FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 05|07|2017 19:12

Το άγγελμα ήρθε από την Αθήνα. Όπως όλα τα αγγέλματα, καλά και άσχημα. Γιατί στην Αθήνα θέλουμε δεν θέλουμε βρίσκεται η ρίζα του ομφάλιου ρόλου μας, που δεν έχει αποκοπεί ποτέ, γι’ αυτό ίσως και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, περιμένοντας πάντα την εξ ύψους, δηλαδή την εξ Αθηνών βοήθεια.

Από κει λοιπόν ήρθε το μήνυμα πως ο Πέτρος πέθανε. Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι προς την άλλη μεγάλη και ατελεύτητη ζωή, όπως μας πιπιλίζουν το μυαλό οι θρησκεύοντες ή ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του, όπως υποστηρίζουν οι άλλοι, που δεν πιστεύουν στα παραμύθια.

Όπως και να ’ναι ο Πέτρος δεν είναι πια μαζί μας. Και απέλειπαν οι ελπίδες να τον ξαναδούμε, να πιούμε μαζί του ένα ποτήρι, να καπνίσουμε ατέλειωτα πακέτα απ’ τα βαριά άφιλτρα τσιγάρα του, να απολαύσουμε το καυστικό και πικρό πολλές φορές χιούμορ του. Να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε το, φευ, μέλλον της Αριστεράς.

Γιατί ο Πέτρος ήταν αριστερός, μ’ όλη την σημασία της λέξης και της έννοιας. Όχι για κάποιον λόγο βιοτικής ανάγκης, αλλά για λόγους ψυχικής ισορροπίας και έμβιας ύπαρξης.

Γεννημένος στην Καβάλα, σε οικογένεια εύπορη που ασχολούνταν με το εμπόριο του καπνού, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου στο αμερικάνικο κολέγιό της τον τσίμπησε το μικρόβιο της βαθιάς μελέτης, όχι απλής ανάγνωσης απ’ την οποία κατέληξε στην ανακάλυψη της Αριστεράς και την ένταξή της σ’ αυτήν. Βοηθούντων βεβαίως και των άριστων καθηγητών που τον δίδασκαν και της απόλυτης ελευθερίας πνεύματος, που κυριαρχούσε στο σχολειό αυτό. Απ’ το οποίο ξεπήδησε μια σειρά γνωστών στελεχών της αριστερής διανόησης και δημιουργίας, στην Θεσσαλονίκη πάντα.

Συνέχισε με σπουδές στο χημικό τμήμα του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου διευρύνοντας τον κύκλο των γνώσεών του στην Αμερική, όπου έμεινε περισσότερο από μια πενταετία. Για να εγκατασταθεί τελικά στην Αθήνα, ως ερευνητής του Δημόκριτου.

Και κάπως έτσι κάπου εκεί, έγινε Πλωμαρίτης, φανατικός μάλιστα, γνωρίζοντας την Ιφιγένεια, που αργότερα έγινε σύζυγός του.

Την έψαχνε, την ερευνούσε, την ονειρευόταν, την πίστευε την Αριστερά ο Πέτρος. Που συχνά μάλιστα πάρα πολύ συχνά, την έβριζε κιόλας, όπως συμβαίνει σε όλους μας, όταν αγαπάμε πολύ κάτι και δεν μας βγαίνει όπως ακριβώς το σχεδιάσαμε.

Φανατικός αναγνώστης της «Αυγής», του «Πολίτη» του Άγγελου Ελεφάντη, των ιδεών του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, αείμνηστων και των δύο. Ανήκε δηλαδή στο κλίμα ή την τάση αν θέλετε της «σοφτ» αριστεράς που λέω εγώ.

Και διάβαζε, συνεχώς διάβαζε, έχοντας άποψη σοβαρή και υπολογίσιμη για όλα τα ζητήματα και προβλήματα της Αριστεράς. Κι αυτή την τάση του για διάβασμα και συνεχή επιμόρφωση ήθελε να την περάσει στους νέους. Και σ’ αυτήν την επιθυμία του εντασσόταν η πρόθεσή του, που πάντως δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ν’ ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο στο Πλωμάρι, όχι ακριβώς βιβλιοπωλείο αλλά κάτι σαν αναγνωστήριο, στο οποίο θα υπήρχαν όλα τα απαγορευμένα ή απορριπτέα από την αστική καθεστηκυία τάξη βιβλία. Όλα όσα, ας πούμε, ήταν καταχωρισμένα στον κάθε είδους και προέλευσης Intex. Για να μπορούν οι αναγνώστες τους να επιλέγουν, κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις. Κι όταν του λέγαμε πως αυτά είναι ουτοπικά πράγματα, απαντούσε με οργή πως όλες οι πραγματικότητες και επιτεύξεις πέρασαν το αρχικό στάδιο της ουτοπίας. Από άλλη οπτική βέβαια αντιμετώπιζε αυτό του το όνειρο ο συγγενικός περίγυρος της συζύγου του.

Θύμωνε, εξοργιζόταν πολλές φορές ο Πέτρος από τις όποιες αστοχίες διαπίστωνε στην πολιτική της Αριστεράς. Ιδίως στις μέρες μας που ασκεί κυβερνητική πολιτική. Και ορκιζόταν πως δεν επρόκειτο να την ξαναψηφίσει. Για να βρεθεί πρώτος και καλλίτερος την ώρα που άνοιγαν τα εκλογικά τμήματα, με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, μη τυχόν και το χάσει, αυτός ο πανέξυπνος άνθρωπος. Να ψηφίσει για μια ακόμα φορά Αριστερά, μήπως και αλλάξουν τα πράγματα.

