτάζ» με συνεντεύξεις

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε συνεντεύξεις από 11 αιτούντες άσυλο που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου και του ατόμου που νοσηλεύεται, καθώς και από τους δικηγόρους τους. Η Διεθνής Αμνηστία πήρε επίσης συνέντευξη από τρεις άλλους αιτούντες άσυλο που ήταν στον καταυλισμό της Μόριας, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις 18 Ιουλίου, εκπροσώπους από ΜΚΟ στο νησί και εκπροσώπους της Αστυνομίας.

Παρά τους τραυματισμούς τους, οι αιτούντες άσυλο που έδωσαν συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία από το Αστυνομικό Τμήμα, δήλωσαν ότι παρόλο που ζήτησαν ιατρική βοήθεια για τους τραυματισμούς τους, η Αστυνομία καθυστέρησε να τους παραπέμψει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης είδαν ανοιχτές πληγές στο σώμα ενός από τους ερωτηθέντες, ενώ ένα άλλο άτομο είχε το χέρι του σε γύψο. Οι συνεντευξιαζόμενοι δήλωσαν ότι οι τραυματισμοί τους προήλθαν από τους ξυλοδαρμούς από την Αστυνομία. Όλοι τους δήλωσαν επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι, ενώ βρίσκονταν σε κράτηση, η Αστυνομία τούς ζήτησε να υπογράψουν έγγραφα στα ελληνικά χωρίς την παρουσία διερμηνέα και δικηγόρου. Επιπλέον, δήλωσαν ότι η Αστυνομία τούς είπε ότι θα είχαν πρόβλημα εάν δεν υπέγραφαν τα έγγραφα. 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|08|2017 15:45

Σήμερα Τρίτη στις 9.30 το βράδυ στο Κάστρο της Μυτιλήνης, με ελεύθερη είσοδο, θα απολαύσουμε κάτι διαφορετικό, «Μουσικές νοστωδίες Λέσβιων ποιητών». Ντόπιους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν στίχους του Χρυσόστομου Γελαγώτη, του διακεκριμένου από την Ακαδημία Αθηνών, Δημήτρη Νικορέτζου, και του φιλόλογου Γιάννη Παπάνη από την Αγιάσο, σε μουσική και ενορχήστρωση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη.

«Μου εμπιστεύτηκαν εδώ και ένα χρόνο οι τρεις φίλοι τα ποιήματά τους και άρχισα να τα δουλεύω. Πρέπει να σας πω ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν τυπωθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε συλλογές τους. Το κάθε κομμάτι έχει διαφορετικό ύφος, στυλ και χρώμα. Ο καιρός περνούσε χωρίς να το καταλαβαίνω όταν έφτιαχνα τη μελωδία και τη σύνθεσή τους» λέει ο κ. Τσιριγώτης. Σήμερα, λοιπόν, θα ακούσουμε 29 τραγούδια και ένα οργανικό, που θα το χορέψει ο περίφημος τραγουδιστής, αλλά και εξαίρετος και μερακλής χορευτής, Σόλων Λέκκας, είναι «ο ζεϊμπέκικος του Θεόφιλου».

Η ιδιομορφία της σημερινής συναυλίας είναι ότι δεν θα υπάρχει ζωντανά η ορχήστρα, μόνο οι 10 τραγουδιστές. «Μεγάλη υπόθεση και μεγάλη χαρά για μένα», λέει ο κ. Τσιριγώτης. «Αναγκάστηκα για να αξιοποιήσω όσο μπορούσα καλύτερα τους στίχους, να χρησιμοποιήσω μεγάλη ορχήστρα (νέι, τούμπα, τρομπόνια, σαξόφωνα, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, κλαρίνα, κρουστά, φλάουτα, κ.ά.) μέσω της τεχνολογίας, όργανα που δεν παίζουν μουσικοί στη Μυτιλήνη. Ο υπολογιστής μού έδωσε την ευχέρεια να κάνω την ενορχήστρωση όσο καλύτερα μπορούσα» πρόσθεσε.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ Πολιτισμού - Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Λέσβου.

