FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 04|07|2017 20:28

Σημαντικά έργα νέας διαρρύθμισης του πάρκου που περιβάλλει το Ηρώο Πλωμαρίου, πραγματοποιούνται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, στο οποίο ανήκει διοικητικά και διαχειριστικά.

Εκτός των άλλων διευθετήσεων, θα εγκατασταθεί χλοοτάπητας καθώς και καινούργια παγκάκια, για την ανάπαυση όσων επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο και να τον περπατήσουν. Ακόμα στις τέσσερις γωνίες του χώρου που καταλαμβάνει το Ηρώο, θα φυτευτούν τέσσερις ελιές, που εκτός του ότι αποτελούν το χαρακτηριστικό δένδρο της περιοχής, θα τονώσουν και το ήδη υπάρχον πράσινο.

Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης του χώρου, μετά από αίτηση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Ταμείου, η παραχώρηση χώρου για την εγκατάσταση επιτύμβιων πλακών, στις οποίες θα αναγράφονται τα 220 ονόματα των Λεσβίων της Αμερικής, που το 1912 συγκρότησαν την «Λεσβιακή Φάλαγγα», και με δικά τους έξοδα ένδυσης και εξοπλισμού, ήρθαν στο νησί τους να πολεμήσουν για την απελευθέρωσή του. Ηγετικό στέλεχος αυτής της εξόχως πατριωτικής κίνησης ήταν ο Πλωμαρίτης Ευστράτιος Αθανασιάδης, γιος του μεγάλου ευεργέτη της πόλης, Ιωάννου Αθανασιάδη. Την προσπάθεια εντοπισμού και πιστοποίησης των ονομάτων μελών της «Λ.Φ.», ξεκίνησε και ολοκλήρωσε με την συνεργασία της Λέσχης Πλωμαρίου, η κ. Ντίνα Βάκκα-Κυριαζή, της οποίας η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος των «Λεσβιακών».

Την εισήγηση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, για την παραχώρηση του χώρου όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο, έκανε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου και περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Πετρέλλης, ο οποίος και επιστατεί προσωπικά στην εκτέλεση των έργων. 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|07|2017 20:01

Κώστας Βαλέτας

Ο βιασμός της δασκάλας Π.Κ. (διηγήματα)

Εκδόσεις Αιολικά Γράμματα

Αθήνα 2017, σελ. 77

 

O Κώστας Βαλέτας γεννήθηκε στη Λέσβο, σπούδασε νομικά, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και Κοινωνιολογία στο Παρίσι. Την περίοδο 1967-1973 έζησε στη Γαλλία και την Ελβετία. Είναι διευθυντής του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα». Έχει γράψει 90 περίπου βιβλία -δοκίμιο, θέατρο, διήγημα, μεταφράσεις, ανθολογίες- και μεταφραστεί σε 20 ξένες γλώσσες. Έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η παρούσα συλλογή περιέχει 18 διηγήματα με τους παρακάτω τίτλους: Στο σκλαβοπάζαρο της Αλεξάνδρειας, Η ανήλικη Ναυσικά, Ο αυτοκράτορας της Αρμενίας, Η απαγωγή, Ο κοκκινολαίμης, το υπηρετριάκι, Από τη Σοφία στη Φιλιππούπολη, Οινώνη, Απατεώνας ή τζέντλεμαν, Ο πατέρας της Νίκης, Ο γκαισταπίτης Σούμπερτ, Ο βιασμός της δασκάλας Πέπης Καραγιάννη, Τζίνγκα Μπέμπα Αφόνσο Βασιλιάς του Κονγκό, Ροζέ Καζεμάν, Ο Πήγασος, Γιατί σκότωσα την Ενριέτε Φόγκελ ο Χάινριχ Φον Κλάιστ;, Ο Τρύπας, Οι ερωμένες του Δράκουλα της Θεσσαλονίκης.