Θυμάμαι παλιά, πολύ παλιά, νομίζω το 1977, όταν συγκροτήθηκε η περίφημη συμμαχία των 5, ο Πέτρος ήταν σε αφάνταστο βαθμό εξοργισμένος γι’ αυτή τη συμμαχία με τους παραδοσιακούς αστούς. Διορισμένος λοιπόν δικαστικός αντιπρόσωπος στην περιοχή της Αθήνας, τον είδα την παραμονή των εκλογών. Έβριζε, χτυπιόταν, όλα του έφταιγαν. Παρ’ όλα αυτά με κάλεσε να περάσω τη νύχτα των εκλογών, όση θα μου περίσσευε δηλαδή στο σπίτι του, και πήγα. Για να τον βρω περιστοιχισμένο απ’ όλη αυτήν την ηγετική ομάδα, που λίγες ώρες πριν έβριζε και καταριόταν. Γιατί η ελπίδα δεν τον άφηνε να δει την πραγματικότητα.

Απαλλαγμένος απ’ όλες αυτές τις ανάγκες ο Πέτρος σήμερα, βιοτικές και ψυχικές, μη έχοντας πραγματοποιήσει το όνειρό του ούτε κατ’ ελάχιστον, τουλάχιστον δε θα ξαναμπεί στη δοκιμασία να ξαναψηφίσει αυτούς που με πολλή αγάπη, λατρεία θα έλεγα, έβριζε και κριτίκαρε με βιαιότητα.

ΥΓ. Πέτρος Ρούσης 1932-2017, σύζυγος της Ιφιγένειας Πούλια.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|07|2017 18:18

Μεγάλη συναυλία ετοιμάζει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης με τη Γιώτα Νέγκα στο Κάστρο Μυτιλήνης την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.

Ύστερα από μια σεζόν γεμάτη επιτυχημένες εκδηλώσεις αλλά και σπουδαίες συνεργασίες, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης θα συνεργαστεί με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα, με ένα πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει.

«Με στιβαρή και ουσιαστική ερμηνεία που ξεκινά από τις σπουδαίες λαϊκές φωνές του παρελθόντος, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης με τη συνοδεία της ερμηνεύτριας Γιώτας Νέγκα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με κοινό χαρακτηριστικό τη σπουδαιότητα και την απήχησή τους», λέει ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης Νικόλας Ζαφειρίου.

Κλασικά ιστορικά τραγούδια κορυφαίων συνθετών, μια μουσική εξομολόγηση όπου το παλιό και αγαπημένο της ελληνικής μουσικής εναρμονίζεται ευφυώς με το καινούριο. Η 30μελής ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης για ακόμη μια φορά θα σας ταξιδέψει στα γνωστά της μουσικά μονοπάτια.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Αλέξανδρος Γεραγωτέλλης, Πέμη Βερβέρη, Χρήστος Παναγιωτάρας. Συμμετέχουν: Μαρία Γκαρτζοπούλου, Παναγιώτης Κάιτατζης.

Για τον διαχωρισμό της ελληνικής μουσικής σε είδη, η Γιώτα Νέγκα έχει δηλώσει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να σηκώνονται τα τείχη. Θεωρώ δηλαδή ότι είναι πάρα πολλοί αληθινοί και έντεχνοι στο σκυλάδικο -αυτό που λέμε σκυλάδικο ή ελαφρύ… τέλος πάντων- και υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μια νοοτροπία λιγότερο αρμονική με αυτό που θεωρώ εγώ τον άλλο λόγο που γράφονται τα τραγούδια. Βρίσκεις παντού απ’ όλα τα πράγματα, σε ένα καφάσι έχεις απ’ όλα τα φρούτα και νομίζω ότι το θέμα είναι οι άνθρωποι πιο πολύ παρά τα στρατόπεδα. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν υπάρχει λόγος να σηκώνουμε κάγκελα, στρατόπεδα και τείχη. Αλλά ότι διακρίνεις διαφορετικότητες σαφώς τις διακρίνεις. Και στους εκτελεστές και στους δημιουργούς καμιά φορά. Είναι μια πραγματικότητα».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|07|2017 17:13

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεών του με θέμα «Γιορτές της Γης», οργανώνει και φέτος το καλοκαίρι μια ποικιλία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

 

Διαλέξεις

- «Μαχαιρόδοντες, Δεινοθήρια και Μαμούθ στο Αιγαίο - Κλιματικές αλλαγές στο αρχείο των απολιθωμάτων»

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. γεωλόγο-παλαιοντολόγο του Μουσείου. Παρουσιάζονται στοιχεία για ζώα που έζησαν στο παρελθόν στην περιοχή του Αιγαίου όπως οι φοβεροί Μαχαιρόδοντες, τα φυτοφάγα Δεινοθήρια και Μαμούθ, οι Καμηλοπαρδάλεις και τα Ιππάρια, οι Γαζέλες, οι Αντιλόπες αλλά και τα Πρωτεύοντα είδη που τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στα οικοσυστήματα και μας προειδοποιούν για το μέλλον. Θα ακολουθήσει περιήγηση των παρευρισκόμενων στην εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου που είναι αφιερωμένη στα ζώα του Αιγαίου.

 

- «Η ζωή στην τροπική λίμνη του Γαβαθά»

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. γεωλόγο-παλαιοντολόγο του Μουσείου.

Παρουσιάζονται τα πλέον πρόσφατα στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της πανίδας που βρέθηκε στις όχθες της τροπικής λίμνης πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή του Γαβαθά. Θα ακολουθήσει παρατήρηση των ζωικών απολιθωμάτων της περιοχής του Γαβαθά με τη χρήση ειδικών στερεοσκοπικών μικροσκοπίων.

