FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 08 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Εργασία
- 08|07|2017 19:45

 

Ανακοινώθηκαν χθες τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Ιούνιο και δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 40.599 νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο της χώρας, από τις οποίες 1.320 αφορούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα, η «Εργάνη» κατέγραψε 561 νέες θέσεις εργασίας στη Σάμο χάρη στην καλή πορεία του τουριστικού τομέα του νησιού, 144 νέες θέσεις στη Χίο, 161 θέσεις στη Λήμνο, 137 στην Ικαρία και 317 στη Λέσβο. Να σημειωθεί ότι από τις νέες θέσεις εργασίας το 43,23% αφορά πλήρη απασχόληση, το 42% μερική απασχόληση και το 14,77% εκ περιτροπής απασχόληση.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο ανήλθε στο 18,8% όταν τον Μάρτιο του 2017 ήταν 18,6% και τον Απρίλιο του 2016 ήταν 16,3%. Αυτό σημαίνει πως, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας, στα νησιά του Αιγαίου καταγράφονται σαφείς ανοδικές τάσεις.

 

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Η κυβέρνηση υποδέχθηκε με σχεδόν πανηγυρικούς τόνους την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, τονίζοντας ότι είναι ο πέμπτος συνεχής μήνας που το σύστημα «Εργάνη» καταγράφει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που αναφέρει: «Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, που καταγράφονται στο Π.Σ. “Εργάνη” και στην έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που καταγράφηκε και τους προηγούμενους μήνες στην αγορά εργασίας. Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων που καταγράφει η “Εργάνη” κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 και η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2012, με ποσοστό 21,7% εφέτος τον Απρίλιο. H μείωση που έχει επιτευχθεί δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Μας επιτρέπει, όμως, να αισιοδοξούμε. Δέσμευσή μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σχέδιο και υπευθυνότητα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας».

 

Αποκαλυπτικός ο Ντράγκι

Το θετικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση χαλάει από την απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ανεργία στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει το 31,3% και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Στην απάντησή του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι αποκαλυπτικός για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο επίσημης ανεργίας όσο και διευρυμένης. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, στο οποίο συνυπολογίζονται «τα άτομα που είναι διαθέσιμα, αλλά δεν αναζητούν εργασία, τα άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά δεν είναι διαθέσιμα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες απασχόλησης εντός δύο εβδομάδων και υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερες ώρες», αγγίζει το 31,3% για το 2016 όταν το 2006 ήταν στο 12,9%, ενώ το επίσημο ποσοστό ανεργίας βρίσκεται το τελευταίο τρίμηνο του 2016 στο 23,4%.

 

Κατηγορία Παιδεία
- 08|07|2017 18:42

 Από το 2020 οι μαθητές για να λάβουν το εθνικό απολυτήριο και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα: Για όλους η Νεοελληνική Γλώσσα-Έκθεση, δύο μαθήματα κρίσιμα για τη σχολή (π.χ. Βιολογία-Χημεία για τις ιατρικές) και ένα ακόμη μάθημα που θα επιλέγει ο υποψήφιος και θα λειτουργεί ως μπαλαντέρ για διεύρυνση του αριθμού των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί.

Πρόκειται για παρεμφερές με το σημερινό σύστημα, ενώ στο ερώτημα εάν τα τέσσερα μαθήματα θα περιορίσουν τον αριθμό των επιλογών των υποψηφίων, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης ανέφερε ότι οι υποψήφιοι από το 2020 και μετά θα έχουν περίπου το 90% των επιλογών που έχουν οι σημερινοί.

Οι εξετάσεις θα είναι πανελλαδικές και τα θέματα δεν θα προέρχονται από Τράπεζα Θεμάτων. Αντιθέτως, θα παραμείνει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που θα επιλέγει τα θέματα, με προφανή στόχο να διατηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

 

Υποχρεωτικά Θρησκευτικά

Οι μαθητές επίσης στη Γ΄ Λυκείου θα διδάσκονται υποχρεωτικά Θρησκευτικά και θα κάνουν Γυμναστική και ένα πρόγραμμα δημιουργικότητας (δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής προσφοράς κ.ά.). Έτσι, στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων (σήμερα 18 στη Β΄ και 15 στη Γ΄ Λυκείου), ενώ για εμβάθυνση και αποτελεσματική διδασκαλία τα μαθήματα θα διδάσκονται σε δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες (των 45 λεπτών). Επίσης, θα μεταβληθεί ο τρόπος αξιολόγησης (π.χ. περιγραφική αξιολόγηση, εργασίες).

Ο βαθμός της Β΄ Λυκείου δεν θα μετράει στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά θα μετράει της Γ΄ Λυκείου. Θα καταργηθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, αφού τα τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται πανελλαδικά. Ωστόσο, θολός είναι ο ρόλος των ΑΕΙ πλην του ότι οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολές, ενώ υπό εξέταση είναι το ποσοστό στο οποίο θα μετράει το εθνικό απολυτήριο στον υπολογισμό των μορίων για τα ΑΕΙ. Η αρχική πρόταση έκανε λόγο για 20%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γαβρόγλου το θεωρεί υψηλό. Βεβαίως αυτό δεν είναι το μόνο υπό εξέταση σημείο του νέου συστήματος, αφού δεν έχει διευκρινισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μειωθεί η ισχύς του βαθμού του καθηγητή της τάξης, πόσο μάλλον όταν η εισαγωγή στην πολυπόθητη υψηλόβαθμη σχολή μπορεί να κριθεί για ένα μόριο.

Κατηγορία Βήμα Διαλόγου
- 08|07|2017 17:51

Κύριε Διευθυντά,

Από την έγκριτη εφημερίδα σας «Εμπρός» της 30ής Ιουνίου τ.ε. με έκπληξή μου πληροφορήθηκα ότι η Συλλογή Τεριάντ ταξίδεψε για τα Χανιά.

Γνωρίζουμε ότι το Μουσείο Τεριάντ -όπως και του Θεόφιλου- είναι ένα πολύπαθο ίδρυμα. Άνοιξε, μετά έκλεισε, μετά χάθηκαν εκθέματα, αδρανοποιήθηκε και πάλι, ενώ πάσχει μονίμως από έλλειψη προσωπικού, ώσπου τελικά έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας, τα σπουδαία εκθέματα θα μπήκαν στη θέση που πρέπει -υποθέτω- και πολύ λογικά θα περίμενε τους επισκέπτες του για να τα θαυμάσουν.

Και ώ της αφελείας -θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω βαρύτερους χαρακτηρισμούς- στις αρχές της τουριστικής περιόδου, τότε που κάποιοι αθώοι περιηγητές, ίσως και από τα πέρατα της υφηλίου θα διαβούν την πόρτα του Μουσείου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη στερεότυπη απάντηση: Sorry, please go to Chania! Εκεί κατοικοεδρεύει η έκθεσή μας.

Το νησί τελευταία έχει δεχθεί κάθε είδους χτυπήματα, είναι πολύ γνωστά και δεν τα αναφέρω, τουριστικά πασχίζει να στυλωθεί όπως-όπως, να προσελκύσει τουρίστες έστω και με το «τσιγκέλι» και μεις παίρνουμε την απόφαση να διώξουμε τη Συλλογή στη συμπαθέστατη Κρήτη, που δόξα τω Θεώ σφύζει τουριστικά. Τα κόκκαλα του αείμνηστου μεγάλου πατριώτη Στρατή Ελευθεριάδη οπωσδήποτε θα… τρίζουν!

Είμαι περίεργος να πληροφορηθώ τίνος ήταν αυτή η φαεινή ιδέα και τι σκοπό εξυπηρετεί. Σ’ αυτήν την περίπτωση η απάντηση-δικαιολογία είναι μόνον η εξής: Ή το Μουσείο ακόμα δεν είναι έτοιμο παρόλο που το προβάλλουμε με κάθε ευκαιρία, κακώς, ή εκείνος που το αποφάσισε δεν πονά όσο πρέπει τον τόπο, πάλι κακώς.