 

Συντελεστές

Μουσική - Ενορχήστρωση: Ν. Τσιριγώτης, Μίξη - επεξεργασία ήχου: Γιάννης Τσιριγώτης, Φωνές: Χρύσα Βέκιου, Νάσια Δαφιώτη, Χριστίνα Κατσαμάτσα, Μυρσίνη Κουτσκουδή, Ειρήνη Στεφανοπούλου, Αμέρσα Τσιριγώτη, Μιχάλης Δήσσος, Πάρης Σκορδομπέκης, Γιώργος Σπετσιώτης, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου.

Χορεύει ο Σόλων Λέκκας. Συμμετέχουν τα σαντούρια της Αγιάσου. Φυσαρμόνικα: Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Παρουσίαση: Μίκος Πεσμαζόγλου, Αφίσα: Μυρτώ Προκοπίου, Δημιουργία video: Γιώργος Παπαδόπουλος, Στέλλα Δενδηλιάρη, Ηλίας Στάικος, Χρυσόστομος Γελαγώτης, Ήχος - φωτισμός: «Ηχώ».

 

 

 

Κατηγορία Μετασχηματισμός
- 01|08|2017 15:38

Σε μια κουβέντα που είχα πριν λίγο καιρό με την κόρη μου, αβίαστα μού ανέφερε ότι δεν έχει κανένα λόγο να διαβάζει για το σχολείο γιατί είτε το κάνει, είτε όχι, η συμπεριφορά που λαμβάνει είναι ακριβώς η ίδια. Το γεγονός αυτό δεν της συνέβαινε με το φροντιστήριο Αγγλικών για παράδειγμα.

Με αφορμή τα παραπάνω, άρχισα να ψάχνω ποια είναι άραγε η διάσταση της υποκίνησης στη μάθηση. Η υποκίνηση αφορά ζητήματα για τα οποία κάνουμε λόγο σε όρους συναισθημάτων, κινήτρου και βούλησης. Στη βάση αυτών κινητοποιούμε την ενέργεια που είναι η αναγκαία υποκινητική δύναμη της μάθησης. Τα θέματα της υποκίνησης έχουν αντιμετωπιστεί συνήθως στην Ψυχολογία της προσωπικότητας, στην Αναπτυξιακή ψυχολογία, στην Ψυχολογία κινήτρου και στην Κλινική ψυχολογία. Η πιο διαδεδομένη και δημοφιλής θεωρία κινήτρου είναι αυτή του Maslow. Στη δική του ιεραρχία, το κίνητρο της αυτοπραγμάτωσης βρίσκεται στην κορυφή. Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι βασικές ανάγκες ή κίνητρα πρέπει να καλυφθούν σε λογικό βαθμό προκειμένου να βρεθεί στο προσκήνιο η επόμενη ομάδα κινήτρων. Έτσι ιεραρχικά πρώτα βρίσκονται οι σωματικές ανάγκες (πείνα, δίψα, σεξ κλπ.), μετά έρχονται οι ανάγκες προστασίας (σταθερότητα, ασφάλεια, προστασία κλπ.) και ακολουθούν οι κοινωνικές ανάγκες (το αίσθημα να ανήκουμε κάπου, αγάπη κλπ.). Στο τέλος βρίσκονται οι ανάγκες εκτίμησης (αυτοεκτίμηση, επίτευγμα, υπόληψη κλπ.). Η θεωρία του Maslow βέβαια δεν μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά των βομβιστών αυτοκτονίας. Αν λοιπόν το κίνητρο είναι απολύτως εξατομικευμένο και υπάρχουν διάφορες κατηγορίες κινήτρου, αυτό δεν συμβάλλει πάρα πολύ στην κατανόηση και οργάνωση της μάθησης στην πράξη.

