FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 06|07|2017 19:06

Σήμερα κλείνουν είκοσι χρόνια από εκείνον τον Ιούλιο του 1997, όταν ξεκίνησα να αρθρογραφώ στον τοπικό Τύπο του νησιού. Στα χρόνια που πέρασαν, άλλαξε ο οικοδεσπότης μου μία φορά, διατηρήθηκε όμως το ύφος και ο χαρακτήρας του κειμένου στο ακέραιο. Κοιτάζοντας πίσω, μόνον ευχαριστίες μπορώ να εκφράσω προς όσους με παρότρυναν να γράψω και σε όσους με εμπιστεύτηκαν και με εμπιστεύονται. Μια ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση έχω απέναντι στο αναγνωστικό κοινό.

Θυμάμαι το μεσημέρι εκείνου του Ιουλίου και τα ορνιθοσκαλίσματα πάνω στην κόλλα αναφοράς με το μπλε στυλό. Θυμάμαι τη θέα του λιμανιού της Μυτιλήνης, το ξύλινο καινούριο τραπέζι, τη λευκή ομπρέλα για τον ήλιο, το λονδρέζικο λουλουδάτο φόρεμα, την ανασφάλεια, τη νευρικότητα, τις μουτζούρες στη σκιά ενός καυτού ήλιου.

Δεν ξέρω αν τα χρόνια που κύλησαν, δικαιώνουν ή προδίδουν εκείνη την αμηχανία. Ούτε ψάχνω απαντήσεις. Είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που κύλησε χωρίς τραύματα, χωρίς σοβαρά προβλήματα, που έφερε εμπειρία, γνώση, πραγματοποίησε όνειρα και γέννησε περισσότερες ελπίδες. Η στήλη αυτή είναι ό,τι απέμεινε από τον ανεμοστρόβιλο στον νου μιας νεαρής ακόμη απόφοιτης, που ονειρευόταν να σταδιοδρομήσει στη δημοσιογραφία και άκουγε από μικρή ότι τα κατάφερνε να γράφει. Αυτό ήταν και το μόνο εφόδιο στη φαρέτρα ενός τρελόπαιδου, που τότε βουτούσε σε άπατα νερά, χωρίς καμία συνείδηση κινδύνου.

Δε θυμάμαι πώς έγινε και μια μέρα η δημοσιογραφία, το πάθος για ελεύθερο ρεπορτάζ και η επιθυμία για σταδιοδρομία στην ελεύθερη αγορά, αντικαταστάθηκαν με αυτό που υπάρχει σήμερα, ή μάλλον θυμάμαι, αλλά πια αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Ο άνθρωπος ωριμάζει, συχνά χωρίς να συμβιβάζεται, ευτυχώς, αποκτά αυτογνωσία και αυτή είναι μια περιουσία που δεν τον προδίδει ποτέ. Μπορεί λοιπόν η επαγγελματική πορεία να προσανατολίστηκε σε άλλες ατραπούς, η στήλη όμως παρέμεινε και αγαπήθηκε από την υπογράφουσα ακόμη περισσότερο, ίσως γιατί ήταν ό,τι απέμεινε από την αθωότητα και την αφέλεια ενός αγαπημένου παρελθόντος.

Κείμενα γραμμένα στο χαρτί, που πολύ σύντομα γράφονταν ηλεκτρονικά και στέλνονταν στον αποδέκτη με ηλεκτρονική αλληλογραφία, κάτι μάλλον καινοτόμο λίγο πριν το millennium, κείμενα γραμμένα στο αεροπλάνο, στο πλοίο, στο πούλμαν, στο εξωτερικό, σε δυνατές, σκληρές και ευτυχισμένες στιγμές! Μια διαρκής προσπάθεια να προσεγγίσω ένα κομμάτι από την καθημερινή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, το οποίο με άγγιζε συναισθηματικά, ιδεολογικά ή ηθικά περισσότερο ή μου κέντριζε το ενδιαφέρον.