 

Με εκτίμηση

Στρατής Αλ. Μολίνος, εκ Μυτιλήνης

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|07|2017 16:44

Τίτλος: «Ο Δημοτικός Κήπος Μυτιλήνης»

Συγγραφέας: Αριστείδης Καλάργαλης

Εξώφυλλο-Σελιδοποίηση: Τάκης Βαλάκος

Εκτύπωση-Βιβλιοδεσία: Γραφικές Τέχνες «Group Press»

 

Πρόλογος

Είναι το δέκατο πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα και πραγματεύεται τον Δημοτικό Κήπο Μυτιλήνης, τον «Κήπο» απλώς για τους Μυτιληνιούς.

Όταν τη δεκαετία του ’40 και του ’50 κατέβαιναν στη Χώρα οι κάτοικοι της ενδοχώρας του νησιού, αφού τελείωναν τις δουλειές και τις αγορές τους, αγόραζαν χάσικο (άσπρο) ψωμί, τυρί τουλουμίσιο και σταφύλια, την άραζαν στα παγκάκια του Κήπου, έτρωγαν τα «καλούδια», έπιναν και ένα τσιτσιμπίρι (γκαζόζα) και μετά έπαιρναν τα ζώα ή το λεωφορείο και γύριζαν στα χωριά τους.

Ο Κήπος δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα. Το πρώτο του όνομα ήταν «Χαμιδιέ Μπαγτσεσί» προς τιμήν του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ. Με την πτώση του Αβδούλ Χαμίτ, ονομάστηκε «Δημαρχιακός Κήπος». Το 1912 με την απελευθέρωση της Λέσβου μετονομάστηκε σε «Άλσος Κωνσταντίνου του Διαδόχου». Κατά τη μικρασιατική συμφορά, αγανακτισμένοι στρατιώτες που πολεμούσαν χρόνια και χρόνια και ανήκαν στη βενιζελική παράταξη έσπασαν τη μαρμάρινη πινακίδα με την επιγραφή.

 

Ιστορικά στοιχεία

Ο Δημοτικός Κήπος δημιουργήθηκε στα 1900-1901 στη νοτιοανατολική άκρη της πόλης, σε μια έκταση που ήταν γνωστή ως «Μεγάλο Περιβόλι». Το «Μεγάλο Περιβόλι» είχε έκταση 10 χιλιάδων πήχεων τετραγωνικών και συμπεριελάμβανε την περιοχή από το λιμάνι, την περιοχή του Αγίου Θεράποντα και το κτήριο των Φιλανθρωπικών έως τον ποταμό της Αλυσίδας.

Το «Μεγάλο Περιβόλι» είχε αγοράσει πριν από το 1750 ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Άνθιμος Βερτούμης. Μετά τον θάνατο του Δεσπότη, το «Μεγάλο Περιβόλι» περιήλθε στους συγγενείς του και μετά απ’ αυτούς το κτήμα περιήλθε στους «εγκριτώτερους του γένους».

Στον παραθαλάσσιο χώρο νότια του «Μεγάλου Περιβολιού» λειτουργούσε από τον 17ο αι. πολεμικό ναυπηγείο του οθωμανικού στόλου με τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές. Στον χώρο του Κήπου το 1922 ξυλοκοπήθηκαν από «παλικαράδες» του Λαϊκού Κόμματος ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο δημοσιογράφος Στρατής Παπανικόλας, ο ποιητής Άγγελος Σημηριώτης.

Η επίσκεψη στον Κήπο ξεκινούσε για τους Μυτιληνιούς από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι του Αγίου Δημητρίου.

 

Πολιτιστικά

Μέσα στον Κήπο, εκτός από τα αναψυκτήρια και τα καφενεία, υπήρχαν πρόχειρα κατασκευάσματα που λειτουργούσαν ως θέατρα και φιλοξενούσαν ντόπιους και αθηναϊκούς θιάσους για την ψυχαγωγία των Μυτιληνιών. Για την ψυχαγωγία επίσης δίνονταν κυρίως μουσικές συναυλίες και κονσέρτα.

Ο Κήπος ήταν ο χώρος όπου σύχναζαν οι λογοτέχνες, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι λόγιοι της Μυτιλήνης κατά τους θερινούς μήνες. Κάτω από τα τεράστια δέντρα του Κήπου κάθισαν, ψυχαγωγήθηκαν και δημιούργησαν οι συντελεστές της «Λεσβιακής Άνοιξης» Μυριβήλης, Βενέζης, Παπανικόλας κ.λπ.

 

Χρονογραφήματα

Πλείστα όσα χρονογραφήματα και αναφορές από λογοτέχνες και λόγιους είδαν το φως της δημοσιότητας για τον Κήπο και περιλαμβάνονται αυτούσια, με μικρές «επεμβάσεις», στο τελευταίο μέρος του βιβλίου. Τα χρονογραφήματα και οι άλλες έγγραφες αναφορές για τον Κήπο καταλαμβάνουν 181 σελίδες και αποτελούν τον κύριο όγκο του βιβλίου. Ενδεικτικά αναφέρω τα χρονογραφήματα των Στρατή Μυριβήλη, Βάλλη, Τζελέπη, Σημηριώτη, Ντορή, Παπανικόλα, Νικήτα, Κεφάλα, Τέρπανδρου, Αναστασιάδη, Σαραντάκου, Καρτέρη κ.ά.

Τέλος, το 15ο βιβλίο του συγγραφέα Αριστείδη Καλάργαλη «Ο Δημοτικός Κήπος Μυτιλήνης» είναι μια σημαντική συμβολή στη λεσβιακή γραμματεία που αξίζει να διαβαστεί.

Αριστείδη Καλάργαλη, καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο και σ’ ευχαριστώ.

 

Στρατής Δελόγκος

Παπάδος

 

Κατηγορία Αγρότες
- 08|07|2017 15:41

Εκδόθηκαν οι προσκλήσεις του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια», καθώς και «Καινοτομία στην αλιεία».

Οι πιστώσεις για το πρόγραμμα «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες», χρηματοδοτείται με 36 εκατ. ευρώ, ενώ στα 5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι πιστώσεις του προγράμματος «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες».

Οι προσκλήσεις απευθύνονται στις Περιφέρειες, τους Δήμους και τα Λιμενικά Ταμεία. Οι δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι:

α) Επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών στους αλιευτικούς λιμένες, στις ιχθυόσκαλες, στους τόπους εκφόρτωσης και στα καταφύγια, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις για τα απόβλητα και τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων.

β) Επενδύσεις σε αλιευτικούς λιμένες, ιχθυόσκαλες, τόπους εκφόρτωσης και καταφύγια, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμόρφωση με την υποχρέωση εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων.

γ) Επενδύσεις για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών καταφυγίων προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των αλιέων.

Η κοινοτική στήριξη δεν καλύπτει την κατασκευή νέων λιμένων, νέων τόπων εκφόρτωσης ή νέων ιχθυοσκαλών. Επίσης η κοινοτική στήριξη μπορεί να δοθεί και στην αλιεία εσωτερικών υδάτων.

Η υποβολή των προτάσεων λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2017 (για τα έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες) και 31 Δεκεμβρίου 2018 (για τα έργα χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες).

Επίσης εκδόθηκε και το πρόγραμμα «Καινοτομία στην Αλιεία» με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση απευθύνεται προς ερευνητικούς οργανισμούς και καλύπτει επενδύσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη ή εισαγωγή:

- Νέων ή σημαντικά βελτιωμένων αλιευτικών προϊόντων και εξοπλισμού.

- Νέων ή βελτιωμένων διαδικασιών και τεχνικών.

- Νέων ή βελτιωμένων συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης, μεταξύ άλλων και στο επίπεδο της μεταποίησης και της εμπορίας.

Η έναρξη υποβολής των προτάσεων είναι στις 24 Ιουλίου 2017 και η λήξη με την οριστική εξάντληση των πόρων της πρόσκλησης.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 08|07|2017 14:38

Μια ενδιαφέρουσα και σημαντική δράση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης είναι η προστασία των τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών - ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση μέσω προώθησης της καλλιέργειάς τους (in situ conservation).