Η περιέργεια μπορεί σε κάθε περίπτωση να οδηγήσει σε εξερευνητική συμπεριφορά. Το περιεχόμενο της μάθησης είναι επίσης πολύ σημαντικό και πρέπει να «αφορά» τον εκπαιδευόμενο. Σήμερα η πίεση για περισσότερη μαθησιακή και προσωπική ανάπτυξη, για να ανταποκριθεί κανείς στον σφοδρό διεθνή ανταγωνισμό, είναι αδιαμφισβήτητη. Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το κίνητρο των συμμετεχόντων βρίσκεται υπό πίεση. Η πίεση συνήθως είναι διπλή: προέρχεται εν μέρει από το άτομο με τη μορφή αβεβαιότητας σχετικά με το τι και πώς θα πρέπει κάποιος κατά προτίμηση να μάθει και αν είναι αρκετά καλός σε αυτό. Ταυτόχρονα προέρχεται από τον έξω κόσμο με τη μορφή απαιτήσεων, προσδοκιών, αυστηρότερων κανόνων και περισσότερου ελέγχου. Σε κάποιους αυτή η πίεση λειτουργεί θετικά, δουλεύουν σκληρά και υπάρχει θετική ενίσχυση όταν νοιώθουν ότι είναι ικανοί να διαχειριστούν την πίεση και να βελτιωθούν. Οι πιο αδύναμοι όμως έχουν δυσκολία να τη χειριστούν. Γίνονται πιο ανασφαλείς και το κίνητρό τους γίνεται πολύ αντιφατικό. Την ίδια στιγμή που θα ήθελαν να αποκτήσουν προσόντα επειδή αυτό είναι αναγκαίο, επίσης εύχονται να μπορούσαν να το αποφύγουν, επειδή τους προκαλεί πίεση και φοβούνται να προσθέσουν ακόμα περισσότερες αποτυχίες σε όσες έχουν ήδη βιώσει.

Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αναζητά να χτίσει πάνω στο θετικό τους στοιχείο, να διευκολύνει τους συμμετέχοντες, να προσαρμόζει τις δραστηριότητες στην κατάσταση και στα ενδιαφέροντά τους, να ακούει τις ανησυχίες τους, να τους δίνει τον υψηλότερο δυνατό βαθμό αυτοκαθορισμού και να προσαρμόζει τις προκλήσεις έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν συναφείς με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων. Να αποφεύγεται η αρνητική πλευρά που έγκειται στο να ενεργεί το εκπαιδευτικό σύστημα ερήμην των συμμετεχόντων, να τους συμπεριφέρεται απρόσωπα ή υποτιμητικά.

 

Klud Illeris 2015. «Ο τρόπος που μαθαίνουμε», Εκδόσεις «Μεταίχμιο».

 

 

Κατηγορία Επιμύθιον
- 01|08|2017 14:31

Όσοι γράφουν δημόσια, προτείνουν και ασκούν κριτική, δηλαδή όσοι ασχολούνται με τη σοβαρή δημοσιογραφία, αλλά και όλοι γενικά που καταπιάνονται με τη λογοτεχνία, έχουν μια υποσυνείδητη επιθυμία, μαζί με το να προβληθούν, να αλλάξουν και τον κόσμο. Να μετακινήσουν τα λεγόμενα κακώς κείμενα, που δεν θα πάψουν ποτέ να δεσπόζουν στον κόσμο και στη ζωή μας.

Θυμάμαι με την ευκαιρία έναν κοσμογονικό μύθο των Εσκιμώων που λέει ότι «ο ουρανός στηρίζεται πάνω στα ψηλά βουνά και η γη πάνω σε στύλους που στέκουν σκουριασμένοι και σε άθλια κατάσταση»!