Στην αρχή δεν κρατούσα αρχείο. Για πολλά χρόνια. Όταν έφυγε η μητέρα μου, ανακάλυψα στο πατρικό μου όλα τα κείμενα που είχα γράψει, φυλαγμένα σε ένα κουτί. Σ’ αυτήν οφείλω ότι σήμερα έχω στα χέρια μου ό,τι έγραψα. Υπάρχουν κείμενα που δυσκολεύομαι να ξαναδιαβάσω. Κάποια που απορρίπτω και ορισμένα που αγαπώ πολύ. Κάποτε σκέφτηκα να κάνω μια επιτομή. Το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε, ακόμη τουλάχιστον. Σε κάποια αναγνωρίζω στιγμές της τοπικής ιστορίας ιδωμένες από τη δική μου οπτική, άλλα τα αποκωδικοποιώ και ξαναγυρίζω σε σταθμούς της δικής μου προσωπικής και οικογενειακής ιστορίας, σε κάποια, πιο λίγα, αφήνω απλώς τον λόγο να κυλά. Είναι εκείνα τα λίγα που μου αρέσουν, ακόμα, παρά τη χρονική απόσταση που μας χωρίζει.

Η επιφυλλίδα μου αυτή είναι η αγαπημένη μου εβδομαδιαία συνήθεια. Γράφεται συνήθως στην πιο ακατάλληλη στιγμή της εβδομάδας, γιατί ποτέ μου δεν κατάφερα να οργανώσω σωστά τον χρόνο που είχα στη διάθεσή μου. Παρόλ’ αυτά πρόκειται για μια δραστηριότητα που απολαμβάνω και που ολοκληρώνω πάντα με ιδιαίτερη αφοσίωση. Συχνά ό,τι γράφω, ωριμάζει μέσα μου μια ολόκληρη εβδομάδα. Άλλοτε ολοκληρώνεται σε μισή ώρα.

Πρόσφατα χρειάστηκε να υπερασπιστώ τον δημόσιο λόγο μου, όταν αήθη πρόσωπα επιχείρησαν, στο πλαίσιο ενός αθέμιτου επαγγελματικού ανταγωνισμού, να μεταφράσουν το ύφος του σε …δική μου εκπαιδευτική ανεπάρκεια! Το ηθικό δίδαγμα για μένα ήταν ότι αυτό που σε ακολουθεί για δεκαετίες, σε χαρακτηρίζει. Ούτε λεπτό δεν σκέφτηκα να σταματήσω να αρθρογραφώ. Και σταματώ να γράφω προσπαθώντας να φανταστώ τι θα γράφω είκοσι χρόνια μετά. Δεν ξέρω._

 

Καλυψώ Λάζου

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|07|2017 18:53

Ξεναγούσε το βράδυ της Δευτέρας την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο Μουσείο Τεριάντ κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας πτέρυγας και της επανέκθεσης της Συλλογής Τεριάντ. Ο Στέλιος Δασκαλάκης είναι ο άνθρωπος - κλειδί για την επανέκθεση της Συλλογής Τεριάντ. Είναι προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών με MPhil Μουσειογραφίας, του University of London - Imperial College of Science and Technology. Εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 1986. Κύρια απασχόλησή του, η εκπόνηση μουσειογραφικών/μουσειολογικών μελετών και η υλοποίησή τους: Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη, Tériade, Αρχαιολογικά Μουσεία Πυθαγορείου Σάμου, Κιμώλου, Ίου, Μουσείο Ιδρύματος Γ.Β. Στεφανή, Μουσείο Ιστορίας της Παιδείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει πλήθος περιοδικών εκθέσεων στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει γράψει μελέτες, άρθρα και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια.

 

Ερχόταν από παλιά!

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος, τον γνώριζε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και τα φοιτητικά τους χρόνια και θυμάται: «Από τις πολλές επισκέψεις του στη Μυτιλήνη, κυρίως τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, είχε αγαπήσει το τότε μουσείο και είχε εντρυφήσει στο έργο του Teriade. Την τρέχουσα δεκαετία, ως εκ των κορυφαίων στο είδος του (μουσειογράφος - συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης), σε συνεργασία με την ιστορικό Τέχνης και θεατρολόγο Άνη Κοντογιώργη και τη συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Άννα Καγιαδάκη, ανέλαβε το δύσκολο έργο του συντονισμού όλης της ομάδας εργασίας για την επανέκθεση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού μουσείου της Μυτιλήνης. Χθες είχαμε τη μεγάλη χαρά να είναι πάλι κοντά μας και μαζί με τις δύο συνεργάτιδές του, να μας παρουσιάσει το σημαντικό τους έργο, που με τόση μαεστρία κατεύθυναν». 