 

- «Μετανάστες στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια - Το πέρασμα από την Αφρική στην Ευρώπη»

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. γεωλόγο-παλαιοντολόγο του Μουσείου, με θέμα «Μετανάστες στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια - Το πέρασμα από την Αφρική στην Ευρώπη». Η συναρπαστική ιστορία των μετακινήσεων ζώων από την Αφρική προς την Ευρώπη με γέφυρα το Αιγαίο όπως αποδεικνύεται από τα παλαιοντολογικά ευρήματα.

 

Και περίπατοι

- Δράση για οικογένειες τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, Σάββατο και Κυριακή ώρα 10:30 π.μ.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σχεδίασε και προσφέρει όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου την πρωτότυπη δράση για οικογένειες «Περίπατοι στο Μουσείο και το Απολιθωμένο Δάσος». Οι περίπατοι με τη συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου προσφέρουν έναν διαφορετικό τρόπο γνωριμίας με τους θησαυρούς του Μουσείου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» και «Εξέλιξη του Αιγαίου» μέσα από επιστημονικές παρουσιάσεις από το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου.

Ακολουθεί ο περίπατος στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου οι επισκέπτες θα γνωρίσουν στη φυσική τους θέση εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς και ριζικά συστήματα δένδρων που αποκαλύφθηκαν μέσω ανασκαφικών εργασιών.

Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με το μοναδικό υποτροπικό δάσος και το οικοσύστημά του που διατηρήθηκε μέσα στα υλικά των ηφαιστειακών εκρήξεων πριν 19 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και με τις ιδιαίτερες γεωλογικές διεργασίες που έχουν οδηγήσει στη δημιουργία του Αιγαίου. Η δράση πραγματοποιείται στις 10:30 π.μ. κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή του Ιουλίου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|07|2017 15:52

Χθες το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε τις πρώτες παρεμβάσεις του για τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Λέσβου. Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέθεσε ποσό ύψους 300.000 ευρώ για τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των σεισμόπληκτων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά στο εφάπαξ οικονομικό βοήθημα που ως γνωστόν θα προπληρώσει ο Δήμος Λέσβου. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο σημειώνει πως, αναλόγως των αναγκών που θα καταγράψει και θα αιτηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ο Δήμος Λέσβου, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας θα διαθέσει επιπλέον ποσά.

 

Οι παροχές για τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων τώρα ενεργοποιεί τις διατάξεις του νόμου 2556/97, σύμφωνα με τις οποίες για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται σημαντικές διευκολύνσεις, όπως: α) κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα εισφορών (μετά των προσθέτων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων), β) αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), γ) εξόφληση των ανωτέρω εισφορών σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής. Ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα των φορέων του νησιού, οι κάτοικοι της Λέσβου εξαιρούνται των περιορισμών των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Επομένως, δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με μόνιμη κατοικία τη Λέσβο θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τουριστικό κατάλυμα ακόμη και αν αυτό βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 05|07|2017 15:41

 

Την Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την τουριστική ανάπτυξη και τις θαλάσσιες μεταφορές. Τη συνεδρίαση θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι το επιθυμούν από τις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων μέσω τηλεδιάσκεψης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια και την εταιρεία «Europort A.E.».

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Θωμάς Κώτσογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Europort A.E.», Ιωάννης Μπρας, υπεύθυνος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας της εταιρείας «Europort A.E.», και Βλάχος Άγγελος, συντονιστής Αδειοδότησης Υδατοδρομίων ΤΑΙΠΕΔ.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην ημερίδα είναι τα ακόλουθα:
- Ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (στρατηγικός σχεδιασμός) και ταυτόχρονα συντονισμός για την ομαλή και σύννομη λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων με τους κανονισμούς του ISPS.
- Δημιουργία κοινών δράσεων επαύξησης της εμπειρίας των επισκεπτών στους προορισμούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
- Ασφαλειόσημο στην κρουαζιέρα και στην ακτοπλοΐα και προϋποθέσεις για την είσπραξή του.
- Δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|07|2017 15:37

 

Έβγαλε ειδήσεις η συνάντηση των εκπροσώπων της Βρίσας με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη χθες στην Αθήνα και έριξε φως στις πολλές ακόμα αδιευκρίνιστες πτυχές της μετά σεισμόν εποχής για τη Λέσβο. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βρίσας Στρατής Παράκοιλας και ο πρόεδρος του συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας Κώστας Σταυρινός, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη, είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό, βάζοντας μια σειρά ειδικών ζητημάτων που μπορεί και να μην καλύπτονται από τη γενικότερη προβλεπόμενη πρόνοια του κράτους για τους σεισμόπληκτους του χωριού. Και φυσικά ανέδειξαν εξίσου εξειδικευμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα του χαρακτηρισμένου ως παραδοσιακού οικισμού, που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.

Η πρώτη… είδηση που έβγαλε τώρα η συνάντηση είναι πως οι περίφημες ΚΥΑ θα έχουν βγει μέχρι τις 25 του Ιούλη και η δεύτερη, που επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε», είναι πως δημιουργείται ήδη τοπικό (στη Λέσβο) συντονιστικό για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού, στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχει ο συνταξιούχος πλέον πολιτικός μηχανικός και στέλεχος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τεντόμας.