Οι συνήθως χαμηλές αποδόσεις των τοπικών ποικιλιών έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών που επιλέγουν να τις καλλιεργήσουν. Συνεπώς, η οικονομική στήριξη μέσω της δράσης αποτελεί βασικό κίνητρο για τη διατήρηση των τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών - ποικιλιών, αφού αναπληρώνει απώλεια εισοδήματος. Σκοπός της δράσης είναι:

- Η προστασία της γεωργικής βιοποικιλότητας και της γενετικής ποικιλότητας μεταξύ των ειδών και εντός των ειδών και η προστασία των αγροτικών οικοσυστημάτων.

- Η προστασία και η αειφορική διαχείριση των φυτογενετικών πόρων.

- Η προώθηση καλλιέργειας τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών - ποικιλιών.

- Η στήριξη μικροκαλλιεργητών και γεωργών που διατηρούν ή επιθυμούν να καλλιεργήσουν τοπικούς αβελτίωτους πληθυσμούς - ποικιλίες.

- Η προστασία του δικαιώματος των καταναλωτών να επιλέγουν τροφή από τοπικούς αβελτίωτους πληθυσμούς - ποικιλίες.

 

Ποια είδη περιλαμβάνονται

Στον πίνακα που περιέχεται στην έγκριση της τροποποίησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός σχεδόν άγνωστων ποικιλιών από όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το ξινόμηλο της Αγιάσου, τα πορτοκάλια Παρακοίλων, λεσβιακές ποικιλίες αχλαδιών Τσιλουπάρματα, Μουτζουρίτες, Κακάβια, Κουντουρέλια, τα αμύγδαλα ποικιλίας Καρυδάκι της Λήμνου, η ποικιλία κρασοστάφυλων Καλλονιάτικο, το πεπόνι Λέσβου ποικιλία Κασιδιάρικο, το αγγουροπέπονο Λέσβου «Ατζούρι», το σουσάμι Λήμνου, η μπάμια Λέσβου, ο γλυκάνισος Λέσβου και Χίου, η ρίγανη Λήμνου.

Ο πίνακας είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης των φορέων που εμπλέκονται σε θέματα φυτογενετικών πόρων (Υπηρεσίες Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ερευνητικά Κέντρα, Γεωπονικά Πανεπιστήμια, ΜΚΟ κ.λπ.) και έχει καταρτιστεί με βάση:

- Τις υπάρχουσες και υπό δημοσίευση μελέτες.

- Την ύπαρξη δείγματος αναφοράς για κάθε τοπικό αβελτίωτο πληθυσμό / ποικιλία και

- Την ύπαρξη ολοκληρωμένων στοιχείων περιγραφής και ιστορικών στοιχείων.

 

Ενισχύσεις για τις απώλειες

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να καλλιεργούν τους αβελτίωτους πληθυσμούς - ποικιλίες στις συγκεκριμένες περιοχές και ενισχύονται για την απώλεια εισοδήματος που η καλλιέργεια αυτή τους επιφέρει. Επίσης, δεσμεύονται να συνεργάζονται και να χορηγούν δείγμα σπόρου ή άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία στις υπηρεσίες και στους αρμόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ.

Η δέσμευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρμόζεται σε σταθερά αγροτεμάχια καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας, τα οποία κατέχονται νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης. Στην περίπτωση ενταγμένης εκμετάλλευσης με μία μόνο αροτραία καλλιέργεια, η δέσμευση δύναται να εφαρμόζεται σε διαφορετικά αγροτεμάχια, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά καλή γεωργική πρακτική.

Στην περίπτωση εφαρμογής της δέσμευσης σε μη σταθερά αγροτεμάχια, ο αριθμός των εκταρίων μπορεί να διαφέρει από έτος σε έτος, ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερος της έκτασης με την οποία εντάσσεται ο δικαιούχος στη δράση. Για τις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώδεις και αμπέλια) η δέσμευση εφαρμόζεται σε σταθερά αγροτεμάχια καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο για τις ετήσιες καλλιέργειες και τα 90 ευρώ το στρέμμα ανά έτος για τις πολυετείς καλλιέργειες. Οι ενισχύσεις αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και το κόστος συναλλαγής ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν. Το κόστος συναλλαγής περιλαμβάνει:

- Έξοδα αποστολής σπόρων από και προς τον αρμόδιο, κατά περίπτωση, φορέα.

- Το κόστος των εργαστηριακών ελέγχων του αρμόδιου, κατά περίπτωση, φορέα. Τα έξοδα αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού για τις ανάγκες σποράς ή φύτευσης του επιλέξιμου αγροτεμαχίου.

 

Οι νέοι βιοκαλλιεργητές

Υπογράφουν συμβάσεις με γεωπόνους

 

Οι βιοκαλλιεργητές της Λέσβου και Λήμνου, θα πρέπει να υπογράψουν συμβάσεις με τους συμβούλους γεωπόνους και τεχνολόγους γεωπονίας που συνεργάζονται. Η σύμβαση θα πρέπει να συναφθεί και να κατατεθεί στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του πληροφοριακού συστήματος, εντός δύο μηνών.

Η δέσμευση αυτή δεν ισχύει όταν ο δικαιούχος είναι γεωπόνος ή τεχνολόγος γεωπονίας. Σε αυτή την περίπτωση υποχρεούται να καταθέσει επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του μέσω του πληροφοριακού συστήματος, εντός δύο μηνών.

 

Κατηγορία Δήμος
- 08|07|2017 13:35

 

 

Με τη δέσμευση της ανάληψης της ευθύνης αλλά και του κόστους για τις κατεδαφίσεις των επικίνδυνων κτισμάτων έφυγε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός από το γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη χθες το μεσημέρι. Ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα, μίλησε ακόμη για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την επόμενη ημέρα του σεισμού στη Λέσβο, αλλά εξασφάλισε κατά πώς φαίνεται και κάτι εξίσου σημαντικό, που δεν έχει σχέση με το χτύπημα του εγκέλαδου στις 12 του Ιούνη, τη δέσμευση του υπουργού για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η προοπτική της αποκατάστασης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού. Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο που μίλησε στο «Ε», την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στο νησί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Δημήτρης Τσουκαλάς με ειδικό τεχνικό κλιμάκιο που, εκτός από τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό, θα προβούν και σε αυτοψία τής υπό διάβρωση παραλίας της Σκάλας Ερεσού.

Η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, στην Αθήνα για συναντήσεις με κεντρικούς υπουργούς της κυβέρνησης δημιουργεί για μια ακόμη φορά προσδοκίες για την πραγματοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, οι οποίες όμως μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Και το τελευταίο κρίνεται πολύ κρίσιμο γιατί και στο πρόσφατο παρελθόν οι επαφές της δημοτικής αρχής με κεντρικούς κυβερνητικούς παράγοντες δημιουργούσαν προσδοκίες ότι θα δρομολογήσουν λύσεις για μια σειρά εκκρεμότητες και προβλήματα του νησιού, αλλά κάπου στην πορεία ...σκάλωναν και μέναμε με τις «προσδοκίες»!

 

Γλίτωσαν οι σεισμόπληκτοι το κόστος

Η πρώτη χρονικά συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη φαίνεται εξάλλου να διευθέτησε μια μεγάλη εκκρεμότητα που άφησε η τελευταία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία μάλιστα του ίδιου του υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την υπόθεση των κατεδαφίσεων των κτηρίων, η ευθύνη των οποίων είχε δοθεί… σιωπηρά στον δήμο, ο οποίος ασφαλώς και έχει την αρμοδιότητα, αλλά εκ των πραγμάτων δεν είχε τον μηχανισμό να τις πραγματοποιήσει. Εκτός του μηχανισμού όμως, από τον δήμο έλειπαν και οι πόροι για να προχωρήσει σε μια τέτοια τεράστια παρέμβαση, η οποία, αν γινόταν έτσι όπως προβλέπει γενικά η νομοθεσία, θα επιβάρυνε οικονομικά τους ιδίους τους πληγέντες πολίτες, οι οποίοι θα έπρεπε να καταβάλουν το… αντίτιμο του γκρεμίσματος στον δήμο.