Ως μικρό δείγμα ένα απόσπασμα από τον «Κοκκινολαίμη»: «Ξημερώματα η Θωμαΐς ετοιμάζει τις βαλίτσες της. Αποφάσισε να φύγει από το σπίτι. Θα πάρει το πρωινό λεωφορείο των έξι για το σιδηροδρομικό σταθμό. Δεν ξέρει ακόμα τον προορισμό. Δεν έχει αποφασίσει. Οπουδήποτε! Μακριά από το σπίτι της! Πολύ μακριά. Κάπου όπου δεν γνωρίζει κανέναν, κάπου όπου δεν θα την ξέρει κανείς. Σε ένα μέρος όπου δεν θα μπορούν να την προσβάλουν, να την στεναχωρήσουν, όπου κανείς δεν θα είναι σε θέση να ξεστομίσει βρωμιές για τη μητέρα της. Σ’ ένα τόπο που δεν βουλώνει τ’ αυτιά της με μπαμπάκι. Κι οι υποτιθέμενοι φίλοι και συμμαθητές της δεν θα χώνουνε τις χερούκλες τους κάτω από το φουστάνι της. Είμαι ολομόναχη. Μονάχα αυτό το πουλάκι μούχει δώσει την αγάπη του. Ο κοκκινολαίμης! Οι άνθρωποι μ’ έχουν εγκαταλείψει. Σκέπτεται η Θωμαΐδα. Η Θωμαΐς βγαίνει στη βεράντα. Ο κοκκινολαίμης κρύβεται στα φυλλώματα. Του σφυρίζει, του ρίχνει λίγο καναβούρι, δύο-τρεις σταφίδες. Βρέχει ένα μπισκότο. Μουλιάζει μια φρυγανιά. Σε λίγα δευτερόλεπτα ο κοκκινολάιμης ξεπροβάλλει μέσα από τα φύλλα της φτελιάς. ..».

 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Στέλλα Πετρίδου: «Θάλασσα κι ουρανός. Εκεί που η ποίηση συναντά τη μελωδία», Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017, σελ. 70.

- Nέδα Βουτσά-Περδίκη: «Γεώργιος και Μάχη-Μαίρη Παπανικολάου: όπως τους έζησα», Έκδοση Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθήνα 2017.

- Γιώργος Γιαντάς: «Βαβέλ» (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2017, σελ. 506.

- Ειρήνη Βεκρή: «Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν’ ανθίσουν», Έκδοση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας, Αθήνα 2017, σελ. 152.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|07|2017 19:54

Σε μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, συμμετείχε το Αναγνωστήριο της Αγιάσου. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ, στη Βαρειά, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο για το δημοτικό τραγούδι, του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» και κριτικού, Παντελή Μπουκάλα. Για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος-εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Αναγνωστηρίου, Παναγιώτης Σκορδάς, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Τεριάντ, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο θεολόγος-εκπαιδευτικός Θανάσης Καλαμάτας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στη συνέχεια παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια έπαιξαν το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου και χόρεψε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών «Η Πρόοδος».

Χαιρέτησε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθης Κορομηλάς, ευχαριστώντας τον Παντελή Μπουκάλα για τη μεγάλη δωρεά βιβλίων στο Αναγνωστήριο.

Την εκδήλωση οργάνωσαν το Μουσείο Τεριάντ, η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου και οι εκδόσεις «Άγρα».

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|07|2017 19:22

Με επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το 2ο Εργατικό Φεστιβάλ, το Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιπολεμικό Διήμερο, που διοργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στις 1-2 Ιούλη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Οι εργαζόμενοι, πολλοί φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, κάνοντας την, υπόθεση δική τους με την προετοιμασία και την μαζική συμμετοχή.