Τι συζητήθηκε
Οι εκπρόσωποι της Βρίσας ανέδειξαν τόσο το αδιευκρίνιστο ως τα σήμερα θέμα που αφορά στις κατεδαφίσεις των κτηρίων όσο και το πώς θα μπορεί ο κάθε πολίτης να προβαίνει σε δήλωση κατεδάφισης, ενώ για πολλή ώρα αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με το πού (και πώς) θα αποθηκεύονται τα δομικά υλικά των παραδοσιακών μην ξεχνάμε κτισμάτων και το πώς θα γίνει η όλη αποκατάσταση, που βέβαια αργεί ακόμα για να συζητηθεί ενδελεχώς. Οι φορείς της Βρίσας, ωστόσο, ζήτησαν και συγκεκριμένες εγγυήσεις για τους σεισμόπληκτους άμεσα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις τους με ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις σεισμόπληκτων που ακόμα δυσκολεύονται στο να βρουν σπίτι για να νοικιάσουν.

Στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται η εξασφάλιση εκ μέρους των Βρισαγωτών της συνέργειας τού κ. Σπίρτζη με το Υπουργείο Πολιτισμού και κατ’ επέκταση με την Αρχαιολογία, προκειμένου το αρχιτεκτονικό συμβούλιο να συνεδριάζει στο εξής μέχρι και κάθε τρεις μέρες, δεδομένου ότι τα πάντα στα Βρίσα είναι… προστατευμένα με προεδρικό διάταγμα και κάνει τις όποιες διαδικασίες παρέμβασης πολύπλοκες, αφού απαιτείται πλήθος αδειών.

Ικανοποίηση…
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την υποδοχή που τύχαμε από τον υπουργό αλλά και απ’ όσα μας είπε. Έδειξε ενήμερος για την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε πώς θα γίνουν όσα πρέπει πριν αρχίσουν οι βροχές και έρθει ο χειμώνας. Και ελπίζουμε τα όσα ακούσαμε και σήμερα να υλοποιηθούν», είπαν στο «Ε» οι κ.κ. Σταυρινός και Παράκοιλας εξερχόμενοι της συνάντησης με τον κ. Σπίρτζη.

Το τοπικό συντονιστικό
Ας σημειωθεί πως απ’ τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε και το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» που αναφερόταν στη δημιουργία τοπικού συντονιστικού για τον σεισμό στη Λέσβο, που θα έχει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και πιθανώς με τον γενικό συντονιστή της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναδάκη. Χθες το ρεπορτάζ είχε δείξει τον βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη που θα αναλάμβανε χρέη τοπικού συντονιστή, αλλά σήμερα φάνηκε πως αυτόν τον ρόλο θα τον αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Τεντόμας, που αποτελεί στέλεχος της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.

Κατηγορία Οικονομία
- 05|07|2017 15:36

Ειδικότερα στο πρόγραμμα εντάσσονται 539 αγρότες του βορείου Αιγαίου οι οποίοι θα λάβουν το ποσό των 10.955.500 ευρώ ως πριμ πρώτης εγκατάστασης. Άλλοι επτά δικαιούχοι του προγράμματος καλούνται να προσκομίσουν ορισμένα δικαιολογητικά για να λάβουν αθροιστικά  141.500 ευρώ, ενώ οκτώ υποψήφιοι κρίθηκαν μη επιλέξιμοι και απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους. Σύμφωνα με την απόφαση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων που εξέδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το συνολικό ποσό που διατέθηκε στην Περιφέρεια  για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται στα 11,4 εκατ. ευρώ . Αυτό σημαίνει πως μπορούσε να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων αν είχαν κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις.

Από την Λέσβο στο πρόγραμμα εντάσσονται 320 νέοι αγρότες που θα λάβουν 6,587 εκατ. ευρώ , δύο είναι οι εν δυνάμει δικαιούχοι που θα λάβουν 44.000 ευρώ μόλις εφόσον προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και έξι είναι οι απορριπτόμενοι.

Οι επτά εν δυνάμει δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν σε διάστημα ένα μήνα (κατά περίπτωση) τη διακοπή της μόνιμη εξωγεωργικής απασχόλησης τους, την αναστολή του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν και την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ του 2016 ως μισθωμένα και των οποίων την ιδιοκτησία απέκτησαν στην συνέχεια.

Οι δικαιούχοι που έχουν συμπεριλφθεί στον πίνακα αποτελεσμάτων έχουν το δικαίωμα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγικές (ένσταση) με την έννοια του άρθρου 25 του νόμου 2690/1999 κατά της απόφασης. Η υποβολή των ενστάσεων γίνεται ηλεκτρονικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την επομένη της έκδοσης της παρούσας.

Με την ένσταση ο υποψήφιος πρέπει να προσβάλει το σύνολο των στοιχείων της αξιολόγησης με τα οποία διαφωνεί (επιλεξιμότητα, βαθμολογία, ποσό ενίσχυσης). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις καταστάσεις απορριπτόμενων εμφανίζονται βαθμολογία και ποσό ενίσχυσης. Συνεπώς η εμφάνιση αυτών των στοιχείων (βαθμολογία – ποσό στήριξης) στις καταστάσεις επιλαχόντων και απορριπτόμενων δεν δημιουργεί υποχρέωση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης.  

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|07|2017 15:08

Ο Σύλλογος Γονέων των Μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βρίσας Λέσβου, σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, την επόμενη μέρα του καταστροφικού σεισμού, ξεκίνησε την προετοιμασία της δράσης «Πακέτο - Βρίσα».