Ο υπουργός, ωστόσο, αντιλήφθηκε τη δυσκολία του εγχειρήματος και δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ότι θα αναλάβει η κυβέρνηση, η κεντρική διοίκηση δηλαδή, τις κατεδαφίσεις και φυσικά το κόστος τους, προαναγγέλλοντας τη διευθέτηση του τρόπου που θα γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον προκειμένου όλες οι κατεδαφίσεις να γίνουν πριν από τον χειμώνα, κάτι για το οποίο ο κ. Σπίρτζης είχε δεσμευτεί εξάλλου λίγες ημέρες νωρίτερα και στην αντιπροσωπεία από τη Βρίσα που τον επισκέφτηκε.

 

«Οι ΚΥΑ θα καλύψουν όλες τις ανάγκες»

Πού βρίσκεται όμως το μείζον θέμα που αφορά στη μετά σεισμόν εποχή και δεν είναι άλλο από τις αποζημιώσεις; Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε για την ολοκλήρωση ενός ακόμη σταδίου της γραφειοκρατίας που υπάρχει για την έκδοση των πολυπόθητων ΚΥΑ, που θα προβλέπουν ένα προς ένα εκείνα που απαιτεί η επόμενη ημέρα του σεισμού για τους πληγέντες πολίτες. Ο υπουργός ενημέρωσε πως σύντομα -μέσα στον μήνα- θα έχουν εκδοθεί οι Αποφάσεις, υποστηρίζοντας πως αυτές έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ακριβώς για να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην Κεφαλονιά. Λέγοντας δηλαδή πως ο χρόνος που απαιτήθηκε για να εκδοθούν κατάφερε να ενσωματώσει τη λύση για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που άφησε πίσω του ο σεισμός στους πολίτες, υπονοώντας πως οι ΚΥΑ που εκδόθηκαν για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά δεν κάλυπταν όλες τις ανάγκες και πως γι’ αυτό παρατηρήθηκαν στο νησί του Ιονίου καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων και των αποζημιώσεων.

 

 

Θετικός ο Σπίρτζης για την παραλία της Ερεσού

 

Πολύ σημαντική, ωστόσο, εξασφάλιση μέσω του Υπουργείου Υποδομών λογίζεται η (νέα) δέσμευση εκ μέρους των στελεχών του για την προώθηση του σημαντικού έργου της αποκατάστασης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού.

Το «Ε» είχε γράψει παραμονές της συνάντησης του δημάρχου με τον κ. Σπίρτζη πως η αποτροπή της διάβρωσης της παραλίας ενός εκ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών του νησιού θα ήταν ψηλά στην ατζέντα και αυτό το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται στην πράξη, με τον υπουργό να «κλείνει» το μάτι στην προοπτική χρηματοδότησης αυτού του έργου και στη συμβολή του Υπουργείου για την κάλυψη στις μελέτες που απομένουν και θα ενισχύσουν τη βασική που υπάρχει, τη γνωστή μελέτη του καθηγητή Ακτομηχανικής Θεοφάνη Καραμπά.

 

Έρχεται ο Τσουκαλάς

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, αναμένεται στη Λέσβο την επόμενη εβδομάδα ειδικό τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου, που, εκτός από τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό, θα επισκεφτεί και την επίμαχη παραλία, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών κ. Τσουκαλά. Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε πως η προοπτική της αποκατάστασης της παραλίας της Ερεσού δεν είναι καινούρια υπόθεση για τη δημοτική αρχή, καθώς είναι στα υπόψη της σημερινής κυβέρνησης και τυγχάνει και της θερμής υποστήριξης εκ μέρους του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε.

Και για όσους χρειάζεται φρεσκάρισμα η μνήμη τους για το φαινόμενο που κάθε χρόνο κατατρώγει την παραλία της Σκάλας Ερεσού, έχουν γίνει ουκ ολίγες έρευνες στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και μελέτες, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του καθηγητή Ακτομηχανικής Θεοφάνη Καραμπά. Ωστόσο, για πολλούς και διάφορους λόγους οι μελέτες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν και δεν έγιναν τελικά ούτε τα αναγκαία εδώ και χρόνια έργα αποκατάστασης της παραλίας, αλλά ούτε και τα έργα προστασίας αυτής. Εκείνο, ωστόσο, που φαίνεται πως απαιτείται να γίνει για την αποτροπή της διάβρωσης της παραλίας -βάσει κυρίως της μελέτης του Θεοφάνη Καραμπά- είναι η ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου τοιχίου που θα αναπτυχθεί παράλληλα με την παραλία για να συγκρατεί την άμμο. Ωστόσο, ένα τέτοιο έργο εξαρχής φαινόταν εκτός από δύσκολο και αρκετά δαπανηρό, με τη σημερινή κυβέρνηση να δείχνει για μια ακόμη φορά διάθεση και να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των μελετών και να βρει εκείνη τους πόρους που απαιτούνται είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω ακόμα και του ΠΔΕ…

 

Κατηγορία Πολιτική
- 08|07|2017 13:35

Στο γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο συναντηθήκαμε προς τα τέλη του περασμένου Ιουνίου με τον Νίκο Χουντή, ευρωβουλευτή, που έχει ενταχθεί πλέον στη «Λαϊκή Ενότητα» από τον Αύγουστο του 2015. Οι μέρες ούτως ή άλλως όπου έγινε η συνέντευξη πλησίαζαν την 5η Ιουλίου, όπου συμπληρώνονται δύο χρόνια από το δημοψήφισμα που δίχασε τον ελληνικό λαό και αναφερθήκαμε με επίκεντρο αυτό και τον ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωσκεπτικισμό. Εξάλλου, τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια στα καφενεία της Λέσβου αλλά και στα πληκτρολόγια οι συζητήσεις φούντωναν!

Ευρωβουλευτής ήταν και στην προηγούμενη θητεία του, την οποία μοιράστηκε με τον έτερο ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Νίκος Χουντής εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων. Διαφώνησε με το τρίτο μνημόνιο και παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό στις 13 Ιουλίου του 2015. Τη θέση του κατέλαβε η Σία Αναγνωστοπούλου. Την ίδια ημέρα παραιτήθηκε και από βουλευτής και, έχοντας εκλεγεί πρώτος αναπληρωματικός ευρωβουλευτής στις τελευταίες εκλογές για την Ευρωβουλή, για πρώτη φορά με σταυρό επανήλθε ως ευρωβουλευτής, καθώς παραιτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος.

 

στην ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Πώς είναι η μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή και εμπειρία μετά την αποχώρησή σας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Από την άποψη της ουσίας της πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε. Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο αγωνιστήκαμε για να διαμορφωθεί και αγωνιστήκαμε για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού σε εναλλακτικές πολιτικές και για να ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές. Όμως, με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση -πια- ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ της υποταγής σε μνημονιακές πολιτικές έχει λάβει άλλο χαρακτήρα. Είμαι λοιπόν στην πολιτική συσπείρωση των δυνάμεων που προτείνουν ως εναλλακτική λύση, προκειμένου η χώρα να βγει από τα μνημόνια και από την κρίση, να υπάρξει ως αναγκαία και ικανή προϋπόθεση η έξοδος από την ευρωζώνη και στη συνέχεια με τη βούληση του λαού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι πρέπει αυτή η πρόταση να κερδίσει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες για να μπορέσει να γίνει κυβερνητική.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση, την οργή και την αγανάκτηση του λαού από τις παρατεταμένες μνημονιακές πολιτικές και ενδεχομένως και τη δυσπιστία απέναντι στην αθέτηση τουλάχιστον των υποσχέσεων αυτών που ξέραμε ως του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται μια νέα προσπάθεια και συμμετέχω στη διαμόρφωση ενός μετώπου της αριστεράς σε αυτήν τη βάση. Κατά μια έννοια, πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες».