Το Σάββατο 1 Ιούλη το άνοιγμα των εκδηλώσεων έκανε ο Παναγιώτης Βαλάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ευχαριστώντας για τη μεγάλη συμμετοχή τόσο των φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, όσο και του κόσμου που παραβρέθηκε. Έπειτα διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Τούρκου συναγωνιστή Ozge Atsacan, που λόγω δυσκολιών δεν κατάφερε να παραβρεθεί. Την σκυτάλη πήρε η παιδική χορωδία των «Animato», όπου παρουσίασαν το μουσικό-θεατρικό έργο ο «Κόκκινος Γάτος» με αντιφασιστικά - αντιρατσιστικά μηνύματα. Στη σκηνή τούς διαδέχθηκαν ο διεθνής πολιτιστικός σύλλογος «Ναντέζντα». Έπειτα τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου έβαλαν ξεχωριστή πινελιά στη βραδιά παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Θοδωρή Ασλανίδη, ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια αλλά και σε όλο τον κόσμο, «με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις να επεκτείνονται», κάλεσε τον λαό, τους εργαζόμενους να μην σκύβουν το κεφάλι, να μην μένουν θεατές «στον ίδιο τους τον σφαγιασμό, να συμπορευτούν με το ταξικό-εργατικό κίνημα, να αγωνιστούν για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, για να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή στις επεμβάσεις». Τόνισε ότι ο λαός έχει πείρα, ότι όπως έπραξε και το 1999 με το Γιουγκοσλαβικό, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας και καταδικάζοντας τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης «έτσι και σήμερα ο αγώνας πρέπει να ενταθεί ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ που μπλέκουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνους σχεδιασμούς».

Ακολούθησε συναυλία με τα «Φώτα Απέναντι» και η βραδιά έκλεισε με τον Παντελή Θαλασσινό, ο οποίος ενθουσίασε τον κόσμο, «ταξιδεύοντας» τον με τη μελωδική του φωνή.

 

Με Σταύρο Τάσσο

Την Κυριακή 2 Ιούλη, η βραδιά ξεκίνησε με το χορευτικό «Η Πρόοδος» και ακολούθησε μουσικό - θεατρικό αφιερωμένο στο έργο του Μπ. Μπρεχτ.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τη γη και τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Κίνημα Ειρήνης. Ακολούθησε συναυλία από μουσικό σχήμα με εργατικά τραγούδια και το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο, το 2ο Εργατικό Φεστιβάλ έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το Σωματείο Μουσικών.

Στο χώρο υπήρχαν περίπτερα σωματείων καθώς και έκθεση φωτογραφίας.

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|07|2017 18:58

Μετά από επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες σχετικά με την αργοπορημένη καταβολή των πρόσθετων αμοιβών του μηνός Απριλίου καταρχήν αλλά και Μαΐου πλέον, όπως και αναδρομικών των μηνών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, οι συνδικαλιστές της «Νέας Ενωτικής Κίνησης» του Στρατή Κλεάνθη, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι λόγω μη επαρκών πιστώσεων, η μεν καταβολή των αναδρομικών είναι σχεδόν αδύνατη, η δε εξόφληση των επόμενων μηνών θα είναι ελλιπής.

Μάλιστα ο κ. Κλεάνθης ανέφερε στο «Ε» ότι με τις εγκεκριμένες πιστώσεις θα μένουν μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και εξηγεί: «Επανέφεραν μεν την άδικη περικοπή του ωρομισθίου που οι ίδιοι έκαναν το 2015, χωρίς την απαραίτητη αύξηση του σχετικού κονδυλίου, με αποτέλεσμα ...το μαθηματικά προβλέψιμο. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δημιουργεί μείζον θέμα καθώς θα φέρει αναστάτωση στους συναδέλφους, αλλά και περαιτέρω δυσκολίες, αφού τέτοια παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε πρόσφατα με την καταβολή των μηνών Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2014 που έφτασε να εξοφληθούν το 2017!».

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|07|2017 18:55

Μειωμένες έως 80%, και χωρίς μάλιστα να καταβάλλονται από το 2015, είναι οι επικουρικές συντάξεις που έφθασαν πλέον στα 160 ευρώ κατά μέσο όρο, τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Ο «χορός» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε επεβλήθη εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Η συνέχεια έγινε τον Ιούνιο του 2016, με μεσοσταθμικές περικοπές 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες, ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ το μήνα (στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται βάσει της Υπουργικής Απόφασης της 8/6/2016, και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΕΟΠΥΥ). Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019, επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και 18% και θα γίνει μέσω της μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ, θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021.