Πρωτεργάτες της δράσης αυτής, είναι Λέσβιοι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Όλοι οι πολίτες που δεν θέλουν απλά να καθησυχάσουν την συνείδησή τους, αλλά να διεκδικήσουν μερίδιο ευθύνης και να συμμετάσχουν ουσιαστικά. Συνεργαζόμενοι με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων όλων των σχολείων της Βρίσας και του Πολιχνίτου και με την υποστήριξη των γονέων τους, προβαίνουν σε:

- Καταγραφή των σεισμόπληκτων συμμαθητών τους.

- Παραγγελία σχολικών ειδών και ειδών ένδυσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ηλικιακές και σωματομετρικές τους ανάγκες.

- Ετοιμασία πακέτων με τα είδη αυτά, τα οποία θα παραδώσουν οι εθελοντές μαθητές στους σεισμόπληκτους μαθητές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα απαραίτητα προϊόντα, όλα αρίστης ποιότητας, θα φτάσουν στα χέρια των εθελοντών μαθητών, συνοδευόμενα από όλα τα απαραίτητα παραστατικά, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων, με παράλληλη διεκδίκηση πολύ χαμηλής τιμής από τους προμηθευτές, ώστε με το ποσό των 100 ευρώ, να εξασφαλιστεί: Φόρμα, παπούτσια, εσώρουχα, κάλτσες και σχολικά είδη για όλους τους παραλήπτες των πακέτων.

Οι εθελοντές μαθητές, μέσω ιστοσελίδας που ετοιμάζουν, θα αναζητήσουν ανάδοχους των πακέτων αυτών, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν το χρηματικό ποσό της επιλογής τους, σε τραπεζικό λογαριασμό ειδικού σκοπού του Συλλόγου. Εκτιμάται πως ο αριθμός των σεισμόπληκτων μαθητών δεν θα υπερβεί τους 100 (η καταγραφή βρίσκεται σε εξέλιξη), άρα αναζητούνται 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι ανάδοχοι υπερβούν τους 100 και συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα, τότε το πακέτο θα εμπλουτιστεί με περισσότερα είδη, ή γιατί όχι... να ετοιμαστεί ένα δεύτερο πακέτο για τα Χριστούγεννα.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει επικοινωνώντας με την πρόεδρο του συλλόγου, Παναγιώτα Δροσίνη, στο τηλέφωνο: 6974-579343, ή το μέλος της Γ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, Ευάγγελο Φραγκουλάκη, στο τηλέφωνο: 6970-399313.

 

 

 

50.000 ευρώ από τον Πάπα Φραγκίσκο και 30.000 δολ. από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Με τη βοήθεια του Θεού… στη Βρίσα

 

Το ποσό των 50.000 ευρώ διέθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος για την αντιμετώπιση αναγκών των σεισμόπληκτων της Λέσβου. Όπως ενημέρωσε η Αποστολική Νουντσιατούρα στην Ελλάδα «ο Άγιος Πατέρας, επειδή αισθάνεται πολύ κοντά στους πληγέντες από τους σεισμούς στο νησί της Λέσβου, διέθεσε το ποσό των 50.000 ευρώ, ώστε, κατά την κρίση του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, να διατεθεί για την ανακούφιση των πληγέντων», σύμφωνα με την ΕΡα Αιγαίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, κ. Νικόλαος, με την ιδιότητα και του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου και Σάμου, αμέσως μετά το σεισμό στη Λέσβο, ζήτησε από την Αποστολική Νουντσιατούρα στην Ελλάδα, να ενημερώσει σχετικά τον Πάπα Φραγκίσκο. Πράγματι, ο αντιπρόσωπος του Πάπα στην Ελλάδα, Μάξιμος Catterin, αμέσως ενημέρωσε τον Πάπα Φραγκίσκο και ανακοινώθηκε η παραπάνω δωρεά.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος, με τον κ. Catterin, θα επισκεφθούν τη Λέσβο, ώστε να παραδώσουν στο όνομα του Πάπα, το χρηματικό ποσό «ως έμπρακτη απόδειξη της αγάπης του για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου».

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οικονομική βοήθεια ύψους 30.000 δολαρίων ΗΠΑ αποστέλλει τις επόμενες μέρες, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στους σεισμόπληκτους της Λέσβου. Το ποσό αυτό προέρχεται από το ταμείο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής και θα παραδοθεί στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη των σεισμόπληκτων των χωριών που χτυπήθηκαν από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Κατηγορία Διαδρομές
- 05|07|2017 15:03

 

Όπως κάθε αρχαία πόλη, έτσι και η Άσσος είχε το θέατρό της στην πλαγιά, κάτω από την αγορά, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και στον Λεπέτυμνο! Κατασκευάστηκε ίσως σε μια κοιλότητα λατομείου στην ύστερη ελληνιστική εποχή (2ος π.Χ. αι.), σίγουρα επάνω σε προηγούμενο! Ήταν το μισό απ’ αυτό της Μυτιλήνης με χωρητικότητα περίπου 5.000 θεατών. Ένα διάζωμα το χωρίζει σε δύο τμήματα 13 και 15 σειρών εδράνων. Η ορχήστρα του, μήκους 20,5 μέτρων, ήταν διώροφη και είχε στεγασμένες εισόδους στα πλάγια! Το βλέπουμε ανακατασκευασμένο και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στον χώρο του.