 

 

 

Κατηγορία E-TV
- 06|07|2017 18:01

Το "SL", με τρεις κάμερες, κατέγραφε ασταμάτητα τις επιδόσεις των αθλητών και των αθλητριών των νησιών μας στην 1η Αθλητική και Πολιτιστική Συνάντηση Νέων Β. Αιγαίου, που διοργάνωσε στο Στάδιο Μυτιλήνης η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Μια απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση, σε κάθε επίπεδο, που τόσο πολύ είχε ανάγκη ο κλασικός αθλητισμός της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας.

Κατηγορία E-TV
- 06|07|2017 17:51

Ξεκίνησε η 1η Αθλητική και Πολιτιστική Συνάντηση Βορείου Αιγαίου, που διοργανώνει στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης η Περιφέρεια, σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|07|2017 17:49

«Εάν γυρεύεις φως σε ένα κείμενο», είχε γράψει κάποτε ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ, «τότε στρέψε το βλέμμα σου στο διήγημα ενός μαθητή». Αυτό κάνουν πράξη τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο νέο τους εκδοτικό πόνημα με τον τίτλο «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», που αποτελεί μία συλλογή διηγημάτων επίδοξων μικρών συγγραφέων, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την εμβληματική μορφή του ταχυδρόμου, του ανθρώπου που εμπιστεύονται και καλοδέχονται στα σπίτια τους όλα τα ελληνικά νοικοκυριά εδώ και 189 χρόνια.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σε συνεργασία με την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, προσκάλεσαν τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, να συμμετέχουν με ένα διήγημά τους σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος».

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, 9 Οκτωβρίου του 2015, είχε τετράμηνη διάρκεια και σκοπός του ήταν η ανάδειξη της δυναμικής του γραπτού λόγου στην έκφραση ιδεών και συναισθημάτων που ενισχύουν την ανθρώπινη επικοινωνία.

Η ανταπόκριση ήταν ένθερμη, με αποτέλεσμα την αποστολή 138 διηγημάτων που φέρνουν στο προσκήνιο την εμβληματική μορφή του ταχυδρόμου.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν σε συλλογικό τόμο τα 25 διηγήματα των μαθητών που επέλεξαν οι κριτικές επιτροπές του διαγωνισμού (10 μαθητών Λυκείων και 15 μαθητών Γυμνασίων) και το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά από τα ταχυδρομεία όλης της χώρας. Ανάμεσά στους δέκα διακριθέντες πανελλαδικά λυκειόπαιδες είναι και οι μαθητές του Λυκείου Αγιάσου, Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής και Σοφία Κουταλέλλη.

Στη συνέχεια παρατίθενται, με αξιολογική σειρά, τα επιλεγμένα κείμενα δηλώνοντας τα πραγματικά ονόματα των μαθητών που τα συνέγραψαν καθώς και το σχολείο όπου φοιτούν. Δίπλα στο όνομα κάθε μαθητή σημειώνεται σε αγκύλη το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε για την συμμετοχή του στο διαγωνισμό:

- Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής [Κώστας Δαβάκης], «Ο μικρός χρυσός σταυρός», ΓΕΛ Αγιάσου Λέσβου.

- Σοφία Κουταλέλλη [Ηλιάνα], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», ΓΕΛ Αγιάσου Λέσβου.

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 06|07|2017 16:27

41χρονος με πέντε δενδρύλλια

Ένας 41χρονος με πέντε δενδρύλλια κάνναβης συνελήφθη προχθές από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης. Ο 41χρονος συνελήφθη στο Πλωμάρι και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Τα δενδρύλλια ήταν ύψους από 55 έως 105 εκατοστά.

 

Αρνήθηκε αλκοτέστ και τους… έβρισε!

Συνελήφθη, χθες στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 54χρονος που αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε τροχονομικό έλεγχο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), καθώς και για τα αδικήματα της απείθειας, της απειλής, της εξύβρισης και της αντίστασης!

Ειδικότερα, ο 54χρονος οδηγώντας αυτοκίνητο, αρνήθηκε να κάνει αλκοτέστ και προσπάθησε να διαφύγει με το όχημα του από το σημείο του ελέγχου.

Ακολούθως, όταν τελικά ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς, τους απείλησε και τους έβρισε προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποφύγει τη σύλληψη.