 

Σε αναμονή

Σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 118.000 και σε ορισμένες η αναμονή ξεπερνάει τα 4 χρόνια. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει κάνει γνωστό ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή των απαιτούμενων ειδικών δημογραφικών δεικτών και των προβλεπόμενων μεταβλητών που ζητούνται για την έκδοση του συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Και από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ με έγγραφό της, ενημερώνει τον ΕΦΚΑ πως μέχρι νεωτέρας δεν είναι δυνατή η έκδοση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/2015 και μετά.

Ο νόμος Κατρούγκαλου όρισε ρητώς πως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση από 1/1/2015 και μετά, θα πάρουν επικουρική σύνταξη που αποτελείται από δύο τμήματα:

  1. Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
  2. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC).

Στο νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) άρθρο 14 (παράγραφος 4), προβλέπεται η θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφάπαξ παροχές από 1-1-2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Παρότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%. 

Κατηγορία Οικονομία
- 04|07|2017 18:14

Στο Επιμελητήριο Λέσβου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα 30 Ιουνίου, η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) για τον θρησκευτικό τουρισμό στη Λέσβο. Με ομιλητές τον αντιπρόεδρο της «Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών», Σάββα Κωφόπουλο, τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, και τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκο Ζούρο, με συντονιστή τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλη Μυρσινιά.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, μιας και έτσι μπορεί να προκύψει επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Λέσβο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, καθώς και των φορέων της Λέσβου. Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Μυτιλήνης, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Τουρισμού, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΝΑ, Νεκτάριος Καλαντζής, όπου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Λέσβου σε όλα τα επίπεδα.

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 04|07|2017 18:10

Συνελήφθη, προχθές στη Μόρια, μετά από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 27χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της ληστείας,  της απειλής και της πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 27χρονος, νωρίτερα την ίδια ημέρα, επιτέθηκε με μαχαίρι σε ένα 19χρονο μετανάστη, τραυματίζοντας τον σε διάφορα σημεία του σώματός του και του έκλεψε 150 ευρώ.

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 04|07|2017 18:01

Το πρόγραμμα επιτήρησης εξωτικών νοσημάτων, ύψους 1.836.877 ευρώ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Το πρόγραμμα για το 2018 αφορά την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την κεντρική Μακεδονία και τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Χίο, Κω και Κάρπαθο.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε μετά από διαβούλευση µε την Ε.Ε. τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στη χρηματοδότησή του και ήδη έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του για τέσσερα εξωτικά νοσήματα: την οζώδη δερματίτιδα βοοειδών, την ευλογιά του προβάτου, τον αφθώδη πυρετό και την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από την Ε.Ε., περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη δαπάνη πρόσληψης 23 κτηνιάτρων για εργασία πεδίου, προσωπικό για τη διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 04|07|2017 17:37

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λευτέρης Αυγενάκης μιλάει στο «Ε» για τα ζητήματα της επικαιρότητας, την καθυστέρηση στο πρόγραμμα της Δακοκτονίας, τις ευθύνες της κυβέρνησης για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και επιπλέον χαρακτηρίζει αντισυνταγματικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των συμβασιούχων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΝΔ, τονίζει: «Πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας».