Τα σπίτια της πόλης βρίσκονταν στη νότια πλαγιά, γύρω από τον κύριο (ΝΔ προς ΝΑ) δρόμο και έχει ανασκαφεί ένας από τους κάθετους. Φαίνεται ότι εδώ υπήρχαν τα «πλούσια σπίτια» και ανασκάπτονται ακόμα, από το 1992, σε μια έκταση 1.000 τ.μ. Αυτά χρονολογήθηκαν από τον 1ο - 3ο μ.Χ. αι., 90-110 τ.μ, με πλακόστρωτες αυλές, δεξαμενές νερού, μονώροφα, με τοίχους πάχους 60 εκ. από λαξευμένες πέτρες και λάσπη. Επάνω απ’ αυτά υπήρχαν μεταγενέστερα έως την πρωτοχριστιανική εποχή, τον 6ο μ.Χ. αι. Πιο «λαϊκά» σπίτια κάλυπταν και την ανατολική πλαγιά, μέσα από την ανατολική πύλη. Ήταν το ένα δίπλα στο άλλο, με μικρές αυλές, από αλάξευτη πέτρα και λάσπη, με δύο ή τρία δωμάτια και μικρές αυλές. Ίσως στην περιήγηση του σημερινού Behram να συναντήσουμε τέτοια σπίτια, κατάλοιπα της ίδιας αγωνίας του φτωχού ανθρώπου να επιβιώσει, άσχετα με την εποχή που του όρισε η ιστορία. Ο τοπικός βασάλτης, το υπόστρωμα του υψώματος, αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα το κύριο οικοδομικό υλικό που έχτισε τα πάντα! Τείχη, σπίτια, δημόσια κτήρια, με τη χρησιμοποίηση ανδεσίτη και μαρμάρου.

Η πόλη, την οποία το 334 π.Χ. απελευθέρωσε από τους Πέρσες ο Αλέξανδρος και ήταν από το 241 π.Χ. στην κυριαρχία των Ατταλιδών της μακρινής Περγάμου, κληροδοτείται το 130 π.Χ. από τον Άτταλο τον Γ΄, στην ανερχόμενη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία! Έχει περάσει ανεπίστρεπτα η εποχή του Ερμεία και του Αριστοτέλη! Στον «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΝΕΙΚΗΤΗΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΝ ΑΙΕΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΝ…..» είναι αφιερωμένο πια ένα μαρμάρινο τιμητικό βάθρο, που βρίσκεται στον χώρο της αρχαίας πόλης!

 

Το θέατρο της Άσσου...

 

...με φόντο την Ακρόπολη...

 

...όπως και τα σπίτια της νότιας πλαγιάς...

 

...δίπλα σε πλακόστρωτους δρόμους...

 

...με λαξευμένες πέτρες και λιθόστρωτες αυλές...

 

...παντού πεσσοί, κίονες και θεμέλια...

 

...σε μια μεγάλη έκταση χωρίς ανασκαφές...

 

...με βάθρα λατρείας των αυτοκρατόρων...

 

...μια μεγάλη πόλη...

 

...με τον Λεπέτυμνο απέναντι!

 

Κατηγορία Δήμος
- 05|07|2017 14:27

Τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης επικαλείται ο Δήμος Λέσβου για την άμεση ανακούφιση των συμπολιτών μας οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, επισημαίνοντας πως τα επιδόματα που έχουν ανακοινωθεί για τους δικαιούχους θα καταβληθούν κανονικά από πιστώσεις του Δήμου μόλις ολοκληρωθούν οι καταγραφές και η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Το μηνιαίο επίδομα που έχει επίσης ανακοινωθεί θα καταβληθεί μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και οι δικαιούχοι μπορούν να προχωρούν άμεσα στην ενοικίαση των διαθέσιμων κατοικιών. Επίσης, στον Δήμο Λέσβου υπάρχει κατάσταση των κατοικιών που διατίθενται για ενοικίαση, από την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για το ποια από τις οικίες εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Για την ενοικίαση των κατοικιών ο Δήμος Λέσβου εγγυάται ότι τα χρήματα θα καταβληθούν κανονικά, δηλαδή κανείς δικαιούχος δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του.

 

Παράταση στα ενοικιαζόμενα

Σχετικά με τους πληγέντες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, η παραμονή μπορεί να παραταθεί για μερικές ημέρες και παράλληλα να προχωρούν οι διαδικασίες για την ενοικίαση σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, επισημαίνεται ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει στον δρόμο, ενώ για οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα προκύπτει οι εν λόγω συμπολίτες μας μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Λέσβου ή και με τον ίδιο τον δήμαρχο.

 

Φύλαξη στα χαλάσματα

Σχετικά με τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, ο Δήμος Λέσβου έχει διαθέσει 15 άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη των περιουσιών των σεισμοπλήκτων, στηρίζοντάς τους πολύπλευρα, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια. Η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει ότι κανείς δεν έμεινε και δεν θα μείνει αβοήθητος. Η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και έμπρακτη και αποτελεσματική.

Κατηγορία Παντός καιρού
- 05|07|2017 13:58

Ασφαλώς ο νομοθέτης του διατάγματος ΦΕΚ. 208/19/3 /2002 που επιβάλλει την αυστηρή διατήρηση του αρχιτεκτονικού σχεδίου των παραδοσιακών οικισμών δεν είχε προβλέψει και την περίπτωση η Βρίσα να ισοπεδωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της και να αποτελέσει «μοναδικό, παγκοσμίως, σεισμικό φαινόμενο» που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης από τους σεισμολόγους και γεωλόγους.