 

Έκλεψε γυαλιά!

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 33χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο 33χρονος μπήκε πριν από 15 ημέρες σε κατάστημα οπτικών ειδών στη Μυτιλήνη, υποδυόμενος τον πελάτη και αφαίρεσε τρία ζεύγη γυαλιά ηλίου, συνολικής αξίας 1.000 ευρώ.

 

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 06|07|2017 15:42

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι το διατροφικό πρότυπο που οι Κρήτες ακολουθούσαν τη δεκαετία του ΄60, και περιγράφτηκε στην μελέτη των 7 χωρών του Ancel Keys. Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης και οσπρίων, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών και πουλερικών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν για κάθε μαγειρική χρήση, ενώ το κρασί καταναλωνόταν με μέτρο.

Από την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής από τη μελέτη των 7 χωρών μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες νόσους, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου ανά τον κόσμο και την Ελλάδα, ενώ παγκοσμίως οι διαγνώσεις πληθαίνουν, και αναμένεται έως το 2035, να έχουμε 24 εκατομμύρια διαγνώσεις καρκίνου, όταν το 2015 είχαμε 14,1 εκατομμύρια διαγνώσεις. Ο τρόπος ζωής μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Μάλιστα, το 1/3 των διαγνώσεων μπορούν να προληφθούν με μείωση σωματικού βάρους, βελτίωση διατροφής και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας! Ένα στα 10 περιστατικά καρκίνου προλαμβάνονται μέσω υγιεινής διατροφής!

Πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, του οποίου η υιοθέτηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Μάλιστα, οι συστάσεις που δίδονται από μεγάλους οργανισμούς, συνάδουν με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

Η μελέτη EPIC (European Prognostic Investigation into Cancer and nutrition) με δεδομένα 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έδειξε ότι άτομα με μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή, σε σχέση με άτομα που δείχνουν χαμηλότερη προσκόλληση σε αυτήν, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ μια μετα-ανάλυση με δεδομένα 56 μελετών, έδειξε ότι η υψηλότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή σχετίζεται με 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου π. εντέρου, μαστού, στομάχου, προστάτη, ήπατος, και κεφαλής και τραχήλου.

Όμως, αν εξετάσουμε ένα-ένα τα τρόφιμα που χαρακτηρίζουν τη Μεσογειακή Διατροφή ξεχωριστά, δεν θα βρούμε την ίδια προστατευτική δράση. Δηλαδή, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε αυτό το διατροφικό πρότυπο ως σύνολο, και όχι κομμάτια από αυτό. Για παράδειγμα, δεν αρκεί να τρώμε μόνο λιγότερο κρέας, αλλά να τρώμε και περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής που έχουν περιγραφεί. Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα (και σε νησί) που είναι εύκολο να την ακολουθήσουμε, ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση! Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, και στην περίπτωσή μας, η πρόληψη είναι όχι μόνο εύκολη, αλλά και γευστικότατη!

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 06|07|2017 15:21

Το πρόγραμμα Αγροτικού τουρισμού με ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων στη Λέσβο, παρουσίασε χθες το πρωί στο κτήριο του ΟΓΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με τον διοικητή του ΟΓΑ, Στυλιανό Πλιάκη, παρουσία και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Καρέλλα.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, φέτος ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα αυτά ανέρχεται στα 14,1 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά περισσότερους από 300.000 δικαιούχους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, συνταξιούχους, προστατευόμενα μέλη τους καθώς και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Ο σχεδιασμός ουσιαστικά περιλαμβάνει μία δέσμη 6+1 προγραμμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα πακέτο κοινωνικού/ιαματικού τουρισμού, εκδρομικό πρόγραμμα, δωρεάν παροχή βιβλίων, δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου, χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες μητέρες καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια σε νέους αγρότες. Το σημαντικότερο πρόγραμμα, αφορά ένα πακέτο μέτρων στήριξης των αγροτών που επλήγησαν από τους σεισμούς στη Λέσβο. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, «φέτος επταπλασιάστηκε ο λογαριασμός για τις πληγείσες περιοχές της Λέσβου, αφού από 932 που ήταν μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι, θα ανέλθουν στους 6.500».