 

«Η υποχώρηση προκάλεσε απογοήτευση»

Εκτός του ότι αρκετός κόσμος έχει απογοητευτεί, έχει ταυτίσει την Αριστερά με την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς λοιπόν μπορεί να έχει ελπίδα ένα τέτοιο μέτωπο που περιγράφετε;

«Σε αυτήν την εικόνα που παρουσιάζετε για τον ελληνικό λαό θέλω να προσθέσω και την ευρωπαϊκή εκδοχή αυτών των εξελίξεων. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Ευρωπαϊκή Αριστερά είχε επενδύσει πολλές ελπίδες και προσδοκίες για να ανοίξει ένας δρόμος απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, της λιτότητας και του περιορισμού των δικαιωμάτων. Η υπαναχώρηση απ’ αυτό το πρόγραμμα προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση και στα ευρύτερα στρώματα της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με συνέπεια να δημιουργήσει πολλές δυσκολίες και στην πολιτική των αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων. Εν γένει διαμόρφωσε τη λογική μέσα στην Ε.Ε. ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές, ότι οι πολιτικοί όλων ουσιαστικά των παρατάξεων υποκρίνονται, ότι ο βασικός σκοπός είναι απλώς η κατάληψη της εξουσίας και όχι η εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών και ότι δεν υπάρχει αριστερή εναλλακτική πρόταση.

Αντιλαμβάνεστε ότι διαμορφώθηκαν συνθήκες με την υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικής ήττας της Αριστεράς και των κινημάτων. Επομένως, η προσπάθεια δεν είναι μόνο να αποκτήσεις πάλι επαφή με τον λαό, να επενδύσεις ελπίδες και προσδοκίες στη συγκεκριμένη πρόταση και διέξοδο, αλλά και να δημιουργήσεις κινήματα αντίστασης απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι, αν υπάρχει μια λύση ώστε ο κόσμος να μπορέσει να φύγει από τη λιτότητα, είναι να εμπιστευτεί τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αυτό δεν το λέω εγώ. Επικαλούμαι τον γνωστό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς που είπε ότι ο κόσμος μπορεί να έχει ελπίδα από τους ανθρώπους που αρνήθηκαν να υπογράψουν το τέταρτο μνημόνιο, και είναι οι δυνάμεις που συγκροτούν τη “Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε). Και στη ΛΑ.Ε. είμαστε σε συντονισμό και με άλλες δυνάμεις της Ευρώπης που εμφανίζονται με ριζοσπαστικό πρόγραμμα, όπως ο Μελανσόν στη Γαλλία, προκειμένου αυτή η ανάταξη, να πούμε, της εμπιστοσύνης και της συσπείρωσης του κόσμου που απέχει να γίνει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Κύριε Χουντή, θα επιμείνω, είναι άλλωστε και επετειακές οι μέρες. Υπάρχει κόσμος που λέει «ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ», «να μου κοπεί το χέρι», «έπρεπε να ξέρω ότι με κοροϊδεύει» και την ίδια ώρα δυνάμεις του παλαιότερου πολιτικού κόσμου αποδίδουν επίσης ευθύνες στους ψηφοφόρους αυτούς.

«Σε αυτούς που εμφανίζονται μετανιωμένοι απέναντι στην ψήφο τους τον Ιανουάριο του 2015 θα προσέθετα και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που δεν ήταν όλοι ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, εκείνους του δημοψηφίσματος του 2015 που είπαν ένα μαχητικό, αποφασιστικό, άφοβο ΟΧΙ στα μνημόνια. Θυμηθείτε ότι το δημοψήφισμα έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και αυτοί που ψήφισαν ΟΧΙ σήμερα αναζητούν την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη.

Αυτό που μπορώ εγώ να πω είναι ότι εμείς δεν υποχωρήσαμε. Συγκροτήσαμε τη ΛΑ.Ε., θυσιάσαμε απέναντι σε αυτές τις υποσχέσεις με τις οποίες ήμασταν δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό και υπουργικές θέσεις. Δεν λυγίσαμε και αυτή η στάση ευθύνης νομίζω ότι είναι ένα καλό εχέγγυο να μας εμπιστευτεί ο κόσμος».

 

«Πρόκειται περί μετάλλαξης»

Θα λέγατε ότι αυτό που έζησε η νέα γενιά με το δημοψήφισμα και την εναλλαγή της απόφασης του «ΟΧΙ» ήταν κάτι ανάλογο με αυτό που έζησε η γενιά σας με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού;

«Μπορεί να το εκλάβει κανείς ως έτσι, αλλά μόνο για τις γενιές που έζησαν κι εκείνα τα γεγονότα και πριν και που δυστυχώς είδαν να επαναλαμβάνεται η απογοήτευση. Η νέα γενιά δεν ήταν υποχρεωμένη να ζήσει τέτοιες εμπειρίες. Είναι αυτή από την οποία προσδοκούμε μέσα από τη δική της εμπειρία να ακολουθήσει έναν δρόμο πιο μαχητικό, αποτελεσματικό στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει πια η Ευρώπη και μετά την κατάρρευση του 1989.

Οι δυνάμεις που συγκροτήσαμε τη ΛΑ.Ε., χωρίς να απαλλασσόμαστε από ευθύνες και πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, προειδοποιούσαμε πάντα, με μειοψηφικές βέβαια απόψεις μες στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε σύγκρουση και ότι έπρεπε να προετοιμαστούμε. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε. Το φαινόμενο έχει και βαθύτερη ανάλυση. Δεν είναι απλώς μια υπαναχώρηση της Αριστεράς, έχει και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν το αντιλαμβάνεται ως ήττα, αλλά θεωρεί ότι ήταν και λάθος δρόμος ο δρόμος που πάρθηκε και μάλιστα σήμερα εκθειάζει τις πολιτικές που ακολουθεί γιατί θεωρεί ότι είναι και η μόνη έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια. Αναθεωρεί δηλαδή βασικές απόψεις που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία μας, που συγκρότησαν τους λόγους για να μας ψηφίσει ο ελληνικός λαός.

Επομένως, εδώ έχουμε το φαινόμενο μιας μετάλλαξης που έχει επέλθει σε πολλές πολιτικές δυνάμεις αλλά και στην Αριστερά, η οποία βάζει καινούρια ερωτήματα και μας βάζει μπροστά σε μεγαλύτερες ευθύνες. Κι έτσι γι’ άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι, αν δεν έχεις μια λύση ο λαός να την πάρει στα χέρια του, να την ελέγξει, μόνο διά της αναθέσεως δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλιστεί».

 

«Η Ευρωζώνη έχει γίνει πολύ σκληρή»

Θεωρείτε ότι ήταν προβληματικό το ερώτημα του δημοψηφίσματος; Ήταν δηλαδή ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι ήταν;

«Απέναντι στην απάντηση για το δίλημμα του ελληνικού λαού πληρώνουμε όλοι δυστυχώς την υστέρηση στην ενημέρωση, στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Πιο αναλυτικά δεν έγινε ποτέ μια συζήτηση στην Ελλάδα και προφανώς δεν έγινε δημοψήφισμα για το αν πρέπει η χώρα να είναι και να παραμείνει στην Ε.Ε. όπως έγινε σε πολλές χώρες. Δεν έγινε ποτέ ένα δημοψήφισμα στην ώρα του για το αν θα μπούμε στην Ευρωζώνη ή όχι.