Γι’ αυτό θεωρώ αναγκαίο, αντί να προτάσσουμε, ιεραρχώντας στην πρώτη θέση τα ζητήματα αισθητικής του οικισμού που ΘΑ ανοικοδομηθεί, ότι είναι περισσότερο χρήσιμο για τους σεισμόπληκτους Βρισαγώτες -που βρίσκονται σε απόγνωση, άστεγοι και με το βιος τους, ακόμα, κάτω από τόνους μπάζα στα γκρεμισμένα σπίτια τους- να ξεκινήσουμε την ιεράρχηση από την άμεση αντιμετώπιση των βασικών και επειγουσών ανθρώπινων αναγκών του κατεστραμμένου χωριού: Α.1. την εξασφάλιση της στέγασής των σεισμόπληκτων για μερικά χρόνια, που θα απαιτηθούν, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της Βρίσας. 2. τη διάσωση των υπαρχόντων τους που βρίσκονται θαμμένα στα ερείπια των σπιτιών τους. 3. τη διατροφή, την περίθαλψη και την οικονομική ανακούφισή τους από φόρους, ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις κ.λπ.

Β. Να προηγηθεί πριν από κάθε σχεδιασμό, που αφορά την αποκατάσταση του οικισμού «της Βρίσας που ξέραμε», η γνωμοδότηση των ειδικών επιστημόνων για τη χωροθέτηση και τις αντισεισμικές προδιαγραφές που θα εφαρμοστούν για την οικοδόμηση του νέου οικισμού.

Όπερ σημαίνει ότι πρέπει, το ταχύτερο δυνατόν, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γεωλογικές- τεκτονικές μελέτες, προκειμένου να ελεγχθεί η σταθερότητα του υπεδάφους και να ληφθούν υπόψη τα τυχόν «ανυπέρβλητα εμπόδια», που μπορεί να προκύψουν για κάποιες περιοχές, όπου είχε κτιστεί ο παλιός οικισμός. Και με βάση τα πορίσματα αυτών των ερευνών να καθοριστούν οι ειδικοί -για την περίπτωση της Βρίσας- κανόνες που θα αφορούν την ενισχυμένη θεμελίωση, την τοιχοποιία και τη χρήση των κατάλληλων δομικών υλικών.

Γ. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την χωροθέτηση του νέου οικισμού, που θα περιλαμβάνει και τις αναγκαίες ρυμοτομικές παρεμβάσεις και τα έργα υποδομής- εφόσον χωροθετηθεί στη θέση του παλιού οικισμού: είναι ευκαιρία, α. να γίνει διεύρυνση κάποιων εσωτερικών δρόμων (πρωτίστως του κεντρικού άξονα από το Τζαμί, στον Πλάτανο-Άγιο Κωνσταντίνο-Σανταλιώτη), καθώς και διαπλάτυνση και ανάπλαση πλατειών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του οικισμού και ειδικότερα η προσπελασιμότητα από μεγάλα οχήματα σε κάποιους χώρους δημόσιου και τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων, οι Εκκλησίες και η Βιβλιοθήκη, αλλά ακόμα και η διέλευση, σε περίπτωση κινδύνου, οχημάτων πυροσβεστικής κ.λπ.

β. να προβλεφθούν χώροι στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα «σοκάκια» του χωριού.

γ. να πραγματοποιηθούν τα χρονίζοντα βασικά έργα υποδομής, π.χ. σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και σύνδεσή του με τον βιολογικό καθαρισμό Πολιχνίτου-Βρίσας- Βατερών.

Παράλληλα, λοιπόν, με τον στόχο να ξαναχτίσουμε μια Βρίσα που «θα διατηρεί τα εξωτερικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά» της, πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και μια Βρίσα σύγχρονη και λειτουργική. Με τα σπίτια της που θα υπακούουν μεν, σε ένα ενιαίο «αρχιτεκτονικό σχέδιο» και συγχρόνως, θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της υγιεινής και της πολιτισμένης ζωής (π.χ.… η τουαλέτα «εντός», με τρεχούμενο νερό και όχι « ίσα όξου» , στην άκρη της αυλής!).

Δ. Να επισπευσθεί η μελέτη και να προταχθεί η ανοικοδόμηση των δημόσιων κτιρίων, ήτοι των εκκλησιών Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Κωνσταντίνου, του Μουσείου Παλαιοντολογικών Ευρημάτων, του Δημοτικού Σχολείου, του Πολιτιστικού Κέντρου (παλιά Λέσχη), του Καταστήματος της ιστορικής Κοινότητας Βρίσας. Η επίσπευση της ανοικοδόμησης των παραπάνω κτιρίων επιβάλλεται, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ο οικισμός -τουλάχιστον, όσον αφορά τις δημόσιες εκδηλώσεις των κατοίκων του- και με αυτό τον τρόπο, να αποφευχθεί η πλήρης αποξένωση του σεισμόπληκτου πληθυσμού από τον παλιό οικισμό, στα χρόνια της αναγκαστικής μετεγκατάστασής του. Άλλωστε η ανοικοδόμηση των παραπάνω κτιρίων, λόγω της γενναίας προσφοράς πολλών χορηγών, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα αναλάβουν το κόστος της ανέγερσής τους, δεν θα επιβαρύνει το κράτος και γι’ αυτό μπορεί να απαλλαγεί η αποκατάστασή τους από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ε. Να προκριθεί η ανάθεση της ανοικοδόμησης του οικισμού της Βρίσας σε αξιόπιστη τεχνική εταιρία, η οποία, μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα αναλάβει, να ανοικοδομήσει συνολικά τον οικισμό της Βρίσας, να εφαρμόσει τις ειδικές αντισεισμικές προδιαγραφές και να παραδώσει το έργο, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Με τον τρόπο αυτόν θα επιτευχθεί η ασφαλέστερη εφαρμογή των αντισεισμικών προδιαγραφών και η ταχύτερη πρόοδος των εργασιών. Και το κυριότερο, θα απαλλαγούν οι υπέργηροι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και πολλοί ξενιτεμένοι Βρισαγώτες από τις επαχθείς διαδικασίες και τις ευθύνες, που συνεπάγεται η ατομική επιστασία της ανοικοδόμησης κάθε σπιτιού, από κάθε ιδιοκτήτη χωριστά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει -τελικά- σε παραίτηση και εγκατάλειψη της προσπάθειας ανοικοδόμησης, με αποτέλεσμα την διαιώνιση της εικόνας- ερειπιώνα της Βρίσας. Κάτι που, νομίζω, όλοι απευχόμαστε.