 

Για τους σεισμόπληκτους

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους, ο ΟΓΑ αποφάσισε να υπάρξει προτεραιότητα στις αιτήσεις των σεισμόπληκτων για τα οικογενειακά επιδόματα, να χορηγηθεί στις σεισμόπληκτες πολύτεκνες αγρότισσες του Νομού Λέσβου, προσαύξηση 50% στο εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας -δηλαδή από 1.000 ευρώ που λάμβαναν μέχρι σήμερα, τώρα θα λαμβάνουν 1.500 ευρώ.
Επιπλέον, ανάμεσα στο πακέτο μέτρων στήριξης, θα είναι κίνητρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΓΑ θα διαθέσει 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού, ειδικά για τους αγρότες της Λέσβου. Από αυτούς θα προηγηθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι από τις πληγείσες περιοχές και κυρίως από τα Βρίσα, το Πλωμάρι και το Πολιχνίτο. Οι δικαιούχοι των πληγέντων περιοχών και ειδικά όσων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα, θα έχουν προτεραιότητα και θα εξαιρεθούν της κλήρωσης.

Ένα ακόμα μέτρο αφορά την αύξηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού -από 5 σε 10 διανυκτερεύσεις- για όσους επιλέξουν τη Λέσβο ως προορισμό αλλά και για τους κατοίκους του νησιού. Για τους πρώτους θα επιδοτεί τα ναύλα μετακίνησης με 50 ευρώ/άτομο και 25 ευρώ το μειωμένο εισιτήριο. Τέλος, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του νησιού που θα υποβάλλουν αιτήσεις, να παρέχονται δωρεάν βιβλία αξίας 200 ευρώ. Αυτά τα μέτρα ενίσχυσης θα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 7/7 μέχρι 25/7 σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον αριθμό ΑΜΚΑ, ΑΜ, το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ενώ σε περιπτώσεις αναπηρίας θα πρέπει να υπάρχουν και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Κατηγορία Κοινωνία
- 06|07|2017 15:19

Οι σεισμόπληκτοι δημότες και δημότισσες, των οποίων οι οικίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, δηλαδή έχουν σημανθεί με κόκκινο, προκειμένου να βοηθηθούν στην υποβολή των δικαιολογητικών τους για τα πάσης φύσεως βοηθήματα, έχουν τη δυνατότητα δωρεάν υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων, δια μέσου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2017.

Μπορούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους, στην υπεύθυνη κοινωνικό λειτουργό Μαρία Βούρου, στο τηλέφωνο 22510-27501 εσωτερ. 2, προκειμένου να καθοριστεί το ραντεβού για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Επίσης, εκ μέρους του Δ.Σ. του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, η πρόεδρος Αναστασία Αντωνέλλη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, ευχαριστεί για την οικονομική ενίσχυση προς τον Οργανισμό, λόγω των δαπανών που ανέλαβε για την στέγαση και σίτιση των σεισμοπαθών, το Διοικητικό Συμβούλιο της «Λεσβιακής Παροικίας», «που πάντα μάς έχουν στην καρδιά και στην έγνοια τους», καθώς και την Διεύθυνση των σούπερ-μάρκετ «Σκλαβενίτης».

 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 06|07|2017 14:51

Και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου, εξέδωσε ανακοίνωση για τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιούνη, καλώντας την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές να κινηθούν αποτελεσματικά.

«Ο σεισμός που έπληξε πρόσφατα τον τόπο μας, προκάλεσε πρόσθετα και πολυδιάστατα προβλήματα στις ήδη επιβαρυμένες κοινωνίες των οικισμών. Η απώλεια του κοινωνικού αγαθού, όπως αυτό της κατοικίας, είναι μια καταστροφή για τη ζωή των οικισμών που εξακολουθούν να είναι ζωντανοί στο νησί μας. Μεγάλο κομμάτι της παλαιότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που χαρακτηρίζει τους οικισμούς του νησιού μας, έπαθε σημαντικές καταστροφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τον πολιτισμό.

Κατανοούμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα για να ξαναγυρίσει η ζωή στην ομαλότητα και να σταθούν οι τοπικές κοινωνίες στα πόδια τους», γράφει η ανακοίνωση των Αρχιτεκτόνων και συνεχίζει:

«Ελπίζουμε η πολιτεία με τις αρμόδιες αρχές της να κινηθεί αποτελεσματικά.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ηθική μας συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες.