Έχουμε σημαντική ευθύνη γιατί δεν είχαμε προειδοποιήσει -και επιτρέψτε μου και την προσωπική αναφορά- καθώς από την ώρα που έγινα ευρωβουλευτής ζητούσα από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και εσωτερική συζήτηση και πλατιά καμπάνια στο τι αλλαγές έχουν γίνει στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, έτσι που σήμερα εκείνοι που υπερασπίζονται να μείνουμε στην Ευρωζώνη να ξέρουν ποια Ευρωζώνη υπερασπίζονται. Εικάζω επειδή τροφοδοτείται αυτή η συζήτηση με φόβους ότι αν φύγει κανείς από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει ζωή, ότι δεν είναι γνωστές οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει. Ότι η Ευρωζώνη έχει γίνει πολύ πιο σκληρή, έχει αφαιρεθεί στις χώρες της κάθε δικαίωμα αναπτυξιακής πολιτικής και επικρατεί άγνοια, ότι αυτά τα μέτρα που ζητούνται δεν είναι μέτρα που ζητούν οι σκληροί, αλλά νόμοι που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση συλλογικών δικαιωμάτων και συμβάσεων. Αυτά εμφανίζονταν ότι τα ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχουν όμως θεσμοθετηθεί με τους νέους κανονισμούς που ψηφίστηκαν μετά την κρίση και αποτελούν ευρωπαϊκό δίκαιο. Και αυτό το ευρωπαϊκό δίκαιο το επικαλούνται κατά το δοκούν οι εταίροι και οι ελληνικές δυνάμεις εμφανίζονται ως αιφνιδιασμένες.

Αυτό το δίλημμα δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ιδεολογικής πολιτικής άσκησης που ανέξοδα κανείς θα μπορούσε να το συζητήσει, σήμερα είναι μια αναγκαιότητα μέσα από την εμπειρία που προκύπτει. Αν θες να βγεις από την επιτροπεία, τα μνημόνια και την κρίση, να ανακτήσεις δημοκρατία και εθνική κυριαρχία, πρέπει να κάνεις το βήμα, αλλά να έχεις και πρόταση. Διαφορετικά οι όποιες λύσεις διεκδίκησης παραμένουν εγκλωβισμένες. Όλοι οι λαοί θα βρεθούν μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Το θέμα είναι ποιος θα δώσει προοπτική και από ποια πλευρά».

 

ΦΩΤΟ ΧΟΥΝΤΗΣ

 

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 08|07|2017 12:33

Η φράση αυτή, άλλοτε εντολή κι άλλοτε προτροπή, πάντα όμως εμψύχωση έναντι της αναζήτησης κάποιου ακραίου ιδανικού, ακολουθεί την Ανθρωπότητα στο μήκος της ιστορικής τροχιάς που διαμόρφωσε την Ιστορία της μέσω κάθε διαμάχης. Την έχουμε γνωρίσει, ακούσει και κάποιοι αποδεχθεί από τα μικράτα μας, στις αναγνώσεις και τις εμπειρίες μας. Είναι οικουμενική έκφραση, είναι στοιχείο του Δυτικού πολιτισμού, καθώς συνδέει άρρηκτα την ομάδα με το άτομο!

Από το Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, στην Παλαιά Φρουρά των Γάλλων του Ναπολέοντα στο Βατερλώ. Κι από τους αλεξιπτωτιστές της 101ης Αερομεταφερόμενης στο Καρεντάν της Νορμανδίας και τις Αρδέννες, στους ΕΛΔΥΚαριους του μαρτυρικού στρατοπέδου της Λευκωσίας στην Κύπρο. Κι αναρίθμητα τα «επεισόδια» παγκοσμίως όπου εφαρμόστηκε αυτή η ιδιάζουσα επιλογή με τη συνεπαγωγή της απόφασης για θυσία έναντι ανώτερου συλλογικού σκοπού! Αυτήν εξάλλου υιοθέτησε ο Σαίξπηρ στον διηνεκή χαρακτηρισμό του Band of Brothers, δηλαδή Αδέλφια εν Όπλοις, όπως θα λέγαμε με περίσσια νοητική αναλογία ως προς το κείμενό του. Εξού και η βαρύτατη σημασία της έννοιας «λεπτή κόκκινη γραμμή» που αναιδέστατα έχει γίνει σλόγκαν προς καταπάτηση στην αστοιχείωτη -όντως- περιγραφή της τρέχουσας ελληνικής πολιτικής αερολογίας.

Ιστορικά, η φράση «Λεπτή κόκκινη γραμμή» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει το έσχατο όριο μιας υποχώρησης. Αναφέρεται στα γεγονότα της σφοδρής μάχης της Μπαλακλάβα, στον Κριμαϊκό Πόλεμο, όπου μια παραταγμένη δύναμη Αγγλικού Πεζικού, σε βάθος παράταξης 2 ανδρών, αντιμετώπισε την επέλαση των Ρώσων έφιππων ουσάρων. Ο χρωματισμός προέρχεται από τις στολές των Άγγλων Πεζοναυτών που ήταν κόκκινες τότε… Η επόμενη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο συμβολισμός αυτός ήταν στην απόβαση των Αμερικανών στο Γκουανταλκανάλ, στον Ειρηνικό, όπου όμως η «λεπτή κόκκινη γραμμή» αντιστοιχούσε στη γραμμή αίματος που άφηναν τα εργατόπαιδα και αγροτόπαιδα, οι φοιτητές, οι νέοι εκπαιδευτικοί, οι νέοι υπάλληλοι της Αμερικής κατά των φανατισμένων Ιαπώνων στρατοκρατών, στα κολαστήρια της πολύμηνης μάχης.

Στην τρέχουσα περίοδο της Ελλάδας, η «λεπτή κόκκινη γραμμή» είναι η πρόσκαιρη λεκτική φανφάρα των εκάστοτε -κυρίως των συριζανέλ- κυβερνήσεων που παλεύουν να αντιμετωπίσουν επικοινωνιακά τη μνημονιακή ρετσινιά τους. Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε καριέρα ως «υφαντής» κόκκινων γραμμών, με την κρυφή ιδιότητα της μεταλλακτικής δυσχρωμίας, όπως άλλωστε περιγράφει το τραγούδι των Γ. Μηλιώκα και Α. Μάνου: «Πόσο άλλαξες πόσο άλλαξα/τα όνειρά μου κόκκινα/τα όνειρά μου άσπρα/ρούχα μαζί που πλύθηκαν/κι έχουνε γίνει ροζ…». Το αστείο είναι ότι το τραγουδά μια αοιδός του χώρου που προσφάτως ζήλεψε τη δόξα του Λάκη, του Τσακνή, του Τζιμάκου και λοιπών πολιτικών μπαταχτσήδων που επιδέξια έμπλεξαν το ανορθόδοξο του λόγου με το σύνθημα και το συριζαϊκό φρονηματισμό με το σκέτο, ανθρώπινο σιχτίρι της ασφυξίας απέναντι στους περιορισμούς και τη φορο-θύελλα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες που φρονούν ορθώς ως προς τον πολιτικό λόγο, οι επιρρεπείς στην ανάδειξη της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας, οι αυθεντικοί οπαδοί της φιλελεύθερης Δημοκρατίας από τα βάθη των αιώνων, αυτής που γέννησε τα δομικά γνωρίσματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα κι αυτών που παρασιτεί το ανενδοίαστο μπάχαλο του μέσου όρου ενός συριζαίου βουλευτού και του … Κατσίκη, είναι πώς και πού θα βρουν τη δύναμη να κρατήσουν τη «λεπτή κόκκινη γραμμή» της πολιτικής επιλογής και της κοινωνικής δράσης τους.