 

Κύριε Αυγενάκη, μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες της Λέσβου, αποτελεί το ζήτημα της Δακοκτονίας. Γιατί έχει καθυστερήσει η εφαρμογή του προγράμματος;

«Πράγματι, η καταπολέμηση του δάκου θεωρείται αναγκαία, διαφορετικά απειλείται η παραγωγή ελαιολάδου και, βέβαια, η οικονομία περιοχών, όπως η Λέσβος, στην οποία το λάδι αποτελεί κύριο αγροτικό προϊόν. Κι όμως, η κυβερνητική απραγία και η καθυστέρηση υλοποίησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, οδηγούν το πρόγραμμα Δακοκτονίας για το 2017, σε κίνδυνο να χαθεί, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει αυτό για την ελαιοπαραγωγή. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρώσει τον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων, ώστε να μπορεί εγκαίρως να υλοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Εις μάτην… Το πρόγραμμα της Δακοκτονίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα, η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου θα πληγεί ανεπανόρθωτα».

 

Διαχειριστική αποτυχία

 

Το ζήτημα του προσφυγικού αποδείχθηκε κατά γενική ομολογία, μεγαλύτερη πρόκληση απ’ ό,τι αναμενόταν. Μια πρόκληση την οποία ακόμα και η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Θεωρείτε δίκαιη την κριτική που έχει ασκηθεί στην κυβέρνηση για «τραγικά λάθη» και «ολιγωρία»;

«Είναι γνωστές πλέον σε όλους οι ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στη Λέσβο. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών -ο οποίος αυξάνεται διαρκώς λόγω των καθημερινών ροών- που παραμένουν στο νησί, πλέον θέτουν σε αμφιβολία την λειτουργία των καταυλισμών αυτών. Αυτό που συμβαίνει στην Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της διαχειριστικής αποτυχίας της κυβέρνησης. Όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, “το φιλότιμο, η ανθρωπιά, η καλή προαίρεση των κατοίκων της Λέσβου, υπονομεύονται από την ανικανότητα κάποιων άλλων”.

Η ΝΔ για το προσφυγικό έχει προτείνει λύσεις που αφορούν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την επιτάχυνση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς και την φύλαξη των εθνικών μας συνόρων. Επίσης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους παραμένοντες σε κλειστές και ανοικτές δομές και τον έλεγχο όλων των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν, από ό,τι φαίνεται, ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύσουν τα προβλήματα αυτά».

 

Η αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη για τα σκουπίδια

 

Αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα των τελευταίων ημερών, τους συμβασιούχους στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, η ΝΔ πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συμβασιούχων;

«Εμείς είμαστε απολύτως σαφείς, δε χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε μπαίνουμε στη διαδικασία να χτυπήσουμε πλάτες επιδιώκοντας εφήμερο πολιτικό όφελος. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση. Αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια. Ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους, ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό. Το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο. Και έχει προκύψει τη χειρότερη δυνατή στιγμή -μέσα στο καλοκαίρι- με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου».

Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι θέλετε να παραδώσετε τα σκουπίδια στους ιδιώτες. Τι απαντάτε;

«Ιδεοληψίες και φαντάσματα για τον “κακό” ιδιωτικό τομέα, μακριά από εμάς. Πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία. Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο.

Είναι σαφές ότι την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων θα πρέπει να την έχει αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Πολιτεία παρέχει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να γίνει αυτό. Δεν είναι, όμως, δουλειά του Κράτους να καθορίζει πώς θα μαζεύονται τα απορρίμματα στο Σουφλί, την Κυπαρισσία, τη Ρόδο ή τη Χερσόνησο (σ.σ. περιοχή της Κρήτης).

Η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όλο αυτό διάστημα. Εμείς δεν δίναμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών».

Βρίσκεστε πάνω από ένα χρόνο στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Στη διάρκεια της θητείας σας, η ΝΔ κατέγραψε μια σειρά από νίκες σε επιμελητήρια και συλλόγους. Τι ετοιμάζετε;