 

Κατηγορία Δήμος
- 05|07|2017 13:30

Τα αδιευκρίνιστα ακόμα θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, τα ζητήματα οργάνωσης και συντονισμού αλλά και οι άμεσες ανάγκες που πρέπει να διευθετηθούν από τώρα, όπως για παράδειγμα οι επισκευές των σχολείων και οι λυόμενες αίθουσες που σίγουρα θα επιστρατευτούν, αναγκάζουν τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό να μεταβεί από την Πέμπτη στην Αθήνα για μια σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη, Πάνο Σκουρλέτη και Αλέξη Χαρίτση. Αναμφίβολα, η πιο σημαντική είναι εκείνη με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, εν αναμονή και της υπογραφής των υπεσχημένων (από τις 22 Ιουνίου) ΚΥΑ. Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το (προσδοκώμενο) αποτέλεσμα των επαφών του δημάρχου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη (σ.σ. ο οποίος χθες ενεργοποίησε την παροχή του οικονομικού βοηθήματος προς τους σεισμόπληκτους με πίστωση 300.000 ευρώ) και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Χαρίτση, με το Ειδικό Αναπτυξιακό ξανά στο τραπέζι συζήτησης καθώς και το θέμα των… χρηματοδοτήσεων, που έχει μετατραπεί σε σίριαλ.

Στο διάστημα της διήμερης παρουσίας του δημάρχου στην Αθήνα (Πέμπτη-Παρασκευή), θα συνοδεύεται από τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα και θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ (Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου) Γιώργο Τερζάκη για τη γνωστή υπόθεση παραχώρησης του πάρκινγκ της Οδυσσέα Ελύτη και του Παλαιού Λιμεναρχείου αλλά και με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις εκκρεμούσες νομιμοποιήσεις λιμένων.

 

Τα 17 σχολεία που «καίνε»

Την Παρασκευή στη μία το μεσημέρι, όμως, έχει προγραμματιστεί το πιο σημαντικό ραντεβού με τον υπουργό Υποδομών, που βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, Χρ. Σπίρτζη. Και εκτός από τα προφανή ζητήματα που «καίνε» και αφορούν στην επόμενη ημέρα του σεισμού και την έκδοση των ΚΥΑ, ο δήμος θα μπει στη διαδικασία από τώρα να διευθετήσει μαζί του ζητήματα που θα τα βρει σύντομα μπροστά της, με κύριο εκείνο των λυόμενων εγκαταστάσεων που θα χρειαστούν αλλά και την περαιτέρω συνεργασία με τον (πρώην) ΟΣΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος έχει ήδη εκτιμήσει πως θα χρειαστεί περί τις 50 λυόμενες κατασκευές για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω σεισμού και όχι μόνο, αφού ως γνωστόν 17 σχολεία έχουν -βάσει των αυτοψιών των μηχανικών- αγγίξει το… κόκκινο και απαιτούνται άμεσες επισκευές για να θεωρηθούν τον Σεπτέμβρη απόλυτα ασφαλή για τους μαθητές. Εκτός όμως των σχολείων που πειράχθηκαν από τον σεισμό, υπάρχουν και τα σχολεία που δημοπρατήθηκαν πριν από λίγους μήνες και είναι ήδη σε στάδιο ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού, όπως το 6ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης και το συγκρότημα στα πρώην «Υφαντήρια», που θα χρειαστούν έτσι κι αλλιώς λυόμενες αίθουσες.

Από εκεί και έπειτα λυόμενες κατασκευές και κοντέινερ θα χρειαστεί ο Δήμος Λέσβου και για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, με δεδομένο πως ήδη έχουν διατυπωθεί αιτήματα εκ μέρους των πληγέντων της Βρίσας για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα ερείπια. Στον Χρήστο Σπίρτζη, ωστόσο, ο δήμαρχος θα επαναφέρει και το ζήτημα της παραλίας Ερεσού για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών έδειξε πρόσφατα ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να «παίξει» για να μπει στο Ειδικό Αναπτυξιακό.

 

Σκουρλέτης και Χαρίτσης

Για θέματα που αφορούν στους σεισμόπληκτους και τα επιδόματα, ο δήμαρχος θα έχει συνάντηση στις 3.30 της Παρασκευής και με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ενώ στις 5.30 ο κύκλος των επαφών στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, με μείζον θέμα την προετοιμασία ενόψει της υποβολής πρότασης του Δήμου Λέσβου για το Ειδικό Αναπτυξιακό (τέλος Ιουλίου).

Ο δήμαρχος, που σίγουρα έτσι κι αλλιώς έχει πολλά να συζητήσει με τον υπουργό, με δεδομένη την εκπεφρασμένη δυσαρέσκειά του για τις χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης σχεδόν αποκλειστικά προς τις περιφέρειες, αναμένεται να ζητήσει τη χρηματοδότηση (και) μελετών για έργα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο νησί, εάν και εφόσον ενταχθούν στο έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης που εκπόνησε η κυβέρνηση για το βόρειο Αιγαίο.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top