Χρειάζεται δύναμη, νέα σκέψη, άλλη προσέγγιση της ζωής ώστε να τα βγάλουμε πέρα με την οριστική έκπτωση του εθνο-λαϊκισμού προς την τέλεια χυδαιότητα και χυδαιολογία. Θέλει δύναμη να αντέξεις τον κάθε Πολλάκη, ιδίως όταν εμφανώς είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων…

Κι όσοι αντέξουμε, αυτόν τον νοητικό καταιγισμό συστροφής της πραγματικότητας, «αδέλφια»… Κρατήστε τις γραμμές…

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 08|07|2017 12:05

Παρεμβάσεις Χουντή για τη «νησιωτικότητα» 

Την έννοια της… νησιωτικότητας μάς θύμισε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Λέσβος αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, ως τμήμα προφανώς της ελληνικής επικράτειας. Δεύτερον αντιμετωπίζει το πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Και βεβαίως την αναγκαιότητα να αναπτυχθούν οι οικονομικές δραστηριότητες, να μένει ο κόσμος στον τόπο του και να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή η πολλαπλή κρίση που και στη μία δεν έχουμε καμιά αλληλεγγύη των εταίρων και στην άλλη δεν έχουμε όχι μόνο αλληλεγγύη των εταίρων, αλλά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου περί προσφύγων, έχει οδηγήσει στη σημερινή ασφυκτική κατάσταση. Οι δικές μου οι προσπάθειες ήταν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, πέρα από αυτά τα προβληματικά έστω για τα χρήματα των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην είναι εγκλωβισμένος ο κόσμος εκεί, να μπορέσει να υπάρξει μια ευνοϊκή μεταχείριση -γιατί έτσι κατάντησε το θέμα όσον αφορά το ΦΠΑ στα νησιά. Θυμάστε ενδεχομένως και μια σχετική τροπολογία που υπερψηφίστηκε και υπερψηφίστηκε με την επίκληση των προηγούμενων. Βεβαίως εκκρεμεί ένα συνεχές αίτημα για πρόσθετη και άλλη βοήθεια στα νησιά, όχι αυτή που δίδεται στο πλαίσιο του προσφυγικού ή της οικονομικής κρίσης, αλλά μιας γενικότερης πολιτικής ενίσχυσης, αυτής της περίφημης νησιωτικότητας. Η οποία υποβαθμίστηκε και έχει ξεχαστεί. Σε αυτό δεν έχω πάρει σαφείς απαντήσεις, αλλά θα συνεχίσω. Το στοιχείο της νησιωτικότητας πρέπει να είναι σε προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αλήθεια γιατί αυτή η έννοια έχει ξεχαστεί; Μη θυμίσουμε και την αρχαιότερη προσδοκία… αυτή του μεταφορικού ισοδύναμου!

Αν.Παζ.

 

Της μόδας τα φλαμίνγκο!

Η σατιρική σελίδα στο ίντερνετ «το κουλούρι» έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια τα φλαμίνγκο της Λέσβου, αλλά με έναν ιδιόμορφο θα λέγαμε τρόπο, ακολουθώντας το δικό της στιλ: «Αμύθητη περιουσία κατάφερε να χτίσει μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ένας επιχειρηματίας από τη Λέσβο, ο οποίος άνοιξε κατάστημα στην περιοχή της Καλλονής που απευθύνεται αποκλειστικά σε φλαμίνγκο. Ο 38χρονος εγκαινίασε την περασμένη Δευτέρα ένα sex shop, το οποίο διαθέτει μόνο πλαστικά φλαμίνγκο, τα οποία έχουν γίνει ανάρπαστα από χιλιάδες ελεύθερα χορδωτά πτηνά με καταπιεσμένες σεξουαλικές ορμές, τα οποία τόσο καιρό δεν είχαν πού να τις διοχετεύσουν»!

Πολλοί Μυτιληνιοί ανέβασαν το άρθρο τους και γέλασαν, με μια σωστή επισήμανση ωστόσο από κάποιον, ότι τα φλαμίνγκο τα είχε «ανακαλύψει» πρώτη η «Ντορέτα» στην τηλεοπτική σειρά του «Mega» «Dolce Vita»!

Αν.Παζ.

 

Συγχαρητήρια στον Μανόλη!

Αριστούχος ο Μανόλης Μανδαμαδιώτης από το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης. Το «Ε» εκφράζει τα συγχαρητήριά του στη συναδέλφισσα Μαρία Χατζηγεωργίου για τον γιο της. Συγχαρητήρια από την καρδιά μας, γιατί εμείς οι γύρω της ξέρουμε ότι η Μαρία, παρά τις απέραντες δυσκολίες της καθημερινότητας που αντικειμενικά υπάρχουν όταν έχεις τέσσερα παιδιά, είναι δυνατή και δίπλα τους. Πάντα χαρές στη συνάδελφο και την οικογένειά της!

«Ε»

 

Τιμήθηκε ο Σάκης Παπαδημητρίου

Έναν εκπαιδευτικό, τον Σάκη Χ. Παπαδημητρίου, που διακρίθηκε για το έργο αλλά και για το ήθος του τα χρόνια που υπηρέτησε την εκπαίδευση, τα πιο πολλά στη Λέσβο, τίμησαν πριν από λίγο καιρό οι συμπατριώτες του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σάκης Χ. Παπαδημητρίου ζει στη Λέσβο με την αγαπημένη του σύζυγο, συνταξιούχο δασκάλα Μυρσίνη Παπαδημητρίου. Στη Λέσβο θεράπευσε για πολλά χρόνια την εκπαίδευση και ιδιαιτέρως τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, κατάγεται όμως από τη Μηλιά Δωρίδας (Φωκίδα) με την οποία και διατηρεί δεσμούς και την επισκέπτεται τακτικά.

Πριν από λίγο καιρό η «Δωρική Αδελφότης» (έτος ιδρύσεως 1906) σε ειδική εκδήλωση, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη και σημαντική του προσφορά στον χώρο της εκπαίδευσης, τον τίμησε με «Εύφημο Μνεία». Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της «Δωρικής Αδελφότητας» Χαρ. Μποτίνης τού διάβασε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Στον Δάσκαλο»: «Κι ό,τι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου/Μην τ’ αρνηθείς!/Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!...».

Αν.Παζ.

 

Τι ζητάνε οι Τούρκοι 

Γιατί ένας Τούρκος τουρίστας που επισκέπτεται τη Λέσβο δαπανά λιγότερα από 60 ευρώ ανά ημέρα, ενώ όταν επισκέπτεται την Αθήνα δαπανά 90 ευρώ κι όταν επισκέπτεται την Καβάλα 87 ευρώ; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να αυξήσει θεαματικά τα έσοδα του νησιού αλλά και των άλλων νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται Τούρκους τουρίστες. Η απάντηση είναι πως οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις αναψυχής, διασκέδασης και εστίασης ελάχιστα πράγματα έχουν κάνει για να προσφέρουν στους τουρίστες από τη γείτονα χώρα αυτό που εκείνοι επιθυμούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 (που άνοιξε η τουριστική αγορά της Τουρκίας) ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να δείχνει τις τάσεις, τις διαθέσεις και τον βαθμό ικανοποίησης των Τούρκων τουριστών, με αποτέλεσμα οι τοπικοί επιχειρηματίες να κάνουν ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει χωρίς να έχουν ένα μπούσουλα πάνω στον οποίο μπορούν να κινηθούν.

Ν.Μ.

 

Χρειάζονται νέα ξενοδοχεία

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προς τη Λέσβο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων ή έστω τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των υφιστάμενων, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Άλλωστε, ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης κι από τις χώρες της Ευρώπης, τάση που αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρή την επόμενη χρονιά. Με αυτά τα δεδομένα, οι μόλις 7.000 κλίνες που διαθέτει το νησί πρέπει να θεωρούνται πολύ λίγες.

Ν.Μ.

 

Λαϊκή συνέλευση στην Άγρα

Γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι η Άγρα έχει μείνει χωρίς νερό από το περασμένο Σάββατο. Την Πέμπτη έγινε λαϊκή συνέλευση στο χωριό, καθώς το πρόβλημα δεν είχε αντιμετωπισθεί. Με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πιστεύουμε πως είναι άμεση ανάγκη να αναμορφωθεί ο προγραμματισμός για δημόσια έργα στο νησί έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις στην αντικατάσταση των εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών του νησιού για να μειωθούν οι απώλειες νερού. Έτσι θα μειωθούν δραστικά τα προβλήματα που παρατηρούνται στο νησί.

Ν.Μ.

 

Αντιπυρικά μέτρα για την Αμαλή

Τη λήψη προληπτικών αντιπυρικών μέτρων για την πολύπαθη χερσόνησο της Αμαλής ζητά με επιστολή του στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λουτρών Βασίλης Μαμώλης, υπενθυμίζοντας παλαιότερο αίτημά του για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την πανέμορφη περιοχή μας το 1999, το 2006 και το 2015 θα μπορούσαν να έχουν πολύ λιγότερες επιπτώσεις αν είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας. Αντιμετωπίζουμε ξανά το φετινό καλοκαίρι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανησυχούμε για πιθανή νέα πυρκαγιά. Σταθμεύουν στην περιοχή μας τα αναγκαία εναέρια μέσα πυροπροστασίας; Έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες; Πού κατέληξαν οι ανακρίσεις για τους εμπρηστές;», αναρωτιέται μεταξύ άλλων ο κ. Μαμώλης και καταλήγει με τη διαπίστωση πως οι δασικοί δρόμοι της επίμαχης περιοχής χρειάζονται επίστρωση για να είναι πλήρως προσβάσιμοι, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση για τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί…

Α.Ω.