Ο σύλλογος και τα μέλη του από την πρώτη στιγμή, εξέφρασαν την πρόθεση τους να συμβάλουν μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και προς κάθε κατεύθυνση, στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης με τεκμηριωμένες προτάσεις σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και κάθε αρμόδια αρχή. Κατοικούμε σε έναν τόπο που συχνά προσβάλλεται από σεισμούς και δυστυχώς θα ζήσουμε με αυτό. Η αποτίμηση των καταστροφών πρέπει να οδηγήσει στα απαιτούμενα συμπεράσματα σχετικά με την αντιμετώπιση και τη διαχείριση παρόμοιων φυσικών καταστροφών».

 

 

Κατηγορία Εκδηλώσεις
- 06|07|2017 14:34

Με στόχο την προβολή της λεσβιακής γαστρονομικής κουλτούρας θα πραγματοποιηθεί το «1ο Lesvos Food Fest» από τις 14 ως τις 16 Ιουλίου. Διοργανωτής είναι το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής Μολύβου-Πέτρας-Συκαμνιάς, ενώ τις εκδηλώσεις στηρίζει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου.

Η Λέσβος αποτελεί σταυροδρόμι γαστρονομικών πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις συνταγές του τόπου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί μια γκάμα δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, τις ντόπιες πρώτες ύλες και τη λεσβιακή γαστρονομική κουλτούρα, προσανατολίζοντας τις γεύσεις και την παρουσίασή τους σε ένα πάντρεμα παραδοσιακών και σύγχρονων πρότυπων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Εκδηλώσεις 14ης Ιουλίου 2017

Στις 6:30 το απόγευμα οι κάτοικοι του Μολύβου ανοίγουν τις αυλές τους και παροτρύνουν τον επισκέπτη σε μια περιπλάνηση στα καλντερίμια του, με ξεναγούς τις γυναίκες της γειτονιάς. Οι επισκέπτες στη συνέχεια θα μεταφερθούν μετά μουσικής στον ανοιχτό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπου θα προσφερθούν μεζεδάκια με οικοδεσπότες τούς παραγωγούς του νησιού.

Οι Μολυβιάτισσες νοικοκυρές δημιουργούν ένα εργαστήρι παραγωγής πρώτων υλών και παροτρύνουν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας. Τα υλικά, ζύμες και μείγματα πλάθονται μπροστά στους επισκέπτες ενώ εξηγούνται και παρουσιάζονται και οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής των συνταγών. Φέτος θα παρουσιαστούν στις αυλές οι χάχλες, οι γιοφκάδες, τα αμυγδαλωτά (ή γεμάτα) και το κριθαράκι.

Lesvos Finger food: Η μεσογειακή τάση meze και tapas συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο και θέλει τις πρώτες ύλες να συνδυάζονται δυναμικά σε πρωτότυπα σκεύη. Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν είναι: 1) Ελιές και προϊόντα ελιάς, 2) Λάδι, 3) Προϊόντα αρτοποιίας, 4) Αλίπαστα, 5) Γαλακτοκομικά, 6) Ζυμαρικά, 7) Τραχανάς, 8) Όσπρια, 9) Αγροτικά προϊόντα, 10) Γλυκά - Μαρμελάδες, 11) Αλκοολούχα Ποτά, 12) Αναψυκτικά, 13) Πήλινα σκεύη παρουσίασης, 14) Σκεύη από ξύλα ελιάς και 15) Μέλι.

Οι συνταγές θα προκύψουν κατόπιν προτάσεων από τους συνεργαζόμενους σεφ, συνεργάτες και τους ίδιους τους παραγωγούς. Η παρουσίαση θα γίνει στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μολύβου στις 21:00.

 

Εκδηλώσεις 15ης Ιουλίου 2017

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα παιδιά που θα μυηθούν στη μαγειρική, ενώ το βραδάκι θα πραγματοποιηθεί ένα αλλοτινό σκηνικό beach party στην παραλία με κιθάρες και cocktail εμπνευσμένα από ποτά που παράγονται από τις λεσβιακές ποτοποιίες. Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, που θα παρουσιάσει τοπικά υλικά και συνταγές.