«Ένα χρόνο από τη θέση του γραμματέα της Π.Ε., επιδιώξαμε την ανανέωση του στελεχιακού μας δυναμικού, την αναβάθμιση των δομών και την ενεργοποίηση των στελεχών σε όλη την Επικράτεια, υποστηρίζοντας το μήνυμα διεύρυνσης, ενεργοποίησης και εξωστρέφειας που εξέπεμψε ο πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δυναμώσαμε τη φωνή της Παράταξής μας, κάναμε αισθητή την παρουσία της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες, τις κλαδικές οργανώσεις και διευρύναμε την απήχηση του πολιτικού μηνύματός του προέδρου και του Κόμματος, με διαρκή παρουσία δίπλα στις περιφερειακές οργανώσεις και τα τοπικά στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα. Καταγράψαμε σημαντικές νίκες σε επιμελητήρια, ομοσπονδίες και συλλόγους: ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Κερδίζουν δυνάμεις και παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ. Στόχος μας η φωνή της ΝΔ να ακουστεί παντού. Στόχος μας είναι η ανάδειξη υγιών δυνάμεων και προσωπικοτήτων που πιστεύουν στις αξίες και αρχές της Παράταξής μας».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|07|2017 17:27

Στις 124 επαναλήψεις έφτασε αισίως, μέσα στις τρεις τελευταίες σχολικές χρονιές (από τον Οκτώβρη του 2014 που άρχισε το μαγικό του ταξίδι) το σεμινάριο «Όλα είναι ένα Παιχνίδι», σε πάνω από 100 σημεία της Ελλάδας. Δύσκολα κανείς θα βρει προηγούμενο τέτοιας επιτυχίας!

Για την ομάδα «Αεί Παίδες», είναι σίγουρα το κορυφαίο τους επίτευγμα στα 11 χρόνια που δρουν σαν ομάδα. Για το λόγο αυτό απευθύνουν πολλά «ευχαριστώ» στους πάνω από 2.000 εκπαιδευτικούς και στους 1.500 γονείς που με τα παιδιά τους παρακολούθησαν το σεμινάριο αυτά τα τρία χρόνια. Ανανεώνουν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβρη, ξεκινώντας νωρίς-νωρίς από τη Χίο.

«Πολλές ευχαριστίες χρωστώ στην σύμβουλο προσχολικής αγωγής Χίου (και προσωρινά Λέσβου) κ. Μοσχοβάκη, για την ευκαιρία που μου έδωσε να γνωριστώ με όλες σχεδόν τις νηπιαγωγούς του νησιού κατά το διάστημα Παρασκευή 16 μέχρι Τετάρτη 21 Ιουνίου. Μπορεί η περίοδος να μην ήταν η καταλληλότερη (τέλος σχολικού έτους), μπορεί η ψυχολογία όλων μας να μην ήταν η υψηλότερη (λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων), παρόλα αυτά έγιναν τέσσερα σεμινάρια που, κατά γενική ομολογία, ήταν επιτυχημένα», τόνισε ο Βασίλης Αναγνώστου, ιδρυτής της μουσικοπαιδαγωγικής ομάδας «Αεί Παίδες».

 

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|07|2017 17:08

Επιβεβαιώνοντας το όνομα του (μαύρος λόφος στην τουρκική γλώσσα), ο Καρά Τεπές μαύρισε. Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρήκε την περιοχή αυτή, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, κυριολεκτικά μαύρη από την πυρκαγιά που την κατέκαψε προχθές από τις 4.30 το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ όταν και πυροσβέστες έσβησαν τις τελευταίες εστίες των καιόμενων θάμνων, καλαμιών και ελιών.

Συνολικά κάηκε όλη η έκταση μεταξύ του Πεδίου βολής του Καρά Τεπέ στα βόρεια, της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και του προσφυγικού καταυλισμού στα νότια, βιοτεχνιών και του «Lidl» από μεριάς της εθνικής οδού, που προσωρινά απειλήθηκαν, και της θάλασσας στα ανατολικά.

 

Ευχαριστίες Γαληνού

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με ανακοίνωσή του χθες, ευχαρίστησε και συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης καθώς και όλους τους εθελοντές πυροσβέστες για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή τους στην αντιμετώπιση και κατάσβεση της πυρκαγιάς και συνέστησε προσοχή στους πολίτες και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..

 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top