 

Και λυόμενες και… ποσόστωση

Και από το Υπουργείο Παιδείας πέρασε η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, πριν από το «κυρίως πιάτο» των συναντήσεών της με τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομίας. Σύμφωνα και με τον αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάββα, που ήταν παρών στις επαφές με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται πλήρης κάλυψη σε λυόμενες αίθουσες για το σχολείο της Βρίσας (συνολικά έξι), ενώ ελπιδοφόρο ήταν για τους μαθητές γενικότερα της Λέσβου των πληγεισών περιοχών από τον σεισμό το ότι εισακούεται τελικά το αίτημα για ποσόστωση. Ειδικές ρυθμίσεις δηλαδή για τους φετινούς υποψήφιους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2017 με ποσόστωση της τάξης του 0,5% (όπως ίσχυσε και στους μαθητές της Κεφαλονιάς). Μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη φυσικά…

Μ.ΟΡΦ

 

 

Κατηγορία Δεύτερη ανάγνωση
- 08|07|2017 11:29

Do you like, Mademoiselle, the Greece?

Η είδηση είναι ανησυχητική. Ο καφές θύμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς -σύμφωνα με τους επιστήμονες- λιγοστεύουν οι εκτάσεις που είναι κατάλληλες για την καλλιέργειά του! Και ως γνωστόν ο καφές είναι το must του Έλληνα, ο οποίος χειμώνα καλοκαίρι ξελαμπικάρει μέσα από μια τεράστια γκάμα καφέδων που έχει πλημμυρίσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά. Κάτι φρέντο και κάτι καπουτσίνο προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με το απλό και ταπεινό καφεδάκι με το οποίο μεγάλωσαν τόσες και τόσες γενιές Ελλήνων… «Αν δεν υπάρχει καφές, του ανθρώπου το κεφάλι γυρίζει, αν δεν υπάρχει Δ η μ ο κ ρ α τ ί α, του ανθρώπου το κεφάλι δεν γυρίζει», έγραφε ο Αζίζ Νεσίν στο κλασικό πλέον βιβλίο του «Ο καφές και η Δημοκρατία».

Θα μου πείτε τώρα πού κολλάνε όλα αυτά. Συμπτώματα Ιουλίου ή Ιούλη εάν προτιμάται. Κάτι η αποστασία του 1965, κάτι η μεταπολίτευση του 1974, ο μήνας αυτός έχει αποκτήσει τη δική του διάσταση στην ελληνική ιστορία. Όπου για κάποιους η δημοκρατία ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, για άλλους είναι ελεγχόμενη, άλλοι πιστεύουν ότι ενεφανίσθη με τον ήλιο του Ανδρέα, άλλοι πάλι το 2015 με την Πρώτη Φορά Αριστερά (plus Panos). Ενώ κάποιοι άλλοι προβάλλουν ταινία με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος; Εμείς θα νικήσουμε!» Όλα αυτά ωραία και ηδονικά όταν ακούς αριστερούς διανοούμενους να κραυγάζουν: «Βγάλτε τον σκασμό» σε μια ακόμα επίδειξη της «ηθικής ανωτερότητας» της Αριστεράς. Πόσα καπουτσίνο φρέντο πια να πιεις προκειμένου να συνέλθεις σε τούτη την Ελληνική Δημοκρατία;

Διότι η εβδομάδα που μας φεύγει είχε απ’ όλα που δίχως καφέ δεν τ’ αντέχει ο νους του κοινού ανθρώπου. Ακόμα προσπαθούν πολλοί να καταλάβουν τι είναι αυτό το «Νουρ ουάν» για το οποίο καβγαδίζει η πολιτική ηγεσία του τόπου μας. Τα υπόλοιπα όμως… θέματα είναι βατά! Ισοβίτες να κάνουν διάλογο με υπουργούς. Η κυβέρνηση να τα βάζει με τον Μπογδάνο! Νικητής στο «Survivor» ο Ντάνος, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει και τη Δημαρχία Σκιάθου! Αφήστε πια τα κουπόνια τύπου Βαρουφάκη. Διότι οι μάγκες ήθελαν να στήσουν την πολιτεία με τα κουπόνια! Είναι το must της Αριστεράς η… δίκαιη ανάπτυξη τύπου κουπονιών. Έτσι μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στη δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μέρες που είναι μας εξομολογήθηκε: «Ναι, ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζα... Δεν υπάρχει τίποτε άλλο»!!! Επειγόντως έναν βαρύ πικρό καφέ…

 


Σκίζει η πρώτη σελίδα των «ΝΕΩΝ»

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 1972

 

Γεγονότα

 

- Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της σύστασης της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου για την απόκτηση επιβατηγού πλοίου. Η πώληση μετοχών ολοκληρώνεται με επιτυχία.

- Μακέτα θερινού κινηματοθεάτρου παρουσιάζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης, εμπνεύσεως Νικ. Δαμδούμη και Ιωάννη Σιταρά, με προοπτική να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο οικόπεδο μεταξύ ΠΙΚΠΑ και ΙΚΑ.

- Πεθαίνει η 78χρονη Στέλλα Ιωάννου, γνωστή ως «Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια», η οποία περιέβρεξε με φωτιστικό οινόπνευμα τα ενδύματά της και υπέστη εγκαύματα. Διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά υπέκυψε στα τραύματά της. Ήταν γνωστή σαν ηρωίδα του Στρατή Μυριβήλη και στα νιάτα της ήταν όμορφη και πρόσχαρη. Τα τελευταία χρόνια είχε προσβληθεί από ημιπληγία και ζούσε μόνη σ’ ένα μικρό δωμάτιο.

- Ο τραγουδιστής Γιάννης Τριάντης εμφανίζεται στο Πάρκο Μυτιλήνης ξεσηκώνοντας τους Μυτιληνιούς, οι οποίοι κάθε βράδυ δίνουν το «παρών».

 

 

 

ΕΙΠΕ

«Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη Λέσβο για ανάπτυξη και επιπλέον έσοδα ως πυλώνας θεματικού τουρισμού, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες στρατηγικές προς αυτήν την κατεύθυνση που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της Λέσβου για τα επόμενα χρόνια».

Νεκτάριος Καλαντζής, οικονομολόγος-κοινωνιολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)

 

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΧΟΡΟΣ

Κεντρική εκδήλωση με τοπικό συγκρότημα και τη συμμετοχή του χορευτικού του Δήμου Λέσβου με τον Κώστα Αγκοπιάν στις 8 μ.μ.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Θεία Λειτουργία στην πλατεία της Εκκλησίας του Αγίου Προκοπίου. Διανομή παραδοσιακού φαγητού (κισκέτς) στις 7 π.μ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, σε συνεργασία με τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Τουρισμού Ερεσού, διοργανώνει στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού διάλεξη με ομιλήτρια την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κα Γεωργία Δεληγιώργη με θέμα «Αφηγήσεις από τα χρόνια της τυραννίδας στην αρχαία Ερεσό» στις 8:30 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Κάποτε στην Καλιφόρνια» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκδήλωση με θέμα: «Πέρασμα στη Μεσόγειο» του Πάνου Μητσόπουλου στη Δημοτική Πινακοθήκη «Χαλίμ Μπέη», ώρες 08:30-14:30 και 19:00- 22:00.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«12η Πανελλήνια Συνάντηση Φουσκωτών Σκαφών» στο Λιμάνι Μυτιλήνης στις 6 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ

Κυριακάτικοι περίπατοι στο Μουσείο και το Απολιθωμένο Δάσος. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 22530 54434, 22510 47033 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.lesvosmuseum.gr.

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top