 

Διήμερο παιδικό παραδοσιακό εργαστήρι

Παιδιά από 5 ως 9 ετών και 10 και άνω ετών θα συμμετάσχουν από τις 10:00 έως τις 12:00 σε ένα εργαστήρι παραδοσιακών συνταγών που θα στηθεί στην πλατεία Λευκονοίκου το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 Ιουλίου. Στόχος της δράσης αυτής είναι η ενεργοποίηση των αισθήσεων της μαγειρικής και η γνωριμία με τις πρώτες ύλες και τις συνταγές του νησιού μας. Η συνταγή που θα κληθούν να παρουσιάσουν τα παιδιά είναι οι αλμυροί και οι γλυκοί γκιουζλεμέδες, ενώ η εισαγωγή στο εργαστήρι θα συμπεριλαμβάνει τις αρχές της υγιεινής και ασφάλειας στη διαχείριση τροφίμων, τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης του τηγανόλαδου καθώς και συζήτηση για τις προοπτικές εργασίας στον κλάδο των τροφίμων.

 

Οpen bar στην παραλία

Στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου, θα δημιουργηθεί ένα σκηνικό beach party και θα παρουσιασθεί μια σύγχρονη εκδοχή παρουσίασης των αλκοολούχων ποτών που διαφοροποιείται από το κέρασμα και το συνοδευτικό φαγητού, αναδεικνύοντας συνδυασμούς αλκοολούχων ποτών σε cocktail ή long drinks με βάση τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται στο νησί μας. Στόχος αυτής της δράσης είναι η προβολή και ανάδειξη των τοπικών αλκοολούχων ποτών όπως είναι το ούζο, το cherry, το brandy, το λικέρ σε ένα σκηνικό «πάρτι» στην παραλία του Μολύβου με μελωδίες από μικρούς και μεγάλους μουσικούς

 

Εκδηλώσεις 16ης Ιουλίου 2017

Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο ούζο. Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ θα παρουσιάσει όλες τις εκφάνσεις της λεσβιακής διασκέδασης (χορός - μουσική - ουζοποσία) την Κυριακή το βράδυ στις 9:00. Μια γιορτή θα στηθεί στο λιμάνι του Μολύβου με έμφαση στη γαστρονομική παράδοση του νησιού που διαχρονικά βασίζεται στο ούζο, τον μεζέ και την παρέα. Συντελεστές της εκδήλωσης θα είναι χορευτικά σωματεία, κοινό, ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, οι ταβέρνες λιμανιού και οι ποτοποιίες.

 

Παράλληλες δράσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του Μολύβου -και όχι μόνο- θα σερβίρουν το παραδοσιακό «ούζο με μεζέ», φέρνοντας στο προσκήνιο την καθημερινή συνήθεια του παλιού καφενείου.

 

Αλάτι και βότανα της Λέσβου

Το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10:30 έως τις 12:30, στο πρόσφατα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ, παρουσιάζονται τα βότανα της Λέσβου σε συνδυασμό με το αλάτι της. Το εντυπωσιακό κτήριο του χαμάμ θα φιλοξενήσει αυτήν τη δράση γνωριμίας του επισκέπτη με το αλάτι και τη διαδικασία παραγωγής του στις αλυκές Καλλονής, που αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Μεσογείου.

 

Oliveoiltasting

Το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10:30 έως τις 12:30, τo Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου θα φιλοξενήσει ελαιοπαραγωγούς για γνωριμία των επισκεπτών με την Αδραμυτινή, την Κολοβή και τη Λαδιολιά, από τις οποίες παράγεται το ξακουστό και πολυβραβευμένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος. Η γευσιγνωσία oliveoiltasting θα συνοδεύεται από την καπιράδα.

 

Συνάντηση

Την Κυριακή 16 Ιουλίου το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου οι διοργανωτές θα διοργανώσουν μια εκδήλωση για να τιμήσουν τους χορηγούς και τους καλεσμένους του «1ου Lesvos Food Fest».

 

Κατηγορία Αγορά
- 06|07|2017 13:31

Ξεκινούν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου, οι θερινές εκπτώσεις. Την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου (16 του μηνός) τα καταστήματα θα μπορούν βάσει νόμου να παραμείνουν ανοιχτά, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε προϊόντα που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος -και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία- το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …% έως …%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι πρακτικές επικοινωνίας μείωσης της τιμής διενεργούνται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top