Και εδώ γεννάται το μεγάλο φιλοσοφικό ερώτημα, που όπως θα δούμε παρακάτω, έχει και Επικούρεια καταγωγή: «Να προσπαθεί κανείς ν’ αλλάξει τον κόσμο ή να κάθεται στ’ αβγά του;»

Είναι πράγματι πολλοί που πρεσβεύουν και το δηλώνουν σήμερα ότι «δεν αλλάζει ο κόσμος και καλό είναι να τον αποδέχεται κανείς όπως είναι και να συμβαδίζει με τα προβλήματά του και τις παθογένειές του».

Το δίλημμα έχει τεράστια πολιτική και κοινωνική σημασία.

Καταρχάς η αλλαγή είναι στοιχείο της ίδιας της ζωής και της κοσμογονίας. Η αέναη πάλη και η ατέρμονη σύγκρουση των εν αντιθέσει στοιχείων και της φυσικής και της ηθικής, προσδιορίζει μέχρι σήμερα την εξέλιξη και των ειδών και της ανθρωπότητας.

Εξ άλλου, δημοκρατία σημαίνει (όπως εναργέστατα και αποκλειστικά παρουσιάζει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή στον περίφημο «Επιτάφιο») ενεργό συμμετοχή του κάθε, μα του κάθε, πολίτη στα κοινά της πόλης, και με σημερινούς όρους στα κοινά του κράτους.

Η σοβαρότερη φιλοσοφική αντίδραση σ’ αυτό το αυτονόητο κοινωνικό αξίωμα προήλθε από τις δοξασίες και τη διδασκαλία του Επίκουρου.

Ο διακεκριμένος αυτός «γενικός» φιλόσοφος (341-270 π.Χ.) προσπάθησε, όπως και άλλοι προκάτοχοί του, να διατυπώσει σύστημα γενικής φιλοσοφίας με τον συγκερασμό σπουδαίων απόψεων, ξεκινώντας από τη Δημοκρίτεια φυσική και φτάνοντας στη στωική ηθική του Ζήνωνα του Κιτιέα. Μάλιστα με κάποιες δοξασίες του σχετικά με την αθεΐα, την επιδίωξη της ύψιστης ηδονής και την αγέρωχη αντιμετώπιση του θανάτου, συνεχίζει μέχρι σήμερα να έχει φανατικούς θιασώτες.

Ειδικά, στην «προς Μενηκαίον» επιστολή αναφέρεται στην πολιτική ζωή του ατόμου. Λέει δηλαδή ότι, εφόσον ο ιδιώτης ζει σε μεγαλύτερη ησυχία (που είναι το επικούρειο ζητούμενο της ευδαιμονίας) από τον πολιτικό, τότε είναι προτιμότερο το «αφανώς ιδιωτεύειν», δηλαδή το πολυσυζητημένο «λάθε βιώσας», που σημαίνει να ζει κανείς απαρατήρητος.

Για κάποιους αυτή η άποψη είναι ακραία και ναρκοθετεί τα θεμέλια της δημόσιας ζωής και της δημοκρατίας.

Όποιος θέλει να δει συνοπτικά τις αντιρρήσεις σ’ αυτό το επικούρειο θεώρημα είναι χρήσιμο να διαβάσει το μικρό και περιληπτικό έργο του Πλουτάρχου με τον τίτλο «Ει καλώς είρηται το λάθε βιώσας» (δηλαδή εάν έχει λεχθεί καλώς, και ισχύει, το λάθε βιώσας του Επίκουρου).

Αυτή η ρήση, κατά τον Πλούταρχο, αντιστρατεύεται την έννοια του φωτός (εξ άλλου «φως-τός» καλείται στην αρχαία γλώσσα και ο άνθρωπος), την έννοια της γένεσης και της φθοράς και απομακρύνει τον άνθρωπο από την κοινωνική συμμετοχή, από τα καλά και ωφέλιμα έργα και από την έγνοια του για το πού πάει αυτός ο κόσμος.

Είναι χαρακτηριστικός ο αφορισμός του σοφού Χαιρωνειέα ότι «η αφάνεια είναι το κολαστήριο των κακώς βιωσάντων»! 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top